Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Δραματική μείωση προσωπικού στο ΕΣΥ
Αδειάζει μέρα με την ημέρα το ΕΣΥ, με τους εργαζομένους να το εγκαταλείπουν για να σωθούν από τη λαίλαπα των περικοπών της κυβέρνησης και της τρόικας.
Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι δραματικά: μόνο μέσα σε πέντε μήνες, από τον Δεκέμβριο του 2012 μέχρι τον Μάιο της φετινής χρονιάς, εγκατέλειψαν άρον άρον τα δημόσια νοσοκομεία 4.006 εργαζόμενοι, είτε με συνταξιοδότηση είτε παίρνοντας το καπελάκι τους για άλλες πολιτείες... Ενώ τον Δεκέμβριο του 2012 υπήρχαν 94.208 άτομα, τον Μάιο του 2013 μειώθηκαν στα 90.214.
Γεγονός κάθε άλλο παρά τυχαίο, καθώς όλοι οι εργαζόμενοι φοβούνται νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και επιδιώκουν να διατηρήσουν τουλάχιστον τα υπάρχοντα δικαιώματά τους.
Αποτέλεσμα όμως είναι να αποψιλώνεται καθημερινά το δημόσιο σύστημα, κάτι που προφανώς διευκολύνει δεόντως την κυβέρνηση, για να το οδηγήσει μια ώρα αρχύτερα προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση. Αλλωστε, όπως αποδεικνύεται από τους αριθμούς, η αναλογία των προσλήψεων-αποχωρήσεων δεν είναι 1 προς 10, όπως θέλουν να δηλώνουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά 1 προς 24.
Και το σημαντικότερο είναι πως αν αυτή η τάση φυγής συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, οι συνδικαλιστές του χώρου της Υγείας εκτιμούν ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχει αποχωρήσει το 10% του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων. «Μέχρι το τέλος του 2013 θα έχουν φύγει περίπου 10.000 άτομα, που θα προέρχονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από τα νοσοκομεία», σημειώνει ο Χρήστος Κόνιαρης, της Αυτόνομης Παρέμβασης Υγειονομικών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι γύρισαν την πλάτη στο ΕΣΥ και έφυγαν περίπου 4.100 εργαζόμενοι, με βάση τις επίσημες καταγραφές.
Οι αλλεπάλληλες αποχωρήσεις όμως οδηγούν τα δημόσια νοσοκομεία σε δραματική συρρίκνωση, αφού υπολογίζεται ότι στο τέλος του 2013 δεν θα εργάζονται σε αυτά ούτε 85.000 άτομα, όταν μόλις πριν από 5 χρόνια ήταν κοντά στις 115.000, όπως είχε προκύψει από την απογραφή που είχε γίνει.
Συνέπεια είναι να φθίνει μέρα με τη μέρα η εξυπηρέτηση των χιλιάδων ασθενών, οι οποίοι σπεύδουν στις δημόσιες δομές λόγω έλλειψης χρημάτων (αύξηση προσέλευσης 30% τα τελευταία 2 χρόνια). Και χωρίς βεβαίως να υπολογίσει κανείς ότι τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα παρουσιάζουν ήδη έλλειψη προσωπικού (κοντά στο 20% με 30%), ενώ λείπουν και 6.000 γιατροί, σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).
 Εκτιμάται ότι συνολικά έχουν χαθεί τα τελευταία χρόνια 25.000 θέσεις εργασίας, αφού οι εργαζόμενοι δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ, ενώ με βάση συντηρητικούς υπολογισμούς τα επόμενα 2 με 3 χρόνια, λόγω της γήρανσης του προσωπικού, θα χαθούν άλλες 20.000 θέσεις.
Την ίδια ώρα όμως κυβέρνηση και τρόικα σκοπεύουν να βάλουν φέτος σε διαθεσιμότητα 1.250 εργαζομένους της Υγείας και άλλους τόσους το 2014, χωρίς φυσικά να υπάρχει απολύτως καμία πρόθεση να αντικατασταθούν έστω λίγοι από αυτούς.
Αλλωστε το ποσοστό προσλήψεων-αποχωρήσεων δεν ξεπερνά ειδικά στην Υγεία το 1 προς 24. Είναι ενδεικτικό ότι το 2012 είχαμε 4.285 αποχωρήσεις, ενώ έγιναν 182 προσλήψεις-μεταφορές εργαζομένων, με την καθαρή μείωση του προσωπικού να αγγίζει τα 4.103 άτομα. Ξεκάθαρα η αναλογία των προλήψεων, επομένως, που προκύπτει σε σχέση με τις αποχωρήσεις είναι περίπου 1 προς 24.