Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Η κατάσταση στην Υγεία είναι εκρηκτική.


Σωματείο Νοσηλευτικού Προσωπικού Α’ ΠΕΣΥ Αθηνών (μέλος της ΠΑΣΟΝΟΠ)
          Η κατάσταση στην Υγεία είναι εκρηκτική.
Στηρίζουμε τις δράσεις που έχουν εξαγγείλει οι νοσοκομειακοί γιατροί και η ΟΕΝΓΕ με την δωρεάν εξέταση στα Εξωτερικά Ιατρεία,για Τετάρτη 1/6/2011 για την υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας, παλεύοντας ενάντια στην αντιλαϊκή ρύθμιση της  καταβολής των 5 ευρώ που νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση.
Το ποτήρι ξεχείλισε καθώς πέρα από τις συνεχείς μειώσεις του μισθού μας, πέρα από την υποστελέχωση και εντατικοποίηση, πέρα από το εξαντλητικό ωράριο (απόγευμα, πρωί, νύχτα) κατά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας Π.Δ.88/1999, πέρα από την έλλειψη υλικών και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, είμαστε και απλήρωτοι για τα δεδουλευμένα-υπερωρίες κτλ Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου.
Για το λόγο αυτό, προχωρούμε σε επίσχεση εργασίας στο νοσοκομείο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», σύμφωνα με το άρθρο 325 Α.Κ., από 31/05/2011 και στην πραγματοποίηση καθημερινών Γενικών Συνελεύσεων στα Επείγοντα.
Κατά την πραγματοποίηση των γενικών συνελεύσεων και της επίσχεσης τα τμήματα θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας (δηλ: η δύναμη του προσωπικού που εργάζεται σε νυχτερινή βάρδια.
Καλούμε όλο το νοσηλευτικό προσωπικό του «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ», αλλά και τους υπόλοιπους υγειονομικούς που επιθυμούν την κοινή δράση σε Γενική Συνέλευση στα Επείγοντα την Τετάρτη 1/6/2011 στις 8πμ.

Η Πρέβεζα στους Δρόμους !!!!!

                                              Τετάρτη 1 Ιουνίου 
                                            Ωρα 6:30 μμ-9:30 μμ
            Στο Πνευματικό Κέντρο  του Δήμου -Πρώην Λαϊκή Αγορά

Όλοι  στους δρόμους εναντια στις αντιλαϊκές πολιτικές , ενάντια στα μέτρα , στα μνημόνια και σε αυτούς που τα στηρίζουν.

Έξω η τρόικα, η ΕΕ και  το ΔΝΤ από τη χώρα!

Δεν αναγνωρίζουμε κανένα χρέος. Διαγραφή του τώρα!

Κάτω το σάπιο και εκμεταλλευτικό σύστημα.

Μπαίνουν στο ΕΣΥ ,διατηρούν και το ιδιωτικό ιατρείο!!!

 O θεσμός των γιατρών πολαπλών ταχυτήτων,   στο ΕΣΥ άρχισε!!!
 

Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Γ.Κουτρουμάνης σε ερώτηση του δημοσιογραφου Β.Βενιζέλου στη σημερινή συνέντευξη τύπου.
Διαβάστε:

κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Να μας διευκρινίσετε ποια λύση σκέφτεστε να δώσετε στο θέμα της ένταξης της σχέσης που θα έχουν οι συμβασιούχοι μέχρι τώρα γιατροί του ΙΚΑ στο νέο σύστημα, όπου εκεί η πλειονότητα των γιατρών είναι αορίστου χρόνου και το βαθμολόγιο τι γίνεται.

    Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Για τους αορίστου χρόνου και για τους μόνιμους γιατρούς δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο καθεστώς το εργασιακό. Μάλιστα με το Προεδρικό Διάταγμα το τελευταίο, νομίζω το 19, δίνεται η δυνατότητα στους συμβασιούχους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου να έχουν την ίδια βαθμολογική εξέλιξη και να καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης. Επομένως λύνεται ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και για το ΙΚΑ και για τον ΕΟΠΥΥ γιατί οι μόνιμοι είναι πολύ μικρός αριθμός σε σχέση με το συνολικό αριθμό των γιατρών. Επομένως αξιοποιούμε το Προεδρικό Διάταγμα αυτό.

    Σε σχέση με τις συμβάσεις, οι συμβάσεις ισχύουν μέχρι τη λήξη τους, όσες συμβάσεις αυτή τη στιγμή έχουν υπογραφεί και πρέπει να σας πω ότι και στα άλλα Ταμεία έχουμε υπογράψει συμβάσεις. Άλλες είναι μέχρι τέλος του χρόνου, άλλες είναι μέχρι τον Ιούλιο του 2012. Αυτές οι συμβάσεις θα συνεχίσουν, αλλά θα υπάρξουν, οι νέες συμβάσεις θα γίνουν ενιαία. Οι συμβάσεις οι καινούργιες θα γίνουν με ενιαίο τρόπο.

    κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ίσως δεν έγινα κατανοητός. Εννοώ, οι γιατροί του ΙΚΑ που μπαίνουν στο ΕΣΥ έχουν δικαίωμα να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο;

    Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Ναι, σαφώς, ό,τι ίσχυε. Το καθεστώς που είχαν διατηρείται.


Πηγή:ΑΠΕ


Άντε   και καλό ξεπούλημα τώρα που "γυρίζει", μαζί με τις  πρώην ΔΕΚΟ!!!

Τα Pit Bulls




Στην αρχή έλυσαν και άφησαν τα pit bulls του ακραίου νεοφιλελευθερισμού να δείξουν, τα κοφτερά δόντια τους και  τις άγριες διαθέσεις τους απέναντι σε ότι έχει απομείνει  από το λεγόμενο ΕΣΥ .
Σκηνές αλλοφροσύνης επικράτησαν στις τοπικές κοινωνίες αλλά και σε νοσοκομεία ανά τη χώρα με τις διαρροές στα ΜΜΕ  περί συγχωνεύσεων , κλεισίματος και καταργήσεων  κλινικών, τμημάτων και νοσοκομείων .

Μετά έπιασαν τα λουριά από τα pit bulls και κατέθεσαν κάποιες προτάσεις, με δήθεν επιστημονικό χαρακτήρα, που αλλού ήταν πιο άγριες αλλού ηπιότερες, με στόχο μετά το πρώτο ισχυρό σοκ να γίνουν αποδεκτές, βασιζόμενοι στο ότι θα περάσει η λογική του «το μη χείρον , βέλτιστον» στην ελληνική κοινωνία.

Όμως το αρχικό σοκ διαδέχθηκαν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών αλλά και των εργαζομένων, που έδειχναν  ότι δεν  θα άφηναν να  περάσουν και τόσο εύκολα και ανώδυνα γι αυτούς τα μέτρα.
Άρχισαν τότε να απειλούν ότι αν δεν γίνουν αυτά αποδεκτά, θα ανοίξουν την πόρτα και  θ’ αφήσουν ελεύθερα τα pit bulls και τότε…  το 40% των νοσοκομείων θα πάνε  μέσα σε μια νύχτα Χριστουγεννιάτικη  για λουκέτο.
Δεν έπιασαν ούτε τότε τόπο οι απειλές, πέρα από κάποιους δικούς τους.
Ξεσηκώθηκαν οι γειτονιές, οι τοπικές κοινωνίες και φτιάξανε επιτροπές αγώνα , οπλίστηκαν μάλιστα με  κάτι παλούκια και απειλούσαν ότι θα  πάρουν στο κυνήγι τα pit bulls και τ’ αφεντικά τους.

Μάζεψαν και έδεσαν  προσωρινά τα pit bulls και διαδίδουν στο κουρμπέτι  ότι αυτοί ήταν υποχρεωμένοι να ακούσουν τους «επιστήμονες» αλλά η τελική απόφαση είναι πολιτική και μπορεί να είναι διαφορετική.
Σιγοψιθυρίζουν μάλιστα στ’ αυτιά των περαστικών ότι ακόμα και οι «κύκλοι νοσοκομείων»  μπορεί να μην εφαρμοστούν στην επαρχία και ιδιαίτερα εκεί που υπάρχει ένα  μόνο νοσοκομείο σε κάθε νομό, ότι ακόμα και τα ΚΥ-Νοσοκομεία δεν θα υποβαθμιστούν, ότι ακόμα και τα νοσοκομεία που υπήρχε πρόταση να καταργηθούν  , δεν θα καταργηθούν.
Οι ψιθυριστές λένε ότι επικράτησε η γραμμή του διαδόχου (;) Μόσιαλου μόνο για ήπιες συνενώσεις κλινικών μέσα στα νοσοκομεία  και κάποιες  συγχωνεύσεις , συνδιοικήσεις σε Αττική και Θεσσαλονίκη κλπ.
Να το πάνε δηλαδή  το πράγμα στην αρχή μαλακά.
Και μετά από λίγο καιρό να πουν ορίστε σας τα λέγαμε. Δεν διορθώνεται με το μαλακό η κατάσταση και τώρα «δεν υπάρχει σάλιο»!

YΓ.
Αγαπητοί φίλοι
Οφείλουμε να σας προειδοποιήσουμε.
Ανεξάρτητα αν θα το πάνε το πράγμα ήπια ή σκληρά, αργά η γρήγορα θ’ ανοίξουν την πόρτα και θ' αφήσουν τα pit bulls ελεύθερα.
Γι αυτό λοιπόν πριν η κοινωνία  θρηνήσει θύματα, μήπως ήλθε η ώρα να πάρουμε με τα λοστάρια στο κυνήγι τα pit bulls και τ' αφεντικά τους;

"16 Ιουλίου νέο τοπίο στο ΕΣΥ"

Διαμηνύοντας  το τέλος των προσλήψεων νέων  γιατρών για το 2011,  ο υπουργός υγείας Α. Λοβέρδος καθόρισε την 16 Ιουλίου σαν την ημέρα που «θα υπάρχει νέο τοπίο στις δυνάμεις του ΕΣΥ».
Αυτά προέκυψαν από απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκου Σαλαγιάννη.

«Για το 2011 προλέγω ότι πέραν ακραίων-ακραιοτάτων περιπτώσεων θα είμαστε αρνητικοί σε όλα τα αιτήματα για πρόσληψη νέων γιατρών. Θα είμαστε θετικοί στον καλύτερο καταμερισμό τους και η συνένωση των κλινικών μέσα στα νοσοκομεία αυτό το σκοπό έχει».


"Στις 5 Ιουνίου κλείνει η κατάθεση των προτάσεων( σ.σ. για τις συγχωνεύσεις) από την περιφέρεια προς το κέντρο και στις 30 Ιουνίου θα έχουμε –αφού ξανασυζητήσουμε με την περιφέρεια- τις τελικές αποφάσεις, τις οποίες την 1η Ιουλίου εμείς θα ανακοινώσουμε.
 Θα δώσουμε και ένα δεκαπενθήμερο για την ανοιχτή διακυβέρνηση για να κατατεθούν προτάσεις και από όποιον δεν είναι φορέας αλλά έχει γνώμη και θέλει, επί αυτών που θα ανακοινώσουμε εμείς, να μας πει κάτι. Θα κάνουμε και έναν τελευταίο γύρο από 1 έως 15 Ιουλίου και στις 16 Ιουλίου θα υπάρχει το νέο τοπίο σε ό,τι αφορά τις δυνάμεις του ΕΣΥ".

ΙΓ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΡΜΓ΄
Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Νέες υποσχέσεις Λοβέρδου προς τους γιατρούς του ΟΠΑΔ για καταβολή των οφειλών

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ.  Γ. Καρατζαφέρη σχετικά με  τις καθυστερήσεις καταβολής των οφειλομένων από τον ΟΠΑΔ στους συμβεβλημένους γιατρούς,  ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος ανέφερε σχετικά:

"Δεν υπάρχει –το λέω και το υπογραμμίζω- γιατρός στον οποίο να μην έχει καταβληθεί ένα κομμάτι των οφειλομένων από την πλευρά του Δημοσίου και μέχρι το τέλος της παρούσας φάσης, μέχρι το τέλος Ιουνίου, κύριε Πρόεδρε, θα έχουν πληρωθεί οι γιατροί στο μεγαλύτερο μέρος των οφειλών του Δημοσίου, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το πρώτο δίμηνο του 2011.
Για τα δε υπόλοιπα χρωστούμενα που αφορούν ένα διάστημα του 2010 έχει δεσμευτεί το Υπουργείο Οικονομικών μέσα στους επόμενους μήνες να πάρουμε αυτά τα χρήματα, ούτως ώστε το Σεπτέμβριο να μην τους οφείλουμε ούτε ένα μα ούτε ένα ευρώ.
Κύριε Πρόεδρε, επαναλαμβάνω σε ό,τι αφορά τους γιατρούς του ΟΠΑΔ ήδη καταβάλλονται 197 εκατομμύρια ευρώ οφειλές του παρελθόντος χρόνου. Σ’ αυτές τις οφειλές συμπεριλαμβάνονται και οι δύο πρώτοι μήνες του 2011"

Παρεπιμπτόντως κατα τη συζήτηση τέθηκε και το θέμα των πρόσθετων εφημεριών των γιατρών στα νοσοκομεία.
Η θέση του υπουργού Υγείας ήταν:
 "Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς των νοσοκομείων, δεν υπάρχει καθυστέρηση  για την καταβολή –καμία μάλιστα- των τακτικών τους εφημεριών. Υπάρχει το πρόβλημα με τις πρόσθετες εφημερίες, που κι αυτό θα εξαλειφθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή τον Ιούνιο και μέσα στο καλοκαίρι".

