Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Για τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)


Ορισμένα στοιχεία που ακούστηκαν στη σημερινή συνέντευξη τύπου για τον ΕΟΠΥΥ (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

1.Ο ΕΟΠΥΥ θα εξελιχθεί μέχρι τέλους του 2011 σε 4 στάδια
Α. Το πρώτο είναι η προσωρινή στέγαση του νέου οργανισμού
Β. Το δεύτερο είναι η εφαρμογή του ενιαίου συνταγολογίου από όλους τους ασφαλισμένους. Το υπάρχον βιβλιάριο ασθενείας (που είναι διαφορετικό)  θα εξακολουθήσει να ισχύει αλλά από 1η Οκτωβρίου και μετά καταργούνται όλα τα συνταγολόγια που έχουν στα χέρια τους σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου, οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και θα υπάρχει  ένα ενιαό συνταγολόγιο και με μια ενιαία συνταγογράφηση .
Γ. Το τρίτο στάδιο είναι οι ενιαίες συμβάσεις με 5.000 γιατρούς. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ έχει ήδη αποφασίσει και θα προωθήσει την απόφαση έτσι ώστε να υπάρξει νέα ενιαία σύμβαση για όλα τα Ταμεία με 5.000 νέους γιατρούς.Αυτής της μορφής τη σύμβαση την ενιαία, μπορούν να την υπογράψουν και οι γιατροί που σήμερα έχουν σύμβαση με τον ΟΠΑΔ, με τον ΟΓΑ, με τον ΟΑΕΕ ή με το ΙΚΑ.
Δ. Το τέταρτο στάδιο είναι από την 1/1/12 θα υπάρχει πλέον ΕΟΠΥΥ με δικό του προϋπολογισμό, με δικά του έσοδα και με πληρωμή από το δικό του προϋπολογισμό όλων των δαπανών.Προβλέπονται τα 8 δις ευρώ ως χρηματοδότηση για το νέο φορέα και προέρχονται από χρηματοδότηση του κράτους, από εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών και από εισφορές των συνταξιούχων

2.Θα υπάρχουν ενιαίες παροχές στους ασφαλισμένους («ούτε εξίσωση προς τα πάνω ούτε εξίσωση προς τα κάτω» -καταλάβατε τώρα!) και την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο για τον ενιαίο κανονισμό παροχών, για να εφαρμοστεί από τις αρχές Οκτωβρίου.

3.Στον ΕΟΠΥΥ εντάσσονται λειτουργικά 50 Κέντρα Υγείας από την 1η Οκτωβρίου, χωρίς να αποσπώνται διοικητικά από το ΕΣΥ και μέχρι το τέλος του έτους θα προστεθούν και τα υπόλοιπα 180 Κέντρα Υγείας  . 600 γιατροί που υπηρετούν σήμερα στα 50 ΚΥ  και 1.700 γιατροί των υπόλοιπων 180 Κέντρων Υγείας μέχρι τα τέλη του έτους θα ανήκουν διοικητικά στο ΕΣΥ αλλά θα υπηρετούν τον ΕΟΠΥΥ.

4.Το σχέδιο προβλέπει ο ΕΟΠΥΥ να  ξεκινάει τη λειτουργία του με 22.000 γιατρούς το Νοέμβριο.

5.Σχετικά με τις αντιδράσεις του ιατρικού σώματος και των Ιατρικών συλλόγων η κυβέρνηση εκτιμά, παρ’ ότι από σήμερα ξεκινούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις, ότι δεν θα έχει προβλήματα ως προς την προσχώρηση γιατρών στον ΕΟΠΥΥ,  γιατί όπως ισχυρίστηκε ο υφυπουργός Μ. Τιμοσίδης   «η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών που εργάζονται ήδη στα Ταμεία, δεν έχουν την ίδια άποψη με τους επικεφαλής τουλάχιστον όλων αυτών που σήμερα είναι επικεφαλής των παρατάξεων».

6.Σχετικα με την αμοιβή όσων γιατρών συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ η κυβέρνηση προτείνει αμοιβή ανάλογα με τον αριθμό των ασφαλισμένων που εξυπηρετεί ο γιατρός. Η αμοιβή αυτή είναι όπως ισχυρίστηκαν «από 900 ευρώ έως 2,5 χιλιάδες ευρώ και για ορισμένες ειδικότητες μέχρι 2,8 χιλιάδες ευρώ. Η αμοιβή είναι ανάλογα την κατηγορία, αλλά κυρίως ανάλογα τον αριθμό των ασφαλισμένων που εξυπηρετεί ο κάθε γιατρός».