Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Μαχητική διαμαρτυρία εργαζομένων και ασθενών στο Θριάσιο νοσοκομείο



ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
 ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ           
 Ελευσίνα 31/01/2014 
Αρ.  Πρωτ.  95     
Μαχητική διαμαρτυρία εργαζομένων και ασθενών στο Θριάσιο νοσοκομείο
ματαίωσε “φιλανθρωπική” φιέστα του υπουργείου υγείας, για τον εξωραϊσμό της κυβερνητικής πολιτικής
Η επίσκεψη του υπουργού υγείας στο νοσοκομείο μας έγινε την ώρα που ψηφίζουν την κατάργηση της πρωτοβάθμιους δημόσιας υγείας , οργανώνουν το κλείσιμο δεκάδων νοσοκομείων και ετοιμάζουν απολύσεις – διαθεσιμότητες, εμπορευματοποιούν  την υγεία και περικόπτουν τους προϋπολογισμούς των  νοσοκομείων με αποτέλεσμα τεράστιες ελλείψεις σε υλικό και προσωπικό
 Αυτή την ώρα το η κυβέρνηση παρουσία του αρχιεπίσκοπου και του υπουργού υγείας, διάλεξε να οργανώσει «φιλανθρωπική» φιέστα στο Θριάσιο νοσοκομείο με παράδοση δωρεάς υγειονομικού υλικού, θέλοντας  να γιορτάσει την παράδοση ενός “ολοκλήρου κοντέινερ” για όλα τα νοσοκομεία της ΑΤΤΙΚΗΣ (περιπου μια κούτα για κάθε νοσοκομείο…!!) .
Απέναντι σε αυτή τη πρόκληση το σωματείο εργαζομένων οργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας . Μαζί με ασθενείς και εργαζομένους και με συνθήματα όπως : δεν έχουμε ανάγκη τη φιλανθρωπία – κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία, δωρεάν υγεία για όλο το λαό για κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο ,και με δυναμική παρουσία στο χώρο της παράδοσης του υλικού όπως  και σε κάθε χώρο που επιχείρησε να επισκεφθεί,  ματαιώθηκε η σχεδιασμένη φιέστα. (χαρακτηριστικό είναι ότι ο αρχιεπίσκοπος δεν εμφανίστηκε  και η προσπάθεια να κάνει  δηλώσεις ο υπουργός απέτυχε. 
Προσπαθώντας να σώσει τα προσχήματα ο υπουργός προσπάθησε να επισκεφθεί τμήματα του νοσοκομείου όπου πέρα από τη παρουσία των εργαζομενων  συνάντησε και την αποδοκιμασία των ασθενών για την πολιτική του,με αποτέλεσμα να αποχωρήσει αμήχανος οριστικά.
Το σωματείο εργαζομένων δηλώνει ότι η επιτυχημένη απάντηση στις προκλήσεις του υπουργείου υγείας θα βρει συνέχεια στους μαζικούς αγώνες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και καλεί τους εργαζομένους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία στις 6/2/2014 και στη συγκέντρωση στο υπουργείο υγείας

Γιατροί Plafonistas και Gate keepers!!!



Τι ρόλο θέλουν κυβέρνηση και τρόικα  να παίζει ο «οικογενειακός γιατρός» που προβλέπει το σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας;

Αρχικά ας διαβά
σουμε ένα απόσπασμα από σημερινή   δημοσίευση στη «Ναυτεμπορική»:

[Ευθύνες στους γιατρούς για «περιττή, υπερβάλλουσα και προκλητική κατανάλωση υπηρεσιών υγείας, ιδιαίτερα στον τομέα των παρακλινικών διαγνωστικών εξετάσεων» επιρρίπτει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.
Ενδεικτικά, αναφέρει ότι τον Οκτώβριο του 2013 κόπηκαν 10.682.892 παραπεμπτικά δαπάνης 77.247.260 ευρώ και τον Νοέμβριο κόπηκαν 9.335.388 παραπεμπτικά ύψους 68.117.310 ευρώ.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού, «το rebate (ποσό επιστροφής) και το clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής όταν διαπιστώνεται υπέρβαση δαπάνης) είναι αποτέλεσμα και ανάγκη που προέκυψαν από τον εξαιρετικά υψηλό αριθμό των παραπεμπτικών.
Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ διερωτάται αν τα συλλογικά όργανα των γιατρών προτιμούν «να πληρωθεί ο απίστευτος αυτός όγκος των περιττών εξετάσεων και να κοπούν μισθοί και συντάξεις». 
( σ.σ. εδώ φτιάχνουν το κλίμα για τον ...κοινωνικό αυτοματισμό)
Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι rebate και clawback θα φύγουν από την ατζέντα «όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα της παραγωγής και της διανομής υπηρεσιών υγείας και κυρίως οι γιατροί, βοηθήσουν στον εξορθολογισμό και στη συγκράτηση των δαπανών υγείας που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ»]

Λοιπόν
Ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού θα είναι αυτός του "Πορτιέρη" (Gate Keeper), που κάθε φορά οι παραπομπές του και οι παρακλινικές εξετάσεις που θα αιτείται θα προσαρμόζονται ( ίσως και με κάποιο bonuς από την ασφαλιστική εταιρεία "ΕΟΠΥΥ Α.Ε.") στους (ολοένα και μικρότερους) προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ.

