Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Καταργείται ως αυτόνομο ΝΠΔΔ το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Πρέβεζας



Συγχωνεύεται και λειτουργεί ως παράρτημα του Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας  «Ο Νεομάρτυς Γεώργιος του Δήμου Ιωαννίνων».


Αυτό προβλέπει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας:ΚΛΙΚ ΕΔΩ
«Ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Ένταξη των Κ.Α.Φ.Κ.Α. στο Ε.Σ.Υ. για την παροχή υπηρεσιών Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης – Σύσταση ενιαίου Εθνικού Μητρώου δικαιούχων επιδομάτων και άλλες διατάξεις»



ΛΟΒΕΡΔΟΣ : ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΛΛΟ ΕΓΚΛΗΜΑ …


Το ότι η πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας νομοθετεί συγχωνεύσεις και καταργήσεις όχι μόνο νοσοκομείων, αλλά και μονάδων αποκατάστασης-προνοιακών φορέων κλπ, το ξέραμε. Επίσης ξέραμε ότι η κυβέρνηση (η ίδια κυβέρνηση που αμοίβει με 5 εκατομμύρια τον χρόνο τον κ. Προβόπουλο και αντίστοιχα άλλους ημέτερους) έχει … «λυσσάξει» να πετσοκόψει κι’ άλλο τα κοινωνικά επιδόματα. Γι’ αυτό και το νέο νομοσχέδιο «Ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Ένταξη των Κ.Α.Φ.Κ.Α. στο Ε.Σ.Υ. για την παροχή υπηρεσιών Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης – Σύσταση ενιαίου Εθνικού Μητρώου δικαιούχων επιδομάτων και άλλες διατάξεις» που ανακοινώθηκε σήμερα, ήταν –δυστυχώς- αναμενόμενο …
Αυτό όμως που πραγματικά φαίνεται πέρα από κάθε φαντασία είναι το αβυσσαλέο θράσος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας, που βρίσκει την ευκαιρία σε ένα ούτως ή άλλως θλιβερό και αντιλαϊκό νομοθέτημα, να … «χώσει» μια σειρά από άσχετες διατάξεις που, μεταξύ των άλλων :
1) αλλοιώνουν και θεσμικά τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, αφού επιτρέπεται σε ιδιώτες γιατρούς που θα επιλέγονται από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να συμμετέχουν στην «ολοήμερη λειτουργία», δηλαδή να κάνουν ιδιωτικές ιατρικές πράξεις μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο (άρθρο 29) 
2) επιτρέπουν στους συντονιστές διευθυντές να μένουν ως τα … 69 (!!!) χρόνια ηλικίας. Μάλιστα, επειδή «γλώττα λανθάνουσα αλήθειαν λέγει», ενώ στο κείμενο του προσχεδίου γράφεται ότι αυτό αφορά –εθελοντικά- όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ (άρθρο 24), στην αιτιολογική έκθεση ομολογείται ότι φτιάχτηκε ειδικά για τους συντονιστές διευθυντές. Το μόνο που απομένει είναι να μας πουν για ποιους συγκεκριμένα από αυτούς γίνεται ο νόμος … 
3) παραδίδεται στον ΠΙΣ η διαδικασία χορήγησης άδειας άσκησης ιατρικού επαγγέλματος και στους Ιατρικούς Συλλόγους η αρμοδιότητα χορήγησης αδειών σε φορείς πρωτοβάθμιας που θα συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ (άρθρο 32). Έτσι επιβεβαιώνεται ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ η πρόσφατη καταγγελία της Α.Ρ.Σ.Ι. ότι έχει γίνει «κομπρεμί» με το προεδρείο του ΠΙΣ αλλά και με κάποιους συντηρητικούς προέδρους ιατρικών συλλόγων να αποδεχτούν την ΑΝΤΙΠΟΙΗΣΗ επαγγέλματος που επιβάλλει η τρόϊκα (ίδρυση ιατρικών κερδοσκοπικών εταιρειών από μη γιατρούς επιχειρηματίες) και σε αντάλλαγμα να πάρουν μέτρα ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ του ιατρικού επαγγέλματος σε βάρος των νέων γιατρών 
4) δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών κέντρων ημερήσιας νοσηλείας, παρακάμπτοντας την ισχύουσα νομοθεσία και τα κριτήρια ίδρυσης ιδιωτικών κλινικών (άρθρο 30). Το επόμενο στάδιο φυσικά θα είναι τα κέντρα αυτά να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, δημιουργώντας έτσι μια νέα γενιά ημέτερων κρατικοδίαιτων «επιχειρηματιών» υγείας …
Τα παραπάνω είναι ΚΕΡΑΣΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΤΑ της πιο άγριας αντιλαϊκής πολιτικής που έχει γνωρίσει ο τόπος τις τελευταίες δεκαετίες : κατεδάφιση κάθε έννοιας κοινωνικών αγαθών, επιβολή μαζικής δυστυχίας για την κοινωνική πλειοψηφία, προκλητικά ρουσφετολογικά μέτρα για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ημέτερων …
ΟΛΟΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ !
ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ – ΕΕ – ΔΝΤ !
ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ.


Ιατρικές πράξεις στα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούν να διενεργούν πλέον και οι ιδιώτες γιατροί!

Ιατρικές πράξεις στα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούν να διενεργούν πλέον και οι ιδιώτες γιατροί. Το «πράσινο φως» για την είσοδό τους στο ΕΣΥ παίρνουν οι ιδιώτες γιατροί από σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την «Ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Ένταξη των Κ.Α.Φ.Κ.Α στο Ε.Σ.Υ. για την παροχή υπηρεσιών Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης – Σύσταση ενιαίου Εθνικού Μητρώου δικαιούχων επιδομάτων και άλλες διατάξεις» που παρουσίασε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, και όπως ορίζεται στο άρθρο 29, γιατρός που θα συμβάλλεται με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα μπορεί να πραγματοποιεί ιατρικές πράξεις και επεμβάσεις στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων έως μία μέρα την εβδομάδα. Προϋπόθεση για τους ιδιώτες γιατρούς, εκτός από τη σύναψη σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, είναι και η έγκριση του ΔΣ του νοσοκομείου της Περιφέρειας του Ιατρικού Συλλόγου όπου ανήκει ο γιατρός.


Και έτσι προσπαθούν να "γλυκάνουν το χάπι"  της σύμβασης των μεσοσταθμικά 1000 ευρώ στους αυτοπασχολουμενους γιατρούς που θα υπογράψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ !!! 

Άντε την επόμενη φορά και καμιά εφημερία το Σαββατοκύριακο!

ΥΓ: Γράφαμε τον Ιούνιο (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)
… «Εδώ πρέπει να μπουν αμέσως ψύλλοι στ΄ αυτιά των γιατρών του ΕΣΥ.
Και να τεθούν σε συναγερμό  άμεσα τοσο η ΟΕΝΓΕ όσο και όλοι οι υγειονομικοί.

Γιατί μια τέτοια διάταξη σε αυτοτελές νομοσχέδιο;
Μήπως γιατί αυτό το ξεχωριστό νομοσχέδιο θα βάζει και ζητήματα ιδιωτικού ιατρείου για τους γιατρούς του ΕΣΥ ή μήπως ακόμη περισσότερο γιατί θα επιτρέπει την  απασχόληση των ιδιωτών ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών στο ΕΣΥ ανατρέποντας συνολικά τις εργασιακές σχέσεις στο ΕΣΥ ;

Γρηγορείτε και…αγωνίζεσθε, για να φύγουν μια ώρα γρηγορότερα,  πριν διαλύσουν τα πάντα».

Απλά τελικά ο Λοβέρδος... δεν επέλεξε αυτοτελές νομοσχέδιο!

Βγήκε λοιπόν σεργιάνι το χαφιεδότσουρμο….




 Αυτή την  αγωνιστική  καταιγίδα φοιτητών-καθηγητών -εργαζομένων δεν την  περίμεναν!!!


