Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Νοσοκομείο Πρέβεζας: Αντί για πρόσληψη διοικητικού προσωπικού γραμματειακής υποστήριξης των κλινικών και των τμημάτων του νοσοκομείου, ανέθεσαν σε μετακινημένους νοσηλευτές το συγκεκριμένο καθήκον.



Ότι  το Νοσοκομείο  Πρέβεζας αντιμετωπίζει προβλήματα στελέχωσης  λόγω των πολιτικών ελάχιστων προσλήψεων σε σχέση με τις αποχωρήσεις που επιβαλλουν τα μνημόνια διαρκείας  κυβερνησης -ΕΕ-ΔΝΤ  είναι γνωστό . 
Ότι αυτά είναι οξυμένα στο επίπεδο της νοσηλευτικής υπηρεσίας επίσης είναι γνωστό. Ιδιαίτερα στους νοσηλευτές που μπορούν να μπουν σε κυκλικά ωράρια εργασίας.
Η κυβέρνηση  αντί για προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού καταφεύγει σε  μπαλώματα και τεχνάσματα,  προσπαθώντας να δώσει  μια  εικόνα  ότι  το πρόβλημα ελέγχεται.
Ένα από αυτά τα «γιατροσόφια»,  για την   περίπτωση του Νοσοκομείου Πρέβεζας, ήταν η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας σε συνεργασία με τη διοίκηση της 6ης ΥΠε για μετακίνηση νοσηλευτών από τη, σχεδιασμένα από την κυβέρνηση, απαξιωμένη   μονάδα του ΠΕΔΥ Πρέβεζας (πρώην ιατρεία ΕΟΠΥΥ Πρέβεζας) προς  το  Νοσοκομείο Πρέβεζας, για  ενίσχυση της νοσηλευτικής υπηρεσίας του.
Μάλιστα όπως είπε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Πρέβεζας,  η μετακίνηση γίνεται «μέχρι να λειτουργήσει  η μονάδα του ΠΕΔΥ Πρέβεζας».

Και γιατί δεν λειτουργεί η  δημόσια αυτή μονάδα  και είναι  πλήρως απαξιωμένη;
Η απάντηση  είναι διοτι έχει  ελάχιστους  μόνιμους και αποκλειστικής απασχόλησης γιατρούς και  δεν υπάρχει διάθεση  και πολιτική πρόθεση από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ενίσχυσή της με αντίστοιχο προσωπικό .
Μόνο, για να μη  μπει  πλήρες λουκέτο στη  μονάδα, πριν λίγο καιρό προκήρυξαν τρεις θέσεις επικουρικών  γιατρών με σύμβαση ενός έτους και φυσικά δεν εισέπραξαν κανένα ενδιαφέρον  

Έχει ανάγκη η πόλη της Πρέβεζας από μια τέτοια μονάδα  ή είναι   περιττή η παρουσία της;
Κατά την άποψή μας  ο ευρύτερος Δήμος της Πρέβεζας έχει ανάγκη από ένα πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο, 24ωρης λειτουργίας Κέντρο Υγείας αστικού τύπου, που θα αναλάμβανε να σηκώσει το κύριο βάρος της παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) και θα έδινε τη δυνατότητα στο νοσοκομείο της πόλης να αξιοποιήσει τις δομές του και το προσωπικό του στο ρόλο που έχει ταχθεί να προσφέρει, δηλαδή αυτού της δευτεροβάθμιας περίθαλψης και νοσηλείας.  
Μάλιστα, κάτω από αυτή την απαίτηση των εργαζομένων του νοσοκομείου και της κοινωνίας της πόλης,  αυτό είχε υποσχεθεί και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Α. Μπέζας κατά την επίσκεψή του,  τον Ιανουάριο του 2014, στο νοσοκομείο της πόλης.
Μόνο που όπως και άλλες  τέτοιες υποσχέσεις αποδείχθηκε  πουκάμισο  αδειανό.
Ούτε η κυβέρνηση  ούτε ορισμένοι παράγοντες τοπικά βλέπουν με καλό μάτι μια τέτοια εξέλιξη. Ο καθένας για τους λόγους του.

Και έτσι φτάσαμε, αντί να ενισχυθεί άμεσα  η μονάδα του ΠΕΔΥ Πρέβεζας   και να παίξει το ρόλο της , αυτή να   έχει ελάχιστη επισκεψιμότητα και ο  αναπληρωτής υπουργός Υγείας να δίνει εντολή μετακίνησης του 50 % περίπου της νοσηλευτικής δύναμής της  στο νοσοκομείο Πρέβεζας, για ενίσχυση της νοσηλευτικής υπηρεσίας  του.
Μόνο που στους  μετακινηθέντες νοσηλευτές, αντί για νοσηλευτικά καθήκοντα, ανατέθηκαν  καθήκοντα γραμματειακής υποστήριξης κλινικών και τμημάτων και αρχειοθέτησης  !!!

Έχουν   ανάγκη τα τμήματα  και οι κλινικές του Νοσοκομείου Πρέβεζας από γραμματειακή υποστήριξη;
Βεβαίως και έχουν.

Και η λύση είναι  να προσληφθεί  άμεσα  αντίστοιχο διοικητικό προσωπικό και όχι να ανατίθενται καθήκοντα σε άκρως απαραίτητους  εξειδικευμένους  νοσηλευτές, που θα μπορούσαν να προσφέρουν  τις γνώσεις και  δεξιότητές τους άμεσα  στην υπηρεσία των πασχόντων συμπολιτών μας. Ειδικά σε μια περίοδο που  ο νοσηλευτικός  τομέας σε όλες τις μονάδες υγείας φυλλοροεί σε επίπεδο προσωπικού,  με επιπτώσεις και στο ίδιο το παραμένον προσωπικό που αναγκάζεται να εργάζεται  κάτω από εξουθενωτικά και βάρβαρα ωράρια εργασίας και ταυτόχρονα στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Επίσης  εντύπωση μας προκαλεί  η κραυγαλέα σιωπή των  περίφημων "κλαδικών  συλλόγων"  και "ομοσπονδιών" των νοσηλευτών, που κάθε τόσο κόπτονται  για τα συμφέροντα του νοσηλευτικού κλάδου.

Η λύση λοιπόν είναι  οι νοσηλευτές στα καθαρά νοσηλευτικά τους καθήκοντα και άμεσες προσλήψεις  προσωπικού, ανάμεσα σε αυτές και διοικητικού για  γραμματειακή στηριξη των κλινικών του νοσοκομείου.