Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Έγκριση αποζημίωσης εφημεριών ιατρών ΕΣΥ μηνός Νοεμβρίου έτους 2012


Δημοσιεύτηκε στο πρόγραμμα «Διαύγεια» η έγκριση αποζημίωσης εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ για το μήνα Νοέμβριο 2012

Για να την ανακτήσετε ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Για το Νοσοκομείο Πρέβεζας έχουμε έγκριση 122.386 ευρώ


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ: ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Διεύθυνση Γραμματείας: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας,
 Γ΄ Σεπτεμβρίου 48Β.
Τηλ.: 6978741064, 6945833231, 6936828341.     
ΦΑΞ: 2265072441, 2273023441.     
e-mail: prolipsiworkers@yahoo.gr
                                                                            
Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ 30/11/2012: ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ

Μετά την επιτυχία της διαπραγμάτευσης τρίτων για την δική τους προστασία, γνωστή στα καθ’ ημάς και ως πολλοστή «σωτηρία της χώρας», βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την εντατικοποίηση των πολιτικών των «Μνημονίων». Η νέα καταδρομή, μέσα από την εξάρθρωση και των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, μετατρέπει αυτό το ζωτικό για τον άνθρωπο και την κοινωνία αγαθό, σε ένα πεδίο τόσο «ανοιχτό» όσο ακριβώς εντέλλεται η ιδιωτικοποίηση, δηλαδή η κερδοσκοπία. «Απελευθέρωση» και της Υγείας, λοιπόν, με την μετατροπή της σε «ατομικό» προνόμιο για τους έχοντες. Όσο για τους υπόλοιπους, ας αναλάβουν την «ατομική ευθύνη» της αδυναμίας κάλυψης των βιολογικών, ψυχικών και κοινωνικών όρων Ζωής, που συμπυκνώνονται στην Υγεία, όπως εξάλλου και στην Εργασία και στην Παιδεία – άλλες «αφηγήσεις» μιας «παρωχημένης εποχής κρατισμού».  
Το πρωτοποριακό πλαίσιο, με το οποίο στεφανώνουν τα απελευθερωτικά «Μνημόνια» την Δημόσια Υγεία, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, για το 2013: 
Νέα μείωση στις δαπάνες Υγείας (-41,4% μέσα σε 4 χρόνια), νέα μείωση στις δαπάνες Πρόνοιας (-48,7% σε σχέση με το 2012), απώλεια ακόμη 10.000 νοσοκομειακών κλινών, κλείσιμο όλων των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ως το 2015.
Όλα δείχνουν ότι και για τις δομές Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων -ανάμεσα στις οποίες δύο σε Ψυχιατρικά Νοσοκομεία- σχεδιάζεται νέο γενναίο «κούρεμα» το 2013: Στους προϋπολογισμούς τους, στους μισθούς τους, στις υπηρεσίες τους, στην κάλυψη των αυξημένων κοινωνικών αναγκών, ίσως και στο προσωπικό τους. Αυτό δηλώνει και το φιάσκο της συνεδρίασης των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της Βουλής για ζητήματα σχετικά με τις Εξαρτήσεις, στις 28 Νοεμβρίου, που διακόπηκε πριν τοποθετηθούν οι Βουλευτές. Εκεί, ανάμεσα σε άλλα, ο Υφυπουργός Οικονομικών, στα λίγα λεπτά που έμεινε, πρόλαβε να βεβαιώσει ότι τα Κέντρα Πρόληψης είχαν αύξηση του προϋπολογισμού τους στο Υπουργείο Υγείας για το 2012 κατά 400.000€, ενώ στην πραγματικότητα είχαν μείωση της τάξης του 48,5% – μακράν την μεγαλύτερη στις δομές Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων. Στην υλοποίηση των «Μνημονίων» με θρησκευτική κατάνυξη, «ούτως έσονται οι έσχατοι πρώτοι»… Όσο για τον προϋπολογισμό του 2013 ανά δομή, δήλωσε ότι «δεν έχει μαζί του τα ποσά».
Οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης, γνωρίζοντας ότι η Δημόσια Υγεία είναι συνεχές και όχι μάζα τσιφλικιών με συγκρουόμενα συμφέροντα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους αγωνιζόμενους γιατρούς του ΕΣΥ και ιδιαίτερα στους ειδικευόμενους γιατρούς, που πλήττονται πρώτοι και προχωρούν σε επισχέσεις εργασίας. Στηρίζουμε την «Πανελλαδική Ημέρα Λειτουργίας των Νοσοκομείων χωρίς Ειδικευόμενους» της 30ης Νοέμβρη, με τις διαθέσιμες δυνάμεις μας, κηρύττοντας 3ωρη στάση εργασίας από τις 12μ. ως τις 3μμ. και συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο μπρος στο Υπουργείο Υγείας, στις 1μμ της ίδιας μέρας.
Το Δ.Σ. του Σωματείου

Ανακοίνωση Συντονιστικού Πρωτοβάθμιων Σωματείων Νοσοκομείων, Επιτροπών Αγώνα και Υγειονομικών



          ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ, 
                       ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ


                                               ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τη Δευτέρα 26-11-2012 πραγματοποιήθηκε συνέλευση του συντονιστικού πρωτοβάθμιων σωματείων νοσοκομείων επιτροπών αγώνα και εργαζομένων στο αμφιθέατρο του Αγίου Σάββα. Παραβρέθηκαν μέλη Δ.Σ., συνδικαλιστές, επιτροπές αγώνα και υγειονομικοί από 10 νοσοκομεία της Αττικής. 
Στη συνέλευση παρευρέθηκε και χαιρέτησε εκπρόσωπος από τους διοικητικούς του Ε.Κ.Π.Α.
Κοινή παραδοχή ήταν ότι μετά την ψήφιση του μνημονίου 3 από την ¨Συντριπτική πλειοψηφία¨ των συν 3 βουλευτών της ντόπιας ΤΡΟΙΚΑΣ Σαμαρά Βενιζέλου, Κουβέλη, έρχεται η πραγματική σύγκρουση με την εφαρμογή του, βήμα το βήμα, μέτρο το μέτρο με αιχμή αυτή τη στιγμή τις απολύσεις στο στενό δημόσιο τομέα.
Η αντίσταση με καταλήψεις και απεργίες από τους εργαζόμενους των δήμων, των υπουργείων και των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων φουντώνει και δείχνει πως τα σχέδια των ΤΡΟΪΚΑΝΩΝ μπορούν  να ακυρωθούν στην πράξη. Στόχος μας είναι να συντονίσουμε τη δράση μας με όλα αυτά τα κομμάτια που παλεύουν τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο.
Κοινή διαπίστωση ήταν ότι και τα νοσοκομεία βρίσκονται στο στόχαστρο, με το λουκέτο που ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση σε πάνω από 50 νοσοκομεία μέχρι το Γενάρη του 2013. Μαζί με τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις κλινικών, κρεβατιών στο ΕΣΥ ετοιμάζονται να καταργήσουν χιλιάδες οργανικές θέσεις με αποτέλεσμα να απολυθούν εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία μέσα στο 2013. Ενώ συνεχίζονται οι θηριώδεις περικοπές στη χρηματοδότηση του ΕΣΥ και στους μισθούς, τα απλήρωτα δεδουλευμένα και οι τεράστιες ελλείψεις στη λειτουργία των νοσοκομείων, οι εργαζόμενοι βρίσκονται επί ποδός πολέμου για να μην περάσει αυτή η βαρβαρότητα στην υγεία.
Αγκαλιάζουμε την πρωτοβουλία των συλλόγων εργαζομένων των νοσοκομείων της επαρχίας (Ικαρία, Μεσολόγγι, Πρέβεζα, Άρτα) και δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις με γενικές συνελεύσεις, Δ.Σ, επιτροπές αγώνα, περιοδείες  για να μαζικοποιήσουμε την πανελλαδική απεργιακή συγκέντρωση των νοσοκομείων την Παρασκευή 30-11-2012 13:00 στο Υπουργείο Υγείας (Παναττική 3ωρη στάση εργασίας και 24ωρη απεργία ΠΟΕΔΗΝ) ενάντια στα κλεισίματα και την υποβάθμιση νοσοκομείων.
Αξιοποιούμε την ευκαιρία και απευθύνουμε ευρύ κάλεσμα για τη διενέργεια πανελλαδικού συντονισμού νοσοκομειακών την Παρασκευή 30-11-2012 στις 15.30 σε χώρο που θα ανακοινωθεί με στόχο τον κοινό προγραμματισμό κινητοποιήσεων για το επόμενο διάστημα. 
Καλούμε  την ΑΔΕΔΥ στο Γ.Σ. την Δευτέρα 3/12 να κηρύξει 48ωρη απεργία για όλο το Δημόσιο και να κλιμακώσει με επαναλαμβανόμενες απεργίες για να μην περάσουν οι απολύσεις και οι περικοπές. 
Καλούμε  ΠΟΕΔΗΝ-ΟΕΝΓΕ να προχωρήσουν σε απεργιακή κλιμάκωση για να βγούνε και τα νοσοκομεία δίπλα στους χώρους που αγωνίζονται να σταματήσουν τις απολύσεις και τις περικοπές.

ΟΛΟΙ την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30/11, 1μμ στο ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ


ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ
                                                                                                                                                      


Στο ζενίθ του... ναδίρ!


Του Νίκου Μπογιόπουλου από τον "Ριζοσπάστη"


Έχουμε εισέλθει στον αστερισμό της εφαρμογής του τρίτου μνημονίου και ήδη μέχρι στιγμής, μετράμε:
  • Ανεργία που τα πραγματικά της μεγέθη ξεπερνούν το 30%.
  • Φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό που σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ αγκαλιάζουν το 70% του ελληνικού πληθυσμού.
  • Πάνω από 500.000 παιδιά που σύμφωνα με τις καταγραφές της ΟΥΝΕΣΚΟ υποσιτίζονται.
  • Διπλασιασμό των ανθρώπων που για να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαΐ προστρέχουν στα συσσίτια.
  • Απροσδιόριστο αριθμό αστέγων.
  • Χίλιες οικογένειες που κάθε μέρα μένουν χωρίς ρεύμα αφού αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και η ΔΕΗ τους κόβει το ηλεκτρικό.
  • Χιλιάδες και χιλιάδες «λουκέτα» μαγαζιών στις πόλεις και στα χωριά της επικράτειας.
  • Εκατομμύρια παγωμένους που δεν μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης για το χειμώνα.
  • Εκατομμύρια χρεοκοπημένους και «υποθηκευμένους» στις τράπεζες.
  • Εκατομμύρια χαρατσωμένους και φορολεηλατημένους.
  • Καρκινοπαθείς χωρίς φάρμακα, ανάπηρους χωρίς συντάξεις, πολύτεκνους χωρίς βοηθήματα, νοσοκομεία χωρίς υλικά, σχολεία υπό διάλυση.
  • Και απροσδιόριστες γενιές Ελλήνων που καλούνται να «επιβιώσουν» με 400 ευρώ το μήνα, αν βρουν ποτέ δουλειά, να συνταξιοδοτηθούν στη Δευτέρα Παρουσία, και στο ενδιάμεσο να «ζήσουν» ως είλωτες.

*
Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα.
Κάποιος, χωρίς απαραίτητα να διαθέτει φιλότιμο και τσίπα, απλώς με ψυχρή και τεχνοκρατική ματιά, κάποιος που έχει μάθει να αντιμετωπίζει τον άνθρωπο όχι ως άνθρωπο αλλά σαν «αριθμό»,
ακόμα κι αυτός, την παραπάνω αναμφισβήτητη κατάσταση θα την προσδιόριζε με το μόνο τρόπο που μπορεί να προσδιοριστεί: Ως κοινωνικό ολοκαύτωμα και ως ανθρωπιστική καταστροφή.
Όχι, όμως, και η κυβέρνηση. Όχι, όμως, και ο υπουργός Οικονομικών. Γιατί, χτες, ο κ. Στουρνάρας, περιχαρής, πλην σεμνός και ταπεινός, για τα όσα «πετύχαμε» στο προχτεσινό Γιούρογκρουπ, διαπίστωσε ότι
- μετά απ' όλα αυτά -
ως Ελλάδα, στα μάτια των εταίρων μας, «είμαστε στο ζενίθ της αξιοπιστίας μας»!


Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Θα εκμηδενίσει τις συντάξεις η «επαναγορά» ομολόγων;



Πανικό προκάλεσε στα ασφαλιστικά ταμεία ο συνδυασμός των ειδήσεων αφενός ότι η κυβέρνηση Σαμαρά θα προβεί σε επαναγορά ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών στο 35% της ονομαστικής αξίας τους και αφετέρου ότι το ΔΝΤ αρνήθηκε να δώσει το τμήμα της δόσης προς την Ελλάδα που του αναλογεί αν προηγουμένως δεν εκτιμήσει μετά τις 13 Δεκεμβρίου πώς πήγε η επαναγορά των ελληνικών ομολόγων.

Ο πανικός οφείλεται στο ότι ενδέχεται η κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ να δώσει εντολή στις διορισμένες διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να προσέλθουν και να δώσουν τα ομόλογα που κατέχουν χάνοντας το… 65% της αξίας τους!!! Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε πραγματικό όλεθρο για τα ασφαλιστικά ταμεία και τη δυνατότητά τους να δίνουν συντάξεις που να διασφαλίζουν υποτυπωδώς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των συνταξιούχων.

Η κυβέρνηση έχει ήδη λεηλατήσει με το «κούρεμα» το 53% της αξίας των ομολόγων που κατείχαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Αν τα ξαναληστέψει εκ νέου με την «επαναγορά», δεν θα τους μείνει τίποτα σχεδόν για να δίνουν συντάξεις.