Είχαν σχεδιάσει μέσα στο κατακαλόκαιρο, ώστε να δημιουργήσουν τετελεσμένα , να ψηφίσουν ένα νόμο-πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, πραγματικό  έκτρωμα, που οδηγεί στο πανεπιστήμιο υποχείριο της δικτατορίας  της αγοράς,  ένα νόμο  που καταργεί στην ουσία  τη δωρεάν παιδεία, διαλύει τα πτυχία, επιβάλλει τη λειτουργία με όρους επιχείρησης, διώκει την κριτική σκέψη και καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο δίνοντας τη δυνατότητα στις δυνάμεις καταστολής να εισβάλουν όποτε θέλουν στις σχολές ενάντια στο μαχόμενο φοιτητικό κίνημα.
Ένα νόμο που πλήττει όλους τους εργαζόμενους . Οι εργατικές οικογένειες θα πληρώσουν τα δίδακτρα, οι νέοι πτυχιούχοι-εργαζόμενοι θα παραδοθούν στην ανεργία και την υποαπασχόληση με «βεβαιώσεις σπουδών» αντί για πτυχία με επαγγελματικά δικαιώματα, όλοι θα αντιμετωπίσουν τη σιδερόφρακτη «δημοκρατία των ΜΑΤ».
Ένα νόμο που  υψώνει νέους ταξικούς φραγμούς   για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.
Γι αυτό συνασπίστηκε όλη η αστική πολιτική αλητεία  (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΗΣΥ) των μιζαδόρων, και των "παραγραμμένων" σκανδάλων  , των βολευτών τζουτζέδων των μεγαλοεπιχειρηματιών , υπουργών και πολιτευτών της ρεμούλας  και της διαπλοκής .
Μόνο που για μια ακόμη φορά λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο.
 Χωρίς να έχουν ανοίξει καλά καλά οι σχολές και με πρωτοφανή μαζικότητα για την εποχή, οι φοιτητές και οι καθηγητές υψώνουν πύργο ατίθασο.
Ακόμη και οι φοιτητικές παρατάξεις που πρόσκεινται στα κόμματά τους , τους γυρίζουν την πλάτη !!!
Γυρίζουν την πλάτη τους στο μαύρο μέλλον που τους επιφυλάσσουν τα πολιτικά τρωκτικά του κεφαλαίου.

Γι αυτό τούτες τις μέρες έχουν λυσσάξει.
Έχει βγει σεργιάνι στις αστικές φυλλάδες και στα κανάλια της ρεμούλας , της αρπαχτής και της διαπλοκής  όλο το χαφιεδότσουρμο (αυτοί  που αποτελούνε τον «εθνικό κορμό»)   και χύνει χολή και μίσος απέναντι στους σημερινούς και αυριανούς αγωνιζόμενους επιστήμονες..
Είναι γελασμένοι, όμως, εάν πιστεύουν ότι αυτό το έκτρωμα θα εφαρμοστεί!
Η ιστορία του νεολαιίστικου και του πανεπιστημιακού κινήματος έχει δείξει ότι έχει τη δύναμη να ταπεινώνει την αλαζονεία των κυβερνήσεων. Ιδίως, όταν σήμερα η κοινωνία ξεσηκώνεται ενάντια στο Μνημόνιο και τις πολιτικές κυβέρνησης – ΕΕ- ΔΝΤ και όταν ζήσαμε τις πανεργατικές απεργίες και το συγκλονιστικό δίμηνο των κινητοποιήσεων στις πλατείες. Με καταλήψεις, απεργίες και διαδηλώσεις, με πανεκπαιδευτικό και πανεργατικό συντονισμό από τα κάτω ο νόμος-πλαίσιο μπορεί να ανατραπεί και να έχει την τύχη του αλήστου μνήμης 815, που ανατράπηκε μετά την ψήφισή του, όπως θα συμβεί και με τον σημερινό του διάδοχο.

Η φοιτητική κινητοποίηση της 1ης Σεπτέμβρη και το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 8 Σεπτέμβρη πρέπει να είναι πραγματική επίδειξη δύναμης του εκπαιδευτικού κινήματος. Οι συνελεύσεις που ξεκινούν πρέπει να πάρουν αποφάσεις για αγωνιστική κλιμάκωση. 

Ο νέος νόμος-πλαίσιο θα ανατραπεί - Η Παιδεία της Αγοράς δεν θα περάσει!

Κάτω τα χέρια από το πανεπιστημιακό άσυλο

ΥΓ 1 : Και όπως λέει και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας σε ένα πολύ όμορφο τραγουδάκι του Μιχάλη  Γκανά

ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΣΟΥ ΧΩ ΓΙΑ ΜΕΤΑ….

ΥΓ 2 : Αυτή τη στιγμή 81 τμήματα και σχολέςτων ΑΕΙ υπό κατάληψη και έπεται συνέχεια... (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

Ο νέος δρόμος για τη ψυχική υγεία...



Δεν έφθανε  η κυβερνητική βαρβαρότητα  (κλικ εδώ και εδώ) για τους χρονίους πάσχοντες και βέβαια για τους ψυχικά πάσχοντες ,  έρχεται τώρα ο υπουργός οικονομικών  και περικόπτει κατά 45% τους ετήσιους προϋπολογισμούς των Μονάδων Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης που λειτουργούν φορείς μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα
 Όπως αναφέρει το ιστολόγιο psi-action:
Οι συγκεκριμένοι φορείς λειτουργούν, σε όλη τη χώρα, 210 Μονάδες (οικοτροφεία, ξενώνες, προστατευμένα διαμερίσματα, κινητές μονάδες, κέντρα ημέρας και άλλα εξειδικευμένα κέντρα), στις οποίες φιλοξενούνται περίπου 1.500 άνθρωποι με ψυχοκοινωνικά προβλήματα και παρέχονται ετησίως υπηρεσίες σε περισσότερους από 35.000.

Με βάση τον αρχικό προϋπολογισμό, οι παραπάνω Μονάδες έχουν ήδη δαπανήσει τα χρήματα που αντιστοιχούσαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους και τώρα καλούνται να καλύψουν τα έξοδα λειτουργίας για το υπόλοιπο έτος  ...χωρίς χρήματα !

Το Δίκτυο “Αργώς” αναφέρει ότι “η περικοπή αυτή συνεπάγεται το κλείσιμο όλων των Μονάδων αφού για το υπόλοιπο του έτους οι φορείς θα λάβουν αντί για 37 εκ. ευρώ μόνο 90 χιλιάδες ευρώ”.

Η πρώτη αντίδραση των φορέων είναι η οργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 10.00 έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Άντε στην...υγειά μας βρε παιδιά!



και για περισσότερες λεπτομέρειες... εδώ

Και επειδή δεν τρελάθηκαν μόνο οι βάσεις των σχολών των ΑΕΙ-ΤΕΙ...καιρός να γυαλίσει το μάτι μας!
Τούτο το φθινόπωρο θα το φυσάνε και ...δεν θα κρυώνει!

