Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Ζήτησαν 3, 5 δις ευρώ για τις ανάγκες των νοσοκομείων και πήραν…


…2,5 δις. 


Συνάντηση με του Διοικητές των 30 μεγαλύτερων νοσοκομείων της χώρας είχε ο Υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος.
Μόνιμη επωδός του Υπουργού κατά τη συζήτηση: «να μαζευτούμε, δεν υπάρχουν λεφτά»
Οι διοικητές των νοσοκομείων ζήτησαν 3,5 δις  ευρώ για τις ανάγκες των  νοσοκομείων  τους για το 2011 και ο Λοβέρδος τους είπε ότι θα πάρουν …. όσα το 2010 ή και λιγότερα, δηλαδή  λιγότερα από  2,5 δις ευρώ!!...Και γαία πυρί  μιχθήτω.
Το ενδιαφέρον του Λοβέρδου εστιάστηκε στο κυνήγι του «εισιτηρίου των 3 ευρώ» αλλά  και σε άλλα εισπρακτικά μέσα , όπως στον έλεγχο του χαρακτηρισμού περιστατικών ως εκτάκτων(!), μετά τις καταγγελίες που έγιναν για το νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου «πούλμαν με αλλοδαπούς επισκέπτονταν το νοσοκομείο και οι ασθενείς έκαναν εξετάσεις καθώς χαρακτηρίζονταν ως έκτακτα περιστατικά» και στο αν οι γιατροί στα νοσοκομεία που διοικούν έχουν αρχίσει ήδη να προτιμούν για συνταγογραφηση τα γεννόσημα φάρμακα.

Πηγή:ΑΠΕ και Ναυτεμπορική

Σύλλογος Ειδικευομένων Ιατρών Νοσοκομείου Ρεθύμνου: Γιατί δεν ήμασταν εκεί…


Κάποιοι πιθανά από τους συμπολίτες μας, να αναρωτήθηκαν γιατί δεν συμμετείχαν οι ειδικευόμενοι του νοσοκομείου στην χθεσινή εκδήλωση της ένωσης γιατρών Ε.Σ.Υ. στο σπίτι του πολιτισμού. Επειδή κάποιοι καλοθελητές θα σπεύσουν να μιλήσουν για αδιαφορία, πρέπει να διευκρινίσουμε τα εξής:

Δεν ήμασταν εκεί:

-Κατ' αρχή δεν θέλαμε να έχουμε την τιμή να μας καλέσουν να συνδιοργανώσουμε μια τέτοια μεγάλη εκδήλωση των 80 ατόμων, πέρυσι ήρθαν περίπου 60 αλλά τώρα βλέπετε έρχονται και εκλογές, αλλά τουλάχιστον να ενημερωθούμε για την εκδήλωση από πρώτο χέρι και όχι από τις εφημερίδες….
Άλλωστε ως το πιο δυναμικό κομμάτι του νοσοκομείου θεωρούμε ότι δεν πρέπει να μας θυμούνται μόνο όταν ετοιμάζουν κάποια αγωνιστική κινητοποίηση και μας έχουν ανάγκη για την επιτυχία της… Η μνήμη τους δε, φαίνεται πως αποκτάει ιδιαίτερη επιλεκτικότητα όταν αναφέρουν δημόσια ότι οι 90.000 πολίτες που εξυπηρετούνται το χρόνο από το νοσοκομείο, εξετάζονται από τους 73 γιατρούς (μόνιμους)!!!!!...Προφανώς οι 52 ειδικευόμενοι που είναι οι μόνοι που θα συναντήσει κανείς τις περισσότερες ώρες στο νοσοκομείο δεν είναι γιατροί ή δεν εξετάζουν...(ευχαριστούμε)

Παρά ταύτα ακόμα και στην περίπτωση που δεν μας αγνοούσαν, δεν θα συμμετείχαμε:

-Γιατί παρότι θεωρούμε ότι πρέπει ο κόσμος να πάρει την τύχη του νοσοκομείου στα χέρια του, αμφιβάλουμε έντονα ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει με τη διοργάνωση εν μέσω προεκλογικής περιόδου μίας τέτοιας εκδήλωσης… Η παρέλαση των υποψηφίων στην εκδήλωση εγγυάται τα βαρύγδουπα ”θα”, που θα ακουστούν, αλλά έχουμε βαρεθεί να ακούμε τέτοια…

-Πόσο μάλλον που πλέον (μετά και από την περυσινή εμπειρία μας) διαφωνούμε κάθετα με την μόνιμη ”πελατεία” όσον συνηθίζουν να παρευρίσκονται σε τέτοιες εκδηλώσεις. Οι συγκεκριμένοι έχουν μάλιστα την συνήθεια να καταλαμβάνουν την πρώτη γραμμή στις καρέκλες ώστε να φαίνονται στις κάμερες - ειδικά εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, και αποτελούν, όσοι έχουν βασικό κομμάτι της ευθύνης για την τωρινή κατάσταση του νοσοκομείου.

- Δεν θα συμμετείχαμε επίσης γιατί το 50% των ειδικευομένων του νοσοκομείου εφημερεύει σχεδόν μέρα παρά μέρα..
Αλλά ποιος νοιάζεται για αυτό;
Μήπως η ένωση γιατρών Ε.Σ.Υ. που ζητά να μην περικοπούν οι εφημερίες, ενώ εν μέσω πληθώρας άλλων ανακοινώσεων στον τοπικό τύπο, δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με το θέμα των ρεπό ούτε δημόσια αλλά και ούτε εντός του νοσοκομείου;
Μήπως ο διοικητής του νοσοκομείου που βολεύεται στην φθηνή κάλυψη του νοσοκομείου από ειδικευόμενους, αντί από επιμελητές;
Ή μήπως οι υπεύθυνοι για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας που κωφεύουν όσες φορές και να δημοσιοποιήσουμε τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στο νοσοκομείο;

- Δεν ήμασταν εκεί γιατί όσοι ειδικευόμενοι εφημερεύουν, δεν έχουν την δυνατότητα να φύγουν για 2 /3 ωρίτσες να πάνε σε μια εκδήλωση ή γιατί όσοι δεν εφημερεύουν, προσπαθούν να ξεκουραστούν για την επόμενη εφημερία τους.

- Τέλος γιατί θεωρούμε πως για να υπάρξει συνδικαλισμός που θα πετύχει βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης του νοσοκομείου και να γίνει πιστευτός από τους πολίτες, πρέπει να απεμπλακεί από τις κομματικές εξαρτήσεις και κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει επί του παρόντος με τους διοργανωτές της εκδήλωσης.

Για όλους αυτούς τους λόγους δεν ήμασταν εκεί και δεν θα είμαστε μέχρι να υπάρξουν προϋποθέσεις για μια πραγματική προσπάθεια αφύπνισης της τοπικής κοινωνίας μακριά από προεκλογικές και κομματικές σκοπιμότητες…

Το Δ.Σ. του συλλόγου ειδικευομένων του νοσοκομείου Ρεθύμνου


Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

ΑΕΡΑΑΑΑ!..

Το σκίτσο είναι του ΠΑΝΟΥ από το "ΠΟΝΤΙΚΙ"

Σοσιαλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο 2


Προτάσεις Προβόπουλου

   1. Λουκέτο στα ΚΑΠΗ
   2. Λουκέτο στα ΤΕΙ
   3. Λουκέτο στη  μεταφορά των μαθητών
   4. Λουκέτο στη γραμματεία νέας γενιάς
   5. Λουκέτο …
   6. Λουκέτο…
   7. Λουκέτο…


Αυτές είναι οι προτάσεις του ανθρώπου που δηλώνει ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο από 4.000.000 € το χρόνο

Να τους χαιρόμαστε.

Άσπρη μέρα έστι κι αλλιώς μόνο στα βουνά βλέπουμε

Tα πρώτα  χιόνια!

Πηγή των εικόνων οι κάμερες του snowreport.gr

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ


  Του Σπύρου Παπακωνσταντίνου

Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα αναλύσεις, απόψεις, συμβουλές, σχόλια και κάθε είδους αναφορές στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα προπαγάνδας του συστήματος σχετικά με την κατάσταση στον δημόσιο τομέα της περίθαλψης. Σπατάλη, κακοδιαχείριση, μαύρο χρήμα αποτελούν τη μόνιμη επωδό, προϊδεάζοντας για το τι πρόκειται ν’ ακολουθήσει. Εγγενείς αντιφάσεις του συστήματος (τους) μπερδεύονται σκόπιμα με τους εργαζόμενους στον συγκεκριμένο τομέα και τα δικαιώματά τους, με στόχο τη διασπορά ενός κουρνιαχτού και τον αποπροσανατολισμό του κόσμου.
            Η κυβέρνηση αναλαμβάνει να βάλει «τάξη» και σ’ αυτόν τον τομέα. Άλλωστε ασφαλιστικά ταμεία, νομαρχίες-δήμοι και νοσοκομεία έχουν μπει εδώ και καιρό στο μικροσκόπιο της τρόικας και του μισητού μνημονίου. Οι ιμπεριαλιστές ζητούν και εδώ «αίμα» (στην κυριολεξία αυτή τη φορά, μιας και αναφερόμαστε στο ζωτικό θέμα της υγείας). Ο «Καλλικράτης» τείνει να γίνει μόνιμο μότο (στην παιδεία, την υγεία κ.α.). Θέλουν στα σοβαρά να μειώσουν τις δαπάνες ή μήπως να τις μετακυλήσουν στα πλατιά λαϊκά στρώματα; Βάλθηκαν να χτυπήσουν τα κέρδη των μονοπωλίων που λυμαίνονται το χώρο ή μήπως να ελαχιστοποιήσουν την κρατική συμμετοχή, αναγκάζοντας τον κόσμο να βάλει το χέρι στην τσέπη;
            Ας ξεκινήσουμε με μια βασική παραδοχή – αυτήν ακριβώς που αρνείται το σύστημα: ο λαός, οι εργαζόμενοι έχουν ήδη προπληρώσει για την περίθαλψή τους πολύ πριν περάσουν την πόρτα ενός νοσοκομείου, ενός ιατρείου ή ενός φαρμακείου. Η κράτηση που γίνεται στο μισθό, το μεροκάματο ή τη σύνταξη είναι μια πραγματικότητα. Η προκαταβολή αυτή όμως δεν «τους» φτάνει. Απαιτούν και επιβάλλουν με διάφορους νόμους και την «επί τόπου» πληρωμή. Ετσι έχουμε δαπάνες περίθαλψης που δεν καλύπτουν εν όλω ή εν μέρει τα ασφαλιστικά ταμεία. Ακόμα και όσοι είναι τυπικά ανασφάλιστοι υπήρξαν σε κάποια προηγούμενη περίοδο ασφαλισμένοι και είχαν καταβάλει. Αλλά ας αφήσουμε την «οικονομική» πλευρά του ζητήματος και ας δούμε την πιο ουσιαστική.
            Το ζήτημα της περίθαλψης –όπως και το ανάλογο της σύνταξης, της πρόνοιας, της εκπαίδευσης κ.ά.– είναι ένα βαθιά ταξικό ζήτημα. Το κεφάλαιο αναγκάστηκε κάτω από συγκεκριμένους ταξικούς συσχετισμούς και μετά από αγώνες και αναμετρήσεις να επιστρέψει ένα μέρος από την κλεμμένη υπεραξία, από την εκμετάλλευση των εργαζομένων την ώρα της δουλειάς. Η δωρεάν περίθαλψη (όσο και όπως) ήταν αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της ταξικής αναμέτρησης, αντικατόπτριζε το συσχετισμό δύναμης που είχε κατακτηθεί–διαμορφωθεί. Η ανατροπή σε βάρος της εργαζόμενης πλειοψηφίας αυτού του συσχετισμού ήταν και αυτό που οδηγεί στη σημερινή ξέφρενη επίθεση μεταξύ των άλλων και στο δικαίωμα στην περίθαλψη. Το βάρος αυτού του κόστους προσπαθεί σήμερα ν’ αποτινάξει από πάνω του το κράτος (ο συλλογικός καπιταλιστής), φορτώνοντάς το στις πλάτες του λαού.
            Ας γίνουμε, ωστόσο, πιο συγκεκριμένοι αναφορικά με τη λειτουργία των νοσοκομείων. Ο λεγόμενος νόμος Παπαδόπουλου (Ν. 2889/2001) αποτέλεσε μια τομή στο κεφάλαιο αυτό (βλέπε αναλυτικές μας τοποθετήσεις μέσα από τις στήλες της «Προλεταριακής Σημαίας» της περιόδου). Βασική του πλευρά-επιδίωξη αποτέλεσε η εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, η εγκαθίδρυση μιας μορφής αποδοτικότητας, η διεύρυνση της ιδιωτικοποίησης με την προσφορά ευρύτερου πεδίου δράσης στο κεφάλαιο και μετακύλιση του κόστους στο λαό. Σήμερα όλα αυτά (καλά για αρχή) μοιάζουν «προδρομικά» μπροστά στις ορέξεις και τη φόρα του κεφαλαίου. Μια σειρά νόμων (Κακλαμάνη, Αβραμόπουλου κ.λπ.) κινήθηκαν πάνω στον ίδιο καμβά. Οι απαιτήσεις όμως όλο και μεγαλώνουν αυτών που πραγματικά υπαγορεύουν συγκεκριμένες πολιτικές στη βάση πάντα των συγκεκριμένων ταξικών συμφερόντων τους.
Το εισιτήριο-εξιτήριο (1.000 δρχ. τότε, 3 ευρώ σήμερα) το εφάπαξ ποσό για τη νοσηλεία (5.000 δρχ. τότε και ανάλογα σήμερα), η πληρωμή των εξετάσεων ακόμα και στην εφημερία, τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία φαντάζουν «λίγα» για σήμερα. Κυρίαρχα τους ενδιαφέρει να εμπεδωθεί και να παγιωθεί μια αντίληψη ότι «το τσάμπα πέθανε». Ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής ενός ανθρώπου το χέρι πρέπει να είναι μονίμως (και βαθιά) στην τσέπη. Απάνθρωπο και κυνικό, θα σκεφτεί κάποιος, και θα έχει δίκιο πέρα για πέρα.
Αλλά ας έρθουμε στη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Αφού κατεδάφισε (και ως φυσικά πρόσωπα) την ασφάλιση, προετοιμάζεται για το νέο πεδίο. Εξαπολύεται νέο πογκρόμ κατά των μεταναστών (ο εύκολος στόχος), που για άλλη μια φορά αποτελούν την πηγή των περισσοτέρων δεινών αυτού του τόπου (τώρα, το αν το σύστημα και το κεφάλαιο τους εκμεταλλεύεται πολλαπλάσια, αυτό δεν έχει καμία σημασία). Η πρώτη εγκύκλιος του νέου υπουργείου Υγείας –και αυτό είναι χαρακτηριστικό- αφορά την «υπενθύμιση» ότι και οι μετανάστες πρέπει να πληρώνουν σ’ ένα δημόσιο νοσοκομείο. Οι «άλλοι» που ίσως πρέπει να πληρώνουν είμαστε όλοι εμείς που προστρέχουμε την ώρα του πόνου στα νοσοκομεία. Μάλιστα προανήγγειλε ότι το εξέταστρο θα γίνει υποχρεωτικό και στα επείγοντα περιστατικά την ώρα της εφημερίας. Θα ρωτούσε κάποιος εύλογα «θα σωθούν τα νοσοκομεία με τα 3 ευρώ;» και η απάντηση θα ερχόταν ανάλογη: «από κάπου έπρεπε ν’ αρχίσουν».
Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στον κεντρικό στόχο του Μνημονίου ΔΝΤ, Ε.Ε. και κυβέρνησης, που μάλλον στο κεφάλαιο της περίθαλψης «παραβίασε ανοιχτές θύρες», μιας και εδώ και πάνω από 10 χρόνια υπάρχουν δείγματα γραφής στη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Έχουμε λοιπόν έναν διακηρυγμένο διπλό στόχο: από τη μια να ελαχιστοποιηθεί η δαπάνη του κράτους στον τομέα της περίθαλψης και από την άλλη να μεταβιβαστεί στον κάθε εργαζόμενο, άνεργο ή μετανάστη, η ευθύνη αναπαραγωγής της εργατικής του δύναμης. Μια τέτοια πολιτική βρίσκεται σε εξέλιξη (στην τελική φάση σχεδιασμού, θα λέγαμε) και θα εκδηλωθεί σύντομα και σε πολλά επίπεδα. Ιδιαίτερα σήμερα το σύστημα μοιάζει να θεωρεί πολυτέλεια ακόμα και στοιχειώδη πράγματα για την επιβίωση των εργαζομένων. Πολύ περισσότερο που το μεγαλύτερο ίσως μέρος των «χρηστών υπηρεσιών υγείας» βρίσκεται σε μη παραγωγική κατάσταση (απόμαχοι της δουλειάς, αντιμετωπίζοντας χρόνια προβλήματα υγείας κ.λπ.) και δεν μπορεί το κεφάλαιο να τους εκμεταλλευτεί πλέον.
Είναι λοιπόν αναγκαίο –γιατί αποτελεί κυριολεκτικά όρο ζωής– να υπάρξει μαζική αντίσταση στη προσπάθεια εφαρμογής αυτής της πολιτικής. Και οι φορείς αυτής της αντίστασης δεν μπορεί να είναι άλλοι από τους εργαζόμενους στον τομέα της περίθαλψης και κυρίως τα ίδια τα λαϊκά στρώματα που βλέπουν τη ζωή τους να χειροτερεύει με δραματικό-απότομο τρόπο. Τα περιθώρια να έχει κάποιος ένα κομπόδεμα «για τη δύσκολη ώρα» έχουν στενέψει απελπιστικά και είναι ακριβώς αυτή η λογική, που καλλιεργήθηκε στην πράξη για δεκαετίες, η οποία πρέπει να χτυπηθεί. Με συλλογικό τρόπο πρέπει να τεθεί το ζήτημα. Η πολιτική τής ολοένα και μεγαλύτερης εμπορευματοποίησης του κοινωνικού αγαθού της υγείας δεν πρέπει να περάσει. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην περίθαλψη. Αυτό που χτυπιέται μεθοδικά από τις δυνάμεις του συστήματος είναι ο ΔΩΡΕΑΝ χαρακτήρας της. Γι’ αυτό και μπορεί εύκολα ο καθένας να παρατηρήσει «βαθυστόχαστες» αναλύσεις ή προτάσεις που διανθίζονται από διάφορα επίθετα και που σκόπιμα «ξεχνούν» αυτό το βασικό στοιχείο. Γιατί αυτό είναι που έχει μπει στο στόχαστρο της επίθεσης. Από εκεί και πέρα, τα ελλείμματα και τα χρέη, που οι ίδιοι τα εμφανίζουν ως τέτοια, αποτελούν το άλλοθι αυτής της πολιτικής.
Ας αναφερθούμε, πριν κλείσουμε αυτό το άρθρο, σε ένα ακόμη ζήτημα που τίθεται σε σχέση με το θέμα και της περίθαλψης. Η σημερινή αναδιάρθρωση του αστικού κράτους το θέτει ευθέως: οι λεγόμενες κοινωνικές δαπάνες πρέπει να εκμηδενιστούν και τα κρατικά έσοδα να κατευθυνθούν στην άμεση αναπαραγωγή του κεφαλαίου και μόνον. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι προωθείται η λογική της «αυτοχρηματοδότησης» των νοσοκομείων, των σχολείων, των δήμων, των συγκοινωνιών κ.λπ. Πίσω από αυτές τις λέξεις κρύβεται η κατεύθυνση για τη μεγαλύτερη δυνατή αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων και τη μικρότερη δυνατή συμμετοχή του κράτους στις δαπάνες λειτουργίας των όποιων διαθέσιμων υποδομών. Πολύ περισσότερο, η ζωντανή εργασία αντιμετωπίζεται από το κεφάλαιο στον καιρό της κρίσης ως «αδρανές κεφάλαιο», με ό,τι σημαίνει κάτι τέτοιο για το «ενδιαφέρον» στην αναπαραγωγή του.
Σε κάθε περίπτωση, ο λαός θα κληθεί ακόμα μια φορά να υπερασπιστεί κάτι που δικαιωματικά του ανήκει: το δικαίωμα στη ζωή στην πιο θεμελιώδη του μορφή, αυτή της περίθαλψης. Ο αγώνας για ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ είναι και αυτός που θα διαμορφώσει το τοπίο εντέλει. Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα μπορούν και πρέπει να δουν αυτόν τον αγώνα ως ζωτική τους ανάγκη. Οι αριστερές και ταξικές δυνάμεις οφείλουν να πρωτοστατήσουν σ’ αυτή την πάλη μέσα από την κοινή τους δράση. Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και φροντίζει γι’ αυτές το σύστημα. Ας ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Οι υποψήφιοι ... σωτήρες μας!


