Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Δεν φτάνει η φτώχεια που μας καταδικάζουν, κλαίνε και οι ΑΔΕΔΥδες του ...διαλόγου

Σαν την απατημένη σύζυγο που της έκλεψαν τον γαμπρό αντιδρά η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΑΔΕΔΥ , δηλώνοντας ...αιφνιδιασμένη (ΚΛΙΚ ΕΔΩ),  μετά τις νέες δραματικές και ισοπεδωτικές μειώσεις στους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δια του υπουργού Οικονομικών με τη κατάθεση σχετικής τροπολογίας.( ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

Λες και δεν τα γνώριζε η συνδικαλιστική γραφειοκρατία αυτά, αφού οι "σύντροφοί"  της βουλευτές τα είχαν ψηφίσει με τα μνημόνια και το περιβόητο μεσοπρόθεσμο  πρόγραμμα αλλά και  τον εφαρμοστικό νόμο.

Μάλιστα πιστή στους … διαλόγους (που πάντα καταλήγουν στο ξεπούλημα των συμφερόντων των εργαζομένων) καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι… «ναρκοθέτησε κάθε απόπειρα διαλόγου» !!!

Απειλεί μάλιστα την κυβέρνηση (τα συντρόφια του ΠΑΣΟΚ ντε) με κινητοποιήσεις  ακόμη και μέσα στον Αύγουστο.

Η γνωστή εκ των υστέρων ντουφεκιά για… να χαθεί το ημερομίσθιο!

Επικεντρώνει  το πρόβλημα στον υπουργό οικονομικών, αποκρύπτει από τις ανακοινώσεις  ότι όλα αυτά είναι γενικότεροι κυβερνητικοί σχεδιασμοί και αποφάσεις που έχουν τεθεί σε εφαρμογή και που εξυπηρετούν τα βαθύτερα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου αλλά και αποτελούν συναποφάσεις του ΠΑΣΟΚ με την ΕΕ και το ΔΝΤ


Για τους εργαζόμενους είναι "εκ των ων ουκ άνευ" ο άμεσος ταξικός συντονισμός σωματείων και γενικών συνελεύσεωνξεπερνώντας τον κυβερνητικό συνδικαλισμό   ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ  και η οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων διαρκείας με αιτήματα και στόχους και μορφές που θα συσπειρώνουν τον κόσμο της εργασίας και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτική  και ελπίδα και θα ανοίγουν το δρόμο για μια άλλη Ελλάδα

ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Εγκύκλιος για μείωση υπερωριών,αναστολή εξέλιξης στα μισθολογικά κλιμάκια, αναστολή χορήγησης 4% στο χρονοεπίδομα

Εκμεταλλευόμενη  την "καλοκαιρινή ραστώνη" του κινήματος των εργαζομένων , η χούντα κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ κατακρεουργεί τους μισθούς των εργαζομένων

Σήμερα το υπουργείο οικονομικών έστειλε εγκύκλιο που αφορά τη μείωση των απογευματινών υπερωριών σε 20 ώρες μηνιαίως, αναστέλλει την εξέλιξη σε μισθολογικά κλιμάκια, και αναστέλλει  τη χορήγηση ποσοστού τέσσερα τοις εκατό (4%) στο χρονοεπίδομα  των γιατρών του ΕΣΥ, με τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου υπηρεσίας.

Η εγκύκλιος εδώ

Στο χέρι μας είναι να μετατρέψουμε το Σεπτέμβρη σε εφιάλτη για τους σύγχρονους Τσολάκογλου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ

Νέα οικονομική σφαγή στο Δημόσιο-Οι μακελάρηδες της κυβέρνησης Παπανδρέου επί το έργον…


Ο "μακελάρης"  πρωθυπουργός της χώρας  και η κυβέρνησή  του συνεχίζουν το  έργο τους,υπό τις ιαχές της ΕΕ και του ΔΝΤ και του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. 
Αυτό της κινεζοποίησης των μισθών , και των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας




Μειώνεται από 10% έως 50% από 1 Ιουλίου 2011 το κίνητρο απόδοσης που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και άλλα ειδικά επιδόματα, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση» από τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρη Ρέππα και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύμφωνα με την τροπολογία από 1-7-2011 μειώνονται:
- 50% το ποσό του κινήτρου απόδοσης των πολιτικών υπαλλήλων του δημοσίου, των ΟΤΑ και των λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου το οποίο κυμαίνεται σήμερα από 57 έως 100 ευρώ
- 30% το ποσό του κινήτρου απόδοσης των διπλωματικών υπαλλήλων, του επιστημονικού προσωπικού της ειδικής νομικής υπηρεσίας, της ειδικής νομικής υπηρεσίας των ευρωπαϊκών κοινοτήτων καθώς και των υπαλλήλων των κλάδων των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών. Αυτό ανέρχεται σήμερα σε 208 ευρώ.
- 25% το ποσό του ειδικού ερευνητικού επιδόματος των Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων των Ερευνητικών Κέντρων και Ανεξάρτητων Ερευνητικών Ινστιτούτων που κυμαίνεται από 140 ευρώ έως 388 ευρώ.
- 20% το ποσό του ερευνητικού επιδόματος των μελών ΔΕΠ που κυμαίνεται από 316 ευρώ έως 426 ευρώ. Επίσης κατά το ίδιο ποσοστό μειώνεται το ερευνητικό επίδομα του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ  που κυμαίνεται από 136 ευρώ έως 385 ευρώ, του επιδόματος για την ταχύτερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων Επιστημονικού Ερευνητικού Προσωπικού ΚΕΠΕ και του ειδικού ερευνητικού επιδόματος Συμβούλων και Παρέδρων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που κυμαίνεται από 172 έως 394 ευρώ.
- 20% του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ που κυμαίνεται από 355 ευρώ έως 450 ευρώ, του επιδόματος του αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος των Αρχιερέων της Εκκλησίας που σήμερα ανέρχεται στα 274 ευρώ, του επιδόματος ειδικής απασχόλησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας που κυμαίνεται από 179 ευρώ έως 464 ευρώ, του ειδικού επιδόματος Ναυτικής Εκπαίδευσης του εκπαιδευτικού προσωπικού των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού που κυμαίνεται από 125 ευρώ έως 364 ευρώ, του ειδικού ερευνητικού επιδόματος του διδακτικού προσωπικού των ΑΣΕ που κυμαίνεται από 180 ευρώ έως 370 ευρώ, του ερευνητικού επιδόματος των μελών ΕΕΔΙΠ των ΑΣΕΙ που κυμαίνεται από 80 έως 110 ευρώ, του ερευνητικού επιδόματος του διδακτικού προσωπικού των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών που κυμαίνεται από 125 ευρώ ως 364, του ερευνητικού επιδόματος του επιστημονικού προσωπικού των Ινστιτούτων Εκπαιδευτικής Πολιτικής που κυμαίνεται από 258 ευρώ 328 ευρώ, του ειδικού επιδόματος του ειδικού και εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ που κυμαίνεται από 118 ευρώ ως 153 ευρώ.
- 15% του επιδόματος δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης των δικαστικών λειτουργών και του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, της πάγιας αποζημίωσης των Ιατροδικαστών που ανέρχεται στα 500 ευρώ, του ειδικού μουσικού επιδόματος του μονίμου καλλιτεχνικού προσωπικού της ΚΟΑ, ΚΟΘ, ΕΛΣ που σήμερα είναι 647 ευρώ και του ειδικού ερευνητικού επιδόματος των καθηγητών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας που σήμερα είναι 426 ευρώ.
- 10% των ποσών που χορηγούνται έως ειδική πρόσθετη αμοιβή ή ως επίδομα παραγωγικότητας στο ειδικό επιστημονικό προσωπικό των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών που κατά μέσο όρο είναι 700 ευρώ
- 30% των ποσών που προβλέπονται ως κίνητρο ή ως πριμ παραγωγικότητας από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που καταβάλλονται στο προσωπικό με σχέση εργασίας του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.

Ως πότε θα τους ανεχόμαστε;

Μόνη σωτηρία του λαού και της χώρας η ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου και κάθε κυβέρνησης αντιλαϊκής πολιτικής 

Κάτω η χούντα κυβέρνησης –ΕΕ-ΔΝΤ


ΥΓ: Η  επίμαχη παράγραφος στη σελίδα 12 του pdf

Τα αποτελέσματα του «επιχειρείν» το χώρο της Υγείας



Όταν μαλώνουν στο βάλτο τα βουβάλια την πληρώνουν….τα βατράχια.
Είναι γνωστή η διαμάχη γύρω από το  νοσοκομείο "Ερρίκος Ντυνάν" (παλαιότερες δημοσιεύσεις  : ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ ,ΕΔΩ, ΕΔΩ,   ΕΔΩ 

Διαβάστε το παρακάτω άρθρο από την ιστοσελίδα «Σοφοκλέους10»

Γιατί ο κ. Βγενόπουλος θέλει να κλείσει το ΓΑΙΑ - Εξώδικο ταφόπλακα για 400 εργαζόμενους
 
