Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

  • δεν φτάνει που κάθε χρόνο μας φιλοδωρούν με αυξήσεις- ψίχουλα 2-2,5% δηλ. από 20 -60 ευρώ μεικτά ανάλογα με την κατηγορία και το κλιμάκιο (γιατί λένε δεν «σηκώνει» άλλα η οικονομία μας),
  • δεν φτάνει που και αυτά μας τα παίρνουνε πίσω μέσω της φορολογίας,
  • δεν φτάνει που πριν λίγες μέρες έδωσαν αυξήσεις στο βασικό μισθό των δικαστικών που ξεκινούν από 800-2000 ευρώ μηνιαίως (!) (αυτά βλέπετε τα «σηκώνει» η οικονομία μας),

    έφτασαν σε τέτοιο επίπεδο εξευτελισμού, που άρχισαν να καταργούν διατάξεις νόμων που προβλέπουν τη χορήγηση κάποιων επιδομάτων που χορηγούνταν στους εργαζόμενους.
    Συγκεκριμένα:
    Με μια πρωτοφανή ενέργεια κυνισμού και αναλγησίας η κυβέρνηση κατήργησε με νόμο το άρθρο 2 παρ. 3 του Ν. 201/75 ΦΕΚ 228/Α΄, που προέβλεπε την καταβολή 50 ωρών μηνιαία σε χρηματική αμοιβή (2 ώρες ημερησίως) στο απασχολούμενο προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων από 1/1/1976.
    Όπως είναι γνωστό για την εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου περί καταβολής του δίωρου στους απασχολούμενους στα νοσηλευτικά ιδρύματα υπήρχαν χιλιάδες προσφυγές εργαζομένων στα δικαστήρια. Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (Α.Ε.Δ.) με την Απόφ. 10/2005 ΦΕΚ 2/6.7.2003 επέλυσε το ζήτημα θετικά υπέρ των εργαζομένων.
    Μετά την παραπάνω δικαίωση από το Α.Ε.Δ., περιμέναμε από την κυβέρνηση να προβεί στην απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση, ώστε τα αντίστοιχα κονδύλια να καταβληθούν στους εργαζόμενους είτε με τις δεδικασμένες αποφάσεις είτε στη κατεύθυνση της απόφασης του Α.Ε.Δ.
    Αντί αυτού όμως η κυβέρνηση κατήργησε το επίμαχο άρθρο, επιδεικνύοντας για μια ακόμα φορά το πόσο ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία. Τις αυξήσεις των δικαστικών ο κ. Αλoγοσκούφης τις δικαιολόγησε ότι ήταν αποφάσεις του Μισθοδικείου και η κυβέρνηση δεν μπορούσε να πράξει διαφορετικά. Τότε γιατί δεν έπραξε το ίδιο για τις αποφάσεις του ΑΕΔ, για το δίωρο, που ήταν υπέρ των εργαζομένων στα Νοσοκομεία;
    Απλά γιατί τους δικαστές τους «χρειάζεται» η εκάστοτε εξουσία,ενώ για τους υπόλοιπους εργαζομένους αδιαφορεί προκλητικά.
    Καταγγέλλουμε αυτή τη πρακτική της κυβέρνησης και σας καλούμε από το Σεπτέμβριο, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για μισθούς ανάλογα με τις σύγχρονες ανάγκες μας, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας , για τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, για ένα σύστημα Υγείας Δημόσιο με Δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε όλο το λαό.
  • Πρέβεζα 28-07-2008 ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

Απάντηση της Διαπραγματευτικής Ομάδας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας στον Υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο.

Σε απάντηση της ανακοίνωσης που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας στις 23 Ιουλίου θα θέλαμε να τονίσουμε τα εξής:

Ισχυρίζεται ο κ. Αβραμόπουλος ότι όσα αναφέρονται στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης για τις εφημερίες και το ωράριο εργασίας των γιατρών αποτελούν προϊόν παραπληροφόρησης και σύγχυσης. Ταυτόχρονα ο Υπουργός παραδέχεται ότι έχει δημιουργηθεί αδιέξοδο, αλλά αποδίδει το αδιέξοδο όχι στη δική του πολιτική ανικανότητα, αλλά στους νοσοκομειακούς γιατρούς.
Είναι προφανές ότι ο κ. Αβραμόπουλος ακολουθεί παρελκυστική τακτική, ώστε να μεταθέσει τις δικές του τεράστιες ευθύνες για την 18μηνη άγονη διαπραγμάτευση στις πλάτες των νοσοκομειακών γιατρών, τους οποίου έχει εμπαίξει κατ’ επανάληψη και με αχαρακτήριστο τρόπο.
Αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι η πρόταση του Υπουργείου έγινε δεκτή κατ’ αρχήν από την ΟΕΝΓΕ, αλλά «αριστεροί συνδικαλιστές» ανέτρεψαν αυτήν την κατ’ αρχήν συμφωνία μέσα από κάποιο «συνέδριό τους» !!! Ξεχνά να αναφέρει ο κ. Αβραμόπουλος ότι το όργανο που έλαβε αυτή την απόφαση ήταν το ανώτατο και κυρίαρχο όργανο, δηλαδή το συνέδριο της ΟΕΝΓΕ που έγινε σύμφωνα με τις καταστατικές διαδικασίες και η απόρριψη της πρότασης του Υπουργείου υπερψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων…. Θεωρώντας μάλιστα το συνέδριο ότι η στάση του προεδρείου δεν προάγει τα συμφέροντα του κλάδου, όρισε διαπραγματευτική ομάδα προκειμένου να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Υγείας στην βάση του διεκδικητικού μας πλαισίου.
Ξεχνάει επίσης ο κ. Αβραμόπουλος ότι λίγες μέρες μετά το συνέδριο, το ίδιο το Υπουργείο αναγνώρισε την διαπραγματευτική ομάδα σαν συνομιλητή, επικοινώνησε μαζί της με επιστολές, όρισε μάλιστα και συνάντηση μαζί της, την οποία στην συνέχεια ακύρωσε με πρόσχημα την επικείμενη συνεδρίαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ο κ. Αβραμόπουλος γνωρίζει πολύ καλά και εξαρχής γνώριζε, ποια είναι τα σημαντικά σημεία διαφωνίας με την πρότασή του. Είναι η ανάγκη δέσμευσης για νέο μισθολόγιο και η άρνηση από τους νοσοκομειακούς γιατρούς του εφημεριακού επιδόματος. Είναι επιπλέον το γεγονός ότι αρνείται στην πράξη να προγραμματίσει αξιόπιστα πραγματικές προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ, συναρτώντας την υποχρέωσή του αυτή από την (προφανώς επιθυμητή από τον ίδιο) προεξόφληση με «συμφωνία» ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί θα αποδεχτούν προκαταβολικά όχι απλώς πάγωμα, αλλά και μείωση των αποδοχών τους για την επόμενη τριετία. Γνωρίζει πολύ καλά ότι το σύνολο σχεδόν των ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών ανα την Ελλάδα υιοθετεί το πλαίσιο διαπραγμάτευσης που όρισε το συνέδριό μας. Συνεπώς η ευθύνη για το αν θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση ή όχι ανήκει αποκλειστικά στο Υπουργείο.
Η προσφυγή του κ. Αβραμόπουλου στη συνομωσιολογία και στην αντιδραστική θεωρία των "δυναμικών αριστερών μειοψηφιών" που δήθεν δυναμιτίζουν την εξεύρεση λύσεων, αποτελεί ομολογία ανικανότητας διαχείρισης της κρίσης και πολιτικής αποτυχίας. Μήπως το επόμενο βήμα είναι να ζητήσει ο κ. Υπουργός "πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων" από τις Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ και τους γιατρούς της επαρχίας οι οποίοι μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις απορρίπτουν το "πακέτο" των προτάσεων του διεκδικώντας την εργασιακή και μισθολογική τους αξιοπρέπεια αλλά και την αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης
Η συγκεκριμένη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αποτελεί δείγμα του ότι ο κ. Αβραμόπουλος επιθυμεί να συνεχίσει την ίδια παρελκυστική τακτική που ακολούθησε μέχρι σήμερα, αποφεύγοντας να επιλύσει ουσιαστικά το οποιοδήποτε πρόβλημα. Απ’ την δική μας πλευρά είμαστε υποχρεωμένοι να τιμήσουμε τις αποφάσεις του έκτακτου συνεδρίου και να συνεχίσουμε αποφασιστικά τον αγώνα για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων μας.
Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

Η Διαπραγματευτική Ομάδα της ΟΕΝΓΕ

Κυριακή 27 Ιουλίου 2008

Καλά πάνε να μας τρελάνουν εντελώς!

Είναι γνωστές οι σκληρές έως απάνθρωπες συνθήκες που εργάζονται οι Υγειονομικοί στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας (Γιατροί, Νοσηλευτές, Εργαστηριακοί, Βοηθητικό προσωπικό κλπ).
Κυκλικά ωράρια , ατέλειωτες εφημερίες, έντονες ψυχοσωματικές επιβαρύνσεις, υπερεντατικοποιημένη εργασία εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού κλπ συνθέτουν ένα εφιαλτικό τοπίο για κάθε εργαζόμενο.
Ταυτόχρονα, εδώ και χρόνια οι διάφορες κυβερνήσεις αποδιαρθρώνουν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων. Μπροστά σε αυτή τη κατάσταση ένα σημαντικό τμήμα των εργαζομένων στα Νοσοκομεία και ιδιαίτερα γυναίκες –μητέρες με ανήλικα παιδιά επιλέγουν την πρόωρη συνταξιοδότηση, καθώς επίσης και εργαζόμενοι που ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους κάποιο μέτριο ή σοβαρό πρόβλημα υγείας( Μυοσκελετικές παθήσεις ,Αρτηριακή Υπέρταση, Σακχαρώδη Διαβήτη κλπ).
Αφού έβαλαν "λυτούς και δεμένους" για να πείσουν τους εργαζόμενους ότι δεν τους «συμφέρει» η πρόωρη συνταξιοδότηση, τώρα αποφάσισαν να το τεκμηριώσουν και με μελέτες!
Διαβάστε εδώ από την εφημερίδα «Καθημερινή»: Τι λέγει το επίμαχο άρθρο; “Θάνατος» η πρόωρη σύνταξη”
“Υγιή άτομα που σταματούν να εργάζονται έχουν 51% περισσότερες πιθανότητες να αποβιώσουν”.
Ποιο είναι το ζουμί της μελέτης:
1.«Οι ερευνητές βρήκαν ότι αυτοί που έπαψαν να απασχολούνται είχαν 51% περισσότερες πιθανότητες να αποβιώσουν κατά την περίοδο διάρκειας της μελέτης, παρά οι αντίστοιχοι συνομήλικοί τους, οι οποίοι εργάζονταν ακόμα».
2.«Μεταξύ ατόμων οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν στην αρχή της μελέτης, η ομάδα της δρος Μπάμια βρήκε ότι κάθε πενταετία παράτασης της εργασίας συσχετίστηκε με ένα 10% μικρότερο κίνδυνο θνητότητας»

Μάλιστα, πολύ ωραία.
Οπότε προτείνουμε στη επόμενη «μεταρρύθμιση» του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να πάνε στα 90 χρόνια τουλάχιστον!
Ταυτόχρονα προτείνουμε στο κίνημα να βγάλει εντελώς απο τα αιτήματα του το αίτημα μείωσης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και να το αντικαταστήσει με το αίτημα "δια βίου..εργασία"!
Έτσι σιγά σιγά θα γίνουμε αθάνατοι!
Όσο για τα συμπεράσματα της μελέτης, όταν εκδοθούν σε βιβλίο προτείνουμε στο εξώφυλλο την παρακάτω εικόνα.

Τουτέστιν μεθερμηνευόμενον ; "Η εργασία απελευθερώνει".Μπρρρρρ!

Σάββατο 26 Ιουλίου 2008

Τροποποιούν με εγκύκλιο την εφαρμογή του νόμου για τις προμήθειες στα Νοσοκομεία.

Είχαμε γράψει στις 2 Ιουλίου 2008 (διαβάστε εδώ)για τις μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό και όχι μόνο υλικό που υπάρχει στα νοσοκομεία με τη έναρξη εφαρμογής του του νέου νόμου 3580/2007 για τις προμήθειες των φορέων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας.
Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση το υπουργείο Υγείας σπεύδει να εκδώσει, τις επόμενες ημέρες, εγκύκλιο με την οποία θα επιτρέπει στους διοικητές να προμηθεύονται, χωρίς προηγούμενη έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής Προμήθειων, υλικά μέχρι το ποσό των 15.000 ευρώ.
Το σίγουρο όμως είναι ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου θα συνεχίσει και θα εντείνει στο μέλλον τα προβλήματα με τις προμήθειες.

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

Αυξήσεις από 800 έως 2000 ευρώ μηνιαίως στους δικαστικούς. Πόσοοοοοοο;



Αν αυτό δεν λέγεται πρόκληση τότε οι λέξεις έχουν χάσει πλέον τη σημασία τους.
Τη στιγμή που ένα πολύ μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας και των εργαζομένων υποφέρει από τη επελαύνουσα ακρίβεια , τη στιγμή που ακόμα και μεσαία στρώματα γονατίζουν κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση έδωσε στους δικαστικούς αυξήσεις στους βασικούς μισθούς που ξεκινάνε από 800 ευρώ μηνιαίως και φτάνουν τις 2000 ευρώ!



Τι και αν εσύ νοσηλευτή και νοσηλεύτρια του ΕΣΥ, δίνεις νύχτα μέρα τη μάχη για να ανακουφίσεις τον ανθρώπινο πόνο;
Τι και αν εσύ γιατρέ μου δίνεις μέρα και νύχτα τη μάχη για να θεραπεύσεις πάσχοντες ανθρώπους;
Τι και αν δίνεις τη μάχη για να κρατήσεις στη ζωή ανθρώπους ;
Τι και αν εσύ νοσηλεύτριά μου πρέπει να γυρίσεις, μετά από ένα ατέλειωτο νυχτέρι νοσηλείας, στο σπίτι σου και να συνεχίσεις άυπνη για να φροντίσεις και την οικογένειά σου και τα παιδιά σου;

Έχει φροντίσει για σένα το σύστημα και οι κυβερνήσεις του.Είκοσι (20) ευρώ αύξηση το μήνα και πολύ σου είναι.



Γιατί εσύ δεν καταδικάζεις ανθρώπους!
Γιατί εσύ δεν φυλακίζεις ανθρώπους!
Γιατί εσύ δεν κουκουλώνεις σκάνδαλα!
Γιατί εσύ δεν βγάζεις παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες των εργαζομένων!
Γιατί εσύ δεν τυλίγεις σε μια κόλλα χαρτί και δεν στέλνεις να σαπίσει στη φυλακή τον κάθε κοινωνικό αγωνιστή.

Εσένα λοιπόν δεν σ’ έχει ανάγκη η εξουσία.
Εσένα σε έχει γραμμένο …κανονικά η εξουσία.







Ο διπλανός πίνακας δείχνει τις αυξήσεις των βασικών μισθών στους δικαστικούς.





Αντιγράφουμε:


" Ο μισθός του πρωτοδίκη και του δικαστικού αντιπροσώπου του ΝΣΚ, που αποτελεί τη βάση καθορισμού των μισθών όλης της ιεραρχίας, διαμορφώνεται από τα 1.155 ευρώ στις 2.067 ευρώ.Ο βασικός μισθός του προέδρου του Αρείου Πάγου από 2.310 ευρώ ανεβαίνει στις 4.134 ευρώ, ενώ αναπροσαρμόζονται ελάχιστα και όλα τα σχετικά επιδόματα καθώς και τα έξοδα παραστάσεων που λαμβάνουν. Ανάμεσά τους τα επιδόματα για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των υποθέσεων(!!!), την πολύωρη παραμονή στα δικαστήρια(!!!), την απασχόληση χωρίς ωράριο εργασίας(!!!), καθώς και των ειδικών συνθηκών προσφοράς υπηρεσιών(!!!).Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Μισθοδικείου, οι μηνιαίες αποδοχές των προέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων (Αρείου Πάγου, Συμβουλίου της Επικρατείας και Ελεγκτικού Συνεδρίου) αυξάνονται κατά 3.348 ευρώ. Οι αποδοχές τους σήμερα ανέρχονται στις 5.455 ευρώ και με την αύξηση αυτή θα ανέλθουν συνολικά στις 8.803 ευρώ."



Αν δίνουν τόσα για να μπορεί η Δικαιοσύνη να είναι "τυφλή" όπως λένε , μήπως γίνεται να γίνει και η Υγεία "τυφλή";


Ο διπλανός πίνακας δείχνει τους βασικούς μισθούς και την αύξησή τους στους εργαζομένους στα Νοσοκομεία.

Σχετικά με τη παραχώρηση του Οικοπέδου του Δήμου Πρέβεζας για την ανέγερση νέου Νοσοκομείου μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.(3)

Αντί Επιλόγου-Πρόλογος

Η επόμενη μέρα , μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας για την παραχώρηση του οικοπέδου για την ανέγερση και λειτουργία νέου Νοσοκομείου μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, βρίσκει τις ευαίσθητες κοινωνικές δυνάμεις στη Πρέβεζα να δρουν μέσα σε ένα νέο τοπίο.
Ο αγώνας για την ανέγερση ενός νέου αποκλειστικά Δημόσιου Νοσοκομείου στη Πρέβεζα με χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς τη μέθοδο των ΣΔΙΤ –όπως έγινε και γίνεται σε άλλες πόλεις της χώρας μας-πρέπει όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά τώρα πλέον να ενταθεί.
Να συνδεθεί ταυτόχρονα αυτός ο αγώνας με την αντίληψη και την προσδοκία ενός άλλου Δημόσιου Τομέα. Ενός Δημόσιου Τομέα που θα λειτουργεί προς όφελος του εργαζόμενου πολίτη και της κοινωνίας, ενός Δημόσιου Τομέα της αξιοκρατίας, της υπευθυνότητας, ενός Δημόσιου Τομέα που στόχος του και κέντρο του θα είναι ο άνθρωπος και όχι τα κέρδη.
Με την κατάλληλη ενημέρωση μπορεί να τεθεί σε αγωνιστική κίνηση ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας της Πρέβεζας της οποίας ένα τμήμα- ολοένα και πολυπληθέστερο – αντιλαμβάνεται πλέον σε τι καταστάσεις θα οδηγήσει η παράδοση της Υγείας, μέσω των ΣΔΙΤ, στις αδηφάγες ορέξεις του ιδιωτικού επιχειρηματικού κεφαλαίου.
Η κοινωνία της Πρέβεζας καταλαβαίνει ότι οι ιδιώτες επιχειρηματίες που θα εμπλακούν στο Νοσοκομείο Πρέβεζας δεν πρόκειται να επενδύσουν "για τη ψυχή της γιαγιάς τους". Θα επενδύσουν για να κερδίσουν και μάλιστα να κερδίσουν περισσότερα απο αλλού.Αυτό ακριβώς είναι που θα σημαδέψει ολόκληρη τη λειτουργία και τον προσανατολισμό του νέου Νοσοκομείου Πρέβεζας μέσω των ΣΔΙΤ.
Ήδη υπάρχει ένας συντονισμός φορέων και σωματείων που θέλουν ένα νέο Δημόσιο Νοσοκομείο χωρίς τη μέθοδο των ΣΔΙΤ. Αυτός ο συντονισμός μπορεί να διευρυνθεί.
Η λειτουργία του ανοικτού συντονιστικού μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο με πνεύμα συναγωνιστικό και σεβασμού των ιδιαίτερων απόψεων, να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά . Ακόμη, και γιατί όχι, να διευρυνθεί η θεματολογία του βάζοντας επί τάπητος συνολικά το ζήτημα της Υγείας στη πόλη της Πρέβεζας και στο Νομό μας. Εξ άλλου το θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σύντομα θα έλθει στο προσκήνιο με τη κατάθεση στη Βουλή σχετικού Νομοσχεδίου.
Είναι ιστορική η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής και εκείνων των δυνάμεων της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου της Πρέβεζας που επέλεξαν να ρίξουν λευκή πετσέτα , να υψώσουν λευκή σημαία απέναντι στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού.
Επέλεξαν να θολώσουν τα νερά, αντί να ορθώσουν το ανάστημά τους, να αποκαλύψουν στη κοινωνία της Πρέβεζας την κακοήθη μετάλαξη που επέρχεται σε όλο το πλέγμα λειτουργίας του Δημόσιου Τομέα Υγείας (κατασκευή, λειτουργία,προσανατολισμός, υπηρεσίες, συντήρηση των υγεινομικών μονάδων) με τις ΣΔΙΤ.
Επέλεξαν να διαχωριστούν αντί να συμπορευτούν με εκείνες τις κοινωνικές δυνάμεις της πόλης μας που ανοίγουν μέτωπο ενάντια στις πολιτικές που απαξιώνουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας , που μάχονται να ανατρέψουν τις πολιτικές επιλογές του κεφαλαίου και στο χώρο της Υγείας.
" Αξιοποίησαν" ακόμη και τον εκβιασμό "να μη χάσουμε το Νοσοκομείο από το Δήμο μας".
Ήταν πολιτική τους επιλογή και γι αυτή θα κριθούν.
Εμείς θα συνεχίσουμε να απλώνουμε χέρι συνεργασίας σε κάθε συμπολίτη μας , σε κάθε φορέα , σε κάθε κοινωνική δύναμη που θέλει να συμμετάσχει μαζί μας σε αυτό τον αγώνα .
Οσοι νομίζουν ότι όλα έχουν τελειώσει, έχουν κάνει λάθος μέγα!
Θα έχει πολύ suspense (σασπένς) ακόμη αυτή η ιστορία.Και πολλές ανατροπές!

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

Σχετικά με τη παραχώρηση του Οικοπέδου του Δήμου Πρέβεζας για την ανέγερση νέου Νοσοκομείου μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.(2)

Διαβάστε πρώτα το πρώτο μέρος εδώ.
Όρος 5ος :
«Το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του νέου Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας όπως και όλες οι λειτουργίες του θα είναι πλήρως ενταγμένο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα παραμείνει στο Δημόσιο, καθ΄ όλη τη χρονική διάρκεια της παραχώρησης».

Σχόλιο:
Η παραπάνω διατύπωση θα μπορούσε να εκληφθεί σαν θετική μόνο αν ο όρος «όλες οι λειτουργίες του» είχε αντικατασταθεί από τον όρο «όλες οι υπηρεσίες του» και βεβαίως εννοούσε ότι όλες τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου Πρέβεζας θα παρέμειναν στο Δημόσιο.
Γιατί μια λειτουργία μπορεί να είναι δημόσια , να αφορά δηλαδή το κοινωνικό σύνολο αλλά να παρέχεται από ιδιώτη- επιχειρηματία.
Η καθαριότητα είναι μια δημόσια λειτουργία που μπορεί να επιτελείται από ένα ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας. Η σίτιση των ασθενών σε ένα νοσοκομείο επίσης.
Παίζουμε με τις λέξεις; Εμείς όχι! Κάποιοι άλλοι ,σίγουρα ναι!

Επίσης ο σχετικός όρος καθόλου δεν υπεισέρχεται σε ζητήματα εργασιακών σχέσεων μέσα σε αυτό το Νοσοκομείο.
Διότι κάλλιστα το προσωπικό μπορεί να ανήκει στο Δημόσιο, αλλά οι εργασιακές του σχέσεις να μην έχουν καμιά σχέση με σταθερότητα ή μονιμότητα. Μπορεί οι πάντες να είναι με συμβάσεις χρόνου, συμβάσεις έργου, προγράμματα ανασφάλιστων Stage, μερικώς απασχολούμενοι μέχρι και συνεργεία ενοικιασμένων ή υπενοικιασμένων εργαζόμενων!
Γιατί λοιπόν δεν θα έπρεπε ένας προοδευτικός Δήμος που θέλει να είναι με το μέρος των εργαζομένων και που παραχωρεί δωρεάν ένα από τα καλύτερα «φιλέτα» του να μην βάζει και όρους που θα αφορούν τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων;
Πολύ περισσότερο που είναι γνωστό από τη διακήρυξη του έργου ότι μια σειρά από υπηρεσίες και δραστηριότητες του Νοσοκομείου θα περάσουν στα χέρια του ιδιώτη-επενδυτή και έτσι οι τώρα εργαζόμενοι του Νοσοκομείου με μόνιμη οργανική θέση Δημοσίου Δικαίου σε αυτές τις υπηρεσίες θα βρεθούν στο δίλλημα ή αλλάζουν καθεστώς εργασιακών σχέσεων και τίθενται στη διάθεση του ιδιώτη-επενδυτή ή με αίτησή τους αναζητούν θέση σε άλλη υπηρεσία και αν δεν βρουν απολύονται, όπως προβλέπει ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας(άρθρο 39 παράγραφος 1,άρθρο 99 παράγραφος 1 και 3, άρθρο 101 παράγραφος 1 και 2, άρθρο 154 παράγραφος 1,2,3,4).

Όρος 6ος :
«H Διοίκηση του Νοσοκομείου καθ’ όλη την χρονική διάρκεια της παραχώρησης θα ανήκει στο Δημόσιο».

Σχόλιο:
Το ίδιο ακριβώς λέγει και η διακήρυξη της Ειδικής Επιτροπής ΣΔΙΤ.
Είναι σαφές ότι εφ’ όσον το έργο γίνει μέσω των ΣΔΙΤ και ειδικά της μεθόδου BOT, μπορεί το Δημόσιο να βρίσκεται στη Διοίκηση και το έργο να λειτουργεί σαν έργο ΣΔΙΤ δηλαδή με πρώτιστο προσανατολισμό τα κέρδη του επιχειρηματία, ο οποίος θα κάνει και τη τελική συμφωνία με την αναθέτουσα αρχή.

Όρος 7ος :
«Μετά την πάροδο του χρόνου της δωρεάν παραχώρησης της χρήσης του δημοτικού ακινήτου οι κτιριακές εγκαταστάσεις, οι κάθε είδους βοηθητικοί χώροι και τα λοιπά συστατικά παραμένουν στην κυριότητα του Δήμου Πρέβεζας χωρίς οποιοδήποτε αντάλλαγμα».



Σχόλιο:
Τώρα μιλάμε για το τι θα γίνει μετά από 99 χρόνια!
Μας συγχωρείτε, αλλά... θα λείπουμε !!!
Εντάξει, ούτε τα «μπετά» δεν θα υπάρχουν!
Αλλά σαφώς και είναι καλό ανεξάρτητα από το τεράστιο χρονικό διάστημα παραχώρησης να καθορίζεται ότι το ακίνητο θα επιστρέψει στο τότε Δήμο(;) Πρέβεζας (;).

Όρος 8ος:
«Σε περίπτωση που εντός διετίας από τη σύνταξη του συμβολαίου δωρεάν παραχώρησης χρήσης του δημοτικού ακινήτου , δεν γίνει η έναρξη των εργασιών ανέγερσης του νέου Νοσοκομείου η παραχώρηση ανακαλείται άμεσα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας. Επίσης θα ανακαλείται άμεσα η παραχώρηση σε περίπτωση παράβασης οποιουδήποτε από τους παραπάνω όρους».

Σχόλιο:
Έτσι όπως ήλθαν τα πράγματα και μετά την τοποθέτηση, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, του Βουλευτή της ΝΔ στο νομό Πρέβεζας κ. Γιώργου Τρυφωνίδη, αυτός είναι ο μόνος μέχρις στιγμής όρος που βάζει εμπόδιο στην ανέγερση του Νέου Νοσοκομείου μέσω των ΣΔΙΤ!!!
Τι είπε ο κ. Τρυφωνίδης;
Ότι το χρονικό όριο, των δυο ετών, που τίθεται για την έναρξη των εργασιών ανέγερσης είναι πολύ μικρό και στην ουσία απαγορευτικό για την εκτέλεση έργου μέσω των ΣΔΙΤ.
Και απομυθοποίησε και ...την ταχύτητα με την οποία εκτελούνται τα έργα ΣΔΙΤ.
Πράγματι τα έργα μέσω ΣΔΙΤ έχουν ένα πολύ μεγάλο χρόνο προετοιμασίας, συζητήσεων , παζαριών, ανταλλαγμάτων, που μερικές φορές παίρνει πολλά πολλά χρόνια….

Εν κατακλείδι
Άδικα ο κ. Ανατολιωτάκης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο κ. Τρυφωνίδης, Βουλευτής της ΝΔ στο νομό μας , ζητούσαν επιμόνως να μπει η προσθήκη στον πρώτο όρο του συμβολαίου ότι δηλ. «η ανέγερση του Νέου Νοσοκομείου θα αποτελεί δημόσια επένδυση μέσω των ΣΔΙΤ».

Και έτσι όπως είναι το συμβόλαιο, που ψήφισε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας, με ΣΔΙΤ θα γίνει!

Αρκεί βέβαια οι ενδιαφερόμενοι να βάλουν νέφτι στον..... για να προλάβουν τη διετία!!!

Συνεχίζεται…

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

Σχετικά με τη παραχώρηση του Οικοπέδου του Δήμου Πρέβεζας για την ανέγερση νέου Νοσοκομείου μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.(1)

Τη Δευτέρα 21-07-2008 το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας, κατά πλειοψηφία, καθόρισε τους όρους παραχώρησης οικοπέδου για ανέγερση νέου Νοσοκομείου στη Πρέβεζα.
Οι όροι έτσι όπως είναι διατυπωμένοι δεν είναι καθόλου απαγορευτικοί για την εφαρμογή των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στη ανέγερση του νέου Νοσοκομείου στη Πρέβεζα. Τουναντίον είναι διατυπωμένοι με ένα τέτοιο τρόπο που θυμίζουν χρησμό Μαντείου και μπορούν να ερμηνευθούν κατά το δοκούν από τον καθένα. Ανάλογα με το αν η ανάγνωση τους είναι επιφανειακή ή ουσίας.
Τους παραθέτουμε με τον ανάλογο σχολιασμό

Όρος 1ος :
«Η ανέγερση του Νέου Νοσοκομείου θα αποτελεί Δημόσια Επένδυση»

Σχόλιο:
Η συγκεκριμένη διατύπωση δεν είναι καθόλου απαγορευτική για την ανέγερση του Νοσοκομείου μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Μάλλον είναι εντέχνως θολή.
Ήδη από την 1η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ (ΔΕΣΔΙΤ) στις 25-1-2006, τα έργα που υλοποιούνται μέσω των ΣΔΙΤ εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) . Μάλιστα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δημιουργείται ειδική κατηγορία Συλλογικών Αποφάσεων Ένταξης (ΣΑΕ) ανά φορέα του Δημοσίου (Υπουργεία και Περιφέρειες) που αφορά αποκλειστικά σε έργα και υπηρεσίες που υλοποιούνται βάσει του Νόμου 3389/2005 ως Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Βασική προϋπόθεση για ένταξη στο ΠΔΕ αποτελεί η συμμετοχή του Δημοσίου στην αποπληρωμή της αρχικής ιδιωτικής χρηματοδότησης. Αυτό ακριβώς που θα συμβεί και με το Νοσοκομείο της Πρέβεζας. Δηλαδή το έργο θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, θα ενταχθεί στο ΠΔΕ και κάθε χρόνο θα αφαιρείται ένα συγκεκριμένο κονδύλι από το ΠΔΕ που θα μπορούσε να πάει για άλλες Δημόσιες κοινωφελείς επενδύσεις και θα χορηγείται για 27 χρόνια στον ιδιώτη επενδυτή που θα αναλάβει την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του Νοσοκομείου της Πρέβεζας για να αποσβέσει την επένδυσή του, να καλύψει τις δανειακές του υποχρεώσεις και να έχει και ένα σεβαστό κέρδος.
Άρα μπορεί κάλλιστα κάποιος να μας λέει ότι το έργο είναι ενταγμένο στο ΠΔΕ και ότι πρόκειται για δημόσια επένδυση και παράλληλα το έργο να είναι ενταγμένο στις ΣΔΙΤ!

Όρος 2ος:
«Η διάρκεια παραχώρησης ορίζεται σε ενενήντα εννέα (99) έτη και αρχίζει από την σύνταξη του σχετικού συμβολαίου παραχώρησης».
Σχόλιο:
Ούτε αυτός ό όρος θέτει κάποιο φραγμό στις ΣΔΙΤ. Απλά εντυπωσιάζει με το τεράστιο χρονικό διάστημα που ορίζει τη παραχώρηση του οικοπέδου!

Όρος 3ος:
«Kαθ΄ όλη την χρονική διάρκεια παραχώρησης , στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης όπως νόμιμα εκπροσωπείται στην συγκεκριμένη περίπτωση, το παραχωρούμενο ακίνητο και οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα παραμείνουν στην κυριότητα του Δημοσίου».

Σχόλιο:
Επειδή οι ΣΔΙΤ έχουν διάφορες μορφές είναι απαραίτητο να αναφέρουμε δυο από αυτές. Η μία λέγεται αγγλικά BOT ( Build-Operate-Transfer) και η άλλη BOOT (Build-Own -Operate-Transfer).

Στη πρώτη,(BOT), ο ιδιώτης κατασκευάζει το έργο με προδιαγραφές που έχουν προσυμφωνηθεί με το Δημόσιο, συντηρεί και λειτουργεί το έργο, το έργο ανήκει στο Δημόσιο (προσέξετε τον όρο του Δήμου Πρέβεζας) και μετά τη λήξη της περιόδου εκμετάλλευσης (παραχώρησης) μεταβιβάζεται η λειτουργία του στο Δημόσιο.

Στη δεύτερη ,(BOOT), ο ιδιώτης κατασκευάζει το έργο με προδιαγραφές που έχουν προσυμφωνηθεί με το Δημόσιο, συντηρεί και λειτουργεί το έργο, το έργο ανήκει στον Ιδιώτη για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα και μετά τη λήξη της περιόδου εκμετάλλευσης μεταβιβάζεται η ιδιοκτησία του στο Δημόσιο.

Προφανώς οι όροι που βάζει ο Δήμος Πρέβεζας ταιριάζουν μια χαρά με έργο ΣΔΙΤ μέσω της μεθόδου BOT!


Όρος 4ος:
«Το Νοσοκομείο που θα κατασκευαστεί θα είναι πλήρως ενταγμένο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) καθ’ όλη την χρονική διάρκεια της παραχώρησης».

Σχόλιο:
Μα αυτό λέγει και η διακήρυξη του έργου από την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ!
Επόμενα αυτός ο όρος δεν αποκλείει καθόλου τη κατασκευή και λειτουργία του Νοσοκομείου με ΣΔΙΤ .

Συνεχίζεται….

Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

Η κυβέρνηση της ΝΔ κατήργησε διάταξη του νόμου 201/75 που προέβλεπε την καταβολή του 2ωρου ημερησίως στο προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων !

Με μια πρωτοφανή ενέργεια κυνισμού και αναλγησίας η κυβερνηση της ΝΔ κατήργησε με τον Ν. 3670 άρθρο 9 παρ. 6 ΦΕΚ 117/20-6-2008 το άρθρο 2 παρ. 3 του Ν. 201/75 ΦΕΚ 228/Α΄ που προέβλεπε την καταβολή 50 ωρών μηνιαία (2 ώρες ημερησίως) στο απασχολούμενο προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων από 1/1/1976.
Οπως είναι γνωστό για την εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου περί καταβολής του δίωρου στους απασχολούμενους στα νοσηλευτικά ιδρύματα υπήρχαν χιλιάδες προσφυγές εργαζομένων στα δικαστήρια.Υπήρξε διχογνωμία μεταξύ του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου την οποία το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο(Α.Ε.Δ.) επέλυσε θετικά υπέρ των εργαζομένων Απόφ. 10/2005 ΦΕΚ 2/6.7.2003.
Μετά την παραπάνω δικαίωση από το Α.Ε.Δ. και αναμένοντας την κυβέρνηση να προβεί στην απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση ώστε τα αντίστοιχα κονδύλια να καταβληθούν στους εργαζόμενους είτε με τις δεδικασμένες αποφάσεις είτε στη κατεύθυνση της απόφασης του Α.Ε.Δ. η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατήργησε με τον Ν. 3670 άρθρο 9 παρ. 6 ΦΕΚ 117/20-6-2008 το επίμαχο άρθρο επιδεικνύοντας για μια ακόμα φορά το σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπό της προς τους εργαζόμενους.
Αυτή είναι η περίφημη αναγνώριση του ρόλου των εργαζομένων στα νοσοκομεία που τόσο διατυμπανίζουν η κυβέρνηση των Καραμανλή -Αβραμόπουλου και σία.
Είναι απαραίτητο όλα τα σωματεία και οι σύλλογοι των εργαζομένων στα νοσοκομεία και ΚΥ της χώρας να ενημερώσουν άμεσα τους εργαζόμενους, να καταγγείλουν στα τοπικά ΜΜΕ την ενέργεια αυτή της κυβέρνησης και να ετοιμάσουν τους εργαζόμενους για κινητοποιήσεις από το Σεπτέμβριο για όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της Υγείας (Μισθολογικά-Συνθηκών Εργασίας-Στελέχωσης-Εργασιακών Σχέσεων -Ιδιωτικοποιήσεων).

Κυριακή 20 Ιουλίου 2008

Ανικανότητα ή Δόλος;

Η θερινή ραστώνη δεν άγγιξε φέτος τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Αν λάβουμε υπόψη και μόνον τις ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί τις τελευταίες μέρες αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα.
1. Οι 4 Ενώσεις της Κρήτης (σιδεροκέφαλοι οι Λασιθιώτες με την καινούργια Ένωσή τους) συναντήθηκαν την Τετάρτη 16 Ιουλίου και στην ανακοίνωση που εξέδωσαν τονίζουν:
Οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ της Κρήτης απαιτούν από το Υπουργείο Υγείας να υλοποιήσει τις εξαγγελίες για προσλήψεις γιατρών και να προχωρήσει σε ένα σοβαρό διάλογο με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών για την άμεση αναμόρφωση του ιατρικού μισθολογίου και την οριστική διευθέτηση του θέματος των εφημεριών στα πλαίσια μιας κλαδικής συμφωνίας. Προειδοποιούν παράλληλα τον Υπουργό Υγείας της κοροϊδίας, της αδιαφορίας και της απραξίας, ότι αν συνεχίσει την ίδια τακτική, θα βρεθεί πολύ σύντομα αντιμέτωπος με ένα νέο «γύρο» απεργιακών κινητοποιήσεων στα νοσοκομεία και Κ.Υ. όλης της χώρας.
2.Ταυτόχρονα η Ένωση Γιατρών Κιλκίς σε Γενική Συνέλευση στις 15 Ιουλίου περιγράφει σειρά ενεργειών, ενώ η Ένωση Κορίνθου σε Συνέλευση στις 18 Ιουλίου αποφασίζει την εφαρμογή 48ωρου από 1ης Αυγούστου. Ο Σύλλογος Ειδικευομένων Δράμας αποστέλλει επιστολή στον Υπουργό Υγείας με σειρά ερωτημάτων, ενώ το "Αττικόν", παρά την υπαναχώρηση των Διευθυντών, είναι καζάνι που βράζει.
3. Ανάλογες κινήσεις υπάρχουν σε πολλές ακόμη Ενώσεις γιατρών και από 15 Αυγούστου θα εκδηλωθούν μεγάλης έντασης αντιδράσεις.
4. Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί, ούτε έχει δημοσιευθεί η Υπουργική Απόφαση που θα παρατείνει την (αντισυνταγματική) τροπολογία. Ο κ. Αβραμόπουλος απτόητος επιδίδεται στο αγαπημένο του σπορ, αυτό της κοπής κορδελών, αποφεύγοντας επιμελώς να κάνει δηλώσεις για το εφημεριακό.
5. Δεκάδες είναι πλέον οι δικαστικές προσφυγές γιατρών για τις συνθήκες εργασίας και την εφαρμογή του 48ωρου. Ενδεικτικά έχουν κατατεθεί μηνύσεις εναντίον Διοικητών σε Φλώρινα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Πύργο Ηλείας, ΚΥ Μοιρών Κρήτης, ΚΥ Τήνου, Νοσοκομείο Κω, Νοσοκομείο Λειβαδιάς. Σημειωτέον ότι όλες οι παραπάνω μηνύσεις και αγωγές έχουν κατατεθεί μέσω του δικηγορικού γραφείου του κ. Μιχαήλ, ενώ υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις συναδέλφων που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη μέσω άλλων δικηγόρων. Οι Διοικητές εγκαλούνται για παράβαση προγραμμάτων εφημέρευσης, έκθεση σε επαγγελματικό κίνδυνο (burn out) και άρνηση χορήγησης ρεπό. Το γεγονός σηματοδοτεί ασφαλώς κατάσταση έντονης σύγκρουσης του ιατρικού σώματος με την πολιτική που ασκείται εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις στα εργασιακά ζητήματα των γιατρών του ΕΣΥ.
6. Η Ένωση Χαλκιδικής σε συνέλευση που πραγματοποίησε στις 14 Ιουλίου έλαβε την ομόφωνη απόφαση .
Η απόφαση στο "δια ταύτα" καταλήγει:
Να κατατεθούν προγράμματα βάσει του 48ωρου για ειδικούς και 56ωρου για ειδικευόμενους, όπως ακριβώς προβλέπει η νομοθεσία.
Δεδομένου ότι βάσει των παραπάνω προγραμμάτων οι εφημερίες επαρκούν μόνον για μία εβδομάδα από την Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008 και μέχρι τέλος Αυγούστου το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας της Χαλκιδικής δε θα διαθέτουν εφημερεύοντες γιατρούς.

Και στον επίλογο η απόφαση αναφέρει:

"Κατανοούμε τα τεράστια προβλήματα που προκαλούνται σε περίοδο μέγιστης τουριστικής κίνησης στη Χαλκιδική. Ευελπιστούμε να κατανοήσει και ο Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος τη δεινή θέση στην οποία έχει φέρει γιατρούς και υπηρεσίες υγείας με την καταστροφική τακτική που ακολουθεί".
Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης συζητήθηκε η σκοπιμότητα να ενημερωθούν τουριστικές υπηρεσίες, ξένες πρεσβείες και ξένα ΜΜΕ. Κρίθηκε απαραίτητο να γίνει η ενημέρωση για τρεις λόγους: 1) αυτοί που παραθερίζουν στη Χαλκιδική, οιασδήποτε χώρας πολίτες κι αν είναι, έχουν δικαίωμα να είναι ενημερωμένοι για το επίπεδο λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας 2) η έγκαιρη και υπεύθυνη ειδοποίηση θα αποτρέψει δικαστικές ή άλλες προσφυγές και 3) η ενημέρωση πρέπει να γίνει προκειμένου να ασκηθεί επιπρόσθετη πίεση σ΄ ένα Υπουργείο που αντιδρά μόνο όταν δυσφημείται στο εξωτερικό.
Την απόφαση που έλαβε η συνέλευση της Χαλκιδικής πρόβαλαν οι εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, ενώ σε πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς οι δημοσιογράφοι ήταν τόσο επικριτικοί για τον Υπουργό Υγείας που καθιστούσε περιττούς δικούς μας χαρακτηρισμούς στο πρόσωπο του κ. Αβραμόπουλου. Από πλευράς μας κάναμε σαφές ότι μέχρι τις 7 Αυγούστου θα αποκαλούμε δημοσίως τον Υπουργό Υγείας ως πολιτικά ανίκανο. Μετά τις 8 Αυγούστου, εκτός της ανικανότητας, θα του αποδώσουμε πλέον και δόλο.
Το Υπουργείο στριμώχτηκε με την περίπτωση της Χαλκιδικής, διότι αντιλήφθηκε ότι θα υποστεί διασυρμό σε ξένες χώρες και ΜΜΕ διεθνούς εμβέλειας. Αφού αρχικά διεμήνυσαν την έντονη δυσαρέσκειά τους, έβγαλαν στο γυαλί τον κ. Παπαγεωργίου. Το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ ο υπογράφων μιλούσε ζωντανά στην τηλεόραση της ΕΡΤ3 εξηγώντας γιατί μετά τις 8 Αυγούστου δεν θα έχει εφημερεύοντες γιατρούς η Χαλκιδική, βγήκε μαινόμενος σε τηλεφωνική σύνδεση ο υφυπουργός κ. Παπαγεωργίου και είπε απνευστί σε υψηλούς τόνους ότι:

* η κ. Παναγοπούλου είναι ανώτερη υπάλληλος και μπορεί να υπογράφει έγγραφα
* η Υπουργική Απόφαση για παράταση της τροπολογίας ήδη υπεγράφη και από τον Υπουργό Οικονομικών και εστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο
* οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους. Ενώ η ΟΕΝΓΕ ήταν έτοιμη να υπογράψει κλαδική συμφωνία, άλλαξε στάση και αυτό προκαλεί προβλήματα στο Υπουργείο
* η συνάντηση Διαπραγματευτικής Ομάδας με τον Υπουργό δεν έγινε διότι περιμένουν να καθαρογραφεί η απόφαση του Ελεγκτικού

Ως αναμενόμενο ο κ. Παπαγεωργίου έδειξε να δυσανασχετεί έντονα επειδή η Ένωση Χαλκιδικής ενημέρωσε τουριστικές υπηρεσίες και ξένες πρεσβείες για την αναστολή εφημέρευσης του Νοσοκομείου από 8 Αυγούστου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό γίνεται για εκβιασμό.
Ο υπογράφων του απάντησε ότι θα πρέπει να ντρέπεται για τον τρόπο που μιλάει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά τον κ. Παπαγεωργίου βγήκαν οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής για να εκφράσουν σε συγκεκριμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης τη δυσαρέσκειά τους που οι γιατροί κινητοποιούνται τον Αύγουστο που έχει μεγάλη τουριστική κίνηση. Η απάντησή μας ήταν ότι εφαρμόζουμε το νόμιμο και επιλέγουμε οι ίδιοι πώς και πού θα το προβάλλουμε. Σημειωτέον οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής στα 20 χρόνια λειτουργίας της Ένωσης Γιατρών ουδέποτε έχουν ανταποκριθεί σε πρόσκληση σύσκεψης με φορείς για ζητήματα υγείας, ούτε προσυπέγραψαν ποτέ τα σχετικά διαβήματα. Τώρα ως υπέρτατοι κριτές θεωρούν ότι πρέπει να ασκούμε συνδικαλισμό με γνώμονα τα δικά τους συμφέροντα.
7.
Είναι απαραίτητο, έστω και σε επίπεδο αποφάσεων ΔΣ, όλες οι Ενώσεις να εκδώσουν μέχρι τις 15 Αυγούστου ανακοινώσεις και ν΄ αναδείξουν τα αιτήματά μας στα μέσα ενημέρωσης, να γίνουν συναντήσεις με βουλευτές, νομάρχη, δημάρχους, εργατικό κέντρο ώστε να τους ενημερώσουμε για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ. Πρέπει να προετοιμάσουμε μεθοδικά το έδαφος για μεγάλες κινητοποιήσεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε ν΄ αναγκάσουμε το Υπουργείο να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει μισθολόγιο, εφημεριακό, προσλήψεις. Πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι τελείωσαν οριστικά τα στημένα παιχνίδια με τους ΤσουκαλοΛαοπόδηδες και απέναντί τους έχουν πλέον ένα κίνημα Νοσοκομειακών γιατρών που είναι διατεθειμένο να επιβάλλει αυτά που θεωρεί ως δίκαια αιτήματα.
8.Από το γραφείο των ειδικευόμενων ιατρών του υπουργείου ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους που περιμένουν τον διορισμό για θέση ειδικότητας ότι οι διορισμοί καθυστερούν λόγω έλλειψης κονδυλίων. Στις καθυστερήσεις περιλαμβάνονται και οι διορισμοί των νέων θέσεων ειδικευομένων που ανήγγειλε με τυμπανοκρουσίες πριν λίγο καιρό το Υπουργείο.
Τέτοιες προσλήψεις θα είναι ασφαλώς και οι 4500 που υπόσχεται ο κ. Αβραμόπουλος
: χωρίς κονδύλια! Ίσως γι αυτό δεν έχει πρόβλημα να τις ανεβάσει στις 7500 και στη συνέχεια στις 15.000, ώστε να βουλώσει τα στόματα όλων εκείνων που τον κατηγορούν για πολιτική ανικανότητα.
  • Από το ενημερωτικό σημείωμα του Δημήτρη Βαρνάβα -μέλους της Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ και της Διαπραγματευτικής Ομάδας των Νοσοκομειακών Γιατρών.

Για το Νοσοκομείο Λευκάδας

Ερώτηση στη Βουλή για την κατάσταση στο Νοσοκομείο Λευκάδας κατέθεσε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης.Η ερώτηση έχει ως εξής:
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
Θέμα: Νοσοκομείο Λευκάδας
Η γενική πολιτική που ασκείται από τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια στο χώρο της Υγείας έχει οδηγήσει στη συσσώρευση προβλημάτων στον ευαίσθητο αυτό χώρο. Η υποχρηματοδότηση, η αδιαφορία και η εσκεμμένη υπονόμευση σε όφελος του ιδιωτικού τομέα οδηγούν τις δημόσιες δομές υγείας σε ολοένα μεγαλύτερη αδυναμία εξυπηρέτησης των αναγκών των κατοίκων της χώρας μας. Τα δημόσια νοσοκομεία είναι από τα πρώτα θύματα αυτών των πολιτικών. Το νοσοκομείο Λευκάδας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο εργάζονται 193 άτομα, την στιγμή που ο παλιός οργανισμός (του 1986) προβλέπει 310 άτομα και στο μεταξύ στο νοσοκομείο έχουν προστεθεί και νέα τμήματα (τεχνητός νεφρός, δεύτερη αίθουσα χειρουργείου κ.ά.).Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν προσληφθεί ή έχουν έρθει με μετάταξη 18 άτομα ενώ έχουν φύγει 38. Επίσης τα τελευταία χρόνια υπηρετεί στο νοσοκομείο μια μόνο καρδιολόγος (που πρόσφατα παραιτήθηκε), ένας μικροβιολόγος, στην αιμοδοσία δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός, υπηρετούν μόνο δυο χειρουργοί, με αποτέλεσμα όλοι αυτοί να εφημερεύουν ουσιαστικά καθημερινά επί εικοσιτετραώρου βάσεως. Άλλες ειδικότητες καλύπτονται από επικουρικούς γιατρούς και στη συνέχεια μένουν κενές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο νοσηλευτικό προσωπικό η κατάσταση είναι τραγική, τα τμήματα και οι κλινικές λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Βασικά εργασιακά δικαιώματα καταπατούνται (άδειες, ρεπό). Στα Εξωτερικά Ιατρεία το νοσηλευτικό προσωπικό δεν φθάνει για να καλύψει όλα τα ιατρεία. Επίσης στο Ακτινολογικό Τμήμα οι εργαζόμενοι δεν επαρκούν για να καλύψουν το τμήμα σε 24ωρη βάση. Προβλήματα υπάρχουν και σε άλλα τμήματα όπως στο Φαρμακείο και στη Γραμματεία Εξωτερικών Ιατρείων. Στο χώρο της εστίασης η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη μετά τις τελευταίες συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων και κυκλοφορούν απαράδεκτες φήμες πως είναι θέμα χρόνου να δοθεί σε ιδιώτες για εκμετάλλευση. Για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος το Υπουργείο εγκρίνει την πρόσληψη μόνο πέντε ατόμων εποχιακού προσωπικού και εννέα άτομα σε πρόγραμμα stage, την στιγμή που η Διοίκηση του Νοσοκομείου είχε ζητήσει για την κάλυψη των άμεσων αναγκών και ενόψει της τουριστικής περιόδου την πρόσληψη 29 ατόμων, ενώ οι εργαζόμενοι σε stage δεν μπορούν να καλύψουν βάρδιες. Δέκα μήνες μετά την εγκατάσταση του αξονικού τομογράφου, δεν υπάρχει αντίστοιχη στελέχωση με προσωπικό για να μπορέσει να λειτουργήσει σε εικοσιτετράωρη βάση και οι ασθενείς εξακολουθούν, όπως και παλαιότερα, να πηγαίνουν στον αξονικό της Πρέβεζας ή σε ιδιωτικά κέντρα υγείας.
Τα παραπάνω συμβαίνουν σε ένα νοσοκομείο που εξυπηρετεί όχι μόνο τη Λευκάδα αλλά και την βορειοδυτική Αιτωλοακαρνανία, περιοχές με 25.000 κατοίκους το χειμώνα, οι οποίοι γίνονται 150.000 το καλοκαίρι. Πρόκειται για ένα νοσοκομείο που ο Υπουργός Υγείας κος Αβραμόπουλος κατά την επίσκεψή του παλαιότερα (ως υπουργός Τουρισμού) το είχε αποκαλέσει επί λέξει «τριτοκοσμικό», και για τη βελτίωσή του δεσμεύτηκε πρόσφατα (18/1), χωρίς όμως ορατό αποτέλεσμα. Το νοσοκομείο Λευκάδας είναι απομακρυσμένο από τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας και τα περιστατικά τριτοβάθμιας περίθαλψης διακομίζονται στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων, σε απόσταση 115 χλμ., (δηλαδή σχεδόν τρεις ώρες), πράγμα που καθιστά επικίνδυνη κάθε μετακίνηση ασθενούς προς τα εκεί. Επιπλέον δεν έχει ακόμα επισκευαστεί από τις ζημιές που έχει υποστεί από τον σεισμό του 2003, παρά την ύπαρξη μελέτης για αντισεισμική θωράκιση από τον καθηγητή Καρύδη και τους συνεργάτες του. Ταυτόχρονα η δέσμευση του Υπουργού για κατασκευή νέου Νοσοκομείου σε τρία χρόνια φαντάζει μακρινό όνειρο, όταν το μόνο που έχει γίνει μέχρι τώρα είναι η χρηματοδότηση της μελέτης, ενώ ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί ο τρόπος χρηματοδότησης της κατασκευής του.
Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής όπου υπηρετούν μόνο δύο γιατροί, ενώ προβλέπονται δώδεκα. Επίσης στο ΕΚΑΒ Λευκάδας υπηρετούν 19 άτομα (εκ των οποίων οι 5 είναι σε άδεια τοκετού), αντί των 30 που προβλέπεται, με αποτέλεσμα, προκειμένου να καλυφθούν οι βάρδιες, να μπορεί να κινείται σε κάθε βάρδια ένα ασθενοφόρο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων της περιοχής -αν μάλιστα γίνεται διακομιδή περιστατικού στα νοσοκομεία Πρέβεζας ή Ιωαννίνων, δεν υπάρχει διαθέσιμο κανένα ασθενοφόρο, εξ αιτίας ακριβώς της έλλειψης προσωπικού.
Με βάση τα προαναφερθέντα:
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
1. Έως πότε το νοσοκομείο Λευκάδας θα συνεχίσει να λειτουργεί χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων του; Θα υπάρξουν επιτέλους προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στο νοσοκομείο;
2. Πότε θα πραγματοποιηθεί η επισκευή των ζημιών του νοσοκομείου από το σεισμό του 2003;
3. Πότε θα λειτουργήσει ο αξονικός τομογράφος σε εικοσιτετράωρη βάση;
4. Πότε θα εγκριθεί ο καινούργιος οργανισμός λειτουργίας του νοσοκομείου;
5. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του νέου νοσοκομείου και πώς θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητες πιστώσεις;
6. Πώς θα καλυφθούν οι ελλείψεις προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής και στο ΕΚΑΒ Λευκάδας;
11/7//2008
Ο ερωτών
Περικλής Κοροβέσης
Βουλευτής Α' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς.

Οι παρακάτω αποφάσεις της Γ.Σ. της Ε.Ν.Ι.Κ. ελήφθησαν ύστερα από τις εξής διαπιστώσεις.
Ο Υπουργός Υγείας προσπαθεί να αγοράσει χρόνο εκμεταλλευόμενος την περίοδο των θερινών διακοπών και την καθυστέρηση στην τυπική έκδοση της απόφασης του Ελεγκτικού. Συνεδρίου. Έτσι, οι διοικήσεις των νοσοκομείων έλαβαν από το υπουργείο πρόχειρο έγγραφο, χωρίς ουδεμία ρητή νομική αναφορά και τεκμηρίωση, υπογεγραμμένο μόνον από αναρμόδια υπάλληλο του Υπουργείου, σύμφωνα με το οποίο οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ κατά το δεύτερο εξάμηνο θα γίνονται όπως και κατά το πρώτο.
Η Γ.Σ. της Ε.Ν.Ι.Κ. δηλώνει ρητά ότι τα μέλη της δεν θα υποκύψουν στον εκβιασμό των ατομικών δηλώσεων αλλά και ότι δεν έχουν την πρόθεση να οδηγηθούν σε απλήρωτες εφημερίες. Η υπογραφή επομένως συλλογικών συμβάσεων είναι μονόδρομος, στα δε αιτήματά μας όπως αυτά διαμορφώθηκαν στο Έκτακτο Συνέδριο της ΟΕΝΓΕ παραμένουμε αμετακίνητοι.
Μετά τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και το πέρας της αναστολής εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας, και προκειμένου να διασφαλισθεί η νομιμότητα των προγραμμάτων εφημέρευσης, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε τα ακόλουθα:
1. Παράσταση στην Επιθεώρηση Εργασίας.
2. Ενημέρωση των Εισαγγελικών Αρχών και των τοπικών παραγόντων του Νομού.
3. Κοινοποίηση εξωδίκου στο Δ.Σ. του νοσοκομείου με το οποίο θα δηλώνουμε ότι είναι απαράδεκτη η σύνταξη κοινοποίηση και επίκληση προχειρογραμμένων και νομικά άκυρων εγγράφων που επέχουν θέση έγκυρης διάταξης προκειμένου να παραπλανηθούν οι γιατροί και να συναινέσουν στη διατήρηση της επιζήμιας για το Ε.Σ.Υ αλλά και έκνομης σημερινής κατάστασης.
4.Απαίτηση από την διοίκηση του νοσοκομείου, να μας εγγυηθεί εγγράφως την πληρωμή των εφημεριών που θα πραγματοποιηθούν στο δεύτερο εξάμηνο, αν αυτές υπερβαίνουν τις νόμιμες ώρες εργασίας μας, καθώς επίσης και να αναλάβει την αστική και ποινική ευθύνη για οποιοδήποτε ιατρικό σφάλμα, παράλειψη, ή δυσλειτουργία του νοσοκομείου που ενδεχομένως θα προέκυπτε από τον εξαναγκασμό μας σε υπερεργασία πέραν της νόμιμης που επιτάσσει το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο.
5.Ενημέρωση της Διοίκησης ότι θα εφαρμόσουμε τον νόμο του 48ωρου/56ωρου από τον επόμενο μήνα.
6. Ενημέρωση του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς.
7. Εν αναμονή της κοινοποίησης της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υλοποίηση των αποφάσεων της διαπραγματευτικής ομάδας που ορίστηκε από το συνέδριο της ΟΕΝΓΕ, εφ’ όσον θα αφορούν σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις.
8.Ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους τοπικούς φορείς για τις αποφάσεις μας αυτές.
Όλες οι παραπάνω αποφάσεις ελήφθησαν με γνώμονα όχι μόνον το συμφέρον των γιατρών αλλά ολόκληρου του Ε.Σ.Υ. και στα πλαίσια της απαίτησής μας για δραστική βελτίωση των αποδοχών και των συνθηκών εργασίας μας, για πρόσληψη επαρκούς αριθμού γιατρών για την σταδιακή εφαρμογή του νόμου και τέλος για λήψη πρόσθετων μέτρων αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας, όπως αυτά έχουν επανειλημμένα διατυπωθεί από όλα τα συνδικαλιστικά μας όργανα.
Για την Ε.Ν.Ι.Κ.
Η πρόεδρος
Ζωτάκη Δ.
Ο γραμματέας
Παραστατίδης Στ.

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ νομού Κορινθίας.

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Κόρινθος 18.7.2008
ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
17ης Ιουλίου 2008

Προς Διοίκηση Γ.Ν. Κορίνθου
Κοινοποίηση: Γραφείο Υπουργού Υγείας
Πρόεδρο Επιστημονικού Συμβουλίου
Δ/ντή Ιατρικής Υπηρεσίας
Πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας
Ενώσεις Ιατρών Ε.Σ.Υ Νομαρχιακών Νοσοκομείων .
Δ.Σ ΟΕΝΓΕ

Οι Ειδικευμένοι & Ειδικευόμενοι Ιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου και των Κέντρων Υγείας του Νομού Κορινθίας στη Γενική Συνέλευση της
17ης Ιουλίου 2008 ψήφισαν κατά πλειοψηφία και αποφάσισαν τα κάτωθι :

Εφόσον δεν υπάρχει μέχρι σήμερα επίσημη απόφαση ( τροπολογία ) με την οποία να αναστέλλεται ο νόμος που αφορά το ωράριο εργασίας των Ειδικευμένων & Ειδικευόμενων Ιατρών ( 48ωρο/56ωρο) , αποφασίζουμε την εφαρμογή του ως άνω νόμου του Ελληνικού Κράτους (Π.Δ.88/1999 και 76/2005 ) , της Ευρωπαϊκής ένωσης (Οδηγία 1993/104/ΕΚ & 2003/88/ΕΚ), σχετικά με τον ανώτατο επιτρεπόμενο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας , καθώς και την πιστή εφαρμογή των υπ'αριθ.67, 106 και 107/2007 Πράξεων του Τμήματος
Ι' του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως προς το σκεπτικό της απαρέγκλιτης εφαρμογής του 48ώρου/56ωρου, από 1/8/2008 στο Γ.Ν. Κορίνθου & τα Κ.Υ του Ν. Κορινθίας.
1. Η παρούσα να κοινοποιηθεί και στις άλλες Ενώσεις Ιατρών ΕΣΥ των Νομαρχιακών Νοσοκομείων & Κέντρων Υγείας της Χώρας .

Δ.Σ Ε.Ι.Ε.Σ.Υ.Ν.Κ


Πρόεδρος Γενικός Γραμματέας
Μ. Μπάντερ Ι. Κυριαζής

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008

Το κρέας …ψάρι.

Τη μέθοδο αυτή φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν οι θιασώτες των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία (ΣΔΙΤ) ,προσπαθώντας να πείσουν τους πολίτες της Πρέβεζας, ότι το Νοσοκομείο που πρόκειται να ανεγερθεί και να λειτουργήσει με τη μέθοδο αυτή (ΣΔΙΤ) θα είναι "Δημόσιο" (!) και "πλήρως ενταγμένο στο ΕΣΥ".
Θα επικαλεστούν μάλιστα το γεγονός ότι και σήμερα στα Δημόσια Νοσοκομεία κάποιες υπηρεσίες έχουν παραδοθεί σε ιδιώτες .
Και τι έγινε ρε παιδιά λίγες παραπάνω ακόμα; Έτσι θα πουν.
Και θα κάνουν γαργάρα τη κακοήθη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη ολόκληρου του τρόπου χρηματοδότησης της ανέγερσης , της λειτουργίας αλλά και της ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου, θα κάνουν γαργάρα το γεγονός ότι τα πάντα θα ελέγχονται από τον ιδιώτη- ιδιοκτήτη, από τη συντήρηση των μηχανημάτων, τη προμήθεια των υλικών, τη χρήση των χώρων.
Θα κάνουν γαργάρα ότι το δημόσιο και συνολικά ολόκληρη η κοινωνία θα επιβαρυνθεί υπέρμετρα οικονομικά για την αποπληρωμή του έργου.
Θα κάνουν γαργάρα για το ότι οι πολίτες θα επιβαρυνθούν με την σίγουρη αλματώδη αύξηση των νοσηλίων και εξέταστρων.
Θα κάνουν γαργάρα ότι τελικά βάζουν πλάτες και ανοίγουν το δρόμο για την εφαρμογή πιλοτικά στη χώρα μας ενός ακραία νεοφιλελεύθερου μέτρου που ακόμα και εκεί που εφαρμόστηκε απέδειξε το βαθύ ταξικό του χαρακτήρα και απέτυχε.
Και νομίζουν ότι θα "καθαρίσουν" έτσι εύκολα με την Πρεβεζάνικη κοινωνία, την οποία υποτίθεται ότι ερμηνεύουν, χωρίς να την έχουν ρωτήσει ποτέ!
Αμ δε!

Ψήφισμα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας.

Θεωρούμε αναγκαία την άμεση και χωρίς χρονοτριβή κατασκευή νέου νομαρχιακού νοσοκομείου. Ενός νοσοκομείου στο οποίο θα μπορούν να προσφέρονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους του νομού μας και που θα αποτελεί επίσης έργο υποδομής και ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή .
Θεωρούμε επίσης ότι χαρακτήρας του νέου νοσοκομείου δεν μπορεί να είναι άλλος από δημόσιος καθώς και να είναι πλήρως ενταγμένο στο ΕΣΥ.
Για τον λόγο αυτόν είμαστε αντίθετοι στην κατασκευή του νοσοκομείου με την μέθοδο των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου –Ιδιωτικού τομέα) την οποία έχει επιλέξει η κυβέρνηση. Εκτός του ότι όπου εφαρμόστηκε (Βρετανία) η μέθοδος αυτή απέτυχε αφήνοντας τεράστια χρέη θεωρούμε ότι υπονομεύεται και ο δημόσιος χαρακτήρας του Εθνικού Συστήματος Υγείας και αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την ιδιωτικοποίηση από την οποία οι μόνοι που θα βγουν κερδισμένοι θα είναι οι μεγαλοεπενδυτές επιχειρηματίες.
Πιστεύομε ότι ο χώρος της υγείας δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο ιδιωτικής επιχειρηματικότητας με μόνο και κύριο στόχο το οικονομικό κέρδος.
Ζητάμε από την Κυβέρνηση να προχωρήσει στη κατασκευή του νέου νομαρχιακού νοσοκομείου άμεσα και μέσα από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να σταματήσει τους εκβιασμούς ως προς τον χώρο κατασκευής του.
Επίσης ζητάμε από την Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει και να δώσει επιτέλους λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει o χώρος της υγείας (ελλείψεις προσωπικού, μισθολόγιο , εφημερίες, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, έργα υποδομής ) και που οδηγούν στην συνεχή υποβάθμιση και τελικά στην απαξίωση του δημοσίου τομέα .

Πρέβεζα 15 Ιουλ-08
ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΤΗ ΠΡΕΒΕΖΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΣΔΙΤ

Στη "Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την Ανέγερση Δημόσιου Νοσοκομείου στη Πρέβεζα χωρίς τη μέθοδο των ΣΔΙΤ" προστέθηκε και ο Σύλλογος Εργαζομένων στη Νομαρχία Πρέβεζας.
Η συντονιστική επιτροπή αγώνα αποτελείται από:-
Τις Δημοτικές κινήσεις:
Δημοτική Συσπείρωση Πρέβεζας
Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Πρέβεζας

Σωματεία-Σύλλογοι:
Σύλλογος Εργαζομένων στο Nοσοκομείο Πρέβεζας
ΕΛΜΕ Πρέβεζας
Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών νομού Πρέβεζας
Σύλλογος Εργαζομένων στη Νομαρχία Πρέβεζας
Σωματείο Οικοδόμων
Σωματείο Συνταξιούχων
Σωματείο Ιδιωτικών υπαλλήλων
Σωματείο Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων
Τοπική Γραμματεία ΠΑΜΕ
Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων
Ομοσπονδία ΕΒΕ νομού Πρέβεζας

Σημερινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Γιατρών στο Νοσοκομείο "Αττικόν"

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ
ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» 16-7-2008
– ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην Γενική Συνέλευση που έλαβε χώρα σήμερα 16-7-2008,

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση, οποιασδήποτε μορφής, εκ μέρους της Διοίκησης του Νοσοκομείου ή του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με έγκριση του απαιτούμενου επιπρόσθετου κονδυλίου που να επιτρέπει την πλήρη και στο ακέραιο καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών των γιατρών καθώς και την απρόσκοπτη καταβολή των εφημεριών που πρόκειται να πραγματοποιηθούν κατά το έτος 2008

Δεδομένου δε ότι με την απόφαση 7-7-2008 του Επιστημονικού Συμβουλίου το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ενέχει επικινδυνότητα για την αντιμετώπιση των ασθενών και η απόφαση αυτή έχει περιέλθει σε γνώση της Διοίκησης χωρίς αυτή να έχει συναισθανθεί την ανάγκη να απαντήσει σχετικώς και να έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα

Για τους παραπάνω λόγους αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

– Καλούμε τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου και τους Διευθυντές των Κλινικών και Εργαστηρίων να μην εισηγηθούν προγράμματα εφημεριών, ως δικαιούνται εκ του νόμου, και να αφήσουν την ευθύνη στον εκ του νόμου υπεύθυνο αναπληρωτή Διοικητή να εκδώσει πρόγραμμα εφημεριών
ή τουλάχιστον να εμμείνουν στην προηγούμενη απόφασή τους για απόσυρση του Νοσοκομείου από το σύστημα γενικής εφημερίας μη εισηγούμενοι πρόγραμμα γενικής εφημερίες
.

– Υπό τις δεδομένες συνθήκες θεωρούμε ότι είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν γενικές εφημερίες από την Πέμπτη 17-7-2008 μέχρι να επιλυθούν τα παραπάνω προβλήματα.

– Καλούμε σε συγκέντρωση την Πέμπτη 17-7-2008 ώρα 13:00 στην κεντρική πύλη του Νοσοκομείου όλους τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου, τοπικούς και πολιτικούς φορείς, πολίτες καθώς και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η Γενική Συνέλευση Γιατρών του ΠΓΝ «Αττικόν»

Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

Προς παύση εφημεριών στο Νοσοκομείο 'Αττικόν"

Γράφει σήμερα η εφημερίδα "Καθημερινή":



Με απόσυρση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» από το σύστημα εφημεριών, απειλούν οι γιατροί του νοσοκομείου που διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση αποπληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών τους. Σήμερα, λήγει η προθεσμία που έθεσαν οι γιατροί, προκειμένου να λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις από το υπουργείο Υγείας για τα αιτήματά τους και είναι αποφασισμένοι, εάν δεν δοθεί λύση, να μην καταθέσουν πρόγραμμα γενικών εφημεριών -από σήμερα- και να αποσυρθεί το νοσοκομείο από το σύστημα εφημερίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι διευθυντές των κλινικών θα συναντηθούν σήμερα με τη διοίκηση του νοσοκομείου, προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις, αλλά και να οργανώσουν τη λειτουργία του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.
Ειδικότερα, οι γιατροί ζητούν να τους καταβληθούν τα χρήματα για τις δεδουλευμένες εφημερίες Απριλίου και Μαΐου, αλλά και να διασφαλιστεί από πλευράς υπουργείου Υγείας η απρόσκοπτη συνέχεια των προγραμμάτων εφημερίας για το νοσοκομείο, με την έγκριση επιπρόσθετων κονδυλίων. Οπως επισημαίνουν οι γιατροί του νοσοκομείου, για το 2008 έχει εγκριθεί το ποσό των 3.581.000 ευρώ για εφημερίες, τη στιγμή που η διοίκηση του νοσοκομείου είχε εισηγηθεί το ποσό των 5.500.000 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ασφαλούς εφημερίας.
Προς το παρόν, το νοσοκομείο «Αττικόν» δεν εφημερεύει σε 24ωρη βάση (η γενική εφημερία του νοσοκομείου είναι κάθε τρεις ημέρες από τις 2.30 μ.μ. έως τις 11 μ.μ.), λόγω ελλείψεων προσωπικού. Μάλιστα, οι ελλείψεις ανάγκασαν το Δ.Σ. του νοσοκομείου να «κλείσει» προσωρινά πτέρυγες, προκειμένου να χορηγήσει καλοκαιρινές άδειες. Ειδικότερα, από το ερχόμενο Σάββατο έως και τις 31 Αυγούστου, θα συλλειτουργήσουν κλινικές, μονάδες και τμήματα του νοσοκομείου (ορθοπεδική, καρδιοχειρουργική, καρδιολογική, αγγειοχειρουργική, οφθαλμολογική, Μονάδα Λοιμώξεων). Σημειώνεται ότι μία στις τρεις οργανικές θέσεις νοσηλευτών στο «Αττικόν» είναι κενή, ενώ το ποσοστό κάλυψης των θέσεων της διοικητικής υπηρεσίας είναι μόλις 33%, της τεχνικής υπηρεσίας είναι 38,7% και του παραϊατρικού προσωπικού είναι 74%.
Πάντως, καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών των γιατρών παρατηρείται σε πολλά νοσοκομεία της χώρας. Επιπλέον, ορισμένοι Επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχουν «παγώσει» τις εγκρίσεις των ενταλμάτων πληρωμής, αναμένοντας τη δημοσιοποίηση της απόφασης της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (συνεδρίασε πριν από 3 εβδομάδες) αναφορικά με την έγκριση αποζημίωσης των εφημεριών που ξεπερνούν το 48ωρο και το 56ωρο εβδομαδιαίας απασχόλησης για τους ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς, αντίστοιχα.




Τελικά διαβάσαμε πριν από λίγο από το ιστολόγιο PRESS-GR τα παρακάτω:


Από το Blog Υγειονομικών Αττικού Νοσοκομείου/www.navarhida.blogspot.com/..Σας ενημερώνουμε σχετικά με την πορεία των κινητοποιήσεων στο Π.Γ.Ν. "ΑΤΤΙΚΟΝ" ότι η διοίκηση του νοσοκομείου αρνήθηκε να γίνει η συμφωνημένη με την πενταμελή επιτροπή της ΕΙΝΑΠ, για σήμερα 11 π.μ. συγκέντρωση με τους διευθυντές καθηγητές των κλινικών και της νοσηλευτικής υπηρεσίας όπως είχε ζητηθεί εγγράφως από τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Βέργαδο και αντ' αυτού εξέδωσε "δίκην επιστράτευσης" έγγραφο στο οποίο τους καλεί να ορίσουν προσωπικό ασφαλείας ( ενώ δεν υπαρχει απεργία sic) εν οψει πιθανών κινητοποιήσεων του ιατρικού προσωπικού.Η συνέχεια επί της οθόνης...










Όχι στην υποταγή της Υγείας στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Πρεβεζάνες και Πρεβεζάνοι
Είναι γνωστό το ρητό που πάντα δίνει κουράγιο στο λαό μας ακόμα και στις δυσκολότερες στιγμές: «Την Υγειά μας νά χουμε».
Είναι όμως πάλι αλήθεια ότι σαν άνθρωποι έρχεται κάποια στιγμή που έχουμε ανάγκη την παροχή υπηρεσιών ιατρικής περίθαλψης και νοσηλευτικής φροντίδας.
Γι αυτό, από πολλά χρόνια πριν, το εργατικό κίνημα έδωσε μεγάλες μάχες για να κατοχυρώσει τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ παροχή ιατρικής περίθαλψης και φροντίδας. Έτσι δημιουργήθηκαν τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας και τελικά το λεγόμενο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Τυπικά τουλάχιστον η υγεία αναγνωρίζονταν σαν κοινωνικό αγαθό και η προστασία της και η αποκατάστασή της θεωρούνταν βασική υποχρέωση του κράτους.
Αυτό όμως που κατακτήθηκε με πολλούς αγώνες άρχισε, σταδιακά τις τελευταίες δεκαετίες, να αποδομείται από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με την βαθμιαία διείσδυση των ιδιωτών επιχειρηματιών. Δηλαδή μια σειρά από δραστηριότητες και υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος υγείας παραχωρήθηκαν προς επικερδή εκμετάλλευση στους ιδιώτες.
Αποκορύφωμα αυτής της πορείας είναι η ψήφιση από την Βουλή των περιβόητων Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με βάση τις οποίες σχεδιάζεται να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει το νέο Νοσοκομείο της Πρέβεζας.

Τι καινούργιο φέρνουν οι ΣΔΙΤ στο χώρο της Υγείας;
Με τις ΣΔΙΤ οι ιδιώτες επιχειρηματίες αναλαμβάνουν με δικά τους κεφάλαια, σε οικόπεδα που τους παραχωρούνται από το Δημόσιο και τους Δήμους, την κατασκευή, την οργάνωση, τον εξοπλισμό και τη λειτουργία των νοσοκομείων αλλά και την εμπορική εκμετάλλευση διαφόρων υπηρεσιών και χώρων τους , ενώ διεκδικούν και τη διοίκηση τους .
Στην ουσία δηλαδή ένα συντριπτικά μεγάλο μέρος των λειτουργιών και υπηρεσιών των νοσοκομείων περνάει από το Δημόσιο στα χέρια τους.
Και ως γνωστό οι επιχειρηματίες αυτοί δεν ενδιαφέρονται κυρίως για την υγεία των πολιτών, αλλά για να αποκομίσουν όσο μεγαλύτερα κέρδη μπορούν. Το «δημόσιο» περιορίζεται -και αυτό προς το παρόν- μόνο στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ενώ θα πληρώνει και ένα μεγάλο «ενοίκιο» κάθε χρόνο.

Τι επιπτώσεις θα έχει αυτό ;
1.Όπου εφαρμόστηκαν οι ΣΔΙΤ, (υπάρχει εμπειρία από άλλες χώρες), το κατασκευαστικό και λειτουργικό κόστος είναι μεγαλύτερο. Ο λαός της Πρέβεζας έχει εμπειρία από τα πανάκριβα διόδια της σήραγγας Ακτίου –Πρέβεζας, όπως και του Ρίου-Αντιρρίου, διόδια Εθνικών οδών.
2. Υπάρχουν σοβαρά κατασκευαστικά προβλήματα.
3. Υπάρχει ένα «κοσκίνισμα» περιστατικών (ασθενών) με τέτοιο τρόπο ώστε να κρατούν περιστατικά (ασθενείς) που αφήνουν μεγάλο κέρδος και να «διώχνουν» τα άλλα.
4. Μειώθηκαν οι αποδοχές των εργαζομένων και χειροτέρευσαν ή και ανατραπήκαν οι σχέσεις και οι συνθήκες εργασίας.
5.Υπάρχει μεγάλη αύξηση των νοσηλίων και εξέταστρων με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν υπέρμετρα τα ταμεία των ασφαλισμένων και την τσέπη των ασθενών.
Τελικά τα Νοσοκομεία αυτά μετατρέπονται σε πανάκριβα «εμπορικά κέντρα».

Τι θέλουμε εμείς;
Πρεβεζάνες, Πρεβεζάνοι.
Εμείς ΘΕΛΟΥΜΕ και ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ για την κατασκευή και λειτουργία ενός ΝΕΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ στη πόλη μας, αλλά ενός Νοσοκομείου που:

1.Θα κατασκευαστεί με δαπάνες του Ελληνικού Δημοσίου.
2.Θα ανήκει αποκλειστικά στο Δημόσιο και θα παρέχει Δωρεάν και Υψηλής ποιότητας υπηρεσίες Υγείας στους κατοίκους της περιοχής.
3.Θα είναι κατάλληλα εξοπλισμένο και επαρκώς στελεχωμένο με μόνιμο προσωπικό ώστε να καλύψει μακροχρόνια τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής .
4.Η Διοίκησή του θα ανήκει αποκλειστικά στο Δημόσιο και θα κατοχυρώνεται ο κοινωνικός έλεγχος σ΄ αυτή.
5.Δεν θα επιτρέπει την ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στους χώρους του

Πρεβεζάνες, Πρεβεζάνοι.
  • Εμείς δεν θέλουμε ένα Νοσοκομείο - Εμπορικό Κέντρο .
  • Δεν θέλουμε ένα Νοσοκομείο που θα επιβάλει χαράτσια στους ασθενείς και στα ταμεία τους (ακόμα και για το πάρκινγκ θα πληρώνουμε!)
  • Δεν θέλουμε ένα Νοσοκομείο όπου οι ασθενείς και τα περιστατικά θα επιλέγονται με βάση το τι κέρδος αφήνουν στον ιδιώτη –ιδιοκτήτη.
  • Δεν θέλουμε ένα νοσοκομείο με κρεβάτια Α΄ κατηγορίας για τα υψηλά βαλάντια και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές και Β΄ κατηγορίας για τα χαμηλά εισοδήματα.
  • Δεν θέλουμε ένα Νοσοκομείο που να λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος.
ΤΕΛΙΚΑ ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΣΔΙΤ.
Για αυτό και είμαστε ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ σε κάθε σκέψη και ενέργεια παραχώρησης οικοπέδου του Δήμου , δηλαδή δημόσιας περιουσίας , με οποιαδήποτε ανταλλάγματα, για την κατασκευή και λειτουργία Νοσοκομείου μέσω των ΣΔΙΤ.
Πρεβεζάνες, Πρεβεζάνοι
Σας καλούμε σε αγώνα διαρκείας για να κατοχυρώσουμε την κατασκευή και λειτουργία ΕΝΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ στη πόλη μας και ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΔΙΤ

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την Ανέγερση Δημόσιου Νοσοκομείου στη Πρέβεζα Χωρίς τη μέθοδο των ΣΔΙΤ.

Η συντονιστική επιτροπή αγώνα αποτελείται από:
-τις δημοτικές κινήσεις: Δημοτική Συσπείρωση Πρέβεζας/Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Πρέβεζας
-Σωματεία/Σύλλογοι: Σύλλογος εργαζομένων στο Nοσοκομείο/ΕΛΜΕ/Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών ν. Πρέβεζας/Σωματείο οικοδόμων/Σωματείο συνταξιούχων/Σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων/Σωματείο Γεωπόνων ιδιωτικών υπαλλήλων/τοπική γραμματεία ΠΑΜΕ/Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων/Ομοσπονδία ΕΒΕ ν. Πρέβεζας

Δελτίο τύπου της Δημοτικής Κίνησης "Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Πρέβεζας"

Πρεβεζάνες, -οι

Η ακρίβεια συνεχώς μεγαλώνει
Η ανεργία “χτυπάει” όλο και περισσότερους εργαζόμενους ιδιαίτερα νέους και μεσήλικες.
Η φτώχεια βυθίζει όλο και περισσότερα σπίτια στην ανέχεια και την μιζέρια .

Μας λένε :
Για αυτήν την κατάσταση φταίνε κάποιοι κερδοσκόποι, οι αρρυθμίες της αγοράς, η αδυναμία των καταναλωτών να κάνουν σωστά έρευνα αγοράς .

Εμείς απαντάμε :
Για αυτήν την κατάσταση φταίνε:
οι πολιτικές της Κυβέρνησης της Ν.Δ και των Ευρωπαίων Εταίρων τους που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ολίγων.
Φταίνε οι καπιταλιστές που αδιαφορώντας για τα προβλήματα των εργαζομένων προσπαθούν μ΄ όλα τα μέσα και τους τρόπους να μεγαλώσουν τα κέρδη τους .
Φταίει το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης καταδικάζει εκατομμύρια ανθρώπους σ΄ όλη τη γη στην πείνα και την δυστυχία , καταστρέφοντας τον πλανήτη και τους ανθρώπους.
Επειδή λοιπόν :
“Η ανέχεια δεν είναι δημοκρατία”
Θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από μία σταθερή εργασία

Ν΄ αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε :

Πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς(1400ευρώ) , μεροκάματα και συντάξεις. Να ζούμε με αξιοπρέπεια από ένα μισθό. Να καταγγελθεί η συλλογική σύμβαση της ντροπής.
Επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις , ίσο με το βασικό μισθό για όσο καιρό διαρκεί η ανεργία
Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης
Μείωση των τιμών στις ΔΕΚΟ (ρεύμα, νερό, εισιτήρια)
Να καταργηθούν τα πανωτόκια και πάγωμα των κατασχέσεων από τις τράπεζες στις κατοικίες των εργαζόμενων
Μείωση των Δημοτικών Τελών . Να μην πληρώνουν Δημοτικά Τέλη πολύτεκνοι και άνεργοι .
Πραγματική αύξηση σε επίδομα ενοικίου. Να δοθεί επίδομα θέρμανσης
Αύξηση του αφορολόγητου ορίου
Μέτρα φορολόγησης των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου και φορολόγηση της μεγάλης ιδιοκτησίας

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Η μελέτη για τις υπηρεσίες Υγείας στην Ελλάδα τη δεκαετία 1996-2006.

Ολόκληρη την μελέτη, που συνέταξε η υπό τον Γιάννη Τούντα επιτροπή στο Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, για την κατάσταση υγείας του Ελληνικού πληθυσμού και τις διαχρονικές τάσεις κατά τη περίοδο 1996-2006 και η οποία δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2008 μπορείτε να την διαβάσετε εδώ.

Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

Προχωρούν οι διαδικασίες υλοποίησης του έργου ανέγερσης νέου Νοσοκομείου Πρέβεζας με την μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο προωθείται η διαδικασία υλοποίησης του νέου Νοσοκομείου της Πρέβεζας μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Εντός των ημερών ανακοινώνεται ο τεχνικοοικονομικός σύμβουλος του έργου που σύμφωνα με την εφημερίδα "Ο Κόσμος του Επενδυτή " της 12ης Ιουλίου 2008 θα είναι η κοινοπραξία Ευρωσύμβουλοι Α.Ε.-Τράπεζα Αττικής.
Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει προς τα μέσα με τέλη του 2009 και στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει περατωθεί το 2012.
Εκτός από αυτό το έργο άλλα 3 νοσοκομεία πρόκειται να εκτελεστούν την ίδια περίοδο και είναι το Παιδιατρικό Θεσσαλονίκης, το Ογκολογικό Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Βορείου Ελλάδος.
Σε αυτά τα νοσοκομεία μόνο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα ανήκουν στο δημόσιο (και δεν ξέρουμε με ποιά ακριβώς εργασιακή σχέση) ενώ ήδη υπάρχουν σκέψεις στο Υπουργείο Οικονομίας για παραχώρηση και του management στον Ιδιώτη -Επιχειρηματία που θα αναλάβει τη κατασκευή και λειτουργία του έργου.
Όλες οι πληροφορίες λένε ότι και σε τοπικό επίπεδο ρυθμίζονται ορισμένα τελευταία ζητήματα για την έναρξη διαδικασιών υλοποίησης του έργου μέσω των ΣΔΙΤ.
Παρά το ότι υπάρχει μεγάλη αντίθεση τόσο φορέων, Δημοτικών Κινήσεων, όσο και σωματείων(όπως του Συλλόγου των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας,της τοπικής ΕΛΜΕ κ.α ) και πολιτών της Πρέβεζας για τις ΣΔΙΤ και την ανέγερση νέου Νοσοκομείου με την μέθοδο των ΣΔΙΤ, η νεοσυσταθείσα "Συντονιστική Επιτροπή για την Ανέγερση νέου Δημόσιου Νοσοκομείου χωρίς τη μέθοδο των ΣΔΙΤ" , μάλλον κινείται αργά σε σχέση με τις εξελίξεις.
Εάν το αμέσως προσεχές διάστημα δεν βγει δυναμικά με μια πολύμορφη ενημερωτική εκστρατεία στους πολίτες της Πρέβεζας τότε θα αιφνιδιαστεί από τις εξελίξεις που τρέχουν στο παρασκήνιο και θα προσπαθεί να προλάβει τα γεγονότα.Ήδη το ζήτημα της ενημέρωσης και της οργάνωσης της αντίστασης των κατοίκων της πόλης και του νομού μας έχει καθυστερήσει πολύ.

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πρέβεζας

Η σύνθεση του νέου ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πρέβεζας έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Στρατής Βουγέλλης
Αντιπρόεδρος: Αντώνης Νάκος
Γραμματέας : Δήμητρα Μπιτχαβά
Ταμίας: Χρήστος Νέσσερης
Μέλη : Μαριάννα Δαμιανίδου
Σπύρος Γαζέτας
Άννα Παππά

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «S-800 TELEPERFORMANCE»!

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ!

Η εργοδοσία της εταιρείας S-800 TELEPERFORMANCE προχώρησε την Τρίτη 24 Ιουνίου στην απόλυση του συναδέλφου Ορέστη Κώτσια. Το προηγούμενο διάστημα η εργοδοσία της εταιρείας, με διάφορες προφάσεις, προχώρησε σε μετακινήσεις εργαζόμενων σε άλλα τμήματα, ωθώντας τους σε παραίτηση. Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Προχώρησε στη μη ανανέωση συμβάσεων και απέστειλε εκατοντάδες προειδοποιήσεις-απειλές περί επιβολής προστίμων και παρακράτησης ημερών εργασίας που έχουν δουλευτεί(!) χτυπώντας ευθέως τη συλλογική σύμβαση. Ταυτόχρονα, εξανάγκαζε εργαζόμενους να συντάσσουν εκθέσεις αξιολόγησης της συμπεριφοράς(!) των υφισταμένων συνάδελφων τους. Το κλίμα αυτό του αυταρχισμού ήρθε να προστεθεί στις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας (ακανόνιστες βάρδιες, ατελείωτες ώρες μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή με ένα μικρόφωνο και ένα ζευγάρι ακουστικά, ασταμάτητη ομιλία σε ένα κουβούκλιο ένα επί ένα, με επικίνδυνο για τη υγεία περιβάλλον και με μερικά λεπτά διάλειμμα για κολατσιό και τουαλέτα).
Στη πολιτική της εργοδοσίας για περισσότερη δουλειά, με μισθούς πείνας και κανένα δικαίωμα, ήταν αρκετές οι φορές που ο συνάδελφός μας Ορέστης βρέθηκε αντιμέτωπος, υπερασπιζόμενος τα εργασιακά του δικαιώματα και απαιτώντας την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης των Ιδιωτικών Υπαλλήλων γι’ αυτόν και τους συναδέλφους του.
Η ανάγκη αντίστασης στις απίστευτες συνθήκες, αλλά και το αντιασφαλιστικό τερατούργημα της κυβέρνησης, οδήγησε εκατοντάδες νέους εργαζόμενους από τον κλάδο των τηλεφωνικών υπηρεσιών να συμμετέχουν στις μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις, κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία, υπερασπιζόμενοι τα αναφαίρετα δικαιώματά τους στη δουλειά, το μισθό, την περίθαλψη, τη σύνταξη παίρνοντας οι περισσότεροι την πρώτη γεύση της αξίας της συλλογικής δράσης και του δικαιώματος στην απεργία.
Η εργοδοσία της εταιρείας S-800 TELEPERFORMANCE θέλησε να πάρει τη ρεβάνς και να εκδικηθεί τους συναδέλφους οι οποίοι πρωτοστάτησαν σε αυτό τον αγώνα. Με την απόλυση του Ορέστη προσπαθεί να “απαλλαγεί” από ένα δυναμικό που αναδείχτηκε από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, που δεν συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις των ανώτερων και που φώναξε ότι ο εργαζόμενος δεν πρέπει να είναι δούλος. Η εργοδοσία της εταιρείας, αντί να βελτιώσει τις άθλιες συνθήκες δουλειάς των χιλιάδων εργαζομένων της, αποφάσισε να «κλείσει το στόμα» σε όσους με το κεφάλι ψηλά παλεύουν για να τις βελτιώσουν.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΟΡΕΣΤΗ ΚΩΤΣΙΑ που έχει σαν στόχο:
- την επαγγελματική και προσωπική εξόντωση του συναδέλφου.
- τη διαιώνιση των απαράδεκτων συνθηκών δουλειάς χιλιάδων νέων εργαζόμενων-δούλων.
- τον παραδειγματισμό και τον εκφοβισμό όλων των συναδέλφων.
- να σπάσει τη συναδελφικότητα των εργαζομένων και τη συνδικαλιστική τους δράση.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο το δικαίωμα στη δουλειά με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας κόντρα στο ξεζούμισμα, την πειθάρχηση και την υποταγή.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ (ομοσπονδίες, σωματεία), τις εργατικές συλλογικότητες, τοπικούς φορείς και κάθε εργαζόμενο να υπερασπιστούν το συνάδελφο απαιτώντας την άμεση ανάκληση της απόλυσης.
Να σηκωθεί ένα κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης που θα υπερασπιστεί τους χιλιάδες νέους εργαζόμενους που δοκιμάζονται από την πολιτική της εταιρίας S-800 TELEPERFORMANCE.
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!
ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ!

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (ΘΗΣΕΩΣ 330 - ΚΑΛΛΙΘΕΑ)
- ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ, 7:30 ΤΟ ΠΡΩΙ
- ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ, 3:30 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΗΝ TELEPERFORMANCE

Δούρειοι Ίπποι!

O Αβραμόπουλος οργάνωσε μια σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Δωδεκάνησα στο τομέα της Υγείας.
Αποφάσεις διάφορες πάρθηκαν. Μπορείτε να τις διαβάσετε εδώ. Τώρα το αν θα υλοποιηθούν ….
Ε, μην τα θέλετε και όλα δικά σας!
Το πιο ωραίο όμως από τις αποφάσεις είναι το παρακάτω:
«…Να συνεχιστεί το πρόγραμμα ενίσχυσης του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και των υπολοίπων νοσηλευτικών Μονάδων του Νομού, με αναγκαίο προσωπικό, μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Απλά τι σημαίνει αυτό;
Ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα εξακολουθήσει να χαρατσώνει τους πολίτες για να προσλαμβάνει συμβασιούχους νοσηλευτές και να τους παραχωρεί στο Νοσοκομείο της Ρόδου και σε άλλες μονάδες υγείας για εργασία.
Κανονικά νοικιασμένα συνεργεία. Μαύροι σε φυτείες στην Αλαμπάμα!
Να πώς οι Δήμοι μετατρέπονται σε Δούρειους ίππους περάσματος των «σύγχρονων» και «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων.
Μπράβο και εις ανώτερα!
Την επόμενη φορά να αποφασίσουν και πρόγραμμα ενίσχυσης των νοσηλευτικών μονάδων με αναγκαίο προσωπικό μέσω εράνων (το πάλαι ποτέ γνωστό δισκάκι) στις εκκλησίες!

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ-ΠΟΛΥΕΡΓΑΛΕΙΟ!




Το παρόν σχέδιο γνωρίζουμε ότι κυκλοφορεί εδώ και καιρό σε μεγάλα νοσοκομεία των Αθηνών αλλά και της επαρχίας. Δεν γνωρίζουμε το σχεδιαστή ή τη σχεδιάστρια. Όμως δεν μπορούμε παρά να του/της αναγνωρίσουμε ιδιαίτερα ευφυή σχεδιαστική σύλληψη!
Σε μια εικόνα όλη η νοσηλευτική πραγματικότητα στη χώρα μας.
Κάντε κλικ στην εικόνα για να τη μεγενθύνετε.









Τελικά θα υπαχθεί στο Νοσοκομείο Άρτας το Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας ή όχι;

Αντιπαραθέσεις έχουν αναπτυχθεί στη πόλη της Φιλιππιάδας σχετικά με το "πάγωμα" της δημοσίευσης στο ΦΕΚ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που προβλέπει τη διοικητική μεταφορά του Κέντρου Υγείας Φιλιππιάδας από το Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Άρτας.
Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο ιστολόγιο Φιλιππιάδα.

Η Ένωση Γιατρών Νοσοκομείων Λάρισας αποφάσισε προσφυγή στη Δικαιοσύνη αν η Διοίκηση των Νοσοκομείων δεν συμμορφωθεί σχετικά με τις εφημερίες.

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Γιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Λάρισας .
Μετά τις αποφάσεις της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και το πέρας της αναστολής εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας και προκειμένου να διασφαλισθεί η νομιμότητα των προγραμμάτων εφημέρευσης η Γενική Συνέλευση αποφάσισε:
1.Παράσταση στην Επιθεώρηση Εργασίας.
2.Ενημέρωση των Εισαγγελικών Αρχών.
3.Κοινοποίηση εξωδίκου στο Δ.Σ. του Νοσοκομείου.
4
.Προσφυγή στην Δικαιοσύνη σε περίπτωση που η διοίκηση δεν συμμορφωθεί με τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα που καθορίζουν τα χρονικά όρια εργασίας.
5
. Δίωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008.
6. Ενημέρωση του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.
7.Ανακοινώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Δελτίο Τύπου του Πανελλαδικού Σωματείου Στελεχών Πρόληψης

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
(ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΟΚΑΝΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ)
Διεύθυνση Γραμματείας: Κέντρο Πρόληψης Αχαρνών-Θρακομακεδόνων «ΔΙΕΞΟΔΟΣ», Πλατεία Αγ. Νικολάου 3, Τ.Κ. 13671, Αχαρνές, Αττική
Τηλ: 210-2409015 Φαξ: 210-2409016, κινητό:6945833231
Ε mail: prolipsiworkers@yahoo.gr



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ


«Η πρόληψη είναι η αιχμή του δόρατος» ακούς να λένε οι εκπρόσωποι των αρμόδιων φορέων που εμπλέκονται στη χάραξη πολιτικής για την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και στην διοικητική, οικονομική και επιστημονική ευθύνη λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης. Το δόρυ βέβαια τείνει να μείνει χωρίς αιχμή και να αποτελέσει απλό κοντάρι στο οποίο θα στηθεί η σημαία της καταστολής κάθε ουσιαστικής αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών. Το αεράκι της αδιαφορίας και της υποκρισίας δεν θα ανεμίζει μόνο τη σημαία αλλά θα δροσίζει και την αδιάφορη κοινωνία μας.
Οι δομές κοινωνικής πολιτικής και προστασίας, οι δομές υγείας και πρόνοιας, οι δομές αγωγής και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, μέρος των οποίων αποτελούν τα Κέντρα Πρόληψης, αποδομούνται και η Πολιτεία ως θεσμικός και ηθικός αυτουργός κάνει την οικτρή παραδοχή στο ναό της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας, την βουλή των Ελλήνων, ότι «δεν είναι προτεραιότητα μας»!!!
Ποια είναι τότε η προτεραιότητα σας, κύριοι υπουργοί; Αν δεν είναι προτεραιότητα σας η προστασία των έφηβων – νέων από τη χρήση ουσιών, από την υιοθέτηση μιας γενικότερης παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς που σύμπτωμα της αποτελεί η χρήση ουσιών, τότε ποια είναι; Αν δεν αποτελεί προτεραιότητα σας η εκπαίδευση, η ενδυνάμωση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών και των γονέων στο δύσκολο ρόλο της κοινωνικοποίησης των έφηβων νέων ώστε να τους μεταδώσουν εκείνες τις προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες που θα τους θωρακίσουν τόσο απέναντι στη χρήση ουσιών όσο και απέναντι σε άλλες συνδεόμενες μορφές αποκλίνουσας συμπεριφοράς, τότε ποια είναι;
Τα Κέντρα Πρόληψης συνεχίζουν να φυτοζωούν. Το οικονομικό έλλειμμα των 12,5 εκατομμυρίων ευρώ (9 οφειλές ΟΚΑΝΑ, 3,5 ΚΕΔΚΕ – ΥΠΕΣΔΑ), καταδεικνύει με αντικειμενικούς δείκτες ότι όντως δεν αποτελούν προτεραιότητα σας. Πείτε το κ. υπουργοί και στους χιλιάδες γονείς και εκπαιδευτικούς, στους χιλιάδες φαντάρους, στους χιλιάδες ιερείς, στους επαγγελματίες υγείας και πρόνοιας, στους δημοσιογράφους, σε όλους όσους δέχονται τις υπηρεσίες των Κέντρων και φυσικά πέστε το στους έφηβους – νέους. Πέστε τους ότι είναι μαγκιά σας, δικαίωμα σας ως Πολιτεία να τους αφαιρείτε προγράμματα ψυχοκοινωνικής υγείας από το σχολείο τους, τις ομάδες εφήβων, στις οποίες δεν μαθαίνουν μόνο για τις ουσίες, μαθαίνουν να μοιράζονται, να συναισθάνονται, να διεκδικούν.
Τα Κέντρα Πρόληψης δεν έχουν αρμοδίους. Κανείς δε λογοδοτεί για την κατάσταση για την οποία έχουν περιέλθει, κανείς δεν αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος να τα κλείσει μαζικά. Όπως, όσα και εάν επιβιώσουν. Αναζητήστε χορηγούς θα μας πουν. Ποιους; Τις καπνοβιομηχανίες και εταιρείες αλκοολούχων ποτών για να κάνουν προγράμματα στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους; Τα κέντρα Πρόληψης, μας είπαν, θα μπουν υπό τη θεσμική σκέπη ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, τύπου ιδρύματος Ωνάσειο για να μην εγγράφονται οι δαπάνες τους στο κρατικό προυπολογισμό!! Το Ωνάσειο κύριοι έχει και μια περιουσία, τα Κέντρα Πρόληψης ως αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες τι έχουν;
Τα Κέντρα Πρόληψης ΟΚΑΝΑ και αυτοδιοίκησης δεν είναι πλέον ΟΚΑΝΑ, ενώ το αυτοδιοίκησης είναι και αυτό υπό αίρεση. Δεν είναι πλέον ΟΚΑΝΑ γιατί ο ΟΚΑΝΑ δεν τα χρηματοδοτεί ενώ έχει συμβατική υποχρέωση. Δεν είναι αυτοδιοίκηση γιατί το οργανό της, η ΚΕΔΚΕ αρνείται επίμονα να πάρει σαφή θέση στήριξης, τουλάχιστον οικονομικής των Κέντρων. Τουναντίον παρακρατεί στα ταμεία της το 50% της χρηματοδότησης των κέντρων, με την δικαιολογία ότι αφού δε βάζει ο ΟΚΑΝΑ δεν βάζουμε και εμείς για να τον πιέσουμε. Την τελευταία αυτή πρακτική επικροτεί και ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, μάλιστα τη θεωρεί πλήρως επιτυχημένη.. Όσον αφορά βέβαια στην σύμβαση χρηματοδότησης των Κέντρων ανάμεσα σε ΚΕΔΚΕ – ΥΠΕΣΔΑ – ΥΥΚΑ – ΟΚΑΝΑ πενταετούς διάρκειας, έληξε το τέλος του 2007, πήρε εξάμηνη παράταση με αντικείμενο και μόνο τη τροποποίηση και ανανέωση της και τελικά έληξε αδόξως και αυτή η παράταση της αφού κανείς από τους εμπλεκόμενους φορείς δεν είχε πραγματικά πρόθεση ανανέωσης της.
Τα Κέντρα Πρόληψης δεν είναι πλέον ΟΚΑΝΑ γιατί στις τριετείς συμβάσεις που συνάπτει ο ΟΚΑΝΑ με τα Κέντρα έχουν μπει εμβόλιμα νέες παράγραφοι με καταλυτικούς όρους νομικής απεμπόλησης της ευθύνης χρηματοδότησης και αποζημιώσεων.. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Στο άρθρο 2 της σύμβασης στην τελευταία παράγραφο, μετά τις παραγράφους στις οποίες αναφέρονται τα ποσά ανά έτος που καλείται να καταβάλλει ο ΟΚΑΝΑ στο Κέντρο Πρόληψης με την υπογραφή της σύμβασης, αναφέρετε: «με την επιφύλαξη των όσων ορίζονται στο 1ο άρθρο της παρούσας και υπό τη ρητή και κατηγορηματική αίρεση και τον καταλυτικό όρο, για όλα τα παραπάνω έτη, ότι τα εν λόγω ποσά θα έχουν καταβληθεί, σε κάθε περίπτωση και κάθε φορά, έγκαιρα και εις ολόκληρον στον ΟΚΑΝΑ μέσω του εγκεκριμένου ετήσιου προϋπολογισμού του, ο οποίος εγγράφεται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».
Τα Κέντρα Πρόληψης δεν αποτελούν ευθύνη του ΟΚΑΝΑ, όπως μας διεμήνυσε ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, ενώ, σύμφωνα με το νόμο 2161/93, ο ΟΚΑΝΑ αποτελεί τον Εθνικό Συντονιστή Κατά των Ναρκωτικών και τον κύριο φορέα χάραξης της πολιτικής πρόληψης. Όσο για τη χρηματοδότηση των Κέντρων, όπως μας είπε, από τα 29,5 εκατομμύρια ευρώ με τα οποία επιχορηγείται τα τελευταία χρόνια ο οργανισμός, τα 28,5 αφορούν στη μισθοδοσία των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ, άρα πάλι οι εργαζόμενοι, αυτή τη φορά του ΟΚΑΝΑ, πιθανόν να ευθύνονται… Ποια είναι η δική σας ευθύνη κ. Πρόεδρε; Πιέσατε τον Υπουργό Υγείας να αυξήσει τη χρηματοδότηση προς τον ΟΚΑΝΑ ώστε να καλυφθούν τα χρέη σας προς τα Κέντρα Πρόληψης; Αντ’ αυτού, βάζετε τα Δ.Σ. των Κέντρων Πρόληψης να υπογράφουν συμβάσεις νομικά και ηθικά έκπτωτες που βάζουν λουκέτο στα Κέντρα. Και όχι μόνο αυτό κ. Πρόεδρε, αλλά συγχρόνως προκαλείται τους εκπροσώπους των εργαζομένων των Κέντρων Πρόληψης, όταν αδυνατώντας να διαχειριστείτε μια κατάσταση επιτίθεστε φραστικά με προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Η προσωποποίηση της σύγκρουσης αποτελεί ψυχοκοινωνικό φαινόμενο προσπάθειας μείωσης της επιρροής μιας συλλογικότητας κ. Πρόεδρε. Αποτελεί μάλιστα προσβολή σ’ αυτή τη συλλογικότητα όταν η επίθεση αφορά σε εκπρόσωπο της. Απλοί κανόνες της δημοκρατίας μας κ. Πρόεδρε. Όπως και η πολιτική ευθιξία. Παραιτηθείτε κ. Πρόεδρε.

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

Τελικά αποτελέσματα εκλογών για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. στο Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας

Εκλογές έγιναν σήμερα στο Νοσοκομείο Πρέβεζας για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής στο Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας.
Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Ψήφισαν : 140
Λευκά-Άκυρα: 13
Έγκυρα :127

Έλαβαν :
1.Αγωνιστική Ενότητα Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας 105 ψήφους
2.Αγωνιστική Συνεργασία Γ.Ν.Πρέβεζας 22 ψήφους

Οι έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο κατανέμονται ως εξής:

1.Αγωνιστική Ενότητα 6 έδρες στο ΔΣ
2.Αγωνιστική Συνεργασία 1 έδρα στο ΔΣ

Από την Αγωνιστική Ενότητα εκλέγονται

Τακτικά μέλη

1.Βουγέλλης Στρατής 96 ψήφοι
2.Νέσσερης Χρήστος 71 ψήφοι
3.Δαμιανίδου Μαριάννα 61 ψήφοι
4.Μπιτχαβά Δήμητρα 43 ψήφοι
5.Γαζέτας Σπύρος 36 ψήφοι
6.Νάκος Αντώνης 30 ψήφοι

Αναπληρωματικά μέλη

1.Ιωάννου Βούλα 28ψήφοι
2.Σαχπατζίδου Βούλα 23 ψήφοι


Από την Αγωνιστική Συνεργασία εκλέγονται

Τακτικά μέλη

1.Παππά Άννα 14 ψήφοι

Αναπληρωματικά μέλη

Ισοψηφούν οι
1.Λέκκος Χαράλαμπος 13 ψήφοι
2.Τζίμα Μαρία 13 ψήφοι


Για την Εξελεγκτική Επιτροπή, η Αγωνιστική Ενότητα εξέλεξε και τα 3 μέλη της

1.Ναστούλης Βαγγέλης 71 ψήφοι
2.Κασκάνη Βάσω 50 ψήφοι
3.Γατσέλου Κατερίνα 37 ψήφοι

Τρίτη 8 Ιουλίου 2008

Να μην μετακινηθεί Καρδιολόγος από το Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τις οποίες είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε όμως εξακριβώσει πλήρως , σχεδιάζεται μετακίνηση ειδικευμένου Καρδιολόγου από την Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Πρέβεζας στο Νοσοκομείο Λευκάδας.
Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής:
Στο Νοσοκομείο της Λευκάδας υπηρετούσε ειδικευμένη Καρδιολόγος γιατρός η οποία απεχώρησε για να ασκήσει ιδιωτικά την ιατρική.
Αντί λοιπόν το Υπουργείο Υγείας να δαπανήσει κάποια χρήματα και να φροντίσει να καλύψει τη θέση , έστω αρχικά με επικουρικό Καρδιολόγο γιατρό και αμέσως μετά να προκυρήξει τη θέση για μόνιμη κάλυψή της , σχεδιάζει με Υπουργική απόφαση να μετακινήσει Καρδιολόγο γιατρό του Νοσοκομείου Πρέβεζας στο Νοσοκομείο Λευκάδας , προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα και αδυνατίζοντας τη λειτουργία της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πρέβεζας.Μιας κλινικής που αποδεδειγμένα έχει προσφέρει πάρα πολλά στους κατοίκους του Νομού μας και όχι μόνο.
Έτσι εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει τους εναπομείναντες δυο Επιμελητές Καρδιολόγους του Νοσοκομείου Πρέβεζας να εφημερεύουν εξουθενωτικά 15 μέρες το μήνα ο καθένας (!) με ότι αυτό σημαίνει για τη ίδια την υγεία τους αλλά και για τους ασθενείς.
Επισημαίνουμε ότι κάτι ανάλογο είχε κάνει το Υπουργείο Υγείας και πριν από λίγα χρόνια.
Εμείς καλούμε όλους τους φορείς της Υγείας του Νομού μας, αλλά και όλους τους φορείς της πόλης, όλους τους εργαζόμενους της Πρέβεζας να βρίσκονται σε εγρήγορση και να μην επιτρέψουν να ευοδωθούν τέτοια σχέδια.
Να αγωνιστούν μαζί με τους εργαζόμενους και τους φορείς της Λευκάδας ώστε να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την κάλυψη όλων αναγκαίων θέσεων σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας μας και βέβαια και στα Νοσοκομεία Πρέβεζας και Λευκάδας.

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Αγ.Νικολάου στο Λασήθι Κρήτης.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΙΑΤΡΩΝ
Γ. Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ 07-07-2008
Ε Π Ε Ι Γ Ο Ν
ΠΡΟΣ :
· ΔΙΟΙΚΗΤΗ Γ.Ν.ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΚΟΙΝ/ΣΗ:
· Δ/ΤΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
· ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΘΕΜΑ : ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ

Κε Διοικητά,
Όπως πληροφορηθήκαμε, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι οι εφημερίες μαζί με το τακτικό πρωινό ωράριο εργασίας δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν κατά μέσο όρο τις 48 ώρες εβδομαδιαίως για τους ειδικευμένους και τις 56 για τους ειδικευόμενους νοσοκομειακούς γιατρούς. Σε άλλη περίπτωση, δεν θα εγκρίνονται τα εντάλματα πληρωμής από τον μήνα Ιούλιο 2008. Δεδομένου ότι ήδη άρχισαν να υλοποιούνται τα προγράμματα εφημερίας Ιουλίου που έχετε προεγκρίνει ζητάμε άμεσα και γραπτώς :
1. να μας απαντήσετε εαν τα προγράμματα αυτά πληρούν τους όρους της νομιμότητας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου
2. να εγγυηθείτε την πληρωμή των εφημεριών που θα πραγματοποιηθούν πέραν των 48 ή 56 ωρών συνολικά εβδομαδιαίως.
3. τη χορήγηση ημέρας ανάπαυσης (ρεπό) μετά από ενεργή εφημερία.
Μετά και το σχετικό έγγραφο που απέστειλε το ΥΥΚΑ υπογραφόμενο από την κ. Παναγοπούλου, θεωρούμε ότι δημιουργείται σύγχυση στη Διοίκηση. Γι' αυτό θεωρούμε απαραίτητη την επικοινωνία της Διοίκησης με τους κατά τόπους Επιτρόπους προκειμένου να διευκρινιστεί η νομιμότητα του προγράμματος εφημερίας από τον Ιούλιο 2008 και εξής.

Σας δηλώνουμε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν θα πραγματοποιούν εφημερίες χωρίς να αμείβονται. Σε περίπτωση που θα εξαναγκαστούν σε πραγματοποίηση εφημεριών πέραν των νομίμων ορίων, σας καθιστούμε υπεύθυνους για πιθανά ιατρικά λάθη που μπορούν να συμβούν ή για προβλήματα υγείας των γιατρών που μπορεί να προκύψουν λόγω παρατεταμένης και εξαντλητικής εργασίας.
Επί πλέον δηλώνουμε ότι θα κάνουμε χρήση κάθε ένδικου μέτρου προασπίζοντας το δικαίωμα μας για εργασία πλήρως αποζημιωμένη και στα πλαίσια των ανθρώπινων αντοχών. Εκ μέρους της Γενικής Συνέλευσης.

Η Τριμελής Επιτροπή

Ενεργοποίηση λόγω καύσωνα του σχεδίου "Περσέας" σε όλα τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα και τις Μονάδες Πρόνοιας της χώρας.

Στο πλαίσιο εμφάνισης υψηλών θερμοκρασιών, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΜΥ και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τις 8 και 9 Ιουλίου, το Υπουργείο Υγείας θέτει σε κατάσταση ετοιμότητας το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ) και εφαρμόζει το επιχειρησιακό Σχέδιο «ΠΕΡΣΕΑΣ» σε όλα τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα και τις Μονάδες Πρόνοιας της χώρας.

Σάββατο 5 Ιουλίου 2008

Το Νοσοκομείο Πρέβεζας εκπέμπει SOS.





Ισως την πιο δύσκολη περίοδο της 35χρονης σύγχρονης παρουσίας του περνάει το Νοσοκομείο Πρέβεζας.
Εν μέσω θερινής περιόδου, τα από χρόνια συσσωρευμένα προβλήματα υποστελέχωσής του, συνδυαζόμενα με τις συνεχείς αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης ικανού αριθμού εργαζομένων, ιδιαίτερα απο τη νοσηλευτική υπηρεσία του Νοσοκομείου, αλλά και τα προβλήματα υπερεντατικοποίησης της εργασίας των υπολοίπων εργαζομένων, που προκύπτουν λόγω μη πρόβλεψης και μη χρηματοδότησης από την κυβέρνηση για αντικατάσταση των αποχωρούντων, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα που είναι ζήτημα ημερών να εκραγεί!
Η αγανάκτηση των εργαζομένων μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.
Εργαζόμενοι εργάζονται για πολλές ημέρες χωρίς ρεπό και τελικά το μόνο που τους δίδεται είναι μόνο μια ημέρα ανάπαυσης μετά από νυχτερινή υπηρεσία, σε άλλους διαμηνύεται ότι δεν θα πάρουν την άδειά τους το καλοκαίρι ,σε άλλους πάλι τίθεται το δίλλημα ή δουλεύετε χωρίς ρεπό ή με ένα ρεπό τη βδομάδα ή αλλιώς δεν πέρνετε άδεια.
Μέσα σε τέτοιες συνθήκες η εκδήλωση σοβαρών προβλημάτων υγείας από τους εργαζόμενους είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη.
Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το Νοσοκομείο και τα διάφορα τμήματά του οδηγούνται μέσα στο καλοκαίρι σε λειτουργική κατάρρευση.
Θεωρούμε ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου Πρέβεζας πρέπει να πάρει άμεσα και μέσα στις προσεχείς ημέρες πρακτικά μέτρα ενίσχυσης της στελέχωσης των διαφόρων τμημάτων του Νοσοκομείου ώστε να δοθούν τα οφειλόμενα ρεπό στους εργαζόμενους και οι καλοκαιρινές τους άδειες, διότι διαφορετικά θα χρεωθεί καθ ολοκληρίαν αυτά που έρχονται...
ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΡΑ . ΟΧΙ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ.