Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Το πιθάρι των Δαναΐδων






«Δαναΐδες», από τον John William Waterhouse, 1904.


Αφού τσάκισαν τα λαϊκά εισοδήματα (μεγάλες αυξήσεις σε ΦΠΑ και άλλους φόρους κατανάλωσης, δραστικές μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, κλπ), αφού διέλυσαν κάθε έννοια κοινωνικής ασφάλισης , αφού περιέκοψαν δραστικά κάθε δημόσια δαπάνη για την Υγεία και Παιδεία με πρόσχημα δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος  κάνουν  τώρα το λογαριασμό του  επταμήνου.
Και τι διαπιστώνουν;
Στο μεν  διάστημα του επταμήνου Γενάρη - Ιούλη, σε σχέση με το αντίστοιχο επτάμηνο του 2009, τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού σημείωσαν αύξηση κατά 4,1% έναντι προβλεπόμενου στόχου 8,1% ,οι δαπάνες - λόγω των σφαγιαστικών μέτρων που ελήφθησαν - υποχώρησαν κατά 11,3%,οι τόκοι εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους διατηρήθηκαν στα ίδια περσινά επίπεδα, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 14.474 εκατ. ευρώ έναντι 21.470 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Εμφάνισε δηλαδή πτώση κατά 32,5%, έναντι κυβερνητικού στόχου για μείωση του ελλείμματος κατά 40% για ολόκληρο το 2010..
Τον Ιούλιο έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού σημείωσαν υποχώρηση 7%, οι δαπάνες σημείωσαν αύξηση κατά 8,5% και οι τόκοι αποπληρωμής του κρατικού χρέους κατά 37,4%.
Μα λογικό δεν ήταν ;
Όταν η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων κατακρημνίστηκε στα τάρταρα , όταν οι φορολογικές απαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο δίνουν και παίρνουν;
Από πού θα αντλήσουν έσοδα;
Μα φυσικά από τα αιώνια θύματα. Την εργαζόμενη πλειοψηφία .
 Ήδη οι εξελίξεις αυτές αξιοποιούνται από την κυβερνητική προπαγάνδα αλλά και τα ΜΜΕ για την προετοιμασία της κοινής γνώμης και των εργαζομένων, για ένα νέο μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων. (Βλέπε ενιαίο  μισθολόγιο Δημοσίων Υπαλλήλων , νέες αυξήσεις ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, νέες περικοπές δαπανών σε Υγεία, Παιδεία  κλπ).Τα οποία θα οδηγήσουν σε νέα αποτυχία επίτευξης των στόχων του μνημονίου τους.
Μοιάζουν με τις Δαναΐδες  που καταδικάστηκαν μετά τον θάνατό τους και την κάθοδό τους στον Άδη  να μεταφέρουν και να ρίχνουν αιώνια νερό σε ένα πιθάρι  με τρύπες! Μόνο που σε αντίθεση με τις Δαναΐδες το κάνουν συνειδητά εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της τάξης τους.
Οι εργαζόμενοι να δούμε πότε θα δουν τα δικά τους ταξικά συμφέροντα!