Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008

Πρόσθετα κονδύλια για τις εφημερίες των γιατρών …τον Αύγουστο που είναι παχιές οι μύγες.

Το κονδύλιο που έχει εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό για τις εφημερίες του 2008 ανέρχεται στα 337 εκατ. Ευρώ, ενώ κατά τις μετριότερες εκτιμήσεις ήταν αναγκαία η εγγραφή τουλάχιστον 360 εκατ. ευρώ, ώστε να καλυφθεί η εισοδηματική πολιτική, οι ωριμάνσεις, οι εφημερίες νέων τμημάτων κλπ. Από το ποσόν αυτό διανεμήθηκαν με απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 376Β/6-3-08 τα 332 εκατ. ευρώ και έμειναν στην άκρη 5 εκατ. για δεύτερη διανομή περί τον Ιούνιο, όπως γίνεται τα τελευταία 15 χρόνια, από κοινού με συμπληρωματικές πιστώσεις που χορηγεί το Υπουργείο Οικονομικών. Αυτές οι συμπληρωματικές πιστώσεις, ενώ μέχρι πρόσφατα ανέρχονταν περί τα 12-15 εκατ. φέτος είναι μόνον 2,15 εκατ. ευρώ και η διανομή γίνεται καθυστερημένα τον Αύγουστο, όταν το πράγμα έχει φτάσει στο μη παρέκει.
Να σημειώσουμε ότι το Υπουργείο Υγείας ήθελε να συνδυάσει τα φετινά κονδύλια εφημεριών με το μεγαλεπήβολο σχέδιο περί επιδόματος εφημέρευσης, οπότε όχι μόνο δε θα χρειάζονταν συμπληρωματικές πιστώσεις, αλλά ο κ. Αβραμόπουλος θα εμφανίζονταν ως μέγας νοικοκύρης και ευεργέτης του κρατικού προϋπολογισμού, επιστρέφοντας αδιάθετα ποσά. Το σχέδιο είχε εκπονηθεί από το Υπουργείο σε σύμπραξη με το δίδυμο Τσούκαλου-Λαοπόδη και θα το υλοποιούσαν με τα γνωστά καταστρεπτικά αποτελέσματα, εαν δεν παρεμβάλλονταν το έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ που ανέτρεψε τους σχεδιασμούς και όρισε Διαπραγματευτική Ομάδα με συγκεκριμένους όρους διαπραγμάτευσης.
Από τη μέχρι τώρα ροή είναι βέβαιον ότι τα κονδύλια εφημεριών θα έχουν εξαντληθεί μέχρι τέλους Οκτωβρίου, αφήνοντας το Νοέμβριο χωρίς πιστώσεις (ο Δεκέμβριος υπάγεται λογιστικά στο νέο έτος). Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα όσα συμβαίνουν με το Ελεγκτικό που οδηγούν σε υπέρμετρες καθυστερήσεις πληρωμής εφημεριών θα σημάνουν νέο γύρο κινητοποιήσεων στα Νοσοκομεία, αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο, με κορύφωση τον Οκτώβριο και Νοέμβριο.
Ως μόνη λύση διευθέτησης του ζητήματος προβάλλει η σύναψη συλλογικής σύμβασης ανάμεσα στο Υπουργείο και τους νοσοκομειακούς γιατρούς, την οποία όμως ο κ. Αβραμόπουλος φαίνεται δεν θέλει να προχωρήσει τώρα που απώλεσε το πολύτιμο στήριγμα του ευπειθούς κ. Τσούκαλου. Δυστυχώς όμως για τον φέρελπι Υπουργό Υγείας οι πιστώσεις χρόνου έχουν εξαντληθεί προ πολλού και οι αντιδράσεις που θα συναντήσει από τους γιατρούς, την κοινωνία και τα μέσα ενημέρωσης θα είναι υψηλού κόστους για το επικοινωνιακό προφίλ που θέλει να συντηρεί.

Από το ενημερωτικό του Δημήτρη Βαρνάβα.

Υ.Γ. Για το νοσοκομείο της Πρέβεζας οι πρόσθετες αμοιβές ανέρχονται στις 20.000 ευρώ