Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Απεργία πείνας μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων για να τους επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό Ν. Πρέβεζας καλεί όλους τους υπεύθυνους της σημερινής κυβέρνησης και συγκεκριμένα το Υπουργείο Εξωτερικών να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν άμεσα για την άρση του συνεχιζόμενου αποκλεισμού της Γάζας.Οι Αιγυπτιακές Αρχές συνεχίζουν να απαγορέυουντην προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και δεν επιτρέπουν την είσοδο μελών Μη Κυβερνητικών και Ανθρωπιστικών Οργανώσεων από το συνοριακό φυλάκιο της Ράφα.

Εδώ και δυο μήνες στο συνοριακό φυλάκιο της Ράφα ανάμεσα σε εννέα άτομα βρίσκεται ο Έλληνας συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας Νίκος Μπόλος και η γιατρός Αγγλίδα σύζυγός του Σόνια Ρούμπιν με ακόμη εφτά άτομα οι οποίοι περιμένουν να τους δοθεί άδεια εισόδου για τη Γάζα. Ξεκίνησαν από τις 19/5/2009 απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη αυτή καθυστέρηση. Μια ημέρα αργότερα όμως οι Αιγυπτιακές Αρχές κατάφεραν να μπλοκάρουν τα έξι άτομα σε σημείο ελέγχου (μπλόκο) και να τους απομακρύνουν. Την απεργία πείνας συνεχίζουν ο Έλληνας Νίκος Μπόλος, η Βρεταννίδα Σόνια Ρούμπιν και ο Βρετανός γιατρός Ομάρ Μανκούς.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση,την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κάιρο , την Πρεσβεία της Αιγύπτου στην Ελλάδα , όλα τα Ελληνικά κόμματα και οργανώσεις και τα ΜΜΕ να ασκήσουν πίεση προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς την κυβέρνηση της Αιγύπτου, ώστε να επιτραπεί η είσοδος των συγκεκριμένων ανθρώπων που συνεχίζουν για έκτη συνεχή ημέρα απεργία πείνας.Καθώς και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας και των μελών των ανθρωπιστικών οργανώσεων και φορέων στη Γάζα.Ο ελληνικός λαός πρόσφερε χρήματα, φάρμακα, ρούχα, από το υστέρημα του και παρακολουθεί με αγωνία αν τελικά η ανθρωπιστική βοήθεια φτάσει στους Παλαιστίνιους.Κανείς δεν έχει δικαίωμα να εμποδίζει αυτή την προσφορά στο λαό της Γάζας.

Οι απεργοί πείνας απέστειλαν την παρακάτω δήλωση:

"Διαμαρτυρόμαστε για τις επιλογές των Αιγυπτιακών αρχών στήριξης των στενών κυβερνητικών τους συμφερόντων απόλυτα παραλλήλων με αυτά του Ισραηλινού κράτους ενάντια στο διεθνή νόμο περί ανθρωπιστικής βοήθειας και σε όποια ανθρωπίνως αποδεκτή ηθική.Αφού εξαντλήσαμε όλα τα μέσα συμπεριλαμβανομένης και της διαμεσολάβησης των πρεσβειών μας προσφεύγουμε σε απεργία πέινας ζητώντας το αυτονόητο, μη πάιρνοντας πολιτική θέση στο Παλαιστινιακό, να μας επιτραπέι η έισοδος στη λωρίδα της Γάζας ώστε να επιτελέσουμε το ανθρωπιστικό μας έργο βοηθώντας τον Παλαιστινιακό λάο , θύμα στη διεθνή πολιτική αρρένα"

Έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ για το κόστος μιας γέννας.(ΑΠΕ)

Το συνολικό κόστος μίας γέννας παραμένει τεράστιο εξαιτίας των αμοιβών των γιατρών και των εξόδων μαιευτηρίου, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ενωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής για 148 γέννες σε ιδιωτικές και δημόσιες κλινικές από όλη την Ελλάδα από γυναίκες που έχουν αφήσει μηνύματα σε διάφορα ηλεκτρονικά fora στα θέματα συζήτησης σχετικά με τη γέννα.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ υπολόγισε ότι το συνολικό κόστος μίας γέννας στα ιδιωτικά μαιευτήρια, το μέσο συνολικό κόστος της γέννας (έξοδα μαιευτηρίου, γιατρού και μαίας) ήταν 4.372 ευρώ, ενώ η κατώτερη τιμή που αναφέρθηκε ήταν 1.800 ευρώ και η μέγιστη 9.050 ευρώ.

Από τα στοιχεία της ένωσης προκύπτει ότι από τις 148 περιπτώσεις που ερευνήθηκαν (σε δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια):

- 16% των γυναικών πλήρωσε ποσά κάτω των 1.000 ευρώ,

- 59% των γυναικών πλήρωσε από 1.000 μέχρι 1.999 ευρώ,

- 18% των γυναικών πλήρωσε από 2.000 μέχρι 2.999 ευρώ,

- 7% των γυναικών πλήρωσε από 3.000 ευρώ και πάνω.

Η μέγιστη αμοιβή γιατρού που αναφέρθηκε ήταν 4.000 ευρώ, ενώ η κατώτερη, 700 ευρώ (και οι δύο σε δημόσιο νοσοκομείο). Οι τιμές δεν συμπεριλαμβάνουν τα ποσά που δόθηκαν σαν "δώρο" σε μαιευτήρες δημόσιων μαιευτηρίων που δεν ζήτησαν "φακελάκι".

Πολλοί γιατροί έχουν διαφορετικές τιμές με ή χωρίς απόδειξη (σημειώνεται ότι οι γιατροί του δημοσίου δεν μπορούν να δώσουν απόδειξη) ενώ λίγοι γιατροί δεν χρεώνουν για τις επισκέψεις των εγκύων, που κυμαίνονται από 30 ευρώ μέχρι 100 ευρώ.

Στα ιδιωτικά μαιευτήρια, ο μέσος όρος της αμοιβής του γιατρού ήταν 1.773 ευρώ (1.811 ευρώ, αν συμπεριληφθεί και ξεχωριστή αμοιβή της μαίας). Από τις γυναίκες που γέννησαν σε ιδιωτικά μαιευτήρια:

- 8% πλήρωσαν κάτω των 1.000 ευρώ,

- 54% πλήρωσαν από 1.000 μέχρι 1.999 ευρώ,

- 25% πλήρωσαν από 2.000 μέχρι 2.999 ευρώ,

- 13% πλήρωσαν άνω των 3.000 ευρώ.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ σημειώνει ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί ο αντίστοιχος μέσος όρος αμοιβής γιατρού στα δημόσια μαιευτήρια γιατί πολλές γυναίκες που γέννησαν σε δημόσιο μαιευτήριο δεν πλήρωσαν τον γιατρό ή έδωσαν μόνο ένα συμβολικό ποσό σαν "δώρο".

Στα ιδιωτικά μαιευτήρια ο γιατρός μπορεί να ορίσει την αμοιβή του και να την συμφωνήσει με την μέλλουσα μητέρα και ενώ, όπως σημειώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ, ''είναι κοινός τόπος πως η αμοιβή του γιατρού για τα ιδιωτικά μαιευτήρια κοστίζει όσο και το δωμάτιο, η έρευνα μας το διαψεύδει'', κι αυτό διότι από τα στοιχεία προκύπτει ότι:

- το 71% των γυναικών πλήρωσαν λιγότερο τον γιατρό από το κόστος του δωματίου,

- το 19% των γυναικών πλήρωσαν το γιατρό ακριβώς 'όσο και το δωμάτιο', και

- το 10% των γυναικών πλήρωσαν το γιατρό περισσότερο από το κόστος του

δωματίου.

Αναφορικά με τις τιμές των μαιευτηρίων, ένα μήνα νωρίτερα πραγματοποίησε η ένωση σχετική έρευνα (υπάρχει στο http://ekpizo.gr/blog/archives/268), με τα ακόλουθα αποτελέσματα (οι τιμές αναφέρονται για ένα σύνολο 4 διανυκτερεύσεων για φυσιολογικό τοκετό και 5 διανυκτερεύσεων για τοκετό με καισαρική τομή):

- Δημόσια μαιευτήρια: από 300 ευρώ μέχρι 650 ευρώ,

- Ιδιωτικά μαιευτήρια: από 1.000 ευρώ μέχρι 13.000 ευρώ.

Εν κατακλείδι, το συνολικό κόστος μίας γέννας στα ιδιωτικά μαιευτήρια, το μέσο συνολικό κόστος της γέννας (έξοδα μαιευτηρίου, γιατρού και μαίας) ήταν 4.372 ευρώ, ενώ η κατώτερη τιμή που αναφέρθηκε ήταν 1.800 ευρώ και η μέγιστη 9.050 ευρώ.

