Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Ώδυνεν όρος και έτεκεν ..."ερμηνευτικήν εγκύκλιον"

Κυκλοφόρησε η περίφημη "διευκρινιστική εγκύκλιος" του Υπουργείου Υγείας για την εφαρμογή του νόμου 3754 του 2009,που ορίζει τους όρους απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών.
Πλάκα που έχει !
Μάλλον ο νόμος 3754 που περιλαμβάνεται στο γνωστό ΦΕΚ διευκρινίζει τη "διευκρινιστική".
Ή διαφορετικά , το Υπουργείο δεν μπορεί να "ερμηνεύσει"" το νόμο.
Η διαφορετικά, χρειάζεται μια νέα "ερμηνευτική" που να "ερμηνεύει" την παρούσα "ερμηνευτική" .Τελος πάντων ..μπέρδεμα!
Μπα!!! Χρόνο αγοράζουν.
Αναμένεται νέο κύμα αιτήσεων των διοικητικών υπηρεσιών των νοσοκομείων για "διευκρινήσεις".
Αυτό που "διευκρίνησαν", ελπίζουμε, είναι ότι και οι ειδικευόμενοι γιατροί θα λαμβάνουν το ρεπό μετά από εφημερία.

Για τον ορισμό του "Σισμανόγλειου" ως νοσοκομείου αναφοράς για την "γρίπη των χοίρων"

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.)

Ιουλιανού 42-46 τ.κ. 10434

Τηλ.: 2108234914,fax: 2108234916, κιν.: 6936557550

Αθήνα, 28/04/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή τον ορισμό του «Σισμανογλείου» Νοσοκομείου ως Νοσοκομείου αναφοράς για τα περιστατικά που προσεβλήθησαν από τη «γρίπη των χοίρων», επισημαίνουμε τα εξής:

Η Ομοσπονδία μας έχει εγγράφως ενημερώσει από τις 27/04/2007 τόσο τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, τη Διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας αλλά και την Πολιτική Ηγεσία του ΥΥΚΑ αναφορικά με τις τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό που αντιμετωπίζει το εν λόγω νοσηλευτικό ίδρυμα, και συγκεκριμένα η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ), η οποία δε διαθέτει προσωπικό, και λειτουργεί παράτυπα με το προσωπικό της Β΄ Παθολογικής.

Το νοσηλευτικό προσωπικό της Β΄ Παθολογικής Κλινικής, καλείται καθημερινά να ανταπεξέλθει στις πολλαπλές ανάγκες των 30 νοσηλευομένων ασθενών της Παθολογικής Κλινικής με αναλογία 2 Νοσηλευτές/βάρδια.

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Υγείας αποφασίζει το άνοιγμα της ΜΕΛ, προκειμένου να υποδεχθεί τα κρούσματα της γρίπης των χοίρων, χρεώνοντας τα επιπλέον 9 κρεβάτια που διαθέτει η Μονάδα, στο προσωπικό της Παθολογικής.

Η ενέργεια αυτή χαρακτηρίζεται από πλήρη προχειρότητα, ερασιτεχνισμό και έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση μιας πιθανής πανδημίας. Πρώτον, διότι όλοι οι υπεύθυνοι κώφευαν κατά το προηγούμενο διάστημα, όταν εγγράφως τους ενημερώναμε για τις τραγικές ελλείψεις, και δεύτερον, διότι η λειτουργία της ΜΕΛ με το προσωπικό της Παθολογικής Κλινικής, ελλοχεύει τον κίνδυνο διασποράς της νόσου και στους υπόλοιπους ασθενείς του Νοσοκομείου.

Τέλος, θεωρούμε πως σε κάθε περίπτωση την ευθύνη φέρει εξολοκλήρου η Διοίκηση του Νοσοκομείου αλλά και η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου που έχουν εγκαίρως ενημερωθεί, και επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμη ενέργεια προκειμένου να προστατευθεί η ζωή και η υγεία των συναδέλφων μας αλλά και του κοινωνικού συνόλου.

Γραφείο Τύπου ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.

Δελτίο Τύπου της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου

ΕNΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΕΙΝΗ

Δ/ση: ΠΓΝΙ-(ΛΠανεπιστημίου-45500) τηλ: 2651099159 FAX2651040756 email:einh@otenet.gr
Ιωάννινα 28-4-2009

Δελτίο Τύπου

Οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας διέκοψαν από σήμερα 28-4-09 την επίσχεση εργασίας που πραγματοποιούσαν με αίτημα να πληρωθούν τις εφημερίες πουπραγματοποιήθηκαν το πρώτο 3 μηνο του 2009 , μετά την διαβεβαίωση της Διοίκησης ότι οι αμοιβές θα καταβληθούν έως 30 Απριλίου .
Η ΕΙΝΗ, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Πρέβεζας καταγγέλουν τον αυταρχισμό και την προσπάθεια ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων των γιατρών του Νοσοκομείου που εκδηλώθηκε από τη Διοίκηση και κυρίως από τονΔιευθυντή Ιατρικής(!) Υπηρεσίας.
Η προσβλητική και υβριστική προς τους συναδέλφους του συμπεριφορά του στη ΓΣ των γιατρών του Νοσοκομείου, η αίτησή του για ασφαλιστικά μέτρα κατά των γιατρών που βρίσκονταν σε κινητοποίηση, η επιστράτευση απαράδεκτης ψευδολογίας ότι δήθεν δεν αντιμετωπίζονται τα επέιγοντα περιστατικά ήταν μερικά από τα κατορθώματα του εν λόγω ΔΙΥ.Και βέβαια αυτά δεν αποτελούν έκπληξη μια και ο συγκεκριμένος ΔΙΥ ανέχεται το Νοσοκομείο(για λόγους οικονομίας!) να μην διαθέτει ειδικευμένους γιατρούς τοσο στα ΤΕΠ όσο και σε κλινικές που νοσηλεύουν ασθενείς, όπως στη Χειρουργική,τη Μαιευτική,το Αναισθησιολογικό,το Ουρολογικό,το Μικροβιολογικό,το Ακτινολογικό και πολλά άλλα τμήματα.
Τα τμήματα αυτά κατά την εφημερία του Νοσοκομείου "καλύπτονται" τις περισσότερες ή και όλες τις ημέρες του μήνα από γιατρούς "σε ετοιμότητα" που προσέρχονται στο Νοσοκομείο "εντός εύλογου χρονικού διαστήματος " όποτε υπάρξει ανάγκη.
Μετά από αυτά θεωρούμε ότι η καλύτερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει ο εν λόγω Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας στην αναβάθμιση του Νοσοκομείου είναι να υποβάλλει άμεσα την παραίτησή του.
ΤΟ ΔΣ της ΕΙΝΗ

Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Πίσω παπά τα στέφανα!


Αφού φρόντισαν(οι Διοικούντες στο Νοσοκομείο Πρέβεζας) να στρέψουν τους πάντες εναντίον τους , σήμερα, στις 11 το πρωί, δήλωσαν επισήμως ότι μέχρι την Πέμπτη θα έχουν καταβληθεί στους γιατρούς του Νοσοκομείου Πρέβεζας οι δεδουλευμένες εφημερίες Ιανουαρίου –Φεβρουαρίου 2009 , ενώ αμέσως μετά θα καταβληθούν και οι δεδουλευμένες εφημερίες του Μαρτίου 2009.

Μετά από αυτά αποσύρεται ταυτόχρονα η προσφυγή ασφαλιστικών μέτρων της Διοίκησης του Νοσοκομείου κατά των γιατρών του νοσοκομείου και αναστέλλονται οι επισχέσεις εργασίας των γιατρών , ενώ ανεστάλη και η προγραμματισμένη για αύριο 3ωρη στάση εργασίας του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Εν αναμονή ….αξιοπιστίας!

Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Διευθυντές σε απόγνωση...

Από το ενημερωτικό σημείωμα του Δημ. Βαρνάβα:
Η Υπουργική Απόφαση που κατανέμει τα κονδύλια εφημεριών εκδόθηκε.
Όπως σημειώναμε στο προηγούμενο ενημερωτικό αυτό δε συνεπάγεται ότι οι γιατροί θα πληρωθούν αυτόματα και απρόσκοπτα τις εφημερίες που δούλεψαν αυτό το τετράμηνο.
Ήδη άρχισαν προβλήματα σε πολλά Νοσοκομεία της Β και Γ ζώνης και πιθανολογείται ότι μπορεί να εμφανιστούν και σε ορισμένα Νοσοκομεία της Α΄ζώνης.
Το πρόβλημα βρίσκεται στο περιλάλητο πλαφόν.
Τα λογιστήρια διατείνονται (όπως πχ στη Σπάρτη) ότι δεν είναι δυνατόν να ενταλματοποιήσουν με παλιούς βασικούς μισθούς και παλιό πλαφόν, διότι στην εκκαθάριση θα οδηγηθούν σε περικοπές, τις οποίες όταν πραγματοποιήσουν θα συναντήσουν σοβαρό πρόβλημα δημόσιου λογιστικού.
Το ίδιο διαμηνύουν και ορισμένοι Επίτροποι.
Τούτο σημαίνει ότι οι επισχέσεις βρίσκονται προ των πυλών και δεν πρόκειται να ηρεμήσουν τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας αν δεν αποφασίσει το Υπουργείο ν΄ ασχοληθεί σοβαρά με τα ζητήματα εφαρμογής του νέου νόμου.
Η ερμηνευτική εγκύκλιος του νόμου δεν έχει φτάσει ακόμα στα Νοσοκομεία.
Να θυμίσουμε ότι στις 2 Απριλίου έγινε συνάντηση των δύο Γεν. Γραμματέων με την ΟΕΝΓΕ και η εγκύκλιος ήταν έτοιμη….

