Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Δραχμαγεδδών …


 Του Γιώργου Παυλόπουλου από το αριστερό blog


Δραχμαγεδδών. Εθνική Τραγωδία. Απώλεια των καταθέσεων. Φτώχεια και πείνα. Διπλάσιες τιμές στα σούπερ μάρκετ. Έλλειψη πετρελαίου και βενζίνης. Τέλος στα φάρμακα. Συσκότιση τα βράδια. Κίνδυνος πραξικοπήματος. Πόλεμος προ των πυλών. Κόλαση του Δάντη!

Ο μέχρι πρότινος υπηρεσιακός πρωθυπουργός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (και για λίγο του ΛΑΟΣ) Παπαδήμος διαρρέει μυστικές εκθέσεις για την επερχόμενη καταστροφή εάν τολμήσουμε να συγκρουστούμε με τους δανειστές και να αμφισβητήσουμε τους όρους τους.

Η Εθνική Τράπεζα (και όχι μόνο αυτή) αναλαμβάνει την «τεχνοκρατική» τεκμηρίωση των ισχυρισμών του, με εκθέσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του προεκλογικού αγώνα Σαμαρά και Βενιζέλου, Τζήμερου και Κουβέλη.

H  συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ συμπληρώνει το κάδρο, με οδηγό το γκεμπελικό δόγμα «πες, πες, είναι σίγουρο ότι στο τέλος κάτι θα μείνει»…

Το μαύρο μπλοκ εξουσίας έχει βγάλει σε πλήρη ανάπτυξη τον στρατό του.

 Ο στόχος που θέτει είναι ένας και ξεκάθαρος: να δώσει τη μάχη στην τελευταία αξιόπιστη γραμμή άμυνας η οποία του έχει απομείνει,  το ευρώ.

Ως γνωστόν δε, ο στόχος αγιάζει τα μέσα. 
Καμία αναστολή στην κατασυκοφάντηση, καμία φειδώ στα ψέματα. 
Επιχείρηση μαζικής λοβοτομής, ώστε να αναγκάσουν τον λαό να ξεχάσει τον εφιάλτη που έχει ζήσει ως σήμερα και τον Μεσαίωνα που του ετοιμάζουν.

Οι τρεις πυλώνες από τους οποίους κυρίως εκδηλώνεται η επίθεση δεν είναι φυσικά τυχαίοι.
Η κυβέρνηση αναλαμβάνει μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού, τον κεντρικό συντονισμό και, όποτε χρειάζεται, την φυσική καταστολή.
Οι τράπεζες είναι το σύστημα που «λαδώνει» την καπιταλιστική οικονομία, το αστικό κράτος και ολόκληρο το εποικοδόμημα, εξαγοράζοντας παράλληλα (άλλοτε ακριβά και άλλοτε φτηνά) τις αναγκαίες συμμαχίες.
 Όσο για τα ΜΜΕ, αυτός ο φοβερός και τρομερός «μηχανισμός κατασκευής υπηκόων», παίρνουν πάνω τους την ιδεολογική προπαγάνδα, την κινητοποίηση των φίλιων δυνάμεων, την τρομοκράτηση και ηθική εξόντωση των αντιπάλων.

Οι δεσμοί ανάμεσα στους τρεις είναι οργανικοί και οι σχέσεις τους κάτι παραπάνω από στενές. Ο ένας εξαρτάται από τον άλλο σε τέτοιο βαθμό ώστε κανείς δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τον άλλο. 

Δάνεια και διαφημίσεις, μίζες και δωράκια, αργομισθίες και πληρωμένα συμβόλαια, διαπροσωπικές επαφές και διασυνδέσεις με τον υπόκοσμο – όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν ένα σάπιο (πέρα ως πέρα και με ελάχιστες εξαιρέσεις) σκηνικό, που βρωμάει από την κορυφή μέχρι τα νύχια. 

Η κρυφή… γοητεία της ελληνικής μπουρζουαζίας αποπέμπει πλέον αβάσταχτη δυσωδία και προκαλεί ανείπωτη οργή.

Τουλάχιστον, όμως, πρέπει να τους αναγνωρίσουμε κάτι: παρά τον πανικό που τους διακατέχει και το σοκ που έχουν υποστεί, παρά την ορατή απειλή ολικής ανατροπής, έχουν ακόμη τη δυνατότητα να διακρίνουν το ουσιαστικό διακύβευμα.

Ξέρουν πολύ καλά ότι η καταγγελία και αμφισβήτηση του μνημονίου, ακόμη και μερικών όρων του, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη ρήξη με το οικοδόμημα του ευρώ και της ίδιας της ΕΕ. Στο γκρέμισμα του σπιτιού στο οποίο έχουν επενδύσει το παρόν και το μέλλον τους. Και γι’ αυτό, επιλέγουν να δώσουν τη μάχη σε ένα γήπεδο που εκτιμούν ότι είναι (ακόμη) δικό τουςσε αντίθεση με κάποιους «Αριστερούς» οι οποίοι προσπαθούν ασμένως να κρύψουν το δάσος πίσω από το δέντρο.

Όμως, η Αριστερά που έχει αναφορά στις καλύτερες παραδόσεις του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, που τόσα χρόνια αγωνιζόταν για την επιστροφή της ελπίδας, που έβγαζε φλογερούς λόγους για την επαναθεμελίωση του κομμουνισμού, που στα προγράμματα και τις διακηρύξεις της επαναλάμβανε διαρκώς τις προτροπές για ανυπακοή και κοινωνική εξέγερση, δεν έχει τίποτε να φοβηθεί

Οι τριγμοί που ακούγονται ολοένα πιο δυνατοί της δίνουν φτερά στα πόδια και ανοίγουν τα πανιά του μυαλού. Νιώθει την Ανταρσία πιο κοντά της!

Αυτή η Αριστερά μπορεί να σηκώσει το γάντι και να μπει στο τιμόνι των μεγάλων και αλλεπάλληλων αναμετρήσεων που μας επιφυλάσσει η συγκλονιστική νέα εποχή των επαναστάσεων, στην οποία έχουμε ήδη μπει

Ίσως αριθμητικά να είναι ακόμη πολύ μικρή, ένας πολιτικός Δαβίδ. 
Όμως, το ανάστημά της θεριεύει με το ήθος, τις αξίες, τις ιδέες, τους αγώνες και τον πολιτισμό της. Αν καταφέρει να βάζει και τον σωστό στόχο στην κατάλληλη στιγμή, θα γίνει πραγματικά επικίνδυνη!

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Πρέβεζας :Καμιά αναμονή! Ή θα απελευθερωθούμε από Χρέος -ΕΕ-Ευρώ-ΔΝΤ ή οδηγούμαστε σε εξαθλίωση και ταπείνωση


ΜΕ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ. ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ
Στις εκλογές της 6ης Μάη καταδικάστηκε το μαύρο μέτωπο των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ που μας βούλιαξε στη φτώχεια.

Όλο αυτό το πολιτικό προσωπικό των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, με τη βοήθεια των κυρίαρχων Μέσων Μαζικής «Ενημέρωσης» συνεχίζει τους εκβιασμούς περί ανεξέλεγκτης καταστροφής όταν η πολιτική που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση του λαού. 

Έχουν εξαπολύσει μια λυσσαλέα βρώμικη προπαγάνδα σε βάρος του εργατικού-λαϊκού κινήματος (στο όνομα της αποπληρωμής του «χρέους», της διάσωσης των τραπεζών , του ευρώ και της Ε.Ε.),  για να καταφέρουν να ανανεώσουν την δυνατότητά τους να έχουν κέρδη και υπερκέρδη από την εκμετάλλευση των εργαζομένων και για να ξεπεράσουν την κρίση τους σε βάρος των δυνάμεων της  εργασίας.
Φοβούνται το εργατικό και λαϊκό κίνημα που επί δύο χρόνια τους είχε στριμώξει και γι αυτό θέλουν να τελειώνουν μαζί του. Θέλουν να το οδηγήσουν στην ήττα και να το ενσωματώσουν, για να μην το έχουν απέναντι τους ειδικά μπροστά στην εφαρμογή της πολιτικής που έχουν αποφασίσει.

