Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Νοσηλευτές : Από τη Σκύλα στη Χάρυβδη


Θα ήταν ίσως για γέλια ο τρόπος που λειτουργεί η ηγεσία της λεγόμενης Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) , είναι όμως κάτι σοβαρότερο .
 Η εν λόγω  «ένωση» είναι γνωστό ότι  διαχρονικά μέχρι τωρα αποτέλεσε βασικό μοχλό στήριξης των αντιλαϊκών  πολιτικών που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και οι μνημονιακές κυβερνήσεις  και συγκυβερνήσεις που ακολούθησαν. Στην ουσία όλα αυτά τα χρόνια ήταν μια οργάνωση κυβερνητικός κολαούζος και θεληματάρης, παρά όργανο προστασίας των νοσηλευτών
Το τελευταίο καιρό όμως ο ρόλος της ΕΝΕ έχει γίνει ακόμη περισσότερο προκλητικός.
Χαρακτηριστικά αποτελεί μόνιμο συνεταιράκι της ΤASK FORCE σε διάφορες επιτροπές και όλοι μαζί  σε αγαστή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση  έχουν  βαλθεί να διαλύσουν ότι δημόσιο υπάρχει στο ΕΣΥ . Επίσης άθλια ήταν και η στάση της απέναντι στις διαθεσιμότητες  των υγειονομικών και ιδιαίτερα των νοσηλευτών, όπου όχι μόνο δεν αντιδρά ουσιαστικά στις διαθεσιμότητες, αλλά αντίθετα «αγωνίζεται» για  την ορθή εφαρμογή διατάξεων του μέτρου (ΚΛΙΚ ΕΔΩ). Δηλαδή ενώ νοσοκομεία κλείνουν, υποβαθμίζονται και ο νοσηλευτικός κόσμος κατακρεουργείται και μπαίνει στη δοκιμασία της διαθεσιμότητας και πιθανότατα και της απόλυσης, η  ΕΝΕ ψάχνει του «σωστούς» ( «αξιοκρατικούς»!)  τρόπους  της μοριοδότησης της κατακρεούργησης των νοσηλευτών. Για  τέτοιο όργανο μιλάμε.
Τελευταία επιχειρεί σε συνεργασία με την συγκυβέρνηση μια σειρά από εκβιασμούς στους νοσηλευτές με στόχο να επιβάλλει την εγγραφή τους  και την ανανέωσή  της. Εγγραφή και ανανεώσεις μάλιστα που είναι προαιρετικές, σύμφωνα  και με τη γνωμοδότηση 107/2009 του Β΄ τμήματος  του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους    (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)
Μέσα στα πλαίσια αυτά της συνεργασίας, ΕΝΕ και  συγκυβέρνηση ασκούν εκβιασμό και στους υπό διαθεσιμότητα νοσηλευτές ( ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Τελευταίο συμβάν στην αλυσίδα αυτή των εκβιασμών  ,το παρακάτω  έγγραφο της ΕΝΕ, που ζητά από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τις  Διευθύντριες Νοσηλευτικών Υπηρεσιών των Νοσοκομείων ονομαστικό κατάλογο με τους Νοσηλευτές (ΤΕ και ΠΕ) που δεν είναι εγγεγραμμένοι στην ΕΝΕ και οικονομικά τακτοποιημένοι για το τρέχον έτος.
Γιατί; Aλήθεια δεν τους ξέρουν από τα μητρώα της ΕΝΕ;
Θόρυβο να κάνουν και εντύπωση να προκαλέσουν...Και ενώ  υπάρχει για τους νοσηλευτές από τη μια μεριά  η Σκύλα , απέναντι στέκει  και η Χάρυβδη (το άλλο,  χρόνια τώρα κυβερνητικό και συγκυβερνητικό συνεταιράκι) η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ (γνωστή άλλωστε και αυτή ως πυροσβέστης αγώνων). Η οποία ΠΟΕΔΗΝ   στους ατέλειωτους αυτούς εκβιασμούς  που υπόκεινται οι νοσηλευτές από την  ΕΝΕ  αλλά  και από την  κυβέρνηση  αρκείται στα πλαίσια μιας άσφαιρης κόντρας με την ηγεσία της ΕΝΕ ( αλήθεια με ποιο επίδικο;)  σε ανακοινώσεις  αλλά και συστάσεις στα  νοσοκομειακά σωματεία να παρεμβαίνουν στις διοικήσεις κλπ κλπ. Ειδικά  τον τελευταίο  εκβιασμό της κυβέρνησης στους υπό διαθεσιμότητα νοσηλευτές (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)  η ΠΟΕΔΗΝ , αν δεν μας απατά η πρόσφατη μνήμη μας, τον έκανε ...γαργάρα.