Συγκεκριμένα, από τις γυναίκες που γέννησαν σε ιδιωτικά μαιευτήρια:

- 3% πλήρωσαν κάτω των 2.000 ευρώ,

- 11% πλήρωσαν από 2.000 μέχρι 2.999 ευρώ,

- 38% πλήρωσαν από 3.000 μέχρι 3.999 ευρώ,

- 47% πλήρωσαν από 4.000 ευρώ και πάνω.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ σημειώνει ότι ''ο παράνομος χρηματισμός των ιατρών είναι μεγάλη πληγή για το σύστημα υγείας στην Ελλάδα. Είναι και μεγάλο πλήγμα για την τσέπη των καταναλωτών. Πολλοί καταναλωτές αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι το "φακελάκι" δεν θα τους προσφέρει μια καλύτερη γέννα και θέλουν αυτή η πρακτική να σταματήσει γιαυτό και ζητάμε να τεθεί τέλος στις παράνομες αμοιβές των ιατρών στα δημόσια μαιευτήρια, και τέλος στις υπέρογκες χρεώσεις και εκμετάλλευση από ιδιωτικούς γιατρούς και μαιευτήρια για τις μέλλουσες μητέρες''.

Ο χρόνος διεξαγωγής της έρευνας ήταν από τον Απρίλιο 2007 μέχρι και τον Μάρτιο 2009 και όπως σημειώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ, τα fora που παρακολούθησε ήταν: http://www.parents.gr, http://www.mammyland.com, http://www.familyclub.gr και το blog, http://www.ekpizo.gr/blog.

Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

«Διαμαρτυρία» με το πεντάλ στην Πρέβεζα!

Από το Epirus Gate


Την δική τους…ποδηλατική διαμαρτυρία έκαναν περίπου 100 ποδηλατες μέλη της κίνησης Φίλων Ποδηλάτου που ιδρύθηκε πριν από λίγο καιρό στην Πρέβεζα. Μικροί και μεγάλοι ποδηλάτες συναντήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στην Πλατεία Ανδρούτσου και έκαναν την βόλτα τους σε ποδηλατόδρομους που δεν έχουν ακόμη διανοιγεί. Η κίνηση φίλων του ποδηλάτου Πρέβεζας που συστήθηκε τον Απρίλιο από κατοίκους της Πρέβεζας και φίλους του ποδηλάτου σε μηνιαία βάση θα διεκδικεί, θα απαιτεί και θα κάνει ποδηλατοπορείες ώστε η κοινωνία και οι φορείς να κατανοήσουν την σπουδαιότητα της μετακίνησης με ποδήλατο.Ο Δήμος Πρέβεζας από την πλευρά του –σε συνεργασία με τον γνωστό συγκοινωνιολόγο Θάνο Βλαστό-ετοιμάζει ολοκληρωμένο Δίκτυο Ποδηλατόδρομων όχι μόνο μέσα στην πόλη αλλα και στην Αρχαία Νικόπολη και τις παραλίες της περιοχής.

Ένα εύκολο πρόβλημα.

Αναγκαζόμαστε μερικές φορές να παρεμβαίνουμε για τα αυτονόητα.

Ξανά λοιπόν με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουνοι ιατροί υπαίθρου, που πραγματοποιούν τη θητεία τους στο ΚΥ Πάργας του Νομού Πρεβέζης, κάθε φορά που συνοδεύουν διακομιδές περιστατικών με ασθενοφόρα του ΚΥ Καναλακίου του ίδιου νομού.

Τι συμβαίνει λοιπόν;
Αφού οι γιατροί παραδώσουν στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας το περιστατικό, το ασθενοφόρο δεν επιστρέφει τους γιατρούς στη βάση τους, δηλαδή στο ΚΥ Πάργας, αλλά τους αφήνει σε ένα χωριό, 20 χιλιόμετρα μακρυιά από τη βάση τους!!!

Με αποτέλεσμα οι γιατροί να περιφέρονται στο δρόμο με την ιατρική ποδιά και πιθανά τον απινιδωτή στα χέρια , ταλαιπωρημένοι, ψάχνοντας για κάποιο ταξί, για να τους επιστρέψει στο ΚΥ Πάργας, επιβαρυνόμενοι και με τα έξοδα επιστροφής τους (τα οποία τους τα επιστρέφουν 2-3 μήνες μετά).

Κύριε Διοικητά του Νοσοκομείου Πρέβεζας , νομίζουμε ότι δεν είναι δύσκολο να δώσετε εντολή να επιστρέφει το ασθενοφόρο τους γιατρούς του ΚΥ Πάργας στη βάση τους μετά από κάθε διακομιδή.

Για τις κρίσεις προϊσταμένων.

Με εγκύκλιό του προς όλες τις υπηρεσίες και τα ΝΠΔΔ , το υπουργείο εσωτερικών ζητά πληροφορίες για την έκταση εφαρμογής του νέου συστήματος επιλογής προϊσταμένων σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 84-86 του Υπαλληλικού Κώδικα.

Συγκεριμένα η εγκύκλιος αναφέρει:
" Προκειμένου η υπηρεσία μας να είναι ενήμερη για την έκταση εφαρμογής του νέου συστήματος επιλογής προϊσταμένων παρακαλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες διοικητικού ή προσωπικού των Υπουργείων, των Γενικών & Ειδικών Γραμματειών, των Περιφερειών και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων να αποστείλουν στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης – Γενική Διεύθυνση Κατάστασης Προσωπικού – Διεύθυνση Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, το αργότερο έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2009, συμπληρωμένες τις συνημμένες καταστάσεις παρέχοντας αριθμητικά στοιχεία για τους Προϊσταμένους Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων, Τμημάτων κι αυτοτελών γραφείων ή αντιστοίχου επιπέδου οργανικών μονάδων, όπως αυτές προβλέπονται από τις οικείες οργανικές διατάξεις."


η εγκύκλιος εδώ


Μερικά ερωτήματα για τη διοίκηση του Νοσοκομείου Σερρών.

Πριν όμως τα ερωτήματα, να παραθέσουμε τα γεγονότα:

Η διοικήτρια του Νοσοκομείου Σερρών αποφάσισε ότι για την εύρρυθμη λειτουργία του ακτινολογικού εργαστηρίου του Νοσοκομείου Σερρών αλλά και των αντίστοιχων εργαστηρίων των Κέντρων Υγείας τοιυ νομού χρειάζεται ένας"Συντονιστής".

"Παρέκαμψε" λοιπόν Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, Διευθυντή τομέα, Διευθυντή Τμήματος, Προϊστάμενο Τμήματος,Υπεύθυνο Τμήματος και αποφασίζει την ανάθεση αυτού του "Συντονισμού" σε έναν αναπληρωτή διευθυντή ειδικότητας ακτινοδιαγνωστικής στο Νοσοκομείο.

Και τώρα τα ερωτήματα:

1.Με τίνος εισήγηση έγινε η ανάθεση;

2.Σε ποια νομοθετική ρύθμιση στηρίζει την συγκεκριμένη απόφαση;

3.Με ποια κριτήρια προκρίθηκε ο συγκεκριμένος γιατρός έναντι άλλων;

4.Αληθεύουν επίσης τα παρακάτω:

α. ότι μια από τις πρώτες ενέργειές της ήταν η τοποθέτηση εργαζόμενης υπαλλήλου κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (υπάλληλος αποθήκης) ώς γραμματέως διοικητή;

β. ότι η άδεια λειτουργίας του ακτινολογικού εργαστηρίου του Nοσοκομείου Σερρών έχει λήξει εδώ και δυο έτη και δεν έχει ανανεωθεί;

γ. ότι κανένα από τα ακτινολογικά εργαστήρια των Κέντρων Υγείας του Νομού Σερρών δεν έχει άδεια λειτουργίας και παρόλα αυτά λειτουργούν;

δ. ότι για το χειρισμό της κινητής μονάδας μαστογράφου αντί για τεχνολόγο ακτινολόγο προσελήφθη τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων.

ε. ότι δεν έχει χορηγηθεί πιστοποιητικό πυρασφάλειας τόσο στο Νοσοκομείο Σερρών , οσο και στα Κέντρα Υγείας του Νομού;

Ευχαρίστως θα δημοσιεύαμε οποιαδήποτε απάντηση.

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Υπουργείο Υγείας προς Νοσοκομεία: εκκαθαρίστε τις αποδοχές χωρίς πλαφόν!


Από το Ygeianet.




Με το 70311/26-5-09 έγγραφο (κλικ στην ανωτέρω εικόνα) ο Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος καλεί τις Διοικήσεις να καταβάλουν χωρίς περικοπές μισθούς και εφημερίες, διότι επίκειται νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά στον προσδιορισμό του ανωτάτου ύψους αποδοχών των Δημοσίων Λειτουργών.

Παρατηρήσεις:

1.- Το έγγραφο, ενώ αναφέρεται σε αποζημίωση εφημεριών, χρησιμοποιεί τον όρο "επίδομα εφημέρευσης", πράγμα όχι μόνο αποπροσαντολιστικό, αλλά και επικίνδυνο. Ως γνωστόν το Εκτακτο Συνέδριο της ΟΕΝΓΕ έγινε πέρσι τον Ιούνιο προκειμένου να εξαναγκάσει τους θιασώτες του "επιδόματος εφημέρευσης" Τσούκαλο και Λαοπόδη να πάψουν το παιχνίδι με τα επιδόματα και να διεκδικηθούν από το νοσοκομειακό κίνημα αυξημένοι Βασικοί Μισθοί.

2.- Το έγγραφο προφανώς δεν έχει καμία ισχύ για τα Εντελλόμενα και τους Επιτρόπους του Ελεγκτικού. Έχει ισχύ για τα λογιστήρια των Νοσοκομείων τα οποία οφείλουν να εκκαθαρίσουν εφημερίες χωρίς περικοπές πλαφόν και να τα προωθήσουν στις δύο παραπάνω υπηρεσίες. Εκεί βεβαίως θα προκύψει ένσταση και διαφωνία, εαν δεν έχει υπάρξει σύντομα η αναφερόμενη νομοθετική ρύθμιση. Σε περίπτωση διαφωνίας τα εντάλματα θα αποσταλούν στο Ι΄ Τμήμα του Ελεγκτικού για οριστική επίλυση. Τούτο μπορεί να σημάνει καθυστέρηση πολλών μηνών μέχρις ότου το Τμήμα συνεδριάσει και εκδόσει απόφαση.

3.- Το έγγραφο δεν κάνει καμιά αναφορά ανδρομικότητας, εαν δηλαδή η νομοθετική ρύθμιση του Υπ. Οικονομικών θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου ή από την ημερομηνία που θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ. Στη δεύτερη περίπτωση οι γιατροί που έχουν υπερβάσεις πλαφόν πρέπει να προσφύγουν δικαστικά προκειμένου να τις εισπράξουν, αλλά και τα εντάλματα θα πρέπει να επιστραφούν στα Νοσοκομεία, ώστε να γίνουν περικοπές.

4.- Το έγγραφο κάνει λόγο σε "προσδιορισμό του ανωτάτου ύψους αποδοχών των Δημοσίων Λειτουργών" ένω είναι γνωστό ότι ζήτημα πλαφόν σύμφωνα με το νόμο 3205/2003 υφίσταται μόνο στις αποδοχές των γιατρών ΕΣΥ.

5.- Το έγγραφο αποδεικνύει ότι είναι ανοησίες όσα ισχυρίζεται ο Τσούκαλος πως δεν υπάρχει ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης του πλαφόν και πως όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο επιδίδονται σε παραπληροφόρηση.

6.- Σε κάθε περίπτωση το εν λόγω έγγραφο δεν αναιρεί την ορθή απόφαση της ΟΕΝΓΕ να κατατεθούν τον Ιούνιο προγράμματα εφημεριών, τα οποία θα συνταχθούν με τους νέους βασικούς μισθούς και το ισχύον πλαφόν των 5140 ευρώ. Τα προγράμματα αυτά σε πολλές περιπτώσεις επαρχιακών νοσοκομείων δεν καλύπτουν όλο το μήνα και θα προκαλέσουν προβλήματα, αποτελούν όμως το μόνο ισχυρό μέσον πίεσης, ώστε μόλις ανοίξει η Βουλή να ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση με αναδρομική ισχύ.

Δημήτρης Βαρνάβας

Ευθύνες σε δυο γιατρούς για το θάνατο εγκύου στο "Βενιζέλειο"

Από την καθημερινή εφημερίδα της Κρήτης "Πατρίς".

“Καίει” 2 γιατρούς η ΕΔΕ

Ευθύνες για τον θάνατο της εγκύου στο Βενιζέλειο

Δύο γιατρούς του Βενιζελείου, που έπρεπε να βρίσκονται στο νοσοκομείο, εκείνοι όμως εφημέρευαν τηλεφωνικά από το σπίτι τους, “καίει” το πόρισμα της ΕΔΕ, για το θάνατο της 33χρονης Μαρίας Θεοδοσάκη και του μωρού της, που δεν πρόλαβε να γεννηθεί.

Την άτυχη γυναίκα, όπως προκύπτει από το πόρισμα, εξέταζαν οι νέοι και άπειροι ειδικευόμενοι, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να διαγνώσουν το σοβαρό πρόβλημα υγείας της 33χρονης, ούτε να κρατήσουν στη ζωή εκείνη και το παιδί της.

Πιο αναλυτικά.

Εφημερία από το σπίτι τους και από το τηλέφωνο, έκαναν την μοιραία νύχτα της 27ης Απριλίου δύο ειδικευμένοι γιατροί-επιμελητές της Μαιευτικής Κλινικής του Βενιζελείου οι οποίοι είχαν αφήσει στα χέρια των νέων και άπειρων ειδικευόμενων συναδέλφων τους την τύχη της 33χρονης Μαρίας Θεοδωσάκη και του μωρού της, που δεν πρόλαβε να γεννηθεί.

Το απόλυτο μπάχαλο που υπήρχε στο νοσοκομείο περιγράφεται στο πόρισμα της ΕΔΕ, που παρέδωσε χθες ο αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Μελισσάς στον διοικητή της ΔΥΠΕ.

Σύμφωνα με αυτό δύο γιατροί ενώ εφημέρευαν δεν βρίσκονταν στο νοσοκομείο.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της Μαιευτικής Κλινικής Γιάννης Στρατάκης αν και είχε εφημερία απουσίαζε από το νοσοκομείο λόγω... αυχενικού.

Ωστόσο ο ίδιος, είχε δηλώσει κατηγορηματικά στην “Π” ότι εξέτασε τη γυναίκα τα ξημερώματα, μετά από ένα τοκετό που είχε.

Ο κ. Στρατάκης δεν είχε ενημερώσει το νοσοκομείο για την απουσία του, είχε όμως συνεννοηθεί με μια συνάδελφό του επιμελήτρια που είχε εφημερία ετοιμότητας, δηλαδή νόμιμα εφημέρευε από το σπίτι της να τον αντικαταστήσει αν προκύψει κάτι επείγον.

Εκείνη τη βραδιά αν και εφημέρευε απουσίαζε επίσης ο επιμελητής ακτινολόγος.

Η λειτουργία του τμήματος είχε “πέσει στους ώμους” δύο ειδικευόμενων γιατρών.

Σύμφωνα με το πόρισμα, και με βάση τα όσα είπαν στην ΕΔΕ, η 33χρονη εισήχθη στο νοσοκομείο με έντονους πόνους τους οποίους απέδωσαν σε συσπάσεις.

Μίλησαν με την ιδιώτη γιατρό που την παρακολουθούσε, η οποία όπως ανέφεραν τους είπε να ελέγξουν την καρδιά του μωρού που χτυπούσε κανονικά.

Η γιατρός όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πίστεψε ότι το πρόβλημα της εγκύου ήταν παθολογικό και όχι γυναικολογικό.

Στη συνέχεια οι ειδικευόμενοι επικοινώνησαν με τον κ. Στρατάκη και του είπαν ότι οι πόνοι συνεχίζονταν ο γιατρός, συνέστησε συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή εκτιμώντας ότι ο πόνος είχε σχέση με τις συσπάσεις.

Η 33χρονη συνέχιζε να υποφέρει και να ζητάει βοήθεια. Ο χειρουργός που την είδε σκέφθηκε ότι η γυναίκα ίσως υποφέρει από οξεία χολοκυστίτιδα.

Η Θεοδωσάκη στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο ακτινολογικό, για να κάνει υπέρηχο.

Το υπερηχογράφημα έγινε από ειδικευόμενο που βρισκόταν μόλις δύο μήνες στο νοσοκομείο.

Είπε στους γιατρούς: “Δεν φαίνεται να συμβαίνει κάτι αλλά επειδή απουσιάζει ο επιμελητής φέρτε την να την ξαναδούμε το πρωί”.

Το πρωί έσπασαν τα νερά της γυναίκας, έπεσαν πάνω της γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων την πάνε για καισαρική, όμως η 33χρονη πεθαίνει σε λίγα λεπτά από ολική ρήξη μήτρας.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί, λόγω πίεσης και έλλειψης πείρας, σε καμία περίπτωση δεν σκέφθηκαν αυτή την επιπλοκή και δεν προχώρησαν σε ερευνητική λαπαροτομία (τομή στην κοιλιά) που θα έδειχνε τι συμβαίνει αφού ο ανεξήγητος πόνος επέμενε για ώρες.

Όπως έλεγαν από την πρώτη στιγμή μαιευτήρες -γυναικολόγοι με αυτή την κίνηση σήμερα θα ζούσαν και η γυναίκα και το μωρό της.

Νέα διευθύντρια στην Μαιευτική

Στη Μαιευτική του Βενιζελείου, καθήκοντα διευθύντριας αναλαμβάνει σε λίγες ημέρες η επιμελήτρια Α’ της Μαιευτικής του Πανεπιστημιακού Ελπίδα Βαρδάκη.


ΣΧΟΛΙΟ

Κ αι δυστυχώς δεν είναι ένα ...ατυχές μεμονωμένο γεγονός!

Τι μας θυμίζει; Τι μας θυμίζει;


Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Σημεία των καιρών.

Αναδημοσιεύουμε αυτή την ανακοίνωση για πολλούς λόγους.

1ος: γιατί μας συγκίνησε
2ος: γιατί εκφράζει συναισθήματα που γενιούνται στο καθένα μας ,πολλές φορές, στη προσπάθειά μας σαν εργαζόμενοι να κατακτήσουμε, να κερδίσουμε αυτά που δικαιούμαστε σε αυτή τη ζωή και... όχι σε κάποια άλλη.
3ος:γιατί εκφράζει το πιο βαθειά εκμεταλλευόμενο τμήμα της κοινωνίας μας, το πλέον εκμεταλλεύσιμο πολιτικά τμήμα της κοινωνίας (κατά χιλιάδες περνάνε από τα πολιτικά γραφεία των εκάστοτε κυβερνητικών βουλευτών) και ιδιαίτερα νέων ανθρώπων.Τους εργαζόμενους στα προγράμματα stage.
4ος: γιατί θέλουμε και μεις με τη σειρά μας να τους στείλουμε το δικό μας μήνυμα.Παρά τις δυσκολίες, παρά την αθλιότητα και τη μιζέρια που συναντάτε δίπλα σας , μη παραδώσετε τα όπλα.Συνεχίστε να πολεμάτε έστω και με αυτούς τους λίγους που πιστεύουν στον αγώνα.
Ζούμε σε εποχές όπου και για τα αυτονόητα πρέπει να...ματώσεις.

Σωματείο Ασκουμένων Προγράμματος STAGE ΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

18000 απασχολούμενοι σε όλη την Ελλάδα και στην συνέλευση παρών 80 άτομα..

1300 μέλη ενεργά στο Σωματείο μας και παρών στην συνέλευση καμία 35 αριά..

Από τους 1300 εδώ και 4 χρόνια έχουμε δει τις φάτσες των εξακοσίων.. οι άλλοι 700 άφαντοι, ανύπαρκτοι, δεν τους ξέρουμε ούτε φυσιογνωμικά!!

Έδωσαν 10 ευρώ και δεν έκαναν καν τον κόπο να έρθουν έστω και μία φορά σε συνέλευση να δουν από κοντά, ποιοι διάολο είμαστε.. έστω και από περιέργεια!!!

Μαγκάκια και μάγκισες που παρουσιαστήκαν μία φορά και ζήταγαν πορεία με μανία..

και στην πορεία ή κοιμόντουσαν ή δούλευαν... μπράβο σκλάβοι!

Γυναίκες καλλονές που νομίζουν ότι θα μονιμοποιηθούν λόγω ομορφιάς..

Συνάδελφοι ράδιο αρβύλα με διαφορετική πληροφορία κάθε εβδομάδα… χαλαρώστε μονιμοποιηθήκαμε 100 φορές σύμφωνα με τα λεγόμενα σας… αφήστε και κανέναν άλλον να περάσει!!!

Άτομα που υπέγραψαν την σύμβασή τους και δεν ξέρουν καν τα δικαιώματα τους.. δεν ξέρουν τι υπέγραψαν..

Άτομα που επειδή έχουν κάποιo βύσμα, νομίζουν ότι ο πλανήτης γη γυρίζει γύρω από αυτούς...

Τι πρωτότυπο...να έχεις βύσμα σε αυτή την κοινωνία...

Και τι σύνηθες το βύσμα σου να σε γράφει και να σε παραμυθιάζει και εσύ σαν ηλίθιος να ελπίζεις...

Συνάδελφοι που απασχολούνται εδώ και μήνες σε πολιτικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ και κανείς δεν μιλάει! Το μόνο που ξέρετε να κάνατε είναι να κατηγορείτε συνεχώς ανθρώπους που δεν σας φταίνε σε τίποτα και να κρίνετε τον αγώνα του Σωματείου!!

Μας παίρνετε τηλέφωνα και φτάσατε στο σημείο να μας λέτε πριν καν βγει η προκήρυξη, ότι έχουμε διοριστεί ήδη!!

4 χρόνια, καχυποψίας, πονηράδας, αλληλοεξόντωσης, μιζέριας, ψέματος, απάθειας και δήθεν αγωνιστικότητας…

Δεν καταλάβατε ούτε το πιο απλό!!


Ότι οι Συνελεύσεις γινόντουσαν για να μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις ,για το τι μπορούμε να κάνουμε, για το τι πορεία πρέπει να χαράξουμε… καθώς χρειαζόμασταν την πλειοψηφία.. το 51% πάντα με φυσική παρουσία!!! Μια ζωή η ίδια δικαιολογία… δεν μας ενημερώσατε… αλλά όταν βγαίνει καμία ανακοίνωση στο site μας παίρνεται κατευθείαν τηλέφωνο… μήπως δουλευόμαστε???

Θέλετε απλά κάποιους ηλίθιους να τρέχουν μια ζωή για εσάς και εσείς απλά να μας καλείται για να μαθαίνετε τα νέα!! Τι ωραία….

Να βλέπετε πάντα κάποιους να βγαίνουνε μπροστά και εσείς αντί να τους στηρίζετε απλά να τους κοιτάτε!!

Θέλετε με λίγα λόγια Σωματείο χωρίς ενεργά μέλη… ανθρώπους να δουλεύουν για εσάς και εσείς να είστε μέλη του απλά για τα προσχήματα και την καβάντζα.. μήπως τυχόν και γίνει κάτι μέσω του Σωματείου και δεν σας πιάσει..

Βρίζετε τους πάντες και τα πάντα, είστε κατά του πολιτικού κατεστημένου.. πουλάτε μαγκιές ότι θα δώσετε ηχηρό μήνυμα στις εκλογές και στο τέλος σχηματίζεται ουρές έξω από τα πολιτικά γραφεία για να παρακαλέσετε…

Η Αθήνα των 52 υποκαταστημάτων μια ζωή απών… ξέρουμε τους 80 από τους 800!!!

Και από την επαρχία μια ζωή κάποιοι να δίνουν συνέχεια το παρών και να μας στηρίζουν.. γιατί και εκεί υπάρχουν άτομα τα οποία δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο να έρθουν έστω και μία φορά σε Γενική Συνέλευση.. στα 4 χρόνια δικαιολογίες δεν χωρούν!!!

Ούτε καν να βοηθήσουν έστω και μόνο τους συναδέλφους τους και να τους ξεκουράσουν…

Όταν ζητάς μονιμοποίηση και ειδικά με σύμβαση stage… τότε πρέπει να βγείς πεζοδρόμιο, να τρέξεις να ταξιδέψεις!!! Να γυρίσεις τον κόσμο ανάποδα!!!

Άτομα που απασχολούνται με προγράμματα stage εδώ και χρόνια & τρομοκρατούν συναδέλφους σε περίπτωση αλλαγής της κυβέρνησης… !!κανείς δεν μιλάει…

κατά τα άλλα μιλάμε για γαλάζια παιδιά..

Άτομα που το παίζουν Ρομπέν των STAGE… διασώστες ανα πάσα στιγμή!!

Μια κατάσταση – ΜΠΑΧΑΛΟ!!!!

Και επίπεδο πολύ χαμηλοοοοοοοοοοο……..

Επίσης με λύπη παρατηρήθηκε το φαινόμενο στην προχθεσινή μας συγκέντρωση

συνάδελφοι - ρουφιάνοι από άλλα ταμεία, και μιλάμε για συγκεκριμένα άτομα.. για να μην πάρει η μπάλα και τα πρόσωπα από τα άλλα ταμεία τα οποία μας τίμησαν και τους ευχαριστούμε θερμά,…να καταγράφουν με τα κινητά τους τηλέφωνα την ομιλία της συνέλευσης, νομίζοντας ότι είναι ξύπνιοι - ξύπνιες, και συνάδελφοι πιο μάγκες από αυτούς.. να τους καταγράφουν με τα δικά τους κινητά την ώρα που για άλλη μια φορά οι ρουφιάνοι έκαναν την βρώμικη δουλειά τους...

Πιστεύοντας σαν ηλίθιοι που είναι ότι κάτι έκαναν και ότι κανείς δεν τους πήρε πρέφα... πόσο μικροί και κομπλεξικοί είστε.. Είστε για λύπηση... όταν εσείς πηγαίνατε κάποιοι άλλοι γύριζαν….! Αυτό είναι το επίπεδό σας… και βγάζετε και γλώσσα…!!

Ούτε εμπιστοσύνη δεν υπάρχει μεταξύ μας…. για ποιά ενότητα μιλάτε??? Για ποια ενοποίηση?? Γι αυτό ήρθατε??? Σε τι αποσκοπείτε?? Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν κάνετε για τίποτα… και θέλετε και Σωματεία…

ΕΞΑΛΛΟΥ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΑΞΗ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ...!!!!

Απολογισμός του μεγάλου αγώνα που κάνατε εδώ και 4 χρόνια!!!

*Απόφαση και ορισμός υπεύθυνων σε κάθε υποκατάστημα για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε καλύτερα και να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία και φυσικά να βοηθηθούν και συνάδελφοί μας σε απομακρυσμένες περιοχές!!

Αποτέλεσμα: κάποιοι να φέρουν το έργο εις πέρας και οι άλλοι να κάνουν ότι τους κατέβει… να μην ενημερώνουν σωστά ή και καθόλου… λόγο αδιαφορίας, ίντριγκας, διαφορές μεταξύ συναδέλφων ακόμα και υποκαταστημάτων.. ακόμα και ψεύτικα τηλέφωνα μας έδωσαν, με αποτέλεσμα να βρίζετε εμάς που δεν ενημερωθήκατε… ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!!!!!!!!!!

*Ομόφωνη απόφαση για αγωγές! Σύνολο αγωγών στην εργατολόγο που ορίσαμε αλλά και από άλλους εργατολόγους στους οποίους κατέφυγαν συνάδελφοί μας, 100!!!!

Ναι καλά διαβάζετε.. 100!!!

*Ψήφισμα στο διαδίκτυο για αποχή μέσω του site μας… ψήφισαν (ναι) οι 70……

*Γενική Συνέλευση στην Αθήνα με καλεσμένους τον Γενικό Γραμματέα της ΑΔΕΔΥ, την Προσωπάρχη του ΙΚΑ κ. Μόκα και την Γενική Διευθύντρια Προσωπικού κ. Ζαχαροπούλου… σύνολο ατόμων που έδωσαν το παρών 65… !!

οι άλλοι τα είχατε λύσει τας προβλήματά σας και δεν πατήσατε.. αλλά από την άλλη μας παίρνατε τηλέφωνα και μας κάνατε παράπονα για την Διοίκηση… αλλά εκεί δεν ήσασταν για να τα πείτε ευθέως….

*Γενική Συνέλευση στην Θεσσαλονίκη για δεύτερη φορά έπειτα από αίτημα των υποκαταστημάτων της Μακεδονίας.. έδωσαν το παρών 100 άτομα!!!!

Μπροστά στα μάτια βουλευτών και αρμοδίων του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης!

Και μετά ρωτάτε γιατί μας γράφουν….

*Συνέλευση ξανά στην Αθήνα με αίτημα πολλών υποκαταστημάτων της Αθήνας και του Πειραιά με την δικαιολογία ότι δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στην προηγούμενη Συνέλευση.. έδωσαν το παρών 90 εκ των οποίων οι 50 από την επαρχία!!!

Στο τέλος της συνέλευσης ζητάμε έστω και 2 άτομα στο σύνολο από Αθήνα και Πειραιά, να δηλώσουν υποψηφιότητα σε περίπτωση εκλογών για να μπορέσουν να μας βοηθήσουν αφού οι υπόλοιποι είναι άφαντοι… Ο λόγος είναι γιατί κάποια μέλη μας πλέον δεν μπορούν.. και είναι σεβαστό!!

Μάλιστα δηλώνουμε ενώπιων όλων ότι αυτά τα 2 άτομα θα τα στηρίξουμε ανοιχτά!! Αποτέλεσμα μέσα σε10 λεπτά η αίθουσα να αδειάσει καθώς μετά από 4 χρόνια πλησίαζε η ώρα των ευθυνών…

Χρειαζόμασταν άτομα από την Αθήνα γιατί καλός κακός εδώ είναι τα Υπουργεία Εδώ οι Διοικήσεις εδώ όλα.. αλλά ποια Αθήνα?? Την Αθήνα των 30 ατόμων που δίνουν το παρών στις Συνελεύσεις??? Η τον Πειραιά που συνάδελφοι μας έστειλαν χαιρετίσματα ότι δεν μας έχουν ανάγκη και γενικότερα κανέναν γιατί ξέρουν πως θα μονιμοποιηθούν… ούτε από τα τηλέφωνα μπορέσαμε, ούτε από τις Συνελεύσεις ούτε από πουθενά να σας ευαισθητοποιήσουμε να στηρίξετε το Σωματείο γιατί πολύ απλά μας έχετε γραμμένους όλους μαζί από την πρώτη μέρα…

15 Γενικές Συνελεύσεις… μέσος όρος 50 άτομα……. Από τους 1300 του Σωματείου…

*Απόφαση για κινητοποίηση και πορεία το 2007 που εσείς είχατε ψηφίσει.. ακριβώς την επόμενη εβδομάδα 15 τηλέφωνα από υποκαταστήματα για ακύρωση της απόφασης!!!

*Απόφαση να μαζέψουμε όλοι μαζί υπογραφές είτε είναι κάποιος μέλος είτε όχι, για να τις καταθέσουμε στο Υπουργείο Εργασίας, μαζί με σχέδιο Νόμου και έγγραφο διαμαρτυρίας..

1500 κλήσεις για ερωτήσεις γκάλοπ και οτιδήποτε άλλο και 650 υπογραφές μετά από 3 μήνες…

*Προσυγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία!! Η οποία είχε ανακοινωθεί στο site πολλές μέρες πριν και η οποία στηρίχθηκε και από άλλα blog spots!!!

Σύνολο ατόμων 280!!!! Από τους 1300 απασχολούμενους σε ολόκληρη την Ελλάδα!!

Εκ των οποίων 280 οι 200 από άλλα ταμεία!!!!!!!!

Σύνολο ερωτημάτων στα κινητά μας τηλέφωνα πάνω από 500… για το αν ο καιρός θα είναι αίθριος, αν θα έχει κανάλια για να ντυθούν ανάλογα και φυσικά τι ποσοστό επιτυχίας θα είχαμε ( μιας και είμαστε και μάντες)για να μην ξεσηκωθούν άδικα..

Απλά το κακό είναι ότι μέσα σε όλα αυτά τα λυπηρά υπάρχουν και συνάδελφοι σας οι οποίοι αξίζουν κάτι καλύτερο.. όχι να ζουν με μισθούς των 500 και 600 ευρώ!!

Αξίζει να μονιμοποιηθούν.. γιατί πάλεψαν!! Φώναξαν!! !Το πίστεψαν.. Αντιστάθηκαν σε όλους αυτούς που από την πρώτη μέρα δεν μας ήθελαν να μας βλέπουν ούτε ζωγραφιστούς..

Έδωσαν το παρών στις συνελεύσεις αλλά και στον δρόμο όχι μόνο για τον εαυτό τους.. αλλά και για εσάς που κοιμόσασταν, δουλεύατε ή πίνατε καφέ…

Και το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό!!! Λίγοι τρέχουν και οι άλλοι αράζουν…

Μόνο που στην περίπτωσή μας αυτοί που τρέχουν είναι τραγικά λίγοι και αυτοί που κάθονται είναι χιλιάδες…

Αλλά δεν πειράζει.. κοντός ψαλμός Αλληλούϊα..

Σε 2 μήνες θα έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα της προκήρυξης φάντασμα 8κ/2008 για τις κατηγορίες ΠΕ KAI ΔΕ.. τότε κάποιοι θα βγείτε από τα κλουβιά σας.. απλά θα είναι αργά!!!!!!!!!!

Ελάτε εσείς να πάρετε τις θέσεις μας και εμείς να καθόμαστε από κάτω και να σας κρίνουμε.. έτσι απλά και ωραία, όπως κάνετε και εσείς εδώ και τόσο καιρό.. ελάτε να δείτε την γλύκα του να είσαι στο προεδρείο, να προσπαθείς κάθε μέρα, όπως μπορείς και όσο μπορείς και αντί να έχεις την στήριξη των μελών σου.. να ακούς συνέχεια ένα κατηγορώ!! Ξέρετε πόσο εύκολο είναι αυτό στην ζωή?? Ξέρετε!!!

Δεν είμαστε εμείς που σας τοποθετήσαμε σε αυτές τις θέσεις ούτε αυτοί που σας παραμυθιάσαμε.. άλλοι είναι αυτοί….!! Αλλά που να βρείτε το θάρρος να τους τα πείτε.. και λέτε, δεν αρχίζω να τα χώνω στο Σωματείο μιας και πρέπει να ξεσπάσω κάπου…

Πίσω από τις πλάτες άλλων παίζετε μια ζωή… μπροστά δεν βγήκατε ποτέεεε!!!

Εμείς καλός κακός, για κάποιους κάναμε ότι μπορούσαμε για άλλους κάναμε λίγα και για άλλους κάναμε πάρα πολλάαα..!! Τον αγώνα μας τον δώσαμε και όχι για την πάρτη μας.. αλλά για όλους!!!

Απλά δεν βρήκαμε πουθενά την συμπαράστασή σας…

Και ειδικά σε αποφάσεις όπως είναι μια κινητοποίηση, που θα έπρεπε να μας βρει όλους ενωμένους… αλλά δυστυχώς σε πορεία κατέβηκαν οι 300 των stage..

όλοι οι άλλοι περίμεναν να μεσημεριάσει για να ακούσουν στις ειδήσεις τι έγινε στην πορεία και να δουν τους βλάκες συνάδελφους τους που έτρεχαν μήπως και κατάφερναν ν και τους μονιμοποιούσαν.. καθώς αυτοί θα έπιναν αραχτοί το καφεδάκι τους!!!

Και 100 blog spots να ανοίξουνε και να προσπαθήσουν να σας αφυπνίσουν και δέκα Σωματεία να κάνουμε.. εσείς πάλι στον κόσμο του βύσματος και του παραμυθιού θα ζείτε.. γιατί δεν καταλάβατε ποτέ σας ότι για να αποκτήσεις πρέπει πρώτα να διεκδικήσεις!!

Και κάτι τελευταίο που δεν το αναφέραμε τόσο καιρό για λόγους ευθυξίας και σεβασμού…

Όταν βλέπουμε συναδέλφους με κινητικά προβλήματα ή με σοβαρά προβλήματα υγείας να ταξιδεύουν για να δώσουν το παρών σε συνελεύσεις.. εμείς το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε συγχαρητήρια και να τους πούμε ότι αποτελούν φωτεινό παράδειγμα σε αυτή την απαθέστατη σημερινή κοινωνία!!!

Αυτά τα άτομα μας συγκίνησαν και μας τίμησαν και για αυτό τους λέμε ένα τεράστιο ευχαριστώ!!!!!! Και τους ευχόμαστε ολόψυχα να βρουν τον δρόμο τους νωρίτερα από όλους μας!!!

Σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί και επίσημα η απόφαση του ΔΣ για την παραπέρα πορεία του Σωματείου… έπειτα και από τα αποτελέσματα της ανοιχτής συγκέντρωσης!!

Η απόφαση θα αναρτηθεί και η σελίδα θα παραμείνει ανοιχτή για 10 μέρες!!


Έπειτα η σελίδα του Σωματείου θα κλείσει!!!


Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη πρόληψη και τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων

Αντιγράφουμε από την αιτιολογική έκθεση:

Η ποιότητα της περίθαλψης στην Ευρώπη βελτιώνεται συνεχώς, χάρη στις συνεχείς προόδους της ιατρικής επιστήμης, γεγονός που επιτρέπει μεταξύ άλλων να συντομεύονται σημαντικά, ακόμη δε και να αποφεύγονται, οι περίοδοι νοσοκομειακής νοσηλείας.

Εντούτοις, οι ιατρικές πράξεις μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσουν βλάβη στην υγεία των ασθενών. Αν και ορισμένα ανεπιθύμητα συμβάματα συνδέονται με τους εγγενείς κινδύνους των παρεμβάσεων ή των φαρμάκων, υπάρχουν άλλες οφειλόμενες σε ιατρικά λάθη που θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή σε λοιμώξεις που μεταδίδονται στους χώρους περίθαλψης.

Οι μελέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύουν ότι μεταξύ 8% και 12% των ασθενών που νοσηλεύονται στ κράτη μέλη της Ένωσης υποπίπτουν θύματα ανεπιθύμητων συμβάντων. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 6,7 έως 15 εκατομμύρια νοσηλευομένων ασθενών - στους οποίους προστίθενται 37 περίπου εκατομμύρια ασθενών εχόντων στραφεί στην πρωτογενή υγειονομική περίθαλψη - οι οποίοι υποπίπτουν κάθε χρόνο θύματα ανεπιθύμητων συμβαμάτων άμεσα συνδεομένων με την παροχή υγειονομικής περίθαλψης.

Μεταξύ των πλέον συχνών ανεπιθύμητων συμβαμάτων ως συνέπεια υγειονομικής περίθαλψης, συγκαταλέγονται οι λοιμώξεις που μεταδίδονται στα νοσοκομεία ή άλλους χώρους περίθαλψης. Οι λοιμώξεις αυτές προσβάλλουν κατά μέσον όρο έναν νοσηλευόμενο ασθενή στους είκοσι, ήτοι συνολικά 4,1 εκατομμύρια ασθενείς ετησίως.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, κάθε χρόνο, οι νοσοκομειακές λοιμώξεις προκαλούν το θάνατο περίπου 37.000 προσώπων και συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον συχνών και ολέθριων αιτιών ακούσιας βλάβης.

Μεταξύ των παραγόντων που διευκολύνουν την ανάπτυξη και τη διάδοση των νοσοκομειακών λοιμώξεων, περιλαμβάνονται:

 η ανάπτυξη της αντίστασης των ιών στα αντιβιοτικά

 ένα υψηλό ποσοστό κάλυψης κλινών

 οι αυξημένες μετακινήσεις ασθενών

 ανεπαρκής πλαισίωση των ασθενών εκ μέρους του προσωπικού

 η ανεπαρκής συμμόρφωση με την υγιεινή των χεριών και άλλες πρακτικές πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων

 η λανθασμένη χρήση μόνιμων ιατροτεχνολογικών προϊόντων από το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δυνατόν να αποφευχθούν, τόσο τα ανεπιθύμητα συμβάματα που συνδέονται με την περίθαλψη εν γένει, όσο και οι νοσοκομειακές λοιμώξεις ειδικότερα. Κατά συνέπεια, είναι δυνατόν να μειωθεί η ψαλίδα του 8-12% των ασθενών που υφίστανται κάθε χρόνο ανεπιθύμητες ενέργειες της περίθαλψης που δέχονται.

Προς τούτο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη οφείλουν πρωτίστως να συνειδητοποιήσουν το εύρος του φαινομένου μέσω της συλλογής πληροφοριών σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα δεδομένα αυτά θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να προσδιορισθεί με ασφαλέστερο τρόπο η συσχέτιση μεταξύ της ποιότητας των υφισταμένων πολιτικών, συστημάτων και δομών αφενός, και των αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν όσον αφορά τη βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών αφετέρου.

Είναι επίσης ουσιαστικής σημασίας το να δοθούν στα κράτη μέλη σαφείς στόχοι όσον αφορά τη βελτίωση της περίθαλψης που παρέχεται στους πολίτες τους. Συνεπώς, μια μείωση των λοιμώξεων που συνδέονται με την περίθαλψη κατά 20% έως το 2015 συνιστά έναν ευκταίο και εφικτό, δεδομένου ότι οι τρόποι καταπολέμησης των εν λόγω λοιμώξεων είναι προσιτοί και δύνανται να τεθούν σε εφαρμογή χωρίς καθυστέρηση. Η δημόσια υγεία είναι ένα βασικό αγαθό και δικαίωμα. Ο αριθμός των 37 000 θανάτων ως συνέπεια των λοιμώξεων που οφείλονται στην παρεχόμενη περίθαλψη είναι υπερβολικά υψηλός και απαράδεκτος για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προκειμένου να επιτευχθεί έως το 2015 ο στόχος να μειωθούν οι ως άνω λοιμώξεις στις 900.000 περιπτώσεις το χρόνο (μείωση κατά 20%), τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της Ένωσης καλούνται να θεσπίσουν τα αναγκαία μέσα, έκαστο σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του. Ειδικότερα, μεταξύ των άλλων πολιτικών, θα ήταν σκόπιμο:

 να ενισχυθεί η παρουσία νοσοκόμων ειδικευμένων στον έλεγχο των λοιμώξεων•

 να προαχθεί η εκπαίδευση και η κατάρτιση του υγειονομικού και του παραϊατρικού δυναμικού, με ιδιαίτερη έμφαση στις νοσοκομειακές λοιμώξεις και την αντίσταση των ιών που τις προκαλούν στα αντιβιοτικά•

 να ενισχυθεί η έρευνα στον εν λόγω τομέα με ιδιαίτερη έμφαση στις νέες τεχνολογίες.

Σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, τα θεσμικά όργανα της Ένωσης και ειδικότερα η Επιτροπή, οφείλουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον τομέα αυτό, προκειμένου να διευκολύνουν την ανταλλαγή δεδομένων και βέλτιστων πρακτικών. Η εισηγήτρια κρίνει κυρίως ότι θα ήταν σκόπιμο να κληθεί η Επιτροπή να εκπονήσει έγγραφο για την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων, υπόψη των ασθενών, και να το υποβάλει στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Εν κατακλείδι, η εισηγήτρια επιθυμεί να επισημάνει την ανάγκη να δοθούν συγκεκριμένες και γρήγορες απαντήσεις, ικανές να οδηγήσουν σε ευκαιριακή και διαρκή μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ευρώπη. Κρίνει ως εκ τούτου απαραίτητο να τεθούν στόχοι για τα κράτη μέλη, έστω και μη δεσμευτικοί. Κρίνει επίσης απαραίτητο να κληθεί το Συμβούλιο να υποβάλει εντός τριετίας έκθεση στο Κοινοβούλιο, σχετικά με τις προόδους που σημείωσαν τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Ένωση στον εν λόγω τομέα.


Ολόκληρη την έκθεση μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Θυμήθηκαν την προκύρηξη του ...2003!!

Μετά από 5 χρόνια και 3 μήνες κοινοποιήθηκαν στους ενδιαφερόμενους οι εισηγητικές εκθέσεις (βαθμολογίες)για την θέση διευθυντού ΕΚΑΒ Ιωαννίνων (κατάθεση δικαιολογητικών έως.. 05-01-2004!!).
'Ολο αυτό το χρονικό διάστημα χωρίς καμιά ειδοποίηση ή ενημέρωση στους ενδιαφερόμενους.
θεωρείται αυτό "εύλογο" χρονικό διάστημα??
Πως διενεργείται κρίση μιας θέσης σήμερα, με στοιχεία του 2003??


Σχόλιο
Πάλι καλά που δεν σας ζήτησαν πιστοποιητικό πολιτικών φρονημάτων των παππούδων σας.
Ξέρετε εκείνες οι... μυστήριες εποχές της αντίστασης .

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Γεια σου συνάδελφε Στάθη

Από το ιστολόγιο του Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών Γ.Ν.Ρόδου



Ελπίζω να πήρατε τα χαρτάκια μισθοδοσίας Ιουνίου 2009 στα χέρια σας αγαπητοί συνάδελφοι. Μη μου πείτε....χαρήκατε...γεμίσαμε φράγκα. Όπως ακριβώς μας τα έλεγε ο συνάδελφος Στάθης. Όπως ακριβώς τα έλεγε και η συμφωνία του Δεκεμβρίου 2008. Όπως τα έλεγε και ο κ. Υπουργός...."κάθε γιατρός θα πάρει αύξηση από 600-1000 ευρώ."

Τα πήραμε και εμείς οι συνάδελφοι της επαρχίας και κάναμε το σταυρό μας...ειδικά οι διευθυντές και οι παλιοί επιμελητές Α' και Αναπληρωτές Διευθυντές. Επιτέλους δικαιωθήκαμε.

Μείον 350-400 ευρώ οι εφημερίες. Πιό λίγα από τα παλιά. Και ενώ αυξάνονται οι δικές μας κρατήσεις, η εισφορά του εργοδότη παραμένει η ίδια που ίσχυε στο παλιό μισθολόγιο. Νάσαι καλά ρε Στάθη και εσύ Λαοπάν. Αν δεν ήσασταν και εσείς τι θα κάναμε; Α' ξέχασα....και 1600 ευρώ περικοπή εφημεριών γιατί υπερβαίνουν το πλαφόν. Βλέπετε είμαστε μόνο τρείς στην κλινική για να καλύψουμε 45 εφημερίες. Βέβαια οι συνάδελφοι της Αθήνας κλπ δεν έχουν πρόβλημα με πλαφόν κλπ. Και φυσικά και ο Στάθης και ο Παναγιώτης και όλοι οι σχετικοί.

Άλλωστε ο Στάθης έβγαλε την παντιέρα και καλεί τους συνάδελφους της επαρχίας σε αγώνα ενάντια στο άπονο κράτος.

Αντιγράφω από το site: www.tsoukalos.gr.

Συνάδελφοι,

Εξακολουθεί να υπάρχει, και μετά το Νόμο της Συλλογικής Σύμβασης, ένα σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας των νοσοκομείων κυρίως της Β΄ και Γ΄ Ζώνης.

Αιτία του προβλήματος είναι η απαράδεκτη εμμονή της κυβέρνησης να αποφεύγει τη δημοσιοποίηση των ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ αποδοχών του Αρεοπαγίτη με 29 χρόνια προϋπηρεσίας. Αυτό το κάνει οχυρωμένη πίσω από την παράνομη άρνηση των αρμόδιων οργάνων να εγκρίνουν αθροιστικές αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών μεγαλύτερες των 5149 € (παλαιές αποδοχές Αρεοπαγίτη) και έως 7850 € που είναι οι σημερινές αποδοχές του Αρεοπαγίτη.

Ποια είναι όμως η σημερινή πραγματικότητα, την οποία πρέπει με κάθε τρόπο να επιβάλουμε;

Σήμερα ισχύουν αδιαμφισβήτητα 2 πράγματα:

Οι αποδοχές του Αρεοπαγίτη με 29 χρόνια προϋπηρεσίας είναι 7850 € και αυτά δεν μπορούν ούτε να διαστέλλονται, αλλά, και πολύ περισσότερο, ούτε να συστέλλονται.

Έχει καταργηθεί για τις αθροιστικές αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών η οροφή των αποδοχών Αρεοπαγίτη. Δηλαδή, έχει καταργηθεί αυτό που ονομάζουμε plafond Αρεοπαγίτη.

Η κατάργηση αυτή προκύπτει από το άρθρο 9 του νόμου 3754/2009 και το άρθρο 8 της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης της 1ης Δεκεμβρίου 2008.

Μπράβο Στάθη, όλοι στα άρματα. Αλλά πρώτα δώσε μας σε παρακαλώ αυτά που μας κόβουν από το πλαφόν που όταν δεν καταργήθηκε δεν είπατε τίποτα και το κάναμε σημαία και λάβαρο.

Πρέπει αύριο το πρωί να πάς στον Υπουργό Υγείας και Οικονομικών, να τους κουνήσεις στη μούρη αυτά που γράφεις για το πλαφον, και να μη φύγεις από εκεί αν δεν καταργηθεί το πλαφόν. Γιατί αν έχεις καταλάβεις καλά, εσύ και ο σύντροφος Λαοπόδης και οι υπόλοιποι της πλειοψηφίας, είσατε συνυπεύθυνοι. Είστε συνένοχοι. Καθαρίστε λοιπόν την μπουγάδα και μετά τα λέμε για την εξέργερση και τον αγώνα. Και αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για τη λειτουργία των νοσοκομείων Β-Γ ζώνης λόγω του πλαφόν, μπορείς να μου πείς ποιός φταίει; Το Υπουργείο που καλά έκανε και μας κοροίδεψε ή εσείς που βάλατε την υπογραφή σας;

Δεν ξέρετε οτι ισχύει ακόμα το παλιό καλό γνωμικό "πρόσεχε που βάζεις τη .......... και την υπογραφή σου;"

Χαιρετίσματα από τις προβληματικές περιοχές Β-Γ ζώνης και τα νοσοκομεία τους. Πέστα και στους άλλους...Γενικώς.....

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Νοσηλευτές του Σισμανογλείου, εκτεθειμένοι στον ιό της «νέας γρίπης». Γιατί;

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.)

Αθήνα, 19/05/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Νοσηλευτές του Σισμανογλείου, εκτεθειμένοι στον ιό της «νέας γρίπης». Γιατί;


Εκ του αποτελέσματος επιβεβαιώνονται δυσάρεστα, τα όσα προ μηνός είχε επισημάνει η Ομοσπονδία μας αναφορικά με τον ορισμό του «Σισμανογλείου» ως Νοσοκομείου αναφοράς για τα κρούσματα του ιού της «νέας γρίπης».
Τέσσερις τουλάχιστον Νοσηλευτές εκτέθηκαν στον ιό, κατά την πρώτη προσέλευση του 19χρονου ασθενούς στο Νοσοκομείο και καλούνται να λάβουν προληπτικά χημειοπροφύλαξη, διαδικασία που προφανώς δεν εμπεριέχεται στο σχέδιο αντιμετώπισης μιας πιθανής πανδημίας.
Από το θέμα που σήμερα αναδείχθηκε, αποδεικνύονται τα κενά του Συστήματος, ή ότι δυστυχώς κάποιος δεν έκανε σωστά τη δουλειά του.
Για το λόγο αυτό, ζητάμε την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Υγείας κ. Αβραμόπουλου ώστε να διερευνηθεί η υπόθεση και να καταλογιστούν ευθύνες όπου υπάρχουν, στο βαθμό που υπάρχουν, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Γραφείο Τύπου ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.



Και όμως η ΠΑΣΟΝΟΠ είχε προειδοποιήσει: Διαβάστε εδώ

Προγραμματισμός χορήγησης αδειών κατά τη θερινή περίοδο.

Από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου εσωτερικών εξεδόθη ανακοίνωση σχετικά με το προγραμματισμό των αδειών στις δημόσιες υπηρεσίες κατά τη θερινή περίοδο.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται:

Ο Υπουργός Εσωτερικών Καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος υπέγραψε εγκύκλιο με θέμα: «Προγραμματισμός χορήγησης αδειών κατά τη θερινή περίοδο».


Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου έχει ως εξής:


Θέμα: Προγραμματισμός χορήγησης αδειών κατά τη θερινή περίοδο
Ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου οι δημόσιες υπηρεσίες (Υπουργεία, Ν.Π.Δ.Δ., Περιφέρειες, Ανεξάρτητες Αρχές και ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού) καλούνται να προβούν εγκαίρως στον προγραμματισμό των κανονικών αδειών των υπαλλήλων τους κατά την περίοδο αυτή, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τους.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 49 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007), δεκαπέντε (15) ημέρες από την κανονική άδεια χορηγούνται υποχρεωτικά εφόσον το ζητήσει ο υπάλληλος από τις 15 Μαΐου έως και την 31 Οκτωβρίου.
Λαμβανομένων υπόψη των υπηρεσιακών αναγκών, καθώς επίσης και των ιδιαίτερα αυξημένων αναγκών στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη θερινή περίοδο, είναι απολύτως αναγκαίο να προγραμματιστούν οι άδειες των υπαλλήλων έτσι ώστε στο χρονικό διάστημα από 1/7/09 έως 15/9/09 να απουσιάζει το 1/3 του υπηρετούντος προσωπικού κάθε φορέα ανά ημερολογιακή εβδομάδα και να παραμένουν στην υπηρεσία τα 2/3.

Ως εκ τούτου, οι υπηρεσίες καλούνται να προβούν στον προγραμματισμό των καλοκαιρινών αδειών των υπαλλήλων τους βάσει του ανωτέρω χρονικού διαστήματος.
Επιπρόσθετα, θα πρέπει να ρυθμιστούν έγκαιρα και συναφή ζητήματα του προσωπικού όπως πιθανή υπερωριακή απασχόληση, μετακινήσεις-αποσπάσεις, ευελιξία ωραρίου, κλπ, κατά τα ίδια χρονικά διαστήματα.
Επισημαίνεται ότι ο ανωτέρω προγραμματισμός δεν θα πρέπει να δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών λόγω έλλειψης προσωπικού. Σε κάθε περίπτωση οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να παραμένουν σε συνεχή λειτουργία καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, προκειμένου να δέχονται τις αιτήσεις των πολιτών και να διεκπεραιώνουν εμπρόθεσμα όλες τις υποθέσεις τους. Ως εκ τούτου, πρέπει να υπάρχει πάντοτε ικανός αριθμός υπαλλήλων ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, ιδίως σε ό,τι αφορά τη συναλλαγή με το κοινό.
Περαιτέρω σημειώνεται ότι σε ειδικές περιπτώσεις υπηρεσιών, ιδίως αυτών που δεν έχουν ιδιαιτέρα μεγάλη συναλλαγή με το κοινό, θα μπορούν οι υπηρεσίες να διαχειριστούν το θέμα των θερινών αδειών των υπαλλήλων τους με δυνατότητα υπέρβασης, κατ’εξαίρεση, του ορίου του 1/3, εφόσον αυτό δεν διαταράσσει την ομαλή λειτουργία τους, αλλά σε καμία περίπτωση το ποσοστό των αδειών δεν θα υπερβαίνει το ½ του προσωπικού.

Οι υπηρεσίες θα πρέπει ακόμη να φροντίσουν για την ορθολογική οργάνωση της διοικητικής τους δράσης προκειμένου να αποφεύγονται οι περιττές και ενεργοβόρες ενέργειες. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να είναι εντονότερη στις υπηρεσίες εκείνες που η λειτουργία τους απαιτεί ιδιαίτερα μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ. νοσοκομεία, εργοτάξια κλπ). Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι θα πρέπει να ληφθεί σχετική μέριμνα για την εγκατάσταση και λειτουργία συγχρόνων συστημάτων και τεχνικών εξοικονόμησης ενέργειας.
Τα υπουργεία παρακαλούνται να κοινοποιήσουν άμεσα την παρούσα στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που εποπτεύουν. Η Δ/νση Οργάνωσης και Λειτουργίας ΟΤΑ του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. παρακαλείται να κοινοποιήσει την παρούσα στους ΟΤΑ α’ βαθμού.



Το σχετικό δελτίο τύπου εδώ

Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Την τρίτη κατεβαίνουν οι ιστοί από την Δημητρίου Κρόκου στην Πρέβεζα!

Από το Epirus Gate

Tην Τρίτη 19 Μαίου και ώρα 12.30 το μεσημέρι ο Δήμος, οι κάτοικοι και οι φορείς της Πρέβεζας δίνουν νέο ραντεβού στην συμβολή των οδών Δημ.Κρόκου και Μ.Μερκούρη.

Αυτή την φορά θα κατεβάσουν τις κατασκευές που υπάρχουν στην ταράτσα της «επίμαχης» πολυκατοικίας έτσι ώστε να «εξαλειφθεί» και η τελευταία υπόνοια ότι εκεί μπορεί να κρύβονται κεραίες κινητής τηλεφωνίας.Η απόφαση αυτή πάρθηκε το πρωί της Παρασκευής στα Δικαστήρια εκεί όπου συγκεντρώθηκαν οι κάτοικοι και οι φορείς οι οποίοι –με την σύμφωνη γνώμη και του Δημάρχου Μιλτιάδη Κλάπα- υπογράμμισαν ότι πρέπει να προχωρήσουν στην συγκεκριμένη ενέργεια για να «εξασφαλίσουν» ότι οι εγκαταστάσεις δεν κρύβουν κάποιους ιστούς –όπως συνέβη με τον ηλιακο θερμοσίφωνα που χρησιμοποιήθηκε ως καμουφλάζ για παράνομα τοποθετημένη κεραία.Παρότι οι μετρήσεις που έγιναν στην περιοχή δείχνουν ότι δεν υπάρχουν κεραίες σε λειτουργία οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι σημειώνονται «παρεμβολές» στις ηλεκτρονικές συσκευές τους οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε ακτινοβολία που δεν μπορεί να μετρηθεί από το έδαφος.Ο εκπρόσωπος των κατοίκων Νίκος Γέροντας μεταφέρει την ανησυχία ολόκληρης της γειτονιάς υπογραμμίζοντας ότι η ενέργειά τους αποτελεί και ένα μήνυμα ότι κανείς Πρεβεζάνος δεν είναι διατεθειμένος να ανεχτεί καμία αντίστοιχη ενέργεια στο μέλλον.Την τοπική κοινωνία έχει θορυβήσει και ένα ακόμη σημείο:Ότι στην Περιφέρεια Ηπείρου έχουν κατατεθεί όχι μία αλλά δύο αιτήσεις για κεραίες στην Οδό Δημ.Κρόκου -οι οποίες βέβαια δεν πρόκειται να λάβουν καμία αδειοδότηση από τον Δήμο.Η τήρηση της νομιμότητας και η προστασία της Δημόσιας Υγέιας και του Περιβάλλοντος με πυκνότερο δίκτυο κεραιών –το οποίο θα εκπέμπει μικρότερη ακτινοβολία- αποτελεί την «αντιπρόταση» των φορέων και της τοπικής κοινωνίας και προς αυτή την κατεύθυνση στρέφονται πλέον οι προσπάθειες.

Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Νοσοκομείο Πρέβεζας Quo Vadis?

Σε κρίση χωρίς προηγούμενο έχει μπει το νοσοκομείο Πρέβεζας καθώς το ένα μετά το άλλο τα τμήματα του κινδυνεύουν να καταρρεύσουν λόγω της υποστελέχωσης τους.

Στη μαιευτική κλινική που ήδη λειτουργούσε με οριακή στελέχωση και μετακινήσεις μαιών από Κέντρα Υγείας, ένα πρόβλημα υγείας μιας μαίας ανάγκασε τη νοσηλευτική διοίκηση να μετακινεί εναλλάξ νοσηλεύτριες(!) από άλλα τμήματα για να λειτουργήσει στοιχειωδώς το τμήμα.

Το κυτταροπαθολοανατομικό εργαστήριο λειτουργεί με μια γιατρό και μια τεχνολόγο. Όταν απουσιάσει, με οποιασδήποτε μορφής άδεια μια από τις δυο, το τμήμα κλείνει.! Αυτό πρόκειται να συμβεί και τώρα καθώς επίκεινται οι καλοκαιρινές άδειες των εργαζομένων.

Το τμήμα σίτισης λειτουργεί υπό συνθήκες επιστράτευσης .Οι εργαζόμενες (τραπεζοκόμες) δεν πήραν μεγάλο μέρος από τις άδειες του 2008, οι οποίες μεταφέρθηκαν στο 2009 .Για άδειες το 2009 ούτε συζήτηση! Επανειλημμένα η διοίκηση κατέφυγε σε εξαγορά των οφειλόμενων ρεπό τους!

Το ίδιο συμβαίνει και στο κλάδο των νοσοκόμων- τραυματιοφορέων, καθώς τα οφειλόμενα ρεπό πάλι συσσωρεύονται(αφού προηγουμένως κάποιοι πείστηκαν να εξαγοράσουν μερικά).

Το μικροβιολογικό-βιοχημικό εργαστήριο λειτουργεί κάτω από συνθήκες έξω από κάθε πλαίσιο υγιεινής και ασφάλειας για εργαζόμενους και πολίτες. Ταυτόχρονα παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό.

Οι εργαζόμενοι σε αυτό (γιατροί-τεχνολόγοι –παρασκευαστές) έστειλαν στην ουσία τηλεσίγραφο στη διοίκηση του νοσοκομείου, δίνοντάς της διορία 10 ημερών για επίλυση των προβλημάτων. Παρά την επιστολή που απέστειλαν στη διοίκηση προ 10μήνου καμιά ενέργεια για επίλυση των προβλημάτων δεν δρομολογήθηκε.

Το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα πάλι μπαίνει σε περιπέτειες καθώς το εργαστήριο κλασσικής ακτινολογίας λειτουργεί πλέον με 5 χειρίστριες (από τις οποίες μια αποχωρεί κάνοντας χρήση της άδειας μητρότητας) για να καλύψουν το εργαστήριο σε 24ωρη βάση!

Το εργαστήριο αξονικής τομογραφίας και αυτό έμεινε με 5 τεχνολόγους και χειριστές για 24ωρη κάλυψη! Άμεσος είναι πλέον ο κίνδυνος να σταματήσει μέσα στο καλοκαίρι η λειτουργία του αξονικού τα απογεύματα και τα βράδια των καθημερινών, καθώς και όλο το Σαββατοκύριακο , με στόχο να μεταφερθούν οι εργαζόμενοι του αξονικού στο εργαστήριο κλασσικής ακτινολογίας για να λειτουργήσει τουλάχιστον αυτό επαρκώς!

Στο τμήμα βιοϊατρικής τεχνολογίας υπάρχει ένας τεχνολόγος για 24ωρη κάλυψη 365 μέρες το χρόνο!

Ανάλογη είναι και η κατάσταση στη νοσηλευτική υπηρεσία, όπου εδώ την παρτίδα σε ορισμένες κλινικές μέχρι στιγμής μερικώς τη «σώζουν» τα προγράμματα stage .Όμως η καταπάτηση των θεσμοθετημένων ωραρίων εργασίας καλά κρατεί!

Τα 4 ασθενοφόρα που χρησιμοποιούνται για τις δευτερογενείς διακομιδές του Νοσοκομείου (όχι του ΕΚΑΒ), έχουν διανύσει από 400000 (το νεότερο) έως πάνω από 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα (το παλιότερο) , ενώ κατά τη μεταφορά των ασθενών στο ασθενοφόρο υπάρχει μόνο ο οδηγός .

Παρά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και του σωματείου τους όλο αυτό το διάστημα , παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις του σωματείου στα όργανα διοίκησης του νοσοκομείου και στις διευθύνσεις των υπηρεσιών, κανένα από τα προβλήματα αυτά δεν επιλύθηκε.

Προφανώς γνωρίζουμε ότι όλη αυτή η κατάσταση είναι απότοκος της πολιτικής που ασκούν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου στη χώρα μας , και υλοποιούν οι κατά καιρούς διοικήσεις των νοσοκομείων .Μόνο ένα στόχο και σκοπό έχουν .Την απαξίωση του όποιου δημόσιου συστήματος υγείας υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας .Τη πλήρη παράδοση όλου του πλέγματος παροχής υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Μπροστά σε αυτή τη κατάσταση οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Πρέβεζας προγραμματίζουν το προσεχές διάστημα και πάλι νέα κινητοποίηση , με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου.