Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΔΕΔΥ: Στήριξη κινητοποιήσεων υγειονομικών




Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στηρίζει και ενισχύει τον αγώνα των υγειονομικών για τη διασφάλιση του Δημοσίου και κοινωνικού χαρακτήρα των Υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας.
Οι μνημονιακές πολιτικές της τελευταίας πενταετίας με επίκεντρο τη νεοφιλελεύθερη λογική για συρρίκνωση του Δημοσίου, έχουν δραματικές επιπτώσεις στον πυρήνα του Κοινωνικού Κράτους (Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση, Αυτοδιοίκηση κ.ά.).

Η υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας, με μειώσεις δαπανών που υπερβαίνουν το 50% σε όλα τα επίπεδα, έχει στερήσει από τις Δημόσιες Υπηρεσίες τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση λόγω και της οικονομικής κρίσης. Η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο ΕΣΥ, ακυρώνεται με χαράτσια που καλούνται να πληρώσουν οι ασθενείς, ακόμη και οι ασφαλισμένοι.

Η Κυβέρνηση θέλει να απαλλαγεί από το «περιττό» γι’ αυτήν κόστος της περίθαλψης και να το μεταφέρει στις πλάτες των πολιτών. Η συμμετοχή στο φάρμακο, στις εξετάσεις, αλλά και στη νοσηλεία που προετοιμάζεται με τα ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσηλεία) είναι τα πρώτα βήματα στην πορεία για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και την παράδοσή του στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Η υποστελέχωση λόγω των μνημονιακών πολιτικών έχει ενταθεί, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν αποχωρήσει 20.000 γιατροί, νοσηλευτές και γενικότερα εργαζόμενοι στο χώρο Υγείας, οδηγώντας το σύστημα σε μαρασμό και υποβάθμιση. Προσλήψεις έχουν να γίνουν από το 2009, καταστρατηγώντας ακόμα και τον κανόνα του 1/10.

Το κλείσιμο μικρών Νοσοκομείων, η κατάργηση μέσω των νέων οργανισμών 10.000 κλινών -προς ανάπτυξη-, η κατάργηση του 1/3 των ιατρικών και νοσηλευτικών τμημάτων (από 2.100 σε 1.300) βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, για να υπηρετήσουν το στόχο για συρρίκνωση των Υπηρεσιών και διψήφιο αριθμό Νοσοκομείων με το τέλος των μνημονίων (από 136 σε 85).

Η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΕΣΥ είναι τα βασικά εργαλεία της κυβερνητικής πολιτικής για τη διάλυσή του. Το λιγοστό ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του, παρά την εντατικοποίηση, τη διαρκή κινητικότητα, την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας για την υπερεργασία, η οποία παραμένει και απλήρωτη.

Το υγειονομικό υλικό είναι λιγοστό και οι πολίτες καλούνται να το προμηθεύσουν ενίοτε μόνοι τους.

Η ταφόπλακα του ΕΣΥ μπαίνει με την Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων, μια ανώνυμη εταιρία που θα αναλάβει να διαχειρίζεται τους πόρους του κλάδου Υγείας στο σύστημα. Σκοπός της εταιρίας είναι τα αποθεματικά του ΕΟΠΠΥ να κατευθύνονται με προνομιακό τρόπο στα ιδιωτικά Νοσοκομεία και κλινικές, διευκολύνοντας την πολιτική κλεισίματος δημοσίων δομών, ιδιαίτερα στην περιφέρεια παρά τις αντιδράσεις των κινημάτων που αντιστέκονται σε αυτή την προοπτική.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στηρίζει τη 48ωρη κινητοποίηση ΠΟΕΔΗΝ – ΟΕΝΓΕ και συμμετέχει στη διοργάνωση συλλαλητηρίων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας που διαθέτουν Νοσοκομεία, την Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2014, στις 6:00 το απόγευμα. Επιπλέον στηρίζει την 24ωρη απεργία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 2 Οκτώβρη 2014 και το συλλαλητήριο της Αθήνας, ώρα 12:00 στο Υπουργείο Υγείας, με Παναττική στάση εργασίας από τις 12:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου.

Στο πλαίσιο αυτό καλούμε τις Ομοσπονδίες και τα Νομαρχιακά Τμήματα να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Δεν θα επιτρέψουμε η οικονομική και κοινωνική κρίση να μετατραπεί σε ανθρωπιστική.

Ακυρώνουμε την επίθεση που δέχονται τα Δημόσια και Κοινωνικά Αγαθά και τα εργασιακά δικαιώματα.