 Πηγή :
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ, 
ΙΓ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΡΜΓ΄
Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Νέφτι...

Πριν λίγες μέρες σε ένα δημοσίευμά μας,(κλικ εδώ)  που αφορούσε τα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργηση της άδειας ακτινοπροστασίας που λαμβανουν οι εργαζόμενοι στα τμήματα ιοντιζουσών ακτινοβολίων, είχαμε καταδικάσει τη στάση ενός συγκεκριμένου κλαδικού συλλόγου που αφορά εργαζόμενους (τεχνολόγους-χειριστές) στα συγκεκριμένα τμηματα ο οποίος εστελνε μαζικά μηνύματα στα μέλη του με τη πρακάτω απόφαση του ΔΣ του


Θέμα: ???????????      
Από: PASTA Secretary   (greekxraysecret@aol.com)
Κοιν:
 Ημερ: 25-Μάϊ-2011
Αγαπητέ Συνάδελφε

Με αφορμή τις συζητήσεις και τις "ειδήσεις" που δημοσιεύονται  στα ΜΜΕ και στο Υπουργείο Υγείας για την άδεια των 45 ημερών των γιατρών ακτινολόγων, σε ενημερώνουμε:

Το συμβούλιο του ΠΑΣΤΑ θεωρεί ότι την ώρα αυτή κάθε ανακίνηση του θέματος από εμάς (έστω και για υποστήριξη του) εκτιμούμε ότι δεν θα έχει θετική έκβαση.
Η επιδρομή της κυβέρνησης με την βοήθεια των  ΜΜΕ στρέφεται σε εργασιακές κατακτήσεις κάθε κλάδου υπαλλήλων. Οι αντιρροπιστικές παροχές για να καλυφθούν ανεπάρκειες χρόνων παίρνονται βίαια πίσω. Η κυβέρνηση  χτυπάει και  αφαιρεί δήθεν παροχές τύπου ακτινολογικής αδείας, όταν είναι γνωστό ότι οι συνθήκες ακτινοπροστασίας στην χώρα πάσχουν συστηματικά από χρόνια. Τα εμφανιστήρια εκπέμπουν αναθυμιάσεις, τα ακτινοθεραπευτικά και η πυρηνική ιατρική εργάζονται κάτω από αδιευκρίνιστες και προβληματικές συνθήκες ακτινοπροστασίας. Με σύμμαχο την διαμορφωνόμενη  κοινή γνώμη από τα ΜΜΕ , η κυβέρνηση στρέφει όλους εναντίον όλων.
Είναι μεθοδευμένη συνάδελφε  η προσπάθεια κατά της ακτινολογικής άδειας , και δεν είναι τυχαία καθόλου η στιγμή που το θέμα βγήκε στην επιφάνεια. Από μήνες τώρα στα κέντρα αποφάσεων του υπουργείου υγείας προετοιμάζεται η επίθεση αυτή, μαζί με τόσες άλλες.

Η έλλειψη προσωπικού είναι μια πραγματικότητα που την ζούμε καθημερινά, και το υπουργείο επιχειρεί  στα πλαίσια των επιταγών της τρόικας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με εντατικοποίηση της εργασίας του προσωπικού.
Ωστόσο συνάδελφε, διεθνώς, η ακτινοπροστασία και εργασιακή απασχόληση των συναδέλφων μας στην Ευρώπη αντιμετωπίζονται μέσα από ειδικές συμβάσεις εργασίας. Αυτά στην χώρα μας ποτέ δεν ίσχυσαν παρότι από χρόνια ο σύλλογος μας και η ΠΟΕΔΗΝ το έχει απαιτήσει.

Θυμίζουμε στο σημείο αυτό ότι με βάση τους κανονισμούς ακτινοπροστασίας   επιτρέπεται στο προσωπικό των εργαστηρίων (Τεχνολόγους-Χειριστές-Γιατρούς) να παίρνουν 20 μιλισίβερτ (mSv) το χρόνο, και συνολικά 100 mSv την πενταετία σαν αποτέλεσμα της εργασιακής τους απασχόλησης και αυτό θεωρείται αποδεκτό, με βάση ευρωπαϊκούς κανονισμούς ακτινοπροστασίας. Μάλιστα, οι αμερικανικοί κανονισμοί ακτινοπροστασίας επιτρέπουν ακόμα μεγαλύτερες δόσεις σε επαγγελματικά εκτιθέμενους.
Ύστερα από αυτά Συνάδελφε, εκτιμούμε ότι μια ανακίνηση του θέματος αυτού δεν θα οδηγήσει σε θετική έκβαση τον κλάδο μας, και θεωρούμε ύποπτη, επικίνδυνη και ζημιογόνο κάθε κίνηση από όπου και αν προέρχεται σαν δήθεν υπεράσπιση κεκτημένων μας. Είναι καλύτερα να αφήσουμε να πέσει το θέμα από την επικαιρότητα.

Δεν επιχειρούμε να κλείσουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, αλλά δυστυχώς εκτιμούμε πως  δεν μπορεί να γίνει διάλογος (που δεν τον κάνει άλλωστε πλέον η κυβέρνηση).
Εκεί που έχουμε και επιχειρήματα και βιβλιογραφικά δεδομένα, διεκδικούμε πειστικά και με αξιώσεις. Για παράδειγμα, δείτε στην ιστοσελίδα του συλλόγου aktinotechnologia.com την πρότασή μας για την υπαγωγή του κλάδου μας στα Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
 Ακόμα η έγκαιρη και ουσιαστική παρέμβαση του ΠΑΣΤΑ απέτρεψε την υπαγωγή μας στην αύξηση του ωραρίου εργασίας μας, στον δημόσιο τομέα.
 Ο ΠΑΣΤΑ ασκεί υπεύθυνη δράση και με επιχειρήματα και τεκμήρια, (όπου υπάρχουν) συντονίζει τον  τον κλάδο μας περισσότερο από 37 χρόνια.
 
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Το Δ.Σ. του ΠΑΣΤΑ
 Κράτησε το μήνυμα αυτό ως αυστηρά εμπιστευτικό.  Μην το εκτυπώσεις και μην το διακινήσεις σε δημόσιο χώρο.