Η φτώχεια φέρνει γκρίνια λέει μια από τις σοφές ελληνικές παροιμίες και μάλλον έτσι εξηγείται η νέα εμμονή του μεγαλο επιχειρηματία Α.Βγενοπουλου να κλείσει το ΓΑΙΑ, την μαιευτική κλινική που λειτούργει εδώ και λίγο καιρό υπό την σκέπη του Ε.ΝΤΥΝΑΝ και σε σύμπραξη με το ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ παρέχοντας τις υπηρεσίες της σε πολύ χαμηλότερες τιμές από τα υπόλοιπα μαιευτήρια της …Κηφησίας.
Είναι προφανές και στον πλέον αφελή παρατηρητή το τι ακριβώς συμβαίνει : Ένα φθηνότερο μαιευτήριο στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε και πιο κοντά στο κέντρο της Αθήνας από τους ανταγωνιστές του…
Οι πολιτικοί θα πρέπει ασφαλώς να σέβονται τις αποφάσεις του ΝΣΚ αλλά θα πρέπει να ασκούν και πολιτική με βάση τα συμφέροντα του κόσμου στην ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που διανύουμε και ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα της υγείας.
Ο κ.Λοβερδος θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δώσει μια λύση προς το συμφέρον του κόσμου και όχι μεγαλοεπιχειρηματιών όποιοι κι αν είναι αυτοί.
Αλήθεια η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει εξετάσει την πιθανότητα ύπαρξης καρτέλ στον συγκείμενο κλάδο ; Και εάν έχει ξεφύγει της προσοχής της μήπως ο κ. Λοβερδος έχει υποχρέωση να της το υπενθυμίσει;
Η  απόφαση του υπουργείου Υγείας να αποδεχθεί την ομόφωνη εισήγηση της ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έκρινε την σύμπραξη μη σύννομη, και να δώσει εντολή να κλείσει μέχρι τις 11 Αυγούστου το "ΓΑΙΑ" έρχεται να σταματήσει αυτή τη στρέβλωση. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, "στις 12 Αυγούστου θα στείλω κλιμάκιο να ερευνήσει ότι έχει εφαρμοστεί η απόφαση", απαντώντας ουσιαστικά στο σχόλιο του κ. Αποστολόπουλου λίγο πριν αποχωρήσει από τη συνεδρίαση ότι "το ΓΑΙΑ δεν θα κλείσει γιατί έχει 25ετή σύμβαση".
Ο κ. Βγενόπουλος κατέθεσε και άλλα στοιχεία στην επιτροπή, όπως ότι από τις 462 κλίνες του Ντυνάν οι 124 ή το 27% της δυναμικότητάς του εκχωρήθηκε στο ΓΑΙΑ και το Ντυνάν εισέπραξε όφελος 1,49 εκατ. ευρώ. "Μαζί και με άλλους βοηθητικούς χώρους, στο ΓΑΙΑ εκχωρήθηκε το 1/3 του νοσοκομείου", είπε σχετικά, την ίδια στιγμή που οι συνολικές οφειλές του, όπως προέκυψε και από τον οικονομικό έλεγχο που έκανε η Grant Thornton, εκ των οποίων 85 εκατ. ευρώ προς την τράπεζα και τα υπόλοιπα προς προμηθευτές.
Πάντως, ο κ. Αποστολόπουλος στο υπόμνημα που κατέθεσε ισχυρίζεται ότι για τους 20 μήνες λειτουργίας της μαιευτικής - γυναικολογικής κλινικής το ΓΑΙΑ επέδωσε στο Ερ. Ντυνάν καθαρά το ποσό των 6,59 εκατ. ευρώ.
 Για την έκθεση των οικονομικών στοιχείων του Ντυνάν, ο επικεφαλής της Marfin δήλωσε στους βουλευτές ότι "η θέση της τράπεζας να καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση δικαιώθηκε από τα ευρήματα του ορκωτού ελεγκτή". Ωστόσο, δήλωσε ότι η Marfin είναι έτοιμη να κάνει αναδιάρθρωση δανείου στο νοσοκομείο και να απελευθερώσει ρευστότητα ύψους 18 εκατ. ευρώ, αλλά θα πρέπει να εξοφληθούν οι οφειλές του δημοσίου προς το νοσοκομείο, οι οποίες με δικαστική απόφαση έχουν βεβαιωθεί στα 24,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι καθυστερήσεις πληρωμών από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών, ο κ. Βγενόπουλος ξεκαθάρισε ότι η τράπεζα ή οποιαδήποτε συνδεδεμένη εταιρεία του ομίλου δεν ενδιαφέρεται να αποκτήσει την κυριότητα του Ερ. Ντυνάν.
Αναφορικά δε, με την τύχη των περίπου 400 εργαζομένων του "ΓΑΙΑ", αυτή μένει να φανεί το επόμενο διάστημα, καθώς οι πληροφορίες θέλουν το Ερρίκος Ντυνάν να συνεχίζει αυτόνομα να παρέχει γυναικολογικές - μαιευτικές υπηρεσίες, οι δε μαιευτήρες στην πλειονότητά τους δεν είχαν αποκλειστική συνεργασία με το "ΓΑΙΑ".

Η πρόταση Λοβέρδου
Ως "νέο μικρότερο Βατοπέδι" θα εξελισσόταν η υπόθεση πώλησης του Ερ. Ντυνάν (υπενθυμίζεται ότι το Ιατρικό είχε καταθέσει πρόταση εξαγοράς του νοσοκομείου), αφού κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό, ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, ξεκαθαρίζοντας ότι καμία άλλη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα δεν μπορεί να γίνει, ούτε να ενοικιαστούν όροφοι του νοσοκομείου σε ιδιώτη για να εξακολουθήσει να λειτουργεί το ΓΑΙΑ.
 Και εξέφρασε την απορία, αφού υπάρχουν τόσο αντικρουόμενα συμφέροντα, γιατί κανείς δεν προσέφυγε κατά της απόφασής του να αποδεχθεί την εισήγηση του ΝΣΚ για αναστολή λειτουργίας του ΓΑΙΑ...
Για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Ερρίκος Ντυνάν μια μόνο λύση "βλέπει" το υπουργείο, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα υβριδικό μοντέλο λειτουργίας του νοσοκομείου. Η πρόταση-πείραμα, όπως την χαρακτήρισε, του κ. Λοβέρδου αφορά τρία νοσοκομεία, το Ντυνάν, το Ωνάσειο και Παπαγεωργίου, τα οποία ούτε μεν είναι ενταγμένα στο ΕΣΥ, αλλά ούτε και είναι ιδιωτικά και προβλέπει:
- να αποκτήσουν διοίκηση με λογική ιδιωτικού management, χωρίς όμως να προσβάλλονται όσα προβλέπονται από τα κληροδοτήματά τους
 - να υπάρξει εξορθολογισμός δαπανών και μισθοδοσίας του προσωπικού (χαρακτηριστικά ανέφερε ότι δεν μπορεί διοικητικός υπάλληλος για 8ωρη ημερήσια απασχόληση να αμείβεται με 10.000-12.000 ευρώ) και
 - να γίνουν συμβάσεις με τον Ενιαίο Οργανισμό Πρωτοβάθμιας Υγείας (σ.σ. ο οργανισμός που προέκυψε από την συνένωση των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων), ώστε να "αιμοδοτήσουν" αυτά τα νοσοκομεία με έσοδα και όλα αυτά υπό την παρακολούθηση του ΕΣΥ.

 Εξώδικο-ταφόπλακα για 400 εργαζόμενους

Ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος υπαγορεύει στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο λύση για το «Ερρίκος Ντυνάν», η οποία εξυπηρετεί συμφέροντα δικών του ΑΕ.
 Δεν αντέδρασε, μέχρι στιγμής, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στο εξώδικο που του έστειλαν (με κοινοποίηση στους υφυπουργούς Χρ. Αηδόνη και Μιχ. Τιμοσίδη) οι γυναικολογικές κλινικές «Μητέρα» και «Λητώ», που ανήκουν στον όμιλο επιχειρήσεων του Mr MIG, δηλαδή του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου. Το εξώδικο αφορούσε μια άλλη γυναικολογική κλινική, τη «ΓΑΙΑ» του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» και, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητούσε από τον υπουργό να μην επιτρέψει τη λειτουργία της!
Η τακτική των αγωγών, των μηνύσεων και των εξωδίκων είναι, βέβαια, η συνήθης πρακτική του κ. Βγενόπουλου, αλλά αυτή τη φορά, όπως υποστηρίζουν οι 400 εργαζόμενοι στο «Ερρίκος Ντυνάν», ξεπέρασε τον εαυτό του: «Οι ανταγωνιστές της δουλειάς μας -αναφέρουν- στηλιτεύουν σκληρά τον υπουργό γιατί δεν μας έχει πετάξει στο δρόμο και του υποδεικνύουν τι να πράξει με περισσή θρασύτητα και αλαζονεία».

Το ιστορικό
 Η «ΓΑΙΑ» είχε βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας, με αποτέλεσμα ο κ. Λοβέρδος να ετοιμάσει τροπολογία, με την οποία αίρεται το αδιέξοδο και ανοίγει ο δρόμος για την πώληση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν». Το σχέδιο της τροπολογίας δόθηκε πρόσφατα στους βουλευτές-μέλη της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
«Έχω την υποχρέωση να άρω το αδιέξοδο με το Ερρίκος Ντυνάν», είπε ο υπουργός, δηλώνοντας ότι περιμένει τις προτάσεις των βουλευτών. Ο κ. Λοβέρδος υπενθύμισε ότι η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αποφάνθηκε ότι δεν είναι νόμιμη ενδεχόμενη σύμπραξη με το ΓΑΙΑ, για να προσθέσει ότι «οι συνεργασίες που φαντάστηκε ο κύριος Μαρτίνης δεν μπορούν να υπάρξουν».
Με το σχέδιο της τροπολογίας ορίζεται ότι το Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν μπορεί για την εξυπηρέτηση των αναγκών του να πωλεί, μισθώνει, προβαίνει σε χρηματοδοτική μίσθωση και εκμεταλλεύεται, εν γένει τα περιουσιακά του στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου και του Νοσηλευτικού Ιδρύματος ως ομάδας περιουσίας. Στην περίπτωση πώλησης ή εκμίσθωσης του Νοσηλευτικού Ιδρύματος θα απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 2/3 των παρόντων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Ορίζεται επιπλέον ότι το Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν μπορεί να ιδρύει εταιρείες, με σκοπό που συνάδει με τους σκοπούς του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν.

Με την παρούσα τροπολογία, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, επιλύονται τα νομικής φύσεως ζητήματα, τα οποία προέκυψαν κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα αναφορικά με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν. Συγκεκριμένα αποσαφηνίζεται η δυνατότητα να διαχειρίζεται περιουσιακά του στοιχεία, σύμφωνα με τις ανάγκες του, προκειμένου να βελτιστοποιήσει τις δυνατότητες που παρουσιάζονται για την εξυπηρέτηση των σκοπών του. Κατά τον τρόπο αυτό εξαλείφεται κάθε διχογνωμία και πιθανή εστία αντιπαράθεσης αναφορικά με τα περιουσιακά στοιχεία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν.
Παραδίδοντας το σχέδιο της τροπολογίας στους βουλευτές, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι με σφοδρό τρόπο οδηγείται σε κλείσιμο το νοσοκομείο. «Τα δεδομένα δεν είναι καθόλου ευχάριστα και η μόνη λύση είναι να προτείνω την τροπολογία που θα δίνει τη δυνατότητα πώλησης του νοσοκομείου γιατί η ιδέα να το αγοράσει το ΕΣΥ είναι ανεφάρμοστη επειδή δεν έχουμε δεκάρα τσακιστή», τόνισε ο υπουργός.

