Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Η αθλιότητα του κομματικού παραταξιακού συνδικαλισμού*


Είναι κοινό μυστικό ότι μέσα στη σημερινή ελληνική  κοινωνία η απήχηση που έχει το λεγόμενο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα είναι μηδαμινή.
Είναι επίσης κοινό μυστικό ότι η απήχηση του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος  στους εργατικούς χώρους έχει συρρικνωθεί  και αφορά κυρίως στο επίπεδο των δημοσίων υπαλλήλων και εκείνων των ΔΕΚΟ , ενώ η συμμετοχή και ένταξη των εργαζομένων στο ιδιωτικό τομέα στις αντίστοιχες συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι σε τραγικά χαμηλά επίπεδα.
 Στην ουσία αυτό που ονομάζουμε σήμερα οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα πρόκειται για ένα άθροισμα μιας συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας , μιας κάστας μελών των διαφόρων κομματικών οργανώσεων που πατρονάρουν και βρίσκονται πίσω από τις λεγόμενες συνδικαλιστικές παρατάξεις και ένα μικρό κύκλο «επιρροών» τους.
Τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι.
Ο συνδικαλισμός, μέχρι το όχι και τόσο μακρινό μας παρελθόν, φαινόταν σε όλους ως η φυσιολογική και μοναδική πραγματική προστασία για τον εργαζόμενο έναντι των όποιων διαθέσεων των εργοδοτών και του κράτους, με λογικό αποτέλεσμα την όλο και μαζικότερη εκπροσώπηση και συμμετοχή στα συνδικαλιστικά όργανα. Τα τελευταία  όμως τριάντα χρόνια, παρατηρήθηκε κάθετη πτώση στη συμμετοχή και το ενδιαφέρον του κόσμου, αλλά και πλήρης απαξίωση των συνδικαλιστικών ηγεσιών στα μάτια εκείνων τους οποίους εκπροσωπούν.
Η παρακμή αυτή του συνδικαλιστικού κινήματος υπήρξε απόρροια της όσμωσης των συνδικαλιστικών ηγεσιών με τον σκληρό πυρήνα των κομματικών μηχανισμών, οι οποίοι μάλιστα κατά καιρούς κυβερνούν. Από τη στιγμή που  οι εργαζόμενοι έπαψαν να εκλέγουν απλά τους συλλογικούς τους εκπροσώπους και άρχισαν να ψηφίζουν και στον αυτόνομο αυτό χώρο, με κομματικό κριτήριο, ηγεσίες χρισθείσες από κομματικούς μηχανισμούς, η υποχρέωση πίστης που οφείλουν οι συνδικαλιστές μετατοπίστηκε από τους συναδέλφους τους στους μηχανισμούς που τους ανέδειξαν, πίστη που αργότερα θα εξαργυρωθεί  για αρκετούς από αυτούς με μια θέση βουλευτή ή, γιατί όχι, και υπουργού ή στην χειρότερη περίπτωση με την επαγγελματική εξασφάλιση χάρη στα χρήματα που κατευθύνει το κόμμα ή, ακόμα καλύτερα, ο ανεξάντλητος για κάτι τέτοια κρατικός κορβανάς. Ονόματα και παραδείγματα περιττεύουν, αφού η Βουλή των Ελλήνων βρίθει από πρώην συνδικαλιστές.
Με τέτοιες συνθήκες κομματικής ζύμωσης είναι ευνόητο ότι η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και η προστασία του βιοτικού τους επιπέδου , δεν υπήρξε ακριβώς η πρώτη προτεραιότητα των συνδικαλιστικών ηγεσιών, με τελική αλλά αναπόφευκτη συνέπεια την συνεχή υποβάθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος και του βιοτικού μας επιπέδου.
Για του λόγου το αληθές δεν έχετε παρά να παρακολουθήσετε  τις στάσεις των συνδικαλιστικών παρατάξεων ιδιαίτερα των καθοδηγούμενων από τα δυο μεγάλα κόμματα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) στην εναλλαγή των ρόλων τους , σαν πυλώνες του κυβερνητικού εργοδοτικού  συνδικαλισμού.
Έχουμε λοιπόν σήμερα ένα πλήρως πατροναρισμένο συνδικαλιστικό κίνημα, κομματικά «ταγμένο»  αλλά και διαιρεμένο, όπου τα επί μέρους  οργανωμένα τμήματά του (συνδικαλιστικές παρατάξεις , μέτωπα= ψευδώνυμα των κομματικών οργανώσεων) χρησιμεύουν αφ' ενός για την αλληλοεξουδετέρωσή τους και τελικά κατ' επέκταση στην εξουδετέρωση αυτού του επικίνδυνου για την πολιτική ελίτ κοινωνικού όπλου και αφ' ετέρου χρησιμεύουν ως μέσα πάλης μεταξύ των διαφόρων φατριών της πολιτικής ολιγαρχίας.
Έχουμε ένα συνδικαλιστικό κίνημα που αδυνατεί να συλλάβει τις αλλαγές που γίνονται στην παγκόσμια κοινωνία, στην παγκόσμια οικονομία, που αδυνατεί διανοητικά να συλλάβει αλλά και να επεξεργαστεί  σαν μια ολότητα τις συνολικές ανάγκες(υλικές και μη)  της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Αδυνατεί να ενώσει και να εκφράσει σε ένα ανώτερο επίπεδο τα επί μέρους κλαδικά συμφέροντα των εργαζομένων.
 Γι αυτό και οι όποιοι αγώνες ξεσπούν έχουν  έντονο το πρωτόγονο  συντεχνιακό στοιχείο.  Αδυνατούν να συγκινήσουν ευρύτερες κοινωνικές μάζες, πολλές φορές μάλιστα συναντούν και την εχθρότητα της κοινωνίας. Γι αυτό και στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτοί οι αγώνες δεν φέρνουν αποτελέσματα, επιφέροντας ακόμα μεγαλύτερο κλίμα ηττοπάθειας στις τάξεις των εργαζομένων. ‘Άρα και βάθεμα της  συνδικαλιστικής απαξίωσης.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα διαμορφώνεται αργά , βασανιστικά , με «ένα βήμα εμπρός και δυο βήματα πίσω» αλλά σταθερά -αν και ακόμα σε εμβρυική μορφή- η ανάγκη να αναστραφεί αυτή η κατάσταση. Η ανάγκη να γίνει η μεγάλη υπέρβαση και οι εργαζόμενοι να περάσουν από την εποχή της ανάθεσης της στήριξης και υποστήριξης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τους σε ένα στενό κύκλο γραφειοκρατών-κομματικών επιτετραμμένων,   στην εποχή που οι ίδιοι μέσα από ανοιχτές και μαζικές διαδικασίες βάσης (γενικές συνελεύσεις) θα αποφασίζουν για την τύχη τους, για το μέλλον τους, για τα δικαιώματά  τους  και οι ίδιοι θα υλοποιούν τις αποφάσεις τους. Στην εποχή που μέσα από τη συνδικαλιστική τους οργάνωση, την οποία  θα θεωρούν δυναμική προέκταση της ύπαρξής τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι, θα  θέλουν και θα επιδιώκουν, όχι μόνο την καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής τους και των συνθηκών της εργασίας τους, αλλά και την κοινωνική ολοκλήρωσή τους.
Αργά, βασανιστικά αλλά σταθερά ανατέλλει η εποχή ενός νέου εργατικού κινήματος που θα εκφράσει στην ολότητά τους τις ανάγκες του εργαζόμενου ανθρώπου, που οι διεκδικήσεις του θα είναι σε αρμονία και αντιστοίχιση με τις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας.
Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο κίνημα δεν θα έχει καμιά σχέση με τις σύγχρονες μορφές του εργατοπατερισμού της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και των δευτεροβάθμιων ομοσπονδιών ,δεν θα έχει καμιά σχέση με καλά κομματικά περιχαρακωμένα ( μη φύγουν τα πρόβατα από τη στάνη) εργατικά μέτωπα.

*Αφιερωμένο στις αθλιότητες της σύγχρονης συνδικαλιστικής κομματικής και παραταξιακής  γραφειοκρατίας ,που δεν κατόρθωσε να πάρει ούτε μια  ενωτική απόφαση  απεργιακής κινητοποίησης  μπροστά στη κατάθεση ενός από τους πιο άγρια αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς της μεταπολιτευτικής ιστορίας, μπροστά στην επαπειλούμενη ολοκληρωτική σάρωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Φτου ,να μη τους ματιάσουμε!

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Τα κουρέλια του νεοφιλελευθερισμού τραγουδάνε ακόμα.


Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι η τρομοκρατία αναδεικνύεται στο με αριθμό 1 πρόβλημα των σύγχρονων κοινωνιών. Αλλά και της ελληνικής.
Όχι όμως η τρομοκρατία με τα γκαζάκια.
Αλλά η τρομοκρατία μέσω των media.
Η τρομοκρατία των ιδεολογικών μηχανισμών, που βρίσκονται στο πλευρό των οικονομικά ισχυρών  και στο πλευρό των πολιτικών τους εκπροσώπων.
Αυτή η τρομοκρατία διανύει περίοδο  ιδιαίτερης άνθησης τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας
Πρόκειται για τη "τρομοκρατία των δημοσιονομικών ελλειμμάτων", την "τρομοκρατία του δημόσιου χρέους", την "τρομοκρατία της επικείμενης πτώχευσης", την "τρομοκρατία των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων" , την "τρομοκρατία της επικείμενης κατάρρευσής τους".
Το ερώτημα βέβαια καλοπροαίρετα που μπορεί να θέσει κάποιος είναι:
Καλά, δεν υπάρχουν ελλείμματα; Δεν υπάρχει δημόσιο χρέος; Δεν παραδέχεστε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα ασφαλιστικά ταμεία;
Η απάντηση είναι ναι .Όλα αυτά συμβαίνουν .Όλα αυτά ισχύουν.
Μόνο που αυτή είναι η μισή απάντηση σε μισή ερώτηση.
Γιατί η υπόλοιπη μισή ερώτηση είναι: πού οφείλονται αυτά τα ελλείμματα, ποιοι ευθύνονται γι αυτά;
H απάντηση στο δεύτερο μισό της ερώτησης είναι και η καρδιά του προβλήματος γιατί αυτόματα τροχοδρομεί και τις λύσεις.


Θα επικεντρωθούμε σήμερα στο θέμα του ασφαλιστικού και των ταμείων.
To σύστημα ασφάλισης και συνταξιοδότησης μαζί με το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη μονιμότητα, το 8ωρο, το δικαίωμα στη απεργία, το θεσμό των ΒΑΕ, αποτελούν θεμελιώδεις κατακτήσεις των εργαζομένων .
Τα τελευταία 15-20 χρόνια όμως παρατηρείται το φαινόμενο, αργά μεν αλλά σταθερά, να τίθενται υπό αίρεση όλες αυτές οι κατακτήσεις και ιδιαίτερα να δέχεται διαδοχικά χτυπήματα το σύστημα συνταξιοδότησης και ασφάλισης .
Αυτό εκφράστηκε με μια σειρά από νόμους που ψηφίστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις της τελευταίας 20ετίας
Όλες οι αντεργατικές αλλαγές έγιναν με πρόσχημα τη διάσωση του ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα. Όλες οι αντιδραστικές αλλαγές έγιναν με επίκληση των ελλειμμάτων των ταμείων. Ελλειμμάτων ναι, αλλά γιατί;
Οι πραγματικές αιτίες των ελλειμμάτων  βρίσκονται στις ιδιόμορφες σχέσεις, ασφαλιστικών ταμείων και τραπεζών, στην καταλήστευση των χρημάτων των ταμείων από το κεφάλαιο, στην εισφοροδιαφυγή και γενικότερα στη χρησιμοποίηση των κονδυλίων που συγκεντρώνονταν για την κοινωνική ασφάλιση όχι προς όφελος των εργαζομένων, αλλά σαν “προίκα” προς τις επιχειρήσεις.

Από το 1951 (νόμος 1846/51) όλα τα αποθεματικά των ταμείων ήταν υποχρεωτικά δεσμευμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος άτοκα (!), μέχρι τη μεταπολίτευση.
Στο επόμενο διάστημα ήταν δεσμευμένα με επιτόκια από 4% έως και 14% (λ.χ. το 1982) και με πληθωρισμό που έτρεχε παράλληλα από 20 έως 25%. !
Αυτή η ρύθμιση ευθύνεται για το 35% του οικονομικού ελλείμματος των ασφαλιστικών ταμείων. Οι συνολικές απώλειες για τα αποθεματικά των ταμείων από την αναγκαστική αυτή διαχείριση υπολογίζονται σε πάνω από 21 τρις δρχ. , δηλαδή 62 δις ευρώ. Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε τις απώλειες από το χρηματιστηριακό τζόγο στην περίοδο του Σημίτη που ανέρχονται περίπου σε 3,5 δις ευρώ. Μετά ήλθε και το τεράστιο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων , επί κυβέρνησης της ΝΔ και έδωσε τη χαριστική βολή.
Μιλάμε επομένως για ένα αστρονομικό έλλειμμα πολύ πάνω από τα  64 δις ευρώ.
Η μεγαλύτερη πρόκληση, όμως ήταν ο δανεισμός των ασφαλιστικών ταμείων από τις τράπεζες λόγω δέσμευσης των αποθεματικών τους με επιτόκια που ξεπερνούσαν το 30%.!
Πρόκληση είναι επίσης και η τεράστια εισφοροδιαφυγή που μόνο για το ΙΚΑ αγγίζει το 4,5 δις ευρώ. Μάλιστα το 35% αυτών των οφειλών είναι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν ήδη καταβάλλει οι εργαζόμενοι στους εργοδότες.

 *Τεράστια ποσά χάνονται από τα ταμεία από την επέκταση και σχεδόν γενίκευση της μαύρης , αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας (τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους) , από τη γενίκευση και ραγδαία επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων(μερική απασχόληση,stage κλπ) .
*Τεράστια ποσά χάνονται από τη καταδίκη εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων  και ιδιαίτερα νέων ανθρώπων στην ανεργία.
*Τεράστια ποσά χάνονται από τη μη καταβολή των νόμιμων εισφορών από τις επιχειρήσεις στα ταμεία.
*Ακόμα και το ίδιο το κράτος αποδεικνύεται ο πιο μεγάλο μπαταχτσής στη χώρα μας καθώς υπάρχουν μεγάλες οφειλές του στα ταμεία.



 Βλέπετε σε κανέναν από τους παραπάνω λόγους την παραμικρή ευθύνη εργαζόμενων και συνταξιούχων;
Περισσότερο από 80% των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη μικρότερη από 700 ευρώ το μήνα. Κι όμως, ακόμα και αυτή η σύνταξη πείνας φαίνεται μεγάλη στους κυβερνώντες και θέλουν να τη μειώσουν
Ακόμα και το τελευταίο προπύργιο της προπαγάνδας τους καταρρέει σαν χάρτινος πύργος. Ποιο είναι αυτό ; Η επιδείνωση της αναλογίας εργαζόμενων προς συνταξιούχους και η δημογραφική γήρανση.
Είναι υπαρκτό ;Ναι. Αλλά όχι στο βαθμό που προβάλλεται και σίγουρα δεν είναι αυτό που οδήγησε τα ταμεία στη σημερινή κατάσταση.
Και αυτό γιατί συνειδητά η επιδείνωση της σχέσης εργαζομένων - συνταξιούχων εμφανίζεται διογκωμένη, αφού ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων και μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες  στη χώρα μας (με ελαστικές αλλά και κανονικές μορφές εργασίας), δεν είναι ασφαλισμένοι, άρα δεν καταβάλλονται εισφορές στα ταμεία.
Όσο για τη δημογραφική γήρανση που χρησιμοποιείται ως βασικός λόγος για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, οι γνωστοί φωστήρες δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τους, πως εκτός από την άνοδο του ορίου επιβίωσης, αυξάνει επίσης η ψυχική και σωματική φθορά των εργαζομένων, πολλαπλασιάζεται η ένταση στο χώρο εργασίας και έξω απ’ αυτόν, μειώνεται ο ελεύθερος χρόνος.
Παράλληλα ,αποκρύπτουν ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, με την εντατικοποίηση της εργασίας, την υπερεκμετάλλευση, την εξέλιξη της τεχνολογίας και τις αλλαγές στην οργάνωση της εργασίας, παράγουν πολλαπλάσιο πλούτο απ’ όσο στο παρελθόν. Οι εξελίξεις αυτές κάνουν αναγκαία όχι την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης (που θα προκαλέσει έκρηξη της ανεργίας), αλλά τη βελτίωση των όρων ζωής για τους εργαζόμενους και τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης.

Αν λοιπόν η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ορισμένοι συνδικαλιστικοί  κολαούζοι ήθελαν να σώσουν και να επαναφέρουν την ευρωστία στα ταμεία, τότε δεν έχουν παρά πέραν από τη καταπολέμηση της υπαρκτής  διαφθοράς, κακοδιαχείρισης  και της υπαρκτής σπατάλης, να αναστρέψουν όλα τα προηγούμενα που αναφέραμε δηλαδή:

*Να φέρουν πίσω στα ταμεία τα κλεμμένα τόσων δεκαετιών
*Να καταπολεμήσουν με κάθε αυστηρότητα και κάθε μέσο την εισφοροδιαφυγή, εισφοροκλοπή της εργοδοσίας.
*Να καταπολεμήσουν την αδήλωτη και μαύρη εργασία Ελλήνων και αλλοδαπών.
*Να προχωρήσουν σε μια γενναία επεκτατική πολιτική δημοσίων επενδύσεων που  θα ανοίξει δουλειές , θα μειώσει δραστικά την ανεργία.
*Να καταργήσουν κάθε μορφή ελαστικής εργασιακής σχέσης και να επιβάλλουν τη μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους.
*Να γίνει συνεπές το Κράτος στις υποχρεώσεις του χρηματοδότησης των ταμείων.
*Να καταργήσουν την ασυδοσία των απολύσεων της εργοδοσίας
*Να αυξήσουν τη φορολογία των επιχειρήσεων (η Ελλάδα έχει το πιο χαμηλό συντελεστή φορολόγησης του κεφαλαίου στην ευρωζώνη. Αποτελεί στη ουσία φορολογικό παράδεισο για τις επιχειρήσεις).Από τα έσοδα αυτά από τη φορολογία των επιχειρήσεων, ένα μέρος να πάει στην ενίσχυση των ταμείων των εργαζομένων

Τότε ας  είναι σίγουροι ότι τα ταμεία δεν πρόκειται να χρεοκοπήσουν ούτε να καταρρεύσουν.

Το ερώτημα λοιπόν είναι .Δεν γνωρίζουν αυτές τις λύσεις  οι σημερινοί κυβερνήτες της χώρας; Τις γνωρίζουν και μάλιστα πολύ καλά!

Τότε γιατί δεν τις εφαρμόζουν;
Γιατί καλούν σε διαλόγους τους λεγόμενους "κοινωνικούς εταίρους"; Δηλαδή τους εργοδότες και τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία;
Τι νόημα έχουν τετοιοι διάλογοι, αφού οι λύσεις είναι προφανείς;

H απάντηση είναι μια και πολύ απλή.Γιατί άλλα πράγματα έχουν στο νου τους!!Γιατί όλες οι μέχρι τώρα αλλαγές που έγιναν σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων(παράταση του εργασίμου βίου, αύξηση των εισφορών των εργαζομένων , μείωση των συντάξεων, αύξηση της συμμετοχής στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) δεν ήταν τυχαίες.
 Έχουν σκοπό τη κρίση των ταμείων να την  μεταβιβάσουν στις πλάτες των εργαζομένων και να αφήσουν αλώβητη την ασυδοσία της εργοδοσίας και του κεφαλαίου.
Οι αλλαγές αυτές εντάσσονται σε μια ενιαία στρατηγική μετάβασης, που εκδηλώνεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με διαφορετικούς ρυθμούς σε κάθε χώρα, από αυτό που ονομάζουμε «Κράτος Πρόνοιας» στην «Αγορά Πρόνοιας»
Έχουμε δηλαδή μια μετάβαση από ένα καθεστώς που θεωρούσε την ασφάλιση κοινωνική υποχρέωση του κράτους προς τον πολίτη, σε ένα νέο καθεστώς που θεωρεί την ασφάλιση ατομική υποχρέωση του ίδιου του πολίτη.
Τα στρατηγικά βήματα για τη μετάβαση από το «Κράτος Πρόνοιας» στην «Αγορά Πρόνοιας», συμπυκνώνονται σε αυτό που ονομάστηκε τριφασικό σύστημα ή «Σύστημα Χιλής»
Το μοντέλο που προωθείται προβλέπει τη διάσπαση της ασφαλιστικής κάλυψης σε τρεις βασικούς πυλώνες
Πρώτος πυλώνας: καθιέρωση μιας ελάχιστης «Εθνικής Σύνταξης» για όλους.
Θα πρόκειται ουσιαστικά για ένα βοήθημα κοινωνικής πρόνοιας, κατά το πρότυπο του ΕΚΑΣ, με στόχο τη συγκράτηση της απόλυτης εξαθλίωσης. .Εκεί θα εξαντλείται τελικά το σύγχρονο κοινωνικό κράτος!
Δεύτερος πυλώνας: χορήγηση συμπληρωματικής επικουρικής σύνταξης μέσω της «πλήρους κεφαλαιοποίησης» του συστήματος.Οι νέου τύπου επικουρικές συντάξεις της «πλήρους κεφαλαιοποίησης» θα συνδέονται άμεσα με τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις της κεφαλαιαγοράς, όπου θα είναι εισηγμένα τα αποθεματικά των αντίστοιχων ταμείων. Δηλαδή τα ταμεία των εργαζομένων θα μετατραπούν σε θεσμικό δίαυλο χρηματοδότησης της κεφαλαιαγοράς.
Τρίτος πυλώνας: θεσμική καθιέρωση της ιδιωτικής ασφάλισης, αρχικά ως συμπληρωματικής αλλά προοπτικά ως κυρίαρχης μορφής.
Αυτό θα γίνεται ανάλογα με το πακέτο που θα αγοράζει ο κάθε ασφαλισμένος

Κεντρική ιδέα στην αντιδραστική ποιοτική τομή που επιχειρείται είναι η βαθμιαία απαλλαγή εργοδοτών και κράτους από το οικονομικό βάρος της κοινωνικής ασφάλισης και η δραματική επιβάρυνση των ίδιων των εργαζομένων. (Βλέπε την πρακτική προώθησης των λεγόμενων «επαγγελματικών ταμείων»). Η συνεισφορά του κράτους και κυρίως της εργοδοσίας γίνεται δευτερεύουσα και προοπτικά συμβολική, αφού θα χρηματοδοτεί κατά τα αντίστοιχα ποσοστά μόνο μια ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη, την λεγόμενη «εθνική σύνταξη» του πρώτου πυλώνα, που αναφέραμε παραπάνω.

Για αυτό  οι σημερινοί κυβερνήτες με τις πλάτες της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας ζητούν διαλόγους και συναινέσεις.Για να περάσουν έστω και σταδιακά αυτά τα σχέδια.
Γι αυτό καλά κάνουν και όσοι δεν μετέχουν  και δεν νομιμοποιούν τέτοιους διαλόγους .Και ας αλυχτάνε τα δημοσιογραφικά λυκόσκυλα της εργοδοσίας και του κεφαλαίου.
Γι αυτό και πρέπει μέσα από  διάλογο,  μέσα στα σωματεία και μακριά από  κομματικά καπέλα να βγει η  ανάγκη για ένα ευρύτερο αγωνιστικό οριζόντιο συντονισμό.

Ο ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ


     Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

 Ο 80 χρόνος ασθενής τον κοιτούσε με μάτια τρομαγμένα. Δεν μίλησε αλλά η σιωπή του εξέπεμπε μία ταραχή. Μία αγωνία. Ένα μεγάλο ερωτηματικό. Έχω 11 ημέρες μέσα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, μου παίρνουν αίμα και με πάνε κάθε δύο και πέντε στο ακτινολογικό. Τι έχω γιατρέ μου; Είναι τόσο άσχημα η υγεία μου; Για τι δεν μου λένε τίποτα παρά με κοιτάζουν με μάτια ερευνητικά; Για τι τα στόματα τους είναι ερμητικά κλειστά; Πόσο χάλια είναι τα πράγματα; Θα ζήσω; Θα υγιάνω και με ποια ποιότητα ζωής θα χαρώ τις τελευταίες ημέρες μου;
Ο χειρουργός τον κοίταξε στα μάτια ανοικτά και του απάντησε με όλη την ειλικρίνεια που διέθετε εκείνη την στιγμή. Δεν ξέρω παππούλη μου αλλά θα προσπαθήσω να σου προσφέρω ότι καλύτερο μπορώ. Μετά γύρισε την ματιά του στον συνάδελφο παθολόγο που τον είχε καλέσει να κάνει χειρουργική εκτίμηση των...αιμορροΐδων. Για τι κύριε συνάδελφε δεν εξέτασες σωστά τον ασθενή σου;
Ο ειδικευόμενος ,ενός έτους, στην παθολογική κλινική τον κοίταξε και αυτός με απορία. Που δεν ήταν σωστός; .Για μία αναιμία άγνωστης αιτιολογίας είχε κάνει πολλάκις έλεγχο της μορφολογίας ερυθρών κυττάρων, δύο αξονικές τομογραφίας άνω και κάτω κοιλίας και θώρακος. Μία μαγνητική τομογραφία κοιλίας και φυσικά μία ακτινογραφία θώρακος. Είχε κατεβάσει από το ιντερνέτ δέκα άρθρα για αναιμία και είχε διαβάσει όλο το κεφάλαιο της ηπατικής ανεπάρκειας από το χοντρό σύγγραμμα παθολογίας του καθηγητού .Πώς τολμάει κάποιος να αμφισβητήσει την επιστημονική του κατάρτιση; Και αν ο παππούς έχει αιμορροΐδες τι φταίει αυτός;
Ο παλιός και έμπειρος γενικός χειρουργός αναγκάστηκε να ξεσκεπάσει τον ασθενή και να του δείξει τον μεγάλο όγκο πρωκτού που προεξείχε. Επώδυνο και έντονα αιμορραγικό δεν άφηνε πολλά περιθώρια θεραπευτικών μεθόδων και εναλλακτικών λύσεων. Ήταν από τους όγκους που έπρεπε να είχε χειρουργηθεί πολλούς μήνες νωρίτερα. Σαφώς δεν μπορούσε να διαπιστωθεί σε καμία αξονική τομογραφία αλλά ήταν εύκολα αντιληπτό στην δακτυλική εξέταση. Και με την πρώτη ματιά .Στην περιοχή του πρωκτού. Πώς μπορείς να ισχυρισθείς ότι ξέρεις τον ασθενή σου αν δεν του κάνεις τα αυτονόητα; Πόσο υποτιμητικό είναι να βάλεις ένα γάντι και να δεις τι ακριβώς γίνεται και από που χάνει αίμα ο ασθενής σου;
Τις ημέρες μας πολλοί γιατροί ακολουθούν αυτή την οδό. Εγκλωβίζονται στην ειδικότητά τους και απομακρύνονται από τις γνώσεις της γενικής ιατρικής. Από την παθοφυσιολογία και την σημειολογία. Κάνουν το ίδιο σφάλμα που κάνουν πολλοί άνθρωποι όταν ταυτίζουν την τηλεόραση με την πραγματική ζωή. Το σινεμά με την πραγματικότητα. Οι γιατροί καθηλώνονται στις καρέκλες και στους υπολογιστές και ξεχνάνε ότι οι μεγάλοι ιατροί, αυτοί που γράψανε ιστορία λειτουργούσαν με τα αυτιά, και τα χέρια ,με το μυαλό και την λογική τους .Ο Ιπποκράτης, ο Ibn Sina, o Aviccena, o Vessalius, o Ambroise Pare σώζανε ζωές μιλώντας και αγγίζοντας τους ασθενείς τους !Αφήνονται στον απόλυτο και στην αδιαμφισβήτητη λογική των βιβλίων και ξεχνάνε την κλινική εκτίμηση του ασθενούς. Δεν συζητάνε και δεν εξετάζουν .Δεν ξεσκεπάζουν τον ασθενή και περιορίζουν την επίσκεψη σε μία λογοτεχνική και επιστημονική περιπλάνηση υποτιμώντας τα στοιχεία που τους προσφέρει η σημειολογία και η κλινική εξέταση. Διαβάζουν προσεκτικά τους εργαστηριακούς ελέγχους, τις ακτινολογικές εξετάσεις και δεν κάνουν ακρόαση του θώρακος και της κοιλιάς. Δεν ψηλαφούν και δεν αγγίζουν το σώμα του ασθενούς επειδή δεν είναι χειρουργοί. Τα αποτελέσματα είναι τις περισσότερες φορές τραγικά. Τα εργαστηριακά μπορούν να βγουν τέλεια αλλά ο ασθενής να έχει κακή έκβαση και να αποδημήσει . Η λαϊκή η έκφραση λεει η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε Ο σωστός γιατρός είναι αυτός που σώζει και προσφέρει ποιότητα ζωής στον ασθενή του και όχι αυτός που κλειδώνεται στο γραφείο του και αγναντεύει τον υπολογιστή του!

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Για τις προσλήψεις στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας


Στη συζήτηση που έγινε στη βουλή η θέση της Υπουργού Υγείας για τις προσλήψεις μπορεί να συνοψιστεί στα παρακάτω:


"Τι κάνουμε τώρα για το νοσηλευτικό προσωπικό;
Πέραν των προκηρύξεων για τις τρεις χιλιάδες εκατό θέσεις το 2009 και τρεις χιλιάδες θέσεις το 2010, οι οποίες θα βγουν μόλις περάσει και ο νόμος για τις προσλήψεις, όσον αφορά τις νέες θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, πέραν των συνταξιοδοτήσεων, κινούμαστε σε τρεις γρήγορες κατευθύνσεις.
Πρώτα από όλα ενεργοποιούμε μέσω του Α.Σ.Ε.Π. τους κυλιόμενους πίνακες, όπου θα μας δώσουν μια άμεση δυνατότητα προσλήψεων μονίμου μάλιστα προσωπικού με πιστώσεις που έχουν εξασφαλιστεί, δηλαδή ένα μέρος της μεγάλης προκήρυξης των τριών χιλιάδων εκατό, θα πάει άμεσα με τους κυλιόμενους πίνακες του Α.Σ.Ε.Π., για να μπορούν μέσα σε λίγες εβδομάδες οι νοσηλευτές αυτοί να πιάσουν δουλειά.
Ενεργοποιούμε αυτό που και εσείς υποδείξατε και προτείνατε, επικουρικές προσλήψεις σε νοσοκομεία που έχουν τέτοιες κλίνες και που θα κάνουμε και μια επιπλέον πίστωση, θα μεταφέρουμε εκεί, παίρνοντας από διοικητικές δαπάνες που είχαν προβλεφθεί… επειδή είχαν προβλεφθεί κάποιες διοικητικές δαπάνες και προσλήψεις που εμείς δεν θεωρούμε ότι πρέπει εκεί να δώσουμε προτεραιότητα και φυσικά και τις προσλήψεις που μπορούμε από το ΚΕEΛΠΝΟ, με άμεση και αυτές διαδικασία πρόσληψης και στελέχωσης.
Ως προς τις προσλήψεις των γιατρών, επειδή είναι η διάταξη που θα συζητήσουμε την Τρίτη.
Αρχικά η ΟΕΝΓΕ έχει συμφωνήσει τους προηγούμενους μήνες για δυο χιλιάδες προσλήψεις. Εμείς στην ουσία εδώ προχωρούμε 2.093 προσλήψεις. Και σας διαβάζω την κατανομή. Σας λέω ακριβώς τι προβλέπεται. Αυτή τη στιγμή προχωρούν οι 793 προσλήψεις που έρχονται να καλύψουν κενές οργανικές θέσεις. Αυτές αναλύονται: οι 606 σε νοσοκομεία, 35 σε ΕΚΑΒ και 152 σε Κέντρα Υγείας του Ε.Σ.Υ.. Ταυτόχρονα υπήρχαν 907 θέσεις για να φτάσουμε στους 2.000 που ήταν εκτός οργανικών θέσεων. Γι’ αυτό φέραμε τη διάταξη και ζητάμε και τη δική σας στήριξη. Και μάλιστα το στρογγυλοποιήσαμε και είπαμε ότι οι ειδικευόμενοι είναι 250, γιατί τόσους ενέκρινε ήδη η προηγούμενη κυβέρνηση και το Γενικό Λογιστήριο, από τον κ. Παπαθανασίου. Αυτό είχε εγγραφεί στον Προϋπολογισμό και προχωρούν. Αλλά πέραν αυτού, εμείς στρογγυλοποιούμε το 907 και το κάνουμε 1.000. Και έτσι εξασφαλίζουμε 93 θέσεις παραπάνω".

Δηλαδή η Υπουργός επιμένει ότι μέσα στο 2010 θα προσληφθούν:

*Οι 3100 θέσεις μη ιατρικού προσωπικού που είχαν δρομολογηθεί επί κυβερνήσεων ΝΔ αλλά... δεν είχαν προχωρήσει!
*Οι 3000 θέσεις μη ιατρικού προσωπικού που υποσχέθηκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ!
*Οι 300 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού για κάλυψη των 95 κλινών ΜΕΘ μέσω κονδυλίων του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Υπουργείου Υγείας!
*Οι 2093 Θέσεις ιατρικού προσωπικού!



Μαριλίζα με όλο το σεβασμό, να σου πω κάτι;Τέτοια πράγματα δεν είπε ούτε ...ο Αβραμόπουλος!








Εξαγγελίες ΥΥΚΑ για ΜΕΘ: Απειρία ή Πολιτικός καιροσκοπισμός;


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ  (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.)

 Αθήνα: Ιουλιανού 42-46 τ.κ. 10434
           Τηλ.: 2108234914,fax: 2108234916,κιν.:6936557550
www.pasonop.gr  email: pasonopconfederation@yahoo.gr

Αθήνα, 27/11/2009

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

« Εξαγγελίες ΥΥΚΑ για ΜΕΘ: Απειρία ή Πολιτικός καιροσκοπισμός; »

Ερωτηματικά και σύγχυση προκαλεί στον Κλάδο μας η καθημερινή παρουσία της νέας Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΥΚΑ στα τηλεοπτικά παράθυρα.
Και δεν θα αποτελούσε μομφή η συνεχόμενη αυτή παρουσία, αν δε συνοδευόταν από αντιφατικές και ανακόλουθες δηλώσεις που ακυρώνουν τις προηγούμενες και καταδεικνύουν στην καλύτερη των περιπτώσεων, άγνοια αντικειμένου!
Παράλληλα, δημιουργούν την ψευδαίσθηση στην Ελληνική κοινωνία ότι το εμβόλιο για τον ιό Η1Ν1 αποτελεί πανάκεια, και τη μοναδική ασπίδα απέναντι στην πανδημία, υπεκφεύγοντας και μεταθέτοντας τις ευθύνες της Πολιτείας για την υποστελέχωση του ΕΣΥ.
Οι 3.000 νέες προσλήψεις Νοσηλευτών ανά έτος πέραν των συνταξιοδοτήσεων, που αποτελούσαν προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης, μετατράπηκαν σε 2.000 προσλήψεις για το 2010 σύμφωνα με τις νεότερες εξαγγελίες της Υπουργού, και στην πορεία σε 300 προσλήψεις Συμβασιούχων για το ¨σταδιακό¨ άνοιγμα των κλειστών ΜΕΘ.
Την ίδια στιγμή, 3.000 συνάδελφοι που απασχολούνταν μέσω stage αποχωρούν από το ΕΣΥ, και άλλες 2.000 συνταξιοδοτούνται στο τέλος του χρόνου.
Ταυτόχρονα, η τύχη της προκήρυξης 7Κ/2009 για 1726 συναδέλφους που ήταν έτοιμη για δημοσίευση πριν τις εκλογές του Οκτώβρη αγνοείται, ενώ άγνωστος αριθμός επιτυχόντων συναδέλφων σε παλαιότερες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ αναμένει εδώ και 6 μήνες την έγκριση των κωδικών μισθοδοσίας από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους….
Η Υπουργός ανακοινώνει σε κάθε ευκαιρία ότι τα κλειστά κρεβάτια των ΜΕΘ θα ανοίξουν σταδιακά με το υπάρχον, έμπειρο προσωπικό! Ας μας υποδείξει η κυρία Υπουργός, πού βρίσκεται αυτό το έμπειρο προσωπικό σήμερα; Γιατί, αφού είναι έμπειρο, παραμένει αναξιοποίητο; Γιατί εμείς δεν γνωρίζουμε την ύπαρξή του; Μήπως γιατί δεν υπάρχει αυτό το προσωπικό, και οι εξαγγελίες της κυρίας Υπουργού εξυπηρετούν επικοινωνιακούς σκοπούς και μόνο;  
Καλούμε την Πολιτική Ηγεσία του ΥΥΚΑ να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προεκλογικά, να προχωρήσει άμεσα στη δημοσίευση της προκήρυξης 7Κ/2009  αλλά και σε επιπλέον προκήρυξη που θα καλύπτει τις συνταξιοδοτήσεις του 2009. Τέλος, την καλούμε να αποφύγει στο μέλλον τις ίδιες αδιέξοδες πρακτικές που ακολούθησε ο προκάτοχός της, οδηγώντας το ΕΣΥ στη χρεοκοπία.                                                  Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΝΟΠ


Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Πάρε με στο τηλέφωνο, λιγάκι να τα πούμε….*



….και δώς μου ένα ραντεβού
για να συναντηθούμε   
(Δίς)
Πάρε με στο τηλέφωνο
κι απ' το γλυκό σου στόμα
        Ρεφραίν
θέλω ν' ακούσω να μου πεις
πως μ' αγαπάς ακόμα
(Δίς)
Να μην ξεχάσεις μάτια μου
να μου τηλεφωνήσεις
γιατί να ξέρεις μια καρδιά
στη μέση θα την σκίσεις       
(Δίς)
 Ρεφραίν -
Έστω κι απ' το τηλέφωνο
στείλε μου τα φιλιά σου
και με τη φαντασία μου
θα βρίσκομαι κοντά σου



Από την ιστοσελίδα του προέδρου της ΟΕΝΓΕ Στάθη Τσούκαλου

Αθήνα, 26/11/09

Μου τηλεφώνησε χθες η υπουργός Υγείας κ. Ξενογιαννακοπούλου και μου ανακοίνωσε:

   1. Υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακων/νου πρόσθετο κονδύλι για τις εφημερίες, ύψους 65 εκ. €, προκειμένου να πληρωθούν οι τελευταίοι δύο μήνες του έτους.
   2. Τελικά, εκ των 1700 συμφωνημένων και κατανεμημένων θέσεων ειδικευμένων επιμελητών Β΄, οι 975 ανταποκρίνονται σε κενές οργανικές θέσεις (συμπεριλαμβανομένων και των Κ.Υ.) κι αυτές προκηρύχθηκαν. Ως εκ τούτου με τη νομοθετική ρύθμιση για τη σύσταση 1000 νέων θέσεων ειδικευμένων νοσοκομειακών γιατρών, καλύπτεται η αρχική πρόβλεψη για 1700.
      Θα υπάρχει η δυνατότητα 95 επιπλέον προσλήψεων, εφόσον όμως εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση αυτών.
   3.α) Έχει αρχίσει να υπογράφει τις αναβαθμίσεις όσων τα πρακτικά έχουν φτάσει νομότυπα στο υπουργείο Υγείας.
     β) Υποσχέθηκε, κατόπιν νέου αιτήματός μου, ότι θα αποστείλει σήμερα εγκύκλιο προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων, ώστε να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας της εξέλιξης του Β εξαμήνου, όπου αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί.

...οι 975 κενές οργανικές θέσεις  προκηρύχθηκαν; Για κάνε μια επαλήθευση βρε Στάθη!

Όταν τις δείτε και τις 1700 θέσεις μέσα στο 2010 πάρτε και μας στο τηλέφωνο ...λιγάκι να τα πούμε!


* Στιχουργός Μανώλης Χιώτης

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

ΠΛΗΓΩΜΕΝΕΣ ΨΥΧΕΣ

  Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ



Την βλέπω συχνά. Εκεί στην εφημερία .Κοιτάει γύρω της ντροπιασμένα .Δεν μιλάει .Μόνο δείχνει. Τις μελανιές στο σώμα και στην πονεμένη ψυχή της. Κρύβει προσωπικά βιώματα που χρίζουν ιατρικής παρακολούθησης .Κρύβει μία κακοποίηση της προσωπικότητάς της. Κρύβει μία πληγωμένη ψυχή που δέχτηκε μία επίθεση εντός η εκτός των τειχών της οικογενειακής ...θαλπωρής .Ο προστάτης του σπιτιού ...η κολώνα ,ο άρχοντας, o παιχταράς ξέσπασε πάλι πάνω της. Ξεθύμανε .Εκτονώθηκε !Δέρνοντας την γυναίκα του με ελάχιστη η ανύπαρκτη δικαιολογία ένιωσε άντρας. Ικανοποιήθηκε η ανωτερότητά και ο εγωισμός του. Κακοποιώντας κάποια πιο αδύναμη έκρυψε έντεχνα τις ανασφάλειές του. Αυτή φταίει πάντα ! Ότι και να πει !Ότι και να κάνει ! Αυτή είναι η αιτία του κακού.
Το διερευνητικό καλοπροαίρετο βλέμμα μου σταματάει στην σπασμένη μύτη και στις μελανιές κάτω από το μάτι. Όχι δεν ήταν η πόρτα! Ούτε κάποιο βαρύ αντικείμενο που έπεσε τυχαία από την ντουλάπα. Ήταν η εκπαιδευμένη γροθιά απέναντι στο απροστάτευτο πρόσωπο .Ήταν το άνετο χαστούκι που έπεσε ξέροντας ότι το θύμα δεν θα αντιδράσει. Η εντόπιση των κακώσεων είναι χαρακτηριστική. Δεν ρωτάω ,κατάλαβα . Ο «λεβέντης» περιμένει στο σπίτι ή είναι έξω στην εφημερία. Συνήθως μεθυσμένος ,σπάνια μετανοημένος αλλά πάντα φωνακλάς. Ναι !το έχει ξανακάνει.! Ναι !δεν φοβάται τις επιπτώσεις !Ναι !την έχει απειλήσει ότι αν θα φύγει από το σπίτι θα την βρει όπου και να πάει και θα την σκοτώσει. Εξηγώ, τυπικά, στο θύμα πώς ,αν θέλει, μπορεί να υποβάλει μήνυση. Υπάρχουν νόμοι που την προστατεύουν. Υπάρχουν τηλέφωνα. Η αρνητική απάντηση επιβεβαιώνει την σκληρή πραγματικότητα .Ντρέπεται να το συζητήσει και δεν έχει το κουράγιο να τρέξει για δικηγόρους. Άσε που θα γίνει και βούκινο στην γειτονιά. Ήρθε στο νοσοκομείο μόνο για να της περιποιηθούν τις πληγές, τα εξωτερικά τραύματά , το πονεμένο κορμάκι της. Την ψυχή της ποιος θα την θεραπεύσει;
Ελάχιστες φορές τα θύματα της οικογενειακής βίας καταγγέλλουν και καταδίδουν τον θύτη. Δέχονται προσβολές αδιαμαρτύρητα συνεχίζοντας την συμβίωση με τον βασανιστή τους. Ναι !είναι πολύ νευρικός αλλά κατά βάθος είναι καλός άνθρωπος. !Οπωσδήποτε την αγαπάει και ...την χρειάζεται. Ο αντρούλης της δεν μπορεί χωρίς καλομαγειρεμένο φαγητό και καινούργιες φρεσκοσιδερωμένες αλλαξιές. Μάταια η καημένη φώναξε προσπαθώντας να αμυνθεί και να τον ηρεμήσει! Κώφευε ενώ την γρονθοκοπούσε !Ναι !δεν φταίει που δεν κατάλαβε ότι την πονούσε !Είχε τα νεύρα του! Μετά όλα θα ξεχαστούν, αφού θα μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα που θα ξεχειλίσουν οι συγνώμες και χάδια. .Θα προσποιηθούν και οι δύο ότι το έχουνε ξεπεράσει .Όλα θα είναι μέλι και γάλα μέχρι.... το επόμενο μεθύσι ή καυγά.
Προσπάθησα να συζητήσω αναλυτικά το θέμα μαζί της .Να της εξηγήσω ότι είναι ελεύθερος άνθρωπος με συζυγικές υποχρεώσεις αλλά και με δικαιώματα! Η ντροπή ,ο φόβος, το απόρρητο της οικογενειακής συμβίωσης .Οι παραδοσιακές κοινωνικές αντιλήψεις και κυρίως η άγνοια σε ότι αφορά στα δικαιώματα των γυναικών την καθηλώνουν στην καθημερινή αποδοχή της προσβολής ,της βίας και δυστυχώς και στην σιωπή. Οι γυναίκες ,δέσμιες των προκαταλήψεων και κυρίως οικονομικά εξαρτημένες δεν τολμάνε να υψώσουν ανάστημα. Δεν επαναστατούν.
Όλα συμβάλουν στο να κουκουλωθεί το θέμα. Η βία δεν έχει σχέση με το μορφωτικό επίπεδο και ούτε με την εθνικότητα αλλά με τον τρόπο επίλυσης κάποιων ψυχολογικών προβλημάτων. Η βία φέρνει βία και τα παιδιά αυτών των αντρών θα κάνουν τα ίδια βλέποντας ατιμώρητους τους πατεράδες τους!



* ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η "συμπαθής τάξη των Υγειονομικών".


....Και εδώ θέλω να πω και κάτι και να αναγνωρίσω τη μεγάλη συνεισφορά των γιατρών και των νοσηλευτών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι οποίοι με πατριωτισμό -και πρέπει να το αναγνωρίσω- κάθονται έως τις 9 το βράδυ στα εμβολιαστικά κέντρα και εμβολιάζουν. Αυτό να το αναγνωρίσουμε, να μην λέμε μόνο τα προβλήματα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το αναγνωρίζουμε. Μα αυτοί το δουλεύουν το Σύστημα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κάθε φορά που ένας Υπουργός λέει αυτά τα δίκαια λόγια για το νοσηλευτικό προσωπικό, εγώ σκέφτομαι τις μούντζες που τρώνε στην πράξη αυτοί οι νοσηλευτές, που ούτε στα ανθυγιεινά τους βάζουν, ούτε τις υπερωρίες τους τις πληρώνουν στην ώρα τους, ούτε τίποτε. Αυτό είναι το θέμα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να πω όμως κάτι καλό κ. Οικονομέα και να μας το αναγνωρίσετε. Είμαστε 45 μέρες και ήδη έχουμε δυο μεγάλες επιτυχίες σε αυτή την κατεύθυνση. Χτες υποστηρίξαμε διάταξη στη Βουλή και εδώ θέλω να αναγνωρίσω και τη συμβολή του Υπουργού Οικονομικών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με την οποία …
 Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλά, εσείς όλοι τον καλοπιάνετε τον Υπουργό Οικονομικών!
 Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι οφείλω να είμαι δίκαιη, γιατί την υγεία τη στηρίζει η Κυβέρνηση .Και αυτή τη στιγμή ανεβάζουμε το πλαφόν για τους γιατρούς για να λειτουργήσουν οι εφημερίες.
 Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι για τις εφημερίες, καλό είναι αυτό.
 Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και το πηγαίνουμε από 5.150 στα 6.500 ευρώ σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά. Όπως επίσης περνάμε διάταξη στη Βουλή για να μπορέσουμε να δώσουμε υπερωρίες στα εμβολιαστικά κέντρα, στους γιατρούς και στους νοσηλευτές οι οποίοι εργάστηκαν.
 Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτά δεν μπορεί παρά να τα αναγνωρίσουμε ότι είναι θετικά.
 Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και αυτό πρέπει να ξέρετε ότι είναι κάτι, που νομίζω όλοι οι βουλευτές θα το στηρίξουν. 



Είδατε με τι τέχνη η κ.Υπουργός παρέκαμψε το ζήτημα της ένταξης των νοσηλευτών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα αλλά και  την καθυστέρηση πληρωμής των πρόσθετων αμοιβών τους (αργιών νυχτερινών υπερωριών);

Που να ρωτούσε ο Οικονομέας και για τους μισθούς των νοσηλευτών!!!



 Όλη η συνέντευξη της Υπουργού εδώ










Αχ, που ήσουνα νιότη που λεγες, πως θα γινόμουν άλλος! ...


Εισαγωγή

 Κατά Μάρκον Ευαγγέλιον Κεφ 14

66 Κα ντος το Πτρου κτω ν τ αλ ρχεται μα τν παιδισκν το ρχιερως,
67 κα δοσα τν Πτρον θερμαινμενον μβλψασα ατ λγει· Κα σ μετ το ησο το Ναζαρηνο σθα.
68 δ ρνσατο λγων· Οκ οδα οδ πσταμαι τ σ λγεις. κα ξλθεν ξω ες τ προαλιον, κα λκτωρ φνησε.
69 κα παιδσκη δοσα ατν πλιν ρξατο λγειν τος παρεστηκσιν τι Οτος ξ ατν στιν.
70 δ ρνετο. κα μετ μικρν πλιν ο παρεσττες λεγον τ Πτρ· ληθς ξ ατν ε· κα γρ Γαλιλαος ε κα λαλι σου μοιζει.
71 δ ρξατο ναθεματζειν κα μνειν τι Οκ οδα τν νθρωπον τοτον ν λγετε.
72 κα κ δευτρου λκτωρ φνησε. κα νεμνσθη Πτρος τ ῥῆμα επεν ησος τι πρν λκτορα φωνσαι δς, παρνσ με τρς· κα πιβαλν κλαιε.

 Κυρίως Θέμα

Στη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου υπάρχει και ρύθμιση για τις εφημερίες των γιατρών, η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου χαρακτήρισε ανεφάρμοστη τη σύμβαση που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση με την Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών.

Την οποία όλοι όμως γνωρίζουμε ποιοι ψήφισαν στη Βουλή.

Τα συμπεράσματα δικά σας  για  το ΤΟΤΕ και για το ΤΩΡΑ!

Προς τι οι κλαυθμοί και οι οδυρμοί  εν  Χριστώ και ΟΕΝΓΕ αδελφοί;


Άντε  λοιπόν από  το πλαφόν του αρεοπαγίτη με 29 χρόνια …στο πλαφόν του Εφέτη με 19 χρόνια και με το καλό του χρόνου (λόγω επικείμενης πτώχευσης)  στο πλαφόν …του δικαστικού κλητήρα με 9 χρόνια!!!
Καλά πλαφόν αρεοπαγίτη υπάρχει.

Πλαφόν ΑΕΡΟπαγίτη υπάρχει;

 Επίλογος


Αέρας …κοπανιστός!!!


Προσλήψεις, λεφτά για τα νοσοκομεία, όχι δώρα στους φαρμακοβιομηχάνους


Του Αντώνη Καραβά

Η απειλή πανδημίας από τη νέα γρίπη χτυπάει την πόρτα μας: Το χειρότερο σενάριο που ανακοίνωσε η Επιτροπή Αντιμετώπισης προβλέπει να νοσήσουν το 10%-20% του πληθυσμού (περίπου 1-2 εκατομμύρια άνθρωποι) κατά την εμφάνιση του επιδημικού κύματος διαρκείας 6 εβδομάδων. Από αυτούς οι 1.000 - 4.000 θα χρειαστούν απλή νοσηλεία και το 15% (150-600 άτομα) θα χρειαστούν νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η αριστερά και τα συνδικάτα σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές δεν πρέπει να απουσιάζουν ή να παραμένουν απλοί σχολιαστές της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αντίθετα, χρειάζεται να παρθούν εδώ και τώρα οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για τη λήψη άμεσων μέτρων με έμφαση στην προστασία της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Η ρίζα του κακού

Ο ιός της νέας γρίπης δεν προέκυψε ως φυσικό φαινόμενο: πρόκειται για ένα τριπλά επανασυνδυασμένο ιό από τον ιό των ανθρώπων, των χοίρων και των πτηνών που δημιουργήθηκε στις αμερικανικές βιομηχανικές χοιροτροφικές φάρμες και η μετάλλαξη του ολοκληρώθηκε στις βιομηχανικές φάρμες του Μεξικού, όπου μόλυνε τους ανθρώπους. Οι συνθήκες τεράστιου συνωστισμού των ζώων και οι μαζικές μετακινήσεις τους για πάχυνση και σφαγή στις βιομηχανοποιημένες φάρμες σε όλο τον κόσμο, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά ανθυγιεινές και εντατικοποιημένες συνθήκες εργασίας των ανθρώπων στα σφαγεία, δημιούργησαν το ιδανικό «μπλέντερ» για τη δημιουργία του στελέχους αυτού. Από το γεγονός αυτό προκύπτει ένα κρίσιμο αίτημα: Η απαίτηση να ενισχυθούν οι δημόσιοι μηχανισμοί ελέγχου ώστε να εξασφαλιστούν οι προδιαγραφές λειτουργίας των μονάδων εκτροφής χοίρων και πουλερικών, αλλά και οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων σε αυτές.

Το εμβόλιο

Ο εμβολιασμός για τη νέα γρίπη πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα -ασφαλώς πολύ σοβαρό- τμήμα της συνολικής αντιμετώπισης του προβλήματος. Τα δεδομένα που έχουμε έως τα τώρα συνηγορούν ότι το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης πρέπει να χορηγηθεί τουλάχιστον σε πρώτη φάση με -οργανωμένο τρόπο και δωρεάν- στις ευπαθείς ομάδες όπως άτομα με χρόνια νοσήματα, έγκυες, όσους φροντίζουν βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών, καθώς και το υγειονομικό προσωπικό. Παρ’ όλα αυτά η απροθυμία του κόσμου να εμβολιαστεί είναι δικαιολογημένη γιατί διαισθάνεται ότι κάποιοι επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την απειλή της πανδημίας για να κερδίσουν σε βάρος του: Τα ΜΜΕ που πουλάνε πανικό, οι πολιτικοί που πουλάνε προστασία και κυρίως οι φαρμακοβιομήχανοι που πουλάνε το εμβόλιο.

Πραγματικά, οι τελευταίοι είδαν την πανδημία όπως οι καρχαρίες τη ματωμένη θάλασσα: Η μεγάλη ζήτηση για όλα τα εμβόλια έφερε 7 δισ. δολάρια απροσδόκητα κέρδη, ενώ εκτιμάται ότι η αγορά εμβολίων θα διπλασιαστεί έως το 2014 και θα εκτοξευτεί στα 35 δισ. δολ. Η Glaxo, που κατέχει ένα από τα δύο σκευάσματα -το Pamdermix που αγόρασε και η Ελλάδα- τιμολογεί σε 10 δολ. τη δόση όταν το κόστος δεν ξεπερνά το 1,6 δολ! Είναι λάθος όμως από την άλλη μεριά οι θεωρίες συνωμοσίας που υποστηρίζουν ότι οι πολυεθνικές του φαρμάκου δημιούργησαν τη γρίπη, ως μια τεχνητή απειλή για να προκαλέσουν την αύξηση της ζήτησης των εμβολίων. Είναι λάθος γιατί διακυβεύεται η συνολική πολιτική και οικονομική σταθερότητα του συστήματος, ιδιαίτερα ευάλωτη στις σημερινές συνθήκες της κρίσης.


Η ανησυχία των αρχουσών τάξεων και των κυβερνήσεων είναι πραγματική και πηγάζει από την ανεπάρκεια των συστημάτων υγείας (εξαιτίας του νεοφιλελευθερισμού) να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Από την άλλη βέβαια δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν τα ποσά που χρειάζονται για να θωρακίσουν τη δημόσια υγεία. Στην Ελλάδα για παράδειγμα δόθηκαν 58 εκατ. ευρώ για 8 εκατ. δόσεις εμβολίου και 8 εκατ. ευρώ για Tamiflu, ενώ μόνο 27 εκατομμύρια ευρώ δίνονται φέτος στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που αρκούν οριακά για... 1.350 προσλήψεις νοσηλευτών. Τα κέρδη της ΒΙΑΝΕΞ φαίνεται ότι είναι πάνω από το ΕΣΥ.

Αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών τώρα! Η συζήτηση για το εμβόλιο επιχειρεί να κρύψει και ένα κρίσιμο παράγοντα για την αντιμετώπιση της πανδημίας: Τα μέτρα πρόληψης και φροντίδας. Στο πεδίο αυτό πρέπει να παρέμβουν κατεπειγόντως τα συνδικάτα: Για την έγκριτη ενημέρωση των μελών τους, για την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Για τη χορήγηση αδειών με πλήρεις μισθολογικές και ασφαλιστικές αποδοχές για όσους και για όσο χρειάζεται. Τα σωματεία στην υγεία πρέπει να διεκδικήσουν να υλοποιηθεί άμεσα η δέσμευση για την πρόσληψη 5.500 νοσηλευτών και 2.000 γιατρών για να στελεχωθεί στοιχειωδώς το ΕΣΥ, για να ανοίξουν τα 150 κλειστά κρεβάτια στις Εντατικές που μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμα για τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων. Η απειλή της πανδημίας αναδεικνύει πόσο κρίσιμο είναι το αίτημα για τη δημιουργία μιας Δωρεάν Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που να στελεχώνεται από επιστημονικό προσωπικό σε κάθε γειτονιά των πόλεων και στην περιφέρεια. Και σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές να αναλαμβάνει την ενημέρωση, την πρόληψη, τους εμβολιασμούς, την παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας.

Ουσιαστική ασπίδα προστασίας είναι ο αγώνας για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις κοινωνικές υπηρεσίες: στους παιδικούς σταθμούς ώστε να υπάρχουν δύο πλήρεις βάρδιες, στα σχολεία από τις καθαρίστριες μέχρι τους καθηγητές ώστε να είναι λίγα παιδιά σε κάθε τάξη, καθώς και σε όλα τα επίπεδα του συστήματος υγείας για να τελειώνουμε με την πανδημία του φόβου, της ανεργίας και της ανασφάλειας.

Πηγή: Αυγή

ΤΑ ΨΩΝΙΑ


            Της      ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Εκμεταλλεύτηκα μία στιγμή χαλάρωσης και πετάχτηκα στο σουπερμάρκετ .Εκεί στην Αχαρνών. Έγραψα σε ένα χαρτί τι πρέπει να αγοράσω.
Παρασύρομαι εύκολα,  με αποτέλεσμα  άλλα να πάω να πάρω και με άλλα να γυρνάω σπίτι. Αλλά, σαν όλες τις αμαρτωλές γυναίκες του κόσμου αγοράζω  πολλά, επειδή λειτουργώ σαν νοικοκυρά, που θέλει να έχει όλα τα απαραίτητα στο σπίτι της.
Πήρα το καροτσάκι και πήγα στο κατάστημα. Ένα λίτρο γάλα, ανθρακούχα αναψυκτικά, πράσινο τσάι, κρεμμοσάπουνο, λίγα αλλαντικά, ρύζι Basmati και Listerine  στοματικό διάλυμα (για να κρατήσω τα δοντάκια μου λευκά και λαμπερά). Εκτός λίστας  μπήκε μία μικρή κατσαρόλα  κουκλί (για σούπες και σος) που μόλις την είδα ένιωσα ένα κλικ μέσα μου και είπα να την κάνω δώρο στον εαυτό μου..
Στο ταμείο κόντεψα να πάθω  έμφραγμα.60ευρώ.Ρώτησα τι ήταν ακριβό από όσα είχα βάλει στο καλάθι μου. Η κατσαρόλα ήταν  ή πιο ακριβή 10.90 ,το στοματικό διάλυμα 7,18 αλλά ….πώς είναι δυνατόν με πέντε πράγματα να μου φύγουνε τόσα λεφτά; Η χαρά των προγραμματισμένων  και λογικών αγορών μετατράπηκε σε εφιάλτη. Πλήρωσα, άσχετα αν έσφιξα  τα δόντια μου και  έπνιξα την αγανάκτηση μου. Σκέφτηκα ότι έτσι όπως πάνε τα πράγματα, σε λίγα χρόνια θα ζούμε με αέρα κοπανιστό και θα λέμε και ευχαριστώ που ζούμε.
Στο δρόμο της επιστροφής,  εκεί που διαολόστελνα τον εαυτό μου για την απερισκεψία  μου και για την ελαφρότητα των επιλογών μου, πέρασα δίπλα από ένα υπόγειο όπου είδα μία ανοικτή πόρτα. Μέσα στο μικροσκοπικό δωμάτιο ήταν πέντε αλλοδαποί. Είχανε αφήσει στην πόρτα τα παπούτσια τους. Μαζεμένοι γύρω από ένα στενόμακρο τραπέζι, με λίγα πιάτα  και  ελάχιστα τρόφιμα, μιλούσανε και γελούσανε. Λαμπερά μάτια  και λευκά καθαρά δόντια. Παρότι ήταν στενά και μίζερα αυτοί ήταν  χαμογελαστοί. Πού  και πώς τους χώρεσε όλους ; Ποιος ξέρει τι κουπί τράβηξαν όλη την ημέρα και με πόσο πείσμα  για να ζήσουνε έτσι; Ένοιωσα  παράξενα και  ο θυμός μου εξαφανίστηκε. Αντικρίζοντας την αισιοδοξία αυτών των ανθρώπων που δοκιμάζονται καθημερινά πολύ πιο πολύ από εμένα, ένιωσα μικρή και ασήμαντη. Φτάνοντας μετά σπίτι, είδα ότι μία από τις αποθήκες της πολυκατοικίας μου είχε μετατραπεί σε γκαρσονιέρα. Χωρίς νερό και τουαλέτα. Και εκεί ζούσανε άλλοι αλλοδαποί.
Είδα ότι κάποιοι, με λιγότερα από εμένα ,δεν πτοούνται τόσο εύκολα. Δεν λυγίζουνε μπροστά στις δυσκολίες. Η ακρίβεια δεν διαλέγει. Είναι για όλα τα στρώματα. Η ανεργία χτυπάει σε όλα τα επίπεδα .Η ανασφάλεια μας κυριεύει αλλά ..αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα από εμάς. Μακριά από την χώρα τους  ζούνε σε  συνθήκες απαράδεκτες, δίχως ένα προσωπικό τους χώρο και όμως χαμογελάνε στωικά .Ζούνε ενώ έχουνε ελάχιστες προοπτικές. Ορθοποδούνε μέσα σε μία χώρα που δεν προστατεύει ούτε τα δικά της παιδιά από την φτώχια και την μιζέρια. Στην Ελλάδα   που πλησιάζει απειλητικά την γραμμή από όπου θα χάσει  την διεθνή  χρηματοπιστωτική της αξιοπιστία . Στην Ελλάδα μας, που εξαθλιώνει τους Έλληνες εργαζόμενους αλλά παράλληλα λειτουργεί και με μαύρη εργασία .
 Πολλά είναι τα ερωτηματικά που συνδέονται με την αύξηση των μεταναστών στην χώρα μας. Δώσανε λύσεις σε μερικά επαγγέλματα, αλλά ο αυξημένος τους αριθμός προκαλεί  μία σειρά από προβλήματα. Η Ελλάδα ,σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν έχει χαράξει μεταναστευτική πολιτική και δεν έχει την κατάλληλη υποδομή για να δεχτεί άλλους.
Θα γίνει η Ελληνοποίηση των παιδιών που έχουν γεννηθεί και διαμένουν στην Ελλάδα με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες;
Η πλατεία Βικτωρίας έχει καθιερωθεί πλέον ως ο χώρος όπου Αφρικανοί και Πακιστανοί πλανόδιοι έμποροι πωλούν την πραμάτεια τους;
Τους έδιωξε ποτέ κανείς;
Στην Γαλλία, που δέχτηκε πάρα πολλά μεταναστευτικά κύματα,  βρίσκεται σε εξέλιξη μια κυβερνητική πρωτοβουλία για τον ορισμό της εθνικής ταυτότητας. Μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση οργανώνει μια ημέρα απεργίας με τίτλο «24 ώρες χωρίς εμάς»: την ημέρα αυτή οι μετανάστες θα μείνουν στο σπίτι, για να δείξουν τι θα συμβεί αν σταματήσουν να εργάζονται και να καταναλώνουν. Στην Ιταλία,  βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση ΄΄Λευκή κορδέλα΄΄ ( υπάλληλοι του δήμου  επισκέπτονται τα σπίτια των ξένων κατοίκων και οδηγούν στο αεροδρόμιο όσους δεν έχουν νόμιμη άδεια παραμονής) .Εκεί  όπως και στις περισσότερες άλλες δυτικές χώρες, αν δεν θα υπάρχει κανείς για να κάνει τις βρώμικες και επικίνδυνες δουλειές(καθαρισμός των σπιτιών από τον τοξικό αμίαντο) θα δημιουργηθεί  μεγάλο πρόβλημα.
Για αυτούς δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του Συντάγματος :ισότητα, ισονομία, ισοπολιτεία και ούτε το άρθρο 21, ίση αμοιβή για ίση εργασία. Ή Ελλάδα μας ζει πλέον χρησιμοποιώντας στην μαύρη εργασία πάνω από 500.000 μετανάστες. Ποιός μπορεί να ξεχάσει τα ολυμπιακά έργα και τους τόσους θανάτους αλλοδαπών για την τελμάτωση αυτών των έργων;
 Φτάνοντας στο σπίτι μου με το καροτσάκι γεμάτο και τις τσέπες μου άδειες  αναλογίστηκα πώς τα 60 ευρώ που κάνανε φτερά θα είχανε εντελώς άλλη τύχη  και άλλη αξία για αυτούς τους ανθρώπους.

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Για την ταχεία πρόσληψη 300 νοσηλευτών για ενεργοποίηση κλινών ΜΕΘ




Δυο ενδεχόμενα εξετάζει το υπουργείο Υγείας για την ταχεία πρόσληψη 300 νοσηλευτών, για να δοθεί η δυνατότητα να ενεργοποιηθούν οι 95 ανενεργές κλίνες ΜΕΘ.
1.Το πρώτο ενδεχόμενο  είναι να γίνει χρήση του άρθρου 10 του ν. 3329/2005 που επιτρέπει την -εκτός ΑΣΕΠ- πρόσληψη προσωπικού με μοναδικό κριτήριο την ανεργία. Το συγκεκριμένο άρθρο ορίζει ότι  σε  κάθε ΔΥΠΕ είναι δυνατόν να καταρτίζονται κατάλογοι επικουρικού προσωπικού για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. Στους καταλόγους αυτούς εγγράφονται όσοι κατέχουν αντίστοιχο τίτλο σπουδών και είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ή απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. Στην επιλογή προηγούνται οι άνεργοι και η προτεραιότητα μεταξύ αυτών καθορίζεται από τη σειρά εγγραφής τους στον ΟΑΕΔ. Οι πτυχιούχοι υποψήφιοι που εγγράφονται στους καταλόγους αυτούς δεν πρέπει να κατέχουν τον τίτλο σπουδών τους περισσότερο από δέκα έτη και δεν μπορούν να παραμείνουν στον κατάλογο περισσότερο από πέντε έτη.
Το προσωπικό προσλαμβάνεται για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, το χρονικό διάστημα της οποίας δεν μπορεί να είναι μικρότερο των έξι μηνών και μεγαλύτερο του ενός έτους, ορίζεται δε στη σύμβαση που συνάπτει ο εργαζόμενος με τον φορέα στον οποίο θα απασχοληθεί. Ο χρόνος της απασχόλησης υπολογίζεται ως χρόνος προϋπηρεσίας και θεωρείται προσόν (θα μοριοδοτείται) στις διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ για την κατάληψη μόνιμης θέσης σε αντίστοιχο κλάδο στο δημόσιο τομέα.
Το προσωπικό που προσλαμβάνεται αμείβεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για το προσωπικό με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου των ίδιων φορέων
2.Το δεύτερο ενδεχόμενο -και πιο πιθανό -είναι η πρόσληψη των 300 έκτακτων νοσηλευτών στα νοσοκομεία να γίνει από τους κυλιόμενους πίνακες του ΑΣΕΠ. Το προσωπικό θα προσληφθεί από τους κυλιόμενους πίνακες του ΑΣΕΠ της προκήρυξης 5Κ/2008. Στην περίπτωση αυτή το ΑΣΕΠ θα είναι σε θέση να διαθέσει το προσωπικό μέσα σε περίπου 20 ημέρες.
 Οι κυλιόμενοι πίνακες περιλαμβάνουν μη διοριστέους παλαιότερων διαδικασιών πρόσληψης με σειρά προτεραιότητας, οι οποίοι διορίζονται σε μόνιμες θέσεις μετά από αίτημα των φορέων προς το ΑΣΕΠ.
Το προσωπικό που θα προσληφθεί θα δώσει τη δυνατότητα στα νοσοκομεία να κάνουν  μία εσωτερική ανακατανομή, προκειμένου ένα πιο έμπειρο προσωπικό να έχει τη δυνατότητα να μετακινηθεί από άλλες μονάδες του νοσοκομείου στις ΜΕΘ και το καινούργιο προσωπικό να πάει στα τμήματα από τα οποία μετακινήθηκαν οι νοσηλευτές.
Σημειώνουμε ότι τα κονδύλια για την ταχεία πρόσληψη προέρχονται, για τους μεν 200 νοσηλευτές από αντίστοιχα κονδύλια  του ΚΕΕΛΠΝΟ και για τους   υπόλοιπους 100 από άλλα κονδύλια του Υπουργείου Υγείας.
Αν και η τελική απόφαση αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες , όσο καθυστερεί να τη λάβει το Υπουργείο, τόσο γίνεται άπιαστο όνειρο να ανοίξουν οι 95 κλίνες ΜΕΘ μέχρι το τελος του Δεκεμβρίου.



Αποδεσμεύτηκε ο λογαριασμός μισθοδοσίας των εργαζομένων του "Λαϊκού" Νοσοκομείου


Από ανακοίνωση  δελτίου τύπου του Υπουργείου Υγείας:

Στις 24-11-2009 η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενημερώθηκε από τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό» ότι του επιδόθηκε κατασχετήριο ύψους 2,5 εκ. ευρώ από την εταιρεία OCTAPΗΑRMA Hellas S.A, καθώς και ότι η ως άνω εταιρεία προχώρησε σε συντηρητική κατάσχεση λογαριασμών του νοσοκομείου στις τράπεζες Εθνική και Πειραιώς.
Επειδή ο λογαριασμός της Εθνικής Τράπεζας αφορούσε και μισθοδοσία προσωπικού έγιναν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου άμεσες ενέργειες- επαφές τόσο με τον Υποδιοικητή της Εθνικής όσο και με το Νομικό Σύμβουλο της εταιρείας για την άμεση ρύθμιση του ζητήματος. Παράλληλα ενημερώθηκαν η ΑΔΕΔΥ , η ΠΟΕΔΗΝ, ο Διοικητής του νοσοκομείου και το Σωματείο Εργαζομένων.
Σήμερα στις 12: 00 η Εθνική Τράπεζα ενημέρωσε το Υπουργείο ότι αποδέσμευσε τον εν λόγω λογαριασμό του νοσοκομείου αφού η εταιρεία κατέθεσε εξώδικη δήλωση παραίτησης από την διαδικασία κατάσχεσης .
Όπως έχει ανακοινωθεί έχει ήδη συγκροτηθεί από τα Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Επιτροπή προκειμένου να υπάρξει ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων μέχρι το τέλος του έτους.




Πηγή:ΑΠΕ

 

24ΩΡΗ απεργία των γιατρών στα νοσοκομεία της Ηπείρου




Για 24ωρη προειδοποιητική  απεργία στις 30 Νοεμβρίου στα Νοσοκομεία της Ηπείρου καλεί η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ)

Σε εκτενέστατη ανακοίνωση (κάντε κλικ στις εικόνες) , το ΔΣ της ΕΙΝΗ μεταξύ άλλων αναφέρει, ότι οξύτατες διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα των απλήρωτων εφημεριών και των περικοπών αμοιβών εφημερίας στα νοσοκομεία της Ηπείρου. Συγκεκριμένα πλην των εφημεριών Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου, δεν έχουν πληρωθεί εφημερίες και του  Αυγούστου στα Νοσοκομεία "Χατζηκώστα" των Ιωαννίνων, Άρτας, Φιλιατών.
Στα νοσοκομεία αυτά δεν έχει γίνει ούτε εκκαθάριση των αναδρομικών των εφημεριών του 2009 βάσει του νέου μισθολογίου των γιατρών.
Με τη νέα ρύθμιση για το πλαφόν (6443 ευρώ) βελτιώνεται η κατάσταση, αλλά υπάρχουν και νοσοκομεία (πχ. Λευκάδα ), που υπάρχουν γιατροί σε άκρως υποστελεχωμένα τμήματα που υπερβαίνουν και το νέο πλαφόν!!
Η ΕΙΝΗ ζητά από τις τριμελείς επιτροπές των γιατρών σε κάθε νοσοκομείο να ελέγχουν τις θέσεις που προκηρύσσονται, δεδομένου ότι προεκλογικά έγιναν ρουσφετολογικές παρεμβάσεις από κυβερνητικούς παράγοντες και αλλοιώθηκαν οι αποφάσεις της κοινής επιτροπής προσλήψεων.
Τέλος η ΕΙΝΗ καλεί τις Γενικές Συνελεύσεις των Νοσοκομείων
*Να οργανώσουν σωστά την 24ωρη προειδοποιητική απεργία της 30Ης Νοεμβρίου 2009.
*Να αποφασίσουν επίσχεση εργασίας από τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη για τη πληρωμή των εφημεριών.
*Όσο δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες καθορισμού του νέου πλαφόν και πληρωμής των δεδουλευμένων, να κατατεθούν προγράμματα εφημερίας Δεκεμβρίου που δεν θα υπερβαίνουν το ποσό των 5147 ευρώ μικτά μαζί με τις τακτικές αποδοχές για κάθε γιατρό