Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

"Το Κυνήγι" από την Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου ώρα 21.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο ΠρέβεζαςΗ Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας
συνεχίζει 
την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου ώρα 21.00
στο Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας
με την  προβολή ίσως της  καλύτερης ταινία του 2012
Το κυνήγι (Jagten)
του Δανού σκηνοθέτη Τόμας Βίντερμπεργκ


Υπόθεση: Έπειτα από ένα επώδυνο διαζύγιο, ο 40χρονος Λούκας έχει μια νέα σχέση, μια νέα δουλειά και επαναπροσδιορίζει τη σχέση του με τον έφηβο γιο του, Μάρκους. Όλα τα πράγματα θα πάνε στραβά. Μια ιστορία, ένα απλό ψέμα. Καθώς πέφτει το χιόνι και πλησιάζουν οι γιορτές, το ψέμα εξαπλώνεται σαν ίωση. Το σοκ και η δυσπιστία ξεφεύγουν από τον έλεγχο, και η μικρή κοινότητα θα βρεθεί σε μια κατάσταση μαζικής υστερίας, όσο ο Λούκας παλεύει μόνος του για τη ζωή και την αξιοπρέπεια του. 
Σχόλιο: η ταινία θέτει ένα σοβαρό, καίριο και εξαιρετικά επίκαιρο ερώτημα: πως ένας  άνθρωπος που έχει στιγματιστεί για κάτι που δεν έχει κάνει, μπορεί να ζήσει  κανονικά την ζωή του, ακόμα και αν τελικά η αθωότητά του αναγνωρίζεται; Το «κάτι» βέβαια, δεν είναι ένα απλό παράπτωμα. Ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας εργάζεται παιδαγωγός στην κλειστή κοινωνία μιας μικρής δανέζικης πόλης όπου βλέπει την ζωή του από την μια στιγμή στην άλλη να αλλάζει όταν ένα από τα παιδιά αφήνει υπόνοιες ότι το «πείραξε». Σαν να μην έφτανε αυτό, το παιδί είναι κορίτσι και μάλιστα κόρη του καλύτερου φίλου του παιδαγωγού. Ο Βίντερμπεργκ χειρίζεται με ακρίβεια ελεύθερου σκοπευτή το θέμα του κάνοντας ένα εύστοχο και ευθύ σχόλιο πάνω στην μισαλλοδοξία και την ευκολία με την οποία ο κόσμος «καταδικάζει» χωρίς πρώτα να ελέγξει. Το αποτέλεσμα είναι μια ταινία, την οποία άπαξ και δεις πολύ δύσκολα ξεχνάς.
(Γιάννης Ζουμπουλάκης-Το Βήμα)