Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Εμπρός, στον αγώνα !! Να πάρουμε τα μέτρα μας γρήγορα…. πριν «μας πάρουν μέτρα!!!»


Σωματείο Νοσηλευτών του Α΄ ΠΕΣΥ Αττικής, μέλος  της ΠΑΣΟΝΟΠ
Συνάδελφοι-συνάδελφισσες!!!
Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και η ανακοίνωση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης  είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της οργής των εργαζομένων. Ζούμε πλέον καθημερινά, σε ένα ούτως ή άλλως ανύπαρκτο «κοινωνικό κράτος», και η σημερινή κρίση είναι το άλλοθι του συστήματος για ακόμη σκληρότερα μέτρα.
Στο όνομα της «δημοσιονομικής εξυγίανσης» βλέπουμε ήδη αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που μας πάνε έναν αιώνα πίσω σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και τους συνολικούς όρους διαβίωσης των εργαζομένων.
 Η κυβέρνηση, η Ε.Ε, οι τράπεζες και οι αγορές με το Σύμφωνο  Σταθερότητας, την ΟΝΕ και το ΠΣΑ, προχωρούν σε μια πρωτοφανή επίθεση  στα δικαιώματα των εργαζομένων, σε μια άνευ προηγουμένου λεηλασία των οικονομικών, εργασιακών κι ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.
Τα  μέτρα αφορούν  μόνο τους εργαζόμενους. Κανένα «σκληρό» μέτρο για τους τραπεζίτες και το κεφάλαιο (μεγάλες επιχειρήσεις, εφοπλιστές κλπ). αντίθετα συνεχίζουν φοροαπαλλαγές, διευκολύνσεις και παροχές (προσλήψεις ανασφάλιστων, απολύσεις, επιδοτήσεις κλπ)
Είμαστε εκείνοι που βιώσαμε από την  προηγούμενη κυβέρνηση το πάγωμα των μισθών και ζούμε τη χρόνια λιτότητα εδώ και 20 χρόνια- όταν τα κέρδη απογειώνονταν και οι οικονομικοί δείκτες «ανθούσαν». Ποιος δε θυμάται α)το πρόγραμμα λιτότητας επί υπουργού Οικονομίας Κ.Σημίτη 1985-1987, β)το 0+0=14% της λιτότητας του Μητσοτάκη το 1990-1993 ?  ποιος δε θυμάται γ)την λιτότητα για το Πρόγραμμα Σύγκλισης για την ΟΝΕ επί Παπανδρέου-Σημίτη, το 1994-2004 ? ποιος δε θυμάται       δ) την «απογραφή» του Καραμανλή το 2004 και την αντίστοιχη πολιτική, «αναγκαίας» πάλι, λιτότητας?  Από τότε καλούμασταν να βάλουμε πλάτη στην ανάπτυξη και τις «εθνικές επιτυχίες» τους (ΟΝΕ, ευρώ, Ολυμπιακοί Αγώνες κλπ).
 Συνάδελφοι-συναδέλφισσες,  μας δουλεύουνε!!
Συγκεκριμένα οι τελευταίες εξαγγελίες περιλαμβάνουν: περικοπή 30% στο δώρο του Πάσχα, στο επίδομα αδείας και στο δώρο των Χριστουγέννων για τους δημόσιους υπαλλήλους!!! Τα επιδόματα στο Δημόσιο περικόπτονται κατά 12%.!!! Αυξάνεται η βενζίνη και  ο ΦΠΑ και μαζί τους παίρνουν φωτιά οι λογαριασμοί της ΔΕΗ (καταργείται η απαλλαγή του ειδικού φόρου για το πετρέλαιο της ΔΕΗ) και όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης . Παγώνουν οι συντάξεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα,(!!!) ενώ περιορίζεται κατά 5% (500 εκατ. ευρώ) το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων , καθώς επίσης έχουνε την πρόθεση να μειώσουν κατά 1,4 δις ευρώ τις δαπάνες για την Υγεία(!).