Στις 17 Ιούνη, όλος αυτός ο συρφετός πρέπει να καταψηφιστεί και πάλι, για να μην ξανασηκώσει κεφάλι.

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ!!!…………..ΜΕΤΑ ΟΜΩΣ ΤΙ; 

ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΥΡΩ-Ε.Ε-ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο της αντικαπιταλιστικής παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας με κριτήριο τις εργατικές και λαϊκές ανάγκες με:
   

 
  • Ακύρωση όλων των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων (μετενέργεια, κατάργηση συμβάσεων κτλ).  
  • Στάση πληρωμών-διαγραφή του χρέους.
  •  Εθνικοποίηση-κρατικοποίηση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας με εργατικό-κοινωνικό έλεγχο και με  δημόσια ιδιοκτησία των στρατηγικών κλάδων της οικονομίας, ειδικότερα εκείνων που καλύπτουν βασικές βιοτικές ανάγκες.
  •  Έλεγχο εισαγωγών-εξαγωγών κεφαλαίου - εθνικό έλεγχο του νομίσματος σε συνδυασμό με ένα σύστημα ελέγχου των τιμών.
  • Ριζική αναδιανομή του πλούτου με τη δραστική φορολόγηση του κεφαλαίου και των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. 
  •   Έξοδος από την ευρωζώνη, ρήξη και έξοδο από την Ε.Ε είναι η μόνη ρεαλιστική γραμμή που μπορεί να φέρει τροποποιήσεις και άμεσες κατακτήσεις για το λαό.

Το μεταβατικό αυτό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα που προτείνουμε μπορεί να επιβληθεί μόνο από τον οργανωμένο λαό, με την κοινή ανατρεπτική (όχι διαχειριστική) δράση όλης της αριστεράς, με παλλαϊκό-πανεργατικό ξεσηκωμό, για την δημοκρατία και την εξουσία της εργαζόμενης πλειοψηφίας που παράγει το πλούτο, για μια σύγχρονη σοσιαλιστική και κομμουνιστική προοπτική.

Στις 6 Μάη αποφασίσαμε ότι πρέπει  να μπει φρένο στη πολιτική των μνημονίων.
 Για τις 17 Ιούνη σας λέμε ότι για να μπει φρένο στα μνημόνια, πρέπει να σταματήσουμε να πληρώνουμε το «χρέος», να διώξουμε τους οικονομικούς δολοφόνους του ΔΝΤ, να φύγουμε από το ευρώ και να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, με αγώνα και σύγκρουση με την Ε.Ε. 
 Δεν τάζουμε καμιά παραδεισένια κατάσταση, αλλά αυτό που προτείνουμε να κάνουμε, πιστεύουμε πως πρέπει να γίνει άμεσα, μέσα από πρωτόγνωρους δρόμους ελευθερίας, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης, δημιουργίας και συγκρούσεων, πριν μας οδηγήσουν στην πτώχευση με τους δικούς τους όρους.

 Η παραμονή στην Ε.Ε και το ευρώ οδηγεί το λαό στην καταστροφή!
Γι αυτό ακριβώς το λόγο:
Δεν χρειαζόμαστε μια αριστερά που αφοπλίζει το λαϊκό κίνημα, βάζοντας ως στόχο τη διάσωση του ευρώ που αποτελεί κομμάτι της μηχανής που καταστρέφει τις ζωές μας.
Δεν χρειαζόμαστε μια αριστερά που  αναζητά μέσω μιας «αριστερής» κυβέρνησης (με υπουργούς των κυβερνήσεων Τζαννετάκη-Ζολώτα που συμφώνησαν στην νομισματική ένωση της Ε.Ε)  λύσεις για το «χρέος» σε συμφωνία (ή αλλιώς επαναδιαπραγμάτευση) με τους δανειστές που μας πίνουν το αίμα.
Δεν χρειαζόμαστε μια αριστερά που δεν χαίρεται όταν ο λαός εγκαταλείπει ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ επειδή δεν ενισχύθηκε η ίδια, που παραπέμπει τα πάντα στο αβέβαιο μέλλον μιας «λαϊκής εξουσίας» (με συγκεκριμένο παρελθόν), που αποφεύγει ότι δεν ελέγχει και το βασικότερο, αρνείται να συμβάλλει σε ένα ενωτικό κοινωνικό-πολιτικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής της επίθεσης.
ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ.
Ή ΘΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΧΡΕΟΣ-Ε.Ε-ΕΥΡΩ-ΔΝΤ 
Ή ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ.
Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α σας καλεί να μην υποχωρήσετε μπροστά στα ψεύτικα διλλήματα και τους εκβιασμούς της τρόικα, του κεφαλαίου και των κομμάτων τους.  
Να μην υποκύψετε  στις φασιστικές απειλές, την κρατική καταστολή και την παρακρατική βία.  
Να μην παραπλανηθείτε από την πατριδοκαπηλία διαφόρων, που δήθεν διαφωνούν με τα μνημόνια, αλλά δεν ενοχλούν την εξουσία που κερδίζει από αυτά.
Η ψήφος στην ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. είναι ψήφος ενάντια στη συναίνεση και την υποταγή, κόντρα στις αστικές κοινοβουλευτικές αυταπάτες που θέλουν να δημιουργήσουν στις εκατοντάδες χιλιάδες που αντιστάθηκαν την τελευταία διετία στην πολιτική των μνημονίων.
Παλλαϊκός- πανεργατικός ξεσηκωμός στους δρόμους, στις γειτονιές, στους τόπους δουλειάς. 

Να κάνουμε ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. για ν’ αποκτήσουν οι εργαζόμενοι, οι πραγματικοί  παραγωγοί του πλούτου, τον πρώτο λόγο.

Ψηφίζουμε – στηρίζουμε ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α
Υποψήφιοι στην περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας
ΗΛΙΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ,                φιλόλογος- συνταξιούχος
ΝΑΝΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ               Γεωπόνος, Ιδιωτικός Υπάλληλος
ΣΙΑΦΑΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ            Ιδιωτικός Υπάλληλος
ΤΖΙΜΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ                Γεωπόνος, Ιδιωτική Υπάλληλος



 


Ο Σαμαράς υπόσχεται μισθούς Κίνας και Ινδίας




Μήπως η συνταγή είναι λάθος αναρωτιέται ένας αρκετά αυστηρός Αντώνης Σαμαράς σε ένα παλιότερο προεκλογικό βίντεο της παράταξής του. Μα όχι, κοιτάξτε την Κίνα (!!!), την Ινδία (!!), την Βραζιλία (!!), την Τουρκία (!)  αυτή τη συνταγή ακολούθησαν και πέτυχαν ανάπτυξη.  


O Σαμαράς με απίστευτο κυνισμό ομολογεί ότι θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα ατέλειωτο σλαμ που ένας στους τρεις δεν θα έχει καν πρόσβαση σε ιδιωτική τουαλέτα.       


Σήμερα, πάνω από ένα δισ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κατοικούν σε σλαμ και οι περισσότεροι είναι κατεστραμμένοι αγρότες που συρρέουν στην πόλη, όχι με την ελπίδα της καλύτερης ζωής, αλλά της επιβίωσης σε άθλιες συνθήκες.  

Εκατομμύρια εργαζόμενα παιδιά θα διαφωνούσαν με τη “σωστή” συνταγή του Α. Σαμαρά, τα μεροκάματα των 2-3 ευρώ και την  ”ανάπτυξη” της εξαθλίωσης που υπόσχονται.

Πηγή: mao.gr

Ποιοι ωρύονται υπέρ του ευρώ;



Η κινδυνολογία περί καταστροφής αν φύγουμε από ευρώ και ΕΕ είναι γνωστή.

Οι πρώτοι που ωρύονται είναι οι ίδιοι οι ‘’εταίροι’’ μας στην ΕΕ. Αυτοί που μας έχουν ‘’πελάτες’’ τόσα χρόνια.

Έπονται  αυτοί που μας κυβέρνησαν τόσα χρόνια στην Ελλάδα. Είναι το μεγάλο ‘’υπερ-κόμμα’’ του ευρώ.  Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ πριν από όλους. Αυτοί που επέβαλλαν τα μνημόνια.

Από κοντά ο ΣΕΒ και οι λεγόμενες επιχειρηματικές τάξεις, που ωφελήθηκαν επί δεκαετίες με κέρδη, κοινωνικό κύρος και μερίδιο στην πολιτική εξουσία και διαχείριση.

Δεν θα μπορούσε να λείπει ο φασιστικός χώρος. Η Χρυσή Αυγή το έχει ξεκαθαρίσει σαφώς ότι είναι υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη.

Και από δίπλα έρχονται  οι δεξιές και ακροδεξιές μισές φωνές κατά του μνημονίου, αλλά υπέρ του ευρώ, όπως αυτή του Π. Καμμένου.

Στην ανακήρυξη του ευρώ ως ‘’ιερού τοτέμ’’ συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ, αλλά αυτό είναι πρόβλημα άλλης τάξης. Είναι η πολιτική αδυναμία και ο φόβος  τους να σκεφθούν και να δράσουν ανατρεπτικά.

Γιατί όμως,  ειδικά το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο λυσσάει  τόσο πολύ;

Πρώτο, γιατί αυτοί, θα χάσουν από αυτή την έξοδο

Η ΕΕ θα χάσει ένα πελάτη που έχει αφαιμάξει τόσα χρόνια. Κυρίως όμως, η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη,  μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για ξήλωμα του οικοδομήματος του ευρώ. Είναι η ευρωζώνη που θέλουν να σώσουν οι ολιγάρχες του πλούτου στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο.  Η ζώνη του ευρώ αποτελεί αυτή τη στιγμή τον ‘’αδύνατο κρίκο’’ στο παγκόσμιο ωκεανό αντιθέσεων, μεσοπέλαγα μιας βαθύτατης καπιταλιστικής κρίσης. Δεν είναι τυχαίο ότι ασχολούνται όλοι με τη σωτηρία του  ευρώ, από τον Ομπάμα μέχρι τους G20.

Η ελληνική αστική τάξη θα αδυνατίσει οικονομικά και πολιτικά πολύ  σοβαρά με το σπάσιμο αυτού του δεσμού. Και βέβαια, σημαντικό τμήμα του πολιτικού προσωπικού θα μείνει ..άνεργο.

Δεύτερο, οι πολέμιοι της εξόδου από την ευρωζώνη και την ΕΕ, δεν θέλουν να δούμε την κοινωνική αιμορραγία που έχουμε σήμερα, εξ αιτίας της παραμονής στο ‘’λάκκο των λεόντων’’. 

Το κόστος παραμονής είναι αιματηρό. Μιλάμε για ζημιά που συγκρίνεται μόνο με πόλεμο. Το ΑΕΠ, έως και το 2011,  έχει πέσει 15%. Το 2012 θα πάει 8% κάτω. Και επειδή από το βυθό, δεν μπορείς να βρεθείς να πετάς στον ουρανό, το ελάχιστο της πτώσης που θα υπάρξει θα είναι 30%. Πραγματική καταστροφή που μετριέται με 1,5 εκατομμύριο ανέργους, μισό εκατομμύριο να δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται, σακατεμένους μισθούς, διαλυμένα νοσοκομεία.

Παραμερίζοντας  όλους αυτούς, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι, οι φτωχοί,  έχουμε συμφέρον από μια έξοδο από ευρωζώνη και ΕΕ, σε στενή σύνδεση με μια άλλη κοινωνική πορεία με την εξουσία και τον πλούτο στα χέρια των εργαζομένων, με δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία χωρίς ντόπιους και ξένους δυνάστες.

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Eίναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αποχωρήσει απο το ευρώ


Financial Times 23/5/2012


Η ελληνική πολιτική είναι διαιρεμένη σε δύο στρατόπεδα που ανταγωνίζονται στις επόμενες εκλογές, τη δεξιά Ν.Δ. και τον αριστερό Σύριζα. 

Και τα δύο επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη, παρόλο που η Ν.Δ. δέχεται το πρόγραμμα διάσωσης , ενώ ο Σύριζα το απορρίπτει. 

Όμως, τώρα πλέον, επιβάλλεται η σκληρή πραγματικότητα.

 Εάν η Ελλάδα μείνει στην Ευρωζώνη, θα πεθάνει με αργό θάνατο. Εάν φύγει, θα περάσει μια κρίση, αλλά θα έχει την ευκαιρία να ανακάμψει και να ανασχηματίσει την κοινωνία της.

Η κρίση της Ευρωζώνης ελάχιστη σχέση έχει με τη δημοσιονομική ικανότητα στην Ελλάδα ή αλλού. Η αληθινή αιτία είναι η συσσωρευμένη απώλεια ανταγωνιστικότητας των περιφερειακών χωρών , καθώς το κόστος ανά μονάδα εργασίας ήταν υψηλότερο σχετικά με τις χώρες του πυρήνα. Ως αποτέλεσμα, προέκυψαν μεγάλα ελλείμματα στις τρέχουσες συναλλαγές των περιφερειακών χωρών που αντανακλούσαν τα πλεονάσματα των χωρών του πυρήνα. Τα χρέη συσσωρεύτηκαν καθώς τα ελλείμματα χρηματοδοτήθηκαν με εξωτερικό δανεισμό και οι εγχώριες τράπεζες επέκτειναν τα δάνεια που παραχωρούσαν. Υπάρχει ένα αδιάσπαστο νήμα που συνδέει το περιφερειακό χρέος με το στάσιμο κόστος ανά μονάδα εργασίας στη Γερμανία.


Η λιτότητα και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στόχευαν στην επίλυση του προβλήματος μέσω της συντριβής των μισθών και της μείωσης του κόστους ανά μονάδα εργασίας στις περιφερειακές χώρες. Ακόμη κι αν αφήσουμε κατά μέρος τις κοινωνικές συνέπειες, αυτό είναι ακατόρθωτο όσο το μοναδιαίο κόστος εργασίας στη Γερμανία μένει, στην πραγματικότητα, ίδιο. Οι περιφερειακές χώρες θα έπρεπε να συμπιέζουν προς τα κάτω τους μισθούς στο διηνεκές μήπως πλησιάσουν τα γερμανικά επίπεδα ανταγωνιστικότητας.

Το πιθανότερο αποτέλεσμα θα ήταν κοινωνική αναταραχή και εν τέλει κατάρρευση της Ευρωζώνης. Ούτε οι δημοσιονομικές μεταβιβάσεις αποτελούν πραγματική λύση, όσο επιθυμητές κι αν είναι βραχυπρόθεσμα. Αντιμετωπίζουν οξείες πιέσεις των περιφερειακών ελλειμμάτων, αλλά όχι τις βασικές αιτίες. Στην πραγματικότητα, οι μεταβιβάσεις θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα πράγματα, καλλιεργώντας μια νοοτροπία εξάρτησης , μετατρέποντας ολόκληρες χώρες σε υποτελείς των πλεονασματικών χωρών.

Μια πραγματική λύση θα περιείχε, πρώτον, διαρκή βελτίωση της παραγωγικότητας στις περιφερειακές χώρες και, δεύτερον, αυξήσεις μισθών στους Γερμανούς εργαζόμενους. Αυτό όμως θα χρειαζόταν ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη και μια τεράστια μετατόπιση στην ισορροπία δύναμης μέσα στη Γερμανία. Ας πούμε ευγενικά ότι αυτές οι πιθανότητες είναι εξαιρετικά μικρές.


Αν η Ελλάδα επιμείνει στις τρέχουσες πολιτικές μέσα στην Ευρωζώνη, η οικονομία της θα συρρικνωθεί και θα μείνει στάσιμη. Η χώρα θα μετατραπεί σε μια γωνιά της Ευρώπης με φτώχεια, γηρασμένο πληθυσμό και βαθιές ανισότητες , μια νεο-αποικία καθ' όλα, εκτός από το όνομα.