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ


Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που αν συνεχιστεί η πολιτική της κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ και η εφαρμογή της ΚΑΠ δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε οποιαδήποτε κουβέντα για τους παραγωγούς, καθώς ούτε αγρότες, ούτε κτηνοτρόφοι θα υπάρχουν σε λίγα χρόνια.
Η συζήτηση για το «καλάθι» αγροτικών προϊόντων της Ηπείρου (σύνολο επώνυμων, ποιοτικών, πιστοποιημένων, τυποποιημένων, κατοχυρωμένων προϊόντων) δεν ξεκινά από το μηδέν, δεν προκύπτει από παρθενογένεση!
        101 χρόνια από την εξέγερση του Κιλελέρ (6/3/1910) βρισκόμαστε αντιμέτωποι με άλλης ποιότητας, σύγχρονο και εκρηκτικό αγροτικό ζήτημα. Τριάντα (30) χρόνια παραμονής στην Ε.Ε. και εφαρμογής της αντιαγροτικής πολιτικής της (ΚΑΠ) από τις εναλλασσόμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είχαν και έχουν ολέθριες συνέπειες στους φτωχομεσαίους αγρότες της χώρας και της περιοχής μας :
·         Τεράστια μείωση παραγωγής σε βασικά, δυναμικά, προνομιακά, δασικά, κτηνοτροφικά και αγροτικά προϊόντα (καπνό, ντομάτα, καλαμπόκι, σιτηρά, πατάτα, καλαμπόκι, κτηνοτροφία κ.ά.). Ο αριθμός των παραγωγών από το 1996 μέχρι σήμερα από 13000 έχει μειωθεί στις 6000 και το αιγοπρόβειο γάλα έχει 25% μείωση από πέρσι έως φέτος.
·         Μετατροπή της χώρας από εξαγωγέα αγροτικών προϊόντων (πριν την ένταξη στην ΕΟΚ το 1981) σε εισαγωγέα, με το αγροτικό εμπορικό έλλειμμα να φτάνει τα 3 δισ. € το χρόνο (συνολικά έχει ξεπεράσει τα 50 δισ. €).
·         Μαζικό ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς, που επιδεινώνει την ανεργία στις πόλεις, με το ποσοστό του αγροτικού πληθυσμού να έχει μειωθεί από 25% στο 10% (4% στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων).
·         Συγκέντρωση του 50% της αγροτικής γης και της αγροτικής παραγωγής, στα χέρια μιας μειοψηφίας, στο 6% των αγροτών, δηλαδή στους μεγαλοαγρότες - καπιταλιστές. Είναι μια αντιδραστική κοινωνικοταξική αλλαγή!
·         Πλήρη κατάργηση του αγροτικού «κράτους πρόνοιας» (στον καθορισμό τιμών, στην επιδότηση του κόστους παραγωγής, στις παρεμβάσεις μέσω συνεταιρισμών) και πλήρη παράδοση των φτωχομεσαίων αγροτών και του ιδρώτα τους στις ληστρικές «δυνάμεις της αγοράς». Με συνέπεια μια τριπλή ληστεία : α) εκρηκτική διόγκωση του κόστους παραγωγής, β) εξευτελιστικές τιμές στον καταχρεωμένο στην ΑΤΕ αγρότη και γ) πανάκριβες τιμές και νοθευμένα προϊόντα στον εργαζόμενο καταναλωτή της πόλης. Δύο παραδείγματα : Λάδι στον παραγωγό 2 - 2,5 €/κιλό (πολύ λιγότερα από την περίοδο 1990 - 95, που είχε 1.200 - 1.500 δρχ./κιλό) και στον εργαζόμενο καταναλωτή 6 €/λίτρο (τα 910 γραμμάρια), συνήθως νοθευμένο! Μπορείτε να καταργήσετε την πρόσθετη κλοπή του 9%, δηλαδή οι βιομήχανοι και τα σούπερ μάρκετ να πουλάνε (όπως αγοράζουν) κιλό αντί λίτρο; Ιδού η Ρόδος! Το αρνί φεύγει από τον παραγωγό με 2,30€ το κιλό και φτάνει στο κρεοπωλείο 12€. Χαρακτηριστικό είναι ότι η τιμή στον παραγωγό είναι ίδια με αυτή του 1996 (800 δρχ.), την ίδια στιγμή που σε αυτή την περίοδο η τιμή του καλαμποκιού έχει αυξηθεί από 6 σε 40 λεπτά το κιλό. Μην ξεχνάμε, ότι τα αγροτικά προϊόντα είναι κυρίως πρώτη ύλη της βιομηχανίας και δευτερευόντως νωπά, στα μανάβικα και στη λαϊκή αγορά!
        Είναι φανερό ότι όλα αυτά θα χειροτερέψουν :
α) Με το Μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ (στην οποία το 65% των αγροτών έχει υποθηκεύσει τα υπάρχοντά του και θα τα χάσει) και με το ξεπούλημα των θυγατρικών της ΑΤΕ αγροτικών βιομηχανιών, ΣΕΚΑΠ (τσιγάρα), ΕΛΒΙΖ (ζωοτροφές), 3 βιομηχανίες ζάχαρης και Δωδώνη – ΖΩΔΩ (το καμάρι της Ηπείρου), 
β) με το «Μητρώο» επιτάχυνσης του ξεκληρίσματος των αγροτο-εργατών,
γ) με την ιδιωτικοποίηση της αγροτικής ασφάλισης (ΕΛΓΑ), 
δ) με τον «Καλλικράτη» και τη μετατροπή των Συνεταιρισμών σε ΑΕ μεγαλοαγροτών με το  νέο νομοσχέδιο και ε) με τη νέα, πιο αντιδραστική αναθεώρηση της ΚΑΠ της ΕΕ το 2013.
        Η μοναδική ελπίδα βρίσκεται στους ενωτικούς, αποφασιστικούς και νικηφόρους αγώνες, στα χέρια των ιδίων των φτωχομεσαίων αγροτών, με Επιτροπές Αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους της πόλης και τη νεολαία, για την ανατροπή του Μνημονίου και της αντιαγροτικής - αντεργατικής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου.  


Ως «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» υποστηρίζουμε τους αγώνες για: Προστασία του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων με θεσμοθέτηση εγγυημένων κρατικών τιμών. Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής με φτηνά καλλιεργητικά μέσα και εφόδια, κατάργηση του ΦΠΑ, χαμηλότοκα δάνεια από την ΑΤΕ (γι΄ αυτό να μην ξεπουληθεί) και βασικά έργα υποδομής. Όχι στην ιδιωτικοποίηση ΔΩΔΩΝΗΣ – ΖΩΔΩ. Όχι στη διάλυση της ΕΑΣ Πρέβεζας. Στήριξη της κτηνοτροφίας της περιοχής. Αύξηση της τιμή στο γάλα τώρα για να σταματήσει το ξεκλήρισμα των κτηνοτρόφων, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, επαναλειτουργία της ΣΒΕΚΗ. Κατάργηση όλων των επιδοτήσεων σε βιομήχανους και μεγαλοαγρότες και κρατική στήριξη στους μικρομεσαίους παραγωγούς, με κοινωνικά κριτήρια, ιδιαίτερα για ομαδική και συνεταιριστική παραγωγή. Πλήρη ασφάλιση αγροτών - κτηνοτρόφων - παραγωγής τους καθώς και φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, χωρίς εισφορές σε ΟΓΑ και ΕΛΓΑ. Άμεσο διπλασιασμό των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων. Χορήγησή τους στα 60 χρόνια στους αγρότες και στα 55 χρόνια στις αγρότισσες. Άμεση απαγόρευση των γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών, σπόρων, αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Αυστηρό έλεγχο της νοθείας που οργιάζει στα τρόφιμα. Όχι στην εκμετάλλευση της οικολογικής ευαισθησίας των καταναλωτών με τα «μαϊμού» βιολογικά προϊόντα. Πλήρη ισοτιμία δικαιωμάτων (συλλογική σύμβαση, μισθός, ασφάλιση ΙΚΑ, περίθαλψη, σύνταξη κ.ά.) στους εργάτες γης, μόνιμους ή εποχιακούς, Έλληνες και μετανάστες, όχι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Απαλλοτρίωση, χωρίς αποζημίωση, της μεγάλης αγροτικής ιδιοκτησίας, εκκλησιαστικής, μοναστηριακής, ιδιωτικής, διάθεσή της για συνεταιριστική παραγωγή και βόσκηση. Όχι στην ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων (αγροτοδικεία). Όχι στο Μητρώο Αγροτών, στους Συνεταιρισμούς ΑΕ και στις λεγόμενες «Ομάδες Παραγωγών» και «Διεπαγγελματικές Οργανώσεις» μεγαλοαγροτών - μεγαλεμπόρων – βιομηχάνων. Κρατική ενίσχυση στους συνεταιρισμούς των μεσαίων αγροτών για την οργάνωση της αγροτικής παραγωγής στη βάση ενός δημοκρατικού συνεταιριστικού πλαισίου. Η ψήφος όλων των αγροτικών νοικοκυριών που συμμετέχουν στον συνεταιρισμό να είναι μία είτε μεγάλο είναι, είτε μικρό, είτε μεσαίο.
        Όλα αυτά τα ώριμα και δίκαια αιτήματα των φτωχομεσαίων αγροτών της χώρας και της Δυτικής Ελλάδας, για να λυθούν ριζικά και οριστικά, απαιτούν την ανατροπή του Μνημονίου και της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου. Συνδέονται στενά με τον αγώνα για την αντικαπιταλιστική έξοδο και διάλυση της ΕΕ, την εργατική εξουσία - δημοκρατία, τη σύγχρονη κομμουνιστική κοινωνία. Νέα κοινωνία. με αγροτική παραγωγή και προϊόντα όχι για τις ανάγκες της αγοράς, της χωματερής και του κέρδους, αλλά για τις ανάγκες των εργαζομένων, σε πλήρη αρμονία με τη φύση!

ΙΩΑΝΝΙΝΑ, 29/08/2011                                                        Ζήκος Νικόλαος


ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΛΗΣΤΡΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ !


 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Συνάδελφοι-ισσες δεχόμαστε μια σαρωτική επίθεση στο εισόδημα μας .
Η εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη βάση των νόμων που ψηφίστηκαν παρά τις μεγάλες κινητοποιήσεις του καλοκαιριού δείχνει τώρα τι σήμαινε πρακτικά για το εισόδημα μας .
     