Όλα αυτά αφορούν όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και είναι προπομπός για το μέλλον που επιφυλάσσεται και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Και είναι ακόμα πιο τραγική  η κατάσταση για εμάς τους προλετάριους, κατ΄ευφημισμόν «δημόσιους υπάλληλους», το πολύπαθο νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ..όπου ήδη έχουν δρομολογηθεί αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ιδιαίτερα και στους νοσηλευτές….
Μας αποκαλύπτεται η συνειδητή προσπάθεια απαξίωσης των δημόσιων νοσοκομείων, του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ, με μόνιμο προσωπικό.
Ήδη ένα μεγάλο ποσοστό κενών οργανικών θέσεων  αρχίζει να καλύπτεται με 1)επικουρικούς (νοσηλευτές), 2)συμβασιούχους (νοσηλευτές 8μηνίτες-11μηνίτες, νοσηλευτές-υπάλληλους του ΚΕΕΛΠΝΟ, 3) νοσηλευτές σε «stage» .
Βαθμιαία θα αρχίσουνε να κυκλοφορούνε ανάμεσά μας συμβασιούχοι επικουρικοί, χωρίς ποτέ να καλύπτουνε αυτές τις λειτουργικές κενές θέσεις με μόνιμους.
Αναφέρουμε, πχ, τους επικουρικούς/συμβασιούχους  νοσηλευτές στις Εντατικές Μονάδες. Μέχρι να αναλάβουν πλήρως τα καθήκοντά τους και να γίνουν λειτουργικοί θα περάσουν κάποιοι μήνες τουλάχιστον. Κι όταν οι συμβάσεις λήξουν θα επιστρέψουμε στην προηγούμενη βαρβαρότητα ? Όπως πριν από κάποιους μήνες, αλλά και σε περιόδους εορτών, όπου δούλευε 1 νοσηλευτής  με 4 και 5 ασθενείς?
  Δηλαδή σε κάθε περίοδο εορτών/θερινών αδειών θα πρέπει να εξοντωνόμαστε δουλεύοντας χωρίς ρεπό, με μειωμένο προσωπικό, κινούμενοι εντός και εκτός των ορίων ασφαλείας?  Κι όλα αυτά, με ποια υλική αναγνώριση ? με ποιες  υλικές απολαβές ?
Συντελείται ένα διαρκές έγκλημα όταν το νοσηλευτικό προσωπικό στο ΕΣΥ δεν είναι ενταγμένο στα βαρέα και ανθυγιεινά, όταν οι μισθοί μας παραμένουνε εξοργιστικά καθηλωμένοι, και επιπλέον με την πρόσφατη μαζική από τα ΜΜΕ χειραγώγηση και ιδεολογική «τρομοκρατία των ελλειμμάτων και του ΑΕΠ» προχωρούνε σε μείωση έως και 12% στους μισθούς και τα επιδόματα!!
Το αποτέλεσμα φαίνεται στους χρήστες υπηρεσιών υγείας (άνεργους/μετανάστες/αναξιοπαθούντες/μισθωτούς) που στοιβάζονται στα Επείγοντα, στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, στα ράντζα των θαλάμων στις κλινικές, που εκβιάζονται με το «φακελάκι», ή με τον ελεεινό θεσμό των απογευματινών ιατρείων....
Oδηγούμαστε σε  μία συνειδητά δρομολογημένη και στρατηγικά ενορχηστρωμένη υποβάθμιση στις παροχές υγείας που προσφέρονται στον λαό προς όφελος των ιδιωτικών επιχειρηματικών Ομίλων που δραστηριοποιούνται και γιγαντώνονται στην Υγεία.
Από την άλλη βλέπουμε ότι «Λεφτά υπάρχουν», (όπως έχει πει κι ο κΠαπανδρέου) και φέρουμε εντελώς πληροφοριακά μερικά στοιχεία που ήρθαν στο φως τις τελευταίες εβδομάδες,.. 10.000 offshore εταιρίες διαχειρίζονται κάθε χρόνο 500 δις Ευρώ... 30.000 ελληνικές οικογένειες διαθέτουν στα τμήματα private banking των τραπεζών περίπου 50 δις € ενώ άλλα 40 δις έχουν καταθέσει έλληνες πολίτες στο εξωτερικό. Η Εθνική Τράπεζα την τελευταία πενταετία είχε κέρδη 6,3 δις €,  αύξησε κατά 197,24 % τα κέρδη της, ενώ οι φόροι της μειώθηκαν κατά 15%. Η τράπεζα Πειραιώς αύξησε κατά 460,6 % τα κέρδη της, ενώ οι φόροι της μειώθηκαν κατά 284,97%, η ALPHA αύξησε τα κέρδη της σε ποσοστό 45,48%, ενώ οι φόροι της μειώθηκαν κατά 29,7%.  Το 2009 η ΔΕΗ πραγματοποίησε κέρδη 1,1 δις €...  