Όμως δεν υπολόγισε την «ευαισθησία» του κ. Βγενόπουλου για την νομιμότητα, αλλά και τις γνώσεις του σε νομικά θέματα. Έτσι εισέπραξε το παρακάτω εξώδικο:

Ενώπιον παντός αρμοδίου Δικαστηρίου και Αρχής
ΔΗΛΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ
1. Της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΜΗΤΕΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Α.Ε.», που εδρεύει στο Μαρούσι Αττικής, οδός Ερυθρού Σταυρού αριθμ. 6 και εκπροσωπείται νόμιμα και
2. Της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΛΗΤΩ ΜΑΙΕΥΤΙΚΟ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Μουσών αρ. 7-13 και εκπροσωπείται νόμιμα.
 ΠΡΟΣ
Τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο, που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Αριστοτέλους αριθμ. 17.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ και ΠΡΟΣ
1. Τον υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Χρήστο Αηδόνη, που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Αριστοτέλους αριθμ. 17.
2. Τον υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μιχαήλ Τιμοσίδη, που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Αριστοτέλους αριθμ. 17.
3. Το γενικό γραμματέα Υγείας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Νικόλαο Πολύζο, που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Αριστοτέλους αριθμ. 17.
4. Τη γενική διευθύντρια Υγείας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Αριστοτέλους αριθμ. 17.
5. Τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Αριστοτέλους αριθμ. 17.
6. Τον κ. ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Λεωφόρου Συγγρού αριθμ. 60.
7. Τον κ. γενικό επιθεωρητή του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΤΙ), που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Πειραιώς αριθμ. 205 και
8. Τον κ. πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικής Υποθέσεων της Βουλής, που εδρεύει στην Αθήνα, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

1. Οι εταιρείες μας δραστηριοποιούνται στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας και νοσηλείας ασθενών, σύμφωνα με τις παραδεδεγμένες σύγχρονες αντιλήψεις και μεθόδους της ιατρικής επιστήμης, υπάγονται δε στις νομοθετικές διατάξεις περί ιδιωτικών κλινικών. Ειδικότερα, η πρώτη από εμάς λειτουργεί το μαιευτήριο ΜΗΤΕΡΑ και η δεύτερη από εμάς το μαιευτήριο ΛΗΤΩ, δυνάμει των προβλεπομένων εκ του νομοθετικού καθεστώτος αδειών ίδρυσης και λειτουργίας.
2. Με την υπ’ αριθμ. Πρωτ. Υ4ε/123637/16.9.2009 απόφαση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημητρίου Αβραμόπουλου, τροποποιήθηκε η άδεια λειτουργίας του Νοσηλευτικού Ιδρύματος «ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ», προς το σκοπό της δημιουργίας από αυτό και σε αυτό μαιευτικών γυναικολογικών τμημάτων, ενώ ήταν ήδη γνωστό ότι η εν λόγω απόφαση θα χρησιμοποιείτο για παράνομη λειτουργία των μαιευτικών τμημάτων μέσω προβληματικών συνεργασιών με τη ΓΑΙΑ ΑΕ.
3. Οι κλινικές μας, από το μήνα Ιούλιο του 2009, σας έχουν αποστείλει, μέσω δικαστικού επιμελητή, εξωδίκους και αναφορές, που σχετίζονται με την παράνομη ίδρυση και λειτουργία της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής εντός του Νοσοκομείου ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, στις οποίες καταγγέλλουμε την ανωτέρω παρανομία μέσω ενός νομικού μορφώματος με τον τίτλο «σύμπραξη», μεταξύ του Νοσοκομείου ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ και της εταιρείας «ΓΑΙΑ ΑΕ», θυγατρική κατά 100% της «ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΕ», ταυτόχρονα δε, σας έχουμε καλέσει να λάβετε θέσει επί όλων των σοβαρών ζητημάτων που σας έχουμε θέσει υπόψη και να προβείτε στις δέουσες ενέργειες ούτως ώστε να παύσει η συνεχιζόμενη παρανομία.
Η προκάτοχός σας υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στις αρχές του 2010 απέστειλε σχετικό ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ζητώντας γνωμοδότηση επί των τεθέντων ζητημάτων. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την υπ’ αριθμ. 112/2010 ομόφωνη γνωμοδότηση του Δ΄ Τμήματος έκρινε παράνομη των ανωτέρω σύμπραξη. Η ανωτέρω υπουργός, αν και όφειλε να εφαρμόσει άμεσα το νόμο και την άνω απόφαση, επανέφερε εκ νέου το ζήτημα για συζήτηση στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
4. Η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και μετά από καθυστέρηση ενός έτους, κατά τη συνεδρίαση της 18-4-2011, με την υπ’ αριθμ. 227/2011 γνωμοδότησή της, ομόφωνα έκρινε παράνομη τη λειτουργία των μαιευτικών και γυναικολογικών τμημάτων του Νοσοκομείου ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ από την εταιρεία ΓΑΙΑ ΑΕ, δικαιώνοντας όλους τους ισχυρισμούς μας, τους οποίους έχουμε προβάλει ενώπιόν σας, από τον Ιούλιο του 2009, περί του παρανόμου της εν λόγω σύμπραξης.
Επισημαίνουμε ότι όλες οι ανωτέρω πράξεις των προκατόχων σας υπουργών Υγείας είχαν ως αποτέλεσμα την επί δύο έτη παράνομη λειτουργία της κλινικής ΓΑΙΑ εντός του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, αναδεικνύοντας την παθογένεια του διοικητικού μηχανισμού, ο οποίος ενώπιον της προφανούς παρανομίας κωλυσιεργεί κατά τρόπο σκανδαλώδη.
Για όλα τα ανωτέρω ουδεμία ενημέρωση ή απάντηση έχουμε λάβει μέχρι την ανάρτηση στο διαδίκτυο της υπ’ αριθμ. πρωτ. Υ4Ε45944/12-07-2011 σχετικής αποφάσεώς σας, με την οποία διακόπτεται η παράνομη λειτουργία της ΓΑΙΑ ΑΕ και καλείται να αποχωρήσει από το Νοσοκομείο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, εντός προθεσμίας τριάκοντα ημερών.
Οφείλουμε όμως να τονίσουμε ότι ενώ η υπ’ αριθμ. 227/2011 γνωμοδότηση της Ολομέλειας του ΝΣΚ εξεδόθη στις 17-4-2011, λάβατε τη σχετική απόφαση περί εφαρμογής της ανωτέρω γνωμοδότησης με καθυστέρηση τριών μηνών και συγκεκριμένα χθες (12-7-2011), καίτοι σας είχαμε αποστείλει σχετική αίτησή μας για άμεση εφαρμογή της ως άνω αναφερομένης γνωμοδότησης του ΝΣΚ και διακοπή της κριθείσας παράνομης σύμπραξης μεταξύ ΓΑΙΑ και ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ.
5. Παρόλα αυτά με ιδιαίτερη έκπληξη ενημερωθήκαμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι ταυτόχρονα με την υπογραφή της αποφάσεως περί της εφαρμογής της 227/2011 γνωμοδότησης της πλήρους Ολομέλειας του ΝΣΚ, ανακοινώθηκε ότι προωθείται σχέδιο τροπολογίας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, διά της οποίας εκτιμούμε ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για περαιτέρω παράνομες ενέργειες, συμπράξεις ή συναλλαγές, παραβιάζοντας τόσο τις νομικές διατάξεις περί λειτουργίας των Ιδρυμάτων και εξυπηρέτησης των σκοπών τους, όσο και τις διατάξεις του Π.Δ. 517/1991 και 247/1991 περί λειτουργίας των Ιδιωτικών Κλινικών.
Συγκεκριμένα, όπως πληροφορηθήκαμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το κείμενο της επίμαχης τροπολογίας έχει ως εξής: «το Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν μπορεί για την εξυπηρέτηση των αναγκών του να πωλεί, μισθώνει, προβαίνει σε χρηματοδοτική μίσθωση που εκμεταλλεύεται, εν γένει, τα περιουσιακά του στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου και του Νοσηλευτικού Ιδρύματος ως ομάδας περιουσίας».
«Στην περίπτωση πώλησης ή εκμίσθωσης του Νοσηλευτικού Ιδρύματος, θα απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 2/3 των παρόντων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Ορίζεται επιπλέον ότι το Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν μπορεί να ιδρύει εταιρείες, με σκοπό που συνάδει με τους σκοπούς του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν».

Κύριε υπουργέ,
Αντιλαμβανόμεθα, σύμφωνα με τις δηώσεις σας, ότι η αιτιολογία της προώθησης αυτής της τροπολογίας είναι να δοθεί η δυνατότητα στο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ να πωληθεί για να μην κλείσει, κάτι που φυσικά ούτε εμείς επιθυμούμε.
Προκειμένου να προστατευθεί η νομιμότητα στον ευαίσθητο χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας, σας καλούμε όπως η επίμαχη τροπολογία επαναδιατυπωθεί, ούτως ώστε να προβλέπει αποκλειστικά και μόνο τη δυνατότητα πώλησης του Νοσηλευτικού Ιδρύματος ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ ολοκλήρου και σε καμία περίπτωση τμηματικά ή μερικά. Επιπλέον, θα πρέπει να απαλειφθεί κάθε διατύπωση που θα επιτρέπει τη μίσθωση, χρηματοδοτική μίσθωση ή με άλλο τρόπο εκμετάλλευση του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον παράνομες πρακτικές συμπράξεων, μισθώσεων κλπ., οι οποίες έχουν κριθεί ως παράνομες και σκανδαλωδώς το υπουργείο σας ανέχθηκε τόσα χρόνια.
Τροποποιούμενη σύμφωνα με τα παραπάνω, η τροπολογία θα εξυπηρετεί τους διακηρυγμένους σκοπούς σας και δεν θα δημιουργεί τις στρεβλώσεις που προαναφέραμε.
Για τους λόγους αυτούς, σας δηλώνουμε τα ανωτέρω και διαμηνύουμε και πάλι ότι θα προασπίσουμε τα συμφέροντά μας με στόχο την προστασία του δημόσιου αγαθού της υγείας, απέναντι σε όσους επιχειρήσουν παράνομες μεθοδεύσεις που θα προσβάλουν τον υγιή ανταγωνισμό.
Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς εκείνους στους οποίους απευθύνεται, για να λάβουν γνώση και να επέλθουν οι νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας ολόκληρο το περιεχόμενο της παρούσας στην έκθεση επίδοσής του. Γίνεται μνεία ότι επικολλήθηκε ένσημο Τ.Π.Δ.Α. ευρώ 1,15.
Αθήνα, 13 Ιουλίου 2011
Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι
Για τη «ΜΗΤΕΡΑ Α.Ε.»
Ευθυμία Η. Κυριαζή
Για τη «ΛΗΤΩ Α.Ε.»
Ρούλα Ε. Λιώση



Σχόλιο:
1ο)Εκείνο που μας έμεινε από το κείμενο  είναι το συγκεκριμένο κομμάτι από το εξώδικό του μεγαλοεπιχειρηματία Βγενόπουλου:
«Για τους λόγους αυτούς, σας δηλώνουμε τα ανωτέρω και διαμηνύουμε και πάλι ότι θα προασπίσουμε τα συμφέροντά μας με στόχο την προστασία του δημόσιου αγαθού της υγείας, απέναντι σε όσους επιχειρήσουν παράνομες μεθοδεύσεις που θα προσβάλουν τον υγιή ανταγωνισμό».!!!

Οι καρχαρίες κόπτονται για την προστασία του …Δημόσιου αγαθού της Υγείας!!!

2ο)Οι μεθοδεύσεις Λοβέρδου δεν αποσκοπούν στην αποκατάσταση της... νομιμότητας.
Γίνονται με πρόσχημα αυτήν , αλλά άλλα έχει στο νου του.

3ο) Για μια ακόμη φορά φαίνεται πόσο αναγκαίο είναι για τα συμφέροντα του λαού το αίτημα:

 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ,ΔΩΡΕΑΝ, ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Τίποτε λιγότερο!





Πρέβεζα: Σε κατάσταση πολιορκίας το ιστορικό κέντρο


Το ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας, από τροχοφόρα, τραπεζοκαθίσματα και σκουπίδια, που κυριολεκτικά κάνουν πάρτι στα στενά και την παραλία.
Όλοι οι πεζόδρομοι έχουν γίνει πάρκινγκ για δίτροχα κυρίως αλλά και τετράτροχα οχήματα και τα τραπεζοκαθίσματα κοντεύουν να μπουν μέσα στα Δικαστήρια και το Δημαρχείο.
Την ίδια στιγμή τα βρώμικα πλακόστρωτα των πεζοδρόμων, που κοντεύουν σε κάποια σημεία να διαλυθούν από την ανεξέλεγκτη διέλευση κάθε είδους οχημάτων, περιμένουν καρτερικά τις φθινοπωρινές βροχές. Για να μην μιλήσουμε φυσικά για το σκουπιδομάνι που μαζεύεται σε κάποια σημεία.
Κι όλα αυτά την ώρα που είναι κοινά αποδεκτό και σεβαστό ότι τα μαγαζιά της παραλίας και των πεζοδρόμων πρέπει να δουλέψουν καλά αυτή περίοδο ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται για όλους μας.  
Δυστυχώς, όμως, το δίπτυχο της τουριστικής πολιτικής της Δημοτικής Αρχής, βρωμιά και προκλητική ανοχή κάθε αρπαχτής και παρανομίας, καταστρέφει το ιστορικό κέντρο της πόλης και σαν τουριστικό προϊόν.
Μάλιστα η εμφανής αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής είναι πια επικίνδυνη όχι μόνο για την εικόνα της πόλης αλλά και για τους δημότες και τους επισκέπτες της, διότι φέτος το καλοκαίρι έγιναν μέχρι και τροχαία ατυχήματα στους «πεζοδρόμους». Αν χωρούσαν αυτοκίνητα στο Σαϊτάν Παζάρ θα είχαν ανεβεί ακόμα κι εκεί.
Αυτή η άθλια κατάσταση πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσει. Απαιτούμε από τη Δημοτική Αρχή να δείξει λίγο σεβασμό στους πολίτες και τους επισκέπτες της Πρέβεζας.


   
Η δημοτική κίνηση ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ πολιτών Πρέβεζας


Σχόλιο: Όποιος αντέχει το θέαμα ας περάσει μια βόλτα από τον ποδηλατόδρομο-πεζόδρομο (πρώην ντάπια)!
Οι χωματερές παρουσιάζουν πιο αισθητικό θέαμα!!!
Τα "συγχαρητήριά" μας στη δημοτική αρχή Πρέβεζας για την τύχη που επιφύλαξε στην πόλη μας!

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Ανοικτή επιστολή στους γονείς των φοιτητών

Ίσως από τα ωραιότερα κείμενα που έχουμε διαβάσει.
Όλη η αλήθεια  για το Πανεπιστήμιο και το καταστροφικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από μια εκπληκτική  απλότητα  γραφής

 της Ξένιας Χρυσοχόου


Αγαπητοί γονείς,

 Ίσως σας φανεί παράξενο να λάβετε αυτή την επιστολή, καθώς δεν συνηθίζεται η επικοινωνία μεταξύ γονιών και καθηγητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όμως εμείς που διδάσκουμε τα παιδιά σας στο πανεπιστήμιο δεν αγνοούμε πόσο αγωνιάτε για το μέλλον τους και πόσες θυσίες κάνατε και κάνετε για αυτό. Προσωπικά δεν ξεχνώ την αγωνία των δικών μου γονιών πριν καταφέρω να μπω στο πανεπιστήμιο, την οικονομική συνδρομή τους και την ηθική τους στήριξη σε όλη τη διάρκεια των μακροχρόνιων (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών) σπουδών μου. Η Ελληνική οικογένεια επενδύει στη μόρφωση των παιδιών της και εμπιστεύεται το ελληνικό πανεπιστήμιο· άρα έχει δικαίωμα να ξέρει τι γίνεται σε αυτό. Γι αυτό λοιπόν αποφάσισα να σας γράψω.

 Καταρχήν ας συστηθώ. Μετά τις προπτυχιακές σπουδές μου στο τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας  στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πήγα για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ψυχολογίας στη Γαλλία  σε μια περίοδο που δεν ήταν δυνατό να κάνει κάποιος τέτοιες σπουδές στην Ελλάδα. Στη συνέχεια δούλεψα για επτά χρόνια στην Μεγ. Βρετανία ως διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό (λέκτορας και επίκουρος) πριν έρθω στην Ελλάδα στο τέλος του 2003 ως αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα ψυχολογίας του Παντείου και πέρσι κρίθηκα επιτυχώς για την θέση της καθηγήτριας. Από τη στιγμή που γύρισα στην Ελλάδα ζω μια συνεχή προσπάθεια “μεταρρύθμισης” του πανεπιστημίου που το οδηγεί από το κακό στο χειρότερο και έχω αγανακτήσει. Πριν μερικές μέρες κατατέθηκε ένα ακόμα νομοσχέδιο που, αν ψηφιστεί, θα σημάνει το τέλος των πανεπιστημιακών σπουδών στην Ελλάδα. Επιτρέψτε μου στη συνέχεια να σας πω γιατί.

 Ας μιλήσουμε λίγο για το Πανεπιστήμιο που πολύ εύκολα απαξιώνεται στο λόγο πολιτικών και δημοσιογράφων. Ποια είναι η λειτουργία του; Το πανεπιστήμιο, σε αντιδιαστολή με το σχολείο, οφείλει να διδάσκει την γνώση που παράγει μέσω της έρευνας ή που παράγεται σε άλλα αντίστοιχα ιδρύματα με βάση τους κανόνες της επιστήμης. Η αποστολή του είναι διττή: μάθηση και έρευνα. Οφείλουμε να δίνουμε στους φοιτητές τα εργαλεία κατανόησης και παραγωγής της γνώσης. Οφείλουμε να τους κάνουμε να σκέφτονται, να κρίνουν τα αποτελέσματα ερευνών και να μπορούν να κάνουν έρευνα και οι ίδιοι. Για αυτό λεγόμαστε και μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό).  Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι, με όλα τα προβλήματα, αυτή την κεντρική αποστολή την εκτελεί το Δημόσιο πανεπιστήμιο. Αρκεί να σκεφτείτε παραδείγματα αποφοίτων μας που συνεχίζουν σπουδές στο εξωτερικό και διαπρέπουν. Θα έχετε σίγουρα τέτοια παιδιά δίπλα σας. Είμαστε όλοι χαρούμενοι και περήφανοι που τα καταφέρνουν.

 Πολύ συχνά όμως ακούμε ότι το πανεπιστήμιο δίνει πτυχία “χωρίς αντίκρυσμα” και αυτός είναι ένας από τους λόγους που πρέπει να αναμορφωθεί. Ας σκεφτούμε όμως. Για χρόνια το πανεπιστήμιο στελεχώνει την Ελληνική κοινωνία με γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, υπαλλήλους κάθε λογής, δασκάλους, καθηγητές και τόσους άλλους. Έχουμε παράπονα από τις γνώσεις τους; Πολλοί από σας σπουδάσατε και οι ίδιοι. Δεν είστε καλοί επαγγελματίες; Είναι γεγονός ότι όλο και περισσότεροι πτυχιούχοι είναι άνεργοι. Φταίνε όμως για αυτό τα πτυχία; Μας λένε ότι τα πτυχία δεν είναι συνδεδεμένα με τις ανάγκες της αγοράς. Δεν είναι αυτός ο στόχος της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Τα πτυχία πρέπει να συνδέονται με τις επιταγές της επιστήμης και όχι της αγοράς. Δεν είναι το πανεπιστήμιο που παράγει την ανεργία. Άλλωστε σήμερα, που η χώρα μας “έπιασε πάτο” και άγεται και φέρεται από τις αγορές και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια τους, είναι τουλάχιστον ανήθικο να θέλουν η παιδεία να ακολουθήσει τις επιταγές της αγοράς. Αυτό είναι το διακύβευμα: να πουλήσουμε και εκείνο το χώρο που στοχεύει να καλλιεργήσει νέους επιστήμονες, καλούς επαγγελματίες και αξιοπρεπείς και ελεύθερους πολίτες.

 Στόχος των “μεταρρυθμίσεων” είναι να μειώσουν τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση στα πανεπιστήμια, να μεταφέρουν το κόστος των σπουδών στον  φοιτητή και την οικογένειά του και να αποδεσμεύσουν το κράτος από τη χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης και την υποχρέωση να βρίσκει επαγγελματικές λύσεις για τους νέους πτυχιούχους. Η πολιτική αυτή είναι καταστροφική για τα νέα παιδιά αλλά και για τον τόπο συνολικά. Ας δούμε γιατί.

Όταν η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε τις “μεταρρυθμιστικές” της προθέσεις δήλωσε ότι  το “πανεπιστήμιο της μεταπολίτευσης έχει οριστικά τελειώσει”. Για να καταλάβουμε το νόημα αυτής της δήλωσης πρέπει να σκεφτούμε τι έκανε το πανεπιστήμιο της μεταπολίτευσης για την Ελληνική κοινωνία. Δύο πράγματα έρχονται στο νου: εκδημοκράτισε τους θεσμούς στο πανεπιστήμιο και επέτρεψε την πρόσβαση σε αυτό σε μεγαλύτερα στρώματα της Ελληνικής κοινωνίας. Δεν υπάρχουν δίδακτρα ή εξέταστρα, τα εργαλεία (βλ. Βιβλία) δίνονται δωρεάν, το πανεπιστήμιο διοικείται με την συμμετοχή όλων, νέοι προερχόμενοι από λαϊκά στρώματα έχουν τη δυνατότητα μεγαλύτερης πρόσβασης σε αυτό. Είναι γεγονός ότι το πανεπιστήμιο της μεταπολίτευσης βοήθησε στην κινητικότητα της ελληνικής κοινωνίας και πολλοί επωφελήθηκαν από αυτό και βελτίωσαν τις συνθήκες της επαγγελματικής τους ζωής.  Αυτά ακριβώς τα στοιχεία θα αλλάξουν με το νέο νομοσχέδιο.

 Ένα κεντρικό αίτημα της ελληνικής κοινωνίας είναι να μπορέσουν τα παιδιά της να σπουδάσουν και να έχουν πρόσβαση σε ανώτατα επίπεδα γνώσης. Το γεγονός ότι οι πολλοί έχουν πρόσβαση στη γνώση ενοχλεί. Οι εισαγωγικές εξετάσεις έρχονται να ρυθμίσουν τυπικά την πρόσβαση και να κατηγοριοποιήσουν τους υποψηφίους με βάση την επίδοσή τους σε μια εξέταση σε γνωστικά αντικείμενα και σχολές. Αυτή η κατάταξη των υποψηφίων “αξιολογεί” και τις σχολές όχι όμως με βάσει την επιστημονική τους συμβολή αλλά τη ζήτηση των υποψηφίων· στις πιο περιζήτητες σχολές (βλ αστυνομικές ή παιδαγωγικά τμήματα) αυξάνονται οι βάσεις τα τελευταία χρόνια. Όμως οι κυβερνήσεις ανταποκρινόμενες αφενός στο αίτημα για πρόσβαση στα πανεπιστήμια αλλά και αφετέρου στο αίτημα των τοπικών κοινωνιών για περιφερειακή ανάπτυξη ιδρύουν τμήματα και πανεπιστήμια χωρίς καμιά εκπαιδευτική και ερευνητική στρατηγική και έτσι ο αριθμός των εισακτέων αυξάνεται. Οι πτυχιούχοι ζητούν κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων και πρόσβαση στην εργασία. Επειδή η αγορά εργασίας δεν θέλει/μπορεί να τους απορροφήσει τίθενται άλλα κριτήρια και τα πτυχία απαξιώνονται. Για παράδειγμα το πτυχίο φιλολόγου, μαθηματικού ή χημικού δεν κρίνεται επαρκές για να γίνει κανείς καθηγητής σε σχολείο και πρέπει ο πτυχιούχος να “αξιολογηθεί” ξανά μέσα από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Μας λένε λοιπόν ότι έτσι οι καλύτεροι θα διδάσκουν στα σχολεία.  Σίγουρα στα σχολεία διδάσκουν ικανοί άνθρωποι. Αλλά δεν είναι ικανοί αυτοί που δεν έδωσαν στον ΑΣΕΠ και που εσείς τους εμπιστεύεστε τα παιδιά σας στα φροντιστήρια; Ίσως ορισμένοι από σας να απαξιώνετε τον καθηγητή του σχολείου και θεωρείτε καλύτερο  το καθηγητή του φροντιστηρίου. Και οι δύο είναι πτυχιούχοι του ίδιου πανεπιστημίου: απλά ο ένας κατάφερε να αποκομίσει μια σταθερή εργασία μετά από ένα διαγωνισμό με κλειστό αριθμό θέσεων, ενώ ο άλλος συνεχίζει μια επισφαλή εργασία συχνά χωρίς ασφάλιση. Οι θέσεις στην αγορά είναι λίγες και άρα η ανοιχτή πρόσβαση σε επαγγελματική κινητικότητα είναι μια απάτη. Η κοινωνία μας αντί να προσπαθήσει να αυξήσει τις θέσεις εργασίας επιθυμεί να μειώσει τον αριθμό εκείνων που μπορούν να τις διεκδικήσουν. Ο νέος νόμος θα κάνει τα πράγματα χειρότερα σε αυτό το επίπεδο. 

 Με το νέο σχέδιο νόμου παροτρύνεται η πανεπιστημιακή κοινότητα να θεσπίσει σπουδές διαφορετικών κύκλων. Προτείνεται να γίνουν οι προπτυχιακές σπουδές τριετούς διάρκειας και στη συνέχεια να ακολουθεί διετής μεταπτυχιακός κύκλος. Δεν νοείται επιστημονική εκπαίδευση τριετούς διάρκειας και μάλιστα όταν το πρώτο έτος θα είναι εισαγωγικό σε πολλά επιστημονικά πεδία. Άρα μιλάμε για μια απλή κατάρτιση που δεν θα οδηγεί σε επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτά θα δίνονται με την συμπλήρωση του μεταπτυχιακού κύκλου (τετραετείς ή πενταετείς σπουδές). Όμως στα μεταπτυχιακά θα υπάρχει πολύ περιορισμένη πρόσβαση και επιπλέον θα υπάρχουν δίδακτρα. Το άρθρο 16 του συντάγματος που με πολύ αγώνα κατάφερε το πανεκπαιδευτικό κίνημα, και με τη συμπαράσταση της κοινωνίας, να μην αναθεωρηθεί, κατοχυρώνει ότι οι προπτυχιακές σπουδές είναι δωρεάν. Μέχρι μια πιθανή μελλοντική αναθεώρησή του οι προτεινόμενες 3τεις σπουδές θα είναι δωρεάν αλλά δεν θα αξίζουν τίποτα επαγγελματικά και μόνο όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα θα ολοκληρώνουν αυτό που μέχρι σήμερα ονομάζουμε πτυχίο.  Έτσι επιτυγχάνεται ο στόχος της μείωσης εκείνων που θα μπορούν να διεκδικήσουν εργασία με βάση επιστημονική  μόρφωση.

 Η κυβέρνηση για να απαντήσει στην κριτική ότι οι φτωχότεροι δεν θα μπορούν να σπουδάσουν μιλά στο νομοσχέδιο για φοιτητικά δάνεια και υποτροφίες. Δηλαδή ο φοιτητής θα δανείζεται για να σπουδάσει και όταν βρει δουλειά θα αποπληρώνει. Αυτό δεν είναι δωρεάν παιδεία. Αυτό είναι δώρο στις τράπεζες και  δια βίου υποδούλωση των νέων εργαζόμενων επιστημόνων. Ο νέος που χρωστά τις σπουδές του θα αναγκαστεί να κάνει οτιδήποτε για να αποπληρώσει (βλ. στις ΗΠΑ που κατατάσσονται έμμισθοι φαντάροι για να πληρώσουν τις σπουδές τους), θα αποδεχτεί χωρίς καμιά διεκδίκηση οποιοδήποτε όρο εργασίας και καταχρεωμένος δεν θα μπορεί να ξεκινήσει την ενήλικη ζωή του, να φτιάξει οικογένεια κλπ. Όσο για τις υποτροφίες τα πανεπιστήμια δεν έχουν τη δυνατότητα από την κρατική επιχορήγηση να βοηθούν τους φοιτητές και άρα θα πρέπει να αναζητήσουν χορηγίες. Όταν όμως ο μεταπτυχιακός φοιτητής ή ο υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Επικοινωνίας θα επιχορηγείται από το τάδε εκδοτικό συγκρότημα δεν υπάρχει κίνδυνος χειραγώγησης της έρευνας; Όταν μια τράπεζα χρηματοδοτεί κάποιον στις οικονομικές επιστήμες δεν εγείρονται υπόνοιες διαπλοκής;

 Εδώ βρίσκεται ένα επιπλέον πρόβλημα που φέρνει το νέο νομοσχέδιο: την κατάργηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Οι καθηγητές στο πανεπιστήμιο είμαστε, με βάση το άρθρο 16 του συντάγματος, δημόσιοι λειτουργοί και πληρωνόμαστε από το κράτος. Από αυτή μας την ιδιότητα απορρέει η ακαδημαϊκή ελευθερία στη διδασκαλία και την έρευνα. Δεν είμαστε υπάλληλοι μιας εταιρείας, δεν εξαρτώμεθα οικονομικά από κάποιον αλλά με βάση την επιστημονική δεοντολογία και το δημόσιο συμφέρον οφείλουμε να ερευνούμε και να διδάσκουμε. Αυτό θα αλλάξει. Ναι μεν το άρθρο 16 προστατεύει για την ώρα την ιδιότητά μας αλλά οι μισθοί μας και το εύρος τους θα καθορίζονται ανά πανεπιστήμιο μέσα από τον οργανισμό του, με βάση τις “επιδόσεις” μας αλλά και τον πλούτο του πανεπιστημίου που ανήκουμε. Με το πρόσχημα της αυτοτέλειας των πανεπιστημίων, το υπουργείο μεταφέρει την συνταγματική του υποχρέωση για χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια. Πολλά ερωτήματα προκύπτουν. Που θα βρουν καταρχήν τα λεφτά τα πανεπιστήμια; Ένα μέρος θα προέρχεται από την κρατική χρηματοδότηση, ένα μέρος από τα δίδακτρα (ποιος θα επιθυμεί να διδάσκει στα προπτυχιακά;), ένα μέρος από χορηγίες (βλ. θέματα διαπλοκής) και ένα μέρος από την “αξιοποίηση” της περιουσίας των πανεπιστημίων. Το νομοσχέδιο συγκροτεί μάλιστα μέσα στα πανεπιστήμια Ανώνυμες Εταιρείες για το σκοπό αυτό! Τα πανεπιστήμια θα λειτουργούν με ιδιωτικά κριτήρια και θα πουλούν υπηρεσίες εκπαίδευσης! Η ακαδημαϊκή ελευθερία θα αποτελεί παρελθόν γιατί για να επιβιώσει ο πανεπιστημιακός θα πρέπει να ακολουθεί πεδία που θα μπορούν να προσελκύσουν χορηγίες. Αναρωτιέμαι αν σε λίγο σε αυτόν τον τόπο που επαίρεται ότι την γέννησε θα διδάσκεται ακόμα η φιλοσοφία... Επίσης αν οι μισθοί  και τα κριτήρια επιλογής καθηγητών καθορίζονται ανά πανεπιστήμιο ποιος θα κρίνει τι μισθό θα πάρει ο καθένας; Μήπως οι “δικοί μας άνθρωποι”  θα πληρώνονται καλύτερα;

 Επιπλέον, το νομοσχέδιο αλλάζει ριζικά τον τρόπο διοίκησης των πανεπιστημίων. Τα συλλογικά όργανα όπως οι σύγκλητοι θα έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα ακόμα και σε θέματα συγχώνευσης ή κατάργησης τμημάτων. Όλες τις αποφάσεις θα τις παίρνει ένα ολιγομελές συμβούλιο διοίκησης που θα εκλέγεται, κατά ένα μέρος του  από τις ανώτερες βαθμίδες, χωρίς τη συμμετοχή των εργαζόμενων και των φοιτητών. Η μείωση της συμμετοχής της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν πρόκειται να μειώσει και τα φαινόμενα διαπλοκής αλλά να τα αυξήσει. Από ποιον θα ελέγχεται και με τι κριτήρια το συμβούλιο; Πως θα αποφασίζεται η στρατηγική και οι στόχοι ενός ιδρύματος; Όπου συγκεντρώνεται εξουσία σε λίγους ευδοκιμεί η διαπλοκή και η διαφθορά.  Οι πρυτάνεις αντιδρούν σε αυτό το σημείο, και είναι προς τιμή τους γιατί πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να γίνουν μέλη αυτού του συμβουλίου όπως προβλέπουν και οι μεταβατικές διατάξεις. Καταλαβαίνουν όμως ότι καταργείται η ακαδημαϊκότητα που βασίζεται στη δημοκρατική διοίκηση καθώς και το ότι το πανεπιστήμιο χάνει όχι μόνο τον δωρεάν αλλά και το δημόσιο χαρακτήρα του.