…Δεκάδες Διευθυντές βρίσκονται σε απόγνωση, ένας μάλιστα εκδηλώνει αυτοκτονικό ιδεασμό.
Αιτία το ρεπό.
Αυτή η δισύλλαβη λέξη στον ένα μόλις μήνα που έχει μπει στο ΕΣΥ έχει προκαλέσει πλείστα δεινά.
Οι Διευθυντές τρέμουν στην ιδέα ότι δε θα μπορούν να εκπαιδεύουν σύμφωνα με τα αντικειμενικά και υψηλά πρότυπα τους ειδικευόμενους τις μέρες που βρίσκονται σε ρεπό και εκφράζουν φόβους ότι θα υπάρξουν μεγάλα κενά στην εκπαίδευσή τους. Μερικοί μάλιστα έχουν σκεφτεί να πραγματοποιούν πειραματικά κατ΄ οίκον επισκέψεις, ώστε να κρατούν τους ρεπατζήδες και ρεπατζούδες σε επιστημονική εγρήγορση.
Λέγοντας ρεπατζούδες θυμήθηκα τον συγχωρεμένο Ηλία Πετρόπουλο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το ρεπό πρώτα υπήρξε αποτέλεσμα ανάγκης και αργότερα όρος της εργατικής νομοθεσίας. Λέει συγκεκριμένα ότι έτσι αποκαλούσαν την αντικαταστάτρια της «καλλιτέχνιδας» στην… επιχείρηση κατά τις δύσκολες ημέρες του μήνα, και μάλλον έτσι πρέπει να είναι.
Επομένως το ζήτημα μπορεί να αποκτήσει και ερωτικές πτυχές, οι οποίες από κοινού με την απόγνωση αποτελούν απαραίτητα υλικά για εμπνευσμένη τηλεοπτική σειρά με τίτλο «Διευθυντές σε απόγνωση».
Ισάριθμες με τους απεγνωσμένους Διευθυντές είναι και οι επιστολές που έχουν φτάσει στο Υπουργείο. Όλες καταλήγουν σε ικεσίες, ζητώντας να μην ισχύσει το καταστροφικό ρεπό για τους ειδικευόμενους. Το φαινόμενο αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν και δείχνει ότι μερίδα του Διευθυντικού σώματος, ιδιαίτερα οι προσκείμενοι στο Σύλλογο Διευθυντών ΕΣΥ, έχουν ως σκοπό ζωής την εκπαίδευση των νέων γιατρών και τίποτα άλλο. Ούτε για ιδιωτική πελατεία έχουν μάτια, ούτε φακελάκια και προμήθειες από υλικά τους απασχολούν.
Αυτός ο παθολογικός έρωτας των συγκεκριμένων Διευθυντών θα πάψει μόνον αν καταλάβουν ότι δεν έχει ανταπόκριση.
Οι Ενώσεις Γιατρών πρέπει να διαμηνύσουν στους ερωτύλους ότι πρέπει να περιοριστούν στα καθήκοντά τους και να πάψουν να παριστάνουν τους νομοθέτες. Κυρίως όμως οι ίδιοι οι ειδικευόμενοι πρέπει να διεκδικήσουν αυτό που δικαιούνται. Δεν αρκούν τα ανώνυμα post σε ιστοσελίδες και φόρουμ. Πρέπει να απαιτήσουν και εν ανάγκη να συγκρουστούν.
Ρεπό χορηγείται σ΄ όλους τους ειδικευόμενους στις χώρες της ΕΕ, χωρίς πουθενά να προσαυξάνεται ο χρόνος ειδίκευσης, ο οποίος μάλιστα στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι όμοιος με αυτόν που ισχύει στη χώρα μας.
Εξάλλου η εφημερία, εξαιτίας της οποίας χορηγείται και το ρεπό, είναι χρόνος εκπαίδευσης.
Η εφημερία δεν συνιστά εκπαίδευση μόνο στην περίπτωση που οι ειδικοί απουσιάζουν από την εφημερία ή απαξιούν ν΄ ασχοληθούν με τους νέους συναδέλφους αφήνοντάς τους να αυτομορφώνονται. Τότε όμως και πριν αρχίσουν πυκνή αλληλογραφία θα πρέπει να εγκαλούνται από τις Διοικήσεις και το Υπουργείο.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το ΚΕΣΥ γνωμοδότησε αυτή την εβδομάδα ότι το ρεπό δεν προσαυξάνει το χρόνο ειδίκευσης. Το Υπουργείο ας δώσει στη δημοσιότητα αυτή τη γνωμοδότηση, ώστε να λάβει τέλος η απόγνωση των Διευθυντών και η άνευ λόγου και αιτίας αναταραχή στις Κλινικές του ΕΣΥ. Βεβαίως οι Πανεπιστημιακοί που αποτελούν άλλο κρατίδιο θα συνεχίσουν το δικό τους χαβά, αλλά αυτό αποτελεί μιάν άλλη συζήτηση.
Ορισμένοι Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας (ΔΙΥ) δεν αποτελούν απλώς το μακρύ χέρι της Διοίκησης. Κρατούν και μαστίγιο στο απειλητικά προτεταμένο χέρι τους και με την πρώτη ευκαιρία το χρησιμοποιούν κατά τον πλέον απεχθή τρόπο. Αυτό συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα στην Πρέβεζα, όπου ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας φρόντισε να στραφεί δικαστικά εναντίον 20 συναδέλφων του οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση διεκδικώντας τις δεδουλευμένες εφημερίες. Υποκαθιστώντας το Διοικητή ο οποίος απουσίασε, ο λεγάμενος, κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και αίτημα προσωρινής διαταγής εναντίον των 20 συναδέλφων του. Την Παρασκευή είχε την πρώτη ψυχρολουσία: απορρίφθηκε το αίτημα προσωρινών μέτρων από το Πρωτοδικείο και μένει η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχει προσδιοριστεί την Τρίτη 28 Απριλίου.
Όπως μας ενημέρωσαν οι συνάδελφοι συνέβη το εξής: οι γιατροί του Νοσοκομείου που βρίσκονταν σε επίσχεση από τις 13 Απριλίου διεκδικώντας τις εφημερίες Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου- Μαρτίου έκαναν συνέλευση μετά τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης για την κατανομή κονδυλίων εφημεριών προκειμένου ν΄ αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν ή όχι την επίσχεση. Ο ΔΙΥ πριν καν αποφασίσει η συνέλευση έδωσε αυθαίρετα και χωρίς να ρωτήσει κανέναν γιατρό εντολή στο Γραφείο ραντεβού ν΄ αρχίσει να κλείνει ραντεβού. Η συμπεριφορά αυτή, αθροιστικά μαζί με πολλά ανάλογα περιστατικά ακραίου αυταρχισμού, εξόργισε όλους τους συναδέλφους και τους οδήγησε να εκδώσουν ομόφωνα καταδικαστική απόφαση για το λεγάμενο.
Ο δικαστής έκρινε προχτές ότι δε συντρέχει λόγος να διακοπεί η επίσχεση, διότι δεν κινδυνεύει η υγεία του κοινωνικού συνόλου όπως ισχυρίζονταν η δικηγόρος του Νοσοκομείου, προφανώς καθ΄ υπόδειξιν του ΔΙΥ.
Ασφαλώς δε θα μείνουν ακάλυπτοι οι συνάδελφοι που δικάζονται, ούτε το θέμα θα περιοριστεί στα όρια της Πρέβεζας. Ήδη το Σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου αποφάσισε κινητοποίηση την Τρίτη και ανάλογες ενέργειες θα υπάρξουν από την Ενωση Γιατρών Ηπείρου. Αύριο θα γίνουν συντονισμένες ενέργειες, ώστε κατά την εκδίκαση της Τρίτης ο λεγάμενος και οι συν αυτώ να δοκιμάσουν το μαστίγιο στη δική τους πλάτη.

Σάββατο 25 Απριλίου 2009

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ! ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ! ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ!

Μετά την απόφαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου Πρέβεζας να καταφύγει στα Δικαστήρια, ενάντια στους αγωνιζόμενους γιατρούς του Νοσοκομείου, οι οποίοι έχουν κατέλθει σε επίσχεση εργασίας από τις 16 Απριλίου για την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών τους του 1ου τριμήνου, συνεδρίασε σήμερα έκτακτα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πρέβεζας.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ώρα 08:00-11:00

ΤΡΙΤΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009

Συγκέντρωση στα ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ώρα 09:00

  • Να καταβληθούν ΤΩΡΑ τα χρήματα των δεδουλευμένων εφημεριών ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ-ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 στους γιατρούς του Νοσοκομείου.

  • ΟΧΙ στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και των εργασιακών δικαιωμάτων.

  • ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ
Πρέβεζα 25 Απριλίου 2009
ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Προσπάθεια τρομοκράτησης των γιατρών από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Πρέβεζας

Οι μάσκες έπεσαν!
Αιφνιδιαστικά σήμερα μεσημέρι η Διοίκηση του Νοσοκομείου Πρέβεζας, σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων γιατρών κατέφυγε στον εισαγγελέα , ζητώντας ασφαλιστικά μέτρα κατά των γιατρών του Νοσοκομείου που βρίσκονται αυτές τις μέρες σε επίσχεση εργασίας γιατί παραμένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου..
Ο εισαγγελέας κάλεσε τη τριμελή επιτροπή των γιατρών και αφού ακουσε τις αιτιάσεις της Διοίκησης του Νοσοκομείου και της νομικής του συμβούλου, αλλά και τις θέσεις των γιατρών του Νοσοκομείου παρέπεμψε τηνν υπόθεση σε δίκη της Τρίτη 28 Απριλίου.
Οι μάσκες λοιπόν έπεσαν!
1.Για τη Διοίκηση συνολικά του Νοσοκομείου που καταφεύγει σε τέτοια αυταρχικά μέτρα για να "σπάσει" τον αγώνα των γιατρών, που στο κάτω- κάτω της γραφής τις δεδουλευμένες εφημερίες τους τριών μηνών διεκδικούν.
2.Για ορισμένα... παληκάρια στο νοσοκομείο που μόλις έπεσε το "σήμα" ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου καταφεύγει στον εισαγγελέα έσπευσαν "αγωνιστικά" να άρουν την υπογραφή τους από τις επισχέσεις.
Ας το πάρουν λοιπόν χαμπάρι !
Για να σταματήσει η επίσχεση μια μόνο λύση υπάρχει.
Να καταβάλει το Νοσοκομείο Πρέβεζας στους γιατρούς τα χρήματα των δεδουλευμένων εφημεριών τους.

Εγκύκλιος για τη νομική προστασία των Δημοσίων Υπαλλήλων

Εγκύκλιο απέστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με τη νομική κάλυψη των Δημοσίων Υπαλλήλων κατά των οπόιων ασκείται ποινική δίωξη για αδικήματα που διέπραξαν κατα την άσκηση των καθηκόντων τους.
Σχετικά η εγκύκλιος αναφέρει:
"Mε αφορμή έγγραφο του Συνήγορου του Πολίτη σχετικά με την παροχή δικαιώματος νομικής υποστήριξης σε υπαλλήλους κατά των οποίων ασκείται ποινική δίωξη για αδικήματα που ενδεχομένως διέπραξαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και σε συνέχεια της εγκυκλίου μας αριθμ ΔΙΔΑΔ/Φ.64β/60/16-2-04, θέτουμε εκ νέου υπόψη σας τα αναφερόμενα στην ανωτέρω εγκύκλιο σχετικά με το θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα:
Με το άρθρο 24, παρ.7 του Ν.3200/2003 θεσπίζεται ειδική διάταξη που αφορά τη νομική κάλυψη των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων. Το εν λόγω θέμα, που αποτελεί ζήτημα κυρίως ηθικής φύσεως, κρίθηκε απαραίτητο να επιλυθεί με μία ενιαία νομοθετική ρύθμιση γενικού χαρακτήρα που να καλύπτει το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι μπορεί να διωχθούν ποινικά για θέματα που αφορούν την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι στους μόνιμους υπαλλήλους των Υπουργείων, Περιφερειών και Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού κατά των οποίων ασκείται ποινική δίωξη για αδικήματα που τους αποδίδονται στο πλαίσιο της εκτέλεσης των καθηκόντων τους, παρέχεται το δικαίωμα νομικής στήριξης από εκπροσώπους του Νομικού
Συμβουλίου του Κράτους.

Στις περιπτώσεις βέβαια που η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον υπαλλήλου αποτελεί συνέπεια καταγγελίας εκ μέρους της υπηρεσίας, αυτός στερείται αυτής της νομικής κάλυψης.

Επιπροσθέτως σας επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Γ τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αριθμ48/2008 ως υπηρεσία νοείται όχι μόνο η δημόσια υπηρεσία στην οποία ανήκει οργανικά ο διωκόμενος υπάλληλος αλλά και κάθε δημόσια υπηρεσία."
Η εγκύκλιος εδώ

Ιατροί ΕΣΥ-Μισθολογική σύγκριση 2008-2009

Μπορείτε να δείτε τους νέους Βασικούς μισθούς, τα νέα ωρομίσθια εφημεριών και τις διαφορές 2008 -2009 , ανάλογα με τη βαθμίδα: εδώ


Η εγκύκλιος για το ωρομίσθιο των εφημεριών και τους νέους βασικούς μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ

Δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος για τα νέα  ωρομίσθια των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ καθώς και τους νέους  βασικούς τους μισθούς.

Ολόκληρη η εγκύκλιος εδώ

Αγώνας για τα αυτονόητα.

Από το Ygeianet

Αγωνιστήκαμε για την αναγέννηση του ΕΣΥ, γράφει η (κυβερνητική) Δημοκρατική Κίνηση Νοσοκομειακών Ιατρών (ΔΗΚΝΙ) σε διαφημιστικό – προπαγανδιστικό φυλλάδιο που μοιράστηκε στο νοσοκομείο Πρέβεζας,.

Αγωνιστήκαμε να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειά μας, να ανατρέψουμε τον εργασιακό μας Μεσαίωνα, να συμμετέχουμε όλοι στο ΝΕΟ ΕΣΥ και να το συνδιαμορφώνουμε. Και επιπλέον να επιβάλουμε το σεβασμό στον νοσοκομειακό γιατρό.

Χρόνια τώρα στο ΕΣΥ εμείς εδώ στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας τίποτα από όλα αυτά δεν είδαμε. Το μόνο που βλέπουμε είναι ο καθημερινός αγώνας μας για τα αυτονόητα. Για την αξιοπρέπειά μας για την οργάνωση της δουλειάς μας για τον εξοπλισμό των ιατρείων μας. Κάθε φορά πέφτουμε επάνω στην αρτηριοσκληρυντική, αυταρχική και αλαζονική διοίκηση που έμπρακτα μας δείχνει την απαξίωσή της.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου μας ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου έχει πάρει απόφαση να κλείνονται 20 ραντεβού ημερησίως στα εξωτερικά ιατρεία για όλες τις ειδικότητες. Άνθρωποι, που την τελευταία φορά που είδαν νοσοκομείο ήταν την ημέρα που γεννήθηκαν, αποφάσισαν πόσους ασθενείς θα βλέπει ο καρδιολόγος, πόσους ο ψυχίατρος και πόσους ο ΩΡΛ. Ούτε πήραν υπ΄ όψη τους τις διαφορές της κάθε ειδικότητας που προφανώς δεν τις γνωρίζουν, αλλά ούτε και τον αριθμό των γιατρών που υπηρετεί σε κάθε

τμήμα διότι τότε θα γνώριζαν ότι στα τμήματα τουλάχιστον που υπηρετεί ένας γιατρός και καθημερινά κάνει εξωτερικό ιατρείο έχει επιπλέον των 20 να δει όλα τα έκτακτα, όλα τα περιστατικά των κλινικών στα πλαίσια της διασυνδετικής (αμφιβάλλω αν έχουν ακούσει ποτέ και ξέρουν τι σημαίνει η διασυνδετική) και ό,τι άλλο προκύψει. Όλα αυτά δεν είναι δυνατόν να γίνουν στα πλαίσια του ωραρίου από έναν και μόνο γιατρό κι αυτό πραγματικά είναι εργασιακός μεσαίωνας.

Δεν κάλεσαν ποτέ κανέναν από τους διευθυντές και τους υπευθύνους των τμημάτων ως πλέον αρμοδίους να γνωμοδοτήσουν για την λειτουργία των ιατρείων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, αδιαφόρησαν για τις προτάσεις μας, αδιαφόρησαν για τον διορισμό και δεύτερου γιατρού στα τμήματα που λειτουργούν χρόνια ολόκληρα με έναν μόνο γιατρό για την πληρέστερη κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου και των εφημεριών.

Αποφάσισαν και διέταξαν: 20 άτομα ημερησίως + έκτακτα + κλινικές + ότι άλλο προκύψει, σαν οι ασθενείς να είναι κομμάτια παραγωγής σε ένα εργοστάσιο. Μόνο αυτό κατάφεραν να κάνουν. Ξύπνησαν, αποφάσισαν (παραβιάζοντας κατάφορα όλους τους νόμους του ΕΣΥ που πουθενά δεν αναφέρουν ότι αρμόδιο ν’ αποφασίσει για τη λειτουργία των εξ. ιατρείων είναι το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου) και μετά ξανακοιμήθηκαν.

Δεν άκουσαν τις εκκλήσεις μας για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στα τμήματα, δεν βλέπει η διοίκηση το χάος και την αναποτελεσματικότητα που επικρατεί στο Νοσοκομείο μας, το γεγονός ότι χρόνια τώρα λειτουργούσαν χωρίς επιστημονικό συμβούλιο με το αποφασίζουμε και διατάζουμε και την αδιαφάνεια και καταφανή μεροληψία στην κατανομή των κονδυλίων των εφημεριών. Υποχρεωνόμαστε εκ των πραγμάτων να κάνουμε ιατρική της δεκαετίας του 70 με κόστος τριπλάσιο του σημερινού.

Η ΔΗΚΝΙ σε όλα αυτά βλέπει συμμετοχή, συνδιαμόρφωση στο ΝΕΟ ΕΣΥ από τους γιατρούς, αξιοπρέπεια και σεβασμό. Εμείς πάλι γνωρίζουμε τον καθημερινό μας αγώνα για τα αυτονόητα.. Φτάνει πια.

