Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Παράνομη επιχείρηση αύξησης των εξετάστρων στο "Αττικόν"

Εκπληκτικό! Όπως μας πληροφορεί η "ναυαρχίδα", το ιστολόγιο των εργαζομένων στο  Νοσοκομείο" Αττικόν", τα σαϊνια της Διοίκησης του Νοσοκομείου επιχείρησαν να αυξήσουν τις τιμές διαφόρων ιατρικών εξετάσεων, πέραν από τις τιμές που ορίζει ο νόμος και πληρώνουν τα ταμεία, υποχρεώνοντας τους ασθενείς προφανώς να καταβάλλουν τη διαφορά από τη τσέπη τους .
Διαβάστε το δημοσίευμα μαζί με τα ντοκουμέντα εδώ.

Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαϊας για την κατάσταση στο Νοσοκομείο "Αγ.Ανδρέας".


ΕΝΩΣΗ  ΙΑΤΡΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΑΧΑΪΑΣ

Ε. Ι. Ν. Α.

Τηλ: 2610 – 999 212 * Κιν: 6948 – 539 759 * Fax: 2610 – 993 949

WWW: http://www.eina.gr  * Email: cgian@med.upatras.gr

Αρ. Πρωτ: 48/30-9-2008

Πάτρα, 30/9/2008 


Προς:

  • Τα ΜΜΕ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ε.Ι.Ν.Α. ΓΙΑ ΤΟΝ «ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑ»

Γι άλλη μια φορά το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και οι υφιστάμενες αρχές του (Δ ΥΠ Ε, Διοικήσεις Νοσοκομείων) αποδεικνύουν μια απαράδεκτη και επικίνδυνη πολιτική στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της Δημόσιας Υγείας στην περιφέρεια μας, ιδίως μετά τον καταστροφικό σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008.

Μετά τις παλινωδίες όσον αφορά την καταλληλότητα ή μη του «Αγ. Ανδρέα» τις πρώτες μέρες μετά το σεισμό και τις -μετά το κλείσιμό του- ανακοινώσεις του ίδιου του Υπουργού κου Αβραμόπουλου περί σύντομης και ασφαλούς επαναλειτουργίας του, η πραγματικότητα που επιμελώς αποκρύβεται εδώ και 15! χρόνια τουλάχιστον, βγήκε στην επιφάνεια.

Ο «Αγ. Ανδρέας» για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών -παρά το ότι διατείνεται ο Υπουργός μας- θα παραμείνει κλειστός εν όψει της αντισεισμικής του θωράκισης. Αυτό σημαίνει παράταση του ανώμαλου καθεστώτος της έλλειψης πάνω από 250 κλινών στην περιφέρεια, που έρχονται να προστεθούν στο κλείσιμο τμημάτων στο Γ.Ν. Μεσολογγίου λόγω έλλειψης προσωπικού και στην υποβάθμιση των νοσηλευτικών υπηρεσιών στο Παν/κό Νοσοκομείο, παρά τις ηρωικές προσπάθειες του προσωπικού και των γιατρών του (Ακτινοθεραπευτικό, Παιδογκολογικό). 

Η εγκληματική ανευθυνότητα της κυβέρνησης, η ανυπαρξία σχεδίου έκτακτης ανάγκης, η μη χρηματοδότηση ούτε καν των τρεχουσών αναγκών, οι γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες που οδηγούν ακόμα και στην έλλειψη αναλώσιμων υλικών, η εξάντληση του προσωπικού και οι αυθαίρετες και παράνομες μετακινήσεις (όπως οι καρδιολόγοι στο Νοσ. Αγρινίου) και οι επικείμενες εξελίξεις στο εφημεριακό, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα για τη Δημόσια Υγεία στην περιοχή μας.

Το Υπουργείο Υγείας έχει μια τελευταία ευκαιρία προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ΑΜΕΣΑ και ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ για ασθενείς και προσωπικό. Να βρεθούν άμεσα κατάλληλοι χώροι  προκειμένου να υποδεχτούν τη λειτουργία των βασικών κλινικών και να εξασφαλιστεί η στελέχωση τους.  Μέχρι να συμβεί αυτό, να τεθούν άμεσα κανόνες αξιοπρεπούς λειτουργίας και χώρων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που να μην υποτάσσονται στις ιδιοκτησιακές αντιλήψεις ορισμένων διευθυντών του ενός ή του άλλου νοσοκομείου.

Καμμιά μετακίνηση γιατρών ή άλλου προσωπικού που θα υποβαθμίσει κι άλλο τις υπηρεσίες προς τον πολίτη δε θα γίνει ανεκτή και θα καταγγελθεί. Να δρομολογηθούν ΑΜΕΣΑ οι αναγκαίες προσλήψεις γιατρών και προσωπικού στην περιφέρεια.

Ο πολίτης πληρώνει αδρά για Δημόσια, Δωρεάν Υψηλής Ποιότητας Περίθαλψη κι όχι για παροχές προς τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα που επιδίδεται αφειδώς η Κυβέρνηση.


Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος


Τερζής Στάθης

Ο Γραμματέας


Γιαννάκενας Κων/νος


Οι γιατροί στο Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας εφαρμόζουν το 48ωρο.

29/09/2008

Αναστέλλουμε την απεργία- εφαρμόζουμε 48ωρο

(ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΊΔΑΣ)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 

   Η έκτακτη Γενική Συνέλευση των  γιατρών του Γενικού  Νοσοκομείου  Πτολεμαΐδας που  πραγματοποιήθηκε σήμερα   29 Σεπτεμβρίου 2008 στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου μας,  λαμβάνοντας υπόψη :

1. το γεγονός ότι μέχρι σήμερα παρόλο που αναζητήθηκαν κανείς από τους υπεύθυνους Νοσοκομείου ή Υ.Π.Ε δεν βρέθηκε και ούτε έδειξε ενδιαφέρον για τα προβλήματα του Νοσοκομείου μας

2. την απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου  όπου προβλέπεται ότι ο Γιατρός δύναται να επιλέξει μεταξύ του 48ωρου και 56ωρου χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα του "εντέλλεσθαι" εκ μέρους της Διοίκηση .

Αποφάσισε την αναστολή της απεργίας διαρκείας και την υποβολή προγράμματος εφημέρευσης για τον μήνα Οκτώβριο με δύο εφημερίες για τους ειδικούς και τέσσερις για τους ειδικευόμενους για όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου μας.

  Πτολεμαΐδα  29/9/2008

 Η Γενική Συνέλευση των Γιατρών του Νοσοκομείου Πτολεμαϊδας « Μποδοσάκειο»


Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις οι Εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης

 

«ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ»
(ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΟΚΑΝΑ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ)

Διεύθυνση Γραμματείας :
Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών
Δήμων Αχαρνών – Θρακομακεδόνων “Διέξοδος”
Ταχ.Δ/νση: Πλ. Αγ.Νικολάου 3, Αχαρνές, Τ.Κ. 13671
Τηλ.: 210-24.09.015 Fax : 210-24.09.016
Email: diexod@otenet.gr και prolipsiworkers@yahoo.gr

29/09/2008


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Οι Κυβερνητικοί Υπεύθυνοι δηλώνουν ότι «η πρόληψη αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την καταπολέμηση των ναρκωτικών».

Εμείς λέμε ότι η πρόληψη είναι «η αιχμή του δόρατος» της αδιαφορίας,  της αναλγησίας και της υποκρισίας! 

Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι άθελά της η Πολιτεία, αφήνει χωρίς τηλέφωνο και ρεύμα κοινωνικές υπηρεσίες με προωθημένη αποστολή.

Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι δεν έχει τρόπο να καταβάλει τους μισθούς (μέχρι και 7 μήνες)  και το ΙΚΑ των εργαζομένων (μέχρι και 15 μήνες!!!) στα περισσότερα Κέντρα Πρόληψης.

Είναι παιδαριώδες να παραδεχτούμε ότι το Κράτος «πετάει στον δρόμο» 400 ειδικούς, που εκπαίδευσε, επενδύοντας δημόσιο χρήμα, με εκατοντάδες ώρες επαγγελματικής επιμόρφωσης, την ώρα που η επένδυσή του αρχίζει να αποδίδει καρπούς.

Είναι απαράδεκτο το Υπουργείο Υγείας να διαφημίζει τις προθέσεις του για την Πρόληψη των Ναρκωτικών στη Τηλεόραση, την χρονική περίοδο που οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης είναι απλήρωτοι για μήνες.

Είναι ανήκουστο να είναι τα Κέντρα Πρόληψης στη Ελλάδα ανυπεράσπιστα από την Πολιτεία, όταν το εγχείρημα έχει καταστεί σημείο αναφοράς Διεθνώς.

Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να θεωρεί ως αναπόφευκτη τη διάλυση των Κέντρων Πρόληψης, ενός θεσμού που τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια προσφέρει υψηλού επιπέδου, δωρεάν για τον πολίτη υπηρεσίες ψυχο-κοινωνικής στήριξης, υλοποιώντας εκατοντάδες δράσεις πανελλαδικά με κεντρικό στόχο τη μείωση της χρήσης των εξαρτησιογόνων ουσιών και την προαγωγή της ψυχικής υγείας.

 

Αγωνιζόμασταν για χρόνια για την υπέρβαση των θεσμικών και οικονομικών δυσκολιών.

Αγωνιζόμασταν για χρόνια, ώστε οι πάγιες δαπάνες των Κέντρων Πρόληψης (μισθοδοσία και λειτουργικά έξοδα) να καταστούν με νομοθετική ρύθμιση υποχρεωτικό καθήκον της Πολιτείας και όχι εθελοντική συνεισφορά.

Παρά τις δυσκολίες έχουμε να δείξουμε ένα σημαντικό έργο.

Και ποια η ανταμοιβή μας από το Κράτος;

Μας «πετάει στο δρόμο», πετάει την Πρόληψη στο δρόμο, για λίγα εκατομμύρια ευρώ, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι αόριστες μελλοντικές υποσχέσεις.

Δεν μας μένει άλλος δρόμος…
Την Τετάρτη και Πέμπτη, 1 & 2 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι στα 72 Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών απεργούμε και διαδηλώνουμε στο Κέντρο της Αθήνας.

Την Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2008:

Στις 9.30 Απέναντι από το Μέγαρο Μαξίμου, επιδιώκοντας συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Στις 12.00 μπροστά από τον ΟΚΑΝΑ και το Υπουργείο Υγείας

Στις 13.00  «Ραντεβού» με τα ΜΜΕ στον ΟΚΑΝΑ

Επίσης, θα επιδιώξουμε συναντήσεις με την Κυβέρνηση και τα Κόμματα.

Την 1 & 2 Οκτώβρη με οποιονδήποτε ειρηνικό τρόπο σκεφτούμε θα αγωνιστούμε ώστε να σπάσουμε το ένοχο τείχος της σιωπής!

 

Ευελπιστούμε ότι έστω και τώρα θα γίνουν τα αναγκαία άμεσα βήματα ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στο λειτούργημα που εδώ και χρόνια επιτελούμε με συνέπεια.

Σε κάθε περίπτωση η Γ. Σ. των εργαζομένων που έχει οριστεί για την Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου, θα αξιολογήσει τις εξελίξεις και θα αποφασίσει για την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα, αν μας δοθούν πάλι αόριστες υποσχέσεις και όχι αυτά τα ελάχιστα που διεκδικούμε:

  1. Απόδοση στα Κέντρα Πρόληψης άμεσα των χρεών  της Πολιτείας. (Πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ οφείλει συνολικά ο ΟΚΑΝΑ και το Υπουργείου Υγείας στα Κέντρα, ενώ άλλα 5 εκ. ευρώ δεν δίνονται στα Κέντρα από το Υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΚΕ με επικαλούμενο λόγο την ασυνέπεια του Υπουργείου Υγείας στις δικές του οφειλές.) 
  2. Εγγραφή των προβλεπόμενων δαπανών Κέντρων πρόληψης στον κρατικό προϋπολογισμό του 2009, ως ξεχωριστό κονδύλι που δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς.
  3. Άμεση έναρξη ουσιαστικού και όχι προσχηματικού διαλόγου, ανάμεσα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (Υπουργείο Υγείας& ΟΚΑΝΑ- Αυτοδιοίκηση- Εργαζόμενοι)  για ένα λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο για την Πρόληψη στη χώρα μας, που δεν θα θίξει εργασιακά ούτε ένα στέλεχος Κέντρου Πρόληψης.

Μας κινητοποιεί η Αλήθεια μας, που βασίζεται στην εμπειρία μας ως εργαζόμενων εδώ και χρόνια μέσα στην ελληνική οικογένεια, το σχολείο και την κοινότητα, η πεποίθησή μας ότι η πρόληψη είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη και κυρίως του κάθε παιδιού που ζει στη χώρα μας και είναι υποχρέωση της πολιτείας να φροντίζει γι’ αυτό.

Το Δ.Σ. του Σωματείου

 

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

Επιτέλους είδαμε μια ...άσπρη μέρα!


Καϊμάκτσαλαν (όρος Βόρας) .
Καλό χειμώνα!


Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Τα Αυτονόητα και Αδιανόητα

Δημοσιεύουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανοικτή επιστολή -πρόταση, αλλά πιστεύουμε και κατάθεση ψυχής,  του Ανέστη Παπαδόπουλου Γεν.Χειρουργού στο Νοσοκομείο Κρεστένων.Είμαστε σίγουροι ότι θα συζητηθεί πολύ.

Πρόταση στο συνδικαλιστικό κίνημα των γιατρών του ΕΣΥ
- Ανοικτή Επιστολή
-
(Δημιουργία Τράπεζας Πληροφοριών πάνω στα ΑΔΙΑΝΟΗΤΑ και τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ στον χώρο της Δημόσιας Υγείας)

Με τις κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων ενάντια στο εξαπονδριστικό σύστημα των 8-12 εφημεριών τον μήνα, άρχισε να γίνεται εμφανές ότι πράγματι οι γιατροί του ΕΣΥ χωρίζονται σε δύο στρώματα, σε αυτό όσων ζουν με την μίζα και το φακελάκι και σε αυτό των «αιθεροβαμόνων». Φυσικά, υπάρχει και ένα τεράστιο ενδιάμεσο στρώμα αυτών που αναγκάζονται να αποδεχθούν το φακελάκι και αυτών που προσδοκούν να ενταχθούν στην αγέλη των αρπαχτικών.
Είναι ξεκάθαρο ότι το στρώμα των αρπαχτικών είναι το κυρίαρχο, αν και όχι το πλέον πολυπληθές, σε όλα τα επίπεδα.
Είναι αυτοί που δεν ενδιαφέρονται για το εξευτελιστικό επίπεδο των μισθών, μια και από τα φακελάκια και τις μίζες εξασφαλίζουν πολλαπλάσιο, μαύρο εισόδημα.
Είναι αυτοί που δεν ενδιαφέρονται για τον αριθμό των εφημεριών μια και κατά κανόνα τις «κάνουν» από το σπίτι ενώ άλλοι τραβούν το κουπί.
Είναι αυτοί που τους παρέχει το σύστημά τους μόνιμη κάλυψη.
Είναι αυτοί που «αξιοκρατικά» ελέγχουν τους διορισμούς και που κατατρέχουν όσους είναι εκτός κυκλώματος και προσπαθούν να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους.
Είναι αυτοί, κυρίως, που έχουν την δυνατότητα (εφόσον το επιθυμούν), να ενημερωθούν βιβλιογραφικά και να μετεκπαιδευθούν, δυνατότητες που σε ένα κοινό θνητό κοστίζουν κυριολεκτικά αίμα.
Σωστά λοιπόν το κίνημά μας έβαλε σαν προτεραιότητες τις αξιοπρεπείς αμοιβές και τα ανεκτά ωράρια. Πετυχαίνοντας τους στόχους αυτούς μπορούμε εξισορροπήσουμε την οικονομική μας αθλιότητα και την ψυχική εκτροπή στην οποία μας έχουν ρίξει με τις ατέρμονες εφημερίες. Επιπλέον δίνουμε το στήριγμα σε όσους από τους συναδέλφους του ενδιάμεσου στρώματος έχουν την επιθυμία και το σθένος να συνταχθούν μαζί μας.
Το κίνημα αυτό των τελευταίων χρόνων προσέφερε και μία ακόμα συμβολή. Μέσα στο κλίμα της αποπολιτικοποίησης, του γιαπισμού, της κατάρρευσης των οραμάτων και της συνακόλουθης μοναξιάς, έδειξε ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που χρησιμοποιούν την λογική τους στην κατεύθυνση της συλλογικότητας, ότι υπάρχουν άνθρωποι που εξακολουθούν να ονειρεύονται, άνθρωποι που εξακολουθούν να μάχονται. Άνθρωποι που μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό ρεύμα μέσα στο τόσο ιδιαίτερο σώμα των γιατρών.
Τα παραπάνω όμως δεν αρκούν. Ο τόσο ιδιαίτερος χώρος μας εμπεριέχει τόσα αυτονόητα και τόσα αδιανόητα προβλήματα! Που όλα αυτά αφορούν τον καθημερινό πολίτη και που πρέπει να τον κάνουμε γνώστη και σύμμαχο. Με βάση αυτά μπορούμε διαλύσουμε κυριολεκτικά την βιτρίνα του τόσο ατσαλάκωτου Υπουργείου μας. Μπορούμε να δείξουμε στον κάθε πολίτη πόσο εξαγριωμένος θα έπρεπε δικαιολογημένα να είναι, με τα πράγματα στην Δημόσια Υγεία.

Αρχίζω να τα απαριθμώ:
Ποια είναι η έννοια του Νοσοκομείου και ποιά αυτή του Κέντρου Υγείας; Τι υπηρεσίες πρέπει να προσφέρουν στοιχειωδώς στην εποχή μας;
Μπορεί να θεωρείται και να λέγεται Νοσοκομείο, ίδρυμα που δεν παρέχει τα στοιχειώδη από άποψη ασφάλειας; Δηλαδή ειδικευμένο γιατρό, δυνατότητα έστω απλής ακτινογραφίας θώρακα, βασικών αιματολογικών και βιοχημικών εξετάσεων; Μπορεί να νοσηλεύει ένα τέτοιο ίδρυμα ασθενείς; Δικαιούται ένας ασθενής με αιμορραγία πεπτικού, στις μέρες μας και με τα σύγχρονα πρωτόκολλα να έχει άμεση πρόσβαση σε ενδοσκόπηση ή όχι; Δεν είναι θέματα αυτά για άμεση παρέμβαση εισαγγελέα;
Γνωρίζουμε όλοι την απάντηση στα ερωτήματα αυτά. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εφημερεύοντες ακτινολόγοι χωρίς παρασκευαστή με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν ακτινογραφίες· γνωρίζουμε ότι υπάρχουν γαστρεντερολόγοι χωρίς γαστροσκόπιο και κολονοσκόπιο· γνωρίζουμε ότι υπήρξαν (και ίσως εξακολουθούν να υπάρχουν) νευροχειρουργοί χωρίς εργαλεία! Γνωρίζουμε ότι εφημερεύει καρδιολόγος, σε Νομαρχιακό Νοσοκομείο, για τα επείγοντα, την κλινική, την μονάδα εμφραγμάτων και τις κλινικές; Αυτονόητα πράγματα αντιμετωπίζονται με αδιανόητο τρόπο.

Ας τα συλλέξουμε όλα αυτά και ας τα γνωστοποιήσουμε στους πολίτες.

Υλικό υψηλής τεχνολογίας και μεγάλου κόστους, όπως αξονικοί τομογράφοι, μονάδες εντατικής θεραπείας κλπ μένει αναξιοποίητο ή σε περιορισμένη χρήση λόγω ελλείψεως προσωπικού
. Και ο κάθε βλάκας γνωρίζει ότι η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία. Κατά συνέπεια ο εξοπλισμός αυτός πρέπει να χρησιμοποιείται όσο γίνεται πιο εντατικά, ώστε να αποσβεσθεί και να αντικατασταθεί με νεώτερης τεχνολογίας. Κλασσικό παράδειγμα τα μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά και θεραπευτικά κέντρα. Κανένας έμπορος τηλεοράσεων δεν θα διανοείτο ποτέ να φτιάξει μαγαζιά, να τα γεμίσει με τηλεοράσεις σημερινής τεχνολογίας με την προοπτική να προσλάβει προσωπικό και να τα ανοίξει μετά πέντε χρόνια. Αν το γεγονός αυτό δεν είναι διασπάθιση δημόσιου χρήματος (και ζωών) τότε τι είναι; Αυτονόητα πράγματα που αντιμετωπίζονται με αδιανόητο (άραγε) τρόπο.
Όλοι γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο «μας» έχει ενοικιάσει κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας από τον ιδιωτικό τομέα εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Ταυτόχρονα 150 κρεβάτια Μ.Ε.Θ. παραμένουν κλειστά λόγω ελλείψεως προσωπικού (πολύ αξιόλογη η προσπάθεια της Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας να κοινοποιήσει το θέμα). Θα αξιωνόταν άραγε κάποιος από τους τεχνοκράτες συμβούλους των βουλευτών αντιπολίτευσης ή συμπολίτευσης να μας προσδιορίσει το κόστος;
Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τμήματα ολόκληρα Νοσοκομείων, εξοπλισμένα, που παραμένουν κλειστά γιατί δεν προσλαμβάνεται προσωπικό. Αν αγνοήσουμε το ανθρώπινο κόστος, κόστος σε ζωές και υγεία, θα δούμε ότι τα κτήρια φθείρονται, οι εγγυήσεις των μηχανημάτων λήγουν χωρίς να έχουν χρησιμοποιηθεί, η τεχνολογία ξεπερνιέται. Αποτελεί αυτό το γεγονός ξεδιάντροπη διασπάθιση δημόσιου χρήματος ή όχι;

Ας τα συλλέξουμε όλα αυτά και ας τα γνωστοποιήσουμε στους πολίτες.

Χρόνος διαδικασία πλήρωσης των κενών θέσεων στο ΕΣΥ
. Είναι γνωστή η νομοθεσία για την πλήρωση των κενών θέσεων στο ΕΣΥ (υποβολή αιτήσεων μέχρι 20 ημέρες από την τελευταία δημοσίευση σε εφημερίδα- 15 ημέρες για την υποβολή των εισηγήσεων – 20 ημέρες για την υποβολή ενστάσεων) . Αυτές οι προθεσμίες ποτέ δεν τηρούνται, αν και προβλέπονται από τον νόμο. Αλλά και μετά την κρίση, ο χρόνος μέχρι να φθάσει στην εφημερίδα της κυβερνήσεως ο διορισμός, στην καλύτερη περίπτωση είναι τρείς γεμάτοι μήνες. Στο ενδιάμεσο οι γιατροί της κλινικής που περιμένουν τον νέο συνάδελφο για να βγει η δουλειά και να διαφυλαχθεί το κύρος της κλινικής εξουθενώνονται με τις ανάλογες συνέπειες για τους ασθενείς. Και αυτή η πρακτική δεν ακολουθείται μόνον στα επαρχιακά και παραπεταμένα Νοσοκομείο. Συνάντησα στο γραφείο του, σε κεντρικό Νοσοκομείο των Αθηνών, Διευθυντή Γαστρεντερολογικής κλινικής που τουλάχιστον άτυπα θεωρείται κλινική αναφοράς για τα φλεγμονώδη νοσήματα, στα πρόθυρα(;) νευρικής κρίσης με τα τηλέφωνα να χτυπούν συνέχεια με αιτήματα ενδοσκοπήσεων. Μου εξομολογήθηκε ότι τον περίμεναν για την τρέχουσα ημέρα 32 ενδοσκοπήσεις (συμπεριλαμβανομένων ERCP και γαστροστομιών) και ότι από τις πέντε θέσεις ειδικευμένων γιατρών της κλινικής χήρευαν οι τρείς!
Προφανώς δεν είναι το ότι το Υπουργείο (για δεκαετίες) δεν έχει γνώση του θέματος. Είναι προφανές ότι θα μπορούσε να βρεθεί τρόπος τα χρονικά όρια της νομοθεσίας να τηρηθούν και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες να συντομευθούν. Λιγότεροι γιατροί όμως, για το Υπουργείο, σημαίνουν λιγότερα έξοδα…
Αυτονόητα πράγματα αντιμετωπίζονται με αδιανόητο τρόπο.
Ας τα συλλέξουμε όλα αυτά και ας τα γνωστοποιήσουμε στους πολίτες.

Οι λαθροχειρίες κατά την κρίση γιατρών του Ε.Σ.Υ
. Η δημοσιότητα που δόθηκε για την πλαστότητα ή μη των προσόντων καρδιοχειρουργού Διευθυντού του Ε.Σ.Υ. μεγάλου Νοσοκομείου των Αθηνών πιθανότατα οφείλεται στην κεντρικότητα της θέσης και στην σύγκρουση των συμφερόντων. Έχω την άποψη ότι το φαινόμενο πρέπει να είναι συχνό.
Η προσωπική μου εμπειρία από κρίση για άγονο νησί του Ανατολικού Αιγαίου, γνωστού τόπου εξορίας είναι καταλυτική. «Συνάδελφος» με εμφανώς ψεύτικα (=πλαστογραφημένα) πιστοποιητικά, κέρδισε την θέση. Παρά τις δύο δικαστικές αποφάσεις και την παρουσίαση στα επόμενα ΣΚΕΙΟΠΝΙ βεβαιώσεων των ιδρυμάτων που υποτίθεται ότι χορήγησαν τις βεβαιώσεις των προσόντων του «συναδέλφου», ότι τέτοιες βεβαιώσεις δεν είχαν χορηγηθεί ο «συνάδελφος» κέρδισε τις κρίσεις! Σημειωτέον ότι στο ενδιάμεσο είχε εκλεγεί και δημοτικός σύμβουλος και αποσπάσθηκε στην Αθήνα! Συναφή περίπτωση θυμάμαι σε Νοσοκομείο της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου συνάδελφος , στο εκπαιδευτικό έργο δήλωνε 6 συνέδρια και 6 σεμινάρια χωρίς να προσκομίζει καμία βεβαίωση και παρ’ όλο που συνυποψήφιοι του είχαν διδακτορικό και υπερπολλάπλασιες συμμετοχές σε συνέδρια και σεμινάρια, πήρε την θέση (ως εκλεκτός παραγόντων του Νομού, όπως λεγόταν…).
Είναι λογικό όταν υπάρχουν τέτοιες σχέσεις και εξαρτήσεις, να είναι δύσκολο να υπάρξουν αντιστάσεις στο χώρο μας.
Αυτονόητα πράγματα αντιμετωπίζονται με αδιανόητο τρόπο.