Η υπόθεση δεν είναι καθόλου αστεία και δεν προσφέρεται για δημαγωγία. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, υποθέτοντας ότι ένα ασφαλιστικό ταμείο είχε ένα ομόλογο αξίας 100 ευρώ. Με το «κούρεμα» του PSI η κυβέρνηση του έφαγε τα 53 ευρώ. Δεν του έδωσε όμως τουλάχιστον τα υπόλοιπα 47 ευρώ στο χέρι. Όχι  Του έδωσε 15 ευρώ σε διετή ομόλογα με την εγγύηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, τα οποία είναι όντως σίγουρα λεφτά. Τα μόνα σίγουρα, γιατί τα υπόλοιπα 32 που λείπουν του τα έδωσε υποχρεωτικά σε νέα ελληνικά ομόλογα ανύπαρκτης αξιοπιστίας και μάλιστα με μια «μικρή λεπτομέρεια»: Τα πρώτα από αυτά τα ομόλογα συνολικής αξίας 32 ευρώ λήγουν το 2023 και τα τελευταία το 2042!!!

Ζήσε δηλαδή Μάη μου να φας τριφύλλι. Τώρα έρχεται η κυβέρνηση και τι λέει; Να της δώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία τα ομόλογα ονομαστικής αξίας των 32 ευρώ έναντι… 11 ευρώ!

Με άλλα λόγια, από ένα ομόλογο αξίας 100 ευρώ πέρυσι τον Φεβρουάριο, να έχουν μείνει φέτος τον Δεκέμβριο στα χέρια των Ταμείων 15 συν 11 ίσον… 26 ευρώ!!! Θα τους έχει φάει δηλαδή η κυβέρνηση το… 74% της αξίας του ομολόγου! Πρόκειται αναμφίβολα για τη ληστεία του αιώνα σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα πρόκειται για απίστευτο οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα, αν δεν εξαιρεθούν τα ασφαλιστικά ταμεία από την υπαγωγή τους στην επαναγορά των ελληνικών ομολόγων.

Το ίδιο βεβαίως θα συμβεί και με τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια και λοιποί δημόσιοι οργανισμοί, αλλά και οι ελληνικές τράπεζες. Το αδίστακτο της ληστείας έγκειται στο ότι τα ασφαλιστικά ταμεία (τα νοσοκομεία, τα ΑΕΙ) είναι από τον νόμο υποχρεωμένα να έχουν όλα τους τα αποθεματικά κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία τα διαχειρίζεται όπως θέλει αυτή και τους τα κάνει διαρκώς ομόλογα, τα οποία λεηλατούνται ασταμάτητα. Δεν έχουν δηλαδή το δικαίωμα ούτε καν τυπικά οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να καταθέσουν τα λεφτά τους σε μια τράπεζα, να τα βγάλουν στο εξωτερικό, ή να τα προστατεύσουν κατά πώς νομίζουν.

Επαναλαμβάνεται δηλαδή η ίδια απάτη με το «κούρεμα». Όπως τότε είχε εντέχνως καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι με το «κούρεμα» ομολόγων αξίας 200 δισ. ευρώ θα χρωστούσε η χώρα μας 100 δισ. λιγότερα στους ξένους και τελικά διαπιστώσαμε ότι στην πραγματικότητα το «κούρεμα» χρεοκόπησε τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες, καταφέροντας παράλληλα καίρια πλήγματα στα νοσοκομεία μας, τα πανεπιστήμιά μας κ.λ.π., έτσι θα ξαναγίνει και τώρα με την «επαναγορά».

Θα αποτελειώσει η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ τα ασφαλιστικά ταμεία και θα τα κάνει ανίκανα να δίνουν συντάξεις, θα ωθήσει εκ νέου σε κεφαλαιακή ανεπάρκεια τις ελληνικές τράπεζες και θα μας λένε πάλι σε λίγο ότι πρέπει να ξαναδανειστεί η χώρα για να γίνει νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και πάει λέγοντας. Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση θα θελήσει να μην προχωρήσει σε μια τόσο εχθρική στάση εναντίον των Ελλήνων συνταξιούχων, αν και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι φοβόμαστε τα χειρότερα.

Κι άλλη μείωση του προσωπικού των Νοσοκομείων το Σεπτέμβριο


Η παρούσα ανάρτησή μας  είναι συνέχεια αντίστοιχης (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) της 12ης Νοεμβρίου 2012   


Κατά 291 άτομα μειώθηκε το προσωπικό των Νοσοκομείων το μήνα Σεπτέμβριο 2012, ανεβάζοντας τη συνολική  καθαρή μείωση κατά 2383 εργαζόμενους από το μήνα Φεβρουάριο 2012 –Σεπτέμβριο  2012 .

Η αναλογία αποχωρήσεων προς προσλήψεις διαμορφώνεται πλέον  σε πάνω από 20:1 ( αν στις νέες προσλήψεις μετρήσουν και οι ...μεταφορές) 

            ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ   : ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ  2012

ΜΗΝΑΣ

Αποχωρήσεις
Προσλήψεις
Μεταφορές
διαφορά
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
    *
  *
  *
 *
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
175
18
  3
-154
ΜΑΡΤΙΟΣ
249

24
  4
-221
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
298
34
21
-243
ΜΑΪΟΣ
497
  5

  0
-492
ΙΟΥΝΙΟΣ
361
  7 
  1
-353
ΙΟΥΛΙΟΣ
349
  0
  0
-349
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
287
  7
  0
-280
291
  0
  0
-291

Στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ την Παρασκευή 30 Νοέμβρη από 11:30 πμ έως τέλους ωραρίου εργασίας.


Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε σήμερα να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις, προχωρώντας σε πανελλαδική στάση εργασίας την Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012, από τις 11.30 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου εργασίας. 

Από το πρωί της ίδιας ημέρας σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες θα πραγματοποιούνται Γενικές Συνελεύσεις, προκειμένου οι εργαζόμενοι να ενημερωθούν, πληρέστερα, για τα κυβερνητικά σχέδια και να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Την ίδια ημέρα, Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012, στις 12.30 μ.μ. η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και οι Ομοσπονδίες που βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις (ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕΔΗΝ) θα πραγματοποιήσουν κοινό απεργιακό συλλαλητήριο στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

 Η συμμετοχή όλων των εργαζομένων, στη στάση εργασίας και το Συλλαλητήριο είναι αποφασιστικός παράγοντας αντίστασης απέναντι στα αντεργατικά, αντιλαϊκά και ανάλγητα μέτρα κυβέρνησης και δανειστών τονίζει στην ανακοίνωση της. Ενώ αναφέρει ήδη ότι , έχουν περιέλθει σε γνώση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. 21 διαθεσιμότητες στο ΓΕΣ και 11 στην Αεροπορία.


