Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Ενιαίο Μισθολόγιο =Γερμανικό ... φτωχολόγιο .

*Αφού κατάργησαν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας και τα αντικατέστησαν με ψευτοεπιδόματα  -και αυτά όχι για όλους-τώρα προσανατολίζονται  σε πλήρη κατάργησή τους από την 1η Ιουλίου μέσω της «ενσωμάτωσής»  τους  στο μισθό.
*Τα 18  μισθολογικά κλιμάκια των υπαλλήλων  μάλλον μετατρέπονται σε 10 , άρα  μεγαλώνει ο χρόνος ωρίμανσης πέρα από τα δύο έτη που ήταν σήμερα.
Kλέβουν δηλαδή και από εδώ, από τους μισθούς των εργαζομένων.
Μάλιστα ο χρόνος ωρίμανσης από το ένα κλιμάκιο στο άλλο ενδέχεται να είναι και πάνω από 4 έτη για τους εργαζόμενους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, ενώ θα είναι μικρότερος ( όμως πάνω από δύο έτη που είναι σήμερα)  όσο ανεβαίνει η εκπαιδευτική βαθμίδα.
*Μείωση αποδοχών επίσης θα προκύψει, πέρα από τα προαναφερόμενα, καθώς
οι εισηγητικές εκθέσεις προτείνουν  και περικοπή των επιδομάτων, προβλέποντας δύο μόνο επιδόματα και περιορισμό της αναλογίας επιδομάτων προς βασικό μισθό.
1.Το επίδομα θέσης προϊσταμένου
2.Συνθηκών εργασίας (στο οποίο θα ενσωματωθούν το οικογενειακό, το ανθυγιεινό όπου υπάρχει, των παραμεθορίων περιοχών όπου προβλέπεται και το νοσοκομειακό των υγειονομικών).Οι προτάσεις αναφέρουν ότι το ύψος και των δυο επιδομάτων δεν θα ξεπερνά τα 350 ευρώ μικτά!
Δηλαδή οικονομική σφαγή.
*Υπάρχει επίσης πρόβλεψη για διατήρηση των ειδικών μισθολογίων  των δικαστών, των γιατρών του ΕΣΥ, των στρατιωτικών και σωμάτων ασφαλείας, των καθηγητών πανεπιστημίων και ΤΕΙ και των διπλωματών, με το ανάλογο όμως …κούρεμα .

Αντί για ενίσχυση και αναβάθμιση των Δημόσιων Μονάδων Αιμοκάθαρσης Νεφροπαθών στην περιοχή Ηπείρου, δίδουν άδεια για ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών

Ενώ λοιπόν υπάρχει άμεση ανάγκη ενίσχυσης με μηχανήματα και προσωπικό (ιατρικό και νοσηλευτικό)  των Μονάδων Αιμοκάθαρσης Νεφροπαθών που λειτουργούν  στα Νοσοκομεία της  Ηπείρου, καθώς οι ασθενείς της ευρύτερης περιοχής ταλαιπωρούνται αφάνταστα λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και μηχανήματα,  η κυβέρνηση δια του Υπουργείου Υγείας δίδει άδειες για  ίδρυση και λειτουργία αντίστοιχων μονάδων σε ανώνυμες εταιρείες
‘Έτσι με απόφαση που υπέγραψε  σήμερα ο Υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) ,χορηγείται έγκριση σκοπιμότητας για την ίδρυση και λειτουργία Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης εκτός Νοσοκομείων και Κλινικών στην εταιρεία με την επωνυμία «ΗΠΕΙΡΟΣ ΜΟΝΑΔΑ ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και δ.τ. «ΗΠΕΙΡΟΣ Μ.Χ.Α. Α.Ε.» στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Ανακοίνωση από το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας

Διοικητής Νοσοκομείου βάζει ταρίφα ανά …κατηγορία

Σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης, Αστέριος Φαρμάκης, , οι ανασφάλιστοι πολίτες και οι αλλοδαποί  που προσέρχονται στο Νοσοκομείο, θα πρέπει να πληρώνουν το ποσό των 10 ευρώ και οι τουρίστες το ποσό των 20 ευρώ, καθώς όπως υποστηρίζει, επισκέπτονται την χώρα μας με πρόσχημα τον τουρισμό για να εξετάζονται δωρεάν. Σχετικά με τους ασφαλισμένους, αναφέρει πως το ποσό των 5 ευρώ εφαρμόζεται στα τακτικά και όχι στα επείγοντα ιατρεία. 

Πηγη:ΣΚΑΪ

Βασιλικότερος του βασιλέως
Να του δώσει bonus ο Λοβέρδος

Οι υπόλοιποι ας φροντίσουν να μαζευτεί.

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Αλληλεγγύη στον αγώνα των Αραβικών λαών για αυτοδιάθεση



ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΑΚΤΙΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΑΠΡΙΛΗ 2011 στις  12:00

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ!



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

Λαύριο 29/3/2011
Επί τρεις και πλέον ώρες από τις 15.00 σήμερα ισχυρές αστυνομικές και κατασταλτικές δυνάμεις συγκρούονται με κατοίκους στη γέφυρα του Κουβαρά, στο ύψος της Κερατέας. Είμαστε αντιμέτωποι με νέα εισβολή των ΜΑΤ στην πόλη μας!
Σε εγρήγορση αλλά δυο καίρια σημεία της πόλης της Κερατέας.
Ο κόμβος του Μπαλτά και το μπλόκο στο ΒΙΟ.ΠΑ. είναι γεμάτα από πολίτες του Δήμου Λαυρεωτικής σε μια ύστατη προσπάθεια να μην μπουν αστυνομικές δυνάμεις και μηχανήματα στην πόλη και το Οβριόκαστρο.

Στιγμή δεν έχουν σταματήσει να χτυπάνε οι καμπάνες ενώ η σειρήνα από το Δημαρχείο σκίζει τον αέρα της Λαυρεωτικής.
Οι κάτοικοι γνωρίζουν ότι έχουν δίκιο, το διεκδικούν και θα συνεχίσουν όπως κάνουν εδώ και 110 ημέρες, γιατί στηρίζουν τη νομιμότητα και απαιτούν την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων που έχουν κηρύξει παράνομο το έργο του ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο.
Οι θέσεις του Δήμου Λαυρεωτικής είναι γνωστές και αμετακίνητες…
Υπάρχουν προτάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με σύγχρονες μεθόδους. Η κυβέρνηση αρνείται το διάλογο.

Όμως από την αναλγησία, την ξεροκεφαλιά, την έλλειψη διαλόγου και την ακαμψία της Κυβέρνησης περνάμε σε μια επίδειξη πυγμής και επιβολής μέτρων χούντας και κατάλυσης κάθε δημοκρατικού δικαιώματος. Θέλουν να κάμψουν την αγωνιστικότητα και την αντίσταση των κατοίκων της Κερατέας και ευρύτερα της Λαυρεωτικής και στο πρόσωπό τους να χτυπήσουν όποιον αντιστέκεται απέναντι στη βάρβαρη και αντιλαϊκή τους πολιτική.

Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με αξιοπρέπεια για τον τόπο μας.
Αυτή τη στιγμή που για άλλη μια φορά με βία η κυβέρνηση και η αστυνομία χτυπάνε τον τόπο, τους κατοίκους και τη νεολαία μας, καλούμε κάθε θεσμικό παράγοντα, κάθε πολιτική δύναμη της Ελλάδας, όλους τους ενεργούς πολίτες να πάρουν θέση και να σταθούν στο πλευρό της αγωνιζόμενης Κερατέας. Καλούμε σε συμπαράσταση κάθε συμπολίτη μας.

Στην Κερατέα δε μπαίνει μόνο το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τίθεται ένα μεγάλο θέμα Δημοκρατίας.

Ζητάμε έμπρακτη αλληλεγγύη από παντού!