Η εφαρμογή των δυο νέων εισφορών δήθεν υπέρ ανέργων και στην πραγματικότητα υπέρ ….ΟΑΕΔ αλλά και αυτή υπέρ του Ταμείου προνοίας , η εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας με τη μείωση του αφορολογήτου στις 8000 ευρώ και η συνεπακόλουθη αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης, η προοπτική της μείωσης του κινήτρου απόδοσης στο μισό , η ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ εφαρμογή των νέων μέτρωναναστολή της μισθολογικής ωρίμανσηςκατάργηση της πληρωμής των υπερωριών με την εφαρμογή του 8ωρου , η πολύμηνη καθυστέρηση της πληρωμής των δεδουλευμένων αργιών και νυκτερινών αλλά και το φορολογικό χαράτσι της έκτακτης εισφοράς συνθέτουν μια μείωση του μισθού μας πάνω από 30% τουλάχιστον και με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς και μάλιστα σε μηνιαία βάση.
    Την ίδια στιγμή προωθείται το νέο φτωχολόγιο-μισθολόγιο της κυβέρνησης . Μέσω της περίφημης σύνδεσης μισθού-βαθμου-«παραγωγικότητας»- προωθείται ουσιαστικά η εξατομίκευση των αμοιβών, η θεσμοθέτηση κλίματος ανταγωνισμού, το σπάσιμο κάθε έννοιας συλλογικότητας και αλληλεγγύης στους χώρους δουλειάς, η θεοποίηση και η εξάρτηση των εργαζομένων από τις προϊστάμενες αρχές ,τις οποίες βεβαίως η κυβέρνηση θα φροντίσει να αμείψει πλουσιοπάροχα για να εφαρμόζουν την πολιτική της.
    Επιπλέον για την πλειοψηφία των υπαλλήλων η κατάργηση της ακώλυτης μισθολογικής εξέλιξης , η αλλαγή των όρων ωρίμανσης στοχεύει τόσο στη μισθολογική-βαθμολογική τους καθήλωση όσο και στην ανάδειξη ενός νέου «σώματος» στην κορυφή της ιεραρχίας «ημετέρων πραιτοριανών» της κυβερνητικής πολιτικής.
    Η κατάργηση όλων των επιδομάτων στους νεοπροσλαμβανομένους και η θεσμοθέτηση της «προσωπικής διαφοράς» για τους εν ενεργεία υπαλλήλους  ΣΤΟΧΕΥΕΙ
    στην άμεση διάσπαση των εργαζομένων , στον κατακερματισμό των αντιδράσεων και
    στην κατάργηση της ενιαίας βάσης διεκδικήσεων από τους εργαζομένους, με διάκριση σε παλιούς και νέους μέσα στον ίδιο χώρο δουλειάς και για την ίδια δουλειά με μισθολογικές διαφορές της τάξης των 300 ευρώ και βαλέ… 
    από την άλλη οδηγεί στην καλύτερη περίπτωση σε πάγωμα εφ όρου ζωης των αποδοχών των «παλιών» εργαζομένων ,μιας και οι μελλοντικές ωριμάνσεις και οι αυξήσεις -αν και όταν δινονται -απλώς θα αφαιρούνται από την …προσωπική διαφορά κρατώντας το πραγματικό μισθό στάσιμο ,ενώ σε κάποια άλλα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας , οδηγούμαστε απλώς σε με μια τριετή η επταετή αναστολή της  κατάργησης και αυτής της διαφοράς, οδηγώντας τους μισθούς μας στα…… τάρταρα.

    Συνάδελφοι η διάψευση του «ενιαίου χαρακτήρα» και των προσδοκιών περί αυξήσεων με το νέο ληστρολόγιο-μισθολόγιο  που εντέχνως διαδίδονταν από επίσημα και ανεπίσημα χείλη διαψευστήκαν. Δεν υπάρχει τέλος στην αντιλαϊκή πολιτική της τρόικας και της κυβέρνησης της υποτέλειας .
Ίσα - ίσα η λαϊκή ρήση «τρώγοντας έρχεται η όρεξη» φαίνεται να επιβεβαιώνεται.
   Οι λαϊκές διαμαρτυρίες - απεργίες  που πραγματικά ήταν από τις  μεγαλύτερες της τελευταίας δεκαετίας δεν ήταν αρκετές για να τους σταματήσουν. Και το σίγουρο είναι ένα : παρότι ο λαός έδωσε το παρόν δυναμικά, αυτές δεν μπόρεσαν να μετατραπούν σε παρατεταμένο αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.
     Ευθύνες για αυτή την εξέλιξη φέρει η συνδικαλιστική ηγεσία που αρνείται να συγκρουστεί με αυτήν την πολιτική χάνοντας και τα  τελευταίας ίχνη αξιοπιστίας που  της είχαν απομείνει . Ενώ από την άλλη δεν έχει καλυφθεί ακόμη το κενό αυτοοργάνωσης και συγκρότησης των εργαζομένων ώστε να μπορεί να ξεπεραστεί ο συμβιβασμός και η υποταγή των συνδικαλιστικών ηγεσιών .
    Παρά ωστόσο τη δυσκολία των καιρών
ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ
·         Να προχωρήσουμε ΑΜΕΣΑ το συντονισμό πρωτοβαθμίων σωματείων  που έχει δείξει ότι έχει αποτελέσματα, όπως στη πρόσφατη μαζική κινητοποίηση πρωτοβάθμιων σωματείων για τα δεδουλευμένα στο υπουργείο υγείας.
·         Να προετοιμάσουμε όρους για μαζικές γενικές συνελεύσεις που να αποφασίσουν να μπούμε σε παρατεταμένες κινητοποιήσεις  .


Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Σύγχρονα στρατόπεδα εργασίας αλλά σε ελληνικό έδαφος ζητούν οι Γερμανοί.

Αξίζει προσεκτικής μελέτης  η σημερινή συνέντευξη στο "Βήμα"  του Γερμανού υφυπουργού Οικονομίας Στέφαν Καπφέρερ (όχι Καπ-φύρερ, Καπ-φέρερ λέγεται ο άνθρωπος…)

Σύγχρονα στρατόπεδα εργασίας αλλά σε ελληνικό έδαφος ζητούν οι Γερμανοί. Άντε μας κάνουν τη χάρη και θα μας δίνουν  και μισθούς …Κίνας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εφημερίδα «ΠΡΙΝ», η  διαφορά τους από τα χιτλερικά είναι ότι οι κρατούμενοι δεν θα μεταφέρονται με τρένα από τα Ες-Ες αλλά θα εργάζονται οικειοθελώς , σπρωγμένοι από την ανεργία , τη φτώχεια ,την απόγνωση.
Οι Γερμανοί είναι πρόθυμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα με μοναδική προϋπόθεση τη δημιουργία…ειδικών επενδυτικών ζωνών (μοντέλο Σαγκάης)
Στα επενδυτικά αυτά πάρκα δεν θα ισχύει η ελληνική νομοθεσία και φορολογία αλλά ένα ιδιότυπο αποικιοκρατικό καθεστώς με κύρια χαρακτηριστικά το εξαιρετικά χαμηλό εργατικό και φορολογικό κόστος , καθώς και τα απεριόριστα δικαιώματα της εργοδοσίας να προχωρεί σε προσλήψεις και απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις.
Φυσικά εκεί δεν έχουν θέση «στρεβλώσεις» και «παρωχημένα δικαιώματα» όπως συνδικαλισμός , απεργίες, άδειες ή επιδόματα .
‘Άλλωστε , οι εργαζόμενοι στις ζώνες , αυτές υποχρεωτικά υπογράφουν προσύμφωνα ότι παραιτούνται από τη διεκδίκηση αποζημίωσης.
Στις συγκεκριμένες ζώνες λειτουργούν πολύγλωσσες σχολές εργατικής επιμόρφωσης ενώ στα περίχωρα δημιουργούνται εμπορικές ζώνες με γερμανικά καταστήματα και εμπορικά κέντρα.

Ετσι τώρα αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο του σχέδιο των δυνάμεων του αστικού συνασπισμού εξουσίας στην Ελλάδα (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ- ΔΗΣΥ) να ισοπεδώσουν τα εργατικά δικαιώματα και να εκμηδενίσουν το μισθολογικό κόστος.
Και όλο αυτό το γαρνίριζαν τόσο καιρό με διάφορες μπαρούφες περί σπάταλων και τεμπέληδων ελλήνων κλπ, κλπ.

Για να  βάζουμε και καμία ιδέα …στους φίλους  Γερμανούς, γιατί όχι και δημιουργία ιατρικών διαγνωστικών κέντρων μέσα σε αυτές τις ζώνες , που θα απασχολούν  «πακιστανοποιημένους» νέους  γιατρούς  και θα "χτυπούν" και τις τιμές  κερδίζοντας τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ;

Ετσι, για να χαίρονται και κάποια βολεμένα παλικάρια που …πανηγυρίζουν.

Εμείς θα σταματήσουμε τα "τανκς" ΠΑΣΟΚ-ΝΔ


Δεν πρόκειται να εφαρμοστεί σε καμία περίπτωση ο νόμος που ψήφισαν για τα ΑΕΙ το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ στη Βουλή από κοινού, συνοδευόμενοι φυσικά από τα κυβερνητικά εξαπτέρυγα,  , τον Καρατζαφέρη  και την  Ντόρα που πασχίζουν για το προσωπικό τους μέλλον.
Παρά τα υστερικά τσιρίγματα της «μαινάδας του κεφαλαίου» της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, με τη στήριξη του… «Ψηλορείτη της πολιτικής» Κυριάκου Μητσοτάκη (δεν έγινε αμέσως γνωστό αν υπήρξε και κάποια χορηγία της …Ζίμενς στο σχέδιο υπερψήφισης του νόμου!), οι φοιτητές αλλά και πολλοί καθηγητές των ΑΕΙ δεν θα επιτρέψουν ούτε την κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου ούτε την κατάργηση των δημόσιων πανεπιστημίων και την εκχώρηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε απατεώνες ιδιώτες.
Μπορεί το όνειρο του Γιωργάκη Παπανδρέου να είναι να γεμίσει μπάτσους τα πανεπιστήμια και να κάνει προέδρους ΑΕΙ «λαμπρούς» επιχειρηματίες του τύπου του …Μάκη Ψωμιάδη και του Αχιλλέα Μπέου , οι οποίοι επεξέτειναν πανάξια την ελληνική λαμογιά σε παγκόσμια απατεωνικά επίπεδα, πιθανότατα όμως δεν θα μπορέσει να το δει να εκπληρώνεται.
Η πάλη για την ανατροπή του νόμου της Διαμαντοπούλου αφορά ολόκληρη την κοινωνία και έτσι θα δοθεί, αρχής γενομένης από τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που έχουν οριστεί για την 1η και τις 8  του Σεπτέμβρη.
Και το νόμο 815 για τα ΑΕΙ καλοκαίρι τον είχε ψηφίσει το 1978 η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ , αλλά, δεν κατόρθωσε να τον εφαρμόσει στην πράξη .
Δεν πρόκειται να είναι καλύτερη η τύχη του νόμου της Διαμαντοπούλου.
Είναι χαρακτηριστικό πάντως της αντιδραστικής μετάλλαξης του πολιτικού συστήματος ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέα Δημοκρατίας δημιούργησαν τη πιο σαρωτική συναίνεση της μεταπολίτευσης υπερψηφίζοντας από κοινού τον πιο επαίσχυντο και αγοραίο νόμο για την παιδεία , αγνοώντας προκλητικά ακόμα και τη γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, το οποίο είχε διαπιστώσει σωρεία αντισυνταγματικών παραβιάσεων στο τερατούργημα αυτό.


Πηγή: Από το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "ΠΡΙΝ" 28 Αυγούστου 2011

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Όχι εδώ γυμνιστές!

Του ΜΗΤΡΟ από  "ΤΑ ΝΕΑ"

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Εποχή κατακτητικών πολέμων



 Του Γιώργου Δελαστίκ από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ 24/8/2011

Η επικείμενη ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη ως αποτέλεσμα του σχεδόν εξάμηνου πολέμου που διεξάγουν εναντίον του οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θέτει εκ νέου επί τάπητος ένα κολοσσιαίο θέμα, τη σοβαρότητα του οποίου δεν έχει συνειδητοποιήσει ο κόσμος ευρέως.

Ανεξαρτήτως του αν συμπαθεί ή απεχθάνεται κανείς τον Μουαμάρ Καντάφι, το αναμφισβήτητο γεγονός είναι πως η Λιβύη θα αποτελέσει την τέταρτη κατά σειρά χώρα η οποία πέφτει θύμα πολεμικής επίθεσης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα - την τελευταία δωδεκαετία, αν θέλουμε να είμαστε απολύτως ακριβείς.

Αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 1999, όταν ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον της τότε "μικρής" Γιουγκοσλαβίας που αποτελείτο από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο με αποτέλεσμα να διαλύσει τη Γιουγκοσλαβία, να ακρωτηριάσει τη Σερβία αποσπώντας της το Κόσοβο και να ανατρέψει τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον οποίον στη συνέχεια "εκτέλεσε ιατρικά" μέσα στο κελί του στη Χάγη, παρατηρούμε να επαναλαμβάνεται και σταδιακά να παγιώνεται το εξής φαινόμενο: όταν οι Αμερικανοί αντιπαθούν έναν ηγέτη ή ένα καθεστώς, επιτίθενται ωμά εναντίον του στρατιωτικά, κάνουν πόλεμο εναντίον της χώρας του και ανατρέπουν τον ηγέτη και το καθεστώς του, εγκαθιστώντας στη θέση τους ανδρείκελα της Ουάσιγκτον!

Αρχισαν με τη Σερβία και τον Μιλόσεβιτς. Συνέχισαν με το Αφγανιστάν και τους Ταλιμπάν, όπου σε τρεις μήνες συμπληρώνουν μια ολόκληρη δεκαετία κατοχής της χώρας και σφαγής του πληθυσμού της. Κατόπιν ήρθε η σειρά του Ιράκ και του Σαντάμ Χουσεΐν, όπου ήδη συμπληρώθηκαν οκτώ χρόνια αμερικανικής κατοχής, καταστροφής και λεηλασίας αυτής της κάποτε υπερήφανης αραβικής χώρας. Τώρα έφτασε και η σειρά της Λιβύης και φυσικά δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης για να προβλέψει τη μοίρα και αυτής της χώρας που υποκύπτει στην αμερικανική στρατιωτική ισχύ.

Τα γεγονότα αυτά είναι ανατριχιαστικά - και το χειρότερο είναι πως οι λαοί της Ευρώπης εξοικειώνονται όλο και περισσότερο με τους κατακτητικούς αυτούς πολέμους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, τους θεωρούν σχεδόν φυσιολογικό φαινόμενο και έχουν σταδιακά πάψει να εκφράζουν ακόμη και την αναποτελεσματική έστω διαμαρτυρία τους.

Συγκλονιζόταν επί μήνες η Ελλάδα π.χ. όταν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιτέθηκαν κατά της Σερβίας, ενώ οι περισσότεροι Ευρωπαίοι επικροτούσαν τον πόλεμο. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωναν κατά της επιδρομής των Αμερικανών για την κατάκτηση του Ιράκ και τη λεηλασία των πετρελαίων του.

Κανένας όμως σχεδόν δεν συγκινήθηκε και δεν κινητοποιήθηκε κατά του πολέμου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εναντίον της Λιβύης.

Αν το αναλογιστεί κανείς, είναι φρικτό: έξι μήνες οι Αμερικανονατοϊκοί σκοτώνουν μέρα - νύχτα Λίβυους και βομβαρδίζουν ανελέητα τη χώρα για να αρπάξουν τα πετρέλαιά τους κι όμως εμείς ως λαοί των επιτιθέμενων κρατών αδιαφορούσαμε παντελώς για τα εγκλήματα που διαπράττουν εκεί οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και μάλιστα αδιαφορούσαμε σε τέτοιο βαθμό ώστε είχαμε σχεδόν... ξεχάσει (!) τον πόλεμο αυτόν, μέχρι που ξαφνικά μας πληροφόρησαν ότι όπου να 'ναι καταρρέει το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι.

Εχουμε να κάνουμε με ωμές στρατιωτικές επεμβάσεις ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του πιο κλασικού τύπου. Τα προσχήματα "ανθρωπιστικού χαρακτήρα" ή βοήθειας προς γηγενείς "αντικαθεστωτικές δυνάμεις" αποτελούν "φύλλα συκής" για τη συγκάλυψη των αδίστακτων κατακτητικών πολέμων, όπως αντιλαμβάνονται οι πάντες.

Κατακτητικών πολέμων που χαρακτηρίζουν τη νέα εποχή στον κόσμο του 21ου αιώνα.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Ιμπεριαλιστικός επεκτατισμός

ΟΛΕΘΡΙΕΣ συνέπειες για μικρά κράτη όπως η Ελλάδα θα έχει αυτή η εξοικείωση και αδιαφορία των ευρωπαϊκών πληθυσμών απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς κατακτητικούς πολέμους που εξαπολύουν διαρκώς οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Τίποτα δεν εγγυάται ότι η εξαπόλυση επεκτατικών πολέμων θα παραμείνει αποκλειστικό προνόμιο της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών. Αργά ή γρήγορα κι άλλες χώρες θα αρχίσουν να εξαπολύουν κατακτητικούς πολέμους για δικούς τους στόχους. Οταν θα δούμε και την Τουρκία να υιοθετεί αυτή την πολιτική στις διεθνείς της σχέσεις, τότε ίσως θα είναι πολύ αργά για να αποτρέψουμε τις συνέπειές της στην Ελλάδα και στην Κύπρο.


Με ταχύ ρυθμό σε εργασιακές συνθήκες μεσαιωνικής γαλέρας

Στις  10 Φλεβάρη , μετά τη μεγαλειώδη πανιατρική κινητοποίηση είχαμε δημοσιεύσει ένα κείμενο ΚΛΙΚ ΕΔΩ.
Πέντε μήνες μετά, έχουμε την άποψη ότι  όλες οι εξελίξεις τείνουν να επαληθεύσουν όσα είχαμε αναφέρει.

Μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και το ιατρικό σώμα στο μεγαλύτερο μέρος του δέχεται μια σφοδρή , πολυμετωπική , καταιγιστική επίθεση.
Δεν πλήττεται μόνο το μισθωτό τμήμα του αλλά και εκείνο το τμήμα του που αξιοπρεπώς (είναι αλήθεια) επιβίωνε από την αυτοαπασχόληση και τις συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων ,των επαγγελματιών και εμπόρων.
Τα σχέδια της κυβέρνησης για τις συμβάσεις με τον νέο ΕΟΠΥΥ είναι χαρακτηριστικά.
Οι χθεσινές διαρροές προς τα ΜΜΕ από τη συνάντηση του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου με τον Παπανδρέου (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αυταπάτες.

Αν  κάποια τμήματα του ιατρικού σώματος δεν το έχουν πάρει είδηση μέχρι τώρα, και εξακολουθούν να νιώθουν και να συμπεριφέρονται σαν «ευγενείς και αριστοκράτες της  βικτωριανής εποχής»   να τους το θυμίσουμε πολύ γλαφυρά:
ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΦΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΨΗΣΟΥΝ  ΣΑΝ ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΑ ΑΡΝΙΑ!
Το καπιταλιστικό σύστημα παγκόσμια και στην Ελλάδα βαίνει με ταχείς ρυθμούς , λόγω και της δομικής κρίσης που το μαστίζει, σε μια άλλη εποχή, εντελώς διαφορετική από αυτή που ζήσαμε και αντλήσαμε παραστάσεις  μέχρι τώρα .  
Στρώματα που κάποτε τα είχε με τη μια ή την άλλη μορφή  ευνοήσει, για να μπορέσει να επιβιώνει και να επιβάλλεται, δεν τα χρειάζεται πια.

Ας μην υπάρχουν αμφιβολίες, δεν θα είναι μακρύς ο χρόνος που στη χώρα μας, σε όλα τα μήκη και πλάτη της επικράτειας,  θα φυτρώσουν επιχειρήσεις υγείας (και στο χώρο της ΠΦΥ) ελληνικές και ξένες (θα προσέξατε σήμερα στην επικαιρότητα το ενδιαφέρον ήδη γερμανών επενδυτών) που θα απασχολούν γιατρούς ( που θα παρακαλούν για μια δουλειά)  με μισθούς… προγραμμάτων stage .

Αν μας νομίζετε υπερβολικούς και κινδυνολόγους , κρατήστε τούτο το δημοσίευμα και θα τα …ξαναπούμε.

Είναι ανέφικτες και χωρίς νόημα οι όποιες ιδέες και προτάσεις , που προέρχονται από τα πιο «καλοστεκούμενα» οικονομικά στρώματα  των γιατρών για διαλόγους, συζητήσεις και διευθετήσεις  με το υπουργείο Υγείας.
Τίποτε πλέον δεν μπορεί να γυρίσει πίσω σε πρότερες καταστάσεις.
Σήμερα το πραγματικό συμφέρον ενός μεγάλου τμήματος του ιατρικού κλάδου  αντικειμενικά ταυτίζεται με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας  των εργαζομένων.
Γιατί όλες αυτές οι ρυθμίσεις που πλήττουν τους γιατρούς (και τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς) πλήττουν ταυτόχρονα και την τεράστια λαϊκή εργαζόμενη  πλειοψηφία . Οδηγούν σε ένα σύστημα υγείας με πολύ χαμηλό επίπεδο παροχών, που θα αναγκάζει ολοένα και περισσότερους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους να πληρώνουν από την τσέπη τους .
Και όσους το σύστημα  τους οδηγήσει στο απόλυτο οικονομικό αδιέξοδο , τους περιμένει ο καιάδας και  ο αφανισμός (και βιολογικός)!
Δεν φθάνει λοιπόν σήμερα να λέμε  κανείς γιατρός να μην υπογράψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ!
Σήμερα τα συμφέροντα της τεράστιας λαϊκής πλειοψηφία απαιτούν ένα καθολικό δημόσιο και δωρεάν σύστημα όλων των βαθμίδων φροντίδας  και περίθαλψης που μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει στα πλαίσια της λειτουργίας του με αξιοπρεπείς αμοιβές, όρους και συνθήκες  εργασίας  όλους τους γιατρούς αλλά και υγειονομικούς της χώρας.

Με αυτό το στόχο πρέπει  να ταχθούν οι γιατροί και με τα συμφέροντα της εργαζόμενης λαϊκής πλειοψηφίας να συμπορευτούν.

Διαφορετικά  θα οδηγηθούν από κάποιους καλοθελητές του κλάδου ως πρόβατα επί σφαγή.
Και ας αργεί κάπως ακόμη το Πάσχα…

Μια ωραία πεταλούδα...Μια ωραία πεταλούδα...

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟΝ"

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Του ΚΑΛΑΪΤΖΗ από την "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

...και εξεγέρσεις!

 Η μεγάλη φενάκη της μεσαίας τάξης τα τελευταία 25-30 χρόνια ήταν ότι θα μπορούσε να παρακολουθήσει τον πλουτισμό της αστικής τάξης... Και πράγματι, οι αστικές ελίτ τράβηξαν μαζί τους προς τα πάνω τη μεσαία τάξη, ιδιαιτέρως για όσο διάστημα τη χρειάζονταν σύμμαχο για να εξουθενώσουν τους εργαζόμενους... Τώρα, κι αρκετόν καιρό πριν από την κρίση, η μεσαία τάξη ξεπουπουλιάζεται, εκπίπτει των ουρανών, ληστεύεται απ' τους αστούς «προστάτες» της, προλεταριοποιείται. Αίφνης έπαψε να είναι ιερό πρόσωπο ο μικρομέτοχος και ο δανειολήπτης και κατά μάζες ο «μεσαίος χώρος» αφήνεται να ταφεί κάτω απ' τα ερείπια του «λαϊκού καπιταλισμού». Kαθ' ότι ο απενοχοποιημένος και αποχαλινωμένος χρηματεμπορικός καπιταλισμός δεν έχει πρόβλημα, εκτός από ωμοφάγος, να 'ναι και πτωματοφάγος...

Η ελληνική(;) κυβέρνηση πρέπει να πέσει.

Εδώ και τώρα.

Αυτή η κυβέρνηση των Ανδρεικέλων πρέπει να πέσει.

Είτε με εκλογές, είτε με εξέγερση πρέπει να πέσει.

Είναι ο μόνος τρόπος για να λάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση το μήνυμα ότι δεν μπορούν να στριμώχνονται έτσι οι λαοί.

Είναι επίσης ο μόνος τρόπος για να μην αλωθεί, λεηλατηθεί και πεθάνει η Ελλάδα.

*****

Μάλιστα, όχι μόνον η πτώση της κυβέρνησης είναι αναγκαία, αλλά και ο εκλογικός εκμηδενισμός του ΠΑΣΟΚ εκ των ων ουκ άνευ. Ετσι ώστε

να λάβουν το μήνυμα όλα τα κόμματα εν Εσπερία για την τύχη που (πρέπει να) περιμένει όλους εκείνους τους πολιτικούς σχηματισμούς που σέρνουν τους εργαζόμενους πολίτες στη σκλάβωση.

......................................

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να τιμωρηθεί και να πέσει από την εξουσία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, διότι τα μέτρα που η κυβέρνησή του λαμβάνει γίνονται κάθε μέρα και χειρότερα.

Οι τζουτζέδες βουλευτές που για άλλα εψηφίσθησαν και για άλλα ψηφίζουν, αυτοί οι προδότες των εντολών που έλαβαν απ' τον λαό, πρέπει να μαυρισθούν

ο καθένας ένας-ένας προσωπικώς, χωρίς συγχώριο.

Υπό το καθεστώς αυτής της κυβέρνησης η χώρα πεθαίνει ήδη για να μην πεθάνει στο... μέλλον.

Ο θανατηφόρος Παπανδρέου εφηύρε προσωπικώς το αεικίνητο της υπερχρέωσης.

Οι θυσίες που ζητάει ο Παπανδρέου και οι Απίθανοι γύρω του, δεν πιάνουν τόπο, όχι μόνον διότι είναι ανίκανοι ή σμπίροι των Δυνατών, αλλά επειδή ο σκοπός των εν λόγω

ατέλειωτων θυσιών δεν είναι η σωτηρία της πατρίδας, αλλά η θυματοποίηση του ίδιου του λαού.

Ο λαός δεν θυσιάζεται για να σωθεί η πατρίδα, αλλά λεηλατείται ο ίδιος, ώστε αδύναμη πια η πατρίδα να δηώνεται στο διηνεκές.

Ολοι γνωρίζουμε και πρώτη απ' όλους η κυβέρνηση -διότι αυτή μας παγίδευσε- ότι ο δρόμος του Μνημονίου δεν οδηγεί πουθενά παρεκτός στη διαιώνιση της δυσπραγίας για τους πολλούς και της κακοδαιμονίας για όλους - πλην γραικύλων.

Οι τελευταίες κυβερνήσεις αξιοποιούν τις παθολογίες που οι ίδιες δημιούργησαν (πάντα όμως ευαγγελιζόμενες προεκλογικώς τη θεραπεία τους) και προχωρούν

σε μεταρρυθμίσεις ακόμα περισσότερο παθογενείς-θανατηφόρες.

Μάλιστα, η απελπισία πλέον πολλών πολιτών είναι τέτοια ώστε να πιστεύουν ότι ακόμα κι αν πέσει αυτή η κυβέρνηση, η επόμενη τον ίδιο δρόμο -μονόδρομο- θα είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει. Ακυρώνουν

με αυτές τις σκέψεις τη δημοκρατία, το ίδιο το δικό τους πολιτικό βάρος, αλλά και την ίδια την Ιστορία -τα πεπραγμένα των ανθρώπων, το κεκτημένο της εξέλιξης- παραβλέπουν έτσι την ίδια τη φύση των πραγμάτων.

Στα οποία, ούτε η αδράνεια είναι ο πιο ισχυρός νόμος, ούτε το κενό η διαρκέστερη κατάσταση.

Δεν ξέρω γιατί πρέπει να φθάσουμε πρώτα στον πάτο του Καιάδα πριν να αρχίσουμε να μιλάμε για σεισάχθεια.

Δεν ξέρω πόσες φορές πρέπει να ανεβάσει τον βράχο του στο βουνό ο Σίσυφος πριν να ζητήσει εξηγήσεις απ' αυτούς που υπερψήφισε, ούτε ξέρω αν θα συνεχίσουμε να μιλάμε για πολύ ακόμα περί δημοκρατίας, όσο ξεχνάμε ότι δημοκρατία πρώτα απ' όλα σημαίνει λογοδοσία.

Και στην Ελλάδα έχει να λογοδοτήσει πολιτικός απ' την εποχή της πρώτης αυτοδυναμίας, πράσινης ή βένετης...

Στις δημοκρατίες (λένε συνήθως αυτοί που τις σκυλεύουν) δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Οντως! Υπάρχουν εκλογές. Και εξεγέρσεις...

Από 12 Σεπτεμβρίου οι συμβάσεις των γιατρών με τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)

Λοβέρδος :  Οι απαιτήσεις των γιατρών αναφορικά με τις αμοιβές τους είναι υπερβολικές, καθώς αυτοί απαιτούν άνω των 1.500 ευρώ μηνιαίως

Οι αμοιβές θα γίνονται με βάση κλίμακα που θα ξεκινά από τα 800 ευρώ το μήνα

 Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Μας φωνάζει η μαμά μας!



Αναδημοσιεύουμε ένα κείμενο που αναρτήθηκε σήμερα στο ιστολόγιο Αίθρα

Πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο @polyfimos, από το Αλλαγή πλεύσης ή πολιτικός θάνατος συνοψίζω καταρχήν τον απέραντο θυμό μου. Θυμό που στρέφεται πρώτον κατά του εαυτού μου ως αριστερής της κατηγορίας τις φλέβες να μου κόψεις θα βγούνε από μέσα σφυροδρέπανα, αλλά, από την άλλη και ως αυτής που αποφεύγει εδώ και πάρα πολλά χρόνια να ενταχθεί σε σχηματισμούς που μυρίζουνε από μακριά μούχλα. Αλλά και αυτής που δεν έκατσε σπίτι της ποτέ.
Σήμερα, μετά από τη χτεσινή θλιβερότερη ήττα που έχει υποστεί το κίνημα από το 67 και δω μου είναι αδύνατον να αντέξω τις ενοχές μου.
Φάγαμε χώμα με το κουτάλι επιτρέποντας να καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο από μια κυβέρνηση που δεν έχει το παραμικρό λαϊκό έρεισμα. Που δεν έχει έρμα. Που δεν εδράζεται πουθενά, που δεν έχει τίποτε από κάτω παρά άγεται και φέρεται από πάνω σαν μαριονέτα.
Θλιβερή ήττα. Γιατί τόσος θυμός για το άσυλο κι όχι για το μεσοπρόθεσμο ας πούμε; αναρωτιέμαι. Γιατί η οικογενειακή μου παράδοση θέλει να το έχουν σεβαστεί ακόμη και οι Γερμανοί στην Κατοχή. Και γιατί για το Μεσοπρόθεσμο οι κινηματικές δυνάμεις έδωσαν τη μάχη με αξιοπρέπεια.
Σε προηγούμενη ανάρτησή μου έλεγα «Δεν ξέρω σε ποιους απευθύνομαι». Τώρα ξέρω πολύ καλά!
Απευθύνομαι καταρχήν στις ηγεσίες της αριστεράς, ορθώνοντας το πιθαμιαίο μου μπόι και τους λέω δημόσια «Πηγαίνετε σπίτια σας!». Ολοι,. Αν σας έχει μείνει ίχνος αξιοπρέπειας να χωθείτε κάτω από τα πιο βαριά σκεπάσματα και να κλαίτε για την αποτυχία σας την προσωπική και τη συλλογική. Δεν εξαιρώ δεν κανέναν. Και σ’ αυτους που βγαίνουν αλά μπρατσέτα με τους Παπαχελάδες και τους Πρετεντέρηδες στα τηλεπαράθυρα δήθεν και καλά να ακουστεί η φωνή του κινήματος τους λέω «τον κακό σας τον καιρό» αλλά και αυτούς που θεωρούν τον εαυτό τους εξαίρεση και βαυκαλίζονται ότι το παλεύουν από τα μέσα τους λέω. Τζάμπα κόπος είστε συνένοχοι.
Μου λένε καμιά φορά σύντροφοι που τους σέβομαι: Μην τους βάζεις όλους στο ίδιο καζάνι. Μη λες και οι 300. Και οι 300 λέω όμως. Γιατί εκ των τριακοσίων αυτοί που θα ήθελαν να είναι με τον «λαό» την ώρα που ο λαός έδινε την άγια μάχη κάτω από 2.500 δακρυγόνα έπρεπε να βγούνε το λιγότερο με ένα πανό στο προστήλιο της Βουλής που να λέει: Είμαστε εδώ. Κι όχι να συναγωνίζονται σε ρητορικά σχήματα με όλους τους μαλάκες. Ακόμη κι από τον Παφίλη αυτήν την απαίτηση είχα. Ακόμη. Τα έδρανα έπρεπε να ξηλώνουνε και να τα πετάνε εκείνη τη μέρα. Οι κότες!
Κάθονται τώρα, σαν να τους βλέπω, και συζητάνε για το μέλλον του κινήματος και κάνουνε και επαφές κρυφά και φανερά γιατί μόνο αυτό ξέρουνε. Ντεμέκ για την ενότητα. Και ξύνουνε μόνο το πάνω πάνω στρώμα του μανόν. Ίσα για να λέμε ότι κάτι κάνουμε. Και δεν περνάει από το νου κανενός να ξεκινήσει τη σκέψη του από το ότι ήτανε 500.000 κόσμος στο δρόμο και δεν μπήκαμε μέσα στη Βουλή. Εκείνη τη μέρα. Και δεν μπήκαμε γιατί η αριστερά είναι παράλυτη, τετραπληγική, καθηλωμένη στο καροτσάκι του εμφυλιοπολεμικού συμπλέγματος που την αποστερεί από κάθε συγκρουσιακή διάθεση. Κουλή. Από το περίφημο «Δεν θα σπάσει τζάμι όταν πάρουμε την εξουσία» της Παπαρήγα μέχρι το ήξεις αφήξεις του Τσίπρα το Δεκέμβρη του Αλέξη (Γρηγορόπουλου για να γίνω σαφής).
Απευθύνομαι στους οργανωμένους της αριστεράς και λέω, πάλι με επίγνωση του πιθαμιαίου μου ύψους, «Ξηλώστε τους». Αυτό που είναι να γίνει πρέπει να ξεκινήσει μέσα από τα υπάρχοντα σχήματα. Δεν μπορείς να αμφισβητείς το σύστημα ολόκληρο, τον καπιταλισμό τον ίδιο και να τρέμεις μπροστά στην καθοδήγηση. Ξέρω ότι απευθύνομαι σε παιδιά λαμπρά. Που δώσανε τη μάχη του Συντάγματος με συνέπεια, υπερηφάνεια και φαντασία. Γιατί εκεί βρήκανε χώρο. Ανάσα να αναπνεύσουνε. Και διαπρέψανε.. Ακούνε άμεση δημοκρατία και τρέμουνε τα καθοδηγηταριά. Τόνοι μελάνης έχουν αναλωθεί αυτό το διάστημα για να αποδείξουνε ότι οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες φάγανε το Σύνταγμα.
Συντρόφια, η Νίκη έρχεται! Με δρασκελιές μας πλησιάζει. Κι εμείς αντί να τρέξουμε σαν ερωτευμένοι να την συναντήσουμε κάνουμε βήματα πίσω. Γιατί μας φωνάζει η μαμά μας. Να μαζευτούμε πια από τους δρόμους και να κοιτάξουμε τα μαθήματά μας. Το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό.
Έρχεται η Νίκη. Κι αυτό το ραντεβού δεν το χάνω με τίποτε. Θα είμαι στους δρόμους γιατί η αριστερά είμαι εγώ. Δεν είναι οι συνεδριάσεις στα κακοφωτισμένα γραφεία, οι ίντριγκες, οι διεπαφές με όποιο αποσπόρι του ΜΠΑΤΣΟΚ. Σαν δεν ντρεπόμαστε! Δεν έχουμε τσίπα! Να θεωρούμε τους και καλά ανανήψαντες πολύτιμο παράγοντα για το κίνημα και να τους ζυγίζουμε πιο πολύ από τους 600+ τραυματίες. Όλο λέω να το κλείσω κι όλο μούρχονται κι άλλα. Πάμε ξανά!
Έρχεται η Νίκη! Τα καλά μου θα βάλω. Τα καλά μου ολσταρ, το καλύτερό μου μακιγιάζ με ριοπάν θα πασαλειφτώ και θα βγω στους δρόμους να τη συναντήσω. Γιατί εκεί θα κριθεί το δίκιο! Στους δρόμους και στις πλατείες!

