Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

8 Μάρτη :Εκδήλωση των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πρέβεζας αφιερωμένη στη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας


Τη Δευτέρα 8 Μάρτη  2010, στις 12:30 το μεσημέρι, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Νοσοκομείου Πρέβεζας διοργανώνεται εκδήλωση από το Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πρέβεζας
αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

«Το γυναικείο κίνημα μπροστά στις προκλήσεις του σήμερα».

                 Ο ΜΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

*Στις 8 του Mάρτη του 1857 στη Nέα Yόρκη των HΠA οι γυναίκες που δούλευαν στα εργοστάσια υφαντουργίας και ιματισμού ξεσηκώθηκαν σε διαμαρτυρία. Αυτές οι πρωτοπόρες γυναίκες βρήκαν το κουράγιο και τη δύναμη να κάνουν την πρώτη στην ιστορία απεργία γυναικών εργαζομένων και να διαδηλώσουν για τη μείωση των ωρών εργασίας από 16 σε 12, για ίσα μεροκάματα με τους άνδρες και για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ζωής.
 H συγκέντρωση πνίγηκε στο αίμα.
*Δύο χρόνια αργότερα, πάλι το Mάρτιο, ξανά οι «εργάτριες ρούχων» οργάνωσαν την πρώτη εργατική ένωση προσπαθώντας να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και να κερδίσουν μερικά βασικά δικαιώματα στο χώρο εργασίας τους.
*Το Mάρτη του 1908, σε μια εποχή που ο συνδικαλισμός στις ΗΠΑ ήταν απαγορευμένος, ξέσπασαν απεργίες καθοδηγούμενες από τις πρωτοπόρες αριστερές εργάτριες. Mε την υποστήριξη του Εθνικού Γυναικείου Εργατικού Σωματείου, που είχε ιδρυθεί το 1903, ξέσπασαν απεργίες εναντίον της Leiserson And Company και της Triangle Waist Company, δυο από τις μεγαλύτερες εταιρίες στη Nέα Yόρκη. Για δεκατρείς εβδομάδες μέσα στο καταχείμωνο, γυναίκες μεταξύ 16 και 25 ετών διοργάνωσαν και συμμετείχαν σε πικετοφορίες σε καθημερινή βάση. Στις 8  Mαρτίου οι διαδηλώσεις πήραν μαζικό χαρακτήρα και έμειναν στην ιστορία γνωστές σαν η «εξέγερση των 20. 000». Xιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν στη Nέα Yόρκη απαιτώντας λιγότερες εργατοώρες, καλύτερο μισθό, δικαίωμα ψήφου και να σταματήσουν να απασχολούνται παιδιά σαν εργάτες. Υιοθέτησαν το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα» (Bread and Roses), με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Οι αγωνιζόμενες εργάτριες στις πικετοφορίες τους όλο αυτό το διάστημα δέχονταν την επίθεση των αστυνομικών, οι οποίοι τις ξυλοκοπούσαν και τις φόρτωναν σε κλούβες. Τα δικαστήρια ήταν φυσικά στο πλευρό των ιδιοκτητών των λεγόμενων sweatshops
*Tο 1910 η Γερμανίδα σοσιαλίστρια Kλάρα Tσέτκιν, διεθνής αγωνιστική φυσιογνωμία του εργατικού και γυναικείου κινήματος, αναγνωρισμένη θεωρητικός της επανάστασης, για να τιμήσει τους μεγαλειώδεις αγώνες των γυναικών εργατριών της Nέας Yόρκης και να πολιτικοποιήσει παραπέρα τους στόχους του γυναικείου κινήματος, πρότεινε στη Δεύτερη Διεθνή Διάσκεψη Σοσιαλιστριών στην Kοπεγχάγη της Δανίας να καθιερωθεί η 8 του Mάρτη ως παγκόσμια μέρα της γυναίκας.
*Το 1977,ο ΟΗΕ αναγνώρισε επίσημα την 8η Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Για ποιο 14ο μισθό μιλάμε;


 Εδώ  στο τέλος  θα πάμε να βγάλουμε  τη χρονιά με… 10 μισθούς!

Συνέχεια ακούμε για πιθανότητα απώλειας του 14ου μισθού.
Μα ήδη έχει "πάει περίπατο" ο 14ο μισθός με την περικοπή των επιδομάτων,  τον επίσημο πληθωρισμό που τρέχει με 2,3 -2,6%, τα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, την αύξηση της τιμής των καυσίμων που συνεπάγεται επιπλέον αύξηση των τιμών σε μια σειρά αγαθά πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης .
Αν τώρα , από Δευτέρα -Τρίτη, αυξήσουν το ΦΠΑ ,περικόψουν επιπλέον τα επιδόματα ,καταργήσουν το επίδομα αδείας όπως σχεδιάζουν, αυξήσουν πάλι τον ειδικό φόρο στα καύσιμα, που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση τιμών στα αγαθά, τότε πλέον αθροιστικά μιλάμε ότι  έχουν πάει περίπατο ο 14ος και 13ος μισθός και... έπεται συνέχεια.

Αν δεν τους σταματήσουμε με συντονισμένους και κλιμακούμενους αγώνες στο τέλος θα βγάλουμε τη χρονιά (αν τη βγάλουμε!) με …10 μισθούς!!!  

 Ήδη η ΑΔΕΔΥ προσανατολίζεται σε νέα απεργιακή κινητοποίηση το πρώτο 20ήμερο του Μάρτη.

Όμως, οι εδώ και εκεί 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις δεν θα φέρουν αποτέλεσμα αλλά μάλλον θα λειτουργήσουν εκτονωτικά, αν δεν συνδυαστούν με ένα συντονισμένο πλαίσιο συνεχών κινητοποιήσεων, με χρήση πολλαπλών και ποικίλων  μορφών πάλης (συλλαλητήρια, καταλήψεις,επισχέσεις εργασίας κ.α.), με κεντρικο στόχο μια πολυήμερη γενική απεργία με συμμετοχή και των επαγγελματοβιοτεχνών , καταστηματαρχών κλπ.
Εξ άλλου από την απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων και αυτοί θα δούν δραματική μείωση του τζίρου των επιχειρήσεών τους.Θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους.



Παζάρι με τους βουλευτές για τους διοικητές των νοσοκομείων


 Από «Το Βήμα»


Η υπουργός Υγείας μπλοκάρισε έπειτα από διαμαρτυρίες υποψηφιότητες που συνδέονταν με συγκεκριμένα στελέχη του ΠαΣοΚ

Στο στάδιο των πολιτικών διαβουλεύσεων βρίσκεται ακόμη η επιχείρηση αντικατάστασης των διοικητών των νοσοκομείων. Επειτα από πιέσεις κομματικών παραγόντων, εντάσεις ανάμεσα στους βουλευτές και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και μια διαδικασία ανοιχτής διαβούλευσης η οποία διήρκεσε πάνω από τέσσερις μήνες η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου καλεί από την περασμένη Τετάρτη βουλευτές στο γραφείο της και συζητεί μαζί τους τα πρόσωπα που έχουν επιλεγεί. Παρ΄ ότι έχει δεχθεί πολλά πυρά για την πολύμηνη καθυστέρηση η κυρία Ξενογιαννακοπούλου δεν δείχνει να βιάζεται. Μέχρι στιγμής έχει καλέσει τους βουλευτές της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας, τους ενημέρωσε ανά νομό για τη λίστα με τους επιλεγέντες και τους ζήτησε τις παρατηρήσεις τους. Η «τρίτη φάση» της διαβούλευσης, όπως την αποκαλεί η υπουργός Υγείας, είχε ως αποτέλεσμα να ασκηθεί βέτο για τον συνεργάτη υφυπουργού, για τον σύζυγο υποψήφιας υπουργού και για γραμματέα Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠαΣοΚ, ο οποίος είχε αποχωρήσει θορυβωδώς από το κόμμα πριν από δύο χρόνια. Από μιαν άποψη η αυξημένη προσοχή ίσως να μετριάσει τις εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες. Λέγεται ότι επί έναν μήνα η λίστα με τα προτεινόμενα πρόσωπα πηγαινοερχόταν μεταξύ Αριστοτέλους (όπου βρίσκεται το υπουργείο Υγείας) και Μεγάρου Μαξίμου εξαιτίας των ασφυκτικών πιέσεων όσων στελεχών δεν κατάφεραν να επιβιβασθούν σε άλλα βαγόνια της εξουσίας. Οι βουλευτές των τεσσάρων νομών ανέφεραν πάντως ότι στην κορυφή της λίστας βρίσκονται πρόσωπα επιλεγμένα με αυστηρά κριτήρια και ότι έχουν μείνει εκτός ηχηρά ονόματα των τοπικών κοινωνιών.

Ε ίναι άγνωστο όμως πόσο καιρό ακόμη θα διαρκέσει η διαδικασία, αφού θα πρέπει να κληθούν όλοι οι βουλευτές στο γραφείο της υπουργού, να καταγραφούν οι ενστάσεις τους για τα πρόσωπα, να αποσταλούν οι λίστες με τις παρατηρήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου και να λάβουν την τελική έγκριση. Το θέμα δεν εί ναι απλό. Πρόκειται για την αντικατάσταση περίπου 250 προσώπων από τα διοικητικά συμβούλια των νοσοκομείων, τα οποία υπολειτουργούν εδώ και αρκετούς μήνες.

Σ ε ποια οικονομική κατάσταση θα βρουν οι νέοι διοικητές τα νοσοκομεία κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει ενώ ήδη τα χρέη τους υπολογίζονται σε 6,2 δισ. ευρώ. Καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις προμηθειών στις οποίες προχώρησαν ορισμένοι από τους σημερινούς διοικητές έχουν καταλήξει στο γραφείο της υπουργού Υγείας. Και αν δεν ελεγχθούν τα οικονομικά των νοσοκομείων, απειλούν να ανοίξουν μαύρη τρύπα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Τουλάχιστον όμως θα έχουν λεπτομερώς καταγεγραμμένες τις προμήθειες των προηγούμενων πέντε ετών, μια δουλειά που γίνεται με το χέρι σε κάθε αποθήκη και φαρμακείο του κάθε νοσοκομείου χωριστά από μεικτή επιτροπή των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών.

Ενδεικτική της ανησυχίας αλλά και της δυσαρέσκειας που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για τις αργές διαδικασίες του υπουργείου Υγείας είναι η χθεσινή ερώτηση που κατέθεσαν 15 βουλευτές του ΠαΣοΚ προς την κυρία Ξενογιαννακοπούλου για την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ). Την ερώτηση υπογράφουν οι κκ. Δ. Κρεμαστινός, Ηλ. Μόσιαλος , Μ. Σκουλάκης, Κ. Καρτάλης , Π. Κουκουλόπουλος, Χρ. Πρωτόπαπας, Οδ. Κωνσταντινόπουλος , Μιχ. Κατρίνης, η κυρία Μιλένα Αποστολάκη, κ.ά.

Σε αυτήν αναφέρεται ότι ενώ η ηγεσία του υπουργείου επί ΝΔ προχώρησε σε σύσταση της ΕΠΥ με στόχο να εξοικονομούνται 500 εκατ. ευρώ ετησίως, η κυρία Ξενογιαννακοπούλου τον Ιανουάριο ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι την περασμένη χρονιά δεν υπήρχε εγκεκριμένο ετήσιο πρόγραμμα προμηθειών για τα νοσοκομεία με συνέπεια τα χρέη τους να εκτροχιασθούν. Ετσι οι βουλευτές ερωτούν αν η υπουργός σκοπεύει να διατηρήσει την ΕΠΥ ή αν θα κάνει αλλαγές και πόσο κοστίζει στο κράτος η λειτουργία της (αμοιβή προέδρου και μελών της Επιτροπής).

 Σχόλιο

Στο τέλος φαίνεται ότι το συμπέρασμα θα είναι το «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν»!

Ας τα βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά για να μην έχουμε και αυταπάτες.
Θέμα 1ον.Η θέση του Διοικητή σε νοσοκομείο είναι μια πολιτική θέση, με την έννοια ότι όταν κάποιος διαφωνεί με το πολιτικό πλαίσιο του κυβερνώντος κόμματος για τη υγεία είναι λογικό ότι δεν θα μπορεί να ασκήσει διοίκηση  σε νοσοκομείο μέσα σε αυτό το πλαίσιο. ΄Η ακόμα και να το καταφέρει, θα το κάνει με μισή καρδιά.
Θέμα 2ον .Η άσκηση  διοίκησης σε ένα νοσοκομείο απαιτεί  από τον υποψήφιο ορισμένα  μίνιμουμ τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Τη  θεωρητική κατάρτιση του υποψηφίου σε θέματα Διοίκησης Μονάδων Υγείας,(γιατί άλλο άσκηση διοίκησης σε γνωστή τράπεζα ή ιδιωτική εταιρεία ή θέση προϊσταμένου σε ένα οργανισμό και άλλο η άσκηση διοίκησης σε μια μονάδα υγείας-οι λόγοι προφανείς) ,  την πιθανή προηγούμενη θετική εμπειρία του σε ανάλογες θέσεις.
Ερώτημα μετά από όλα αυτά.
Δεν είχε υπόψη του το ΠΑΣΟΚ 140 στελέχη με τα ανάλογα προσόντα;
Γιατί όλη αυτή η θεατρικού τύπου διαβούλευση και η βιογραφικoλογία;

Το συμπέρασμα είναι πολύ απλό
3000 ευρώ τουλάχιστον μισθός +.τα έξτρα+… (Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου) + η εγγραφή στο βιογραφικό προϋπηρεσίας άσκησης διοίκησης + το prestige και η αναγνωρισιμότητα που εγγράφει υποθήκες για μελλοντική διεκδίκηση κάποιας άλλης «καλύτερης» θέσης ή και βουλευτική υποψηφιότητα  + όλο και κάποιο  ρουσφετάκι κλπ κλπ  .
Γι αυτό και οι μνηστήρες πολλοί.
Βέβαια  για να μην είμαστε και άδικοι, πάντα υπάρχουν και ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις που …δυναμώνουν όμως  την ισχύ του κανόνα.
Εν κατακλείδι.
Βρε παιδιά διορίστε τους ανθρώπους να τελειώνουμε.


Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Αρχίζουν να διαρρέουν τα πρώτα ονόματα των νέων Διοικητών στα Νοσοκομεία.


Μάλλον ο κύβος έχει  ριφθεί όσον αφορά τα ονόματα  των νέων Διοικητών που πρόκειται να αναλάβουν τις μονάδες υγείας και πρόνοιας στη χώρα μας.
Ήδη έχουν αρχίσει να διαρρέουν τα πρώτα  ονόματα.
Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα του ιστολογίου Messolonghi News για τα ονόματα των νέων Διοικητών στις μονάδες υγείας και πρόνοιας στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας.
Ένα δεύτερο στοιχείο που επιβεβαιώνουμε είναι ότι στις νέες Διοικήσεις συνολικά αλλά και στην Ήπειρο θα υπάρχει   άρωμα  γυναίκας.
Και το τρίτο και καλύτερο ότι όσον αφορά τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Πρέβεζας θα έχει σχέση με επαγγελματία υγείας.
Τι; Θέλετε και όνομα;
Ε καλά μη βιάζεστε! Τόσους μήνες περιμένατε !!!
Πολύ γνωστό και οικείο όνομα.
Τα λέμε !

Τρομοκρατικές απολύσεις στο χώρο των ΜΜΕ στη Λέσβο


Στις 25 του Φλεβάρη, μία μόλις ημέρα μετά την απεργία, οι 20 εργαζόμενοι των εφημερίδων «Αιολικά Νέα» και «Κυριακάτικα Αιολικά» της Μυτιλήνης βρήκαν τις πόρτες της επιχείρησης κλειδωμένες και τους ιδιοκτήτες άφαντους!!!
Το γελοίο πρόσχημα το έμαθαν μέσα από ένα Δελτίο Τύπου που έστειλαν οι ιδιοκτήτες στον τοπικό Τύπο! Γιατί η πραγματική αιτία, όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι εργαζόμενοι, είναι το ότι την προηγούμενη ημέρα, την ημέρα της απεργίας, δεν πήγε κανείς τους στη δουλειά.
Να, λοιπόν, πού έχει φτάσει το θράσος της εργοδοσίας! Να πού έχει οδηγήσει τα πράγματα η σαρωτική αντεργατική πολιτική που δίνει το «πράσινο φως» σε κάθε είδους ασυδοσία, στην καταπάτηση και των στοιχειωδέστερων εργατικών δικαιωμάτων. Να ποια είναι η αντιμετώπιση των εργαζομένων από την εργοδοσία στα χρόνια του νέου εργασιακού μεσαίωνα.

Ακολουθεί Δελτίο τύπου των Εργαζομένων

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΟΥΣΑΝ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΔΙ!!!!

Εμείς οι εργαζόμενοι στα ΑΙΟΛΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΑΙΟΛΙΚΑ, με έκπληξή μας σήμερα το πρωί διαπιστώσαμε προσερχόμενοι στον χώρο εργασίας μας ότι η πόρτα όχι μόνο ήταν κλειδωμένη αλλά είχαν αντικατασταθεί και οι κλειδαριές!! Λίγες ώρες αργότερα και χωρίς να έχουμε καμία ενημέρωση από τους εργοδότες μας, πληροφορηθήκαμε από συναδέλφους άλλων εφημερίδων, την αποστολή δελτίου Τύπου από τους εκδότες Γιώργο και Τζούντυ Κονδυλούδη. Από την ανακοίνωσή τους αυτή ενημερωθήκαμε για την αναστολή έκδοσης των εντύπων με το αιτιολογικό ότι « με το υπάρχον προσωπικό δεν ήταν δυνατόν να συνεχιστεί η έκδοσή τους με την εγκυρότητα και την γνωστή σε όλους ποιότητα που τις χαρακτηρίζει εδώ και 20 χρόνια».
Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.
Η εγκυρότητα, η ποιότητα και η οικονομική ευρωστία των δύο αυτών εφημερίδων οφείλονται στη δουλειά μας. Το υπάρχον προσωπικό είναι αυτό που δημιούργησε και διατήρησε το «ισχυρό όνομα» των δύο εκδόσεων, το οποίο τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι εκδότες.
Όλοι εμείς εργαστήκαμε φιλότιμα και σκληρά χωρίς ποτέ να διεκδικήσουμε ούτε καν τα νόμιμα δικαιώματά μας, προσφέροντας εργασία υπό αντίξοες και άκρως ανθυγιεινές συνθήκες. Όταν κάποιοι από εμάς αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, δεχτήκαμε ωμούς εκβιασμούς και μας ασκήθηκε ψυχολογική βία, του τύπου «ή υποχωρείτε ή κλείνω». Σήμερα 20 εργαζόμενοι δεν έχουμε δουλειά.
Είναι τουλάχιστον ανήθικο από πλευράς του εκδοτικού ζεύγους να επικαλείται ανυπόστατους λόγους για το κλείσιμο των εφημερίδων, όταν προφανώς οι σκοποί είναι άλλοι. Λυπούμαστε για τον «πόνο ψυχής» τους !

ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΩΝ «ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΝΕΩΝ» ΚΑΙ «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ»

Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και το Σωματείο των Εργαζομένων στα ΜΜΕ Λέσβου

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Η φτώχεια πάει σύννεφο ....στους τραπεζίτες!


Καθαρά κέρδη 235 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς το 2009,
Τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 780 εκατ. ευρώ , παρουσιάζοντας άνοδο 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Μετά την έκτακτη εισφορά (34 εκατ. ευρώ ), τα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους διαμορφώθηκαν σε 202 εκατ. ευρώ.
Η Τράπεζα προετοιμάζει τα επόμενα βήματα επιχειρηματικής ανάπτυξης, τόσο στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, που εισέρχονται σε φάση σταδιακής ανάκαμψης, όσο και στην Ελλάδα.

Και σεις κάθεστε και ακούτε τις μπαρούφες του πολιτικού (υπηρετικού) προσωπικού του κεφαλαίου στη χώρα μας (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) και τα τραυλίσματα της ξεφωνημένης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας για την κρίση που μας απειλεί , για το χείλος του γκρεμού στο οποίο βρισκόμαστε...

Ποια κρίση; Μια χαρά τα παν οι τραπεζίτες! Απλά θα μπορούσαν οι άνθρωποι να είχαν λόγου χάρη προ φόρων μερικά δισ. ευρώ ακόμα αλλά ...δεν χάθηκε κι ο κόσμος.
Η κρίση είναι για την "πλέμπα" .Για να σκύβει το κεφάλι!
Και σημειώστε τούτο παρακαλώ.
Μόλις καταφέρουν (αν καταφέρουν) να περάσουν τα αντιλαϊκά τους μέτρα, αμέσως θα εξαφανιστεί η κρίση και θα ανακοινώσουν.... την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας!!!

Να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας.
Να μην τους αφήσουμε να πάρουν ανάσα.

 Πηγή:"To Βήμα"


Για ένα Αριστερό Αγωνιστικό Προεδρείο στην ΟΕΝΓΕ.


Να μη χαθεί  η ιστορική ευκαιρία.

Του Κώστα Γιαννάκενα
Γεν. Γραμματέα της Ε.Ι.Ν.Α. και μέλος του Γ.Σ. της ΟΕΝΓΕ

Είναι μια ιστορική ευκαιρία να απαλλαγούμε από το δικομματικό προεδρείο που τόσα χρόνια σφετεριζόταν και εμπόδιζε την όποια διεκδικητική πρωτοβουλία στην Ο.Ε.Ν.Γ.Ε., μια ιστορική ευκαιρία να απαλλαγούμε από τους εμπνευστές του επιδόματος εφημερίας που αφού το καταψήφισε δύο φορές η Γ.Σ. της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. μετά χρειάστηκε να μαζευτούν υπογραφές για την διενέργεια Έκτακτου Συνεδρίου προκειμένου να μη βρεθούμε σήμερα με επίδομα εφημερίας!
Είναι μια ιστορική ευκαιρία να απαλλαγούμε από ένα δικομματικό προεδρείο όπου ο Τσούκαλος αρέσκεται να τονίζει εμφατικά πως αυτός ήταν εκείνος που "κέρδισε την Κλαδική Συμφωνία" και δη με τον "αγώνα του"
Οι ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των παρατάξεων της Αριστεράς είναι υπαρκτές. Το ίδιο και οι διαφορές κομματικής κατεύθυνσης. Ωστόσο, πέρα από τις διαφορές αυτές δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ποίος είναι ο σκοπός ύπαρξης της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Η Ομοσπονδία εντάσσεται στον συνδικαλιστικό χώρο και δεν πρέπει να είναι μικρογραφία του Κοινοβουλίου. Σαφώς και οι όποιες αποφάσεις στηρίζονται σε πολιτικές αλλά πάνω απ΄ όλα είναι η προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου που εκπροσωπεύεται από την Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.
Και το συμφέρον μας αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι η ανατροπή του σάπιου δικομματικού προεδρείου προκειμένου να προκύψει ένα προοδευτικό και αγωνιστικό προεδρείο που να μη δημιουργεί το άγχος του ξεπουλήματος και των ιδιοτελών διαβουλεύσεων "κάτω από το τραπέζι".
Οι νοσοκομειακοί γιατροί χρειάζονται και ΑΠΑΙΤΟΥΝ μια μαχητική Ομοσπονδία. Μια Ομοσπονδία που δεν θα έχει ιδιοτελείς ή κομματικές αναστολές στις διεκδικήσεις του κλάδου!
Αυτό δεν μπορεί να γίνει με παρατάξεις που προσέρχονται στο πρώτο μετασυνεδριακό Γενικό Συμβούλιο με 2 ώρες "καθυστέρηση" (ΠΑΣΚ-Ι) ή που πάνε "για ουζάκια" και  "πάρτε τηλέφωνο όταν έρθουν οι άλλοι" (ΔΗΚΝΙ).
Δεν μπορεί να γίνει με παρατάξεις που υποστηρίζουν ότι όλα βαίνουν καλώς (!!!) και ότι "δεν έχουμε πρόβλημα προσωπικού... έχουμε τόσους γιατρούς που δεν φτάνουν οι καρέκλες να καθίσουν" (!!!). Εμείς θέλουμε ένα Προεδρείο που θα αγωνιστεί για ουσιαστικά ζητήματα - για τις ελλείψεις σε καρέκλες ας το κάνει άλλος....
Κρυφά τα ψέματα, αν η ΔΗΠΑΚ δεν στηρίξει την ανάδειξη ενός Αριστερού Προγραμματικού Προεδρείου αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει πραγματικότητα και η μοναδικής και ιστορικής σημασίας αυτή εξέλιξη χάνεται. Δεν θεωρώ ότι μπορεί η όποια αριστερή παράταξη να αρνηθεί το καθήκον της αυτή τη  στιγμή και κάτω από αυτές τις συγκυρίες. Θεωρώ όμως ότι η πολιτική ευθύνη της μη στήριξης αυτής της ανατροπής του δικομματισμού είναι πολύ μεγάλη.
Δεν το θεωρώ σοβαρότητα να "διαφωνούν" οι αριστερές παρατάξεις όταν λένε οι μεν "1 εφημερία τη βδομάδα" και οι δε "4 εφημερίες το μήνα". Αυτά δεν είναι θέματα αρχής - τα θέματα αρχής τα σέβομαι όσο τίποτε άλλο. Δεν είναι άλλωστε μια "επίθεση φιλίας" προς τη ΔΗΠΑΚ αλλά ένα κάλεσμα να απαλλαγούμε από αυτούς που ΟΛΟΙ τους έχουμε κατακρίνει και που ΟΛΟΙ ξέρουμε πολύ καλά το πως λειτούργησαν και λειτουργούν. Οι αριστερές παρατάξεις δεν ξεπουλάνε την ιδεολογική τους ταυτότητα όταν συνδράμουν σε ένα κοινό αγώνα αλλά προτάσσουν την αντίθεσή τους σαν μια πυγμή.  Τις ιδεολογικές τους διαφορές τις διατηρούν αλλά δεν δίνουν το περιθώριο στον αντίπαλο να βασίζεται στις διαφορές αυτές για να εξασφαλίζει τον διχασμό.
Σέβομαι απόλυτα τις αρχές της ΔΗΠΑΚ αλλά δεν μπορώ να συμφωνήσω ότι η επιλογή της απομόνωσης έχει να προσφέρει κάτι στον αγωνιζόμενο ιατρικό κλάδο αυτή τη στιγμή που αυτή τη στιγμή βάλλεται όσο ποτέ άλλοτε.

 Να μη σας κουράζω άλλο. Το ζητούμενο είναι απλό: στήριξη ενός αριστερού και αγωνιστικού προεδρείου με σκοπό την απαλλαγή από την δικομματική ηγεσία της Ομοσπονδίας. Σεβαστές οι όποιες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές των παρατάξεων και τις οποίες άλλωστε δεν τις εγκαταλείπει καμιά παράταξη παρά συνεχίζει να αγωνίζεται για αυτές.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
 Κώστας Γιαννάκενας
Γραμμ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας

Να τετραγωνίσουν τον κύκλο, ζήτησε ο πρωθυπουργός από τους επικεφαλής των Υγειονομικών περιφερειών


Διότι περί αυτού ακριβώς πρόκειται:

-όταν περικόπτονται δραματικά  τα κονδύλια των λειτουργικών δαπανών  των νοσοκομείων και ΚΥ,
-όταν περικόπτονται τουλάχιστον κατά 20% τα κονδύλια των εφημεριών των γιατρών και άλλο τόσο τα κονδύλια για εργασία κατά τις νύχτες και τις αργίες καθώς και των υπερωριών των υπολοίπων εργαζομένων
-όταν τα κενά στη στελέχωση είναι τεράστια όπως και ο ίδιος  ο πρωθυπουργός παραδέχεται
-όταν ζητείται μείωση των δαπανών για προμήθειες κατά 1,4 δισ  
-όταν λεηλατούνται ασύστολα τα εισοδήματα των εργαζομένων

Τότε πως θα εξασφαλίσει η κυβέρνηση τις απαραίτητες υπηρεσίες  υγείας και πρόνοιας για να αισθάνονται ασφαλείς οι πολίτες όπως ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός;

Τελικά άλλα λόγια ν΄αγαπιόμαστε.

Η ομιλία του πρωθυπουργού στους επικεφαλής των Υγειονομικών περιφερειών εδώ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.):24 ωρη Πανελλαδική απεργία στις 04 Μάρτη



Καταγγέλλουμε την Κυβερνητική επιλογή της ταφόπλακας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μέσω της περεταίρω απαξίωσης των Υπηρεσιών που παρέχονται στο σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας.
Τη στιγμή που η χώρα μας περνά τη δυσκολότερη στιγμή της στα χρόνια της μεταπολιτευτικής περιόδου, η Πολιτεία αντί να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις το πολυτιμότερο αγαθό, την Υγεία, θέτει στην κλίνη του Προκρούστη τους λειτουργούς της περικόπτοντας τα πενιχρά τους εισοδήματα στην ισοπεδωτική λογική κατάργησης των δήθεν προνομίων τους.
-Δικά μας προνόμια είναι τα 16.000 οφειλόμενα ρεπό του ¨Ευαγγελισμού¨, η μία και μοναδική νοσηλεύτρια με 50 ασθενείς του ¨Τζανείου¨, το ότι τα χειρουργεία της ¨Νίκαιας¨ δουλεύουν με το 1/3 του προσωπικού, το ότι στο ¨Αττικόν¨ ελήφθη απόφαση σύμπτυξης Νοσηλευτικών Τμημάτων…
-Δικό μας προνόμιο είναι η κατρακύλα της χώρας μας κατά 4 θέσεις το 2009 (23η από 19η το 2008) στους σχετικούς πίνακες κατάταξης των χωρών του ΟΟΣΑ, οι 3,2 νοσηλευτές/1000 Έλληνες όταν ο μέσος όρος των άλλων χωρών είναι 9,6 και της Νορβηγίας 31,9 αντίστοιχα…
-Δικό μας προνόμιο είναι το χαμηλότερο μισθολόγιο σε όλο το Δημόσιο Τομέα, τα απλήρωτα νυχτερινά κι αργίες, η μη υπαγωγή μας στα ΒΑΕ, οι λεκτικές θωπείες από τις Πολιτικές μας Ηγεσίες για τον ηρωισμό και το φιλότιμο των Νοσηλευτών που στηρίζουν το ΕΣΥ….
Την κρίσιμη αυτή στιγμή, η Πολιτική Ηγεσία του ΥΥΚΑ αντί να στρέψει το βλέμμα στο τσουνάμι της οργής και της αγανάκτησης, επιλέγει να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη επαναφέροντας τον αντικαπνιστικό νόμο… πρακτική που διδάχτηκε καλά από τον προκάτοχό της…
Στις 4 του Μάρτη, ξεκινάμε με πανελλαδική απεργία και από τη Θεσσαλονίκη θα ¨χαιρετήσουμε¨ τις κυβερνητικές επιλογές… Η συνέχεια στην Αθήνα, αναμένεται ενδιαφέρουσα…
                                                Γραφείο Τύπου ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΕΝΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΑ


Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που απέργησαν και διαδήλωσαν στις 24 Φλεβάρη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-Ε.Ε.- κεφαλαίου.

Σήμερα υπάρχει μεγάλη ανάγκη να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις για την ανατροπή του «προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης». Κλιμακώνουμε με αγωνιστική, ταξική ενότητα προτείνοντας στα σωματεία μας, στα Δ.Σ. και στις Γενικές Συνελεύσεις νέα ενιαία συντονισμένη απεργιακή κινητοποίηση.

Να αναλογιστούμε ότι μπροστά στον ανυποχώρητο αγώνα καμιά πολιτική δεν μπορεί να αντέξει. Ο μοναδικός δρόμος να ξεπεράσουμε τη συναίνεση της συνδικαλιστικής αριστοκρατίας, για να διαμορφώσουμε όρους ανατροπής της κυρίαρχης  πολιτικής είναι η ενιαία πάλη των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και η ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, για να ενώσουμε το κομμάτι των εργαζομένων που είναι τώρα στο δρόμο, εμπνέοντας όσους ταλαντεύονται,  ξεπερνώντας τη συμβιβαστική πολιτική των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, συντονίζοντας πρωτοβάθμια σωματεία και επιτροπές αγώνα σε γραμμή σύγκρουσης.
Οι νικηφόρες απεργίες ενάντια στο νόμο Γιαννίτση, η ανατροπή της αναθεώρησης του άρθρου 16 και η εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 δείχνουν το δρόμο. Κλιμακώνουμε τους αγώνες και υψώνουμε «πύργο ατίθασο» απέναντι σε αυτούς που θέλουν να κλέψουν τη ζωή και τα όνειρά μας!!!

Ας αποτελέσει η απεργία στις 24 Φλεβάρη ορόσημο για την κλιμάκωση των αγώνων και όχι βαλβίδα εκτόνωσης των αντιδράσεων που επιδιώκουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. 

ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ

25-02-2010
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Γιατρός μόνος ψάχνει …


…για ταξί , "Datsun" (!), ή τέλος πάντων κάποιο μεταφορικό μέσο για να  επιστρέψει  στο Κέντρο Υγείας όπου  εργάζεται!

Ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών!

Κάπως έτσι πρέπει να είναι ο τίτλος .

Επανερχόμαστε  στο γνωστό-ήδη πρόβλημα (κλικ εδώ)* που έχει προκύψει απ’ την έλλειψη ασθενοφόρων- οδηγών στην περιοχή  ευθύνης των Κέντρων Υγείας  Καναλακίου και Πάργας του Νομού Πρέβεζας αλλά κυρίως από έλλειψη Διοικητικής μέριμνας και...κοινής λογικής.
Η περιοχή καλύπτεται εναλλάξ από ασθενοφόρο του  ενός ή του  άλλου ΚΥ- τα οποία απέχουν περίπου 20 χιλιόμετρα μεταξύ τους- αλλά όταν το ασθενοφόρο επιστρέφει στη βάση του, αφήνει τον γιατρό ...στον δρόμο (μιλάμε για 20 χιλιόμετρα απόσταση) -να επιστρέψει με ταξί  ή ότι άλλο μέσο  ήθελε προκύψει (!!!) - με το αιτιολογικό να μη μείνει ... «ακάλυπτο» με ασθενοφόρο  το ΚΥ στη δύναμη του οποίου ανήκει το ασθενοφόρο!
Λες και για όσο χρονικό διάστημα  το ασθενοφόρο βρίσκεται σε διακομιδή ασθενούς , δε μένει «ακάλυπτο» το ΚΥ!
Δυστυχώς παρά τις κατά καιρούς παρεμβάσεις αλλά και τα ανάλογα δημοσιεύματά μας  οι ιθύνοντες αγρόν αγοράζουν.
Δεν εξηγείται αλλιώς .
Τελικά θα άρεσε σε κάποιους από τους Διοικούντες να βρίσκονταν στη θέση του γιατρού;
 Τελικά έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα,εμείς προτείνουμε στους γιατρούς των κέντρων υγείας και στους αγροτικούς γιατρούς να μην κάνουν καμιά διακομιδή αν δεν τους εξασφαλισθεί ότι θα τους επιστρέψουν στη βάση τους!!!

Έτσι… μια και καλή να τελειώνουμε!

*Τελικώς απεδείχθη ότι για ορισμένους ήταν ένα δύσκολο πρόβλημα !!!

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Έρχεται και νέο κύμα αντιλαϊκών μέτρων!!!


Το  σενάριο που είχαμε αναφέρει στις 14 Φεβρουαρίου (κλικ εδώ) επιβεβαιώνεται πλήρως .
Οι «αξιολογητές» της ΕΕ θεωρούν ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν επαρκούν(!!!) και έτσι είναι ζήτημα πλέον ημερών η ανακοίνωση του νέου κύματος, με αυξήσεις στο ΦΠΑ ,νέες περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων και νέες αυξήσεις στα καύσιμα, κλπ.

Αύριο πρέπει να νεκρώσουν τα πάντα.
Να πλημμυρίσουν οι δρόμοι από διαδηλωτές .
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ .
Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας.
Κάτω η οικονομική χούντα.

Τροχιοδεικτικές βολές


Κάθε φορά που θέλουν να δοκιμάσουν την κοινή γνώμη ή να δημιουργήσουν  το κατάλληλο κλίμα  βάζουν τον Πάγκαλο να ρίξει …τις τροχιοδεικτικές βολές.
Όλοι μας σίγουρα θα έχουμε στο νου μας και κάποιο περιστατικό.

Έτσι και έγινε και με τη μονιμότητα των Δημοσίων Υπαλλήλων.(κλικ εδώ)

Για να δούμε τι ακριβώς λέγει ο Δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας που ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μαζί:

Άρθρο 101
Διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης θέσης
1. Σε διαθεσιμότητα τίθεται αυτοδίκαια ο υπάλληλος του οποίου καταργήθηκε η θέση, εφόσον δεν μεταταγεί σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 154 του παρόντος.
2. Η διαθεσιμότητα διαρκεί ένα (1) έτος, μετά την πάροδο του οποίου ο υπάλληλος απολύεται

Και τι λέει το άρθρο 154 ;

Άρθρο 154
Απόλυση λόγω κατάργησης θέσης
1. Ο υπάλληλος απολύεται, αν καταργηθεί η θέση στην οποία υπηρετεί.
2. Αν καταργηθούν ορισμένες μόνο θέσεις του ίδιου κλάδου, απολύονται οι υπάλληλοι οι οποίοι συγκεντρώνουν τα λιγότερα ουσιαστικά προσόντα, ύστερα από απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου. Κατά της απόφασης αυτής επιτρέπεται προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
3. Τα ανωτέρω ισχύουν και σε περίπτωση κατάργησης θέσεων μετά από συγχώνευση κλάδων ή υπηρεσιών.
4. Οι κατά τις ανωτέρω διατάξεις προς απόλυση υπάλληλοι δικαιούνται, με αίτηση τους, να μεταταγούν σε κενή οργανική θέση άλλης δημόσιας υπηρεσίας ή Ν.Π.Δ.Δ.. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και η διαδικασία μετάταξης.
5. Ο υπάλληλος δικαιούται να επαναδιοριστεί, αν επανασυσταθεί η ίδια ή όμοια θέση μέσα σε ένα (1) έτος από την απόλυση του.

Άρα λοιπόν ο Πάγκαλος μίλησε με βάση την ισχύουσα  …. «νομιμότητα» και κατα κάποιο τρόπο είπε τα αυτονόητα με βάση αυτή τη "νομιμότητα" !
Βέβαια ο Πάγκαλος, με το ιδιαίτερό του στυλ, προϊδέασε και για τα επερχόμενα , ότι  δηλαδή στα πλαίσια του "προγράμματος σταθερότητας" η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μια ευρείας κλίμακα συγχώνευση ή  και κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών ή και παραχώρησή τους στον ιδιωτικό τομέα και ότι βέβαια θα υπάρξει ένα μεγάλο πλεόνασμα  δημοσίων υπαλλήλων που δεν θα μπορέσει να «απορροφηθεί»  σε άλλες θέσεις του Δημοσίου  και που θα πρέπει μόνο του…. να αναζητήσει κάπου αλλού την τύχη του. Δηλαδή θα απολυθεί με βάση τις  διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα!!!

 Προσέξετε τώρα πώς θολώνει τα νερά  στη προσπάθειά του «να μπαλώσει» τα πράγματα  ο Πεταλωτής στη σημερινή ενημέρωση  των πολιτικών συντακτών (κλικ εδώ) αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο κατάργησης θέσεων άρα και άρσης της μονιμότητας και απόλυσης:

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Και μια άλλη ερώτηση. Ο κ. Πάγκαλος χθες, άφησε ανοιχτό, κατά κάποιο τρόπο, το θέμα άρσης μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Και ήδη και εσείς, απ` ό,τι πληροφορούμαι στο κανάλι 1 του Πειραιά, αφήσατε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο. Τελικά, τι γίνεται; Η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη; Και όταν λέτε ότι αν καταργηθεί μια θέση, μπορεί να καταργηθεί και ο δημόσιος υπάλληλος, ποιους εννοείτε; Αυτούς που έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου ή ορισμένου χρόνου;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι και από την ερώτησή σας το "κατά κάποιο τρόπο" που είπατε, είναι σαφές ότι δείχνει και την απάντηση. Δεν τίθεται θέμα άρσης μονιμότητας. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Όποιος διαβάσει τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου με προσοχή, πραγματικά δεν βλέπει ότι υπάρχει αμφισβήτηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Πάγκαλος είπε τα αυτονόητα: Όταν υπάρχει θέση, τότε δεν τίθεται θέμα μονιμότητας. Όταν αίρεται η θέση, σαφώς και τίθεται. Αλλά, μιλάμε για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι δεν έχουν μονιμότητα. Όποιος δημόσιος υπάλληλος υπηρετεί σήμερα στο δημόσιο, δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα. Η μονιμότητα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη με τον τρόπο που την κατοχυρώνει το Σύνταγμα. Δεν τίθεται κανένα ζήτημα άρσης ή αμφισβήτησής της.

 Κατά τον ίδιο τρόπο αλλά με άλλο στυλ απάντησε και  η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (κλικ εδώ):
 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Ήθελα να ρωτήσω εάν συζητά η κυβέρνηση το θέμα της άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.»
 Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: «Δεν τίθεται, αυτήν τη στιγμή, τέτοιο ζήτημα.»

Παρεμπιπτόντως η Υπουργός Υγείας   ανέφερε ότι επίκειται τις επόμενες μέρες η παρουσίαση της νέας λίστας φαρμάκων , ότι ψάχνουν ακόμη(!) να βρουν τρόπους διακανονισμού του υπολοίπου 5 δις χρέους στις  εταιρείες και στα χνάρια του προηγούμενου Υπουργού Υγείας επανέλαβε:
 «Συνεχίζονται οι αναγκαίες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όπως επίσης, και το να ενεργοποιούμε συνεχώς μονάδες εντατικής θεραπείας.»
 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε, σε ό,τι αφορά τα χρέη των νοσοκομείων;»
 Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: «Αυτήν τη στιγμή, υπάρχει και μία επιτροπή κοινή ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Οικονομικών. Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε μια πλήρη πιστοποίηση των χρεών και με τη στήριξη του Υπουργείου Οικονομικών, έγινε και η πρώτη αποπληρωμή του 1,2 δις. Παραμένει, όμως, το ποσό των 5δις στο τραπέζι, για το οποίο αυτή η επιτροπή, προσπαθεί τώρα να βρει τρόπους διακανονισμού
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Πότε θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία όλη, με τα χρέη στα νοσοκομεία, και με τα φάρμακα;»
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: «Ήδη στους πρώτους τέσσερις μήνες, έχουμε πετύχει πράγματα.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Πότε θα εφαρμοστεί αυτή η λίστα;»
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: «Να παραδεχτώ ότι η λίστα, στο τέλος της εφαρμογής της, το 2004, είχε αρχίσει και είχε και προβλήματα, γιατί θέλω να είμαι δίκαιη. Η κατάργησή της, όμως, από τη Νέα Δημοκρατία, το 2006, επέφερε ένα κόστος 2,5 δις στα ασφαλιστικά ταμεία. Η νέα λίστα, την οποία θα παρουσιάσουμε τις επόμενες μέρες, θα έχει κριτήρια αφ’ ενός επιστημονικά, αλλά αφ’ ετέρου και οικονομικά, προκειμένου, τα φάρμακα μπαίνοντας στη λίστα, να έχουν μια χαμηλότερη τιμή, και να μην μένει απλώς σε μια αρχική τιμή, αλλά να γίνονται τακτικές ανακοστολογήσεις.»


Ενδείξεις πολύ μεγάλης συμμετοχής των εργαζομένων στην αυριανή γενική απεργία


Όλα τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής στη διάθεσή μας δείχνουν ότι η αυριανή απεργία θα είναι σταθμός στο αγώνα των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ,κατά του προγράμματος σταθερότητας ,   κατά της επιδρομής στα εισοδήματα των εργαζομένων, κατά της επιχείρησης  κατεδάφισης του ασφαλιστικού συστήματος και της παράτασης του εργασίμου βίου μέχρι το θάνατο.  
Οι δηλώσεις συμμετοχής στην απεργία στο Νοσοκομείο Πρέβεζας ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και ήδη η συμμετοχή των εργαζομένων προβλέπεται να είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 10-15 χρόνων!!!

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Συντονίζουν τις κινητοποιήσεις τους Ομοσπονδίες του Δημόσιου Τομέα


Tον συντονισμό των ενεργειών τους, για ενίσχυση ενός ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ μετώπου, ενάντια στα μέτρα της Κυβέρνησης, που αν περάσουν θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στο εισόδημα, στα ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων αποφάσισαν σήμερα σε κοινή συνεδρίαση οι ομοσπονδίες των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) , στα Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) , και οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών  ΟΛΜΕ και  ΔΟΕ.

Οι Ομοσπονδίες που συμμετείχαν  στην κοινή συνεδρίαση αποφάσισαν :
 1.     Να προτείνουν στα 3βάθμια Συνδικαλιστικά όργανα να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και στην προκήρυξη απεργίας στα μέσα Μάρτη.
 2.     Να προχωρήσουν σε  πολύμορφες κινητοποιήσεις το ενδιάμεσο διάστημα με στόχο την ενημέρωση και ενεργοποίηση  των εργαζομένων. Οι κινητοποιήσεις θα συγκεκριμενοποιηθούν μετά από τις αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων και θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.


Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαϊας


Δευτέρα 22/2/10

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αχαΐας αγωνιζόμαστε για:

Ανατροπή των νεοφιλελεύθερων οικονομικών μέτρων της Κυβέρνησης που οδηγούν σε φτώχεια και δυστυχία την πλειοψηφία του εργαζόμενου ελληνικού λαού ενώ αφήνουν στο απυρόβλητο αυτούς που ασέλγησαν πάνω στον πλούτο της χώρας εδώ και δεκαετίες (τραπεζίτες, επιχειρηματίες, πολυεθνικές, μεγαλοκαναλάρχες και ντόπιους υπεργολάβους)
Ανατροπή της τρομοκρατίας του χρέους που επιβάλουν οι «αγορές», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ οδηγώντας τον ελληνικό λαό στη σφαγή των εργασιακών του δικαιωμάτων ενώ οι «οικονομίες» που επιβάλλουν θα σπρώξουν σε μεγαλύτερο βάθος τη χώρα στην κρίση.
Ανατροπή των προθέσεών της να διαλύσει τη Δημόσια Υγεία και Πρόνοια οδηγώντας τη σε μαρασμό και ιδιωτικοποίηση των δομών, εξαθλίωση τους εργαζόμενους και τους γιατρούς που ζουν από το μισθό τους, ενώ αφήνει να γίνεται χορός κανιβάλων από τις πολυεθνικές του φαρμάκου, τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα, τους προμηθευτές και τους επίορκους μεγαλογιατρούς που θησαυρίζουν.
Ανατροπή της κοροϊδίας που η προηγούμενη και τωρινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επιβάλλει στους νοσοκομειακούς γιατρούς, αθετώντας τους ίδιους τους νόμους της, μη προβαίνοντας στις νομοθετημένες προσλήψεις προκειμένου ν’ ανασάνει το σύστημα, παίρνοντας πίσω τις αυξήσεις που κερδίσαμε με αγώνες πέρσι μετά από 10 χρόνια μισθολογικής καθήλωσης.
Ανατροπή του εφησυχασμού και της αδράνειας που είχε επιβληθεί στην κοινωνία από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό της κομματικής διαπλοκής με τους φορείς εξουσίας. Δίνουμε το λόγο σ’ όλους τους συναδέλφους και συναδέλφισσες, ζητάμε τη συμμετοχή τους σ’ έναν αγώνα που θα είναι κρίσιμος για την επιβίωση του Δημόσιου Νοσοκομείου

Αποφασίζουμε:

Συμμετοχή στη Γενική Απεργία της 24 Φλεβάρη και συμμετοχή στη συγκέντρωση και πορεία στις 10πμ στο Εργατικό Κέντρο

Κατάθεση προγραμμάτων 4 εφημεριών κατά το μήνα Μάρτιο, υιοθετώντας την ισχύουσα νομοθεσία και βεβαιώνουμε για την εφαρμογή τους αν η Κυβέρνηση δεν προχωρήσει μέχρι τις 11/3 στην πλήρη υλοποίηση του νόμου 3754/2009 (προσλήψεις, καμιά αλλαγή στο μισθολογικό, αναβαθμίσεις)

Συντονισμό με την ΟΕΝΓΕ και τις πρωτοβουλίες της για κοινούς αγώνες με τους άλλους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΠΟΕΔΗΝ, ΟΛΜΕ κα)


Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Πειραματόζωα για το γονάτισμα της εργατικής τάξης




Από την εφημερίδα "Κόντρα"

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έκανε την περασμένη Πέμπτη σκληρή επίθεση κατά των κερδοσκόπων. Σημείωσε, μάλιστα, με νόημα πως πρέπει να εξεταστεί το αν οι τράπεζες που διευκόλυναν την Ελλάδα να κρύψει μέρος του ελλείμματος και του χρέους της το 2001 είναι αυτές που καθοδηγούν τη σημερινή επίθεση ενάντια στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, φωτογραφίζοντας την Goldman Sachs. Μια μέρα πριν, η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης είπε πως η γαλλική κυβέρνηση εντόπισε έξι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που κερδοσκόπησαν με τα ελληνικά ομόλογα, σημειώνοντας με νόημα πως πρόκειται για ιδρύματα αγγλοσαξονικών συμφερόντων.

Παρατήρηση πρώτη: Περισσότερο από το 75% του ελληνικού κρατικού χρέους βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια γερμανικών, γαλλικών και ιταλικών τραπεζών. Επομένως, από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις ευνοήθηκαν πρωτίστως όχι οι Αγγλοσάξονες, αλλά οι «πούροι» ευρωπαϊστές.

Παρατήρηση δεύτερη: Το βασικότερο σενάριο που εξετάζει το διευθυντήριο «Κομισιόν–ΕΚΤ–Ecofin», προκειμένου να παράσχει «έμπρακτη στήριξη» στο ελληνικό κράτος είναι να υπάρξει μια ad hoc συμφωνία για την απορρόφηση ελληνικών ομολόγων από γερμανικές, γαλλικές και λοιπές ευρωπαϊκές τράπεζες. Η λύση αυτή βολεύει το γαλλογερμανικό άξονα, διότι μια τέτοια συμφωνία δεν ανοίγει ζήτημα στήριξης κάθε χώρας της ευρωζώνης που δέχεται επίθεση στα διεθνή χρηματιστήρια, δε βολεύει όμως καθόλου το ελληνικό κράτος, που θα υποχρεωθεί και πάλι να πληρώσει υψηλό spread, χαμηλότερο μεν από το σημερινό επίπεδο, όμως πολύ υψηλό σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν μερικούς μήνες. Γι’ αυτό και η επίθεση στα ελληνικά ομόλογα συνεχίζεται, παρά την «πολιτική στήριξη» που της πρόσφερε η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ. Τα «καρτάλια» του χρηματιστικού κεφάλαιου θέλουν να κρατήσουν ψηλά το spread, για να εκμεταλλευτούν μια απόφαση του Ecofin για ad hoc δανεισμό του ελληνικού κράτους.

Παρατήρηση τρίτη: Πώς γίνεται και χώρες σαν τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία πιέζουν μια υπό χρεοκοπία χώρα, όπως παρουσιάζουν την Ελλάδα, να κάνει στα πολεμικά τους εργοστάσια παραγγελίες που πλησιάζουν τα 10 δισ. ευρώ. Εντάξει, ας μη μιλήσουμε για αλληλεγγύη, αλλά δεν φοβούνται μήπως χάσουν τα λεφτά τους;

Παρατήρηση τέταρτη: Γιατί θυμήθηκαν τώρα η φράου Μέρκελ και η μαντάμ Λαγκάρντ τους «κερδοσκόπους», που μάλιστα είναι μόνο Αγγλοσάξονες; Πέρυσι τέτοια εποχή δεν μας διαβεβαίωναν, ομού μετά των άλλων ηγετών των χωρών της Ευρωένωσης, ότι «μπουκώνοντας» με κρατικό χρήμα τις τράπεζες και σώζοντάς τες από την κατάρρευση, έβαλαν τέρμα στον «άφρονα» καπιταλισμό των «κερδοσκόπων», ότι έβαλαν στη θέση τους τα «golden boys» και πλέον είναι οι κυβερνήσεις αυτές που θα έχουν την ευθύνη για την πορεία των οικονομιών;

Παρατήρηση πέμπτη: Το ελληνικό ΑΕΠ αντιστοιχεί μόλις στο 2,5% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και μόλις στο 0,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το ελληνικό χρέος –που υποτίθεται ότι αποτελεί το μέγα πρόβλημα– είναι μόλις το 1% του παγκόσμιου χρέους, που πλησιάζει τα 40 τρισ. δολάρια. Η αύξηση του ελληνικού χρέους στη μέχρι στιγμής διετία της κρίσης ήταν 18%, ενώ του παγκόσμιου χρέους 23%. Το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν διπλασιάστηκε μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες 17 χώρες της ευρωζώνης. Το έλλειμμα εκτινάχτηκε χάρη κυρίως στα κρατικά «πακέτα» που αφειδώς προσφέρθηκαν στις τράπεζες, για να ξεφορτωθούν τα «τοξικά προϊόντα» και να επιστρέψουν στην κερδοφορία. Πώς είναι δυνατόν η ελληνική οικονομία, μ’ αυτό το ασήμαντο –και σε σχέση με τον παγκόσμιο καπιταλισμό και σε σχέση με τον καπιταλισμό της ευρωζώνης– μέγεθος, να απειλεί είτε τις ευρωπαϊκές είτε τις παγκόσμιες οικονομικές ισορροπίες;

Καλό το παραμύθι, αλλά όπως είδαμε δεν έχει δράκο. Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι πως κάποιον (άλλο) λάκκο έχει η φάβα.

Το ελληνικό κράτος έχει γίνει ένα πειραματόζωο, για να λύσουν τις διαφορές τους οι μερίδες του χρηματιστικού κεφάλαιου που επενδύουν είτε σε ευρώ είτε σε δολάρια. Ο ελληνικός λαός έχει γίνει ένα πειραματόζωο για να δουν οι εκπρόσωποι των πιο επιθετικών μερίδων του διεθνούς χρηματιστικού κεφάλαιου μέχρι ποιου σημείου μπορούν να εξαλείψουν το πολυδιαφημισμένο «κράτος πρόνοιας», το καμάρι του κεϊνσιανισμού, με το οποίο πορεύτηκε μεταπολεμικά κυρίως η Δυτική Ευρώπη.
«Οι αγορές θέλουν αίμα», γράφεται κατά κόρον τις τελευταίες εβδομάδες. Το κεφάλαιο θέλει αίμα, αίμα εργατικό, για ν’ αντιμετωπίσει την κρίση του και να ανασυγκροτήσει κράτη και οικονομίες σε πιο συντηρητική βάση. Με όρους υπερεκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης. 
Από την άποψη αυτή, αν η ελληνική εργατική τάξη τους ανακόψει, θα βρεθεί στη διεθνή πρωτοπορία.

Θαύμα στο Νοσοκομείο «Αττικόν» ή... κάτι άλλο;


Υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες  ότι τουλάχιστον σε μία κλινική στο "Αττικόν" φέρονται να νοσηλεύονται 44  ή 48 ασθενείς σε …34 κρεβάτια  , χωρίς ράντζα και χωρίς διασπορές  (δεν έχουμε πληροφορηθεί αν ακόμα έχει επινοηθεί  σύστημα νοσηλείας  σε …ορθοστασία) . Επειδή αυτό το σύστημα λύνει οριστικά το θέμα των …ράντζων, πρέπει να ερευνηθεί πάραυτα από τη διοίκηση και τους επιθεωρητές του υπουργείου, γιατί αποτελεί …πατέντα.
Η  περίπτωση οι επιπλέον ασθενείς να είναι πελάτες,  που μπήκαν ως «επείγοντα»  και μετά πήγαν …σπίτι τους και περιμένουν να ειδοποιηθούν για το χειρουργείο, πρέπει να αποκλεισθεί. Γιατί αυτό είναι αδιανόητο να συμβαίνει, γιατί αποτελεί απάτη για το ταμείο του ασθενούς, που φέρεται να νοσηλεύεται -και είναι στο σπίτι του- σε μία κλινική  στην οποία   έχει διευθυντή γνωστό πανεπιστημιακό δάσκαλο , που είναι και οφείλει να είναι άμεμπτου ηθικής και να δίνει το παράδειγμα στου νέους γιατρούς.
(Τώρα μεταξύ μας η Ναυαρχίδα ξέρει τι γίνεται και καλά θα κάνει ο σύλλογος εργαζομένων που ΕΧΕΙ τα στοιχεία να ενεργήσει τα νόμιμα το γρηγορότερο)



Από τη "ναυαρχίδα",ιστολόγιο των υγειονομικών του "Αττικόν" 

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

20% των Ελλήνων το 2008 βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας. Αν εφαρμοστούν τα μέτρα του προγράμματος σταθερότητας, ποιο θα είναι το ποσοστό;


Μια ενδιαφέρουσα δημοσίευση της Eurostat (κλικ εδώ) δείχνει τις κοινωνικές ανισότητες που υπάρχουν στις χώρες της ΕΕ αλλά και στη Ελλάδα.

Από τη μελέτη αυτή προκύπτουν ότι το 2008:
17% των πολιτών της ΕΕ ήταν σε κίνδυνο φτώχειας ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 20%.
20% των παιδιών της ΕΕ-27 ήταν σε κίνδυνο φτώχειας όταν στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 23%.
Ενώ οι κοινωνικές παροχές (δαπάνες)  στις χώρες της  ΕΕ-27 είναι τέτοιες που ελαττώνουν το κίνδυνο της φτώχειας κατά 32% , η Ελλάδα κατέχει την αρνητική πρωτιά με μόλις γύρω στα 12%!!
Ενώ στην ΕΕ -27 το ποσοστό των κατεχόντων μιας θέσης εργασίας (μόνιμης ή προσωρινής ) που κινδυνεύει από φτώχεια είναι 8%, στην Ελλάδα φθάνει το 14%!
Στις χώρες της ΕΕ-27 οι πλουσιότεροι, κατά μέσο όρο, έχουν πενταπλάσιο εισόδημα από τους φτωχότερους .Στην Ελλάδα οι πλουσιότεροι έχουν εξαπλάσιο!

Και ενώ αυτά συνέβαιναν το 2008 φανταστείτε τι θα συμβεί να εφαρμοστούν τα μέτρα του περιβόητου προγράμματος σταθερότητας της κυβέρνησης Παπανδρέου

Σχέδιο για μεταφορά όλων των Κέντρων Υγείας στην ευθύνη των Δήμων και 70 Νοσοκομείων με λιγότερες από 400 κλίνες στην ευθύνη των περιφερειών!!!


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ριζοσπάστης»

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μεταφέρεται στους δήμους και 70 νοσοκομεία στις Περιφέρειες

Συντριπτικό κάταγμα στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας ετοιμάζει η κυβέρνηση με την ένταξή τους στο σχέδιο «Καλλικράτης», όπως αποκαλύπτεται από σχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο «Ριζοσπάστης».

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, σε επίπεδο δήμων θα μεταφερθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μ' άλλα λόγια, στους δήμους θα μεταφερθούν τα 200 Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και περίπου 400 μονάδες του ΙΚΑ, στην περίπτωση που θα προχωρήσει η ενοποίηση των κλάδων Υγείας και η μεταφορά τους στο υπουργείο Υγείας.

Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, στις Περιφέρειες θα μεταφερθούν πάνω από 70 νοσοκομεία. Στην κεντρική διοίκηση θα παραμείνουν κοντά στα 50 νοσοκομεία, όσα έχουν περισσότερα από 400 κρεβάτια, τα εφτά πανεπιστημιακά και τα 11 του ειδικού καθεστώτος που περιγράφονται στο νόμο 2889/2001 (κυρίως αυτά που είναι συνέχεια κληροδοτημάτων, όπως ο «Ερυθρός Σταυρός», το «Αγλαΐα Κυριακού», κλπ.).

Τη μεταφορά αρμοδιοτήτων των Υγειονομικών Περιφερειών όπως, περίπου, περιγράφονται, με εναλλακτικά βέβαια σενάρια στο σχέδιο του υπουργείου Υγείας, επιβεβαίωσε και η υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννοκοπούλου στη χτεσινή συνάντησή της με την ηγεσία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Συγκεκριμένα, όταν ο εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» έθεσε το ερώτημα για το τι μέλλει γενέσθαι με τον «Καλλικράτη» στην Υγεία η υπουργός απάντησε ότι θα δοθούν αρμοδιότητες των σημερινών Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) στους εκλεγμένους της Αυτοδιοίκησης με πρώτη προτεραιότητα τη μεταφορά της ΠΦΥ στους δήμους. Εξάλλου, προχτές, σε μια βιβλιοπαρουσίαση και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Νίκος Πολύζος, είπε ότι στα πλαίσια του «Καλλικράτη» θα εκχωρηθεί η ΠΦΥ στους δήμους, για να εισπράξει την παρατήρηση απ' τον παραβρισκόμενο δήμαρχο Αθηναίων - και πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ - Νικήτα Κακλαμάνη, ότι η μεταφορά αυτή θα συνοδευτεί και με τους απαραίτητους πόρους.

Άλλωστε, είναι διακηρυγμένη η δικομματική συναίνεση στο χτύπημα του ενιαίου χαρακτήρα των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας. Οι «διαφωνίες» αφορούν στο πού θα διατεθούν τα κονδύλια γι' αυτό το συντριπτικό κάταγμα στις - ήδη υποβαθμισμένες - δημόσιες υπηρεσίες Υγείας.

Επικίνδυνες επιλογές

Η επιλογή αυτή - ιδιαίτερα στα νοσοκομεία - κρύβει επικίνδυνες επιπτώσεις για τα λαϊκά στρώματα στην ώρα της ανάγκης. Διασπάται ο ενιαίος χαρακτήρας της Υγείας. Η χρηματοδότηση και άρα η επιβίωση, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, κτλ. θα εξαρτώνται από τους πόρους που ο δήμος ή η περιφέρεια θα πρέπει να αναλάβει. Έπειτα, προκαλούνται μια σειρά αλυσιδωτά προβλήματα.

Για παράδειγμα, με την επιλογή της διατήρησης νοσοκομείων στο υπουργείο - π.χ. του Γενικού Κρατικού Αθήνας - και της εκχώρησης άλλων - π.χ. του «Αγία Όλγα» στην Περιφέρεια - πώς θα γίνει ο συντονισμός τη μέρα της εφημερίας, που τα δύο νοσοκομεία θα συνεφημερεύουν; Τέτοια προβλήματα δεν είναι μεμονωμένα, αλλά αφορούν πάνω από 2.500 περιστατικά στην Αττική καθώς τόσοι είναι οι ασθενείς που απευθύνονται στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων λόγω των τρομακτικών ελλείψεων στην ΠΦΥ.

Συνολικά το σχέδιο προβλέπει ότι οι 7 ΥΠΕ θα ενταχθούν στις 13 νέες αιρετές Περιφέρειες και θα δημιουργηθεί «κάθετη δομή των νέων διοικητικών περιφερειών με τις εξής διευθύνσεις: Προγραμματισμού και Ανάπτυξης πολιτικών παροχής υγείας, οικονομικής οργάνωσης και υποστήριξης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας». Δηλαδή, η σημερινή κεντρική διάρθρωση διασπάται και μεταφέρεται «προς τα κάτω» με απρόβλεπτες από εκεί και πέρα συνέπειες. Ως εναλλακτική πρόταση παρουσιάζεται η «μετατροπή των ανωτέρων διευθύνσεων σε τμήματα και η απορρόφησή τους από την αρμόδια Διεύθυνση και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Περιφέρειας». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις υπηρεσίες Πρόνοιας προτείνοντας τη διάρθρωσή τους σε «τμήματα αντίστοιχα με το αντικείμενο των Εθνικών Προγραμμάτων Κοινωνικής Φροντίδας».

Εθελοντισμός για τους ανασφάλιστους

Τέλος, προβλέπει τη σύσταση αυτοτελούς τμήματος εθελοντισμού και πιστοποίησης φορέων στην περιφέρεια, όπου θα μεταφερθούν όλες οι αρμοδιότητες που ασκούνται από το σχετικό τμήμα του υπουργείου Υγείας.

Αν και στο σχέδιο δεν υπάρχουν συγκεκριμένα οικονομοτεχνικά στοιχεία εκείνο που προκύπτει είναι ότι οι Περιφέρειες θα έχουν τη διαχείριση των κονδυλίων του τακτικού προϋπολογισμού που αφορούν στην κάλυψη των ανασφάλιστων και των λειτουργικών δαπανών. Εκεί δηλαδή που ο κρατικός προϋπολογισμός μειώνει συνεχώς τη συμμετοχή του και τα βάρη του τα μεταθέτει στην αιρετή Αυτοδιοίκηση, η οποία θα υποχρεωθεί να θεσπίσει νέους πόρους για να καλύψει αυτές τις ανάγκες.