Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Νέοι Διοικητές σε νοσοκομεία της 3ης,4ης, 5ης και 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας

Για τους νέους Διοικητές κλικ εδώ

Ασαφείς ..."διαβεβαιώσεις" μόνο επί των δεδουλευμένων εφημεριών!


Δηλώσεις της Υπουργού Υγείας μετά τη συνάντηση με την Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ (κλικ εδώ)

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Σταθερή επιλογή της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η στήριξη των πρωταγωνιστών των δημοσίων νοσοκομείων, των γιατρών, των νοσηλευτών, όλων των εργαζομένων σε αυτά.
Σε αυτό το πλαίσιο, στη συνάντηση που είχαμε και με την ΟΕΝΓΕ επαναλάβαμε τη δέσμευσή μας προκειμένου να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των εφημεριών για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, σαφές δείγμα γραφής που αποδεικνύει αυτή τη δέσμευσή μας. Όπως αποδείχθηκε και τις προηγούμενες μέρες με την πληρωμή των εφημεριών που υπήρχαν από τον περασμένο Δεκέμβριο και των υπόλοιπων εφημεριών της προηγούμενης χρονιάς.
Είμαστε σαφείς. Εμείς στηρίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στηρίζουμε ένα σύστημα εφημεριών το οποίο να ανταποκρίνεται πραγματικά στις ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων, στις ανάγκες των πολιτών, να είναι ταυτόχρονα ασφαλές και εξορθολογισμένο, με απόλυτο, βέβαια, σεβασμό στα δεδουλευμένα των γιατρών, όπως αποδεικνύει και η απόφαση, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν λέτε "κανονική πληρωμή" τι εννοείτε ακριβώς, πότε θα γίνει δηλαδή;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όπως με έχουν ενημερώσει, ήδη ο συνάδελφος ο Υπουργός Οικονομικών έχει εγκρίνει την πληρωμή και για τις εφημερίες του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Βρισκόμαστε εντός του κανονικού χρόνου, όπως ξέρετε, για την πληρωμή και σύμφωνα με τις κανονικές διαδικασίες, τις οποίες δε εμείς θα κοιτάξουμε να επιταχυνθούν και πιστεύω ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες μετά το Πάσχα θα έχουν φτάσει πλέον για πληρωμή στα νοσοκομεία.

 Και πάλι αναπάντητο το ερώτημα , τουλάχιστον από τη ανακοίνωση της Υπουργού:Θα πληρωθούν όλες οι δεδουλευμένες εφημερίες ή η καταβολή θα γίνει με βάση τα δωδεκατημόρια;

Βεβαίως επί όλων των άλλων αιτημάτων των νοσοκομειακων γιατρών....σιγή ιχθύος!

Θα αναμένουμε την ενημέρωση της ΟΕΝΓΕ.

Οι αρχές του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου…σε διαβούλευση. (2ον)


Στο δεύτερο σημείο (Τρόποι  παρέμβασης) αποκαλύπτουν όλη τη πολιτική φιλοσοφία των προθέσεών τους, τη διάλυση του κοινωνικού και διανεμητικού χαρακτήρα της ασφάλισης και την μετατροπή της σε ανταποδοτική, καθώς και τις επιταγές του ευρωενωσιακού κεφαλαίου.


«Το μεταπολεμικό διανεμητικό σύστημα σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, έχει προ πολλού κλείσει τον κύκλο του και πρέπει να αντικατασταθεί. Στις  περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι αλλαγές έχουν ήδη γίνει, η Ελλάδα τις οφείλει. Η ανάγκη για γρήγορες και αποτελεσματικές πολιτικές για την εξυγίανση του συστήματος οδήγησε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στη λήψη άμεσων μέτρων, ενώ για την αλλαγή του ίδιου του Ασφαλιστικού, ορίσαμε, ήδη από το 2009, ως χρόνο νομοθέτησης του νέου συστήματος το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2010.  Να σημειωθεί, ότι το Ecofin στις 16 Φεβρουαρίου απηύθυνε  επτά συστάσεις πολιτικής για το νέο ασφαλιστικό μας σύστημα. Η έβδομη αφορούσε το χρονοδιάγραμμα της ψήφισης των σχετικών νόμων και  όριζε ως καταληκτική ημερομηνία τον Δεκέμβριο του 2010»


Οι αρχές του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου…σε διαβούλευση. (1ον)


Όχι μόνο επιμένουν να προχωρήσουν άμεσα στη κατάθεση και ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου  αλλά έχουν και το απύθμενο θράσος να το βγάζουν σε δημόσια διαβούλευση.(κλικ εδώ).

Μέχρι τις 16 Απριλίου παρακαλώ …γιατί επειγόμαστε!!!

Χρησιμοποιούν τέτοιες αλχημείες και λογικές απόκρυψης που είμαστε σίγουροι ότι αν ζούσε ο Γκαίμπελς …θα κιτρίνιζε από το φθόνο του.

 Μερικές παρατηρήσεις για του λόγου το αληθές:

Ισχυρίζονται οι συντάκτες του στο πρώτο σημείο (Υπάρχουσα κατάσταση)

  «Ταυτοχρόνως, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις του Ασφαλιστικού, όπως προκύπτουν ως αποτέλεσμα της αντιστοιχίας εργαζομένων προς ασφαλισμένους, που κατέστη 1.7 προς 1, καθώς και των ιδιαιτεροτήτων του διανεμητικού συστήματος στην Ελλάδα (πελατειακές πολιτικές σχέσεις), έχουν μετατρέψει το ασφαλιστικό σύστημα σε μείζονα και παρούσα απειλή για την εθνική οικονομία»
  
Πουθενά στην υπάρχουσα κατάσταση δεν αναφέρουν την τεράστια εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή ως μια αιτία των οικονομικών προβλημάτων  των ταμείων.
Πουθενά δεν αναφέρουν τους χιλιάδες αδήλωτους εργαζόμενους (Έλληνες και αλλοδαπούς) που αξιοποιούν οι επιχειρηματίες και που δεν αποδίδουν εισφορές στα ταμεία.
Πουθενά  δεν αναφέρουν τους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους, προϊόν των πολιτικών των αστικών κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) και που προφανώς εφόσον τους παρείχαν μόνιμη εργασία θα ενίσχυαν τα ταμεία με  τις εισφορές τους.
Πουθενά δεν αναφέρουν τα χρωστούμενα, κάθε χρόνο, του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία .
Πουθενά δεν αναφέρουν τις απώλειες και τα κλεμμένα από τα ασφαλιστικά ταμεία ως αποτέλεσμα πολιτικών που ασκήθηκαν χρόνια (μηδενικά επιτόκια καταθέσεων των αποθεματικών τους, επιτόκια καταθέσεων αποθεματικών  πολύ κάτω από πληθωρισμό, απώλειες από το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και  των δομημένων ομολόγων επί ΝΔ)
 Όλα αποδίδονται σε μια ξερή μαθηματική σχέση εργαζομένων προς ασφαλισμένων 1,7:1, και μάλιστα  "λόγω πελατειακών σχέσων"(!) όπως αναφέρουν :
*αποκρύπτοντας ότι αυτή η σχέση προκύπτει γιατί υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι στη χώρα μας , που πιθανόν αγγίζουν και  το 1 εκατομμύριο και που    αν το σύστημα τους παρείχε μόνιμη πλήρη εργασία θα άλλαζαν δραματικά το συγκεκριμένο δείκτη .
*αποκρύπτοντας ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι  με μερική απασχόληση (δίωρα , τετράωρα κλπ) αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες αδήλωτοι, κυρίως αλλοδαποί,  που αν και σε αυτούς το σύστημα παρείχε μόνιμη σταθερή εργασία ή μεριμνούσαν για την νόμιμη  ασφαλιστική τους κάλυψη θα ανέβαζαν ακόμη περισσότερο τον προαναφερόμενο δείκτη εργαζομένων προς ασφαλισμένων   

Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι αυτά τα γνωρίζουν και ότι αυτή η απόκρυψη είναι εσκεμμένη. Γιατί αυτό που τους ενδιαφέρει δεν είναι η καταπολέμηση της ανεργίας , της αδήλωτης εργασίας ,  των ελαστικών μορφών απασχόλησης ,της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροκλοπής, αλλά το χτύπημα και η καταστρατήγηση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Πώς θα γίνει η παρακράτηση από την περικοπή επιδομάτων και δώρου Πάσχα


Σύμφωνα με το νόμο 3833/2010 τα ποσά που προκύπτουν από τη μείωση επιδομάτων και δώρου Πάσχα και αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα από 1.1.2010 μέχρι την εφαρμογή του νόμου παρακρατούνται από τη μισθοδοσία των επόμενων της ψήφισης του νόμου αυτού μηνών ως εξής :

( α ) για ποσά μέχρι εκατόν πενήντα ευρώ (150 € ) εφάπαξ ,
( β ) για ποσά μέχρι τριακόσια ευρώ (300 € ) σε δύο μηνιαίες δόσεις
( γ ) για ποσά μέχρι εξακόσια ευρώ (600 € ) σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις ,
( δ ) για ποσά μέχρι χίλια ευρώ (1.000 € ) σε έξι μηνιαίες δόσεις και
( ε ) για ποσά άνω των χιλίων ευρώ (1.000 € ) σε οκτώ μηνιαίες δόσεις .

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Ο "εξορθολογισμός"... στην πράξη


Διευθυντές ΕΣΥ: Τι προτείνουν για τις εφημερίες των νοσοκομείων

Μια διαφορετική πρόταση για τις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων διατυπώνει η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία Διευθυντών ΕΣΥ: Προτείνεται κατανομή των εφημεριών - και των αντίστοιχων κονδυλίων - με βάση την περιοχή, το νοσοκομείο αλλά και την ειδικότητα του κάθε γιατρού.

«Σήμερα υπηρετούν στο ΕΣΥ περίπου 22.000 γιατροί. Αυτοί "μοιράζονται" το κονδύλι των εφημεριών που είναι κάθε χρόνο περί τα 385 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, με το σημερινό σύστημα εφημερίας, ούτε το κονδύλι είναι αρκετό, ούτε όλοι οι γιατροί αμείβονται με βάση την πραγματική τους εργασία. Κι αυτό γιατί το σύστημα επιτρέπει και τις πλασματικές εφημερίες και τις ανισότητες. Με αποτέλεσμα, να παρατηρούνται προβλήματα ανά τακτά διαστήματα με τις απλήρωτες εφημερίες και τη δυσλειτουργία των νοσοκομείων», εξηγεί στο healthview.gr ο γραμματέας της Εταιρείας, Νίκος Μαρουδιάς.

Τι προτείνουν οι διευθυντές του ΕΣΥ

Η πρόταση των διευθυντών του ΕΣΥ για τις εφημερίες περιλαμβάνει κατ' αρχήν την ταξινόμηση των νοσοκομείων σε εκείνα που εφημερεύουν και εκείνα που δεν εφημερεύουν ή έχουν τις λεγόμενες "μικρές" εφημερίες, δηλαδή για μερικές ώρες μέσα στην ημέρα. Στη συνέχεια, οι διευθυντές προτείνουν την κατηγοριοποίηση των νοσοκομείων με βάση την περιοχή που καλύπτουν και τον διαχωρισμό σε άλλη ομάδα των Κέντρων Υγείας. Σε τρίτη φάση, προτείνεται ταξινόμηση των ιατρικών ειδικοτήτων σε πέντε βαθμίδες, ανάλογα με τη βαρύτητα και δυσκολία των περιστατικών που καλείται να καλύψει κάθε ειδικότητα στις εφημερίες. «Με τη διαβάθμιση αυτή, οι πιο "δύσκολες" ειδικότητες θα αποζημιώνονται με το 100% της αμοιβής ανά εφημερία ενώ όσο κατεβαίνει η κατηγορία, τόσο θα μειώνεται το ποσοστό. Με τον τρόπο αυτό, η αμοιβή των εφημεριών γίνεται ονομαστική για κάθε γιατρό και ανταποκρίνεται στην πραγματική του εργασία», αναφέρει ο Ν.Μαρουδιάς.

Η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία Διευθυντών ΕΣΥ διατύπωσε για πρώτη φορά μια τέτοια πρόταση το 1994 και την επαναφέρει επικαιροποιημένη σήμερα. Σύμφωνα με τους διευθυντές των δημόσιων νοσοκομείων, είναι μια πρόταση για ένα δίκαιο σύστημα εφημεριών μέσω του οποίου και τα κονδύλια θα αποδεικνύονται επαρκή.


Πηγή:HealthView 


"Περιοχή","βαθμίδες", "βαρύτητα", "δυσκολία περιστατικών"! 
Βρέ καλώς τα παιδιά!
Πού ήσασταν τόσο καιρό ...χαμένοι!

Η εγκύκλιος για τις πρόσθετες αμοιβές του μη ιατρικού προσωπικού για το 2010

Κάντε κλικ στις εικόνες.

Για το Νοσοκομείο Πρέβεζας

Κωδικός 0511  ---> 366.000 ευρώ
Κώδικός 0512  ---> 244.000 ευρώ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑ


Σήμερα βγήκε δελτίο τύπου από το Υπουργείο Υγείας σύμφωνα με το οποίο θα πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα των εφημεριών Ιανουαρίου –Φεβρουαρίου 2010.Το ίδιο δελτίο τύπου εξακολουθεί να μιλά για ΄΄εξορθολογισμό΄΄ των εφημεριών που ,σύμφωνα με την εμπειρία των μαχόμενων γιατρών που εφημερεύουν (και όχι των τεχνοκρατών του υπουργείου) στα νοσοκομεία, είναι έγκλημα κατά της υγείας του λαού και μάλιστα των φτωχότερων στρωμάτων που πλήττονται από το πρόγραμμα σταθερότητας της κυβέρνησης και της Ε.Ε. Κι αυτό γιατί ο εξορθολογισμός που διατείνονται θα πλήξει την ασφαλή εφημέρευση, που είναι ότι έχει απομείνει( όσο έχει απομείνει)στο ΕΣΥ, και εξυπηρετεί τις στοιχειώδεις και επείγουσες ανάγκες όλων ,φτωχών , ανέργων, ανασφάλιστων ,μεταναστών συνδυασμό με την καταβαράθρωση του εισοδήματος των γιατρών και λοιπών υγειονομικών και την αλόγιστη μείωση των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων χωρίς να θίγονται οι φαρμακευτικές και οι εταιρίες ιατρικών υλικών το ΕΣΥ θα οδηγηθεί σε κατάρρευση .Αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης. Πιθανή πλήρης αποπληρωμή των δεδουλευμένων είναι νίκη των αγωνιζόμενων γιατρών , ρωγμή στο πρόγραμμα σταθερότητας και μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους για το πως κερδίζουν οι αγώνες. Καλούμε τις νοσοκομειακές συνελεύσεις σε:
-Σκλήρυνση των επισχέσεων με πλήρη αποχώρηση των ειδικευόμενων όπου το αποφασίζουν και από τις εφημερίες, μέχρι την πλήρη αποπληρωμή των δεδουλευμένων.

-Κινητοποιήσεις ενάντια σε κάθε περικοπή των προγραμμάτων εφημερίας του Απριλίου: καταλήψεις –παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις και στα ταμεία των νοσοκομείων-κλείσιμο δρόμων κ.λπ.

-Αγώνα διαρκείας για την πλήρη υλοποίηση της συλλογικής σύμβασης-άμεση πρόσληψη των 2000+2500 γιατρών στο ΕΣΥ.

-Αγώνα διαρκείας για την πλήρη υλοποίηση της συλλογικής σύμβασης-καμιά περικοπή-άμεση πρόσληψη των 2000+2500 γιατρών στο ΕΣΥ.

-προετοιμασία αγώνων διαρκείας για ανατροπή του προγράμματος σταθερότητας και της επερχόμενης διάλυσης του ασφαλιστικού και των νέων μέτρων.