  

Επιστολή ιατρών ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας


Άγιος Κήρυκος, Ικαρία 27/11/2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
2η ΥΠΕ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΙΚΑΡΙΑΣ


ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Των ιατρών του ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας
              
                                                       Προς
                                 Τον κ. Διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου
                                                        κ. Ευδοκιμίδη Ιωάννη
Κοινοποίηση προς:
Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής αλληλεγγύης κ. Λυκουρέτζο Ανδρέα
Συμβούλιο Διοίκησης ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας
Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας
Βουλευτή Σάμου κ. Καλογερή Αγνή

Αγαπητέ κ. Διοικητή της 2ης ΥΠΕ,

Σας συγχαίρουμε για τον διορισμό σας και σας ευχόμαστε κουράγιο και καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που σας ανατίθεται. Στα πλαίσια της ενημέρωσής σας κατά την συγκέντρωση των διοικητών των νοσοκομείων της περιφέρειας, όπως και από την απελθούσα διοικήτρια της ΥΠΕ, ενημερωθήκατε για το μείζον πρόβλημα της πλήρους συγχώνευσης του νοσοκομείου μας  με το νοσοκομείο της Σάμου, από την 1η Ιανουαρίου 2013, η οποία δυστυχώς έχει ήδη αποφασισθεί και έχει αναρτηθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.
Αν και η απόφαση αυτή ελήφθη στα πλαίσια της προσπάθειας εξοικονόμησης χρημάτων, ταυτόχρονα ελήφθη χωρίς να ερωτηθεί ούτε καν η γνώμη μας, όπως και η γνώμη του Συμβουλίου Διοίκησης ή των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας. Επίσης, ουδείς από το Υπουργείο επισκέφθηκε νωρίτερα το νοσοκομείο, για να μπορέσει να εκτιμήσει εμπεριστατωμένα τα οφέλη ή τις ζημίες από μια τέτοια ενέργεια.

Επισημαίνουμε ότι όλοι οι φορείς οι οποίοι γνωρίζουν την τοπική πραγματικότητα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι: «Η συνένωση δεν επιφέρει κανένα απολύτως οικονομικό όφελος, αντιθέτως βάζει σε περιπέτειες την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, με επιπλέον μάλιστα έξοδα τα οποία δεν δύνανται να οριοθετηθούν».
Όσοι φορείς δεν είχαν άμεση γνώση, αλλά φρόντισαν να ενημερωθούν λεπτομερώς, κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα. Και όλοι μαζί, προς τιμήν τους, έπραξαν το καθήκον τους, σπεύδοντας να ενημερώσουν έγκαιρα το Υπουργείο Υγείας.

Τους αναφέρουμε επιγραμματικά, ελπίζοντας να μην έχουμε παραλείψει πολλούς:
  1. Ο Πανικαριακός Σύλλογος Αμερικής, με επιστολή του Προέδρου του προς τον απελθόντα Υπουργό Υγείας.
  2. Το Συμβούλιο Διοίκησης του ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας, το οποίο έστειλε εγκαίρως ανάλυση σε οικονομικοτεχνική βάση, η οποία δείχνει ότι η συγχώνευση δεν προσφέρει κανένα ουσιαστικό οικονομικό όφελος, ούτε εξοικονόμηση προσωπικού. Η ίδια ανάλυση δείχνει ότι το Νοσοκομείο, σε καιρούς δύσκολους, βρίσκεται σε μια ανοδική πορεία, προσπαθώντας μάλιστα να εξοικονομήσει πόρους και να περιορίσει τα έξοδα. Απόδειξη για αυτό είναι η παράλειψη από το Υπουργείο Υγείας επιχορήγησης του νοσοκομείου  και στις δύο τελευταίες οικονομικές ενισχύσεις των νοσοκομείων της επικράτειας. Ειδάλλως, πρέπει να θεωρήσουμε ότι τα νοσοκομεία που προσπαθούν τελικά τιμωρούνται.
  3. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΓΝ Σάμου, το οποίο συμφωνεί ότι δεν υπάρχει όφελος από την συνένωση των νοσοκομείων.
  4.  Ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας
  5. Ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΓΝ Σάμου
  6. Ο Δήμαρχος Ικαρίας κ. Σταυρινάδης Χριστόδουλος, ο οποίος τυγχάνει να είναι και ο ίδιος ιατρός, και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας.
  7. Η βουλευτής του νομού Σάμου κ. Καλογερή Αγνή, η οποία αφού επισκέφθηκε το νοσοκομείο μας, ενημερώθηκε λεπτομερώς και μίλησε με όλο το προσωπικό, κατέθεσε επερώτηση στην Βουλή. Η ίδια μάλιστα μαζί με τον Δήμαρχο κ. Σταυρινάδη και τον πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου κ. Δρούλια, συναντήθηκαν στο Υπουργείο Υγείας με τον εκπρόσωπο του Υπουργού, κ. Μπεχράκη, με την δική σας μάλιστα παρουσία, για να ενημερώσουν και να μεταφέρουν το αίτημα όλων μας, δηλαδή να μην γίνει η συνένωση. Ο κ. Μπεχράκης όχι μόνο συμφώνησε αλλά και παρουσίασε προσχέδιο νόμου, σύμφωνα με το οποίο το ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας ανεξαρτητοποιείται πλήρως.
  8. Το περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου.
  9. Ο εκπρόσωπος του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Τέρενς Κουίκ, ο οποίος επίσης επισκέφθηκε το νοσοκομείο, ενημερώθηκε λεπτομερώς και συζήτησε με το προσωπικό του νοσοκομείου.
  10. Όλη η τοπική κοινωνία, με άνω των 4000 ψήφους, η οποία είναι αναμφισβήτητα ο πλέον αρμόδιος φορέας και η οποία με τον απλούστερο τρόπο δηλώνει ότι συγχώνευση με αποστάσεις 3,5 και πλέον ωρών και με αποκλεισμό από αέρα και θάλασσα περισσότερο από 2,5 μήνες ετησίως, δεν γίνεται.

Παρά την αντίθεση όλων μας, θεωρούσαμε έως τώρα ότι το Υπουργείο διαθέτει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο φυσικά προϋποθέτει την γνωμοδότηση της 2ης ΥΠΕ και η οποία άλλωστε είναι η αρμόδια υπηρεσία να αναγνωρίζει και να αντιμετωπίζει τις ανάγκες που προκύπτουν στον χώρο ευθύνης της. Ο κ. Υπουργός όμως μας αιφνιδίασε, απαντώντας στην επερώτηση της βουλευτού κ. Καλογερή, ότι οι αρμόδιοι φορείς δεν έθεσαν κανένα θέμα μη συγχώνευσης των δύο νοσοκομείων. (Έγγραφο 1).

