Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Τι προβλέπει το πόρισμα της Επιτροπής για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα για τους εργαζόμενους στο χώρο των Υγειονομικών μονάδων.

Δημιουργία 4 κατηγοριών και περικοπή προνομίων στους 92 επαγγελματικούς κλάδους που παραμένουν εντός λίστας προβλέπει το πόρισμα της επιτροπής για τα ΒΑΕ. Οι συγκεκριμένες ειδικότητες που παραμένουν στα ΒΑΕ θα υπαχθούν σε τέσσερις κατηγορίες(κλίμακες βαρύτητας από 1-4), όπου θα ισχύουν διαφορετικά «προνόμια», ανάλογα με τον συντελεστή βαρύτητας (5%, 10%, 15% και 20%).
Με βάση τις προτάσεις της επιτροπής, μόνο 10 επαγγελματικοί χώροι (π.χ. οικοδόμοι, εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία) θα υπαχθούν στην τέταρτη κατηγορία και θα κρατήσουν στο ακέραιο τα σημερινά τους προνόμια. Όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτά τα επαγγέλματα θα διατηρήσουν το ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης, που επιτρέπει την... έξοδο πέντε χρόνια έως επτά χρόνια νωρίτερα από το γενικό όριο.Η κατανομή των υπόλοιπων ειδικοτήτων με βάση το πόρισμα θα γίνει ως εξής: 40 ομάδες στην τρίτη κατηγορία, 30 στη δεύτερη και 12 στην πρώτη κατηγορία που έχει και τα λιγότερα προνόμια.
Πάντως τα προνόμια που θα δοθούν στις τρεις αυτές κατηγορίες δεν αποσαφηνίζονται στο πόρισμα αλλά εκτιμάται πως θα είναι επιπλέον άδεια, περισσότερα ρεπό ή απλά ενίσχυση της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
Η κυβέρνηση για να «χρυσώσει το χάπι» υπόσχεται πως οι αλλαγές θα αφορούν στους νεοπροσληφθέντες, δηλαδή όσους ξεκινήσουν να εργάζονται μετά την ανακοίνωση της νέας λίστας.
Ουσιαστικά δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, καθώς ακόμη και μία μέρα διαφορά στην ασφάλιση (πριν ή μετά τη νέα λίστα) παίζει καθοριστικό ρόλο.

Για τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Κλινικές, Τράπεζες Αίματος, Μικροβιολογικά -Βιοχημικά Εργαστήρια, Κέντρα Υγιεινής, Υγειονομικές Μονάδες Ασφαλιστικών Οργανισμών το πόρισμα περιλαμβάνει:

A) Eργάτες αποκομιδής απορριμμάτων
Εντάσσονται - με κλίμακα βαρύτητας 4 (τέσσερα).
B) Νοσοκόμοι, παρασκευαστές και βοηθοί αυτών αποκλειστικά εργαζόμενοι σε χώρους Χειρουργείων, Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (MEΘ) και Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (TEΠ)
Εντάσσονται - με κλίμακα βαρύτητας 3 (τρία).
Γ) Νοσοκόμοι, παρασκευαστές και βοηθοί (που δεν εμπίπτουν στην περίπτωση β ανωτέρω), Τραπεζοκόμοι Ασθενών, Φύλακες, Θαλαμηπόλοι Ψυχιατρικών Νοσοκομείων - Kλινικών, Συντηρητές Πειραματόζωων, Συσκευαστές ορρών και εμβολίων, παρασκευαστές τραπέζης αίματος, καθαρίστριες, μαίες απασχολούμενες αποκλειστικά με την άσκηση της ειδικότητάς τους.
Εντάσσονται - με κλίμακα βαρύτητας 2 (δύο).
Δ) Προσωπικό εργαστηρίων και ακτινοθεραπευτικών εργαστηρίων. Οι αποκλειστικά απασχολούμενοι σε ακτινολογικούς θαλάμους ως βοηθοί, καθώς και οι αποκλειστικά απασχολούμενοι ως εμφανιστές
Εντάσσονται - με κλίμακα βαρύτητας 2 (δύο).

***Σημειώνουμε ότι ο θεσμός των ΒΑΕ δεν ισχύει μέχρι στιγμής στο Δημόσιο Τομέα.
Περισσότερα για ότι έχει διαρρεύσει το πόρισμα εδώ.