-συντονισμό με τους υπόλοιπους υγειονομικούς με κοινές συνελεύσεις αλλά και με όλους τους εργαζόμενους.

-συμμετοχή στην πορεία των πρωτοβάθμιων σωματείων Τρίτη 30-3-2010 6μμ Προπύλαια

Καταγγέλλουμε τους «συναδέλφους» που προσπαθούν να τρομοκρατήσουν γιατρούς που αγωνίζονται για τα αυτονόητα και συλλέγουμε στοιχεία για να προβούμε σε ονομαστικές καταγγελίες.

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2010

Συνελεύσεις: Νίκαιας, Γενικού Κρατικού Αθήνας, Ιπποκράτειου, ΨΝΑ, Ερυθρού, Αττικού, Νίμιτς, Παίδων Πεντέλης, Ελπίς, Σωτηρία, Παίδων Αγία Σοφία, ειδικευόμενοι Ευαγγελισμού, ειδικευόμενοι Ασκληπιείου Βούλας


Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Μια συγκινητική επίσκεψη μικρών μαθητών στο Νοσοκομείο μας.


Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Πρέβεζας σήμερα.
Μαθητές των τριών πρώτων τάξεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας επισκέφθηκαν μαζί με γονείς και δασκάλους το Νοσοκομείο μας και διένειμαν στους εργαζόμενους και στους ασθενείς πολύ όμορφες χειροποίητες καρτούλες (έργα δικά τους)  με Πασχαλινές ευχές και πολλά γλυκά και σοκολατένια Πασχαλινά αυγά!
Ευχαριστούμε από καρδιάς τους μικρούς μας φίλους , καθώς και τους γονείς τους και τους δασκάλους τους.
Τους ευχόμαστε Καλό Πάσχα,  να είναι πάντα υγιείς .
Με αυτή τη ψυχή θα είναι πάντα νικητές στη ζωή.


ΥΓ. Χρήστο σ’ ευχαριστώ πολύ , προσωπικά!

Απίστευτη εργοδοτική πρόκληση με σκιές μαφίας


Πρόσφατα εργαζόμενη σε αλυσίδα καφετεριών που επέστρεψε από νόμιμη ιατρική άδεια, απολύθηκε από το αφεντικό-ιδιοκτήτη της αλυσίδας. Στις συναντήσεις που έγιναν με τους λογιστές της επιχείρησης, ώστε να τις αποδοθούν δεδουλευμένα, ένσημα και αποζημίωση -μιλάμε για ελάχιστα ποσά-, ο εργοδότης εμφανίστηκε προκλητικός απέναντι στην εργαζόμενη αλλά και στους εκπροσώπους του σωματείου, με αποκορύφωμα τη συνάντηση της 23ης Μάρτη, ημέρας που θα γινόταν ο τελικός διακανονισμός. Ο εργοδότης αφού αντιλήφθηκε -δυσφορώντας- τη μαζική παρουσία μελών του σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων, άρχισε να τραβάει φωτογραφίες με ψηφιακή κάμερα. Μετά από απαίτηση να σβήσει τις φωτογραφίες, σήκωσε την μπλούζα του κι επέδειξε το ΟΠΛΟ που έφερε στη ζώνη του!
Η συνέχεια δόθηκε στο αστυνομικό τμήμα, όπου οι αστυνόμοι αφού κατέγραψαν το γεγονός «συνέστησαν» στην εργαζόμενη και τα μέλη του σωματείου να μην προβούν σε μηνύσεις, ώστε να μη δεχθούν αντιμήνυση κι οδηγηθούν όλοι στο αυτόφωρο.

"Εντελώς συμπτωματικά", το επόμενο βράδυ 24 Μάρτη η εργαζόμενη έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης έξω από το σπίτι της όπου και την ξυλοκόπησαν άγρια και την εγκατέλειψαν αιμόφυρτη και λιπόθυμη στην είσοδο του σπιτιού της. Η αιμορραγία και κάποιου τύπου αναισθητικό που χρησιμοποίησαν οι τραμπούκοι έκαναν την Κ. να μείνει για περίπου 10 ώρες παρατημένη μπροστά στην πόρτα της όπου και την βρήκε τα ξημερώματα ένας μετανάστης,της έριξε νερό στο πρόσωπο και τη βοήθησε να καλέσει βοήθεια. Το κίνητρο της επίθεσης δεν ήταν η ληστεία, καθώς όταν η εργαζόμενη συνήλθε είχε πάνω της και τα χρήματα και το τηλέφωνό της.

Από ότι φαίνεται η ατιμωρησία στην υπόθεση Κούνεβα, άνοιξε ορέξεις...


Παραθέτουμε την ανακοίνωση του Σωματείου στο οποίο ανήκει η εργαζόμενη. 



Απίστευτη εργοδοτική πρόκληση με σκιές μαφίας

ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗ ΒΙΑ VAI…
 
Πρόσφατα, συναδέλφισσα, μέλος του σωματείου που επέστρεψε από νόμιμη ιατρική άδεια, απολύθηκε από το αφεντικό-ιδιοκτήτη της αλυσίδας καφετεριών VΙΑ VAI. Στις συναντήσεις που έγιναν με τους λογιστές της επιχείρησης, ώστε να τις αποδοθούν δεδουλευμένα, ένσημα και αποζημίωση, ο εργοδότης Στέλιος Καρέζος εμφανίστηκε προκλητικός απέναντι στην εργαζόμενη αλλά και στους εκπροσώπους του σωματείου, με αποκορύφωμα τη συνάντηση της 23ης Μάρτη, ημέρας που θα γινόταν ο τελικός διακανονισμός. Ο Καρέζος, αφού αντιλήφθηκε -δυσφορώντας- τη μαζική παρουσία μελών του σωματείου, άρχισε να τραβάει φωτογραφίες με ψηφιακή κάμερα. Μετά από απαίτηση να σβήσει τις φωτογραφίες, σήκωσε την μπλούζα του κι επέδειξε το ΟΠΛΟ που έφερε στη ζώνη του. Η συνέχεια δόθηκε στο αστυνομικό τμήμα, όπου οι αστυνόμοι αφού κατέγραψαν το γεγονός «συνέστησαν» στην εργαζόμενη και τα μέλη του σωματείου να μην προβούν σε μηνύσεις, ώστε να μη δεχθούν αντιμήνυση από τον Καρέζο (ο οποίος περίμενε απ’ έξω) κι οδηγηθούν όλοι στο αυτόφωρο. Ο Καρέζος καθ’ όλη τη διάρκεια του περιστατικού επαναλάμβανε τη φράση «Τώρα μπλέξατε»...
Στις 24 Μάρτη αργά το απόγευμα, η συναδέλφισσα Κάρμεν Μ. δέχθηκε επίθεση από αγνώστους την ώρα που κατευθυνόταν στο σπίτι της. Τη χτύπησαν βάναυσα στο κεφάλι και την εγκατέλειψαν αιμόφυρτη και λιπόθυμη στην είσοδο του σπιτιού της. Το κίνητρο της επίθεσης δεν ήταν η ληστεία, καθώς όταν η Κάρμεν συνήλθε είχε πάνω της και τα χρήματα και το τηλέφωνό της.
Την κυβερνητική τρομοκρατία των οικονομικών μέτρων και της αστυνομικής καταστολής ακολουθεί χαμογελαστά η εργοδοτική τρομοκρατία της μείωσης μισθών, της ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας και της τραμπούκικης συμπεριφοράς απέναντι σε όποιον/α επιλέγει να παλέψει συλλογικά για τα αυτονόητα (πλήρη ασφάλιση, ένσημα, αποζημιώσεις, αξιοπρέπεια). Το παραπάνω γεγονός έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας απέναντι σε συνδικαλιστές βάσης το τελευταίο διάστημα και στους αναρίθμητους εργαζομένους που βιώνουν τέτοιες συνθήκες καθημερινά, τη στιγμή που οι ξεπουλημένοι συνδικαλιστές με τους παχυλούς μισθούς διοργανώνουν συνέδρια-φιέστες, προβάροντας το υπουργικό τους κοστούμι.
Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΠΡΑΒΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ
Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων
και Λοιπών Εργαζομένων του Κλάδου του Επισιτισμού

Tο Υπουργείο Υγείας αποδεικνύει καθημερινά ότι στόχος του είναι μόνο η δημιουργία εντυπώσεων


Με μια δήλωση γενικού περιεχομένου που αφήνει αναπάντητα βασικά ερωτήματα  επανήλθε σήμερα η Υπουργός Υγείας .

Τι λέει η δήλωση; (κλικ εδώ)

"Η κυβέρνηση καθημερινά αποδεικνύει έμπρακτα τη δέσμευσή της στο χώρο της Υγείας.
 Οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών και τα δεδουλευμένα θα πληρωθούν κανονικά.
Στόχος μας είναι ένα ασφαλές και εξορθολογισμένο πρόγραμμα εφημεριών που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νοσοκομείων και των πολιτών."

Παρατήρηση πρώτη:
Θα πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα ή οι πληρωμές θα γίνουν, με βάση το δωδεκατημόριο όποτε θα μείνουν απλήρωτες εφημερίες γιατρών  σε πολλά νοσοκομεία; Η Υπουργός δεν απαντά  σκοπίμως επ’ αυτού. Σημειώνουμε ότι ακόμα δεν έχουν καταβληθεί στους γιατρούς οι εφημερίες του Δεκεμβρίου 2009!Πότε ακριβώς προσδιορίζεται χρονικά αυτό το "θα πληρωθούν κανονικά";
Παρατήρηση δεύτερη:
Όταν η υπουργός αναφέρεται σε εξορθολογισμένο πρόγραμμα εφημεριών εννοεί εφαρμογή στη πράξη περικοπών της τάξης του 30%.Χρησιμοποιεί «χάριν ευφημισμού» τον όρο «εξορθολογισμένο» αντί του όρου "περικομμένο"πρόγραμμα εφημεριών.Με ποια στοιχεία εκτιμά ότι αυτό το πρόγραμμα "είναι ασφαλές και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νοσοκομείων και των πολιτών";
Παρατήρηση τρίτη:
Τηρεί σιγήν ιχθύος για όλα τα άλλα αιτήματα που θέτουν οι νοσοκομειακοί γιατροί στις κινητοποιήσεις τους.  Στόχος να εντυπωθεί στη κοινή γνώμη ότι "ο καυγάς" γινόταν μόνο για το "χρωστούμενο παραδάκι" . Ορίστε το έδωσα.  Ο νοών νοείτω…
Παρατήρηση τέταρτη:
Η συγκεκριμένη δήλωση έχει σαφέστατο  στόχο την αναστολή και την παύση των κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών , καθώς δεν αναφέρει τίποτα για τις απλήρωτες υπερωρίες , νυχτερινά και αργίες των νοσηλευτών αλλά και άλλων εργαζομένων στο χώρο των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση,  μετά από αυτή τη δήλωση, θα επιχειρήσει μαζικά  μέσω των διοικήσεων των Νοσοκομείων να προσβάλει νομικά τις επισχέσεις .Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα ένα τέτοιο ενδεχόμενο
Παρατήρηση πέμπτη:
Είναι περισσότερο από επιβεβλημένος  αμέσως μετά το Πάσχα  ο συντονισμός των αγώνων των νοσοκομειακών γιατρών με τους άλλους  υγειονομικούς εργαζομένους, πάνω σε ένα κοινό πλαίσιο αιτημάτων με τη χρήση ποικίλων μορφών πάλης, στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας ,έστω και παρακάμπτοντας τη σκόπιμη υπονόμευση τέτοιων αγώνων από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΠΟΕΔΗΝ.
Ο λόγος ανήκει στα πρωτοβάθμια σωματεία

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Δημόσια δωρεάν υγεία, όχι Πρόγραμμα Σταθερότητας.


Της Όλγας Κοσμοπούλου μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας  της ΟΕΝΓΕ

Η υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε να καταβάλλει τα δεδουλευμένα .Ο αγώνας σας λήγει;
Κατ αρχήν , να διευκρινίσουμε ότι η υπουργός δεσμεύτηκε να καταβάλλει τα δεδουλευμένα του 2009.
Όσον αφορά  στο πρώτο δίμηνο του 2010 δεν υπάρχει σαφής δέσμευση για άμεση καταβολή των εφημεριών χωρίς περικοπές.
Για την ακρίβεια , η διατύπωση προς την ΟΕΝΓΕ από την ίδια , αλλά και προς το Συντονιστικό Συνελεύσεων Αθήνας –Πειραιά από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου ήταν «θα πληρωθείτε τώρα με βάση το δωδεκατημόριο του συνολικού κονδυλίου (έχει περικοπεί κατά 30%) και θα προσπαθήσουμε στη συνέχεια να βρούμε τα υπόλοιπα χρήματα. Στη συνέχεια όμως θα πρέπει να εξορθολογήσετε τα προγράμματα εφημεριών στο κονδύλιο».Ουσιαστικά δηλαδή το υπουργείο ζητάει επίσημα να περικοπεί αριθμός εφημερευόντων γιατρών της τάξης του 30% από τα προγράμματα. Αν αυτό εφαρμοστεί θα ανακύψουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στα νοσοκομεία. Όχι μόνο θα αυξηθούν επικίνδυνα οι ήδη παρατεταμένοι χρόνοι αναμονής στα επείγοντα , αλλά κυριολεκτικά θα θρηνήσουμε θύματα ανάμεσα στους νοσηλευόμενους λόγω της σχεδιαζόμενης υποστελέχωσης των τμημάτων και της συνακόλουθης εντατικοποίησης της εργασίας των γιατρών.
Για να επανέλθω όμως στην ουσία του ερωτήματος:
Οι απλήρωτες εφημερίες είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στα δημόσια νοσοκομεία. Ο αγώνας αυτός δεν μπορεί να σταματήσει σε αυτό, όπως επιδιώκουν  πολλοί παράγοντες της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Κέντρο βάρους των κινητοποιήσεων αποτελεί η πλήρης εφαρμογή της περσινής συλλογικής σύμβασης που αυτή τη στιγμή καταστρατηγείται μονομερώς εκ μέρους της κυβέρνησης .Εκτός από ασφαλή προγράμματα εφημεριών , συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία ρήτρες για μη εφαρμογή στο ΕΣΥ ελαστικών σχέσεων εργασίας , μείωση του χρόνου εργασίας μέσα από προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και αυξήσεις αποδοχών. Οι τελευταίες αφορούν κυρίως ειδικό καθεστώς φορολόγησης για τις εφημερίες που να μη ξεχνάμε  αμείβονται με το 60% του ωρομισθίου του υπόλοιπου προσωπικού δημόσιου τομέα .Όλα τα παραπάνω που σκοπό έχουν να δώσουν μια ανάσα στο ΕΣΥ, στην κατεύθυνση του στόχου ενός ασφαλούς για τους πολίτες δημόσιου συστήματος υγείας, υψηλής ποιότητας και δωρεάν τη ώρα της ανάγκης, θυσιάζονται στο βωμό του προγράμματος σταθερότητας.

Ποια είναι τελικά η ρίζα των προβλημάτων του ΕΣΥ;
Το ΕΣΥ εξαρχής δομήθηκε ελλιπώς. Δεν συμπεριλάμβανε δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, πρόληψη και σύστημα εξωνοσοκομειακής αποκατάστασης .Δεν αγκάλιαζε κάθε γωνιά της χώρας, ούτε κάθε κάτοικό της. Ξεκίνησε με σοβαρές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και υλικοτεχνικών υποδομών, που πλέον έχουν υπερβεί τα όρια της ασφάλειας. Δεν ήταν ποτέ δωρεάν για τους πολίτες. Αντίθεα όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις προτίμησαν να κρατούν χαμηλά τις αποδοχές των υγειονομικών , κλείνοντας ταυτόχρονα το μάτι στους «ημέτερους» εξ αυτών, με το να επιτρέπουν όχι μόνο την άμεση καταλήστευση των ιδίων των πολιτών μέσα από το φακελάκι , αλλά και την έμμεση καταλήστευση ,που είναι μεγαλύτερης τάξεως, μέσα από την ανάπτυξη ενός τεραστίων διαστάσεων παρασυστήματος παραοικονομίας και διαφθοράς, που λυμαίνεται τα ασφαλιστικά ταμεία. Επιπλέον παράλληλα  με το ΕΣΥ αναπτύχθηκε ένας παρασιτικός , εν πολλοίς , κρατικοδίαιτος τομέας υγείας που γιγαντώνεται εκμεταλλευόμενος , όχι μόνο τις ελλείψεις του ΕΣΥ, αλλά και την εξαιρετικά προνομιακή μεταχείριση που του επιφυλάσσει το κράτος επί δεκαετίες.

Σε μια περίοδο που όλοι οι εργαζόμενοι πιέζονται , μπορούν οι γιατροί να ζητούν περισσότερα;
Δεν ζητάμε περισσότερα αντιπαραθετικά. Όλοι πρέπει να ζητήσουν περισσότερα !
Επί πλέον πιστεύω ότι πολλά από τα προβλήματα του ΕΣΥ από τη γέννησή  του οφείλονται στο ότι δεν υπήρχε ένα δυναμικό κίνημα πολιτών που να διεκδικεί το δικαίωμα του για ελεύθερη, δωρεάν, υψηλής ,ποιότητας πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και πρόληψης.
Αυτό το κίνημα θα πρέπει να αρχίσει τώρα να δημιουργείται.
Ήδη το έχουμε σε εμβρυακή μορφή μέσα από διάφορές εκδηλώσεις συμπαράστασης, θα πρέπει όμως να ωριμάσει και από την αλληλεπίδραση του με μερίδα των μαχόμενων υγειονομικών, να εξελιχθεί σε ολόκληρη διεκδίκηση. Οι κινητοποιήσεις της προηγούμενης διετίας μορφοποίησαν και ανέδειξαν μια μεγάλη μερίδα υγειονομικών που θέλουν να ζουν με αξιοπρέπεια από το μισθό τους, να εργάζονται σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και να παρέχουν υπηρεσίες στο λαό χωρίς την απειλή των λογιστών με το τσεκούρι, της διευθυντοκρατίας, και της λαγνείας του χρηματισμού ως μόνης διεξόδου επιβίωσης. Δηλαδή μια μερίδας υγειονομικών ταξικά οριοθετημένων. Η  συνάντησή τους με ένα παράλληλο διεκδικητικό κίνημα εργαζομένων είναι η μοναδική διέξοδος ελπίδας για την επίτευξη της αξιοπρέπειας του ασθενούς πολίτη.
Αντίστοιχη ανάγκη υπάρχει και σε άλλους χώρους παροχής υπηρεσιών , όπως είναι η δημόσια παιδεία. Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι αποστέρηση βασικών δικαιωμάτων που ο εργαζόμενος έχει προπληρώσει πολλαπλά, όπως είναι η πρόσβαση σε υγεία, παιδεία, ακόμη και στη δημόσια καθαριότητα, είναι μια επί πλέον κλοπή μισθών και επιδομάτων και στην έμμεση κλοπή μέσω ανατιμήσεων .Είναι κλοπή ζωής που έρχεται να προστεθεί στην κλοπή ζωής των νέων με αύξηση της ανεργίας.

Στις ΗΠΑ η υγειονομική κάλυψη των εργαζομένων από το δημόσιο διευρύνεται. Στην Ελλάδα γιατί διαρκώς συρρικνώνεται;
Είναι προφανές ότι θέλουμε να τους περάσουμε! Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε καταστροφικές δαπάνες υγείας μετά τις ΗΠΑ και το Μεξικό. Ο όρος «καταστροφικές δαπάνες υγείας» αναφέρεται στην πλήρη οικονομική και κοινωνική καταστροφή μιας οικογένειας όταν ένα μέλος  της αρρωστήσει. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θέλει να γίνουμε πρώτοι στη λίστα! Σοβαρά , ακόμη και η πιο δεξιά κυβέρνηση , θα φρόντιζε να κρατήσει ανέπαφους κάποιους θύλακες όπως η δημόσια υγεία και παιδεία, προκειμένου να διαφυλάξει τη εθνική επιβίωση. Αυτά όμως συμβαίνουν όταν ταυτίζεις τις εθνικές ανάγκες με τις ανάγκες των κεφαλαιοκρατών.

Τι ζητάτε από τη κυβέρνηση;
Συνοπτικά:
Όχι μόνον δεν δεχόμαστε καμιά μείωση αποδοχών στο πλαίσιο του σταθεροποιητικού προγράμματος , αλλά διεκδικούμε τις αναγκαίες αυξήσεις για να μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Ας μην ξεχνάμε ότι οι υγειονομικοί που κοινοποιούνται είμαστε αυτοί που ζούμε από το μισθό μας.! Δεν δεχόμαστε επιβολή επισφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης. Ζητάμε να γίνουν άμεσα οι νομοθετημένες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας και να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές; Που υπάρχουν και γιγαντώνονται. Ζητάμε να ληφθούν  σοβαρά μέτρα για την καταπολέμηση της παραοικονομίας. Τεράστια κονδύλια μπορούν να εξοικονομηθούν αν σταματήσει η εκροή τους προς τον παρασιτικό ιδιωτικό τομέα υγείας. Δεν είναι τυχαίο που η κυβέρνηση ανακοινώνει περικοπή των λειτουργικών δαπανών εξόδων του ΕΣΥ κατά τα δυο τρίτα ενώ δεν λαμβάνει κανένα σοβαρό μέτρο για να περιορίσει το όργιο σπατάλης οι μίζες και υλικά ή για την απόδοση στα ασφαλιστικά ταμεία των δις. Ευρώ που χρωστάνε οι μεγαλοκλινικάρχες. Εν τέλει, ζητάμε την ολοκλήρωση ενός δημόσιου συστήματος στην κατεύθυνση των αναγκών των εργαζομένων .Η ανάγκη αυτή είναι πιο επιτακτική σήμερα , που το εισόδημα των εργαζομένων πλήττεται όσο ποτέ άλλοτε.


Πώς αξιολογείς τις μέχρι τώρα  εργατικές αντιδράσεις στα μέτρα της κυβέρνησης Μπορεί να ανατραπεί αυτή η λαίλαπα;
Η ανατροπή των πολιτικών που σχεδιάζονται στα διευθυντήρια της ΕΕ για τη χώρα μας αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη , επιβάλλεται.
Είναι μονόδρομος επιβίωσης για τους εργαζόμενους. Οι ως τώρα αντιδράσεις με δεδομένο το αρχικό μούδιασμα –δυσπιστία μπροστά σε μέτρα τόσο απίστευτα, την ιδεολογική τρομοκρατία που ασκείται , αλλά και την καθαρά προδοτική στάση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Είναι ελπιδοφόρες. Είμαι βαθιά πεπεισμένη ότι όχι  μόνο η λαϊκή αντίσταση  θα κορυφώνεται όσο περνάει ο καιρός , αλλά και ότι από αυτήν την επίθεση θα προκύψει ένα νέο εργατικό κίνημα με πιο απελευθερωτικά χαρακτηριστικά.

Πώς πιστεύεις ότι μπορεί να προχωρήσει ο Συντονισμός των Πρωτοβάθμιων Σωματείων;
Αταλάντευτα στην κατεύθυνση της διεύρυνσής του αλλά και πιο δυναμικά στην κατεύθυνση της χειραφέτησής  των εργαζομένων με πραγματικές και ουσιαστικές διαδικασίες βάσης και στην αντιπαράθεση με την τακτική του «στρίβειν  δια του αρραβώνος» με την κυβέρνηση που ακολουθούν οι ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
Είναι μια περίοδος όπου στα αναπάντητα ερωτήματα και την επιτηδευμένη αδράνεια των γραφειοκρατών των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ κλπ , ο συντονισμός σωματείων από τη βάση θα πρέπει να απαντήσει όχι μόνο με σχεδιασμό πολύμορφων κινητοποιήσεων , αλλά και με εμπιστοσύνη στη δυναμική που μπορεί να αναπτύξουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι όταν βγαίνουν στον προσκήνιο. Η ευθύνη όλων μας για την αναγέννηση του εργατικού κινήματος είναι εξαιρετικά σημαντική.

 

 Πηγή:ΠΡΙΝ

Ανάσταση βλέπεις;

Από "Το Βήμα"

Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

«Ενημερώνουν» στήνοντας ειδήσεις με ψέματα...


Πρωινή εκπομπή του ΜΕΓΚΑ χτες.
Καμπουράκης, Οικονομέας με συνδαιτυμόνες Σαραντάκο (δικός τους), Γ. Παπαχρήστο των «Νέων», Τ. Παπά της «Ελευθεροτυπίας» και Α. Σιδηροκαστρίτου της «ΕΣΠΡΕΣΟ». 
Ολίγον δηλαδή από το «αφάν κατέ» της αστικής δημοσιολογίας, κριτές των πάντων, κυριολεκτικά χωρίς αληθή κρίση, ή πιο σωστά συνειδητά σκόπιμα και στοχευμένα για να καλλιεργούν στην ψυχολογία των ανθρώπων του μόχθου την έχθρα στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, με ευαίσθητα ζητήματα όπως η υγεία.
Είπε, λοιπόν, η κυρία του πάνελ ότι ασθενής στον Ευαγγελισμό, λόγω της κινητοποίησης των γιατρών, αναγκάστηκε να κάνει εξετάσεις σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, που τις πήγε στον Ευαγγελισμό για να τις δουν οι γιατροί όταν σταματήσουν τις κινητοποιήσεις. Και η κατακλείδα της επιφανούς δημοσιολόγου: Υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που κινητοποιούνται οι γιατροί και δεν ασχολούνται με τη θεραπεία των ασθενών; 
Ο Σαραντάκος συμπληρώνει πως πρόσφατα στις Σέρρες πέθανε μαθήτρια μετά από αυτοκινητικό δυστύχημα, επειδή δεν υπήρχε οδηγός ασθενοφόρου. Για να συμπληρώσει ο έτερος επιφανής δημοσιολόγος Γ. Παπαχρήστος ότι μπορεί να υπήρχαν 10 οδηγοί, αλλά άλλος να ήταν σε άδεια, άλλος σε ρεπό και οι υπόλοιποι ποιος ξέρει πού. 
Πολλά ψέματα μαζί οι άθλιοι, αφού κανείς από τους άλλους δεν πήρε το λόγο να ψελλίσει έστω στο τελευταίο με το ασθενοφόρο ότι πράγματι δεν υπήρχε οδηγός, αφού αυτό έβγαλε το ρεπορτάζ. Ψέμα λοιπόν από τον δημοσιολόγο των «Νέων». Αλλά αυτού του τύπου τη δημοσιογραφία υπηρετούν και προάγουν. Γιατί ξέρουν (ακόμη και αν δεν ξέρουν, ας μάθουν, τι σόι ρεπόρτερ είναι) ότι τα δημόσια νοσοκομεία δε δέχονται για τους ασθενείς τους ιατρικές εξετάσεις άλλων νοσοκομείων, πολύ περισσότερο ιδιωτικών. Είναι αρχή τους. Μέγα ψέμα, λοιπόν, και από την κυρία δημοσιολόγο.
Αποσιώπηση απ' όλους της εκρηκτικής κατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία από την έλλειψη προσωπικού, τον ανεπαρκή ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, την τεράστια υποχρηματοδότησή τους από την πολιτική που προωθείται χρόνια τώρα από την ΕΕ και τα κόμματα του κεφαλαίου, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., που αντιμετωπίζουν την Υγεία σαν εμπόρευμα και χώρο επενδύσεων. Για όλα φταίνε οι κακοί γιατροί (έχει και μερικούς τέτοιους, αλλά δεν μπορεί να τους παίρνει όλους η μπάλα) και νοσηλευτές.

Γιατροί σε επίσχεση εργασίας;Συλλαμβάνεσθε κατόπιν καταγγελίας συναδέλφων σας!!



Έγινε  λοιπόν και αυτό, όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο δημοσίευμα μας. Από την ιστοσελίδα Lefkadapress
Γιατρός σε επίσχεση εργασίας; Συλλαμβάνεσαι!
Εισαγγελέας διατάσσει την σύλληψη όλων των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου Λευκάδος θέτοντας σε κίνδυνο την λειτουργία του….  Το μεσημέρι 26/3  συνελήφθησαν οι δύο αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου Λευκάδας, Μιχάλης Αρετής και Ουρανία Βρεττού, την ώρα που βρισκόταν στην τραπεζαρία του νοσοκομείου και συμμετείχαν σε συνέλευση γιατρών. Oδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα με εντολή του εισαγγελέα μετά από καταγγελίες συγγενών ασθενών για δήθεν έκτακτα ορθοπεδικά περιστατικά τα οποία δεν έχουν χειρουργηθεί. Oι γιατροί του νοσοκομείου Λευκάδος βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από την προηγούμενη εβδομάδα και αντιμετωπίζουν μόνο τα επείγοντα περιστατικά.Να σημειωθεί δε ότι οι γιατροί της ορθοπεδικής κλινικής δεν συμμετέχουν στην επίσχεση εργασίας και παρόλα αυτά νοσηλεύουν ασθενείς για περισσότερο από μία εβδομάδα με κατάγματα ενώ θα έπρεπε να τα διακομίσουν σε άλλα νοσοκομεία για να αντιμετωπισθούν. Ο δε εκτελών χρέη διοικητή, γυναικολόγος, κ. Παπαγεωργίου όταν του ζητήθηκε από τον εισαγγελέα να βρει τους δύο αναισθησιολόγους ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν στο νοσοκομείο ενώ οι δύο γιατροί βρίσκονταν στην τραπεζαρία του νοσοκομείου. Στο πλευρό των γιατρών οι οποίοι κρατήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα περίπου τρεις ώρες ήταν οι συνάδελφοί τους οι οποίοι κατήγγειλαν την κράτησή τους τη στιγμή που μέχρι τώρα στη διάρκεια της επίσχεσης έχουν αντιμετωπιστεί όλα τα έκτακτα περιστατικά.Επιπλέον στο αστυνομικό τμήμα όπως μας είπε ο κύριος Αρετής,δεν τους γνωστοποιήσανε το περιεχόμενο της δικογραφίας και όταν με την εμφάνιση του εισαγγελέα τον ερώτησε ποιο είναι το αδίκημα και ότι θέλουν δικηγόρο αυτός πάλι δεν τους ενημέρωσε για την αιτία της σύλληψής τους,παρά μόνο ότι την υπόθεση θα την αναλάβει πταισματοδίκης και προς το παρόν ήταν ελεύθεροι…Θα υπενθυμίσουμε δε ότι από τις 22/3 και μέχρι τέλος του μήνα,με απόφαση του εκτελούντα χρέη διοικητού του νοσοκομείου,κ.Παπαγεωργίου,δεν υπάρχει εφημερεύων αναισθησιολόγος και παιδίατρος στο νοσοκομείο,απόφαση με την οποία οι γιατροί είναι αντίθετοι καθότι θεωρούν ότι υπάρχει μέγας κίνδυνος για τους κατοίκους του νομού μας.Για το θέμα αυτό,στις 24/3 το πρωί επισκέφτηκαν τον εισαγγελέα και ζήτησαν την παρέμβασή του προκειμένου να μπουν εφημερίες.Αντ αυτού σήμερα είδαμε την σύλληψή τους…….    Τάκης Νικολόπουλος Πρόεδρος  Ένωσης Νοσοκομειακών  Ιατρών Ηπείρου Στο πλευρό των  γιατρών βρέθηκε και ο πρόεδρος της ΕΙΝΗ όπου ανήκει και η Λευκάδα , Τάκης Νικολόπουλος, όπου μετά το τέλος του περιστατικού δήλωσε στο lefkadapress.gr “Σήμερα είχαμε ένα απαράδεκτο περιστατικό της προσαγωγής ως κοινών κακοποιών δύο συναδέλφων και για την ακρίβεια όλου του ειδικευμένου προσωπικού του αναισθησιολογικού τμήματος της Λευκάδας με τη διαδικασία του αυτοφώρου μετά από καταγγελίες συγγενών ασθενών ότι καθυστερούσαν τα χειρουργεία των συγγενών τους. Η κατάσταση στα νοσοκομεία και ειδικά στα μικρά νοσοκομεία, όπως είναι της Λευκάδας, τα οποία είναι στην κυριολεξία εγκαταλειμμένα ήταν μαθηματικά βέβαιον ότι θα έφτανε κάποτε σε ακραίες καταστάσεις. Και από την έλλειψη του προσωπικού αλλά και από την συμπεριφορά της ηγεσίας  του υπουργείου όσο αφορά το σεβασμό της εργασίας των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού. Η καταγγελίες και οι προσαγωγές έγιναν σε μια περίοδο κινητοποιήσεων των γιατρών που ζητάνε να πληρωθούν το αυτονόητο. Τις εφημερίες δηλαδή που έχουν κάνει από το Νοέμβριο μέχρι σήμερα. Έπρεπε να είναι διαφορετική η αντιμετώπιση της πολιτείας και θα έπρεπε να έχει προλάβει τέτοια φαινόμενα τα οποία δεν τιμούν ούτε την κοινωνία μας αλλά ούτε και την ηγεσία του υπουργείου. Δυστυχώς φαίνεται ότι πίσω από αυτές τις καταγγελίες υπάρχουν και κάποιοι «συνάδελφοι» οι οποίοι τις υπέθαλψαν. Είχα την ελπίδα ότι αυτό ήταν μια λάθος πληροφορία. Αλλά δυστυχώς συμβαίνει πραγματικά και βάζει σε μεγάλο κίνδυνο τις σχέσεις των γιατρών μέσα στο νοσοκομείο. Εμείς σαν συνδικαλιστικό όργανο θα καταγγείλουμε αυτή την κατάσταση και παράλληλα εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στους δύο συναδέλφους και θα τους προσφέρουμε όποια νομική προστασία χρειάζονται».
  Η στιγμή της σύλληψης και προσαγωγής.
Ο Πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου  Τάκης Νικολόπουλος, έξω από τα Δικαστήρια .
Ο "συλληφθείς" αναισθησιολογος αμέσως μόλις αφέθηκε...ελεύθερος.

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Τι συμβαίνει στο Νοσοκομείο Λευκάδας;Συνελήφθησαν και προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα δυο γιατροί του Νοσοκομείου.


Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας MYLefkada  με εντολή του εισαγγελέα Λευκάδας συνελήφθησαν 2 γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας.
Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες μας είναι ότι μετά από εισαγγελική εντολή έγινε η σύλληψη και προσαγωγή των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου στο αστυνομικό τμήμα. Οι δύο γιατροί βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας και έτσι αρνήθηκαν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους σε τακτικά χειρουργεία . Έτσι οι συγγενείς των ασθενών και όχι μόνο καθώς πληροφορίες λένε ότι και κάποιοι γιατροί του νοσοκομείου, έκαναν καταγγελία στον εισαγγελέα και αυτός με την σειρά του έδωσε την εντολή για την προσαγωγή των γιατρών στο αστυνομικό τμήμα. Οι αστυνομικοί της αστυνομικής διευθυνσης Λευκάδας συνέλαβαν τους δυο γιατρούς από το Νοσοκομείο Λευκάδας και τους μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Αυτό όμως κινητοποίησε αρκετούς γιατρούς του νοσοκομείου οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο αστυνομικό τμήμα. Τελικά μετά από δυο ώρες περίπου οι γιατροί αφεθηκαν ελεύθεροι αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος για το ζήτημα.
Όπως πληροφορηθήκαμε οι ορθοπεδικοί γιατροί έκριναν ότι κάποια περιστατικά ασθενών που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο έπρεπε να χειρουργηθούν καθώς τα έκριναν έκτακτα ενώ οι αναισθησιολόγοι  υποστήριζαν ότι δεν είναι έκτακτα αλλά τακτικά και έτσι αρνιόντουσαν να συμμετάσχουν στο χειρουργείο με αποτέλεσμα να μην μπορεί αυτό να πραγματοποιηθεί μιας και είναι απαραίτητη η συμβολή των αναισθησιολόγων στα χειρουργεία. 

ΕΙΚΟΣΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΜΑΡΤΙΟΥ-ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΤ


      
Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Η δουλειά του γιατρού είναι να σώσει την ζωή των ασθενών του. Δεν έχει σημασία αν ο ασθενής είχε διαπράξει μία δολοφονία ή αν είχε πάρει το βραβείο Νομπέλ ή αν είχε καταφέρει και τα δύο.(Στιγκ Λάρσον)

    Η Εθνική μας γιορτή ξεκίνησε με χαλαρή και ευχάριστη μουσική  στα ραδιόφωνα και μία διακριτική υπενθύμιση των θυσιών των προγόνων μας  για την ελευθερία. Σαν μία μικρή προτροπή στους ακροατές ότι όλα θα κυλήσουνε ομαλά και ήρεμα. Η εφημερία στο ΚΑΤ είναι ότι άλλο θέλετε αλλά όχι μία ήρεμη και χαλαρή ημέρα. Στο νοσοκομείο μου φτάνουν συχνά άνθρωποι που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας. Επείγοντα ή χρόνια περιστατικά που μεταφέρονται από τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ή έρχονται μόνα τους. Για τους ίδιους το πρόβλημα τους είναι επείγον περιστατικό  και καταφτάνουν στην εφημερία του νοσοκομείου  με μοναδικό σκοπό να θεραπευτούν. Έρχονται  αναζητώντας μια εξειδικευμένη  βοήθεια. Θύματα εργατικών ,οικιακών η τροχαίων ατυχημάτων αλλά και στιγμιαίων επώδυνων στιγμών όπως τα ηλίθια εγκαύματα αποτέλεσμα πειραματισμών στην κουζίνα. Δύσκολα να ξεχωρίσεις μόνο επιστημονικά τι είναι επείγον και τι είναι χρόνιο. Σίγουρα πρέπει να τα εξετάσεις για να αποφανθείς και να τα παραπέμψεις αλλού. Υποχρεούσαι να ασχοληθείς με όλα την στιγμή που δεν απεργείς και ούτε επίσχεση εργασίας κάνεις. Είσαι εκεί για να προσφέρεις το καλύτερο είναι σου επιστημονικό ,κοινωνικό, και ανθρώπινο.

   Το ΚΑΤ βρίσκεται, εδώ και δέκα ημέρες σε αναβρασμό. Όχι ψυχής αλλά κινητοποιήσεων. Τα συνδικαλιστικά μας όργανα , πρόσφεραν απλόχερα την κάλυψη τους .Για οποιαδήποτε μορφή αγώνα θα αποφασίσει η γενική μας συνέλευση. Έγιναν  πολλές γενικές συνελεύσεις με αρχικά μικρή και μετά εντυπωσιακή συμμετοχή. Συζητήθηκαν τα προβλήματα του χώρου και αποφασίστηκε η καλύτερη μορφή αγώνα. Η Επίσχεση εργασίας .Όπερ έδει δείξαι  ! Με δεδομένη την καταπάτηση της κλαδικής συμφωνίας (υπογράφηκε στις 01.12.2008 νόμος 3754/2009, με τον οποίο επικυρώθηκε ουσιαστικά)από την κυβέρνηση προχωρήσαμε. Όχι μόνο για τις απλήρωτες εφημερίες μας (από το Δεκέμβρη) και τα προγράμματα εφημεριών .Όχι μόνο για την εξαθλίωση  και τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας αλλά κυρίως για τις απειλές (για τις μελλοντικές) για περικοπές μισθών στα πλαίσια της νέας φορολογίας και των κυβερνητικών  μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

     Ως γιατρός και ως άνθρωπος δεν μπορώ να μην συμπάσχω  με τους ασθενείς μου . Ξέροντας ότι η απόφαση είναι ατομική  βρέθηκα μπροστά σε ένα μεγάλο δίλλημα :να ενταχτώ στην επίσχεση ή να μείνω με τους ασθενείς; Επέλεξα να μείνω με τους ασθενείς. Σεβάστηκα την απόφαση της γενικής συνέλευσης. Σεβάστηκα τον αγώνα των ειδικευομένων και των άλλων συναδέλφων με αποτέλεσμα να εφημερεύω μόνη μου. Να κάνω όλες τις δουλειές της κλινικής και φυσικά να γίνω πτώμα .Για πολλές ημέρες στην εφημερία του ΚΑΤ βρέθηκαν μόνο οι επιμελητές και οι διευθυντές τμημάτων. Το αποτέλεσμα ξάφνιασε πολλούς. Η εφημερία ηρέμησε από την άποψη ότι περιορίστηκαν οι καυγάδες με τους συγγενείς των ασθενών. Δεν ξέρω πόσοι δεν εξυπηρετήθηκαν αλλά σίγουρα δεν υπήρχε αμφισβήτηση των ιατρικών χειρισμών. Λιγόστεψαν  τα χρόνια περιστατικά. Περιορίστηκαν οι εργαστηριακές εξετάσεις που απαιτούνταν για κάθε περιστατικό επειδή το έμπειρο μάτι επέλεξε τα άκρως απαραίτητα. Το νοσοκομείο εξοικονόμησε καθότι λιγοστέψανε οι  υπερβολικοί εργαστηριακοί έλεγχοι  για την τεκμηρίωση της διάγνωσης. Αποφεύχθηκε η σπατάλη στους χειρισμούς μέσα στην εφημερία .Οι νοσηλεύτριες και οι τραυματιοφορείς μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους επειδή είχανε ξεκάθαρες ιατρικές οδηγίες. Τέλος επωφελήθηκαν οι λίγοι ασθενείς ,των επειγόντων περιστατικών από την άποψη γρήγορης και έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας. Ποιοι χάσανε;

·     Οι ειδικευμένοι (πενηντάρηδες και οι εξηντάρηδες) ξεβολεύτηκαν. Εκεί που φεύγανε σπίτι τους ενώ εφημέρευαν αναγκάστηκαν να μείνουν και να προσφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Οι συνάδελφοι κάμφθηκαν επειδή  βρέθηκαν στο τέλμα των σωματικών και ψυχικών αντοχών τους. Κακά τα ψέματα είχανε ξεσυνηθίσει να βγάλουνε το 24ωρο χωρίς βοήθεια. Πολλοί δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους .Κάνανε εκπτώσεις στις γνώσεις και τις ικανότητές τους αρνούμενοι να εξυπηρετήσουν  τους ασθενείς. Ακούστηκαν και απειλές για εισαγγελέα. Εκδόθηκε και ένα δελτίο τύπου που έβαλε σε αμφισβήτηση την ασφάλεια των ασθενών λόγω ελλείψεως προσωπικού. Δημόσια δήλωση διευθυντών σε ότι αφορά την ασφαλή μεν  λειτουργία των τμημάτων ανασφαλή όμως λειτουργία της εφημερίας. Δηλαδή πριν όταν η εφημερία λειτουργούσε μόνο με ειδικευόμενους ,με τηλεφωνική κάλυψη από τους ειδικευμένους, δεν υπήρχε το ίδιο καθεστώς ανασφάλειας; Πόσοι συνάδελφοι άλλαζαν πλευρό στο κρεβάτι τους ενώ η εφημερία βογκούσε από τα πολλά περιστατικά;

·         Οι ειδικευόμενοι που δεν μπήκανε χειρουργείο 10 ημέρες και δεν ασχολήθηκαν με τα περιστατικά της ειδικότητας τους. Δεν μπορέσανε να βελτιώσουνε τις ιατρικές τους ικανότητες υπό την επίβλεψη των ειδικευμένων .Στο ήδη επιστημονικά ελλιπές πεδίο προστέθηκε  η κόντρα των ΄΄μεγάλων΄΄με τους ΄΄μικρούς ΄΄ και οι προσωπικές επιθέσεις απέναντι σε αυτούς που σηκώσανε κεφάλι. Που τολμήσανε να ζητήσουν τα αυτονόητα. 

       Η υπουργός Υγείας δηλώνει ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Λεφτά υπάρχουν όμως για τις κουρσάρες των κεφαλών της εκκλησίας .Οι κληρικοί που ξέχασαν πλέον να περπατάνε  για να συναντήσουν το ποίμνιο τους. Πάλι η δημόσια υγεία θα στερηθεί κονδύλια ; Λεφτά για την δημόσια υγεία δεν υπάρχουν αλλά το ΥΓΕΙΑ βγήκε κερδισμένο το 2009. Για ποια οικονομική κρίση μιλάμε όταν αύξηση 11,7% σημείωσαν το 2009 τα ενοποιημένα κέρδη του Ομίλου Υγεία και ανήλθαν στα 17,4 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων της μητρικής εταιρίας ΥΓΕΙΑ αυξήθηκαν κατά 70% στα 18,3 εκατ. ευρώ

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


·      Με το σταθεροποιητικό πρόγραμμα μειώνονται κατά 60% οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων (από 2,2 δις το 2009 σε 800 εκατ. ευρώ το 2010). Η ήδη υποβαθμισμένη λειτουργία των νοσοκομείων οδηγείται σε διάλυση.
·      Μειώνονται τα κονδύλια των εφημεριών κατά 20% με αποτέλεσμα την αδυναμία κάλυψης των εφημεριών με τον απαραίτητο αριθμό γιατρών για την ασφαλή λειτουργία τους.
·      Οι προσλήψεις του ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού που προβλέπονταν για το 2009 αναστέλλονται συνεχώς. Ούτε συζήτηση για τις συμφωνημένες που έπρεπε να γίνουν το 2010.
·      Παρά τη ρητή δέσμευση και τη νομοθετημένη κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στο ΕΣΥ, η πρόσληψη επικουρικών γιατρών (αντίστοιχα stage) συνεχίζεται. Με το πρόσχημα των έκτακτων αναγκών γίνονται συμβάσεις με γιατρούς με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, για να καλύψουν ουσιαστικά πάγιες ανάγκες.
·      Διάφορες υπηρεσίες του ΕΣΥ (καθαριότητα, φύλαξη κλπ) εξακολουθούν να εκχωρούνται σε επιχειρηματίες εργολάβους αν και το κόστος τους είναι μεγαλύτερο από την πρόσληψη και απασχόληση μόνιμου προσωπικού.
·      Οι υποτυπώδεις μισθολογικές κατακτήσεις των γιατρών που έγιναν το 2009, σε ένα μισθολόγιο που ήταν καθηλωμένο για 12 χρόνια, περικόπτονται.
·      Οι φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση της ποιότητας δουλειάς και ζωής των γιατρών.

Οι γιατροί αποκρούουν τη δημοσιονομική τρομοκρατία και τη λογική του σύμφωνου σταθερότητας που στόχο έχουν την κατάργηση κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Είναι αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα
στην υγεία
στην παιδεία
στη δουλειά
στην αξιοπρέπεια
ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΑΣ

ΟΕΝΓΕ



Πηγή:Ygeianet

Όταν οι νοσηλευτές αποφασίζουν....τότε μπορούν

Η "εισβολή"



"Και τώρα θα μας ακούσεις"


Λόγια , λόγια , λόγια !


και πάλι λόγια , λόγια , λόγια!




Από δώ και πέρα θα μας βλέπετε συχνά!!!