Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

Έφυγε μια μαχήτρια της ζωής και του κινήματος.

Η Αγωνιστική Παρέμβαση Νοσοκομείου Πρέβεζας εκφράζει την βαθειά της οδύνη για την πρόωρη απώλεια μια μαχήτριας της ζωής και του κινήματος , της Λιόλη Ευαγγελίας (Λίτσας), Γιατρού Αναισθησιολόγου στο Νοσοκομείο Πρέβεζας .

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ)


1.  Μετά από ένα διαρκώς ογκούμενο κύμα αγανάκτησης και κινητοποιήσεων για την απουσία λύσεων αντιμετώπισης του εργασιακού μεσαίωνα που βιώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί –εξαντλητικά ωράρια, οικονομική εξαθλίωση, απουσία οργανωμένης εξέλιξης έως και τον καταληκτικό βαθμό- η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επέστρεψε στον διάλογο με την ΟΕΝΓΕ. Η ικανοποίηση των αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών δεν αφορά μόνο τον κλάδο μας αλλά και όλον τον Ελληνικό λαό, αφού όσο παρατείνεται ο εργασιακός μεσαίωνας για τους γιατρούς τόσο κινδυνεύει η λειτουργία των νοσοκομείων αλλά και η ίδια η Δημόσια Περίθαλψη που εξακολουθεί να καλύπτει τις ανάγκες του λαού παρά τις τεράστιες ελλείψεις και στρεβλώσεις.

 2.  Η νέα φάση διαπραγματεύσεων της ΟΕΝΓΕ και του Υπουργείου Υγείας άρχισε με μια νέα γραπτή πρόταση σχεδίου κλαδικής συμφωνίας που υποβλήθηκε από το Υπουργείο στις 22-10-2008.

 3.  Η ΟΕΝΓΕ αποφάσισε να μην κάνει δεκτή για υπογραφή την συγκεκριμένη οικονομική πρόταση του παραπάνω σχεδίου.

 4.  Γι’ αυτό η ΟΕΝΓΕ αντιπροτείνει για τα σημεία που δεν αποδέχεται :

Α) H χρονική διάρκεια της κλαδικής συμφωνίας να είναι ετήσια, από 1-1-2009 έως και 31-12-2009. Οι διαπραγματεύσεις για νέα κλαδική σύμβαση θα αρχίσουν στις 15-10-2009.

Β) Τα αναγκαία κονδύλια να εγγραφούν στον επίσημο κρατικό προϋπολογισμό του 2009 άμεσα με την υπογραφή της συμφωνίας.

Γ)  Να υπάρχει δέσμευση 2000 προσλήψεων νοσοκομειακών γιατρών σε οργανικές θέσεις (νέες θέσεις ειδικευομένων, οργανικές θέσεις Επιμελητών Β΄και όχι «επικουρικών») στη χρονική διάρκεια ισχύος της σύμβασης, ώστε να υπάρξει δραματική μείωση του αριθμού των εφημεριών που αναγκάζονται να πραγματοποιούν σήμερα οι γιατροί σε υποστελεχωμένα τμήματα. Η επιτάχυνση πραγματοποίησης και η κατανομή των προσλήψεων να υπακούει αυτόν τον στόχο, ο οποίος θα κατατείνει στην μία εφημερία την εβδομάδα για όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Δ) Να καθιερωθεί ρεπό μετά από κάθε ενεργό εφημερία (και όχι μόνο μετά από κάθε εφημερία αργίας).

Ε) Οι προσαυξήσεις να γίνουν στον βασικό μισθό ώστε να υλοποιηθεί η υπόσχεση του Υπουργείου Υγείας εδώ και 2 χρόνια περί ουσιαστικής αύξησης και της συνταξιοδοτικής ανταποδοτικότητας και του ωρομισθίου των τακτικών αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών.

Συγκεκριμένα οι Βασικοί Μισθοί προσαυξάνονται κατά :

Ειδικευόμενος 350 Ευρώ

Επιμελητής Β΄ 500 Ευρώ

Επιμελητής Α΄ 600 Ευρώ

Διευθυντής       700 Ευρώ

ΣΤ) Οι πρώτες 2 εφημερίες για τους ειδικευμένους και 4 για τους ειδικευόμενους φορολογούνται με φορολογικό συντελεστή 20% και οι πέραν αυτών είναι αφορολόγητες. Όλες οι εφημερίες πληρώνονται αυτοτελώς.

Ζ) Να καταργηθεί το πλαφόν του συνόλου των αποδοχών που προσδιορίζεται από τις συνολικές τακτικές αποδοχές του Αρεοπαγίτη με 29 χρόνια υπηρεσίας και που πρώτη φορά εφαρμόστηκε με τον νόμο 2006/98 περί Ειδικού Ιατρικού Μισθολογίου.

Η) Μετά από συζήτηση εντός, αυστηρά, των χρονικών ορίων διάρκειας της σύμβασης, εφαρμόζεται νέο Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο που η πρώτη φάση ξεκινάει με την αποδοχή και υπογραφή της και που στο καταληκτικό επίπεδο θα προσαρμόζεται στις προτάσεις της ΟΕΝΓΕ.

 5.  Η ΟΕΝΓΕ δηλώνει ότι σε ένδειξη καλής θέλησης αμέσως μετά την κύρωση με νόμο της κλαδικής συμφωνίας –εφ’ όσον φυσικά αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί- θα καλέσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς να καταρτίσουν πλήρη ασφαλή προγράμματα εφημεριών και για το χρονικό διάστημα που θα υπολείπεται έως την έναρξη ισχύος της συμφωνίας 1-1-2009.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ θεωρεί ότι ακρότατο όριο λήξης των διαπραγματεύσεων είναι η 1η εβδομάδα του Νοεμβρίου 2008 ώστε να είναι δυνατή η αποτύπωση των αναγκαίων κονδυλίων στον προϋπολογισμό του 2009.

Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση σήμερα, είναι σαφές ότι η κατάρτιση πλήρων και ασφαλών προγραμμάτων εφημεριών για το σύνολο του μηνός Νοεμβρίου 2009 και εφ’ εξής, θα εξαρτηθεί απόλυτα από την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

Πίσω από τη γυαλιστερή βιτρίνα των ενυπόθηκων δανείων


Ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει γύρω από την κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι μεγάλος. Δυστυχώς, όμως, αυτός ο θόρυβος κάθε άλλο παρά βοηθάει τον κόσμο να καταλάβει τις αιτίες αυτής της κρίσης.

Σε ένα εξαιρετικό για την απλότητά του άρθρο η εφημερίδα "Κόντρα" αναλύει το πώς ξεκίνησε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, γιατί ξεκίνησε από τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ.

Αυτό δε σημαίνει ότι η κατάρρευση αυτών των δανείων είναι η αποκλειστική πηγή της παγκόσμιας κρίσης, έπαιξαν όμως σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνσή της.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

Το χρονικό μια προαναγελθείσας κρίσης.

Το είχαμε δημοσιεύσει από τις 18 Ιουνίου του 2008.

Το σίγουρο είναι ότι το κεφάλαιο και οι διάφορες κυβερνήσεις αξιοποιώντας κάθε μηχανισμό προπαγάνδας και χειραγώγησης, θα επιδοθούν αυτές τις μέρες σε μια χωρίς προηγούμενο επιχείρηση για να καταστήσουν τους εργαζόμενους συνένοχους για την κρίση που εμφανίζεται στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και μέχρι στιγμής - στην πλειοψηφία των χωρών - εκδηλώνεται σαν κρίση του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.
Ήδη οι διάφορες κυβερνήσεις θέτουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς στην υπηρεσία των τραπεζιτών. Μέσω των «προγραμμάτων διάσωσης» , διοχετεύουν στις τράπεζες κολοσσιαία ποσά πολλών τρισ. ευρώ. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου ληστεία σε βάρος των λαών του πλανήτη, πρωτόγνωρη στην ιστορία του καπιταλισμού.
Kατά ριπάς καταργούνται θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη τα τελευταία τρίμηνα, με την ανεργία να δίνει το πραγματικό στίγμα της οικονομικής ύφεσης. Τα απαισιόδοξα μηνύματα για την οικονομική επιδείνωση πολλαπλασιάζονται για το γ' τρίμηνο του 2008 και το 2009. Oλο και περισσότερες επιχειρήσεις, και από τις δύο όχθες του Ατλαντικού, προσανατολίζονται στην επιλογή των απολύσεων σε διαφορετικούς τομείς των δραστηριοτήτων τους. Κάποιες από αυτές προχωρούν ταυτόχρονα σε μείωση των κεφαλαιουχικών δαπανών, των μερισμάτων και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και σε περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων.
Σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, οι άνεργοι στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 2,2 εκατομμύρια τους τελευταίους 12 μήνες, ενισχύοντας το ποσοστό της ανεργίας κατά 1,4% για το διάστημα αυτό.Oλα τα στοιχεία συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η κρίση έχει προ πολλού μετακινηθεί από τα όρια των χρηματαγορών της Wall Street στην πραγματική οικονομία και τους καταναλωτές. Η κατακόρυφη πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών την εβδομάδα της 24ης Οκτωβρίου συνοδεύτηκε με κύμα απολύσεων στις ΗΠΑ.
Η διαγραφόμενη δραματική άνοδος του ποσοστού ανεργίας στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση μετά το κραχ του 1929 έχει σημάνει συναγερμό και στην Ευρώπη, καθώς οι κυβερνήσεις δέχονται εκκλήσεις για την ανάληψη δράσης. Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ΔΟΕ) έχει προβλέψει ότι μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα καταργηθούν 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι ουρές ανέργων έξω από τα γραφεία ευρέσεως εργασίας θα καταγράψουν ρεκόρ στην Ευρώπη.
Οι πιο μετριοπαθείς και "αισιόδοξες" προβλέψεις δίνουν τουλάχιστον 70 χιλιάδες νέες απολύσεις στη χώρα μας για το 2009.
Τώρα είναι ανάγκη το εργατικό κίνημα, ξεπερνώντας με κάθε μέσο την πολυδιάσπασή του και τον κατακερματιμό του, ξεπερνώντας τον συμβιβασμό και τη συναίνεση των επίσημων ηγεσιών του, να αναλάβει δράση όχι μόνο για να μη μετακυλιθεί η κρίση και οι συνέπειες της στους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά και να προβάλει ακόμα πιο προωθημένα αιτήματα με βάση τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Όχι άμυνα αλλά πλήρη επίθεση!
Ενα σύνθημα πρέπει να διατρέξει από άκρο σε άκρο όλη τη χώρα.

ΤΗ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΕΚΦΡΑΣΤΕΣ.


Κάτω τα χέρια από το Σωματείο Συνταξιούχων του ΙΚΑ.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ

 Εργαζόμενες οι,  νέες και νέοι

τη στιγμή που η εργοδοτική και κυβερνητική πολιτική σε βάρος των ασφαλιστικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων εντείνεται, το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας και πιο συγκεκριμένα η πλειοψηφία της διοίκησης (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) παραμονές έκτακτων εκλογών μεθοδεύουν την διαγραφή του σωματείου συνταξιούχων του ΙΚΑ από τη δύναμη του κέντρου!!!

Ο συναινετικός και φιλοεργοδοτικός κατήφορος της πλειοψηφίας της διοίκησης δεν έχει τελειωμό. Αφού με τη τακτική τους όλα τα προηγούμενα χρόνια βάλανε πλάτη στη κατάργηση του δικαιώματος σύνταξης για τη νέα γενιά αποφάσισαν να διαγράψουν από τα συνδικάτα τους συνταξιούχους για να μην θυμίζουν τίποτε περί δικαιωμάτων στους νεότερους συναδέλφους.

ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ

Προσπαθούν να υλοποιήσουν μια διασπαστική απόφαση της ΓΣΕΕ (που πάρθηκε ομόφωνα το 1988) με την οποία «διαγράφονται» οι συνταξιούχοι από την δύναμη των εργατικών κέντρων και της ΓΣΕΕ.

Η απόφαση αυτή σε πάρα πολλά εργατικά κέντρα (σε όλα της Ηπείρου) είχε μείνει ανενεργή λόγω της ταξικής αλληλεγγύης όλων των σωματείων έναντι των συνταξιούχων.

Το οξύμωρο είναι ότι η προσπάθεια αυτή καθοδηγείται από τον πρόεδρο του εργατικού κέντρου(Καζαντζίδη Κώστα) ο οποίος με βάση τον κανονισμό που επικαλείται, κατέχει παράνομα τη θέση του προέδρου εδώ και ενάμισι χρόνο ενώ ας μην ξεχνάμε ότι «εκλέχτηκε» από το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων και όχι από τον ΟΤΕ όπου «δούλευε»!!!!

Εργαζόμενες οι , νέες και νέοι

Η διασπαστική πολιτική της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας δεν πρέπει να περάσει.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ  ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ.

 Οι συνταξιούχοι είναι συνάδελφοι και έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε όλα τα όργανα. Θα παρεμποδίσουμε τη συγκεκριμένη μεθόδευση και καλούμε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, τους συλλόγους εργαζομένων σε πανελλαδικό επίπεδο να καταδικάσουν το πραξικόπημα που επιχειρείται 

Οκτώβριος 2008

                       ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

                                      δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

Πρόταση αποσυμφόρησης για το "εφημεριακό κραχ" ή πρόταση περαιτέρω άλωσης των Δημόσιων Νοσοκομείων;

Διαβάσαμε μέσα από την  ιστοσελίδα του γιατρού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ.Γρηγοράκου μια άποψη(ανάρτηση 24/10/2008) που όχι μόνο μας βρίσκει αντίθετους αλλά και είναι χαρακτηριστική της λογικής που οδηγεί στην πλήρη πελατιοποίηση και παραπέρα εμπορευματοποίηση της δομής και λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων. Ή δεν είναι έτσι;

Διαβάζουμε:

"...Το ντόμινο κατάρρευσης του συστήματος εφημεριών σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία ξεκίνησε. Το «ΑΤΤΙΚΟΝ» έδωσε το έναυσμα ενός προαναγγελθέντος νοσοκομειακού «κραχ» λόγω λογικής αδυναμίας του υπάρχοντος ελλιπούς και υπό «burn out» προσωπικού να βγάζει εις πέρας και αμισθί τις αναγκαίες εφημερίες και να εργάζεται περισσότερο από το προβλεπόμενο ωράριο που θέτει η Κοινοτική οδηγία και αναγνωρίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το υπουργείο Υγείας ομολογεί ανικανότητα και αδυναμία, μετακυλίει την ευθύνη στους διορισμένους από αυτό διοικητές νοσοκομείων και το εκρηκτικό μείγμα στο Ε.Σ.Υ. απειλεί το κράτος πρόνοιας.
Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε έξω από τα δόντια. Δεν πάει άλλο. Η λύση δεν έρχεται όσο δεν προσλαμβάνεται προσωπικό να καλύψει τις κενές οργανικές θέσεις. Χρειάζεται μία ριζοσπαστική και τίμια ιδέα να αλλάξει τον ρου της επερχόμενης διάλυσης του Ε.Σ.Υ. Προτείνεται λοιπόν η εισαγωγή του θεσμού «ιατρού-συνεργάτη». Οι ιατροί-συνεργάτες, επιστήμονες που δεν μπόρεσε να απορροφήσει το εθνικό σύστημα και απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να συνδέονται πλέον με συμβάσεις με τις κλινικές του Ε.Σ.Υ. και να ανακουφίζουν το ασθμαίνον σύστημα εφημεριών. Το δημόσιο σύστημα υγείας αποτινάσσει έτσι τον συντηρούμενο κλειστό του χαρακτήρα, ανοίγεται στον πολίτη, ανοίγεται στην επιστήμη, γίνεται ανταγωνιστικό απέναντι στον ιδιωτικό τομέα, εκτελώντας χειρουργεία ακόμα και το απόγευμα, και το κυριότερο, αποκαθιστά την τιμή του, προσφέροντας εξειδικευμένες, υψηλής ποιότητας και προσβάσιμες υπηρεσίες υγείας. Είναι ένα πρώτο βήμα ανοικτό προς συζήτηση..."