Όλοι μαζί με ενότητα και αγώνα θα ανατρέψουμε αυτή την πολιτική.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Προκηρύξεις Θέσεων επικουρικών γιατρών για τις Μονάδες του ΠΕΔΥ




 Η προκήρυξη ΕΔΩ

Για το νομό Πρέβεζας προκηρύσσονται συνολικά 7 θέσεις επικουρικών γιατρών για τις Μονάδες τις Πρωτοβαθμιας Φροντίδας Υγείας

 Για τη  Μονάδα Υγείας ΠΕΔΥ Πρέβεζας
 (Πρώην πολυιατρεία ΕΟΠΥΥ)

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΘΕΣΕΙΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ Ή ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ
1

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ
1

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ
1


Για το ΚΥ ΠΑΡΓΑΣ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΘΕΣΕΙΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ Ή ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ
2

Για το ΚΥ ΚΑΝΑΛΑΚΙΟΥ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΘΕΣΕΙΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ Ή ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ
1

Για το ΚΥ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ 
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΘΕΣΕΙΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ Ή ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ
1

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Απολογισμός εβδομάδας στα δυο νοσοκομεία του νομού Αιτωλοακαρνανίας.



-Την Δευτέρα είχαμε την «τύχη» να δούμε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας, την προκήρυξη θέσεων επικουρικών ιατρών ( 7 για την δική μας 6 Υ.Π.Ε.) χωρίς να υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ  για τα Νοσοκομεία του Νομού μας.

-Την Τετάρτη οι διοικούντες αποφάσισαν να εφημερεύσει ως εφημεριακό κέντρο η Καρδιολογική κλινική στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου. Την ίδια ώρα όμως άφησαν ΑΚΑΛΥΠΤΗ την εφημερία Αναισθησιολόγου στο Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστιο θέμα αν υπήρχε ανάγκη για παρουσία του στην αντιμετώπιση περιστατικού(όπως έγινε στις 30/8/14 με ανακοπή στο Τ.Ε.Π.).  Ταυτόχρονα στο Νοσοκομείο Αγρινίου που εφημέρευε Αναισθησιολόγος δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν έκτακτα περιστατικά, που θα χρειάζονταν χειρουργική αντιμετώπιση γιατί δεν υπήρχε Καρδιολόγος για εκτίμηση (το ίδιο συμβαίνει και στο Μεσολόγγι όταν δεν εφημερεύει εκεί Καρδιολόγος). Άρα δεν μπορούσε να λειτουργήσει ο Χειρουργικός Τομέας σε κανένα από τα δυο Νοσοκομεία του Νομού κάτω από τις απαιτούμενες και αναγκαίες  συνθήκες ασφάλειας. 

- Οι δηλώσεις που έγιναν από τους παράγοντες της πόλης της Ι.Π. Μεσολογγίου, όπως ο Δήμαρχος,  κατόπιν της συνάντησης στο Υπουργείο Υγείας την Τετάρτη, ότι ο Αναπληρωτής υπουργός  ανακάλεσε την απόφαση του διοικητή κ. Βλάχου για την μετακίνηση του Μεσολογγίτη καρδιολόγου στο Αγρίνιο  για εφημερίες διαψεύστηκε από τον Διοικητή τόσο σε ερώτηση που του έγινε από τον εκπρόσωπο των Εργαζομένων όσο και από το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος ιατρός εφημέρευε το Σάββατο στο Νοσοκομείο Αγρινίου με απόφαση της Διοίκησης.

-  Η απάντηση που έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας στη Βουλή  την Δευτέρα, έπειτα από την ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Νίκου Μωραΐτη, είναι εξόχως αποκαλυπτική για την ενημέρωση που έχει από τους εδώ αρμόδιους Διοικητές. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου Αγρινίου, μιας και μετά την παραίτηση του διευθυντή της Καρδιολογικής το Νοσοκομείο διαθέτει 6 καρδιολόγους ενώ ένας έβδομος που ανήκε στη δύναμη του Νοσοκομείου Αγρινίου και είχε αποσπαστεί στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου επιστρέφει στο Μεσολόγγι για να καλύψει τις εκεί ανάγκες. Η πραγματικότητα βέβαια απέχει πολύ από τα λεγόμενα του Αν. Υπουργού μιας και οι Καρδιολόγοι που έχουν μείνει στο Αγρίνιο είναι δύο και μάλιστα ο ένας είναι συμβασιούχος που λήγει η θητεία του σε τέσσερεις μήνες, ενώ ο  Καρδιολόγος που επιστρέφει από την Πάτρα στο Μεσολόγγι είναι απλά Παθολόγος.

-Οι Διοικούντες των Νοσοκομείων του Νομού άφησαν ακάλυπτες, από εφημερεύοντα ιατρό Παθολόγο, τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο το Νοσοκομείο Μεσολογγίου. Συνέπεια αυτού ήταν οι ιατροί της Παθολογικής να στείλουν «εξαιρετικά επείγον» έγγραφο προς Διοικητή και Αν, Διοικητή καλώντας τους να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα.    
Η ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΔΩΘΗΚΕ;
Να εφημερεύσει Γενικός Ιατρός  στο Τ.Ε. Π. και οι ασθενείς της κλινικής να παρακολουθούνται από ειδικευομένους χωρίς την παρουσία ειδικευμένου Παθολόγου! με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια τόσο των ασθενών όσο και των εργαζομένων, κάτι  που δυστυχώς έχει ξαναγίνει και καταγγελθεί.    Τα έγγραφα των Παθολόγων( με αρ. πρωτ.) είναι στη διάθεση κάθε ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΑΡΧΗΣ.  