Έτοιμοι όλοι για προσφορά!
Για την προκοπή του τόπου! Για τον πολίτη!
Με διαφάνεια! Όλοι έχουν όραμα…
Έμπλεος θαυμασμού για τους υποψηφίους Περιφερειάρχες, Δημάρχους και Συμβούλους  των περισσότερων συνδυασμών  για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στη χώρα μας , κατηγόρησα τον εαυτό μου για την  μεμψιμοιρία και τη γκρίνια που δείχνει  τόσα χρόνια.
Δεν μπορεί .Τίποτε δεν χάθηκε τελικά  σε αυτόν τον τόπο σκέφτηκα.
Τόσος  αλτρουισμός, τέτοια προθυμία για θυσία!!!

Και μετά ήλθε ο πρωθυπουργός χθες στη διακαναλική και μου χάλασε το όνειρο...

«…Αρκεί να φανταστεί κανείς ότι οι Περιφερειάρχες, που θα εκλέξουμε για πρώτη φορά φέτος, θα έχουν σε λίγους μήνες την ευθύνη για τη λειτουργία των νοσοκομείων μας, όπως και την ευθύνη για τη σωστή διαχείριση των δισεκατομμυρίων ευρώ των κοινοτικών προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Θέλουμε λοιπόν ικανούς, σωστούς και αποδεδειγμένα πετυχημένους».

Αχά ! Καταλάβατε;
Σωθήκαμε;
Όχι, αυτοί σώθηκαν
Εμείς καήκαμε!
 
Βρε όξω απ' την παράγκα!!!

ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ-ΕΣΥ ΤΕΛΟΣ!


Ο κύβος ερρίφθη .Τα νοσοκομεία περνάνε στην ευθύνη των περιφερειών και των περιφερειαρχών και βεβαίως τα Κέντρα Υγείας στους διευρυμένους δήμους και στους δημάρχους.
Όλοι φανταζόμαστε τη συνέχεια…
Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι    λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης θα έχουν δυο επιλογές μπροστά τους. ΄Η τα ιδιωτικοποιούν με το ένα ή με τον άλλο τρόπο (πρόσφατη είναι και η απόφαση της κυβέρνησης για την εφαρμογή των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα - ΣΔΙΤ στις προμήθειες των νοσοκομείων) ή τα κλείνουν.
Η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή από ότι φαίνεται.
Αν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ σε συμμαχία και μέτωπο με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και ιδιαίτερα με τα φτωχότερα στρώματα που κάνουν  χρήση, σχεδόν αποκλειστικά, των υπηρεσιών του ΕΣΥ δεν αντιδράσουμε  και δεν ανατρέψουμε άμεσα αυτή την πολιτική, μας περιμένουν  όλους (υγειονομικούς και πολίτες) μαύρες μέρες

Δημοσιεύουμε σχετικά αποσπάσματα από τη χθεσινή διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού:

 …Αρκεί να φανταστεί κανείς ότι οι Περιφερειάρχες, που θα εκλέξουμε για πρώτη φορά φέτος, θα έχουν σε λίγους μήνες την ευθύνη για τη λειτουργία των νοσοκομείων μας, όπως και την ευθύνη για τη σωστή διαχείριση των δισεκατομμυρίων ευρώ των κοινοτικών προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Θέλουμε λοιπόν ικανούς, σωστούς και αποδεδειγμένα πετυχημένους.

…Αντιθέτως, έχουμε πρόγραμμα, το 2010, να σταματήσουμε την πορεία χρεοκοπίας, όπως και κάναμε. Και να κάνω μια παρένθεση εδώ - ότι τις δύσκολες αποφάσεις, που άγγιξαν το λαό, τον συνταξιούχο, το μισθωτό, τις πήραμε το 2010. Το 2011, όμως, παίρνουμε αποφάσεις για θεσμικές αλλαγές, δηλαδή αλλαγές οι οποίες αποκαθιστούν το αίσθημα δικαιοσύνης, με το φορολογικό νομοσχέδιο, με τη διαφάνεια, με το χτύπημα της σπατάλης, με την αναμόρφωση των νοσοκομείων μας, με την παιδεία. Αυτές είναι οι αλλαγές, οι οποίες προωθούνται για το 2011.

…..Και ο «Καλλικράτης» δίνει νέες δυνατότητες στο να αναμορφώσουμε αυτό το κράτος, που ξέρουμε όλοι ότι έχει προβλήματα. Μπορεί να αναδείξει και να απελευθερώσει δυνάμεις στην περιφέρεια, στη γειτονιά, στο χωριό, να δώσει δυνατότητες στην τοπική κοινωνία για ανάπτυξη, για την οργάνωση του συστήματος πρόνοιας, για την περίθαλψη, για το περιβάλλον. Μιλάμε δηλαδή για πολύ σημαντικές αρμοδιότητες και πολύ σημαντικές εξουσίες, που θα έχει πια ο εκάστοτε Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης, ο οποίος, όπως έχω πει κατά καιρούς, είναι σαν ένας μικρός κυβερνήτης, σαν ένας Υπουργός της χώρας.

. Ο «Καλλικράτης» είναι βασικός θεσμός.
 Αύριο, σε οποιαδήποτε Περιφέρεια της χώρας, αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν την ευθύνη για το περιβάλλον, για την υγεία, για τη χωροταξία, για τις πόλεις, για την πρόνοια.


Η αγωνία του "τερματοφύλακα" πριν από τις εκλογές.

 Η χθεσινή "διακαναλική" του Γ.Παπανδρέου
ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!

Το σκίτσο είναι του ANKYR

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Σήμερα η επί του όρους ομιλία

Το σκίτσο είναι του Στάθη από την "Ελευθεροτυπία"

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού: «Υποκρισίες Α. Λοβέρδου από την Καλαμάτα »


          Με αφορμή δελτίο τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας αναφορικά με την ορκωμοσία 27 νέων συναδέλφων μας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας την Παρασκευή 22/10/2010, και την εκεί παρουσία του κ. Υπουργού Α. Λοβέρδου, δεν μπορούμε παρά να σχολιάσουμε δυσμενώς την υποκριτική του στάση απέναντι στο Νοσηλευτικό  Κλάδο.
          Τα κροκοδείλια δάκρυα του κ. Υπουργού για το ρόλο και το έργο του Νοσηλευτικού προσωπικού, για τις δύσκολες συνθήκες εργασίας, για την αναλογία 40 ασθενών ανά Νοσηλευτή, δεν πείθουν πλέον κανέναν.
          Η ανέξοδη «ηρωοποίηση» των Νοσηλευτών, οι λεκτικές θωπείες και οι ρητορικοί ακροβατισμοί του κ. Λοβέρδου, παραπέμπουν ευθέως σε ημέρες Αβραμόπουλου.
          Υπενθυμίζουμε στον κ. Λοβέρδο ότι μέχρι πριν από 1½ μήνα ήταν αυτός ο Υπουργός Εργασίας, που κατά την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν ικανοποίησε το πάγιο αίτημα για την ένταξη του Νοσηλευτικού προσωπικού στα ΒΑΕ.
          Υπενθυμίζουμε επίσης ότι τον τελευταίο 1 χρόνο η χώρα κυβερνάται από το ΠΑΣΟΚ, καθώς και ότι εδώ και 1½ μήνα, έχει ο ίδιος την Πολιτική ευθύνη του ΥΥΚΑ.
Και επειδή η περίοδος χάρητος – αλλά και η υπομονή μας- έχει προ πολλού εξαντληθεί, ο κ. Υπουργός αντί απλά να διαπιστώνει τα προβλήματα, αντί να μεταθέτει τις δικές του ευθύνες στους Διοικητές των Νοσοκομείων, αντί να θέτει «εκβιαστικά» χρονοδιαγράμματα περί δήθεν παραίτησης, αντί να μας ανακοινώνει τις «αιφνιδιαστικές» του επισκέψεις στα νοσοκομεία της χώρας, αντί να «ντρέπεται που είναι Έλληνας Υπουργός Υγείας», καλό θα ήταν να ασχοληθεί –έστω και περιστασιακά- με την επίλυση μερικών από τα προβλήματα που ταλανίζουν το Νοσηλευτικό Κλάδο.           

                                                Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΝΟΠ
 Πηγή:ΠΑΣΟΝΟΠ

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Πάλι έβαλε το πιστόλι στο τραπέζι!



Την προηγούμενη φορά που  είχε πάλι βάλει  το πιστόλι στο τραπέζι, μας προέκυψε... Μνημόνιο!

Απόφαση της ΟΕΝΓΕ σχετικά με δίωξη αγροτικών γιατρών της Λέσβου επειδή άσκησαν το δικαίωμα τους σε ρεπό μετά ενεργό εφημερία.

Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2010
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

ΘΕΜΑ: Σχετικά με δίωξη αγροτικών γιατρών της Λέσβου επειδή άσκησαν το δικαίωμα τους σε ρεπό μετά ενεργό εφημερία.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ, συμμεριζόμενο απολύτως τις θέσεις της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Λέσβου, προειδοποιεί προς κάθε κατεύθυνση ότι οι αγροτικοί γιατροί είναι με απόφαση του συνεδρίου μας μέλη των τοπικών Ενώσεων και της ΟΕΝΓΕ. Το δικαίωμα σε ρεπό μετά από ενεργό εφημερία είναι αδιαμφισβήτητο και αφορά και τους αγροτικούς ιατρούς. Δεν στηρίζεται μόνο στον νόμο 3754/09 αλλά και σε αδιαμφισβήτητες προγενέστερες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.
Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ αποφασίζει να υπερασπίσει με κάθε τρόπο το δικαίωμα όλων των συναδέλφων στο ρεπό μετά από ενεργό εφημερία.
ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ

Πηγή:Ygeianet

Μετά τα Greek statistics, τα Greek logistics, τώρα γνωρίσαμε και τα Greek Law-istics!

Μιλάμε βέβαια για τις νομικές  αλχημείες  και ερμηνείες από πλευράς του Υπουργείου Υγείας του νόμου 3754/2009 που αφορά τη ρύθμιση των όρων απασχόλησης των νοσοκομειακών ιατρών  και όσον αφορά το σκέλος της χορήγησης ρεπό μετά από ενεργό εφημερία και στους γιατρούς υπόχρεους υπηρεσίας υπαίθρου.
Σε προηγούμενες αναρτήσεις είχαμε αναφερθεί στον αγώνα που διεξάγουν οι αγροτικοί γιατροί στη Λέσβο για να τους χορηγηθεί το ρεπό μετά από ενεργό εφημερία.
Ξέρετε ποια ήταν η απάντηση του Υπουργείου στο αίτημα
«Απαντώντας στο ανωτέρω σχετικό έγγραφο και όσον αφορά στη χορήγηση μιας ημέρας ανάπαυσης μετά από ενεργό εφημερία,(Ν. 3754/2009   (Φ.Ε.Κ. 43/τ.Α’/11.03.2009), σας γνωρίζουμε ότι καμία αναφορά δεν γίνεται στον ανωτέρω νόμο στους ιατρούς υπόχρεους υπηρεσίας υπαίθρου, ενώ σας επισημαίνουμε ότι οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου καλύπτουν υγειονομικά μονοθέσια και απομακρυσμένα ιατρεία παρέχοντας πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, οπότε και είναι απαραίτητη η καθημερινή τους παρουσία στις περιοχές τις οποίες εξυπηρετούν».
Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ Ν.Π.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΡΑΒΑΚΟΣ

Δεν ξέρουμε  ποιος συνέταξε αυτό το έγγραφο του Υπουργείου , ξέρουμε  βεβαίως ποιος το υπέγραψε, αλλά από επιχειρηματολογία.... σκίζει.
Δεν θα αναφερθούμε  στο γεγονός ότι η ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών στο ελληνικό δίκαιο κατοχυρώνει έτσι κι αλλιώς το δικαίωμα του ρεπό μετά από εφημερία  στους γιατρούς υπόχρεους υπηρεσίας υπαίθρου, είναι εξ άλλου γνωστά αυτά, αλλά θα παίξουμε με τις λέξεις , επειδή και στα στελέχη του Υπουργείου Υγείας  φαίνεται ότι αρέσει να παίζουν ...με τις λέξεις .
1."Απαντώντας στο ανωτέρω σχετικό έγγραφο και όσον αφορά στη χορήγηση μιας ημέρας ανάπαυσης μετά από ενεργό εφημερία,(Ν. 3754/2009   (Φ.Ε.Κ. 43/τ.Α’/11.03.2009), σας γνωρίζουμε ότι καμία αναφορά δεν γίνεται στον ανωτέρω νόμο στους ιατρούς υπόχρεους υπηρεσίας υπαίθρου..."
Μάλιστα .Ωραία. Μπορεί να μας πει ο κ. Μπραβάκος σε ποιο ακριβώς άρθρο του εν λόγω νόμου γίνεται συγκεκριμένη  αναφορά για την υποχρέωση  των γιατρών υπηρεσίας υπαίθρου να πραγματοποιούν εφημερίες;
Πουθενά .Σύμφωνα λοιπόν με τη λογική του, καμιά υποχρέωση δεν έχουν οι αγροτικοί γιατροί να εφημερεύουν .Κι όμως εφημερεύουν και σε ΚΥ και σε Νοσοκομεία.
2."....σας επισημαίνουμε ότι οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου καλύπτουν υγειονομικά μονοθέσια και απομακρυσμένα ιατρεία παρέχοντας πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, οπότε και είναι απαραίτητη η καθημερινή τους παρουσία στις περιοχές τις οποίες εξυπηρετούν".
Μάλιστα. Μα υπάρχουν εκατοντάδες  ειδικευμένοι γιατροί σε μονοειδικότητες στα Νοσοκομεία της χώρας που καλύπτουν και υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και όμως παίρνουν(βάσει νόμου) το ρεπό μετά από ενεργό εφημερία. Πέρα από το γεγονός, ότι για τους αγροτικούς που δεν υπηρετούν σε μονοθέσια και απομακρυσμένα ιατρεία , το έγγραφο δεν απαντά.

Θεωρούμε ότι η απάντηση στις σοφιστείες και αλχημείες  του Υπουργείου Υγείας  όσον αφορά τη χορήγηση του ρεπό μετά από εφημερία στους αγροτικούς γιατρούς πρέπει να είναι ένα μαζικό κίνημα  ενεργού συμπαράστασης και στήριξης στους αγωνιζόμενους αγροτικούς  γιατρούς  στη Λέσβο.

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Το Μνημόνιο δεν απαγορεύει τα παχιά και μελοδραματικά λόγια

Κάθε φορά οι Υπουργοί Υγείας  μας επαληθεύουν!
Για τις προσλήψεις έχουμε κατ’ επανάληψη γράψει ότι  θα γίνονται όταν θα υπάρχει χρήμα.
Ενδεικτικες αναφορές εδώ, εδώ και εδώ.
Είχαμε γράψει και σε προηγούμενες αναρτήσεις, ότι και αυτή η προκήρυξη 7Κ του 2009,  που αφορούσε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, δεν πρόκειται να φτάσει σε προσλήψεις, παρά μόνο όταν θα πλησιάζει το κλείσιμο του οικονομικού έτους το Νοέμβρη 2010 , ώστε να μεταφερθούν τα κονδύλια μισθοδοσίας τους στο νέο έτος. Και φυσικά  μην έχετε καμιά αυταπάτη. Δεν θα προσλάβουν φέτος όλους όσους έκρινε το ΑΣΕΠ διοριστέους από εκείνη τη προκήρυξη του 2009, διότι τα κονδύλια που έχουν στον προϋπολογισμό δεν επαρκούν.
Σύμφωνα λοιπόν με δήλωση του Υπουργού Υγείας σήμερα  στη Καλαμάτα,  η πλειοψηφία(!) των  διοριστέων  νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων από τη προκήρυξη του 2009 θα φτάσει στα νοσοκομεία… τέλη Νοέμβρη με αρχές Δεκέμβρη!
Τι γύρευε στην Καλαμάτα ο Υπουργός;
Μα οι προσλήψεις  έχουν πλέον  γίνει τόσο  σπάνιο γεγονός, που αποφάσισε να δώσει  επικοινωνιακά πανηγυρικό χαρακτήρα ( κάτι σαν εγκαίνια ή θεμέλιο λίθο) στην ορκωμοσία των πρώτων  27 διοριστέων- κυρίως νοσηλευτών -  της προκήρυξης του 2009
Καλά έ ! το τι παχιά και μελοδραματικά λόγια ακούστηκαν από τα χείλη του, το τι «γλείψιμο» έπεσε , δεν περιγράφεται…
Ήρωες τους ανέβαζε …ήρωες τους κατέβαζε τους νοσηλευτές!!!
Εξ άλλου τα παχιά λόγια δεν έχουν  κανένα κόστος , δεν περιλαμβάνεται καμία περικοπή τους στο μνημόνιο!
Κόστος για το Λοβέρδο  έχουν οι αξιοπρεπείς μισθοί, οι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, τα ανθρώπινα ωράρια εργασίας, ένα δίκαιο ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό σύστημα με κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Γι αυτά… τσιμουδιά ο κ. Υπουργός!
Εξ άλλου αποτελεί το δεξιό εξτρέμ  της ομάδας που χτύπησε τα μισθολογικά , ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων σκορπίζοντας φτώχεια , δυστυχία και ανεργία στη χώρα μας 

Η ομιλία του Υπουργού Υγείας κατα την ορκωμοσία διοριστέων νοσηλευτών: εδώ

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Αποχωρούν οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων stage από το Νοσοκομείο Πρέβεζας


Ένας ένας αποχωρούν καθώς λήγει η σύμβασή τους οι εργαζόμενοι μέσω των προγραμμάτων stage από το Νοσοκομείο Πρέβεζας  οξύνοντας στο έπακρο το πρόβλημα της στελέχωσής του και τελικά της ίδιας της εύρυθμης λειτουργίας των τμημάτων .
Με 400-500 ευρώ το μήνα και χωρίς καμιά ασφάλιση επί 18 μήνες πρόσφεραν τα μέγιστα στο νοσοκομείο. Πολλοί από αυτούς δούλεψαν πιο σκληρά ακόμα και από αρκετούς μόνιμους υπαλλήλους.
Και η τελική επιβράβευση τους ; … ο δρόμος και η πλήρης ανεργία.
Ήδη  εδώ και καιρό άρχισαν μετακινήσεις  μόνιμων   εργαζόμενων   από τμήμα σε τμήμα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μπαλωθούν τα κενά . Αλλά είναι τέτοια η κατάσταση  πλέον σε επίπεδο στελέχωσης, ειδικά στη νοσηλευτική υπηρεσία,  που μπαλώνουν μια τρύπα και ανοίγουν δυο.
Και πού να κορυφωθεί και το κύμα συνταξιοδοτήσεων!
Τα χειρότερα  φαίνεται ότι δεν τα είδαμε ακόμη στο Νοσοκομείο Πρέβεζας

Τρίευρω πλήρωσε;


Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, πραγματοποίησε σήμερα, Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010, αιφνιδιαστική επίσκεψη στα Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» και «Παπαγεωργίου».
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Υπουργός περιηγήθηκε στα εξωτερικά ιατρεία και τους υπόλοιπους χώρους των δύο ιδρυμάτων, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με τους διοικητές τους και συζήτησε μαζί τους για θέματα και δυσκολίες, που αφορούν στην καθημερινή λειτουργία των δύο νοσοκομείων.

Τρίευρω πλήρωσε;

Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος: Εβδομάδα Δωρεάν Πρόσβασης σε όλες τις Υπηρεσίες του ΕΣΥ στις 22-28 Νοεμβρίου


Με απόφασή της η ΟΕΝΓΕ κήρυξε την εβδομάδα 22-28 Νοεμβρίου ως εβδομάδα Δωρεάν πρόσβασης σε όλες τις Υπηρεσίες του ΕΣΥ με σκοπό την υπεράσπιση της Δωρεάν Πρόσβασης σε όλους τους ανθρώπους.

Οι δράσεις που προβλέπονται είναι:
1. Κεντρική Συνέντευξη τύπου της ΟΕΝΓΕ λίγες ημέρες πριν την έναρξή της, όπου θα αναλύεται διεξοδικά όλη η δραματική επιδείνωση της κατάστασης στην Υγεία και τη Δημόσια Περίθαλψη.
2. Αφίσα της ΟΕΝΓΕ στην οποία θα δηλώνεται καθαρά η αντίθεση στην οποιαδήποτε πληρωμή ασθενών στα Δημόσια Νοσοκομεία, Κ.Υ και οποιαδήποτε άλλης δομή του ΕΣΥ.
3. Σε διάφορα νοσοκομεία θα γίνουν καταλήψεις στα κτίρια διοίκησης και στα γραφεία κίνησης όλη αυτή τη βδομάδα για την διασφάλιση στην πράξη του δικαιώματος της ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης.
4. Κάλεσμα σε σύσκεψη α) κεντρικά από την ΟΕΝΓΕ ομοσπονδιών και πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και β) τοπικά από τις ενώσεις Νοσοκομειακών γιατρών σε άλλα πρωτοβάθμια σωματεία και πρωτοβουλία εργαζομένων, ανέργων, συλλόγων ασθενών κλπ για την από κοινού εκτέλεση των καταλήψεων στους εισπρακτικούς χώρους (γραφεία κίνησης και κτίρια διοίκησης και διοργάνωση απογευματινής πορείας και πικετοφορίας ή συναυλιών μία μέρα μέσα στη βδομάδα).

Ολόκληρη η απόφαση της ΟΕΝΓΕ εδώ

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Οι Αγροτικοί Γιατροί στη Λέσβο διεκδικούν το ρεπό μετά από εφημερία, ζητούν προσλήψεις προσωπικού και εκφραζουν την αντίθεσή τους στη καθιέρωση "εισητηρίου" στα Κέντρα Υγείας.

Διεκδικούν ρεπό μετά τις εφημερίες

Στα άκρα τραβούν οι Αγροτικοί Γιατροί της Λέσβου το θέμα διεκδίκησης ενός ρεπό μετά από «ενεργές εφημερίες» στα Κέντρα Υγείας. Αφορμή της ρήξης αποτέλεσε η κλήση σε απολογία ενός αγροτικού γιατρού στο Κέντρο Υγείας Καλλονής αφού εκείνος δεν εμφανίστηκε στη δουλειά του την επομένη της εφημερίας του. Σήμερα Τετάρτη οι Αγροτικοί Γιατροί έχουν προγραμματίσει στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου τους, ενώ θα πραγματοποιήσουν στο διάστημα αυτό παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του διοικητή του Νοσοκομείου.

Το θέμα ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα, όταν ένας αγροτικός γιατρός δεν πήγε στο πόστο του την επομένη της εφημερίας του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδιο κάνουν εδώ και ένα μήνα περίπου και άλλοι αγροτικοί γιατροί σε κέντρα υγείας, χωρίς όμως να έχει δημιουργηθεί θέμα. Γι’ αυτό και η κλήση σε απολογία συναδέλφου τους από το Κέντρο Υγείας Καλλονής προκάλεσε αντιδράσεις.
Η διοίκηση του Νοσοκομείου έχει ζητήσει διευκρινίσεις για το θέμα αυτό από τη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, καθώς και από το υπουργείο Υγείας, χωρίς ωστόσο να έχει πάρει απαντήσεις. Σύμφωνα με το διοικητή του Νοσοκομείου, Παύλο Παπαδόπουλο, για το θέμα αυτό δεν υπάρχει ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο. Το ίδιο τονίζει και ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλλονής, κ. Βασίλης Κουμαρέλας. «Δεν υπάρχει σαφής νόμος που να κατοχυρώνει το ρεπό μετά τις εφημερίες στους αγροτικούς γιατρούς. Ζήτησα από τη διοίκηση του Νοσοκομείου να μου διευκρινίσει το θέμα αυτό και από επαφές που έγιναν με το υπουργείο και την ΥΠΕ, ενημέρωσαν προφορικά τη διοίκηση ότι δε δικαιούνται ρεπό. Ο γιατρός μού ζήτησε ρεπό μετά την εφημερία του και του εξήγησα ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό, τουλάχιστον μέχρι να διευκρινιστεί το θέμα και επισήμως με έγγραφο από το υπουργείο. Εκείνος, όμως, αποφάσισε ν’ απουσιάσει την επομένη και για εμάς είναι αδικαιολογήτως απών. Δεν είχα άλλη επιλογή από το να τον καλέσω σε απολογία», λέει ο κ. Κουμαρέλας.

Καλύπτουμε όλες τις… τρύπες!
«Οι αγροτικοί γιατροί καλούνται να καλύψουν όλες τις “τρύπες” στο σύστημα υγείας. Δουλεύουν παραπάνω από το προβλεπόμενο ωράριο και πάνω από τις αντοχές τους», δήλωσε αγροτικός γιατρός στο «Ε».
Σε ανακοίνωση που υπογράφουν 25 αγροτικοί γιατροί της Λέσβου, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν να παίρνουν ρεπό μετά τις εφημερίες.
«Στο σύντομο χρονικό διάστημα της θητείας μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ήδη υποβαθμισμένη παροχή υγείας στις επαρχιακές πόλεις και χωριά και καλούμαστε να καλύψουμε τα κενά στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών που αφήνουν οι αρμόδιοι φορείς. Υποχρεούμαστε παράνομα να δουλεύουμε 68 ώρες τη βδομάδα, αφού εφημερεύουμε επτά στην καλύτερη περίπτωση ημέρες του μήνα, πέρα από το καθημερινό ωράριο», αναφέρουν μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση οι Αγροτικοί Γιατροί.
Και συνεχίζουν: «Ακόμα χειρότερα, οι αγροτικοί γιατροί των περιφερειακών ιατρείων και κυρίως των άγονων ιατρείων υποχρεωνόμαστε να δουλεύουμε 24 ώρες την ημέρα για όλες τις καθημερινές, εξ αιτίας της λεγόμενης 24ωρης ετοιμότητας, αφού το κέντρο υγείας αδυνατεί να καλύψει τα χωριά (ελλείψεις σε ασθενοφόρα και προσωπικό). Φτάνουμε, δηλαδή, τις 144 ώρες τη βδομάδα, για τις οποίες λαμβάνουμε ένα εισόδημα των 350 ευρώ το μήνα μετά τις πρόσφατες περικοπές, ενώ μας απειλούν με συνέπειες αν απουσιάσουμε από το χωριό καθημερινή.»
Στην επιστολή τους, οι Αγροτικοί Γιατροί αναφέρονται επίσης στις σοβαρές ελλείψεις εξ αιτίας της έλλειψης προσωπικού που παρουσιάζουν τα κέντρα υγείας, ενώ καταγγέλλουν ότι ήδη ξεκινά και στα κέντρα υγείας η εφαρμογή του μέτρου καταβολής τριών ευρώ από τους ασθενείς για τακτικές επισκέψεις.
Τη συμπαράστασή τους στην κινητοποίηση των Αγροτικών Γιατρών εξέφρασε, με χθεσινή ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Γιατρών ΕΣΥ. Με αφορμή την κινητοποίηση των Αγροτικών Γιατρών, οι γιατροί του Νοσοκομείου Μυτιλήνης «εκφράζουν την αντίθεσή τους στην καθιέρωση εισιτηρίου στους ασθενείς που προσέρχονται στα κέντρα υγείας για συνταγογράφηση, ιατρική εξέταση ή εργαστηριακό έλεγχο».

Πηγή: Εμπρός

Αέρας κοπανιστός!

Ακριβώς έτσι είναι κατά την άποψή μας  το αποτέλεσμα της συνάντησης που είχε  χθές η ομοσπονδία των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία(ΠΟΕΔΗΝ) με τον Υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο.
Ο Υπουργός λέει… δεσμεύτηκε!!! Πρωτοφανές!!!
Για ποια πράγματα; Για ορισμένα αυτονόητα που εκ των πραγμάτων έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό .
Δεσμεύτηκε για την προκήρυξη 3000 θέσεων ως 31/12/2010 (όλο και ξεμακραίνει αυτή προκήρυξη…) αξιοποιώντας το κονδύλι του προϋπολογισμού (Η 7Κ 29/12/2009 αφορούσε πιστώσεις του 2009).
Δεσμεύτηκε για επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση ( γιατί πότε άρχισαν;Διότι από ότι γνωρίζουμε δημοσιεύτηκαν, εδώ και καιρό, τα ονόματα των διοριζομένων και πέραν τούτου ουδέν) των προσλήψεων  της προκήρυξης 7Κ.
Δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές στις πιστώσεις του προϋπολογισμού για τις πρόσθετες αμοιβές των εργαζομένων (Κυριακές, Αργίες, Νυχτερινά).
Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην εξασφάλιση πληρωμής των προμηθευτών σε πραγματικό χρόνο. Εξ αυτού του λόγου αναμένει εξοικονόμηση πόρων της τάξης του 30%.Ανέφερε τον στόχο του για ολοκλήρωση της μηχανογράφησης του Διπλογραφικού και Λογιστικής Απογραφής ως το Μάρτη του 2011.
Ο Υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε για ένταξη των νεοδιόριστων Υγειονομικών από 1/1/2011 με ΙΚΑ στα Βαρέα και Ανθυγιεινά χωρίς αποχαρακτηρισμούς και την επέκταση και στους εν ενεργεία δικαιούχους. Αφού λοιπόν πρώτα περνάει όλους τους νεοδιοριζόμενους  στο ΙΚΑ, αφού μειώνει τους μισθούς τους , αφού αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές τους , αφού αυξάνει τα  όρια συνταξιοδότησης τους, έρχεται μετά και υπόσχεται ότι θα τους εντάξει στα ΒΑΕ .
Αποφεύγει βέβαια σα διάβολος το λιβάνι να αναφερθεί στον χαρακτήρα που θα έχει πλέον ο θεσμός των ΒΑΕ!! ! …δώρο άδωρον !
Όπως αποφεύγει να αναφέρει και τις λεπτομέρειες ένταξης των  εν ενεργεία δικαιούχων….στα ΒΑΕ. Γιατί;

Για να μην έχετε αυταπάτες για τις…. δεσμεύσεις του Υπουργού Υγείας:
 Ο Υπουργός,λέει, επίσης  δεσμεύτηκε για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων μας μέσα από ειλικρινή διάλογο καθώς και για τη στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας – Πρόνοιας!!!

Προεκλογική περίοδο διανύουμε δεν βλάπτει και καμία γενικόλογη… δεσμευτική ανακοίνωση μήπως και μαζέψουμε και κανένα ψηφαλάκι.


        .



Εργασία είλωτα από τους αγροτικούς γιατρούς στη Λέσβο

Κινητοποίηση σήμερα στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
Σε είλωτες της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας έχουν μετατραπεί οι 50 αγροτικοί γιατροί στο Νομό Λέσβου καθώς δουλεύουν χωρίς ρεπό και με απειλές για περικοπές απ' τη Διοίκηση του Βοστάνειου Νοσοκομείου, στο οποίο υπάγονται τα τέσσερα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και τα 30 Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ) που υπηρετούν.
Σήμερα οι αγροτικοί γιατροί έχουν στάση εργασίας (11 πμ - 1 μμ) και στις 12 το μεσημέρι θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση του νοσοκομείου. Στους αγροτικούς γιατρούς συμπαραστέκεται το Σωματείο του Βοστάνειου Νοσοκομείου και ζητά την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Στα Κέντρα Υγείας - με καλυμμένες 70% των θέσεων των γιατρών - εργάζονται και 12 αγροτικοί γιατροί. Για να καλύψουν τις ανάγκες των ΚΥ κάνουν εφτά εφημερίες το μήνα, εκ των οποίων οι δύο είναι συνεχόμενες το Σάββατο και την Κυριακή. Δηλαδή ένας αγροτικός γιατρός δουλεύει απ' το Σάββατο το πρωί μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας. Με άλλα λόγια, δουλεύουν κοντά στις 56 ώρες συνεχώς, με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι γιατροί να θεωρούν τους εαυτούς τους επικίνδυνους για τους ασθενείς.
Στα ΠΙ υπηρετούν οι υπόλοιποι 38 αγροτικοί γιατροί και είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στην υπηρεσία της περιοχής που καλύπτουν όλο το 24ωρο. Μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις οι αγροτικοί γιατροί στα ΠΙ συνυπηρετούν με δεύτερο συνάδελφό τους. Δηλαδή δουλεύουν χωρίς ανάπαυση ολόκληρο το μήνα! Και όταν κάποιοι απ' τους γιατρούς πήραν ρεπό, δέχτηκαν τις απειλές της Διοίκησης ότι θα γίνουν περικοπές των μισθών ή ότι τα ρεπό θα καταχωρηθούν ως άδειες. Την αυθαιρεσία της η Διοίκηση του νοσοκομείου την αντλεί από μια προφορική εντολή της Διοίκησης της Υγειονομικής Περιφέρειας ότι στο νόμο 3754/2009 - με τον οποίο θεσμοθετούνται οι κοινοτικές οδηγίες για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας - δεν αναφέρεται ρητά ότι δικαιούνται ρεπό οι αγροτικοί γιατροί, όπως αναφέρεται για τους νοσοκομειακούς και πανεπιστημιακούς γιατρούς.
Τα εξαντλητικά ωράρια των αγροτικών γιατρών έρχονται να συμπληρώσουν τα τεράστια κενά σε υποδομές. Ετσι τα ΚΥ, που θα μπορούσαν να καλύψουν πολλές ανάγκες, δε διαθέτουν ασθενοφόρα στις εφημερίες ή λείπουν πιεσόμετρα, στηθοσκόπια, καρδιογράφοι και αναλώσιμα υλικά πρώτης ανάγκης. Οι αγροτικοί ζητούν την άμεση κάλυψη αυτών των αναγκών και να μη εφαρμοστεί η πληρωμή των τριών ευρώ για επισκέψεις στα ΚΥ και τα ΠΙ, όπως αποφάσισε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Προτιμότεροι ως θύματα

 Από το "ΠΡΙΝ", 17 Οκτωβρίου 2010
 
Του Θανάση Σκαμνάκη
Η διάσωση των Χιλιανών μεταλλωρύχων είναι ένας ανθρώπινος θρίαμβος. Μια πολλαπλή νίκη της ζωής. Και μια αντιστροφή των κυρίαρχων ιεραρχήσεων. Πέρα από το ριάλιτι των μεταδόσεων, ο ενταφιασμός τους και η διάσωση είναι η έκφραση ολόκληρης της εποχής μας. Το ορυχείο δούλευε χωρίς μέτρα ασφαλείας γιατί η εταιρεία χρειαζόταν κέρδη. Οι μεταλλωρύχοι διαμαρτύρονταν για τα μέτρα αλλά συνέχισαν να δουλεύουν γιατί χρειαζόντουσαν δουλειά και λεφτά να ζήσουν. Η κυβέρνηση έκανε πως δεν άκουγε γιατί χρειαζόταν την επιχείρηση. Η κοινωνία δεν άκουγε γιατί κοίταγε τη δουλειά της. Ώσπου έπεσε η γη και τους κατάπιε. Τα φώτα στρέφονται στους εγκλωβισμένους οι οποίοι αποδεικνύουν πόσο καλά ξέρουν να ζουν και να παλεύουν. Πρόεδρος, κυβέρνηση και τα συμπαρομαρτούντα έστρεψαν το ενδιαφέρον τους προς τους πάσχοντες ανθρώπους. Ένα πρώτης τάξεως διαφημιστικό τρικ. Λίγο πολυέξοδο, αλλά αξίζει τα λεφτά του. Η παγκόσμια συγκίνηση όσο πιο γνήσια είναι τόσο καλύτερο προϊόν προς αξιοποίηση γίνεται. Πάλι καλά θα πεις, γιατί θα μπορούσαν να έχουν πουλήσει το ριάλιτι σε σπόνσορες, οπότε και θα βλέπαμε να διαφημίζονται επί τόπου σαμπουάν που πλένουν στα 700 μέτρα κάτω από τη γη, πάνες βρακάκια που απορροφούν τα υγρά και δεν ρυπαίνουν, κινητή τηλεφωνία που μιλά από τα έγκατα της γης κοκ.
Φυσικά, μας διαβεβαίωσαν οι αξιωματούχοι, και το απέδειξαν στην πράξη, η ανθρώπινη ζωή αξίζει όσο τίποτα άλλο!... Και συνεπώς δεν θα φεισθούν εξόδων, προσωπικού κόπου και δυνάμεων προκειμένου να σώσουν έστω και μια ανθρώπινη ζωή. Διότι στην ιεράρχηση των αξιών πρώτος είναι ο άνθρωπος. Όπως ακριβώς προτείνει και το νεοφιλελεύθερο μοντέλο!.... Το οποίο, όπως το διακηρύσσουν και οι επιβραβευθέντες προχθές με το Νόμπελ Οικονομίας επιστήμονες, συνιστά εξανδραποδισμό της εργασίας και των εργαζομένων, ταπείνωση και φτώχεια, προκειμένου να επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης (για ποιόν;).

Αλλά μήπως τα όσα συνέβησαν στο ορυχείο θα πείσουν τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να πάρουν μέτρα προστασίας των εργαζομένων, είτε δουλεύουν κάτω από τη γη, η πάνω της; Θα τους πείσουν να αλλάξουν τις ιεραρχήσεις τους; Ή μήπως θα κάνει τους ανακριτές των δελτίων ειδήσεων να αρχίσουν να βλέπουν με συμπάθεια τους απεργούς που διεκδικούν ζωή;
Μπα! Δυστυχώς οι αντιστροφές είναι για μια στιγμή, έστω για ώρες ή εβδομάδες. Μετά θα σβήσουν τα φώτα, θα λήξει το σόου, οι εργάτες θα ξαναγυρίσουν στο ορυχείο, οι κυβερνήτες στα καθήκοντά τους και οι εταιρείες στα λεφτά τους. Κι οι τηλεοπτικοί αστέρες θα εισπράξουν την παχυλή αμοιβή του αηδιαστικού κόπου τους για να συνεχίσουν με το ίδιο μένος.

Στο κάτω-κάτω οι εργάτες είναι προτιμότερο να γίνονται θύματα στα οποία πολιτεία και κοινωνία θα συμπαρασταθούν ως φιλάνθρωποι αρωγοί, παρά να είναι διεκδικητές της ζωής τους!
Θυμηθείτε, στο «ορυχείο» της Φρανς Τέλεκομ στη Γαλλία αυτοκτόνησαν 25 εργαζόμενοι και αποπειράθηκαν άλλοι 9. Κανείς πρόεδρος δεν διέταξε επιχείρηση διάσωσης.

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Χαράς Ευαγγέλια!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ!!!
Χαράς ευαγγέλια.
Άμεσα θα αρχίσουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού στα Νοσοκομεία!
Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που κατατίθεται  άμεσα, προβλέπονται  γενναιότατες αυξήσεις  των μισθών των εργαζομένων στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας!
Στην ίδια πράξη περιέχεται και η επαναφορά του δώρου Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος Αδείας!
Μεγάλες αυξήσεις στην αμοιβή  της εφημερίας των γιατρών και της νυχτερινής υπηρεσίας των υπολοίπων εργαζομένων(νοσηλευτών , τεχνολόγων , τεχνικών κλπ)!
Υλοποιείται το αίτημα 5νθήμερο , εξάωρο και μια εφημερία την εβδομάδα για τους νοσοκομειακούς γιατρούς!
Γεμίζουν οι αποθήκες των νοσοκομείων με φαρμακευτικό και άλλο υγειονομικό υλικό!
Το ΕΣΥ γνωρίζει στιγμές μεγάλης δόξας.
Χαμόγελα ικανοποίησης από τους εργαζόμενους  στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Με μια βαρυσήμαντη ομιλία στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν τα απαραίτητα κονδύλια .Ότι  βρέθηκε η μαύρη τρύπα στην οποία χάνονταν οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία
Χαρακτηριστική η δήλωση του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου Υπουργού Υγείας  στις 14/10/2010 στη Βουλή των Ελλήνων
 “Οι άνθρωποι δεν πάνε για υπηρεσίες που δεν προϋποθέτουν νοσηλεία μόνο στα εξωτερικά ιατρεία, δηλαδή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πάνε και το βράδυ στις εφημερίες. Εκεί δεν πληρώνει κανείς αυτό το τρίευρω. Αυτό έχει έτσι εξαιρεθεί από το νόμο. Το ξανασκέφτομαι. Δεν είπα ότι αλλάζω γνώμη, αλλά το ξανασκέφτομαι”

Μιζέρια από την Αριστερά, που κατήγγειλε τον Υπουργό ότι εκμεταλλεύτηκε την προεκλογική περίοδο για να κάνει παροχές!!!

ΥΓ:  Προσπάθεια να αποσπάσουμε αποκλειστική δήλωση για τα ευχάριστα  γεγονότα από τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ  Δ.  Βαρνάβα   ….απέτυχε.

Δεν πειράζει…Μας τη χρωστάει!

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Αυτοεκπληρούμενη προφητεία;

"Αν δεν λάβουμε μέτρα για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου, θα μας πάρουν όλους με τις πέτρες"
Γεώργιος Παπανδρέου  Ιούνιος του 2010

Πηγή των εικόνων: antinews




Τι θέλει και κυκλοφορεί στους δρόμους ο πρωθυπουργός;
Αλλά πάνω απ' όλα.... εκείνα τα βλέμματα!


Δελτίο Τύπου του Συλλόγου ειδικευομένων ιατρών Γ.Ν. Ρεθύμνου


Το σημερινό χάλι που παρουσιάζει το νοσοκομείο Ρεθύμνου, ελάχιστοι πολίτες αυτού του τόπου δεν το γνωρίζουν. Το νοιώθουν άμεσα και αρκετοί επισκέπτες της πόλης. Η τριτοκοσμική κατάσταση που αντιμετωπίζει κανείς με μια μόνο επίσκεψη του στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και κατά τη νοσηλεία του ίδιου η κάποιου συγγενικού του προσώπου είναι αρκετή για να πείσει ακόμα και τους πιο δύσπιστους.
Οι ελλείψεις σε προσωπικό (γιατρούς και νοσηλευτές) αλλά και στα υλικά είναι καθημερινή ρουτίνα, ενώ ο μόνιμα άυπνος ειδικευόμενος που θα εξετάσει τον ασθενή στα επείγοντα προκαλεί μόνιμα βλέμματα δυσπιστίας από τον ασθενή και όσους τον συνοδεύουν.
Τα ευχολόγια για την αποπεράτωση της νέας πτέρυγας (που μόνο μερική ανακούφιση θα φέρει στις παρεχόμενες υπηρεσίες) καταρρίπτονται συνεχώς. Τελευταίο κομμάτι του 12ετούς πλέον σήριαλ μετά την αποπεράτωση του κτιρίου που αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους είναι ο εξοπλισμός του νέου χώρου...
Απέναντι σε αυτή την ίσως κάπως γνωστή κατάσταση, λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν το παρασκήνιο της διαδικασίας εφημέρευσης στο νοσοκομείο.
Τα ωράρια εργασίας των ειδικευομένων καταπατούνται μόνιμα και υπερβαίνουν κατά πολύ το 52ωρο ανά εβδομάδα κατά μέσο όρο, φτάνοντας συνήθως τις 80-100 ώρες, τα ρεπό ανάπαυσης μετά από εφημερία δίνονται συνήθως πετσοκομμένα και χωρίς να δηλώνονται πουθενά.
Μετά από όλα αυτά φαντάζουν υπερβολές (στα περισσότερα από τα τμήματα που διαθέτουν ειδικευόμενους) οι διαταγές του υπουργείου για την μόνιμη παρουσία επιμελητών στο τμήμα επειγόντων (Πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχουν χώροι εφημέρευσης για όλους και δεν έχουν προβλεφτεί ούτε στη νέα πτέρυγα). Το γεγονός της μη παρουσίας δε, βολεύει αφάνταστα τη διοίκηση που πατώντας ακριβώς εκεί, τους πετσοκόβει τις εφημερίες σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας, αντί να πιέσει και να προβλέψει για τη μόνιμη παρουσία τους εντός του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια της εφημερίας. Αφήνει όμως με αυτό τον τρόπο ξεκρέμαστους, τόσο τους ασθενείς, όσο και τους ειδικευόμενους που εφημερεύουν σαν τους είλωτες του συστήματος για να βγάλουν τη δουλειά, χωρίς να έχουν πολλές φορές ούτε την τυπική κάλυψη από επιμελητές.
Oι απαιτήσεις των ειδικευόμενων για τήρηση του ορίου των 52 ωρών ώστε να είναι διαυγείς κατά την εφημερία και να κάνουν σωστά τη δουλειά τους μόνιμα αγνοούνται. Θα αναφερθούμε παρά μόνο τυπικά πλέον, στη μόνιμη πλέον καθυστέρηση αποπληρωμής των δεδουλευμένων που σήμερα ξεπερνάει το τετράμηνο.
Για αυτή την κατάσταση της εγκατάλειψης του νοσοκομείου Ρεθύμνου και της καταπάτησης κάθε εργασιακού δικαιώματος και αξιοπρέπειας του ασθενούς, δεν φταίει σαφώς μόνο το απρόσωπο κράτος. Φταίνε και οι ντόπιοι ασκούντες την εξουσία, είτε σε θέσεις της αυτοδιοίκησης, είτε της διοίκησης του ιδρύματος, όπως επίσης και ο μόνιμα κομματικά εξαρτώμενος συνδικαλισμός που ξεπουλάει και απαξιώνει μόνιμα όποια φωνή δεν του ταιριάζει στο χρώμα που είναι βαμμένος. (και που λόγω ακριβώς αυτής της εξάρτησης έχει απαξιωθεί από την ίδια την κοινωνία και δεν έχει πλέον καμία δύναμη)
Όλα αυτά στη εποχή του Δ.Ν.Τ. και της κρίσης για τους διοικούντες φαίνεται πως είναι ψιλά γράμματα, αλλά για εμάς πρώτα ως πολίτες και μετά ως γιατροί είναι υποχρέωση να υπενθυμίσουμε ότι στη παρούσα ακριβώς στιγμή είναι σημαντική η διαφύλαξη της δημόσιας υγεία και παιδείας ως των ελάχιστων αγαθών για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.
Μετά από το πρόσφατο νομοσχέδιο της θερινής περιόδου, που αναθέτει στα κατά τόπους νοσοκομεία την πληρωμή των εφημεριών πέραν των 7 το μήνα όταν υπάρχει ανάγκη για αυτές, φαντάζει σουρεαλισμός το να περιμένουμε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία που ποτέ δεν πλήρωσαν τα δημόσια νοσοκομεία, θα το κάνουν τώρα για να πληρωθούν οι γιατροί. Ως εκ τούτου είμαστε υποχρεωμένοι να προασπίσουμε το δικαίωμα των ειδικευόμενων γιατρών να μην παρέχουν απλήρωτη εργασία και να μην ξεπερνάνε αυτό το όριο κάθε μήνα.
Θυμίζουμε και μέσω αυτής της δημόσιας επιστολής ότι οι ειδικευόμενοι γιατροί είναι εκπαιδευόμενοι γιατροί, μη μόνιμο προσωπικό του νοσοκομείου και σε καμιά περίπτωση δεν είναι προσωπικό ασφαλείας για να καλύπτουν τα πάντα. Είναι γεγονός πως το πρόσφατο νομοσχέδιο είναι η ταφόπλακα του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά η ανατροπή των διατάξεων του, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες κινητοποιήσεις διαφόρων εργασιακών σωματείων δεν μπορεί μόνο να γίνει μόνο από τους γιατρούς. Είναι ευθύνη όλης της κοινωνίας .
Μέχρι τη στιγμή όμως που η κοινωνία θα ξυπνήσει για να διεκδικήσει μαζί μας το αγαθό της δωρεάν υγείας, εμείς δεν μπορούμε να δουλεύουμε με ωράρια κατά παράβαση όχι μόνο του νόμου αλλά και πέρα από κάθε λογική και απλήρωτοι. Για αυτό το λόγο θα χρησιμοποιήσουμε κάθε αναγκαίο μέσο για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας ως εργαζομένων και ως πολιτών αυτού του τόπου. Ως πρώτο μέτρο των κινήσεων μας ήταν η πρόσφατη καταγγελία μας στην επιθεώρηση εργασίας του νομού για την τήρηση των ωραρίων εργασίας και του δικαιώματος της ημερανάπαυσης (Ρεπό) μετά την εφημερία.
Καλούμε λοιπόν δημόσια, με βάση όλα τα προαναφερθέντα, την τοπική ελεγκτή της επιθεώρησης εργασίας στον επικείμενο έλεγχο που έχει προγραμματίσει στο νοσοκομείο να τηρήσει απαρέγκλιτα την εργατική νομοθεσία που διέπει τους ειδικευόμενους γιατρούς του νοσοκομείου.

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΡΕΠΟ ΧΑΜΕΝΟ,
ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ 7 ΤΟ ΜΗΝΑ

Το Δ.Σ. Του συλλόγου ειδικευομένων γιατρών του Γ.Ν. Ρεθύμνου
14/10/2010