ΥΓ:Ευχαρίστως να ακούσουμε τον αντίλογο.

Ένα βήμα μπρος… δυο βήματα πίσω.

Αναμφίβολα το θέμα της ανέγερσης ενός νέου Νοσοκομείου στη Πρέβεζα θα εξακολουθήσει να αποτελεί το θέμα που θα απασχολεί για πολύ καιρό την κοινωνία της πόλης.

Ήμασταν οι πρώτοι που από αυτή εδώ τη θέση χαιρετήσαμε ως θετική και ορθή την τελευταία θέση της Δημοτικής Αρχής Πρέβεζας, όπως αυτή διατυπώθηκε στην επιστολή που απέστειλε ο Δήμαρχος Πρέβεζας στον Υπουργό Υγείας Δημ. Αβραμόπουλο. Δηλαδή παραχωρούμε το οικόπεδο για την ανέγερση Δημόσιου Νοσοκομείου μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς τη Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτών (ΣΔΙΤ).

Διατυπώσαμε μάλιστα την άποψη ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων στη Πρέβεζα που αντιμάχονται τις ιδιωτικοποιήσεις στη Υγεία, που θέλουν ένα Δημόσιο Νοσοκομείο στη Πρέβεζα χωρίς τις ΣΔΙΤ.

Θεωρούμε ότι για αυτή την πορεία που πήραν τα πράγματα ήταν καθοριστική η παρέμβαση των μαχητικών κοινωνικών δυνάμεων που δρουν μέσα από την «Επιτροπή Αγώνα» αλλά και δυνάμεων που έχουν όμοιες απόψεις με αυτή αλλά δεν είχαν ακόμη ενταχθεί σ’ αυτήν.

Θεωρούμε ότι πλέον είναι η ώρα του ευρύτερου δυνατού συντονισμού αυτών των δυνάμεων, για αυτό και απευθύναμε έκκληση διεύρυνσης της «Επιτροπής» με βάση την αρχή της ισοτιμίας , της ενότητας , της σύνθεσης χωρίς αποκλεισμούς, διασπαστικές λογικές και μικροπολιτική.

Ενώ λοιπόν έγινε ένα βήμα μπρος…

Φαίνεται ότι κάποιοι άλλα σκέπτονται.

Οι μύχιοι πόθοι και οι απόπειρες στησίματος από τη Δημοτική Αρχή Πρέβεζας, όπως η χθεσινή, ενός ξεχωριστού συντονιστικού ή αν θέλετε ενός δεύτερου συντονιστικού με συμμετοχή ορισμένων όμως φορέων , χωρίς να κληθούν μια σειρά άλλοι φορείς και ιδιαίτερα αρκετοί από αυτούς που συμμετέχουν στην «Επιτροπή Αγώνα», δεν συνάδει με τους πόθους και τη θέληση της Πρεβεζάνικης κοινωνίας.

Αποτελεί δείγμα μη σεβασμού του κινήματος, αποτελεί δείγμα θέλησης ποδηγέτησης του κινήματος, κοινώς καπελώματος, σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, πολύ δε περισσότερο όταν επιχειρείται από δυνάμεις που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την αυτονομία του κινήματος, που λένε ότι έχουν πάρει διαζύγιο από τέτοιες τακτικές.

Δεν μπορούμε επίσης από τη μια να λέμε ότι οι "8 όροι" έχουν πλέον "τελειώσει" (και όντως έτσι είναι μετά και την τελευταία επιστολή που απέστειλε η Δημοτική Αρχή στον Υπουργό Υγείας, αλλά και μετά την άρνηση της ΔΕΠΑΝΟΜ ) και από την άλλη να καλούμε τη κυβέρνηση να βάλει την υπογραφή της σε αυτούς.Δεν μπορεί να αρνιόμαστε πεισματικά, μέσα σε ένα κείμενο, να μην υπάρχει η θέση ότι θέλουμε Δημόσιο Νοσοκομείο χωρίς ΣΔΙΤ.

Ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας.

Η «Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα» προϋπήρχε, όταν ακόμη ορισμένοι έσπερναν αυταπάτες στην Πρεβεζάνικη κοινωνία, ότι μπορούν να διασφαλίσουν το Δημόσιο χαρακτήρα ενός Νοσοκομείου που θα ανεγερθεί και θα λειτουργήσει, μέσω των ΣΔΙΤ, για 30 χρόνια με αποκλειστικά ιδιωτικά κεφάλαια.Η δική τους τακτική και αντίληψη απεδείχθη λαθεμένη, όχι η τακτική και η αντίληψη της «Επιτροπής Αγώνα».

Τέτοιες ενέργειες, κατά την άποψή μας, σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη φάση οδηγούν σε αδυνάτισμα και διάσπαση του μετώπου στη πόλη μας και όχι σε συγκρότηση μετώπου απέναντι στην αντίπαλη άποψη.

Εμείς θέλουμε η επιτροπή αγώνα να συνεχίσει να δίνει τη μάχη της. Θέλουμε να διευρυνθεί και μάλιστα σύντομα και με άλλες μάχιμες κοινωνικές δυνάμεις της πόλης και του Νομού μας, να βελτιώσει τη λειτουργία της.

Είναι επίσης σίγουρο ότι θα κινήσει ένα μεγάλο κομμάτι των ευαίσθητων κοινωνικά δυνάμεων με μορφές και περιεχόμενο τέτοιο που θα φέρουν δυσκολία στις κυβερνητικές επιλογές.

Η θέση μας είναι για τη συγκριμένη περίπτωση απλή, καθαρή ,κρυστάλλινη όπως ήταν από την αρχή. Αγωνιζόμαστε γαι την ανέγερση ενός Δημόσιου Νοσοκομείου στη Πρέβεζα μέσα από το ΠΔΕ και χωρις τις ΣΔΙΤ.Παραχωρούμε το οικόπεδο στο Υπουργείο Υγείας για την ανέγερση ενός Δημόσιου Νοσοκομείου μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς τη ΣΔΙΤ.

Η πόρτα της "Επιτροπής Αγώνα" είναι ανοικτή σε όποιον άνθρωπο καλής θέλησης θέλει να συμμετάσχει σε αυτόν τον αγώνα , πολύ περισσότερο στη Δημοτική Αρχή Πρέβεζας και στη Δημοτική Πλειοψηφία.