Θα μου πείτε ότι όλα είναι τέλεια σήμερα στο πανεπιστήμιο και πρέπει να τα υπερασπισθούμε; Δεν υπάρχουν φαινόμενα ιδιωτικοποίησης και διαπλοκής; Όλοι οι καθηγητές είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους; Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι τέτοια φαινόμενα υπάρχουν και ο καθένας μας μπορεί να φέρει παραδείγματα. Δεν υποστηρίζω   τις στρεβλώσεις της υπάρχουσας κατάστασης. Όμως θα σας προτρέψω να σκεφτείτε αν στους δικούς σας χώρους δουλειάς είναι όλοι εντάξει, αν κάποιοι δεν χρησιμοποιούν το σύστημα για δικό τους όφελος. Δεν υπάρχουν άλλοι χώροι που το ίδιο το κράτος επωφελείται από τους θεσμούς και δημιουργεί πελατειακές σχέσεις; Τα φαινόμενα αυτά μας φαίνονται ιδιαίτερα απαράδεκτα για το πανεπιστήμιο γιατί ακριβώς είναι ένας χώρος που πρέπει να διέπεται από ελευθερία και δημοκρατία. Είμαστε πολλοί που και τα καταγγέλλουμε και τα καταδικάζουμε. Αυτό που φταίει δεν είναι το θεσμικό πλαίσιο αλλά ο τρόπος χρήσης του. Οι κυβερνώντες είναι οι τελευταίοι που δικαιούνται να ομιλούν καθώς εκείνοι διέφθειραν τις κομματικές νεολαίες τους για να ελέγχουν τις πρυτανικές και άλλες εκλογές.  Αυτά θα πρέπει να αλλάξουν και θα αλλάξουν αν εξακολουθήσει να υπάρχει το δημόσιο και δημοκρατικό πλαίσιο που καθόριζε το πανεπιστήμιο. Το σημερινό σχέδιο νόμου μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε αυταρχικά κολέγια.

 Θα μπορούσαμε να πούμε και άλλα για το νομοσχέδιο: για την επισφαλή εργασία που επιφυλάσσει σε νέους επιστήμονες που θα ήθελαν να το στελεχώσουν (κατάργηση της βαθμίδας του λέκτορα και αντικατάσταση της με συμβασιούχους) , για τον ραγιαδισμό που το διέπει ( ξένοι καθηγητές μπορούν να έρθουν να διδάξουν και ενώ θα διατηρούν το μισθό και τη θέση τους θα πληρώνονται από το ελληνικό κράτος ενώ εμείς δεν θα μπορούμε να κάνουμε το ίδιο· δηλαδή αν έμενα στην Αγγλία θα ήμουν πιο άξια επιστήμονας απ' ότι είμαι τώρα;), για την απαξίωση των προσπαθειών των παιδιών (θα χάνουν την φοιτητική τους ιδιότητα αν καθυστερούν στις σπουδές τους). Δεν θέλω όμως να σας κουράσω άλλο.

 Ζούμε μια δύσκολη περίοδο στην Ελλάδα και πολλοί βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση. Σκέφτομαι τα νέα παιδιά που σιγά σιγά θα φεύγουν έξω. Θα μορφώνουμε ανθρώπους που  θα γίνονται παραγωγικοί σε άλλες κοινωνίες. Πώς να τους πεις όμως να μην φύγουν; Όπως μπορεί να φύγουν και πολλοί από τους 800 άξιους νέους επιστήμονες που ενώ έχουν εκλεγεί στα πανεπιστήμια με βάση τις προγραμματικές συμβάσεις και προκηρύξεις του Υπουργείου, εδώ και 2 χρόνια περιμένουν να διοριστούν. Και εγώ η ίδια σκέφτηκα να φύγω στο εξωτερικό όταν ανακοινώθηκαν τα μέτρα για το πανεπιστήμιο. Η πρώτη μου σκέψη ήταν γιατί να μείνω σε ένα θεσμό που δεν με βοηθά να  παράγω, που με απαξιώνει και με ένα μισθό που συνεχώς μειώνεται; Όμως μορφώθηκα στο δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο και του χρωστάω. Είναι μια μάχη που αξίζει να τη δώσει κανείς. Άλλωστε γιατί να με διώξουν από τον τόπο μου; Ας φύγουν εκείνοι.

Είναι πιθανό όταν διαβάζετε αυτές τις γραμμές ο νόμος να ψηφίζεται. Η κυβέρνηση θα τον ψηφίσει με την ίδια αυταρχικότητα που ψήφισε το μεσοπρόθεσμο με ισχνή πλειοψηφία και με τον κόσμο να διαδηλώνει στο σύνταγμα και στις πλατείες. Θα ψηφίσει το νόμο για τα πανεπιστήμια ενάντια στις απόψεις των πρυτάνεων, των συλλόγων μελών ΔΕΠ, των εργαζόμενων στα πανεπιστήμια, των φοιτητών. Δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση που εκλέχθηκε με άλλο πρόγραμμα από αυτό που εφαρμόζει, που διαπραγματεύεται με μια κοινωνική ομάδα  και αφότου βρεθεί κοινός τόπος μετά αλλάζει τους όρους, που μας υπόσχεται διάλογο και καταθέτει το νομοσχέδιο μέσα στο καλοκαίρι. Αν θέλησα να σας γράψω δεν είναι γιατί πιστεύω ότι μπορούμε μέσα στον Αύγουστο να εμποδίσουμε την ψήφισή του. Πιστεύω όμως ότι τα νέα παιδιά θα αντιδράσουν στην συρρίκνωση του μέλλοντός τους. Πολλοί πανεπιστημιακοί θα σταθούμε δίπλα τους και θα θελα να ακούσετε και μια άλλη φωνή από αυτή που προωθούν τα ΜΜΕ και να τους στηρίξετε, εσείς οι γονείς τους. Επίσης φοβάμαι ότι το φθινόπωρο θα γίνουν προσπάθειες αναθεώρησης του άρθρου 16 που θέτει κάποια όρια στην κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Ελπίζω η επιστολή μου να σας έδωσε κάποια  επιχειρήματα σχετικά με το γιατί αυτή η αναθεώρηση δεν πρέπει να γίνει. Οι καιροί μας καλούν όλους να υπερασπισθούμε πολλαπλώς το σύνταγμα. Θα θελα να πιστεύω ότι θα το κάνουμε.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και ζητώ συγγνώμη για τη μακροσκελή επιστολή μου



Με τιμή
Ξένια Χρυσοχόου
Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιo
chryssochoou@eekpsy.gr

Πηγή:alterthess.gr

Καταργούνται τα τμήματα και οι κλινικές στα Νοσοκομεία!

Την κατάργηση του συνόλου των κλινικών και τη δημιουργία τομέων ανά νοσοκομείο εξετάζει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, στο πλαίσιο της αναδιάταξης του ΕΣΥ.
Σύμφωνα με την πρόταση του διοικητή της 1ης ΥΠΕ Αρη Μουσιώνη, οι κλινικές συνενώνονται, δημιουργούνται στα Νοσοκομεία τμήματα που θα «διοικούνται» από έναν συντονιστή διευθυντή, ο οποίος θα επιλέγεται σε αυτή τη θέση από τους ομοιόβαθμους συναδέλφους του.Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ο διοικητής της 1ης ΥΠε πρότεινε  τη δημιουργία τεσσάρων ιατρικών τμημάτων στα Νοσοκομεία!

Αυτά ακούστηκαν στη σημερινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΥΚΑ με τους διοικητές των νοσοκομείων. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι επίκειται αλλαγή-αντικατάσταση αρκετών διοικητών (πάνω από 20)  πέρα από αυτούς που οι θέσεις τους καταργούνται με τις συγχωνεύσεις  νοσοκομείων και κυρίως θα πρόκειται  για διοικητές επαρχιακών νοσοκομείων.

Αν ακολουθηθεί αυτός  σχεδιασμός-  και από τις δηλώσεις Λοβέρδου φαίνεται ότι η τελική πρόταση για τη δημιουργία τομέων και κατάργηση των κλινικών θα γίνει πριν τον Σεπτέμβριο-θα επακολουθήσει και η περίφημη αλλαγή εφημέρευσης των γιατρών   κατά τομέα!!

Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ακόμα δεν σκέφτηκαν να τα συνενώνουμε όλα σε ένα, να βάλουμε και ένα αγροτικό γιατρό να εφημερεύει σε κάθε νοσοκομείο για όλα τα περιστατικά  και να δεις τότε  πόσο θα μειώσουμε τις δαπάνες και…το προσδόκιμο επιβίωσης στην Ελλάδα!!!

Βρε τι σοφία κυκλοφορεί σε αυτή τη χώρα καλοκαιριάτικα!!!



Τi γυρεύει στην Άρτα ο Παπανδρέου;

Την «οικονομική χούντα» της κυβέρνησής του, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του κεφαλαίου έρχεται να «διαφημίσει» ο πρωθυπουργός στην Άρτα. Στη συνάντηση που θα έχει με τον δήμαρχο Γιάννη Παπαλέξη  και στη σύσκεψη με τους «φορείς» αναμένουμε να αναλύσει τα της «ανάπτυξης» της περιοχής. Δηλαδή:
* πώς ο Δήμος Άρτας (και όλοι οι υπόλοιποι της Ηπείρου), μπορούν να επιβιώσουν, χωρίς χρηματοδότηση από το κράτος, απολύοντας εργαζόμενους και μεταφέροντας όλα τα βάρη στους κατοίκους της περιοχής. (με τις πρόσφατες τεράστιες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη των νοικοκυριών),
*πώς θα υλοποιηθεί η οικονομική λεηλασία για τα επόμενα 30 και βάλε χρόνια, στην οποία αποφάσισαν να μας καταδικάσουν οι ηγέτες της ευρωζώνης στην σύνοδο κορυφής την περασμένη Πέμπτη. 
* το πόσο γενναία θα χρηματοδοτήσει  πάλι τις τράπεζες,  
* πώς μπορούν να καταφαγωθούν τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ σε συνεργασία με την ντόπια αστική τάξη στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης»
* πώς θα ξεπουλήσει κάθε δημόσια περιουσία (βλ. ΔΩΔΩΝΗ»), 
* πώς θα «αντιμετωπίσει» το δημόσιο χρέος με το νέο τοκογλυφικό δάνειο που θα φορτωθεί στις πλάτες του λαού,
* πώς θα μεταφέρει τα «κινέζικα μεροκάματα» από τα βάθη της Ασίας στην καρδιά της Ευρώπης, αφήνοντας ασύδοτες τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες να μειώνουν μισθούς, να απολύουν, να καταργούν τις εργασιακές συμβάσεις, να τσαλαπατάνε τη ζωή και τα όνειρά μας στο όνομα του να βγουν «αυτοί» από την καπιταλιστική κρίση. 

Από την επίσκεψη Παπανδρέου δεν έχουν να περιμένουν τίποτα:
οι χιλιάδες νέοι άνεργοι και απολυμένοι συμβασιούχοι της περιοχής, οι εργαζόμενοι του εργοστασίου ΒΙΚΗ , ΛΑΚΥ, Νιτσιάκου, Πέτσου (SPIDER), Πίνδου, Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, οι συμβασιούχοι των Δήμων, του ΤΕΙ, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, οι δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ, οι εργαζόμενοι των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών και Πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών, των Αναπτυξιακών των ΟΤΑ, των Κατασκευαστικών- Σκυρόδεμα και οικοδομής, των ξενοδοχείων, των ιχθυοκαλλιεργειών, των ιδιωτικών υπάλληλων, των εργαζομένων σε σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα (ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ, ΙΚΕΑ κτλ) εμπορικά καταστήματα και καφετέριες… (από μια σειρά εργοστασίων και εργασιακών χώρων, όπου οι εργοδότες έχουν κηρύξει «στάση πληρωμών» στα ασφαλιστικά ταμεία και προβαίνουν συνεχώς σε απολύσεις, σε μειώσεις και καθυστερήσεις μισθών).
Δεν έχουν να περιμένουν τίποτα οι αγωνιζόμενοι κτηνοτρόφοι και εργαζόμενοι του εργοστασίου της ΔΩΔΩΝΗΣ, που εδώ και μήνες μάχονται ενάντια στο ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας και της Αγροτικής Τράπεζας, οι φτωχομεσαίοι αγρότες που πνίγονται από την πολιτική κυβέρνησης-Ε.Ε-κεφαλαίου, οι ελεύθεροι επαγγελματίες-μικροέμποροι με τα φέσια  και τη θηλιά των τραπεζών, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της περιοχής που μάχονται ενάντια στη συγχώνευση- πλήρη υποβάθμιση-ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων κα οι εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές που αντιδρούν στις συγχωνεύσεις των σχολείων .
Ο Πρωθυπουργός έρχεται να μας παρουσιάσει στην Άρτα την αναγκαιότητα να αποδεχθούμε την καπιταλιστική βαρβαρότητα ως μονόδρομο. 
Είναι ανεπιθύμητος. 
Να φύγει μαζί με την κυβέρνηση του, τους ντόπιους τοποτηρητές του και κάθε άλλον που θέλει να εφαρμόσει την ίδια πολιτική.

ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΤΟΥΣ.

ΝΕΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ οργανώσεις της Ηπείρου


Τη σύνταξή σας για ...κλειστή περίθαλψη!

Την εφαρμογή  της προσφάτως ψηφισθείσας συγκεκριμένης διάταξης (παράγραφος 8 του άρθρου 66 του ν.3984/2011 -ΦΕΚ Α΄150) που προβλέπει συμμετοχή στη δαπάνη περίθαλψης των περιθαλπόμενων σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου τα οποία παρέχουν υπηρεσίες κλειστής περίθαλψης θέτει με εγκύκλιό  του το ΥΥΚΑ.

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος αναφέρει:
Οι περιθαλπόμενοι συμμετέχουν στη δαπάνη περίθαλψης με παρακράτηση ποσού από τη σύνταξη που λαμβάνουν από τον ασφαλιστικό τους φορέα με ταυτόχρονη απόδοση αυτού στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που τους φιλοξενεί. Το παρακρατηθέν ποσό της σύνταξης αποδίδεται είτε απευθείας από τον ασφαλιστικό φορέα στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που φιλοξενεί τον περιθαλπόμενο είτε παρακρατείται απευθείας από το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.
2. Το ποσό της μηνιαίας σύνταξης που θα παρακρατείται και θα αποδίδεται στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου καθορίζεται κλιμακωτά ως ακολούθως:

α) Για σύνταξη μέχρι 360 ευρώ ποσοστό 40%
β) Για σύνταξη από 360,01 ευρώ μέχρι 500 ευρώ ποσοστό 50%
γ) Για σύνταξη από 500,01 ευρώ μέχρι 1000 ευρώ ποσοστό 60%
δ) Για σύνταξη από 1000,01 ευρώ μέχρι 1500 ευρώ ποσοστό 70%
ε) Για σύνταξη από 1500,01 ευρώ και άνω ποσοστό 80%.

3. Το ποσό που αναλογεί στις ημερολογιακές ημέρες σε μηνιαία βάση κατά τις οποίες ο περιθαλπόμενος δεν εξυπηρετείται από το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου αλλά διαμένει με τους οικείους του θα επιστρέφεται στον περιθαλπόμενο είτε με απευθείας καταβολή είτε με συμψηφισμό κατά τον επόμενο ημερολογιακό μήνα.
4. Το διοικητικό συμβούλιο του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου υποχρεούται να ενημερώνει τον περιθαλπόμενο για την παρακράτηση του αναφερόμενου ποσοστού και να ζητάει από τον περιθαλπόμενο την υποβολή κάθε εγγράφου απαραίτητου για την εφαρμογή της παρούσας.
5. Τα παρακρατηθέντα ποσά εγγράφονται στα έσοδα του προϋπολογισμού του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και η διαχείριση αυτών γίνεται όπως και τα υπόλοιπα έσοδα του φορέα.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ό,τι απομένει (κάντε τους υπολογισμούς και θα δείτε τι απομένει)... δικό σας!!!

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Και στην Ελλάδα υπάρχει μακελάρης

Όχι μόνο στη Νορβηγία....

Του Soloup από το "Ποντίκι"

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Τώρα που βαράει ...ο ήλιος!

Μας εντυπωσίασε μια πολύ ωραία αφίσα που έβγαλαν σωματεία –σύλλογοι και φορείς της Λήμνου ενάντια στη συνένωση υποβάθμιση του Νοσοκομείου στο ακριτικό αυτό νησί .ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Για την ιστορία η πρόταση απόφαση του ΥΥΚΑ είναι η συνένωση-συνδιοίκηση του Νοσοκομείου της Λήμνου με αυτό της Μυτιλήνης .
Απόσταση παρακαλώ 6ωρες με το πλοίο!!!

Οπότε τι είναι 6 ώρες με το πλοίο; (ΟΤΑΝ έχει!!!)
Μια χαρά θα γίνονται ...οι μετακινήσεις προσωπικού (γιατρών , νοσηλευτών, τεχνικών κλπ) από το ένα στο άλλο.

-Στείλε μου έναν καρδιολόγο και ένα υδραυλικό γιατί έχω έλλειψη.
-Αμέσως! Μπαίνει στο πλοίο την επόμενη Δευτέρα και έρχεται την Τρίτη!

Κάνουν οι άνθρωποι την εφημερία τους ο ένας και τη βάρδια του ο άλλος και επιστρέφουν στα πάτρια…. την μεθεπόμενη Τρίτη!

Εκτός …εκτός  αν οι μετακινήσεις του προσωπικού  γίνονται με …Super Puma!
Γιατί ο Πετσάλνικος να "πετάει" και οι υγειονομικοί όχι;


Εμείς λοιπόν έχουμε μια πιο ριζοσπαστική πρόταση συνένωσης (εν τάξει , είναι αλήθεια ότι δεν την κάναμε στην διαβούλευση γιατί δεν περιμέναμε ότι θα έχουν  οι άνθρωποι τόσο… προωθημένες ιδέες)

Η πρόταση μας, διασύνδεσης- συνένωσης των νοσοκομείων, φαίνεται στο παρακάτω γεωμετρικό σχήμα... επί του χάρτου .

Σε λιώσαμε Λιαρόπουλε!
 
Δεν θέλω μορφασμούς παρακαλώ!
Δεν γίνεται ;
Γίνεται , πώς δεν γίνεται!

Εδώ συνενώνονται τα νοσοκομεία  Λέσβου-Λήμνου με τόσα μίλια απόσταση...
Εδώ η χρεοκοπία παρουσιάστηκε και παρουσιάζεται σαν… διάσωση(!!!) και δεν γίνεται μια τετοια  συνένωση;

ΥΓ.Καρντάσια ερχόμαστε!!!

Παραιτήθηκε ο Διοικητής του Νοσοκομείου "Χατζηκώστα" των Ιωαννίνων

Την παραίτησή του από τη θέση του διοικητή στο Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα υπέβαλε εγγράφως προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, ο κ. Θωμάς Μεσσήνης. .

Την απόφασή του γνωστοποίησε τόσο στους βουλευτές του νομού όσο και στην 6η ΔΥΠΕ.
Οι λόγοι της παραίτησης δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστοί, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες μας έχουν να κάνουν τόσο με τα οικονομικά όσο και με την αξιολόγησή του.
Με αφορμή αυτό το γεγονός ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα» Ανδρέας Λύτρας έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Είναι γνωστή σε όλους μας η λογιστική λογική - θεωρία - αντίληψη -πρακτική που επικρατεί καιρό τώρα στο χώρο της υγείας και έχει φέρει τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα, στο παιχνίδι και οι ανθρωποθυσίες σε κάθε επίπεδο.
- Η ΛΟΓΙΚΗ, η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, η ΑΝΘΡΩΠΙΑ, η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ, το ΗΘΟΣ δεν είναι διαμερίσματα για προσωρινή ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ από κάποιους.
- Η δίχως ΟΡΙΩΝ φιλοδοξία, το θράσος, το «πατάμε επί πτωμάτων» δεν είναι μόνο στο παρασκήνιο είναι στο ορατό προσκήνιο, οι ΑΝΙΚΑΝΟΙ, οι ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΙ, «έσονται» πρώτοι.
- Ταυτόχρονα βγήκαν στην επιφάνεια οι σωτήρες του συστήματος με νέες ιδέες και προοπτική με ΑΛΛΑΛΑΓΜΟΥΣ, υπερασπίζοντας τις συντεχνίες, τα συμφέροντά τους, την παραοικονομία, σε μια περίοδο που οι πολίτες υποφέρουν και υπόσχονται αναβαθμίσεις όταν όλα κατρακυλούν και υποβαθμίζονται.
- Οι εργαζόμενοι, οι πολίτες της περιοχής έχουν ΔΥΝΑΤΗ ΜΝΗΜΗ όπως και ΘΕΛΗΣΗ, πολύ γρήγορα θα τους ΕΝΤΑΞΟΥΝ εκεί που τους ΑΞΙΖΕΙ».


Οδηγίες για τη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών κατά τις ημέρες γενικής εφημερίας των νοσοκομείων


Εγκύκλιο εξέδωσε ο γενικός γραμματέας του ΥΥΚΑ για την λειτουργία των ΤΕΠ στα νοσοκομεία.(ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

Με στόχο την όσο το δυνατό πιο ευέλικτη διαδικασία οργάνωσης και λειτουργίας του ΤΕΠ κατά τις ημέρες γενικής εφημερίας, δίδονται οι κάτωθι συμπληρωματικές οδηγίες:
-Ο Προιστάμενος του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων κατά τις ημέρες γενικής εφημερίας, δύναται να ορίσει ως υπεύθυνο εφημερίας και ιατρό μέλος ΔΕΠ κάθε βαθμίδας και ειδικότητας.
-H ευθύνη του συντονισμού του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) όλων των ΝΙ της Χώρας κατά τις ημέρες της γενικής εφημερίας ανατίθεται στον Αναπληρωτή Διοικητή του οικείου Νοσοκομείου, όπου υπάρχει.

Κατά τα λοιπά ισχύουν τα οριζόμενα στην Υπουργική Απόφαση Υ4α/οικ 117448 (ΦΕΚ 1900/Β/2007), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την Υ4α/οικ 91001 (ΦΕΚ 1483/Β/2009) όμοια και τις επί μέρους οδηγίες που έχουν δοθεί για την εφαρμογή αυτών.
Η τήρηση και ορθή εφαρμογή των ως άνω οδηγιών ανατίθεται στις Διοικήσεις των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων της Χώρας

Για το πρόβλημα των απορριμμάτων στο νέο διευρυμένο Δήμο Πρέβεζας


Ανακοίνωση της  δημοτικής κίνησης ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ πολιτών Πρέβεζας


ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΩΝ ΜΑΣ
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΛΥΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΑΧΟΜΕΝΟ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Η ουσία της αντιπαράθεσης για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων είναι ότι η κυβέρνηση και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι επείγονται να στήσουν ένα νέο πεδίο κερδοφορίας αδιαφορώντας για την ποιότητα ζωής των πολιτών και  τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Συντρίβοντας τα εργασιακά δικαιώματα και ισοπεδώνοντας κάθε έννοια δημόσιας κοινωφελούς λειτουργίας.

Το εμφανιζόμενο αδιέξοδο στη διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων στην περιοχή μας και γενικά στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο, δεν είναι ‘κεραυνός εν αιθρία’. Είναι πρόβλημα κατ’ εξοχήν πολιτικό, με σαφή κοινωνική ταξική διάσταση. Συνδέεται στενά με βασικά αντιδραστικά χαρακτηριστικά και τον ενδογενή ανορθολογισμό του καπιταλιστικού συστήματος.

       Η έντονη αστικοποίηση, η συγκέντρωση πληθυσμού(που ευνοήθηκε από ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ-ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ) σε κέντρα, που λειτουργούν ως εστίες επιχειρηματικής αναπτυξιακής δραστηριότητας και αποθήκες εργαζομένων  οδηγεί σε τεράστιες ποσότητες αστικών στερεών αποβλήτων ανά κάτοικο και τετραγωνικό μέτρο.
       Η προώθηση του άκρατου καταναλωτισμού, ταυτόχρονα με τον σχεδιασμό, την παραγωγή και την διάθεση προϊόντων-σκουπιδιών, αποτελούν βασική πλευρά της οικονομίας της αγοράς.
       Η κυριαρχία του πλαστικού και άλλων παραγώγων του πετρελαίου και της χημικής βιομηχανίας, πάνω στα οποία στηρίζεται με νύχια και δόντια, αλλά και πολέμους ο σύγχρονος καπιταλισμός, επηρεάζει καθοριστικά την σύνθεση και τελικά την περιβαλλοντική επικινδυνότητα των παραγόμενων απορριμμάτων.

1.     Αντιμαχόμαστε την άποψη που επικεντρώνει το πρόβλημα στην καθυστέρηση συμμόρφωσης με σχετικές οδηγίες της ΕΕ.  Οι πολιτικές κατευθύνσεις που δίνονται από αυτές, ορίζουν το βασικό πλαίσιο επιχειρηματικής αξιοποίησης των απορριμμάτων και όχι επίλυσης του προβλήματος. Οι τεχνολογικές προσεγγίσεις που αναπτύσσονται, ενώ επιχειρούν να απαντήσουν στο επίπεδο της καλύτερης διευθέτησης, αδυνατούν να αντιμετωπίσουν  μόνιμα και ολόπλευρα το ζήτημα με γνώμονα τα καθολικά συμφέροντα της κοινωνίας και της οικολογικής ισορροπίας.  Την ίδια στιγμή, οι ‘’λύσεις’’ αυτές προκαλούν ένα τεράστιο κόστος που μετακυλιέται στους πολίτες, με αποτέλεσμα η πληρωμή για τα σκουπίδια να αποτελεί μεγάλο μέρος της δαπάνης για τα ίδια τα προϊόντα που καταναλώθηκαν.
2.     Θεωρούμε τη κατάσταση αυτή αποτέλεσμα των διαδοχικών πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ,  αλλά και των δημοτικών αρχών –διαχειριστών της λογικής αυτής.
Το κράτος- κεντρικό και τοπικό- υπηρέτης των επιχειρηματικών συμφερόντων, μέσω του λεγόμενου ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων), συγκροτεί διαχρονικά μια πολιτική η οποία:
       Επιχειρεί να εκμεταλλευτεί  κινδυνολογικά τα προβλήματα που η ίδια η καπιταλιστική ανάπτυξη και οι κρατικές πολιτικές (και όχι η ‘’αδιαφορία’’ των πολιτών) έχουν δημιουργήσει.
       Προωθεί την μερική και περιορισμένη- ποσοτικά, ποιοτικά, χρονικά-διαχείριση του προβλήματος χωρίς καμία προοπτική λύσης
       Υποστηρίζει την ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης και άντλησης καπιταλιστικών κερδών, με ταχύρρυθμες διαδικασίες, παίζοντας με την υγεία των πολιτών, καταστρέφοντας το περιβάλλον, διαλύοντας τον δημόσιο ιστό καθώς και βασικά εργασιακά δικαιώματα.
3.     Αποκρούουμε την προπαγάνδα που εμφανίζει το σημερινό αδιέξοδο ως αποτέλεσμα τοπικιστικών συγκρούσεων ή το περιορίζει σε μια τεχνοκρατική συζήτηση για την μία ή την άλλη λύση. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι πρόβλημα πολιτικό και έντονα ταξικό. Τα πραγματικά ερωτήματα που τίθενται είναι: Με ποιόν γνώμονα αναζητείται λύση και σε ποια προοπτική; Ποιος ευθύνεται και ποιος επομένως πρέπει να πληρώσει το σχετικό κόστος;
4.     Η ουσιαστική λύση προοπτικής για τα αστικά στερεά απόβλητα, μπορεί να αναζητηθεί μόνο σε μια πορεία ανατροπής της σημερινής καπιταλιστικής συγκρότησης και των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων και της ΕΕ.
       Πρέπει να τεθεί στο στόχαστρο η  αστικοποίηση και το μοντέλο της πόλης –επιχείρηση.
       Να διεκδικηθεί η κατάργηση της παραγωγής, εισαγωγής, διάθεσης και χρήσης των πλαστικών και όλων των άλλων  επικίνδυνων συσκευασιών που ανατρέπουν την οικολογική ισορροπία.
       Ο βασικός όγκος του κόστους διαχείρισης μεσοπρόθεσμα, πρέπει να αναληφθεί από την βιομηχανία και τις εμπορικές επιχειρήσεις (υψηλή εισφορά ανάκτησης και ανακύκλωσης συσκευασιών σε δημόσιο φορέα, υποχρεωτική λειτουργία διατάξεων διαλογής στην πηγή ή/και κομποστοποίησης εντός των εγκαταστάσεων τους κ.α)
       Δημιουργία δημόσιου φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων
      Ανατροπή των ιδιωτικοποιήσεων και του μοντέλου του κράτους υπηρέτη του κεφαλαίου και γεννήτορα της συνακόλουθης διαφθοράς και του εκμαυλισμού. Ανασυγκρότηση των δημοσίων  λειτουργιών, με ανατροπή της γραμμής που ορίζει ο  Καλλικράτης.
       Ενιαίες εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση με αυξημένες αμοιβές και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, με ανατροπή του μνημονίου κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.ΤΥ
5. Στηρίζουμε άμεσα τις διεκδικήσεις του μαχόμενου λαϊκού κινήματος, μέσω λαϊκών επιτροπών δράσης, που θα στηρίζονται στην δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών. Η αστυνομία να μείνει μακριά από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων. Διεκδικούμε εδώ και τώρα:
       Ανάληψη της ευθύνης και του κόστους από τις επιχειρήσεις για τα βιομηχανικά και εμπορικά απόβλητα.
       Πολιτικές πρόληψης και μείωσης απορριμμάτων
       Διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, με αύξηση των σχετικών ρευμάτων. Διπλασιασμός των εισφορών των βιομηχανιών για την συσκευασία και καταβολή τους σε δημόσιο φορέα.
       Προώθηση διαχωρισμού οργανικών και κομποστοποίησης  σε οικιακό, δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο.
       Συνδυαστική χρήση τεχνολογιών μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας των στερών αποβλήτων με γνώμονα το περιβάλλον, την υγεία των εργαζομένων και των περιοίκων και την συνολική αποτελεσματικότητα.
       Αποκεντρωμένοι, μικροί Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολείμματος (ΧΥΤΥ), με πρόβλεψη αυστηρών προβλέψεων ασφαλούς υγειονομικής ταφής  και ειδικής διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων.
       Ανατροπή του υπάρχοντος ΠΕΣΔΑ και της προσπάθειας εκχώρησης της διαχείρισης των απορριμμάτων στην εργολαβική κερδοσκοπία.
       Όχι στην αύξηση των δημοτικών τελών  ή/και την επιβολή άλλης μορφής φορολογίας
       Μόνιμοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα. Ορθολογική αξιοποίηση τους σε αναβαθμισμένες και ποιοτικές για τους πολίτες δημόσιες υπηρεσίες καθαριότητας. Ένταξη στα Βαριά και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ) των εργαζομένων στη καθαριότητα.