Είναι ευνόητα τα κάτωθι ερωτήματα που προκύπτουν:
  1. Η απόφαση του Υπουργείου για την συγχώνευση των δύο νοσοκομείων ελήφθη χωρίς την σχετική γνωμοδότηση από την υπηρεσία σας;
  2. Έχετε καταθέσει στο Υπουργείο Υγείας την αντίθεση όλων αυτών των φορέων, όπως και την δική σας θέση αναφορικά με συγκεκριμένο θέμα;
  3. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την συγχώνευση των δύο νοσοκομείων;
  4. Σε περίπτωση που συμφωνείτε, μπορείτε να μας κοινοποιήσετε το οικονομικοτεχνικό σχέδιο για αυτήν την απόφαση; Πόσα χρήματα προβλέπεται να εξοικονομηθούν και με ποιον συγκεκριμένο μηχανισμό;
  5. Έχετε μεριμνήσει για τα νομικά και οικονομικά θέματα που προκύπτουν από το γεγονός ότι σε μεγάλο μέρος του το ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας περιλαμβάνει δωρεές, ενώ τώρα αλλάζει το καθεστώς ιδιοκτησίας;

Είμαστε υποχρεωμένοι, ως οι ουσιαστικοί υπεύθυνοι για την διασφάλιση της υγείας στις νήσους της Ικαρίας, Φούρνων και Θύμαινας, να διαφωνήσουμε με την συγχώνευση των δύο νοσοκομείων και να διευκρινίσουμε ότι ήδη λειτουργούμε στα όρια των προσωπικών μας αντοχών, με καθημερινές εργασιακές υπερβάσεις, ακροβατώντας στα όρια της ιατρικής νομιμότητας, παρά την ταπεινωτική μείωση των μισθών μας, τις περικοπές και την μη καταβολή δεδουλευμένων.
Δεν έχουμε βέβαια καμία διάθεση εμπλοκής σε επιπλέον προβλήματα λειτουργικά ή και νομικά, τα οποία προκύπτουν από την συγχώνευση και τα οποία θα κληθείτε να λύσετε από την πρώτη κιόλας ημέρα της συγχωνεύσεως, δηλαδή σε ένα μήνα. Αναφέρουμε ελάχιστα παραδείγματα:

  1. Η συγχώνευση αφορά δύο διαφορετικού τύπου οργανισμούς, ενός ΓΝ-ΚΥ, οι κλινικές του οποίου δεν προβλέπουν εκπαίδευση ειδικευομένων ιατρών και ενός ΓΝ, το οποίο δεν προβλέπει θέσεις αγροτικών ιατρών ή γενικών ιατρών. Αντιλαμβάνεσθε ότι και αν ακόμη δεν έχετε τέτοιους στόχους, καταλήγουμε σε αποδυνάμωση του νοσοκομείου μας, και ιδιαιτέρως στον εφημεριακό τομέα. Πιστεύετε ότι η δήλωση του Υπουργού Υγείας κ. Λυκουρέτζου για ενίσχυση μεταξύ άλλων και του νοσοκομείου μας αντιστοιχεί στην προκύπτουσα κατάργηση θέσεων, τώρα ή μελλοντικά, την παράλειψη για δύο συνεχόμενες φορές οικονομικής ενίσχυσης και της απώλειας της διοικητικής και επιστημονικής αυτοτέλειάς του;
  2. Καταργείται η θέση του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας στην Ικαρία. Μπορείτε να απαντήσετε πώς θα επιλαμβάνεται ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας από την Σάμο για τα προκύπτοντα ιατρικά προβλήματα; Σίγουρα όχι τηλεφωνικά.
  3. Με την συγχώνευση, παύει αυτομάτως και το οποιοδήποτε δικαίωμα του ιατρού να αντιμετωπίζει  και κυρίως να νοσηλεύει περιστατικό κάποιας υποειδικότητας, εφόσον υπάρχει ο ιατρός της υποειδικότητας ‘εντός του νοσοκομείου’ (έστω και 3,5 ώρες μακριά). Έχετε προβλέψει τις επιπτώσεις της απώλειας αυτού του δικαιώματος;
  4. Το ΕΚΑΒ δεν διακομίζει εντός του νοσοκομείου. Πώς θα διακομίζεται ένας ασθενής από το ένα τμήμα του νοσοκομείου στο άλλο εάν χρειασθεί;
  5. Έως τώρα, όταν εκτελείται διακομιδή, ο ασθενής και οι συγγενείς του αναλάμβαναν τα έξοδα μεταφοράς, γεγονός που δεν προβλέπεται για μεταφορά εντός του νοσοκομείου, οπότε τα έξοδα αφορούν το νοσοκομείο.
  6. Ο ιατρός του νοσοκομείου μας χάνει το δικαίωμα να μεταφέρει περιστατικά που χρειάζονται επείγουσα αντιμετώπιση από αντίστοιχες υποειδικότητες σε άλλα νοσοκομεία, αφού εφημερεύει η αντίστοιχη υποειδικότητα ‘εντός του νοσοκομείου’. Ο ασθενής δηλαδή που χρειάζεται επείγουσα στεφανιογραφία θα πρέπει να μεταφέρεται από το ένα νησί στο άλλο και μετά να διακομίζεται.
  7. Οι ειδικότητες του ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας είναι μονήρεις και κατά περίπτωση διήρεις. Ο ιατρός ο οποίος δεν εφημερεύει καλείται να βοηθήσει, ελλείψει συναδέλφου εντός του νοσοκομείου, κάτι που δεν νομιμοποιείται όταν υπάρχει εφημερεύων συνάδελφος εντός του νοσοκομείου, έστω και σε άλλο νησί.

Είναι σαφές ότι στα προκύπτοντα προβλήματα δεν θα μπορούν να βοηθήσουν οι αρμόδιοι φορείς, όπως ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας ή το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας, διότι απλά δεν θα υφίστανται. Δεν θεωρούμε ότι η αντίληψη ‘ας τα βγάλουν πέρα μόνοι τους’ μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση, διότι πρόκειται για θέματα που αφορούν αποκλειστικά τον δικό σας τομέα ευθύνης.
Είναι δε ευνόητο ότι το παρόν κείμενο, όπως και η άμεση και αριθμημένη κατά ερωτήματα απάντησή σας θα κοινοποιηθούν στην τοπική κοινωνία και θα δημοσιοποιηθούν στα ΜΜΕ, στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε την αξιοπρέπεια και αξιοπιστία μας απέναντι στους ασθενείς, οι οποίοι εμπιστεύονται την ζωή τους στα χέρια μας.

