Η συγκεκριμένη ημερομηνία επελέγη συμβολικά. Αρχικά καθιερώθηκε από τα συνδικάτα εργαζομένων στην Αμερική και στο Καναδά, στη μνήμη των συναδέλφων τους που έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα. Αργότερα η ημέρα αυτή μετατράπηκε σε παγκόσμια εκδήλωση για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία.
Υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας πρακτικά δεν παρέχονται και όπου παρέχονται εστιάζουν στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.Και αυτά όταν, από μελέτη του ΕΛΙΝΥΑΕ (Ελληνικό Ιστιντούτο για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία) προκύπτει ότι τα νοσοκομεία είναι από τους πλέον ανθυγιεινούς χώρους εργασίας, αφού οι εργαζόμενοι σε αυτά αντιμετωπίζουν μια σειρά από βιολογικούς κινδύνους (ιούς, ηπατίτιδα, AIDS), κινδύνους από ατυχήματα και χημικές ουσίες, ακτινοβολία, έντονο άγχος, αλλά και σε πολύ μεγάλη συχνότητα μυοσκελετικά προβλήματα.
Χαρακτηριστικά: στα νοσοκομεία στην ΕΕ, το ποσοστό ατυχημάτων είναι κατά 34% υψηλότερο από το μέσο όρο άλλων κλάδων, ενώ ο χώρος παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό μυοσκελετικών παθήσεων, απ' όλους τους κλάδους εργασίας ακόμα και από τον κλάδο των κατασκευών! Ο κλάδος της Υγείας επίσης είναι απ' τους πλέον βεβαρημένους σε προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την εργασία, όπως το επαγγελματικό στρες, το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης, η κατάθλιψη κ.ά.Περίπου 3.000 παράγοντες στα νοσοκομεία μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες, δερματοπάθειες και άσθμα, ενώ είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου
Με αφορμή λοιπόν τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία, είναι καιρός το κίνημα μέσα στα Νοσοκομεία να θέσει ξανά και σε πρώτη γραμμή τα αιτήματα της λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Όπως την επαρκή στελέχωση, την πρόσληψη γιατρών Εργασίας και Τεχνικών Ασφαλείας με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο χώρο των νοσοκομείων, την τήρηση των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία τόσο για την υγιεινή και ασφάλεια όσο και για τα ωράρια εργασίας (πενθήμερο-2 ρεπό την εβδομάδα, κατάργηση της διπλοβάρδιας, κατάργηση των συνεχόμενων ωραρίων όπως το απόγευμα-πρωί, μια νυχτερινή υπηρεσία την εβδομάδα κλπ)
Την κατάταξη των νοσοκομειακών χώρων ως χώρων ανθυγιεινών, την ένταξη των νοσοκομεικών επαγγελμάτων στα Βαρέα και Ανθυγεινά επαγγέλματα .