Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

Τρίζει η καρέκλα και του Διοικητή του Νοσοκομείου Λαμίας.

Μετά την ομαδική "καρατόμηση" των Διοικητών των Νοσοκομείων Πρέβεζας, Καρδίτσας,
Θήβας, Μολάων και του Αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου "Ἁμαλία Φλέμιγκ",μάλλον τρίζει και η καρέκλα του Διοικητή του Νοσοκομείου Λαμίας.
Διαβάστε εδώ σχετική δημοσίευση του Ιστολογίου LamiaNews.

Για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Φίλες και Φίλοι.
Μπροστά στην Εργατική Πρωτομαγιά ίσως είναι σήμερα απαραίτητο να αναλογιστούμε και εμείς σαν Υγειονομικοί την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και τη θέση μας μέσα σε αυτό.
Τι έχουμε λοιπόν;
Έχουμε ένα σύστημα που με τον τρόπο του επιβραβεύει την κομπίνα, την αρπαχτή, το ραγιαδισμό, το βόλεμα και τιμωρεί την αξιοσύνη, την υπευθυνότητα, την τιμιότητα, την αξιοπρέπεια.
Έχουμε ένα σύστημα που ενώ υποτίθεται ότι φτιάχτηκε για το λαό μας, έχει καταντήσει μαρτύριο για αυτούς που επιζητούν τη βοήθειά του και ιδιαίτερα για τους «κολασμένους» τούτης της χώρας.
Έχουμε ένα σύστημα που ενώ παράγει κάθε χρόνο χιλιάδες λειτουργούς της Υγείας (γιατρούς, νοσηλευτές, εργαστηριακούς ), τους ετοιμάζει για τον σύγχρονο καιάδα της ανεργίας , της υποαπασχόλησης, της μιζέριας και της απελπισίας.
Έχουμε ένα σύστημα που έχει γίνει πειραματικό εργαστήρι εφαρμογής των περιβόητων «νέων εργασιακών σχέσεων» του πιο απάνθρωπου καπιταλισμού, του καπιταλισμού της εποχής μας.
Έχουμε ένα σύστημα που βαθμιαία παραδίδεται στα αρπακτικά του ιδιωτικού επιχειρηματικού κεφαλαίου, που έχουν οσμιστεί τα τεράστια κέρδη που μπορούν να αποκομίσουν από την ανθρώπινη ανημπόρια, τον ανθρώπινο πόνο.
Έχουμε ένα σύστημα που διαρκώς όλο και περισσότερο έχει σαν στόχο όχι την περίθαλψη και την φροντίδα αυτή καθαυτή των πολιτών, αλλά την τσέπη τους και τα ασφαλιστικά τους ταμεία.
Έχουμε ένα σύστημα που έχει καταντήσει πεδίο βολής για την άσκηση των πιράνχας της καπιταλιστικής μας οικονομίας.
Έχουμε ένα σύστημα Υγείας που συνειδητά πλέον υποχρηματοδοτείται αλλά και κακοποιείται βάναυσα από τα διαρκή πειράματα με τους μαθητευόμενους μάγους, κομματικούς εγκαθέτους, τα σύγχρονα τρωκτικά, τους αποκαλούμενους και managers.
Έχουμε ένα σύστημα που χρόνια τώρα συνειδητά υποστελεχώνεται .

Και μέσα σε αυτό το σύστημα Υγείας υπάρχουμε και εμείς.
Γιατροί, Νοσηλευτές, Εργαστηριακοί, Διοικητικοί, Τεχνικοί που παλεύουμε, μέσα σε αντίξοες και πολλές φορές απάνθρωπες συνθήκες, να το κρατήσουμε «ζωντανό» και «φιλάνθρωπο» και δεν ζητάμε τίποτα άλλο παρά να ζήσουμε, εμείς και οι οικογένειές μας, με αξιοπρέπεια.
Δε ζητάμε τίποτα άλλο παρά να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε αυτά που διδαχτήκαμε και ονειρευτήκαμε στα μαθητικά και πανεπιστημιακά θρανία. Να βοηθήσουμε απλόχερα και ανιδιοτελώς το κάθε συνάνθρωπό μας που προσεγγίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Υπάρχουμε και εμείς που αντιπαλεύουμε αυτούς που προσπαθούν να τσακίσουν κάθε ασφαλιστικό, εργασιακό, συνταξιοδοτικό και τελικά κάθε ανθρώπινο δικαίωμά μας.

Τελικά εδώ που έφτασαν τα πράγματα το δίλλημα είναι :
Ή αντιστεκόμαστε, δυναμώνουνε, διευρύνουμε τον αγώνα μας μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους αυτής της χώρας για την ανατροπή αυτής της κατάστασης ή υποτασσόμαστε στην επευλαύνουσα βαρβαρότητα.
ΥΓ: Αφιερωμένο σε όλες και όλους τις συναδέλφισσες και συναδέλφους, που, με προσωπικές θυσίες και με τον δικό τους τρόπο , κρατούν τη ελπίδα ζωντανή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Δευτέρα 28 Απριλίου 2008

Νοσηλευτές και γιατροί… χωρίς σύνορα.

Τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια του αναπτυσσομένου νέου παγκόσμιου μεταναστευτικού ρεύματος παρατηρείται και μια κινητικότητα των εργαζομένων στο τομέα υγείας.
Ο τομέας υγείας, ως προς την οικονομική πλευρά του, είναι κατεξοχήν τομέας έντασης εργασίας που απαιτεί έμπειρο και υψηλής εξειδίκευσης προσωπικό
Η ιδιαιτερότητα λοιπόν του υγειονομικού αυτού μεταναστευτικού ρεύματος βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν το αποτελούν τα πιο φτωχά και απελπισμένα τμήματα των κοινωνιών αλλά συνήθως πρόκειται για ανθρώπους που τόσο οι ίδιοι και οι οικογένειές τους ,όσο και η κοινωνία στην οποία γεννήθηκαν έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για την εκπαίδευσή τους και ταυτόχρονα αποτελούν μια μεγάλη απώλεια επιστημονικού δυναμικού (Brain Drain) για τη χώρα καταγωγής τους.
Η οικονομική κρίση, οι χαμηλοί μισθοί, η γενικότερη ανασφάλεια(επαγγελματική, επιστημονική) ,ο ιατρικός πληθωρισμός, η υποαπασχόληση, ο μεγάλος χρόνος αναμονής για ειδικότητα, η ανυπαρξία οράματος και απτών αποτελεσμάτων στο σύστημα υγείας, η κατάρρευση του συστήματος υγείας οδηγούν χιλιάδες επαγγελματίες υγείας στην αναζήτηση μιας καλύτερης και ποιοτικότερης ζωής σε άλλη πατρίδα
Στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)υπάρχουν πάνω από 1,3 εκατομμύρια αλλοδαποί επαγγελματίες υγείας.
Το 47% των αλλοδαπών γιατρών και το 47% των αλλοδαπών νοσηλευτών των χωρών του ΟΟΣΑ κατοικεί στις ΗΠΑ.(δείτε σχετική γραφική παράσταση)
Ενώ το 39% των αλλοδαπών γιατρών των χωρών του ΟΟΣΑ και το 35% των αλλοδαπών νοσηλευτών κατοικεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 25(ΕΕ-25).
Ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες η Μεγάλη Βρετανία απασχολεί το 12% των αλλοδαπών γιατρών των χωρών του ΟΟΣΑ και το 11% των αλλοδαπών νοσηλευτών των χωρών του ΟΟΣΑ.
Κύρια περιοχή καταγωγής αυτών των επαγγελματιών υγείας είναι οι χώρες της Ασίας που δεν ανήκουν στον ΟΟΣΑ, παρέχοντας(σύμφωνα με δεδομένα του 2000) πάνω από 163.000 γιατρούς και 189.000 νοσηλευτές.
Η Ινδία είναι η κύρια πηγή γιατρών
για τις χώρες του ΟΟΣΑ και οι Φιλιππίνες κύρια χώρα προέλευσης νοσηλευτών.
Η Λατινική Αμερική είναι κύρια πηγή αλλοδαπών επαγγελματιών υγείας για την Ισπανία(55% των αλλοδαπών γιατρών και 41% των αλλοδαπών νοσηλευτών)
Στην Ελλάδα(χώρα με πληθωρισμό γιατρών σε σχέση με άλλες χώρες—24.300 το 1990 και 55.580 το έτος 2005) το ποσοστό των μεταναστών ιατρών ανέρχεται στο 2,54% του συνολικού αριθμού των ιατρών και το μεγαλύτερο τμήμα τους εργάζεται στην περιοχή της πρωτεύουσας. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αλλοδαπών γιατρών προέρχεται από τις Ανατολικές Χώρες, ενώ ακολουθούν οι Τρίτες Χώρες και μετά με ποσοστό 26,2% αλλοδαποί από χώρες μέλη της Ε.Ε.
Επίσης χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένα τεκμηριωμένα στοιχεία οι Έλληνες γιατροί μετανάστες είναι ένα σημαντικό ποσοστό σε σχέση με γιατρούς μετανάστες άλλων χωρών της Ε.Ε. Κύρια κατευθύνονται προς Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και λιγότεροι προς άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και προς Σκανδιναβικές Χώρες.
Επίσης σε μια έρευνα που έγινε στην Ελλάδα σε δείγμα 591 φοιτητών της Ιατρικής σε 4 από τις 7 Ιατρικές Σχολές, το 70,3% αυτών , απελπισμένοι από την κατάσταση στο τομέα απόκτησης της Ιατρικής Ειδικότητας ,θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο να αποκτήσουν ειδικότητα στο εξωτερικό.
Δείτε δυο πολύ καλές μελέτες σχετικά με το θέμα .Η μία είναι του Νίκου Κεραμάρη με τίτλο "Μετανάστευση επιστημονικού δυναμικού" και η άλλη είναι μια συλλογική εργασία με τίτλο "Μετανάστευση ιατρών προς την Ελλάδα".
Δείτε επίσης εδώ ,σε περίληψη , την άποψη του ΟΟΣΑ με θέμα: "Προοπτικές της διεθνούς μετανάστευσης-Διαρροή ιατρικού δυναμικού: μύθοι και πραγματικότητα".

Τρίτη 22 Απριλίου 2008

Οι αυξήσεις που γίνονται… μειώσεις!

Είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενη δημοσίευσή μας για τις πενιχρές μικτές αυξήσεις που θα υπάρξουν στους βασικούς μισθούς των εργαζομένων στα νοσοκομεία.(διαβάστε εδώ και εδώ).
Είχαμε επίσης επισημάνει ότι ένα σημαντικό τμήμα αυτών των πενιχρότατων αυξήσεων βασίζεται στην ενσωμάτωση μέρους (το ένα τρίτο) του επιδόματος-κινήτρου απόδοσης στο βασικό μισθό. Στόχος μάλιστα της κυβέρνησης είναι σταδιακά το 2009 και το 2010 να ενσωματώσει όλο το κίνητρο απόδοσης στο βασικό μισθό.
Τώρα ήλθε η ώρα να δούμε πώς μια, έστω, πενιχρή μικτή αύξηση στο βασικό μισθό μετατρέπεται στην πράξη,όταν αρχίσουν οι κρατήσεις, σε πραγματική μείωση των αποδοχών!
Είναι γνωστό ότι το κίνητρο απόδοσης, σαν επίδομα, έχει μόνο κρατήσεις 1% υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων(ΜΤΠΥ).
Όταν όμως ενσωματωθεί στο βασικό μισθό οι κρατήσεις που γίνονται σε αυτό το τμήμα του επιδόματος που ενσωματώνεται στο βασικό μισθό θα είναι ίδιες με τις κρατήσεις που γίνονται στο υπόλοιπο τμήμα του βασικού μισθού δηλ.20,22%!
(Κρατήσεις για ΜΤΠΥ, για ΤΕΑΔΥ, για Κύρια Σύνταξη, για Υγειονομική Περίθαλψη).
Δηλαδή ενώ πριν στους εργαζόμενους γίνονταν κρατήσεις μόνο 1% στο κίνητρο απόδοσης(σαν επίδομα) , τώρα με την σταδιακή ενσωμάτωσή του στο βασικό μισθό θα έχουμε 19,22% επί πλέον κρατήσεις.
Σύμφωνα μάλιστα με υπολογισμούς η συνολική ετήσια απώλεια για έναν εργαζόμενο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) το 2010, όταν το κίνητρο απόδοσης θα έχει πλήρως ενσωματωθεί στο βασικό μισθό, θα είναι 57,96 ευρώ μόνο από αυτή την αλχημεία της κυβέρνησης, χωρίς να υπολογίζουμε την υστέρηση των μισθών σε σχέση με τον πραγματικό πληθωρισμό και τιμάριθμο!
Να γιατί μιλάμε για αθλιότητες, αλχημείες και δημιουργική λογιστική.
Η μόνη δύναμη που μπορεί πλέον να τους σταματήσει και να ανοίξει δρόμο στην ελπίδα, είναι ένα ρωμαλέο, ανεξάρτητο από την αστική πολιτική, ενωτικό κίνημα των εργαζομένων.
Πέρα λοιπόν από τις ευχές μας προσωπικά σε σας και στις οικογένειές σας για τούτες τις μέρες, ευχόμαστε Καλή Ανάσταση του Κινήματος των Εργαζομένων.
Για να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα.

Πέμπτη 17 Απριλίου 2008

Ανέστειλαν την επίσχεση εργασίας οι γιατροί του Νοσοκομείου Πρέβεζας.

Μετά την καταβολή και των εφημεριών του Φεβρουαρίου 2008 , η γενική συνέλευση των γιατρών του Νοσοκομείου Πρέβεζας αποφάσισε την αναστολή των επισχέσεων εργασίας.
Ταυτόχρονα βρίσκονται σε ετοιμότητα, για την από εδώ και πέρα υλοποίηση των εφημεριών στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, θεωρώντας ότι τα ζητήματα του ωραρίου εργασίας, των συνθηκών εργασίας, το μισθολογικό, αλλά και των μεγάλων ελλείψεων στελέχωσης του Νοσοκομείου της Πρέβεζας και των Κέντρων Υγείας παραμένουν ανοικτά.
Θα βρεθούν σε συντονισμό με όλο το υπόλοιπο υγειονομικό κίνημα μπροστά στις νέες κινητοποιήσεις που έρχονται.

Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

Μελετούν τροποποίηση των προγραμμάτων stage.

Είναι γνωστό ότι ένα αρκετά σημαντικό τμήμα εργαζομένων στα νοσοκομεία βρίσκεται υπό την ομηρία των περιβόητων προγραμμάτων ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης εργασίας, των προγραμμάτων stage.
Σε προηγούμενη δημοσίευσή μας (διαβάστε εδώ) είχαμε αναφερθεί σε αυτά τα προγράμματα και επισημάναμε ότι τα προγράμματα αυτά όπως και κάθε μορφή ανασφάλιστης και ελαστικής εργασίας πρέπει να καταργηθούν.
Αντί αυτού η κυβέρνηση φαίνεται πως συζητά την μερική αναμόρφωση(διαβάστε εδώ από το διαδικτυακό τόπο της ΕΡΤ) αυτών των προγραμμάτων με δραστικό περιορισμό της διάρκειάς τους (σήμερα είναι γύρω στους 18μήνες) και παροχή ασφαλιστικής κάλυψης των υπαγομένων σε αυτά.

Τρίτη 15 Απριλίου 2008

Ποιες θέσεις ζητά να καλυφθούν με μετατάξεις το Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Το Νοσοκομείο Πρέβεζας έδωσε στη δημοσιότητα τις θέσεις που ζητά να καλυφθούν με μετατάξεις και σύμφωνα με τα άρθρα 71,73,74 του νόμου 3528/07 (Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας).
Τις θέσεις που θα καλυφθούν με μετάταξη μπορείτε να τις δείτε εδώ.
Άντε παιδιά ...μην το σκέφτεστε .΄Οσες και όσοι πιστοί προσέλθετε ! Ανάγκη έχουμε!!!
Είναι και ωραία η Πρέβεζα!
Αιτήσεις στο Νοσοκομείο Πρέβεζας μέχρι 21/5/08.
Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2682046300-302.

Προκύρηξη θέσεων προσωπικού στο Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Το Νοσοκομείο Πρέβεζας προκηρύσσει τη πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (8μήνες) συνολικού αριθμού 5 ατόμων :
  • Τριών (3) ατόμων για το Νοσοκομείο Πρέβεζας.
  • Ενός (1) ατόμου για το Κ.Υ.Καναλακίου.
  • Ενός (1) ατόμου για το Κέντρο Υγείας Πάργας.
Συγκεκριμένα για το Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας οι θέσεις είναι:
  • Μία(1) θέση ΤΕ Ραδιολογίας Ακτινολογίας και σε έλλειψη ,μία (1) θέση ΔΕ Χειριστών Ιατρικών Συσκευών.
  • Μία (1) θέση ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων και σε έλλειψη μία (1) θέση ΔΕ Παρασκευαστών.
Για το Νοσοκομείο Πρέβεζας και Κέντρο Υγείας Καναλακίου :
  • Mια (1) θέση ΤΕ Νοσηλευτικής και σε έλλειψη μία (1) θέση ΔΕ Νοσηλευτικής
Για το Κέντρο Υγείας Καναλακίου :
  • Μία (1) θέση ΤΕ Νοσηλευτικής και σε έλλειψη μία(1) θέση ΔΕ Νοσηλευτικής.
Για το Κέντρο Υγείας Πάργας:
  • Μία (1) θέση ΔΕ Πληρωμάτων ασθενοφόρων-ΔΕ Οδηγών ασθενοφόρων.
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων αρχίζει την 16/4/08 και λήγει την 2/5/2008.
Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2682046301 και 2682046300

Ταυτόχρονα το Νοσοκομείο επαναπροκηρύσσει την πλήρωση των παρακάτω θέσεων επί θητεία του κλάδου Ιατρών ΕΣΥ με ειδικότητα και βαθμό ως εξής:
  • Μία (1) θέση Επιμ. Β΄Παθολογίας.
  • Μία (1) θέση Επιμ. Β΄Ψυχιατρικής.
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων από 18/4/2008 έως 7/5/2008
Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2682046302

Συζήτηση στη Βουλή για τις απλήρωτες εφημερίες των γιατρών και τα ωράρια εργασίας.

Με αφορμή επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του ΚΚΕ κ. Λιάνας Κανέλλη, παραθέτουμε το διάλογο που έγινε στη Βουλή χθες (14-04-08), από τα πρακτικά της Βουλής.

Θα συζητηθεί τώρα η με αριθμό 824/8-4-2008 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κυρίας Λιάνας Κανέλλη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την καταβολή των δεδουλευμένων των γιατρών των νοσοκομείων της χώρα μας.
Η επίκαιρη ερώτηση της κυρίας Κανέλλη έχει ως εξής:
«Σε πολύμορφες κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει οι γιατροί των περισσοτέρων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών του Δεκεμβρίου του 2007, καθώς και των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2008, που τους οφείλουν τα νοσοκομεία, αλλά και την καταβολή των πραγματικών εφημεριών που πραγματοποίησαν οι γιατροί για την κάλυψη των αναγκών ασφαλούς εφημερίας και οι οποίες «κόπηκαν» αυθαίρετα, επειδή ξεπέρασαν το πλαφόν. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Αττικόν», «Ερυθρός Σταυρός», «Αγλαΐα Κυριακού» στην Αθήνα, τα Νοσοκομεία της Κρήτης, το νοσοκομείο Φλώρινας, το νοσοκομείο Βόλου, το «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» στη Θεσσαλονίκη, που είναι ένα μικρό δείγμα των νοσοκομείων της χώρας όπου οι γιατροί κινητοποιούνται.
Τα παραπάνω προβλήματα αποτελούν έκφραση της πολιτικής που εφαρμόζεται χρόνια τώρα από όλες τις κυβερνήσεις για την υποβάθμιση του δημόσιου τομέα υγείας και τη συκοφάντησή του για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της υγείας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός: Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την άμεση καταβολή στους γιατρούς των νοσοκομείων της χώρας των δεδουλευμένων εφημεριών και αυτών που περικόπηκαν γιατί ξεπέρασαν το πλαφόν;».
Στην επίκαιρη ερώτηση της κυρίας Κανέλλη θα απαντήσει ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο κ. Παπαγεωργίου.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Πράγματι, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια αναστάτωση στα νοσοκομεία της χώρας -νομίζω πώς αυτήν τη στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει τέτοιο θέμα- και ήταν αποτέλεσμα κινητοποιήσεων των γιατρών, με αφορμή το γεγονός ότι δεν πληρώθηκαν το Δεκέμβριο μήνα, ένα γεγονός που συμβαίνει συνήθως στο κλείσιμο του χρόνου, καθώς τις περισσότερες χρονιές ο Δεκέμβριος πληρώνεται με μια καθυστέρηση, αλλά κυρίως γιατί δεν πληρώθηκαν τις εφημερίες από τον Ιανουάριο και μετά.
Εδώ χρειάζεται μια αναδρομή στο όλο θέμα των εφημεριών των γιατρών, το οποίο ξεκινά από την Κοινοτική Οδηγία 104/93, όπου καθορίζονται τα ανώτερα επιτρεπτά όρια εργασίας των γιατρών στα νοσοκομεία. Και αυτό έρχεται με καθυστέρηση έξι χρόνων να ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία με το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο εκδίδεται το 1999.
Επειδή η αρχική Οδηγία δεν περιελάμβανε τους ειδικευόμενους γιατρούς και κάποια άλλα θέματα, έρχεται μια δεύτερη Κοινοτική Οδηγία το 2000, που περιλαμβάνει και τους ειδικευόμενους γιατρούς και αναφέρεται και σε κάποια άλλα θέματα λειτουργίας των νοσοκομείων και του ωραρίου των γιατρών. Και πάλι με μεγάλη καθυστέρηση η Κοινοτική Οδηγία ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο.
Ενώ ήταν ορατά τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν όλα αυτά τα χρόνια από το 1993 και μετά, δεν καταβάλαμε μια προσπάθεια, έτσι ώστε να οργανωθούμε καλύτερα και να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε την πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού, κυρίως, προσωπικού και όχι μόνο για τα νοσοκομεία. Δεν έγινε τίποτα απολύτως, με αποτέλεσμα να φθάσουμε λίγο καιρό πριν από την υποχρέωσή μας να εφαρμόσουμε αυτήν την Κοινοτική Οδηγία -η οποία εν τω μεταξύ είχε ενσωματωθεί το δίκαιό μας- να είμαστε πλέον ανοχύρωτοι και να μη μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας.

Επειδή όλα αυτά δεν έγιναν, από πολύ νωρίς η χώρα μας, από το 2005 και μετά, αναπτύσσει μια πρωτοβουλία και δραστηριοποιείται και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες –σημειωτέον ότι μόνο τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες αυτήν τη στιγμή εφαρμόζουν την κοινοτική νομοθεσία- έτσι ώστε να μπορέσουμε να βρούμε τρόπους με τους οποίους καλύτερα θα ανταποκριθούμε. Αναφέρω την πρωτοβουλία που πάρθηκε επί Φιλανδικής προεδρίας στο Συμβούλιο των Υπουργών Απασχόλησης ώστε να υπάρξει διαφορετικός χαρακτηρισμός και υπολογισμός των εφημεριών ετοιμότητας με τις ενεργείς εφημερίες αλλά κυρίως στη συνέχεια η πρωτοβουλία η οποία είχε αποτέλεσμα είναι η δυνατότητα που μας δίνεται εάν προχωρήσουμε στη σύναψη συλλογικής κλαδικής σύμβασης, τότε μπορούμε να έχουμε και παρεκκλίσεις από τις κοινοτικές οδηγίες πάντα, σε σύμφωνη γνώμη, αφού θα είναι αποτέλεσμα κλαδικής συμφωνίας, με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.
Αυτό απαιτούσε χρόνο, ώστε ο διάλογος με τους νοσοκομειακούς γιατρούς να είναι ειλικρινής και σε όλες τις λεπτομέρειές του και αυτό κάναμε. Αυτή τη στιγμή δε που συζητάμε είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε αυτήν την κλαδική συλλογική σύμβαση, έτσι ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τα προβλήματα. Αυτή περιλαμβάνει κάποια μέτρα τα οποία στη δευτερολογία μου θα αναπτύξω, όπως επίσης και άλλες εξηγήσεις για την κυρία συνάδελφο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει η κυρία Λιάνα Κανέλλη.
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Κύριε Υπουργέ, θα μιλήσουμε κάποια μέρα επί της ουσίας, να μη χρησιμοποιούμε αυτήν την Αίθουσα για διευκρινίσεις οι οποίες αφήνουν τα πράγματα αδιευκρίνιστα; Συχωράτε μου που το λέω, αλλά μου λέτε ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει τελειώσει το ζήτημα. Δηλαδή, έχετε πληρώσει αυτήν τη στιγμή τις εφημερίες τεσσάρων μηνών;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Μάλιστα.
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Τις έχετε πληρώσει. Έρχεται καθυστερημένα δηλαδή αυτό που συζητάμε εμείς εδώ. Έχουν πληρωθεί οι γιατροί. Ε, εγώ δεν είμαι καθόλου βέβαιη. Λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά δεν είμαι καθόλου βέβαιη και ξέρω ότι το χαρτί σας για να πληρωθούν οι εφημερίες έφυγε με αίτημα να δοθούν περισσότερα χρήματα στις περιφέρειες από το Υπουργείο στις 22 Μαρτίου και 7 Απριλίου την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ήταν ο κόσμος στο δρόμο. Σήμερα, έχουμε14 του μηνός και χρειάστηκε να εκταμιεύσετε χρήματα, που σημαίνει ότι δεν είχατε προβλέψει τίποτα και τα πήγατε στις περιφέρειες.
Θέλετε να μιλήσουμε για την ουσία; Έχω μαζί μου -και μπορώ να σας το καταθέσω ανά πάσα στιγμή θέλετε- το χαρτί που λέει ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο που ελέγχει τις εφημερίες στην Πάτρα, γιατί σας άκουγα που μιλούσατε πριν για την Πάτρα, ζητούσε από τους εργαζόμενους για να πληρωθούν τις εφημερίδες να πάνε να υπογράψουν χαρτί, ατομικό χαρτί, για να πάρουν τα δεδουλευμένα. Η οδηγία ενσωματώνει τις ατομικές συμβάσεις. Και φωνάζει το ΠΑΜΕ, φωνάζουν κάποιοι συνδικαλιστές. Υπάρχουν και συνδικαλιστές, όπως του Συνασπισμού, που είναι υπέρ του να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις. Και έρχεστε εδώ στη Βουλή και μου λέτε για συλλογικές συμβάσεις; Αφού τους βάλατε τυράκι για να μπούνε στη φάκα. Τους λέγατε, έλα να υπογράψεις…Το Ελεγκτικό Συνέδριο το έλεγε, δεν το έλεγα εγώ. Δεν έπαθε παράκρουση το Κομμουνιστικό Κόμμα, ούτε μοιράζει λεφτά.
Έπειτα, επί της ουσίας, όταν ζητάτε από τους ανθρώπους να δουλεύουν με το ρυθμό που δουλεύουν, καλό είναι να μάθει ο ελληνικός λαός ότι ο γιατρός με δώδεκα χρόνια προϋπηρεσία παίρνει 980 ευρώ και κάνει δεκατέσσερις εικοσιτετράωρες υπερωρίες το μήνα. Γιατί εγώ το να έρθω εδώ και να σας λέω πράγματα που δεν στέκουν και να βγω έξω να βρω κάποιο γιατρό και να μου πετάξει στα μούτρα ότι δε είμαι ακριβής, δεν το κάνω. Δεκατέσσερις εφημερίες το μήνα με 980 ευρώ σε ένα κράτος που αφαιρεί και εκπίπτει της φορολογίας ετήσιο συμβόλαιο οποιουδήποτε πολίτη 12.000 ευρώ το χρόνο για να πάει σε ινστιτούτο αδυνατίσματος. Σ’ αυτό το κράτος ζούμε. Όποιος πάει στο Body Line, έχει 12.000 ευρώ το χρόνο έκπτωση φορολογική και πάει σε νοσοκομείο να πάρει ιατρικές υπηρεσίες από γιατρό με δεκατέσσερις εφημερίες μέχρι ογδόντα ώρες την εβδομάδα!
Σκεφθείτε τα λαϊκά στρώματα που πάνε στα δημόσια νοσοκομεία και έχουν μπροστά τους γιατρό με ογδόντα ώρες εφημερία και 980 ευρώ μισθό. Σε ποιες ατομικές συμβάσεις θα πάτε, σε ποιες συλλογικές συμβάσεις; Θα σας φέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα –και τελειώνω εδώ- και δώστε μου μετά όποια εξήγηση θέλετε.
‘Όταν έγιναν οι κινητοποιήσεις στον «Ευαγγελισμό» υπήρχε η απόδειξη και ήρθα και σας έφεραν τα χαρτιά για χίλιες πεντακόσιες οργανικές θέσεις διαφόρων τμημάτων. Ήταν για πεντακόσιες νοσηλεύτριες και χίλια δύο άλλα. Είχε πει το Υπουργείο, εμείς θα τα κάνουμε όλα. Λοιπόν, από τις εκατόν πενήντα πέντε θέσεις, νοσηλευτών και νοσηλευτριών που έλλειπαν, είχατε στείλει από τότε που το υποσχεθήκατε μέχρι τώρα είκοσι τρεις. Μέχρι να στείλετε τους είκοσι τρεις νοσηλευτές, είχαν συνταξιοδοτηθεί, ή φύγει με λήξη συμβάσεως, είκοσι οκτώ!

Αυτό είναι αντιμετώπιση του προβλήματος; Στείλατε είκοσι τρεις, συνταξιοδοτούνται είκοσι οκτώ και φεύγουν; Είμαστε δηλαδή, μείον πέντε, με το οργανόγραμμα να ζητάει εκατόν πενήντα πέντε και χίλιες πεντακόσιες οργανικές θέσεις; Γι’ αυτό πάτε στις εφημερίες; Γι’ αυτό δεν εφαρμόζετε ακόμα και το μικρότερο αριθμό υπερωριών για να μην φθάνουμε στην εξάντληση; Χωρίς προσλήψεις, χωρίς προσωπικό καινούργιο, χωρίς ενσωμάτωση επί της ουσίας των εφημεριών, των μικρότερων δυνατών και επιστημονικών στο μισθό και χωρίς αυτά να τα φορολογείτε με 980, δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα.
Και βεβαίως οι κινητοποιήσεις, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα συνεχιστούν, γιατί τα προβλήματα του νοσοκομείου θα τα πληρώνει ο καθένας που θα είναι εκεί. Κοιτάξτε, για να ελέγξεις μια καρδιά θέλεις Θάλειο, για να ελέγξεις μια πολιτική στην υγεία, θέλεις θέλιο, βουλήσιο και όπως αλλιώς θέλετε και την πολιτική βούληση δεν την έχετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Εγώ, πάντως, θέλω να σας πω ότι την έχουμε την πολιτική βούληση και τη δυνατότητα. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι από τις λίγες φορές, όπου διαπιστώνω ότι είστε ανενημέρωτη. Διότι, η μη πληρωμή των εφημεριών των γιατρών οφείλεται -το ξανατόνισα- σε έναν «υπερβάλλοντα» ζήλο κάποιων παρέδρων, οι οποίοι δεν ξέρω τι σκοπιμότητες εξυπηρετούσαν και δεν θέλω να τις ονομάσω, αλλά δημιούργησαν ένα πρόβλημα. Όταν αντελήφθησαν ότι δεν μπορούν να συνεχίζουν, προχώρησαν στην υπογραφή των ενταλμάτων και σήμερα τρεις μόνο πάρεδροι Ηράκλειο, Ηλεία και Κορινθία δεν έχουν υπογράψει. Και φροντίσαμε γι’ αυτά, να δοθεί εντολή στις διοικήσεις των νοσοκομείων από τα αποθεματικά των νοσοκομείων και μετά θα τους επιχορηγήσουμε εμείς να πληρωθούν και ήδη πληρώθηκαν άπαντες. Γι’ αυτό δεν υπάρχει κινητοποίηση προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν προσέξατε, όμως, τι είπα. Ότι από το ’93, όταν είχαν αντιληφθεί κάποιοι ότι έρχεται η εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας, δεν έκαναν τίποτα απολύτως. Έναν απλό σχεδιασμό, τι χρειαζόμαστε περισσότερο στο χρόνο απ’ αυτούς που φεύγουν, έτσι ώστε όταν θα έρθει η ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής της Κοινοτικής Οδηγίας να είμαστε έτοιμοι και καλούμαστε μέσα σε τρία χρόνια να καλύψουμε αυτόν τον αριθμό. Και ήδη ξεκινήσαμε. Η πρώτη χρονιά, για να σας ενημερώσω, διότι θέλω να είστε απόλυτα ενημερωμένη, όπως είστε, αν και σήμερα δεν ήσασταν, κυρία Κανέλλη...
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Την απάντηση δώστε τη στον ασθενή που θα πάει σήμερα και θα φταίει το ’93.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Προσλάβαμε την προηγούμενη χρονιά τον πρώτο μεγάλο αριθμό 1.200 γιατρών ειδικευμένων και ειδικευομένων, προβλέπεται ένας άλλος τέτοιος αριθμός για φέτος, έτσι ώστε ό,τι προκύπτει από τη συλλογική κλαδική σύμβαση, την οποία οσονούπω υπογράφουμε -δεν ξέρω εάν τα στελέχη του δικού σας Κόμματος θα την υπογράψουν ή όχι, συμφωνούν πάντως η συντριπτική πλειοψηφία της ομοσπονδίας των ενώσεων των νοσοκομειακών γιατρών, έχουμε τη σχετική τους απάντηση με όλα τα μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται- την επόμενη χρονιά, όταν θα είμαστε έτοιμοι να την εφαρμόσουμε, να είμαστε απέναντι στον ελληνικό λαό, στη θέση που θα μας δίνει το δικαίωμα να λέμε, ότι πράγματι κάναμε το καθήκον μας, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Όσοι πεθάνουν μέχρι τότε, με συλλογική σύμβαση θα πεθάνουν.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Για την Κυβέρνησή μας, για την Κυβέρνηση Καραμανλή και οι υποδομές και η στελέχωση με το προσωπικό, είναι σε πρώτη προτεραιότητα και το αποδεικνύουμε, κυρία Κανέλλη.
Ευχαριστώ πολύ.
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Αυτά είναι απαντήσεις...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εμείς σας ευχαριστούμε, κύριε Υφυπουργέ.

Ανακοίνωση της Αυτόνομης Παρέμβασης Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία και την Πρόνοια


Αλληλεγγύη στον Αγώνα των Νοσοκομειακών Γιατρών
Συντονισμός με το κίνημα των Υγειονομικών

Η Αυτόνομη Παρέμβαση Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία και την Πρόνοια εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των Νοσοκομειακών Γιατρών, εκφράζει την αντίθεσή της στις επιλογές του Υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης να διατηρήσουν δηλαδή το δουλοκτητικό καθεστώς εφημέρευσης, το απαράδεκτο ιατρικό μισθολόγιο, το θεσμό των επικουρικών, με στόχο να “κρατούν στο χέρι” όλο τον ιατρικό κόσμο στα νοσοκομεία.

Η επιχείρηση της Κυβέρνησης, που δυστυχώς βρίσκει συμμάχους την δικομματική πλειοψηφία (ΠΑΣΚ-ΔΗΚΝΙ) στην ΟΕΝΓΕ, να προχωρήσει στην υπογραφή σύμβασης λαιμητόμου καταργώντας το δικαίωμα για ένα ανθρώπινο ωράριο και έναν αξιοπρεπή μισθό για όλο το σώμα των Νοσοκομειακών Γιατρών, δεν θα περάσει. Η κινητοποίηση όλου του κλάδου, οι μαζικές γενικές συνελεύσεις, οι επισχέσεις εργασίας, οι κινητοποιήσεις θα σαρώσουν τις Κυβερνητικές επιδιώξεις και μπορούν να οδηγήσουν αυτό το κίνημα στη ΝΙΚΗ.

Ελπιδοφόρο μήνυμα αυτού του αγώνα, είναι η εμπροσθοφυλακή αυτού του κινήματος, οι νέοι Γιατροί, οι ειδικευόμενοι, οι επικουρικοί αλλά και οι ειδικευμένοι Γιατροί που αρνούνται την συναλλαγή και ζουν αποκλειστικά με τους απαράδεκτα χαμηλούς μισθούς, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους για να έχουν υπηρεσίες υγείας οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Τα επικοινωνιακά παιχνίδια του κ Αβραμόπουλου έλαβαν τέλος. Παρά την λυσσαλέα στήριξη από τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι εργαζόμενοι στην υγεία τον πήρανε χαμπάρι, αφού:

  • Οι προσλήψεις που έταζε και τάζει ποτέ δεν φτάνουν στα νοσοκομεία.
  • Τα νοσοκομεία στενάζουν από την οικονομική ασφυξία και τα χρέη.
  • Οι μισθοί τόσο των εργαζόμενων όσο και των Γιατρών είναι μισθοί πείνας.
  • Τα ωράρια έχουν γίνει λάστιχο και οι συνθήκες δουλειάς τριτοκοσμικές
  • Οι νέοι εργαζόμενοι δουλεύουν σαν είλωτες χωρίς ασφάλιση και με επίδομα φτώχειας με τα προγράμματα STAGE, ενώ οι νέοι Γιατροί, φυτοζωούν παρακαλώντας για δουλειά και για τον κατώτερο μισθό.

Προειδοποιούμε της Κυβέρνηση και τον Υπουργό Υγείας ότι δεν μπορεί πλέον “να κάνει το παγώνι”, αλλά θα υποχρεωθεί από τον αγώνα όλων των υγειονομικών να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Δημόσια Νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι.

Τούτη την ώρα είναι ανάγκη αυτός ο Αγώνας των Νοσοκομειακών Γιατρών να βρει ένα κοινό βηματισμό, πρώτα από όλα με τον αγώνα των εργαζομένων στα Νοσοκομεία αλλά και όλων των εργαζομένων που σήμερα πληρώνουν ακριβά για τις υπηρεσίες υγείας, ενώ ταυτόχρονα πλήττονται και από τις αντεργατικές πολιτικές.

Καλούμε την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ να σταματήσει με διάφορα προσχήματα να σφυρίζει αδιάφορα και να συντονίσει τον αγώνα των εργαζομένων με το κίνημα που αναπτύσσεται από τους νοσοκομειακούς γιατρούς όλης της χώρας. Ο κοινός βηματισμός στις 17 Απρίλη στην κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Υγείας, πρέπει να είναι το πρώτο βήμα.

Καλούμε την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να οργανώσουν ένα κίνημα αλληλεγγύης στον αγώνα όλων των υγειονομικών, αφού τα αιτήματα αυτού του κινήματος, για στήριξη, στελέχωση των Δημόσιων Νοσοκομείων, Δημόσια Δωρεάν Υγεία, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής των λειτουργών της Υγείας, πρέπει να γίνουν αιτήματα όλης της κοινωνίας.

ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΖΙΚΟΣ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣ

Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

Και όμως συμβαίνει …στο Νοσοκομείο Πρέβεζας

Είχαμε, σαν Αγωνιστική Παρέμβαση Νοσοκομείου Πρέβεζας, από τις 27 Φεβρουαρίου 2008 (δείτε εδώ) καταγγείλει το γεγονός ότι στο Νοσοκομείο Πρέβεζας λειτουργούν πλέον ειδικά τμήματα και μονάδες, επίσημα ενταγμένα (εδώ και δυο έτη) στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου και το Νοσοκομείο Πρέβεζας δεν χορηγεί την ειδική άδεια και τα επιδόματα που νόμιμα δικαιούνται οι εργαζόμενοι(νοσηλευτικό προσωπικό) σε αυτά. Είχαμε επίσης συνοδεύσει την δημοσίευσή μας με φωτογραφικά ντοκουμέντα που απεδείκνυαν την ύπαρξη αυτών των τμημάτων και ζητούσαμε από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου την άμεση χορήγηση αυτών που δικαιούνται οι εργαζόμενοι σε αυτά.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου όχι μόνο δεν απάντησε άμεσα στην υποχρέωσή της αυτή, αλλά σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων, ο πρώην Διοικητής του Ιδρύματος, ισχυριζόταν ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ!!!.
Σήμερα λοιπόν ανακοινώνουμε (και το έχουμε εξακριβώσει απόλυτα) ότι το Νοσοκομείο Πρέβεζας παρακρατεί από τα ταμεία νοσηλευομένων στις Μονάδες αυτές ( π.χ. Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) αυξημένα νοσήλια (άρα αποδέχεται απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία την ύπαρξη των τμημάτων αυτών) και ταυτόχρονα αρνείται την απόδοση στους εργαζόμενους των νομίμων δικαιωμάτων τους.
Κύριε Αβραμόπουλε, μήπως γνωρίζετε πώς λέγεται αυτό;
Καλούμε την Διοίκηση του Νοσοκομείου Πρέβεζας να προχωρήσει από σήμερα στη, προβλεπόμενη από νόμους, χορήγηση των νομίμων επί πλέον επιδομάτων και αδειών στους εργαζόμενους σε αυτά τα τμήματα .
Καλούμε ως Αγωνιστική Παρέμβαση Νοσοκομείου Πρέβεζας τους εργαζόμενους να προχωρήσουν στις νόμιμες ενέργειες διεκδίκησης αναδρομικής χορήγησης αυτών των επιδομάτων και αδειών από το Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Πρέβεζα 14 Απριλίου 2008

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Κυριακή 13 Απριλίου 2008

Ανακοίνωση του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων και τοπικών Ενώσεων των Νοσοκομειακών Γιατρών

Ανακοίνωση – δελτίο τύπου

Εμείς, εκπρόσωποι γενικών συνελεύσεων νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά και τοπικών ενώσεων της υπόλοιπης Ελλάδας που συναντηθήκαμε σήμερα στην πρώτη πανελλαδική κινητοποίηση δηλώνουμε τα εξής:
1. Χαιρετίζουμε τον αγώνα των συναδέλφων σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας που επιμένουν να ζουν αξιοπρεπώς από το μισθό τους. Η όποια, έστω και την τελευταία στιγμή, πληρωμή δεδουλευμένων οφείλεται στον αγώνα τους.
2. Η κινητοποιήσεις αυτές είναι η πιο τρανή απόδειξη πως η συνδικαλιστική ηγεσία που συνδιαλέγεται με τον υπουργό Υγείας δεν εκπροσωπεί την πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών. Εκπροσωπεί την πολιτική του υπουργείου Υγείας παραβιάζοντας ξεδιάντροπα κάθε δημοκρατική διαδικασία και κάθε προηγούμενη απόφαση συνεδρίου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών.
3. Η σημερινή συγκέντρωση αποτελεί την αρχή ενός νέου νοσοκομειακού κινήματος για ένα νέο ΕΣΥ. Που θα διεκδικήσει αξιοπρεπείς μισθούς, ανθρώπινα ωράρια, ανανέωση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις και πάνω από όλα ένα δημόσιο, δωρεάν και υψηλής ποιότητας σύστημα υγείας για όλους. Όσοι προτείνουν συνέχιση των εξευτελιστικών μισθών είναι συνένοχοι στο ΕΣΥ της διαφθοράς και της μίζας.
4. Υπενθυμίζουμε ότι η όποια συμφωνία για αλλαγή των όρων εργασίας θα γίνει από αυτούς που εφημερεύουν πραγματικά στο ΕΣΥ και ζουν από το μισθό τους. Αυτοί δεν ανέχονται να δουλεύουν άλλο με 700 ευρώ βασικό μισθό, δε δέχονται να δουλεύουν άλλο 80 ώρες την εβδομάδα με 4 ευρώ την ώρα. Δεν ανέχονται την πολιτική των μηδενικών προσλήψεων. Κανένας δεν μπορεί να υπογράψει στο όνομά τους.
5. Δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι μπορούμε να επιβάλλουμε το αμέσως επόμενο διάστημα τη μείωση των ωρών εργασίας στα νοσοκομεία και την ευθύνη για το τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία τους που θα προκληθεί βαρύνει αποκλειστικά το υπουργείο Υγείας.
6. Συγκροτούμε πανελλαδικό συντονιστικό των Ενώσεων και των γενικών συνελεύσεων των νοσοκομείων και καλούμε τους συναδέλφους σε γενικές συνελεύσεις στα νοσοκομεία.
7. Καλούμε τους συναδέλφους από τα νοσοκομεία Αθήνας – Πειραιά να προσυπογράψουν κείμενο για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΕΙΝΑΠ.
8. Καλούμε σε μέρα πανελλαδικής δράσης στα νοσοκομεία στις 17 Απριλίου 2008 μαζί με τους άλλους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας.
9. Κάνουμε πρόταση στις γενικές συνελεύσεις για διήμερη απεργιακή κινητοποίηση με συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στο πρώτο 15ήμερο του Μαΐου.
10. Καλούμε σε νέο συντονιστικό με εκπροσώπους των γενικών συνελεύσεων την ημέρα της κινητοποίησης.

Παλεύουμε για:
1. Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων χωρίς καμία προϋπόθεση. Καλούμε τους συναδέλφους να μην υπογράψουν καμία ατομική δήλωση συναίνεσης στα υποχρεωτικά εξαντλητικά ωράρια.
2. Πραγματικές αυξήσεις αποδοχών (1600 ευρώ καθαρές τακτικές αποδοχές στον ειδικευόμενο και αντίστοιχα στις παραπάνω βαθμίδες, όλα στον βασικό μισθό).
3. Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους. Μαζικές προσλήψεις επιμελητών σύμφωνα με τις ανάγκες. Γενικό ωράριο 30ωρο, 5θήμερο, πρωινό 6ωρο με το πολύ 1 εφημερία την εβδομάδα για όλους τους γιατρούς (ειδικούς και ειδικευόμενους). Καμία ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. Ρεπό μετά από κάθε εφημερία. Αμοιβή της εφημερίας σαν υπερωρία. Θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης στα 55 για όσους το επιθυμούν, με κατοχύρωση του εφημεριακού χρόνου σαν συντάξιμου. Αποδέσμευση βαθμού – μισθού, αυτόματη χρονοεξέλιξη αποδοχών.
4. Μαζικές προσλήψεις μονίμων επιμελητών. Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πρόσληψης Επιμελητών Β ανά Περιφέρεια με συγκεκριμένη οικονομική δέσμευση. Όχι στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου να καταργηθεί ο θεσμός του επικουρικού γιατρού
5. Μέτρα για ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων.
6. Κατάργηση του χρηματισμού και της παραοικονομίας στο ΕΣΥ.

Αθήνα, 11 Απριλίου 2008

Συντονιστικό γενικών συνελεύσεων νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά και εκπρόσωποι από τοπικές ενώσεις:
Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ)
Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαϊας (ΕΙΝΑ)
Ένωση Γιατρών ΕΣΥ νομού Ηρακλείου
Ένωση Γιατρών ΕΣΥ νομού Ρεθύμνου
Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Κιλκς
Ένωση Γιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας


Σάββατο 12 Απριλίου 2008

Καταβολή εφημεριών στην Πρέβεζα.

Κατεβλήθησαν οι εφημερίες του Ιανουαρίου 2008 ,(ο επίτροπος δεν ζήτησε δήλωση), στους νοσοκομειακούς γιατρούς της Πρέβεζας και οι υπερωρίες,αργίες και νυχτερινές υπηρεσίες του Δεκεμβρίου 2007 στους υπόλοιπους εργαζόμενους.
Υπάρχει υπόσχεση για καταβολή μέσα στην επόμενη εβδομάδα και των εφημεριών του Φεβρουαρίου 2008.
Για τις υπερωρίες,αργίες και νυχτερινές υπηρεσίες των μηνών Ιανουαρίου,Φεβρουαρίου και Μαρτίου...από Μάιο και βλέπουμε.

Προς έκτακτο συνέδριο η ΟΕΝΓΕ.

΄Οπως πληροφορούμαστε από την "Αυγή" τελικά το έκτακτο συνέδριο της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) θα αποφασίσει για το ζήτημα της συλλογικής σύμβασης των εργασίας των γιατρών και για την πρόταση Αβραμόπουλου σχετικά με το ωράριο και τα μισθολογικά τους.

Τάδε έφη...

... χθες στη Βουλή ο Υφυπουργός Υγείας Γεώργιος Παπαγεωργίου κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης που αφορούσε τα προβλήματα Υγείας στο Νομό Χανίων, όταν κάποια στιγμή αναφέρθηκε και το θέμα των επισχέσεων και των απλήρωτων εφημεριών των γιατρών.

" …Μια αναφορά μόνο για τις επισχέσεις εργασίας που γίνονται, τις οποίες έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα και προς κάθε κατεύθυνση ότι θεωρούμε αδικαιολόγητες και απαράδεκτες εν πολλοίς. Δεν είναι δυνατόν το 95% των Παρέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου να εγκρίνουν και να υπογράφουν τα εντάλματα και κάποιοι να μην θέλουν αρνούμενοι αυτή τη συμμόρφωση σε ό,τι προβλέπεται.
Δεν είναι ανοχύρωτη χώρα η Ελλάδα. Έχουμε τον τρόπο να το αντιμετωπίσουμε. Είμαστε εις θέση να το αντιμετωπίσουμε και όπου προκύπτει πρόβλημα –ευτυχώς δεν προέκυψε- λύσεις υπάρχουν. Έτσι, κανείς γιατρός δεν πρόκειται να μείνει απλήρωτος, κανείς γιατρός δεν θα απέχει από την εργασία του. Οι ίδιοι οι γιατροί το αντιλαμβάνονται και κάποιοι, εξυπηρετούντες κάποιες σκοπιμότητες, συνεχίζουν να ακολουθούν αυτή την τακτική. Το παραβλέπω."

Το σχόλιό μας

Πάλι καλά που μας συγχωρείς Υφυπουργέ μου!Τι μεγαθυμία!

Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Νέος Διοικητής στο Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας νέος διοικητής του Νοσοκομείου Πρέβεζας τοποθετείται ο κ.Ντούρος Ιωάννης, Δασολόγος, πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών Πρέβεζας.
Για να δούμε αν αληθεύουν!

Πανελλαδική συντονιστική επιτροπή φορέων κατα των ναρκωτικών

Η Πανελλαδική συντονιστική επιτροπή φορέων κατά των ναρκωτικών διοργανώνει συνέντευξη τύπου την Τρίτη 15 Απριλίου στις 11 πμ στα γραφεία του ΟΚΑΝΑ στην Αθήνα(Αβέρωφ 21 ισόγειο).
Με αφορμή την ανακοίνωση του Εθνικού σχεδίου δράσης για τα Ναρκωτικά από το Υπουργείο Υγείας, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Φορέων κατά των Ναρκωτικών επισημαίνει ότι η υπόθεση των Ναρκωτικών ,δεν αφορά μόνο τους ειδικούς. Αφορά το σύνολο του Ελληνικού λαού. Η αντιναρκωτική πολιτική πρέπει να είναι αποτέλεσμα ενός ευρύτερου κοινωνικού διαλόγου. Σε αυτό το διάλογο πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς. Χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός με συνέχεια και συνέπεια, με ενιαία φιλοσοφία και αντίληψη, που να αφορά στην Πρόληψη, στην Θεραπεία, στην Κοινωνική Επανένταξη, στην έρευνα και στην αξιολόγηση, αλλά και συγκεκριμένο οικονομικό προϋπολογισμό. Η παροχή των προαναφερόμενων υπηρεσιών πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν.
Η ιδιωτικοποίηση των προαναφερόμενων υπηρεσιών , θα οδηγήσει στην εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου πόνου και της ανθρώπινης δυστυχίας. Θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε η φωνή μας να ακουστεί στο Σχεδιασμό για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αντιναρκωτική Πολιτική.

Συνέχεια της επίσχεσης εργασίας των γιατρών του Νοσοκομείου Πρέβεζας.

Σε χθεσινή μαζική γενική συνέλευση των γιατρών του Νοσοκομείου Πρέβεζας αποφασίστηκε συνέχιση της επίσχεσης εργασίας, η οποία ξεκίνησε από τις 14 Μαρτίου.
Νέα γενική συνέλευση καθορίστηκε για την Τρίτη 15 Απριλίου.
Την Δευτέρα 14 Απριλίου συνεδριάζει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου.

Εβδομάδα των Παθών…

Απλήρωτες υπερωρίες και νυχτερινές υπηρεσίες εδώ και τέσσερις μήνες και άγνωστο πότε θα πληρωθούν(βλέπε …καλοκαίρι)!
Εργαζόμενοι που δανείζονται από πιστωτικές κάρτες για να πληρώσουν τα φροντιστήρια των παιδιών τους!
Πώς να περάσουν το Πάσχα;
Ελλείψεις προσωπικού στα εργαστήρια, τη νοσηλευτική υπηρεσία και τη διοικητική υπηρεσία!
Εντατικοποίηση με ρυθμούς που εξαντλεί και μαραθωνοδρόμο.
Αναπόφευκτες οι αναρρωτικές.
Άδειες με το δελτίο! Οφειλόμενα ρεπό !
Εργαζόμενοι (νοσηλευτές) που προσφέρουν εργασία σε ειδικά τμήματα και μονάδες και δεν τους χορηγούνται τα νόμιμα .
Αναισθησιολογικό τμήμα που δεν τηρεί τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας όπως προκύπτουν από τους νόμους.
Στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας έχει χαθεί ..η μπάλα.

Ξέρουμε, θα μας πείτε : Μα σε όλη την Ελλάδα αυτά συμβαίνουν!
Ναι ξέρουμε ότι σε όλη την Ελλάδα αυτά συμβαίνουν .
Ξέρουμε όμως επίσης ότι οι «πυροσβέστες» της ΠΟΕΔΗΝ ανακοίνωσαν κινητοποιήσεις …το Μάιο και Ιούνιο!
Όχι τώρα, που το κίνημα των γιατρών έχει φέρει άνω κάτω το υπουργείο και την κυβέρνηση!

Ναι ακριβώς όπως το σκεφτήκατε…τότε που ξεκινάνε οι άδειες του προσωπικού και ... τα μπάνια του λαού! Τότε που δεν θα υπάρχει ψυχή εκτός από το προσωπικό ασφαλείας στα νοσοκομεία για να κινητοποιηθεί!

Δεν μένει άλλος δρόμος παρά ο κάθε εργαζόμενος ξεχωριστά και όλοι μαζί να πιέσουμε τα πρωτοβάθμια σωματεία να προχωρήσουν σε συνελεύσεις και κινητοποιήσεις τώρα που και οι γιατροί αγωνίζονται για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και για αξιοπρεπείς μισθούς.
Τώρα όλοι μαζί σε επισχέσεις, στάσεις εργασίας , απεργίες, καταλήψεις γραφείων διοικητών σε όλη την Ελλάδα και όποια άλλη μορφή κινητοποίησης, αποφασίσουμε!

ΥΓ: Ρε παλικάρια εκεί στο Σωματείο των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πρέβεζας …τελικά κατεβάσατε ρολά;

Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Απεργοί Νοσηλευτές κατέλαβαν το κτίριο της 3ης και 4ης ΔΥΠΕ.

Από το διαδικτυακό τόπο της "Καθημερινής" διαβάσαμε μια είδηση που μας ξάφνιασε ευχάριστα.
Νοσηλευτές που ανήκουν στην Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού(ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.), στα πλαίσια 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει για σήμερα η συγκεκριμένη Ομοσπονδία, κατέλαβαν το κτίριο της 3ης και 4ης ΔΥΠΕ, με αιτήματα τις προσλήψεις προσωπικού,την ένταξη του επαγγέλματος στα βαρέα και ανθυγιεινά και την καθιέρωση ειδικού νοσηλευτικού μισθολογίου.
Παρά το ότι, από αυτή εδώ τη θέση, έχουμε ασκήσει δριμεία κριτική σε αυτές τις συλλογικότητες, για τον συντεχνιασμό και τον περιορισμό των αιτημάτων τους στους νοσηλευτές (βέβαια... νοσηλευτικές συλλογικότητες είναι ) , δεν μπορούμε παρά να εκτιμήσουμε θετικά την ενέργεια αυτή της ΠΑΣΟΝΟΠ.

Δελτίο Τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας.

Πήραμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω Δελτίο Τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας.

"΄Εχουμε επισημάνει επανειλημμένα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δημόσιος τομέας της Υγείας , το Νοσοκομείο της Πρέβεζας, καθώς και τα Κέντρα Υγείας του Νομού.
Είναι δε αυτά τα προβλήματα, που παρατηρούνται στο χώρο μας, αντανάκλαση των γενικότερων προβλημάτων που προκύπτουν από την ακολουθούμενη πολιτική στο χώρο της Υγείας.
Εκτός όμως αυτών των προβλημάτων το τελευταίο διάστημα είχαμε καταγγείλει και τον απελθέντα διοικητή του Νοσοκομείου κ.Μάτσια, ο οποίος αδυνατούσε να αντιληφθεί τα προβλήματα και να δώσει λύσεις μέσα στα πλαίσια των υποχρεώσεών του. Αντίθετα αντί να επιλύει, δημιουργούσε επιπλέον προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του νομού μας, με λανθασμένες και αντιφατικές παρεμβάσεις.
Αυτή λοιπόν η εξόφθαλμη ανικανότητα του , οδήγησε και στην απομάκρυνσή του επιτέλους.
Η θέση του διοικητή ενός Νομαρχιακού Νοσοκομείου όπως το Νοσοκομείο της Πρέβεζας στο οποίο εργάζεται πολυπληθές επιστημονικό και άλλο προσωπικό και αφορά το ύψιστο αγαθό της Υγείας, είναι πολύ σημαντική και υπεύθυνη για να αφήνεται στα χέρια μαθητευόμενων μάγων.
Ελπίζουμε, μετά την άκρως αρνητική εμπειρία με τον τελευταίο διοικητή του Νοσοκομείου, να τέλειωσαν οι πειραματισμοί και οι υπεύθυνοι να αντιληφθούν ότι τα κριτήρια για την επιλογή του νέου διοικητή δεν πρέπει να είναι άλλα , παρά μόνο η ικανότητα και η γνώση του σε ένα τόσο σημαντικό αντικείμενο.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας, όπως πάντα , είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τη νέα διοίκηση
του Νοσοκομείου, γιατί ενδιαφέρεται για τη σωστή λειτουργία του Νοσοκομείου και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες".

Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας.

Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Αυτό είναι το ωρομίσθιο του νοσηλευτικού προσωπικού, τεχνολόγων, παρασκευαστών και άλλων υπαλλήλων των Νοσοκομείων.

Σε προηγούμενη δημοσίευσή μας είχαμε παραθέσει του νέους βασικούς μισθούς των εργαζομένων στα νοσοκομεία(δεν περιλαμβάνονται οι γιατροί).
Σήμερα σας παραθέτουμε το ωρομίσθιο αυτών των εργαζομένων, κατά εκπαιδευτική κατηγορία, για να δείτε στη πράξη την πορεία των περιβόητων αυξήσεων των μισθών των εργαζομένων τα τελευταία δυο χρόνια.


Για την κατηγορία ΥΕ : εδώ

Για την κατηγορία ΔΕ: εδώ

Για την κατηγορία ΤΕ: εδώ

Για την κατηγορία ΠΕ : εδώ


Αυξήσεις που δημιουργούν ...ίλιγγο!!!

Τρίτη 8 Απριλίου 2008

ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ !

Σε σχέση με τη προηγουμένη δημοσίευσή μας έχουμε να συμπληρώσουμε τα παρακάτω:

Όσοι γιατροί υπογράψουν δήλωση ότι υπερέβησαν με την δική τους συναίνεση τον μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας (48ωρο / 58ωρο) και κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας αναλαμβάνουν προσωπικά την όποια ποινική και αστική ευθύνη για το όποιο ενδεχόμενο ιατρικού λάθους!
Ο μέγιστος (και νόμιμος) χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας καθορίζεται όχι μόνο για να προστατεύσει τον εργαζόμενο ιατρό αλλά και τους ασθενείς από τυχόν λάθη ενός ιατρού που έχει εξαντληθεί πνευματικά και σωματικά από την πολύωρη εργασία του.
Συνεπώς, ο ιατρός που υπογράφει δήλωση ότι συναινεί να εργαστεί πέραν του ασφαλούς κατά την νομοθεσία ωραρίου υπογράφει ουσιαστικά ότι αναλαμβάνει προσωπικά και εξ ολοκλήρου την ευθύνη για ότι δύναται να συμβεί κατά τις ώρες που υπερβαίνει το νόμιμο ωράριο.
Επίσης αναλαμβάνοντας αυτή την ευθύνη αυτομάτως απαλλάσσει το νοσηλευτικό ίδρυμα στο οποίο παρέχει τις υπηρεσίες του από τυχόν αγωγές κ.τ.λ. αφού ο δηλών την συναίνεσή του ιατρός φέρει την αποκλειστική ευθύνη και αυτός θα κληθεί να καταβάλλει την όποια αποζημίωση, δικαστικές δαπάνες κ.τ.λ.
Είναι κατανοητό ότι κανένας νοσοκομειακός γιατρός δεν δύναται να υπογράψει τις ζητούμενες δηλώσεις συναίνεσης - εκτός αν μιλάμε για.... "αυτοκτονικό ιδεασμό".
Επισημάνθηκε ήδη από κάποιους Παρέδρους το ότι:
"Η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία υπερισχύει της όποιας εσωτερικής (βλέπε Εθνικής) νομοθεσίας και οι τροπολογίες του Αβραμόπουλου δεν έχουν ουσιαστικά καμία νομική βάση".

Για τις δηλώσεις σχετικά με τις εφημερίες των Ιατρών από τον Ιανουάριο 2008 .

Στο διαδικτυακό τόπο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαϊας (Ε.Ι.Ν.Α.), υπάρχει ένα πολύ καλό άρθρο του Κώστα Γιαννάκενα -Γενικού Γραμματέα της Ε.Ι.Ν.Α. Διαβάστε το!

Επίσκεψη Βουλευτή του ΚΚΕ στο Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Επίσκεψη-Περιοδεία στο Νοσοκομείο Πρέβεζας έκανε σήμερα ο Βουλευτής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους. Ο κ.Χαραλάμπους είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους όπου αφού άκουσε τα προβλήματα που τους απασχολούν, ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ 11 Απριλίου 2008 ΩΡΑ 1200 ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Εμείς εκπρόσωποι γενικών συνελεύσεων από Νοσοκομεία της Αθήνας που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας συγκεντρωθήκαμε σήμερα στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός και καταλήξαμε στα εξής:

  • Εκπροσωπούμε κατά κύριο λόγο τους ειδικευόμενους, τους νέους γιατρούς και τους επιμελητές που θέλουν να ζουν αξιοπρεπώς από το μισθό τους.
  • Η καθυστέρηση και η επαπειλούμενη ματαίωση πληρωμής δεδουλευμένων εφημεριών χρησιμοποιείται προκλητικά από το Υπ. Υγείας για να περάσει μια συμφωνία -κοροϊδία διαιώνισης της σήψης και της παρακμής στο ΕΣΥ.
  • Το Υπ. Υγείας παραβιάζει συστηματικά κάθε όριο εργασίας υποχρεώνοντας βασικά τους ειδικευόμενους να δουλεύουν πάνω από 80 ώρες τη βδομάδα με 4 ευρώ την ώρα, χωρίς εκπαίδευση και χωρίς προοπτική ένταξης τους στο σύστημα. Τελευταία φτάσαμε στο εξωφρενικό σημείο να απειλείται η μη πληρωμή αυτών των εφημεριών με απόλυτη ευθύνη του Υπ. Υγείας. Είμαστε 4 μήνες απλήρωτοι και ακόμη περιμένουμε!
  • Ακόμη χειρότερα το Υπουργείο επιχειρεί να αποσπάσει συναίνεσή διαμέσω μιας απαράδεκτης «συλλογικής σύμβασης» που η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ-ΕΙΝΑΠ πραξικοπηματικά είναι έτοιμη να υπογράψει προδίδοντας τους ειδικευόμενους και την πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών που θέλουν να ζουν αξιοπρεπώς από το μισθό τους. Παγώνει τους μισθούς και ενισχύει το φακελάκι και την προμήθεια, δεν εξασφαλίζει προσλήψεις και με επιδοματική λογική οδηγεί σε εξαντλητικά ωράρια.
  • Το κύμα των επισχέσεων δεν απαιτεί μόνο την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων χωρίς κανένα όρο. Είναι και η απόδειξη πως οι γιατροί που βγάζουν τη δουλειά στο ΕΣΥ χωρίς να θησαυρίζουν από τους αρρώστους βγήκαν στους δρόμους να διεκδικήσουν τα αυτονόητα. Να επιστραφεί ως απαράδεκτη η πρόταση Αβραμόπουλου των 10 σημείων.
  • Να διακοπεί κάθε διάλογος με βάση την πρόταση του Υπουργείου. Να παλέψουμε για μια νέα σύμβαση επανίδρυσης του ΕΣΥ.

Καλούμε σε πανελλαδική συγκέντρωση στο Υπ. Υγείας Παρασκευή 11 Απριλίου ώρα 12.00 .

Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός 7 Απριλίου 2008


Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για τις εφημερίες των γιατρών .

Όπως ενημερωθήκαμε από το Σύλλογο Νοσοκομειακών Ιατρών Γ.Ν. Ρόδου δημοσιεύθηκε το περιβόητο ΦΕΚ (Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως) σχετικά με τις εφημερίες των γιατρών.

Εξελίξεις γύρω από το Νέο Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Από τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για την πορεία του έργου της ανέγερσης νέου Νοσοκομείου στην Πρέβεζα.
Σταχυολογούμε τα πιο βασικά:
1.Ο Δήμαρχος Πρέβεζας είχε στα χέρια του εδώ και καιρό πρόταση συμβολαίου, από τη πλευρά του Υπουργείου, παραχώρησης δημοτικής οικοπεδικής έκτασης στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μύτικα Πρέβεζας για την ανέγερση του νέου Νοσοκομείου Πρέβεζας με βάση το θεσμικό πλαίσιο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα(ΣΔΙΤ).
2.Το συγκεκριμένο συμβόλαιο δεν εκπληρούσε τις απαιτήσεις διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα του έργου, σύμφωνα με ομόφωνη παλαιότερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ως εκ τούτου ο Δήμαρχος, ως εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν μπορούσε να υπογράψει ένα τέτοιο συμβόλαιο.
3.Χθες τελικά το Yπουργείο Υγείας με επιστολή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Καλογερόπουλου, αποδέχθηκε να μπει στο παραχωρητήριο συμβόλαιο ρήτρα, που αναφέρεται στο Δημόσιο χαρακτήρα του νέου Νοσοκομείου και την ένταξή του στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
4.Από ότι φαίνεται ο Δήμαρχος θα υπογράψει ένα τέτοιο παραχωρητήριο συμβόλαιο εφ' όσον υπάρχει η συγκεκριμένη ρήτρα, σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το έργο σύμφωνα με το Δήμαρχο θα γίνει στο Δήμο Πρέβεζας και στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Μύτικα.
5.Όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος το Δημοτικό Συμβούλιο , τον επόμενο μήνα θα επιλεγεί ο τεχνικοοικονομικός σύμβουλος. ο οποίος θα συντάξει σε ένα εξάμηνο την διακήρυξη του διαγωνισμού για την επιλογή της εταιρείας, που θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του Νέου Νοσοκομείου.Άρα η επιλογή της κατασκευάστριας εταιρείας θα γίνει μέσα στο 2009.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ
Το Νοσοκομείο θα κατασκευαστεί μέσω των ΣΔΙΤ.
Το ερώτημα είναι: πόσο "Δημόσιο", μπορεί να είναι ένα έργο που κατασκευάζεται και λειτουργεί με την ευθύνη και χρήματα ιδιώτη -επενδυτή;
Τι διασφαλίσεις έχουν οι ανάγκες και τα συμφέροντα των δημοτών,των εργαζομένων και των πολιτών του Νομού μας με ένα τέτοιο έργο;
Απ' ότι φαίνεται έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση στο όρο "Δημόσιο" σε σχέση με το Υπουργείο!!!

Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

Πανελλαδική συγκέντρωση γιατρών στις 11 Απριλίου 2008 , έξω από το Υπουργείο Υγείας.

ΟΛΟΙ στο Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 11 Απριλίου

Στα Νοσοκομεία της Αθήνας εμφανίζεται πρωτοφανής κινητικότητα.
Στο συντονιστικό κινητοποιήσεων συμμετέχουν ήδη εκπρόσωποι 15 Νοσοκομείων και μετά την απόφαση που ελήφθη στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Θεσσαλονίκης καθώς και σε άλλες Ενώσεις της χώρας ξεκίνησαν πλέον διαδικασίες πανελλαδικού συντονισμού.
Αποφασίστηκε λοιπόν την ερχόμενη Παρασκευή 11 Απριλίου να γίνει Πανελλαδική συγκέντρωση γιατρών απ΄ την Αθήνα και όλη την Ελλάδα στις 12 το μεσημέρι μπροστά στο Υπουργείο Υγείας με χάπενιγκ, πανό, μεγαφωνική και ταυτόχρονα να δοθεί συνέντευξη τύπου σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης έντυπα και τηλεοπτικά.
Έχουν αρχίσει οι Ενώσεις να ενημερώνουν τους συναδέλφους και να κλείνουν πούλμαν.

Όσες τυχόν Ενώσεις δεν βρίσκονται σε επίσχεση θα προκηρύξουν απεργία, ώστε να καταστεί δυνατή η μετάβαση όσο το δυνατόν περισσότερων συναδέλφων.

Πρέπει να αποκλείσουμε την Αριστοτέλους και να πούμε στον κ. Αβραμόπουλο ότι τελειώσανε τα ψέματα.

Πρέπει να διακοπεί κάθε διαπραγμάτευση με βάση τις επιστολές του και να συζητήσει άμεσα τις προτάσεις που υπέβαλε το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ στις 21 Νοεμβρίου.

Πρέπει κυρίως να πληρώσει τις εφημερίες. Όχι αλλού γι΄ αλλού, αλλά εδώ και τώρα.

Ναι στο Νέο Νοσοκομείο στην Πρέβεζα. Όχι στις ΣΔΙΤ.

Τις απόψεις μας για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα(ΣΔΙΤ) τις έχουμε εκτενώς εκφράσει με δημοσιεύσεις μας στο παρελθόν.
Είναι επίσης γνωστό ότι έχει αποφασιστεί από την Κυβέρνηση η ανέγερση και λειτουργία νέου Νοσοκομείου στην Πρέβεζα μέσω του θεσμικού πλαισίου των ΣΔΙΤ.
Ήδη εδώ και αρκετό καιρό έχει κλείσει ο διαγωνισμός για την επιλογή του τεχνικοοικονομικού συμβούλου και αναμένεται σχετικά σύντομα να ανακοινωθεί το επιλεγέν επιχειρηματικό σχήμα για τη θέση του συμβούλου.
Ταυτόχρονα εντείνονται οι πιέσεις προς το Δήμο Πρέβεζας για την υπογραφή της παραχώρησης, στην ουσία στον ιδιώτη επενδυτή που θα επιλεγεί, οικοπεδικής έκτασης σε διαμέρισμα του Δήμου. Μάλιστα τίθεται το δίλημμα ότι σε περίπτωση μη παραχώρησης, υπάρχει η εναλλακτική λύση ανέγερσης του Νοσοκομείου σε γειτονικό Δήμο. Ήδη όπως πληροφορούμαστε το εναλλακτικό αυτό σχέδιο έχει τεθεί σε εφαρμογή και βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.
Ως δόλωμα μάλιστα τίθεται στους δημότες η άποψη ότι με τη ανέγερση του συγκεκριμένου Νοσοκομείου στο τόπο τους (δημοτικό διαμέρισμα), θα υπάρξει και «έντονη ανάπτυξη» της περιοχής.
Επιχείρημα που κατά κόρον χρησιμοποιήθηκε και στη περίπτωση της ανέγερσης μέσω ΣΔΙΤ δυο μεγάλων νοσοκομείων στην περιοχή της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη.
Αξιοποιούν λοιπόν τη επιθυμία των κατοίκων για «ανάπτυξη» της περιοχής τους, «ανάπτυξη» που όμως αποκλειστικά έγκειται στην αλματώδη αύξηση της εμπορικής αξίας των οικοπέδων στη περιοχή, στην προβλεπόμενη αυξημένη ζήτηση διαμερισμάτων για ιδιοκατοίκηση, στην προβλεπόμενη αύξηση της τιμής των ενοικίων και στη δημιουργία διαφόρων εμπορικών εκμεταλλεύσεων που συνήθως «φυτρώνουν» γύρω από τέτοιες νοσοκομειακές μονάδες, για να πιέσουν το Δήμο Πρέβεζας, αλλά και γειτονικό Δήμο, στην εν λευκώ παραχώρηση Δημοτικής οικοπεδικής έκτασης .
Δυστυχώς, όπως πληροφορούμαστε, "υπάρχουν και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη" με διάφορες πληροφορίες που διαρρέουν.
Ήμασταν από τους πρώτους που τεκμηριώσαμε και επιμόνως ζητούσαμε, μαζί με άλλους φορείς της πόλης, την ανάγκη ανέγερσης ενός νέου Νοσοκομείου στην Πρέβεζα. Άρα κάθε άλλο παρά αντίθετοι είμαστε στην ανέγερση ενός πλήρως δημόσιου Νοσοκομείου στην περιοχή μας.
Όχι όμως Νοσοκομείου που θα το εκμεταλλεύεται ιδιώτης.
Όχι όμως Νοσοκομείου που θα το διαχειρίζεται ιδιώτης μάνατζερ
Όχι όμως Νοσοκομείου μέσω ΣΔΙΤ.
Όχι όμως Νοσοκομείου που δεν θα είναι πλήρως ενταγμένο στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας από όλες τις πλευρές του...
Για το ζήτημα λοιπόν του οικοπέδου που ανήκει στο Δήμο:
Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι:
  • Σε ποιον παραχωρείται Δημοτική έκταση και για ποιο σκοπό;
  • Πως διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δήμου και των Δημοτών αλλά και όλων των πολιτών του νομού μας;
Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι σε καμιά περίπτωση να συμφωνήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο για να ΕΠΙΔΟΤΗΣΟΥΜΕ-ΠΡΟΙΚΙΣΟΥΜΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ.
Αντίθετα, είμαστε διατεθειμένοι και θεωρούμε υποχρέωσή μας να συνδράμουμε με κάθε τρόπο προς την κατεύθυνση της ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΧΑΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ.

Επειδή το θέμα των επιπτώσεων του συγκεκριμένου πλαισίου (ΣΔΙΤ) με το οποίο σχεδιάζεται να ανεγερθεί το νέο Νοσοκομείο της Πρέβεζας, θεωρούμε ότι θα έχει σοβαρές μεσο -μακροπρόθεσμες συνέπειες στη παρεχόμενη περίθαλψη των πολιτών του Νομού μας ,αλλά και όμορων νομών, ιδιαίτερα στα φτωχά στρώματα, πρέπει οι όποιες αποφάσεις να αποτελέσουν προϊόν συναπόφασης όλων των φορέων και των πολιτών της Πρέβεζας στη βάση συγκεκριμένων γραπτών δεσμεύσεων και εγγυήσεων.
Σε καμια περίπτωση δεν πιστεύουμε ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα πρέπει να γίνει αντικείμενο "ανταγωνισμού" αναμεσα σε πολίτες δυο γειτονικών Δήμων.

Κυριακή 6 Απριλίου 2008

Αντικαθίσταται ο Διοικητής του Νοσοκομείου Πρέβεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας αντικαθίσταται ο Διοικητής του Νοσοκομείου Πρέβεζας Δημήτρης Μάτσιας.
Ο ίδιος ενημερώθηκε την Πέμπτη 3 Απριλίου 2008 με fax για λήξη της θητείας του .
Ήδη από τις 23 Ιανουαρίου 2008 υπήρχαν πληροφορίες για επικείμενη αντικατάσταση του Διοικητή του Νοσοκομείου Πρέβεζας.
Ενώ υπήρχε και υπόμνημα της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ηπείρου προς τον Υπουργό Υγείας που ζητούσε την απομάκρυνσή του.

Οι νέγροι της Αλαμπάμα.

Από την εκτενή και πολύ κατατοπιστική ενημέρωση του Δημήτη Βαρνάβα- Μέλος στη Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία:
"Την Παρασκευή (04-04-08) έφτασαν στο φαξ της ΟΕΝΓΕ αιτήσεις 59 συναδέλφων που ζητούν ως εκπρόσωποι των Ενώσεών τους την άμεση σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου με θέμα την κλαδική σύμβαση εργασίας. Στην αίτηση παρατίθενται οι ουσιαστικοί και καταστατικοί λόγοι που επιβάλουν το έκτακτο συνέδριο, η σύγκληση του οποίου θα πρέπει υποχρεωτικά να προηγηθεί οποιασδήποτε συμφωνίας και υπογραφής Κλαδικής Σύμβασης με το Υπουργείο Υγείας .
Το καταστατικό προβλέπει ότι το 1/5 των συνέδρων μπορεί να απαιτήσει σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου, το οποίο ισοδυναμεί με 47 άτομα.
Να δούμε θα προχωρήσουν Τσούκαλος και Λαοπόδης έντιμα και άμεσα σε συνέδριο ή θ΄ αρχίσουν τις κωλυσιεργίες..
Το Ελεγκτικό Συνέδριο, επειδή δε θέλει να λερώσει τα χέρια του στραγγαλίζοντας την τροπολογία Αβραμόπουλου, ανέθεσε το έργο του στραγγαλισμού, στους κατά τόπους Επιτρόπους. Άλλος για να υπογράψει τις εφημερίες Ιανουαρίου ζητάει προφορικά το Α, άλλος στέλνει μπιλιέτο για το Β και τώρα εμφανίστηκε με υπογραφή, πρωτόκολλο και σφραγίδα το πλήρες πακέτο, το οποίο εφόσον μπει σε κυκλοφορία καθιστά ολοσχερώς άχρηστη την τροπολογία.
Σε έγγραφο του ο Επίτροπος στο Νομό Ηλείας προς τα τρία Νοσοκομεία του νομού, περιγράφει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα εγκριθούν οι εφημερίες Ιανουαρίου και εντεύθεν. Το έγγραφο προφανώς δεν αποτελεί πρωτοβουλία του εν λόγω Επιτρόπου, αλλά κατεύθυνση της ηγεσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την οποία σημειωτέον ο κ. Αβραμόπουλος δήλωνε ότι τάχα έχει στο τσεπάκι του.
Ο Επίτροπος ζητάει ατομικές δηλώσεις ότι οι γιατροί συναινούν να εργασθούν από 1-1-08 πέραν του προβλεπόμενου από την Οδηγία 2003/88/ΕΚ ανώτατου ορίου ωρών εβδομαδιαίας εργασίας. Ζητάει επιπλέον και σωρευτικά (όχι διαζευκτικά):
- επικυρωμένα φωτοαντίγραφα των δηλώσεών τους θεωρημένα για το γνήσιο της υπογραφής (προφανώς οι Επίτροποι φοβούνται κουτσουκέλες) και
- βεβαιώσεις ότι τηρούνται τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 22 της ανωτέρω Οδηγίας.
Η Οδηγία 2003/88/ΕΚ λέει στο άρθρο 22 τα εξής:
Άρθρο 22
Διάφορες διατάξεις
1. Ένα κράτος μέλος δύναται να μην εφαρμόζει το άρθρο 6, τηρώντας πάντα τις γενικές αρχές προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων, εφόσον λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται ότι:
α) ο εργοδότης δεν ζητά από τον εργαζόμενο να εργασθεί περισσότερες από 48 ώρες ανά επταήμερο, περίοδο που υπολογίζεται ως μέσος όρος της κατά το άρθρο 16 στοιχείο β) περιόδου αναφοράς, εκτός αν ο εργαζόμενος συναινεί για την παροχή της εργασίας αυτής·
β) ο εργαζόμενος δεν υφίσταται καμία ζημία αν δεν δεχθεί να εκτελέσει την εργασία αυτή·
γ) ο εργοδότης τηρεί και ενημερώνει αρχείο για όλους τους εργαζομένους που παρέχουν τέτοια εργασία·
δ) το αρχείο είναι στη διάθεση των αρμόδιων αρχών οι οποίες δικαιούνται να απαγορεύουν ή να περιορίζουν τη δυνατότητα υπέρβασης της ανώτατης εβδομαδιαίας διάρκειας εργασίας, για λόγους ασφάλειας ή/και υγείας των εργαζομένων·ε) ύστερα από αίτηση των αρμοδίων αρχών, ο εργοδότης τους παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη συναίνεση των εργαζομένων για την παροχή εργασίας υπερβαίνουσας τις 48 ώρες ανά επταήμερο, υπολογιζομένης ως μέσο όρο της κατά το άρθρο 16 στοιχείο β) περιόδου αναφοράς.
Τι λέει λοιπόν εν συμπεράσματι ο Επίτροπος Ηλείας;
Λέει ότι το Υπουργείο όφειλε να έχει ήδη εφαρμόσει το νόμο. Αφού δεν το έκανε έχει δύο επιλογές:
1) την αναστολή του με τροπολογία, την οποία πέρσι το Ελεγκτικό έθεσε εκτός νομιμότητας και φέτος θέλει να τη χειριστεί ως μη υπάρχουσα.
2) την ενεργοποίηση των παρεκκλίσεων. Μία οδός παρέκκλισης μπορεί να βρεθεί με συλλογική σύμβαση. Εφόσον δεν υλοποιείται αυτή η μόνη εναπομείνασα είναι η δεύτερη οδός, αυτή των ατομικών παρεκκλίσεων με συναίνεση του γιατρού, η οποία όμως δεν αρκεί από μόνη της. Θα πρέπει οι κατά τόπος Επιθεωρήσεις εργασίας να βεβαιώσουν ότι η υπέρβαση του 48ωρου δεν προκαλεί προβλήματα ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων. Τούτο σημαίνει σοβαρή ευθύνη. Εάν οι γιατροί διαβεβαιώσουν την Επιθεώρηση εργασίας ότι αντέχουν σε παραπάνω από 48 ώρες εργασία αναλαμβάνουν ακέραια την ποινική και αστική ευθύνη τυχόν ιατρικού λάθους, πράγμα που δεν μπορεί να διακινδυνεύσει κανείς που έχει σώας τας φρένας.

Σχετικά με τις ατομικές δηλώσεις:

Οι ατομικές δηλώσεις οδηγούν στον εξευτελισμό των γιατρών. Όχι τον απλό, αλλά τον επαναλαμβανόμενο, όχι τον μυστικό και κατά μόνας, αλλά τον κραυγαλέο. Οδηγούν δηλαδή στη διαπόμπευσή μας, όπως συνέβη και με τις πλασματικές εφημερίες. Μας εξωθούν να υποβάλουμε ψευδείς δηλώσεις ότι οικειοθελώς καταστρατηγήσαμε το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο εβδομαδιαίας εργασίας, ώστε να εισπράξουμε τα χρήματα από τις εφημερίες τις οποίες εξαναγκαστήκαμε να πραγματοποιήσουμε με το έγγραφο Καλογερόπουλου στις 27 Δεκεμβρίου και με το γνωστό άμεσο ή έμμεσο "εντέλλεσθε" των Διοικητών. Μας καλούν να αυτο-εξευτελιστούμε και να συνεχίσουμε να το πράττουμε όλους τους επόμενους μήνες εγκαθιστώντας μια Ευρωπαϊκή πρωτοτυπία: 24.000 Έλληνες γιατροί να μπουν σε κατάσταση opt-out, ομηρίας και ανέχειας.

Πρέπει ν΄ αρνηθούμε κατηγορηματικά και χωρίς δεύτερη σκέψη αυτά τα άθλια παιχνίδια σε βάρος μας. Τώρα το Υπουργείο είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε στριμωγμένο και υποχρεωμένο να δώσει αυτά που ζητάμε για να αποφορτιστεί η κατάσταση. Η λύση είναι μια και μόνη: υπογραφή κλαδικής σύμβασης με τους όρους που είχαμε θέσει στο Γενικό Συμβούλιο της 23/11/07.
Να τους θυμίσω:
  • Νέο μισθολόγιο με έναρξη τα 1600 ευρώ καθαρά ως τακτικές αποδοχές για τον ειδικευόμενο και ανάλογη κλιμάκωση για τις επόμενες βαθμίδες.
  • Οι εφημερίες είναι χρόνος υπερωριακής εργασίας και θα πρέπει να πληρώνονται με ωρομίσθιο, επί τη βάσει του βασικού μισθού.
  • Μείωση του ωραρίου εβδομαδιαίας εργασίας για όλους, ειδικούς και ειδικευόμενους στις 48 ώρες (με 5νθήμερο, 6ωρη πρωινή εργασία και μία ενεργό εφημερία την εβδομάδα).
  • Σαν μεταβατική λύση, εφ’ όσον με ευθύνη του Υπουργείου δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για νέες προσλήψεις που θα έκαναν τη μείωση του ωραρίου εφικτή χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η συνολική λειτουργία του ΕΣΥ, αντιπροτείναμε με την απόφασή μας της Νοεμβρίου 2007 την καθιέρωση 35ωρου, σε αυστηρά ετήσια βάση.
  • Να πληρωθούν άμεσα τις δεδουλευμένες εφημερίες τους οι γιατροί όλης της χώρας. Δεν νοείται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με το Υπουργείο, ενόσω οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι για δεδουλευμένα.
  • Να εξασφαλίσει κονδύλια και να προχωρήσει μονομερώς (όπως άλλωστε υποχρεούται από τις ανάγκες και η κοινή λογική επιτάσσει) σε προσλήψεις 4500 κανονικών επιμελητών Β ΕΣΥ και ειδικευομένων.
  • Να εξασφαλίσει κονδύλια και να υλοποιήσει νομοθετικά την από διετίας υπόσχεσή του στο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ για το αφορολόγητο του επιδόματος βιβλιοθήκης .
  • Να εξασφαλίσει κονδύλια και να υλοποιήσει νομοθετικά την υπόσχεσή του για σύστημα απρόσκοπτης εξέλιξης των νοσοκομειακών γιατρών με ταυτόχρονη αποδέσμευση μισθού – βαθμού.
Ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο πλαίσιο συνάντησης με τη διοίκηση και τους γιατρούς του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», διαβεβαίωσε ότι τα χρήματα έχουν ήδη διατεθεί και θα καταβληθούν άμεσα. «Ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι ότι δεν υπάρχει πλέον θέμα, εξεδόθη το φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, διετέθησαν τα χρήματα, άρα ζήτημα δεν υπάρχει», είπε".

Πέρασε μια εβδομάδα και απεδείχθη ότι ο υπουργός έλεγε ψέματα, πράγμα που ήταν βέβαια γνωστό από τη στιγμή που άνοιξε το στόμα του.
Σοβαρά, ξέρει κανείς πού βρίσκεται η τροπολογία;
Οι Επίτροποι κάνουν πως τη θέλουν φλογερά, οι Διοικητές Νοσοκομείων λένε πως μέρα τη μέρα δημοσιεύεται, οι ΔΥΠΕ λένε κουραφέξαλα και κάποιοι αποφάσισαν να βρούνε άκρη.
Ο Σύλλογος Ειδικευομένων Ηρακλείου πήρε τους δύο βουλευτές του νομού και τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου κι ανέβηκαν στην Αθήνα την Τετάρτη, όπου συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Ριζά. Η συνάντηση ξεκίνησε, όπως μας είπαν, με προσβολές πως οι γιατροί που κινητοποιούνται είναι όχλος και απειλήθηκε επεισόδιο. Στη συνέχεια υπήρξε έμμεση ανάκληση και άρχισε το κυνήγι του ΦΕΚ. Το ψάξανε σε λαγκαδιές κι απόσκια, του στήσανε καρτέρι εκεί που πάει να πιει νερό κι ενώ περίμεναν να το χτυπήσουν στο Εθνικό Τυπογραφείο αυτό πετάχτηκε μακριά, πολύ μακριά: στο ξέφωτο του Υπουργείου Δικαιοσύνης!
Δεν κάνω πλάκα. Το ΦΕΚ μέχρι την Πέμπτη δεν είχε πάει στο Εθνικό Τυπογραφείο. Για αργότερα Κύριος οίδε.
Για νά χουμε καλό ρώτημα: ο Υπουργός που δήλωνε ότι είναι αδικαιολόγητες οι επισχέσεις δεν ήξερε τι έτρεχε; Ο Γενικός Γραμματέας κ. Καλογερόπουλος, τον οποίο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας καταγγέλλει ότι απειλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς, δεν έμαθε ότι παρήλθαν οι εποχές που τα μέσα αυτά απέδιδαν; Κι αυτοί οι κακόμοιροι κυβερνητικοί συνδικαλιστές δεν αντιλαμβάνονται ότι γίνονται ρεζίλι των σκυλιών με τα καμώματά τους;
Πάντως το ΦΕΚ μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής που κατέβασε ρολά το Εθνικό Τυπογραφείο δεν είχε τυπωθεί. Να δείτε που θα το τυπώσουν νύχτα με το φως συσκότισης και θα βγει όλο λάθη.
Η δυναμική που αναπτύσσεται στις πρόσφατες κινητοποιήσεις με τη δημιουργία οργανωτικών σχημάτων εκ των κάτω θέτει στο περιθώριο την ΟΕΝΓΕ και την ΕΙΝΑΠ, οι οποίες κοιτούν αμέτοχες και ψελλίζουν σαχλαμάρες περί συμπαράστασης. Έτσι στην Αθήνα τα Νοσοκομεία που βρίσκονται σε επισχέσεις συγκρότησαν συντονιστικό, το οποίο μετά τη συνεδρίασή του και με συμμετοχή εκπροσώπων από 15 Νοσοκομεία της Αθήνας εξέδωσε ανακοίνωση .
Από αύριο μπαίνουν σε επίσχεση τα Νοσοκομεία της Θράκης και η Δράμα, ενώ στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας οι ειδικευόμενοι αρχίζουν επίσχεση και από τις εφημερίες, όπως και στο Ρέθυμνο.
Στα δύο Νοσοκομεία της Λάρισας ζητήθηκαν οι γνωστές ατομικές δηλώσεις. Δεν έχει δοθεί ούτε μια και οι διαθέσεις στις αυριανές Γενικές Συνελεύσεις είναι αρνητικές στην υπογραφή τους. Το ίδιο συμβαίνει στα περισσότερα νοσοκομεία με τα οποία είχα επικοινωνία.

Να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα στις επισχέσεις και μάλιστα αυτές που οι ειδικευόμενοι απέχουν από τις εφημερίες. Τα μεγάλα κανάλια που τώρα σιωπούν σα να μην συμβαίνει τίποτα αν συμβεί κάποιο σοβαρό γεγονός θα μας διασύρουν ανελέητα. Το ίδιο θα κάνει και η κυβέρνηση που τώρα βρίσκεται στριμωγμένη άγρια. Προσοχή λοιπόν".
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Σε γενική συνέλευση των γιατρών, που έγινε την Παρασκευή 04-04-08, αποφασίστηκε συνέχιση της επίσχεσης εργασίας και την επόμενη εβδομάδα."Αισίως" συμπληρώνεται σε λίγες μέρες ένας μήνας επίσχεσης εργασίας στο Νοσοκομείο Πρέβεζας.
Την Παρασκευή επίσης κατεβλήθησαν στους γιατρούς οι εφημερίες του Δεκεμβρίου 2007.

Σάββατο 5 Απριλίου 2008

Η εισοδηματική πολιτική για το μη ιατρικό προσωπικό των Νοσοκομείων.

Για να δείτε τις ΜΙΚΤΕΣ αυξήσεις, σε ευρώ, στους βασικούς μισθούς κατά κατηγορία (ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ) και κατά κλιμάκιο, πατήστε εδώ.
Με βάση αυτές τις αυξήσεις, ας πάρουμε 4 περιπτώσεις προσωπικού της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας των Νοσοκομείων ΥΕ, ΔΕ ,ΤΕ και ΠΕ αντίστοιχα, με το μισθολογικό κλιμάκιο 10 και με την παραδοχή ότι είναι έγγαμοι και έχουν δυο παιδιά. Για να δείτε τις διαμορφούμενες μικτές αποδοχές χωρίς να έχουν αφαιρεθεί οι διάφορες κρατήσεις (φόρος, ΜΤΠΥ, ΤΠΔΥ, Αρωγής, Υγειονομική, Υπέρ Δημοσίου), πατήστε εδώ.

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Έτσι όπως μας κατάντησαν ...



ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ...ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ!!!

Καλώς...τα παιδιά!!!

Αφού έφαγε το κράξιμο από πολλά πρωτοβάθμια σωματεία (και από εμάς βεβαίως) η συνδικαλιστική νομενκλατούρα της ΠΟΕΔΗΝ δήλωσε αποφασισμένη να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις ...αλλά το Μάιο!!!
Και ενώ εδώ και τέσσερις εβδομάδες φωνάζουμε ότι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία θα έπρεπε, προβάλλοντας και τα δικά τους αιτήματα, να σταθούν δίπλα στους αγωνιζόμενους γιατρούς, αφού και σε αυτούς οφείλονται δεδουλευμένα τουλάχιστον 4 μηνών και πάμε για το πέμπτο και υπάρχουν τεράστια προβλήματα στα νοσοκομεία, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία... σφύριζε κλέφτικα! Τελικά θυμήθηκε, τώρα στο τέλος, τις επισχέσεις και δια του προέδρου της δήλωσε ότι αυτές θα επεκταθούν και στο υπόλοιπο προσωπικό !(διαβάστε εδώ και εδώ).
Παρά το ότι γνωρίζουμε πολύ καλά τις προθέσεις της ΠΟΕΔΗΝ, εξ άλλου έχουμε σοβαρές διαφωνίες με την πρότασή της για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, καλούμε όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία να μετατρέψουν, ΤΩΡΑ και ΟΧΙ ΤΟ ΜΑΪΟ, τον αγώνα που δίνουν οι γιατροί σε ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ αγώνα εμπλουτίζοντας το περιεχόμενό του !

Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Δημιουργική λογιστική, αλχημείες και αυξήσεις ξεφτίλα στην εισοδηματική πολιτική.

Αυξήσεις ξεφτίλα, στη πραγματικότητα κάτω από τον πληθωρισμό, αποφάσισε η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο τομέα.
Παράλληλα για να επιδείξει κάποιο σχετικό ποσοστό αύξησης, καταφεύγει σε αλχημείες, μεταφέρει ένα τμήμα του επιδόματος κινήτρου απόδοσης, που ήδη το έπαιρναν οι εργαζόμενοι, στο βασικό μισθό.
Συγκεκριμένα για τους υγειονομικούς.

Αυξάνει το βασικό μισθό:
  • από 1/1/2008 κατά 2,5%!!!
  • από 1/10/2008 κατά 2%!!!(στην ουσία δηλαδή την αύξηση αυτή θα την πάρουν οι εργαζόμενοι μόνο για τρεις μήνες μέσα στο 2008).
  • ενσωματώνεται στους βασικούς μισθούς όλων των κατηγοριών και κλιμακίων το 1/3 του επιδόματος κινήτρου απόδοσης .
Η μόνη αλλαγή είναι στο ότι οι αυξήσεις αυτές θα έχουν μια πολύ μικρή επίδραση στα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και στο επίδομα αδείας , καθώς και στα νυχτερινά και υπερωρίες των εργαζομένων στα Νοσοκομεία, καθώς αυτά υπολογίζονται πάνω στο βασικό μισθό.
Σε επόμενη δημοσίευση μας θα έχουμε τις ακριβείς μικτές αυξήσεις σε ευρώ ανά κατηγορία και κλιμάκιο.

Ανακοίνωση-Δελτίο Τύπου του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων Νοσοκομειακών Γιατρών.

Εμείς, εκπρόσωποι Γενικών Συνελεύσεων νοσοκομειακών γιατρών που βρισκόμαστε σε επίσχεση εργασίας σε νοσοκομεία της Αθήνας, συγκεντρωθήκαμε σήμερα στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός και καταλήξαμε:

Εκπροσωπούμε με βάση τη μαζικότητα και τη συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις τους ειδικευόμενους και τους συνάδελφους επιμελητές που θέλουν να ζουν αξιοπρεπώς από το μισθό τους.
Ζητάμε συγγνώμη από τους ασθενείς για τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης και ζητάμε τη συμπαράστασή τους
Βρισκόμαστε σε αυτές τις κινητοποιήσεις διότι είμαστε απλήρωτοι για τις υπερωρίες μας εδώ και μήνες και αδυνατούμε να επιβιώσουμε οικονομικά. Οι βασικοί μισθοί είναι εξευτελιστικοί. Δουλεύουμε πάνω από 80 ώρες τη βδομάδα για να συμπληρώσουμε αυτόν τον εξευτελιστικό βασικό μισθό με την προκλητική αμοιβή των 4 ευρώ την ώρα στην εφημερία. Στο ίδιο διάστημα παρακολουθούμε από τα ΜΜΕ τις προκλητικές δηλώσεις του Υπ Υγείας ότι το πρόβλημα έχει λυθεί.
Αρνούμαστε να επιβιώσουμε με τον τρόπο που κάποιοι θησαυρίζουν στο ΕΣΥ με την ανοχή και την έμμεση προτροπή του Υπ. Υγείας: Με τα φακελάκια και τις προμήθειες.
Η μη πληρωμή των εφημεριών αλλά και η νέα πρόταση Αβραμόπουλου για τους Νοσοκομειακούς γιατρούς διαιωνίζουν το αδιέξοδο παγιώνοντας τέτοιες πρακτικές και οδηγούν σε ολοκληρωτική παρακμή του ΕΣΥ. Ο αξιοπρεπής μισθός, η μείωση των ωρών εργασίας, η ουσιαστική εκπαίδευση των νέων γιατρών και η ανανέωση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις μπορούν να οδηγήσουν σε ένα σύγχρονο δημόσιο δωρεάν και υψηλής ποιότητας σύστημα περίθαλψης για όλους. Προϋπόθεση η έκτακτη χρηματοδότηση και η πάταξη και της παραοικονομίας αλλά και της επίσημης διαφυγής τεράστιων κεφαλαίων από τα ασφαλιστικά ταμεία κατευθείαν στον ιδιωτικό τομέα.


Με βάση τα παραπάνω και δεδομένης της γενικευμένης αναταραχής στα νοσοκομεία Αθήνας και υπόλοιπης Ελλάδας προτείνουμε.
  • Καλούμε τους συνάδελφους ειδικευόμενους να προχωρήσουν άμεσα σε επίσχεση εργασίας μέσα από γενικές συνελεύσεις και επιτροπές ειδικευομένων.
  • Καλούμε τους νοσοκομειακούς γιατρούς που θέλουν να ζουν αξιοπρεπώς από το μισθό τους και όλους τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας σε πραγματικές κινητοποιήσεις για την ανατροπή αυτής της κατάστασης.
  • Καλούμε σε νέο συντονιστικό των νοσοκομείων της Αθήνας τη Δευτέρα 7 Απριλίου ώρα 15.00 στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός για συντονισμό και διοργάνωση παναθηναϊκής κινητοποίησης στο Υπ Υγείας την επόμενη βδομάδα
  • Καλούμε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ να διακόψουν το διάλογο και να μην υπογράψουν την απαράδεκτη πρόταση Αβραμόπουλου.
  • Καλούμε την ΕΙΝΑΠ να συγκαλέσει άμεσα γενική συνέλευση.
  • Καλούμε τους συναδέλφους από την υπόλοιπη Ελλάδα σε συντονισμό και διοργάνωση πανελλαδικής κινητοποίησης την εβδομάδα 15-19/04.
Αμφιθέατρο Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός, 1/04/2008

Εκπρόσωποι από γενικές συνελεύσεις νοσοκομείων

Ερυθρός Σταυρός
Αττικό Νοσοκομείο
Άγιος Σάββας
Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων
Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών
Παραβρέθηκαν συνάδελφοι από άλλα 10 Νοσοκομεία της Αθήνας που πραγματοποιούν συνέλευση το επόμενο διήμερο.

Τετάρτη 2 Απριλίου 2008

Η εκποίηση.

Από τον Δημήτρη Βαρνάβα -μέλος στη Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ, λάβαμε την παρακάτω ενημέρωση:
Στην προχθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας (ΕΓ) της ΟΕΝΓΕ η συμμαχία των προθύμων (5 ψήφοι επί 9 μελών) έλαβε ακάθεκτη αποφάσεις που περιφρονούν προκλητικά τη βούληση των συναδέλφων της χώρας και όλων των Ενώσεων.

Οι αποφάσεις των προθύμων, που σημειωτέον συνάντησαν την κατηγορηματική αντίθεση των υπολοίπων μελών της ΕΓ, είναι:

1.- Προσέρχονται στις Επιτροπές που συγκαλεί το Υπουργείο, με τους όρους που θέτει το Υπουργείο, απεμπολώντας κάθε συζήτηση για νέο μισθολόγιο και συζητώντας για επίδομα εφημέρευσης. Οι λεγάμενοι ανερυθρίαστα θα συνδιαλέγονται με το Υπουργείο εν μέσω επισχέσεων που έχουν ξεσπάσει στο σύνολο των Νοσοκομείων της χώρας για αποπληρωμή των δεδουλευμένων και ανατροπή του δουλοκτητικού συστήματος εφημέρευσης.

2.- Απορρίπτουν την σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ ώστε, ν΄αποφασίσει το συνέδριο για τις κατευθύνσεις διαπραγμάτευσης με το Υπουργείο μετά την κραυγαλέα αναντιστοιχία που έχει προκύψει. Τούτο εξάλλου προβλέπει ρητά και το καταστατικό της ΟΕΝΓΕ.

Πλην των προσκείμενων σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ και ΔΗΚΝΙ), όλες οι άλλες παρατάξεις αρνούνται ρητά να συμμετάσχουν στις Επιτροπές. Μάλιστα μετά την απόρριψη σύγκλησης εκτάκτου συνεδρίου ξεκίνησε η διαδικασία που προβλέπει το καταστατικό: θα υποβληθούν αιτήσεις από το 1/5 των αντιπροσώπων του τελευταίου συνεδρίου και έτσι θα (απ)αιτηθεί η σύγκληση συνεδρίου. Εάν οι πρόθυμοι εμφορούνται από αυτοκτονικές τάσεις μπορούν να το αρνηθούν εκ νέου, οπότε θα κινηθούν διαδικασίες καθαίρεσής τους.
Ανυπερθέτως πρέπει να ξεκινήσει σ΄ όλες τις Ενώσεις, ακόμη κι εκείνες που βρίσκονταν σε διαδικασία ύπνωσης, εξέγερση απέναντι στις απροκάλυπτες διαθέσεις εκποίησης ολόκληρου του κλάδου των νοσοκομειακών γιατρών έναντι κόκκων φακής, διότι κατά τον Τσούκαλο το πινάκιο αποτελεί μακρινό και ανεκπλήρωτο όνειρο.
Δείτε τη δήλωσε στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:

«Δεν κρύβω ότι έχω αγωνία εάν η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις προτάσεις αυτές, γιατί είναι πολύ καλές για να γίνουν πραγματικότητα, γεγονός που με ανησυχεί».

Μόνο θλίψη προκαλούν τέτοιες αδιάντροπες δηλώσεις που ξεχειλίζουν από υποτέλεια. Φταίμε όλοι που επιτρέψαμε να εκπροσωπούμαστε από ανθρώπους με νοοτροπία Τσούκαλου και θωριά Λαοπόδη.

Όλες οι Ενώσεις πρέπει να ενημερώσουν τους συναδέλφους και να προβούν σε κάθε είδους ενέργειες για να διακοπεί η συμφωνία που επιδιώκουν Τσούκαλος και Λαοπόδης με καταστροφικές και μη αναστρέψιμες συνέπειες για την επόμενη δεκαετία.
Όπως πάρα πολύ εύστοχα και γλαφυρά τονίζει ο Στάθης Τερζής, Πρόεδρος της Ενωσης Αχαϊας, "αν χαθεί αυτή η ευκαιρία, άλλη δεν θα υπάρξει".

Να θυμίσω τους έτερους τρεις εκ των προθύμων στην Εκτελεστική Γραμματεία. Είναι οι Παντελής, Βογιατζής και Θεοδωρόπουλος.
Γράφαμε στο ενημερωτικό mail της Κυριακής για τη "μεγαλειώδη" απόφαση του Προέδρου του Ερυθρού Α. Μαρτίνη να κάνει δωρεά, ώστε να πληρωθούν οι γιατροί τις εφημερίες και να κόψουν την επίσχεση που θα νέκρωνε το Νοσοκομείο.
Δείτε τώρα τη συνέχεια. Όντως ο Α. Μαρτίνης ως Πρόεδρος του ιδρύματος "Ερυθρός Σταυρός" εξέδωσε επιταγή στον εαυτό του ως Πρόεδρο του Νοσοκομείου Ερυθρός. Χτες λοιπόν ο Α. Μαρτίνης κάλεσε το Διοικητή του Νοσοκομείου Ερυθρός, την Πενταμελή της ΕΙΝΑΠ και τον τοποτηρητή Β. Λαοπόδη προκειμένου να παραδώσει την επιταγή και να λήξουν οι επάρατες επισχέσεις. Έλα όμως που η σεμνή τελετή παράδοσης-παραλαβής είχε απρόβλεπτη εξέλιξη: ο Διοικητής του Νοσοκομείου αρνήθηκε να παραλάβει την επιταγή, επικαλούμενος διοικητικές και ποινικές ευθύνες εάν παρακάμψει το δημόσιο λογιστικό και διακινήσει χρήματα με ανορθόδοξο τρόπο. Τότε ο Μαρτίνης απευθύνθηκε στην Πενταμελή και σε μια κίνηση απέριττης γαλαντομίας.... προσέφερε σ΄ εκείνους την επιταγή, με την προτροπή να τη σπάσουν και να μοιράσουν στους γιατρούς τα χρήματα!

Οι γιατροί αρνήθηκαν να γίνουν ήρωες σε τέτοιες πρωτοφανείς ιστορίες και αποχώρησαν υποσχόμενοι ενδιαφέρουσες εξελίξεις, ενώ ο Μαρτίνης έστειλε στο Υπουργείο Υγείας εξώδικο με το οποίο διαπιστώνει ότι "η κατάσταση στον χώρο των ιατρών έχει καταστεί εκρηκτική και θεωρείται απίθανη η εξυπηρέτηση των εφημεριών του νοσηλευτικού ιδρύματος", καθιστώντας αποκλειστικά υπεύθυνο το Υπουργείο Υγείας.

Την επόμενη μέρα, η οποία κατά σύμπτωση είναι η 1η Απριλίου, δίνει απάντηση ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Ριζάς. Η απάντηση αποτελεί ευθύ και απροκάλυπτο άδειασμα του ετέρου Γενικού Γραμματέα κ. Καλογερόπουλου, ο οποίος με εγκύκλιο προς τους Διοικητές συνιστούσε να πληρώσουν εφημερίες από τα διαθέσιμα των νοσοκομείων. Είναι αξιοπρόσεκτη η τελευταία παράγραφος της απάντησης του κ. Ριζά:

"Δεν νομιμοποιείται και συνεπάγεται διοικητικές και ενδεχομένως ποινικές ευθύνες άλλος τρόπος πληρωμής, ούτε είναι επιτρεπτή η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο λήψη, δανεισμός ή διαχείριση χρημάτων τρίτων για πληρωμή δημοσίων δαπανών".

Αλήθεια γιατί δεν παρέλαβε την επιταγή ο Λαοπόδης; Ιστορικά το δικαιούται. Ανθύπατος αρχικά, στη συνέχεια ύπατος, τώρα είχε την ανεπανάληπτη ευκαιρία να μετατρέψει την επιταγή σε χρυσά νομίσματα και ως Ρωμαίος Αυτοκράτωρ να πετάξει απλόχερα το χρυσίον στους υπηκόους που θα τον επευφημούσαν και θα υπόσχονταν πίστη και αφοσίωση.

Επιβεβαιώνεται κάθε μέρα, σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας: τα περί τον Λαοπόδη στελέχη της ΠΑΣΚΕ δρουν στις επισχέσεις ως μισθοφορικό στράτευμα του Υπουργείου. Όπου μπορούν φροντίζουν να καταστείλουν κινητοποιήσεις, να διαλύσουν συγκεντρώσεις και συνελεύσεις. Τελικά επιτυγχάνουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: όλοι οι ειδικευόμενοι στην Κλινική που διευθύνει ο Λαοπόδης συμμετέχουν στην επίσχεση.

Τουναντίον είναι πολλοί-πάρα πολλοί που πρόσκεινται στην ΠΑΣΚΕ και δηλώνουν απέχθεια γι αυτές τις μισθοφορικές πρακτικές. Η απέχθεια έχει μάλιστα φτάσει εγγράφως και ενυπογράφως στη Χαριλάου Τρικούπη τουλάχιστον από τέσσερα μέρη της χώρας.
Για όσους ρωτούν εάν έχει εκδοθεί από το Εθνικό Τυπογραφείο το ΦΕΚ που περιέχεται η τροπολογία η απάντηση είναι όχι.

Ήδη αρκετοί συνάδελφοι που έχουν αγωνιστεί για την εφαρμογή του 48ωρου ή τέλος πάντων της μιας εφημερίας την εβδομάδα δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να σιωπήσουν στα τερτίπια των Διοικήσεων που δηλώνουν ότι το 48ωρο καταστρατηγήθηκε χωρίς να εκφράσουν ρητή επιφύλαξη. Πέραν του ότι εξέφρασαν τέτοια επιφύλαξη είτε ατομικά, είτε συλλογικά το έγγραφο Καλογερόπουλου στις 27 Δεκεμβρίου και τα "εντέλλεσθε" των Διοικήσεων συνιστούν ευθύ εξαναγκασμό, ο οποίος είναι επαναλαμβανόμενος και σκόπιμος.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο γνωμοδοτεί κατόπιν ερωτήματος Επιτρόπου, μπορεί όμως και να γνωμοδοτήσει προληπτικά μετά από ερώτημα Υπουργού. Εσείς λέτε ο κ. Αβραμόπουλος να έχει στα χέρια του ευνοϊκή για κείνον γνωμοδότηση και να την κρατάει κρυφή ή μήπως κάνετε κάποια άλλη υπόθεση;