Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Η λύση στην κρίση χρέους: 1 ΔΡΧ = 1000 ευρώ


Άσχετα αν με τον κ. Πάνο Παναγιώτου έχουμε μια     διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων (τόσο της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, όσο και  του χρέους αλλά  και του τρόπου  επίλυσής του,  καθώς  και για το τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα), εν τούτοις τα στοιχεία που παραθέτει στο άρθρο του, ακόμα και από τη δική  του θεώρηση των πραγμάτων , είναι εντυπωσιακά και θεωρούμε ότι αποστομώνει όλους όσους καλλιεργούν την ιδέα της επερχόμενης "αποκάλυψης" από την τυχόν έξοδο της χώρας από τη ευρωζώνη και την υιοθέτηση εθνικού νομίσματος'

 



Η “ελληνική κρίση” έχει πολλές κρυφές πτυχές τις οποίες εντέχνως όσοι, λιγοστοί, πολιτικοί αξιωματούχοι γνωρίζουν έχουν κρατήσει στη σκιά, εμποδίζοντας τη Βουλή και τον ελληνικό λαό να τις πληροφορηθεί. Κάποιες από αυτές αφορούν στη διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδας απέναντι στην Τρόικα και τους ιδιώτες δανειστές της.

Στο πρώτο τμήμα της τρέχουσας σειράς άρθρων αποκάλυψης των μεγαλύτερων μυστικών της ελληνικής κρίσης αναφέρθηκα στο δίκαιο που διέπει τα ελληνικά ομόλογα, ένα θέμα το οποίο είχα αναδείξει με το άρθρο “Το κρυφό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας για το χρέος της” από τον Ιούλιο του 2010 (βρίσκεται στο βιβλίο “Υπόθεση Ελληνική Κρίση, Περίεργες Συμπτώσεις” εκδόσεις Λιβάνη), παρουσιάζοντας μία σειρά σχετικών με το θέμα εκθέσεων κορυφαίων πανεπιστημίων και νομικών εταιριών.

Οι αποκαλύψεις στο συγκεκριμένο άρθρο προκάλεσαν αίσθηση αλλά δεν ήταν παρά δεκαπέντε μήνες αργότερα που το θέμα έλαβε μεγάλες διαστάσεις, όταν σε μία σειρά άρθρων και δημοσιεύσεων στο XrimaNews.gr παρουσιάστηκαν στοιχεία που υποδείκνυαν πως η ελληνική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στη μετατροπή του δικαίου που ρυθμίζει τα ελληνικά ομόλογα από το ελληνικό στο αγγλικό, ως αντάλλαγμα για την εξασφάλιση του PSI+ που περιλαμβάνει κούρεμα τμήματος του ελληνικού χρέους κατά 50%.

Στην έκκληση μου για βοήθεια στην ενημέρωση της Βουλής για το τί θα σήμαινε μία τέτοια παραχώρηση προς τους δανειστές για την Ελλάδα, ανταποκρίθηκε, πρώτος, ο ανεξάρτητος βουλευτής κύριος Παναγιώτης Κουρουμπλής (πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τον οποίο διέγραψε ο κύριος Παπανδρέου όταν αρνήθηκε να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο), ο οποίος και κατέθεσε στη Βουλή στις 07 Νοεμβρίου την πρώτη σχετική επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών κύριο Ευάγγελο Βενιζέλο (δεν έχει δοθεί ακόμη απάντηση). Ακολούθησαν δύο ακόμη σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις, η μία εξ αυτών στον Πρωθυπουργό, κ. Λουκά Παπαδήμο, από τον πρόεδρο του Συνασπισμού κ. Τσίπρα ενώ στη συνέχεια στο θέμα αναφέρθηκε στην ομιλία του στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ι.Μουρμούρας.

Στο τρέχον άρθρο, θα αναδειχθεί μία νέα διάσταση του θέματος η οποία έχει να κάνει με τη δυνατότητα της Ελλάδας, αν εγκαταλειφθεί από τους εταίρους της και επιστρέψει στη δραχμή, να πληρώσει, τουλάχιστον, τα 206 δις ευρώ κρατικού χρέους που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών με 206 εκ. δραχμές ή ακόμη και τα 330 δις ευρώ ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο με 330 εκ δραχμές.
 
Ας δούμε πώς μπορεί νομικά να γίνει αυτό με τη βοήθεια διεθνών εκθέσεων και ενός ειδικού δικηγόρου από τη Βρετανία, συνεταίρου διεθνούς εταιρίας στην Ελβετία και δικηγόρου τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στο Παρίσι, ο οποίος έχει εκπονήσει μελέτες για την ευρωζώνη και το δίκαιο των ομολόγων των κρατών μελών της για περισσότερο από δέκα χρόνια, ενώ πρόσφατα ασχολείται εκτενώς με την περίπτωση της Ελλάδας.

Όταν η Ελλάδα εκδίδει ένα ομόλογο σε ευρώ διεπόμενο από το ελληνικό δίκαιο, το ομόλογο εκδίδεται στο νόμιμο νόμισμα της Ελλάδας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Δηλαδή, εφόσον το νόμιμο νόμισμα της Ελλάδας είναι το ευρώ, όσον αφορά στο ελληνικό δίκαιο αυτό θα είναι και το νόμισμα του ομολόγου (και το ομόλογο αυτό θα είναι πληρωτέο στην Αθήνα).
Αν, ωστόσο, η Ελλάδα για κάποιο λόγο αποχωρούσε από την ευρωζώνη και ξεκινούσε την έκδοση της δραχμής, τότε θα υποχρεούνταν να καθορίσει μέσω του Κοινοβουλίου, με νόμο, την ισοτιμία της νέας δραχμής με το ευρώ και αμέσως μετά για τα ελληνικά δικαστήρια το νόμισμα στο οποίο θα ήταν πληρωτέα τα ομόλογα κάτω από το ελληνικό δίκαιο θα ήταν η νέα αυτή δραχμή και όχι πλέον το ευρώ, αφού η νέα δραχμή θα ήταν το νόμιμο νόμισμα της χώρας. Η ισοτιμία που θα όριζε η ελληνική Βουλή θα ίσχυε τόσο για την αποπληρωμή των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, τα οποία είναι σήμερα ύψους 330 δις ευρώ, όσο και σε κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα που θα συμπεριλάμβανε τη χρήση της δραχμής, εντός και εκτός Ελλάδας.


Έτσι, η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα με βάση το νόμο, να υιοθετήσει, αν το επιθυμεί, μία υποχρεωτική για όλους, πολίτες, δανειστές, Τρόικα, κλπ ισοτιμία, για παράδειγμα, 1 ΔΡΧ=1000 ΕΥΡΩ, κάνοντας δηλαδή ανατίμηση και όχι υποτίμηση του νομίσματος της. Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να πληρώσει το σύνολο του χρέους που διέπεται από το ελληνικό δίκαιο σε νέες δραχμές, δηλαδή να καταβάλει 330 εκ δραχμές για να αποπληρώσει χρέος ύψους 330 δις ευρώ. Έτσι, θα έμεναν μόνο τα 35 δις ευρώ σε ομόλογα που διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, τα οποία και θα αποτελούσαν χρέος λιγότερο από το 15% του ελληνικού ΑΕΠ.

Αυτό ακριβώς έπραξε η Γαλλία χωρίς νομικό πρόβλημα το 1960 με τη δημιουργία του νέου φράγκου με ισοτιμία 1 νέο φράγκο = 100 παλιά φράγκα. Το ίδιο έκαναν και η Γερμανία και η Αυστρία μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο στόχος είναι να μειωθεί ένα χρέος το οποίο έχει γίνει επαχθές ώστε να μπορέσει η ζωή να συνεχιστεί και να προστατευτεί και όχι να απειληθεί ή να τελειώσει.

“Τα νέα νομίσματα έχουν εκδοθεί χωρίς μεγάλες νομικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της ιστορίας” αναφέρει ο ειδικός στο θέμα δικηγόρος στους Financial Times , προσθέτοντας ότι αν οι ομολογιούχοι ελληνικών ομολόγων που ρυθμίζονται από το ελληνικό δίκαιο (το 90% του χρέους, δηλαδή 330 δις ευρώ, υπάγεται σε αυτήν την κατηγορία παρά το Μνημόνιο καθώς αυτό δεν έχει περάσει απ' τη Βουλή – Με τους πιο επιφυλακτικούς υπολογισμούς και αν δε συμπεριλάβουμε τα ομόλογα της Τρόικας και της ΕΚΤ, τουλάχιστον 206 δις ευρώ ομολόγων ρυθμίζονται από το ελληνικό δίκαιο) προσπαθήσουν να καταθέσουν αγωγή εναντίον της Ελλάδας υποστηρίζοντας ότι η ισοτιμία είναι άδικη, τα ελληνικά δικαστήρια δε θα έχουν άλλη επιλογή από το να εφαρμόσουν το δίκαιο της Ελλάδας και να απορρίψουν το αίτημα των ομολογιούχων δικαιώνοντας τη χώρα.

Μα και αν ακόμη οι ομολογιούχοι επιχειρήσουν να καταθέσουν αγωγή εναντίον της Ελλάδας σε διεθνή δικαστήρια “πέρα από το θέμα της δικαιοδοσίας (το οποίο μάλλον δε θα ξεπεράσουν) θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ καλά τεκμηριωμένες νομολογίες για τα ομόλογα της Σερβίας και της Βραζιλίας μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο” αναφέρει στους Financial Times ο ειδικός δικηγόρος.

Αφού η Ελλάδα πληρώσει τους δανειστές της και αποτάξει τα δεσμά του χρέους της, θα μπορούσε να επιτρέψει την ελεύθερη διακύμανση της δραχμής έναντι των υπολοίπων νομισμάτων κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα την υποτίμηση της, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Δεν πρέπει κανείς να κάνει το λάθος να πιστέψει ότι τα παραπάνω αποτελούν μία πρόχειρη προσέγγιση ενός πολύ σημαντικού ζητήματος. Υπάρχουν μελέτες κορυφαίων πανεπιστημίων και νομικών εταιριών που επιβεβαιώνουν την ισχύ όσον αναφέρονται εδώ και οι οποίες είναι στη διάθεση όποιου βουλευτή ή δημοσιογράφου θέλει να βοηθήσει στην ανάδειξη του θέματος. Ωστόσο, δεν πρέπει κανείς να κάνει το λάθος να θεωρήσει πως όλα τα παραπάνω είναι εύκολα στην υλοποίηση τους και δε θα είχαν πολύ σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα.

Έτσι, αυτό που, πρωταρχικώς, πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η Ελλάδα έχει στα χέρια της μία σειρά πλεονεκτημάτων και επιλογών εξαιτίας του γεγονότος πως το δίκαιο του 90% των κρατικών ομολόγων είναι το ελληνικό και όσο δεν παραχωρεί αυτό το νομικό της πλεονέκτημα και δεν αποδέχεται τη μετατροπή του δικαίου στο αγγλικό δε μπορεί κανείς, ούτε η Τρόικα ούτε οι δανειστές της να την εκβιάσουν ουσιαστικά, γιατί είναι η ίδια που είναι 100% νομικά καλυμμένη και οι υπόλοιποι που είναι απολύτως ακάλυπτοι.

Η νομική διάσταση της ελληνικής κρίσης φανερώνει πως οι Έλληνες αξιωματούχοι απέκρυψαν την αλήθεια από τη Βουλή και τον ελληνικό λαό και ποτέ δεν τους γνωστοποίησαν τα πραγματικά νομικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και το γεγονός πως στην πραγματικότητα δε μπορεί κανείς να την εκβιάσει για τίποτα, παρά μόνο να επιχειρήσει να συνεργαστεί μαζί της. Και όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα, ό,τι ισχύει για την Ελλάδα ισχύει σε μεγάλο βαθμό και για την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία κλπ δημιουργώντας ένα σκηνικό τρόμου τόσο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν δανείσει περί τα 9 τρις στις χώρες της Ευρωζώνης όσο και για τις αμερικανικές τράπεζες που έχουν ασφαλίσει αυτό το χρέος.

Αν, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση παραχωρήσει το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων στους τραπεζίτες για να πετύχει τη συμφωνία του PSI+ ή αν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο επιτρέψει τη μετατροπή του δικαίου των ομολόγων από το ελληνικό στο αγγλικό, θα έχει στερήσει από την Ελλάδα το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό της χαρτί και το μοναδικό νομικό πλεονέκτημα το οποίο θα μπορούσε να τη σώσει στην περίπτωση που δει τους εταίρους της να την εγκαταλείπουν.

(Με πληροφορίες από τους Financial Times - Ο ειδικός στο θέμα δικηγόρος είναι ο: By Gilles Thieffry, Solicitor (England and Wales), Member of the New York bar, Avocat au Barreau de Paris, and Partner at GTLaw, Geneva)



Πάνος Παναγιώτου
Επικεφαλής χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής
XrimaNews.gr, GSTA Ltd, WTAEC Ltd

Λοβέρδος: «λεφτά υπάρχουν στα νοσοκομεία»



Από τις περικοπές και το συμμάζεμα των νοσοκομείων μπορούν να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την ομαλή λειτουργία του ΕΣΥ επεσήμανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στους διοικητές των νοσοκομείων όλης της χώρας.

Ο κ. Λοβέρδος κάλεσε τους διοικητές να αποπληρώσουν άμεσα τους προμηθευτές για τις αγορές που έχουν γίνει έως τις 4 Νοεμβρίου ώστε να εξοφληθούν τα χρέη.

Σημείωσε μάλιστα ότι με την ορθή διαχείριση μπορούν να εξασφαλισθούν χρήματα καθώς όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά προκαλώντας μάλιστα τα γέλια των διοικητών: «λεφτά υπάρχουν στα νοσοκομεία, όχι όμως στη χώρα» όπως συμπλήρωσε.

Κατά τα άλλα ο Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε τους διοικητές να υλοποιήσουν άμεσα το έργο που έχει προγραμματισθεί στα νοσοκομεία, δεδομένου όπως είπε ότι τελειώνει ο πολιτικός χρόνος.

Όπως είπε θα πρέπει μεταξύ άλλων να ελεγχθούν όλες οι παρατυπίες στο ΕΣΥ όπως οι πλαστικές επεμβάσεις, οι πλασματικές εφημερίες αλλά και η γενικότερη λειτουργία των νοσοκομείων. Αύριο μάλιστα θα αποστείλει και σημείωμα με τις οδηγίες σε όλα τα νοσοκομεία τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσουν οι διοικητές έως τον Ιανουάριο

Πηγή:Iatropedia 


Μιας και "λεφτά υπάρχουν" ..

γιατί αρνούνται να  εξοφλήσουν δεδουλευμένα 6-7 μηνών στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και ΚΥ..

με το επιχείρημα ότι "λεφτά δεν υπάρχουν" ;

                       Ή
μήπως "λεφτά υπάρχουν" για τους επιχειρηματίες προμηθευτές και φαρμακοβιομήχανους..

                      και
"λεφτά δεν υπάρχουν" για τους υγειονομικούς εργαζόμενους;


Όπως και νά 'χει το πράγμα..

και επειδή  "ΝΟ ΜΟΝΕΥ-ΝΟ ΗΟΝΕΥ" χρυσά μου..


Έρχονται επισχέσεις εργασίας ..

έως καταβολής όλων των δεδουλευμένων !

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ετοιμάζουν εναλλακτικά σενάρια για το τέλος ακινήτων


Μετά τη γενική κατακραυγή με τη φασιστικής έμπνευσης επιβολή του χαρατσιού για τα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον άθλιο εκβιασμό της διακοπής της ηλεκτροδότησης σε περίπτωση μη καταβολής του..
Μετά τη σθεναρή σταση και τον αγώνα  ενάντια στα χαρατσια των λαϊκών συνελεύσεων σε πόλεις και γειτονιές αλλά και άλλων συλλογικοτήτων..
Καθώς έχουν αρχίσει να έρχονται δικαστικές αποφάσεις που σε πρώτη φάση απαγορεύουν στη ΔΕΗ να διακόπτει την ηλεκτροδότηση σε νοικοκυριά που έχουν ασκήσει  αγωγή ή δεν  έχουν να πληρώσουν..
Καθώς ένα  ικανό ποσοστό νοικοκυριών δεν ενέδωσε στους εκβιασμούς και δεν κατέβαλε την πρώτη δόση του χαρατσιού..
Μετά τη στάση αρκετών Δήμων να σταθούν με το πλευρό των πολιτών τους που δεν εχουν ή  δεν θέλουν να καταβάλλουν το χαρατσι..
Το μαύρο μέτωπο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και το οικονομικό του επιτελείο αναζητούν  φόρμουλα για να αποσυνδέσουν , για το 2012,  το χαράτσι από το λογαριασμό της ΔΕΗ και να το περάσουν σε μηνιαίες δόσεις μέσω της εφορίας.
Ένα περίπου ανάλογο  ελιγμό που έκαναν  και με το άλλο χαράτσι, την περιβόητη έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης του 2010,  που επειδή ένα  μεγάλο μέρος αναλογικά του πληθυσμού δεν το κατέβαλε ,αποφάσισαν την αντίστοιχη "εισφορά"του 2012 να την παρακρατούν σε δόσεις  από το μισθό των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Μόνο που το χαράτσι για  τα ακίνητα δεν μπορεί να περάσει  στις παρακρατήσεις των μισθών και έτσι φαίνεται ότι θα περάσει στις   οικονομικές εφορίες.
Βεβαίως ήδη ομολογούν ότι μια τέτοια απόφαση είναι …υψηλού ρίσκου , διότι με δεδομένη την οικονομική εξαθλίωση των νοικοκυριών,  ελάχιστοι είναι αυτοί που θα προσέλθουν στα γκισέ των ΔΟΥ, ειδικά  όταν θα λείπει η τρομοκρατία της διακοπής της ηλεκτροδότησης.


Πάει και η 6η δόσηηηη! Εμπρός τώρα για τους εκβιασμούς της 7ης!!!


Διαβάζουμε:
Εγκρίθηκε από το Eurogroup η εκταμίευση της έκτης δόσης
Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011 20:49
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=2100118

Το «πράσινο φως» στην εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ του δανείου προς την Ελλάδα αποφάσισαν να δώσουν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.
«Το Eurogroup ενέκρινε την καταβολή της έκτης δόσης προς την Ελλάδα», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.


Θα μπορούσε, υπό άλλες συνθήκες, να γελά και το παρδαλό κατσίκι ..
Το σενάριο αν και  μπαγιάτικο και κακοφορμισμένο,  για μια ακόμη φορά   το παίξανε και όποιος τσιμπήσει.
Μόνο που τα κορόιδα είναι ελάχιστα πλέον ανά την επικράτεια.
Αφού λοιπόν επί μήνες ασκούσαν την ιδιότυπη τρομοκρατία της 6ης δόσης, για να κάμψουν τις αυξανόμενες αντιστάσεις του ελληνικού λαού απέναντι στη μαύρη πολιτική τους..

Τελικά την πήραν παραμάσχαλα..
..την 6η δόση!

Βεβαίως δεν υπήρχε περίπτωση να μην την πάρουν..
…την 6η δόση του δανείου!

Των 8 δισ. ευρώ.

Ο λόγος είναι πολύ απλός .
Η δόση αυτή δεν θα πήγαινε για μισθούς και συντάξεις, όπως τσίριζαν τα παπαγαλάκια και ο θίασος του μαύρου μετώπου.
Αρχές Δεκεμβρίου το ελληνικό κράτος  πρέπει να τους  καταβάλει 6, 8 δις ευρώ τοκοχρεολύσια παλαιότερων τοκογλυφικών δανείων!

Αν δεν έδιναν οι τοκογλύφοι την 6η δόση ( των 8 δις ευρώ)..
Θα έπαιρναν..
..το επιμηκέστερον… εκ των τριών!

Οπότε, σοφά ποιούντες , προτίμησαν αντί του επιμηκεστέρου ..
 να πάρουν τα 6, 8 δισ. ευρώ..
Δίδοντας τη δόση των 8 δισ. ευρώ .

Τώρα ας ετοιμαζόμαστε για τους εκβιασμούς της …7ης δόσης
Και βλέπουμε…

Ωραία είναι όλα αυτά, γελάμε και λίγο στις μαύρες εποχές που ζούμε, αλλά να δω  πότε επιτέλους θα σοβαρευτούμε να τους πάρουμε στο κυνήγι και να τους στείλουμε στον αγύριστο!

Δικαίωσε πολίτη για το ειδικό τέλος της ΔΕΗ, το Μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων.


Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων, δικαίωσε πολίτη που είχε προσφύγει στην δικαιοσύνη για το ειδικό τέλος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Απαγόρευσε την διακοπή του ρεύματος έως και τις 13 Ιανουαρίου 2012 οπότε θα εκδικαστεί η υπόθεση. Το αίτημα που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο, στήριξε νομικά με παράστασή του και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί και δημόσια ότι θα κάνει. Ο συνήγορος του πολίτη και της επιχείρησης, της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Αποστόλης Οικονόμου,σε ανακοίνωσή του αναφέρει:«βασική αρχή του κράτους δικαίου, είναι η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, η αξία της ανθρώπινης υγείας και η ασφάλεια της ζωής τους. Στην κατεύθυνση αυτή επιβάλλεται η αποφυγή της διακοπής της ηλεκτροδότησης στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καθώς και σε εκείνους που λόγω οικονομικής τους αδυναμίας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο βάρος αυτό»

Πηγή:Epirus Gate

Τα πάντα εν σοφία εποίησας..



Υπάρχουν ορισμένα κείμενα που είναι διαχρονικά.
Αποτελούν πηγή έμπνευσης, και αποκάλυψης …αληθειών.

Τέτοια κείμενα είναι πχ:
Τα έπη του Ομήρου..
Το Κεφάλαιο του Καρλ Μαρξ..
Η Αγία Γραφή για τους Χριστιανούς..
Το Κοράνι για τους Μωαμεθανούς..

Ένα τέτοιο κείμενο διεκδικεί να καταστεί και ο νόμος για το Βαθμολόγιο- Μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων !!!


Όσο τον διαβάζεις , τόσο αυτόν όσο και τις ερμηνευτικές εγκυκλίους που τον συνοδεύουν, τόσο εμβαθύνεις σε… μεγάλες αλήθειες !

Πχ
Διαβάζουμε στο άρθρο 6 του νόμου αλλά και  στη σελίδα 3 της ερμηνευτικής εγκυκλίου (κλικ εδώ)

Ο χρόνος που διανύθηκε σε αιρετή ή μετακλητή θέση μετά το διορισμό του δημοσίου υπαλλήλου, εφόσον αναγνωρίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, λογίζεται ότι διανύθηκε σε θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης.

Τι θέλει να πει ο ποιητής;
Γιατί ούτε η ερμηνευτική εγκύκλιος(;) … το ερμηνεύει!!!

Ποιες είναι οι αιρετές θέσεις που αναφέρει;
Ποιες είναι οι μετακλητές θέσεις  που αναφέρει;

Δηλαδή για να το απλοποιήσουμε το ερώτημα:

  • Όποιος υπάλληλος , μετά το διορισμό του στο δημόσιο έχει  εκλεγεί πχ σε θέση αιρετού εκπροσώπου εργαζομένων σε συμβούλια διοίκησης Δημοσίων Οργανισμών ή ΝΠΔΔ, θεωρείται ότι η θητεία του αυτό το διάστημα διανύθηκε σε θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης;;;!!!!
  • Όποιος υπάλληλος , μετά το διορισμό του στο δημόσιο έχει  εκλεγεί ως αιρετός σε οποιοδήποτε Δημοτικό Συμβούλιο, θεωρείται ότι η θητεία του αυτό το διάστημα διανύθηκε σε θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης;;; !!!!
  • Όποιος υπάλληλος, με ρουσφέτι του κάθε  παρασινογάλαζου υπουργάκου, έχει οριστεί ως μετακλητός υπάλληλος σε θέση συμβούλου στο γραφείο του υπουργάκου , θεωρείται ότι η θητεία του αυτό το διάστημα διανύθηκε σε θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης;;;!!!!


Γιατί βρωμάει βόλεμα ημετέρων αυτή η παράγραφος;

Σκίστε ρε όλα τα πτυχία σας και τα ντοκτορά σας !!!

Εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε…

Ως εμεγαλύνθη  τα έργα σου Κύριε ,πάντα εν σοφία εποίησας…

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π) για το ωράριο των νοσηλευτών και την ένταξή τους στα ΒΑΕ


Προσωπική παρέμβαση του Προεδρείου της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.  προς το Υπουργείο Εργασίας για το ζήτημα της ένταξης στο καθεστώς των ΒΑΕ, αλλά και το Υπουργείο Υγείας για το ζήτημα του ωραρίου εργασίας, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 28/11/2011.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά την απουσία των επαγγελματικών τίτλων των Νοσηλευτών, των Βοηθών Νοσηλευτών και των υπολοίπων επαγγελματιών του νοσηλευτικού προσωπικού από την Υπουργική Απόφαση του κ. Κουτρουμάνη σχετικά με τα επαγγέλματα που εντάσσονται στο καθεστώς των ΒΑΕ, δόθηκε εξήγηση ότι αυτό συνέβη εκ παραδρομής και δόθηκε εντολή για άμεση διόρθωση της Απόφασης, πριν αυτή δημοσιευθεί από το Εθνικό Τυπογραφείο. 

Ωστόσο, κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, αποσαφηνίστηκε από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας ότι  στη νέα λίστα των ΒΑΕ  δε συμπεριλαμβάνονται οι Μαιευτές/Μαίες, καθώς και οι Επισκέπτες/Επισκέπτριες Υγείας.
Το Προεδρείο της Ομοσπονδίας δήλωσε έντονα τη διαφωνία του ως προς αυτό, καθώς μια τέτοια εξέλιξη γεννά νέες αδικίες, διχάζει περεταίρω το κατακερματισμένο νοσηλευτικό προσωπικό και αποκλείει ένα σημαντικό κομμάτι του από το ευεργετικό καθεστώς των ΒΑΕ ενώ θα αποτελέσει αφορμή για νέες αντιδράσεις.

 Στο ζήτημα του ωραρίου, έγινε παρέμβαση προς τη Νομική Υπηρεσία του ΥΥΚΑ και επιβεβαιώθηκε ότι το Νοσηλευτικό προσωπικό υπάγεται σε ειδικές διατάξεις προγενέστερων νόμων που υπερισχύουν των γενικών διατάξεων του πρόσφατου νόμου για το 40ωρο. Ως εκ τούτου, η Υπουργική Απόφαση του κ. Λοβέρδου που δημοσιεύτηκε τις τελευταίες ημέρες και καθιέρωνε το 40ωρο και στους εργαζόμενους των νοσοκομείων, πρόκειται να τροποποιηθεί εκ νέου, επαναφέροντας το 7 ½ ωρο.


Πηγή: ΠΑΣΟΝΟΠ


Σχόλιο :


Προσέξετε όμως αγαπητοί φίλοι της ΠΑΣΟΝΟΠ, γιατί έχει δημοσιευτεί και νέα απόφαση του Λοβέρδου (ΚΛΙΚ ΕΔΩ), ή οποία ρητά αναφέρει ότι «για όσες κατηγορίες προσωπικού προβλέπεται εδικός  ημερήσιος χρόνος εργασίας ο οποίος έχει καθοριστεί στις ως άνω σχετικές  αποφάσεις, αυτός αυξάνεται κατά μισή(1/2) ώρα»
Μέσα στις αποφάσεις αυτές  βρίσκεται και η απόφαση που καθορίζει τα ωράρια πχ των εργαζομένων στα Κέντρα υγείας, κλπ
Θέλουμε να πούμε με αυτά, ότι υπάρχει ενδεχόμενο να αποδεχτούν μεν ότι το νοσηλευτικό προσωπικό υπάγεται σε ειδικές διατάξεις, αλλά με την νέα αυτή απόφαση όλα τα ωράρια των ειδικών διατάξεων αυξάνονται κατά μισή ώρα.

Οπότε 7 ½ + ½ = 8

Δηλαδή να βγάλουν το 8ωρο από την πόρτα και να  το βάλουν από το παράθυρο.

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Υγείας


Σήμερα 28/11/2011, η Γενική Συνέλευση του συλλόγου εργαζομένων στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποφάσισε ομόφωνα ότι :

Οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Υγείας δε θα μείνουν  άπραγοι μπροστά στην αντιλαϊκή και αντιδημοκρατική επίθεση που έχει εξαπολύσει η Τρόικα, οι τράπεζες και η κυβέρνησή τους.
Δε θα περάσουν οι απολύσεις, οι περικοπές των μισθών και η διάλυση της Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας.

Ξεκινούν  άμεσα νέο γύρο κινητοποιήσεων:
- Αμέσως μετά τη λήξη της συνέλευσης έγινε  κατάληψη στο χώρο όπου θα συνεδρίαζε το επιτελικό συμβούλιο του Υπουργείου
- Αύριο θα προχωρήσουν  σε κατάληψη των πολιτικών γραφείων στο Υπουργείο.
- Την Τετάρτη θα γίνει συμβολική κατάληψη στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
-Την Πέμπτη 1/12 θα συμμετάσχουν  μαζικά στη Γενική Απεργία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, προχωρώντας παράλληλα σε απεργιακό αποκλεισμό – περιφρούρηση του Υπουργείου.
- Την Παρασκευή 2/12 θα γίνει νέα Γενική Συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν τη  συνέχιση και τη μορφή των κινητοποιήσεών τους.

Επίσης ομόφωνα υιοθετήθηκαν ψηφίσματα:
Συμπαράστασης στους εργαζομένους της Ελληνικής Χαλυβουργίας
Συμπαράστασης στους εργαζομένους της ΔΕΗ

Περισσότερα στο ιστολόγιο Αριστοτέλους 17


Αγαπούλα …πούλα!


Αυτό είναι το μήνυμα  της από 11/11/2011 εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας προς Διοικητές και Υποδιοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, σχετικά με τις ειδικές κλίνες που διαθέτουν-έχουν παραχωρήσει    τα νοσοκομεία του ΕΣΥ προς τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Η σχετική εγκύκλιος (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) τους καλεί να  βελτιώσουν το marketing του…προϊόντος και ιδιαίτερα το promotion!

Γιατί;
Αν και αμέσως μπορούσε κάποιος να υποψιαστεί …
Η απάντηση δίδεται από ένα δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή"

 Αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα:

"Μικρή κίνηση στις «ειδικές κλίνες» του ΕΣΥ
Με πολύ δειλά βήματα ξεκίνησε η συνεργασία των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Η δυνατότητα που έδωσαν οι συμβάσεις που υπέγραψαν Υγειονομικές Περιφέρειες με ασφαλιστικές εταιρείες για τη διάθεση 556 κλινών δημοσίων νοσοκομείων ως «ειδικές θέσεις» για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων τους, έχει αξιοποιηθεί από ελάχιστους μέχρι σήμερα.
Ετσι, τον Οκτώβριο -πρώτο μήνα ισχύος των συμβάσεων- οι ασφαλισμένοι ιδιωτικών εταιρειών που νοσηλεύτηκαν στις ειδικές κλίνες δεν ξεπέρασαν τους 2-3 στα μεγάλα νοσοκομεία -περίπου 50 νοσοκομεία διαθέτουν «ειδικές θέσεις»- ενώ η ενημέρωση που είχε το υπουργείο είναι για 15 σχετικές νοσηλείες σε νοσοκομεία της Αθήνας τον Νοέμβριο (αναμένονται τα συγκεντρωτικά στοιχεία από όλη τη χώρα στο τέλος του μήνα)". 

Μάλιστα σύμφωνα με το δημοσιευμα της εφημερίδας:
"Η μικρή κίνηση στις ειδικές θέσεις έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί για την αύξηση των εσόδων στο ΕΣΥ. Οι αρχικοί υπολογισμοί ήταν ότι για το τρίμηνο Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2011, το ΕΣΥ θα είχε έσοδα από τη συνεργασία ύψους 8 εκατ. ευρώ, ποσό που εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τα 2,5 εκατ. ευρώ".

Το δημοσίευμα αποδίδει "ευθύνες" γι αυτό το αποτέλεσμα και στις δυο πλευρές:
"Η αιτία για τα «φτωχά» αποτελέσματα αφορά και τις δύο πλευρές της συμφωνίας. Από τη μία, οι 20 ασφαλιστικές εταιρείες που υπέγραψαν τις σχετικές συμβάσεις, δεν «διαφήμισαν» στους ασφαλισμένους τους αυτή τη νέα δυνατότητα νοσηλείας στα καλύτερα μονόκλινα και δίκλινα του ΕΣΥ, κρατώντας επιφυλακτική στάση για τη δυνατότητα οργάνωσης των νοσοκομείων.
Από την άλλη, νοσοκομεία, υγειονομικές περιφέρειες και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας -που έχει συντονιστικό ρόλο για τη διαθεσιμότητα των κλινών- χρειάστηκαν χρόνο για να προετοιμαστούν".

Μάλιστα η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι μέσα στην εβδομάδα θα εκδοθεί  και νέα εγκύκλιος  του Υπουργείου Υγείας, που θα ...καθορίζει τις ακριβείς  διαδικασίες  που θα ακολουθεί το προσωπικό των νοσοκομείων!!!

"Μεταξύ άλλων, καθορίστηκαν οι «σύνδεσμοι» σε ασφαλιστικές εταιρείες, υγειονομικές περιφέρειες, ΕΚΕΠΥ και νοσοκομεία, η φόρμα των εντύπων που συμπληρώνονται, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί εγκύκλιος για τις ακριβείς διαδικασίες που ακολουθεί το προσωπικό των νοσοκομείων. «Το πρώτο τρίμηνο η ισχύς της συνεργασίας αντιμετωπίζει προβλήματα. Αυτά επιλύονται με προοπτική από το νέο έτος το σύστημα να δουλέψει σε πλήρη ισχύ», σημειώνει ο κ. Πολύζος και προσθέτει «το θετικό είναι ότι έγινε. Και το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω».

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή, αφού ο ασθενής εισερχόμενος στο νοσοκομείο δηλώνει ότι έχει ιδιωτική ασφάλιση στο γραφείο κίνησης ασθενών όπου έχει τοποθετηθεί «σύνδεσμος» -συνήθως είναι ο προϊστάμενος του γραφείου- που ενεργοποιεί το σύστημα για την εξυπηρέτηση του ασθενούς και την κάλυψη των δαπανών νοσηλείας.

Το νοσοκομείο αποζημιώνεται από την ιδιωτική ασφαλιστική με βάση τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια. Εάν ο ασφαλισμένος καλύπτεται και από κρατικό ασφαλιστικό φορέα, αυτά είναι προσαυξημένα κατά 50%. Εάν έχει μόνο ιδιωτική ασφάλιση είναι προσαυξημένα κατά 20%, που αποτελεί το «δέλεαρ» για τις εταιρείες αφού στα ιδιωτικά θεραπευτήρια οι δαπάνες είναι διπλάσιες και με επιπλέον αμοιβή γιατρού.


΄

Τα χειρότερα, από τις επιπτώσεις της κρίσης και από την εφαρμοζόμενη πολιτική, στην υγεία των πολιτών δεν τα έχουμε δει ακόμη.


Συνέντευξη του καθηγητή Ιατρικής ΑΠΘ Αλ. Μπένου στο naftemporiki.gr
Άμεση η επίδραση της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης στην Υγεία
Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011 18:21
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=2099192


Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της κοινωνικό-οικονομικής κρίσης στην υγεία των Ελλήνων έκρουσε, μιλώντας στο naftemporiki.gr, o καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Υγείας του ΑΠΘ Αλέξης Μπένος, με αφορμή σχετική ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιείται απόψε στο πανεπιστημιακό Ο κ. Μπένος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οικονομικο-κοινωνικές ανισότητες που γέννησε η κρίση και διευρύνονται συνεχώς έχουν άμεση επίδραση στην υγεία. Εξήγησε ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα -από ψυχοκοινωνικά μέχρι και καρδιοαγγειακά- με άμεσες επιπτώσεις, αποτέλεσμα των οποίων είναι και οι αυξημένες αυτοκτονίες του τελευταίου διαστήματος.

Επιπλέον, κατήγγειλε την «αποδιάρθρωση και διάλυση δημόσιων υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας», τη στιγμή που οι ανάγκες του πληθυσμού για φροντίδα υγείας αυξάνονται. «Έχουμε αυξημένες ανάγκες οι οποίες φτάνουν μπροστά σε κλειστές πόρτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εμφανίστηκε μάλιστα έντονα απαισιόδοξος, σημειώνοντας ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα, «αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική». «Ήδη», πρόσθεσε, «έχουμε στοιχεία για τις αυτοκτονίες αλλά υπάρχουν νοσήματα που δεν φαίνονται αυτή τη στιγμή, όπως υπέρταση, άγχος, κατάθλιψη, καρδιοαγγειακά, εμφράγματα κλπ τα οποία σιγά σιγά θα αρχίσουν να φαίνονται πολύ πιο έντονα δυστυχώς».

Στατιστικά στοιχεία για την αύξηση των αναγκών για φροντίδα υγείας

Οι αριθμοί που κατέγραψε η επιστημονική ομάδα εργασίας του ΑΠΘ δείχνουν σημαντική τάση αύξησης των αναγκών για φροντίδα υγείας.

Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο 2011 παρατηρήθηκε:

- 17,2% αύξηση προσέλευσης εξετασθέντων στα Κέντρα Υγείας

- 8% αύξηση προσέλευσης των νοσηλευθεύντων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

- 6,6% αύξηση προσέλευσης των χειρουργηθέντων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ


Ο κ. Μπένος είναι συντονιστής της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 στο αμφιθέατρο ΙΙΙ του ΚΕΔΕΑ με αντικείμενο τις «επιπτώσεις της κοινωνικό-οικονομικής κρίσης στην υγεία του πληθυσμού». Για το θέμα θα μιλήσει ο κ. Στ. Γιαννόπουλος, Δρ Επιστημονικός συνεργάτης του ΑΠΘ.

ΠΡΕΒΕΖA-1η ΔΕΚΕΜΒΡΗ-ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ-10 πμ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ (στη παραλία)_


                              ΠΕΜΠΤΗ 1η  ΔΕΚΕΜΒΡΗ
    10 π.μ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ (στη παραλία)
                                    
                                                 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ
  •  γιατί ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, μας επέβαλαν πραξικοπηματικά μια κυβέρνηση «οικονομικής χούντας». Μια κυβέρνηση μαύρου μετώπου με ακροδεξιούς και έναν τραπεζίτη να καταρτίζει τον προϋπολογισμό του 2012: προϋπολογισμός ληστείας, φτώχιας και εξαθλίωσης για τον εργαζόμενο, τον άνεργο και το φτωχό!
  •  γιατί η απεργία αυτή δεν είναι η ετήσια «εθιμοτυπική απεργία» που προκηρύσσεται, όταν ψηφίζεται ο προϋπολογισμός, όπως τη φαντάζονται οι γραφειοκράτες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Είναι και  για το προϋπολογισμό του 2012, τον προϋπολογισμό εφαρμογής της δανειακής σύμβασης. Είναι η πρώτη απεργία ενάντια στην κυβέρνηση Παπαδήμ(ι)ου, που ήρθε να κάνει «τη βρόμικη δουλειά»: μειώσεις μισθών, εφεδρεία- απολύσεις στο Δημόσιο, μείωση επικουρικών συντάξεων, λεηλασία του εφάπαξ, ιδιωτικοποιήσεις παντού, περικοπή ακόμη μεγαλύτερη των κοινωνικών δαπανών…
  • γιατί μας λένε ότι «δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα», αν «αποδώσουν αυτά που έχουν ήδη πάρει». Δηλαδή, μας δουλεύουν! Τα μέτρα που ήδη έχει πάρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «πέτυχαν» να αυξήσουν το δημόσιο χρέος μέσα σε ένα χρόνο κατά 25 δις ευρώ! «Πέτυχαν»,  τη μείωση των μισθών και την εκτίναξη της ανεργίας στο 1.000.000!
  •  γιατί νέα μέτρα «δεν προβλέπονταν», αλλά για το 2013-2014 ήδη προωθούν επιπλέον μέτρα ύψους 7 δις ευρώ…!
  • γιατί μας εκβιάζουν για την 6η δόση ενώ είναι γνωστό ότι αυτή θα πάει στην εξυπηρέτηση του χρέους! Δηλαδή μας δανείζουν για να τα ξαναπάρουν στο πολλαπλάσιο!
  •  γιατί το «σκληρό ευρώ» για το οποίο μας ζητούν να θυσιαστούμε, και από τη ζώνη του οποίου αν φύγουμε μας απειλούν ότι μας περιμένει η «πλήρης καταστροφή», δεν είναι τίποτα άλλο από την επιβολή των συμφερόντων της σύγχρονης γερμανικής αυτοκρατορίας, των ευρωπαϊκών πολυεθνικών και τραπεζών και της ελληνικής ελίτ του κεφαλαίου για να βγουν από τη δομική κρίση του καπιταλισμού που αντιμετωπίζουν.
  •  γιατί την ίδια στιγμή τα αρπακτικά της Ε.Ε. και το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμα να διαλύσουν το ευρώ λόγω των αντιθέσεών τους ή είναι έτοιμα να μας πετάξουν έξω από αυτό αφού πρώτα μας ξεζουμίσουν και επιβάλουν τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας, ισοπεδώνοντας κάθε έννοια εργασιακού και δημοκρατικού δικαιώματος.
  • γιατί οι «χούντες» ακόμη και αυτού του τύπου ανατρέπονται στους δρόμους και όχι με εκλογές!
  • γιατί πρέπει να συνεχίσουμε αυτό που εκφράστηκε πανελλαδικά με χιλιάδες εργαζόμενους και νέους, στην απεργία στις 19-20 Οκτώβρη και στις 28 Οκτώβρη κατά τη διάρκεια των παρελάσεων, ενάντια στην  απογοήτευση και τη μοιρολατρία που προσπαθούν να επιβάλλουν στο λαό.
  •  γιατί μπορούμε να νικήσουμε! Οι εργαζόμενοι μπορούν να κερδίσουν το δικαίωμα στη δουλειά και τη ζωή με αξιοπρέπεια!  Αυτό το αποδεικνύει περίτρανα το κίνημα ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ που έχει πάρει τις διαστάσεις πολιτικής ανυπακοής, οι καταλήψεις στα γραφεία της  ΔΕΗ και οι απεργίες διαρκείας σε διάφορους χώρους δουλειάς με αποκορύφωμα την ηρωική απεργία των εργατών της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ.
  •  γιατί ΤΩΡΑ πρέπει να μπει το ζήτημα της ανατροπής της κυβέρνησης των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, της διαγραφής του χρέους, της εθνικοποίησης των τραπεζών, της εξόδου από το ευρώ, την παραγωγική ανασυγκρότηση για να παράγουμε με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Να πάρουμε το πλούτο στα χέρια μας , με το πέρασμα των μέσων παραγωγής και των στρατηγικών επιχειρήσεων στα χέρια των εργαζομένων με την αντικαπιταλιστική αποδέσμευση –διάλυση της Ε.Ε πριν μας πετάξουν έξω με τους δικούς τους όρους εξαθλίωσης της ζωής μας.

                              ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ
              ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΡΗΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ- ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ εργαζομένων Πρέβεζας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Οι ποινές

Και όμως είναι από ταινία του 1957!
Διαχρονικές ....αλήθειες.
Ο Αθάνατος Ελληνικός Κινηματογράφος..
Και ο Σταυρίδης.




Ευχαριστούμε τον Αυτόνομο Νοσηλευτή για την ιδέα.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Οι κοπτοραπτούδες των ΒΑΕ


Για την ένταξη του Νοσηλευτικό Προσωπικού στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα είχαμε αναφερθεί πρόσφατα εδώ

Με αφορμή ένα δελτίο τύπου της ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π. :

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ  (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.)
Αθήνα, 24/11/2011
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

« Νοσηλευτές – ¨θαλαμηπόλοι¨ στις γαλέρες του ΕΣΥ…»

          Το φώς της δημοσιότητας είδε επιτέλους η πολυαναμενόμενη Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη, με την οποία καταρτίζεται ύστερα από πολύμηνη καθυστέρηση η επικαιροποιημένη λίστα των ΒΑΕ.
        Με έκπληξη ωστόσο διαπιστώνεται, ότι το νοσηλευτικό προσωπικό που υπηρετεί στις Μονάδες Υγείας, επισήμως τουλάχιστον,  ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ από τον κατάλογο, καθώς δεν αναφέρεται πουθενά στην παράγραφο 31 όπου απαριθμούνται τα υπό ένταξη επαγγέλματα Υγείας!!!
        Αντ’ αυτού, σύμφωνα με την Υ.Α. εντάσσονται στο καθεστώς των ΒΑΕ οι Νοσοκόμοι ( οι οποίοι σημειωτέον αριθμούν περί τους 100 – 150 σε ολόκληρη την επικράτεια) και οι ¨θαλαμηπόλοι¨, ειδικότητα που δεν υφίσταται στα Δημόσια νοσοκομεία αλλά στα κρουαζιερόπλοια…
        Η τρικυμία στο κρανίο του συντάξαντα την εν λόγω Υπουργική Απόφαση ήταν τέτοια, που παρέλειψε να συμπεριλάβει τους ΠΕ & ΤΕ Νοσηλευτές, τους ΔΕ Βοηθούς Νοσηλευτών, τους ΔΕ & ΥΕ Τραυματιοφορείς, τους ΥΕ Βοηθούς θαλάμων, τις Μαίες και τις Επισκέπτριες Υγείας, το σύνολο σχεδόν του νοσηλευτικού προσωπικού που υπηρετεί κάτω από τριτοκοσμικές συνθήκες στις σύγχρονες γαλέρες  που  αποκαλούνται Δημόσια Νοσοκομεία!
        Εναλλακτικά, αποκαλύπτεται το σενάριο που θέλει την Κυβέρνηση– και καθ’ υπόδειξη των εκπροσώπων της ¨τρόικα¨ - να επιλύει οριστικά το ζήτημα της πολυδάπανης υγειονομικής περίθαλψης  φορτώνοντας τους ασθενείς σε καράβια, και αναθέτοντας στους ¨θαλαμηπόλους¨ το βαρύ και ανθυγιεινό ξεφόρτωμα, μεσοπέλαγα…

Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΝΟΠ




Έχουμε να κάνουμε το παρακάτω σχόλιο:

Τι δυσανασχετείτε βρε παιδιά;

Για διαβάστε εδώ τι σχολιάζαμε, ακόμα από το 2008!!! κλικ εδώ


«Ποιους εννοεί ως Νοσοκόμους η επιτροπή ;
Τους Νοσηλευτές Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης;
Μήπως εννοεί αυτούς που συνήθως στα Νοσοκομεία αποκαλούνται Νοσοκόμοι, δηλ. Νοσηλευτικό προσωπικό ΔΕ κατηγορίας, άρρενες με ειδικά νοσηλευτικά καθήκοντα;
Ποιοι είναι οι βοηθοί των Νοσοκόμων; …

Αυτό που βγαίνει σαν συμπέρασμα παρακολουθώντας την ορολογία που χρησιμοποιεί η επιστημονική (!) επιτροπή είναι ότι μάλλον οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα για την σύγχρονη διαμόρφωση και ορολογία των κλάδων και ειδικοτήτων στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα!
Προφανώς μάλλον δεν θα ξέρουν και τα ακριβή καθήκοντα των επαγγελμάτων στα οποία αναφέρονται!
Πώς τα κατάφεραν τώρα και έβγαλαν και επιστημονικά(;) πορίσματα για κατανομή του προσωπικού σε «κλίμακες ΒΑΕ»… ένας Θεός το ξέρει!
Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει και ο τρόπος που κατατάσσουν σε κλίμακες το προσωπικό της νοσηλευτικής υπηρεσίας, αυτό που αποκαλούν στο πόρισμα «Νοσοκόμοι και βοηθοί αυτών».

Και παρακάτω :
«Τελικά χωρίς αστεία. Ξέραμε ότι οι άνθρωποι της επιτροπής ήταν βαλτοί για να πετσοκόψουν τα επαγγέλματα που είναι ενταγμένα στα ΒΑΕ.
Ξέραμε ότι δεν είχαν στα χέρια τους κανένα επιστημονικό κριτήριο , ούτε καν μια μεσαίας κλίμακας επιστημονική μελέτη για τις επιπτώσεις των συνθηκών εργασίας στην υγεία των εργαζομένων .
Όμως ότι θα παρουσιάζονταν τόσο άσχετοι και χοντροκομμένοι δεν το περιμέναμε .
Κρίμα στα καθηγητηλίκια τους και στα «ντοκτορά» τους»!

Όπως λοιπόν καταλάβατε , το πρόβλημα είναι διαχρονικό!!

Πήραν οι άνθρωποι μια απόφαση  γραμμένη με την χρησιμοποιούμενη ορολογία των δεκαετιών 50-60-70  , έκαναν την απαραίτητη… κοπτοραπτική, που επιβάλλουν τα συμφωνηθέντα με τα μνημόνια διαρκείας και έβγαλαν τη νέα απόφαση για τα ΒΑΕ!

Να σημειώσουμε όμως ότι:
Η επιτροπή των δοτών εμπειρογνωμόνων που χρησιμοποίησε το υπουργείο για την τελευταία  απόφασή του για τα ΒΑΕ, δεν έχει σχέση με μια άλλη επιτροπή , δηλαδή τη διαρκή επιτροπή κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων υπό την προεδρία του καθηγητή Θεόδωρου Κωνσταντινίδη, της οποίας το πόρισμα  μπορείτε να το ανακτήσετε εδώ



"Αν είμαστε συνεπείς, δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα" (;;;)


Είχαμε σε χθεσινό δημοσίευμα  (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) αναφέρει για τη  νέα σφαγή που έρχεται με την  επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής  Στρατηγικής, το οποίο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί  από τη Βουλή μαζί με τον προϋπολογισμό του 2012.

Ο Β. Βενιζέλος στη προσπάθεια να αποκρύψει από τους πολίτες  τα ...επερχόμενα και ισχυριζόμενος ότι  "Αν είμαστε συνεπείς, δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα", ανέφερε μεταξύ άλλων: ΚΛΙΚ ΕΔΩ

«Για το 2011 και το 2012 έχουν νομοθετηθεί όλα τα μέτρα, αρκεί εμείς να είμαστε συνεπείς, οργανωμένοι και δίκαιοι. Μπορούμε να εφαρμόσουμε τα μέτρα αυτά, βοηθώντας ταυτόχρονα όλους αυτούς που έχουν ανάγκη, διορθώνοντας αδικίες, στηρίζοντας όσους πραγματικά δεν έχουν εισόδημα.

Για τα επόμενα χρόνια -το 2013, το 2014, το 2015- ούτως ή άλλως, τα μέτρα που απαιτούνται είναι ελάχιστα» !!!

Πάμε να δούμε τώρα αυτά τα ελάχιστα…ας πούμε για το χώρο μας , για τα νοσοκομεία..

Από τους πίνακες που δημοσίευσε το Υπουργείο Οικονομικών: ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Πάμε στον πίνακα 5, που αφορά το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο του κοινωνικού προϋπολογισμού  .



Μελετήστε προσεκτικά τον πίνακα και ιδιαίτερα το τμήμα  που αναφέρεται  για τα νοσοκομεία, τα οποίο το  έχουμε περιβάλει με κόκκινο πλαίσιο.


Τι βλέπουμε ;

Πρώτον,  ότι τα έσοδα των νοσοκομείων, τόσο από Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, όσο και  από μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, προβλέπεται τα προσεχή χρόνια  να μειωθούν  δραματικά!!!
Ενώ το προϋπολογιζόμενο κονδύλι ιδίων εσόδων αυξάνεται ελάχιστα και βέβαια αυτή η αύξηση απέχει παρασάγγας από το να  αντισταθμίσει  τις  μεγάλες απώλειες των εσόδων των νοσοκομείων από την κάθετη μείωση των μεταβιβάσεων.

Και πώς τότε υπολογίζουν να  ισοσκελίσουν το προϋπολογισμό όλα αυτά τα έτη;

Μειώνοντας  δραματικά τις δαπάνες για φαρμακευτικό και λοιπό υγειονομικό υλικό, μειώνοντας δραματικά (σχεδόν το μισό) τις λοιπές λειτουργικές δαπάνες!!!


Αν λοιπόν οι γιατροί και οι νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα ελλείψεων φαρμάκων και υγειονομικού υλικού τα τελευταία  χρόνια , ας αναλογιστούν τώρα τι τους περιμένει…

Πέρα από τις ελλείψεις..
Τα «κινέζικα» και οι «μαϊμούδες» που θα μας παρέχουν από τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες τους θα πάνε σύννεφο!

Τελικό συμπέρασμα:

Τα αμέσως προσεχή χρόνια γιατρός δημόσιου νοσοκομείου που θα  καταφέρνει να βρίσκει και να χρησιμοποιεί το φάρμακο που εκτιμά ότι χρειάζεται ο ασθενής που θεραπεύει, θα είναι δακτυλοδεικτούμενος και θα περιβάλλεται με την τιμή και δόξα ...100  πρωτότυπων  ερευνητικών επιστημονικών εργασιών δημοσιευμένων  σε επιστημονικά περιοδικά παγκοσμίου κύρους !

Νοσηλεύτρια, που θα καταφέρνει να βρει γάζες και επιδεσμικό υλικό για αλλαγή τραύματος , αυτομάτως θα... θέτει υποψηφιότητα για Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και θα αποτελεί το μήλον της έριδος των κλινικών για τη θέση Προϊσταμένης τους!

Για το τι θα υποστούν οι ασθενείς και η τσέπη τους ...ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ!!!

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Πού είναι, επιτέλους, αυτή η Αριστερά;


Δέσποινα Κουτσούμπα,  Παναγιώτης Μαυροειδής

Κυβέρνηση έχουμε, αλλά η πολιτική κρίση είναι ανοιχτή. Οι πάνω δεν μπορούν να κυβερνήσουν και οι κάτω δεν θέλουν να κυβερνηθούν. Ελάχιστο τμήμα της κοινωνίας αναγνωρίζει σήμερα τα συμφέροντά του στην ακολουθούμενη πολιτική κι ας έχει επιστρατευτεί για τη «σωτηρία» του όλος ο αστικός θίασος της νέας «εθνοσωτηρίου» συγκυβέρνησης.

Αυτή ακριβώς την πολιτική στιγμή, αντηχεί πιο ηχηρό το ερώτημα: 
τι κάνει επιτέλους η Αριστερά; 
Ακούγεται στους χώρους δουλειάς, στα καφενεία, προκύπτει στην ανάγκη του νέου για δουλειά, του εργαζόμενου για μισθό, του φτωχού για ψωμί, του συνταξιούχου για φάρμακα. 
Είτε το ερώτημα διατυπώνεται ως πραγματική απορία, προσμονή, απελπισία, είτε ως άλλοθι για την απραξία, η τόσο συχνή αναπαραγωγή του ίδιου ερωτήματος από τόσα στόματα, οφείλει να μας προβληματίσει.