Οι εποχές της αθωότητας εχουν τελειώσει προ πολλού.
Γιατροί Plafonistas και Gate keepers!!!

"Sicko"!

“Οικογενειακή υπόθεση” από την Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας



H Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας
την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου ώρα 21.00
στο Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας παρουσιάζει την ταινία
Οικογενειακή υπόθεση
Διάρκεια 112'
Σκηνοθεσία: Calin Peter Netzer
Σενάριο: Razvan Radulescu, Calin Peter Netzer
Ηθοποιοί: Luminita Gheorghiu (Cornelia Kerenes), Bogdan Dumitrache (Barbu), Vlad Ivanov (Dinu Laurentiu)

Κριτική SevenArt:

Οι μόδες περνούν και χάνονται όμως το ρουμάνικο σινεμά που θεωρήθηκε «της μόδας» μετά το 2005, επανέρχεται φέτος και πάλι με ένα αμιγώς κοινωνικό και άκρως ρεαλιστικό θέμα για να κατακτήσει τη Χρυσή Άρκτο και το Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Βερολίνου.
 Η "Οικογενειακή υπόθεση" του Κάλεν Πέτερ Νέτζερ μιλάει για αυτά που όλοι θέλουμε να μη «βλέπουμε». Την ύπαρξη της διαφθοράς σε εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που έχουν διασυνδέσεις και χρήματα για να την καταφέρουν στους κρατικούς αξιωματούχους. Και τη δύσκολη απογαλακτοποίηση του παιδιού (εν προκειμένω, του γιου) από τη δυναστική και κτητική μητέρα του. Δυο θέματα που απασχολούν έντονα και την ελληνική κοινωνία.

Αποφάσεις ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας για τα πληθυσμιακά κριτήρια ίδρυσης για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Φαρμακείων



Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με σειρά αποφάσεων της (228-232/2014) έκρινε ότι επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν το πληθυσμιακό κριτήριο, που έχει τεθεί για την χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείων και ότι το κριτήριο αυτό είναι Συνταγματικό.
Συγκεκριμένα, στο ΣτΕ είχαν προσφύγει φαρμακοποιοί από διάφορες περιφέρειες της χώρας και ζητούσαν να ακυρωθούν αποφάσεις των τοπικών νομαρχιακών οργάνων, με τις οποίες απορρίφθηκαν αιτήσεις ίδρυσης φαρμακείων.
Οι αιτήσεις αυτές απορρίφθηκαν, καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του πληθυσμιακού κριτηρίου για την ίδρυση των φαρμακείων.Δηλαδή, δεν τηρούσαν την αναλογία μεταξύ πληθυσμού και αριθμού φαρμακείων στον ίδιο Δήμο.
Στις αποφάσεις τους οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι τα φαρμακεία δεν αποτελούν αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά ιδιότυπα καταστήματα στα οποία συνδυάζεται η υπεύθυνη επιστημονική δραστηριότητα και η κοινωνική αποστολή με την εμπορική εκμετάλλευση.
Ακόμη, αναφέρεται στις αποφάσεις ότι για τη λειτουργία των φαρμακείων υπάρχει έντονο κρατικό ενδιαφέρον, λόγω της ζωτικής σπουδαιότητας τους για το κοινωνικό σύνολο και για το λόγο αυτό το κράτος εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των φαρμακείων και μάλιστα υπό συνθήκες λειτουργίας εκτός όρων ελεύθερου ανταγωνισμού.
Επίσης, στις αποφάσεις του  ΣτΕ  αναφέρεται ότι «η ορθολογική και ισόρροπη κατανομή των φαρμακείων σε όλη τη χώρα, προκειμένου να εξασφαλίζεται ο άμεσος και με ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμός του συνόλου του πληθυσμού με τα αναγκαία φάρμακα, αποτελούν επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι δικαιολογούν την επιβολή περιορισμών, όχι μόνο στην άσκηση, αλλά και στην πρόσβαση στο επάγγελμα του φαρμακοποιού».
Εξάλλου, οι δικαστές σημειώνουν ότι το πληθυσμιακό κριτήριο επιβλήθηκε προς εξυπηρέτηση σκοπών, οι οποίοι συνιστούν επιτακτικούς σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και επιβλήθηκε στα πλαίσια του άρθρου 21 του Συντάγματος, που αποσκοπεί στην μέριμνα της υγείας των πολιτών και του άρθρου 22 προβλέπει την μέριμνα του κράτους για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων.
Τέλος, αναφέρεται στις αποφάσεις του ΣτΕ ότι ούτε το επίμαχο κριτήριο προσκρούει στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και στην Συνταγματικά κατοχυρωμένη προσωπική και οικονομική ελευθερία.

Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