Η ελληνική κοινωνία δεν θα δεχθεί αυτή τη μοίρα και πιθανώς θα αναγκάσει κατ' αρχάς σε μια αθέτηση πληρωμών του δημόσιου χρέους. Απλά, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να γίνει διαχειρίσιμο το χρέος στο προβλεπτό μέλλον. Οι διασώσεις επιδείνωσαν τα πράγματα: το ελληνικό χρέος έχει αυξηθεί, η σύνθεσή του άλλαξε και από χρέος προς ιδιώτες έγινε χρέος προς δημόσιους δανειστές και το δίκαιο που το διέπει άλλαξε επίσης και από ελληνικό έγινε αγγλικό. Η στάση πληρωμών έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη, αλλά, στο τέλος, η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή.

Η στάση πληρωμών θα έπρεπε να συνοδευτεί με έξοδο από το ευρώ, απελευθερώνοντας την Ελλάδα από την παγίδα της νομισματικής ένωσης. Η έξοδος αναπόφευκτα θα προκαλέσει καταιγίδα, που πιθανώς θα είναι μεγαλύτερη εξαιτίας της ανόητης πολιτικής που εφαρμόστηκε τα δύο περασμένα έτη. Η λιτότητα έχει σακατέψει την οικονομία. Η έξοδος θα αποκαθιστούσε την ανταγωνιστικότητα, επιτρέποντας στους Έλληνες παραγωγούς να ανακτήσουν την εσωτερική αγορά και επίσης να αυξήσουν τις εξαγωγές. Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας θα αύξανε επίσης την απασχόληση, ύστερα από το πρώτο σοκ. Πάνω απ' όλα, η έξοδος θα επέτρεπε να αρθεί η λιτότητα, δίνοντας στην Ελλάδα την ανάσα που χρειάζεται για να ανασυγκροτήσει την οικονομία της.
Το κόστος της εξόδου θα ήταν σοβαρό, αν και πιθανώς όχι τόσο όσο προβλέπουν οι σκάρτες εκτιμήσεις των ερευνητικών τμημάτων των τραπεζών.

Θα υπήρχε παράλληλη κυκλοφορία της νέας δραχμής, του ευρώ και ίσως άλλων μορφών λογιστικού χρήματος. Θα ακολουθούσαν δικαστικές διαδικασίες για τη μετατροπή των συμβολαίων στο νέο νόμισμα. Οι ισολογισμοί των τραπεζών δεν θα μπορούσαν να υποστηριχτούν οικονομικά καθώς περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις, που δεν υπόκεινται στο ελληνικό δίκαιο, θα παρέμεναν σε ευρώ. Θα υπήρχαν ελλείψεις σε πετρέλαιο, φάρμακα και ορισμένα τρόφιμα στα οποία υπάρχει εμπορικό έλλειμμα και θα αυξάνονταν οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων.

Κανένα από αυτά τα προσωρινά κόστη δεν δικαιολογεί τον αργό θάνατο στον οποίο οδηγεί η παραμονή στο ευρώ. Η αντιμετώπισή τους χρειάζεται ισχυρή κρατική παρέμβαση, συμπεριλαμβανομένων της εθνικοποίησης των τραπεζών , των ελέγχων κεφαλαίου και μιας σειράς διοικητικών μέτρων για να καλυφθούν οι βραχυπρόθεσμες ελλείψεις. Στη συνέχεια, η Ελλάδα θα μπορούσε να αρχίσει την αργή διαδικασία της ανάκαμψης. Η χώρα διαθέτει υψηλά ειδικευμένο, μορφωμένο και συνεκτικό εργατικό δυναμικό και αρκετά φυσικά πλεονεκτήματα. Οι προοπτικές οικονομικής μεγέθυνσης είναι μεγάλες, υπό τον όρο ότι θα αφαιρεθεί δύναμη από τις διεφθαρμένες και αργυρώνητες τάξεις που χειρίζονταν τις υποθέσεις της επί δεκαετίες.

Η αφορμή για τη στάση πληρωμών και την έξοδο είναι αδύνατον να προβλεφθεί, αλλά ίσως θα ήταν κάποιος τραπεζικός πανικός καθώς κορυφώνονται οι πολιτικές πιέσεις. Από τη στιγμή που η Ελλάδα θα ακολουθούσε αυτή την πορεία, θα ήταν ζήτημα χρόνου να τη μιμηθούν και άλλες περιφερειακές χώρες. Η Γερμανία θα έπρεπε τότε να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές συνέπειες μιας νομισματικής ένωσης που δημιουργήθηκε με πολύ εσφαλμένο τρόπο και διοικήθηκε με ακόμη χειρότερο. Αυτό βεβαίως δεν είναι ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να λύσει ο ελληνικός λαός.

*Ο συγγραφέας είναι καθηγητής οικονομικών στο SOAS. Το τελευταίο βιβλίο του είναι Η Ευρωζώνη ανάμεσα στη Λιτότητα και την Αθέτηση Πληρωμών, Ε.Ο. Λιβάνης, 2012.

Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση στο Σωματείο Εργαζομένων του "Ευαγγελισμού"


Τετάρτη 12.00 στο Δώμα.

Οι εκλογές της 6 Μαΐου σηματοδότησαν τη κατάρρευση των κομμάτων του μνημονίου και της υποτέλειας, αφαιρώντας τους 3.400.000 ψήφους, και ανέδειξαν σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων την Αριστερά. Είχαν προηγηθεί 2 χρόνια σκληρών αποφασιστικών κ ανυποχώρητων αγώνων όλου του λαού μας.

Με το φως της οργής και της αγανάκτησης γέμισαν οι πλατείες , έκλεισαν εργοστάσια, γραφεία, νοσοκομεία, σχολεία, οι πανελλαδικές πανεργατικές απεργίες συγκλόνισαν όλη τη χώρα και την Ευρώπη, συναντήθηκαν με τις αγωνίες, τις αντιστάσεις, τις εξεγέρσεις από το Κάιρο έως τη Νέα Υόρκη. Οι εργαζόμενοι οι συνταξιούχοι, οι νέοι αφυπνίζονται, ξαναγεμίζουν ελπίδα, ορίζουν την αριστερά σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων και δημιουργούν μια δυναμική οριστικής ρήξης και ανατροπής με την πολιτική του μνημονίου και τους διαχειριστές της.

 Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες θα γίνουν οι εκλογές στο σωματείο μας, με χαράτσια, φόρους, ακρίβεια, ανεργία, μισθούς πείνας και ιδιωτικοποιήσεις στο πετσί μας. Με μνημόνια και ρεφορμιστικούς νόμους πάνω από το κεφάλι μας.

Με το μαύρο μέτωπο των κομμάτων που μας έφτασαν ως εδώ να απειλούν το λαό πως αν διεκδικήσει τα αυτονόητα δικαιώματά του θα υποστεί τις αρνητικές συνέπειες. Με την ΕΕ και τα διεθνή κέντρα να δείχνουν το αποκρουστικό τους πρόσωπο παρεμβαίνοντας στη διαμόρφωση της βούλησης του ελληνικού λαού.

Η Ενωτική Πρωτοβουλία ζητά  εκλογές του ΣΕΝΕ τώρα ,για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου .
Τώρα χρειαζόμαστε ένα σωματείο αγωνιστικό, αντιπροσωπευτικό, δημοκρατικό, που θα σέβεται και θα συνθέτει όλες τις απόψεις με ένα σκοπό: να διαφυλάξει την ενότητα των εργαζομένων, να είναι αυτόνομο και ανεξάρτητο από κομματικές εξαρτήσεις, συμφέροντα και προσωπικές επιδιώξεις. 
 Αυτό το ΔΣ οφείλει να προετοιμάσει και να προχωρήσει άμεσα σε καταστατική Γενική Συνέλευση του σωματείου τροποποιώντας και επικαιροποιώντας το καταστατικό ,αγκαλιάζοντας όλους τους εργαζόμενους στο χώρο, με όποια εργασιακή σχέση κι αν δουλεύουν (όταν λέμε όλοι … εννοούμε όλοι : μόνιμοι, έκτακτοι ,επικουρικοί, ιδιωτ. συνεργεία, ΟΑΕΔ, με μπλοκάκι,security) 
Στις ερχόμενες εκλογές  του ΣΕΝΕ θα είναι πιο δυνατό το μέτωπο όλων των εργαζομένων που παλεύουμε για αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη.
Σ’ αυτό το κάλεσμα δε πρέπει να λείψει κανένας εργαζόμενος.

Στηρίζουμε, συμμετέχουμε  και δυναμώνουμε το ψηφοδέλτιο της Ενωτικής  Πρωτοβουλίας η οποία πάλεψε όλο το προηγούμενο διάστημα για ενωτικούς, νικηφόρους, ανατρεπτικούς αγώνες  χωρίς καπελώματα και περιχαρακώσεις.

ΕΝΩΤΙΚΗ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Ανεξάρτητο Αριστερό σχήμα στον Ευαγγελισμό

Προτείνουν απομάκρυνση του νομικού συμβούλου των...συσσιτίων!


Aθήνα, 29 Μαΐου 2012

ΠΡΟΣ: Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου (2η ΥΠΕ)
           Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
           Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
           Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά
           Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών
           Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
           Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά
           Ομοσπονδία Εργαζόμενων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος
           Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά
           Διοίκηση ΓΝΑ «ο Ευαγγελισμός»
           Δ/ντή Ιατρικής Υπηρεσίας ΓΝΑ «ο Ευαγγελισμός»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:  Προϊστάμενο Νομικής Υπηρεσίας 2ης ΥΠΕ

ΘΕΜΑ: Πρόταση για άμεση απομάκρυνση του Προϊστάμενου Νομικής Υπηρεσίας από τα καθήκοντά του.

Με βαθιά λύπη λάβαμε γνώση του Αρ.Πρ.12930/240/19.5.12 έγγραφο του κ. Σημαντήρη, Προϊστάμενου της Νομικής Υπηρεσίας της 2ης ΥΠΕ, στο οποίο όχι μόνο αποφασίζει και εκδικάζει, ερήμην Δικαστικής Αρχής,  τη νομιμότητα ή μη του δικαιώματος στην επίσχεση εργασίας των Νοσοκομειακών Ιατρών, αλλά ταυτόχρονα προσβάλει την αξιοπρέπεια του Ιατρικού Λειτουργήματος προτείνοντας δωρεάν συσσίτιο στους Ιατρούς αντί για πληρωμή των δεδουλευμένων.
Ενώ οι Ειδικευόμενοι και Ειδικευμένοι Ιατροί του ΕΣΥ βρίσκονται οικονομικά εξαθλιωμένοι, με το Δημόσιο να είναι υπερήμερο απέναντί τους για δεδουλευμένα πολλών μηνών, η επίσημη άποψη του Νομικού Προϊστάμενου της 2ης ΥΠΕ, σε πλήρη εναρμόνιση με τις προ μηνών θέσεις του πρ. Διοικητή της 1ης ΥΠΕ, κ. Μουσιώνη, είναι ότι οι κινητοποιήσεις των χιλιάδων Ιατρών, σε πλέον των 50 νοσοκομείων της χώρας, που βρίσκονται ή βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας, αποτελούν παράνομη πράξη.
Βέβαια, αντίθετη ακριβώς άποψη εκφράζει η Συνεδρίαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με Αρ.Πρ.38/1.2.2011, που παράλληλα γνωμοδοτεί ομοφώνως ότι οι Ιατροί που πραγματοποίησαν επίσχεση εργασίας οφείλουν να αποζημιωθούν όχι μόνο για το μισθό τους, αλλά και υπερωριακά για τις αντίστοιχες εφημερίες κατά την διάρκεια της επίσχεσης. Ταυτόσημη γνωμοδότηση είχαν όλες οι Προϊστάμενες Αρχές των Επιθεωρητών Εργασίας, σε αντίστοιχες καταγγελίες των Ιατρών απέναντι στην υπερημερία των εργοδοτών τους.
 Οι Ειδικευόμενοι Ιατροί του ΓΝΑ Ευαγγελισμός, συμπεραίνουμε ότι οκ. Σημαντήρης παρέχει λανθασμένες πληροφορίες στη Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ σε ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά τους Ιατρούς σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, και ως εκ τούτου κρίνεται ανεπαρκής για την θέση στην οποία τελεί. Επιβεβαίωση των ανωτέρω φαίνεται να αποτελεί η απάντηση της Διοικήτριας της 2ης ΥΠΕ με Αρ.Πρ. 99/13104/28.5.12, με την οποία διαχωρίζει σαφώς τη θέση της από τις απόψεις του ανωτέρου Νομικού Προϊστάμενου.
  Πέραν τούτου, σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε περαιτέρω προσβολή της αξιοπρέπειας των Ιατρικών Λειτουργών, με απόψεις περί δωρεάν σίτισής τους επί οικονομικής δυσχέρειας τους, λόγω βέβαια των περικοπών στις απολαβές και της άτυπης στάσης πληρωμής των εφημεριών.
Ο κ. Σημαντήρης παρέλειψε να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με την σίτιση των υπόλοιπων μελών των οικογενειών μας αλλά και σχετικά με τις λοιπές βιοποριστικές ανάγκες των Ιατρών του ΕΣΥ. Πέραν, δηλαδή, του δωρεάν συσσιτίου στους Ιατρούς, θα παρέχεται τροφή και στέγη στις οικογένειές τους; Ή μήπως θα προτείνει να προβούν σε πλιάτσικο από τα Δημόσια Νοσοκομεία, με αντικείμενα αξίας ανάλογης των παρανόμως
καθυστερούμενων δεδουλευμένων;
 Προτείνουμε, λοιπόν, στον κ. Σημαντήρη για λόγους ευθιξίας, άμεσα να υποβάλει την παραίτησή του, ενώ σε αντίθετη περίπτωση συμβουλεύουμε την κα Διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ να απομακρύνει από την θέση ευθύνης του τον Προϊστάμενο της Νομικής της Υπηρεσίας.
Η απάντηση των απλήρωτων και «νηστικών» Ειδικευόμενων Ιατρών του ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» θα λάβει την μορφή επίσχεσης εργασίας, με Πανελλαδικό συντονισμό με τους Ειδικευόμενους και Ειδικευμένους Ιατρούς των λοιπών μονάδων του ΕΣΥ, αν μέχρι τις 10 Ιουνίου 2012 δεν έχουν καταβληθεί εξ’ ολοκλήρου, έντοκα, και για όλες τις εφημερίες που μας αναλογούσαν κατά την προηγούμενη επίσχεση εργασίας, οι παρανόμως χρωστούμενες
αποζημιώσεις.

       Για τον Σύλλογο Ειδικευόμενων Ιατρών ΓΝΑ «ο Ευαγγελισμός»,

                            το Διοικητικό Συμβούλιο

Κίνημα Νέων Ιατρών: Κάποιοι νομίζουν ότι με αστειότητες μπορούν να μας φοβίσουν


Κυκλοφόρησε ευρέως τις τελευταίες μέρες έγγραφο της 2ης Υ.Πε. με το οποίο ψευδώς αναφέρεται πως στα δημόσια νοσοκομεία δεν υπάρχει το δικαίωμα επίσχεσης για τους εργαζόμενους σε αυτά (επ’ αφορμή των επισχέσεων ειδικευομένων τον τελευταίο καιρό σε αυτά) και ότι η μόνη διέξοδος για τους γιατρούς σε αυτά που τους οφείλονται εφημερίες μηνών είναι η διοργάνωση συσσιτίων...

Δυστυχώς φαίνεται ότι εκτός των ιδίων, το ίδιο άσχετοι με νομικά ζητήματα είναι και οι δικηγόροι τους, αφού δεν εξηγείται αλλιώς η μη γνώση σχετικά πρόσφατης απάντησης του νομικού συμβουλίου του κράτους, πέραν του γενικότερου νομικού πλαισίου που δικαιώνει όλους τους ειδικευόμενους που ασκούν το δικαίωμα της επίσχεσης όταν τους οφείλονται δεδουλευμένων μηνών….

Οι ειδικευόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία, όχι μόνο δικαιούνται να κάνουν επίσχεση από τακτικά ωράρια και εφημερίες, αλλα πρέπει να πληρωθούν όχι μόνο τα τακτικά ωράρια, αλλά και τις εφημερίες!!!!!!


Περισσότερα ΕΔΩ

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Αγριεύει η κατάσταση



του Γιώργου Δελαστίκ από την εφημερίδα "ΠΡΙΝ"


Σε φάση αποφασιστικών συγκρούσεων και πιθανότατα πρωτοφανούς σε ένταση πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής μετά τη γερμανική κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο μπαίνει η χώρα, όπως όλα δείχνουν.

 Οι Γερμανοί εκβιάζουν ωμά την Ελλάδα μη δίνοντας πλέον καμιά δόση του δανείου που δεν πηγαίνει κατευθείαν στις τράπεζες της ΕΕ, προσπαθώντας έτσι να εκβιάσουν τους Έλληνες ψηφοφόρους να ψηφίσουν τους σύγχρονους γερμανοτσολιάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Στην προσπάθειά της αυτή η Μέρκελ έχει συμμάχους αφενός το ΔΝΤ και τον Ολάντ, αλλά και τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες στο εσωτερικό.
 

Η πλήρως απορριπτική στάση που επέδειξαν ακόμη και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα οι Γάλλοι σοσιαλιστές και οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες κατά τις επισκέψεις του στο Παρίσι και στο Βερολίνο κουρέλιασε όλες τις αυταπάτες που είχε η ευρωλάγνα πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ περί σφυρηλάτησης συμμαχιών με τμήματα της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς. 

Το σημαντικότερο όμως είναι πως απέδειξε ότι οι ελπίδες επιβίωσης των Ελλήνων εργαζομένων, νέων, μικρομεσαίων, συνταξιούχων περνάει αποκλειστικά μέσα από την αναμέτρηση και τη σύγκρουση με την ΕΕ και όχι μέσα από τη συνεργασία μαζί της. Δεν αναφερόμαστε φυσικά στην τυπική συνεργασία και επαφές που υποχρεωτικά θα αποκαταστήσουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ με μια κυβέρνηση που θα έχει ως κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, αν αυτός έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους άλλωστε θα έχουν αποκλειστικό στόχο τον εγκλωβισμό, την ενσωμάτωση και την ανατροπή οποιασδήποτε κυβέρνησης στην οποία θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο η Αριστερά σε οποιαδήποτε εκδοχή της, ακόμη και στη δεξιότερη εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ

Η λύσσα με την οποία προσπαθούν οι Γερμανοί να βγάλουν πρώτο κόμμα τη ΝΔ του «κωλοτούμπα» Αντώνη Σαμαρά, συνεπικουρούμενοι από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ελληνική αστική τάξη σύσσωμη, δεν οφείλεται στο ότι φοβούνται τον Τσίπρα ως πρόσωπο ή τον ΣΥΡΙΖΑ ως «επαναστατικό» κόμμα της Αριστεράς. Ξέρουν με ποιους έχουν να κάνουν, ξέρουν ότι έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να τους καθυποτάξουν και να τους ενσωματώσουν, καθώς ο συσχετισμός δυνάμεων είναι συντριπτικά υπέρ του Βερολίνου. Ένα κόμμα άλλωστε που έχει ως θεμελιώδεις άξονες της πολιτικής του την παραμονή στο ευρώ και την ΕΕ, είναι εξ ορισμού παιχνίδι στα χέρια των Γερμανών. Στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα όμως αισθάνονται φρίκη στην ιδέα ότι για πρώτη φορά από το 1945-50 απειλείται να αναδειχθεί σε χώρα της Δυτικής Ευρώπης μια αριστερή κυβέρνησηέστω και κατ’ όνομα αριστερή, ανεξαρτήτως του πραγματικού χαρακτήρα της πολιτικής του. Για την ώρα δεν ενδιαφέρονται καθόλου για μια αριστερή διαχείριση της κρίσης. Τους ενοχλεί αφάνταστα η αναβίωση της ιδέας αριστερών κυβερνήσεων και μάλιστα στο έδαφος μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μη βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μόνο αν οι εκβιασμοί τους δεν πιάσουν τόπο και οι ψηφοφόροι υπερψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, θα αρχίσει η δεύτερη φάση της γερμανικής πολιτικής:

 Η ενσωμάτωση, η σύνθλιψη και ο εξευτελισμός μιας υποτιθέμενης κυβέρνησης Τσίπρα ώστε να καταγάγουν οι Γερμανοί μια στρατηγικής σημασίας νίκη επί της Αριστεράς συνολικά, κάτι που θα έχει παραλυτικές συνέπειες πανευρωπαϊκά.

 Όλη αυτή η κρισιμότατη αναμέτρηση θα διεξαχθεί πάνω σε ένα εκρηκτικά υπονομευμένο υπόβαθρο που θα απειλεί ανά πάσα στιγμή να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Το υπόβαθρο αυτό είναι η δραματική κατάσταση στην οποία έχουν οδηγήσει το σύνολο των επιχειρήσεων και εν γένει την ελληνική οικονομία τα επαίσχυντα μνημόνια του Γιωργάκη, του Βενιζέλου και του Σαμαρά.  

Αν δώσουμε βάση στα όσα μαθαίνουμε για την κατάσταση της οικονομίας, τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα ώστε δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η χώρα θα αποφύγει τη χρεοκοπία τους επόμενους μήνες, ακόμη και αν οι δοσίλογοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατορθώσουν τελικά να σχηματίσουν κυβέρνηση!

 Είναι εντελώς άλλο πράγμα το πέρασμα στη δραχμή από κυβέρνηση που θέλει να το κάνει αυτό προς όφελος του λαού και το οργανώνει με δική της πρωτοβουλία και λαϊκή στήριξη. Υπάρχει πληθώρα μέτρων που μπορούν να θωρακίσουν αποτελεσματικά το νέο εθνικό νόμισμα και την ελληνική οικονομία, υψώνοντας ανυπέρβλητα εμπόδια και φραγμούς στους ξένους κερδοσκόπους και στους Έλληνες καπιταλιστές που θα επιχειρήσουν να δράσουν υπονομευτικά. Τα μέτρα αυτά προϋποθέτουν βεβαίως ολομέτωπη σύγκρουση με θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, όπως είναι η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων και η μετατρεψιμότητα των νομισμάτων.

Χρεοκοπία όμως και πέρασμα στη δραχμή κάτω από κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σημαίνουν εφιαλτική κατάσταση! Πραγματική κόλαση, γιατί όλα θα γίνουν προς όφελος των πιο επιθετικών κύκλων του κεφαλαίου και των ακραίων κερδοσκόπων, των «μαυραγοριτών» της σύγχρονης εποχής. 

Χρεοκοπία και δραχμή με κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα σηματοδοτήσουν απόλυτη εξαθλίωση του λαού, οπότε είναι πιθανότατη η δημιουργία συνθηκών επαναστατικής κρίσης, προϋποθέσεων δηλαδή κοινωνικής επανάστασης. 

Η Αριστερά –και εδώ βεβαίως εννοούμε την αντικαπιταλιστική και την κομμουνιστική– οφείλει ταχύτατα να προετοιμαστεί για μια τέτοια πρωτοφανή κρίση και ταυτόχρονα ευκαιρία. Οι καιροί ου μενετοί...

Ρεπορτάζ από την Πρέβεζα, του τηλεοπτικού σταθμού Telesur της Βενεζουέλας , για τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης της Ελλάδας στην Υγεία και περίθαλψη των πολιτών


Έχουμε όμως Ευρώ...(Αυτό θα πει "σκληρό νόμισμα")


Και τώρα τι ;




 του Λάζαρου Θερμογιάννη
Και τώρα τί, μπροστά σ’ αυτό που καταρρέει; Σ’ αυτό που μάταια προσπαθεί να βρει λύσεις από ένα σάπιο και παλαιωμένο οπλοστάσιο; Που ακόμη κι αυτή τη στιγμή της κατάρρευσής του κατακλέβει τον παραγόμενο πλούτο της εργασίας;
Τη στιγμή που με τον πιο  δυνατό τρόπο έχει ανοίξει διάπλατα το φως για μια άλλη ανάπτυξη, μια άλλη κοινωνία. Της κοινωνίας εκείνης που μόνο η αριστερά οραματίζεται και αγωνίζεται γι αυτήν.
Όμως ποιάς αριστεράς;
-Αυτής που αποφεύγει τις έννοιες ρήξη και ανατροπή, που πιστεύει πως θα ξεπεράσει την κρίση με την βοήθεια ή έστω την ανοχή των Αρσένηδων, Παπαδήμων  και των εντολοδόχων τους; Που όσο ψηλώνει το εκλογικό τους μπόϊ, τόσο πιο πολύ απομακρύνονται από το στόχο της ανατροπής του σάπιου καπιταλισμού, εγκλωβίζοντας ταυτόχρονα αρκετούς συντρόφους παρασυρόμενοι από τον ενθουσιασμό και την επιθυμία της εκλογικής νίκης;
-Της αριστεράς που οραματίζεται αυτό που κατέρρευσε, που όσο, ούτε αντέχει ούτε ανέχεται (ενώ το ίδιο θα’ πρεπε να επιδιώκει) τη δημιουργική κριτική, τόσο πιο πολύ απομονώνεται και με αφορισμούς και άναρθρες κραυγές κατακεραυνώνει τους δήθεν εχθρούς της. Συντρόφους με τους οποίους βρέθηκε όχι λίγες φορές μαζί στους αγώνες για ένα καλύτερο ελπιδοφόρο αύριο;
-Ή της αριστεράς της ανατροπής και της ρήξης με την καπιταλιστική βαρβαρότητα; Της αριστεράς που αποτίναξε  ένα μεγάλο μέρος της σεχταριστικής σκουριάς που είχε συσσωρευτεί πάνω της από τις ήττες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος και μας  δίνει τη δυνατότητα να ονειρευτούμε ξανά το πέρασμα «από το βασίλειο της αναγκαιότητας στο βασίλειο της ελευθερίας»;
Σύντροφοι της αντικαθεστωτικής αριστεράς που δεν βρισκόμαστε σήμερα μαζί,  σύντροφοι όλοι εσείς που ελπίζετε στην υλοποίηση των υποσχέσεων της ηγεσίας της ρεφορμιστικής αριστεράς,  τέλος σύντροφοι εγκλωβισμένοι στα αδιέξοδα της γραφειοκρατικής ηγεσίας  του Περισσού δηλαδή μ’ όλους εσάς που έχουμε βρεθεί μαζί στους δρόμους, στις πλατείες, στους τόπους δουλειάς μπορεί να βρεθούμε μαζί με το ελπιδοφόρο μετωπικό σχήμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Μπορεί και πρέπει ακόμη και τώρα – σ’ αυτή την εκλογική μάχη αλλά και το κυριότερο μετά απ’ αυτήν – όλα τα αντικαπιταλιστικά αριστερά σχήματα, να διευρύνουμε ακόμη πιο πολύ την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, να δείξουμε πως είναι πιο πολλά  ποσοτικά και ποιοτικά αυτά που μας ενώνουν, παρά αυτά που μας χωρίζουν.
Για να δείξουμε πως το όραμα της ανατροπής και όχι της μεταρρύθμισης, παραμένει ζωντανό και επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε.
Στις 17  Ιουνίου αλλά κυρίως μετά απ’ αυτή ας δυναμώσουμε τις γραμμές της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.

                                                                                                      Λάζαρος Θερμογιάννης-Πρώην Δήμαρχος Μεταμόρφωσης Αττικής

ΟΣΟ ΠΙΟ ΒΑΘΕΙΑ...ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΚΑΛΑ ..!! ΓΙΑΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ..... ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ.....


Επειδή βαρεθήκαμε τις παρλαπίπες που ακούμε καθημερινά απ’ τα περισσότερα ΜΜΕ αλλά και blogs προσκείμενα ή όχι σε «κυβερνητικά» συμφέροντα,

Ζητούμε απ’ τους Εκπροσω(α)πότατους (κατά το «εκλαμπρότατους») Εκπροσώπους της Αγίας στηρικτικής του «Μνημονίου», τους εκπροσω(α)πότατους της «ΣΟΒΑΡΟΦΑΝΟΥΣ» ΣΟΒΑΡΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Της ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ , που μας πουλάνε «φύκια για μεταξωτές κορδέλες»,

αντί να εξαπολύουν τρομοκρατία στους εργαζόμενους και συνταξιούχους πολίτες αυτής της χώρας...

αντί να  προσβάλλουν καθημερινά  1.600.000 πολίτες της Ελλάδας, θεωρώντας τους ηλίθιους που ψήφισαν αριστερά στις εκλογές της 6ης Μαΐου και ανέτρεψαν τα σχέδιά τους για γρήγορη και πλήρη υποδούλωση και οριστική διάλυση της χώρας μας,

αντί να λοιδορούν σε προσωπικό επίπεδο διεθνούς φήμης και επιστημονικής αξίας Οικονομολόγους αποκαλώντας τους λαϊκιστές και φαιδρούς,

να κάνουν κάτι πιο απλό, κάτι που θα πείσει και θα τους βοηθήσει αποτελεσματικά να πάρουν αυτό που θέλουν διακαώς!!!!

Τη διατήρησή τους στην «καρέκλα τους», την παραμονή τους στο πολιτικό σκηνικό, τη διατήρηση των προνομίων τους, που δεν τα έχουν στερηθεί δεκαετίες, τη διατήρηση των προνομίων των τραπεζιτών τους και των Ευρωπαίων φίλων κολλητών τους!

ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ τους ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ!!!!

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ, φίλοι αναγνώστες, τα προεκλογικά τους προγράμματα?

Είδατε πουθενά αναρτημένο, προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας? Του ΠΑΣΟΚ ΜΗΠΩΣ?

Της ΔΗΜΑΡ?

ΕΓΩ ΟΧΙ!!!!

Κι όμως, οι εκπρόσωποί τους βγαίνουν καθημερινά στα κανάλια και μιλούν περί φαιδρότητας του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ!!!

ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝ!!!

Εκτός αν είναι προεκλογικό πρόγραμμά τους,  το: «Το επίπεδο των μισθών στην Ελλάδα πρέπει, για να γίνει ανταγωνιστική χώρα και…να επέλθει ανάπτυξη (για τους μεγαλοεργοδότες εννοείται) να φτάσει στα επίπεδα των μισθών της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας…», όπως προβλέπεται απ’ το Μνημόνιο 2 ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΧΩΡΙΣ ΑΙΔΩ Ο Κ. ΣΑΜΑΡΑΣ, ο οποίος ζητά την ψήφο μας και…τρομάρα του, και αυτοδυναμία!!!

Που υπέγραψε και ο έτερος εν δυνάμει «λυτρωτής» μας, ο κ. Βενιζέλος!!

(Επιτρέψτε μου να το θυμίζω συνεχώς, γιατί η μνήμη στην Ελλάδα έχει κοντά ποδάρια, όπως έλεγε η συγχωρεμένη γιαγιά μου….)

Εκτός αν είναι προεκλογική εξαγγελία τους, το: «θα σας ξεσκίσουμε στους φόρους» που… Κυριακή κοντή γιορτή, φτάνει…. Φτάνει… φτάαανει…. ΈΕΕΕΕφτασε, για όσους έκαναν τον κόπο να δουν την εκκαθάριση του φόρου τους για το 2011!

Λαγκάρντ χτές! Κανένα έλεος για τους Έλληνες, να πληρώσουν τους φόρους τους! Χωρίς να διευκρινίζει ποιοι Έλληνες θα τους πληρώσουν, και για ποιο σκοπό!

Σαμαράς, Βενιζέλος, Μέρκελ, Ολάντ, Σόιμπλε, και λοιποί …κολλητοί! Ωρύονται «Να πληρώσετε!» (Μνημόνιο 2 ξανά, που ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ!!!)

Εκτός αν είναι προεκλογική εξαγγελία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και…λοιπών δορυφόρων η ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ το «…Κατά προτεραιότητα θα εξυπηρετείται το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας, με την ίδρυση ειδικού λογαριασμού για το σκοπό αυτό!!!» (ΜΝΗΜΟΝΙΟ2 ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΑΠ’ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ)!!!

Κι επειδή η επανάληψη είναι η ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ, ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ:

Ο κ. ΣΑΜΑΡΑΣ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ …ΞΑΝΑΕΘΝΟΣΩΤΗΡΑΣ, ΤΑ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ!

Ο έτερος Καππαδόκης, υποψήφιος ξαναεθνοσωτήρας 2 κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΤΑ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΕΠΙΣΗΣ!!!

Και για να μη μακρηγορώ άλλο, ΑΠΑΙΤΩ ΜΑΖΙ ΜΕ 2.000.000 ΑΚΟΜΑ Έλληνες, που μας αποκαλούν ηλίθιους καθημερινά, να δω αναρτημένο το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ «ΣΩΤΗΡΩΝ ΜΟΥ»!!!!



Για να μπορέσω να συγκρίνω τις «μπαρούφες», όπως τις αποκάλεσαν, του ΣΥΡΙΖΑ, ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙΣΤΩ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΩ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΟΥ!!!!

Οι «ηλίθιοι» ψηφοφόροι θέλουμε ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ότι είμαστε «ηλίθιοι»!

Όχι τίποτε άλλο, μήπως και θεραπευτούμε από την κρίση ηλιθιότητας, και σας αφήσουμε να μας «λυτρώσετε»!!! ξανά, όπως εδώ και 40 ολοοοοοόκληρα χρόνια!!!

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΣΑΣ, κ. Σαμαρά, κ. Βενιζέλο, κ. Κουβέλη δορυφόρε, που θέλεις και να αποκαλείσαι και σοσιαλιστής???

-          Τι θα κάνετε για την ανακούφιση  των πολιτών από τους δυσβάσταχτους φόρους που ΕΣΕΙΣ φορτώσατε στην πλάτη τους?... Δεν έχω ακούσει λέξη….

-          Τι θα κάνετε για την αντιμετώπιση του 1.500.000 ανέργων στη χώρα μας???... Σιγή ιχθύος…..

-          Τι θα κάνετε για το Σύστημα Υγείας, που καταρρέει???... Θα νοικιάσετε με απ’ ευθείας ανάθεση… από κάποιο μεγαλοεργολάβο…μπουλντόζες…. Για να το ….καταρρεύσετε… μια ώρα αρχύτερα…

-          Θα διαπραγματευτείτε, έστω, το Μνημόνιο που ΕΣΕΙΣ ψηφίσατε???

ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΔΕΣΜΕΥΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΣΑΣ!

ΕΣΑΣ ΔΕΣΜΕΥΟΥΝ, ΟΧΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΠΟΥ ΣΤΕΝΑΖΕΙ ΗΔΗ, ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΕΝΑΞΕΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΣΑΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΕΡΩΤΗΘΕΙ… ΕΣΤΩ ΚΑΙ…ΤΥΠΙΚΑ…



Πολίτες, ψηφίστε τους!

Σας προκαλώ!

Δώστε τους αυτά που θέλουν! Γη, Ύδωρ και…Αιώνια Πολιτική Ζωή!

80% να πάρουν τα κόμματα του Μνημονίου!

Που είναι «σοβαροί», «πιστοί στις δεσμεύσεις και τις υπογραφές τους (στους τοκογλύφους Ευρωπαίους)», «αξιόπιστοι κυβερνήτες», «αξιόπιστοι οσφυοκάμπτες»!, «Έχοντες αξιόπιστα κυβερνητικά προγράμματα»…

Κρίμα τους καημένους! Το θέλουν διακαώς! Να τους στερήσουμε αυτή τη χαρά???

ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΟΥΣ! ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΟΥΣ!

ΨΗΦΙΣΤΕ ΣΑΜΑΡΑ, ΝΤΟΡΑ, ΒΕΝΙΖΕΛΟ!

ΨΗΦΙΣΤΕ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΤΕ ΔΥΟ ΔΩΡΟ! (Μέχρι τις εκλογές θα έχουν αρχίσει και οι…εκπτώσεις, μπορεί να πάρετε δώρο και κανέναν ακόμη, όπως το δορυφόρο τους, να έχετε να παίζετε…)

ΨΗΦΙΣΤΕ ΔΗΛΑΔΗ Ο,ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΨΗΦΙΖΑΤΕ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, Ο,ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΑΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΓΚΡΕΜΟΥ!

Εξασφαλίστε ασφάλεια, καναπέ, Τιβούλα, φάντασμα του Ευρώ…. Εξασφαλίστε την παραμονή σας στον μάταιο τούτο κόσμο ως …φαντάσματα… χωρίς παιδιά, χωρίς σπίτια, χωρίς λεφτά…

ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ!

Οι «είλωτες» γιατροί και το ΕΣΥ που ασθενεί


Ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας για τα προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων της περιφέρειας

Εκφράζουμε την πλήρη συμπαράστασή μας στους ειδικευόμενους γιατρούς του Νοσοκομείου Πρέβεζας, (αλλά και στους συναδέλφους τους όλης της χώρας) οι οποίοι εφημερεύουν με εξοντωτικά ωράρια, συμβάλλοντας σε μέγιστο βαθμό στη λειτουργία του Νοσοκομείου και βρίσκονται σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας τη στοιχειώδη και αυτονόητη αμοιβή τους. Το Υπουργείο Υγείας «ανταμείβει» τους ειδικευόμενους γιατρούς, αλλά και το σύνολο των γιατρών του ΕΣΥ, πληρώνοντάς τους για τις εφημερίες με καθυστέρηση και με «κουρεμένη» την αμοιβή που αντιστοιχεί στην κάθε εφημερία.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε όλα τα τμήματα των Νοσοκομείων, ιδιαίτερα μάλιστα στα τμήματα εκτάκτων περιστατικών και στις κλινικές. Κατά τη διάρκεια της εφημερίας, εργάζονται αδιάκοπα ημέρα και νύχτα, από το πρωί  μέχρι το πρωί της επόμενης ημέρας, σε συνθήκες έντασης και ευθύνης, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στους ασθενείς συνανθρώπους μας. Οι ειδικευόμενοι γιατροί, μοχθώντας νυχθημερόν, αποτελούν τους στυλοβάτες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Καλούμε τους αρμοδίους του Υπουργείου Υγείας να διορθώσουν την αδικία που υφίστανται τόσο οι ειδικευόμενοι , όσο και οι ειδικευμένοι γιατροί του ΕΣΥ, που υπέστησαν όλοι αυθαίρετες και άδικες μειώσεις στις ήδη χαμηλές αμοιβές των εφημεριών τους. Πρόκειται για επιστήμονες  με ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, που δίνουν αγώνα ημέρα και νύχτα για να βοηθήσουν τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Δεν αναφερόμαστε βέβαια στους «μεγαλογιατρούς», αλλά στην πλειοψηφία των γιατρών που υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το τελευταίο διάστημα οι περικοπές κονδυλίων έχουν δημιουργήσει μία επικίνδυνη κατάσταση στον κρίσιμο τομέα της υγείας, με συνέπεια τις απαράδεκτες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό στα περισσότερα νοσοκομεία και την καταρράκωση του ηθικού των εργαζομένων. Εργαζομένων (ειδικευομένων και ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ, νοσηλευτών, κλπ) που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν σε πολύ αυξημένο φόρτο εργασίας ,με άδικες περικοπές στις αποδοχές τους, οι οποίες ήταν ήδη ιδιαίτερα χαμηλές σε σχέση με τα επιστημονικά τους προσόντα και την κοινωνική τους προσφορά.

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση στα επαρχιακά νοσοκομεία. Τα επαρχιακά νοσοκομεία της χώρας σταδιακά υποβαθμίζονται, από την ελλιπή στελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τις σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Οι συνέπειες της σοβαρής υποχρηματοδότησης των Νοσοκομείων του ΕΣΥ έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται και προβληματίζουν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη. Υπάρχουν περιθώρια περικοπής της περιττής κρατικής σπατάλης σε διάφορους και ποικίλους τομείς. Υπάρχει δυνατότητα  σωστότερης διαχείρισης των χρημάτων της δανειακής σύμβασης και των όποιων κρατικών εσόδων γλιτώνουν από τα δόντια των διαφόρων «τρωκτικών», ώστε να εξοικονομηθούν κονδύλια για την επιβίωση του συστήματος υγείας. Το σύστημα υγείας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν περιττή πολυτέλεια!

Από το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας,

Ο Πρόεδρος

Ευάγγελος Μπακόλας