Τελειώνοντας τον απολογισμό γεννούνται εύλογα ερωτήματα για τις συγκεκριμένες ενέργειες:
-Είναι συνήθης πρακτική λειτουργίας διοίκησης;
-Είναι ενέργειες βάση εντολών εφαρμογής ενός σχεδιασμού;     
-Είναι διοικητική ανικανότητα  διαχείρισης κρίσης;     

Η απάντηση ας απασχολήσει τον καθένα μας αλλά ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ  ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.

Δημήτρης Τουμαράς  Πρόεδρος Εργαζομένων Νοσοκομείου  Μεσολογγίου      
Στέλιος Μερμίγκης  Εκπρόσωπος Εργαζομένων στο Δ.Σ. Νοσοκομείου. Αιτ/νιας                                       

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ. ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΓΟΝΟΜΕΤΡΟ…


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ                                       ΛΕΥΚΑΔΑΣ                                               
ΛΕΥΚΑΔΑ: 26/9/2014

Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΓΟΝΟΜΕΤΡΟ…
Μπορεί μέσα στο 2014 να έχουν αποχωρήσει από το Νοσοκομείο Λευκάδας ΠΕΝΤΕ  μόνιμοι  γιατροί  ( παθολόγος , παιδίατρος, ορθοπεδικός, χειρουργός, γυναικολόγος, γενικός γιατρός ) και  ΤΡΕΙΣ  επικουρικοί ( παιδίατρος , καρδιολόγος, ακτινολόγος ) , μπορεί το νοσοκομείο να στενάζει κάτω από την  τεράστια έλλειψη γιατρών , νοσηλευτών ,διοικητικών υπαλλήλων , μπορεί  τα περιστατικά που έρχονται στο νοσοκομείο να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα εξαιτίας της κατάρρευσης του  ΕΟΠΥ , της υπολειτουργίας  του ΠΕΔΥ αλλά  και της οικονομικής αδυναμίας των συμπολιτών μας να πάνε σε ιδιώτες γιατρούς, η κυβέρνηση συνεχίζει τον εμπαιγμό !!!      
Γιατί εμείς θεωρούμε εμπαιγμό  την  πρόσληψη  μόνο  ενός επικουρικού χειρουργού γιατρού σε αντικατάσταση του μόνιμου που αποχώρησε και την προκήρυξη για πρόσληψη  στις 22/9/2014 (ΑΔΑ : ΩΘΛΩΘ-ΑΣ1) ενός επικουρικού παθολόγου στη θέση του συνταξιοδοτούμενου Διευθυντή της παθολογικής κλινικής , παρά τις τόσες αποχωρήσεις γιατρών μέσα στο 2014 αλλά και τις χρόνιες ελλείψεις  σε όλες τις ειδικότητες .
Έτσι δείχνουν την φροντίδα  τους και το ενδιαφέρον τους  για την υγεία των συμπολιτών μας.
Η πραγματικότητα όμως τους διαψεύδει. Στο νοσοκομείο εφημερεύουν για τον μήνα   Σεπτέμβριο  οι παρακάτω γιατροί :
·         Ορθοπεδικός  για 7 ημέρες 
·         Καρδιολόγος για 5 ημέρες
·         Παιδίατρος για 11 ημέρες
·         Γυναικολόγος για 14 ημέρες
·         Παθολόγος για 24 ημέρες
·         Ακτινολόγος για 22 ημέρες
·         Μικροβιολόγος  για 24 ημέρες
·         Νεφρολόγος για 22  ημέρες
Η ίδια κατάσταση  βέβαια θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.  Στα δε υπόλοιπα τμήματα πνευμονολογικό, ωτορινολαρυγγολογικό  , κυτταρολογικό, οδοντιατρικό  θεωρείται πολυτέλεια το 2014 να υπάρχει επαρκής κάλυψη από γιατρούς. Για την εξυπηρέτηση των πολιτών τις  υπόλοιπες μέρες  «εφημερεύουν και άλλα νοσοκομεία κοντινά ή μακρινά..» σύμφωνα με τη Διοίκηση.
Τα συμπεράσματα δικά σας…
                                                                                  
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  Γ.Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ


*Να σημειώσουμε ότι πρόσφατα στο Νοσοκομείο Λευκάδας έγιναν εκλογές για την αναδειξη εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΔΣ του σωματείου, το οποίο επαναδραστηριοποιείται μετά από χρόνια. 

Η  σύνθεση του Δ.Σ. έχει ως εξής  :
·         Πρόεδρος: Βεργίνης Χρήστος
·         Αντιπρόεδρος: Τσιουρή Κωνσταντίνα
·         Γενικός Γραμματέας: Ροντογιάννη Αμαλία
·         Αναπληρωτής Γραμματέας: Βεργίνης Αθανάσιος
·         Ταμίας: Κρικώνη Λαμπρινή
·         Μέλος: Στραγαλινού Μαρία
·         Μέλος: Καρύδης Παναγιώτης