Τρίτη 24 Ιουλίου 2007

Σε περιπέτειες στελέχωσης μπαίνει το Νοσοκομείο Πρέβεζας

Ιδιαίτερα κρίσιμο αναμένεται να είναι το φθινόπωρο για την στελέχωση του Νοσοκομείου της Πρέβεζας.
Πολλά τμήματα του Νοσοκομείου εδώ και πολύ καιρό λειτουργούν στα όρια ασφαλείας.
Ήδη ένας αριθμός στελεχών της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας αλλά και άλλων υπηρεσιών αποχωρεί με συνταξιοδότηση, ενώ θα έχουμε αποχωρήσεις και ιατρικού προσωπικού, και μάλιστα σε κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες.
Και ενώ το Νοσοκομείο αποστελεχώνεται δεν φαίνεται στον ορίζοντα προοπτική αντικατάστασης του αποχωρούντος προσωπικού.
Τα χρήματα που έχουν εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό ίσα που επαρκούν για 700 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πανελλαδικά ενώ οι αποχωρήσεις ανέρχονται σε χιλιάδες .
Η λύση της κάλυψης των κενών θέσεων με μετατάξεις δεν φαίνεται να αποδίδει, καθώς πανελλαδικά όλα τα Νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στελέχωσης και έτσι δεν επιτρέπουν το Προσωπικό τους να μεταταχθεί σε άλλο νοσοκομείο.
Εύκολη λύση για την κυβέρνηση είναι να προσπαθεί να μπαλώσει τα πράγματα με εργαζόμενους μέσω των προγραμμάτων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας- stage.
Πρόκειται για ανασφάλιστους και κακοπληρωμένους εργαζόμενους(400-500 ευρώ μηνιαίως) που χρηματοδοτούνται όχι από το Νοσοκομείο αλλά από τον ΟΑΕΔ, εργάζονται για 18 μήνες στο Νοσοκομείο και μετά απολύονται.
Η κατάσταση αυτή επιβαρύνει σωματικά και ψυχικά τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου με αποτέλεσμα να οδηγεί εργαζόμενους σε πρόωρες αποχωρήσεις και τελικά την όλη κατάσταση σε φαύλο κύκλο.
Δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία ότι εδώ και χρόνια ξεδιπλώνεται μια πολιτική μεθοδευμένης απαξίωσης , διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του λεγόμενου ΕΣΥ, που εκδηλώνεται με την υποχρηματοδότησή του και την υποστελέχωσή του και τις απαράδεκτα χαμηλές αμοιβές των εργαζομένων σε αυτό.
Στο χέρι των εργαζομένων είναι να αντιπαλέψουν και να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση ,αν δεν θέλουν να ξημερώσουν ακόμη χειρότερες μέρες για τους ίδιους αλλά και για τους πολίτες –χρήστες υπηρεσιών Υγείας.