Μετά τιμής
Οι ιατροί του ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας


Ούτε «μιλημένα» να τα είχαν…(ή μήπως τα έχουν;)



Στην Ισπανία ο Ραχόι
Στην Ελλάδα  οι Σαμαρο-Βενιζελο-Κουβέληδες
Στην Ιταλία ο Μόντι

Συρρίκνωση του Δημοσίου Τομέα Υγείας και παραχώρηση ζωτικού χώρου για επενδύσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χωρο της Υγείας

Τα Νοσοκομεία της Ιταλίας πρόκειται να χάσουν 30.000 κλίνες τα προσεχή χρόνια   καθώς αυτό  προβλέπεται από το πρόγραμμα  αναθεώρησης των δαπανών .
Οι περιφέρειες έχουν περιθώριο  μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για να δείξουν , που θα γίνουν οι μειώσεις.
Στην επόμενη τριετία 2013 - 2015, η σημερινή αναλογία  κατά μέσο μέσο όρο  από 4,2 κλίνες ανά χίλιους κατοίκους, θα πρέπει να μειωθεί στο 3,7
Ορισμένες περιφέρειες, περιλαμβανομένων των  Εμίλια  Ρομάνια, Βένετο, Tοσκάνη και Λομβαρδία έχουν ήδη αρχίσει τις περικοπές , ενώ άλλες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.

Βασικός στόχος είναι λιγότερα κρεβάτια , λιγότερα νοσοκομεία

Οι περικοπές δεν θα περιλαμβάνουν μεμονωμένα κρεβάτια, αλλά ολόκληρα τμήματα με βάση…. δείκτες απόδοσης και πληρότητας κλινών που θα πρέπει να είναι περίπου στο 80% έως 90%.

" Το κλείσιμο τμημάτων δεν είναι πάντα μια επιτυχημένη επιχείρηση. Υπάρχει μεγάλη πολιτική αντίσταση. Θα πρέπει να εξαλειφθούν ολόκληρα τμήματα για να συμμορφωθούμε με τις κατευθύνσεις του  υπουργείου για  τα κρεβάτια. Είναι ο μόνος τρόπος για να επιτύχουμε διαρκή αποτελέσματα που είναι αποτελεσματικά τόσο από οικονομική όσο και από την άποψη της αξιοποίησης  του προσωπικού. Οι Νοσηλευτές και  το βοηθητικό προσωπικό  μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλλού και να καλύψουν τις ανάγκες».
Giuseppe Zuccatelli, αναπληρωτής ειδικός επίτροπος για την υγεία στο Abruzzo,

Ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι (επισείοντας το φόβητρο)   επεσήμανε ότι η  βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας της Ιταλίας κινδυνεύει εάν μέσα στα επόμενα δυο χρόνια δεν εξευρεθούν νέοι οικονομικοί πόροι, , τονίζοντας την ανάγκη για αναδιοργάνωση του τομέα.
Βάσει των νέων μέτρων που παρουσιάστηκαν από την κυβέρνηση, τουλάχιστον χίλιοι αρχίατροι που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία και πανεπιστημιακές πολυκλινικές, πρόκειται να χάσουν την θέση τους.
Στο τέλος του 2012 λήγουν και οι συμφωνίες  με 12.000 ιατρούς, οι οποίοι απασχολούνται με συμβάσεις έργου σε πρώτων βοηθειών και σε όλους τους υπόλοιπους τομείς των νοσοκομείων


Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Υγείας: Γιατί είμαστε σε κινητοποιήσεις;


Αναδημοσίευση από Αριστοτέλους 17

Ο χώρος της Δημόσιας Υγείας είναι από τους πιο κρίσιμους για την κοινωνική συνοχή και ευημερία. Όσο διασφαλίζεται ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της υγείας, κάθε πολίτης αυτής της χώρας θα μπορεί να απολαμβάνει ελεύθερα και χωρίς αντίτιμο αυτό το κοινωνικό αγαθό.
Ως δημόσιοι λειτουργοί που υπηρετούμε σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα, μας θλίβει και μας εξοργίζει η σταδιακή απαξίωση της δημόσιας υγείας. Ιδιαίτερα τώρα, στα χρόνια των μνημονίων, είναι πασιφανές ότι η πολιτική και οικονομική εξουσία, συνεπικουρούμενες από τα όργανα ελέγχου των διεθνών δανειστών έχουν επιδοθεί σε ένα διαρκή αγώνα με στόχο το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της δημόσιας υγείας και περίθαλψης και την ισοπέδωση του κοινωνικού κράτους.

Τα όπλα που χρησιμοποιούν για να πετύχουν αυτόν τον στόχο είναι πολλά:
Οι οριζόντιες απολύσεις δημόσιων λειτουργών, το νέο πειθαρχικό, η καταστρατήγηση του τεκμηρίου της αθωότητας και βασικών δικαιωμάτων: Σε μία Δημόσια Διοίκηση υποστελεχωμένη σε ευαίσθητους τομείς, όπως αυτός της Υγείας και περίθαλψης, προσπαθούν να μας πείσουν ότι εμείς περισσεύουμε. Δεν είναι μόνο οι 68 συνάδελφοι που είναι υποψήφιοι προς απόλυση αλλά και οι 150.000 που ζητάει η Τρόικα μέχρι το 2015. Με τον νόμο 4093/2012 (Μνημόνιο 3) ο δημόσιος λειτουργός αδυνατεί πλέον να εκπληρώσει το καθήκον της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος, αφού δεν θα μπορεί να αντιταχθεί σε πολιτικές που το βλάπτουν. Τέλος, η αυτόματη θέση σε αργία των υπαλλήλων που εκκρεμούν εις βάρος τους πειθαρχικές διαδικασίες, πριν κριθεί η αθωότητά τους, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και στοιχειωδών αρχών του Δικαίου.
Οι προσλήψεις στα Νοσοκομεία έχουν παγώσει. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπει 15.112 αποχωρήσεις και μόνο 2.261 προσλήψεις για την πενταετία ‘12-‘16. Με την λήξη των συμβάσεων των νοσηλευτών 200 κλίνες θα μείνουν κλειστές, την ώρα που ασθενείς πεθαίνουν αναμένοντας κρεβάτι στην Εντατική.
Ο ΕΟΠΥΥ διαλύεται, ενώ ενισχύεται η ιδιωτικοποίηση της υγείας. Η εκχώρηση τομέων της υγείας στον ιδιωτικό τομέα επιβαρύνει ολοένα και περισσότερο τους πολίτες, χωρίς να διασφαλίζεται απαραίτητα η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Γιατί όλα αυτά σε αφορούν;
Τα μέτρα μετακυλίουν το βάρος στις άδειες τσέπες των πολιτών. Επιβάλλουν εισοδηματικά κριτήρια για τη δωρεάν χορήγηση υγειονομικού υλικού σε παραπληγικούς, τετραπληγικούς, νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους, οροθετικούς. Καθορίζουν συμμετοχή 50% για ασφαλισμένους του ΟΓΑ και 30% για ασφαλισμένους των άλλων Ταμείων, προς συμβεβλημένες Ιδιωτικές Κλινικές. Πάνω από 500.000 άνθρωποι δε δικαιούνται στοιχειώδη υγειονομική περίθαλψη λόγω μη πλήρωσης ασφαλιστικών προϋποθέσεων
Αυξάνονται τα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων, πληθαίνουν τα εκτός λίστας φάρμακα, επιβάλλεται κράτηση ενός ευρώ για κάθε συνταγή και χαράτσι 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στα Νοσοκομεία.
Οι απολύσεις σε συνδυασμό με την απαγόρευση των προσλήψεων από την Τρόικα θα υποβαθμίσουν κι άλλο το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αυτό το φτωχό επίπεδο υπηρεσιών θα επικαλούνται οι κυβερνώντες και τα δημοσιογραφικά φερέφωνά τους, ώστε να ρίξουν σαν ώριμο φρούτο τις δημόσιες υπηρεσίες και αγαθά στην αγκαλιά των ιδιωτών, που θα χρεώνουν για τη μέχρι σήμερα χωρίς οικονομική επιβάρυνση παροχή τους.
Αν το ποσοστό της ανεργίας είναι σήμερα 25,4%, μετά τις απολύσεις θα εκτοξευθεί κατακόρυφα. Σε μια ιδιωτική αγορά που οι μισθοί έχουν φτάσει τα 400 ευρώ και οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται σαν αναλώσιμα προϊόντα, η περαιτέρω αύξηση των ανέργων θα την μετατρέψει σε πραγματική ζούγκλα.

