Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Με τους αυτοαπασχολούμενους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς θα καλυφθούν τα κενά των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της επαρχίας



Ξεκαθαρίζουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα με την εισβολή των ιδιωτών και ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών στο ΕΣΥ , που όπως φαίνεται με αυτούς είναι αποφασισμένο να  επιχειρήσει να καλύψει τα κενά στελέχωσης των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της επαρχίας  το  Υπουργείο Υγείας .

Η «ολοήμερη λειτουργία» είναι το παραθυρο για να μπουν ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ.
Κατά βάθος   υπάρχουν προθέσεις που έχουν σχέση;
- με την ιδιωτικοποίηση  και εμπέδωση του εμπορευματοποιημένου χαρακτήρα της όποιας «Δημόσιας» περίθαλψης,
-με την προσπάθεια του ΥΥΚΑ να κατευνάσει τις αντιδράσεις  που υπάρχουν στο χώρο των αυτοαπασχολούμενων γιατρών σε σχέση με τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και να τους πάρει με το μέρος του, να δώσει "κίνητρα" παραμονής αυτοαπασχολούμενων συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΠΥΥ  γιατρών στην επαρχία και   
-με την πρόθεση να ανατρέψει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις στο ΕΣΥ. 

Αμέσως μετά θα έλθουν οι αξιολογήσεις του ΕΣΥτών γιατρών με βάση τις «οικονομικές νόρμες και στόχους » που θα επιτυγχάνουν οι ελευθεροεπαγγελματίες  συνάδελφοί  τους
Και στο βάθος δεν υπάρχει κήπος αλλά … αξιολόγηση( με τα γνωστά επιχειρηματικά και μνημονικά κριτήρια) , μισθολογική καθήλωση και γιατί όχι: απόλυση!

 Μια προσεκτική ανάγνωση του παρακάτω αποσπάσματος από σημερινή συνέντευξη (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) του Α. Λοβέρδου σε δημοσιογράφους του ΣΚΑΪ  που βεβαίως τον αβαντάρουν κανονικά!


Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα βρείτε τους γιατρούς μπροστά σας βέβαια με κινητοποιήσεις όπως ξέρετε.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τρίτον, καμία πρόσληψη στους γιατρούς. Καμία.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καμία πρόσληψη ενώ έχουμε τόσα κενά στο νοσηλευτικό προσωπικό;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται νοσηλευτές. Δεν χρειάζεται γιατρούς. Γιατρούς έχει υπερδιπλάσιους το Εθνικό Σύστημα Υγείας από τους γιατρούς που έχουν όλες οι προηγμένες χώρες του πλανήτη.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Τώρα μας ανοίγετε ένα τεράστιο θέμα ενώ δεν έχουμε χρόνο. Μας λέτε ότι έχουμε γιατρούς κι αν πάτε στην επαρχία δε θα βγείτε ούτε μισό γιατρό,  ή θα βρείτε έναν γιατρό για τα πάντα.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κάνετε ότι δεν τα ξέρετε;
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα τα ξέρουμε, γι’ αυτό τα λέμε.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Για πηγαίνετε μια βόλτα στα Ιατρικά Κέντρα, στα Κέντρα Υγείας..
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Επειδή κυκλοφορήσαμε όλοι αυτές τις μέρες του καλοκαιρού και αντιμετωπίσαμε μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα στην περιφέρεια, είδαμε τα τεράστια κενά που έχει η περιφέρεια κ. Υπουργέ. Εμένα δε μ’ ενδιαφέρει τι κάνει ο «Ευαγγελισμός», ο «Ευαγγελισμός μια χαρά είναι, με πολλούς γιατρούς, με πολλούς νοσηλευτές και πολύ ωραία. Τι γίνεται στην περιφέρεια;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Συγχαρητήρια, κ. Οικονόμου, που κάνατε αυτή τη διαπίστωση, την κάνουμε κι εμείς κάθε μέρα.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς δεν πρέπει να κάνετε διαπιστώσεις, πρέπει να κάνετε πράξεις όμως. Τις διαπιστώσεις τις κάνουμε εμείς, δουλειά μας είναι αυτή.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι αυτονόητο αυτό που λέτε, μόνο που εγώ κάνω πράξη αυτό που λέω. Και ακούστε τι θα κάνω πράξη τώρα: Ξέρετε πόσες δεκαετίες υπάρχει το πρόβλημα των κενών στην περιφέρεια; Που τώρα η χώρα είναι και σε κρίση.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι, αλλά αυτό δε μπορεί να είναι άλλοθι πάντα κ. Υπουργέ, γιατί συνέχεια εσείς λέτε «ο προηγούμενος».. Έτσι θα πάμε;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μου επιτρέπετε; Όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει κενό. Λύση δεν έχει δοθεί. Οι προσλήψεις των καλών περιόδων έγιναν πελατειακές. Είχες 6 αναισθησιολόγους κι έπαιρνες κι έναν έβδομο, είχες 5 καρδιολόγους κι έπαιρνες κι έναν έκτο. Σου έλειπε ο παιδίατρος και δεν έπαιρνες.
Στην περιφέρεια βέβαια, εκφραζόταν και το εξής και εκφράζεται: Απαίτησα στον κ. Ανδρέα Μακρυπίδη, Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ που μου έλεγε για ορισμένα κενά στο νοσοκομείο Μεσολογγίου. Του λέω, «κύριε συνάδελφε, 4 θέσεις προκηρύχθηκαν και παρέμειναν άγονες οι προκηρύξεις, δεν κατέθεσε υποψηφιότητα κανείς».
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κορόιδα είναι να πάνε;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Στα νησιά μας, ακριβώς το ίδιο. Σε περίοδο ανεργίας και με υπερδιπλάσιο αριθμό γιατρών σε σχέση με τους γιατρούς των κρατών μελών του ΟΟΣΑ και μέσα στο ΕΣΥ και έξω από το ΕΣΥ, δηλαδή υπάρχει και κόσμος που δεν δουλεύει και λέει «είμαι άνεργος», δεν πηγαίνουν στα περιφερειακά νοσοκομεία, ειδικά στα νησιωτικά.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το ξέρουμε, αυτό είναι παλιό πρόβλημα.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ωραία, επειδή το ξέρετε, αφήστε με να δώσω λύση. Κι εγώ θα δώσω λύση παρά τις διαφωνίες. Δεν θα πω, σωστό κι εκείνο σωστό και το άλλο. Ποια είναι η λύση; Η λύση δεν είναι οι προσλήψεις. Η λύση είναι οι γιατροί που δουλεύουν στα Ασφαλιστικά μας Ταμεία με οποιαδήποτε σχέση, ακόμα και οι συμβεβλημένοι, θα μπορούν εκεί που το νοσοκομείο διαπιστώνει αδυναμία και έλλειψη σ’ έναν τομέα, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου, για μια μέρα την εβδομάδα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους  μέσα στο νοσοκομείο στο πλαίσιο της απογευματινής τους λειτουργίας. Πού είναι το πρόβλημα;
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Κανένα. Πολύ σωστό.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αλλά άκουσα τα εξ αμάξης γι’ αυτό.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να δω τι θα κάνετε με τον ΕΟΠΥΥ,  να δω τι θα κάνετε με τις συμβάσεις των γιατρών που δεν ξέρουν ακόμα πόσα λεφτά θα παίρνουν.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μην αλλάζετε θέμα, να κλείσουμε το πρώτο.