Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Εξελίξεις για το αναισθησιολογικό του Νοσοκομείου Πρέβεζας

Διαβάστε πρώτα σχετική προηγούμενη ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου-Ε.Ι.Ν.Η.(κλικ εδώ).
"Μια κάποια λύση" δρομολογείται μετά τις παρεμβάσεις της ΟΕΝΓΕ και της Ε.Ι.Ν.Η. σε σχέση με τη στελέχωση με ιατρικό προσωπικό του αναισθησιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Πρέβεζας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μας οι δυο επικουρικοί αναισθησιολόγοι γιατροί που τοποθετήθηκαν  πρόσφατα από την 6η ΥΠΕ στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» των Ιωαννίνων, θα καλύπτουν εναλλάξ και ανά βδομάδα το Νοσοκομείο Πρέβεζας.
Εντύπωση όμως προκάλεσε ένα σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέοι Αγώνες Ηπείρου» σχετικά με το θέμα (κλικ εδώ).
Για να τοποθετήσουμε όμως τα πράγματα στη σωστή τους βάση και να μην δημιουργείται στους αναγνώστες λαθεμένη εικόνα θα αναφέρουμε τούτα:
Εδώ και τρία  περίπου χρόνια, μετά την σοβαρή ασθένεια και τον πρόωρο χαμό μιας επιμελήτριας αναισθησιολογίας που υπηρετούσε στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, υπήρχαν συνεχείς πιέσεις στην πολιτική ηγεσία για την συμπλήρωση της στελέχωσης του αναισθησιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Πρέβεζας με μόνιμο αναισθησιολόγο  γιατρό.
Αντί γι αυτό η εκάστοτε πολιτική ηγεσία επέλεγε την προσωρινή κάλυψη του τμήματος, κατά διαστήματα, με ένα επικουρικό αναισθησιολόγο., ενώ κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα το νοσοκομείο έμενε με δυο γιατρούς με 15 εφημερίες έκαστος!
Επίσης, κατά διαστήματα, (όταν δεν υπήρχε επικουρικός) η 6η ΥΠΕ αποσπούσε για ορισμένες ημέρες αναισθησιολόγους από νοσοκομεία όμορων νομών για την ενίσχυση της κάλυψης του τμήματος.
Η κατάσταση όμως χειροτέρεψε, όταν ό ένας από τους μόνιμους γιατρούς του τμήματος (διευθυντής) δρομολόγησε τη διαδικασία συνταξιοδότησής του και ήδη κάνει χρήση των αδειών του και μετά από αυτές αποχωρεί από το Νοσοκομείο.
Υπήρξαν διαστήματα που ο μοναδικός μόνιμος αναισθησιολόγος κάλυπτε επί 21 ημέρες (21 εφημερίες) το νοσοκομείο!!!
Το ίδιο διάστημα δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες προκήρυξης μιας θέσης επιμελητή Β΄( υπέβαλαν τα δικαιολογητικά τους δυο γιατροί) οι οποίες όμως ακόμη βρίσκονται στη φάση εξέτασης των δικαιολογητικών .Τουτέστιν, ακόμα και με τις πιο γρήγορες διαδικασίες η θέση θα καλυφθεί … στο τέλος του χρόνου.
Παράλληλα το νοσοκομείο υπέβαλε επανειλημμένα αίτημα για κάλυψη με επικουρικό προσωπικό.
Σχετικά με το δημοσίευμα τώρα.
Θα συμφωνήσουμε όλοι ότι οι ανάγκες στελέχωσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στη χώρα μας είναι μεγάλες και ότι οι εκάστοτε εφαρμοζόμενες πολιτικές από τις κυβερνήσεις χειροτερεύουν τα πράγματα .
Ας το αντιληφθούμε άπαντες .Η υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και το μαράζωμά τους είναι πολιτική επιλογή. Όπως πολιτική επιλογή είναι και η πλήρης ιδιωτικοποίηση των όποιων «δημόσιων» δομών υγείας υπάρχουν στη χώρα μας.
Άρα το μόνο αίτημα που πρέπει συντονισμένα να προβάλλεται από όλη την κοινωνία και τους φορείς της είναι η άμεση και με σύντομες διαδικασίες κάλυψη όλων των κοινωνικά αναγκαίων θέσεων υγειονομικών σε όλα τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας μας και η ακύρωση κάθε διαδικασίας «ιδιωτικοποίησης» αυτών. Αυτό τουλάχιστον και τίποτε λιγότερο.
Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να αξιολογούνται και οι ανάγκες του κάθε ιδρύματος όταν γίνεται κάποια ενέργεια έστω και προσωρινού «μπαλώματος» της κατάστασης με επικουρικό προσωπικό.
Οι ανάγκες του κάθε νοσοκομείου δεν μπορεί να καθορίζονται μόνο από τον όγκο δουλειάς ούτε από τον αριθμό των κλινών που έχει.. Διότι παντού υπάρχουν …άνθρωποι που έχουν ανάγκη περίθαλψης και επίσης παντού υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν και όρια σωματικής και ψυχικής αντοχής.
Το θέμα λοιπόν δεν τίθεται στη βάση σύγκρουσης και αντιπαλότητας των νοσοκομείων Χατζηκώστα Ιωαννίνων και Πρέβεζας ούτε και των εργαζομένων σε αυτά.
Αλλά πώς να το κάνουμε βρε αδερφέ:
Όταν έχεις ένα νοσοκομείο με 7 μόνιμους ειδικευμένους αναισθησιολόγους , 3 ειδικευόμενους και τώρα επιπλέον 2 επικουρικούς ειδικευμένους αναισθησιολόγους και από την άλλη πλευρά έχεις ένα νοσοκομείο με 1 μόνο ειδικευμένο αναισθησιολόγο για να καλύψει κατακαλόκαιρο ένα νοσοκομείο σε ένα νομό με πολύ μεγάλη τουριστική επιβάρυνση …. ε, διάβολε ακόμη και με «IQ μπιφτεκιού» μπορείς να κάνεις μια στοιχειώδη ιεράρχηση!

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Σκάνδαλο με τη στελέχωση του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Πρέβεζας


ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΕΙΝΗ

                                                                             Ιωάννινα, 28-7-2010

Προς: Υπουργείο Υγείας
        Διοικητή 6ης ΥΠΕ
Σε σκάνδαλο που απειλεί ανθρώπινες ζωές εξελίσσεται η στελέχωση του Αναισθησιολογικού τμήματος του ΓΝ Πρέβεζας, στο οποίο υπηρετεί μόνο ένας (!) γιατρός αναισθησιολόγος.
Παρά τις πολύμηνες παρεμβάσεις της ΕΙΝΗ της ΟΕΝΓΕ, του Ι.Σ. Πρέβεζας και της Διοίκησης του Νοσοκομείου στην 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας , αντί να λυθεί το πρόβλημα του Νοσοκομείου Πρέβεζας , υπεγράφη  χθες ο διορισμός δυο επικουρικών γιατρών αναισθησιολόγων στο Αναισθησιολογικό τμήμα του ΓΝ Χατζηκώστα Ιωαννίνων!
Η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και η Υπουργός Υγείας είναι οι μόνοι υπεύθυνοι  όπου, μεσούσης της θερινής περιόδου, αρνούνται την παροχή επείγουσας περίθαλψης σε τραυματίες, ή ασθενείς που απαιτούν άμεση διασωλήνωση για να κρατηθούν στη ζωή, ακυρώνουν την πρωινή τακτική λειτουργία των χειρουργείων του Νοσοκομείου Πρέβεζας.
Την ύστατη αυτή στιγμή απαιτούμε να ακυρωθεί ο προκλητικός, ρουσφετολογικός διορισμός των επικουρικών γιατρών του Νοσοκομείου Χατζηκώστα και να τοποθετηθούν στο Νοσοκομείο Πρέβεζας .
Απαιτούμε να ολοκληρωθούν στο συντομότερο διάστημα οι διαδικασίες  πρόσληψης και διορισμού των αναισθησιολόγων για το νοσοκομείο Πρέβεζας, που εκκρεμούν εδώ και ένα χρόνο.  

             Ο Πρόεδρος                                        
          Τ.Νικολόπουλος    
                                                
           Η Γ.Γραμματέας  

           Μ.Κιτσανού



                                                                                    

Σύνταξη στα 88. Τυχαίο; Δεν νομίζω...


Υπολογίζεται ότι 1 νέος που τελειώνει σήμερα το σχολείο στα 18,
με το νέο συνταξιοδοτικό θα πάρει σύνταξη στα 88.

Όλο μαζί 11888 !!!

Τυχαίο;
Δεν νομίζω...

Από το ιστολόγιο Ανατολική Αττική News

Οριστικά αποτελέσματα για την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 1354 θέσεων τακτικού προσωπικού κατηγορίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) σε φορείς του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Εκδόθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης 7Κ/2009 (ΦΕΚ 457/29.12.2009, τεύχος προκηρύξεων ΑΣΕΠ  για την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 1354 θέσεων τακτικού προσωπικού κατηγορίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) σε φορείς του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στα νοσοκομεία Αρεταίειο και Αιγινήτειο .
Τα αποτελέσματα έχουν καταχωριστεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ.(κλικ εδώ) Ο πίνακας διοριστέων απεστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση. 
Τώρα για το πότε θα διοριστούν; 
Ε, όποτε δεήσουν στην κυβέρνηση να εγκρίνουν τα συγκεκριμένα κονδύλια για τη μισθοδοσία τους.Και βέβαια αυτές οι θέσεις είναι ελάχιστες σε σχέση με τις ανάγκες και οι μισές από  τους φετινούς συνταξιοδοτούμενους.
Για τα Νοσοκομείο Πρέβεζας  και τα ΚΥ του νομού αναφέρονται 5 άτομα :
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

1.ΒΑΣΙΟΣΤΑΘΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ-ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
2.ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ ΕΥΑΝΘΙΑ-ΤΕ ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΑΣ – ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΓΑΣ
1.ΚΑΤΣΙΑΠΑ ΑΝΤΩΝΙΑ-ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ
1.ΜΑΚΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ-ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΝΑΛΑΚΙΟΥ
1.ΜΑΛΑΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

Περί της αναβαθμίσεως του ΕΣΥ και άλλων καινών δαιμονίων



Ο νόμος για την «αναβάθμιση του ΕΣΥ» μπορεί να ψηφίστηκε  από το Τμήμα Διακοπών της Βουλής μέσα στο καλοκαίρι αλλά οι ανατροπές που θα επιφέρει θα γίνουν αντιληπτές από το Φθινόπωρο και μετά.
Ίσως  να μην έχει γίνει κατανοητό αλλά  πρόκειται για ένα νόμο που τόσο η φιλοσοφία του όσο και τα πρακτικά ζητήματα που εισάγει σε επιμέρους άρθρα του έχουν την σφραγίδα των γενικότερων ανατροπών και προσαρμογών που επιβάλλει η νέα φάση στην οποία έχει εισέλθει το καπιταλιστικό σύστημα στην Ελλάδα.
Πυρήνας του νόμου είναι η επέκταση και γενίκευση  της  περίφημης και ψευδεπίγραφης  ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων.
Δεν είναι μόνο η αίσθηση του  εισπρακτικού  χαρακτήρα του θεσμού.
Με αυτήν στην ουσία ενθαρρύνεται η μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε επιχειρηματικές μονάδες με κριτήρια λειτουργίας ιδιωτικοοικονομικά,ενθαρρύνεται το κυνήγι "πελατών" και των περιστατικών που φέρουν ζεστό χρήμα.
Μέσα από τη φιλοσοφία  του νόμου γίνεται προσπάθεια να εμπεδωθεί από ευρύτερα στρώματα υγειονομικών , ότι αν θέλουν να λειτουργήσουν ( και να μην κλείσουν ή συγχωνευθούν) οι χώροι εργασίας τους , αν θέλουν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους , αν θέλουν να συντηρηθούν οι κτιριακές υποδομές των χώρων εργασίας τους , αν θέλουν να έχουν στην καθημερινή πράξη τους τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αν θέλουν να βελτιώσουν το εισόδημά τους τότε δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά…το πρωί καλόγρια  και το βράδυ πόρνη.
Είναι ενδεικτικό ότι στην εφαρμογή  του θεσμού της ολοήμερης λειτουργίας, δηλαδή της γενίκευσης και επέκτασης των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων, καλούνται να συμμετέχουν  και να γίνουν συνένοχοι όλοι.
Μέχρι και τα Επιστημονικά Συμβούλια των νοσοκομείων:
«Με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Νοσοκομείου, βάσει πρότασης του Επιστημονικού Συμβουλίου του, καθορίζονται οι τομείς της Ιατρικής Υπηρεσίας, στους οποίους είναι δυνατή η λειτουργία πέραν του τακτικού ωραρίου» αναφέρει στο άρθρο 1 ο νέος νόμος.
Μέσα από την φιλοσοφία του νόμου γίνεται προσπάθεια να εμπεδωθεί από ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας και των εργαζομένων ότι αν θέλουν περίθαλψη, από τις «δημόσιες» δομές υγείας, δεν έχουν παρά να προσαρμοστούν στη φιλοσοφία  και πρακτική των γιγαντιαίων αλυσίδων των super-markets :Cash and Carry!
Μέσα από τη φιλοσοφία του νόμου γίνεται προσπάθεια να εμπεδωθεί από όλη την κοινωνία ότι ενίσχυση των νοσοκομείων από το Δημόσιο και τον Κρατικό Προϋπολογισμό…τέλος!
Η φιλοσοφία και η αίσθηση που αποπνέει στα βασικά του άρθρα ο νέος νόμος είναι ότι  στο χώρο της Υγείας βρισκόμαστε σε φάση ανατροπών ανάλογης εμβέλειας με αυτές των πρόσφατων αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν από τη Βουλή.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το επόμενο διάστημα επίκεινται και νέες νομοθετικές ρυθμίσεις στο χώρο τη Υγείας που θα αλλάξουν , σε βάρος της εργαζόμενης πλειοψηφίας , το τοπίο.
Τι άλλο μπορεί να σημαίνει το προστεθέν εδάφιο στο νόμο:
«Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται μετά από πρόταση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού, μπορεί να ιδρύονται Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.. Με όμοια προεδρικά διατάγματα μπορεί να συγχωνεύονται, να μετατρέπονται ή να καταργούνται ολικά ή μερικά τα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ..»
Ένα επίσης σημείο που δεν του δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα είναι ότι η Βουλή ψήφισε ένα νόμο, που τα ουσιαστικά πρακτικά ζητήματα των επιμέρους  άρθρων του παραπέμπονται σε προεδρικά διατάγματα , υπουργικές αποφάσεις και κοινές υπουργικές αποφάσεις.
Πρακτικά εξουσιοδοτήθηκε εν λευκώ η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και η κυβέρνηση. Δεν απέχει από τη πραγματικότητα αυτό που ελέχθη , δηλαδή  ότι χρειάζεται 30 κανονιστικές πράξεις για να εφαρμοστεί. Χρειάζεται 15 υπουργικές αποφάσεις, 11 κοινές υπουργικές αποφάσεις και 4 Προεδρικά Διατάγματα!!!
Σημείο και αυτό των καιρών της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας μας.

Οι εργαζόμενοι, το κίνημα των υγειονομικών έχουν από τον Σεπτέμβρη πολλή δουλειά μπροστά τους!

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Δυνατότητα άσκησης ιατρικής ειδικότητας μετά από «αυτοεκπαίδευση» 75 ωρών!


Και όμως συμβαίνει.
Στο Προσχέδιο Νόμου «Αναγέννηση της Επιθεώρησης Εργασίας και άλλες συναφείς διατάξεις για τον έλεγχο της αγοράς εργασίας και της ασφάλισης» και συγκεκριμένα με το άρθρο 6, προβλέπεται η δυνατότητα άσκησης της ειδικότητας Ιατρικής της Εργασίας σε ιατρούς που έχουν «αυτοεκπαιδευθεί» κατά την εκτέλεση καθηκόντων γιατρού εργασίας σε μια επιχείρηση για 75 ώρες!
Επιβεβαιώνοντας περίτρανα   ότι δεν υπάρχει  από την κυβέρνηση κανένα ενδιαφέρον για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, παρά μόνο  μια στενά νομότυπη εφαρμογή διαδικασιών χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.
Να σημειώσουμε ότι η Ιατρική της Εργασίας είναι μια ιατρική ειδικότητα η οποία καθιερώθηκε στη χώρα μας το 1986 με το Π.Δ.213/86, το οποίο στο άρθρο 1 ορίζει το χρόνο ειδίκευσης στη συγκεκριμένη ιατρική ειδικότητα στα 4 χρόνια.
Να θυμίσουμε ότι  Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν.1579/1985 «Κύριες και συναφείς ιατρικές ειδικότητες - Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας» απαγορεύεται όχι μόνο η άσκηση, αλλά και η χρησιμοποίηση «περισσοτέρων από έναν τίτλων ιατρικών ειδικοτήτων»;
Να ερωτήσουμε  αν στο μέλλον η κυβέρνηση θα προβλέπει με ανάλογο νομοθέτημα τη δυνατότητα άσκησης άλλης ειδικότητας (πχ  της χειρουργικής)  σε οποιαδήποτε γιατρό μετά από «αυτοεκπαίδευση» 75 ωρών ;
Πριν λοιπόν, εκτός των άλλων, γελάσει και το παρδαλό κατσίκι ανά την οικουμένη, καλό θα ήταν να αποσύρουν άμεσα  τουλάχιστον το επίμαχο άρθρο από το νομοσχέδιό τους.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Ελληνική Εταιρεία ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος  

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Συναυλία στην αρχαία Κασσώπη με πανσέληνο




Συμβουλή: Αυτό μην το χάσετε !
H αρχαία Κασσώπη υποδέχεται το κοινό σε μία και μοναδική μουσική συναυλία με τους Γιάννη Αγγελάκα και Νίκο Βελιώτη  στις 26 Ιούλη, ημέρα Δευτέρα και ώρα 9μ.μ. Την εκδήλωση διοργανώνουν η Κίνηση Φίλων του Ποδηλάτου Πρέβεζας, η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας, ο σύλλογος “Επί σκηνής” και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμαρίνας.
Της συναυλίας θα προηγηθεί για όσους επιθυμούν, ξενάγηση στον χώρο από τους αρχαιολόγους της 33ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων
Η αρχαία Κασσώπη βρίσκεται στους πρόποδες του ιστορικού Ζαλόγγου και απέχει 22 χλμ από την Πρέβεζα και 35 χιλ από την Πάργα.
Οι διοργανωτές υπόσχονται μια μοναδική νύχτα με Πανσέληνο παρέα με τους Λύκους λάιβ.
Εισιτήρια στην τιμή των 15 Ευρώ, προπωλούνται στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Πρέβεζας (τηλ.26820 - 25325) και από τους διοργανωτές της συναυλίας.
ΥΓ: Πληροφορίες για την αρχαία Κασσώπη εδώ.

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Ποιες θέσεις ειδικευομένων ιατρών συστήθηκαν στο Νοσοκομείο Πρέβεζας


Με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 1109/Β΄/22-7-2010 συστήνονται 193 θέσεις ειδικευομένων ιατρών στα Νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.
Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται και δυο (2) θέσεις στο Νοσοκομείο Πρέβεζας.
Μία θέση Καρδιολογίας και
Μία θέση Γενικής Ιατρικής.

Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο

Από "Τα Νεα"

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Προτεραιότητες


Η ίδια η Υπουργός Υγείας αποκάλυψε την Τρίτη 20 Ιουλίου 2010 στη Βουλή ότι τα προηγούμενα χρόνια  ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων στο Δημόσιο  (ΟΠΑΔ) πλήρωνε κατά προτεραιότητα  τον ιδιωτικό τομέα υγείας  ενώ  άφηνε απλήρωτες τις αντίστοιχες πράξεις στα Δημόσια Νοσοκομεία.
Ανέφερε κατά λέξη η Υπουργός:
«Όσον αφορά επίσης, τον πολύπαθο ΟΠΑΔ που ξέρετε αυτή τη στιγμή πόσα προβλήματα αντιμετωπίζει, ήδη ο διοικητής του ΟΠΑΔ έχει στα σκαριά την πρώτη προγραμματική συμφωνία που θα υπάρχει με την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, γιατί ξέρετε τι ανακαλύφθηκε στον ΟΠΑΔ με τα τόσα προβλήματα; Ότι κατά προτεραιότητα είχε πληρώσει τα προηγούμενα χρόνια τον ιδιωτικό τομέα της υγείας όπου μάλιστα ταλαιπωρούνταν και πολλές φορές οι ασφαλισμένοι για να δουν με ποιους όρους θα πάνε και δεν πλήρωνε για τις αντίστοιχες πράξεις τα δημόσια νοσοκομεία». 

Προτεραιότητες είναι αυτές !!!
Το αίμα νερό δεν γίνεται!

Επίσημη επιβεβαίωση μιας διαρκούς ληστείας.


Είχαμε από αυτό εδώ το ιστολόγιο εκφράσει την αντίθεσή μας στο θεσμό των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων μέσα στα Νοσοκομεία  όταν ακόμη τότε κάποιοι ... πρωτοπορούσαν στην  εφαρμογή του στα Νοσοκομεία .
Τον θεωρούσαμε θεσμό που εμπορευματοποιούσε ακόμη περισσότερο το αγαθό της υγείας  αλλά και «ιδιωτικοποιούσε»  την ίδια την περίθαλψη.
Εκμαύλιζε τους ίδιους τους λειτουργούς υγείας.
Από την  ίδια θέση αρχής δεν συμμετείχαμε  ποτέ στη λειτουργία τους.
Από την ίδια θέση αρχής είμαστε αντίθετοι και στην   περιβόητη «ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων» τουλάχιστον έτσι  όπως την αναγγέλλει μέσω του πρόσφατου  νομοσχεδίου «Για την αναβάθμιση του ΕΣΥ» η κυβέρνηση.

Την επιβεβαίωση όμως της καταλήστευσης των ταμείων και των ίδιων χρηστών των υπηρεσιών υγείας, μέσω των απογευματινών ιατρείων, την έδωσε η ίδια η κυβέρνηση
Από τη συζήτηση στη Βουλή την Τρίτη 20 Ιουλίου 2010 αναφέρουμε αποσπάσματα από την τοποθέτηση της Υπουργού Υγείας.

«…Το 2009 οι επισκέψεις συνολικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας –αυτό αφορά και νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας- ανήλθαν στα δεκαοχτώ εκατομμύρια. Συγκλονιστικός αριθμός που αποδεικνύει πρώτα από όλα ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι εδώ και παρά τα προβλήματα στηρίζει τον ελληνικό λαό.
 Απ’ αυτά τα δεκαοχτώ εκατομμύρια τα πέντε εκατομμύρια πήγαν στα Κέντρα Υγείας.
…Από αυτά δε τα 18 εκατομμύρια επισκέψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας –και το καταθέτω αυτό στα Πρακτικά- πεντακόσιες χιλιάδες πήγαν στα απογευματινά ιατρεία, όπως λειτουργούσαν, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς σύστημα και χωρίς τους όρους και τις ασφαλιστικές δικλείδες που βάζουμε εδώ…
…Θα σας πω και τα αντίστοιχα ποσά, γιατί μπαίνει το ερώτημα πώς θα σταθεί η ολοήμερη λειτουργία. Από τα 12,5 εκατομμύρια, λοιπόν, που πήγαν στην τακτική λειτουργία των νοσοκομείων, τα έσοδα μέσω του τρίευρου -που μην το ειρωνεύεσθε το τρίευρω, είναι αυτό το οποίο βοηθάει και στη λειτουργία των νοσοκομείων. Και ξέρετε ότι αυτοί που έχουν βιβλιάρια πρόνοιας, εξαιρούνται και από αυτό, δεν έχουν αυτό το τρίευρω- ήταν περίπου στα 20 εκατομμύρια.  Από τις πεντακόσιες χιλιάδες των απογευματινών ιατρείων ήταν 40 εκατομμύρια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
 Ιδού λοιπόν η αποκάλυψη της καταλήστευσης των ταμείων και των εργαζομένων
Οι πεντακόσιες χιλιάδες των απογευματινών ιατρείων με τα σαράντα εκατομμύρια ξέρετε τι σημαίνει; Ότι ο καθένας απ’ αυτούς τους πεντακόσιες χιλιάδες έχει καταβάλει κατά μέσο όρο 80 ευρώ για την επίσκεψή του.
Το Ταμείο δηλαδή ή ο ίδιος  ο εργαζόμενος  από τα  3 ευρώ που καταβάλει  το πρωί για μια τακτική επίσκεψη , το απόγευμα δίνει 80 ευρώ!!!

Τι χρείαν έχουμε άλλων μαρτύρων;

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Οι κυλιόμενοι πίνακες κατάταξης υποψηφίων του Ανώτατου Συμβούλιου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) και οι κυλιόμενες υποσχέσεις των υπουργών


Ή όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μήνες κοσκινίζει και  δέκα πατέντες προσλήψεων εφευρίσκει.

Μια από τις «καινοτομίες»,  περί της οποίας έκανε και σχετικό ντόρο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας  και που νομοθετεί το συζητούμενο αυτές τις μέρες στη Βουλή νομοσχέδιο «για την αναβάθμιση του ΕΣΥ»,  είναι και η δυνατότητα εφαρμογής    νέας διαδικασίας πρόσληψης μόνιμου νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού (πλην ιατρών).
Οι περίφημοι κυλιόμενοι πίνακες του ΑΣΕΠ.
Σύμφωνα με το άρθρο 7 του νομοσχεδίου η πρόσληψη τακτικού προσωπικού διαφόρων κλάδων εργαζομένων  σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας ΜΠΟΡΕΙ να διενεργείται ΚΑΙ βάσει «Ετήσιου Κυλιόμενου Πίνακα Κατάταξης»
Πώς υποτίθεται ότι θα λειτουργήσει αυτό το σύστημα;
Tον Οκτώβριο κάθε έτους, το ΑΣΕΠ θα καλεί τους ενδιαφερόμενους για την πλήρωση θέσεων να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στην Προκήρυξη για την Κατάρτιση Ετήσιου Κυλιόμενου Πίνακα Κατάταξης Υποψηφίων, ανά κατηγορία και κλάδο ή ειδικότητα.
Πώς θα γίνεται η προκήρυξη 
Η προκήρυξη θα περιλαμβάνει:
α) τα γενικά και ειδικά προσόντα διορισμού ανά κατηγορία και κλάδο ή ειδικότητα, β) τα κριτήρια κατάταξης,
γ) τον τρόπο κατάταξης των υποψηφίων,
δ) τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων,
 ε) τις περιπτώσεις εντοπιότητας και ό,τι άλλο προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις.
 Επίσης, με την προκήρυξη ορίζονται: η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, τα απαιτούμενα για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων δικαιολογητικά, καθώς και ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής τους.
Μετά την επεξεργασία των αιτήσεων και την εξέταση τυχόν ενστάσεων, το ΑΣΕΠ καταρτίζει και κυρώνει τον οριστικό Ετήσιο Κυλιόμενο Πίνακα Κατάταξης, τον οποίο στη συνέχεια αναρτά στο διαδικτυακό του τόπο και τον αποστέλλει για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στον Πίνακα καταχωρίζονται ανά υποψήφιο η κατηγορία των προσόντων του (κύρια ή επικουρικά), καθώς και τα βαθμολογούμενα κριτήρια και οι ιδιότητες.
Μόνον οι νέοι υποψήφιοι οφείλουν να καταθέτουν δικαιολογητικά στις επόμενες προκηρύξεις. 

Όσοι έχουν ενταχθεί σε έναν πίνακα, περιλαμβάνονται αυτοδικαίως και στους επόμενους Ετήσιους Κυλιόμενους Πίνακες Κατάταξης. Σε περίπτωση μεταβολής των προσόντων ή των ιδιοτήτων τους οι υποψήφιοι υποβάλλουν στην επόμενη προκήρυξη  νέα αίτηση, προσκομίζοντας μόνο τα απαιτούμενα προς απόδειξη της μεταβολής δικαιολογητικά.
Το ΑΣΕΠ θα  εκδίδει - έως τρεις φορές το χρόνο - «Προκήρυξη Πλήρωσης Θέσεων» στο ΕΣΥ
Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων αυτών θα έχουν μόνο όσοι υποψήφιοι έχουν ενταχθεί στον εκάστοτε ισχύοντα Ετήσιο Κυλιόμενο Πίνακα Κατάταξης. Ο πίνακας διοριστέων καταρτίζεται βάσει της σειράς που  θα έχουν οι υποψήφιοι στον κυλιόμενο πίνακα, σε συνδυασμό πάντοτε και με τη δήλωση προτιμήσεων τους και περιλαμβάνει αριθμό διοριστέων ίσο με τον αριθμό των θέσεων που προκηρύχθηκαν.

Επί της ουσίας;
Μα αν η κυβέρνηση και το Υπουργείο ήθελαν πραγματικά να κάνουν προσλήψεις θα… τις είχαν κάνει. Κάλλιστα μπορούσαν να επιταχυνθούν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες (προκήρυξης-επιλογής- διορισμού) και σήμερα χιλιάδες υγειονομικοί να κάλυπταν κενές θέσεις αιχμής στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.
Όμως επειδή ούτε πολιτική βούληση για  μόνιμες προσλήψεις   προσωπικού έχουν (αντιθέτως μάλιστα έχουν αποφασίσει μεγάλης κλίμακας  αριθμητική συρρίκνωση των εργαζομένων στο χώρο της Δημόσιας Υγείας), ούτε κονδύλια έχουν εντάξει για τέτοιες διαδικασίες, μας δουλεύουν  ψιλό γαζί  εφαρμόζοντας κατά κόρο...  κυλιόμενες υποσχέσεις προσλήψεων( κατά τα πρότυπα Αβραμόπουλου) και εισάγοντας   προς νομοθέτηση κάθε τόσο  και μια νέα πατέντα προσλήψεων!

ΥΓ: Παρεμπιπτόντως η  31 Ιουλίου πλησιάζει! (κλικ εδώ)

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Οι Νοσοκομειακοί γιατροί προειδοποιούν...

Ολική διαδικτυακή επαναφορά.


Οι μισθοί κατακρεουργήθηκαν .
Το αντι- ασφαλιστικό πέρασε. Οι συντάξεις μετατράπηκαν σε ΕΚΑΣ  (και μάλιστα χρυσοπληρωμένο), που θα δίδονται «πλήρεις» κάπου εκεί κοντά στο μέσο προσδόκιμο επιβίωσης .
Οι εργασιακές σχέσεις …ελαστικοποιήθηκαν.
Η αναβάθμιση του ΕΣΥ( πλήρης ιδιωτικοποίηση, απλήρωτη εργασία, εντατικοποίηση της εργασίας, συγχωνεύσεις μεγάλης κλίμακας, απολύσεις, μηδενικές προσλήψεις κλπ, κλπ)…ante portas.
Οι αντιστάσεις της  κοινωνίας περιορίστηκαν σ’ ένα ελάχιστο σε σχέση με την ένταση των μέτρων.
Η «πίκρα της ήττας» έχει μεταφερθεί στις παραλίες με ξαπλώστρες , φραπέ γλυκό με γάλα , άντε και καμιά μπύρα παγωμένη.
Οι προσαρμογές στη συλλογική συνείδηση έχουν ήδη γίνει.
Οι εργαζόμενοι  φαίνεται να έχουν «αποφασίσει».
Θα ζήσουν με μικρότερο μισθό, περισσότερους φόρους, λιγότερες κοινωνικές παροχές, περισσότερες ώρες εργασίας (πολλές φορές απλήρωτης), λιγότερες ευκαιρίες για δουλειά, ίσως χωρίς σύνταξη…Αλλά… θα ζήσουν! Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Ειδικά στην Ελλάδα…
Άντε το πολύ  πολύ και στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση να ρίξουμε μια ψήφο διαμαρτυρίας.
Το αντελήφθη αυτό η σύμπασα αριστερά  και  με επικεφαλής το μεγαλύτερο σχηματισμό της έχει αποδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, τουλάχιστον για το γκολ της τιμής. Ελάτε τώρα …Τα γνωρίζετε.
«Αυξήσαμε τα ποσοστά μας», «σε ένα βαθμό εκφράστηκε η δυσαρέσκεια στην κυβερνητική πολιτική», «μια μερίδα εργαζομένων εμπιστεύτηκε το κόμμα μας»   κλπ κλπ.
 Γνωστά και τετριμμένα.
Και έξω θα λυσσομανάει ο νέος κοινωνικός και εργασιακός μεσαίωνας.
Το «μπαμ» που πολλοί περίμεναν με το μαζικό κοινωνικό ξεσηκωμό  δεν ήλθε και αν θέλετε και την άποψή μας δεν υπάρχουν καν σημάδια ότι θα έλθει. Τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον. Όντως η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή, ούτε η Αργεντινή είναι Ελλάδα.
Δουλεύουν καλά τα διάφορα «κοινωνικά αμορτισέρ»  (shock absorbers) στη χώρα μας.
Τα μόνα «μπαμ» που άκουσα ήταν το σκάσιμο του μπροστά  αριστερού ελαστικού μιας χαμηλωμένης μαύρης BMW και ο μεταλλικός κρότος της λαμαρίνας καθώς το όχημα προσέκρουσε  πάνω σε ένα ευκάλυπτο στη παραλία. Δυο νεαροί προσπαθούσαν με σπιναρίσματα να κάνουν «το κομμάτι τους» μπροστά σε μερικές καλλίπυγες νεαρές. Φθηνά τη γλίτωσαν.
Όχι τίποτε άλλο , αλλά ποιος είχε την όρεξη να «τρέχει» μεσημεριάτικα με τέτοιο καύσωνα!

Συμπέρασμα: και στραβός είν’ ο γιαλός και στραβά αρμενίζουμε.
Τουτέστιν: δεν φταίει μόνο η ξεπουλημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία.

ΥΓ: Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος  πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός!
       Μήπως ψάχνει για πρόεδρο ο ΠΑΣ Πρέβεζα;