Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Δημιουργική λογιστική και ...άλλα κόλπα.



Από δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας χθες στη Βουλή.

"Τετρακόσιοι δέκα έξι(416)   γιατροί έχουν προσληφθεί και είναι στα νοσοκομεία. Τριακόσιοι εβδομήντα (370) μόνιμοι γιατροί –πάλι πήραμε προχθές το «ΟΚ»- μέχρι τέλος του μήνα θα έχουν προσληφθεί και αυτοί. Άρα, σύνολο μόνιμου προσωπικού το τελευταίο εξάμηνο του 2014 είναι  επτακόσιοι ογδόντα έξι (786)".

Παρατήρηση 1η . Ουδεμία αναφορά υπάρχει  στο πόσες χιλιάδες ειδικευμένοι γιατροί έφυγαν από το σύστημα τα τελευταία χρόνια , μιας και αυτές οι προσλήψεις είναι οι πρώτες ουσιαστικά που γίνονται μετά από χρόνια…
Παρατήρηση 2η. Στον αριθμό  786 αθροίζονται  και αυτοί που προσλήφθηκαν  με αυτούς που πρόκειται να προσληφθούν…  Μόνο που ο Δεκέμβρης οσονούπω τελειώνει και οι διαδικασίες θα τελματωθούν λόγω  έλλειψης (από μη χρήση) των αντίστοιχων κονδυλίων…

«Πήραμε οκτακόσιους επικουρικούς γιατρούς, από τους οποίους μέχρι τώρα έχουν τοποθετηθεί οι πεντακόσιοι. Θα τοποθετήσουμε και άλλους τριακόσιους δύο. Άρα, συνολικά οκτακόσιοι δύο (802)».

Παρατήρηση: Δεν αναφέρει , ο κ. υπουργός, ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία, για να μην πούμε καθολικά, είναι αντικαταστάτες άλλων επικουρικών που απολύθηκαν με τη λήξη της ετήσιας σύμβασής τους  . Άρα αριθμητικά δεν προσέφεραν τίποτε παραπάνω παρά να αντισταθμίσουν τις απολύσεις των προηγούμενων επικουρικών ..

«Πήραμε εννιακόσια (900) άτομα –και εκεί δεν είχαμε μεγάλη προσφορά και πρέπει να το δούμε- στο ΠΕΔΥ, δηλαδή προκηρύξαμε 900 θέσεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και δεν είχαμε την ανάλογη προσφορά»

Παρατήρηση :  Δεν είπε όμως ποια ήταν η τύχη της προκήρυξης αυτής. Μόνο διακόσιοι εβδομήντα ένας (271) γιατροί έδειξαν ενδιαφέρον να καταλάβουν αυτές τις θέσεις! Μάλιστα στην επαρχία το ενδιαφέρον ήταν ακόμη πιο μειωμένο. Πχ στην μονάδα ΠΕΔΥ  Πρέβεζας προκηρύχθηκαν 3 θέσεις και έδειξαν  ενδιαφέρον μηδέν (0) , στη μονάδα ΠΕΔΥ  Μυτιλήνης προκηρύχθηκαν 10 θέσεις  έδειξαν ενδιαφέρον 2 και στη μονάδα ΠΕΔΥ της Λήμνου δεν εξεδήλωσε ενδιαφέρον ούτε ένας γιατρός. Επομένως όχι  «πήραμε 900 άτομα» αλλά «προκηρύξαμε 900 θέσεις» και «πήραμε 271» .
Συγκρίνετε αυτά τα νούμερα με τους κοντά στις 3000 απολυμένους πρώην γιατρούς του ΕΟΠΥΥ…
Ερώτημα: Γιατί δεν υπήρξε ενδιαφέρον;  
Την απάντηση τη ξέρουμε όλοι μας και ο κ. υπουργός.

«Προκηρύξαμε 789 θέσεις αγροτικών ιατρών προχθές, δεν είχαμε προσφορά».

Παρατήρηση: Η  ίδια με την παραπάνω…

«Προκηρύξαμε και 200 θέσεις διασωστών του ΕΚΑΒ».

Παρατήρηση: Γιατί δεν αναφέρει ο κ. υπουργός ΚΑΙ  πόσες θέσεις και (πόσα ασθενοφόρα ) λείπουν από το ΕΚΑΒ για να  παίξει ουσιαστικά το ρόλο του; Πολύ πρόσφατες  οι θλιβερές ιστορίες  με ασθενείς  

«προγραμματίζουμε –εδώ είναι το Υπουργείο Οικονομικών, να το δείτε και μέσα- 1.500 θέσεις μόνιμων γιατρών για το 2015 και 2.500 νοσηλευτικό προσωπικό για το 2015»

Παρατήρηση 1η: Επισημαίνουμε ότι με τον προϋπολογισμό του 2015  περικόπτονται περαιτέρω οι  δημόσιες δαπάνες υγείας κατά 11% περίπου σε σχέση με το 2014, οι δαπάνες για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, το ΠΕΔΥ, είναι κατά  17% μειωμένες,  οι επιχορηγήσεις σε νοσοκομεία του ΕΣΥ κατά  25% μειωμένες .
Παρατήρηση 2η .Πόσες χιλιάδες εργαζόμενοι  αποχώρησαν από το ΕΣΥ αυτή τη χρονιά; Πόσες χιλιάδες πραγματικές θέσεις εργασίας χάθηκαν τα τελευταία 4-5 χρόνια;

«προτιθέμεθα –για πρώτη φορά σας το λέω- το πρώτο εξάμηνο του 2015 να ανοίξουμε και το νοσοκομείο της Σαντορίνης, καθώς και όλα τα νοσοκομεία και τις δομές που υπάρχουν στη χώρα».

Παρατήρηση :  Αφού έχετε διαβάσει όλα τα παραπάνω  είτε μειδιάτε αυτή τη στιγμή ( και είναι  μακριά και η πρωταπριλιά) είτε υποψιάζεστε ό,τι  και μείς . Δηλαδή ιδιώτες και ΣΔΙΤ!!!!