Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Tι σήμερα τι αύριο τι τώρα;


Tι σήμερα τι αύριο τι τώρα;

                                                Tης  ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Τι σήμερα τι αύριο τι τώρα
αφού δε γίνεται μαζί να ζήσουμε
κι αφού μας πήρε πια η κατηφόρα
καλύτερα από τώρα να χωρίσουμε
αφού δε γίνεται μαζί να ζήσουμε(Γεράσιμος Τσάκαλος/ Βασίλης Τσιτσάνης)

        Αυτό το τραγούδι ταιριάζει  γάντι στις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Υγείας γενικά και στο ΕΣΥ ειδικά. Στα όριά τους βρίσκονται τα προγράμματα εφημερίας σε πολλά νοσοκομεία της χώρας επειδή δεν πληρώθηκαν οι εφημερίες του Γενάρη και Φλεβάρη .Η αξιοπιστία των υποσχέσεων της ηγεσίας του υπουργείου μας πάει περίπατο. Ο «μηχανισμός στήριξης» της ΕΕ και του ΔΝΤ μας βυθίζει σε εξαθλίωση και απόγνωση. Γιατί δεν προβλημάτισε την υπουργό μας η αξιοπρεπή και υπεύθυνη στάση των παθολόγων του Νοσοκομείου Λευκάδας, που προτίμησαν να παραιτηθούν παρά να συναινέσουν και να καταστούν συνένοχοι στην εγκληματική ,για τους ασθενείς, περικοπή εφημεριών που επιχειρεί η Διοίκηση του Νοσοκομείου Λευκάδας; Οι λιτοδίαιτες συνταγές  και η προτροπή για περιορισμό των εφημερευόντων στο νοσοκομείο ΚΑΤ δεν μπορεί παρά να μας ωθήσει σε μαύρες σκέψεις. Σε νοσοκομείο πρώτης γραμμής με πολλές εισαγωγές και πολλά προβλήματα που σχετίζονται με την φανερή έλλειψη προσωπικού είναι  επικίνδυνο να καλύψουν τις μικρές  εφημερίες  μόνο οι ειδικευόμενοι. Ο κάθε  ένας ασθενής αποτελεί μία διαφορετική περίπτωση .Δεν είναι μία μηχανή την οποίαν όποτε θέλεις την σταματάς και όποτε θέλεις την βάζεις μπρoς. Παρουσιάζει επιπλοκές και ζητάει μόνιμη επαγρύπνηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Έχει πληρώσει πολύ ακριβά την  ασφάλιση του και όταν φτάνει στην ανάγκη και στο νοσοκομείο, το μόνο που εισπράττει είναι μία απόλυτη απαξίωση. Το σύστημα τον φτύνει αντί να τον βοηθήσει. Κοκορεύονταν η υπουργός μας ότι  κατά 30% ο κόσμος ξαναγύρισε στο ΕΣΥ (9ο συνέδριο HealthWorld του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου 21.04.2010) αλλά δεν το μεταφράζει σωστά. Ο λόγος είναι μόνο οικονομικός και όχι μία απότομη αναβάθμιση και βελτίωση  των υπηρεσιών του ΕΣΥ και κατ επέκταση  μία αναγνώριση  των υπηρεσιών του. 

    Η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει τα μέτρα λιτότητας. Ζητάει ομοψυχία και υπακοή στα πλαίσια «εθνικής ανάγκης» και «εθνικής ενότητας». Ο τομέας της δημόσιας υγείας ήταν ο εύστοχος τρόπος εξοικονόμησης; Αντί να βάλει σαν στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΕΣΥ επέλεξε τις περικοπές; Γιατί; Με π…. δεν βάφεις αυγά λέει ένα λαϊκό ρητό. Δηλώνει η υπουργός μας  ότι η Υγεία σαν δημόσιο κοινωνικό αγαθό είναι στην καρδιά του κοινωνικού κράτους αλλά το κράτος την ρίχνει στα σκουπίδια. Δεσμεύτηκε  για την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για ενιαία δομή, δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες αλλά μείωσε την κρατική χρηματοδότηση .Γιατί καταδικάζει την δημόσια υγεία σε κατάρρευση; Γιατί αποφάσισε την περικοπή  λειτουργικών δαπανών κατά 2/3  και μείωσε τους μισθούς σε όλο το προσωπικό; Ο εφιάλτης των μέτρων που μας επιβάλει το Δ.Ν.Τ. και η  βιασύνη στην εφαρμογή αυτών δείχνει ότι ο τελευταίος που θα ερωτηθεί είναι ο έλληνας ασθενής. Στην πλάτη του παίζεται το παιχνίδι της εξοικονόμησης πόρων. Το τραγούδι αναφέρεται σε ασυμφωνία χαρακτήρων .

                Τι σήμερα τι αύριο τι τώρα/δεν γίνεται μαζί να ζήσουμε. Εξαντλήσαμε κάθε περίπτωση συμβίωσης. Μας πήρε πια η κατηφόρα! Καλύτερα να χωρίσουμε αφού δεν γίνεται μαζί να ζήσουμε!

Apocalypse now

Κύμα παραιτήσεων στο Δημόσιο!


Βγαίνουν στη σύνταξη χιλιάδες εργαζόμενοι.
Κύμα παραιτήσεων παρατηρήθηκε σήμερα σε όλα τα υπουργεία και τις Νομαρχίες.
Μετά την ανακοίνωση των μέτρων και ενόψει των αλλαγών στο ασφαλιστικό εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι (κυρίως γυναίκες) που έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα υπέβαλαν χθες στις υπηρεσίες τους παραιτήσεις για συνταξιοδότηση.
Το κύμα αυτό έρχεται να προστεθεί στον ήδη αυξημένο κατά 30% αριθμό αιτήσεων συνταξιοδότησης που καταγράφηκε από την κεντρική υπηρεσία συντάξεων το πρώτο τρίμηνο του χρόνου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009.
Σύμφωνα με τα στοιχεία ο αριθμός των συνταξιούχων  από το δημόσιο θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 10.000 και θα ξεπεράσει τις 30.000, όταν κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται περίπου 20.000 εργαζόμενοι.

 Πηγή:Το Βήμα

Νέες απεργίες και μετά την 5η Μαϊου προαναγγέλει η ΑΔΕΔΥ.


Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων με νέες απεργίες και μετά την απεργία της 5ης Μάη. Η μορφή και ο χρόνος θα συγκεκριμενοποιηθούν την Πέμπτη 6 Μάη 2010.
 Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων σε απόφαση που εξέδωσε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΑΔΕΔΥ σχετικά με τις εκτιμήσεις της μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό
Η ΑΔΕΔΥ  θεωρεί ότι η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της , έχει κηρύξει ήδη πολιτική χρεοκοπίας και πτώχευσης, φτώχειας και εξαθλίωσης για τη συντριπτική πλειοψηφία των μεσαίων, μικρών, χαμηλών και αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Οι κυβερνητικές επιλογές κινούνται ήδη οριακά επί του συντάγματος και δεν έχουν την κοινωνική νομιμοποίηση.
Τις ρητορείες της κυβέρνησης περί «εθνικής ανάγκης» και «εθνικής ενότητας» η ΑΔΕΔΥ τις θεωρεί    άνευ περιεχομένου για τους πολλούς, όπως πάντα συνέβαινε, αλλά και αναιρούμενες όταν τα περί εκχώρησης ή συρρίκνωσης ή αδυναμίας να θέσουμε ως χώρα «κόκκινες γραμμές» στην τρόικα της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, δηλώνουν παράδοση άνευ όρων και ερήμην του ελληνικού λαού.
 Η τριτοβάθμια οργάνωση του Δημόσιου τομέα επισημαίνει  ότι είναι ώρα, μεγαλύτερων σε ένταση, κοινωνικών αγώνων, πρωτοβουλιών και δράσης για πολιτικές λύσεις διεξόδου για την κοινωνία και την παραγωγική οικονομία.
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και οι Ομοσπονδίες, κάθε Συνδικάτο και εργαζόμενος δίνουν, πυκνώνουν, δυναμώνουν στο δρόμο, στις κινητοποιήσεις, στις απεργίες την αλληλεγγύη, την ελπίδα, την άμεση προοπτική εξόδου από την αθλιότητα της κατάστασης που εγκαθίσταται στη ζωή όλων και εμφανίζεται ως εθνική, υπεύθυνη, μόνη «λύση».
Η απεργία της Τετάρτης 5 Μάη, η καθολική και ενωτική συμμετοχή, είναι άμεση, καθοριστική απάντηση, σταθμός δυναμικής συνέχειας.
Η συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα είναι μονόδρομος και ελπίδα για τους εργαζόμενους αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.

Πηγή:ΑΠΕ

Aπόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδιας Νοσοκομειακών Γιατρών


Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ μετά τη συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με την πολιτική συγκυρία ασχολήθηκε με τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τους νοσοκομειακούς γιατρούς.
Θεωρεί
1.- ότι οι διαβεβαιώσεις της Υπουργού Υγείας και του Γενικού Γραμματέα περί έγκαιρης και πλήρους αποπληρωμής των εφημεριών Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου έχουν διαψευστεί κατά τρόπο κραυγαλέο, πλήττοντας την αξιοπιστία και των δύο.
2.- δεν υπάρχει καμία καθαρή προοπτική για την καταβολή των δεδουλευμένων Μαρτίου και Απριλίου
3.-τα νέα μέτρα που επιβάλλει το ΔΝΤ καθώς και το επερχόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τη θέση μας και τα συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα
Τούτων δοθέντων η Εκτελεστική Γραμματεία αποφάσισε ότι:
α) ισχύουν στο ακέραιο οι αποφάσεις που έλαβε το Γενικό Συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίασή του
β) Καλεί τις & τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς και στην Πανελλαδική Πανεργατική απεργία της 5ης Μαΐου
γ) την 6η Μαΐου που έχει ορισθεί από την ΟΕΝΓΕ ως ημέρα προάσπισης της Δημόσιας υγείας καλεί τις Ενώσεις να διοργανώσουν εκδηλώσεις σε όλους τους νομούς, ενώ στην Αθήνα θα διοργανωθεί συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας. Προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι Αθήνας-Πειραιά να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο έχει προκηρυχτεί από την ΕΙΝΑΠ τρίωρη στάση εργασίας. Επίσης την ίδια μέρα σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ και Ομοσπονδίες του Δημοσίου θα δοθεί συνέντευξη τύπου.
δ) κατά την ημέρα ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου η ΟΕΝΓΕ θα κηρύξει 24ωρη απεργία
Η επόμενη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Μαΐου, στις 1μμ και καλούνται να συμμετάσχουν οι Πρόεδροι των Ενώσεων, προκειμένου να μεταφέρουν ενημέρωση και προβληματισμό
από τις Γενικές Συνελεύσεις.
Η διαδικασία συγκρότησης της Εκτελεστικής Γραμματείας σε σώμα απέβη και πάλι άκαρπη και θα υπάρξει νέα προσπάθεια σε συνεδρίαση της Γραμματείας στις 7 Μαΐου πριν τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου.
Συναδελφικά
Ο ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ

Συλλαλητήριο και πορεία στην Πρέβεζα από τα Πρωτοβάθμια Σωματεία.


Συγκέντρωση στη «Θεοφάνειο» και πορεία στους δρόμους της Πρέβεζας έκαναν την Πέμπτη το απόγευμα  τα πρωτοβάθμια σωματεία  των εργαζομένων στην πόλη της Πρέβεζας.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι από το Νοσοκομείο, την ΕΛΜΕ , την Ένωση Δασκάλων και Νηπιαγωγών , τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση , το Δήμο κλπ.
Στη συγκέντρωση μίλησαν οι πρόεδροι των σωματείων εργαζομένων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και στο Νοσοκομείο
Αν και η συγκέντρωση είχε προγραμματιστεί κυρίως  ενάντια στα σχέδια της συμμαχίας κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ για την ανατροπή του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος , εν τούτοις οι πληροφορίες για τις αποφάσεις   της κυβέρνησης –ΕΕ-ΔΝΤ για τον πλήρη εξανδραποδισμό των εργαζομένων και συνταξιούχων στη χώρα μας όσο και για τη κατάργηση βασικών εργατικών δικαιωμάτων όπως είναι οι συλλογικές συμβάσεις ενέτειναν την οργή των διαδηλωτών  και αυτό εκφράστηκε με τα συνθήματα που ακούστηκαν καθ όλη τη διάρκεια της πορείας.
Οι εργαζόμενοι ανανέωσαν το αγωνιστικό  ραντεβού τους με νέα κινητοποίηση  για  σήμερα Παρασκευή 30 Απριλίου  , το απόγευμα , στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας, αλλά και στις επόμενες κινητοποιήσεις που έρχονται.

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ για το μήνα ΜΑΙΟ αποφάσισε το Γ.Σ. της ΠΟΕΔΗΝ


Στην σημερινή συνεδρίαση 29 ΑΠΡΙΛΗ το ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε:
Αφετηρία των κινητοποιήσεων είναι η 1η ΜΑΗ
Στις 5 ΜΑΗ προκηρύσσει  24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ μαζί με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Στις 14 ΜΑΗ ώρα 11πμ Πανελλαδικό Συλλαλητήριο και Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας των Δ.Σ. των Συλλόγων της ΠΟΕΔΗΝ κάτω από το ΥΥΚΑ.
Στήριξη και ενθάρρυνση των τοπικών κινητοποιήσεων για εργασιακά, οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα.
Συνεδρίαση της ΕΕ ως τις 20 ΜΑΗ για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με 48ωρη ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ κινητοποίηση για το τρίτο δεκαήμερο του ΜΑΗ.

Ενημέρωση για τη συνάντηση ΠΑΣΟΝΟΠ με Υπουργό Υγείας


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ  (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.)
                                Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010
                        ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 
Μετά την τελευταία κινητοποίηση της ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π. στις 18/03/2010 στο Υπουργείο Υγείας και την επεισοδιακή συνάντηση των Νοσηλευτών με την πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ, πραγματοποιήθηκε σήμερα, η πρώτη προγραμματισμένη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας μας με την Υπουργό και την Υφυπουργό Υγείας.
Η Υπουργός κ. Ξενογιαννακοπούλου δεσμεύτηκε για την πραγματοποίηση των προσλήψεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί για το 2010 παρά το δυσμενές δημοσιονομικό κλίμα.
Επιβεβαίωσε την πληροφορία πως εξετάζεται η συγχώνευση Οργανισμών του ΥΥΚΑ, εξαιρώντας όμως τα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Από την πλευρά μας καταστήσαμε σαφές ότι αποτελεί για εμάς αδιαπραγμάτευτη θέση, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων, αλλά και ότι δεν συναινούμε στην πιθανότητα μείωσης των νοσηλευτικών κλινών σε οποιαδήποτε απόπειρα συγχώνευσης.
Θέσαμε, τέλος, ως άμεση προτεραιότητα για τον Κλάδο υπό τις παρούσες συνθήκες, τη θεσμική θωράκιση του Νοσηλευτικού Προσωπικού με την άμεση ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και τη δημιουργία Νοσηλευτικού Κλάδου στο  ΕΣΥ.
                                        Γραφείο Τύπου ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.


ΑΔΕΔΥ-Δελτίο Τύπου για την ανακοίνωση των μέτρων της κυβέρνησης και του Δ.Ν.Τ


ΑΔΕΔΥ-Δελτίο Τύπου για την ανακοίνωση των μέτρων της κυβέρνησης και του Δ.Ν.Τ.
Αθήνα 29.4.2010
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Τηλ 213.16.16.900 Fax 2103246165
ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 173
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:
1. Η συνάντηση έγινε για τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και της κοινωνίας και την δημιουργία εντυπώσεων για την επιβολή των πιο βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων.
 2. Τα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση με το Δ.Ν.Τ., δυσβάστακτα και επώδυνα, ρίχνουν τα βάρη και πάλι μόνο στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, ιδιαίτερα στον Δημόσιο Τομέα.
3. Η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των εργαζομένων στο δημόσιο, το πάγωμα των μισθών για τα τρία επόμενα χρόνια, η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης καθώς και η αύξηση του κόστους ζωής, με την αύξηση του Φ.Π.Α., των ειδικών φόρων κατανάλωσης και την αλλαγή των συντελεστών των έμμεσων φόρων, οδηγούν κατευθείαν στην φτώχεια και πολλούς στην οικονομική ένδεια και εξαθλίωση.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει πολιτικές που φορτώνουν όλο και περισσότερα βάρη στους εργαζόμενους και συνταξιούχους και συγχρόνως αφήνει ελεύθερο και χωρίς υποχρεώσεις το πεδίο των «εχόντων και κατεχόντων».
Οι αγώνες των εργαζομένων αποτελούν την μόνη ελπίδα για την απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων του Δ.Ν.Τ., της Ε.Ε. και της κυβέρνησης για την προστασία των δικαιωμάτων μας
 Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

   

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΑΝΙΣΟΥΝ!


    ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
    ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

    Κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ κήρυξαν τον πόλεμο σε εργαζόμενους και συνταξιούχους
    ΖΗΤΑΝΕ ΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΜΑΣ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

    Ανακοίνωσαν:

    -Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον Δημόσιο τομέα
    -Κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
    -Κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων
    -Αύξηση του ορίου απολύσεων στο 4%
    -Αύξηση του ΦΠΑ στο 23%
    -Μείωση της αποζημίωσης για απόλυση

    Το χρέος και τα ελλείμματα είναι δικά τους και αυτοί να τα πληρώσουν. Οι εργαζόμενοι δεν πληρώνουν.
    Να διεκδικήσουμε αποφασιστικά τα δικαιώματα μας στην δουλειά, στην ασφάλιση στην υγεία, στις δημοκρατικές ελευθέριες

    Δεν θα περάσει ο οδοστρωτήρας Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ,ΕΕ,ΔΝΤ
    Θα μας βρουν μπροστά τους

    ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΑΝΙΣΟΥΝ

    ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ στις 19.30 ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Σφαγιάζουν το λαό μας! Ανατρέψτε τους!


Μια είναι η λύση:Ανυπακοή-Ρήξη -Ανατροπή

Παραμονές του γιορτασμού της σπουδαιότερης μέρας της παγκόσμιας και  ελληνικής  εργατικής τάξης, οι πιο επικίνδυνοι τρομοκράτες του λαού μας , η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ , το ΔΝΤ και η ΕΕ σφαγιάζουν τους εργαζόμενους της χώρας μας , ολόκληρη την ελληνική κοινωνία  για  χάρη του  κεφαλαίου και των  αγορών.
Καταργούν τον 14ο και 13ο μισθό στο Δημόσιο καθώς και την 14η και 13η σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους, παγώνουν τους μισθούς του Δημοσίου για τα επόμενα 3 χρόνια, προωθούν την κατάργηση του 14ου και 13ου μισθού στον Ιδιωτικό τομέα και τους μετατρέπουν σε επίδομα παραγωγικότητας, καταργούν τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, αυξάνουν εκ νέου το ΦΠΑ και το φόρο στα καύσιμα, αυξάνουν το ποσοστό των απολύσεων στο 4% στον Ιδιωτικό τομέα, περιορίζουν τις αποζημιώσεις για τις απολύσεις στον Ιδιωτικό τομέα.

Η φτώχεια , η δυστυχία και η εξαθλίωση πλανάται πάνω απ’ όλη τη χώρα.
Η εργατική τάξη της χώρας μας , όλοι οι εργαζόμενοι, η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να  αναμένει πλέον άλλο .Ένα  πρέπει να είναι το σύνθημα .
Ανατρέψτε τους!
Κάτω η συμμαχία των τρομοκρατών Κυβέρνησης, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Όλοι στους δρόμους!

Τα νέα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση με το ΔΝΤ και την ΕΕ


Παρά τις διάφορες "αγωνιστικές"  κορώνες και τις δήθεν "κόκκινες γραμμές" των υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ,  τα νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα  έχουν ήδη "κλειδώσει" .Υπάρχει πλέον και επίσημα  καταληγμένη συμφωνία της κυβέρνησης  με ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ.
Ανακοινώνονται μέχρι το Σάββατο. Η ειρωνεία και η τραγωδία μαζί είναι  ότι θα ανακοινωθούν  την 1η Μαΐου μέρα αγώνα  και μνήμης της παγκόσμιας εργατικής τάξης!
Διαβουλεύσεις από ποιον  και με ποιο τρόπο θα ανακοινωθούν
ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
1.Περαιτέρω μείωση μισθών στο Δημόσιο
2.Νέα αύξηση έμμεσων φόρων(αλκοόλ, καπνός, βενζίνη)
3.Νέα  αύξηση ΦΠΑ 2% ή εναλλακτικά περικοπή 13ου -14ου μισθού στον Ιδιωτικό τομέα
4.Κατάργηση συλλογικών  και κλαδικών συμβάσεων
5.Αύξηση ορίου απολύσεων

Επίσης σύμφωνα με δήλωση του υπουργού εργασίας την επόμενη βδομάδα κατατίθεται στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Αυριο η συνάντηση της Υπουργού Υγείας με την Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ)


Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα συναντηθεί αύριο (Πέμπτη) στις 12 το μεσημέρι με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ).

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ: Σχετικά με τις Διαδικασίες Διαχείρισης Φαρμάκων εντός του Νοσοκομείου


(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ: 210-7753104
www.pefni.gr E-MAIL: pefni@ath.forthnet.gr

Αθήνα 27/4/2010
Αρ. πρωτ.: 229
Προς
Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου

ΘΕΜΑ: Εφαρμογή Εγκυκλίου σχετικά με Διαδικασίες Διαχείρισης Φαρμάκων εντός του Νοσοκομείου

Σχετικά: 1. Εγκύκλιος ΥΥΚΑΛ με αρ.πρ. οικ 39372/31-3-10

Κυρία Υπουργέ,
Πρόσφατα κοινοποιήθηκε στα νοσοκομεία η ανωτέρω εγκύκλιος σχετικά με τις διαδικασίες διαχείρισης φαρμάκων στα νοσοκομεία.
Το πνεύμα της εγκυκλίου κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και περιέχει κάποιους ενιαίους κανόνες, που αφορούν στην ορθολογιστική χρήση των φαρμάκων στα νοσοκομεία. Εντούτοις, παρουσιάζει σοβαρές ασάφειες και παραλήψεις όσον αφορά τα θέματα διαχείρισης φαρμάκων στα νοσοκομεία.
Αισθανόμενοι την ευθύνη που απορρέει από την επιστημονική και υπηρεσιακή μας συνείδηση και παρόλο που η εγκύκλιος συντάχθηκε χωρίς την δική μας συμμετοχή, γνώση και εμπειρία, θέλουμε να τονίσουμε ότι για την υλοποίηση της εγκυκλίου, θεωρούμε απαραίτητη προϋπόθεση τα ακόλουθα:

Α. Άμεση στελέχωση του νοσοκομειακού φαρμακείου.
Αναφερόμαστε στην έκδοση του Π.Δ. που αφορά στην εξέλιξη του κλάδου μας (προσόντα, εξέλιξη, διοικητικές μεταβολές κλπ.), το οποίο εδώ και χρόνια, για μη κατανοητούς λόγους, «περιφέρεται» από γραφείο σε γραφείο και τώρα βρίσκεται στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Τα υπάρχοντα φαρμακευτικά τμήματα πρέπει να είναι πλήρως στελεχωμένα, ώστε να είναι εφικτή και αποτελεσματική «η διαδικασία διαχείρισης και διακίνησης των φαρμάκων εντός του Νοσοκομείου», γιατί αφορούν ένα τομέα του νοσοκομείου που είναι αδύνατον να καλύψει τις ανάγκες του με εσωτερικές μετακινήσεις, αφού στελεχώνεται από απόλυτα εξειδικευμένο προσωπικό.
Οι Φαρμακοποιοί μπορούν να καλυφθούν μόνο με Φαρμακοποιούς και οι Βοηθοί Φαρμακείου μόνο με Βοηθούς Φαρμακείου. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν έχει γίνει καμιά προκήρυξη για πρόσληψη φαρμακοποιού, λόγω της εκκρεμότητας της έκδοσης του Π.Δ.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους βοηθούς φαρμακείου. Στην πρόσφατη προκήρυξη του Υπουργείου υπήρχαν μόνο τρεις προκηρύξεις για Βοηθούς, παρόλο που επισημάναμε στις υπηρεσίες του Υπουργείου σας την αναγκαιότητα για περισσότερες. Η αναφορά στην τελευταία παράγραφο της εγκυκλίου για «συνδρομή με κάθε τρόπο προς τα Φαρμακευτικά -Τμήματα…» αποτελεί κενό γράμμα αν δεν προσληφθούν άμεσα Φαρμακοποιοί και Βοηθοί Φαρμακείου.
Β. Θεσμοθέτηση της Επιτροπής Φαρμάκων στο κάθε νοσοκομείο
Είναι σημαντικό να θεσμοθετηθούν με δεσμευτικό τρόπο και να διαμορφωθεί συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο για την συγκρότηση, λειτουργία, τον εσωτερικό κανονισμό της κλπ.
Η μέχρι σήμερα λειτουργία της (όπου αυτή υφίσταται) ρυθμίζεται άτυπα.
Η σύνταξη, έγκριση και εφαρμογή του Νοσοκομειακού Συνταγολογίου αποτελεί υποχρέωση της Επιτροπής Φαρμάκων.
Η Επιτροπή εκτός των άλλων, θα εισηγείται τον αριθμό φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων με την ίδια δραστική ουσία, αναλόγως των στοιχείων κατανάλωσης του νοσοκομείου και χωρίς να είναι απαραίτητο να φτάνουν πάντα τον αριθμό τέσσερα (4). Για τις διαδικασίες των Προσφορών, Εκπτώσεων, Διαγωνισμών ανά δραστική ουσία κλπ που θα ακολουθούνται από τα νοσοκομεία θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες κεντρικές οδηγίες και κριτήρια από το ΥΥΚΑΛ & τις ΥΠΕ.
Γ. Δημιουργία Νοσοκομειακού Συνταγολόγιου (Ν.Σ.)
Αν πράγματι θέλουμε να εξασφαλίσουμε κανόνες ποιότητας, τιμής και διαφάνειας τα γενικά κριτήρια για την ένταξη φαρμάκων στο «Νοσοκομειακό Συνταγολόγιο» πρέπει να είναι ενιαία, όχι μόνο ανά ΥΠΕ αλλά για όλα τα νοσοκομεία της χώρας, και να υιοθετηθούν ενιαία αξιόπιστα και έγκυρα κριτήρια βασισμένα στους τρεις βασικούς άξονες: αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και κόστος θεραπείας.
Αφού προσδιοριστούν κάποια κριτήρια ενιαία για όλη την Ελλάδα, μπορούν να εξειδικευτούν ανά ΥΠΕ ή νοσοκομείο. Η επιλογή των φαρμάκων που περιλαμβάνονται στο Ν.Σ. βασίζεται στις ιδιαιτερότητες του νοσοκομείου ενώ παράλληλα υπάρχει η ευχέρεια επιλογής μέσω της Επιτροπής Φαρμάκων του απαραίτητου αριθμού δραστικών ουσιών από κάθε θεραπευτική κατηγορία, των αναγκαίων φαρμακευτικών μορφών & περιεκτικοτήτων κλπ.
Δ. Λειτουργία Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων Νοσοκομείων (ΟΠΣυΝ). Τα ΟΠΣυΝ είναι σε εξέλιξη και είναι αναγκαιότητα να στηριχθούν και να ολοκληρωθούν. Σε δεύτερο στάδιο το Υπουργείο είναι ανάγκη να ενοποιήσει τα διαφορετικά ΟΠΣυΝ με ενιαία πρωτόκολλα διασύνδεσης.
Συγκεκριμένα είναι αναγκαίο σε όλα τα Φαρμακευτικά τμήματα των Νοσοκομείων του ΕΣΥ :
α) Να τηρείται ατομικό συνταγολόγιο στο νοσοκομείο και να επιλέγονται τα φάρμακα που χορηγούνται σε ημερήσια δόση με αποφάσεις των Επιτροπών Φαρμάκων 
β) το μηχανογραφικό σύστημα του νοσοκομείου να παρακολουθεί την ατομική συνταγή ανά ασθενή, ανά κλινική κλπ 
γ) το ατομικό συνταγολόγιο να ενημερώνει αυτόματα το Γραφείο Κίνησης Ασθενών με χρέωση ατομικής μερίδας του ασθενούς που ανοίγει με το εισιτήριο και κλείνει με το εξιτήριο 
δ) να υπάρχει online σύστημα με τις κλινικές, το φαρμακείο και το Γραφείο Κίνησης. 
ε) Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εφαρμογής της Νοσοκομειακής συσκευασίας των ιδιοσκευασμάτων από τη Φαρμακευτική Βιομηχανία (με επισήμανση παρτίδας & ημερομηνίας λήξης στη μικρότερη μονάδα χορήγησης, πχ ταμπλέτα). Χωρίς τις παραπάνω προϋποθέσεις, είναι τουλάχιστον προβληματικό να εφαρμοστεί η εγκύκλιος.
Σε κάθε περίπτωση η ανάπτυξη των διπλογραφικών μηχανογραφικών συστημάτων δίνει τη δυνατότητα παροχής πληροφοριών στατιστικού ενδιαφέροντος με κεντρική διαδικασία και χωρίς την εμπλοκή των κλινικών. Θεωρούμε ότι είναι σκόπιμο οι αρμόδιες υπηρεσίες (οικονομικό τμήμα, τμήμα πληροφορικής –στατιστικής επεξεργασίας) να παρουσιάζουν συγκριτικά στοιχεία κατανάλωσης ανά τρίμηνο για εκείνα τα φάρμακα που είναι ιδιαίτερα ακριβά (π.χ. ογκολογικά, μονοκλωνικά, φάρμακα HIV κλπ) και για εκείνα που έχουν μεγάλη κατανάλωση (πχ αντιβιοτικά), στοιχεία τα οποία μπορούν να αξιολογούνται από τους φαρμακοποιούς και να αιτιολογούνται από τους διευθυντές των κλινικών όταν αυτό απαιτείται. Τέλος θα πρέπει να αξιοποιηθεί το Σύστημα Επιχειρηματικής Ευφυΐας των ΟΠΣυΝ σε κάθε ΥΠΕ, ένα εργαλείο χρήσιμο τόσο για τους Διοικητές όσο και για τα φαρμακεία των νοσοκομείων.
Ε. Συνταγογράφηση φαρμάκων, βάσει ενδείξεων .
Στην εγκύκλιο τονίζεται με έμφαση ότι η συνταγογράφηση των εξωτερικών ασθενών πρέπει να αφορά τις συγκεκριμένες ενδείξεις των φαρμάκων. Απουσιάζει εδώ η υποχρέωση των γιατρών να τηρούν τη συνταγογράφηση εντός εγκεκριμένων ενδείξεων και ιατρικής ειδικότητας και για τους εσωτερικούς ασθενείς. Συνεπώς απαιτείται η σύνδεση του κωδικού της ασθένειας (ICD-10) με την συνταγογράφηση από τις αντίστοιχες ιατρικές ειδικότητες (κατά σειρά προτεραιότητας, όταν υπάρχει ανεπάρκεια ειδικοτήτων).
Στ. Επιτακτική ανάγκη τροποποίησης του Π.Δ. 108/93, ενός «απαρχαιωμένου» εργαλείου που πλέον δεν καλύπτει τα διεθνή Standards για τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της νοσοκομειακής φαρμακευτικής (Good Pharmacy Practice).
Η αποκλειστική και ολοκληρωμένη ενασχόλησή του φαρμακοποιού με το επιστημονικό του έργο που είναι το ΦΑΡΜΑΚΟ, χωρίς να αναλώνεται σε «αλλότρια καθήκοντα», είναι η μοναδική λύση για την επιτυχή εφαρμογή της εγκυκλίου.
Η Π.Ε.Φ.Ν.Ι. έχει έτοιμες και ολοκληρωμένες προτάσεις τις οποίες πολύ σύντομα θα καταθέσει στο ΥΥΚΑΛ

Συνεπώς θεωρούμε αναγκαία και ικανή συνθήκη για την επίτευξη των στόχων της εγκυκλίου, την άμεση συνάντηση του ΔΣ της ΠΕΦΝΙ μ΄ εσάς και τους συνεργάτες σας, ώστε αναλυτικά να καλύψουμε τα κενά και τις ασάφειες που προκύπτουν από την συγκεκριμένη εγκύκλιο, με σκοπό σε σύντομο σχετικά χρόνο να καταστεί εφικτή η φαρμακοοικονομική πολιτική του ΥΥΚΑ στο Νοσοκομειακό περιβάλλον, με την ουσιαστική συμμετοχή του Νοσοκομειακού Φαρμακοποιού.
Με τιμή
Για το Δ. Σ. ΠΕΦΝΙ
............. Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ........................ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ειρήνη Τσικαλάκη MSc ...................      Δέσποινα Μακριδάκη MSc

 Πηγή: Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα:ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ!


Η ανακοίνωση αυτή διαμορφώθηκε μέσα από την πανελλαδική συνάντηση των πρωτοβάθμιων σωματείων στην Αθήνα, στις 25 Απρίλη. Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν με αποφάσεις τα ακόλουθα σωματεία.

 Με την επίσημη προσφυγής της ελληνικής κυβέρνησης στο «μηχανισμό στήριξης» της ΕΕ και του ΔΝΤ, κλιμακώνεται ακόμη περισσότερο η ιστορικών διαστάσεων επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. 
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την ανοιχτή υποστήριξη του ΛΑΟΣ και την ουσιαστική κάλυψη της ΝΔ, παραδίδει τους εργαζομένους στους «επαγγελματίες οικονομικούς δολοφόνους» του ΔΝΤ. Οι δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση για να μπορέσει να εισπράξει την οικονομική βοήθεια θα αποτελούν πισωγύρισμα δεκαετιών για  την εργατική τάξη στον τόπο μας, θα σηματοδοτούν τρομαχτικές ανατροπές σε όλους τους όρους εργασίας, δράσης, ζωής των εργαζομένων. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι οι διπλές δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ στο πλαίσιο του «Προγράμματος Σταθερότητας» και του ΔΝΤ στο πλαίσιο του «μηχανισμού στήριξης» περιλαμβάνουν:
Τη δραστική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, που ήδη εφαρμόζεται.
Την επίθεση στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, με μείωση δώρων και επιδομάτων αλλά και με την προσπάθεια για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και της υποχρεωτικής εφαρμογής τους.
Την απελευθέρωση των απολύσεων, την ίδια ώρα που η ανεργία έχει εκτιναχτεί στα ύψη.
Τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο, αρχικά συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και στη συνέχεια αορίστου και μονίμων.
Την αντιδραστική αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος από αναδιανεμητικό σε ανταποδοτικό παράλληλα με την αύξηση των ορίων που θα οδηγήσει ουσιαστικά σε δουλειά μέχρι θανάτου για μισθούς πείνας.
Τις περικοπές κοινωνικών δαπανών που ήδη οδηγούν σε ριζική υποβάθμιση το χώρο της Υγείας, της Πρόνοιας και της Παιδείας.

Όσο και εάν προσπαθούν οι κυβερνώντες να εξωραΐσουν την κατάσταση, όλοι ξέρουμε καλά τι σημαίνει ΔΝΤ: όπου πέρασε το ΔΝΤ άφησε πίσω του «καμένη γη», αναιρώντας δικαιώματα και κατακτήσεις, σπρώχνοντας τους εργαζομένους σε έναν εξοντωτικό αγώνα για επιβίωση, υπονομεύοντας κάθε έννοια κοινωνικής συνοχής. Σε αυτή την κατάσταση δεν φτάσαμε από κάποια φυσική νομοτέλεια. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνειδητά μεθόδευσε την κατάσταση το τελευταίο εξάμηνο έτσι ώστε η προσφυγή στο ΔΝΤ να φαντάζει η μόνη διέξοδος. Κι αυτό γιατί οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, στον τόπο μας αντιμέτωποι με μια βαθιά καπιταλιστική κρίση τρίβουν τα χέρια τους στη σκέψη ότι μπορούν γρήγορα να καταβαραθρώσουν τους μισθούς και να συντρίψουν τις εργατικές κατακτήσεις. Η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν είναι «αναγκαίο κακό», αλλά συνειδητή ταξική επιλογή.
Είναι σαφές ότι η μάχη που είναι μπροστά μας είναι κρίσιμη. Δεν αφορά απλώς τα μεροκάματα και τις συντάξεις αλλά την ιστορική πορεία της ελληνικής κοινωνίας. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επιτρέψουμε την επιβολή συνθήκης κοινωνικής βαρβαρότητας. Είναι ανάγκη η εργατική τάξη και το ταξικό εργατικό κίνημα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη μάχη για την ανατροπή της επίθεσης.
Σε αυτούς που σπέρνουν την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, στους απολογητές του συστήματος που προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα αυτά είναι μονόδρομος, εμείς απαντάμε ότι άλλος δρόμος υπάρχει και είναι ο μόνος που μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων. Στην τρομοκρατία των οικονομικών δεικτών και το διαρκή εκβιασμό των αγορών να αντιπροτάξουμε την απαίτηση για διαγραφή του ληστρικού χρέους, για εθνικοποίηση των τραπεζών, για απαγόρευση των μαζικών απολύσεων, για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για φορολογία του κεφαλαίου, για αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους!
Μόνο που αυτός ο δρόμος προϋποθέτει σήμερα έναν πραγματικό πανεργατικό, παλλαϊκό ξεσηκωμό για την ανατροπή του «Προγράμματος Σταθερότητας» και συνολικά των μέτρων, της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Προϋποθέτει  ρήξη με τους δείκτες και τα κριτήρια της ΟΝΕ και της ΕΕ, που γίνονται θηλιά στα κοινωνικά δικαιώματα. Αυτό σήμερα απαιτεί την κλιμάκωση των αγώνων και των απεργιακών κινητοποιήσεων, πανεργατικών και κλαδικών, τη διεύρυνση των κλάδων που κινητοποιούνται την οικοδόμηση δεσμών αλληλεγγύης και κοινής δράσης.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και τις απαιτήσεις των εργαζόμενων οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, ιδιαίτερα η γραφειοκρατική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, για άλλη μια φορά αποδεικνύονται κατώτερες των περιστάσεων, αρνούμενες ουσιαστικά να ηγηθούν αυτών των αναγκαίων αγωνιστικών πρωτοβουλιών. Οι ηγεσίες αυτές ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να δώσουν πραγματική μάχη ενάντια σε αυτήν την λαίλαπα. Με τις τοποθετήσεις τους και την ευρύτερη στάση τους συμβάλλει στην διαμόρφωση της αντίληψης  αποδοχής των μέτρων ως «αναγκαίων κακών» και έτσι όχι μόνο δεν μπορούν να δώσουν νικηφόρα προοπτική σε αυτή την ιστορική μάχη, αλλά την υπονομεύουν αποφασιστικά. Στην αγωνιστική ταξική ενότητα των εργαζομένων και την ανάπτυξη νικηφόρων αγώνων δεν συμβάλλει επίσης η διάσπαση των εργαζομένων  και των απεργών στο όνομα της « «κομματικής καθαρότητας» μέσα στο εργατικό κίνημα.
Η ελπίδα βρίσκεται στη συσπείρωση των εργαζομένων γύρω από τα σωματεία, στην εργατική δημοκρατία των γενικών συνελεύσεων, στους αγώνες που ξεκινούν από την ίδια την εργατική βάση. Ως Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα θέλουμε να συμβάλουμε σε αυτή την αναγκαία προσπάθεια για την ταξική αγωνιστική ενότητα των εργαζομένων, για την κλιμάκωση των αγώνων και για την προβολή των σύγχρονων εργατικών αναγκών.
Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε αναγκαίο
Να μετατρέψουμε την γενική απεργία της 5ης Μάη σε μέρα  μάχης των εργαζομένων και του λαού ενάντια στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας», την ΕΕ και το ΔΝΤ, τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης. Απευθυνόμαστε σε όλες τις δυνάμεις του σ.κ., τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις ομοσπονδίες,  τα σωματεία που είναι ενταγμένα στο ΠΑΜΕ να βαδίσουμε μαζί στον ενωτικό, ταξικό δρόμο της αντίστασης. Να απομονώσουμε τη γραφειοκρατική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να πάρουμε οριστικό διαζύγιο από την υποταγή και τη συναίνεση στην πολιτική της κυβέρνησης και των εργοδοτών.

Να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας σε όλους τους κλάδους που κινητοποιούνται και μπαίνουν σε δρόμο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων: να στηρίξουμε τις κινητοποιήσεις των  ναυτεργατών, των εκπαιδευτικών, της υγείας και των εργαζόμενων στις μεταφορές. Η αλληλεγγύη είναι η δύναμή μας.
Να στηρίξουμε πολύμορφες κινητοποιήσεις και προσπάθειες αγωνιστικής δράσης, δημιουργία επιτροπών αγώνα σε όλη την Ελλάδα, απευθυνόμενοι σε μαζικούς φορείς και σωματεία.
Να συμβάλουμε στην πραγματοποίηση επόμενης μεγάλης πανελλαδικής συνάντησης των σωματείων με θέμα το προχώρημα του συντονισμού και τη συζήτηση του πλαισίου δράσης και των αιτημάτων που θα αντιπαρατάξουμε στην επίθεση που δεχόμαστε. Παλεύουμε για νέα αποφασιστική απεργία με αιχμή το ασφαλιστικό
 ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ
Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττική, Σύλλογος Προσωπικού Εναέριων Μεταφορών, Πανελλαδικό Κλαδικό Σωματείο Προσωπικού Ασφαλείας με έδρα την Πάτρα, Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων, Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών, Σωματείο Εργαζομένων Φαρμάκου Βοιωτίας, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ν. Ιωνίας, Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών, Συνδικάτο Εργαζομένων Ενέργειας «Εργατική Αλληλεγγύη», ΕΛΜΕ Α. Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής, ΣΤ΄ Σύλλογος Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Π.Ε. «Ο Αριστοτέλης», Σωματείο Εργαζομένων ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ Αιγίου, Συνδικάτο Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα, Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Αττικόν, Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΤ Αττικής – Στερεάς, Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Αθλητικών Σωματείων, Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ Πάτρας «Αρτίν Δανελιάν», Συνδικάτο Εργαζομένων στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, Σύλλογος Προσωπικού ΔΕΥΑΠ, Σύλλογος Συμβασιούχων ΤΕΙ Πάτρας, Α΄ Σύλλογος Αθηνών Εκπαιδευτικών Π.Ε., Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, Σύλλογος έμμισθων γιατρών ιδιωτικών νοσηλευτηρίων Αθήνας Πειραιά.
Ακόμη συμμετείχαν με απόφασή τους: Γενική Συνέλευση Γιατρών – 5μελής ΕΙΝΑΠ Γ.Ν. Νίκαιας, Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας, το Συντονιστικό Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών.
Συμμετείχαν επίσης ως παρατηρητές η Ένωση Τεχνικών Δήμου Αθηναίων και η Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού.
Τέλος, συμμετείχαν ως παρατηρητές συνδικαλιστές από τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους εργαζομένους στην Ethnodata, την ΠΟΕ – ΟΤΑ, την ΟΜΕ-ΟΤΕ, την ΠΕΤ-ΟΤΕ, το Σωματείο Εργαζομένων Intracom, το Σύλλογο Μεταφραστών – Επιμελητών – Διορθωτών, το Υπουργείο Οικονομικών, τον Περιοδικό Τύπο, την Ιδιωτική Εκπαίδευση, τους Ιατρικούς Επισκέπτες.

Γενική επίθεση σε Ασφαλιστικό- συντάξεις .Εξισώνουν άμεσα (από την τρέχουσα χρονιά) τα όρια ηλικίας ανδρών και γυναικών!



Γενική επίθεση σε Ασφαλιστικό- συντάξεις .Εξισώνουν άμεσα (από την τρέχουσα χρονιά) τα όρια ηλικίας  ανδρών και γυναικών.
Σύμφωνα με "Το Βήμα" σε γενική επίθεση κατά των  ασφαλιστικών  -συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων προχωρά η κυβέρνηση  κατόπιν υποδείξεων και φυσικά συμφωνίας της με  τη Ευρωπαϊκή Ένωση και του ΔΝΤ
Ανάμεσα στα άλλα «Το Βήμα» αναφέρει:
Γενική επίθεση σε Ασφαλιστικό- συντάξεις
Άμεσες τροποποιήσεις επί τα χείρω σχεδιάζει η κυβέρνηση κατόπιν υποδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ
Σε άμεση εφαρμογή πολλών μέτρων γύρω από το Ασφαλιστικό, αλλά και σε τροποποίηση επί τα χείρω όσων εφαρμοστούν αργότερα προχωρεί η κυβέρνηση, υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Την ίδια ώρα αυξάνεται η κοινωνική αντίδραση στις μειώσεις μισθών, συντάξεων και στην ανατροπή εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να προχωρούν σε γενική απεργία στις 5 Μαΐου.
Με τα τροποποιημένα κυβερνητικά μέτρα αναμένεται να υπάρξει άμεση εφαρμογή της εξίσωσης ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στον δημόσιο τομέα, να καταργηθούν οι συντάξεις ανύπαντρων θυγατέρων δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών, να μειωθούν οι συντάξεις των ασφαλισμένων στο Ταμείο αυτοαπασχολουμένων που αφορούν το πρώην ΤΕΒΕ, ενώ συζητούνται δυσμενέστερες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όλα τα Ταμεία.
Σήμερα το κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) θα έχει εκ νέου συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και ειδικότερα με τον γενικό γραμματέα κ. Ρ. Σπυρόπουλο, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αποσαφηνισθούν όλες οι αξιώσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και στις εργασιακές σχέσεις.
Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό που επισπεύδονται είναι οι εξής:
1 Εξισώνονται τα όρια ηλικίας ανδρών και γυναικών στον δημόσιο τομέα άμεσα, δηλαδή με την ψήφιση και τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του σχετικού νόμου. Αποτέλεσμα του μέτρου είναι η αύξηση τουλάχιστον κατά πέντε έτη της παραμονής των γυναικών στην υπηρεσία τους. Αναμένεται να θιγούν 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο, καθώς θα υποχρεωθούν να συνταξιοδοτηθούν είτε στα 60 με μειωμένη είτε στα 65 με πλήρη σύνταξη. Πλήττονται ιδιαίτερα οι παλαιές ασφαλισμένες, δηλαδή όσες άρχισαν να εργάζονται την 1.1.1983 έως και τις 31.12.1992, των οποίων τα όρια συνταξιοδότησης αυξάνονται σημαντικά. Ακόμη, θίγονται: οι μητέρες ανηλίκων που χάνουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτούνται πρόωρα σε ηλικία 50 ετών έπειτα από 25 χρόνια υπηρεσίας· οι τρίτεκνες, που σήμερα δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν ύστερα από 20 χρόνια υπηρεσίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας· και οι γυναίκες που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, αλλά είχαν το δικαίωμα να αποχωρήσουν πρόωρα, στα 55, με μειωμένη σύνταξη.
2 Καταργούνται άμεσα οι συντάξεις άγαμων θυγατέρων και διαζευγμένων θυγατέρων δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών. Πρόκειται για συντάξεις που δίνονται σε θυγατέρες αποθανόντων δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών, ανεξαρτήτως ηλικίας, εφόσον είναι άγαμες ή διαζευγμένες. Αυτή τη στιγμή τη σύνταξη έχουν λάβει 7.000 άτομα, ενώ στην κατηγορία αυτή υπολογίζεται ότι βρίσκονται ακόμη 15.000 γυναίκες.
3 Η ειδική εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, αντί για τον Νοέμβριο, θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο του 2010. Στόχος του μέτρου είναι το ποσό που εισπράττεται να ενισχύει τα οικονομικώς αδύναμα ασφαλιστικά ταμεία. Η εισφορά θα είναι μηνιαία και θα κυμαίνεται από 2% έως 5%. Ταυτοχρόνως, στο τραπέζι υπάρχει και πρόταση για τη μείωση των υψηλών συντάξεων στον ΟΤΕ και στη ΔΕΗ, με δεδομένο ότι εφέτος περιορίστηκε σημαντικά η κρατική χρηματοδότηση στα συγκεκριμένα Ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση αυτή θα αφορά συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ και θα κυμαίνεται από 3% έως 8%.

Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να  μας επιβάλουν μια ζωή στη δουλειά και  στο τέλος μια σύνταξη , εφόσον ζήσουμε και την πάρουμε, πείνας και εξαθλίωσης.
Σε αυτή την μαύρη προοπτική ,δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το  γενικό ξεσηκωμό!
Καμιά συναίνεση, καμιά αναμονή!
Ενωμένος ταξικός αγώνας τώρα για να μην περάσουν τα σχέδια της Κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της ΕΕ!
Στην Πρέβεζα, όλες και όλοι να συμμετάσουμε στη συγκέντρωση και στο συλλαλητήριο την Πέμπτη 7:30 μμ στη "Θεοφάνειο" (κλικ εδώ)

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

24ωρη γενική απεργία από ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ την 5η ΜΑΪΟΥ 2010


Νέα 24ωρη γενική απεργία κήρυξαν για τις  5 Μαΐου 2010 η  ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ , ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 7:30 ΜΜ ΣΤΗ «ΘΕΟΦΑΝΕΙΟ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ –ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

   ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
       ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 7:30 ΜΜ
                       ΣΤΗ  «ΘΕΟΦΑΝΕΙΟ»
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ   ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΣΕ    ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι.
Σε λίγες μέρες,  κάτω πλέον από την ληστρική  κηδεμονία  και  την εποπτεία των επιτηρητών ΕΕ και ΔΝΤ, η κυβέρνηση επισπεύδει  τις προσχεδιασμένες  αντεργατικές ανατροπές στο καθεστώς ασφάλισης και συνταξιοδότησης, καταθέτοντας   στη Βουλή το  νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Με το σχέδιο αυτό καταργεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την πλήρη εισβολή και επιβολή  των ιδιωτικών  επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο της ασφάλισης -συνταξιοδότησης, δημιουργεί προϋποθέσεις για αναγκαστική παραμονή μέχρι και πάνω από 40 χρόνια στη  δουλειά, επιβάλλει περικοπές στους ήδη συνταξιούχους, μειώνει δραματικά (30%-40%) τις συντάξιμες αποδοχές , για  όσες και όσους βέβαια ζήσουν και καταφέρουν να πάρουν σύνταξη. Με τις «ποινικές» οικονομικές   ρήτρες (-6% ετησίως) που  άμεσα θα εφαρμόσει, κάνει απαγορευτική ακόμη και τη σκέψη για πρόωρη συνταξιοδότηση.
Αυτό ειδικά για τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία, με τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων καταπονημένη από τα εξοντωτικά ωράρια  εργασίας και τις ιδιαίτερα βαριές  και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, ισοδυναμεί πρακτικά με  βιολογική και ψυχική εξόντωση.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους ότι τα μέτρα αυτά τα λαμβάνει γιατί έχουν καταρρεύσει οικονομικά τα ταμεία.
*Πουθενά δεν αναφέρει όμως τις τεράστιες απώλειες που είχαν τα οικονομικά των   ασφαλιστικών ταμείων, όταν για δεκαετίες οι διαδοχικές κυβερνήσεις  της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ανάγκαζαν τα ταμεία να καταθέτουν τα αποθεματικά τους  στις τράπεζες με μηδενικά επιτόκια ή με επιτόκια πολύ κάτω του πληθωρισμού. Αποθεματικά, που χρησιμοποιούσαν οι επιχειρηματίες για επενδύσεις, δηλαδή για περισσότερα κέρδη,  αλλά και για  καταθέσεις ή και σε off shore εταιρείες .
*Πουθενά δεν αναφέρει για την τεράστια διασπάθιση των αποθεματικών των ταμείων μέσω των περιβόητων σκανδάλων του χρηματιστηρίου και των δομημένων τοξικών ομολόγων.
*Πουθενά δεν αναφέρει  την τεράστια εισφοροδιαφυγή των επιχειρηματιών  με την ουσιαστική κάλυψη των κυβερνήσεων  και εισφοροκλοπή, ως μια αιτία των οικονομικών προβλημάτων  των ταμείων.
*Πουθενά δεν αναφέρει  τα χρωστούμενα, κάθε χρόνο, του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία που επιβάρυναν το οικονομικό τους ισοζύγιο
*Πουθενά δεν αναφέρει τους χιλιάδες αδήλωτους εργαζόμενους (Έλληνες και αλλοδαπούς) που αξιοποιούν οι επιχειρηματίες και που δεν αποδίδουν εισφορές στα ταμεία.
*Πουθενά  δεν αναφέρει  τους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους, προϊόν των πολιτικών των κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), οι οποίοι εφόσον τους παρείχαν μόνιμη εργασία, θα ενίσχυαν τα  ασφαλιστικά ταμεία με  τις εισφορές τους.

Όλα αποδίδονται σε μια ξερή μαθηματική σχέση,  ότι  δηλαδή η αναλογία εργαζομένων προς ασφαλισμένων είναι  1,7:1 στη χώρα μας και αυτό  κάνει «μη βιώσιμο» το υπάρχον ασφαλιστικό σύστημα.
*αποκρύπτοντας ότι αυτή η σχέση προκύπτει γιατί υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι στη χώρα μας , που πιθανόν  πλέον αγγίζουν και  το 1 εκατομμύριο και που    αν το σύστημα τους παρείχε μόνιμη πλήρη εργασία θα άλλαζαν δραματικά το συγκεκριμένο δείκτη προς το καλύτερο .
*αποκρύπτοντας ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι  με μερική απασχόληση (δίωρα , τετράωρα κλπ) αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες αδήλωτοι, κυρίως αλλοδαποί,  που αν και σε αυτούς το σύστημα παρείχε μόνιμη σταθερή εργασία και μεριμνούσαν για την νόμιμη  ασφαλιστική τους κάλυψη, θα βελτίωναν ακόμη περισσότερο τον προαναφερόμενο δείκτη εργαζομένων προς ασφαλισμένων.
Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι αυτά τα γνωρίζουν και ότι αυτή η απόκρυψη είναι εσκεμμένη. Γιατί αυτό που τους ενδιαφέρει δεν είναι η διάσωση των ασφαλιστικών ταμείων , η καταπολέμηση της ανεργίας , της αδήλωτης εργασίας ,  των ελαστικών μορφών απασχόλησης ,της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροκλοπής, αλλά το χτύπημα και η καταστρατήγηση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων  σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ, του ΔΝΤ  και του κεφαλαίου.
Δεν  πρέπει να τους αφήσουμε να μας εξοντώσουν.
Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να  μας επιβάλουν μια ζωή στη δουλειά και  στο τέλος μια σύνταξη , εφόσον ζήσουμε και την πάρουμε, πείνας και εξαθλίωσης.
Σε αυτή την μαύρη προοπτική ,δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το  γενικό ξεσηκωμό!
Καμιά συναίνεση, καμιά αναμονή!
Ενωμένος ταξικός αγώνας τώρα για να μην περάσουν τα σχέδια της Κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της ΕΕ!
Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων τώρα!


ΟΕΝΓΕ : 6 Μαΐου -Ημέρα Υγείας


Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

Συνάδελφοι
Η ΟΕΝΓΕ κήρυξε την 6η Μαΐου ως ημέρα υγείας με σκοπό να προβληθούν τα σοβαρά και πιεστικά ζητήματα που ταλανίζουν το υγειονομικό σύστημα της χώρας. Ιδιαίτερα μετά την έλευση του ΔΝΤ η κατάσταση προσλαμβάνει δραματικές διαστάσεις και μεγάλα στρώματα του πληθυσμού περιερχόμενα σε κατάσταση ανέχειας θα απευθύνονται αποκλειστικά και μόνον στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, οι οποίες θα οδηγηθούν σε κατάσταση συμφόρησης.
Ήδη τα ΔΣ πολλών Ενώσεων της χώρας έχουν ξεκινήσει προετοιμασία για την 6η Μαΐου, οι οποίες περιλαμβάνει:
•       συνάντηση με το Εργατικό Κέντρο του νομού και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ
•       συνάντηση με Νομάρχη, Δημάρχους, ΤΕΔΚ και βουλευτές του νομού
•       προετοιμασία συλλαλητηρίου και συνέντευξης τύπου
•       ανάρτηση πανό στην είσοδο του Νοσοκομείου και διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου.
Η ΟΕΝΓΕ είχε σήμερα επικοινωνία με τον Πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να υπάρξει κεντρική προβολή του θέματος με συνάντηση της ΑΔΕΔΥ και όλων των Ομοσπονδιών του δημόσιου τομέα που κρίνουν την υγεία ως ζήτημα προτεραιότητας.
Παρακαλούμε λοιπόν τα ΔΣ των Ενώσεων να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία της μέρας υγείας και να ενημερώσουν την ΟΕΝΓΕ με σημειώματα για τυχόν προβλήματα, έχοντας δεδομένη την ανεπιφύλακτη στήριξή μας.

Συναδελφικά
Ο ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Η ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΡΩΤΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ


Από Υγείας και ασφάλισης αρξώμεθα!
Αυτή είναι η συμφωνία κυβέρνησης –ΕΕ-ΔΝΤ!

Η Υγεία  και η ασφάλιση  θα είναι  οι πρώτες που θα δεχθούν τον καταιγισμό πυρών της συμμαχίας Κυβέρνησης –ΕΕ-ΔΝΤ .
Στην Υγεία φαίνεται ότι το μενού περιλαμβάνει:
 Δραματικές  επί πλέον περικοπές  στις δαπάνες για τα φάρμακα ,για τη μισθοδοσία των εργαζομένων, για τις πρόσθετες αμοιβές των εργαζομένων (εφημερίες γιατρών ,υπερωρίες λοιπού προσωπικού) περικοπές δαπανών  για τη λειτουργία των νοσοκομείων –Κέντρων Υγείας αλλά και των πολυιατρείων. Εκτός των άλλων το πρόγραμμα επίσης περιλαμβάνει συγχωνεύσεις  και καταργήσεις δομών υγείας και πρόνοιας, συγχωνεύσεις τμημάτων και κλινικών των νοσοκομείων ακόμα και κατάργηση  μικρότερων νοσοκομείων και ενσωμάτωσή τους σε μεγαλύτερα.
Το επιδόρπιο στο μενού είναι οι απολύσεις κατά αρχήν όλων των συμβασιούχων, οι υποχρεωτικές μετατάξεις και αργότερα για το «πλεονάζον προσωπικό»…  η απόλυση

Ενώ στην  ασφάλιση , με την επίσπευση της κατάθεσης του αντι-ασφαλιστικού νομοσχεδίου, η κυβέρνηση σε συμμαχία πλέον με τους κηδεμόνες ΔΝΤ-ΕΕ  καταργεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την πλήρη εισβολή και επιβολή  των ιδιωτικών  επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο της ασφάλισης -συνταξιοδότησης, δημιουργεί προϋποθέσεις για αναγκαστική παραμονή μέχρι και πάνω από 40 χρόνια στη  δουλειά,  μειώνει δραματικά (30%-40) τις συντάξιμες αποδοχές , για  όσες και όσους βέβαια ζήσουν και καταφέρουν να πάρουν σύνταξη. Με τις «ποινικές» οικονομικές   ρήτρες που  άμεσα θα εφαρμόσει, κάνει απαγορευτική ακόμη και τη σκέψη για πρόωρη συνταξιοδότηση.

Μπροστά σε αυτή τη μαύρη προοπτική , δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το γενικό ξεσηκωμό. Καμιά συναίνεση, καμιά αναμονή.

Ήδη δρομολογείται στη πόλη της Πρέβεζας η διοργάνωση διαμαρτυρίας- συλλαλητηρίου από τα πρωτοβάθμια σωματεία   ενάντια στο αντι ασφαλιστικό νομοσχέδιο την Πέμπτη 29 Απριλίου στις 7:30 μμ  .

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά επίσης  η απόφαση της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) με την οποία ορίζεται η 6η Μαΐου ως ημέρα Υγείας και κατά την οποία πρέπει όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας  όλης της Ελλάδας, σε συνεργασία με τις κατά τόπους ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών να δώσουν τη μάχη για τη διοργάνωση συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, ενημέρωσης των πολιτών  και συλλαλητηρίων καλώντας και άλλα πρωτοβάθμια σωματεία  και συλλόγους σε αυτές τις εκδηλώσεις

 Σχετική αναφορά από την εφημερίδα "Το Βήμα" εδώ   και από την εφημερίδα "Καθημερινή" εδώ