Όμως ας μας ξεκαθαρίσουν μια και καλή. Θέλουν ένα Δημόσιο Νοσοκομείο στη Πρέβεζα, υλοποιημένο μέσα από το ΠΔΕ και χωρίς τις ΣΔΙΤ; Αν ναι τους καλωσορίζουμε σαν φίλους και συναγωνιστές. Όλα τα άλλα, όπως τη μορφή που θα πάρει το μέτωπο και το κοινό προγραμματισμό βεβαίως και μπορούμε να τα συζητούμε.

Τους περιμένουμε.

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Απόφαση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαϊας

ΕΝΩΣΗ  ΙΑΤΡΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΑΧΑΪΑΣ
Ε. Ι. Ν. Α.
Τηλ: 2610 – 999 212 * Κιν: 6977 – 457 328 * Fax: 2610 – 993 949


Αρ.Πρωτ:54/24-10-
2008                                                                                           Πάτρα, 24 Οκτωβρίου 2008

                                                   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης ΕΙΝΑ

Η Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑ, μετά τις αποφάσεις του Εκτάκτου Συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ, την πρόσφατη συνάντηση με το Γ.Γ. του Υπ. Υγείας και τις γραπτές προτάσεις του Υπουργού Υγείας για το περιεχόμενο της κλαδικής σύμβασης εργασίας έτους 2009, διακηρύσσει ότι:

 1.     Το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση, έχουν εγκληματικές ευθύνες για την κατάρρευση του εφημεριακού συστήματος στα νοσοκομεία όλης της χώρας και την πλήρη εγκατάλειψη του ονομαζόμενου ΕΣΥ. Επί σειρά ετών υποχρηματοδοτούν τη Δημόσια Υγεία, αδιαφορούν για την εξάντληση του προσωπικού τους και των γιατρών, ιδιωτικοποιούν λειτουργίες των νοσοκομείων και απαξιώνουν το Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα τους.

2.     Το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση ΣΚΟΠΙΜΑ οδήγησαν την κατάσταση που βιώνουμε σ' αυτό το σημείο: Το αδιέξοδο της μη λειτουργίας των νοσοκομείων μετά την 10η Νοεμβρίου βαραίνει την πολιτεία και όχι τους εργαζόμενους.

3.     Η αποφασιστικότητά μας, όλον αυτό τον καιρό που επιμένουμε για τον περιορισμό του εργασιακού μεσαίωνα στα νοσοκομεία, έδωσε ήδη τα πρώτα αποτελέσματα: Υποσχέθηκαν κονδύλια για προσλήψεις και αυξήσεις. Πήραν πίσω τη ρύθμιση για «επίδομα εφημέρευσης» που θα ωθούσε τους γιατρούς σε χειρότερη από τη σημερινή εργασιακή σκλαβιά.

4.     Δε μας αρκούν. Δεν είναι αξιόπιστοι. Ας μην κόπτονται οι «καλοθελητές» να μιλήσουν για υποχώρηση της κυβέρνησης, για διολίσθηση σε «ρεαλιστικά αιτήματα» .. .γιατί η οικονομία δεν αντέχει! Αντέχουν να δώσουν 28 δις ευρώ στους τραπεζίτες και δε δίνουν ευρώ για το ΕΣΥ που συνειδητά το αφήνουν να καταρρέει;

5.     Οι νοσοκομειακοί γιατροί σε ΟΛΗ τη χώρα βρίσκονται σε αναβρασμό. Μαζικές συνελεύσεις, αγωνιστικές αποφάσεις, ανυπακοή σε μια ανυπόληπτη Κυβέρνηση που προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες λειτουργίας του συστήματος σ' αυτούς που δουλεύουν και τη χρηματοδότησή του σ' αυτούς που πληρώνουν. ΩΣ ΕΔΩ.

6.     ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ σε πιέσεις και τρομοκρατία. ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ «συναίνεσης» στη σκλαβιά της συνεχούς εφημέρευσης που διαλύει τις ζωές μας, που υποβαθμίζει τις υπηρεσίες προς τον πολίτη που τις δικαιούται.

7.     Δηλώνουμε προγράμματα με 2 και 4 εφημερίες (ειδικούς και ειδικευόμενους αντίστοιχα) μέχρι τις 10 Νοέμβρη. Ας έρθει να εφημερεύσει ο Κος Αβραμόπουλος. Το δρόμο της λύσης τον ξέρει: ετήσια σύμβαση, μαζικές προσλήψεις ειδικευμένων στα νοσοκομεία και Κ.Υ., αύξηση στο βασικό μισθό, 30ωρο εβδομαδιαίο/6ωρο πρωινό ωράριο/1 το πολύ εφημερία την εβδομάδα, δημιουργία ΤΕΠ, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Απρόσκοπτη χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών.

8.     Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΟΕΝΓΕ καταρρέει. Η Διαπραγματευτική Ομάδα που βγήκε από το έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ είναι υπεύθυνη για τη διαπραγμάτευση με το Υπουργείο, οι γιατροί ενημερώνονται και παίρνουν θέση.

9.     Υιοθετούμε τις θέσεις της Διαπραγματευτικής για τις οικονομικές διεκδικήσεις, για τις προσλήψεις, τον ανώτερο αριθμό εφημεριών ανά γιατρό από 1/7/09, την κατάργηση του φαύλου θεσμού των επικουρικών. ΤΩΡΑ είναι η ώρα να πιέσουμε πραγματικά, ν' ανοίξει ο δρόμος για την ανανέωση του γερασμένου προσωπικού των νοσοκομείων.

10. Κάνουμε το ζήτημά μας, ζήτημα της κοινωνίας. Ο Αγώνας μας, η επιτυχία του θα δώσει ανάσα ζωής σε ένα ΕΣΥ που το χουν καταδικάσει σε θάνατο. Σε ένα ΕΣΥ που όμως το χρειάζεται η κοινωνία και εμείς, οι νοσοκομειακοί γιατροί. Θ' ανοίξει το δρόμο για την υλοποίηση των διεκδικήσεων και άλλων εργαζομένων, κόντρα σ' ένα φορομπηχτικό, ληστρικό για τις λαϊκές ανάγκες προϋπολογισμό.

11. Την Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου, μαζί με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της πόλης μας, κάνουμε στάση εργασίας και συμμετέχουμε στην κινητοποίηση μπροστά στην πύλη του Αγ. Ανδρέα. Ζητάμε την άμεση λύση που μετά το σεισμό του Ιουνίου οδήγησε στην απώλεια 250 και πλέον κλινών στην περιοχή μας και στις εγκληματικές δυσλειτουργίες του πανεπιστημιακού νοσοκομείου.

12. Θέλουμε ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, αξιοπρέπεια για τους λειτουργούς, τους εργαζόμενους και τους γιατρούς του συστήματος, για τους πολίτες που υπηρετούμε!

13. Νέα Γενική Συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών σε σύντομο χρονικό διάστημα.

                                                     Για το Δ.Σ.

 Ο Πρόεδρος: Τερζής Στάθης                                                

Ο Γραμματέας:  Γιαννάκενας Κων/νος

 

Ανακοίνωση της Διαπραγματευτικής Ομάδας της ΟΕΝΓΕ.

ΟΕΝΓΕ

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Η

Διαπραγματευτική Ομάδα  της ΟΕΝΓΕ χαιρετίζει τις συγκλονιστικές κινητοποιήσεις των γιατρών που υπηρετούν στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας και διεξάγουν πρωτοφανείς σε μαζικότητα και παλμό Γενικές Συνελεύσεις λαμβάνοντας σχεδόν ομόφωνα αποφάσεις για ανατροπή εδώ και τώρα στο καθεστώς εργασιακής σκλαβιάς με την εξοντωτική υπερωριακή εργασία και τις εξευτελιστικές αμοιβές. Οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι αποφασισμένοι να θέσουν πλέον οριστικό φραγμό στην διάλυση που επιχειρεί η κυβέρνηση στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας με το σφίξιμο της στρόφιγγας χρηματοδότησης και την απροσχημάτιστη ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Αυτές οι μαζικές και μαχητικές Γενικές Συνελεύσεις που διεξάγονται κάθε μέρα αυξάνοντας διαρκώς τον αριθμό των Νοσοκομείων που θα βρεθούν σε λειτουργική κατάρρευση λόγω έλλειψης εφημερευόντων γιατρών από τις 10 Νοεμβρίου περίπου, αυτές οι συνελεύσεις είναι που ανάγκασαν το Υπουργείο Υγείας στις πρώτες  σημαντικές υποχωρήσεις.  Αναγκάστηκε εσπευσμένα να προσέλθει σε διάλογο με την ΟΕΝΓΕ –έναν διάλογο που με δική του ευθύνη είχε διακόψει από τον Ιούνιο. Κατά τη συνάντηση που είχε με τη Διαπραγματευτική Ομάδα στις 21 Οκτωβρίου  έδειξε ότι εγκαταλείπει την τακτική που ακολουθούσε επίμονα ως τώρα το Υπουργείο Υγείας για επιβολή επιδόματος εφημέρευσης, αλλά επίσης έδειξε και τη διαφαινόμενη διάθεση να πάψει η άρνηση στο αίτημα βελτίωσης των μισθολογικών μας απολαβών,  οι οποίες έχουν πλέον φτάσει σε εξευτελιστικά επίπεδα. Δυστυχώς όμως το Υπουργείο φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένο για ειλικρινή διάλογο.

Ε

νώ λοιπόν ο Γεν. Γραμματέας κ. Καλογερόπουλος, μιλώντας εκ μέρους του Υπουργού στη συνάντηση της 21ης Οκτωβρίου, έκανε λόγο για 250 εκατ. € για αυξήσεις μισθών και εφημεριών καθώς και 1500 νέες προσλήψεις, η επιστολή που έφτασε την επομένη στην ΟΕΝΓΕ με την υπογραφή του κ. Αβραμόπουλου περιλαμβάνει κονδύλια που μετά βίας φτάνουν τα 100 εκατ. €. Το χειρότερο είναι πως δεν καταγράφεται στην επιστολή  καμία δέσμευση ότι τα κονδύλια θα αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό του 2009. Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρούμε ότι δε μπορούν να γίνουν αποδεκτά όσα προτείνει το Υπουργείο και ζητούμε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με βάση τις σαφείς προτάσεις που υποβάλλουμε και η οποία θα διεξαχθεί σε τριμερή βάση (ΟΕΝΓΕ- Υπουργείο Υγείας- Υπουργείο Οικονομικών).

Η Διαπραγματευτική Ομάδα θεωρεί ότι είναι καίριας σημασίας να συνεχιστούν με εντεινόμενους ρυθμούς οι Γενικές Συνελεύσεις, ώστε κάθε Νοσοκομείο της χώρας να διαθέτει ειλημμένη απόφαση για ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης με 2 εφημερίες ανά ειδικευμένο και 4 εφημερίες ανά ειδικευόμενο χωρίς περικοπές στην ασφαλή σύνθεση της κάθε μέρας, πράγμα που για τα περισσότερα τμήματα και νοσοκομεία σημαίνει  ανώτατο χρονικό ορίζοντα την 10η Νοεμβρίου, πέραν της οποίας κανένα Νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας της χώρας δεν θα εφημερεύει, εάν ως τότε η κυβέρνηση δεν έχει υπογράψει μαζί μας κλαδική σύμβαση εργασίας.

Το Γενικό Συμβούλιο  της ΟΕΝΓΕ κατέληξε ήδη με συντριπτική πλειοψηφία και αντιπροτείνει στα επιδόματα που χορηγεί η κυβέρνηση την αύξηση των βασικών Μισθών κατά 350 € στον ειδικευόμενο και αντίστοιχη κλιμάκωση στις παραπάνω βαθμίδες, αφορολόγητες τις εφημερίες μετά τις 2 για τους ειδικευμένους και τις 4 για τους ειδικευόμενους, ρεπό μετά από κάθε εφημερία, νέα εφημεριακά πρότυπα, κατάργηση του πλαφόν αποδοχών Αρεοπαγίτη για τις συνολικές αποδοχές και δέσμευση ότι θα έχουν πραγματοποιηθεί 2000 προσλήψεις γιατρών το αργότερο μέχρι την 1η Ιουλίου του 2009, ενώ για το 2010 θα πραγματοποιηθούν 2500 προσλήψεις για τις οποίες θα υπάρχει γραπτή δέσμευση της κυβερνητικής επιτροπής. Οι προσλήψεις αυτές πρέπει να αφορούν γιατρούς σε κανονικές οργανικές θέσεις με κατάργηση του απαράδεκτου θεσμού των «επικουρικών». Αυτό συνεπάγεται ότι οι προσλήψεις θα γίνουν στοχευμένα σε κρίσιμες θέσεις και θα πραγματοποιηθούν από Συμβούλια Κρίσης (ΣΚΕΙΟΠΝΙ) που θα συγκροτηθούν ανά Νοσοκομείο. Θα πρέπει το Υπουργείο να δεσμευτεί ότι σταδιακά θα μειώνεται με γρήγορους ρυθμούς ο αριθμός εφημεριών των γιατρών και πέραν της 1ης Ιουλίου 2009 δεν θα υπάρχει γιατρός της χώρας που θα πραγματοποιεί περισσότερες από 7 εφημερίες ανά μήνα. Το τελευταίο σημείο θα λειτουργεί σαν επιπρόσθετη ασφαλιστική δικλείδα ότι οι προσλήψεις θα γίνουν εκεί που πραγματικά υπάρχουν ανάγκες.

Η

κλαδική σύμβαση με το Υπουργείο θα πρέπει να είναι αυστηρά ετήσιας διάρκειας και πριν την εκπνοή της θα πρέπει με κινηματικές διαδικασίες να έχουμε διασφαλίσει ότι υλοποιούνται οι δεσμεύσεις και τίθενται οι όροι της επόμενης σύμβασης, που θα προχωρά τα αιτήματά μας ώστε να προσεγγίζουν στους στόχους που έθεσε το έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ.

Καλούμε λοιπόν τις και τους συναδέλφους να μείνουν ανυποχώρητοι στη διεκδίκηση που ξεκίνησε από τη βάση και απλώθηκε σ΄ όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Να μην ενδίδουν σε απειλές και εκβιασμούς, ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε μια νίκη που θα επηρεάσει σοβαρά τη δική μας ζωή, αλλά και την υγεία των πολιτών της χώρας.

Αθήνα 22 Οκτωβρίου 2008

Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Το όραμα των οπαδών της ιδιωτικοποίησης και των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας των Νοσοκομείων.

Ντάλας .ΗΠΑ.Μια νεαρή γυναίκα επισκέπτεται το τμήμα επειγόντων τοπικού   Νοσοκομείου λόγω κατάγματος κάτω άκρου.Αναμένει για 3 1/2  ώρες .Μετά την πάροδο αυτού  του χρονικού διαστήματος για πρώτη φορά λαμβάνει νοσηλευτική βοήθεια για λίγα λεπτά.Μετά αναμένει άλλες 15 περίπου ώρες.Αφού μέσα σε αυτο το χρονικό διάστημα δεν λαμβάνει καμιά ιατρική βοήθεια αναγκάζεται να φύγει και να πάει σπίτι της.
 Η γυναίκα είναι ανασφάλιστη.
Μετά από δυο βδομάδες της έρχεται η λυπητερή . 162 δολάρια. Σε ερώτημα  γιατί της χρεώσανε τέτοιο ποσό ενώ δεν έλαβε καμιά φροντίδα(ούτε καν ακτινογραφία), πήρε την απάντηση ότι αυτό είναι το χρέος της, γιατί μια νοσηλεύτρια ξόδεψε κάποιο χρόνο για να ελέγξει τα ζωτικά της σημεία και να αξιολογήσει το επίπεδο του επείγοντος της κατάστασής της.
Έμεινε για λίγες μέρες σπίτι της και μετά τοποθέτησε ένα υποτυπώδη νάρθηκα τον οποίο ακόμη φοράει.
Στο ίδιο νοσοκομείο πριν λίγες μέρες ένας 58 άνδρας προσέρχεται στα επείγοντα με άλγος στη περιοχή του στομάχου.Μετά από αναμονή 19 ωρών υπέστη καρδιακή ανακοπή και πέθανε.


Τις αναφερόμενες ιστορίες μπορείτε να τις διαβάσετε εδώ


ΥΓ. Αφιερωμένες στους εν Πρεβέζη  λάτρεις των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας των Νοσοκομείων.


Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Γιατρών του Νοσοκομείου Πρέβεζας.

Στην χθεσινή (22-10-2008) Συνέλευση των Ιατρών του Γ.Ν.Πρέβεζας λήφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (99,5%) η απόφαση για κατάθεση προγραμμάτων 2 εφημεριών για τους ειδικούς και 4 για ειδικευόμενους και αγροτικούς, για τον μήνα Νοέμβριο. Σε περίπτωση "εντέλεσθαι" απ' την πλευρά της Διοίκησης, αποφασίσθηκε σε συνεργασία με την ΕΙΝΗ, να κατατεθούν μαζικές αγωγές κατά αυτών που θα υπογράψουν διαφορετικά προγράμματα εφημερίας, ερήμην μας. Επίσης αποφασίσθηκε κατα πλειοψηφία να ζητηθεί απ' τον εκλεγμένο εκπρόσωπο των γιατρών στο Σ.Δ. του Νοσοκομείου να θέσει το θέμα και να ψηφισθεί απόφαση συμπαράστασης στους Ιατρούς του Νοσοκομείου.
 
Για την 3μελή Επιτροπή Των Γιατρών
Δημήτρης Πανταζής
Καρδιολόγος, Επιμελητής Α 

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας θέτει πλέον καθαρά το αίτημα για ανέγερση νέου Νοσοκομείου στην πόλη χωρίς Σύμπραξη με Ιδιώτες(ΣΔΙΤ)

Επιτέλους !!!
Μετά από ένα μεγάλο διάστημα αντιπαραθέσεων και αντιπαλότητας στη πόλη της Πρέβεζας, αλλά και κάτω από την παρέμβαση των μάχιμων και κοινωνικά ευαίσθητων δυνάμεων της πόλης που δρουν μέσα από την "Επιτροπή Αγώνα", αλλά και δυνάμεων που δεν είχαν ακόμη ενταχθεί σε αυτήν, ο Δήμαρχος Πρέβεζας πήρε κατά την άποψή μας, μια σωστή και καθαρή θέση απέναντι στο θέμα της ανέγερσης νέου Νοσοκομείου στη Πρέβεζα.
Με επιστολή του, που απέστειλε στον Υπουργό Υγείας Δημ. Αβραμόπουλο, ζητά την ανέγερση νέου Νοσοκομείου μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς τη Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Η επιστολή του δημάρχου Πρέβεζας προς τον υπουργό Υγείας έχει ως εξής: "Η ανέγερση νέου σύγχρονου νοσοκομείου στην Πρέβεζα, στο οικόπεδο που διαθέτει ο δήμος προς το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας είναι επιτακτική και αναγκαία. Ενός σύγχρονου νοσοκομείου που θα παρέχει υψηλού επιπέδου νοσοκομειακές υπηρεσίες δωρεάν προς τους πολίτες. Η εξαγγελία της ανέγερσής του όμως με τη μέθοδο της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα βρίσκει αντίθετη την τοπική κοινωνία, τους φορείς και το δήμο μας. Θεωρούμε ότι βρίσκονται εκτός των πλαισίων της δεοντολογίας, της καλής συνεννόησης και της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος πράξεις και επιστολές από την ηγεσία της ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. για την αποδοχή εκ μέρους μας των όρων που θέτει, γιατί διαφορετικά το νοσοκομείο θα γίνει σε όμορο δήμο που θα αποδεχθεί τους όρους αυτούς. Ζητάμε την αποδοχή εκ μέρους σας, κύριε υπουργέ, της κατασκευής του νέου νοσοκομείου μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων χωρίς τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στο οικόπεδο που παραχωρήθηκε στο Μύτικα Πρέβεζας. Άλλωστε το υπουργείο σας ποτέ δεν εγκατέλειψε την κατασκευή νοσοκομείων με τον τρόπο αυτό, όπως τουλάχιστον καταγράφεται στο κατασκευαστικό του πρόγραμμα. Τέλος, κύριε, υπουργέ, σας ζητώ να δεχθείτε αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους φορείς της πόλης μας και τον δήμο για να σας υποβάλλουμε το αίτημά μας και να συζητήσουμε το θέμα, σε ημερομηνία που εσείς θα ορίσετε. Απολύτως βέβαιος ότι επιδιώκετε τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και τον διάλογο, αναμένουμε τη μεταξύ μας συνάντηση".
ΥΓ : Πόσο πιο εύκολα θα ήταν τα πράγματα Δήμαρχε αν αυτό το έλεγες από την αρχή!
Τώρα μπορούμε όλοι μαζί ισότιμα,ενωτικά και μαζικά να δώσουμε τη μάχη.

Η πρόταση του Υπουργού Υγείας Δημ. Αβραμόπουλου στην ΟΕΝΓΕ

Παραθέτουμε την χθεσινή πρόταση του Υπουργού Υγείας Δημ. Αβραμόπουλου στην ΟΕΝΓΕ καθώς και την απόφαση που πήρε ομόφωνα η ΟΕΝΓΕ.
Για να τη διαβάσετε κάντε κλίκ ΕΔΩ.
ΥΓ.Τα στοιχεία τα έχουμε πάρει από την πύλη YGEIANET.

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Συλλαλητήριο σήμερα στην Πρέβεζα για ένα αποκλειστικά Δημόσιο νέο Νοσοκομείο χωρίς τη Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)

ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΗ

ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΗ ΠΡΕΒΕΖΑ ΧΩΡΙΣ ΣΔΙΤ(Συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα)

ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (ΠΑΡΑΛΙΑ) ΣΤΙΣ 7:30 μ.μ

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

ΒΟΥΓΕΛΛΗΣ ΣΤΡΑΤΗΣ
Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗ
Δημοτική Σύμβουλος-Γιατρός

ΤΣΟΒΙΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
Μέλος Δ.Σ. ΕΛΜΕ Πρέβεζας και στέλεχος του ΠΑΜΕ

ΕΞΩ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της υγείας και τις ΣΔΙΤ.

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Συνάντηση της Διαπραγματευτικής Ομάδας των Νοσοκομειακών Γιατρών με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Αντιγράφουμε από το Ygeianet.



Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008 συνάντηση της Διαπραγματευτικής Ομάδας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Ενημερωθήκαμε πως το πρωί είχε γίνει συνάντηση των κκ Αβραμόπουλου –Αλογοσκούφη με αντικείμενο τα κονδύλια που πρέπει να χορηγηθούν για να υλοποιηθεί συλλογική σύμβαση εργασίας. Το συνολικό ποσό και τις άλλες λεπτομέρειες θα στείλει με έγγραφο το Υπουργείο στην ΟΕΝΓΕ αύριο το πρωί πριν τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου.
Ήταν εμφανές από τη συζήτηση ότι το Υπουργείο έχει θορυβηθεί από τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό Νοσοκομείων και Ενώσεων που αποφασίζουν εφαρμογή 48ωρου, ενώ από πλευράς μας φροντίσαμε να κάνουμε σαφές πως μετά τις 10 Νοεμβρίου δεν θα εφημερεύει κανένα Νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας της χώρας, πράγμα που συνεπάγεται τεράστιο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, εκτός εάν μέχρι τότε έχουμε καταλήξει σε συμφωνία.
Τέλος, έγινε αποδεκτό ότι εφόσον το Υπουργείο δεσμεύεται για εγγραφή κονδυλίων στον προϋπολογισμό τότε όλη η διαπραγμάτευση θα διεξαχθεί από τη Διαπραγματευτική Ομάδα, η οποία και θα ενημερώνει συνεχώς το Γενικό Συμβούλιο και τις συνελεύσεις των Ενώσεων.

Συναδελφικά
Δημήτρης Βαρνάβας
Μέλος στη Γραμματεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ)



Η ...μειοψηφία.



"...Δημιουργείται από μία πολύ μικρή μειοψηφία μία εικόνα αναταραχής η οποία δημιουργεί προβλήματα και δεν ξέρω αν οδηγεί και σε μία εικόνα απαξίωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας " Γ.Π. 20-10-2008



ΥΓ. :Με ραγδαίους ρυθμούς οι Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών αποφασίζουν στις συνελεύσεις τους να καταθέσουν προγράμματα 48ωρου από 1ης Νοεμβρίου, ενώ 4 Ενώσεις το έχουν ήδη πράξει από τον Οκτώβριο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε σήμερα προειδοποιητική επιστολή στον Υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο για παράλειψη συμμόρφωσης με το μέγιστο χρόνο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.
Σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ αποφάσισε να καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μήνυση κατά του Υπουργού Υγείας κ. Αβραμόπουλου για τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και τους θανάτους που συνεπάγονται, για τις κλειστές χειρουργικές αίθουσες και γενικότερα για την κατάρρευση του συστήματος υγείας.
Τα παρακάτω Νοσοκομεία κατέθεσαν ή θα καταθέσουν από 1ης Νοεμβρίου προγράμματα 48ωρου.
Αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων και Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (45)Αιτωλοακαρνανία Αρκαδία Άρτα Αττικό Αχαϊα Βενιζέλειο (Ηράκλειο) Βέροια Βόλος Γιαννιτσά Δράμα Δυτικής Αττικής (ΕΙΝΑΠ) Ενωση Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Ερυθρός (ΝΕΕΣ) θήβα Θράκη Θριάσιο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης Καβάλα Καλαμάτα Κιλκίς Κοζάνη Κομοτηνή Κόρινθος Κρατικό Νίκαιας Λάρισα (Πανεπιστημιακό) Λάρισα-Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λασίθι Λέσβος Ξάνθη Παγκρήτια (απόφαση των 4 Ενώσεων Κρήτης) Παιδιατρικό Πεντέλης Παπανικολάου Θεσ/νίκης Πτολεμαϊδα Ρέθυμνο Σέρρες Σισμανόγλειο Σπάρτη Συντονιστικό συνελεύσεων Αθήνας Σύρος Τρίκαλα Φθιώτιδα (Λαμία) Φωκίδα (Αμφισα) Χαλκίδα Χαλκιδική Χανιά

Μειοψηφία... είστε και φαίνεστε!

Το βιολί βιολάκι του ο Υφυπουργός Υγείας Γιώργος Παπαγεωργίου χθες στη Βουλή ,που είχε πολύ συζήτηση γύρω από την Υγεία -Πρόνοια.
Σταχυολογούμε μερικές από τις θέσεις του:
1.Για την καθυστέρηση πληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών των γιατρών
Την απέδωσε κυρίως στις μαζικές προσλήψεις γιατρών που κάνει η κυβέρνησή του!!!
"...Θα έλεγα για το πρώτο θέμα, για τις δεδουλευμένες εφημερίες, ότι αυτό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, πολύ πιο σύνηθες στην αρχή της χρονιάς για τους γνωστούς ταμειακούς-λογιστικούς λόγους. Όμως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση του αριθμού των νεοπροσλαμβανόμενων γιατρών –και αναφέρομαι στη χρονιά που διανύουμε- όπου υπήρξαν μεταφερόμενοι και από το τέλος του 2007, χίλιοι διακόσιοι περίπου ειδικευόμενοι γιατροί –και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά- οι οποίοι προσελήφθησαν, αλλά και μεγάλος αριθμός ειδικευμένων, γύρω στους τετρακόσιους –για την ακρίβεια τριακόσιοι εβδομήντα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να προϋπολογιστεί επακριβώς η δαπάνη για τις εφημερίες και κατά συνέπεια ο αντίστοιχος κωδικός να εμφανίσει προβλήματα".
Αιφνιδιάστηκαν και οι ίδιοι απο τις μαζικές προσλήψεις που έκαναν!
2.Για τις συμπληρωματικές πιστώσεις για κάλυψη των δεδουλευμένων εφημεριών των γιατρών.
"Από κει και πέρα, το σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Οικονομίας για τη συμπληρωματική πίστωση, η οποία είναι αναμενόμενη και λογική και φυσιολογική οσονούπω εγκρίνεται, ώστε να θεωρούμε ότι μέχρι τέλος της χρονιάς οι δεδουλευμένες εφημερίες θα ικανοποιηθούν και έτσι δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα".
Οσονούπω βαρεθήκαμε να περιμένουμε
3.Για την εφαρμογή των ανώτατων ορίων στα ωράρια εργασίας των γιατρών.
"...Για το δεύτερο σημαντικό θέμα της εναρμόνισης με την ελληνική νομοθεσία και της εφαρμογής των ανωτάτων ορίων στις εφημερίες των γιατρών, γνωρίζετε (σ.σ. απευθύνεται στο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Έκτορα Νασιώκα) πάρα πολύ καλά ότι το θέμα δεν είναι τωρινό. Έχει μια ιστορία δέκα-δώδεκα χρόνια ίσως και παραπάνω και η αδιαφορία και η ολιγωρία –αν θέλετε να το δεχτώ- διαχρονικά της ελληνικής πολιτείας έφθασε τα πράγματα εκεί που είναι σήμερα.Έχει ψηφιστεί η σχετική παράταση εφαρμογής, έτσι ώστε να δοθεί ο χρόνος για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μία λύση, η οποία θα αντιμετωπίσει το όλο πρόβλημα. Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση αυτό το γεγονός να το έχουμε ολοκληρώσει και έτσι από την επόμενη χρονιά να μην παρατηρείται κανένα απολύτως πρόβλημα. Ό,τι έχει γίνει μέχρι στιγμής πιστεύω πως αντιμετωπίστηκε από την πλευρά της Κυβέρνησης με υπευθυνότητα και τα όποια μικροπροβλήματα δημιουργήθηκαν, μερικές φορές από τον υπερβάλλοντα –θα έλεγα- ζήλο ή από μια διαφορετική προσέγγιση του θέματος από κάποιους παρέδρους ή επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, νομίζω πως μετά την απόφαση της ολομέλειας έχουν πάρει το δρόμο ".
Και παρακάτω στη δευτερολογία του:
"...Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι προσπαθήσαμε να ξεπεράσουμε όλα αυτά τα προβλήματα από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια και από τις δεδομένες αδυναμίες που έχουμε γιατί τα τελευταία χρόνια –και δεν αναφέρομαι στα χρόνια αυτής της Κυβέρνησης, αλλά και στα χρόνια της δικής σας Κυβέρνησης- αυτό το πράγμα έμεινε εντελώς πίσω. Δε συζητήθηκε με αποτέλεσμα να είμαστε υποχρεωμένοι τώρα να κάνουμε πολύ μαζικότερη πρόσληψη ιατρικού προσωπικού. Και χαίρομαι που ομολογήσατε –δεν θα μπορούσατε να κάνετε και αλλιώς, αλλά και άλλες φορές το κάνετε και σας τιμά- τη πρόσληψη χιλίων διακοσίων ειδικευομένων και τετρακοσίων ειδικευμένων και το ίδιο θα κάνουμε και στο χρονικό διάστημα που απομένει, ώστε να μπορέσουμε από το τέλος του 2009 με τις όποιες παρεκκλίσεις να είμαστε εντάξει. Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε είναι η υπογραφή της σχετικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης. Ξέρετε πολύ καλά ότι τη χρονιά που πέρασε καταναλώσαμε ώρες, προσπάθεια πολύ μεγάλη για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας το είχε αποδεχθεί. Για κάποιους λόγους –που και εσείς τους ξέρετε και δεν αφορούν ούτε τη παράταξή σας, ούτε τη πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος- εγώ δεν θα έλεγα ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Μια διαφορετική προσέγγιση στο όλο θέμα δημιούργησε μια κατάσταση διαφορετική. Πάλι όμως είμαστε έτοιμοι και τη σχετική πρόταση που είχαμε συμφωνήσει με την Ομοσπονδία την έχουμε αποστείλει επεξεργασμένη στο Υπουργείο Οικονομίας. Αύριο έχουμε και συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας για να καταλήξουμε σε εκείνα που είχαμε συμφωνήσει και ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει και από την πλευρά του ιατρικού συνδικαλιστικού κινήματος και του κόσμου, η ανάλογη ευθύνη έτσι ώστε να έχουμε αυτό το εργαλείο στα χέρια μας, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην εφαρμογή αυτών που επιτάσσει το κοινοτικό δίκαιο και που διεκδικούν –απόλυτα λογικά- οι συνάδελφοι γιατροί. Θα προχωρήσουμε σε ένα μεγάλο αριθμό και το χρονικό διάστημα που απομένει, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε.Οφείλω, όμως, να επισημάνω και κάτι ακόμα. Δημιουργείται από μία πολύ μικρή μειοψηφία μία εικόνα αναταραχής η οποία δημιουργεί προβλήματα και δεν ξέρω αν οδηγεί και σε μία εικόνα απαξίωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας για το οποίο πολύ καλά μιλήσατε και τα προσυπογράφω. Όμως και εγώ έχω δηλώσει δημόσια και το έχω αποδείξει έμπρακτα ότι με φανατισμό στηρίζω το δημόσιο σύστημα υγείας".
Προφανώς ο Υφυπουργός αναφέρεται ότι επεξεργάζονται την ίδια ακριβώς πρόταση που απέριψε το έκτακτο θεματικό συνέδριο των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ). Δώρον άδωρον.
Όσο για την αναφορά περί μειοψηφίας, ας ρίξει μια ματιά στο τίτλο του παρόντος δημοσιεύματος.

Μεγάλη συμμετοχή στην απεργία των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Πολύ μεγάλη είναι η  συμμετοχή στην σημερινή 24ωρη απεργία από τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Πρέβεζας.
Σχεδόν όλα τα τμήματά του λειτουργούν με το ελάχιστο προσωπικό ασφάλειας που τοποθέτησε το σωματείο λόγω της σχεδόν καθολικής συμμετοχής.
Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας.

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο Νοσοκομειακό κλαδο

ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΚΛΑΔΟ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΔΙΤ

ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΔΙΤ

Ανεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης. Κατασκευή δημόσιων υποδομών με ιδιωτικά κεφάλαια.

Οι ΣΔΙΤ δεν αποτελούν νέο τρόπο χρηματοδότησης αλλά νέο τρόπο δανεισμού από τον ιδιωτικό τομέα και μετακύλησης του χρέους στις επόμενες γενεές φορολογουμένων

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστικών εταιρειών για τη σύναψη συμβολαίου με το δημόσιο εγγυάται αυξημένη αποδοτικότητα

Ο αριθμός των ανταγωνιζομένων κατασκευαστικών εταιρειών είναι πολύ μικρός για να εξασφαλίσει την όποια δυνατότητα επιλογής στο δημόσιο φορέα που διενεργεί τον διαγωνισμό

Έργα παραδοτέα εντός προβλεπόμενου χρόνου

Ο κατασκευαστικός χρόνος συνήθως κυμαίνεται εντός των προβλεπόμενων ορίων. Προηγούνται όμως πολύχρονες διαπραγματεύσεις. Συνολικός χρόνος κατασκευής (διαπραγματεύσεις + κατασκευή) ίδιος ή και υψηλότερος σε σχέση με τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων

Έργα παραδοτέα εντός προϋπολογισμού

Στο πρώτο κύμα PFI νοσοκομείων της Βρετανίας οι υπερβάσεις του κόστους σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις κυμάνθηκαν από 9 – 229%

Ο ιδιωτικός τομέας είναι πιο αποδοτικός στη διαχείριση, γεγονός που εγγυάται υψηλή ποιότητα στο μικρότερο δυνατό κόστος

Τα εμπειρικά δεδομένα από τη Βρετανία δείχνουν το συγκριτικά υψηλότερο (έως και 77%) κατασκευαστικό κόστος σε σχέση με τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, με παράλληλη μείωση κατά 30% των νοσοκομειακών κλινών και μείωση κατά 20% του προσωπικού

Ο ιδιωτικός τομέας ενσωματώνει στις νέες νοσοκομειακές υποδομές σχεδιαστικές και κατασκευαστικές καινοτομίες

Πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη (Νοέμβριος 2006) στο περιοδικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επισημαίνει και κωδικοποιεί τα δεκάδες σχεδιαστικά προβλήματα και κακοτεχνίες των νέων ΣΔΙΤ νοσοκομειακών υποδομών στη Μ. Βρετανία

Ο ιδιώτης αναλαμβάνει τον κατασκευαστικό κίνδυνο (καθυστέρηση κατασκευής, υπέρβαση του κόστους) και το λειτουργικό κίνδυνο των υποστηρικτικών υπηρεσιών του νέου νοσοκομείου

Η μεταφορά κινδύνου προϋποθέτει και ανάλογες ποινές σε περίπτωση αθέτησης των συμφωνιών του συμβολαίου, ποινές οι οποίες ουδέποτε εφαρμόζονται. Σε περίπτωση αποτυχίας ή χρεοκοπίας του ιδιώτη το δημόσιο καλείται να διασώσει και να διεκπεραιώσει το έργο

Η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην κατασκευή νέων νοσοκομείων απαλλάσσει το δημόσιο τομέα από τον κίνδυνο εμφάνισης φαινομένων διαφθοράς

Η έλλειψη διαφάνειας στις συμφωνίες ΣΔΙΤ κάτω από το πέπλο της «εμπορικής εμπιστευτικότητας», η διακίνηση μεγάλων ποσών δημόσιου χρήματος, η ύπαρξη χρηματοοικονομικών συμβούλων που εργάζονται ταυτόχρονα ή και διαδοχικά στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δημιουργούν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση φαινομένων διαφθοράς

Πηγή: Μπένος Α. Κονδύλης Η. 2006