Ακολούθησε γενική κατακραυγή  από το χώρο των εργαζομένων στα ακτινοδιαγνωστικά τμήματα  ενάντια   σε αυτή στάση του συγκεκριμένου συλλόγου  και βέβαια η καταθεση της τροπολογίας που στην ουσία καταργεί την άδεια ακτινοπροστασίας.
Και μετά την γενική κατακραυγή  και για να μη μείνουν όπως φαίνεται  έξω από τις εξελίξεις, την ανάγκην φιλότιμο ποιούντες και ανακρούοντας πρύμναν, δημοσίευσαν μια άλλη απόφαση στο διαδικτυακό τους τόπο - και μάλιστα  αυτή τη φορά όχι «κλειδωμένη»- με αφαίρεση των επίμαχων σημείων που είχαμε καταδικάσει και καλώντας τώρα σε κοινή δράση όλους τους εργαζόμενους στα τμήματα ιοντιζουσών ακτινοβολιών να αντιπαλέψουν την  τροπολογία!



29 Μαΐου 2011
Πρόσκληση για κοινή δράση
Αγαπητέ Συνάδελφε του χώρου των ιοντιζουσών ακτινοβολιών ,
Με αφορμή την τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός της Υγείας για την «τροποποίηση των όρων χορήγησης της ακτινολογικής άδειας» σε ενημερώνουμε:
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΣΤΑ θεωρεί ότι αυτή η ώρα είναι κρίσιμη για όσους εργάζονται με ιοντίζουσες και μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες. Η επιχειρούμενη τροπολογία αφορά όλους μας, τεχνολόγους ακτινολόγους, χειριστές ακτινολογικών /ακτινοθεραπευτικών /πυρηνικής ιατρικής, αλλά και ακτινολόγους γιατρούς, ακτινοθεραπευτές, επεμβατιστές, νοσηλευτές σε χώρους ιοντιζουσών ακτινοβολιών.
Χρειάζεται όλοι ενωμένα να αμυνθούμε ενάντια στην τροπολογία αυτή.
Συνάδελφοι,
Η επιδρομή της κυβέρνησης με την βοήθεια των  ΜΜΕ στρέφεται σε εργασιακές κατακτήσεις κάθε κλάδου υπαλλήλων. Οι αντιρροπιστικές παροχές για να καλυφθούν ανεπάρκειες χρόνων παίρνονται βίαια πίσω. Η κυβέρνηση  χτυπάει και  αφαιρεί δήθεν παροχές τύπου ακτινολογικής αδείας, όταν είναι γνωστό ότι οι συνθήκες ακτινοπροστασίας στην χώρα πάσχουν συστηματικά από χρόνια. Τα εμφανιστήρια εκπέμπουν αναθυμιάσεις, τα ακτινοθεραπευτικά και η πυρηνική ιατρική εργάζονται κάτω από αδιευκρίνιστες και προβληματικές συνθήκες ακτινοπροστασίας. Με σύμμαχο την διαμορφωνόμενη  κοινή γνώμη από τα ΜΜΕ , η κυβέρνηση στρέφει όλους εναντίον όλων.
 Είναι μεθοδευμένη συνάδελφε  η προσπάθεια κατά της ακτινολογικής άδειας , και δεν είναι τυχαία καθόλου η στιγμή που το θέμα βγήκε στην επιφάνεια. Από μήνες τώρα στα κέντρα αποφάσεων του υπουργείου υγείας προετοιμάζεται η επίθεση αυτή, μαζί με τόσες άλλες.
Η έλλειψη προσωπικού είναι μια πραγματικότητα που την ζούμε καθημερινά, και το υπουργείο επιχειρεί  στα πλαίσια των επιταγών της τρόικας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με εντατικοποίηση της εργασίας του προσωπικού.
Ωστόσο συνάδελφε, διεθνώς, η ακτινοπροστασία και εργασιακή απασχόληση των συναδέλφων μας στην Ευρώπη αντιμετωπίζονται μέσα από ειδικές συμβάσεις εργασίας. Αυτά στην χώρα μας ποτέ δεν ίσχυσαν παρότι από χρόνια ο σύλλογος μας και η ΠΟΕΔΗΝ το έχει απαιτήσει.

Συνάδελφοι,

Πρέπει να αναλογιστούμε ότι μόνον μια ενωτική προσπάθεια όλων μας είναι δυνατόν να ανατρέψει τις επιχειρούμενες προσπάθειες του υπουργού της Υγείας, που θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό θα κλείσει το έλλειμμα του προσωπικού και της τεχνολογίας που υπάρχει και διογκώνεται στα δημόσια νοσοκομεία.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τεχνολόγων Ακτινολόγων απευθύνει πρόσκληση σε κάθε επιστήμονα –επαγγελματία του χώρου των ιοντιζουσών ακτινοβολιών , σε κάθε επαγγελματική ή επιστημονική ένωση γιατρών, τεχνολόγων, φυσικών, νοσηλευτών, για κοινή δράση.
Σύντομα θα ανακοινωθεί τόπος συνάντησης και ανταλλαγής προτάσεων και τρόπων δράσης .
Δεν επιχειρούμε να κλείσουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, αλλά δυστυχώς εκτιμούμε πως  δεν μπορεί να γίνει διάλογος (που δεν τον κάνει άλλωστε πλέον η κυβέρνηση).
Εκεί που έχουμε και επιχειρήματα και βιβλιογραφικά δεδομένα, διεκδικούμε πειστικά και με αξιώσεις. Για παράδειγμα, δείτε στην ιστοσελίδα του συλλόγου aktinotechnologia.com την πρότασή μας για την υπαγωγή του κλάδου μας στα Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Ακόμα η έγκαιρη και ουσιαστική παρέμβαση του ΠΑΣΤΑ απέτρεψε την υπαγωγή μας στην αύξηση του ωραρίου εργασίας μας, στον δημόσιο τομέα.
Ο ΠΑΣΤΑ ασκεί υπεύθυνη δράση και με επιχειρήματα και τεκμήρια, (όπου υπάρχουν) συντονίζει τον  τον κλάδο μας περισσότερο από 37 χρόνια.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Το Δ.Σ. του ΠΑΣΤΑ

Κράτησε το μήνυμα αυτό ως αυστηρά εμπιστευτικό.  Μην το εκτυπώσεις και μην το διακινήσεις σε δημόσιο χώρο.
 

Πέρα από τη θυμηδία που προκαλούν τέτοιες τούμπες , φαίνεται ότι χρειάζεται και κάποιες φορές το..νέφτι.



Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ:Επίσχεση Εργασίας


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ  (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.)