Ας τα συλλέξουμε όλα αυτά και ας τα γνωστοποιήσουμε στους πολίτες.

Επικουρικοί γιατροί. Ο θεσμός του επικουρικού γιατροί θεσπίσθηκε υποτίθεται, για να ανακουφισθούν τα Νοσοκομεία των άγονων περιοχών. Χωρίς κρίσεις και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά και με την συνακόλουθη Ελληνική ρουσφετολογία και την εξάρτηση από τον Διευθυντή της κλινικής και τον Διοικητή του Νοσοκομείου.
Με την έλλειψη προσωπικού, γέμισαν τα Νοσοκομεία του κέντρου με επικουρικούς γιατρούς. Οι θέσεις δεν προκηρύσσονται και τα πράγματα μένουν ως έχουν.
Τελικά αποδεχόμαστε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας; Αποδεχόμαστε να αφήνουμε τους συναδέλφους αυτούς έρμαια των διαθέσεων της εξουσίας; Να εκβιάζονται για το μεροκάματο και για διάφορες υποσχέσεις διορισμού;
Ο θεσμός αυτός θα ήταν λογικό να λειτουργήσει, εφόσον πληρωθούν οι κενές θέσεις για κάλυψη αδειούχων ή σε έκτακτες συνθήκες όπως συμβαίνει στην Μεγάλη Βρετανία.
Επιπλέον δεν είναι λογικό, υπό τις σημερινές τουλάχιστον συνθήκες, να διορίζεται κάποιος για έξι μήνες ή ένα χρόνο και να μην του παρέχεται στέγη (είτε είναι οικογενειάρχης είτε εργένης).

Ας συλλέξουμε τις απροκήρυχτες θέσεις, ας συλλέξουμε τον αριθμό και την κατανομή των Επικουρικών γιατρών ανά την επικράτεια και ας τα κάνουμε γνωστά στους πολίτες.

Εκπαίδευση των ειδικευομένων και διαρκής μετεκπαίδευση των ειδικευμένων
. Ακανθώδη θέματα που δεν έχουν καθόλου θιγεί.

Α. Ειδικευόμενοι. Οι πιο σκλάβοι της παρέας. Κακώς θεωρούμε επιτυχία του κινήματός μας κάθε φορά που το Υπουργείο «μας» αυξάνει τις θέσεις των ειδικευομένων. Τι περιεχόμενο τους προσφέρεται; Το ακόλουθο: ρίξε ανελέητη λάντζα, γλύφε τον Διευθυντή σου (και τους λοιπούς ειδικούς), κάλυψε τις εκ του μακρόθεν εφημερίες των ειδικών, αντέγραφε (μαϊμούδιζε) όσους εκ των ειδικών θεωρείς καλούς (με ποια κριτήρια;) και άνοιξε και κανένα βιβλίο (μετά από ένας θεός ξέρει πόσες εφημερίες), γιατί υπάρχουν και οι εξετάσεις.
Κανένα πρόγραμμα, κανένας έλεγχος των «εκπαιδευτών» (και μην μιλήσει κανείς για τα περίφημα προγράμματα μαθημάτων που εξαγγέλλουν κάποιοι Διευθυντές και ουδέποτε πραγματοποιούν). Τι πρέπει να μάθει πρώτα και τι μετά ένας ειδικευόμενος;
Ένας συνταξιούχος μαθηματικός «αιθεροβάμων» και αυτός, ο κ. Νίκος Δημητριέφ, έκανε έναν πεισματικό αγώνα και ξεσκέπασε (ακόμα και μέσω του Συνηγόρου του Πολίτη), τις μπουρδολογίες του Υπουργείου «μας» περί δήθεν προγραμματισμένης εκπαίδευσης των ειδικευομένων (βλ. εφημερίδες Παρόν 12-08-2007 και Πατρίς 30-09-2007) . Ειλικρινά πιστεύω ότι η Ομοσπονδία μας οφείλει κατ' ελάχιστο μία επιστολή ευγνωμοσύνης και τιμής στον παραπάνω εκπαιδευτικό.
Αν δεν πάρουμε σοβαρά το θέμα θα εξακολουθήσουμε να αναπαράγουμε την ημιμάθεια, τον πρακτικισμό και την εξάρτηση από τις «αυθεντίες».
Είναι θέμα που πρέπει ειδικά οι ειδικευόμενοι να αναδείξουν, γιατί οι μαύρες σημερινές μέρες, με την γιγάντωση του Ιδιωτικού Τομέα θα φαντάζουν σύντομα σαν γλυκεία ανάμνηση.

Β. Ειδικευμένοι. Κανένας σχεδιασμός. Βασίζεται σε συνέδρια και σε σεμινάρια που τις περισσότερες φορές λειτουργούν σαν πασαρέλες. Από κέντρα μετεκπαίδευσης με συγκεκριμένο πρόγραμμα, συγκεκριμένο έλεγχο και συγκεκριμένο στόχο (π.χ. να εισαγάγουμε σε όλα τα Νοσοκομεία την λαπαροσκοπική χειρουργική ή να εκπαιδεύσουμε κάποιον από κάθε Νοσοκομείο στην Διαβητολογία).
Αλλά και σε όσους έχουν το μεράκι να κάνουν κάτι τέτοιο το κάνει το κράτος μας μαρτύριο (και ιδιαίτερα για τους γιατρούς της επαρχίας). Ο γιατρός της επαρχίας (αφού υπερβεί μια σειρά γραφειοκρατικές διαδικασίες) θα πρέπει να παραιτηθεί από τις εφημερίες του (δηλαδή από το μισό του εισόδημα) και να επιβαρυνθεί με διαμονή εκτός έδρας. Βέβαια στο δικό μας Νοσοκομείο ισχύει το πρωτότυπο, να διακόπτεις την άδειά σου κάθε μήνα να κάνεις τις εφημερίες σου και να συνεχίζεις την εκπαίδευσή σου (δηλαδή αυξημένοι κίνδυνοι ατυχήματος, αυξημένα έξοδα μετακίνησης). Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά η νομοθεσία ενώ προβλέπει για τους δημόσιους υπαλλήλους διπλασιασμό του μισθού κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής άδειας, εξαιρεί τους γιατρούς του ΕΣΥ!!! (είναι βλέπετε υψηλόμισθοι).
Αδιανόητα πράγματα που θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με τον αυτονόητο τρόπο και όμως όπως περιέγραψα.
Ας διεκδικήσουμε την δυνατότητα την διεύρυνση των γνώσεων μας με αξιοπρεπή τρόπο βελτιώνοντας την δημόσια υγεία. Ας κάνουμε κοινωνό του προβλήματος τον ενδιαφερόμενο πολίτη.

ΥΓ: Προσοχή το θέμα της εκπαίδευσης προσφέρεται για ροκάνισμα κονδυλίων (κατά τον Ελληνικό τρόπο).

Ογκολογικοί ασθενείς. Είναι γνωστό ότι απαιτείται σήμερα να σχεδιάζεται η αντιμετώπισή τους από Ογκολογικό Συμβούλιο. Βέβαια αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν στην μακρινή Δύση (στην οποία υποτίθεται ότι ανήκουμε). Πού στην χώρα μας λειτουργούν τμήματα που πληρούν τις προδιαγραφές για χημειοθεραπεία; Το θέμα της ακτινοθεραπείας σε πόσες πόλεις της χώρας μας αντιμετωπίζεται; Είναι γνωστή η θέση του τέως υφυπουργού μας, ότι καλό θα ήταν, το Δημόσιο να αναζητήσει την λύση στην εκμίσθωση υπηρεσιών σε αυτό τον τομέα από τα Ιδιωτικά Θεραπευτήρια (κατά το «επιτυχημένο» πρότυπο εκμίσθωσης κλινών ΜΕΘ) (βλ. Κόσμος του Επενδυτή 24-02-2008).
Οι Ογκολογικοί ασθενείς και οι οικείοι τους υποβάλλονται, μέσα στην τραγικότητα του δράματός τους, σε αφάνταστη ταλαιπωρία. Χημειοθεραπεία στην καρέκλα (βλ. Καθημερινή 15-06-2008) ), αφαίμαξη οικονομική, λόγω των μετακινήσεων σε άλλες πόλεις και της ανάγκης προσφυγής στον Ιδιωτικό Τομέα.

Ιατρεία Πόνου σε πόσα Νοσοκομεία υπάρχουν;
Χειροκροτούμε χωρίς να ντρεπόμαστε την προσφορά υπηρεσιών στους παιδοογκολογικούς ασθενείς από την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Ας μαζέψουμε τα στοιχεία: σε πόσα Νοσοκομεία λειτουργούν Ογκολογικά Συμβούλια (μην γελάτε); Σε πόσα Νοσοκομεία υπάρχουν ομάδες για τους ογκολογικούς ασθενείς; Σε ποία Νοσοκομεία υπάρχουν Ιατρεία Πόνου; Ποια Ακτινοθεραπευτικά Τμήματα λειτουργούν στην χώρα;

Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση. Η χώρα μας έχει μία από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε τροχαία ατυχήματα.  Επίσης ο αριθμός των αγγειακών εγκεφαλικών είναι μεγάλος και διαρκώς αυξάνει. Τι μοίρα έχουν αυτοί οι ασθενείς στον τομέα της αποκατάστασης;
Θα πει κανείς ότι πολλά νοσοκομεία δεν έχουν καν φυσιοθεραπευτές για την βοήθεια σε περιστατικά ρουτίνας όπως οι αναπνευστική γυμναστική και για τους ορθοπεδικούς ασθενείς.
Ας χαρτογραφήσουμε το πρόβλημα και ας το κοινοποιήσουμε.

Πρωτοποριακές πρωτοβουλίες στον τομέα της Δημόσιας Υγείας. Πιστεύω ότι πρωτοποριακές προσπάθειες όπως αυτή του συναδέλφου Δημήτρη Βουρβαχάκη, Διευθυντή του ΕΚΑΒ Ηρακλείου πρέπει να τυγχάνουν προβολής και να δοκιμάζονται σαν πανελλαδικά μοντέλα. Η ομάδα του ΕΚΑΒ Ηρακλείου με την συνεργασία και την χρηματοδότηση φορέων του νομού πέτυχε την παρακολούθηση των ζωτικών σημείων των διακομιζομένων ασθενών (μέσω διαδικτύου) και την χορήγηση οδηγιών στον διασώστη. Επιπλέων μέσω τηλεδιάσκεψης εκπαιδεύει τους αγροτικούς γιατρούς στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.
Ας δείξουμε στους πολίτες ότι υπάρχουν δρόμοι, που η Πολιτεία κάνει ότι τους αγνοεί.

Μοριακός Έλεγχος Αίματος. Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε το 2005 με την μόλυνση δύο ασθενών μέσω μετάγγισης από AIDS, αποκαλύφθηκε ότι μόνο στα 8 από τα 14 κέντρα αιμοδοσίας εφαρμοζόταν ο μοριακός έλεγχος που απέκλειε την μετάδοση του AIDS μέσω μετάγγισης. Παρά τις υποσχέσεις η περίφημη συμφωνία υπογράφηκε την 25-08-2008! Ποία ήταν η νοοτροπία του κράτους και του υπουργείου «μας» μέχρι το 2005; Έκανε το κορόιδο! Πώς αντιμετωπίσθηκε το πρόβλημα από το 2005 μέχρι τώρα; Με εξαγγελίες! Με ποιο τρόπο αναλαμβάνει το κράτος «μας» τις ευθύνες του απέναντι στα άτομα που μολύνθηκαν:
Ας δείξουμε αυτή την νοοτροπία στους πολίτες που θέλουν να είναι πολίτες.

Υπουργική Απόφαση Υ4α/3592/96 (ΦΕΚ 1044/Β/25-11-1977 «Καθορισμός (ελαχίστων) ορίων προδιαγραφών για Ασφαλή Χορήγηση Αναισθησίας». Νομοθέτημα του 1997 που κάθε Δεκέμβρη εδώ και 11 χρόνια αναστέλλεται η εφαρμογή του για τον επόμενο χρόνο… Η εφαρμογή απαιτεί διορισμούς, εξοπλισμό κ.λ.π.
Ας δείξουμε την νοοτροπία που κρύβεται πίσω από αυτές τις αναβολές που κατ΄ ουσία δείχνει και την παραδοχή του Υπουργείου μας ότι οι συνθήκες χορήγησης αναισθησίας είναι ανασφαλείς.

Τέτοιου είδους προβλήματα πιστεύω υπάρχουν πάρα πολλά. Αυτά που περιγράφω είναι όσα σχετίζονται με την ειδικότητά μου και υπέπεσαν στην αντίληψη μου. Πιστεύω ότι αν συλλογισθεί ο καθένας μας θα προστεθούν άφθονα ακόμη.
Εφόσον πιστεύουμε ότι η Υγεία είναι δημόσιο αγαθό και ότι ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα σ’ αυτό, σαν ειδικοί του χώρου πρέπει να ενημερώσουμε τους πολίτες.
Πιστεύω ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μια τράπεζα πληροφοριών σαν πρώτο βήμα πάνω στα θέματα αυτά και σε όσα άλλα σκεφθούμε. Βήμα – βήμα μπορούμε να κρατάμε τα θέματα Υγείας στην επικαιρότητα (με συνεντεύξεις τύπου, δημοσιεύματα κλπ) και να διεκδικούμε βελτίωση της κατάστασης.
Επιπλέον έτσι μπορούμε να αποκτήσουμε την συμμαχία των πολιτών που θα συνειδητοποιήσουν την τραγικότητα της κατάστασης και την ανάγκη της πάλης. Επιπροσθέτως θα διαπιστώσουν οι πολίτες ότι υπάρχει μέσα στους γιατρούς του ΕΣΥ ένα κίνημα γιατρών διαφορετικό από ότι γνώριζαν μέχρι τώρα. Η βιτρίνα του Υπουργείου «μας» θα φανεί σε όλο της το μεγαλείο και τα φτερά του παγωνιού θα δείξουν την φτήνια τους.
Με κέντρο την ΕΙΝΑ ή τον συνάδελφο Βαρνάβα μπορούμε να ξεκινήσουμε την οργάνωση του εγχειρήματος και να ανταλάξουμε παραπέρα σκέψεις.

Συναδελφικά

Ανέστης Ι. Παπαδόπουλος, γεν. χειρουργός, επιμ. Α΄, Γ.Ν.-Κ.Υ. Κρεστένων
anaesti1@pyr.forthnet.gr




Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Μια πρώτη ενδιαφέρουσα πρόταση-άποψη μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα ωράρια εργασίας των γιατρών.

Μια ενδιαφέρουσα πρώτη  απόψη-πρόταση διατυπώνει ο Κώστας Γιαννάκενας Γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαϊας , μετά την  απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα ωράρια εργασίας των Νοσοκομειακών Γιατρών.

Συγκεκριμένα έχει ως εξής:
  • Ο γιατρός που θα καταθέσει ρητά και κατηγορηματικά ότι παραιτείται του δικαιώματός του από το 48ωρο-56ωρο θα πρέπει να γνωρίζει ότι παραιτείται και από την όποια κάλυψη του ιδρύματός του (νοσοκομείου) για την περίπτωση του ιατρικού λάθους και αναλαμβάνει πλήρως και αποκλειστικά την αστική και ποινική ευθύνη (αφού οικειοθελώς συναινεί να υπερβεί τον μέγιστο προβλεπόμενο χρόνο ασφαλούς για τον ίδιο και τους ασθενείς) εβδομαδιαίας εργασίας.
  • Η  δήλωση του γιατρού ότι ρητά και κατηγορηματικά παραιτείται του δικαιώματός του θα πρέπει να επισυνάπτεται της κατάστασης των εφημεριών αλλιώς δεν θα γίνεται δεκτή (η κατάσταση εφημεριών) για αποπληρωμή.
  • Η όποια άσκηση "πίεσης", "εντέλλεστε" κτλ από οποιονδήποτε είναι ποινικό αδίκημα και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μηνύσεις και όλα τα σχετικά.
  • Θεωρώ ότι είναι σκόπιμο (και αξιοπρεπές) να μη καταθέσει κανένας δήλωση συναίνεσης για υπέρβαση του 48ωρου-56ωρου. Έτσι η αδυναμία κάλυψης των νοσοκομείων από γιατρούς για όλο το μήνα θα ασκήσει πιέσεις στο Υπουργείο να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις στην διαπραγμάτευση και την υπογραφή της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας. 



Κώστας Γιαννάκενας

Γραμμ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαίας

Ελεγκτικό Συνέδριο για ωράρια εργασίας και εφημερίες γιατρών.

Η ακριβής διατύπωση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα ωράρια εργασίας των γιατρών έχει ως εξής:

".....Η κωδικοποιητική Οδηγία 2003/88/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης Νοεμβρίου 2003 «Σχετικά με ορισμένα στοιχεία της Οργάνωσης του χρόνου εργασίας» (L 299/18-11-2003), η οποία, σύμφωνα με τα άρθρα 27 και 28 αυτής ισχύει από 2-8-2004, προβλέπει στο άρθρο 6 αυτής σε συνδυασμό με το άρθρο 16 εδ. β' στα οποία κωδικοποιήθηκαν τα άρθρα 6 και 16 εδ. β' της οδηγίας 93/1 (Μ/ΕΚ, ότι τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα, ώστε ο χρόνος εργασίας να μην υπερβαίνει, ανά επταήμερο, τις σαράντα οκτώ (48) ώρες, κατά μέσο όρο σε χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών.
Στο άρθρο 17 παρ, 5, στο οποίο κωδικοποιήθηκε το άρθρο 1 παρ. 6 της οδηγίας 2000/34/ΕΚ, ότι επιτρέπονται παρεκκλίσεις από τα άρθρα 6 και 16 εδ. β' για την περίπτωση των ασκούμενων γιατρών για μία μεταβατική περίοδο πέντε (5) ετών και συγκεκριμένα από την 1η Αυγούστου 2004. Ο χρόνος δε εβδομαδιαίας εργασίας αυτών, ανά περίοδο όχι μεγαλύτερη των δώδεκα (12) μηνών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις πενήντα οκτώ (58) ώρες κατά μέσο όρο, κατά τα τρία πρώτα έτη (από 1.8.2004 μέχρι 31.7.2007), τις πενήντα έξι (56) ώρες κατά μέσο όρο κατά τα επόμενα δύο έτη και τις πενήντα δύο (52) ώρες κατά μέσο όρο για κάθε εναπομένουσα περίοδο.
Και, τέλος, στο άρθρο 22, στο οποίο κωδικοποιήθηκε το άρθρο 18 παρ. 1 της οδηγίας 93/104/ΕΚ, ότι με τα κατάλληλα μέτρα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι ο εργοδότης δεν μπορεί να υποχρεώσει τον εργαζόμενο να εργασθεί πλέον των 48 ωρών ανά επταήμερο εντός της ανωτέρω περιόδου αναφοράς, εκτός εάν αυτός συναινεί στην παροχή της ζητούμενης εργασίας.
Οι ρυθμίσεις αυτές σκοπούν στη διασφάλιση αποτελεσματικής προστασίας της ασφάλειας και της υγείας του ιατρικού προσωπικού, εξασφαλίζοντας σ' αυτό ιδίως το πραγματικό ευεργέτημα ενός ανωτάτου ορίου της εβδομαδιαίας διάρκειας εργασίας και επαρκών περιόδων διαλείμματος.
Κάθε δε παρέκκλιση από τις προβλέπουσες κατώτατα όρια ανωτέρω διατάξεις επιβάλλεται να συνοδεύεται από όλες τις αναγκαίες εγγυήσεις ούτως ώστε, σε περίπτωση που ο οικείος εργαζόμενος καταλήγει ρητώς να παραιτηθεί από το κοινωνικό δικαίωμα που του απονέμει η εν λόγω οδηγία, να το πράττει ελεύθερα.
Επομένως, το μεν απαιτείται να αρνείται ο εργαζόμενος (ιατρικό προσωπικό) ρητώς την παράταση του χρόνου εργασίας του,  πέραν του ανωτάτου εβδομαδιαίως ορίου, το δε να μην παρέχεται στον εργοδότη η ευχέρεια να του επιβάλει περιορισμό του δικαιώματος του, χωρίς αυτός να έχει εκδηλώσει τη ρητή συναίνεση του (πρβλ. ΔΕΚ. 0397/2001 έως 403/2001).
Kατά συνέπεια, καταβολή αποζημίωσης για πραγματοποίηση εφημεριών ιατρικού προσωπικού καθ' υπέρβαση της μεγίστης εβδομαδιαίας εργασίας, χωρίς ρητή άρνηση παροχής της επιπλέον αυτής εργασίας, αλλά με ρητή εκδήλωση, δια της αναγραφής στις καταστάσεις εφημεριών, της συναίνεσής του είναι κατά την πλειοψηφούσα γνώμη, νόμιμη.

Μετά από αυτά πρέπει η κρινόμενη υπόθεση να αναπεμφθεί στο αρμόδιο Ι Τμήμα για την περαιτέρω εξέτασή της, σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ.1 του π.δ. 774/1980.
Μετά το τέλος της συνεδριάσεως συντάχθηκε το παρόν Πρακτικό, το οποίο, αφού θεωρήθηκε και εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο, υπογράφεται από τον ίδιο και τη Γραμματέα".
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΈΩΡΓΙΟΣ-ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑ ΑΝΤΩΝΟΓΙΑΝΝΑΚΗ
Για την ακρίβεια Η Γραμματέας
ΙΩΑΝΝΑ ΑΝΤΩΝΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τα ωράρια εργασίας των γιατρών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστολογίου του Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών Γ.Ν. Ρόδου μετά από 2 σχεδόν μήνες καθαρογράφτηκε η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τις εφημερίες και τον χρόνο εργασίας.
Η ουσία της απόφασης :
  1. Ο Γιατρός δύναται να επιλέξει μεταξύ του 48ωρου και 56ωρου χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα του "εντέλλεσθαι" εκ μέρους της Διοίκησης και με όλα τα παρεπόμενα.
  2. Ο Γιατρός δύναται, αφού δηλώσει ρητά και κατηγορηματικά ότι παραιτείται του δικαιώματός του από το 48ωρο-56ωρο, να κάνει όσες εφημερίες προβλέπονται και αμείβονται από το πλαφόν του, με την προϋπόθεση οτι αυτή η παραίτησή του θα είναι καταγεγραμμένη στη μισθολογική κατάσταση των εφημεριών.


Με τις παραπάνω αποφάσεις καταργείται ο εξαναγκασμός των γιατρών σε εξοντωτικό ωράριο εφημεριών.
Το ελεγκτικό Συνέδριο δεν υπεισέρχεται στο οικονομικό θέμα της απώλειας από την επιλογή του 48ωρου κλπ.

Ημέρα προάσπισης Δημόσιας Υγείας

Στη συνάντηση  των Ενώσεων των Νοσοκομειακών Γιατρών και Διαπραγματευτικής Ομάδας της ΟΕΝΓΕ την προηγούμενη Πέμπτη αποφασίστηκε να κηρυχθεί μια μέρα του Οκτωβρίου ως "Ημέρα προάσπισης της Δημόσιας Υγείας" με προφανή σκοπό να δοθεί μέγιστη δημοσιότητα στα προβλήματα των Νοσοκομείων και  αλλά των νοσοκομειακών γιατρών.

 Για την προεργασία του εγχειρήματος προτάθηκε από την Ένωση Ηπείρου να ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών από γιατρούς, εργαζόμενους στα Νοσοκομεία και πολίτες, οι  οποίες θα επιδοθούν στους Υπουργούς Υγείας, Οικονομικών και το Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Στόχος είναι να μαζευτεί ο μέγιστος δυνατός αριθμός υπογραφών. Μπορεί λοιπόν να κυκλοφορήσει στα Γραφεία των γιατρών στα στάντ του νοσηλευτικού, να το υπογράψουν οι νοσηλευόμενοι ασθενείς και κυρίως να διακινηθεί τα εξωτερικά ιατρεία, ζητώντας από ασθενείς και συνοδούς να το υπογράψουν.

 Οι Ενώσεις τη συγκεκριμένη "Ημέρα προάσπισης της Δημόσιας Υγείας" θα δώσουν συνεντεύξεις τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και θα γίνει προσπάθεια να καλυφθεί το γεγονός και από τα Πανελλαδικής εμβέλειας μέσα ενημέρωσης.

 

Ήδη η  Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) σε χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ έκανε αποδεκτή την πρόταση για  "Ημέρα  προάσπισης της Δημόσιας Υγείας" και όρισε την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, κηρύσσοντας ταυτόχρονα στάση εργασίας από 8-11πμ.

¦Την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει η Εκτ. Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ και ευελπιστούμε να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση, ενώ αναμένεται αρχές Οκτωβρίου και η συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να ενημερωθούν οι Νοσοκομειακοί γιατροί για τα εγγεγραμμένα κονδύλια του προϋπολογισμού για το 2009.


Το κέιμενο κάτω απο το οποίο συλλέγονται υπογραφές είναι το ακόλουθο:


Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο που απευθύνεται στους

Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών και στον Πρωθυπουργό της χώρας

απαιτούμε:

 

ΓΕΝΝΑΙΑ  ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2009

 

Άλλη μια χρονιά πέρασε με το  δημόσιο σύστημα υγείας να υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού και υποδομών στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Η έλλειψη συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η υπολειτουργία -ακόμη και το κλείσιμο-  κλινικών και τμημάτων, οι απαράδεκτες καθυστερήσεις των εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων και τα ραντεβού στα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων που καθυστερούν εξοργιστικά οδηγούν εξ ανάγκης τους πολίτες στον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα. Ήδη, οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας ξεπέρασαν το 57%, φέρνοντας τη χώρα μας στην χειρότερη θέση παγκοσμίως!

 Το προσωπικό των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό, έχει πλέον περιέλθει σε δεινή θέση λόγω των σημαντικών ελλείψεων, της εντατικοποίησης της εργασίας τους, της μισθολογικής καθήλωσης και της άρνησης στην αναγνώριση της εργασίας τους ως ανθυγιεινής.

Η ασφάλεια των πολιτών και των εργαζομένων κινδυνεύει!

 

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΠΡΕΠΕΙ Ν΄ ΑΛΛΑΞΕΙ!

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ τη γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας από τον προϋπολογισμό του 2009 για:

·        Την ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης

·        Τη πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού με μόνιμη εργασιακή σχέση

·        Την αξιοπρεπή αμοιβή της εργασίας του ιατρικού και λοιπού  προσωπικού

·        Τη λύση του εφημεριακού προβλήματος των νοσοκομείων με κριτήρια ασφάλειας των ασθενών και του προσωπικού

·        Την αναγνώριση της ανθυγιεινότητας της εργασίας των εργαζόμενων στα Νοσοκομεία,  τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία

 

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Το Νέο Αριστερό Ρεύμα για τους αγώνες των Υγειονομικών



ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ!

Έχει γίνει πια ολοφάνερο, ακόμη και στους πλέον καλόπιστους υποστηρικτές της, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς σεμνότητα, χωρίς ταπεινότητα και χωρίς αιδώ σκοπεύει ξεπουλά στο ιδιωτικό κεφάλαιο όχι μόνο τη Δημόσια Υγεία αλλά και την Ολυμπιακή, τον ΟΣΕ, τα λιμάνια, την Παιδεία, τις λίμνες, τα ποτάμια, τα δάση, ακόμη και τον αέρα που αναπνέουμε!
Η τεράστια αυτή αντιλαϊκή επιχείρηση χρησιμοποιεί τα ίδια μουχλιασμένα επιχειρήματα: Ανάγκη δημοσιονομικής «εξυγίανσης», «θωράκιση από την κρίση», «χρέη που πληρώνει ο ελληνικός λαός». Στην πραγματικότητα το μόνο που κάνει είναι, καθ΄ υπαγόρευση των ευρωπαϊκών αφεντικών της, να οργανώνει ένα πρωτοφανές πραξικόπημα κατά των εργατικών δικαιωμάτων, για την προστασία των κερδών του ελληνικού και ευρωπαϊκού κεφαλαίου, μέσα στην όξυνση του διεθνούς ανταγωνισμού και της κρίσης. Αδιαφορούν πλήρως για τα δικαιώματα του ελληνικού λαού, ακόμα και για τη στοιχειώδη στήριξη των υποδομών της δημόσιας περίθαλψης. Κυβέρνηση-ΠΑΣΟΚ-Ε.Ε. και «επενδυτές», πρωταγωνιστές στον ίδιο αντιλαϊκό θίασο της διαρκούς λιτότητας και ακρίβειας, ελαστικής εργασίας και αντιασφαλιστικής επίθεσης, φορομπηξίας και ιδιωτικοποιήσεων.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Αβραμόπουλος εμπαίζει τους νοσοκομειακούς γιατρούς, δουλεύει ξεδιάντροπα το λαό με συνεχείς εξαγγελίες στα ΜΜΕ ανύπαρκτων προσλήψεων, φανταστικών δημόσιων επενδύσεων και κάλπικων μισθολογικών αυξήσεων. Κι αυτό δεν το κάνει επειδή είναι «ανεπαρκής» ή «ανύπαρκτος», όπως ισχυρίζεται το ΠΑΣΟΚ. Είναι αντίθετα ιδιαίτερα ικανός να υπηρετήσει την πολιτική της αποσάθρωσης-διάλυσης-ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας που του έχουν αναθέσει!
Με ιδιαίτερη ικανότητα προωθεί το ξεπούλημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους ιδιώτες, την εκμετάλλευση των νοσοκομείων που σκοπεύει να χτίσει σε συνεργασία με ιδιώτες εργολάβους (ΣΔΙΤ), την εμπέδωση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της «προσωρινότητας» για τους νέους γιατρούς. Άλλωστε, η εργασιακή ανασφάλεια όπως υλοποιείται με την προσωρινή εργασία και τις ελαστικές σχέσεις, είναι το σχέδιο που έχουν για τους νέους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με της Πράσινη Βίβλο!

Η εφαρμογή του πολυδιαφημισμένου νόμου για τις προμήθειες, έχει οδηγήσει τα δημόσια νοσοκομεία σε διάλυση, και τους γιατρούς και νοσηλευτές των περισσότερων ειδικοτήτων σε πλήρη αδυναμία να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό μπορεί να λογιστεί ως εγκληματική αδιαφορία ή ως αλόγιστη πριμοδότηση του (όλο και πιο ανθηρού) ιδιωτικού τομέα υγείας;
Ο Υπ. Υγείας με αρκετή επιτυχία, δεδομένου ότι είχε συμμάχους τη συνδικαλιστική μας ηγεσία (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ), προσπάθησε, όλη την προηγούμενη περίοδο, να καθηλώσει τις αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών και να εκβιάσει τη «συναίνεσή τους» σε μια κλαδική σύμβαση – ταφόπλακα για τα δικαιώματά τους. Το έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ ανέτρεψε από τη βάση αυτήν την προσπάθεια!

Η απόφαση απόρριψης των προτάσεων Αβραμόπουλου και η επιβεβαίωση του ψηφισμένου από συνελεύσεις βάσης διεκδικητικού πλαισίου, ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.
Η οργάνωση της διεκδίκησης οφείλει να είναι το δεύτερο βήμα! Ήδη, ο απεργιακός πυρετός ανεβαίνει στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας όλης της χώρας!
Ο αγώνας που αρχίζει, οφείλει να έχει ορισμένα χαρακτηριστικά που θα διασφαλίσουν την συνέχεια και την επιτυχία του, χαρακτηριστικά που δοκιμάστηκαν και κερδήθηκαν σαν εμπειρία το προηγούμενο διάστημα.
1. Να έχει σταθερό αντικυβερνητικό και αντι-Ε.Ε. μέτωπο.
2. Να στηρίζεται στις συνελεύσεις των νοσοκομείων και των ενώσεων, ενάντια στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία που συνεχίζει ακάθεκτη να υπονομεύει κάθε μορφής διεκδίκηση. Η νέα πανελλαδική συντονιστική ομάδα των νοσοκομειακών (στην οποία συμμετέχουν οι πρόεδροι των 7 μεγαλύτερων τοπικών ενώσεων μεταφέροντας υποχρεωτικά τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, ένας από κάθε παράταξη του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ και δύο ειδικευόμενοι από το συντονιστικό νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, πρέπει να μετατραπεί σε πραγματική ηγεσία του αγώνα.
Οι κυβερνητικές πλειοψηφίες έχουν μετατρέψει ανοικτά τα σωματεία μας σε τοπικά παραρτήματα της ΝΔ. Με το ζόρι και ως αγγαρεία σύρθηκαν ακόμα και στις κινητοποιήσεις κατά της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης με τους άλλους επιστημονικούς φορείς. Σε όλα τα συλλογικά όργανα των γιατρών οι προβεβλημένοι εκπρόσωποι της ΔΗΚΝΙ ξεπουλάνε τους αγώνες των γιατρών (ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) γιατί έχουν σαν μοναδικό τους μέλημα να εξυπηρετήσουν την κυβερνητική πολιτική και να μας κρατήσουν σε αδράνεια.
Η ΠΑΣΚ στις περισσότερες περιπτώσεις συνέργησε με τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές στην υπονόμευση των αγώνων και της αγωνιστικής διάθεσης των συναδέλφων. Είναι σαφές ότι οι συμπεριφορές αυτές δεν είναι μόνο θέμα γενικής κομματικής γραμμής. Οι παρατάξεις αυτές εκφράζουν συγκεκριμένα συμφέροντα των μεγαλογιατρών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που έχουν κάθε λόγο να στηρίζουν την συντηρητική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

3. Να προβάλει στόχους πάλης που θα προασπίζουν τη δωρεάν δημόσια υγεία ενάντια σε κάθε είδους ιδιωτικά συμφέροντα, που θα αναβαθμίζουν τη λαϊκή περίθαλψη, την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, θα οικοδομούν μέτωπο υγείας – εργασίας.
Διεκδικούμε:
- Καθολική δημόσια υγεία.
Για μας το Δημόσιο δεν ταυτίζεται (ίσα-ίσα πολλές φορές έρχεται σε αντίθεση) με το κράτος και την εξουσία. Αφορά το ζήτημα της ιδιοκτησίας (κοινωνική και όχι ιδιωτική), της δωρεάν παροχής ποιοτικών και ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας σε όλους τους εργαζόμενους, της εργασιακής σχέσης των υγειονομικών (σταθερή και μόνιμη απασχόληση, άρνηση του διευθυντικού δικαιώματος, αμοιβή με μισθό κατά χρόνο και ένταση εργασίας), του κοινωνικού ελέγχου από τους πολίτες και τους εργαζόμενους υγειονομικού, της εναντίωσης απέναντι στο αστικό κράτος.
Καθολική δημόσια υγεία σημαίνει αντιπαράθεση με τον ιδιωτικό τομέα, ένταξη όλων των δομών στο ενιαίο δημόσιο σύστημα.
Σήμερα η κυρίαρχη πολιτική κάνει ακριβώς το αντίστροφο. Εντάσσει, συμπλέκει, το όποιο δημόσιο υγειονομικό και ασφαλιστικό σύστημα υπάρχει, με το ιδιωτικό και την αγορά, σε μια ενιαία επιχειρηματική πολιτική με κριτήριο την κερδοφορία, την αποδοτικότητα, τη μείωση των ελλειμμάτων, την «αυτονομία» (κλειστοί προϋπολογισμοί), την ελαστική εργασία, την αγοραία λογική στις προμήθειες και τη θεραπευτική αγωγή, τα πολλαπλά πακέτα ασφάλισης και περίθαλψης.
Χρειάζεται άμεσα να σταματήσει η απαράδεκτη πολιτική εκχώρησης δραστηριοτήτων της δημόσιας περίθαλψης (π.χ. καρδιοχειρουργικά πακέτα, διάγνωση, επεμβατική νευροακτινολογία κλπ) σε διάφορους επιτήδειους κρατικοδίαιτους «επιχειρηματίες» του ιδιωτικού τομέα που θησαυρίζουν με τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων απασχολώντας χιλιάδες γιατρούς με μεσαιωνικές συνθήκες.
Ένα τέτοιο σύστημα δεν μπορεί να προέλθει από «βελτιώσεις», «μεταρρυθμίσεις» του σημερινού Ε.Σ.Υ., αλλά μόνο σε ρήξη με το σημερινό σύστημα των εμπορευματικών σχέσεων της μίζας, της εξαγοράς, της κυβερνητικής εξάρτησης, και των εκβιασμών του κράτους και του διοικητικού μηχανισμού.

- Ενιαίο σύστημα αποκλειστικά δημόσιας πρωτοβάθμιας και εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, όπου θα εξετάζονται ισότιμα όλοι οι άρρωστοι ανεξαρτήτως ασφάλισης, εισοδήματος ή κοινωνικής θέσης.
Ο αυτοαπασχολούμενος γιατρός να ενταχθεί σε αυτό το ενιαίο σύστημα με βάση αυστηρά καθορισμένες ανάγκες και σχεδιασμούς στην «κοινότητα». Και μόνο η οργάνωση Δημόσιου Συστήματος εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, με γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, πέραν του γεγονότος ότι θα δημιουργούσε αυξημένες ανάγκες για νέες ειδικότητες (γιατροί εργασίας, φυσίατροι, κλπ), θα μπορούσε να απορροφήσει 6.000 – 10.000 γιατρούς.

- Ενιαίες συλλογικές συμβάσεις για τους μισθωτούς γιατρούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (ωράριο εργασίας, μισθοί, εφημερίες, υποχρεώσεις και δικαιώματα) για:
-1600 ευρώ καθαρές τακτικές αποδοχές για τους ειδικευόμενους τώρα (και αντίστοιχα αναλογικά για τις άλλες βαθμίδες), όλα βασικός μισθός με ενσωμάτωση σε αυτόν των επιδομάτων. Αμοιβή της εφημερίας σαν υπερωριακή εργασία πάνω στο νέο βασικό μισθό.
-Μαζικές προσλήψεις επιμελητών και ειδικευόμενων σε οργανικές θέσεις ώστε να εφαρμοσθεί 6ωρο – 5ήμερο – 30ωρο με μία εφημερία την εβδομάδα για όλους (ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων με πρόβλεψη του αναγκαίου κονδυλίου στον ετήσιο προϋπολογισμό).
-Αύξηση των κονδυλίων του προϋπολογισμού για την δημόσια περίθαλψη. Αξιοποίηση του τεράστιου ποσού χρημάτων που διαφεύγει από τα ταμεία μέσω υπερτιμολογήσεων σε υλικά και φάρμακα για τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας και το νέο μισθολόγιο των γιατρών.
-Εξομοίωση προς τα πάνω των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ίσες συντάξεις και εφάπαξ στους γιατρούς ανεξάρτητα από το χρόνο που ασφαλίστηκαν, στη βάση του νέου βασικού μισθού που διεκδικούμε. Κατάργηση των νόμων Σιούφα – Ρέππα - Πετραλιά. Υπολογισμός της εφημερίας στα συντάξιμα χρόνια – για όσους έχουν εργαστεί ήδη 30 χρόνια, ο χρόνος αυτός να θεωρηθεί 5 χρόνια. Από δω και πέρα δικαίωμα σύνταξης από τα 55 για όσους το επιθυμούν. Αναγνώριση άμεσα του επαγγέλματος σαν βαρύ και ανθυγιεινό. Όχι στην αντιδραστική ενοποίηση των ταμείων. Κατάργηση της εργατικής εισφοράς στον κλάδο υγείας του ΤΣΑΥ. -Κατάργηση της εισφοράς υπέρ ΙΚΑ για τους μισθωτούς γιατρούς του ιδιωτικού τομέα και τους ειδικευόμενους.
- Κατάργηση του θεσμού του Διευθυντή – «αφέντη», καθώς και όλων των βαθμίδων στους γιατρούς του ΕΣΥ με πρόβλεψη για αυτόματη μισθολογική χρονοεξέλιξη. Συλλογική διεύθυνση σε κάθε τμήμα από το σύνολο των ειδικευμένων γιατρών του. Άμεσα για τους συναδέλφους άνω των 60 που συνταξιοδοτούνται τα επόμενα χρόνια, προαγωγή στον βαθμό του διευθυντή και δικαίωμα να μην εφημερεύουν αν το επιλέξουν.
- Άμεση ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού, παραϊατρικού και προσλήψεις γιατρών σε οργανικές θέσεις .
Επέκταση της δωρεάν δημόσιας λειτουργίας των νοσοκομείων για την επαρκέστερη κάλυψη λαϊκών υγειονομικών αναγκών.

4. Να προωθεί το πανυγειονομικό μέτωπο συντονισμού και αλληλεγγύης. Να απευθυνθεί και να συντονιστεί με όλα τα αγωνιζόμενα τμήματα εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (εκπαίδευση, ΔΕΚΟ, κλάδοι που θίγονται από τις αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά κλπ), σε κοινούς απεργιακούς αγώνες.
5. Να καλέσει όλες τις αριστερές και ταξικές δυνάμεις (ΠΑΜΕ, Α.Π. κλπ) σε τέτοιου είδους αγωνιστική σύμπραξη, με εγκατάλειψη των απωθητικών τακτικών κομματικής περιχαράκωσης και «τηλεοπτικού» συνδικαλισμού, γιατί μέσα από την στήριξη τέτοιων διαδικασιών οικοδομούνται τα πραγματικά «αγωνιστικά μέτωπα».
Εμπρός για νικηφόρο αγώνα διαρκείας στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας!
Για την ανατροπή της αντεργατικής επίθεσης στην υγεία και παντού!
Για ένα νέο εργατικό κίνημα χειραφέτησης και προοπτικής!
Για τον κλονισμό της αστικής κυριαρχίας.
Για τον αντικαπιταλιστικό πόλο, πραγματικό αντίπαλο δέος στον ολοκληρωτικό καπιταλισμό της εποχής μας.
ΝΑΡ Υγειονομικών, Σεπτέμβρης 2008

24ωρη Πανελλαδική Απεργία της ΑΔΕΔΥ τον Οκτώβριο

Σε σημερινή της συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε 24 ωρη απεργιακή κινητοποίηση στο Δημόσιο με πιθανότατη ημερομηνία την Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008.Η οριστικοποίησή της θα αποφασιστεί στη συνάντηση των Προεδρείων Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και Γ.Σ.Ε.Ε.

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Διοικητές Νοσοκομείων μόνο με μεταπτυχιακό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).

Σύμφωνα με τη "Ναυτεμπορική" υπεγράφη σήμερα από τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Αβραμόπουλο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον Οργανισμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Στον Οργανισμό πλέον της Σχολής προβλέπεται η δημιουργία μεταπτυχιακού τμήματος εκπαίδευσης στελεχών που θα αναλάβουν τη διοίκηση των Μονάδων Υγείας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η φοίτηση στο τμήμα θα διαρκεί ένα έτος. Κατά το πρώτο εξάμηνο οι φοιτητές θα παρακολουθούν τα σχετικά με τη διοίκηση των μονάδων υγείας μαθήματα στην ΕΣΔΥ, ενώ κατά το δεύτερο εξάμηνο, με μέριμνα της ΕΣΔΥ, θα τοποθετούνται ως βοηθοί διοίκησης σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και μονάδες κοινωνικής αλληλεγγύης,(σ.σ. μ΄όποιον δάσκαλο καθίσεις , τέτοια γράμματα θα μάθεις) προκειμένου να εκπαιδευθούν ανάλογα.

Οι διοικητές των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των μονάδων κοινωνικής αλληλεγγύης θα επιλέγονται εφεξής μόνο από τους αποφοίτους αυτού του Τμήματος της ΕΣΔΥ, ή ισότιμης σχολής του εξωτερικού.

Οι δυο πήραν άδεια, ο τρίτος λιποθύμησε!

Αυτό συνέβη με τους ειδικευμένους γιατρούς στη Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Αγρινίου.
Ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι γιατροί έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας έως ότου έρθει επίσημη διαβεβαίωση πως θα πληρωθούν τις εφημερίες που τους χρωστούν από τον μήνα Μάρτιο. Η κινητοποίηση προκάλεσε "έμφραγμα" στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, στα τακτικά χειρουργεία, καθώς και σε κλινικές του Νοσοκομείου, αλλά και σημαντική κόπωση στο εναπομείναντα ιατρικό προσωπικό. Έτσι, δύο από τους τρεις γιατρούς της παθολογικής κλινικής πήραν αναρρωτική άδεια έως 15 ημερών, ενώ ο τρίτος γιατρός της παθολογικής κλινικής λιποθύμησε, ενώ εφημέρευε, και έφυγε και εκείνος με αναρρωτική!
Κρίση είναι θα την ξεπεράσουμε λέγει ο Διοικητής του Νοσοκομείου!
Για περισσότερα διαβάστε εδώ

Καταγγελία-Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσαν οι Νοσοκομειακοί γιατροί στο Ηράκλειο Κρήτης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ-ΜΥΝΗΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ


Προς: Εισαγγελία Ηρακλείου
Επιθεωρητή Εργασίας
Αρχές της πόλης και νομού Ηρακλέιου
ΜΜΕ
Διοίκηση Νοσοκομείου

Η Γενική Συνέλευση των γιατρών του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου που πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008 στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου μας, αποδοκιμάζει την απαράδεκτη τακτική της Διοίκησης, να περικόψει εφημερίες ιατρών, και να μετατρέψει κάποιες από αυτές από ενεργείς σε μικτές και ετοιμότητας από την 1η Οκτωβρίου κατά το δοκούν, επικαλούμενη τη δικαιολογία ότι δεν φθάνουν τα χρήματα για να πληρωθούν οι εφημερίες.
Το πρόγραμμα εφημέρευσης των γιατρών του Νοσοκομείου υπερβαίνει ήδη τις οδηγίες τις επιβαλλόμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση & την Ελληνική νομοθεσία περί υγιεινής και ασφάλειας, αλλά πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αποφάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου για ασφαλή εφημέρευση και ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου. Το ήδη εξαντλητικό πρόγραμμα των γιατρών επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο, καθώς για τον ίδιο φόρτο εργασίας θα εφημερεύουν στο εξής λιγότεροι ιατροί.
Ως συνέπεια αυτού κρίνουμε ότι οι περικοπές θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τόσο των ασθενών όσο και των ίδιων των γιατρών.
Δηλώνουμε ότι αυτό το πρόγραμμα δημιουργεί κινδύνους για τους πολίτες της πόλης μας και καλούμε κάθε υπεύθυνο να αναλάβει τις ευθύνες του, καθόσον τμήματα του Νοσοκομείου μας μένουν χωρίς εφημερεύοντες..
Θεωρούμε απαράδεκτο το πρόγραμμα των εφημεριών να καθορίζεται από το πόσα χρήματα διαθέτουμε και όχι από τις πραγματικές ανάγκες , όπως αυτές καθορίζονται από τα προγράμματα του Διευθυντή κάθε τμήματος, του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και του Επιστημονικού Συμβουλίου.
Ζητούμε την επαναφορά του προγράμματος , όπως αυτό καθορίζεται από τις πραγματικές ανάγκες.
Θέλουμε να επισημάνουμε επίσης ότι για να εφημερεύει ειδικευόμενος ιατρός σε οποιοδήποτε τμήμα, πρέπει ο ειδικευμένος - επιμελητής να είναι σε ενεργό εφημερία
. Αυτό ήδη παραβιάζεται λόγω έλλειψης προσωπικού και υπέρβασης του πλαφόν του υπερωριακού χρόνου εργασίας.


Η ΔΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΤΡΩΝ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Κοκκινάκη Μαρία

Πατεράκης Εμμανουήλ


Το ΔΣ της ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Κατρινάκης Γεώργιος, Πρόεδρος

Δημητρακόπουλος Στέλιος, Αντιπρόεδρος

Κοκκινάκη Μαρία, Γραμματέας

Λαμπρογιαννάκης Εμμανουήλ, Ταμίας

Μπρίμης Δημήτριος, Μέλος

Πατεράκης Εμμανουήλ,

Σύρμος Νικόλαος,

Ανακοίνωση της Διαπραγματευτικής Ομάδας των Νοσοκομειακών Γιατρών μετά τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Η Διαπραγματευτική Ομάδα που ορίσθηκε από το έκτακτο Συνέδριο της ΟΕΝΓΕ πραγματοποίησε συνάντηση την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στα πλαίσια της απεργίας και του συλλαλητηρίου που διοργανώθηκε μπροστά στο Υπουργείο. Αμέσως μετά τη συνάντηση έγινε σύσκεψη της Διαπραγματευτικής Ομάδας με τη συμμετοχή εκπροσώπων πολλών Ενώσεων και συνελεύσεων Νοσοκομείων, η οποία κατέληξε στα παρακάτω:

Το πενθήμερο απεργιακών κινητοποιήσεων από 15-19 Σεπτεμβρίου είχε σημαντικό αντίκτυπο και κατάφερε ν΄ αναδείξει την ένταση του προβλήματος της δημόσια περίθαλψης και το δίκαιο των αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών σύμφωνα με τις αποφάσεις του εκτάκτου συνεδρίου.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να γυρίζει την πλάτη τόσο στα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών, όσο και στα τραγικά προβλήματα των Δημόσιων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι ο Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος δεν παραβρέθηκε στη συνάντηση, επικαλούμενος προσχηματικά ανειλημμένες υποχρεώσεις. Ο Υφυπουργός κ. Κωνσταντόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας κ. Ριζάς δεν έδωσαν καμιά ουσιαστική απάντηση στα ζητήματα που τέθηκαν εκ μέρους μας, επικαλούμενοι διάφορες προφάσεις και κυρίως τη «στενότητα του κρατικού προϋπολογισμού».

Προτείνουμε στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ, στα ΔΣ και τις Γενικές Συνελεύσεις των Ενώσεων και των Νοσοκομείων:
· Πρωτοβουλίες αγωνιστικής δράσης το επόμενο διάστημα, τόσο για τα γενικότερα προβλήματα της δημόσιας περίθαλψης, όσο και για τα δίκαια κλαδικά αιτήματα, όπως αυτά διατυπώθηκαν στην απόφαση του εκτάκτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ.
· Συντονισμό με τα τοπικά σωματεία εργαζομένων και γενικά με τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων της υγείας για τα οξυμμένα προβλήματα των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Από εκπροσώπους Ενώσεων προτάθηκε να οριστεί συγκεκριμένη ημέρα στις αρχές του επόμενου μήνα ως «ημέρα πανελλαδικής ενιαίας δράσης για την προάσπιση της δημόσιας υγείας» με στόχο να προβάλει τα τραγικά αδιέξοδα που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική και να απαιτήσει άμεσες λύσεις.
· Πανελλαδικό συντονισμό κινητοποιήσεων για τα κλαδικά μας αιτήματα με κορύφωση απεργιακή κινητοποίηση στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη σε συντονισμό με τους άλλους κλάδους εργαζομένων του δημόσιου τομέα και διοργάνωση νέας απεργιακής συγκέντρωσης στην Αθήνα.
· Η πολιτική ηγεσία δεσμεύτηκε για νέα συνάντηση με τη Διαπραγματευτική Ομάδα μέσα στη 2η εβδομάδα του Οκτώβρη, προκειμένου να συζητηθούν τα κονδύλια που θα εγγραφούν στο προσχέδιο προϋπολογισμού 2009. Εάν και η συνάντηση αυτή είναι άκαρπη προτείνονται κινητοποιήσεις διαρκείας από τις αρχές Νοεμβρίου.

Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2008

Η Διαπραγματευτική Ομάδα


Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

Ιατρική δεοντολογία!


Δηλαδή αν αρρωστήσουμε μετά τις 20:00 γιατί δεν θα έχουμε καλύτερη εξυπηρέτηση;
Ιατρική δεοντολογία ή μήπως ένας "αγωνιστικός" τρόπος αντιμετώπισης του εξαντλητικού ωραρίου των εφημεριών;

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

Δυο μέτρα και δυο σταθμά στο Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Είναι γνωστό ότι στο Νοσοκομείο Πρέβεζας υπάρχουν σε αρκετά τμήματα προβλήματα από την ελλειπή στελέχωση.
Τέτοιες ελλείψεις υπάρχουν στη Νοσηλευτική Υπηρεσία , στη Διοικητική Υπηρεσία , στο Φαρμακείο, στη Βιοϊατρική Τεχνολογία, στα εργαστήρια.
Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που τμήματα που θα έπρεπε η θα μπορούσαν να λειτουργήσουν (αναισθησιολογικό, τμήμα αποστείρωσης κλπ) και δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης νοσηλευτικού ή άλλου προσωπικού, ενώ υπάρχουν και τμήματα που κατά περιόδους δυσκολεύονται να παράσχουν τα οφειλόμενα ρεπό στους εργαζόμενους ή ακόμα και άδειες.
Συχνά είναι επίσης και τα παράπονα των επικεφαλής υπηρεσιών για ανεπαρκή στελέχωση των υπηρεσιών που προϊστανται.
Μάλιστα ένα σημαντικό τμήμα της Διοικητικής Υπηρεσίας, έχει καλυφθεί με μετακινήσεις και μετατάξεις νοσηλευτικού προσωπικού!
Θα μπορούσαν λοιπόν κάποια από τα προβλήματα αυτά των υπηρεσιών να λύνονταν με τροποποίηση του οργανογράμματος του Νοσοκομείου,το οποίο μάλιστα είχε πρόσφατα τροποποιηθεί (Δεκέμβριος 2005).
Παρεμπιπτόντως δεν είδαμε όμως κινήσεις προς αυτή τη κατεύθυνση.
Αντιθέτως πληροφορηθήκαμε, μια βιαστική και εν κρυπτώ και παραβύστω απόφαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου Πρέβεζας με την οποία κατάργησε 5 θέσεις μη ιατρικού προσωπικού για να καλύψει θέσεις ιατρικού προσωπικού.
Συγκεκριμένα κατήργησαν 1 θέση ΥΕ Προσωπικού Εστίασης (όταν όλο και περισσότερο επιβαρύνεται ο όγκος εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων) και 1 θέση ΥΕ Βοηθητικού Προσωπικού για να προσλάβει μια Αναισθησιολόγο γιατρό και 3 θέσεις ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας για να κάνουν Διευθύντρια μια Επιμελήτρια της Αιμοδοσίας.!
Χρειάζεται επιπλέον αναισθησιολόγος γιατρός στο Νοσοκομείο Πρέβεζας; Βεβαίως και χρειάζεται. Υπηρετούν 3 γιατροί , εκ των οποίων μια γιατρός απουσιάζει με μακροχρόνια άδεια.
Αλλά πρώτον υπήρχαν και άλλοι τρόποι για να προσλάβουν ως επί θητεία την επιπλέον γιατρό και δεύτερον υπάρχουν και άλλες ελλείψεις στο Νοσοκομείο και δεν είδαμε τέτοια βιασύνη για κάλυψή τους από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου.
Όσο για την Αιμοδοσία του Νοσοκομείου είναι γνωστό ότι ο οργανισμός προβλέπει μια θέση Επιμελητή Α΄και μια θέση Επιμελητή Β'.Υπηρετούν ήδη δυο γιατροί.Αν ήθελαν να κάνουν διευθύντρια τη μια εξ αυτών ας τροποποιούσαν τη μια από αυτές τις θέσεις και όχι να καταργούσαν 3 θέσεις ΥΕ προσωπικού ( προφανώς για να την καλύψουν οικονομικά) που κάλλιστα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν είτε απο τη Νοσηλευτική είτε απο τη Διοικητική Υπηρεσία.
Να σημειώσουμε δυο πράγματα ακόμη.
  1. Το Σύλλογο Εργαζομένων ούτε τον ρώτησαν ούτε τον πληροφόρησαν επίσημα!
  2. Η συγκεκριμένη απόφαση, όπως μάθαμε, ήταν όμόφωνη.

Να δούμε τώρα τι θα πουν για τα προβλήματα στελέχωσης των τμημάτων του Νοσοκομείου.

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Το Βατοπέδιο της Υγείας.

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέκου Αλαβάνου προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Παραθέτουμε ολόκληρη τη σχετική συζήτηση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου):
Θα συζητηθεί η με αριθμό 52/15-9-2008 επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίου Αλέξανδρου Αλαβάνου προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:«Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στη χώρα μας κινδυνεύει να καταρρεύσει. Η υποχρηματοδότησή του οδηγεί σε διόγκωση των χρεών των νοσοκομείων, σε αδυναμία προμήθειας υλικοτεχνικού εξοπλισμού, σε μεγάλες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού και σε καθυστερήσεις των πληρωμών των εφημεριών των γιατρών και των υπερωριών του λοιπού προσωπικού.Η απουσία οργανωμένου δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας οδηγεί σε τεράστια αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις ιατροφαρμακευτικέες δαπάνες, σε μεγάλες δυσκολίες πρόσβασης των πολιτών στο δημόσιο και κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, σε καταστάσεις που θίγουν την αξιοπρέπεια των πολιτών, απαξιώνουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και ευνοούν την παραπέρα παράδοση του αγαθού της υγείας σε κερδοσκοπικά κεφάλαια.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1) Με ποια μέτρα σκοπεύει η Κυβέρνηση να ανακουφίσει τους ασφαλισμένους και να προωθήσει την άμεση, καθολική πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας σε υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας;
2) Τι προτίθεται να πράξει για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις μόνιμου προσωπικού και να επιλύσει τα χρόνια εργασιακά και ασφαλιστικά προβλήματα των εργαζομένων υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία και στο ΙΚΑ;»
Στην επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Αλαβάνου θα απαντήσει ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κύριος Αβραμόπουλος.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):
Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Αλαβάνο που φέρνει και πάλι θέματα που είναι στο επίκεντρο της πολιτικής γιατί αυτά είναι τα πραγματικά ζητήματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία και βέβαια δίνει σε μας την ευκαιρία να εκθέσουμε μία σειρά από στοιχεία και επιχειρήματα που απαντούν ευθέως στην επίκαιρη ερώτησή του.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η υπόθεση της υγείας είναι εθνική, κοινωνική, έχει να κάνει με τον κοινωνικό μας πολιτισμό και βέβαια προστατεύει συνταγματικά το κοινωνικό κράτος. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία περίπτωση –και φαντάζομαι ότι αυτό ισχύει για την όποια κυβέρνηση- να απεμπολήσουμε αυτή τη βασική συνταγματική μας υποχρέωση.
Κύριε Αλαβάνο, από την ώρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας ξεκινήσαμε μία
συγκεκριμένη και ρεαλιστική πολιτική την οποία έχουμε ονομάσει πολιτική «νοικοκυρέματος». Έπρεπε να βάλουμε τάξη σε μία σειρά από ζητήματα που αφορούν στον ευρύτερο χώρο της υγείας, χωρίς να παραγνωρίζουμε και χωρίς να αρνούμεθα ότι και προβλήματα υπήρχαν και υπάρχουν και θα υπάρχουν για αρκετό καιρό ακόμα. Ποτέ δεν τα κρύψαμε, αντίθετα όμως προσπαθήσαμε και σήμερα είμαστε σε θέση να έχουμε αποτελέσματα. Θαύματα δεν γίνονται και δεν θα γίνουν από καμία κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα όμως εμείς ως Κυβέρνηση έχουμε πετύχει κάποια σημαντικά αποτελέσματα και πρώτα απ’ όλα την πρόσβαση όλων των πολιτών και των κατοίκων αυτής της χώρας στο εθνικό σύστημα υγείας ανεξάρτητα από το καθεστώς νομιμοποίησής τους. Αντιλαμβάνεστε σε οικονομικά μεγέθη πόσο επιβαρύνει αυτό την κατάσταση. Είμαστε μία πολύ ανοιχτή κοινωνία και το εθνικό σύστημα υγείας προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες και στους άπορους που είναι χιλιάδες σ’ αυτόν τον τόπο. Τα δε έξοδα τα καλύπτει ο ΟΠΑΔ, ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου.
Για να βελτιώσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και βέβαια να καλύψουμε σε πρώτο χρόνο τις ανάγκες κάθε κατοίκου –χρησιμοποιώ αυτόν τον όρο, γιατί ξέρετε τι εννοώ- αυτής της χώρας, θεσπίσαμε και ήδη επίκειται η κατάθεσή του στη Βουλή, την πρωτοβάθμια φροντίδα και φαντάζομαι ότι θα σας έχουμε συμμάχους την ώρα που θα συζητηθεί στη Βουλή
Θα μου επιτρέψετε, κυρία Πρόεδρε, να χρησιμοποιήσω άλλο ένα λεπτό, γιατί θέλω να είμαι πλήρης στην απάντησή μου προς τον κ. Αλαβάνο.
Εξοικονομούμε σημαντικά ποσά πλέον με το να δώσουμε τέλος στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Και ο νόμος για τις προμήθειες είναι κάτι το οποίο μας κάνει υπερήφανους. Θα λειτουργήσει πλήρως και επαρκώς, θα οδηγήσει σε μία οικονομία κλίμακος και σε εξοικονόμηση μεγάλου ποσού που θα επιστρέψουν για επένδυση στο χώρο της υγείας.
Και με τη φαρμακευτική πολιτική –ξέρετε ότι το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο είχε συμπεριλάβει τέτοιες διατάξεις- εξοικονομούνται επίσης τεράστια ποσά, τα οποία μέχρι τώρα εσπαταλώντο, για να μην πω ότι ήταν και λεία των μηχανισμών της διαφθοράς που πάντοτε υπήρχαν και δυστυχώς ακόμα εξακολουθούν να υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα.
Ενισχύουμε την επιδοματική πολιτική περίπου σε εκατόν ενενήντα πέντε χιλιάδες άτομα με αναπηρία και προχωρούμε με γρήγορους ρυθμούς την πλήρη λειτουργία των Κέντρων Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης, τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και βέβαια ένα καινούριο κέντρο αποκατάστασης στη Βόρειο Ελλάδα.
Ανοίγουμε τις Μ.Ε.Θ. Πεντακόσιοι ογδόντα νοσηλευτές εκπαιδεύτηκαν και ήδη άρχισαν να στελεχώνουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, κάτι που ήταν το ζητούμενο όλων των νοσοκομείων της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας για πάρα πολλά χρόνια. Προσλαμβάνουμε προσωπικό.Ίσως δεν γνωρίζετε, κύριε Αλαβάνο –γιατί όλα αυτά που λέμε αμφισβητούνται, αλλά φαντάζομαι ότι το ΑΣΕΠ δεν το αμφισβητεί κανένας- ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μας προσελήφθησαν εννιάμιση χιλιάδες νοσηλευτές και ήδη αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ολοκληρώνεται η διαδικασία μέσα στο χρόνο θα έχουμε εννιακόσιους πενήντα επιπλέον για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, χίλιους εξακοσίους των οποίων οι διαδικασίες πρόσληψης ολοκληρώνονται τον Οκτώβριο και άλλους χίλιους με μία προκήρυξη μέχρι τέλος Οκτωβρίου.
Όλα αυτά δείχνουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Και προσωπικό παίρνουμε και γίνεται μεγάλη προσπάθεια. Εκσυγχρονίζουμε τις μονάδες μας και ανοίγουμε και καινούριες. Είμαστε κοντά στον πολίτη. Και, βέβαια, τα στοιχεία που θα σας παραθέσω στη δευτερολογία μου, γιατί δεν πρόλαβα τώρα, είμαι βέβαιος ότι θα σας πείσουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο, παρά τα μεγάλα προβλήματα που καλούμεθα να αντιμετωπίσουμε.Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου):
Κι εγώ σας ευχαριστώ.Ο κ. Αλαβάνος έχει το λόγο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς):
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.Κύριε Υπουργέ, αν είστε σε καλό δρόμο, γιατί οι γιατροί όλης της Ελλάδας σήμερα βρίσκονται στο δρόμο; Για ποιο λόγο εσείς αρνείστε να δεχθείτε τη διαπραγματευτική ομάδα της Ομοσπονδίας τους; Επειδή δεν σας αρέσει ο τρόπος που διεκδικούν τα αιτήματά τους;
Κοιτάξτε, κύριε Υπουργέ, το θέμα της υγείας δεν είναι άρτος και θεάματα!
Σας άκουσα χθες στη Ρωμαϊκή Αγορά να εμφανίζετε και να παρουσιάζετε το πρόγραμμά σας για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Να πάτε στο ΠΑΓΝΗ να το παρουσιάσετε! Είμαι Βουλευτής Ηρακλείου! Πριν από λίγο καιρό ήμουν στο ΠΑΓΝΗ, στο Τμήμα Χημειοθεραπείας. Ένας νοσηλευτής είναι για σαράντα ασθενείς και έχει να χειριστεί επικίνδυνα –και για τον ίδιο και για τους υπολοίπους- κοκτέιλ φαρμάκων για σαράντα διαφορετικούς ασθενείς!
Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο! Μας λέτε για προσλήψεις! Να σας πω και τι άλλο μας έχετε πει;
Στις 25-1-2007, εσείς προσωπικά είχατε μιλήσει για έξι χιλιάδες προσλήψεις!
Στις 26-2-2007, μέσα στη Βουλή είχατε πει για έξι χιλιάδες προσλήψεις!
Στις 13-6-2007, μέσα στη Βουλή, είχατε πει για εξίμισι χιλιάδες προσλήψεις!
Στις 8-2-2008, για εξίμισι χιλιάδες προσλήψεις!
Μιλάμε για σύνολο δεκαοκτώ χιλιάδων πεντακοσίων προσλήψεων που έχετε πει!
Τι να πιστέψει, λοιπόν, κανείς απ’ όλα αυτά;
Δεν βλέπει κανείς ότι αυτή τη στιγμή πλήττονται και οι δύο πλευρές, το σύστημα υγείας –η υγεία είναι ο μεγάλος ασθενής- και το προσωπικό του! Το προσωπικό του δεν αμείβεται! Το σπρώχνετε στη διαφθορά! Σπρώχνετε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές στη διαφθορά με κάθε τρόπο! Είστε από πίσω και τους σπρώχνετε να πάρουν «φακελάκι»! Διότι έχουν είκοσι χρόνια σπουδών και είκοσι χρόνια είναι ειδικευόμενοι και έχουν αγροτικά ιατρεία! Και σήμερα έχουν δεκαπέντε χρόνια που περιμένουν να πάνε για ειδίκευση στη Σουηδία! Μιλάμε για τα παιδιά της ιατρικής που έχουν φτύσει αίμα και οι ίδιοι και οι οικογένειές τους! Και τους πετάτε 1.000 ευρώ, σαν να είναι ανειδίκευτοι και μάλιστα τους δίνετε κάτω απ’ αυτό που θα έπρεπε να παίρνει σήμερα ο ανειδίκευτος! Και τους πετάτε στις φαρμακευτικές εταιρείες! Πηγαίνετε σ’ ένα ιατρικό συνέδριο! Πώς πήγαν όλοι οι γιατροί; Πώς αναγκάστηκαν να πάνε οι περισσότεροι; Μέσα από τις φαρμακευτικές εταιρείες! Αλωνίζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες! Αυτό είναι το «Βατοπέδιο» της υγείας! Και σιωπή! Δεν λέτε τίποτα!Δεν δίνετε ούτε επίδομα για ειδίκευση, για κατάρτιση, για ανάπτυξη των νέων γνώσεών τους. Είναι απελπιστική η κατάσταση στην υγεία. Εάν ο κ. Σανιδάς ενδιαφέρεται για την κοινωνική πραγματικότητα –και λυπάμαι που το λέω αυτό- θα έπρεπε να δει τις ευθύνες και της Κυβέρνησής σας στο θέμα των ανθρωποκτονιών. Με βάση τα στοιχεία που έδωσαν οι εντατικολόγοι, θεωρείται πως δύο χιλιάδες διακόσιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, διότι δεν υπήρχαν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, κρεβάτια που να λειτουργούν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Είναι ακάλυπτα σήμερα εκατόν πενήντα έως εκατόν ογδόντα κρεβάτια. Δημιουργούμε ένα λαό δύο κατηγοριών: Τους πολλούς που πληρώνουν με το αίμα και τις οικονομίες τους ή δεν τα καταφέρνουν καθόλου και όσους μπορούν να δώσουν 3.000 ευρώ κάθε μέρα στο ιδιωτικό νοσοκομείο, στην ιδιωτική κλινική, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της εντατικής θεραπείας.
Η κατάσταση είναι στο απροχώρητο, κύριε Υπουργέ.
Ζητώ να μου πείτε τι γίνεται με το ΠΕ.ΠΑ.Γ.Ν.Η. και τη χημειοθεραπεία.
Ζητώ να μου πείτε γιατί δεν βλέπετε τη διαπραγματευτική ομάδα της Ομοσπονδίας, να μου πείτε τι θα γίνει για τις χίλιες τριακόσιες πενήντα ελλείψεις που υπάρχουν στον Ευαγγελισμό.
Ζητώ να μου πείτε τι θα γίνει με την εξέλιξη των γιατρών που τους έχετε αφαιρέσει κάθε αξιοπρέπεια και τι θα γίνει με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Γιατί αλωνίζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες και έρχεται μετά το δημόσιο και πληρώνει αυτά τα τεράστια ποσά για τα φάρμακα.Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου):
Το λόγο έχει ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αβραμόπουλος.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Αν και σε ορισμένα από τα σημεία απήντησα πριν, δεν θα αντισταθώ στην πρόκληση να πω μερικά πράγματα στον κ. Αλαβάνο.
Πρώτα απ' όλα, σε ό,τι αφορά αυτό που είπατε για τη διαπραγματευτική ομάδα, πρέπει να σας πω, κύριε Αλαβάνο –προφανώς δεν το ξέρετε- ότι έχει συναντηθεί με παράγοντες του Υπουργείου. Από την άλλη μεριά, όμως, θεσμικός συνομιλητής είναι η ΟΕΝΓΕ και η εκτελεστική γραμματεία. Εμείς δε πρώτοι ανοίξαμε ένα σημαντικό κεφάλαιο που πρέπει να αξιοποιήσουν οι Έλληνες γιατροί, για να προχωρήσουμε και να φθάσουμε κάποτε στη συλλογική σύμβαση εργασίας. Αυτό θα βοηθήσει τους γιατρούς στις διεκδικήσεις τους. Πρώτος εγώ έχω πει και εδώ και αλλού ότι οι Έλληνες γιατροί είναι κακοπληρωμένοι. Αυτήν την κατάσταση βρήκαμε και προσπαθούμε να βελτιώσουμε όσο μπορούμε τις συνθήκες.
Σε ό,τι αφορά το γενικότερο θέμα του προσωπικού υγείας, αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο δικό μας, αλλά είναι γενικότερο πρόβλημα. Δεν ξέρω εάν παρακολουθείτε το διεθνή Τύπο. Φαντάζομαι, όμως, ότι από την προγενέστερη θητεία σας στο Ευρωκοινοβούλιο τον παρακολουθείτε. Ο γαλλικός Τύπος χθες ακριβώς εστίαζε σε αυτά τα ζητήματα, που όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν. Μάλιστα, η περσινή διοργάνωση της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας αφιερώθηκε στην έλλειψη προσωπικού.Παρ’ όλα αυτά -και τα στοιχεία που σας έδωσα πρωτύτερα μην τα αμφισβητείτε, δεν είναι δικά μας, σας καταθέτουμε επίσημα χαρτιά, είναι του Α.Σ.Ε.Π.- έχουν προσληφθεί ήδη εννιάμισι χιλιάδες τα τελευταία χρόνια και έπεται συνέχεια με τα όσα σας είπα πρωτύτερα.
Κύριε Αλαβάνο, ωστόσο, κριτής του πώς λειτουργεί ένα σύστημα υγείας –θα συμφωνήσετε μαζί μου, γιατί αυτόν εκπροσωπούμε και εμείς σε αυτήν την Αίθουσα- είναι ο ελληνικός λαός, η ελληνική κοινωνία. Επειδή πολλές φορές έχετε κάνει αναφορά στο ευρωβαρόμετρο –και επικαλούμαι εδώ και πάλι την προγενέστερη επιτυχή σας θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο- θα ήθελα να σας παραθέσω μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία, διότι κανείς δεν έχει αμφισβητήσει την αξιοπιστία αυτών των συγκεκριμένων ερευνών. Κατά 89% οι Έλληνες πολίτες –αυτό είναι αποτέλεσμα πρόσφατης έρευνας- πιστεύουν ότι η κατάσταση στο χώρο της υγείας στη χώρα μας είναι σε καλό δρόμο, βελτιώνεται και θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στις πρώτες χώρες στην Ευρώπη και έρχεται να δέσει με αυτό που σας είπα πρωτύτερα, ότι γίνεται μία σωστή προσπάθεια προς τη σωστή κατεύθυνση, με ελλείψεις, προβλήματα, δυσκολίες –πρώτος εγώ τα αναγνωρίζω- αλλά είμαστε σε καλό δρόμο.
Επίσης, στην ερώτηση για το εάν είναι δύσκολη η πρόσβαση στα νοσοκομεία και για τη διαθεσιμότητα στην παροχή ιατρικών και χειρουργικών υπηρεσιών το 70% των Ελλήνων απαντά θετικά ως προς την ευκολία της προσβασιμότητας.Τα λέω όλα αυτά, γιατί έχουν, νομίζω, την ξεχωριστή τους σημασία, μια και τα πάντα σήμερα έχουν διεθνοποιηθεί και έχει σημασία να δούμε πώς συγκρινόμαστε στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου):
Παρακαλώ, ολοκληρώστε, κύριε Υπουργέ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ(Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Εάν μου επιτρέπετε, κυρία Πρόεδρε, ένα λεπτό ακόμη.Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να απαλλαγούμε από τα παλαιοπολιτικά πρότυπα και να σκεφθούμε στο πνεύμα της εποχής μας, φθάνει το κράτος –και αναφέρομαι στο χώρο της υγείας- να λειτουργεί ρυθμιστικά και αποφασιστικά, τολμηρά και χωρίς εξαρτήσεις.Και επειδή αναφερθήκατε δύο φορές, κατά τη διάρκεια της ομιλίας σας, στις φαρμακευτικές εταιρείες, κύριε Αλαβάνο, εμείς βάζουμε τάξη σ’ αυτό το άναρχο τοπίο. Πρόσφατα πέρασε νομοθέτημα στη Βουλή και δεν έχουμε καμία διάθεση να εκχωρήσουμε τίποτα από εκείνα που αναλογούν και ανήκουν στην ελληνική κοινωνία σε κανένα συμφέρον, όσο ισχυρό και αν είναι. Εδώ και από αυτή τη θέση είχα πει παλαιότερα ότι είμαστε η παράταξη που τόλμησε να τα βάλει ευθέως με όλα αυτά τα συμφέροντα που λυμαίνονταν όλα αυτά τα χρόνια το χώρο της υγείας, το χώρο που πίσω από το ταμπού της υγείας έκρυβε τη μεγάλη διαφθορά. Τα όσα σας είπα πριν ισχύουν και τώρα και θα ισχύουν και στο μέλλον. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε και θέλω πραγματικά, πέραν της κριτικής που ασκείτε και καλά κάνετε, να σας ευχαριστήσω, γιατί μου δώσατε τη δυνατότητα σήμερα να παρουσιάσω την εικόνα, ως έχει, η οποία όμως, ανταποκρίνεται και στα μεγέθη, όπως καταγράφονται στις έρευνες, γιατί εμείς συνομιλητή μας έχουμε την κοινωνία, από αυτήν εμπνεόμαστε, αυτήν υπηρετούμε και στις κατευθύνσεις που μας δείχνει θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε, πάντοτε επ’ ωφελεία της ελληνικής υγείας, της ελληνικής κοινωνίας.Ευχαριστώ.

ΜΕΡΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Αν και θέλαμε να σας αφήσουμε απερίσπαστους να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα από την όλη συζήτηση , με βάση την εμπειρία σας από τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας, εν τούτοις δεν μας αφήνει να το κάνουμε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

1.Προσπαθεί για άλλη μια φορά να εξωραϊσει την όλη κατάσταση.
2.Αναφέρει αριθμούς προσληφθέντος προσωπικού που δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα.Μάλιστα πολύ σύντομα θα υπάρξει κοινή συνέντευξη της ΑΔΕΔΥ-ΠΟΕΔΗΝ που με βάση επίσημα στοιχεία θα αποκαλύψει τις λογιστικές αλχημείες του Υπουργού.
3.Είχαμε γράψει και σε μια παλιότερη δημοσίευση ότι το τελευταίο χρόνο ο Υπουργός αργά αλλά σταθερά αλλάζει το ...τροπάριο αναφορικά με τις ελλείψεις προσωπικού.Τώρα τελευταία παραδέχεται το μέγεθος του προβλήματος αλλά το εντάσσει σαν ένα γενικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες.Όπως λέμε ...εισαγόμενη κρίση!
4.Κάποιος θα πρέπει να μιλήσει στον Υπουργό για το ...Rexona. Κάποιος πρέπει να πληροφορήσει τον Υπουργό Υγείας ότι θεσμικός συνομιλητής του, για τα ζητήματα της κλαδικής σύμβασης από την πλευρά των Νοσοκομειακών Γιατρών, είναι αυτός που καθόρισε πρόσφατα με συντριπτική πλειοψηφία το ανώτατο όργανο των Νοσοκομειακών Γιατρών. Δηλαδή το Συνέδριο της ΟΕΝΓΕ. Και είναι η Διαπραγματευτική Ομάδα της ΟΕΝΓΕ.Τελεία και παύλα.
5.Εμάς όμως ποιο πολύ μας άρεσε εκείνο το αμίμητο:
"Είμαστε η παράταξη που τόλμησε να τα βάλει ευθέως με όλα αυτά τα συμφέροντα που λυμαίνονταν όλα αυτά τα χρόνια το χώρο της υγείας, το χώρο που πίσω από το ταμπού της υγείας έκρυβε τη μεγάλη διαφθορά".!!!!


ΥΓ.
Τον τίτλο του παρόντος δημοσιεύματος τον... κλέψαμε από την ομιλία του Αλέκου Αλαβάνου.