Λαμπρινή Σούρδη

Νευρολόγος Νοσοκ. Πρέβεζας

Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή για τις δαπάνες των νοσοκομείων

Με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και οικονομικών θεωρούνται ως νομίμως πραγματοποιηθείσες, οι προμήθειες των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., περιλαμβανομένων των ψυχιατρικών και των πανεπιστημιακών κλινικών, των νοσοκομείων «Αρεταίειο» και «Αιγινίτειο», του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και του νοσοκομείου «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» της Θεσσαλονίκης, που διενεργήθηκαν ως την κατάθεση της ρύθμισης αυτής στη Βουλή, βάσει παρατάσεων των σχετικών συμβάσεων, οι οποίες είχαν συναφθεί μεταξύ των προαναφερόμενων νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των προμηθευτών τους, καθώς και δυνάμει των κοινών υπουργικών αποφάσεων, που εκδόθηκαν κατ' εξουσιοδότηση των διατάξεων του άρθρου 7, παρ. 2, του ν. 2955/2001.

Η τροπολογία εδώ

Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Το χρήμα στις επιχειρήσεις, η προσωρινή απασχόληση και τα ψευτοπρογράμματα για τους εργαζόμενους.

Το ότι το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύτημα έχει μπει σε βαθειά κρίση είναι πανθομολογούμενο.

Ότι αυτή η κρίση διογκώνεται από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ  και κυρίως χρησιμοποιείται σαν "μπαμπούλας"  για να ανασχεθεί και να καθηλωθεί το διεκδικητικό κίνημα των εργαζομένων και κυρίως για να διατηρηθούν τα κέρδη και υπερκέρδη του κεφαλαίου  είναι επίσης οφθαλμοφανές.

Όμως αν θέλετε να ανατρέξετε σε ένα μνημειώδες  κείμενο για το πώς το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου στην Ελλάδα χρησιμοποιεί το δημόσιο χρήμα αλλά και χρήματα των ίδιων των  των εργαζομένων , για να τα παραδώσει στις επιχειρήσεις και αυτό να το βαφτίζει  φιλολαϊκή πολιτική και πολιτική ενίσχυσης της απασχόλησης, δεν έχετε παρά να ανατρέξετε και να διαβάσετε προσεκτικά και με υπομονή το παρακάτω κέιμενο.

Φίλες και φίλοι η αστική πολιτική σε όλο της το μεγαλείο: εδώ

Στέλνουν ασφαλισμένους σε ...άλλο νομό

Από το ιστολόγιο ΚΕΝΤΡΙ



Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, το ΙΚΑ της Άρτας εδώ και
ενάμιση χρόνο δεν έχει οφθαλμίατρο, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι (μεροκαματιάρηδες άνθρωποι) να είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν σε ιδιώτες γιατρούς και να πληρώνουν το αντίτιμο που αναλογεί για την επίσκεψη ή για την αγορά οπτικών ειδών και μετά να προσκομίζουν τα δικαιολογητικά για να πάρουν πίσω τα χρήματα (ή μέρος τους) που έχουν δώσει.
Όμως οι ασφαλισμένοι παραπονιούνται ότι μπλέκουν με την γραφειοκρατία των υπηρεσιών, ότι πολλές φορές το ΙΚΑ απορρίπτει την αίτησή τους χωρίς καν να την εξετάσει, ότι τους καλεί να κάνουν ενστάσεις σε Επιτροπές που δεν γνωρίζουν πότε θα συνεδριάσουν και το κυριότερο σε τι χρονικό ορίζοντα θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους.
Οι διαμαρτυρίες τους έφτασαν και στα αυτιά του Διευθυντή Διοικητικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ Άρτας, ο οποίος τους προτρέπει να πάνε στην Φιλιππιάδα, στον διπλανό Νομό Πρέβεζας, όπου υπάρχει συμβεβλημένος οφθαλμίατρος.
Επαναλαμβάνω, μιλάμε για ασφαλισμένους του ΙΚΑ, δηλαδή ιδιωτικούς υπαλλήλους. Φαντάζεστε τι χαρά θα κάνει ο εργοδότης τους, όταν θα του λένε "αφεντικό, πάω μια βόλτα προς Φιλιππιάδα, κράτα το μαγαζί και γυρνάω..."
Μήπως η Χάνει Πάλι Πεταλιά έχει να προτείνει κάτι;
Πού να μην ήταν Αρτινός ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τρομάρα μας!!!

To Ευρωκοινοβούλιο για την προστασία από ακτινοβολίες και κεραίες κινητής τηλεφωνίας


Φίλοι, μας έστειλαν (και τους ευχαριστούμε)  τον παρακάτω  ενδιαφέροντα σύνδεσμο από το indy.gr, σχετικά με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για την προστασία από ακτινοβολίες και κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
Ιδιαίτερα χρήσιμη ενημέρωση για εμάς εδώ στη Πρέβεζα.

Διαβάστε εδώ

Τα πρώτα stage της νέας χρονιάς στο Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Προσήλθαν χθές στο Νοσοκομείο Πρέβεζας οι πρώτοι 9 εργαζόμενοι, (για "απόκτηση εργασιακής εμπειρίας"), μέσω των περιβόητων προγραμμάτων stage.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται και άλλη ομάδα εργαζομένων μέσω αυτών των προγραμμάτων.
Πρόκειται κυρίως για εργαζόμενους που έχουν παρακολουθήσει και στο παρελθόν αντίστοιχα προγράμματα στο Νοσοκομείο και οι οποίοι ήδη έχουν μεγάλη εργασιακή εμπειρία.
Το δράμα της υπόθεσης είναι ότι αυτοί οι νέοι άνθρωποι(αρκετοί από αυτούς με οικογένειες και παιδιά) θα απασχολούνται καλύπτοντας στην πραγματικότητα υπαρκτές ανάγκες σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό και θα αμείβονται με 450-500 ευρώ μικτά χωρίς καμιά ασφάλιση, παρά μόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη , για την οποία θα τους γίνονται και κρατήσεις από τις πενιχρές αμοιβές που θα τους δίδονται.
Κάποιοι από αυτούς διανύουν και 80-100 χιλιόμετρα καθημερινά για να προσέλθουν στο Νοσοκομείο!Δηλαδή η αμοιβή τους όλη σε βενζίνη και εισητήρια!!!

Όσο και αν στύψαμε το μυαλό μας δεν βρήκαμε καλύτερο ορισμό για τη λέξη ...εκμετάλλευση.

Συντονιστική Επιτροπή για τα έκτακτα Ψυχιατρικά περιστατικά.

Από το Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση που αφορά τις εφημερίες των ψυχιατρικών περιστατικών :
 « Συστήνεται Συντονιστική Επιτροπή για τις εφημερίες των έκτακτων περιστατικών και διαχείρισης εκούσιων και εισαγγελικών παραγγελιών που αφορούν τα ψυχιατρικά περιστατικά στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής . Στόχος είναι η αποσυμφόρηση και η καλύτερη διαχείριση των εφημεριών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία και στα ψυχιατρικά τμήματα των Γενικών Νοσοκομείων.
Η Συντονιστική Επιτροπή μαζί με το Ε.Κ.ΕΠ.Υ και με την εποπτεία του Γενικού Γραμματέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Γενικής Γραμματέως Ψυχιατρικής Υγείας θα αποφασίσουν μέχρι το τέλος Μαΐου 2009 το νέο σύστημα εφημεριών για τα ψυχιατρικά περιστατικά» . 

Απάντηση στην πρόκληση.

Σε σημερινή τους  συγκέντρωση οι γιατροί του Νοσοκομείου Πρέβεζας στηλίτευσαν την "αυταρχική και αντισυναδελφική συμπεριφορά" του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, καθώς προσπάθησε να "σπάσει" , χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα αντισυναδελφικό τρόπο, την επίσχεση εργασίας στην οποία έχουν κατέβει οι  γιατροί  του Νοσοκομείου Πρέβεζας  διεκδικώντας τις δεδουλευμένες εφημερίες Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2009, .
Συγκεκριμένα με την άφιξη του ΦΕΚ  που κατανέμει τα κονδύλια για τις δεδουλευμένες εφημερίες του 1ου τετραμήνου 2009 στο Νοσοκομείο και με την αποστολή των καταστάσεων μισθοδοσίας για έγκριση  στον αρμόδιο  επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο συγκεκριμένος Διευθυντής εκτίμησε(!) ότι δεν υπάρχει λόγος συνέχισης της επίσχεσης εργασίας  των γιατρών και χωρίς να συνενοηθεί με τους ευρισκόμενους σε επίσχεση γιατρούς, έδωσε εντολή στη γραμματεία εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου να εκδίδει εισητήρια για εξετάσεις στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.
Δημιουργήθηκε αναστάτωση στους εργαζόμενους αλλά και στους ασθενείς , ορισμένοι απο τους οποίους έχοντας την εντύπωση ότι εξαπατώνται  στράφηκαν αρχικά   κατά των γιατρών.

ΕΞΩ ΟΙ ΚΕΡΑΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ!

Πριν από λίγες ημέρες πληροφορηθήκαμε πως «φύτρωσαν» και πάλι στις ταράτσες οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας σε πολλές γειτονιές της πόλης. Ομολογούμε ότι αιφνιδιαστήκαμε έχοντας πιστέψει πως η αντίδραση των πολιτών, είχε δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα.

Όπως αποδείχτηκε στην πράξη η κινητοποίηση των κατοίκων στις γειτονιές κατάφερε να «ξεριζώσει» τις κεραίες, αλλά ο ανεύθυνος ατομικισμός τις επαναφέρει!

Εμείς επειδή δεν δεχτήκαμε ποτέ να βάλουμε το προσωπικό οικονομικό όφελος πάνω από την υγεία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, στο ζήτημα των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τη γνωστή μέθοδο της «δοκιμής και του λάθους». Δεν θέλουμε να δοκιμάσουμε αν είναι αθώα ή όχι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κεραιών, διότι αυτό το «λάθος» θα το πληρώσουμε με τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας!

Ούτε φυσικά πιστεύουμε ότι μας αξίζει μια κοινωνία - ζούγκλα άγριων θηρίων που παλεύουν για την ικανοποίηση των ιδιοτελών τους συμφερόντων. Αντίθετα, θεωρούμε ότι εκτός απ’ τα λεφτά των εταιριών της κινητής τηλεφωνίας υπάρχουν και πράγματα που λέγονται συνείδηση, γείτονας, υγεία των παιδιών μας κ.α. Και, φυσικά, δεν πρόκειται για ηθικολογίες «υπερευαίσθητων» αριστερών αλλά για την ίδια την υγεία και τη ζωή μας!

Καλούμε, λοιπόν, όλους τους συμπολίτες μας να απαιτήσουμε συλλογικά την απομάκρυνση των κεραιών. Δεν θέλουμε να «ψηνόμαστε» από τις κεραίες στις γειτονιές ούτε από τα ασύρματα Wi - Fi hot spots στην παραλία.

Βέβαια, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι εθελοτυφλούμε μπροστά στην τεχνητή ανάγκη να έχει ο καθένας από δύο κινητά και internet στην άκρη της θάλασσας! Χρειάζεται άμεση απομάκρυνση των κεραιών από τις γειτονιές μας και άμεση αλλαγή της δικής μας αντίληψης και συνείδησης απέναντι στη χρήση των κινητών, ιδιαίτερα όσον αφοράς τις μικρές ηλικίες.

 

Η δημοτική κίνηση  ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

 

Τρίτη 21 Απριλίου 2009

28 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία





Αυτό το γνωρίζετε;

Κάθε 15 δευτερόλεπτα ένας εργαζόμενος πεθαίνει από ατύχημα ή νόσο που σχετίζεται με την εργασία του.
Κάθε 15 δευτερόλεπτα 160 εργαζόμενοι έχουν ατύχημα σχετιζόμενο με την εργασία τους.

Αυτό σημαίνει ότι με το τέλος αυτής της μέρας 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι θα έχουν υποστεί εργατικό ατύχημα
Αυτό σημαίνει ότι με το τέλος αυτής της μέρας 5500 εργαζόμενοι θα έχουν πεθάνει από ατύχημα ή νόσο σχετιζόμενη με την εργασία τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (Δ.Ο.Ε.), κάθε χρόνο παγκοσμίως χάνουν τη ζωή τους περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, αριθμός ο οποίος δείχνει αύξηση του ποσοστού κατά 10% τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα περίπου 270 εκατομμύρια εργαζόμενοι παγκοσμίως έχουν υποστεί μη θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, ενώ αντίστοιχα 160 εκατομμύρια υποφέρουν από επαγγελματικές ασθένειες

Η 28η Απριλίου έχει επιλεγεί σαν Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία.Στόχος είναι η επικέντρωση της διεθνούς κοινής γνώμης στα θέματα πρόληψης ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία επελέγη συμβολικά. Αρχικά καθιερώθηκε από τα συνδικάτα εργαζομένων στην Αμερική και στο Καναδά, στη μνήμη των συναδέλφων τους που έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα. Αργότερα  η  ημέρα αυτή  μετατράπηκε σε παγκόσμια εκδήλωση για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία.

Στατιστικά στοιχεία  από την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν ιδιαίτερα υψηλό συντελεστή ατυχημάτων και επαγγελματικών νόσων και στον κλάδο των εργαζομένων στις υπηρεσίες υγείας.

Ποια είναι λοιπόν η κατάσταση στο τομέα υπηρεσιών Υγείας στην Ελλάδα όσον αφορά την Υγιεινή και Ασφάλεια  ;

Μηδενική καταγραφή των επαγγελματικών κινδύνων, ασθενειών και ατυχημάτων, αλλά και πλήρης απουσία υπηρεσιών υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας είναι η εικόνα που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας, την ώρα που οι εργαζόμενοι σε αυτά δουλεύουν σε συνθήκες βαριάς βιομηχανίας.

Oι δείκτες επίπτωσης των επαγγελματικών παθήσεων στα ελληνικά νοσοκομεία είναι μηδενικοί, γιατί δεν υπάρχει καταγραφή ενώ σε χώρες της ΕΕ, στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ, οι δείκτες ήταν οι υψηλότεροι του τομέα των υπηρεσιών, συγκρίσιμοι με τομείς της βαριάς βιομηχανίας. Οι μυοσκελετικές παθήσεις, οι παθήσεις του δέρματος και του αναπνευστικού αποτελούν το 70%.

Υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας πρακτικά δεν παρέχονται και όπου παρέχονται εστιάζουν στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.Και αυτά όταν, από μελέτη του ΕΛΙΝΥΑΕ (Ελληνικό Ιστιντούτο για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία) προκύπτει ότι τα νοσοκομεία είναι από τους πλέον ανθυγιεινούς χώρους εργασίας, αφού οι εργαζόμενοι σε αυτά αντιμετωπίζουν μια σειρά από βιολογικούς κινδύνους (ιούς, ηπατίτιδα, AIDS), κινδύνους από ατυχήματα και χημικές ουσίες, ακτινοβολία, έντονο άγχος, αλλά και σε πολύ μεγάλη συχνότητα μυοσκελετικά προβλήματα.

Χαρακτηριστικά: στα νοσοκομεία στην ΕΕ, το ποσοστό ατυχημάτων είναι κατά 34% υψηλότερο από το μέσο όρο άλλων κλάδων, ενώ ο χώρος παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό μυοσκελετικών παθήσεων, απ' όλους τους κλάδους εργασίας ακόμα και από τον κλάδο των κατασκευών! Ο κλάδος της Υγείας επίσης είναι απ' τους πλέον βεβαρημένους σε προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την εργασία, όπως το επαγγελματικό στρες, το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης, η κατάθλιψη κ.ά.Περίπου 3.000 παράγοντες στα νοσοκομεία μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες, δερματοπάθειες και άσθμα, ενώ είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου

Με αφορμή λοιπόν  τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία, είναι καιρός το κίνημα μέσα στα Νοσοκομεία να θέσει ξανά και σε πρώτη γραμμή τα αιτήματα της λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Όπως την επαρκή στελέχωση, την πρόσληψη  γιατρών Εργασίας και Τεχνικών Ασφαλείας με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο χώρο των νοσοκομείων, την τήρηση των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία τόσο για την υγιεινή και ασφάλεια όσο και  για τα ωράρια εργασίας (πενθήμερο-2 ρεπό την εβδομάδα, κατάργηση της διπλοβάρδιας, κατάργηση των συνεχόμενων ωραρίων όπως το απόγευμα-πρωί, μια νυχτερινή υπηρεσία την εβδομάδα κλπ)

Την κατάταξη των νοσοκομειακών χώρων ως χώρων ανθυγιεινών, την ένταξη των νοσοκομεικών επαγγελμάτων στα Βαρέα και Ανθυγεινά επαγγέλματα . 

Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Η Στατιστική Υπηρεσία για το εισόδημα των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, 838.910 νοικοκυριά με μέλη 2.190.933 άτομα βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας το 2006.

Πρόκειται για δειγματοληπτική έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών έτους 2007 με χρονική περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2006.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, το έτος αυτό το 20% του πληθυσμού βρισκόταν στο κίνδυνο φτώχειας ως "κατώφλι κινδύνου φτώχειας ανά άτομο είναι 6.120 ευρώ" και το "κατώφλι κινδύνου φτώχειας για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά είναι 12.852 ευρώ".

Επίσης η έρευνα έδειξε ότι οι συντάξεις μειώνουν το ποσοστό φτώχειας κατά 18,3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ τα κοινωνικά επιδόματα μειώνουν το ποσοστό της φτώχειας κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Τέλος, το σύνολο των κοινωνικών μεταβιβάσεων μειώνει το ποσοστό της φτώχειας κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας είναι υψηλότερο στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες (21% και 20% αντίστοιχα). Τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά με θήλυ μέλος απειλούνται από τη φτώχεια με ποσοστό 29%, ενώ τα αντίστοιχα με άρρεν μέλος σε ποσοστό 25%.

Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά 0-17 ετών ανέρχεται στο 23%, ποσοστό που συναντάται επίσης για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Εξάλλου, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας των εργαζομένων ανέρχεται σε 14%, το μη εργαζομένων σε 25% και των ανέργων σε 35%

Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Τα πρώτα stage ,αμέσως μετά το Πάσχα , στο Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Οι πρώτοι εργαζόμενοι από τα προγράμματα stage (δηλ. εκμετάλλευσης) καταφθάνουν αμέσως μετά το Πάσχα στο Νοσοκομείο Πρέβεζας.
Η πρώτη ομάδα θα είναι 3 εργαζόμενοι στη Νοσηλευτική υπηρεσία ενώ ακολουθεί και άλλη ομάδα στα εργαστήρια, Διοικητική Υπηρεσία και νοσηλευτική υπηρεσία.

Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο!


Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τις πιστώσεις για τις εφημερίες του πρώτου 4μήνου του 2009.
Στο ΦΕΚ (κλικ εδώ) φαίνεται η κατανομή ανά νοσοκομείο.

Νοσοκομείο Πρέβεζας : 544.867,00 ευρώ.

ΦΑΤΕ ΜΑΤΙΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΛΙΑ ΠΕΡΙΔΡΟΜΟ

Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Έκλεισε η εφημερία στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών-Την παραίτηση του Διοικητή ζητά το Υπουργείο.

Πογκρόμ κατά των Διοικητών, που η ίδια η κυβέρνηση τοποθέτησε, φαίνεται να έχει εξαπολύσει το Υπουργείο Υγείας.
Σήμερα οι γιατροί και εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο "έκλεισαν" την εφημερία διαμαρτυρόμενοιγια την επί πλέον προσθήκη εφημερίας στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα του Νοσοκομείου, το οποίο αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στελέχωσης αλλά και μείωσης των κλινών με αποτέλεσμα να αυξάνονται ραγδαία τα ράντζα.

Το Υπουργείο αντί να πάρει μέτρα προς τη βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των ασθενών και εργασίας των υγειονομικών ζήτησε πριν λίγη ώρα την παραίτηση του Διοικητή του Νοσοκομείου.

Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Ήλθε η ....εγκύκλιος!!!


Όχι, όχι αυτή που περίμεναν οι νοσοκομειακοί γιατροί!

Η άλλη!

Αυτή που σκαρφίστηκε το Υπουργείο το οποίο ορμώμενο από την χθεσινή "αφυπνιστική εμπειρία"του στο Τζάνειο (και τα ποντίκια στο Ρέθυμνο)  απόφάσισε ότι μας λείπει... τι λέτε;

Όχι το προσωπικό!
Όχι τα κονδύλια!
Όχι οι αξιοπρεπείς αμοιβές !
Όχι τα ιατρικά μηχανήματα! 
Όχι οι αξιοπρεπείς και επαρκείς κτιριακές υποδομές!

Αλλά το ...badge!!!

Τι είναι το badge;
Το σήμα με το έμβλημα του Υπουργείου όπου θα αναγράφεται το όνομα του νοσοκομείου (προφανώς μην έχουμε καμιά μυστήρια  ...μεταγραφή!!! ), του εργαζόμενου και η ειδικότητά του.

Ε, άι στο διάολο ...Πασχαλιάτικα!!!

Διαβάστε και ....φέρτε και καμιά κροτίδα προς τα δω !





ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ - Αποστολή Εγκυκλίου προς όλα τα Νοσοκομεία της χώρας από το Υπουργείο Υγείας

 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ. 210.5205291-210.5200738

 Αθήνα, 14 Απριλίου 2009

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από τον Γενικό Γραμματέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εστάλη σήμερα προς τις διοικήσεις όλων των νοσοκομείων της χώρας η ακόλουθη εγκύκλιος:

ΠΡΟΣ: Διοικητές ΥΠΕ,Νοσοκομειακών Μονάδων και Κέντρων Υγείας

Θέμα:

«Οδηγίες για εφημερίες και διαχείριση έκτακτων περιστατικών στα Νοσοκομεία»

 Σε συνέχεια της συνάντησης του Υπουργού Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δ. Αβραμόπουλου με τις Διοικήσεις των ΥΠΕ και των Νοσοκομείων στο Υπουργείο κατά την διευρυμένη συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ), παραθέτω ειδικές οδηγίες για τη λειτουργία των εφημεριών και τη διαχείριση των έκτακτων περιστατικών στα Νοσοκομεία, για την άμεση εφαρμογή τους.

1.       Οι Διοικητές και οι Υποδιοικητές θα είναι παρόντες καθ’όλη τη διάρκεια των εφημεριών. Εάν υπάρχει σοβαρός λόγος απουσίας ενός από τους δύο, για μικρό χρονικό διάστημα, θα υπάρχει συνεχής επαφή και αλληλοενημέρωση μεταξύ τους.

2.       Οι γιατροί, οι νοσηλευτές και όλο το προσωπικό εφημερίας θα φέρει σήμα (badge) με το έμβλημα του Υπουργείου όπου θα αναγράφεται το όνομα του νοσοκομείου, του εργαζομένου και η ειδικότητά του.

 3.      Θα ορίζεται κάθε φορά «ομάδα υποδοχής» με έναν υπεύθυνο που θα κάνει τον διαχωρισμό μεταξύ εκτάκτων και σοβαρών περιστατικών, με αυτά «πρωτοβάθμιου χαρακτήρα» που χρήζουν απλής εξέτασης και φαρμακευτικής αγωγής.

4.       Ο διαχωρισμός αυτός δεν πρέπει αναγκαστικά να συμπίπτει με τα έκτακτα περιστατικά που μεταφέρονται με ασθενοφόρα και τους περιπατητικούς ασθενείς. Κάθε περίπτωση πρέπει να κρίνεται ατομικά, με σεβασμό στην προσωπικότητα του ασθενούς και με μεγάλη κατανόηση και ευαισθησία στην δύσκολη αυτή στιγμή της ζωής τους.

5.       Η σύνθεση των «ομάδων υποδοχής» θα κοινοποιείται από όλα τα νοσοκομεία προς τις αντίστοιχες ΥΠΕ και προς το ΕΚΕΠΥ μαζί με το απευθείας κινητό και σταθερό τους τηλέφωνο.

6.       Οι Διοικητές υποχρεούνται να αναλάβουν άμεσα μέτρα για τον ευπρεπισμό των χώρων υποδοχής αλλά και της καλύτερης λειτουργίας των εφημεριών. Οποιεσδήποτε δαπάνες θα καλυφθούν από τα αποθέματα των νοσοκομείων με μια απλή ενημέρωση για τις δαπάνες προς τη Γενική Διευθύντρια Υγείας κα Δ. Τσαγδή και το ΕΚΕΠΥ.

7.       Οι Διοικητές των Νοσοκομείων θα φροντίζουν άμεσα για αντίστοιχες ενέργειες και στα Κέντρα Υγείας που εποπτεύονται από το Νοσοκομείο τους.

 8.      Οι Διοικητές πρέπει να έχουν μια σφαιρική εικόνα όλων των τομέων αρμοδιότητάς τους σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας των έκτακτων περιστατικών και των εφημεριών, ώστε να είναι έτοιμοι, σε συνεννόηση με το ΕΚΕΠΥ, να απαντούν άμεσα στα Μέσα Ενημέρωσης (γραπτό, οπτικοακουστικό και ηλεκτρονικό τύπο) σε ενδεχόμενες καταγγελίες πολιτών ή/και εργαζομένων και σε δημοσιογραφικά σχόλια.

9.       Εντέλλεσθε για την αυστηρή εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος στους χώρους του νοσοκομείου για όλους: ιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό, Διοίκηση, επισκέπτες, ασθενείς. Επισημαίνουμε ότι με το νέο νόμο απαγορεύεται το κάπνισμα στους νοσοκομειακούς χώρους, καθώς και η διαφήμιση και πώληση καπνού από τα κυλικεία των νοσοκομείων. Η απαγόρευση αυτή ισχύει, ανεξάρτητα από την τυπική έναρξη ισχύος άλλων διατάξεων του νόμου, την 1η Ιουλίου 2009.

10.     Δεν θα επιτρέπεται στους συγγενείς και συνοδούς να παραμένουν στους χώρους αναμονής, εκτός πολύ ειδικών περιπτώσεων και μετά από έγκριση της ομάδας υποδοχής. Θα απαγορεύεται ωστόσο αυστηρά η παρουσία τρίτων κατά την ιατρική εξέταση.

11.     Η εφαρμογή της οδηγίας αυτής είναι συναρτημένη με την παρουσία όλων των νόμιμα εργαζομένων στους χώρους του εκτάκτων περιστατικών εφημερίας, που προϋποθέτει την άμεση παρακολούθηση και έλεγχο της λειτουργίας της εφημερίας από την Διοίκηση.

Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Ακόμη ένας αποδιοπομπαίος τράγος

Σε μια ενέργεια καθαρά επικοινωνιακού τύπου ο Αβραμόπουλος κάλεσε σε απολογία το Διοικητή του Τζάνειου Νοσοκομείου φορτώνοντάς του τις σημαντικές ελλείψεις, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, στο τομέα υποδοχής και εξυπηρέτησης των ασθενών.
Με την ενέργεια του αυτή ο Αβραμόπουλος θέλει να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησής του και του ίδιου προσωπικά ,για την υποχρηματοδότηση των Νοσοκομείων, για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, για τις υποβαθμισμένες κτιριακές υποδομές , για την έλλειψη του απαραίτητου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, για την επέλαση των ιδιωτικοποιήσεων σε όλο το φάσμα της δημόσιας υγείας.Φερνει ακέραιες και πλήρως τις ευθύνες για την κατάρρευση του ΕΣΥ

Ακόμη και το θέατρο έχει τα όρια του.
Κατάντησε πλεον μια κακόγουστη επικοινωνιακή φάρσα.
Κάποιος πρέπει να του μιλήσει... για το "Rexona"

Την Μ.Τρίτη κληρώνει...τη Μ.Τετάρτη πληρώνει.

Την Μ.Τετάρτη θα κατατεθούν στις Τράπεζες  οι πρόσθετες αμοιβές (Ιανουαρίου -Φεβρουαρίου 2009) του μη ιατρικού προσωπικού του Νοσοκομείου Πρέβεζας.


Επικοινωνιακές επισκέψεις στα Νοσοκομεία.

Επικοινωνιακό χαρακτήρα φαίνεται ότι έχουν οι επισκέψεις του Υπουργού Υγείας  στα Νοσοκομεία του κέντρου.
Πριν μια βδομάδα είχε επισκεφτεί το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο , χθές επισκέφτηκε το Τζάνειο.

Επιμένουμε ότι έχουν επικοινωνιακό χαρακτήρα καθώς στις δηλώσεις που κάνει υπάρχει  πάντα ένα ρεφραίν που αφορά το νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή μετά το Πάσχα και αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.


…«Σε γενικές γραμμές, και παρά την πίεση και τον φόρτο που φέρνει η εφημερία, το Νοσοκομείο λειτουργούσε καλά. Όλοι ήταν στη θέση τους.

Παρατήρησα ωστόσο, ότι χρειάζονται και κάποιες βελτιώσεις, κυρίως στο κομμάτι που αφορά στην υποδοχή του κόσμου, έτσι ώστε από την ώρα που ο ασθενής μπαίνει σε ένα Νοσοκομείο, να αισθάνεται και να διαπιστώνει, ότι εκεί τον υποδέχονται με πολλή προσοχή και με σεβασμό στην αξιοπρέπειά του.

Όχι πως αυτό δεν γινόταν. Αλλά νομίζω, ότι υπάρχουν περιθώρια περεταίρω βελτίωσης. Ήδη έδωσα οδηγίες. Και οι οδηγίες αυτές θα περάσουν και στα υπόλοιπα νοσοκομεία, κυρίως την ώρα που αυτά δέχονται το μεγάλο φόρτο.

Όπως επίσης παρατήρησα, ότι πολλά εκ των περιστατικών, θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Αυτό είναι το πρόγραμμα, που εκπονούμε αυτόν τον καιρό. Και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα, που σε λίγες εβδομάδες από τώρα θα γίνει και νόμος του κράτους, θα εγκαινιάσει μια καινούργια εποχή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ανακουφίζοντας τα μεγάλα Νοσοκομεία και προσφέροντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους Έλληνες πολίτες».

 

Τι είπε στο Τζάνειο;

 

…«Πρέπει να πω, σε γενικές γραμμές, πέραν από τη διαπίστωση, ότι τα περιστατικά αντιμετωπίζονται, ότι το σύστημα υποδοχής στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο πάσχει. Και χρειάζεται άμεσα, να γίνουν παρεμβάσεις από τη Διοίκηση, ώστε τόσο οι ασθενείς όσο και οι συνοδοί τους ή οι συγγενείς τους, να αισθάνονται ότι το Νοσοκομείο, τους δέχεται, πάνω από όλα, με σεβασμό στην αξιοπρέπειά τους.

Η γενικότερη εικόνα, με πάνω από 1000 περιστατικά, που κατά τη διάρκεια αυτού του Σαββατοκύριακου εκλήθη να αντιμετωπίσει η συγκεκριμένη εφημερία, δηλώνει ότι το σύστημα ανταποκρίνεται. Αλλά δεν αρκεί αυτό.

Για αυτό το λόγο δόθηκαν αυστηρότατες οδηγίες, ώστε να υπάρξουν άμεσα αλλαγές και βελτιώσεις, στο σημείο, που κατά την άποψή μου, πάσχει το σύστημα.

Διότι το σημαντικό δεν είναι, να έχουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου. Είναι να το κάνουμε, να δουλεύει την ώρα της πίεσης.

Εκείνο, που επίσης διαπίστωσα, ήταν ότι τα περισσότερα εκ των περιστατικών δεν ήταν σημαντικά. Θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Για το λόγο αυτό αποκτά σημασία η πρωτοβουλία, που έχουμε αναλάβει - και επίκειται αμέσως μετά το Πάσχα η σχετική Νομοθετική ρύθμιση - με την οποία και στην Ελλάδα πλέον καθιερώνεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα, έτσι ώστε τα μεγάλα νοσοκομεία, να αντιμετωπίζουν τα πραγματικά βαριά περιστατικά.

Πάντοτε όμως, μέσα σε ένα περιβάλλον πολιτισμένο, που θα αναδεικνύει το σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Παντού τα ίδια λέει.

Είναι προφανές ότι το ρεφραίν ετοιμάζει επικοινωνιακά την κατάθεση του νομοσχεδίου!




Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ... ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ.

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή:

Επανερχόμαστε στο θέμα της κάλυψης του Νοσοκομείου Αγρινίου με Νευροχειρουργό, καθώς την ίδια ώρα που ο Πρωθυπουργός επισκεφτόταν την πολύπαθη Παράκαμψη Αγρινίου, στα χέρια μας έφταναν νέα στοιχεία...

Αναλύοντάς τα, βλέπουμε ότι την ίδια χρονιά ( 2007 !!! ) που είχε προκηρυχτεί η θέση για το Αγρίνιο, είχαν προκηρυχτεί και οι θέσεις Νευροχειρουργού για τα Νοσοκομεία Πύργου, Ρόδου, Χανίων, Λάρισας και Καβάλας ( χωρίς να εξετάζουμε τις προκηρύξεις για τα «μεγάλα» νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης...). Και ενώ στα νοσοκομεία αυτά οι θέσεις καλύφθηκαν εδώ και ένα χρόνο (και τουλάχιστον μέσα στο 2008..Και μάλιστα για το Νοσοκομείο Πύργου πρόλαβε να γίνει και επαναπροκήρυξη...) έμεινε μόνο το Αγρίνιο ακάλυπτο!.. και βαδίζουμε ήδη στα μέσα του 2009 (!!!).

Τα ερωτηματικά αμείλικτα :

- γιατί τέτοια καθυστέρηση μόνο για το Αγρίνιο; Κάποιος «υπάλληλος» δεν έκανε καλά την δουλειά του; Κάποιος καρεκλοκένταυρος δεν θεώρησε σημαντική την νευροχειρουργική κάλυψη για τον μεγαλύτερο σε έκταση και ένα από τους μεγαλύτερους και σε πληθυσμό, νομό της Ελλάδας; Ή υπάρχει άλλου είδους σκοπιμότητα όπως θέλουν κάποιες φήμες;...

- αυτά τα δύο χρόνια, πόσοι άνθρωποι χρειάστηκαν νευροχειρουργική βοήθεια στο νοσοκομείο Αγρινίου και δεν την βρήκαν, λόγω αυτής της γραφειοκρατικής (;) κωλυσιεργίας; Ποιός θα πάρει την πολιτική ευθύνη απέναντι στους συμπατριώτες μας για αυτό;

- γιατί αφού εδώ και μήνες έχει αναλάβει ο Αιτωλοακαρνάνας Βουλευτής κ. Σαλμάς καθήκοντα Υφυπουργού Υγείας, και πάλι τίποτε δεν προχωράει; Εξάλλου ο κ Υφυπουργός τουλάχιστον λόγω της ιδιότητάς του ως ιατρός πρέπει, ή οφείλει να ξέρει ότι Μονάδα Εντατικής Θεραπείας χωρίς την συνεπικουρία Νευροχειρουργού δύσκολα λειτουργεί ή υπολειτουργεί. Μήπως λοιπόν τα χρήματα που διατίθενται για την ΜΕΘ Αγρινίου θα έχουν την ίδια κατάληξη με τα χρήματα που δόθηκαν πριν από χρόνια (από έναν άλλο αιτωλοακαρνάνα Υπουργό αν θυμόμαστε καλά) για ένα άλλο μεγάλο έργο στο νομό μας, τον Σιδηρόδρομο (!!!). Και αν η μνήμη μας δεν μας απατά, τότε ανακαινίστηκαν οι γραμμές του Τρένου- με χρήματα του Ελληνικού Λαού- αλλά τρένο όχι δεν είδαμε αλλά ούτε και θα δούμε ποτέ.

Το σίγουρο είναι ότι μιλάμε είτε για Πολιτική αδιαφορία, είτε για Κρατική ανευθυνότητα και ίσως - αν οι φήμες έχουν έστω και κατά το ελάχιστο δίκιο – και για Μικροκομματική Σκοπιμότητα Πελατειακού Τύπου. Δεν θα αναπαράγουμε αυτές τις φήμες, καθώς κάτι τέτοιο, με αυτά που αυτές υποστηρίζουν, θα ήταν Ποινικά Κολάσιμο...Ίσως όμως θα άξιζε κάποιος να διερευνήσει το κατά πόσο έχουν πραγματική βάση, για να αποδώσει «τα του καίσαρος τω καίσαρι…». Για να δούμε ποιοι από τους πολιτικούς μας είναι αυτοί που πραγματικά ενδιαφέρονται για τον Τόπο μας και ποιοι αυτοί που εξαργυρώνουν κομματικά γραμμάτια. Και το κυριότερο για να προλάβουμε ως Αιτωλοακαρνάνες, μην τυχόν και το έργο της «Παράκαμψης Αγρινίου» περιλαμβάνει και την Δημόσια Υγεία στο Νομό μας.


ΥΓ: προσπαθούμε να διασταυρώσουμε τα υπόλοιπα στοιχεία που μας παραχωρήθηκαν για να επανέλθουμε στο θέμα.Μέχρι τότε αναμένουμε, ελπίζωντας ή η Ζωή να μας διαψεύσει ή τουλάχιστον να είμαστε τυχεροί και να μην χρειαστούμε την βοήθεια Νευροχειρουργού, μέχρι τουλάχιστον να φτιαχτεί η Ιόνια Οδός οπότε θα φτάνουμε γρηγορότερα στην Πάτρα και στα Γιαννένα ( ή και στον Πύργο).



Οδυσσέας Ιθακήσιος


Η μόδα έφθασε και στη Πρέβεζα!

Σκηνές "απείρου κάλους" , που μόνο στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων παρακολουθούσαμε μέχρι τώρα, διαδραματίστηκαν χθες βράδυ στα στενά της παραλίας της Πρέβεζας.

Ομάδα Πακιστανών μεταναστών συνεπλάκη με ομάδα Σενεγαλέζων(;).

Η συμπλοκή πήρε άγριες διαστάσεις καθώς χρησιμοποιήθηκαν τραπέζια και καθίσματα από ταβέρνες και ουζερί της πόλης.

Υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ τραυματίες με κακώσεις κεφαλής διακομίσθηκαν στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Αιτία της συμπλοκής η διαμάχη για το μοίρασμα της πόλης όσον αφορά την διανομή ψηφιακών δίσκων (cd).

Μέχρι τώρα φαίνεται ότι το μονοπώλιο το είχε η μια εθνικότητα μεταναστών ενώ η άλλη ασχολείτο με πώληση άλλων ειδών.

Η συμπλοκή ξέσπασε όταν η δεύτερη ομάδα αμφισβήτησε το μονοπώλιο της πρώτης!!!

Σικάγο γίναμε!!!

Πληρωμή πρόσθετων αμοιβών προσωπικού Νοσοκομείου Πρέβεζας


Την εβδομάδα... των Παθών θα πληρωθεί τις πρόσθετες αμοιβές Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2009  το νοσηλευτικό, παραϊατρικό  και τεχνικό προσωπικό του Νοσοκομείου Πρέβεζας.Για τους γιατρούς  προβλέπεται ....όταν θα  αναληφθεί ο Κύριος!!!
Καλή νηστεία!

Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Να προστατευτούν οι εργαζόμενοι στα Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου Πρέβεζας.

Κινδύνεψαν χθες το απόγευμα γιατροί και νοσηλευτές στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Πρέβεζας όταν δέχθηκαν επίθεση από άνδρα  οπλισμένου με μαχαίρι .
Ευτυχώς οι ίδιοι οι γιατροί και νοσηλευτές κατάφεραν να τον αφοπλίσουν.
Καλούμε τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Πρέβεζας να πάρει άμεσα  όλα εκείνα τα μέτρα που θα συμβάλλουν στη προστασία των εργαζομένων και στο αίσθημα ασφάλειας που πρέπει  να έχουν για να μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο τους.
Πριν θρηνήσουμε θύματα.
Εαν τις επόμενες μέρες δεν ληφθούν μέτρα προστασίας , ιδιαίτερα τα απογεύματα και τα βράδια,  εμείς θα προτείνουμε να απέχουν οι εργαζόμενοι από το έργο τους.

Γιατί και αυτοί έχουν δικαίωμα στην αρτιμέλεια και στη ζωή.

Εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών για τις εκθέσεις αξιολόγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων

Εγκύκλιο απέστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών  με την οποία δίνει οδηγίες στις Διευθύνσεις Προσωπικού των Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα για την συμπλήρωση των εκθέσεων αξιολόγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Τρίτη 7 Απριλίου 2009

7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ -Παγκόσμια Ημέρα Υγείας


Με το σύνθημα : Save lives. Make hospitals safe in emergencies 

η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) γιορτάζει  σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Προσφυγή της ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π. στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Μετά την άκαρπη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π. με τον Υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26/03/09, η Ομοσπονδία μας αποφάσισε την προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Υπουργείου Υγείας, για τις τραγικές ελλείψεις Νοσηλευτικού Προσωπικού και τη συστηματική παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας στα Ελληνικά Νοσοκομεία.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί εναλλακτική συνέχεια της κινηματικής δράσης της Ομοσπονδίας, που κορυφώθηκε με τις δύο αλλεπάλληλες καταλήψεις του ΥΥΚΑ το τελευταίο διάστημα.

 Αφορμή για την προσφυγή αποτέλεσε η πληθώρα καταγγελιών που φτάνουν στην Ομοσπονδία από κάθε γωνιά της χώρας, και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μετά την υποβολή σχετικής καταγγελίας στο Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά, πριν από περίπου ένα χρόνο περίπου.

 Η στάση του Υπουργείου Υγείας που εδώ και πάρα πολύ καιρό σκόπιμα απαξιώνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας συντηρώντας συνθήκες υποστελέχωσης, και η κάλυψη που προσφέρει στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, οι οποίες  παραβιάζουν συστηματικά την εργατική νομοθεσία, αναγκάζοντας το Νοσηλευτικό Προσωπικό της χώρας να εργάζεται σε μεσαιωνικές συνθήκες γαλέρας, ευθύνονται αποκλειστικά για την όποια δυσάρεστη τροπή για τη χώρα λάβει η εξέλιξη αυτή.

Γραφείο Τύπου ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.

Εγκύκλιος για την εφαρμογή της διαδικασίας ρύθμισης οφειλών προς προμηθευτές από τα Νοσοκομεία, σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου Οικονομίας

Αναρτήθηκε στο Διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Υγείας η εγκυκλιος για την εφαρμογή των ρυθμίσεων χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές.

Η εγκύκλιος εδώ

Εικόνες από το ΕΣΥ στην Ήπειρο.

Δυο άρθρα από το ιστολόγιο Epirusgate :

1.Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων:Στους διαδρόμους οι φάκελοι των ασθενών!!!

2.Πρέβεζα: Χωρίς παιδίατρο οι Δήμοι Λούρου και Θεσπρωτικού.

Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Ε όχι να χρειάζονται αποφάσεις ακόμη και για τα αυτονόητα!

Στο Νοσοκομείο Πρέβεζας παρατηρείται σε ορισμένα τμήματά του, οι ιατρικές οδηγίες να μην καταγράφονται και να μην υπογράφονται από τους θεράποντες γιατρούς.
Μάλιστα αυτό γίνεται κατά καιρούς αφορμή να προσπαθούν ορισμένοι να φορτώσουν σε μέλη του νοσηλευτικού σώματος δικές τους "αμαρτίες" και αντιθέσεις.
Είναι γνωστά τα περιστατικά στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ.
Μέχρι και το επιστημονικό συμβούλιο του Νοσοκομείου αναγκάσθηκε να επισημάνει τα αυτονόητα.
Ελπίζουμε οι ολίγοι αντιδρώντες να συμμορφωθούν.
Και να μη τολμήσουν να απλώσουν το χέρι τους απέναντι στο νοσηλευτικό προσωπικό.
Αυτά προς το παρόν

Εγκύκλιος για τη ρύθμιση των οφειλών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές.

Μπροστά στην επερχόμενη πλήρη κατάρρευση του συστήματος προμηθειών και στο επικείμενο από αύριο πάγωμα στον εφοδιασμό του ΕΣΥ από αντιδραστήρια και αναλώσιμα από τους προμηθευτές ,το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε ανακοίνωση, με την οποία ενημερώνει ότι απέστειλε εγκύκλιο στις Διοικήσεις των νοσοκομείων, με την οποία καλεί τις Διοικήσεις να προχωρήσουν από τη Δευτέρα 6 Απριλίου στη διαδικασία καταγραφής (σ.σ. ακόμα;) και ρύθμισης των οφειλών των νοσοκομείων στους προμηθευτές.
Μάλιστα αναφέρει ότι το σύνολο των σχετικών διαδικασιών θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε δυο μήνες.
Η σχετική εγκύκλιος θα αναρτηθεί το πρωί της Δευτέρας στηνιστοσελίδα του Υπουργείου

Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Πήγε, είδε και ...υποσχέθηκε!

ΤοΤμήμα Επειγόντων του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου επισκέφθηκε ο Υπουργός Υγείας.
Μετά έκανε δηλώσεις:

«Απροειδοποίητα επισκέφθηκα απόψε τα έκτακτα περιστατικά του εφημερεύοντος Σισμανόγλειου Νοσοκομείου.
Είχα την ευκαιρία, να μιλήσω με τον κόσμο, να δω από κοντά, πως διεκπεραιώνονται όλα τα περιστατικά.
Σε γενικές γραμμές, και παρά την πίεση και τον φόρτο που φέρνει η εφημερία, το Νοσοκομείο λειτουργούσε καλά. Όλοι ήταν στη θέση τους.
Παρατήρησα ωστόσο, ότι χρειάζονται και κάποιες βελτιώσεις, κυρίως στο κομμάτι που αφορά στην υποδοχή του κόσμου, έτσι ώστε από την ώρα που ο ασθενής μπαίνει σε ένα Νοσοκομείο, να αισθάνεται και να διαπιστώνει, ότι εκεί τον υποδέχονται με πολλή προσοχή και με σεβασμό στην αξιοπρέπειά του.

Όχι πως αυτό δεν γινόταν. Αλλά νομίζω, ότι υπάρχουν περιθώρια περεταίρω βελτίωσης. Ήδη έδωσα οδηγίες. Και οι οδηγίες αυτές θα περάσουν και στα υπόλοιπα νοσοκομεία, κυρίως την ώρα που αυτά δέχονται το μεγάλο φόρτο.
Όπως επίσης παρατήρησα, ότι πολλά εκ των περιστατικών, θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.
Αυτό είναι το πρόγραμμα, που εκπονούμε αυτόν τον καιρό. Και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα, που σε λίγες εβδομάδες από τώρα θα γίνει και νόμος του κράτους, θα εγκαινιάσει μια καινούργια εποχή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ανακουφίζοντας τα μεγάλα Νοσοκομεία και προσφέροντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους Έλληνες πολίτες.»



ΥΓ: Μια μικρή λεπτομέρεια .Η επίσκεψη και οι δηλώσεις έγιναν την Πρωταπριλιά.
Για να μη χαλάμε και το έθιμο!!!