Πού είναι, λοιπόν, η Αριστερά; 
Στην πραγματικότητα, δεν είναι γενικώς η Αριστερά αυτό που λείπει, ειδικά στη χώρα μας. Αντιθέτως, η Αριστερά σε όλες της τις εκδοχές, και παρά τις ανεπάρκειές της, υπάρχει: κόμματα, οργανώσεις, συλλογικότητες, κινήσεις, συνδικαλιστές, κοινωνικοί αγωνιστές. Από την πλατεία ως την απεργία, από το σωματείο ως το «Δεν Πληρώνω», δεν λείπουν οι αριστερές απόψεις και πρακτικές. Με τις καθυστερήσεις, τους χωριστούς δρόμους, την ευρωλαγνεία ή τις αυταπάτες για τον κοινοβουλευτικό δρόμο. Δεν έχει νόημα να απαριθμήσουμε τα ζητήματα της αριστεράς, έχει χυθεί πολύ μελάνι. 
Ας το δούμε κι από την άλλη: υπάρχει μια αριστερά για κάθε γούστο. 
Κι όμως, το ερώτημα «πού είναι η Αριστερά;» τίθεται ακόμη και από τον ίδιο το «λαό» της Αριστεράς. 
Δε φανερώνει αυτό και μια σαφή κριτική;

Είναι ζήτημα αιτημάτων; Εν μέρει ναι. 
Τα αιτήματα για στάση πληρωμών-διαγραφή του χρέους, έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ, εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, ανοίγουν το δρόμο στην απάντηση. Στις πλατείες αυτή η συζήτηση κυριάρχησε. Ακόμη και οι φιλοευρωπαϊκές απόψεις δεν μπορούν παρά να παραδέχονται πλέον ότι -αν μη τι άλλο- η ίδια η αρχιτεκτονική του ευρώ στηρίχτηκε σε λάθος βάσεις κι ότι εντός της ευρωζώνης είναι δεδομένες οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Σήμερα, όμως, αυτό ή το άλλο «πεντάπτυχο» δεν επαρκεί. Ο εκβιασμός για το «φτωχοί και μέσα στο ευρώ ή χρεοκοπημένοι έξω από το ευρώ», αποτελεί το κυρίαρχο δίλημμα του συστήματος, μαζί με την προπαγάνδα για τη χώρα «που δεν παράγει τίποτα».

Είναι ζήτημα κοινής δράσης; Εν μέρει ναι. 
Τα βήματα που, ευτυχώς, έχουν γίνει σε αυτό το επίπεδο παράγουν κινηματικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Όμως η κοινή δράση στους αγώνες και τα μέτωπα δεν αποτελεί επαρκή απάντηση σήμερα, που ο ιστορικός χρόνος συμπυκνώνεται.

Στην πραγματικότητα, η αγωνία δεν είναι πού θα βρει ο λαός την Αριστερά. 
Το ερώτημα (ή/και αμφιβολία) που υπονοείται είναι «ποια είναι η άλλη προοπτική που δίνει η Αριστερά»; Όχι για το πόσες απεργίες θα κάνουμε, ή πώς μπορούμε να διεκδικήσουμε περισσότερα πράγματα στο πλαίσιο του καπιταλισμού. 
Έχει γίνει σαφές και στον τελευταίο εργαζόμενο ότι το ζήτημα είναι συστημικό: ότι εντός αυτού του συστήματος η φτώχεια και η εκμετάλλευση δεν μπορούν παρά να βαθαίνουν.

Όμως, ποιος είναι αλήθεια ο άλλος δρόμος, το άλλο σύστημα που προτείνει η Αριστερά; 
Τι περιγράφει; 
Υπάρχει ζωή έξω την ΕΕ και, πολύ περισσότερο, έξω από τον καπιταλισμό; 
Τι απαντάμε στην τρομοκρατία ότι «δεν μπορούμε τραφούμε, να πληρωθούμε, να αγοράσουμε πετρέλαιο χωρίς τα δανεικά»; 
Τι θα μας λείψει; 
Υπάρχει αντικαπιταλιστική παραγωγική ανασυγκρότηση με κριτήριο τις ανάγκες του λαού; 
Υπάρχει δυνατότητα για σχέσεις ισότιμης συνεργασίας και ανταλλαγών με άλλες χώρες, ειδικά της Μεσογείου και των Βαλκανίων; 
Εν τέλει, πώς θα είναι η κοινωνία που θα χτίσουμε και ποιες είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες που δεν θα τη κάνουν να μοιάζει με τη χίμαιρα του πάλαι ποτέ ανατολικού μπλοκ;
Μπορούν και πώς να χτιστούν μορφές εργατικής και κοινωνικής δημοκρατίας που να αντιστοιχούν στη σύγχρονη εποχή ή θα περιοριστούμε στην αναπαραγωγή του φόβου για επιστροφή και των τανκς μαζί με την οικονομική και πολιτική κατοχή της κοινωνίας από το κεφάλαιο και τις αγορές;

Όταν το αστικό σύστημα θωρακίζεται τόσο, οι απαντήσεις (ή η έλλειψή τους) σε ερωτήματα σαν τα παραπάνω κρίνουν πλέον και τη «στράτευση» ή μη των εργαζόμενων ακόμη και στο επίπεδο του κινήματος.

Κάθε άλλο παρά παράλογα τα ερωτήματα αυτά. 
Το γνωρίζαμε ότι από το ’89 και μετά, οι (στρεβλές) βεβαιότητες της Αριστεράς έχουν τελειώσει. Μαζί με αυτές τελείωσε και η ανάγκη του καπιταλισμού να «χρυσώνει το χάπι» για τα λαϊκά στρώματα. 
Είναι προφανές ότι η επιθετικότητα του καπιταλισμού απέναντι στα εργατικά δικαιώματα μέσα σε αυτή την κρίση δεν θα μπορούσε παρά να ξεδιπλωθεί με τέτοιο βάρβαρο τρόπο, ακριβώς λόγω της απουσίας συγκροτημένου «αντίπαλου δέους», πολιτικά, ιδεολογικά, κινηματικά. Εξ αιτίας της αδυναμίας των αριστερών ιδεών και πρακτικών να συγκροτήσουν κάτι περισσότερο από κινήματα ανάσχεσης κάποιων μέτρων.

Είναι η μεγάλη εκδίκηση της (έλλειψης) στρατηγικής και του οράματος. Είναι η ώρα που η Αριστερά (και μαζί της, το εργατικό κίνημα) θα πληρώσει ακριβά, αναδρομικά, με τόκο και πρόστιμο, τον εξοβελισμό της κομμουνιστικής στρατηγικής από τον ζώντα τρέχοντα πολιτικό χρόνο. Τη μικροαστική της σύνθεση, την αδυναμία σύνδεσης θεωρίας και πράξης, την έλλειψη εναλλακτικού παραδείγματος. Τον εξοβελισμό της στρατηγικής συζήτησης από τον οικονομικό και πολιτικό αγώνα της τάξης στα κομματικά επιτελεία, τα μουσεία ή (στην καλύτερη περίπτωση) στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα και τους διαλόγους των «ειδικών».

Τώρα η Αριστερά πρέπει να κάνει ένα ακόμη βήμα: να σηκώσει το γάντι απαντώντας τα συγκεκριμένα ερωτήματα.
Να στραφεί από το αρνητικό πρόταγμα στο θετικό: ναι, αυτός ο λαός σε αυτή τη χώρα μπορεί να ζει, να τρέφεται και να παράγει, οργανώνοντας μια άλλη κοινωνία. 
Με την Αριστερά μπροστάρισσα, τους εργαζόμενους στο τιμόνι, το λαό περήφανο και νοικοκύρη στη χώρα του, με έγνοια στις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. 
Μια κοινωνία τέτοια που μας αξίζει να ζούμε, με πραγματική εργατική δημοκρατία. 
Το στάδιο αυτό του καπιταλισμού που ζούμε δεν προσφέρει ούτε καν την επίφαση της αστικής δημοκρατίας. Δεν αρκεί  όμως αυτή  η επισήμανση.  
 Πρέπει να μιλήσουμε θετικά για το «ποια δημοκρατία», να δείξουμε παραδείγματα στο σήμερα: δημοκρατίας, αλληλεγγύης, συντροφικότητας. Μορφές και σύγχρονους δρόμους που θα συμπληρώνουν την εικόνα της «επαναστατικής κατάστασης», με το τρίτο στοιχείο, που λείπει: Των  εμβρυακών μορφών οργάνωσης των κάτω. Που θα επιβάλλουν ντε-φάκτο αμφισβήτηση της δικτατορίας των αγορών σε εθνικό επίπεδο. Θα διαμορφώνουν  ιδιότυπες καταστάσεις δυαδικής εξουσίας, βάζοντας το «πιστόλι στον κρόταφο» του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου. Θα τροφοδοτούν την αυτοπεποίθηση πως η εργαζόμενη πλειοψηφία μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει ολάκερη την εξουσία, να οργανώσει μια άλλη ζωή στη δική της δημοκρατία. Θα δείχνουν ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν αλλιώς, θα είναι καλύτερα αλλιώς.

Ναι, θαρραλέα, πρέπει να πούμε: Παλεύουμε  για μια άλλη κοινωνία και όχι για μια καλύτερη διαχείριση του καπιταλισμού. Οι απαντήσεις στο ερώτημα «μετά το ευρώ τι;» δεν αποτελούν «τεχνικές λύσεις» στο πρόβλημα του χρέους, της ανταγωνιστικότητας ή της νομισματικής πολιτικής. Ούτε οδηγίες επιστροφής στο μικροαστικό όνειρο προηγούμενων χρόνων: κάθε άλλο. Περιγράφουν μια άλλη κοινωνική πορεία, που θα στηρίζεται στην απελευθέρωση της δουλειάς όλων των παραγωγικών δημιουργικών κοινωνικών δυνάμεων. Δεν θα παραχθούν από επιτελεία «ειδικών», αλλά από τους ίδιους τους παραγωγούς του κοινωνικού πλούτου.

Οι απαντήσεις αυτές ξεκινούν από σήμερα. Από το πώς οι δυνάμεις αυτές θα διεκδικήσουν ξανά τις δομές του κράτους, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τους Δήμους, τα πανεπιστήμια, τους συνεταιρισμούς. Θα  θέσουν όλα αυτά στην υπηρεσία του λαού, επιβάλλοντας τον εργατικό έλεγχο, εγκαθιδρύοντας μορφές ιδιότυπης «δυαδικής εξουσίας». Οι νέες απαντήσεις θα κριθούν στο πώς οι εργαζόμενοι  θα καταλάβουν τους τόπους παραγωγής, τα εργοστάσια, τις εφημερίδες, και θα τα δουλέψουν. Χωρίς τον καταναγκασμό της καπιταλιστικής διεύθυνσης της παραγωγής, αποδεικνύοντας ότι οι άμεσοι παραγωγοί είναι αυτοί που κινούν τα γρανάζια. Κάθε τέτοια μικρή «κατάληψη της εξουσίας» μπορεί να αποτελέσει πειστική (ως ορατή) απάντηση για το για ποια κοινωνία, για ποιο σύστημα μιλάμε έξω από το ευρώ και το χρέος, φέρνοντας πιο κοντά την πραγματική κατάληψη της εξουσίας.

Η Αριστερά υπάρχει και είναι η μόνη που δικαιούται να σηκώσει το γάντι.

Δε μιλάμε απαραίτητα για τους φορείς της αριστεράς, όπως είναι σήμερα. Μιλάμε για τον κόσμο της κοινωνικής και πολιτικής αριστεράς που δεν πήρε μέρος στο πάρτυ των τελευταίων δεκαετιών. 
Που δεν θαμπώθηκε από τις σειρήνες της εξουσίας. 
Που δεν εκμεταλλεύτηκε τις χαραμάδες του συστήματος για τη δική του ευημερία. 
Ο δάσκαλος που αγαπάει το δημόσιο σχολείο. 
Ο αγρότης που δεν μετέτρεψε τις επιδοτήσεις σε είδη πολυτελείας. 
Ο υπάλληλος που δουλεύει για το κοινωνικό αγαθό κι όχι για τον εκάστοτε Υπουργό. 
Η  μάνα που δεν βλέπει το παιδί της σαν ιδιοκτησία. 
Ο γιατρός που δεν παίρνει φακελάκι. 
Ο απεργός, ο άνεργος, ο συνάδελφος. Αυτός είναι ο κόσμος της άλλης αριστεράς, ανεξάρτητα αν περιγράφουν όλοι τον εαυτό τους  με αυτή τη ταυτότητα. Είναι το ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας που δεν έπαψε να παλεύει. Αυτοί μπορούν σήμερα να απαντήσουν με πειστικό τρόπο για το πώς μπορεί να χτιστεί μια άλλη κοινωνία, μια άλλη οικονομία, σε αυτούς αναλογεί να χτίσουν ήδη στο σήμερα τις δομές που οδηγούν στο αύριο.

Κι εδώ είναι που έρχεται και η στιγμή να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι και στην Αριστερά. Δεν είναι οι αόριστες εξαγγελίες, είναι οι σαφείς και ταξικά οριοθετημένοι στόχοι που της δίνουν υπόσταση. Δεν είναι οι επιμέρους αγώνες, αλλά η συνολική κοινωνική πρακτική στη βάση των αναγκαίων κοινωνικών και πολιτικών στόχων για την εργαζόμενη πλειοψηφία, που αποδεικνύουν στα λαϊκά στρώματα ποια τμήματα της Αριστεράς είναι αυτά που έχουν εμπιστοσύνη στον εργαζόμενο λαό και ποια όχι.

Ο κόσμος θα κρίνει γρήγορα και πολύ αυστηρά. 
Όσους από μας αποφεύγουμε να σκεφτούμε το ερώτημα της εξουσίας και βολευόμαστε στο ρόλο της αντιπολίτευσης στον καπιταλισμό, ρόλο επαρκή για τη μικροαστική μας θέση ή συνείδηση.   
Όσους από εμάς μένουμε  κολλημένοι σ’ ένα μικροαστικό επαναστατισμό και βερμπαλισμό, χωρίς να κάνουμε τον κόπο να «λερωθούμε» και να ρισκάρουμε για το μετασχηματισμό της εν δυνάμει κοινωνικής αριστεράς σε πολιτικό υποκείμενο εργατικής αντικαπιταλιστικής ανατροπής. 
Όσους από μας θα θέλαμε να ξυπνήσουμε από το «κακό όνειρο» της κρίσης για να βρεθούμε στο γνώριμο περιβάλλον που ήμασταν πριν από μια δεκαετία, χωρίς ανατροπές και ανοιχτά ερωτήματα.

«Σκονάκι» επιτυχίας σε αυτή την κρίση του λαού δεν έχει κανένας μας. 
Οι απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν τις αναζητήσουμε με ανοιχτούς όρους, με μέτρο την πολιτική πράξη, με ταξικές και κοινωνικές δεσμεύσεις, με αποτελεσματικότητα στο ερώτημα της οργάνωσης του λαού σε δύναμη ανατροπής.

Ανάμεσα στο απαίσιο καπιταλιστικό και ευρωδίαιτο παρόν και το αύριο ως στόχο, υπάρχει η επείγουσα ανάγκη για συγκρότηση εργατικών και λαϊκών οργάνων που θα επιβάλλουν τη θέληση της αγωνιζόμενης κοινωνίας, που θα αποτελέσουν το υποκείμενο της αντικαπιταλιστικής ανατροπής.
Να «ξαναδιαβάσουμε» την Οκτωβριανή Επανάσταση. Δεν ήταν μόνο οι μπολσεβίκοι ως «αδιάλλακτο πειθαρχημένο κόμμα εργαλείο». Δεν ήταν μόνο το πρόγραμμα για «ειρήνη και γη»,  που άρεσε. Ήταν πάνω από όλα ο κρίκος που συνέδεε αυτά τα δύο, με τρόπο που να δίνει χώρο στο κοινωνικό υποκείμενο, δρόμο για τη μετατροπή του σε ευρύτερο πολιτικό υποκείμενο ανατροπής, επανάστασης και δημιουργίας. Ήταν η επαναστατική πολιτική με όργανα τα σοβιέτ και με στόχο ακριβώς  «όλη η εξουσία στα σοβιέτ!», δηλαδή την κοινωνική επανάσταση. Δεν είναι μια αμόλυντη εμπειρία, ούτε η μοναδική πολύτιμη. Πρέπει όμως να αναρωτηθούμε για το πώς και αν αναζητιέται σήμερα αυτός ο «κρίκος», με όρους ταξικής κοινωνικής αντιπροσώπευσης και επαναστατικής προοπτικής. Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις. 
Υπάρχουν και τα βαρίδια του (αν)υπαρκτού σοσιαλισμού. 
Αλλά και η στρουθοκάμηλος δε σώθηκε ποτέ χώνοντας το κεφάλι στην άμμο. 
Αν δεν αναμετρηθούμε, εδώ και τώρα, με αυτή την ανάγκη, δε θα κάνουμε ποτέ εφικτή την πραγμάτωσή της. 

Δηλαδή, δεν θα είμαστε Αριστερά…

Το μέτωπο της Αριστεράς δεν είναι απλή διακήρυξη, αλλά ουσιαστικός στόχος και αποτέλεσμα ανασύνθεσης και ανασυγκρότησής της. Επανακαθορισμού της με βάση τις ανάγκες του κοινωνικού μετώπου στο οποίο θέλει να ηγηθεί και του στρατηγικού προτάγματος της σύγχρονης κοινωνικής απελευθέρωσης. Όταν η έμφαση στη συζήτηση μας για το «μέτωπο της Αριστεράς» θα είναι περισσότερο στο «ποια αριστερά» και λιγότερο στο «ποιο μέτωπο», πριν καν το καταλάβουμε, θα έχουμε συγκροτήσει ένα νέο μέτωπο, μια νέα ενότητα της Αριστεράς, που θα δράσει πολλαπλασιαστικά, θα αναπτερώσει ελπίδες και θα είναι νικηφόρα.


Σύντομη Περιγραφή:

Δέσποινα Κουτσούμπα, Παναγιώτης Μαυροειδής

Πού είναι, λοιπόν, η Αριστερά; Στην πραγματικότητα, δεν είναι γενικώς η Αριστερά αυτό που λείπει, ειδικά στη χώρα μας. Αντιθέτως, η Αριστερά σε όλες της τις εκδοχές, και παρά τις ανεπάρκειές της, υπάρχει. Δεν λείπουν οι αριστερές απόψεις και πρακτικές. Υπάρχει μια αριστερά για κάθε γούστο. Κι όμως, το ερώτημα «πού είναι η Αριστερά;» τίθεται ακόμη και από τον ίδιο το «λαό» της Αριστεράς. Δε φανερώνει αυτό και μια σαφή κριτική;