Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Περικοπή των αμοιβών των γιατρών στα απογευματινά ιατρεία


Η αντίθεσή  μας στο θεσμό των  ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων μέσα στο ΕΣΥ  είναι δεδομένη και έχει πολλάκις καταγραφεί από το παρόν ιστολόγιο.
Ζητάμε την άμεση κατάργησή  τους όπως και την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής και ιδιωτικής δραστηριότητας μέσα στα Δημόσια Νοσοκομεία.
Έχει όμως σημασία  να παρακολουθήσουμε το πώς το Υπουργείο Υγείας χειρίζεται το θέμα της αμοιβής όσων γιατρών συμμετέχουν σε αυτό το θεσμό , καθώς αυτοί οι χειρισμοί είναι και προανάκρουσμα όσων θα ακολουθήσουν, με τελικό στόχο η κυβέρνηση  να έχει μερικά κορόιδα- υγειονομικούς  που θα εργάζονται υπερωριακά,  θα μαζεύουν ζεστό χρήμα από τον  "κοσμάκη", το οποίο θα αξιοποιεί το κάθε ίδρυμα και η κάθε ΥΠΕ για να μπαλώσει κάποιες ανάγκες .
Όπως λοιπόν προκύπτει  από το με αριθμ. πρωτ. 2/23956/0022 έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου (22η Διεύθυνση Μισθολογίου)  οι αμοιβές των νοσοκομειακών γιατρών από τα απογευματινά ιατρεία πρέπει να περικόπτονται κατά 12% από 1/1/10 και κατά 8% από 1/6/10 (σύνολο 20%) σε εφαρμογή διατάξεων  του νόμου 3833/2010.
Αν λοιπόν σκεφτούμε ότι τα χρήματα αυτών των  επισκέψεων στα απογευματινά ιατρεία βγαίνουν άμεσα από την τσέπη των πολιτών και ότι από αυτά  μέχρι τώρα ένα 40% παρακρατείται από το οικείο νοσοκομείο, βγαίνει το συμπέρασμα ότι θα έχουμε και μια επιπλέον παρακράτηση 20% .Άρα η συνολική παρακράτηση θα είναι τώρα της τάξης του  60%.
Αν υπολογιστεί ότι το υπόλοιπο θα φορολογηθεί με συντελεστή περίπου 40% βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο γιατρός θα λάβει περίπου το 25% των χρημάτων που καταβάλλει ο πολίτης.