Την τετραετία 2004 – 2008  χαρίστηκαν πάνω από 9 δις € σε περίπου 50.000 επιχειρήσεις, ενώ εάν φορολογούνταν με τον ανώτατο συντελεστή που υπάρχει (45%) το κράτος θα εισέπραττε 5,5 δις ευρώ/ έτος, όσα χρήματα θα εξοικονομήσει κόβοντας 300 εκατομμύρια  ευρώ από τους συνταξιούχους, 1,5 δις από την κατάργηση του λεγόμενου 14ου μισθού και από την αύξηση 2% του ΦΠΑ...
Οι έλληνες εφοπλιστές αγόρασαν το 2009 -χρονιά κρίσης- 164 μεταχειρισμένα πλοία διαθέτοντας 3,16 δις $... Αν και αποτελεί παγκόσμια δύναμη στηρίζεται σημαντικά από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η Εθνική Τράπεζα τους έχει δανείσει 3,5 δις €, η Πειραιώς 2 δις € κι ακολουθούν οι υπόλοιπες. Με τις δικές μας αποταμιεύσεις – καταθέσεις οι τράπεζες  χρηματοδοτούν το «θαύμα» της ελληνικής ναυτιλίας.
Αγωνιούνε για το «έλλειμμα» την στιγμή που 2,5 δις ευρώ θα κοστίσουν το 2010 μόνο οι 6 γαλλικές φρεγάτες που θα προμηθευτεί η χώρα.... (ποια κοινωνική ανάγκη εξυπηρετούνε άραγε?) 
Επίσης, 0 ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός από τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας,  μόνο 16 εκατομμύρια ευρώ από τη φορολόγηση των εφοπλιστών.
Και για αυτό, για όλα τα παραπάνω  λέμε: λεφτά όντως υπάρχουν, καθώς ξοδεύονται αλόγιστα  για :  1) μίζες/ διαπλοκή υγειονομικών με φαρμακο-εταιρείες υλικού, αναλώσιμων κλπ 2) υπερτιμολόγηση φαρμάκων 3) επιβάρυνση των Ταμείων με περιττές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις για τον ασθενή 4) εξωφρενικούς μισθούς/αμοιβές των golden boys του δημοσίου.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, σας καλούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, για να υπερασπιστούμε όλα αυτά που μας ανήκουν. Το είδαμε ξεκάθαρα στο παρελθόν , πως όταν αναθέτουμε την τύχη του αγώνα μας σε άλλους, πάντα εκχωρούμε σε αυτούς το δικαίωμα να μας διαχειριστούνε απέναντι στην εξουσία, να μας παζαρέψουν, να μας ξεπουλήσουν, να μας εξαπατήσουν. Είναι η  ώρα και το νοσηλευτικό προσωπικό να βγει στο προσκήνιο, χωρίς σωτήρες αυτόκλητους, να διεκδικησει τα αυτονόητα καταρχήν, και όλα αυτά που επιτάσσει η εποχή, και οι σύγχρονες ανάγκες του νοσηλευτή. Το επόμενο διάστημα είναι επιτακτική η ανάγκη να πραγματοποιηθούνε συνελεύσεις νοσηλευτών ανά νοσοκομείο, για συντονισμό της δράσης μας σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις.
Στις 11/3, Πέμπτη, συμμετέχουμε στην πανελλαδική/πανεργατική απεργία, συγκέντρωση στο Μουσείο 11πμ.   
Στις 18/3 συμμετέχουμε  στην πανελλαδική παννοσηλευτική απεργία της ΠΑΣΟΝΟΠ, με συγκέντρωση στην πλ Βικτωρίας και διαδήλωση στο υπ Υγείας.