Με τη Νίκη!

Αχ! Τάπα ή μάλλον τάγραψα και ξεθύμανα η γυναίκα!

Η Λιβύη σε σταυροδρόμι


Του Σταύρου Χριστακόπουλου από την εφημερίδα "ΠΟΝΤΙΚΙ"

«Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, δεν αναζητούν το πετρέλαιο:  το έχουν ήδη. Ο στόχος τους είναι να θέσουν υπό ηγεμονία τη Λιβύη προκειμένου να εγκαταστήσουν εκεί την Africom (τη στρατιωτική διοίκηση για την Αφρική) - που σήμερα έχει τη βάση της στη Στουτγκάρδη στη Γερμανία - μετά την άρνηση των αφρικανικών χωρών, ανεξαρτήτως του τι μπορεί να σκεφθεί κανείς για τις χώρες αυτές, να δεχθούν την εγκατάστασή της στην Αφρική.

Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο διάλ­σης της χώρας σε δύο ή τρία κράτη, η Ουάσιγκτον μπορεί μια χαρά να επιλέξει ένα σχήμα σαν αυτό του Ιράκ, δηλαδή την τυπική διατήρηση της ενότητας υπό δυτική στρατιωτική προστασία».

Το παραπάνω απόσπασμα προέρχεται από συνέντευξη του παλαίμαχου - αλλά πάντα ενεργού - Αιγύπτιου διανοητή Σαμίρ Αμίν στις αρχές Αυγούστου στη γαλλική εφημερίδα «Ουμανιτέ», με θέμα τις αλλαγές στον αραβικό κόσμο. Οι παραπάνω φράσεις, ανεξάρτητα από το πόσο συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με τις απόψεις του παλαίμαχου Αμίν, συμπυκνώνουν σε λίγα λόγια δύο καθοριστικές παραμέτρους αυτού που όλος ο πλανήτης ονομάζει «τέλος του Καντάφι»:

1 Η πρώτη παράμετρος είναι το πολιτικό κίνητρο της στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.

Η πληροφορία που μας προσφέρει ο πολύπειρος Αιγύπτιος είναι σημαντική: οι ΗΠΑ θέλουν τη Λιβύη ως βάση επιτήρησης ολόκληρης της «μαύρης ηπείρου», ως όπλο απώθησης της... Κίνας, η οποία τα τελευταία χρόνια είχε αποκτήσει σοβαρά ερείσματα στις αφρικανικές χώρες εκτοπίζοντας - ως... δανειστής - ακόμη και το... ΔΝΤ, ενώ είχε σε μεγάλο βαθμό περιορίσει την παρουσία της Διεθνούς Τράπεζας.

Ωστόσο η Διεθνής Τράπεζα, με την αναγγελία της εισόδου των αντικαθεστωτικών στην Τρίπολη, προχθές, δήλωσε ότι έρχεται με φόρα και... επιβαίνουσα στο όχημα του ΟΗΕ, υπό τη στιβαρή ηγεσία του αξιότιμου διεθνούς πρεσβευτή της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μπαν Κι Μουν!

2 Η δεύτερη παράμετρος αφορά την επόμενη μέρα της Λιβύης. Ποια θα είναι η οργάνωση αυτού του κράτους ύστερα από το τυπικό τέλος του καθεστώτος Καντάφι; Εδώ τα πράγματα είναι λίγο περισσότερο περίπλοκα, αφού η επίκληση της «νέας Λιβύης» από τον Ομπάμα και τα περί αποκατάστασης της δημοκρατίας δεν είναι άξια λόγου, πέρα από τη διεθνή νομιμοποίηση της εκστρατείας κατά ενός ακόμη αιμοσταγούς ηλιθίου.

Ο Καντάφι, πάντως, μέχρι πρότινος στήριζε τη βεβαιότητά του για τη δικτατορική κυριαρχία στη χώρα του στο ότι ήταν ένας καλός φίλος των σημερινών «κυνηγών κεφαλών». Όπως, αν θυμάστε, ήταν και ο Σαντάμ Χουσεΐν και, στη γειτονιά μας, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Όπως και ο Άσαντ στη Συρία...

Βαλκάνια ή... Ιράκ;

Αυτές μπορεί να είναι... παλιές ιστορίες, είναι όμως απολύτως διδακτικές. Άλλωστε και στη Γιουγκοσλαβία και στο Ιράκ το μοντέλο ελέγχου ήταν ο διαμελισμός: σε ανεξάρτητα κράτη στη βαλκανική γειτόνισσά μας, σε ημιανεξάρτητα - ημιαυτόνομα... καντόνια στη χώρα του Ευφράτη. Με κρίσιμο μπαλαντέρ ελέγχου των νέων κρατών και περαιτέρω... κατακερματισμού δύο δυναμικά «εθνικά» αιτήματα:

1 Τον αλβανικό αλυτρωτισμό στα Βαλκάνια και το αίτημα για μια «Μεγάλη Αλβανία», με όχημα την ένωση της Αλβανίας με το Κόσοβο στη Σερβία και το Τέτοβο στην ΠΓΔΜ. Οι ΗΠΑ ενίσχυσαν και τα δύο επιμέρους αλβανικά στοιχεία. Μπορεί, μετά την εκτεταμένη βαλκανική καταστροφή, η... «Μεγάλη Αλβανία» να μην έχει «ολοκληρωθεί», αλλά στα σύνορα Κοσόβου - ΠΓΔΜ εγκαταστάθηκε μια τεράστια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην προσπάθεια ελέγχου των βαλκανικών ενεργειακών δρόμων.

Έκτοτε το «αίτημα» για «Μεγάλη Αλβανία» επικεντρώνεται στη διεκδίκηση της ελληνικής Ηπείρου από κάτι παρανοϊκούς που ονειρεύονται έναν νέο UCK… α λα Κόσοβο!

2 Το αίτημα των κουρδικών πληθυσμών για ενοποίηση και εθνική ολοκλήρωση για πρώτη φορά στην Ιστορία τους, με πρόπλασμα το ημιανεξάρτητο πετρελαιοπαραγωγό πρόπλασμα στο Ιράκ. Ας μην ξεχνάμε ότι η προοπτική ενός κουρδικού κράτους 32 εκατομμυρίων ανθρώπων είναι ένας πραγματικός εφιάλτης για τέσσερις χώρες:

Τη σουνιτική Τουρκία.

Το σιιτικό Ιράν.

Το μοιρασμένο μεταξύ σουνιτών και σιιτών Ιράκ, με όλα τα προβλήματα της ξένης κατοχής, της σύγκρουσης σιιτών και σουνιτών και της κοινής αντιπαλότητας έναντι των Κούρδων, των οποίων το κράτος κατ’ ουσίαν εγγυάται η – με ημερομηνία λήξης – αμερικανονατοϊκή κατοχή.

Τη Συρία με τη σουνιτική πλειοψηφία και την αλαουιτική μειοψηφία που εκφράζει το υπό κατάρρευση καθεστώς Άσαντ.

Συμπέρασμα: Στη Λιβύη λοιπόν υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος για τους νέους «ηγήτορες»: ο πολυφυλετισμός και η λογική της ισχύος των οπλαρχηγών και των φυλετικών καπετανάτων μέχρι τώρα υπερίσχυε κάθε επιθυμίας για τη δημιουργία «εθνικής συνείδησης». Οι φύλαρχοι στήριζαν τον Καντάφι μόνο επειδή ασκούσαν πραγματική κυριαρχία στα πασαλίκια τους. Τώρα όλα παίζονται...

Ίσως λοιπόν οι – κακοί μαθητές σε κάτι τέτοια – Δυτικοί, προετοιμάζοντας ένα μοντέλο τύπου Ιράκ, βρεθούν μπροστά σε μια πραγματικότητα τύπου... Αφγανιστάν! Αυτά βεβαίως θα μας τα δείξει η επόμενη περίοδος...

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στη σελίδα 19 στο Ποντίκι που κυκλοφορεί την Πέμπτη 25 Αυγούστου.  Η συνέντευξη στην «Ουμανιτέ» δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή στην «Αυγή».