Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

Ανακοίνωση της διαπραγματευτικής ομάδας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας(ΟΕΝΓΕ).

Ανακοίνωση

Η Διαπραγματευτική Ομάδα που ορίστηκε από το Έκτακτο Συνέδριο της ΟΕΝΓΕ συναντήθηκε στις 27 Αυγούστου 2008 και μετά από συζήτηση κατέληξε στις εξής διαπιστώσεις:

Έχουν περάσει τρεις μήνες από την ώρα που γνωστοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας η απόφαση του έκτακτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ, με την επισήμανση ότι η απουσία κυβερνητικών πρωτοβουλιών για επίλυση ζωτικών προβλημάτων του ΕΣΥ, όπως η υποχρηματοδότηση και οι ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό των Δημόσιων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, τείνουν να καταστήσουν το ΕΣΥ σύστημα μη βιώσιμο.
Καμία ανταπόκριση προς τις επισημάνσεις και τα πιεστικά αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών δεν υπήρξε από την ηγεσία του Υπουργείου κατά την διάρκεια αυτού του τριμήνου.
Αντίθετα, κι ενώ η κατάσταση στο χώρο της δημόσιας υγείας επιδεινώνεται με ραγδαίους ρυθμούς και τραγικό τρόπο, η κυβέρνηση δια του υπουργού της κ. Αβραμόπουλου, άλλοτε παριστάνει τον αμέτοχο θεατή κι άλλοτε υποθάλπει διαλυτικές εξελίξεις, όπως ενδεικτικά συμβαίνει στα ζητήματα της διαφθοράς, των προμηθειών, των χιλιάδων θανάτων πολιτών από έλλειψη κρεβατιών ΜΕΘ, των επί μήνες απλήρωτων εφημεριών.
Στην πραγματικότητα ο κ. Αβραμόπουλος αποφεύγει τη συζήτηση διότι στο συνέδριο της Ομοσπονδίας μας καταδείχθηκε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν είναι διατεθειμένοι πλέον ν΄ ανεχθούν τον εμπαιγμό, τη διαιώνιση της εφημεριακής αθλιότητας με τροπολογίες και ετεροχρονισμένες υπουργικές αποφάσεις, την άρνηση νέου ιατρικού μισθολογίου και προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών με φληναφήματα.
Η παρελκυστική πολιτική του Υπουργείου Υγείας και η πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης να μην επιλύσει κανένα από τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών έγινε ολοφάνερη το τελευταίο διάστημα. Μισθολογικές αναπροσαρμογές για τους δικαστικούς, αλλά όχι για τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Καμιά εγγραφή κονδυλίων για προσλήψεις νοσοκομειακών γιατρών. Διαρροές για αύξηση της φορολόγησης των εφημεριών σε ποσοστό διπλάσιο και με τη μέγιστη κλίμακα φόρου, τις οποίες η κυβέρνηση επιμελώς αποφεύγει να διαψεύσει, ένδειξη ότι τα κονδύλια που δεν κατάφερε να εξοικονομήσει μειώνοντας το εισόδημα των νοσοκομειακών γιατρών μέσω του «επιδόματος εφημέρευσης» σκοπεύει να τα εξοικονομήσει με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο.
Επειδή η οργή των νοσοκομειακών γιατρών έχει φτάσει πλέον σε σημείο έκρηξης, για τούτο και ο μόνος δρόμος που μας απομένει είναι ο δρόμος των κινητοποιήσεων και των πολύμορφων αντιδράσεων.

Κινητοποιήσεις
Καλούμε τους γιατρούς να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου.
Καλούμε τις Ενώσεις γιατρών και τις νοσοκομειακές επιτροπές να προχωρήσουν άμεσα σε συνελεύσεις, ώστε να συζητηθεί η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και τις άλλες υπηρεσίες υγείας.
Με βάση τις αποφάσεις του συνεδρίου και τις διαπιστώσεις που περιγράψαμε κηρύσσεται το επόμενο τρίμηνο ως τρίμηνο κινητοποιήσεων και πολύμορφων αντιδράσεων στο χώρο της υγείας.
Η έναρξη των κινητοποιήσεων σηματοδοτείται από την πενθήμερη πανελλαδική απεργία από 15-19 Σεπτεμβρίου σε όλα τα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία της χώρας.
Την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου στις 11πμ θα γίνει συλλαλητήριο μπροστά στο Υπουργείο υγείας γιατρών απ΄ όλη τη χώρα.


Τα βασικά αιτήματα που έθεσε το έκτακτο συνέδριο είναι:
1. Καθαρές τακτικές αποδοχές 1600 ευρώ για τον ειδικευόμενο και αντίστοιχη κλιμάκωση στις παραπάνω βαθμίδες.
Πληρωμή των εφημεριών με βάση τους νέους μισθούς. Κατάργηση του αυθαίρετου πλαφόν των αποδοχών μας προς τον Αρεοπαγίτη με 29 χρόνια προϋπηρεσίας.
Πλήρης διαχωρισμός των τακτικών από τις υπερωριακές αποδοχές. Η εφημερία είναι και θα παραμείνει ως αυστηρά υπερωριακός χρόνος εργασίας.
Χορήγηση ρεπό μετά από κάθε ενεργό εφημερία.
2. Πρωινό τακτικό ωράριο 6ωρο- πενθήμερο και μία εφημερία την εβδομάδα για όλους τους γιατρούς ειδικούς και ειδικευόμενους.
Πέντε χιλιάδες νέες προσλήψεις γιατρών, πέραν της κάλυψης των κενών που προκύπτουν από αποχωρήσεις από συνταξιοδοτήσεις.
Να πάψουν οι προσλήψεις επικουρικών και συμβασιούχων.
3. Εξέλιξη όλων των σημερινών Αναπληρωτών Διευθυντών σε Διευθυντές και κατάργηση του τίτλου του αναπληρωτή Διευθυντή.


Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