 Ιουλιανού 42-46 τ.κ. 10434
 Τηλ.: 2108234914,
 fax: 2108234916,κιν.:6936557550
        email: pasonop@gmail.com
        www.pasonop.gr                         Αθήνα, 30/05/2011

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

«Επίσχεση Εργασίας»

        Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.) καταγγέλλει τον εμπαιγμό των χιλιάδων Νοσηλευτών της χώρας από την Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών, νυκτερινών βαρδιών  και λοιπών εξαιρέσιμων αμοιβών  από το Δεκέμβρη του 2010 έως και σήμερα.
        Μετά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις των  Υπουργικών δεσμεύσεων για καταβολή των εν λόγω αμοιβών από τις 13 Μαΐου και εντεύθεν,  και ενώ εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια ανοχής που θα μπορούσαν να έχουν δοθεί, μόνη απάντηση από την πλευρά του Νοσηλευτικού Προσωπικού των Δημόσιων νοσοκομείων της  χώρας είναι η Επίσχεση Εργασίας.
        Η καταβολή των δεδουλευμένων του Δεκεμβρίου επιλεκτικά, και σε ορισμένα μόνο νοσοκομεία της Αττικής που το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις έξω από το ΥΥΚΑ με αποτέλεσμα τα γνωστά επεισόδια, είχε ως σκοπό να κατευνάσει τις αντιδράσεις και να διασπάσει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων. 
        Η ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π. καλύπτει κάθε μορφής κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί σχετικά, και καλεί τα Πρωτοβάθμια Σωματεία Νοσηλευτικού Προσωπικού ανά την επικράτεια, να προχωρήσουν άμεσα σε Επίσχεση Εργασίας, έως την εξόφληση των δεδουλευμένων.
       
                       
Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΝΟΠ
     




Μερικές σκέψεις για την πρόταση του ΚΕΣΥ για τις ιατρικές ειδικότητες

Το ζήτημα της ιατρικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι ένα από τα ζητήματα που έρχεται και επανέρχεται κατά διαστήματα στην επικαιρότητα.
Για να είμαστε ακριβείς, το φέρνουν στην  πολιτική επικαιρότητα οι εκάστοτε  κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) και οι αντίστοιχοι υπουργοί υγείας με τα επιτελεία τους:

-όχι σαν θέμα προς συζήτηση, με ζητούμενο την ουσιαστικοποίηση και βελτιστοποίηση της ιατρικής εκπαίδευσης και εξειδίκευσης ,
-όχι σαν δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών σε όλα τα νοσοκομεία (αναβάθμιση κλινικών, συστηματοποίηση της καθημερινής εκπαίδευσης, ελεύθερη  δωρεάν πρόσβαση σε καλά οργανωμένες βιβλιοθήκες και ηλεκτρονικά και έντυπα επιστημονικά περιοδικά και συγγράμματα , δωρεάν συμμετοχή και κάλυψη όλων των εξόδων σε επιστημονικά συνέδρια κύρους κλπ), ώστε να παρέχεται η δυνατότητα σε περισσότερους νέους γιατρούς να κατακτήσουν την εξειδικευμένη  ιατρική γνώση,  

-αλλά κυρίως σαν συζήτηση στο πώς θα βάλουμε μεγαλύτερους φραγμούς στη πλειοψηφία των  νέων γιατρών για να κατακτήσουν αυτή την εξειδικευμένη  γνώση.

Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί και το περιβόητο προσχέδιο νόμου ή πρόταση του ΚΕΣΥ που δόθηκε στη δημοσιότητα στα μέσα του Απρίλη του 2011.

  Βασικά σημεία της πρότασης του ΚΕΣΥ είναι:
-Καθιερώνονται ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις για την έναρξη ειδικότητας.
-Ιδρύονται Επιστημονικές Εταιρείες των ιατρικών ειδικοτήτων, στις οποίες θα αντιστοιχούν οι 41 κύριες ειδικότητες. Οι Επιστημονικές Εταιρείες θα έχουν σημαντικές αρμοδιότητες, όπως τη χορήγηση του τίτλου ιατρικής ειδικότητας και την εισήγηση για το αναλυτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης των ειδικευομένων γιατρών
-Προβλέπεται η ίδρυση Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Επιστημών Υγείας του ΚΕΣΥ.
-Από το 2012 θα συσταθούν Εκπαιδευτικά Κέντρα και αντίστοιχες Μονάδες για την εκπαίδευση των ειδικευομένων, ενώ καθιερώνεται και «Βιβλιάριο Εκπαίδευσης».
-Η εκπαίδευση για τη λήψη ειδικότητας θα γίνεται σε Εκπαιδευτικές Μονάδες που θα ιδρυθούν ανά νοσοκομείο ή ομάδα νοσοκομείων υπό ένα ενιαίο, πιθανώς ανά περιφέρεια, Εκπαιδευτικό Κέντρο. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιείται με κυκλική εναλλαγή των ειδικευομένων στις εκπαιδευτικές μονάδες.
-Ο συνολικός αριθμός θέσεων ειδίκευσης θα καθορίζεται, μεταξύ άλλων, από τις ανάγκες του πληθυσμού.
-Ο τίτλος της ιατρικής ειδικότητας θα απονέμεται με απόφαση της οικείας Επιστημονικής Εταιρείας Ιατρικών Ειδικοτήτων μετά τη συμπλήρωση του χρόνου εκπαίδευσης του ειδικευομένου και την επιτυχή συμμετοχή του και σε προφορικές εξετάσεις, που θα διεξάγονται τρεις φορές το χρόνο (κάθε Φεβρουάριο, Ιούνιο και Οκτώβριο). Οι Επιστημονικές Εταιρείες Ιατρικών Ειδικοτήτων μπορούν να επιλέξουν και επιπλέον γραπτές εξετάσεις, οι οποίες προηγούνται των προφορικών και γίνονται με το σύστημα των ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής, από όλο το φάσμα του γνωστικού αντικειμένου της αντίστοιχης ειδικότητας. Η επιτυχία στις γραπτές εξετάσεις είναι προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις προφορικές.



Εδώ αξίζει να επισημάνουμε ότι η κόκκινη κλωστή που διαπερνά τη φιλοσοφία της συγκεκριμένης πρότασης, δηλαδή η προσπάθεια είτε μέσω εξετάσεων είτε μέσω άλλων μεθόδων να αποκλειστεί ένα μεγάλο τμήμα νέων γιατρών από την ειδικότητα δεν είναι νέα στην Ελλάδα.
Σαν ιδέα έχει πέσει από το 1997, αλλά προσπάθειες να βρει το δρόμο νομοθετικής εφαρμογής έγιναν και το 2000 και το 2004 .
Άρα δεν  είναι γέννημα μόνο της παρούσας συγκυρίας την οποία διέρχεται η χώρα, αλλά αποτελεί  ένα βαθύτερο χρονικά σχεδιασμό (τουλάχιστον 15ετίας) των αστικών εξουσιαστικών ελίτ στη χώρα μας. Επόμενα κρύβει και μια βαθύτερη ανάγκη του  κοινωνικο- οικονομικού σχηματισμού (δηλαδή του Ελληνικού καπιταλισμού) την οποία αμέσως τώρα θα παραθέσουμε.


Δυο ερωτήματα χρειάζεται να απαντηθούν .
Γιατί επιμένουν στην εφαρμογή αυτών των σχεδίων;
Πώς «τεκμηριώνουν» τις προτάσεις τους;

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι εξόχως πολιτική και δεν έχει καμία  σχέση  με θεωρίες και απόψεις που κυκλοφορούν στην ιατρική πιάτσα περί ασχετοσύνης  ή συγκεκριμένης ιδιομορφίας του Λοβέρδου και των επιτελών του.
Το έχουμε επανειλημμένα γράψει σε αυτό το ιστολόγιο.
Ο καπιταλισμός στη χώρα μας αλλά και ευρωπαϊκά έχει μπει σε ένα στάδιο που για να σταθεί στον παγκόσμιο  οικονομικό ανταγωνισμό είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε ανατροπές και αναδιαρθρώσεις οι οποίες:
-Θα ελαχιστοποιούν την κρατική (και δημόσια) παρέμβαση ή δράση στο χώρο της οικονομίας
-Θα δημιουργούν νέα  πεδία-χώρους δράσης  για κερδοφόρες επενδύσεις στο ιδιωτικό κεφάλαιο
-Θα  δημιουργούν συνθήκες  ιδιαίτερα χαμηλού  κόστους της εργατικής δύναμης (χειρωνακτικής και πνευματικής) για να καταστούν και  ιδιαίτερα  κερδοφόρες οι επενδύσεις και να ανέβει το μέσο ποσοστό κέρδους.
-Θα δημιουργούν ένα τέτοιο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων ( κατάργηση συμβάσεων, κατάργηση ωραρίων, καταστρατήγηση δικαιωμάτων εργαζομένων, διευκόλυνση απολύσεων, μερική απασχόληση κλπ), που θα κάνουν ελκυστικό το τοπίο για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα η κατάσταση περιπλέκεται έτι περαιτέρω, λόγω της κρίσης δημοσίου χρέους και όξυνσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων του ελληνικού καπιταλισμού και της ασφυκτικής οικονομικής κατοχής των διεθνών τοκογλύφων.

Πώς μεταφράζεται αυτό στα ζητήματα της ιατρικής εκπαίδευσης και ειδικότητας;

Οι αστοί οικονομολόγοι της υγείας έχουν από καιρό διατυπώσει την άποψη ότι ένα μεγάλο μέρος των λειτουργικών δαπανών, τόσο των κρατικών-δημόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας όσο και των ιδιωτικών –επιχειρηματικών φορέων, οφείλεται στην ύπαρξη ενός «πολυάριθμου» στρώματος ιατρών υψηλής εξειδίκευσης. Μέσα στις δαπάνες (έξοδα) που τους «αναγκάζει»  αυτό το στρώμα,  εκτός των άλλων, είναι και το  μισθολογικό βάρος που προκαλεί .
Σε καιρούς πτώσης των ποσοστών κέρδους, καπιταλιστικής κρίσης και κρίσης δημοσίου χρέους και ελλειμμάτων, οι  αστικές κυβερνήσεις ψάχνουν  να βρουν λύσεις ώστε 
-αυτά τα κόστη να ελαχιστοποιηθούν ή τουλάχιστον να μειωθούν δραματικά, για να ελαχιστοποιηθούν  και οι απώλειες κερδών των επιχειρηματικών ομίλων υγείας και να τους δοθούν έτσι κίνητρα για επενδύσεις 
-αλλά και να μειωθούν δραματικά και οι κοινωνικές  δαπάνες του αστικού κράτους. (Tα κονδύλια που θα κρατηθούν  από αυτή τη συρρίκνωση των κρατικών δαπανών, θα δοθούν ως κίνητρα, δηλαδή «δανεικά κι αγύριστα», στους επιχειρηματικούς ομίλους και «κλυδωνιζόμενους»  τραπεζίτες)!

Το ζήτημα αυτό το αντιμετώπισαν και το αντιμετωπίζουν οι διάφορες αστικές κυβερνήσεις στις χώρες της Ευρώπης. Οι λύσεις που δίδουν διαφέρουν ανάλογα με τις ιδιομορφίες της κάθε χώρας  αλλά  στο ίδιο αποτέλεσμα καταλήγουν.

Μια επιλογή που προβάλουν και εφαρμόζουν είναι να υπάρχει αυστηρά περιορισμένος αριθμός εισαγομένων στις ιατρικές σχολές, νέο «κοσκίνισμα» των φοιτητών μέσα στις σχολές και συνήθως μετά τη κτήση του πτυχίου να μην υπάρχουν εξετάσεις για την έναρξη ειδικότητας.
Έτσι με αυτό τον τρόπο ετησίως παράγεται  ένας σχετικά μικρός και απόλυτα ελεγχόμενος αριθμός αποφοίτων, οι οποίοι μετά πάροδο κάποιων ετών ειδίκευσης μετατρέπονται σε ένα   στρώμα υψηλά  ειδικευμένων γιατρών .
Η σχετική αριθμητική «έλλειψη»  γιατρών σε αυτή τη περίπτωση  αντισταθμίζεται με υψηλή εκπαίδευση νοσηλευτών, που κοστίζουν όμως (στο κράτος και στους επιχειρηματίες)  πολύ φθηνότερα και στους οποίους νοσηλευτές μεταβιβάζεται, ως μέρος των καθηκόντων τους,  κι ένα μέρος της διαδικασίας   που στην Ελλάδα ονομάζεται «ιατρική πράξη». Σε ανεπτυγμένες χώρες που προκρίνουν αυτή τη λύση παρατηρείται σχετικά «χαμηλός» αριθμός γιατρών ανά 10000 κατοίκους και συγκριτικά σχετικά πιο αυξημένος αριθμός νοσηλευτών ανά 10000 κατοίκους.


Μια άλλη επιλογή, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις  που για διάφορους λόγους έχει δημιουργηθεί   ένα συγκριτικά «πολυάριθμο» στρώμα γιατρών με αυξητικές τάσεις και ένα «ολιγάριθμο» συγκριτικά σώμα νοσηλευτών, είναι να επιλέγεται ένας  ισχυρός φραγμός μεταξύ πτυχίου σχολής και ειδικότητας (με εξετάσεις ή άλλους τρόπους) ούτως ώστε  από το φραγμό αυτόν να περνά ένα πολύ μικρό στρώμα, απόλυτα ελεγχόμενων εξειδικευμένων γιατρών.

Σε τούτη τη περίπτωση δημιουργείται ένα δεύτερο και πολυάριθμο  στρώμα ανειδίκευτων ( οι οποίοι το πολύ- πολύ να περνάνε περιοδικά μια σεμιναριακού τύπου εκπαίδευση για την απόκτηση κάποιων δεξιοτήτων ή μια προπτυχιακή ψευτοεξειδίκευση)  ιδιαίτερα χαμηλόμισθων γιατρών, οι οποίοι αναλαμβάνουν την «λάντζα» (απασχόληση σε τσεκαπάδικα, triage μαζί με τους νοσηλευτές στα ιδιωτικά και δημόσια Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, εσωτερικές εφημερίες σε ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτήρια, «συνταγογράφοι» και γενικά μπαλώνουν μέσω της μερικής απασχόλησης και της εργασιακής περιπλάνησης κενά του συστήματος).
Σε τούτη την επιλογή φαίνεται να προσανατολίζεται η παρούσα κυβέρνηση  στη χώρα μας όπως τουλάχιστον φαίνεται από τις προτάσεις, του πλήρως εξαρτώμενου από αυτήν, ΚΕΣΥ.

Μάλιστα με πρόσχημα την αντιμετώπιση  της κρίσης χρέους και δημοσιονομικών ελλειμμάτων της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, γίνεται προσπάθεια αυτές οι επιλογές να ενταχθούν σε ένα συνολικό  πακέτο  αντιδραστικών ανατροπών του συστήματος υγείας στη χώρα μας (συγχωνεύσεις-καταργήσεις νοσηλευτικών μονάδων , ΕΟΠΥΥ, κατάργηση προσλήψεων στο ΕΣΥ κλπ).

Η νέα ελίτ επιστημόνων που θα μπαίνει στη διαδικασία της ειδικότητας θα ελέγχεται από τις αντίστοιχες επιστημονικές  εταιρείες ιατρικών ειδικοτήτων, δηλαδή για να λέμε και το πράγμα με το όνομά τους από το μεγαλοκαθηγητικό και μεγαλοδιευθυντικό κατεστημένο και επίσης η όλη διαδικασία της εκπαίδευσης- εξειδίκευσης θα είναι υπό το «άγρυπνο βλέμμα» των φαρμακοβιομηχανιών, των φαρμακεμπόρων και των εταιρειών υγειονομικού υλικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού .
Η νέα επιστημονική ελίτ στο χώρο της υγείας θα συνδέει την τύχη , την ύπαρξή της και την επαγγελματική –επιστημονική της εξέλιξη κυριολεκτικά από τις διαθέσεις των επιχειρηματικών ομίλων του φαρμάκου, υγειονομικού υλικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
 Όπως λέμε SKODA Ξάνθη ή CHIPITA ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ!
(Ας μας συγχωρέσουν οι φίλοι των αξιαγάπητων ποδοσφαιρικών ομάδων , δεν έχουμε κάτι εναντίον τους)

Εσείς ποιοι λέτε να είναι οι χορηγοί και οι δωρητές των εταιρειών που αναφέρει και η πρόταση του ΚΕΣΥ;  
Εσείς ποιοι λέτε να είναι  οι χρηματοδότες και διοργανωτές των συνεδρίων από τα οποία οι εκλεκτοί  ειδικευόμενοι θα λαμβάνουν μόρια συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης ;

 Πώς τώρα προσπαθούν να τεκμηριώσουν την πρότασή τους

Όλη η πρόταση στηρίζεται σε ένα ιδεολόγημα.
Τον πληθωρισμό γιατρών στην Ελλάδα.
Δηλαδή ότι η Ελλάδα έχει υπερβολικό αριθμό γιατρών για τα πληθυσμιακά δεδομένα της .
Προς τούτο χρησιμοποιούν τα στατιστικά δεδομένα, σχετικά με το εργατικό δυναμικό  στο χώρο της υγείας, που δημοσιεύει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) και τα συγκριτικά αποτελέσματα που προκύπτουν από αυτά.
ΚΛΙΚ ΕΔΩ (σελίδες 115-122 του pdf εγγράφου).
Οι πίνακες της ΠΟΥ δείχνουν απόλυτο αριθμό γιατρών (οποιασδήποτε βαθμίδας) και πυκνότητα ιατρικού δυναμικού ανά 10000 κατοίκους, καθώς και απόλυτο αριθμό νοσηλευτικού προσωπικού και πυκνότητα νοσηλευτικού προσωπικού ανά 10000 κατοίκους.

Τι δείχνουν αυτοί οι πίνακες:







Ότι η χώρα μας είναι η δεύτερη στο κόσμο αυτή τη στιγμή σε αριθμό γιατρών ανά 10000 κατοίκους μετά την Κούβα.

ΧΩΡΑ
Πυκνότητα ιατρών /10000 κατοίκους
Πυκνότητα νοσηλευτικού προσωπικού/10000 κατοίκους
ΚΟΥΒΑ
64
 86,4
ΕΛΛΑΔΑ
60,4
 36,6
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
48,5
125,6
ΑΥΣΤΡΙΑ
47,5
  78,4
ΓΕΩΡΓΙΑ
45,4
  38,9
ΡΩΣΙΑ
43,1
  85,2
ΙΤΑΛΙΑ
42,4
  65,2
ΝΟΡΒΗΓΙΑ
40,8
147,6
ΕΛΒΕΤΙΑ
40,7
159,6
ΙΣΛΑΝΔΙΑ
39,3
164,8
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
37,6
  53,3
ΙΣΠΑΝΙΑ
37,1
  51,6
ΣΟΥΗΔΙΑ
35,8
115,7
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
35,3
108,2
ΓΑΛΛΙΑ
35,0
  89,4
ΔΑΝΙΑ
34,2
145,4



Αν μείνει κάποιος  στα αριθμητικά και μόνο δεδομένα του πίνακα, τότε δεν του μένει παρά να παραδεχτεί ότι οι εγχώριοι ιδεολόγοι του υπερπληθωρισμού γιατρών έχουν δίκιο.
Και θα διερωτηθεί μάλιστα  όπως ο κ. Μόσιαλος κι ο κ. Λιαρόπουλος, πώς με  τόσους γιατρούς και έχουμε από τις πιο χαμηλές επιδόσεις σε ποιότητα και αποτελέσματα.


Είναι όμως στην πραγματικότητα έτσι τα πράγματα;
Η άποψή μας είναι πώς όχι.
Και μάλιστα η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα  δεν είναι θέμα αριθμού γιατρών και νοσηλευτών μόνο αλλά και οργάνωσης και λειτουργίας ολόκληρου του συστήματος υγείας , για να μην πούμε ολόκληρου του πολιτικού συστήματος.
Η Κούβα πχ έχει και πολλούς γιατρούς αναλογικά (πρώτη στον  κόσμο) και αρκετούς νοσηλευτές, αλλά έχει και ένα σύστημα υγείας τόσο καλά οργανωμένο και φιλολαϊκό που την κατατάσσει στις κορυφαίες χώρες του πλανήτη και σε ποιότητα και σε αποτελεσματικότητα. Μάλιστα αποτελεί και εξαγωγικό προϊόν της χώρας!
Αντίστοιχα είναι γνωστό  επίσης ότι  οι σκανδιναβικές χώρες έχοντας αρκετά μικρότερο αριθμό γιατρών ανά 10000 κατοίκους, αλλά πολύ υψηλό αριθμό νοσηλευτών και μια πολύ καλή οργάνωση ολόκληρου του συστήματος υγείας, που όμως λειτουργεί καθαρά με όρους αγοράς και καπιταλιστικής οικονομίας, φημίζονται για την ποιότητα υπηρεσιών υγείας , τουλάχιστον... όσων έχουν τη δυνατότητα να τις προσεγγίζουν.

Αλλά γιατί είπαμε ότι η πραγματικότητα δεν είναι αυτή που δείχνουν τα αριθμητικά δεδομένα;
Γιατί σε αντίθεση με την κυβέρνηση, τα  διάφορα αστικά κόμματα, ιατρικούς συλλόγους ακόμη και μεμονωμένους γιατρούς εμείς «εθελοτυφλούμε» μπροστά στην καθαρότητα των αριθμών;

Θα απαντήσουμε με ένα ερώτημα που θα διευκολύνει την τεκμηρίωση της άποψής μας.
Τι αξία έχει το κατά κεφαλήν εισόδημα; 
Πόσο αυτός ο δείκτης εκφράζει πραγματικό ξεχωριστό εισόδημα του κάθε κατοίκου της χώρας;
Τι σημαίνει για μένα, για τον Βγενόπουλο, για τον Προβόπουλο, για τον Βαρδινογιάννη, για τον άνεργο νοσηλευτή , για τον άνεργο γιατρό ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα είναι 20.830 ευρώ;
Λέει αυτό τίποτα για το πραγματικό  ετήσιο εισόδημα, για το βιοτικό επίπεδο , για την ποιότητα ζωής  τη δική  μου, του άνεργου νοσηλευτή, του άνεργου γιατρού, του μερικώς απασχολούμενου ντελιβερά;
Έχω τα ίδια εισοδήματα με τον διοικητή  της Τράπεζας της Ελλάδος  Γ. Προβόπουλο;
Σε μια τετραμελή οικογένεια με δυο παιδιά που πηγαίνουν σχολειό, με το ένα γονέα απλό μισθωτό του ιδιωτικού τομέα , τη μητέρα μερικώς απασχολούμενη  και χωρίς άλλη πηγή εισοδήματος,  αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό  οικογενειακό ετήσιο εισόδημα είναι 20.830 Χ 4= 83.320 ευρώ;

Μην τρελαθούμε και τελείως !

Ε, όση αξία έχει αυτό το μέγεθος, αυτός ο δείκτης,  άλλη τόση αξία έχει και το ότι η χώρα μας έχει 60,4 γιατρούς /10000 κατοίκους.
Διότι αυτή η επιβλητική αναλογία  πρέπει να συσχετισθεί  με  τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της χώρας, τα επιδημιολογικά στατιστικά δεδομένα , την ανυπαρξία στην ουσία  καθολικού οργανωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τις εργασιακές σχέσεις που επικρατούν στον ιατρικό χώρο, τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό δυναμικό στα νοσοκομεία ακόμη και με βάση τα παλιά οργανογράμματα , την ανυπαρξία στην ουσία υγειονομικού χάρτη κλπ

Τι θέλουμε να πούμε με αυτό.
-Ας εφαρμόσουν ανθρώπινες εργασιακές σχέσεις και ανθρώπινα ωράρια εργασίας στους γιατρούς,
-ας εφαρμόσουν ένα δημόσιο καθολικό σύστημα ΠΦΥ πλήρως στελεχωμένο με ιατρικό προσωπικό το οποίο θα εργάζεται με ανθρώπινα ωράρια,
-ας δώσουν τη δυνατότητα να υπάρχει πλήρης, επαρκής  και πραγματική ιατρική και υγειονομική  κάλυψη σε κάθε γωνιά, σε κάθε  νησί αυτής της χώρας ,
-ας στελεχώσουν επαρκώς  και με βάση ανθρώπινα ωράρια εργασίας (και υπάρχουν προτάσεις του συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ ) τα νοσοκομεία της χώρας,
-ας δημιουργήσουν επί τέλους ένα υγειονομικό χάρτη σύμφωνα με τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και τα επιστημονικά στατιστικά και άλλα δεδομένα

 και τότε θα δούμε αν υπάρχει πληθωρισμός γιατρών!

Ότι δεν υπάρχει προγραμματισμός στις ειδικότητες και έτσι άναρχα εξειδικεύεται όπου γουστάρει ο καθένας, ανεξάρτητα από τις ανάγκες του πληθυσμού, είναι μια σχετική μεν αλλά και άλλη  ιστορία, για την οποία καθολική ευθύνη φέρνουν αυτοί που κυβέρνησαν και κυβερνούν δεκαετίες τώρα τη  χώρα και δεν αξιώθηκαν, ούτε μέχρι σήμερα που μιλάμε, να δημιουργήσουν ένα πραγματικό και αξιόπιστο υγειονομικό  χάρτη βασισμένο σε επιστημονικά και αξιόπιστα δεδομένα και να προχωρήσουν σε ένα κεντρικό σχεδιασμό του πόσους  ακριβώς γιατρούς χρειαζόμαστε   σε ποιες  ακριβώς  ειδικότητες.

Ότι υπάρχει πλήρης αναρχία στην κατανομή του ιατρικού προσωπικού στην Ελληνική Επικράτεια είναι κι αυτή μια σχετική  και πονεμένη  ιστορία και οι ευθύνες είναι καθολικές σε αυτούς που απεδόθησαν και προηγουμένως.

Ας αφήσουν λοιπόν στην άκρη  το ιδεολόγημα αυτό και τους φραγμούς στην εξέλιξη των επιστημόνων υγείας οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι  και ορισμένοι στον ιατρικό χώρο.

Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει το υγειονομικό κίνημα να συγκρουστεί με  τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.
Μεθοδεύσεις που συνολικά υποτάσσουν την ιατρική εκπαίδευση και εξειδίκευση όχι στις λαϊκές ανάγκες, αλλά στις ανάγκες της αγοράς, των επιχειρηματικών ομίλων και του κεφαλαίου.
Να προβάλουν μια εναλλακτική πρόταση στα πλαίσια ενός καθολικού δημόσιου δωρεάν συστήματος υγείας όλων των βαθμίδων , πλήρως οργανωμένου , επαρκώς στελεχωμενου ,προσαρμοσμένου στις σύγχρονες αναγκες υγείας του πληθυσμού, ελεύθερα προσβάσιμου από κάθε κάτοικο  αυτής της χώρας, που θα ουσιαστικοποιεί την εκπαίδευση του ιατρικού δυναμικού.