Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.): Για τις κινητοποιήσεις του Ιατρικού Κλάδου


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ  (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.)

 Αθήνα: Ιουλιανού 42-46 τ.κ. 10434
           Τηλ.: 2108234914,fax: 2108234916,κιν.:6936557550
www.pasonop.gr  email: pasonopconfederation@yahoo.gr

Αθήνα, 03/02/2011

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

«Για τις κινητοποιήσεις του Ιατρικού Κλάδου»     


Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.) στηρίζει ανεπιφύλακτα τις κινητοποιήσεις του Ιατρικού Κλάδου για ένα δωρεάν, Δημόσιο, ποιοτικό και αποτελεσματικό για τους πολίτες, εύκολα προσβάσιμο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Η καταστροφική πολιτική της Κυβέρνησης –καθ’ υπόδειξη του μνημονίου-  που επιχειρεί να περιορίσει τη χρηματοδότηση κάτω από το 6% του ΑΕΠ, θα συρρικνώσει ακόμη περισσότερο τις ήδη υποβαθμισμένες Δημόσιες υπηρεσίες Υγείας προς όφελος των Ιδιωτικών επιχειρήσεων του χώρου, εκτινάσσοντας περεταίρω τις ιδιωτικές δαπάνες που ήδη κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα.
Στην κατεύθυνση αυτή, κρίνεται επιτακτική η ενοποίηση σε έναν Φορέα και υπό το Υπουργείο Υγείας, όλων όσων σήμερα παρέχουν υπηρεσίες Υγείας και ανήκουν σε διαφορετικά Ασφαλιστικά Ταμεία και σε διαφορετικά Υπουργεία.
Όπως επιτακτική κρίνεται και η ανακατανομή του υπάρχοντος Ιατρικού δυναμικού της χώρας, το οποίο είναι μακράν το πλέον πολυάριθμο τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και μεταξύ των χωρών του Ο.Ο.Σ.Α.
Η σύσταση του Υγειονομικού χάρτη το συντομότερο δυνατόν, η επαναξιολόγηση των αναγκών της Ελληνικής επικράτειας για υπηρεσίες Υγείας, η θεσμοθέτηση ολοκληρωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας –και όχι μόνο Πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπως σήμερα επιχειρείται από το ΥΥΚΑ-  η αμείλικτη πάταξη της διαφθοράς, που μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να αποτελεί επιλογή για την Κυβέρνηση, η ανάδειξη του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα του ΕΣΥ ως άμεση προτεραιότητα σε βάρος του ιατροκεντρικού που σήμερα κυριαρχεί, η επαρκής στελέχωση σε Νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, θα πρέπει να αποτελέσουν τον άξονα πάνω στον οποίο οφείλει να κινηθεί η Πολιτεία, αν θέλει να τηρήσει τη Συνταγματική της υποχρέωση για παροχή δημόσιων και ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας.
Οι ¨λεονταρισμοί¨ των τελευταίων ημερών, τόσο από την Πολιτική Ηγεσία του ΥΥΚΑ που παρουσιάζεται μάλλον αλαζονική και αδιάλλακτη, όσο και από τη μικρή μειοψηφία του Ιατρικού Κλάδου που στο δημόσιο διάλογο προτάσσει καταφανώς συντεχνιακά ή κομματικά συμφέροντα -¨ξεχνώντας¨ ποιος Κλάδος ωφελήθηκε τόσο από τις πελατειακές σχέσεις, όσο και από το ¨πάρτυ¨ των προηγούμενων ετών-, δεν επιτυγχάνουν τίποτα περισσότερο από το να  εμφανίζουν αμφότερους, κατώτερους των περιστάσεων και να προκαλούν την Ελληνική κοινωνία, η οποία τελικά καλείται να πληρώσει το ¨μάρμαρο¨!  

Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΝΟΠ