Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008

Τελικά είναι ή δεν είναι αργία για τα νοσοκομεία η ημέρα ταφής του Αρχιεπισκόπου;

Σήμερα 30-01-08 το Υπουργείο Υγείας έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση:

Ανακοίνωση ΥΥΚΑ για λειτουργία νοσοκομείων για την ημέρα της κηδείας του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου την 31η Ιανουαρίου


Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2008


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή την αυριανή επίσημη αργία του Δημοσίου, λόγω της κηδείας του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοινώνεται, ότι τα Νοσοκομεία όλης της χώρας θα λειτουργήσουν με το σύστημα των εφημεριών.

Στο πλαίσιο αυτό, θα αντιμετωπιστούν όλα τα έκτακτα περιστατικά, ενώ τα χειρουργεία θα εξυπηρετήσουν όλες τις ανάγκες που θα προκύψουν.


Σχόλιο: Από την ανακοίνωση αυτή προκύπτει ότι την αυριανή ημέρα θα αντιμετωπίζονται τα έκτακτα περιστατικά, με το σύστημα εφημεριών, όπως συμβαίνει σε όλες τις αργίες.
Ήδη σε όλα τα νοσοκομεία, μιας και είχε χαρακτηριστεί η αυριανή ημέρα αργία, είχαν ακυρωθεί όλα τα τακτικά περιστατικά.

Αργά σήμερα το απόγευμα οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων άρχισαν να καλούν το προσωπικό να εργαστεί αύριο κανονικά , επικαλούμενες σχετική εγκύκλιο του Υπουργού Εσωτερικών που εξαιρεί τα νοσοκομεία από την αυριανή αργία.

Τελικά ούτε εκεί δεν μπορούν να συννενοηθούν οι Υπουργοί της κυβέρνησης!


Ήμαρτον...Κύριε!

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2008

Υγεία…. με πίστωση, πιστωτική κάρτα και πιστωτικό όριο!.

Καλά αυτή η κυβέρνηση έχει βαλθεί να μας τρελάνει!

Όλα τα είχαμε δει, αλλά να δούμε «αγορά» υπηρεσιών Υγείας με «πιστωτική κάρτα» , ε… είναι αλήθεια ότι δεν περιμέναμε να δούμε!

Με ένα σχέδιο νόμου –αθλιότητα ,για την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, που στην ουσία:
  • ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στην ιδιωτικοποίηση (ιδιώτες και «εθελοντικές» οργανώσεις ) της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας
  • διασπά το ενιαίο της παροχής της υγειονομικής φροντίδας (δημόσιο, ιδιώτες, επιχειρηματικοί όμιλοι, Δήμοι, «εθελοντές» κλπ…και η κουτσή Μαρία)
  • εισάγει πιστωτική ηλεκτρονική κάρτα (ηλεκτρονική κάρτα υγείας), με πιστωτικό όριο(!), όπου ο κάθε ένας θα έχει το δικό του πιστωτικό όριο ανάλογα (ακούσατε …ακούσατε):
  1. με την ηλικία και το φύλο(!)
  2. την πολιτική που εφαρμόζει ο κάθε ασφαλιστικός οργανισμός(!)
  3. την ιστορική μέση δαπάνη για τις αντίστοιχες υπηρεσίες υγείας του ασφαλιστικού οργανισμού (!)
  • και το οποίο πιστωτικό όριο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τα πορίσματα του οικονομικού απολογισμού του αμέσως προηγούμενου χρόνου(!) και που τυχόν πιστωτικό υπόλοιπο θα μηδενίζεται στο τέλος του χρόνου(!)και θα υπάρχει καινούργια πίστωση σύμφωνα με τις προβλέψεις για το νέο έτος(!)

ένα σχέδιο -νόμου που:

  • δεν έχει καμιά πρόβλεψη για τους χιλιάδες ανασφάλιστους και άνεργους συνανθρώπους μας
  • προβλέπεται να εφαρμοστεί πρώτα στο Δημόσιο και ίσως σε βάθος πενταετίας για ΙΚΑ και ΟΓΑ

πίστεψαν ότι έφτιαξαν την "πρώτη στην ιστορία του ΕΣΥ ολοκληρωμένη πρόταση"!

Άντε ρε πάρτε πίσω αυτή την αθλιότητα!!!

Υ.Γ.: Μας συγχωρείτε αγαπητές φίλες και φίλοι γι αυτό το ύφος, αλλά μπείτε στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Υγείας, στα Δελτία Τύπου, διαβάστε αυτό το σχέδιο νόμου και θα μας καταλάβετε.

Ο Διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Δυτ.Ελλάδας στο Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Το Νοσοκομείο Πρέβεζας επισκέφθηκε σήμερα 24 -01-2008 ο Διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας κ. Πεντέας, μαζί με τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ ) και είχαν συνάντηση με το Διοικητή του Νοσοκομείου Πρέβεζας για ζητήματα του ΕΚΑΒ.
Η επίσκεψη του κ. Πεντέα ήταν η τελευταία με την ιδιότητα του ως Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας Δυτ.Ελλάδας, καθώς μετακινείται στη 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής.
Νέος Διοικητής, της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου , Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, αναλαμβάνει ο κ. Γιάννης Νικόπουλος , Νομίατρος από τα Ιωάννινα και υποψήφιος Βουλευτής στις προηγούμενες εκλογές.

Το σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Δόθηκε σε ανοικτή διαβούλευση, μέσω του διαδικτυακού τόπου του Υπουργείου Υγείας, το σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Μπορείτε να το διαβάσετε μαζί με το μήνυμα του Υπουργού, εδώ.
Εμείς πολύ σύντομα θα επανέλθουμε με τις, επι της ουσίας, παρατηρήσεις μας.

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008

Κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν για το νέο Νοσοκομείο της Κέρκυρας

Κινητοποιήσεις για το νοσοκομείο αποφάσισε το Δημ. Συμβούλιο
(22/01/2008)
Το θέμα του νέου νοσοκομείου απασχόλησε - κατά κύριο λόγο – το Δημοτικό Συμβούλιο Κερκυραίων στη χθεσινή συνεδρίασή του, στη διάρκεια της οποίας αποφάσισε, ομοφώνως, την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων, σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς. Αίτημα των κινητοποιήσεων θα είναι η ολοκλήρωση του νέου νοσοκομείου και, παραλλήλως, ο χαρακτηρισμός του ως νοσηλευτικό ίδρυμα παροχής τριτοβάθμιας περίθαλψης. Στη συνεδρίαση, έγινε αναλυτική συζήτηση για την προοπτική λειτουργίας του υπό κατασκευή νοσοκομείου και αναδείχθηκαν προβλήματα ή παραλείψεις, οι οποίες όπως επισημάνθηκε, πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου το ίδρυμα να παρέχει υπηρεσίες υγείας σύγχρονου, υψηλού επιπέδου. Από τα σημαντικότερα ζητήματα που τέθηκαν, από τους εκπροσώπους των γιατρών και τους εργαζόμενων στο νοσοκομείο, είναι η προβληματική συγκοινωνιακή και οδική πρόσβαση, η απουσία σύγχρονου κόμβου. απαραίτητου για την εξυπηρέτηση των ασθενοφόρων, η μεγάλη έλλειψη θέσεων στάθμευσης, ο ιατρικός εξοπλισμός από τον οποίο θα λείπουν συγκεκριμένα σύγχρονα μηχανήματα, η απουσία πρόβλεψης δημιουργίας σειράς κλινικών καθώς και ο περιορισμένος αριθμός κλινών σε σχέση με τις πληθυσμιακές ανάγκες του νησιού. Όλοι σχεδόν οι ομιλητές αναφέρθηκαν και στην τύχη του κτιρίου που στεγάζει σήμερα το νοσοκομείο, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να διατηρήσει το χαρακτήρα του, φιλοξενώντας μία μονάδα υγείας αστικού τύπου. Επίσης, κομβικό χαρακτηρίστηκε το ζήτημα της πλήρωσης των κενών θέσεων προσωπικού, αφού σήμερα δεν υπηρετούν ούτε οι μισοί από τους προβλεπόμενους στον οργανισμό εργαζόμενους. Οι προσλήψεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν τη μεταφορά στο Κοντόκαλι, αλλιώς οι δυσλειτουργίες που θα εμφανιστούν στο νέο νοσοκομείο θα είναι ανυπέρβλητες.
Πηγή ΕΡΤ on line

Φημολογία για αντικατάσταση του Διοικητή του Νοσοκομείου Πρέβεζας.

Έντονη φημολογία επικρατεί στο Νοσοκομείο Πρέβεζας περί αντικατάστασης και μάλιστα σύντομα του Διοικητή του Νοσοκομείου.
Είχε προηγηθεί μια αιφνιδιαστική επίσκεψη του Υπουργού Υγείας κ.Αβραμόπουλου στο Νοσοκομείο Πρέβεζας το Σάββατο 19 Ιανουαρίου (απόντος του Διοικητού του Νοσοκομείου), ενώ την προηγούμενη ημέρα δημοσιεύθηκε εκτενές άρθρο σε τοπική εφημερίδα της Πρέβεζας,που αφορούσε τη δράση και συμπεριφορά του Διοικητού του Νοσοκομείου.

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Κρεστένων Ηλείας.

«Θεωρούμε ότι ο σκοπός των κινητοποιήσεων επετεύχθη ως προς την ανάδειξη των προβλημάτων και πλέον ο υπουργός, οι φορείς και η κοινωνία ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δηλώνουμε δε ότι θα είμαστε ενωμένοι και σε αγωνιστική ετοιμότητα και με νέας μορφής δυναμικές κινητοποιήσεις, να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Τη λειτουργία του Νοσοκομείου Κρεστένων».
Με αυτά τα λόγια ανάμεσα σε άλλα οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Κρεστένων Ηλείας πήραν την απόφαση για αναστολή των κινητοποιήσεών τους με τη μορφή που είχαν αυτές μέχρι τώρα.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων άσκησε κριτική για την μη παρουσία πολιτικών και τοπικών φορέων αυτές τις δύσκολες ημέρες στο Νοσοκομείο, αφού όπως είπε και ο ίδιος ελάχιστοι επισκέφθηκαν το Γ.Ν. Κρεστένων.
Οι εργαζόμενοι αφήνουν πλέον τους "τοπικούς άρχοντες" να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την λύση των προβλημάτων του Νοσοκομείου και δηλώνουν πως δεν πιστεύουν αυτά που ακούγονται από διάφορες πλευρές, αλλά και από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας για την οριστική επίλυση του θέματος.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ
Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι με τις μορφές και τον τρόπο που εκείνοι θα επιλέξουν. Να μην επαναπαυθούν στη "καλή διάθεση" οποιουδήποτε "τοπικού άρχοντα", να μην απογοητεύονται από την αδιαφορία των "τοπικών αρχόντων", καθώς οι περισσότεροι είναι γρανάζια του ίδιου μηχανισμού εξουσίας.
Καλούμε όλους τους καλής θέλησης συμπατριώτες μας, να συνεχίσουν να συμπαραστέκονται στους αγώνες των εργαζομένων του Νοσοκομείου Κρεστένων.
Διαβάστε εδώ σχετικό άρθρο της εφημερίδας "Πρώτη" της Ηλείας και εδώ απο την εφημερίδα "Πατρις" επίσης της Ηλείας.

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Έταξε νέο Νοσοκομείο στη Λευκάδα ο Υπουργός Υγείας

Μιλώντας σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Λευκάδας ο Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος υποσχέθηκε νέο Νοσοκομείο στο νησί σε τρία χρόνια.
Για το συγκεκριμένο θέμα ο Υπουργός είπε:
"Θα ήθελα καταρχήν, να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους εξαίρετους εκπροσώπους σας στο ελληνικό κοινοβούλιο, οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, για να φτάσουμε σήμερα, σε ένα σημαντικό αποτέλεσμα. Και ξεκινώ, με αυτό. Ότι το νέο νοσοκομείο της Λευκάδας θα είναι σε τρία χρόνια πραγματικότητα..."
Η αλήθεια είναι ότι το Νοσοκομείο στο νησί αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα που επιδεινώθηκαν μετά τον ισχυρό σεισμό που είχε πλήξει το νησί πριν 5 περίπου χρόνια. Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο αλλά και πολλοί άλλοι φορείς είχαν θέσει σαν θέμα διεκδίκησης εδώ και χρόνια την κατασκευή ενός νέου Νοσοκομείου για το νησί.
Το ερώτημα είναι αν θα κατασκευαστεί μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ή μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.
Η αιφνιδιαστική επίσκεψη που έγινε στο Νοσοκομείο Πρέβεζας το Σάββατο 19 Ιανουαρίου οφείλεται στην παρουσία του Υπουργού στη Λευκάδα σε εκδήλωση της ΝΔ..

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2008

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Αβραμόπουλου στο Νοσοκομείο Πρέβεζας

Αιφνιδιαστική επίσκεψη διαρκείας 15 λεπτών πραγματοποίησε χθες Σάββατο 19 Ιανουαρίου ,το μεσημέρι, ο Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος στο Νοσοκομείο Πρέβεζας.
Ο Υπουργός συνοδευόταν από τον Βουλευτή της ΝΔ στο νομό Πρεβέζης κ.Τρυφωνίδη.
Αφού επισκέφθηκε τμήματα του ισογείου μετέβη στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού , όπου και είχε ολιγόλεπτη συζήτηση με ασθενή (ο οποίος μάλιστα του εξέφρασε τα παράπονά του).
Εντύπωση μας προκάλεσε η απουσία του Διοικητή του Νοσοκομείου.(Δεν ειδοποιήθηκε;)
Δεν γνωρίζουμε του λόγους της επίσκεψης ή αν αυτή εντάσσεται σε πρόγραμμα αιφνιδιαστικών επισκέψεων,ομως δεν μπορούμε και να μην συνδυάσουμε την επίσκεψη με σχετικό εκτενές δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας της Πρέβεζας που αφορούσε το Διοικητή του Νοσοκομείου.Ή μήπως κάνουμε λάθος;

Συνεχίζει την απεργία πείνας ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Κρεστένων Ηλείας

Δεν φτάνει η τραγωδία που βίωσε η περιοχή με τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007 , τώρα έβαλαν και στο "μάτι" το Γενικό Νοσοκομείο που υπάρχει στα Κρέστενα της Ηλείας.
Το νοσοκομείο έχει συνολικά 50 κλίνες και προσφέρει ιατρική περίθαλψη όχι μόνο στα Κρέστενα και στις γύρω περιοχές του νομού, αλλά δέχεται περιστατικά και από τη Γορτυνία της Αρκαδίας.
Τα τελευταία χρόνια συντελείται μια μεθοδευμένη υποβάθμιση του Νοσοκομείου( πολιτική της προγραμματισμένης φθοράς. Αφήνεις δηλαδή ένα πράγμα να σαπίζει και μετά έρχεσαι και λες: Τι να το κρατήσω, έχει καμιά αξία;) με στόχο να το μετατρέψουν σε Κέντρο Υγείας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές στην περιοχή, αποσπάστηκαν τρεις γιατροί, μεταξύ των οποίων και ο καρδιολόγος, στο Νοσοκομείο του Πύργου, που, αν και νέο, δεν έχει στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό.
Σε σχετική ανακοίνωση, την οποία εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων, τονίζεται ότι η προσπάθεια για την υποβάθμιση του Νοσοκομείου συνεχίζεται με τον ίδιο καταστροφικό ρυθμό, τονίζοντας: «Γινόμαστε μάρτυρες της αναληθείας και της υποκρισίας του υπουργείου Υγείας για τη στελέχωση και αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κρεστένων. Με την ακραία απόφαση μετακίνησης των συναδέλφων νοσηλευτριών, παρά τη θέλησή τους, στο Νοσοκομείο του Πύργου, και τη μετακίνηση και των τελευταίων ιατρών του Νοσοκομείου σε άλλα νοσοκομεία, διαλύεται η όποια ελπίδα για ανασυγκρότηση και λειτουργία του Νοσοκομείου».

Πριν τέσσερις μέρες ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Κρεστένων αντιδρώντας στη μεθοδευμένη απαξίωση του Νοσοκομείου ξεκίνησε απεργία πείνας.
Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας, καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, ενώ ανά βάρδιες εργαζόμενοι θα κρατούν συντροφιά στον συνάδελφό τους, που διαμένει εντός ενός γραφείου, στο Νοσοκομείο.


Καλούμε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης , όλους τους εργαζόμενους να εκδηλώσουν με όποιο τρόπο μπορούν τη συμπαράστασή τους στο αγώνα των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Κρεστένων .
Μόνο μια καταιγίδα αλληλεγγύης μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης για την απαξίωση του Νοσοκομείου.

Διαβάστε εδώ και εδώ.

Η "νέα εποχή" στη Υγεία δεν ανέχεται τον αντίλογο!

Επισκέφθηκε την Πάτρα ο Υφυπουργός Υγείας για εγκαίνια δυο κτιριακών εγκαταστάσεων .Τη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου « Αγ . Ανδρέας » και τη Μονάδα Φυσικής Αποκατάστασης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών.
Στην συνάντηση με τον υφυπουργό είχαν προσκληθεί μόνο "επίσημοι", όπως η Ι.Μ. Πατρών, η τοπική Στρατιωτική Ηγεσία, βουλευτές (και τέως υποψήφιοι), και πολλοί άλλοι... συνήθεις επίσημοι αλλά όχι και οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών ιατρών.
Δυο πανό που ήταν αναρτημένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (ένα των Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαϊας και ένα της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας) φαίνεται ότι ενόχλησαν τους ...τελετάρχες οι οποίοι φρόντισαν να τα κατεβάσουν.
Πολύ ευαίσθητη ,σαν να μας φαίνεται, στη διαμαρτυρία η "νέα εποχή στην Υγεία", έτσι δεν είναι κ.Αβραμόπουλε;
Διαβάστε εδώ την καταγγελία της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαϊας.

10 σχόλια στην επιστολή Υπουργείου στην ΟΕΝΓΕ

Ας αρχίσουμε αντίστροφα. Ας αρχίσουμε απ΄ τον επίλογο της πρόσφατης επιστολής που έστειλε στην ΟΕΝΓΕ στις 16 Ιανουαρίου ο Γενικός Γραμματέας Υγείας ο κ. Καλογερόπουλος, όπου συνοψίζει τις προτάσεις του λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Το σύνολο των προτεινόμενων σημείων και θέσεων αποτελεί σπουδαία προσφορά της πολιτείας και αναγνώριση του έργου των νοσοκομειακών γιατρών, είναι κατάκτηση των αντιπροσωπευτικών τους οργάνων και πρόκριμα για τη δημιουργία ενός εργασιακού καθεστώτος και όρων άσκησης του ιατρικού λειτουργήματος, αντάξιου της επιστημοσύνης και της επαγγελματικής αξίας των Ελλήνων γιατρών».

σχόλιο 1ο: Όταν σε κείμενο διαπραγμάτευσης για εργασιακά και μισθολογικά ζητήματα αντί του όρου επάγγελμα υπεισέρχεται ο όρος «λειτούργημα» δικαιολογημένα πρέπει να γίνεται κανείς καχύποπτος.

σχόλιο 2ο: Όταν παρατίθενται διαδοχικά πολλές κολακείες μάλλον η απέναντι πλευρά επιθυμεί να υποκαταστήσει τις παροχές με συμπάθεια.

σχόλιο 3ο: Όταν δυσμενείς όροι καταγράφονται με ευφημισμούς τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι αποσκοπούν να εκληφθεί το πικρό χάπι ως σακχαρόπηκτο.
................................................................................
Ας δούμε πιο συγκεκριμένα την προϊστορία της επιστολής Καλογερόπουλου πριν έρθουμε σε ανάλυση συγκεκριμένων σημείων της.

Η επιστολή υπήρξε συνέχεια της συνάντησης που έγινε στο Υπουργείο στις 10 Ιανουαρίου. Εκεί δηλώθηκε από πλευράς ΟΕΝΓΕ ότι διαπραγματευόμαστε επί τη βάσει αποφάσεων του Γενικού Συμβουλίου που ελήφθησαν στις 21 Νοεμβρίου 2007, τις οποίες και αναπτύξαμε εκ νέου.
Διευκρινίστηκε εκ μέρους μας ότι δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε Συλλογική Σύμβαση με βάση τις προτάσεις του Υπουργού για τρεις λόγους:

1.- δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα κονδύλια στον προϋπολογισμό, ώστε να υλοποιηθούν οι προτάσεις του Υπουργείου
2.- παραμένει στάσιμη η οικονομική μας κατάσταση για 10 χρόνια και διεκδικούμε πλέον νέο μισθολόγιο
3.- διαφωνούμε με το επίδομα εφημέρευσης και επιμένουμε να θεωρούμε τις εφημερίες ως χρόνο υπερωρίας.

Μετά από διάλογο ο κ. Καλογερόπουλος συνόψισε ότι συγκλίνουμε στα εξής:
¨ Στην πρόσληψη 2000 ειδικευμένων γιατρών το 2008 και 2500 ειδικευμένων γιατρών το 2009
¨ Στο αφορολόγητο του επιδόματος βιβλιοθήκης
¨ Στο πολυδιευθυντικό
¨ Στην εφαρμογή πρωινού 7ωρου-5νθήμερου και χορήγηση ρεπό μετά από εφημερία αργίας
¨ Στην αντίληψη της εφημερίας ως υπερωριακού χρόνου εργασίας.

Στο θέμα του νέου μισθολογίου έγινε αποδεκτό ότι όντως σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί αμείβονται με εξευτελιστικές αποδοχές και μετά από συζήτηση συμφωνήθηκε ότι πρέπει να εφαρμοσθεί νέο μισθολόγιο που θα ισχύσει από το 2009 και θα ολοκληρωθεί το 2010.
Το θέμα αυτό έμεινε να διερευνηθεί μέχρι τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου σε συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με το Υπουργείο Οικονομικών, όπως επίσης να διερευνηθεί και το θέμα της φορολόγησης των εφημεριών, για τις οποίες ζητήσαμε να είναι αφορολόγητες οι εφημερίες πέραν του 48ωρου.
Μείναμε λοιπόν σύμφωνοι το αργότερο μέχρι την Τρίτη 15 Ιανουαρίου να σταλεί στην ΟΕΝΓΕ κείμενο από το Υπουργείο στο οποίο θα καταγράφει τα συμπεράσματα της συνάντησης με την ΟΕΝΓΕ και τις συνεννοήσεις που θα υπάρξουν με το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση ΟΕΝΓΕ - Υπουργείου Υγείας για διευκρινήσεις επί του εν λόγω κειμένου.

τελικά…
η επιστολή Καλογερόπουλου έφτασε εκπρόθεσμα την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, ενώ βρίσκονταν πλέον σε εξέλιξη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας.
Δεν επακολούθησε καμιά νέα συνάντηση με το Υπουργείο για διευκρινήσεις.
Ο Τσούκαλος υποδέχτηκε την επιστολή με ασυγκράτητο ενθουσιασμό, θεωρώντας την ως το ανώτατο στάδιο ικανοποίησης των αιτημάτων μας.
Πανομοιότυπα έχει υποδεχτεί ο συγκεκριμένος και κάθε άλλη επιστολή Αβραμόπουλου στο παρελθόν, ανεβάζοντας τον κυβερνητικό συνδικαλισμό σε πρωτόγνωρα ύψη.
Της ίδιας άποψης με τον Τσούκαλο ήταν και ο Β. Λαοπόδης, θεωρώντας την επιστολή ως ικανοποιητική βάση συζήτησης, ενώ ο υπογράφων και η κ. Κοσμοπούλου θεωρήσαμε την επιστολή απορριπτέα. Τους λόγους της απόρριψης εξέθεσε ο υπογράφων στη συνεδρίαση της Ε.Γ. και στο Γενικό Συμβούλιο που επακολούθησε την επομένη, επαναλαμβάνοντας ότι η δική μας διαπραγματευτική θέση έχει ήδη περιγραφεί με σαφήνεια και επάρκεια από το Νοέμβριο και μάλιστα φάνηκε να γίνεται αποδεκτή από το Υπουργείο στις 10 Ιανουαρίου.

Σημείο προς σημείο
1. Όπως προκύπτει από τα σημεία 7, 9 και 13 της επιστολής Καλογερόπουλου επανέρχεται το επίδομα εφημέρευσης και μάλιστα στη χειρότερη δυνατή εκδοχή του. Σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο σημείο 11 οι 4 ενεργείς εφημερίες που αντιστοιχούν στο επίδομα εφημέρευσης θα αντιστοιχούνται με ανάλογες εφημερίες ετοιμότητας ή μικτές. Συνεπώς οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων θα μπορούν με το επίδομα να υποχρεώνουν τους γιατρούς σε 15 έως και 22 εφημερίες ετοιμότητας. Έτσι δίδεται η δυνατότητα στις Διοικήσεις των νοσοκομείων να καλύπτουν εφημεριακά ακόμη και Τμήματα με 2 γιατρούς χωρίς πρόβλημα. Οι μικρές Κλινικές και Εργαστήρια θα στενάξουν άμεσα, ενώ σύντομα θα έρθει η σειρά των μεγαλύτερων Τμημάτων με τις ραγδαίες αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης ή παραίτησης γιατρών από το ΕΣΥ.
2. Ο συνολικός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας βάσει του σημείου 4 υποτίθεται ότι θα γίνει 35 ώρες (7ωρο Χ 5 ημέρες), πράγμα οπωσδήποτε θετικό. Πλην όμως η υποχρεωτική προσθήκη μιάς εφημερίας 17 ωρών την εβδομάδα στον τακτικό εργάσιμο χρόνο συνεπάγεται ότι ο υποχρεωτικός χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών θα είναι 52 ώρες. Ως υπερωριακή θα νοείται εργασία πάνω από το χρόνο αυτό, πράγμα που συνιστά διεθνή πατέντα στο εργατικό δίκαιο.
3. Η έλλειψη κάθε αναφοράς σε κατάργηση του σημερινού αυθαίρετου πλαφόν αποδοχών προς τον Αρεοπαγίτη με 29 χρόνια προϋπηρεσίας συνεπάγεται ότι πολλοί γιατροί θα καθηλωθούν μισθολογικά για πολλά χρόνια. Χαρακτηριστικά Διευθυντής που έχει 14 χρόνια προϋπηρεσίας δεν θα λαμβάνει καμία αύξηση μέχρι να συνταξιοδοτηθεί. Επομένως το περίφημο πολυδιευθυντικό σύστημα συνεπάγεται απονομή μόνον τίτλου.
4. Το σημείο 12 που αφορά στο νέο μισθολόγιο δεν έχει κανένα χρονικό ορίζοντα και κανένα σημείο εκκίνησης, ενώ η ΟΕΝΓΕ είχε προτείνει ολοκλήρωση διαπραγμάτευσης σε ένα δίμηνο και κατώτερες καθαρές αποδοχές για τον ειδικευόμενο τα 1600 €.
5. Η φορολόγηση των εφημεριών όπως προβλέπει το σημείο 5 όχι μόνο δεν προσφέρει μικρότερη καταβολή φόρου αλλά επιδεινώνει τη σημερινή φορολόγηση.
6. Ασκείται ένας απροκάλυπτος εκβιασμός στην εφαρμογή αυτονόητων υποχρεώσεων της πολιτείας, οι οποίες σύμφωνα με την επιστολή Καλογερόπουλου θα ισχύσουν «από την υπογραφή της κλαδικής συμφωνίας», όπως πχ το αφορολόγητο του επιδόματος βιβλιοθήκης και η φορολόγηση εφημεριών.
7. Οι προσλήψεις των 4500 ειδικευμένων γιατρών μειώνονται μέσω της επιστολής Καλογερόπουλου σε προσλήψεις 3200 ειδικευμένων και μάλιστα χωρίς κατανομή ανάμεσα στα έτη 2008 και 2009. Δεν γίνεται αναφορά στη σύσταση νέων ΣΚΕΙΟΠΝΙ ώστε να επιταχυνθούν οι κρίσεις. Προφανώς λόγω έλλειψης εγγεγραμμένων κονδυλίων στον φετινό προϋπολογισμό γίνεται απόπειρα να μετακυλιστεί η κάλυψη αναγκών και πάλι ένα χρόνο αργότερα, διαδικασία που έχει επαναληφθεί αμέτρητες φορές από τον κ. Αβραμόπουλο και τους προκατόχους του.
8. Το σημείο 8 φαντάζει εν πολλοίς ακατανόητο. Ουσιαστικά προσπαθεί να κατανείμει με νέο τρόπο το κονδύλιο εφημεριών μέσω μεικτής επιτροπής Υπουργείου και ΟΕΝΓΕ. Πλην όμως τα ποσά του «επιδόματος Αβραμόπουλου» που αποπειράθηκε να βγάλει ο Τσούκαλος σε συνεργασία με οικονομικό γραφείο πάσχουν από τόσες πολλές ασάφειες και ανισότητες, ώστε θα προκαλέσουν ανείπωτες τριβές και συρράξεις στους νοσοκομειακούς γιατρούς.
9. Η εφημερία ως υπερωριακή εργασία και πάλι δεν προσδιορίζεται όπως σε όλους τους Δημόσιους υπαλλήλους, αλλά συνεχίζει να προσδιορίζεται με την αισχρή μέθοδο που εισήγαγε ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκης, δηλαδή τον περίφημο συντελεστή 0,0059.
10. Πουθενά στην επιστολή Καλογερόπουλου δεν υπάρχει πρόταση για αναδιάρθρωση εφημεριακού προτύπου, σύσταση ΤΕΠ και εφαρμογή ΠΦΥ. Πουθενά δεν γίνεται αναφορά για ένταξη των νοσοκομειακών γιατρών στα Βαρέα και ανθυγιεινά.
Τούτων δοθέντων είναι προφανές ότι οι πρόσφατες προτάσεις του Υπουργείου αντί βελτίωσης συνεπάγονται επιδείνωση της θέσης μας. Είναι συνεπώς ανόητο να θεωρήσουμε τις προτάσεις Καλογερόπουλου ως αφετηρία Συλλογικής Σύμβασης και να δώσουμε στον Υπουργό τη δυνατότητα να απεμπλακεί από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται σήμερα.

Τι αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο
Στο Γενικό Συμβούλιο που συνήλθε την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου υπήρξε μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων από Ενώσεις Γιατρών απ΄ όλα τα μέρη της χώρας, των οποίων οι τοποθετήσεις υπήρξαν καταλυτικές. Όλοι θεώρησαν ως απορριπτέα την επιστολή Καλογερόπουλου, μη εξαιρουμένων και των στελεχών της ΠΑΣΚΕ, πράγμα που ανάγκασε τον Λαοπόδη να τροποποιήσει τη στάση του, ενώ ο Τσούκαλος ψήφισε λευκό. Η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου είναι ολιγόλογη, δύο γραμμές όλες κι όλες:
Η ΟΕΝΓΕ διαπραγματεύεται με το Υπουργείο μόνο στη βάση των αποφάσεων του Γενικού Συμβουλίου της 21ης Νοεμβρίου.
Σημειωτέον ότι το Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε τη συμμετοχή της ΟΕΝΓΕ στην απεργία που έχουν προκηρύξει ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ για τις 13 Φεβρουαρίου με θέμα το ασφαλιστικό.

Δημήτρης Βαρνάβας
Μέλος στη Γραμματεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ)

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2008

Συζήτηση στη Βουλή για τα ναρκωτικά

Σήμερα 18 Ιανουαρίου 2008 συζητήθηκε στη βουλή επικαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ κ.Γιάννη Πρωτούλη .
Από τα πρακτικά της Βουλής αντιγράφουμε:
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Θα συζητηθεί η με αριθμό 439/15-1-2008 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Ιωάννη Πρωτούλη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με τη λήψη μέτρων κατά των ναρκωτικών κ.λπ..Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:«Από τα τελευταία γεγονότα σε διάφορες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης αναδείχθηκε για μία ακόμα φορά η ανεπάρκεια μονάδων απεξάρτησης που θα καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας, καθώς και η πρόθεση της Κυβέρνησης «να παρέχει κίνητρα για την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στο χώρο των ναρκωτικών», δηλαδή η πρόθεση ιδιωτικοποίησης και στο χώρο της απεξάρτησης. Παράλληλα αναδείχθηκε η ανεπάρκεια πρόληψης καθώς τα κρούσματα αφορούσαν σε ιδιαίτερα μικρές ηλικίες.Ερωτάται ο κ. Υπουργός:Τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση προκειμένου να θεσμοθετήσει ένα επαρκές δημόσιο, δωρεάν, σύγχρονο δίκτυο απεξάρτησης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης; Ειδικότερα για τη β. Ελλάδα τι προγραμματισμός υπάρχει;Τι μέτρα θα πάρει για ουσιαστική πρόληψη που δεν θα ταυτίζεται μόνο με καμπάνιες ενημέρωσης;».
Στην επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Πρωτούλη θα απαντήσει ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Κωνσταντόπουλος.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε συνάδελφε, φέρνετε στη Βουλή ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα, το οποίο, όμως, δυστυχώς τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας ελάχιστες φορές και με αφορμή θεαματικά γεγονότα. Βλέπετε και η μονοθεματικότητα των ημερών έχει κρύψει πολλά παρόμοια γεγονότα.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω με αφορμή την ερώτησή σας ότι όλες οι παροχές υπηρεσιών απεξάρτησης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης χρηστών σε όλη την Ελλάδα είναι δωρεάν και θα συνεχίσουν να είναι δωρεάν. Το ως άνω δίκτυο παροχής δωρεάν υπηρεσιών εφαρμόζεται από τον ΟΚΑΝΑ και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι επίσης είναι πρότυπο για όλη την Ευρώπη. Δεν το θίγεται στην ερώτησή σας, αλλά είναι πραγματικότητα ότι ο αριθμός της λίστας μεθαδόνης έχει αυξηθεί, επειδή υπάρχει τεράστια προσέλευση, επειδή έχει τετραπλασιαστεί και ο αριθμός, δυστυχώς, των συμπολιτών μας που επιζητούν θεραπεία υποκατάστατων.Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την κατάσταση η οποία υπάρχει. Είναι ένα δύσκολο θέμα, με το οποίο θέλω να ξέρετε ότι παλεύουμε καθημερινά και θα αυξηθούν τα κέντρα υποκατάστατων στη χώρα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εντός του 2008 για στη Μακεδονία-Θράκη που αναφέρετε θα λειτουργήσουν Κέντρα και νέο Κέντρο στη Θεσσαλονίκη και στην Ξάνθη, στην Καβάλα και στην Κατερίνη, όπου υπήρχε το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου και έκλεισε. Υπάρχει μια τεχνογνωσία, υπάρχουν ψυχίατροι, υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό και έτσι δημιουργείται ένα νέο Κέντρο ΟΚΑΝΑ. Αυτό το Νοσοκομείο κάλυπτε τη Θεσσαλία και τους Νομούς Πιερίας, Κοζάνης και Γρεβενών και θα συνεχίσει να καλύπτει την ίδια γεωγραφική ενότητα. Δημιουργούνται, λοιπόν, κέντρα ΟΚΑΝΑ και σε αυτές τις περιοχές. Παράλληλα, τα Κέντρα Πρόληψης τα οποία είναι εβδομήντα δύο σήμερα στη χώρα μας –μας λείπουν δύο νομοί μόνο, όπου θα δημιουργηθούν και νέα Κέντρα Πρόληψης- δεν περιορίζονται μόνο στην ενημέρωση, αλλά και σε δράσεις ολοκληρωμένες και στους έφηβους, στα σχολεία, στην Εκκλησία, στις Ένοπλες Δυνάμεις, παντού, με πολλά ελλείμματα, με πολλές ελλείψεις. Είναι ένας συνεχής πόλεμος και όποιος πει ότι τον κέρδισε αυτό τον πόλεμο, θα είναι ο μεγαλύτερος ψεύτης.Εμείς αυτό τον πόλεμο τον συνεχίζουμε στο χώρο των ναρκωτικών. Παίρνουμε ό,τι καλύτερη πρακτική υπάρχει σε όλο τον κόσμο και τη μεταφέρουμε και στη χώρα μας. Δουλεύουμε ακόμη και στους δρόμους και ξέρετε πολύ καλά ότι το street work έχει αποδώσει. Και αυτά τα κάνουμε και με έγκυρες κοινωνικές οργανώσεις και με τις ψυχιατρικές μας κλινικές στα μεγάλα ψυχιατρικά νοσοκομεία, αλλά και με όλο τον κόσμο ο οποίος μάχεται κατά των ναρκωτικών. Δεν πρέπει να αδικούμε ούτε τον ΟΚΑΝΑ ούτε το ΚΕΘΕΑ ούτε το 18 ΑΝΩ ούτε όλες αυτές τις δράσεις, οι οποίες είναι στη διάθεσή σας για να τις συζητήσουμε όποτε θέλετε για να δείτε ότι γίνεται μια ουσιαστικά δουλειά και αυτή η δουλειά θα επεκταθεί και μέσα στο 2008 και θα έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα ΝΙκολαϊδου): Το λόγο έχει ο κ. Πρωτούλης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, το επόμενο διάστημα θα κάνουμε μία ουσιαστική προσπάθεια να φέρουμε πιο ολοκληρωμένα το θέμα στη Βουλή, γιατί πραγματικά έχει, όπως είπατε και εσείς, πολύ μεγάλο βάθος. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι σχεδόν είκοσι πέντε χρόνια τώρα το πρόβλημα των ναρκωτικών αντιμετωπίζεται και συνεχίζει να αντιμετωπίζεται με κεντρικό στόχο τη διαχείριση του προβλήματος, τον περιορισμό της βλάβης, με στόχο να μη φαίνεται το πρόβλημα και όχι στην ουσία να μην υπάρχει. Συνεχίζετε και η σημερινή Κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, το ζήτημα της πρόληψης να το καταλαβαίνετε μόνο σαν διαφημιστικές καμπάνιες καλοπληρωμένες, προγράμματα κοντόφθαλμα, χωρίς μια ευρύτερη στρατηγική και βέβαια αφήνοντας απέξω τις ουσιαστικές αιτίες που οδηγούν στα ναρκωτικά. Κατά τη γνώμη μας, το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν είναι ιατρικό, δεν είναι νόσος του εγκεφάλου. Έχει πριν και πάνω από όλα κοινωνικές αιτίες και εσείς αφήνετε απέξω όλες αυτές τις κοινωνικές αιτίες. Είναι τυχαίο ότι τα ναρκωτικά πάνε χέρι-χέρι με την ανεργία; Ιδιαίτερα οι περιοχές που αυτή τη στιγμή έχουμε τα κρούσματα, είναι οι περιοχές –πρωταθλήτριες στην ανεργία. Είναι τυχαίο ότι τα ναρκωτικά πάνε χέρι-χέρι με τη σχολική διαρροή; Ιδιαίτερα σε αυτές περιοχές όπου είχαμε αυτά τα θανατηφόρα κρούσματα –τους θανάτους νέων παιδιών, για να μη τα λέμε κρούσματα- είναι χέρι-χέρι η σχολική διαρροή με αυτήν την κατάσταση.Μιλάμε για μια περιοχή όπου έχουν κλείσει πάνω από δύο χιλιάδες επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια, έχουν πεταχτεί στο δρόμο πάνω από σαράντα χιλιάδες εργαζόμενοι και η ανεργία βασιλεύει.Απέναντι σε αυτά δεν είναι αλήθεια ότι δεν θεσπίζετε την ιδιωτικοποίηση. Τη θεσπίζετε. Στο προτεινόμενο νέο εθνικό σχέδιο δράσης μιλάτε με σαφήνεια. Προτείνετε σύσταση εθνικής επιτροπής αποτελούμενης από εκπροσώπους της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας. Και παρακάτω, μιλάτε για παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στο χώρο των ναρκωτικών.Δηλαδή, τι θα γίνει; Θα αρχίσουμε και τις μπίζνες στην απεξάρτηση; Θα αρχίσουν ορισμένοι επιτήδειοι να πλουτίζουν πάνω στον ανθρώπινο πόνο των χρηστών και των οικογενειών τους;Τέλος, θα θέλαμε να απαντήσετε με σαφήνεια τι θα κάνετε σε σχέση με αυτό που σήμερα απαιτείται. Και αυτό που απαιτείται είναι η δημιουργία ενός πανελλαδικού, δημόσιου φορέα πρόληψης, απεξάρτησης, κοινωνικής επανένταξης, ενταγμένου στο Υπουργείο Υγείας, πλήρως επανδρωμένου με κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Σας ευχαριστώ.Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Κωνσταντόπουλος.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Πρωτούλη, ας τολμήσουμε στο χώρο των ναρκωτικών να βάλουμε όλοι το δάκτυλό μας επί τον τύπον των ήλων. Γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι σε κάθε «όχι» στα ναρκωτικά, που φωνάζει ο επιστημονικός κόσμος, ο πολιτικός κόσμος, υπάρχουν εκατοντάδες «ναι» με έμμεσο κυρίως τρόπο.Ξέρετε πολύ καλά ότι πρωτοσέλιδα ολόκληρα υπάρχουν με πρότυπα στους νέους, σαν και αυτό τον νέο στην Πτολεμαϊδα, ο οποίος οδηγήθηκε ουσιαστικά στο θάνατο. Ο νέος βλέπει πρότυπα, μοντέλα ή οποιονδήποτε άλλο, τα οποία έρχονται από διάφορους χώρους, που εξακολουθούν να είναι πρότυπα, και είναι εθισμένοι στα ναρκωτικά. Και με έμμεσο τρόπο ουσιαστικά διαφημίζονται τα ναρκωτικά.Και εδώ οι ευθύνες είναι συλλογικές, όλων μας ουσιαστικά. Τι πρότυπα δίνουμε στους νέους; Πώς καλλιεργούνται αυτά τα πρότυπα; Πώς τα Μέσα όλα, και η τηλεόραση και ο κινηματογράφος και η τέχνη, προβάλλουν αυτά τα πρότυπα; Και αυτούς όλους οι οποίοι είναι εθισμένοι στα ναρκωτικά, τους προβάλλουν. Και μετά τις καταδίκες τους και μετά τη δημοσιοποίησή τους συνεχίζουν να είναι πρωτοσέλιδα.Έτσι, δεν φτάνουν τα δικά μας «όχι». Χρειάζονται και τα «όχι» της κοινωνίας. Μεγάλα «όχι». Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας και θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας παρά πολύ σωστά. Θα διασφαλίσουμε και διασφαλίζουμε τη δωρεάν απεξάρτηση, τη δωρεάν μεθαδόνη, δωρεάν υποκατάστατα. Θα αυξάνουμε τα κέντρα πρόληψης, θα αυξάνουμε τα κέντρα υποκατάστατων. Σας είπα ότι δημιουργούμε τρία νέα κέντρα στη βόρεια Ελλάδα. Γνωρίζουμε το πρόβλημα. Αλλά εδώ χρειάζεται μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία όλων και της πολιτικής και του καλλιτεχνικού κόσμου, όλων των αστείρευτων δυνάμεων της κοινωνίας, ώστε τα νέα παιδιά μας να ξέρουν πού βρίσκονται σήμερα, τι πρότυπα τους δίνουμε ουσιαστικά. Εκεί είναι το πρόβλημα.Θέλω να σας πω με την ευκαιρία αυτή ότι εδώ στην Αττική μόνο η μονάδα απεξάρτησης «18 άνω» λειτουργεί συνολικά 26 δομές. Εμείς δημιουργήσαμε 18 προγράμματα απεξάρτησης τον τελευταίο χρόνο μόνο, μέσα από το ειδικευμένο κέντρο κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης, που εδρεύει εδώ στην Αθήνα και έχει και παράρτημα στη Θεσσαλονίκη.Όλα αυτά πώς γίνονται; Είναι μέσα από τον ιδιωτικό τομέα; Όλος αυτός ο στόλος, τον οποίο έχουμε στη χώρα με τον ΟΚΑΝΑ, μαζί με τα κέντρα πρόληψης, με το ΕΚΕ, όλες αυτές τις μονάδες όπως το «18 άνω», το ΚΕΕΘΑ, όλα αυτά είναι ιδιωτικοί φορείς; Κοιτάξτε και στον Προϋπολογισμό μας, τι δίνουμε.Επαναλαμβάνω όμως ότι δεν φτάνουν όλα αυτά. Δεν φτάνουν γιατί στους νέους δυστυχώς δεν φτάνουν αυτά, στο νέο άνθρωπο των 14, 15 και 16 ετών. Αυτός ο άνθρωπος κάθεται 10-20 ώρες μπροστά στην τηλεόραση. Οι έρευνες αυτό μας δείχνουν. Δυστυχώς, από αλλού επηρεάζονται. Άλλοι δημιουργούν επικίνδυνα μυαλά καθημερινά.Εμείς, όσο μας το επιτρέπουν η πολιτική και οι πολιτικοί, θα επιμένουμε να δίνουμε τη μάχη μας. Σας επαναλαμβάνω ότι είναι ένας πόλεμος κατά των ναρκωτικών, τον οποίο συνεχίζουμε. Ξέρουμε πού βρισκόμαστε, ξέρουμε πού πηγαίνουμε, ξέρουμε τι όπλα έχουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κύριε Υφυπουργέ, πρέπει να ολοκληρώσετε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ.
Όλη η επιχειρηματολογία του κ. Υφυπουργού αναπτύσσεται πάνω στην εκφραζόμενη αδυναμία αντιμετώπισης του προβλήματος στη ρίζα του.
Και πώς να μην είναι έτσι ;
Αφού ο κ.Υφυπουργός λόγω πολιτικής και ιδεολογικής του τοποθέτησης δεν μπορεί και δεν θέλει να το δεί σαν κατεξοχήν πρόβλημα που γεννιέται μέσα σε μια κοινωνία που στηρίζεται στην εκμεταλλευση, σε μια κοινωνία αλλοτρίωσης και υπερκαταναλωτισμού ,σε μια κοινωνία όπου θεός και μονάδα μέτρησης της ανθρώπινης αξίας είναι το κέρδος και το χρήμα.
Για αυτό και η μόνη λύση που μπορεί να δεί είναι η αντιμετώπιση της βλάβης κυρίως με τη μορφή της υποκατάστασης.
Μια διαφωνία έχουμε με τον Βουλευτή του ΚΚΕ. Ναι το πρόβλημα έχει κοινωνικά, οικογενειακά, ψυχολογικά αίτια, αλλά άπαξ και εγκατασταθεί και ιδιαίτερα σε χρόνιους χρήστες σκληρών ναρκωτικών είναι πλέον και ιατρικό πρόβλημα (ιατροβιολογικές συνιστώσες). Εκεί και στις περιπτώσεις που τα στεγνά προγράμματα αποτυγχάνουν είναι
που ισως έχουν λόγο οι μονάδες υποκαταστάτων .

Εμπαιγμού συνέχεια...

Αναδημοσιεύουμε από το δικτυακό τόπο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας
( http://www.eina.gr/) το τίτλο της ανακοίνωσης. Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της Ένωσης για το εργασιακό και το ωράριο των γιατρών.

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008

Η πρόταση του Υπουργείου Υγείας για το εργασιακό των γιατρών.

  • Το επίδομα βιβλιοθήκης θα είναι αφορολόγητο, από την υπογραφή της κλαδικής συμφωνίας.
  • Αναδιαρθρώνεται η ιατρική υπηρεσία των νοσοκομείων στην κατεύθυνση του πολυδιευθυντικού συστήματος και στο πλαίσιο των προτάσεων - τοποθετήσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα (πρόταση δέκα σημείων).
  • Μικτή επιτροπή του υπουργείου και των νοσοκομειακών γιατρών εντός μηνός από την κατ' αρχήν συμφωνία θα καταρτίσει το νέο οργανόγραμμα της ιατρικής υπηρεσίας, ένταξης του ιατρικού προσωπικού και εξέλιξής του στο ΕΣΥ και θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κλαδικής συμφωνίας.
  • Μέχρι το τέλος του 2009 θα προσληφθούν 4.500 νοσοκομειακοί γιατροί, 3.200 ειδικευμένοι και 1.300 ειδικευόμενοι. Η κατανομή τους ανά ειδικότητα θα γίνει από μικτή επιτροπή του υπουργείου Υγείας και της ΟΕΝΓΕ.
  • Το πενθήμερο τακτικό πρωινό ωράριο γίνεται επτάωρο και χορηγείται ημερανάπαυση (ρεπό) μετά από κάθε εφημερία αργίας. Η ρύθμιση αυτή ισχύει από την υπογραφή της κλαδικής συμφωνίας.
  • Το σύνολο των εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών φορολογείται με συντελεστή 20%. Το μέτρο αυτό ισχύει από την υπογραφή της κλαδικής συμφωνίας. Το σύστημα των εφημεριών για το 2008 εκπονείται από την ιατρική υπηρεσία των νοσοκομείων και συνεχίζει να εκτελείται απρόσκοπτα, σύμφωνα με τις ανάγκες της υπηρεσίας. Οι γιατροί αμείβονται για τις εφημερίες αυτές σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα.
  • Το σύνολο των εφημεριακών αποδοχών των γιατρών, όπως αυτό θα έχει διαμορφωθεί στις 31-12-2008 και όπως αναπροσαρμόζεται κατά την εισοδηματική πολιτική, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των τακτικών αποδοχών των γιατρών και συνεχίζει να τους καταβάλλεται από 1-1-2009. Οι συντελεστές με βάση τους οποίους θα κατανεμηθούν στο ιατρικό προσωπικό (κατά βαθμό) οι εφημεριακές αποδοχές από 1-1-2009 θα καθοριστούν από μικτή επιτροπή στελεχών του υπουργείου και εκπροσώπων της ΟΕΝΓΕ και θα αποτελέσει αναπόσπαστο τμήμα της κλαδικής συμφωνίας.
  • Για κάθε εφημερία που θα κάνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί από 1-1-2009 καθ' υπέρβαση των 4 για τους ειδικευμένους και των 6 για τους ειδικευόμενους θα αμείβονται σύμφωνα με τα ισχύοντα για την υπερωριακή εργασία. Κάθε εφημερία που γίνεται από 1-1-2009 καθ' υπέρβαση των 4 εφημεριών για τους ειδικευμένους και των 6 για τους ειδικευόμενους είναι αφορολόγητη. Η αναφορά σε 4 για τους ειδικευμένους και 6 για τους ειδικευόμενους εφημερίες αφορά τις ενεργείς εφημερίες. Η αντιστοίχησή τους με μεικτές εφημερίες και εφημερίες ετοιμότητας γίνεται κατ' αναλογία με τα ισχύοντα σήμερα ποσοστά αποζημίωσής τους σε σχέση με την αποζημίωση που καταβάλλεται για την ενεργή εφημερία.
  • Συνιστάται μεικτή επιτροπή στελεχών του υπουργείου και εκπροσώπων της ΟΕΝΓΕ προκειμένου να επεξεργαστούν τη διαμόρφωση του μισθολογίου από 1-1-2009 για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, όπως διαμορφώνεται με τις συνθήκες που θα προκύψουν από το νέο ωράριο των γιατρών με βάση την κοινοτική νομοθεσία. Βασική παράμετρος του νέου μισθολογίου θα είναι το ποσοστό ενσωμάτωσης των εφημεριακών αποδοχών στις συντάξιμες αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών. Η πρόβλεψη εξάλλου ότι οι γιατροί από 1-1-2009 θα λαμβάνουν ανεξαρτήτως του χρόνου που δουλεύουν ακόμη και εάν κάνουν λιγότερες από 4 και 6 εφημερίες οι ειδικευμένοι και οι ειδικευόμενοι γιατροί αντίστοιχα το σύνολο των εφημεριακών αποδοχών που ελάμβαναν κατά την 31-12-2008 αποτελεί εκ των πραγμάτων ριζική συνεισφορά στη διαμόρφωση του μισθολογίου. Όπως έχει διευκρινιστεί για τις πλέον των 4 για τους ειδικευμένους και τις 6 για τους ειδικευόμενους εφημερίες, οι γιατροί θα αμείβονται υπερωριακά από 1-1-2009.

Βαρείς και Ανθυγιεινοί στόχοι.

Είδαν και απόειδαν οι ΓΣΕΕέδες, ότι η παραμονή τους στην επιτροπή για την αναμόρφωση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) μόνο ζημιά θα κάνει στην "εικόνα" τους κι αποφάσισαν να την "κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια".
Αφού όμως πρώτα νομιμοποίησαν με την παραμονή τους επί μήνες τη λειτουργία της επιτροπής και αφού έσπειραν αυταπάτες στους εργαζόμενους για το ρόλο και τους στόχους της επιτροπής.
Τώρα ως προς την ουσία της υπόθεσης.
Η επιτροπή (δηλ.η κυβέρνηση) εμμένει στη θέση της για κατηγοροποίηση των εργαζομένων που θα εντάσσονται στα ΒΑΕ.Προτείνει ως κριτήρια για το χαρακτηρισμό ΒΑΕ μεταξύ άλλων τη συχνότητα εργατικών ατυχημάτων και νόσησης, την έκθεση σε βλαπτικές ακτινοβολίες και τις αγχογόνες συνθήκες. Προτάσεις που αποτελούν κενό γράμμα, αφού στη χώρα μας απουσιάζει εντελώς οποιοδήποτε σύστημα καταγραφής και αναγγελίας των επαγγελματικών ασθενειών.
Δεν ξεκαθαρίζει ποιο θα είναι το όριο ή τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τα ΒΑΕ (ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι αυτό θα το καθορίσει η κυβέρνηση, προμηνύοντας καθαρά την αύξησή του). Επίσης, δε λέει κουβέντα για το αν και ποιος θα πληρώσει τις εισφορές εργαζομένου και εργοδότη για τον πλασματικό χρόνο ασφάλισης. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόβλεψη για καταβολή των εισφορών, τότε ο πλασματικός χρόνος δε θα υπολογίζεται ως συντάξιμος. Είναι φανερό ότι, σύμφωνα και μ' αυτή την πρόταση, οι ασφαλισμένοι στα ΒΑΕ παραμένουν μόνο κατ' ευφημισμό στο ειδικό καθεστώς, το οποίο στην πράξη καταργείται.
Τις αντεργατικές κατευθύνσεις της πολιτικής της κυβέρνησης επιβεβαιώνει και η τροπολογία που προωθεί για τα ΒΑΕ στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ. Μια τροπολογία που δεν καλύπτει τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων σε πραγματικά Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, επιβάλλει βαρύ επασφάλιστρο για τους ήδη εργαζόμενους σε ειδικότητες και κλάδους που εντάσσονται, ενώ εμμέσως προχωρά και σε «αποχαρακτηρισμό» επαγγελμάτων, αφού δεν περιλαμβάνει μια σειρά επαγγέλματα και ειδικότητες που περιέχονται ακόμα και σε αυτόν τον παρωχημένο Κανονισμό του ΙΚΑ.
Χαρακτηριστικό των σχεδίων της κυβέρνησης για κατάργηση σε βάθος χρόνου του θεσμού των ΒΑΕ είναι η πρόταση του προέδρου της επιτροπής κ.Μπεχράκη για αναπροσαρμογή του σχετικού καταλόγου ανά πενταετία.
Παρά την σχετική λογικοφάνεια της πρότασης , αυτό που θα συμβεί είναι κάθε πέντε χρόνια να μπαινοβγαίνουν επαγγέλματα από τη λίστα των ΒΑΕ, με τελικό αποτέλεσμα στο τέλος ελάχιστοι εργαζόμενοι να έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα χρόνια στα ΒΑΕ και έτσι να μην μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα!
Εμείς πιστεύουμε ότι τη λύση μπορούν να τη δώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τους αγώνες που ερχονται.

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

Σφαγή για την "Pole Position".







Χρειάστηκε μια πτώση από τον 4ο όροφο, ενός κυβερνητικού αξιωματούχου, για να θρυμματιστεί η βιτρίνα του Ελληνικού αστικού συστήματος εξουσίας και να αποκαλυφτεί όλη η βρωμιά του. Για μια ακόμη φορά αναδύεται η μπόχα των μηχανισμών και παραμηχανισμών εξουσίας (Κομματικών-Κυβερνητικών-και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης).


Το μεταπολιτευτικό κομματικό και πολιτικό σκηνικό όπως το γνωρίσαμε μάλλον πνέει τα λοίσθια.


Οι εργαζόμενοι- με μια αυτοπεποίθηση που ξαφνιάζει για τα δεδομένα των τελευταίων 20 χρόνων – στρέφουν πλέον τα νώτα τους στους "μονομάχους" του δικομματισμού.
Οι «νταβαντζήδες» μπαίνουν χοντρά πλέον στο παιχνίδι προκαλώντας ρίγη και πανικό στις ηγεσίες του κομματικού διπόλου του κεφαλαίου
.
Ο τρόπος που χειρίζονται την υπόθεση Ζαχόπουλου και η αλληλοσφαγή των «αστέρων» των media, της οποίας γινόμαστε μάρτυρες αυτές τις μέρες και ώρες, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η μάχη για την pole position στο νέο πολιτικό και κομματικό σκηνικό που στήνεται στη χώρα μας. Σκηνικό που βέβαια θα στηθεί λίγο ως πολύ με τα ίδια υλικά αλλά με άλλη πιθανά συνταγή.


Και είναι γνωστό ότι κάθε μεγάλη μάχη στο τέλος της αφήνει… και «πτώματα».


Τώρα όμως είναι η ώρα για τους εργαζόμενους .
Να μετατρέψουν αυτή τη κρίση που προκαλούν οι «πάνω» σε κρίση που προκαλούν οι «κάτω» .
Όχι μόνο να αναπτύξουν επιτυχή αμυντική γραμμή απέναντι στην επίθεση που δέχονται- στα ζητήματα ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού, στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων ,στα ζητήματα των οικονομικών απολαβών από την εργασία τους, στα ζητήματα της Παιδείας, στα ζητήματα της Υγείας, στα ζητήματα της ιδιωτικοποίησης οτιδήποτε ανήκει στη σφαίρα του «δημοσίου»-αλλά και να περάσουν σε μια επιθετική τακτική με βάση τις σημερινές ανάγκες τους ,τις ανάγκες της κοινωνίας και με βάση τον πλούτο που παράγουν.
Τώρα είναι η ώρα να βγούν στο προσκήνιο και να προβάλουν τα αιτήματα τους με αποφασιστικότητα, ενότητα και αγώνα.



ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΟΥ ΜΕΝΕΤΟΙ!

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2008

Η "νέα εποχή" της Υγείας στο Νομό Πρέβεζας.

Όταν σε ένα νοσοκομείο- που εφημερεύει 24 ώρες το 24ωρο και όλες τις ημέρες του μήνα και καλύπτει όχι μόνο ένα νομό αλλά και όμορους σε αυτόν- υπάρχουν:

Στη Γυναικολογική-Μαιευτική κλινική 2 γιατροί.
Στη Ουρολογική κλινική 2 γιατροί εκ των οποίων ο ένας σε αναρρωτική άδεια.
Ένας Νευρολόγος για όλο το Νοσοκομείο.
Ένας Οφθαλμίατρος για όλο το Νοσοκομείο.
Κανένας μέχρι στιγμής Ωτορινολαρρυγγολόγος.
Κανένας -πλέον-Γαστρεντερολόγος.
Τρεις αναισθησιολόγοι εκ των οποίων ο ένας σε αναρρωτική άδεια.
Δυο Νεφρολόγοι.
Ένας Δερματολόγος .

Αυτό πώς λέγεται;


Όταν στο Κέντρο Υγείας ενός από τους πιο τουριστικούς δήμους της χώρας μας, υπάρχει μια ειδικευμένη γιατρός, η οποία κάποτε πρέπει να πάρει άδεια κι αυτή και τελικά σε κάποια στιγμή το κέντρο υγείας μένει χωρίς ειδικευμένο γιατρό...


Αυτό πώς λέγεται;


Αφιερωμένο στη νέα εποχή του Υπουργού Υγείας ...των χιλιάδων προσλήψεων!
Αφιερωμένο στην αμίμητη δήλωσή του"...κινούμεθα με γρήγορους ρυθμούς.Δίνουμε λύσεις στα χρόνια προβλήματα του ΕΣΥ.Εκπληρώνουμε τις δεσμεύσεις μας."

Αυτή είναι η κατάσταση στο Νομό Πρέβεζας.





Powered by ScribeFire.

Τι προέκυψε από τη συνάντηση των Νοσοκομειακών Γιατρών με το Υπουργείο Υγείας.

Την ώρα που ο Υπουργός Υγείας ήταν στη Βουλή ,έγινε συνάντηση της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) με τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Υγείας.
Στη συνάντηση αυτή δόθηκαν υποσχέσεις από το Υπουργείο για κάποιες παροχές(;) με ανακατανομή κονδυλίων και με δαπάνες εκτός προϋπολογισμού!
Το υπουργείο εκτιμά ότι υπάρχει σύγκληση με την ΟΕΝΓΕ στα παρακάτω:
1.Στην αντίληψη της εφημερίας σαν υπερωριακού χρόνου.
2.Στην πρόσληψη 2000 γιατρών το 2008(!) και 2500 γιατρών το 2009(!).
3.Στην εφαρμογή του πολυδιευθυντικού συστήματος στο ΕΣΥ.
4.Στην εφαρμογή του αφορολόγητου στο επίδομα βιβλιοθήκης.
5.Στην εφαρμογή του πρωινού 7ωρου-5νθήμερου και χορήγηση ρεπό μετά από εφημερία αργίας.


Φαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία της διοίκησης της ΟΕΝΓΕ με το Υπουργείο για νέο μισθολόγιο που ΘΑ ξεκινήσει να εφαρμόζεται το 2009 και ΘΑ ολοκληρωθεί το 2010!

Το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων από δω και πέρα έχει ως εξής:
  • Μέχρι την Τρίτη 15 Ιανουαρίου θα δοθεί εγγράφως το πόρισμα του Υπουργείου που θα καταγράφει τα συμπεράσματα της συνάντησης με την ΟΕΝΓΕ.
  • Την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου θα υπάρξει και νέα συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με το Υπουργείο
  • Την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ για να καθορίσει τη θέση της Ομοσπονδίας απέναντι στη πρόταση του Υπουργείου.


Η άποψή μας :Ας μην υπάρχουν και ας μη σπέρνονται αυταπάτες.
Ούτε οι προσλήψεις πρόκειται να γίνουν, ούτε το 48ωρο να εφαρμοστεί ποτέ
. Όσο για το νέο μισθολόγιο ας κρατούν οι γιατροί πολύ μικρό καλάθι.
Αν υπογραφεί μια σύμβαση μόνο για το πολυδιευθυντικό και με υποσχέσεις(!) για συζήτηση για το νέο μισθολόγιο, ενώ δεν θα υπάρχει καμιά ρητή έγγραφη δέσμευση(;) για την εφαρμογή των προεδρικών διαταγμάτων για το ωράριο εργασίας των γιατρών, τότε απλά θα έχουν δαγκώσει το τυράκι και θα έχει κλείσει η φάκα!


Powered by ScribeFire.

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008

Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή για το ωράριο εργασίας των γιατρών.

Από τα πρακτικά της Βουλής (ΙΒ΄περίοδος, Σύνοδος΄Α΄, ΞΒ΄10/1/2008), σήμερα 10 Ιανουαρίου 2008, παραθέτουμε τη σχετική συζήτηση για το ωράριο εργασίας των γιατρών .

…Τέταρτη επίκαιρη ερώτηση είναι η με αριθμό 388/7-1-2008 του Βουλευτή του Συνασπισμού
Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου Λεβέντη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με το καθεστώς εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Λεβέντη σε περίληψη έχει ως εξής:
«Ο μέσος όρος εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών ξεπερνάει τις 70-80 ώρες εβδομαδιαίως, συχνά και τις 100 ώρες, παρά τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες, τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τα Π.Δ. 88/1999 και 76/2005, που επιβάλλουν 48ωρο εβδομαδιαίως για τους ειδικευόμενους και 58ωρο για τους ειδικευόμενους.
Προ έτους ο Υπουργός Υγείας εζήτησε με τροπολογία στη Βουλή σχετική αναστολή των ως άνω διατάξεων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χρόνος προσαρμογής, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: «…εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο και να ικανοποιήσουμε με πληρότητα και επάρκεια τις για μεγάλο χρονικό διάστημα δίκαιες αιτιάσεις και τα αιτήματα των Ελλήνων γιατρών». Η πάροδος έτους έκτοτε φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετή και ήδη με το υπ’ αριθμόν Υ10α/ΓΠοικ. 162890/21.12.2007 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας προαναγγέλλεται η κατάθεση εκ νέου τροπολογίας για αναστολή των διατάξεων εφαρμογής του ωραρίου των νοσοκομειακών γιατρών και επομένως παράταση του μεσαιωνικού καθεστώτος εργασίας τους.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. Θα σεβαστεί τις πράξεις 67/2007, 106/2007 και 107/2007 του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στις οποίες αναφέρεται ότι οι διατάξεις της οδηγίας 2003/88/ΕΚ καθώς και τα Π.Δ. 88/1999 και 76/2005 έχουν άμεση εφαρμογή;
2. Θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ΟΕΝΓΕ, ώστε να υπάρξει κοινώς αποδεκτή συλλογική σύμβαση εργασίας, που να κατοχυρώνει το ως άνω ιατρικό ωράριο χωρίς ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και χωρίς μείωση των ούτως ή άλλως χαμηλών αποδοχών των νοσοκομειακών ιατρών;»
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ(Έλσα Παπαδημητρίου):
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):
Λογικά θα έπρεπε να απαντήσω με ένα «ναι» και να καθίσω κάτω. Διότι η ερώτηση κατά πόσο πρόκειται να σεβαστούμε αυτά τα πράγματα, κύριε Λεβέντη, αυτονόητα οδηγεί στην
απάντηση, «ναι, θα το σεβαστούμε».
Αλλά ας γυρίσουμε πίσω στο χρονικό διάστημα που έχω στη διάθεσή μου. Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, συναντήθηκα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς και έβγαλα το συμπέρασμα ότι έχουν δίκιο. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες για 20 χρόνια ασκούν το υψηλό τους αυτό καθήκον και λειτούργημα πολύ ορθά χαρακτηρίστηκαν μεσαιωνικές.
Αποφασίσαμε μέσα στα πλαίσια του γενικότερου νοικοκυρέματος να αλλάξουμε τα πράγματα. Συνεννοηθήκαμε μαζί τους. Ανοίξαμε έναν ειλικρινή και βαθύ διάλογο, ο οποίος οδηγεί σε συμπεράσματα. Το ζήτημα, λοιπόν, της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και των ανώτατων επιτρεπτών ορίων εργασίας θυμίζω ότι δεν είναι κάτι που εμφανίστηκε την τελευταία τριετία. Ισχύει για τα τελευταία τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια και είναι ο «γόρδιος δεσμός» στο εργασιακό τοπίο των ελληνικών νοσοκομείων. Εμείς κινηθήκαμε, όπως είπαμε, με προγραμματισμό, με καλή διάθεση, με σταθμισμένες επιλογές και έτσι, σήμερα, είμαστε πραγματικά ένα βήμα μπροστά. Τούτη την ώρα που μιλάμε συνέρχεται η Επιτροπή της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών στο νοσοκομείο και είμαστε μπροστά σε μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας ανάμεσα στους νοσοκομειακούς γιατρούς και το ελληνικό κράτος. Αντιλαμβάνεσθε ότι διαμορφώνεται ένα καινούργιο τοπίο, μέσα από το οποίο μπορούν οι γιατροί να προωθήσουν και τις όποιες διεκδικήσεις τους. Εμείς είμαστε κοντά τους, τους αναγνωρίζουμε και δημόσια εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας, διότι κράτησαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας όρθιο. Και θα συνεχίσουμε, πέραν αυτής της κρατικής συμφωνίας, με πλήρη σεβασμό στην κοινοτική νομοθεσία και βεβαίως, σε συνεννόηση και με το Ελεγκτικό Συνέδριο, για να μην προκύψει καμία δυσλειτουργία στην εφαρμογή των όποιων τελικών μας αποφάσεων. Ό,τι έχουμε κάνει είναι αποτέλεσμα συνεννόησης και διαλόγου. Και αυτό απαντά στην ερώτησή σας, με πλήρη σεβασμό στις όποιες δεσμεύσεις μας και, κυρίως, με σεβασμό στο υψηλό λειτούργημα των Ελλήνων γιατρών.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
Κύριε Λεβέντη, έχετε το λόγο για δύο λεπτά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, χαίρομαι που αναγνωρίζετε το μεσαιωνικό καθεστώς εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, την τεράστια προσφορά τους και ότι αυτοί, όπως και το νοσηλευτικό και το άλλο προσωπικό, με την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλουν κάθε μέρα, κάθε στιγμή, κρατάνε όρθιο το υγειονομικό σύστημα, που αλλιώς θα είχε καταρρεύσει.
Το ερώτημα είναι, όμως, τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Πόσες ώρες θα εργάζονται; Είπατε ότι θα υπάρξει πλήρης σεβασμός των κοινοτικών οδηγιών. Οι κοινοτικές οδηγίες είναι συγκεκριμένες, καθοριστικές: Σαράντα οκτώ ώρες για τους ειδικευμένους και πενήντα οκτώ ώρες για τους ειδικευόμενους. Από εκεί και πέρα, για να εφαρμοστεί αυτό το ωράριο, θα πρέπει να έχουμε και τους αντίστοιχους γιατρούς. Τη στιγμή αυτήν λείπουν χιλιάδες γιατρών. Θα έπρεπε τουλάχιστον πέντε χιλιάδες γιατροί ακόμα να έχουν προσληφθεί για να μπορέσει στοιχειωδώς να λειτουργήσει το σύστημα και δεν προβλέπονται από τον προϋπολογισμό που ψηφίσαμε πριν από λίγο, παρά μόνο 10.000.000 ευρώ για προσλήψεις για όλο τον υγειονομικό χώρο. Τι θα γίνει από εκεί και πέρα; Πώς θα καλυφθούν αυτές οι ανάγκες;
Δεν ξέρω τώρα αν η συλλογική σύμβαση, αυτή που πρόκειται να υπογραφεί, τι ακριβώς θα λέει. Εσείς είχατε δεσμευθεί και πριν από ένα χρόνο και ξέρετε πολύ καλά από εδώ και πέρα ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο αναγνώρισε την προηγούμενη φορά συγγνωστή πλάνη, για να πληρωθούν οι εφημερίες που κανονικά δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν.
Και ασφαλώς, το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν θα μπορεί τώρα να πει ότι ξανά υπάρχει συγγνωστή πλάνη.
Αυτές τις ημέρες είναι ακάλυπτοι οι νοσοκομειακοί γιατροί. Πόσες ώρες θα πρέπει να δουλεύουν; Γιατί ξέρετε ότι το έχει παραδεχθεί και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπάρχει σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία λέει ότι μόνο όταν υπάρχει ρητή και κατηγορηματική συναίνεσή τους, συγκατάθεσή τους, μπορούν να δουλέψουν πάνω από το όριο αυτό, το οποίο προσδιορίζουν οι κοινοτικές οδηγίες, τα προεδρικά διατάγματα και οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Εδώ, ελπίζουμε αυτά που είπατε να υλοποιηθούν, όχι, όμως, εις βάρος των νοσοκομειακών γιατρών, όχι με περικοπή των αποδοχών, όχι με ελαστικοποίηση των ωρών και να πούμε ότι θα δουλεύουν τρεις ώρες τώρα, τρεις ώρες το απόγευμα, έξι ώρες τα μεσάνυχτα. Ελπίζω να μη φθάσουμε σε τέτοιες καταστάσεις. Περιμένουμε. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για δύο λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Λεβέντη, χωρίς περικοπές, χωρίς ελαστικοποίηση του ωραρίου, με καθιέρωση του σαρανταοκτάωρου πρόκειται να απαντήσουμε. Και αυτό, όπως σας είπα πρωτύτερα, σε συνεννόηση με τους γιατρούς. Είναι αλήθεια ότι για να λειτουργήσει το νέο σύστημα εφημεριών και για να τεθεί σε εφαρμογή το νέο ωράριο, χρειάζεται περισσότερος κόσμος. Σας θυμίζω, όμως -και το έχουμε πει σε αυτήν την Αίθουσα- ότι η Κυβέρνηση πήρε μια πολύ σημαντική απόφαση.
Μέχρι τέλους του 2009, προσλαμβάνονται τεσσερισήμισι χιλιάδες γιατροί, πέραν εκείνων που αναφέρατε και εσείς και που προβλέπονται στον προϋπολογισμό αυτού του χρόνου και που αναφέρεται σε χίλιους γιατρούς.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Μέχρι τότε, πώς θα καλύπτονται αυτά;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να σας πω ότι σε αυτή τη μεταβατική περίοδο έχουμε κάνει τις συνεννοήσεις μας με τους εκπροσώπους των Ελλήνων γιατρών, ώστε να μην προκύψει καμία δυσλειτουργία. Δόθηκε και η γνωστή παράταση, την οποία είχε ζητήσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και θεωρούμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο.
Εκείνο που θα έπρεπε να σημειωθεί είναι ότι αυτό που δεν έγινε επί είκοσι χρόνια γίνεται τώρα και γίνεται σε συνεννόηση με τους γιατρούς με πλήρη σεβασμό στο λειτούργημά τους και στις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες. Διαμορφώνουμε ένα πολύ πολιτισμένο πλαίσιο, ένα πολύ πιο σύγχρονο περιβάλλον, για να δώσουμε τέλος σε αυτό που συμφωνήσαμε και εμείς και που μας περιήλθε από το παρελθόν. Όμως, αυτήν την κατάσταση μας κληροδότησαν και αυτήν την κατάσταση είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε.
Τέρμα στο μεσαίωνα! Ναι στη νέα εποχή!
Ναι στις πραγματικές ανάγκες των Ελλήνων γιατρών και, κυρίως, στην εύρυθμη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο, όπως είπα πριν –και το λέω για μια ακόμη φορά- κρατιέται όρθιο χάρη στην αυταπάρνηση, στην αξιοσύνη, στην ευαισθησία, στην επιστημοσύνη των Ελλήνων γιατρών και στη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού. Σας ευχαριστώ.


Εμείς θα επισημάνουμε μερικά πράγματα;

1.Τις γνωστές γαλιφιές του κ. Υπουργού περί σεβασμού (μετρήστε πόσες φορές αναφέρει τη λέξη "σεβασμός") ,συνεννόησης και διαλόγου.Βλέπετε πόσα τερτίπια χρησιμοποιεί αλλά για την ουσία της υπόθεσης δεν λέει τίποτα.

2.Τη συνεχή του επισήμανση ότι όλα γίνονται σε συνεννόηση με τους γιατρούς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει τη συγκατάθεση των συνδικαλιστικών οργάνων των γιατρών.Από ότι ξέρουμε και διαβάζουμε αυτό δεν ισχύει.

3.Εμπλέκει στα ζητήματα των Νοσοκομειακών γιατρών όχι την Ομοσπονδία τους (ΟΕΝΓΕ), αλλά τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (Π.Ι.Σ.), τον οποίο και "αδειάζει", μιας και αναφέρει ότι η νέα τροπολογία περί αναστολής της εφαρμογής των προεδρικών διαταγμάτων ήταν αίτημα του Π.Ι.Σ.

4.Ενώ μιλά για επικείμενη υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, ανάμεσα στο Υπουργείο και στους γιατρούς, δεν αναφέρει στοιχεία αυτής της επικείμενης συλλογικής σύμβασης!

5.Τώρα η "υπόσχεση" της πρόσληψης των 4500 γιατρών πάει ακόμα πιο μακριά , δηλαδή στο τέλος του 2009 ,οπότε και η περίφημη εφαρμογή του νέου ωραρίου , ΑΝ εφαρμοστεί, θα ξεκινήσει, λογικά με βάση τα λεγόμενα του κ.Υπουργού , μετά το 2010!!!

6.Τέλος καταλήγει με τα επαναστατικά συνθήματα :"Τέρμα στο Μεσσαίωνα!" (σ.σ. τον οποίο διαιωνίζει),"Ναί στην Νέα Εποχή!"

"Πάλης ξεκίνημα ,νέοι αγώνες " , θα συμπληρώναμε εμείς.

Ε, ρε δούλεμα που ρίχνει ο άνθρωπος !


Powered by ScribeFire.


Υποσχεσιολογίας ...συνέχεια

Πάλι υποσχέσεις έδωσε ο Υπουργός Υγείας στη Βουλή.Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ.Λεβέντη, μίλησε για επικείμενη(!) υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με τους νοσοκομειακούς γιατρούς ,όμως ανέφερε ότι για να εφαρμοστεί το νέο ωράριο των γιατρών χρειάζεται πολύς κόσμος και παρέπεμψε στην πιθανή εφαρμογή του νέου ωραρίου στο τέλος του 2009,εφόσον μέχρι τότε προσληφθούν οι 4500 γιατροί που υπόσχεται κάθε τόσο!

Καλά κρασιά!

Το ζήτημα είναι ποιος τον πιστεύει πλέον.

Διαβάστε εδώ από το "Έθνος"


Powered by ScribeFire.

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2008

Γραμμή υποχώρησης(;) και ολίγη κινδυνολογία!

Εντύπωση μας κάνει ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην "Αυγή" της 9ης Ιανουαρίου 2008 και υπογράφει ο Βασίλης Βενιζέλος.Δεν ξέρουμε αν απηχεί γενικότερες σκέψεις ή τις προσωπικές απόψεις του αρθρογράφου.

Παρουσιάζουμε ορισμένες θέσεις που υπάρχουν στο άρθρο:

"Παρά το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος των νοσοκομειακών γιατρών από
όλους τους πολιτικούς χώρους αναγνώρισε ορισμένα βασικά αιτήματα του
κλάδου στις προτάσεις που εισηγείται ο υπουργός Υγείας για υπογραφή,
συνδικαλιστικές σκοπιμότητες όλων των τύπων φαίνεται ότι υποχρεώνουν
τελικά την ΟΕΝΓΕ να τηρήσει αρνητική στάση στην πρωτοβουλία του Δημ.
Αβραμόπουλου."

Εμείς με τη σειρά μας θα παραπέμψουμε τον αρθρογράφο στην ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας,την οποία αναδημοσιεύσαμε χθες.Ας τη διαβάσει!
Θα ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικό αν ο αρθρογράφος της "Αυγής" μας διαφώτιζε, δημόσια, για τις "συνδικαλιστικές σκοπιμότητες", τις οποίες αναφέρει στο άρθρο του.

"Η άμεση εφαρμογή των δύο προεδρικών διαταγμάτων που περιορίζουν σε
ανθρώπινα όρια το σημερινό μεσαιωνικό ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών
θα ήταν δυνατή μαζί με την εισαγωγή του πολυδιευθυντικού συστήματος και
της απρόσκοπτης εξέλιξης των γιατρών του ΕΣΥ, ακόμη κι αν χρειαζόταν
κάποια νομοθετική ρύθμιση για το μεταβατικό διάστημα μέχρι την καθαρή
εφαρμογή του 48ωρου.


Το μεταβατικό διάστημα δεν θα υπερέβαινε το ένα έτος και το
συνδικαλιστικό κίνημα των νοσοκομειακών γιατρών θα μπορούσε να πιέζει
πλέον το υπουργείο Υγείας με μία συλλογική σύμβαση που θα κατοχύρωνε
περαιτέρω θεσμικά τις διεκδικήσεις για το ωράριο."

Δεν διδάχθηκε(;) φαίνεται ο εν λόγω αρθρογράφος από τις συνεχείς μανούβρες του Υπουργού Υγείας και τις συνεχείς παρατάσεις που ζητά, ότι στόχος του είναι η μη εφαρμογή τελικά της οδηγίας για το 48ωρο αλλά η υπογραφή μιας τέτοιας συλλογικής σύμβασης, που παραπέμποντας το ζήτημα στις καλένδες, το οδηγεί ουσιαστικά στον ενταφιασμό του;

"Ο υπουργός Υγείας γνωρίζει πολύ καλά ότι οι προτάσεις του απηχούν σε
ανεκτό βαθμό τις επιθυμίες ικανού μέρους των νοσοκομειακών γιατρών
και
επιχειρεί να ασκήσει αύριο μία τελευταία πίεση στους συνδικαλιστές της
ΟΕΝΓΕ. Ξέρει πολύ καλά ότι, εάν η ΟΕΝΓΕ επιμείνει να μην υπογράψει
συλλογική σύμβαση εργασίας, οι νοσοκομειακοί γιατροί θα συνεχίσουν να
εργάζονται ακόμη και για... 100 ώρες εβδομαδιαίως
, ενώ ο ίδιος δεν θα
δέχεται πίεση για την απρόσκοπτη υλοποίηση των δεσμεύσεών του περί
προσλήψεων του ιατρικού προσωπικού που είναι απαραίτητο για να
λειτουργήσει με ασφάλεια το νέο ωράριο των γιατρών του ΕΣΥ."

..."Η επόμενη μέρα θα είναι ακόμη πιο δύσκολη για τα αιτήματα των
νοσοκομειακών γιατρών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι έκαναν ήδη
χθες την εμφάνισή τους στη δημοσιότητα συντεχνιακές αντιδράσεις κατά
του πολυδιευθυντικού συστήματος από μερίδα οργανωμένων διευθυντών του
ΕΣΥ..."


Από που βγάζει ο αρθρογράφος το συμπέρασμα ότι οι προτάσεις του κ.Υπουργού απηχούν τις επιθυμίες των νοσοκομειακών γιατρών;
Μάλλον από την ενδόμυχη επιθυμία του , γι αυτό και καταφεύγει και σε ολίγη κινδυνολογία λίγο πριν συναντηθεί ο Υπουργός με την αντιπροσωπεία των Νοσοκομειακών γιατρών !


Κρίμα!


Powered by ScribeFire.

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2008

ΜΙΣΗ ΝΤΟΥΖΙΝΑ ΨΕΜΜΑΤΑ...

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (Ε.Ι.Ν.Α) εκδόθηκε το παρακάτω Δελτίο Τύπου το οποίο και αναδημοσιεύουμε.

Μα έχουν τρελαθεί τελείως στο Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης?Έχει διακοπεί πλήρως ή επικοινωνία του ΥΥ & ΚΑ με την πραγματικότητα?

ΜΙΣΗ ΝΤΟΥΖΙΝΑ ΨΕΜΑΤΑ.....

Χθες, 7 Ιανουαρίου 2008, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με θέματα του Υπουργείου που χρίζουν αντιμετώπισης μέσα στον Ιανουάριο ανέφερε (μεταξύ άλλων) και τα παρακάτω που σχετίζονται με τις εφημερίες:


Σε ότι αφορά το θέμα των εφημεριών σε σχέση με τη κοινοτική οδηγία. Ολοκληρώθηκε μια φάση συζητήσεων το 2007 (1). Έστειλα σήμερα επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Ιατρών ΟΕΝΓΕ) (2) εκφράζοντας την ικανοποίηση μου, ως προς τους κοινά αποδεκτούς στόχους (3) και τους κάλεσα,επίσης, σε συνάντηση την Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου, ώστε να προχωρήσουμε στην τελική φάση της κλαδικής συμφωνίας(4).

Παράλληλα, με νομοσχέδιο που κατατίθεται στην Βουλήπαρατείνουμε το χρόνο εφαρμογής της εν λόγω Οδηγίας και του Προεδρικού Διατάγματος για λόγους προληπτικούς ώστε να μην προκύψει ζήτημα στην εύρυθμη λειτουργία των εφημεριών των νοσοκομείων (5). Πρέπει να σας επισημάνω ότι με την κλαδική συμφωνία ρυθμίζεται το όλο ζήτημα, αφού η κοινοτική οδηγία προβλέπει τη νομιμότητα των οποιοδήποτε διευθετήσεων που είναι αποτέλεσμα κλαδικής συμφωνίας μεταξύ κράτους- εργαζομένων (6).

Κινούμεθα με γρήγορους ρυθμούς. Δίνουμε λύσεις στα χρόνια προβλήματα του ΕΣΥ. Εκπληρώνουμε τις δεσμεύσεις μας.





Διαβάζοντας τα παραπάνω, διακρίνουμε αμέσως ότι ο κ. Υπουργός συνεχίζει την γνωστή του παρελκυστική παραπληροφόρηση για τα όσα συμβαίνουν με μοναδικό στόχο την δημιουργία εντυπώσεων και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Στα παραπάνω λεγόμενα του κ. Υπουργού σημειώσαμε 6 σημεία που θα θέλαμε να μας τα εξηγήσει οκ. Υπουργός όπως επίσης και τις πηγές απ’ όπου αντλεί τις πληροφορίες του για αυτά που υποστηρίζει.
Αναλύοντας τις απορίες μας, παραθέτουμε και τα δικά μας σχόλια για να μη χάνουμε και την επαφή με την πραγματικότητα.

1. Ποια φάση συζητήσεων ολοκληρώθηκε το 2007? Αυτό είναι ένα ψέμα για τον απλό λόγο ότι η «ολοκλήρωση συζητήσεως» σημαίνει ότι η συζήτηση κάπου κατέληξε. Όχι μόνο δεν κατέληξαν πουθενά οι ανούσιες – απ’ ότι φάνηκε στην πράξη – «συζητήσεις» με τον κ. Υπουργό αλλά και η τελευταία μας επαφή μαζί του ήταν η πλήρης απόρριψη των προτάσεων του Υπουργού και η κατάθεση των αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών (απόφαση Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ της 9/11/2007) και στα οποία αιτήματα δεν λάβαμε καμία απάντηση μέχρι σήμερα!

2.Ψέματα! H αναφερόμενη χθεσινή «επιστολή στην ΟΕΝΓΕ» όχι μόνο δεν εστάλη χθες αλλά και μέχρι την στιγμή αυτή σήμερα, ούτε έχει λάβει η ΟΕΝΓΕ την.... χθεσινή επιστολή (σ.σ. οι επιστολές του ΥΥ & ΚΑ προς ΟΕΝΓΕ στέλνονται με fax) αλλά ούτε κι ο Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ γνώριζε κάτι σχετικό.

3.Ψέματα! Η ικανοποίηση ου κ. Υπουργού), ως προς τους κοινά αποδεκτούς στόχους είναι μάλλον περίεργη αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι η ΟΕΝΓΕ απέρριψε πλήρως τις προτάσεις του κ.Υπουργού αντιπαραθέτοντας τα αιτήματα των νοσοκομειακών σαν βάση για την όποια περαιτέρω διαπραγμάτευση.

4.Τελική φάση της κλαδικής συμφωνίας ??? Για ποια κλαδική συμφωνία έχει φαντασιώσεις το ΥΥ & ΚΑ? Η ΟΕΝΓΕ έχει απορρίψει πλήρως τις προτάσεις του κ. Υπουργού όπως και την υπογραφή οποιασδήποτε κλαδικής σύμβασης η οποία δεν ικανοποιεί τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών. Για την δε συνάντηση της 10/1/2008, όπως ήδη έχει ειπωθεί παραπάνω, η ΟΕΝΓΕ δεν έχει λάβει ακόμα τίποτα. Μάλλον το πάει ακόμα κάποιος το γράμμα....

5.Συγκινητική η ευαισθησία του κ. Υπουργού δεν θέλει λέει να προκύψει ζήτημα στην εύρυθμη λειτουργία των εφημεριών των νοσοκομείων και συνεπώς, για «λόγους προληπτικούς» θα επιδιώξει νέα παράταση εφαρμογής της Οδηγίας και των Π.Δ. Υπενθυμίζουμε στον κ. Υπουργό τα όσα είχε δηλώσει όταν περνούσε την προηγούμενη αναστολή :


ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: ...Έχουμε έξι μήνες μπροστά μας, επαρκούν για να φθάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα. Και μιας και πολλές φορές ελέχθη ότι με αυτό τον τρόπο επιχειρούμε να αγοράσουμε χρόνο, επαναλαμβάνω ότι εμείς δεν έχουμε καμία τέτοια διάθεση. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο και να ικανοποιήσουμε με πληρότητα και επάρκεια τις, για μεγάλο χρονικό διάστημα, δίκαιες αιτιάσεις και τα αιτήματα των Ελλήνων γιατρών.
(Πρακτικά Βουλής, Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2007)


Προφανώς δεν του επαρκούσαν οι έξι μήνες και πήρε κι άλλους έξι μήνες ενώ τώρα επιδιώκει και νέα παράταση! Ο εμπαιγμός και η αδιαφορία του κ. Υπουργού έχει ξεπεράσει κάθε όριο!
6.
Εδώ είναι η ουσία της όλης υπόθεσης!
Όντως με την κλαδική συμφωνία συμφωνίας μεταξύ κράτους- εργαζομένων ρυθμίζεται το όλο ζήτημα αφού ΜΟΝΟ με διμερή συμφωνία δύναται να παρακαμφθούν η Οδηγία και τα Π.Δ. αλλά αυτό είναι κάτι στο οποίο δεν συναινούν οι νοσοκομειακοί γιατροί!
Και δεν συναινούν γιατί δεν δεχόμαστε πλέον την απαξίωση και τον εμπαιγμό του Υπουργού!
Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας και ο κ. Υπουργός όχι μόνο δεν μας τίμησε με μια απάντηση αλλά κατά διαστήματα αναφέρει ότι έχει φτάσει σε συμφωνία με τους νοσοκομειακούς ιατρούς και ότι το θέμα των εφημεριών έχει λυθεί (!!!) ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί με διάφορες μεθοδεύσεις, να εξασφαλίσει την υπογραφή κλαδικής σύμβασης ακόμα και παράνομα (με τον πλήρως αναρμόδιο Π.Ι.Σ ) προκειμένου να ξεπεράσει την αδιέξοδο στην οποία έχει οδηγηθεί ο κ. Υπουργός με την αυτόβουλη επιλογή της αλαζονείας και της αδιαφορίας του.
Καλύτερα θα ήταν να ασχοληθεί με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται των όσων υπόσχεται .... Χαιρόμαστε φυσικά που το Υπουργείο δηλώνει το εξαιρετικό:

"Κινούμεθα με γρήγορους ρυθμούς. Δίνουμε λύσεις στα χρόνια προβλήματα του ΕΣΥ. Εκπληρώνουμε τις δεσμεύσεις μας"

Το Δελτίο τύπου υπογράφουν ο Πρόεδρος της Ε.Ι.Ν.Α. Στάθης Τερζής και ο Γραμματέας της Ε.Ι.Ν.Α. Κώστας Γιαννάκενας.



Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2008

Τα ίδια Παντελάκη μου..τα ίδια Παντελή μου!

Την ώρα που λέγαμε τι να κάνει αυτός ο Υπουργός μας (της Υγείας ), μας έβγαλε από την αγωνία .Έκανε πάλι δηλώσεις σε δημοσιογράφους. (μπορείτε να τις διαβάσετε εδώ). Και τι είπε ; Είμαστε σίγουροι ότι το μαντέψατε !
"...Κινούμεθα με γρήγορους ρυθμούς. Δίνουμε λύσεις στα χρόνια προβλήματα του ΕΣΥ. Εκπληρώνουμε τις δεσμεύσεις μας."
Πάλι τα ίδιαααα! Ολα καλά, όλα ωραία! Το γνωστό μοτίβο του κ.Υπουργού Υγείας .
Είπε όμως και άλλα.
ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ:
"...Σε ότι αφορά το θέμα των εφημεριών σε σχέση με τη κοινοτική οδηγία. Ολοκληρώθηκε μια φάση συζητήσεων το 2007. Έστειλα σήμερα επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Ιατρών (ΟΕΝΓΕ) εκφράζοντας την ικανοποίηση μου, ως προς τους κοινά αποδεκτούς στόχους και τους κάλεσα, επίσης, σε συνάντηση την Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου, ώστε να προχωρήσουμε στην τελική φάση της κλαδικής συμφωνίας. Παράλληλα, με νομοσχέδιο που κατατίθεται στην Βουλή, παρατείνουμε το χρόνο εφαρμογής της εν λόγω Οδηγίας και του Προεδρικού Διατάγματος για λόγους προληπτικούς ώστε να μην προκύψει ζήτημα στην εύρυθμη λειτουργία των εφημεριών των νοσοκομείων. Πρέπει να σας επισημάνω ότι με την κλαδική συμφωνία ρυθμίζεται το όλο ζήτημα, αφού η κοινοτική οδηγία προβλέπει τη νομιμότητα των οποιοδήποτε διευθετήσεων που είναι αποτέλεσμα κλαδικής συμφωνίας μεταξύ κράτους- εργαζομένων."
Είναι σαφές ότι ο κ.Υπουργός για το συγκεκριμένο θέμα προσπαθεί από τη μια μεριά να κερδίσει χρόνο, (ας μη ξεχνάμε ότι οι γιατροί κατέφυγαν με έγγραφο στον αρμόδιο επίτροπο της Ε.Ε.) και από την άλλη με κάποιες πιθανές μικρές υποχωρήσεις να οδηγήσει τους γιατρούς σε υπογραφή μιας τέτοιας συλλογικής σύμβασης εργασίας, που να βάζει ταφόπλακα στο 48ωρο για τους ειδικευμένους και 56ωρο τώρα και 52ωρο αργότερα για τους ειδικευόμενους (προσέξτε τις τελευταίες σειρές της προηγούμενης παραγράφου). Διπλωμάτης καριέρας ήταν τόσα χρόνια ο άνθρωπος, την τέχνη του δεν τη ξεχνά .
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
"...Σε ότι αφορά τις προσλήψεις. Σας έχω πει και παλαιότερα ότι το Υπουργείο σε μόνιμη βάση προωθεί την κάλυψη των κενών θέσεων και των προσλήψεων,(σ.σ.μάλλον ελλείψεων ήθελε να πει), όπου υπάρχουν, και δυστυχώς υπάρχουν ακόμα πολλές, σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ, το οποίο μας βοηθά πολύ στη φάση αυτή, αντιλαμβανόμενο τη σημασία και τη βαρύτητα για το ΕΣΥ. Επ’ ευκαιρία θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, κ. Γεώργιο Βέη, με τον οποίο είχαμε μια τελευταία επαφή παραμονές του Νέου Έτους. Ήδη από τις 4 Ιανουαρίου απεστάλη από το ΑΣΕΠ στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση πίνακας 499 θέσεων ΤΕ Νοσηλευτικής από τον κυλιόμενο πίνακα επιλαχόντων. Οι νοσηλευτές αυτοί θα στελεχώσουν κατά προτεραιότητα τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Επίσης, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης 81 νοσηλευτών (ΤΕ Μαιευτικής) και 772 θέσεων ΔΕ Νοσηλευτικής."
Από προσλήψεις... χορτάσαμε! Τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας έχουν φθάσει στα όρια ασφαλούς λειτουργίας. Χιλάδες οφειλόμενα ρεπό, χιλιάδες ημέρες οφειλόμενων αδειών του 2007 και πάει λέγοντας.Τελευταία προσπαθούν να λειτουργήσουν τμήματα με την άτυπη εφαρμογή μιας μορφής εφημερίας (όπως στους γιατρούς) και για το νοσηλευτικό προσωπικό !Για να δώσουν τα οφειλόμενα ρεπό και άδειες ! Για να δούμε!
Ε, λοιπόν εμείς δεν μπορούμε πλέον να καταλάβουμε τι νόημα έχει να συζητούν τα συνδικαλιστικά όργανα των Υγειονομικών με τον κ.Υπουργό.
Αν κάποιοι έχουν αντίθετη άποψη ας μας φωτίσουν και μας.

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2008

Ποδαρικό... σε δύσοσμο ροζ και μαύρο τοπίο!

Παράξενα που ανέτειλε η νέα χρονιά ! Μας βρήκε να προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε στον ορίζοντα "τον καιρό που έρχεται", μέσα απο τις όποιες χαραμάδες αφήνει η μιζέρια , η αθλιότητα και η κατρακύλα που έχει πάρει ο δημόσιος βίος στη χώρα μας.
Και όμως παρά την αφόρητη δυσοσμία που αναδίδει η συγκυρία, νοιώθουμε το αγέρι της καταιγίδας που πλησιάζει.
Το αντιλαμβανόμαστε :
  • Στη γιγαντιαία προσπάθεια όλου του αστικού συνασπισμού εξουσίας (κράτος-ΜΜΕ-αστικά κόμματα) να συντρίψει και να αποδομήσει κάθε κατάκτηση των εργαζομένων τόσο στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης -συνταξιοδότησης όσο και των εργασιακών σχέσεων.
  • Στην αγωνία του αστικού εξουσιαστικού συνασπισμού να θωρακίσει με κάθε μέσο το σύστημά του. Όλα δείχνουν ότι οι "μεγάλοι μαέστροι της ορχήστρας"- βλέποντας τα δυο κόμματα του κεφαλαίου στη χώρα μας να αδυνατούν να "τραβήξουν κουπί για πάρτη τους" χωρίς αναταράξεις, να βυθίζονται όλο και περισσότερο στην διαφθορά, τα σκάνδαλα και την ανυποληψία και σημαντικά τμήματα των εργαζομένων να αναζητούν μια άλλη λύση διεξόδου, -ετοιμάζουν την παρέμβασή τους για αναδιάταξη του πολιτικού και κομματικού σκηνικού.
  • Στην πολιτική επιτάχυνση και γενίκευση της εισόδου του κερδοσκοπικού επιχειρηματικού κεφαλαίου στους χώρους της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας με ασύλληπτες επιπτώσεις στην κοινωνία.
  • Στα σκιρτήματα μεγάλης μερίδας εργαζομένων που αργά αλλά σταθερά αντιλαμβάνονται πλέον ότι "ήγγικεν η ώρα" να πάρουν τις τύχες των αγώνων στα χέρια τους .
  • Στις απελπισμένες "αγωνιστικές μανούβρες και κορώνες" της ενσωματωμένης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που έχοντας αποδεχθεί τα ιδεολογήματα των "αφεντικών"προσπαθεί να διοχετεύσει τις αγωνίες, την αγανάκτηση και οργή, την ελπίδα ενός ολόκληρου κόσμου σε "ανώδυνα", για την ελίτ, μονοπάτια .
Κόντρα στην άθλια μιντιακή πραγματικότητα εμείς έχουμε την ελπίδα ότι το 2008 μπορεί να γίνει μια συναρπαστική χρονιά για τους εργαζόμενους.
Οσο περνά από το χέρι μας ...θα συμβάλλουμε και μεις σ'αυτό.
Γιατί πέρα από την Ελλάδα του "ροζ", πέρα απο την Ελλάδα του "γκρί", πέρα απο την Ελλάδα της ¨κλειδαρότρυπας", πέρα από την Ελλάδα των σκανδάλων των κάθε λογής και χρώματος ασπαλάκων της εξουσίας, υπάρχει και η Ελλάδα της αγωνίας για το αύριο, η Ελλάδα της ευαισθησίας, η Ελλάδας της αρχοντιάς, η Ελλάδα των οραμάτων, της αλληλεγγύης, της αποφασιστικότητας και του αγώνα.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!