Εσείς πιάσατε το στόχο , εμείς ξεμείναμε…


…από γάζες, σύριγγες, μάσκες ,γάντια κλπ


Σήμερα :

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: ... Προμήθειες στα δημόσια νοσοκομεία;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: 250 εκατομμύρια λιγότερα φέτος στις προμήθειες υλικών και 150 εκατομμύρια στα φάρμακα σύνολο 400, ο έλεγχος που έκανα Φεβρουάριο και Ιανουάριο μου δείχνει ότι είμαι πάρα πολύ κοντά στο να πιάσω αυτό το στόχο των 400 εκατομμυρίων.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία, το στόχο τον πιάσατε.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Άρα το πάρτυ έχει τελειώσει. Απλώς υπάρχει περισσότερος χώρος για παρεμβάσεις

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.):24ωρη Πανελλαδική Απεργία στις 30/03/2011


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ  (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.)

 Ιουλιανού 42-46 τ.κ. 10434
 Τηλ.: 2108234914,
 fax: 2108234916,κιν.:6936557550
        email: pasonop@gmail.com
        www.pasonop.gr                         Αθήνα, 29/03/2011

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

«24ωρη Πανελλαδική Απεργία στις 30/03/2011»

        Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.) εκφράζει την αντίθεσή της στην αδιέξοδη πολιτική συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους και στην οριζόντια περιστολή των δαπανών για την Υγεία, ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που πρόθυμα ανέλαβε η σημερινή Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας απέναντι σε ξένα κέντρα.
        Η αναποτελεσματική πολιτική διαχείριση του ΕΣΥ μέχρι σήμερα από το ¨λογιστή¨ Υπουργό κ. Λοβέρδο -όπως καταγράφεται από την κάκιστη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σε μια χρονική συγκυρία που η προσέλευση στο ΕΣΥ παρουσιάζει αύξηση, από την αδυναμία ελέγχου του συστήματος των προμηθειών και του φαρμάκου,  από την έλλειψη μηχανοργάνωσης και διπλογραφικού συστήματος στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, - δημιουργεί μάλλον αρνητικό ισοζύγιο για τους Πολίτες.
        Ο αποκλεισμός του Νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας από τη συμμετοχή του στο Δημόσιο διάλογο και στη λήψη αποφάσεων για το μέλλον του ΕΣΥ που πραγματοποιείται πίσω από κλειστές πόρτες, από τις επιτροπές των δήθεν "σοφών", τις στρατιές των μυστικοσυμβούλων και των λοιπών "προθύμων", δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας πως το μέλλον αυτό προδιαγράφεται δυσοίωνο…
        Η ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π. ευθυγραμμιζόμενη με την ΟΕΝΓΕ, τη ΔΟΕ, την ΟΛΜΕ και άλλες Ομοσπονδίες του Δημοσίου, προκηρύσσει 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την Τετάρτη, 30/03/2011 και συμμετέχει στην πορεία διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στις 12:30μμ από τα Προπύλαια στην πλατεία Συντάγματος.

        Διεκδικούμε:
       Ελεύθερη πρόσβαση για όλους, σε ένα Δημόσιο, δωρεάν ΕΣΥ
       Άμεσες προσλήψεις Νοσηλευτικού προσωπικού, για ασφαλείς αναλογίες Νοσηλευτών/Ασθενών
       Ούτε μια νοσηλευτική κλίνη λιγότερη στο ΕΣΥ
       Ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια
       Άμεση ένταξη του Κλάδου στα ΒΑΕ

                       
Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΝΟΠ
         



Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΑL TSANTIRI NEWS




 ... Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια - βέβαια. Ανοιχτό ζήτημα το θέμα των προμηθειών στα νοσοκομεία, γιατί απ' ό,τι μου έλεγε και ο κ. Ρωμανιάς είχε προσωπική εμπειρία. Πήγε σε ένα νοσοκομείο γνωστός του…
 κ. ΡΩΜΑΝΙΑΣ: Όχι σε ένα. Έχω πάει σε πάρα πολλά νοσοκομεία.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και μέχρι και τις γάζες τους λένε. Δεν ξέρω αν αυτό εσείς το θεωρείτε ότι μπορεί να είναι αντίδραση από την πλευρά κάποιων γιατρών. Τους λένε "φέρε οξυζενέ από το σπίτι, φέρε γάζες".
 Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τα είπαμε. Είναι υπαρκτό πρόβλημα. Υπάρχουν και ορισμένες φορές που κλινική βοηθάει άλλη κλινική. Υπάρχουν ελλείψεις από κακή αντίληψη περικοπής. Περικοπή είναι, όπως είπα και στην αρχή στην εκπομπή σας, μείωση της σπατάλης, δεν είναι "δεν αγοράζω υλικά".

Οπότε συνάδελφοι πάρτε αυτή τη δήλωση του υπουργού και δώστε την στους διοικητές των νοσοκομείων σας.
Αναμένω νέα σας...


... Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Λέω λοιπόν, όχι να σε δείρω, και εγώ κάτι να βάλω. Τι να βάλω, την κυριαρχία μου; Να πουλήσω έδαφος; Δεν γίνεται. Το Σύνταγμα το απαγορεύει κι αν και το Σύνταγμα δεν το απαγόρευε ακόμη, είναι προδοσία.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα το υπογράψαμε. Το υπογράψαμε αυτό.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όμως, εμείς δεν λέμε να πωληθεί έδαφος.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το λέει το μνημόνιο.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ακούστε, κ. Παπαδάκη. Άλλο πωλώ - που δεν μπορώ - ένα νησί, που δεν μπορώ να το κάνω, δηλαδή είναι και κωμικό, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, άλλο πουλώ ένα οικόπεδο σε ένα νησί. Το καταλαβαίνετε; Καταλαβαίνετε τη διαφορά;

Ναι, αυτό που καταλαβαίνουμε είναι:
1.και το δημόσιο  οικόπεδο είναι έδαφος, άρα όταν το πουλάς  διαπράττεις προδοσία
2. ότι μπορείς να  χωρίσεις το νησί σε οικόπεδα και μετά… πουλάς  το νησί σε οικόπεδα !

Τι ακούω ο άνθρωπος από αυτόν  το Λοβέρδο…
Θα τρελαθώ κυρία μου...

 Πηγή:ΑΠΕ

Προς καναπεδάκηδες…



Όσο δεν θα βγαίνετε στους δρόμους διαδηλώνοντας και ζητώντας αυτά που σας ανήκουν , τη ζωή που σας ανήκει , όσο δεν δημιουργείτε συνθήκες  ώστε αυτοί που θάβουν σήμερα τα όνειρά σας να μη ξέρουν πού να κρυφτούν,  τόσο  θα δίνετε το δικαίωμα στον Α. Λοβέρδο και στον κάθε Λοβέρδο να ράβει "καινούργια κουστούμια" και να ισχυρίζεται αυτά:

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: ….Η μισή αλήθεια είναι κακό πράγμα και, κ. Χατζηνικολάου, είδαμε μέχρι στιγμής έναν πάρα πολύ σοβαρό ελληνικό λαό να παρακολουθεί με θετικό τρόπο ακόμα και τη μείωση του εισοδήματος του. Δεν λέω ότι ήταν χαρούμενος …
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα μη το λέτε αυτό, γιατί μου θυμίζει αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός ότι τον σταματούν στο δρόμο και του λένε να δώσω τη σύνταξή μου για την Ελλάδα κλπ. και θέλω να σας πω ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο κόσμος θεωρεί, οι πολίτες θεωρούν η μεγάλη τους πλειονότητα και ανεξαρτήτως πολιτικών τοποθετήσεων, ότι για άλλη μια φορά καλούνται να πληρώσουν οι μικροί και οι μεσαίοι.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Άλλο αυτό.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ε, πώς άλλο αυτό; Μα είναι μόνο αυτό.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, θέλω να ταξινομήσω κάπως με καλύτερο τρόπο τις δικές μου σκέψεις, μήπως δημιουργώ εγώ λάθος μηνύματα και φταίω εγώ. Πρώτον, στις μεγάλες αποφάσεις, η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής, κ. Χατζηνικολάου, ήταν η περσινή, το Μάιο, μισθοί, συντάξεις, 13ος - 14ος, τα θυμάστε. Δεν υπήρχε μεγαλύτερη και οξύτερη και οδυνηρότερη για έναν Υπουργό και φυσικά για τον Πρωθυπουργό απόφαση από εκείνη.
Εάν θυμηθούμε τη στάση του λαού τότε, θα δείτε ότι στην πλειοψηφία το στήριξε. Έκτοτε έχουμε επιμέρους πολιτικές για επιμέρους θέματα που διαμορφώνονται επιμέρους πλειοψηφίες υπέρ των κυβερνητικών μέτρων. Αυτό είναι μια αλήθεια.

Διαλέγετε…


Πηγή:ΑΠΕ
ΥΓ: Σιγά μη παραιτούνταν ο Λοβέρδος στο εξάμηνο...
      Όλα καλά πάνε...

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κάνετε σκέψεις παραίτησης;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι καμία.
 Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ρωτώ, γιατί είχατε πει ότι στο εξάμηνο θα κάνετε απολογισμό, τι λέει ο απολογισμός σας;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Την Πέμπτη 31 του μηνός έχω προσκαλέσει την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, αύριο το απόγευμα που έχουμε συνεδρίαση για το Ωνάσειο θα τους το ανακοινώσω, την Πέμπτη τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του Υπουργείου και την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων να της παρουσιάσουμε την πορεία μας σε ό, τι αφορά την εγκαθίδρυση ψηφιοποιημένου λογιστικού διπλογραφικού συστήματος και την μηχανοργάνωση στα νοσοκομεία.

ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

(Εξ)Αγόρασε τη σύνταξη που δεν θα πάρεις ποτέ...


Με τρικ προσωρινής σωτηρίας, που οδηγούν όμως με μαθηματική βεβαιότητα σε δραματική περικοπή των συντάξεων εντός της επόμενης τριετίας, αλλά και σε μεσοπρόθεσμη στοχευμένη και συνολική απαξίωση και πλήρη διάλυση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, επιχειρεί η κυβέρνηση τη... διάσωση των ασφαλιστικών ταμείων που μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2011 είναι αντιμέτωπα με το φάσμα της χρεωκοπίας και της κατάρρευσης. 
Ήδη ομολογείται επισήμως ότι το Μνημόνιο μέσω της δραματικής μείωσης των μισθών και της εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας, αύξησε τα ελλείμματα των ταμείων συνολικά κατά 2 έως 2,5 δισ. ευρώ, με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας να ομολογεί την δραματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, αλλά να καθησυχάζει ότι ...δεν είμαστε αντιμέτωποι (ακόμα) με οικονομικό κραχ!

Είναι κοινό μυστικό ότι τα δύο μεγαλύτερα ταμεία, το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ βρίσκονται "στο κόκκινο" συσσωρεύοντας μέσα σε ένα χρόνο, κυρίως λόγω της αύξησης της ανεργίας (θα φθάσει το 22%, δηλαδή οι άνεργοι μέσα στο 2011 θα ξεπεράσουν το 1.200.000) και της μείωσης (έως 25%) των μισθών, 7 δισ. ευρώ έλλειμμα, αδυνατώντας υπό της παρούσες συνθήκες να καταβάλλουν συντάξεις και άλλες παροχές προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.

Στα 10 δισ. ευρώ η εισφοροδιαφυγή

Συνολικά η εισφοροδιαφυγή σε όλα τα Ταμεία αγγίζει πλέον τα 10 δισ. ευρώ (!) με 300.00 επιχειρήσεις να οφείλουν καθυστερημένες εισφορές στο ΙΚΑ περισσότερα από 5 δισ. ευρώ. Ειδικότερα το ΙΚΑ εμφανίζει καθίζηση εσόδων στο πρώτο 2μηνο του 2011 που ξεπερνά το 16,5%, με το ποσοστό εισφοροαποφυγής να έχει ξεπεράσει το 30%! Το Ταμείο των Ελεύθερων Επαγγελματιών έχει απορροφήσει (για το 2011) το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής επιχορήγησης και θα χρειαστεί νέες (κρατικές) ενισχύσεις, κάτι όμως που απαγορεύει ρητά το Μνημόνιο, και ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος που υπαγόρευσε ουσιαστικά η τρόικα. Η κατάσταση του Ταμείου των Ελευθεροεπαγγελματιών είναι τραγική, καθώς 407.000 (1 στους 2) ελεύθεροι επαγγελματίες δεν καταβάλλουν εισφορές με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να αναζητά 4 δισ. ευρώ.

400.000 στην έξοδο

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας διαμόρφωσαν ένα δεύτερο ασφαλιστικό νομοσχέδιο δίπλα στον Νόμο Λοβέρδου (3863/2010) με τρεις βασικές ρυθμίσεις "σωτηρίας" των Ταμείων:

1. Με το πρόσχημα της αποκατάστασης των αδικιών (διαφορετικές ταχύτητες εξόδου στη συνταξιοδότηση) διαμορφώνονται νέοι όροι για πρόωρη συνταξιοδότηση 400.000 εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, κυρίως μέσω της εξαγοράς (έως 7) πλασματικών ετών εργασίας και τη μηνιαία καταβολή (για την εξαγορά) 165 ευρώ τον μήνα! (20% επί του 25πλάσιου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη για κύρια σύνταξη και 6% για επικουρική). 
Δηλαδή τα ταμεία θα καλύψουν τις προσωρινές ταμειακές ανάγκες τους με "ζεστό χρήμα" ασφαλισμένων, γνωρίζοντας ουσιαστικά ότι είναι σχεδόν αδύνατο να καταβάλλουν τις μελλοντικές συντάξεις όσων σπεύσουν για εξαγορά ετών εργασίας! 
Στα πλασματικά έτη εντάσσονται πλέον και τα παιδιά (άρθρο 40). Η εξαγορά ετών για το πρώτο παιδί απαιτεί 1.980 ευρώ, για το δεύτερο παιδί 5.940 ευρώ και για το τρίτο παιδί 9.900 ευρώ. Μάλιστα σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής των χρημάτων παρέχεται έκπτωση 15%, με τα ποσά να πέφτουν στα 1.683 ευρώ για το πρώτο παιδί, στα 5.049 ευρώ για το δεύτερο παιδί και 8.415 για το τρίτο παιδί.

...με μειωμένη σύνταξη έως 40%!

2. Με άλλα λόγια 400.000 εργαζόμενοι από τον Δημόσιο τομέα, τις ΔΕΚΟ και τον ιδιωτικό τομέα καλούνται να καταβάλλουν στα ταμεία σταδιακά και μέσα σε μια 7ετία από 16.170 ευρώ έως 18.000 ευρώ ο καθένας προκειμένου να κατοχυρώσουν μια μέση σύνταξη (1.200 - 1.400 ευρώ) που θα είναι ήδη μειωμένη τουλάχιστον κατά 20% από τις προβλέψεις του Νόμου Λοβέρδου (περικοπή 13ης και 14ης, μείωση του συντελεστή αναπλήρωσης από το 2013) και θα μειωθεί περαιτέρω όταν ξεκινήσει η καταβολή της! 
Και αυτό γιατί η κυβέρνηση ταυτόχρονα με την στοχευμένη έξοδο από την εργασία για την ηλικιακή ομάδα 45 - 60 ετών, δρομολογεί την άμεση και υποχρεωτική (!) καθιέρωση της λεγόμενης προσωρινής σύνταξης, η οποία ωστόσο θα είναι μειωμένη κατά 20% σε σχέση με τις τελικές αποδοχές. Το πρόσχημα για να περάσει η ρύθμιση της προσωρινής και μειωμένης σύνταξης είναι η άμεση απόδοσή της!

Και μόνιμη μείωση εισφορών...

3. Στο ίδιο νομοσχέδιο και με στόχο να εισπραχθούν 200 έως 300 εκ. ευρώ εντός του 2011, η κυβέρνηση επιχειρεί να δελεάσει 300.000 επιχειρήσεις προκειμένου να ρυθμίσουν έναντι 200 ευρώ τον μήνα, παλιότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους που αθροιστικά φθάνουν τα 5 δισ. ευρώ. Επίσης για τις επιχειρήσεις που ανταποκρίνονται στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις θεσπίζει μαζί με την "κάρτα εργασίας" τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10%. Ταυτόχρονα γενικεύεται η επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας θα είναι επιδοτούμενες όσον αφορά τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές.

Πηγή: Αυγή

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΕΙΝΗ

Ιωάννινα 22-3-11
                               
        Οι εργαζόμενοι, οι πολίτες της χώρας και ανάμεσά τους οι νοσοκομειακοί γιατροί βρίσκονται πάλι αντιμέτωποι με την πολιτική της κυβέρνησης, όπου μέσα από τις δεσμεύσεις του 4ου Μνημονίου επιδιώκει τη περαιτέρω μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων  και όλων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, την «εξοικονόμηση» πόρων κατά προτεραιότητα μέσω της μείωσης των δαπανών υγείας κατά 40% με πλαφόν το 6% του ΑΕΠ από 10% που είναι σήμερα.
        Με γοργούς ρυθμούς αποδομούνται οι εργασιακές σχέσεις, αυξάνεται η ανεργία, υπαλληλοποιούνται τα μεσαία στρώματα και οι αυτοαπασχολούμενοι, γκρεμίζεται το κοινωνικό κράτος (παιδεία, υγεία, δημόσιες παροχές κλπ), μειώνεται η φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου. Με μηδενικούς σχεδόν ρυθμούς αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή, η παραοικονομία και η απόδοση ευθυνών σε όσους επί χρόνια λυμαίνονται το δημόσιο τομέα, ιδιαίτερα στο χώρο της υγείας.
Η επικείμενη Σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις 25 Μάρτη θα κάνει σκληρότερη την επιβολή μιας τέτοιας πολιτικής σε όλη την Ευρώπη.

        Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση σ’ αυτή την πολιτική που καταδικάζει   την κοινωνία στη φτώχεια και την περιστολή των στοιχειωδών δικαιωμάτων της προς όφελος του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των «αγορών» για πολλά χρόνια.

        Σήμερα γίνεται ολοένα και πιο εμφανές ότι η   βελτίωση της θέσης των εργαζομένων προσκρούει στην κυβερνητική πολιτική του μνημονίου και προϋποθέτει την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

        Στο χώρο της υγείας, μετά τους ν. 3868/10 και 3918/11, αλλά και τις επί μέρους ρυθμίσεις της κυβέρνησης (μείωση προϋπολογισμών των νοσοκομείων, κατάργηση κάλυψης εργαστηριακών εξετάσεων από τον ΟΠΑΔ, διόδια στα τακτικά ιατρεία κλπ)  προωθείται η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας, οι πολίτες που έχουν πληρώσει τις υπηρεσίες υγείας δύο φορές με τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές καλούνται να ξαναπληρώσουν, ανοίγει ο δρόμος για την επέλαση των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση υγείας και σύνταξης.

        Οι ελλείψεις, αλλά και η κακή ποιότητα των υλικών στα νοσοκομεία είναι πλέον η καθημερινή πραγματικότητα.
        Η αποψίλωση των νοσοκομείων από τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις και την ουσιαστική αναστολή των προσλήψεων προσωπικού δημιουργούν εκρηκτικές καταστάσεις ιδιαίτερα στα μικρότερα νοσοκομεία της περιφέρειας.
        Μέσα σε αυτό το τοπίο δημοσιοποιήθηκε ο χάρτης υγείας και ανακοινώνεται την ερχόμενη εβδομάδα ο «Καλλικράτης» της υγείας, δηλαδή οι συγχωνεύσεις και η κατάργηση κλινικών και νοσοκομείων.

        Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε συγχώνευση για λόγους «οικονομίας», με πρόσχημα την υπολειτουργία των υποστελεχωμένων, υποχρηματοδοτουμένων και απαξιωμένων για χρόνια κλινικών ή νοσοκομείων. Αντίθετα, επαναλαμβάνουμε   αυτό που  τονίσαμε και στον Υπουργό Υγείας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Γιάννενα : Επιδιώκουμε :
•       Την ανάπτυξη των δημόσιων δομών υγείας στη περιοχή μας και τη χωροταξική κατανομή τους βάσει των πραγματικών αναγκών της περιφέρειας, με την παράλληλη ανάπτυξη της ΠΦΥ (ΚΥ αστικού και αγροτικού τύπου, οικογενειακοί γιατροί, ομάδες υγείας κλπ) και νοσοκομείων απαλλαγμένων από το βασικό όγκο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ανάπτυξη αυτόνομων τμημάτων ΤΕΠ,   μη επιβάρυνση των εργαζομένων σε οικονομικό, εργασιακό, οικογενειακό ή κοινωνικό επίπεδο από τυχόν μετακινήσεις.
•       Την επαρκή στελέχωση με ιατρικό, νοσηλευτικό κλπ προσωπικό και τον εκδημοκρατισμό της λειτουργίας των νοσοκομείων και των κλινικών όπως προβλέπει η κλαδική συμφωνία του 2009.
•       Την εξεύρεση λύσης στα θεσμικά προβλήματα των σχέσεων μεταξύ των γιατρών ΕΣΥ κα πανεπιστημιακών βασισμένη στην πλήρη και αποκλειστική απασχόληση όλων, στη στελέχωση των πανεπιστημιακών κλινικών και τμημάτων αποκλειστικά από πανεπιστημιακούς γιατρούς, όπως ο νόμος προβλέπει, και τη σύναψη συλλογικής σύμβασης του ΥΥΚΑ με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς που θα αφορά την αμοιβή καθώς και τα δικαιώματα και υποχρεώσεις προς το νοσοκομείο κατά την άσκηση του κλινικού τους έργου, σύμφωνα με τα ισχύοντα κάθε φορά στο ΕΣΥ.
•       Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των ειδικευόμενων γιατρών. Με την κατάρτιση από τα ΚΕΣΥ σύγχρονων προγραμμάτων εκπαίδευσης, τον έλεγχο εφαρμογής τους και την απεμπλοκή των φαρμακευτικών κα προμηθευτριών εταιρειών από την εκπαιδευτική διαδικασία (συνέδρια, σεμινάρια, χορήγηση εκπαιδευτικών πιστοποιητικών κλπ). Το τελευταίο φυσικά πρέπει να ισχύσει για όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Με βάση τα παραπάνω η ΕΙΝΗ αποφασίζει:
1.     Τη συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών στην απεργιακή κινητοποίηση που έχουν εξαγγείλει το Περιφερειακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ στα Γιάννενα 23/3/2011  ενάντια στις επικείμενες αποφάσεις της Συνόδου κορυφής της ΕΕ – 25/3/2011
2.     Τη συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών στην απεργιακή κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ 30/3/2011 ζητώντας
•       Τήρηση των ρυθμίσεων της κλαδικής μας συμφωνίας και του ιδρυτικού νόμου του ΕΣΥ για το ιατρικό μισθολόγιο
•       Όχι στις περικοπές και στις συγχωνεύσεις που διαλύουν το ΕΣΥ
•       Αξιοπρεπείς αποδοχές για όλους τους εργαζόμενους
•       Δωρεάν δημόσια καθολική περίθαλψη ποιότητας ως κοινωνικό δικαίωμα
•       Ανατροπή Μνημονίου ΕΕ-ΔΝΤ και της «ανθυγιεινής» κυβερνητικής πολιτικής
3.       Το προγραμματισμό συνελεύσεων των νοσοκομείων έως 5/4 για να αρχίσει η διατύπωση των θέσεών μας για την ανάπτυξη του δημόσιου, δωρεάν, καθολικού και ποιοτικού ΣΥ στη περιοχή μας σύμφωνα με τις ανάγκες. Η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί με Πανηπειρωτική ΓΣ την Τετάρτη 5/5.
4.     Την ανάπτυξη σε αυτό το διάστημα κοινών δράσεων με τους τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία ενάντια στις συγχωνεύσεις και τη διεκδίκηση της αναβάθμισης του ΕΣΥ.
5.     Την κατάθεση προγραμμάτων εφημερίας για το μήνα Απρίλιο σύμφωνα με το ν. 3868/10, χωρίς πρόσθετες εφημερίες όπου δεν πληρώνονται ή δεν συναινούν οι γιατροί. Νομική κάλυψη της ΕΙΝΗ στις περιπτώσεις που θα γίνουν μετατροπές των εφημεριών συναδέλφων. Την άμεση υπαγωγή του ΓΝ Λευκάδας στη Γ Ζώνη εφημέρευσης.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                                           Η Γ. Γραμματέας

Π.ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ                                                  Μ. ΚΙΤΣΑΝΟΥ

Νοσοκομείο στην Πρέβεζα 100 περίπου χρόνια πριν!



Δυο σπάνιες εικόνες που έχουν ληφθεί πριν  από ένα αιώνα (παρά ένα έτος).
Το 1912 στην Πρέβεζα.

Πρόκειται για το πρώτο παθολογικό νοσοκομείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Πρέβεζα, καθώς και για το παράρτημά του.

Οι φωτογραφιες είναι από το Λεύκωμα "Νικόπολις -Πρέβεζα"- Εκδόσεις Εργον -Πρέβεζα 1994.

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Υγειονομικός χάρτης: Ανάγκη ή πρόσχημα;

Κάθε σημαντική αλλαγή (για να χρησιμοποιήσουμε έναν ουδέτερο όρο) προϋποθέτει μια ιδεολογική-πολιτική επίκληση. Έτσι και η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να θεμελιώσει τις πολιτικές της επιλογές πάνω σε μια θεωρητική-επιστημονικοφανή βάση. Οι αντιδραστικές αλλαγές που δρομολογούνται στον τομέα της δημόσιας περίθαλψης εντάσσονται μέσα σε αυτόν τον κανόνα. Είναι βλέπετε και το μνημόνιο…
Ο υγειονομικός χάρτης είναι θεωρητικά ένα σχέδιο δυναμικό που εξελίσσεται αέναα, σύμφωνα με τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού. Με βάση αυτόν και κάποια στατιστικά δεδομένα θα μπορούσε (πάντα θεωρητικά) να χαραχθεί η πολιτική υγείας της πολιτείας. Μόνο που μια τέτοια ανάγκη δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με το κεφάλαιο στην εξουσία, με την κυριαρχία του πάνω στις ζωτικές (κυριολεκτικά) λαϊκές ανάγκες.

Έτσι, λοιπόν, ο υγειονομικός χάρτης μετατρέπεται σε πρόσχημα στη βάση του οποίου διαμορφώνονται και επιχειρείται να εφαρμοστούν πολιτικές που μόνο τις ανάγκες του λαού δεν υπηρετούν. Για παράδειγμα, το πού και ποιας δυναμικότητας νοσοκομεία θα λειτουργήσουν έχει άμεση σχέση με τις προτεραιότητες που θέτει κάθε φορά το κεφάλαιο. Σήμερα είναι ολοφάνερο ότι εφαρμόζεται μια βαθειά ταξική, αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική μείωσης του κόστους της περίθαλψης, ιδιωτικοποίησης, κερδοφόρων τμημάτων της, μετακύλισης του κόστους της στις πλάτες των ασθενών, εμπορευματοποίησης του κοινωνικού αγαθού της υγείας. Οι διάφορες μελέτες ή «μελέτες» έρχονται να υπηρετήσουν την πολιτική των περικοπών και της δραστικής μείωσης του κρατικού τομέα.
Διάφοροι «σοφοί» και «επιστήμονες» επιστρατεύονται για να εκπονούν μελέτες με βασικό παρονομαστή την εξοικονόμηση πόρων και την ανταποδοτικότητα. Καλοπληρωμένοι «αναλυτές» και καθηγητές –ορισμένοι επιφανή στελέχη του συστήματος, κάποιοι από αυτούς σύμβουλοι του πρωθυπουργού– έχουν βαλθεί να περάσουν στον κόσμο ότι για τα κακώς κείμενα φταίνε οι σπατάλες, οι ρεμούλες, η ανοργανωσιά, η έλλειψη μηχανοργάνωσης, η κακοδιαχείριση και… τράβα κορδέλα. Θα ήμασταν φυσικά οι τελευταίοι που θα υπερασπιζόμασταν το σημερινό στάτους. Μόνο που οι σκοπιμότητές τους είναι προφανείς και διόλου αθώες.
Πίσω από τον κουρνιαχτό βρίσκεται η πρόθεση της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα της περίθαλψης. Στη σκοπιμότητα αυτή περίοπτη θέση κατέχουν οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις-μεταφορές-ενοποίησεις νοσοκομείων ή και τμημάτων νοσοκομείων. Έτσι, λοιπόν, κραυγάζουν οι «επαΐοντες» για τα πολλά νοσοκομεία που βρίσκονται σε μια περιοχή (σε έναν νομό, ας πούμε) που πρέπει να «διασυνδεθούν λειτουργικά» –πόσο ντελικάτη έκφραση, αλήθεια! Δεν είναι «ολοκληρωμένα» κάποια νοσοκομεία μας λένε –και γιατί δεν ολοκληρώθηκαν, τους ρωτάμε. Αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις αλλά –και γιατί θα πρέπει να συγχωνευτούν ή να σβήσουν από τον χάρτη, παρακαλώ. Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με αντίστοιχου χαρακτήρα «επιχειρήματα» που σκόπιμα πλασάρονται. Σταματάμε εδώ.
Από την πρώτη του Απρίλη το υπουργείο Υγείας θα αρχίσει να δημοσιοποιεί τις προθέσεις του (μέσω κατά παραγγελίαν «μελετών»). Για το ποια νοσοκομεία πρέπει να κλείσουν (ανεξάρτητα του πώς θα βαφτίσουν το κλείσιμο). Θα ακολουθήσει δίμηνη «διαβούλευση» –έτσι ονομάτισαν την ανάρτηση στο διαδίκτυο– και από την 1η Ιούνη θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο που θα μπορούσε να ονομαστεί «μείωση του αριθμού των υπηρεσιών δημόσιας περίθαλψης». Τα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα του Τύπου κάνουν λόγο για περίπου 30% των υποδομών δημόσιας περίθαλψης που είναι «προβληματικές». Μιλάμε για περίπου 15 νοσοκομεία στην Αττική και σχεδόν 40(!) στην επικράτεια. Δίπλα σε αυτά αναφορές για το πόσα νοσοκομεία έκλεισαν απ' όπου πέρασε η λαίλαπα του ΔΝΤ (έτσι, για να προϊδεαζόμαστε).

Εδώ ακριβώς είναι που υπεισέρχεται ο υγειονομικός χάρτης της χώρας για να «τεκμηριώσει» με επιστημονικοφανή τρόπο αντιλαϊκές επιλογές. Ας λάβει υπόψη του κάθε καλοπροαίρετος αναγνώστης ότι ο όποιος υγειονομικός χάρτης παρουσιαστεί, συμπεριλαμβάνει τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα της περίθαλψης σε κάθε γεωγραφική περιοχή. Το κλασικό πλέον ερώτημα, του γιατί δεν υπάρχει ούτε μια δημόσια μαιευτική κλινική σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων στα βόρεια προάστια της Αττικής έχει προφανή απάντηση: μα ακριβώς επειδή εκεί βρίσκονται τα μεγαθήρια του ιδιωτικού τομέα!
Συμπληρωματικός, λοιπόν, ο ρόλος των δύο τομέων ή, για να το πούμε διαφορετικά, δεν χρειάζονται δημόσιες υπηρεσίες περίθαλψης εκεί που ο πληθυσμός είναι «καλυμμένος» από τον ιδιωτικό τομέα.
Το βασικό ερώτημα, ωστόσο, θα συνεχίσει να παραμένει: Μπορεί ο λαός να αποδεχτεί το κλείσιμο νοσοκομείων, τη χειροτέρευση της παρεχόμενης περίθαλψης, τα ράντζα που θα βγαίνουν… έξω από τα εναπομείναντα νοσοκομεία, τις λίστες αναμονής που θα ξεχειλίσουν, την αθλιότητα των πτωχοκομείων του μέλλοντος που του ετοιμάζουν; Ό,τι και να σκαρφιστούν, η πραγματικότητα θα συνεχίσει να είναι αμείλικτη.

ΚΑΝΕΝΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ, ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ!
ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΛΑΟ!

Κωλοτούμπες και "προβοκάτσιες"...

Πριν λίγες μέρες δημοσιεύσαμε την άποψή μας (η οποία δεν στηρίζονταν μόνο σε υποκειμενικές εκτιμήσεις…) για τις συγχωνεύσεις  νοσοκομειακών μονάδων στη περιοχή μας .ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Ανάλογα δημοσιεύματα υπήρξαν και από άλλους,  για άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Ο Υπουργός Υγείας απάντησε (ως μέρος μιας τηλεφωνικής συνέντευξής του που δημοσιεύθηκε, υπό την μορφή mp3, στην  ιστοσελίδα της εφημερίδας "Το Βήμα) με μια οργίλη τοποθέτηση : ΚΛΙΚ ΕΔΩ (το ηχητικό ντοκουμέντο είναι στη κάτω δεξιά γωνία του άρθρου της εφημερίδας).

Ανέφερε κατα λέξη για το συγκεκριμένο θέμα:
"Επειδή με τα  θέματα των συγχωνεύσεων έχουμε υποστεί μια σειρά από προβοκάτσιες και ο καθένας λέει ό, τι θέλει, για να δημιουργήσει ταραχές στους νομούς της χώρας, διαβεβαιώνω ότι την 1η Απριλίου που αρχίζει ο διάλογος, ό, τι εκφράζει το Υπουργείο θα λέγεται μόνο από μένα, τον Υπουργό δηλαδή Υγείας, τον Υφυπουργό κ. Τιμοσίδη και τον έτερο υφυπουργό τον κ. Αηδόνη και από κανέναν άλλο. Επίσης είπα, ο διάλογος ξεκινάει την 1η Απριλίου και θα έχει ολοκληρωθεί την 30η Ιουνίου και οι αποφάσεις θα ληφθούν μόνο την 1η Ιουλίου".

Δεν είχαμε σκοπό να ασχοληθούμε με την πολιτική αξιοπιστία του Υπουργού Υγείας, γνωστού  άλλωστε, όταν θήτευε στο υπουργείο Εργασίας, για τα περίφημα «τρία ΔΕΝ»- («Δεν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, δεν θα αυξηθούν οι εισφορές»)- τα οποία  θα αποτελούν και το μέτρο φερεγγυότητας των λόγων του, όσον καιρό θα βρίσκεται στην ενεργό πολιτική..

Γνωρίζετε όλοι τι ακριβώς συνέβη μετά τις διαβεβαιώσεις αυτές...

Όμως …
Συχνά πυκνά από το παρόν ιστολόγιο έχουμε αναφερθεί στη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις συγχωνεύσεις νοσοκομείων.
Μάλιστα με ένα ανάλογο δημοσίευμα είχαμε υποδεxθεί και  την αναγγελία τοποθέτησης του Α. Λοβέρδου ως υπουργού Υγείας αναφέροντας: "ετοιμαστείτε για συγχωνεύσεις". ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Ο ίδιος ο υπουργός  διέψευσε τότε κατηγορηματικά ανάλογα δημοσιεύματα, δικά μας αλλά και άλλων που είχαν την ίδια εκτίμηση,  δηλώνοντας ότι δεν είναι στις κυβερνητικές προθέσεις και προτεραιότητες οι συγχωνεύσεις,  αναφέροντας μάλιστα ότι αυτές οι φήμες(!) διακινούνται από την ΝΔ!!!  (ΚΛΙΚ ΕΔΩ και ΕΔΩ

Απαντήσαμε με ένα δημοσίευμα (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

Τις κατοπινές δηλώσεις και ενέργειες του Α. Λοβέρδου και τις εξελίξεις σχετικά με τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων  τις γνωρίζετε...

Μπορείτε λοιπόν και εσείς μετά από αυτά, να βγάλετε συμπέρασμα για την πολιτική αξιοπιστία του ανδρός.


ΥΓ.Γιατί τόσος συγκεντρωτισμός υπουργέ μου;
Δηλαδή οι γενικοί γραμματείς του Υπουργείου δεν εκφράζουν το υπουργείο;

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Αδειάζει το ΕΣΥ

Στις 2.500-3.000 ανέρχονται οι νέες  κενές θέσεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, που προστέθηκαν στα προϋπάρχοντα τεράστια κενά στελέχωσης στις μονάδες του ΕΣΥ σε όλη την Ελλάδα μέσα στον προηγούμενο χρόνο.
Οι συνολικές αποχωρήσεις όλων των κατηγοριών και κλάδων  και ειδικοτήτων από τα νοσοκομεία της χώρας την προηγούμενη χρονιά ανήλθαν στις 7.500.

Είναι γνωστό  ότι προς το παρόν, για το 2011 έχει δοθεί έγκριση από το υπουργείο εσωτερικών για  πρόσληψη στο τομέα υγείας των παρακάτω θέσεων:

 - 681 θέσεις ειδικευμένων γιατρών, όλων των βαθμών και ειδικοτήτων
 -Πληρώματα Ασθενοφόρων (66 θέσεις)
  49 θέσεις (ΦΕΚ 1162/06-12-10)
  17 θέσεις (ΦΕΚ 1180/13-12-10)
- Νοσηλευτικό, Παραϊατρικό Προσωπικό  ( 70 θέσεις-ΦΕΚ 1162/06-12-10)
- Τεχνικό Προσωπικό  ( 12 θέσεις-ΦΕΚ 1185/14-12-10)
- Διάφορες Ειδικότητες ( 22 θέσεις-ΦΕΚ 1180/13-12-10)
- Βοηθητικό προσωπικό ( 10 θέσεις-ΦΕΚ 429/26-5-10)
  !!!

Οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψήφισε η κυβέρνηση , σε συνδυασμό με τη σκληρότητα (βαρύτητα) των μάχιμων υγειονομικών επαγγελμάτων, θα έχουν ως  συνέπεια να σημειωθούν  και νέες πολυάριθμες αποχωρήσεις από το ΕΣΥ και το 2011.

Η κυβέρνηση,εφαρμόζοντας και στην υγεία  την αναλογία 1 πρόσληψη : 5 αποχωρήσεις , η οποία το πιθανότερο είναι να μετατραπεί σε 1:7 ή 1:8,  θα προσπαθήσει να  "μπαλώσει"  αυτές τις τεράστιες "τρύπες"  με τις συνενώσεις-συγχωνεύσεις –καταργήσεις τμημάτων, κλινικών και νοσοκομείων, μετακινώντας τους νοσηλευτές και άλλους εργαζόμενους από τμήμα σε τμήμα και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο μέσα στα  νοσοκομειακά συγκροτήματα (hospital trusts) σε επίπεδο Υγειονομικών Περιφερειών!

Ο στόχος αυτός (των μετακινήσεων με βάση «τις ανάγκες της υπηρεσίας» ) που αρχικά θα εφαρμοστεί στους νοσηλευτές και γιατρούς στα πλαίσια των υγειονομικών περιφερειών, θα γενικευτεί μετά σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, σε επίπεδο χώρας πλέον, μέσω της μετατροπής τους σε κρατικούς υπαλλήλους. Δηλαδή ο δημόσιος υπάλληλος θα πάψει να έχει τη συγκεκριμένη οργανική θέση σε μια μονάδα (να και το κλειδί που θα ανοίξει τη πόρτα των απολύσεων ) και θα μετατραπεί σε κρατικό υπάλληλο (κάτι ανάλογο με ό,τι ισχύει για  τους στρατιωτικούς).

Να σημειωθεί εδώ, ότι η κατονομή  για τις  681 θέσεις γιατρών  είναι ...top secret. Αυτοί που τη γνωρίζουν   είναι μόνο οι υπουργοί και υφυπουργοί και οι κυβερνητικοί βουλευτές, που με ανακοινώσεις των πολιτικών τους γραφείων στην  περιφέρεια εκλογής τους, αναφέρουν περίπου "ότι κατόπιν ενεργειών τους" θα προσληφθούν κάποιοι γιατροί στα νοσοκομεία αυτών των περιοχών.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΔΕΔΥ, τα προσεχή 2-3 χρόνια αναμένονται γύρω στις 120.000 αποχωρήσεις εργαζομένων.
Ήδη τον Ιανουάριο αποχώρησαν από το Δημόσιο 3600 εργαζόμενοι.


Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Για τις συλλήψεις 8 εκπαιδευτικών στη μαθητική παρέλαση του Συντάγματος


Δελτίο τύπου

Η κυβέρνηση, πανικόβλητη από τη λαϊκή οργή που διογκώνεται, πετάει το προσωπείο του «διαλόγου» και της «διαβούλευσης», σκληραίνει την πολιτική της καταστολής και καταφεύγει σε μέτρα και πρακτικές προληπτικών συλλήψεων που παραπέμπουν σε κοινοβουλευτική δικτατορία. Όλα αυτά για να στηρίξει την πολιτική κεφαλαίου, ΕΕ και ΔΝΤ, την πολιτική της λεηλασίας των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων.
Είναι επίσης φανερό πως θέλει να στείλει ένα ακόμη μήνυμα στον κόσμο της εκπαίδευσης που αντιστέκεται στην αντιεκπαιδευτική της πολιτική στον κόσμο της δουλειάς που αγωνίζεται στο δρόμο για το μισθό τη σύνταξη την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη το δημόσιο πλούτο, τα δικαιώματα.
Συγκεκριμένα, σήμερα, Πέμπτη 24/3, λίγο πριν ξεκινήσει η μαθητική παρέλαση και χωρίς κανένα λόγο, αστυνομικές δυνάμεις προσήγαγαν οκτώ εκπαιδευτικούς, δασκάλους και καθηγητές, αδιόριστους και διορισμένους, μέλη Δ.Σ. της ΠΕΑΕ και διδασκαλικών Συλλόγων. Οι αστυνομικές δυνάμεις, προφανώς γνωρίζοντας πρόσωπα, και έχοντας εντολές να μην ακουστεί καμία φωνή διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της παρέλασης άρχισαν να συλλαμβάνουν όποιον πλησίαζε στην περιοχή της παρέλασης και ήταν εκπαιδευτικός. Συνέλαβαν τέσσερις συναδέλφους στην πλατεία Συντάγματος και άλλους τέσσερις στο ισόγειο των γραφείων της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας! Στη συνέχεια οι αστυνομικές δυνάμεις, παρά τις συλλήψεις που έκαναν, προχώρησαν με προπηλακισμούς σε βάρος των συγκεντρωμένων. Οι εκπαιδευτικοί, παρά την αστυνομική βία, με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, παρέμειναν στο χώρο διαδηλώνοντας και προασπίζοντας το δημοκρατικό δικαίωμα στη διαμαρτυρία.
Τη διαμαρτυρία για την  αντιεκπαιδευτική πολιτική και τις συγχωνεύσεις σχολείων, διοργάνωνε η Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, το Συντονιστικό Αναπληρωτών – Ωρομισθίων, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε.- ΕΛΜΕ και οι καλλιτέχνες ενάντια στο μνημόνιο.
Η νεοφιλελεύθερη ηγεσία του Υπ. Παιδείας είναι φανερό ότι απαίτησε συλλήψεις και σιδερένια καταστολή προκειμένου να κάνει ανενόχλητη την εμφάνισή της. Είναι ακόμα φανερό από τον τρόπο των συλλήψεων, ότι παρακολουθούνται συστηματικά τόσο τα γραφεία της ΔΟΕ όσο και τα τηλέφωνα των εκλεγμένων μελών του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., των Συλλόγων των Εκπαιδευτικών και των Αδιόριστων.
Οι συλλήψεις και η τρομοκρατία δεν μας φοβίζουν. Πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά, πιο μαχητικά, βαδίζουμε στο δρόμο του αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ.
Όλοι, όλες στην απεργία της 30ης Μάρτη,
στα συλλαλητήρια και τις Γενικές Συνελεύσεις

ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές 
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

Ο νέος πατριωτισμός

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ & ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ


Την Τετάρτη 23 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη Ομοσπονδιών και Πρωτοβάθμιων σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στα γραφεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).
Σκοπός της σύσκεψης ήταν να συζητηθεί η κατάσταση στην οποία περιέρχονται οι εργαζόμενοι και η κοινωνία και ν΄ αναζητηθούν τρόποι κοινής δράσης.
Διαπίστωση όλων υπήρξε πως η πολιτική του Μνημονίου πραγματοποιεί μιαν άνευ προηγουμένου επίθεση στα κοινωνικά αγαθά, καταργεί κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, εξαθλιώνει τους εργαζόμενους, διαλύει τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις μετατρέπει σε απρόσιτες για τον πολίτη επιχειρήσεις. Η σύνοδος της 25ης Μαρτίου, επικυρώνοντας το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, θα επιδεινώσει την κατάσταση και θ΄ αποπειραθεί να μεταφέρει τη δεινή ελληνική πραγματικότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Εμείς οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα οφείλουμε πάσει θυσία να αποτρέψουμε αυτές τις εξελίξεις. Καλούμε όλες τις Ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία να συνδιαμορφώσουμε τον αγώνα μας. Καλούμε σε συμπόρευση και ανυποχώρητο αγώνα τον κόσμο της εργασιακής επισφάλειας και ανεργίας, τους συνταξιούχους και όλη την ελληνική κοινωνία για τη διασφάλιση των κοινωνικών αγαθών της υγείας, της παιδείας, των συγκοινωνιών, των δημόσιων υποδομών. Τους καλούμε σε αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που καταρρακώνει τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας.
Την ερχόμενη Τετάρτη 30 Μαρτίου, που έχουν προκηρύξει απεργία οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το νοσηλευτικό προσωπικό, καλούμε σε παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 12.30μμ στα Προπύλαια και συμμετοχή στην πορεία που θα γίνει προς τη Βουλή.
Την Πέμπτη 31 Μαρτίου, στις 6μμ, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη και πάλι στα γραφεία της ΟΕΝΓΕ, στην οποία καλούμε να συμμετάσχουν σωματεία και Ομοσπονδίες που δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στη σημερινή συνάντηση, ώστε να υπάρξει συνέχεια με νέες πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις.
Καλούμε την ΑΔΕΔΥ να προκηρύξει 24ωρη απεργία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Σε περίπτωση που δεν το πράξει οι συμμετέχοντες δεσμεύονται να προγραμματίσουν μεγάλο συλλαλητήριο σε ημερομηνία που θα ορίσουν στη νέα τους συνάντηση.
Τέλος οι συμμετέχοντες εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους συμβασιούχους του δήμου Αθήνας που έχουν πραγματοποιήσει κατάληψη στο Δημαρχείο της Αθήνας.
Οι εκπρόσωποι
ΟΕΝΓΕ, ΟΛΜΕ, εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ, ΔΟΕ, ΠΑΣΟΝΟΠ, ΠΟΥΓΥΙΚΑ, ΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΟΓΕΔΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ Α΄ΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΕΛΠΙΣ»

Πρωτοβουλία των κατοίκων Πλωμαρίου Λέσβου ενάντια στο εισιτήριο των 5 ευρώ στο Κέντρο Υγείας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εμείς οι πολίτες του Πλωμαρίου έχουμε καθιερώσει να συναντιόμαστε κάθε Κυριακή στο καφενείο Αθανασιάδειο στις 7:00 το απόγευμα. Συζητάμε τα πολλά προβλήματα του τόπου μας που μαραζώνει ελέω «Καλλικράτη» και κυβερνητικής εγκατάλειψης.

Εξουσιοδοτηθήκαμε μερικοί από τους μετέχοντες και στις 16/03/2011 επισκεφθήκαμε φορείς της Λέσβου: Υγειονομικό Διευθυντή ΙΚΑ Μυτιλήνης, Διοικητή Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Περιφερειάρχη, Γραφείο Δημάρχου Λέσβου, ΟΑΕΕ, Εργατικό Κέντρο. Επιδώσαμε σ’ αυτούς επιστολή με πολλές υπόγραφες Πλωμαριτών και ζητήσαμε την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ και να δοθεί η δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και ΟΑΕΕ να εξυπηρετούνται από το Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου (παραπεμπτικά εξετάσεων κλπ).

Ανταλλάξαμε απόψεις για τα παραπάνω θέματα, υπήρξε αντίλογος όπου εμφανίστηκαν στείρες και άγονες απόψεις από κάποιους, υπήρξαν όμως από άλλους απόψεις υποστήριξης των αιτημάτων μας. Συγκεκριμένα ο Διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης μας αναγνώρισε το δικαίωμα του κλεισίματος του Ταμείου του Κ.Υ. Πλωμαρίου μας είπε ότι κατανοεί το πρόβλημα, ότι θα στελεχωθεί το Κ.Υ. Πλωμαρίου με επιπλέον προσωπικό και ότι η λειτουργία του Κέντρου Υγείας δεν εξαρτάται με το εάν θα εισπράττονται λίγα ή πολλά εισιτήρια.

Επειδή πιστεύουμε ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και αφού πληρώνουμε τις ασφαλιστικές μας εισφορές, αποφασίσαμε μαχητικά να συνεχίσουμε τον αγώνα μας:

Να κλείνουμε το Ταμείο του Κ.Υ. Πλωμαρίου κάθε Τρίτη και Πέμπτη για να εξετάζονται οι πολίτες Δωρεάν. Τους παροτρύνουμε να μην πληρώνουν το εισιτήριο των 5 ευρώ τις υπόλοιπες ημέρες και να ζητούν να εξετάζονται δωρεάν.

Ξέρουμε ότι τίποτα δεν κατακτιέται χωρίς αγώνα

Πρωτοβουλία Κατοίκων Πλωμαρίου

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ήρθε η άνοιξη


Του Στάθη από την "Ελευθεροτυπία"

Ερωτήσεις χωρίς απαντήσεις.

Όταν διαβάζεις μια συνέντευξη, πχ ενός υπουργού,  συνήθως μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν οι ερωτήσεις που υποβάλλουν οι δημοσιογράφοι μετά την εισηγητική τοποθέτηση  και οι απαντήσεις που τους δίδονται ή …δεν τους δίδονται.
Από τις ερωτήσεις αυτές,   αρκετές είναι διευκρινιστικές πάνω συνήθως σε θέματα που έχει θίξει με την εισηγητική του ομιλία ο εκάστοτε υπουργός.
Είναι  όμως βρε παιδί μου  και μερικές ερωτήσεις που λειτουργούν σαν… κωδικούς που ανοίγουν χρηματοκιβώτιο.
Έτσι και ξεκινήσεις  να απαντήσεις μια τέτοια ερώτηση μπορεί να αποκαλύψεις τα εσώψυχά σου .Τις πιο απόκρυφες προθέσεις σου και σχεδιασμούς σου.
Γι αυτό και οι πολιτικοί και κυρίως οι υπουργοί εν Ελλάδι εξασκούνται στο σπορ του «στρίβειν δια του αρραβώνος»  ή "άλλα λόγια  για να αγαπιόμαστε".
Ο Λοβέρδος το τελευταίο διάστημα έχει δεχθεί τέτοιες επιτυχημένες ερωτήσεις και συνήθως είτε απαντά περί οτιδήποτε επιστητού   πέρα από αυτό για το οποίο ρωτήθηκε είτε …δεν απαντά καθόλου.
Και πολλές φορές αυτή η σιωπή  αποκαλύπτει πολύ περισσότερα από μια απάντηση.
Σήμερα λοιπόν δόθηκε μια κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και  του υπουργού ΥΕΘΑ. Ευάγγελου Βενιζέλου για θέματα συνεργασίας των δύο υπουργείων, την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Σε κάποια στιγμή λοιπόν, ο υπουργός Υγείας αναφέρεται και στο στόχο, που έχει το υπουργείο, να τεθούν σε συνεχή εφημερία  όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας και Θεσσαλονίκης , όπως ακριβώς συμβαίνει με όλα  τα περιφερειακά  νοσοκομεία της χώρας.

Α.Λοβέρδος:…    Εμείς έχουμε για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τη φιλοδοξία μέχρι το 2013 να έχουμε καταφέρει συνεχή εφημερία όλων των νοσοκομείων, όπως συμβαίνει με όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία μας σε όλη τη χώρα πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
 Όμως, για να φτάσουμε εκεί χρειάζονται προηγούμενες παρεμβάσεις διαρθρωτικές και οργανωτικές και μέχρι τότε ζητάμε συνδρομή.(εννοεί του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.)...
Δ. Ευθυμιάδου (δημοσιογράφος) : Κύριε Υπουργέ, αν μου επιτρέπουν οι συνάδελφοι, να μας διευκρινίσετε κάτι. Είπατε ως το 2013 θα εφημερεύουν όλα τα νοσοκομεία καθημερινά; Το κατάλαβα;
Α. Λοβέρδος: Σας είπα για το 2013. Αυτός είναι ο πιο μεγάλος και αισιόδοξος στόχος μας.
Δ. Ευθυμιάδου : Ναι, επειδή υπάρχει ένα θέμα των κονδυλίων των σημερινών εφημεριών που δεν μπορούν να πληρωθούν.

Κατάλαβε την ερώτηση –κλειδί-υπονοούμενο  ο Λοβέρδος-(σου λέει  ,  τώρα που δεν εφημερεύουν όλα τα νοσοκομεία καθημερινά  και τα κονδύλια  για τις εφημερίες δεν επαρκούν , αν μπουν και όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας-Πειραιά-Θεσσαλονίκης σε καθημερινή συνεχή εφημερία , πού θα βρεις τα κονδύλια;)- και τήρησε… σιγή ασυρμάτου.

Ποιος ξέρει τι σκαρφίζεται πάλι…