Καιρός να τελειώνουν κάποιες αυταπάτες. Ένα πελατειακό σύστημα δε θα γίνει αξιοκρατικό, αν απολυθούν μερικές χιλιάδες που εξαρτάται η ζωή τους από αυτή τη δουλειά. Θα αλλάξει μόνο με την ανατροπή της υπάρχουσας πολιτικής που το γέννησε. Ο στόχος δεν είναι ούτε η εξοικονόμηση δαπανών, ούτε η αξιοκρατία. Είναι η ισοπέδωση των βασικών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ώστε ένας ολόκληρος λαός να θυσιαστεί στο βωμό των κερδών του Κεφαλαίου. Το πλήγμα που δέχονται αυτή τη στιγμή οι δημόσιοι λειτουργοί, είναι ένα πλήγμα κατά ολόκληρης της κοινωνίας.
Για αυτό καλούμε όλους τους πολίτες να συμπαρασταθούν στις κινητοποιήσεις μας.
Να συμπαραταχθούν με τον αγώνα που κάνουμε για δουλειά, αξιοπρέπεια και δημόσια υγεία και περίθαλψη.
Μη στέκεστε απέναντί μας. Είμαστε σύμμαχοι σε αυτό τον αγώνα.

Υπερασπίζοντας τη Δημόσια Υγεία στη Μαδρίτη (2η μέρα απεργίας Υγειονομικών)







                    ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

                                      Οι  φωτογραφίες είναι από την EL Pais

               Δημοσίευμά μας από την 1η μέρα της απεργίας  ΕΔΩ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ "ΑΤΤΙΚΟΝ" : Ανεπιθύμητη η παρουσία των Τροϊκανών στη χώρα μας.


Χαϊδάρι, 27 Νοεμβρίου 2012 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προκλητική εμφάνιση στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΤΤΙΚΟΝ» πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί εκπρόσωποι της Τρόικας και επιτετραμμένοι του Γερμανικού Υπουργείου Υγείας. 
Επιχείρησαν σύσκεψη με τη Διοίκηση και με υπηρεσιακούς παράγοντες του νοσοκομείου, με παρουσία του Διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ στα πλαίσια της «ανταλλαγής εμπειριών» και «προσφοράς τεχνογνωσίας». Έτσι ονομάζουν την καρατόμηση των δαπανών για τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ, την παράδοση της περίθαλψης στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, ελληνικά και ξένα, την μισθολογική και εργασιακή εξαθλίωση του προσωπικού των νοσοκομείων, τις απολύσεις, την αθλιότητα των ράντζων. 
Αποτελεί πρόκληση η δήθεν «επιστημονική» παρουσία τους, όταν γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αποτελούν απλούς ντίλερ τραπεζικών και επιχειρηματικών συμφερόντων. 
Το σωματείο εργαζομένων του ΑΤΤΙΚΟΥ αντέδρασε δυναμικά στην παρουσία τους μπλοκάροντας την είσοδό τους στα γραφεία της διοίκησης. Πολλοί εργαζόμενοι, γιατροί αλλά και συνοδοί ασθενών αποδοκίμασαν έντονα την παρουσία τους, φωνάζοντας συνθήματα κατά της πολιτικής των μνημονίων και της επίθεσης κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι είναι ανεπιθύμητη η παρουσία των Τροϊκανών στη χώρα μας. 

ΕΜΠΡΟΣ ΛΑΕ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΦΟΒΗΘΕΙΣ 
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ "ΑΤΤΙΚΟΝ"

ΓΙΑΤΙ ΧΑΙΡΕΤΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ, ΠΑΤΕΡΑ;



Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ  από την ιστοσελίδα Iskra


Νενικήκαμεν! Η Ελλάδα σώθηκε! 
Το μαύρο σύννεφο της χρεοκοπίας έφυγε οριστικά από τον γαλανό ουρανό. 

Είναι να απορεί κανείς που η υπερβολική σεμνότητα εμποδίζει την τρικομματική κυβέρνηση να γκρεμίσει τα τείχη της πόλης και να υποδεχτεί με τιμές Μαραθωνομάχων τον κ. Στουρνάρα και τους συνεργάτες του, που επέστρεψαν θριαμβευτές και τροπαιούχοι από τη μάχη των Βρυξελλών.

Μάχη; Ποια μάχη έδωσαν, αλήθεια; Με ποιους, εναντίον ποίων;

Επί ένα μήνα,Γερμανία και ΔΝΤ τσακώνονταν λυσσαλέα για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους κι ο αμέσως ενδιαφερόμενος, η Ελλάδα, δεν τολμούσε να ψελλίσει οποιαδήποτε θέση για το δικό του πρόβλημα. 

Δώστε μας τη δόση μας και κάντε ό,τι νομίζετε” ήταν η υπερήφανη στάση αυτής της κυβέρνησης που μετέτρεψε την Ελλάδα σε άφωνο, τρομαγμένο ζητιάνο. “Όταν τσακώνονται στο βάλτο τα βουβάλια, λειώνουν τα βατράχια”, ήταν η δικαιολογία που πρόβαλαν ανωνύμως εκπρόσωποι του Μαξίμου. Όντως.
 Αλλά ποιοι έφεραν τα βουβάλια της Ε.Ε. και του ΔΝΤ στην αυλή μας και ποιοι μετέτρεψαν 11 εκατομμύρια Έλληνες σε απροστάτευτα βατράχια; Απορία, ψάλτου βηξ...

Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει προηγούμενο στην ιστορία των Μπανανιών, όπου μια κυβέρνηση να πανηγυρίζει απλά και μόνο γιατί της έδωσαν τη δόση που της καθυστερούσαν οι πιστωτές της,παραβιάζοντας τη δανειακή σύμβαση που είχαν υπογράψει, παρά το τεράστιο τίμημα που είχε για τον ελληνικό λαό και τα τεράστια κέρδη για τα δικά τους θησαυροφυλάκια.

Ουδέποτε τέθηκε πραγματικά ζήτημα μη καταβολής της δόσης, αφού το μόνο αποτέλεσμα θα ήταν η αυτόματη κατάρρευση της τρικομματικής κυβέρνησης. 

Όλα τα άλλα ήταν παραμύθια της Χαλιμάς, μοχλός εκβιασμού των βουλευτών που κατάπιαν γογγύζοντας τον εξευτελισμό τους, ψηφίζοντας μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα 700 σελίδες σκληρότατων μνημονιακών μέτρων, χωρίς καν να προλάβουν να τις διαβάσουν.

Άλλωστε, από τα 34,4 δισ. που θα πάρουμε σε πρώτη φάση (γιατί και η δόση δίνεται σε... δόσεις), τα 23,8 δισ. πάνε στις τράπεζες και από τα υπόλοιπα 10,6 δισ. θα πάει για την αποπληρωμή των δανείων. Σταγόνες στον ωκεανό θα είναι ό,τι θα πάει για μισθούς και συντάξεις.

Ναι, αλλά μαζί μ' αυτά ήρθε και το πακέτο μέτρων (μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση, επαναγορά ομολόγων) για τη μείωση του χρέους μας κατά 40 δισ., περίπου 20% του ΑΕΠ, μας υπενθυμίζει η εσωτερική τρόικα. 

Μάλιστα. Ας υποθέσουμε, για οικονομία της συζήτησης, ότι επαληθεύονται όλες οι προβλέψεις τους- κάτι που θα αποτελούσε πραγματικό θαύμα, δεδομένου ότι όλες οι μέχρι τώρα προβλέψεις τους διαψεύδονται επί τα χείρω.

Σ’ αυτή την ιδεατή περίπτωση, το ελληνικό χρέος θα έχει πέσει το 2020 στο... 124%, δηλαδή όσο περίπου ήταν όταν ο εθνικά υπερήφανος Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε από το Καστελόριζο την εθελούσια είσοδό μας στο μνημονιακό κλουβί

Δέκα χρόνια απίστευτων δεινών, μόνο και μόνο για να καταλήξουμε στο σημείο της εκκίνησης. Γιατί λοιπόν δεν κουρεύαμε από την αρχή το χρέος, αλλά έπρεπε πρώτα να το φουσκώσουμε στο 180% για να το επαναφέρουμε στο αρχικό του μέγεθος; 

Το συμπέρασμα είναι απλούστατο: Το ελληνικό χρέος ήταν απλώς το πρόσχημα για να εξαπολύσει η ελληνική πλουτοκρατία ταξικό πόλεμο στα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας και για να μετατρέψει η Γερμανία ολόκληρη την Ελλάδα σε Ειδική Οικονομική Ζώνη, με μεροκάματα Βουλγαρίας και εργασιακές σχέσεις Μπαγκλαντές.

Το κυριότερο, που επιμελώς αποσιωπά η εσωτερική τρόικα, είναι οι κοινωνικά εξοντωτικοί και εθνικά ταπεινωτικοί όροι του συμβιβασμού των Βρυξελλών. 

Στην απόφαση γίνεται ρητά λόγος για “ειδική ομάδα παρακολούθησηςτου προϋπολογισμού και των ιδιωτικοποιήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι οι Γερμανοί και οι ελάσσονες εταίροι τους θα έχουν τον τελευταίο λόγο για το τελευταίο σεντ από τις ελληνικές κρατικές δαπάνες και την εκποίηση του εθνικού πλούτου αντί πινακίου φακής. 

Παράλληλα, γίνεται λόγος για “ρήτρα αυτόματης διόρθωσης” των δημοσιονομικών παρεκκλίσεων που θα προκύπτουν, δηλαδή για νέα μέτρα, όποτε το αποφασίσουν. 

Αποτελεί αναίσχυντη ψευδολογία η διαβεβαίωση των κυβερνώντων ότι “δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα”, τη στιγμή που ήδη ετοιμάζουν το πρώτο, δυσβάσταχτο πακέτο νέων μέτρων με το εξοντωτικό φορολογικό πακέτο, που καταργεί το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και δίνει τη χαριστική βολή στους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων.

Όσο για την περίφημη βιωσιμότητα του χρέους, το μπρα ντε φερ μεταξύ Γερμανίας και Αμερικής έληξε με νίκη της πρώτης. Η Μέρκελ πέτυχε αυτό που ήθελε, ότι δεν θα υπάρξει μερική διαγραφή του χρέους του δημοσίου τομέα μέχρι τις γερμανικές εκλογές- μετά, βλέπουμε. Η σύνοδος των Βρυξελλών επιβεβαίωσε την καταθλιπτική γερμανική ηγεμονία μέσα στην Ε.Ε., διαψεύδοντας όσους φαντασιώνονταν κάποιο “μέτωπο του Νότου”, ενδεχομένως με τη συμμετοχή της Γαλλίας και με υπόρρητη στήριξη της Αμερικής. 

Η σκληρή αλήθεια αποδεικνύει ότι κάθαρση στην ελληνική τραγωδία μέσα στην ευρωζώνη απλούστατα δεν υπάρχει και ότι οι λαϊκές δυνάμεις είναι υποχρεωμένες να παλέψουν για τη λυτρωτική ανατροπή πρώτα απ' όλα στο εθνικό επίπεδο.

Ακόμα χειρότερα, η Αριστερά δεν μπορεί να προσμένει λύση με τις πλάτες της Αμερικής και του ΔΝΤ, όπως φαίνεται ότι φαντάζονται ορισμένοι εκπρόσωποί της, οι οποίοι μάλιστα υιοθετούν με τη μεγαλύτερη ευκολία συνθήματα τύπου “νέο σχέδιο Μάρσαλ”, που μέχρι χθες θα προκαλούσαν ανατριχίλα σε κάθε αριστερό αγωνιστή. 

Το κυριότερο, η απολύτως προβλέψιμη εξέλιξη στο Eurogroup διαμηνύει πόσο άγονη είναι η λογική που εναποθέτει τις ελπίδες για μια “αριστερή κυβέρνηση” σε κάποιο “ξαφνικό ατύχημα” των κυρίαρχων κύκλων, που θα φέρει την εξουσία στο πιάτο μας, σαν ώριμο φρούτο. 

Άλλη μια φορά, δεν υπάρχει αδιέξοδη κατάσταση για το σύστημα, αν ο λαός και οι πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν να τον εκφράσουν δεν οδηγήσουν το σύστημα σε αδιέξοδο, με τις μεγάλης κλίμακας αγωνιστικές και πολιτικές πρωτοβουλίες, που δυστυχώς δεν φαίνονται αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα.