Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2007

Η κατάταξη του Ελληνικού Εκπαιδευτικού Συστήματος με βάση το Πρόγραμμα για τη Διεθνή Μαθητική Αξιολόγηση του 2006.

Το Πρόγραμμα για τη Διεθνή Μαθητική αξιολόγηση ( PISA) είναι ένα παγκόσμιο δίωρο διαγώνισμα μαθητών ηλικίας 15 ετών που λαμβάνει χώρα κάθε τρία χρόνια (ξεκίνησε το 2000) με το οποίο αξιολογούνται οι μαθητές σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο κάθε φορά αλλά όχι μόνο. Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος δεν είναι μόνο η κατάταξη των διαφόρων χωρών με βάση τις επιτυχίες των μαθητών τους, αλλά είναι επίσης ένα πρόγραμμα που είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να απεικονίζει με αρκετή ακρίβεια πόσο τα ξεχωριστά εκπαιδευτικά συστήματα των διαφόρων χωρών εξοπλίζουν τους νέους ανθρώπους για τον αυριανό κόσμο. Και κυρίως καταδεικνύει τα δυνατά και αδύνατα σημεία της εκπαίδευσης κάθε χώρας. Το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται υπό την αιγίδα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Αλληλοβοήθειας (ΟΟΣΑ).
Το τεστ λοιπόν αυτό για το 2006 εξέτασε τους μαθητές για το επίπεδο των επιστημονικών γνώσεών τους (στις φυσικές επιστήμες) και την ικανότητά τους να χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους, για να αναγνωρίζουν να διαχειρίζονται και να επιλύουν προβλήματα της καθημερινής ζωής.
Στην εξέταση αυτή έλαβαν μέρος πάνω από 400 χιλιάδες μαθητές από 57 χώρες. Οι 57 αυτές χώρες κατέχουν σήμερα το 90% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ).

Η σειρά κατάταξης λοιπόν των χωρών φαίνεται στον πίνακα.

Ο διαφορετικός χρωματισμός στον πίνακα των χωρών δείχνει αν μια χώρα αξιολογείται σημαντικά πάνω από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (κίτρινο χρώμα) ,αν αξιολογείται σημαντικά κάτω από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (πράσινο χρώμα) ή αν αξιολογείται περίπου κοντά στο μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ( λευκό χρώμα).

Πρώτη για μια ακόμη φορά αναδείχθηκε η Φιλανδία.

Δυστυχώς η Ελλάδα (Greece) βρίσκεται στην ομάδα εκείνων των χωρών που το εκπαιδευτικό τους σύστημα δεν φαίνεται να βοηθά και τόσο τους νέους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τις προκλήσεις της ζωής.

Εμείς σταματάμε εδώ και νομίζουμε ότι το λόγο έχουν οι περισσότερο ειδικοί .
Οι Εκπαιδευτικοί.

Για περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ .

8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ


8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ,
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ.
ΟΛΟΙ / ΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ , 1.00 Μ.Μ.

Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας και όλο τον κόσμο, κοινωνικές παρεμβάσεις με στόχο να ληφθούν μέτρα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την ανατροπή των δεδομένων που δημιουργούν την κλιματική αλλαγή, η οποία απειλεί το μέλλον του πλανήτη. Στο διάστημα 3–14/12 συνέρχεται η Παγκόσμια Σύνοδος του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στο Μπαλί.

Στην Ελλάδα, εκατοντάδες περιβαλλοντικές κινήσεις πολιτών και κινήματα πόλης συνεργαζόμαστε με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Συνδικάτα , φορείς και πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών, φοιτητών και μαθητών για ένα ΚΟΙΝΟ, ΜΑΖΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

Ø Διεκδικούμε να ληφθούν τώρα αποφάσεις για τη σωτηρία του πλανήτη
Ø Στέλνουμε μήνυμα στην παγκόσμια σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή
Ø Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει δραστικά μέτρα για να περιοριστούν οι εκπομπές αερίων ρύπων.

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια σοβαρή οικολογική κρίση, που στη χώρα μας γίνεται αντιληπτή με τον πιο δραματικό τρόπο. Οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, οι φετινές πυρκαγιές που κατέστρεψαν 3. 0000 000 στρέμματα δασικού, αγροτικού και φυσικού περιβάλλοντος, η ξηρασία και οι πλημμύρες από τη διάβρωση των εδαφών, το πρόβλημα της επάρκειας και της ποιότητας του νερού, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, όλ’ αυτά τα φαινόμενα συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και αποτελούν σήματα κινδύνου για το μέλλον της χώρας μας και του πλανήτη.
Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Η Διακυβερνητική για την Κλιματική Αλλαγή προβλέπει άνοδο των θερμοκρασιών από 1,4 έως 5,9 βαθμούς στα επόμενα 50 χρόνια. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για ερημοποίηση μεγάλων κατοικημένων εκτάσεων και για εκατομμύρια πρόσφυγες εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής. Τα σημερινά ακραία φαινόμενα, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες θα ενισχυθούν πολλαπλασιάζοντας τα προβλήματα επιβίωσης σε πολλά μέρη του κόσμου. Αν οι σημερινοί πόλεμοι σε Ιράκ Αφγανιστάν, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, γίνονται για το πετρέλαιο, οι αυριανοί θα γίνονται για το νερό. Ήδη οι πάγοι λιώνουν στην Αρκτική και οι υπεύθυνοι ισχυροί του πλανήτη σπεύδουν να εγκαταστήσουν στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή. Η Ελλάδα θα πλησιάσει τις επόμενες δεκαετίες κλιματολογικά την Αφρική, η ζωή μας θα γίνει αβίωτη και το παραγωγικό πρότυπο της χώρας θα οδηγηθεί σε κατάρρευση.

ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Για την κλιματική αλλαγή ευθύνονται αυτοί που προωθούν και επιβάλλουν τις σημερινές επιλογές, δηλαδή το κυρίαρχο οικονομικό και κοινωνικό σύστημα.
Το ενεργειακό πρότυπο που στηρίζεται σε ρυπογόνα καύσιμα και η ενεργειακή σπατάλη, η διαρκής επέκταση των μεταφορικών δικτύων και η κυριαρχία του ΙΧ αυτοκινήτου στη μετακίνηση, η βιομηχανική ανάπτυξη χωρίς περιβαλλοντικούς περιορισμούς, η συνεχώς διογκούμενη αστικοποίηση, η καταστροφή της φύσης, η αποψίλωση των δασών και η συρρίκνωση του αστικού και περιαστικού πράσινου, αποτελούν τις βασικές αιτίες της κλιματικής αλλαγής.
Χρειάζονται ριζικές αλλαγές στο πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης ώστε να γίνει συμβατό με την οικολογική αειφορία, την επιβίωση του πλανήτη και την ευημερία των ανθρώπων. Αλλά γι αυτό πρέπει να δούμε τον πλανήτη και τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη των εταιριών πετρελαίου, των βιομηχανικών συγκροτημάτων που παράγουν με ρυπογόνα καύσιμα, των κατασκευαστικών εταιριών και επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας του ΙΧ αυτοκινήτου. Πρέπει οι πολίτες των αναπτυγμένων χωρών του κόσμου να αμφισβητήσουν τα κυρίαρχα καταναλωτικά πρότυπα και ν’ αλλάξουν τις επιζήμιες για το περιβάλλον και το κλίμα καταναλωτικές τους συνήθειες.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Η χώρα μας πρωτοπορεί σε αρνητικούς περιβαλλοντικούς δείκτες. Δεν εφαρμόζει ακόμα και τις ανεπαρκείς δεσμεύσεις του πρωτοκόλλου του Κιότο για τον περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα που ενοχοποιούνται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή.
Το σημερινό ενεργειακό πρότυπο, που στηρίζεται μονόπλευρα στα ορυκτά καύσιμα, είναι ήδη εξαιρετικά ρυπογόνο και παρ’ όλ’ αυτά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) προχωρεί σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας με λιθάνθρακα.
Το ΙΧ αυτοκίνητο εξακολουθεί να κυριαρχεί στις μετακινήσεις, ενώ κατασκευάζονται νέα, απαράδεκτα περιβαλλοντικά τεχνικά έργα, όπως η επέκταση της Αττικής Οδού, για την εξυπηρέτησή του.
Τα δημόσια μέσα μεταφοράς δεν αναβαθμίζονται επαρκώς και το ποδήλατο θεωρείται μέσο ψυχαγωγίας και όχι μετακίνησης.
Η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι θετική, όμως οι ανεμογεννήτριες πρέπει να χωροθετούνται σύμφωνα με τις δυνατότητες των τοπικών οικοσυστημάτων και όχι με κριτήριο το επιχειρηματικό κέρδος.
Ενώ τα προβλήματα της επάρκειας και της διαχείρισης του νερού οφείλονται σ’ ένα εξαντλητικό γεωργικό πρότυπο και στις συνθήκες ξηρασίας που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, η αντιμετώπισή τους γίνεται με οικολογικά απαράδεκτα μεγάλα τεχνικά έργα, όπως η εκτροπή του Αχελώου.
Τα δάση, το αστικό και περιαστικό πράσινο, οι ελεύθεροι χώροι μένουν απροστάτευτοι και παραδίδονται σε κάθε είδους νόμιμες και παράνομες κερδοσκοπικές δραστηριότητες.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Μπορούμε να επιβάλλουμε σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής αν ενώσουμε τις δυνάμεις και τη φωνή μας. Υπάρχει ελπίδα
.
Όλα τα κινήματα πόλης, που δώσαμε αγώνες για το περιβάλλον στη γειτονιά και τον Δήμο μας, συναντιόμαστε μαζί με τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και τους μαθητές, με τα συνδικάτα, τους κοινωνικούς φορείς, τις κινήσεις πολιτών και κάθε ενεργό πολίτη, για να σταματήσουμε τη νεοφιλελεύθερη κούρσα της ανάπτυξης που συμβάλλει την κλιματική αλλαγή και οδηγεί στην καταστροφή του πλανήτη.
Είμαστε όλοι, φορείς και άτομα, που συμφωνούμε στις παραπάνω διαπιστώσεις, συνδιοργανωτές μιας μεγάλης πολύχρωμης συγκέντρωσης - διαδήλωσης στο Σύνταγμα, στις 8 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά της Κλιματικής Αλλαγής. Προβάλλουμε τα κοινά αιτήματα συλλογικά και ταυτόχρονα κάθε συλλογικότητα εκφράζει ελεύθερα το δικό της στίγμα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Ø Να συμμορφωθεί επιτέλους η Ελλάδα με τους στόχους του Κιότο, αναλαμβάνοντας εγχώριες δράσεις, και να συμμετάσχει ενεργά στην προώθηση μιας παγκόσμιας συμφωνίας που θα επιβάλλει μείωση των εκπομπών αερίων ώστε να μην αλλάζει καταστροφικά το κλίμα.
Ø Να περιοριστεί δραστικά η χρήση ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή και να μην κατασκευαστούν οι σχεδιαζόμενες μονάδες λιθάνθρακα. Οχι στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και στα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων.
Ø Να ληφθούν αντιρρυπαντικά μέτρα στη βιομηχανία και τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.
Ø Να προκριθούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με σεβασμό στα τοπικά οικοσυστήματα.
Ø Να ληφθούν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στην κατανάλωση.
Ø Να εφαρμοστούν σε παλιά και νέα κτίρια σύγχρονοι κανόνες και προδιαγραφές με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και της οικολογικής δόμησης.
Ø Να περιοριστεί δραστικά η χρήση ΙΧ αυτοκινήτου και να ενισχυθούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς και το ποδήλατο. Να μην επεκταθεί η Αττική οδός στον Υμηττό. Όχι σε αυτοκινητόδρομους που καταστρέφουν το περιβάλλον.
Ø Να γίνει ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, που αποτελούν δημόσιο αγαθό, να καταπολεμηθεί η σπατάλη και να εξασφαλιστεί καθαρό πόσιμο νερό για όλους.
Ø Να κηρυχθούν αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να προστατευτούν τα δάση της Αττικής χωρίς εξαιρέσεις, όπως έγινε με το καζίνο στην Πάρνηθα. Όχι στην αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος. Να καταργηθούν οι δασοκτόνοι νόμοι.
Ø Να σωθούν όλοι οι ελεύθεροι και πράσινοι χώροι. Κανένα τετραγωνικό μέτρο νέας δόμησης στους δημόσιους χώρους της Αττικής.
Ø Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας , η οποία προωθείται από ορισμένες κυβερνήσεις ως εναλλακτική μορφή στο σημερινό κυρίαρχο ενεργειακό πρότυπο.
Ø Αγωνιζόμαστε για την καθολική απαγόρευση παραγωγής, εγκατάστασης , αποθήκευσης πυρηνικών , χημικών και βιολογικών όπλων.


Συνεργαζόμενοι φορείς και κινήματα πόλης, περιβαλλοντικές και κοινωνικές συλλoγικότητες, συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι και ενεργοί πολίτες


Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2007

Η ΕΙΝΑΠ και το πουγκί με τα αργύρια.

Αποδεικνύοντας ότι ο κατήφορος για την υγειονομική συνδικαλιστική αριστοκρατία δεν έχει τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά) κατά πλειοψηφία κατέληξε στη παρακάτω απόφαση.


ΕΙΝΑΠ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 27/11/07
(προς τους υγειονομικούς συντάκτες)
Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ αποφασίστηκαν (με σχετική πλειοψηφία) τα εξής:
Αποδεχόμαστε το θεσμικό μέρος της πρότασης του υπουργού Υγείας, κ. Αβραμόπουλου, που αφορά:
Τις δεσμεύσεις περί μη ελαστικότητας.
Τις προσλήψεις.
Τη μείωση του 8ωρου πρωινού 5νθήμερου τακτικού ωραρίου σε 7 ώρες και ρεπό.
Την προοδευτική μείωση του συνολικού εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας.
Την οργανωμένη εξέλιξη σε πολυδιευθυντικό.
Διαπραγματευόμαστε το οικονομικό μέρος της πρότασης για περαιτέρω βελτιώσεις.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ :ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ

Αποκαλύπτοντας ότι ορισμένους στον χώρο της Υγείας το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να παζαρέψουν για πόσα αργύρια θα ξεπουλήσουν τα συμφέροντα των γιατρών και τα αιτήματα και τις αγωνίες ενός ολοκληρου κλάδου.

Προφανώς η λέξη ντροπή δεν σημαίνει τίποτα γι αυτούς .

Εγκύκλιος για την εφαρμογή των διατάξεων για μετατάξεις με βάση τον νέο Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων

Κοινοποιήθηκε στις υπηρεσίες των Νοσοκομείων εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά τον τρόπο που θα γίνονται οι μετατάξεις με βάση τον νέο Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.
Την εγκύκλιο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Υπενθυμίζουμε ότι οι προκηρύξεις μετατάξεων δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (δείτε εδώ).
Για τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα διαβάστε εδώ .

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2007

ΟΙ ΜΠΑΛΩΜΑΤΗΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΕΣ

Στις 14 Νοεμβρίου είχαμε δημοσιεύσει μια ανακοίνωση των Γενικών Γιατρών του Κέντρου Υγείας Αιγινίου στο Νομό Πιερίας, σχετικά με την προσπάθεια που έκανε η Διοίκηση του Νοσοκομείου Κατερίνης για να υποχρεώσει τους συγκεκριμένους γιατρούς να καλύψουν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών .(Διαβάστε εδώ)
Από τους εργαζόμενους του Κέντρου Υγείας Ζαγκλιβερίου της Θεσσαλονίκης μας στάλθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Ενημερωθήκαμε για κάποια γεγονότα που αφορούν το Νοσοκομείο Κατερίνης και τα Κέντρα Υγείας που ανήκουν σε αυτό και επειδή πιστεύουμε ότι αφορούν και εμάς αποφασίσαμε να μοιραστούμε τις σκέψεις μας αλλά και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους εκεί εργαζόμενους που αγωνίζονται για αξιοπρέπεια (και όπως θα δείτε όχι μόνο τη δική τους).

Με λίγα λόγια τα γεγονότα:

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης, αφού πρώτα ρωτά όλους τους Γενικούς Γιατρούς των Κέντρων Υγείας ευθύνης του και παίρνει αρνητικές απαντήσεις από όλους, στη συνέχεια τους εξαναγκάζει να εφημερεύουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)του Νοσοκομείου. Δηλαδή γιατροί με εξ ορισμού εξωνοσοκομειακή ειδικότητα, που εξαρχής επέλεξαν να διοριστούν σε Κ.Υγ. ή Περιφερικά Ιατρεία με σκοπό να ασχοληθούν με τη λεγόμενη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), οδηγούνται στον κατ’ εξοχήν χώρο Δευτεροβάθμιας ή/και Τριτοβάθμιας (ΔΦΥ)περίθαλψης (Νοσοκομείο), χωρίς να έχουν δεχτεί καμία ειδική εκπαίδευση για αυτή τη δουλειά και παρά τη θέλησή τους!!!
Μαζί τους δουλεύουν μόνο Ειδικευόμενοι Γιατροί νοσοκομειακών ειδικοτήτων. Να σημειώσουμε εδώ ότι οι ειδικευόμενοι γιατροί δεν έχουν εκ του νόμου καμία ευθύνη για λάθη διαγνωστικά ή και θεραπευτικά πάνω στον ασθενή, τα όποια λάθη βαρύνουν αποκλειστικά τους ανεκπαίδευτους σε επείγουσα νοσοκομειακή ιατρική γενικούς γιατρούς.
Η ενέργεια είναι καλομελετημένη και γίνεται με πονηρό τρόπο. Επιλέγονται για αυτή τη μετακίνηση μόνο οι νέοι Γενικοί Γιατροί κι αυτό για δύο λόγους: α) δεν είναι ακόμα μονιμοποιημένοι αλλά επί θητεία οπότε είναι ευάλωτοι σε κάθε εκβιασμό β) χρησιμοποιώντας ο Διοικητής τη διάκριση «παλιός – νέος» ελπίζει είτε στο να μην αντιδράσουν κάποιοι από τους «παλιούς», είτε ακόμα και να στραφούν ενάντια στους «νέους».

Οι κίνδυνοι

Αντιλαμβανόμαστε όλοι τους κινδύνους που ελλοχεύουν πίσω από αυτήν την ενέργεια: οι ασθενείς που καταφεύγουν στο ΕΣΥ (γιατί τα μέτρα δεν αφορούν τους πάντες αλλά κυρίως αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να στραφούν σε άλλες δομές) αναζητώντας ΔΦΥ, αν και απευθύνονται στην κατάλληλη δομή (Νοσοκομείο) έρχονται αντιμέτωποι με γιατρούς της ΠΦΥ ανεπαρκείς στο να προσφέρουν αποτελεσματική νοσοκομειακή επείγουσα περίθαλψη. Είναι σαν να στέλνει κάποιος το παιδί του στο Γυμνάσιο για να συνεχίσει τις σπουδές του και εκεί να ξανασυναντά, λόγω ελλείψεων πόρων, ως καθηγητές τους δασκάλους του δημοτικού.

Οι αιτίες

Γιατί όμως συμβαίνει αυτή η αλλαγή αφού προκαλεί τόσα προβλήματα και έχει τόσους κινδύνους; Ποιος επωφελείται και τι κερδίζει; Όλα ξεκινούν από τις επιλογές των διοικούντων να επαναδιανείμουν τους κοινωνικούς πόρους εις βάρος των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων. Έτσι η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός καλά οργανωμένου και επαρκώς εξοπλισμένου ΤΕΠ στο ΓΝ Κατερίνης μετατρέπεται υπό καθεστώς περικοπών προϋπολογισμών σε ΤΕΠ μαϊμού ,σε ένα επικίνδυνο δηλαδή εξάμβλωμα. Χωρίς επαρκές στον αριθμό και επαρκώς εκπαιδευμένο στην επείγουσα ιατρική μόνιμο ιατρικό προσωπικό το ΤΕΠ του Νοσοκομείου έγινε φανερό τι επιφυλάσσει στους ασθενείς και τη Δημόσια Υγεία.

Οι κομπάρσοι

Ο Γενικός Γιατρός (θύμα του παραμυθιού ότι αυτός είναι και κανένας άλλος και ότι όλες οι άλλες ειδικότητες τον ζηλεύουν γιατί είναι κάτοχος της καλύτερης ειδικότητας) είναι ο πλέον κατάλληλος για το ρόλο του μπαλώματος: καθώς έχει το δικαίωμα να ασχολείται σε πρωτοβάθμιο επίπεδο με το σύνολο σχεδόν των παθήσεων, εύκολα, ελπίζει η διοίκηση, πως θα εξαναγκαστεί να αναλάβει και το δευτεροβάθμιο επίπεδο.
Έτσι καλύπτεται από έναν και μόνο γιατρό η ανάγκη της διοίκησης να έχει έναν ειδικό γιατρό από κάθε ειδικότητα, τόσο για να εκπαιδεύει τους ειδικευόμενους όσο και να θεραπεύει τους ασθενείς και να επωμίζεται τις ευθύνες των λαθών ( η άσπρη ποδιά που θα τρώει τις μηνύσεις) ,που πολύ εύκολα συμβαίνουν στο καθεστώς έλλειψης υποδομών και προσωπικού που αντιμετωπίζουμε.
Δεν πρόκειται για μια απλή απάτη του τύπου ορίστε ιδρύσαμε την ΠΦΥ. Οι διοικήσεις υπηρετούν την οικονομία σε βάρος των ασθενών, των ειδικευόμενων αλλά και μιας μερίδας εργαζομένων οι οποίοι καλούνται να γίνουν διαχειριστές της δυστυχίας των πρώτων, της ελλιπούς εκπαίδευσης των δεύτερων και των ευθυνών που αντιστοιχούν στους ίδιους.
Όλα αυτά με τις ευλογίες των επαγγελματικών και επιστημονικών οργάνων των Γενικών Γιατρών. ΕΛΕΓΕΙΑ και Ένωση Γενικής Ιατρικής, εργαλεία της διευθυντικής κλίκας στην ειδικότητα, τηρούν δημόσια σιγή ασυρμάτου. Το να διαπραγματεύονται με τις διοικήσεις και τις πολιτικές ηγεσίες αναλώσιμους επιμελητές β, για τα ΤΕΠ των νοσοκομείων είναι κάτι που αναβαθμίζει την θέση και τις εξουσίες τους.

Οι πρωταγωνιστές

Τι γίνεται όμως με τους υπόλοιπους; Τι γίνεται με αυτούς από τους εργαζόμενους που υφίστανται όλες αυτές τις αποφάσεις;
Διαβάζοντας ένα κείμενο με υπογραφή Γενικοί Γιατροί του Κ. ΥΓ. Αιγινίου διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν κάποιοι που αρνούνται να γίνουν άλλο ένα μπάλωμα στο διαλυμένο σύστημα του οποίου οι πρόκες βασανίζουν τους χρήστες του. Υπάρχουν κάποιοι που επιλέγουν να αντισταθούν. Κάποιοι που πολύ περισσότερο πάνω και πέρα από το ατομικό ή/και το κλαδικό συμφέρον μιλάνε και για το συμφέρον αυτών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες περίθαλψης. Αν και βρίσκονται σε δύσκολη θέση δε διστάζουν να επιλέξουν μια δυσκολότερη προκειμένου να υπερασπιστούν αυτό που θεωρούν σωστό. Αντί να κάνουν το συνηθισμένο να ζητήσουν δηλαδή από το Διοικητή να τους προστατεύσει από τους χρήστες των υπηρεσιών περίθαλψης που το πιθανότερο είναι να στραφούν εναντίον τους καθώς αυτούς θα αντικρύσουν, ζητούν από αυτούς τους ασθενείς να τους προστατεύσουν και να αυτοπροστατευθούν από το Διοικητή τους. Τους ζητούν ουσιαστικά να συμμαχήσουν στρεφόμενοι ενάντια στα σχέδια του Υπουργείου που πολύ σύντομα θα τα δούμε να υλοποιούνται και στην υπόλοιπη επικράτεια.
Εδώ διακρίνουμε και το δικό μας ρόλο: στο πλευρό των αγωνιζόμενων Γενικών Γιατρών του Κ.Υγ. Αιγινίου, μαζί με τους χρήστες των υπηρεσιών περίθαλψης του ΕΣΥ. Να μη δεχτούμε κανένα μπάλωμα και να στρέψουμε τις ξεχαρβαλωμένες πρόκες κατά αυτών που είναι πραγματικά υπεύθυνοι.


ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΤΟ Κ. ΥΓ. ΖΑΓΚΛΙΒΕΡΙΟΥ ΚΑΙ Π Ι

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2007

Ποιες θα είναι οι αυξήσεις που θα λάβουν το 2008 οι Υγειονομικοί.

Απ’ ότι φαίνεται οι βασικοί μισθοί των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου θα αυξηθούν το 2008 κατά 3%-3,2%.(Η αύξηση υπολογίζεται πάνω στο βασικό μισθό και όχι στο συνολικό μισθό του κάθε κλιμακίου).

Οι αυξήσεις αυτές είναι μικτές και δεν έχουν αφαιρεθεί οι κρατήσεις και οι φόροι. Άρα οι καθαρές αυξήσεις θα είναι αρκετά μικρότερες!

Κατηγορία ΥΕ :
Αύξηση από 20 -37 ευρώ στο βασικό μισθό ανάλογα με το κλιμάκιο συν 35 ευρώ αύξηση στο Νοσοκομειακό επίδομα.
Συνολική μικτή αύξηση το μήνα από 55 ευρώ έως 72 ευρώ.

Κατηγορία ΔΕ:
Αύξηση από 23 -43 ευρώ στο βασικό μισθό ανάλογα με το κλιμάκιο συν αύξηση 35 ευρώ στο Νοσοκομειακό επίδομα.
Συνολική μικτή αύξηση το μήνα από 58 ευρώ έως 78 ευρώ.

Κατηγορία ΤΕ:
Αύξηση από 26-48 ευρώ στο βασικό μισθό ανάλογα με το κλιμάκιο συν 35 ευρώ αύξηση στο Νοσοκομειακό επίδομα.
Συνολική μικτή αύξηση το μήνα από 61 ευρώ έως 83 ευρώ.

Κατηγορία ΠΕ:
Αύξηση από 27-50 ευρώ στο βασικό μισθό ανάλογα με το κλιμάκιο συν 35 ευρώ αύξηση στο Νοσοκομειακό επίδομα .
Συνολική μικτή αύξηση το μήνα από 62 ευρώ έως 85 ευρώ.

Διαιρέστε τώρα αυτά τα ποσά με τις μέρες του μήνα για να δείτε τη μικτή αύξηση που μας δίνουν την ημέρα.

Άντε βρε προνομιούχοι…και σε καλή μεριά!!!

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2007

Πανελλαδική Απεργία των Νοσοκομειακών Γιατρών στις 4-5-6 Δεκεμβρίου.

Οι Νοσοκομειακοί γιατροί απορρίπτοντας τα δολώματα του Υπουργείου Υγείας σέρνουν το χορό των κινητοποιήσεων στο χώρο της Υγείας.(Τα αιτήματά τους εδώ)
Ο αγώνας τους δεν είναι μόνο ένα οικονομικός αγώνας, δεν είναι μόνο ένα αγώνας για καλύτερες συνθήκες εργασίας, είναι πάνω απ’ όλα αγώνας για αξιοπρέπεια.
Θεωρούμε ότι όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας πρέπει να ταχθούν αλληλέγγυοι με τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε αυτή τη μάχη. Να σπάσουμε τα τείχη της επιφυλακτικότητας και καμιά φορά της καχυποψίας που μας χωρίζουν.
Πιστεύουμε ότι έχουν πλέον διαμορφωθεί και στη χώρα μας οι συνθήκες ,για ένα ευρύ διεκδικητικό και ριζοσπαστικό μέτωπο όλων των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας .
Ένα μέτωπο που βαθμιαία με την ανάπτυξη των διεκδικήσεων και της αλληλεγγύης θα μετατραπεί και θα απλωθεί σε ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο Υγείας –Παιδείας- Εργασίας-Οικολογίας.
Ένα μέτωπο που θα φέρει νίκες, που θα αλλάξει τα δεδομένα και τους συσχετισμούς δύναμης στις κοινωνικές συγκρούσεις που έρχονται, που θα αλλάξει και εμάς τους ίδιους.

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2007

ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2007.

-ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και δηλώνουμε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την αποδόμηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.
-ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ γιατί εμείς είμαστε αυτοί που παράγουν όλο τον πλούτο στη χώρα μας και ζητάμε να ζούμε με αξιοπρέπεια.
-ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για να δηλώσουμε ότι ονειρευόμαστε για μας και τα παιδιά μας ένα διαφορετικό κόσμο από αυτόν που μας ετοιμάζουν
-ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στέλνοντας το μήνυμα στην ΝΔ -κυβέρνηση πως οι νέοι επίδοξοι εμπνευστές κουτσουρέματος των συντάξεων μας θα΄χουν την τύχη των ΠΑΣΟΚων -προκατόχων τους.
-ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για να αφαιρέσουμε το επιχείρημα της συμβιβασμένης και υποταγμένης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ότι «δεν τραβάει ο κόσμος» .
-ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για να μην είναι αυτή η απεργία μια ακόμα 24ωρη ντουφεκιά για την τιμή των όπλων, αλλά η απαρχή μια νικηφόρας πορείας.


Ο αγώνας στα χέρια των εργαζομένων.

Τώρα αρχίζει η πιο μεγάλη μάχη της γενιάς μας.

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2007

Απορρίπτουν την επιστολή του Υπουργού Υγείας οι Νοσοκομειακοί Γιατροί και προχωρούν σε κινητοποιήσεις.

Συνεδρίασε την 21η Νοεμβρίου 2007 το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενωσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).


Παραθέτουμε τις αποφάσεις που έλαβε:

Η κατάθεση του τελικού σχεδίου προϋπολογισμού στη Βουλή δεν αφήνει πλέον καμιά αμφιβολία ότι οι διακηρύξεις της κυβέρνησης για επαρκή χρηματοδότηση της δημόσιας περίθαλψης δεν πρόκειται να υλοποιηθούν το επόμενο έτος. Οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας θα συνεχίσουν την πορεία υποβάθμισης, ενώ η θέση των γιατρών θα επιδεινωθεί περαιτέρω.
Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ συνεκτιμώντας τις πρόσφατες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Υγείας, μετά και την τελευταία επιστολή του Υπουργού Υγείας στις 9/11 η οποία απορρίπτεται διότι δεν απαντά στα προβλήματα των Νοσοκομειακών γιατρών, καταλήγει στη διαπίστωση ότι το πλαίσιο που είχε διαμορφώσει στη συνεδρίαση της 19ης Ιουλίου 2007 αποτελεί τη μόνη ικανοποιητική αφετηρία, ώστε να ευωδοθεί η σύναψη Συλλογικής σύμβασης Εργασίας, εφόσον βέβαια υφίσταται ανάλογη διάθεση και από πλευράς Υπουργείου.
Συγκεκριμένα τονίζουμε και πάλι τα βασικά σημεία εκείνης της απόφασης με τις απαραίτητες επικαιροποιήσεις, τα οποία και αποτελούν τη διαπραγματευτική μας θέση:


Θεωρούμε ότι η πριν την περίοδο αυτή υλοποίηση αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για νηφάλια και αποτελεσματική λύση όλων των αιτημάτων που σήμερα διεκδικούμε.
Συγκεκριμένα και σε πλαίσιο μεταβατικής υλοποίησης των αιτημάτων του 6ου Συνεδρίου, προκειμένου η ΟΕΝΓΕ να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση για το 2008 θα πρέπει να είναι γραμμένα στον προϋπολογισμό του 2008 επαρκή κονδύλια-πιστώσεις που θα επιτρέπουν:
1).Την πρόσληψη 2000 νέων γιατρών επιμελητών ΕΣΥ για το έτος 2008 και την θεσμική επιτάχυνση των διαδικασιών για την άμεση υλοποίησή τους.
2).Την προηγούμενη θεσμοθέτηση (με κονδύλια) του αφορολόγητου του επιδόματος βιβλιοθήκης και του Πολυδιευθυντικού συστήματος με ότι αυτά παρασύρουν από αποδοχές.
3).Τη νομοθέτηση του Πενθήμερου-7ωρου-35ωρου εβδομαδιαίως με ρεπό την επομένη Σαββάτου- Κυριακής –αργιών.
4). Ελάχιστες καθαρές μηνιαίες τακτικές αποδοχές στο ΕΣΥ τα 1600 ευρώ.
5).Τη θεσμοθέτηση του αφορολόγητου των εφημεριών πέραν των 4 ενεργών το μήνα για κάθε γιατρό, ειδικό ή ειδικευόμενο. Οι εφημερίες να συνεχίσουν να γίνονται και να πληρώνονται με το σημερινό τρόπο.


Το ζήτημα της ένταξης των νοσοκομειακών γιατρών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά πρέπει να θεσμοθετηθεί στα πλαίσια του διαλόγου που διεξάγεται για το ζήτημα αυτό.Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ εκτιμά ότι η πολιτική της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό θα οδηγήσει σε συνολική επιδείνωση όλων των παραμέτρων και θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο ΤΣΑΥ, όπως επισημαίνεται και σε ψήφισμα της Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ



Κατόπιν τούτου το Γενικό Συμβούλιο κηρύσσει εβδομάδα αγωνιστικών κινητοποιήσεων από 3 έως και 7 Δεκεμβρίου 2007 με κορύφωση απεργιακό τριήμερο στις 4, 5 και 6 Δεκεμβρίου, με σύγκληση εν νέου του Γενικού Συμβουλίου μετά τη λήξη των κινητοποιήσεων.

Επίσης η ΟΕΝΓΕ συμμετέχει στην απεργία που έχουν κηρύξει ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό στις 12 Δεκεμβρίου, καλώντας τους γιατρούς να συμμετάσχουν στις πορείες που θα διοργανωθούν σε όλη τη χώρα.


ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ


Οι Νοσοκομειακοί Γιατροί δηλώνουν την κατηγορηματική τους αντίθεση στην αναγκαστική συγχώνευση του ασφαλιστικού τους φορέα με άλλους ασφαλιστικούς φορείς, ώστε να προκύψει το λεγόμενο Ταμείο Επιστημόνων.
Η κυβέρνηση, αντί τέτοιων σχεδιασμών, οφείλει να αποδώσει όσα οφείλει στο ΤΣΑΥ, να πατάξει την εισφοροδιαφυγή των μεγάλων Ομίλων Υγείας, που αγγίζει το 1,5 δις ευρώ και να δημιουργήσει σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ασφαλιστικών φορέων. Η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί ίσα δικαιώματα για τους συναδέλφους μας που ασφαλίστηκαν μετά το 1993.
Συμμετέχουμε στην απεργία της 12ης Δεκεμβρίου, που έχουν προκηρύξει ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ και καλούμε όλους τους Νοσοκομειακούς Γιατρούς να απεργήσουν και να συμμετάσχουν στις πορείες.


ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΠ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


Η ΟΕΝΓΕ έχει τη γνώμη ότι πρέπει να λειτουργήσει ο θεσμός των ΤΕΠ σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, όμως αυτή η λειτουργία θα πρέπει να γίνει με σωστή στελέχωση και ανάλογες υποδομές.
Ο τρόπος που επιχειρήθηκε να λειτουργήσει ΤΕΠ στο Νοσοκομείο Κατερίνης, όπου η στελέχωση έγινε με αυθαίρετες μετακινήσεις Γενικών Γιατρών από τα Κέντρα Υγείας του νομού, μας βρίσκει αντίθετους για λόγους ουσίας, αλλά και τακτικής.
Ήδη έχουν επισημανθεί από την Ενωση Γιατρών Κεντρικής Μακεδονίας τα επικίνδυνα σημεία αυτής της διαδικασίας και καλούμε τον Διοικητή του Νοσοκομείου Κατερίνης να λάβει σοβαρά υπόψη του αυτές τις επισημάνσεις. Η ΟΕΝΓΕ θα παρακολουθεί το ζήτημα και θα προβεί σε παρεμβάσεις προς όποιαν κατεύθυνση χρειαστεί.

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007

Το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι : Αγώνας μέχρι την τελική νίκη ή εργασία μέχρι να πεθάνουμε!

Για το θέμα της ασφάλισης –συνταξιοδότησης ήδη από τον Ιούνιο του 2007 είχαμε δημοσιεύσει τις θέσεις μας (διαβάστε εδώ 1, 2, 3) και είχαμε προειδοποιήσει για αυτά που τώρα λαμβάνουν χώρα.
Στην χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Απασχόλησης με τη ΕΣΗΕΑ φάνηκαν ακόμα πιο καθαρά οι προθέσεις της κυβέρνησης για το σύνολο των ασφαλισμένων.
Η «ήπια προσαρμογή» του κ. Μαγγίνα σημαίνει:
1).Οι ασφαλισμένοι πριν τις 31/12/1982, με την πάροδο μιας πενταετίας από την ψήφιση του νόμου, θα βγαίνουν στη σύνταξη με τους όρους που βγαίνουν οι ασφαλισμένοι μεταξύ της περιόδου 1982-1992. Πρακτικά, αυτό θα οδηγήσει στο να χάσουν τη δυνατότητα να αποχωρούν και να λαμβάνουν πλήρη σύνταξη με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας και θα υποχρεώνονται να συμπληρώνουν και το 58ο έτος της ηλικίας τους οι άνδρες και το 55ο οι γυναίκες.

2).Εκεί που οι σχεδιασμοί θα επιφέρουν συντριπτικό πλήγμα είναι στη γενιά που ασφαλίστηκε στο Ταμείο μεταξύ 1982- 1992. Οι εργαζόμενοι αυτοί, σε βάθος μιας πενταετίας, θα υπαχθούν στο καθεστώς που ισχύει για τους ασφαλισμένους μετά το 1993. Πράγμα που σημαίνει ότι η έξοδος στη σύνταξη προϋποθέτει τη συμπλήρωση των 65 χρόνων, εκτός ορισμένων μικρών κατηγοριών (μητέρες με ανήλικα).

3).Αδιευκρίνιστο παραμένει τι θα γίνει με το ύψος των συντάξεων γι' αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων (1982-1992), αλλά και για τους μετά το 1993 για τους οποίους ο συντάξιμος μισθός υπολογίζεται στην τελευταία διετία. Εδώ οι αλλαγές είναι πιθανόν να αφορούν το σύνολο των ασφαλισμένων, ανεξάρτητα σε ποιο ταμείο θα ενταχθούν και μετά τις ενοποιήσεις, αφού η κυβέρνηση έτσι και αλλιώς εξετάζει την αλλαγή του υπολογισμού της σύνταξης όχι στην πενταετία, αλλά σε ευρύτερη χρονική περίοδο (π.χ. 10ετία).

4).Υπό απειλή τίθενται και οι πόροι των Ταμείων, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει την παρακράτηση του 10% των λεγόμενων «κοινωνικών πόρων» - αν και στην πράξη πρόκειται για εισφορές - την οποία θα αποδίδει στο ταμείο «κοινωνικής ασφάλισης». Εδώ φαίνεται ότι η κυβέρνηση θέλει να επαναλάβει την ιστορία του ΛΑΦΚΑ. Να παρακρατεί δηλαδή κεφάλαια από ταμεία που είναι σε μια σχετικά εύρωστη θέση και να τα διοχετεύσει στον νέο «κουμπαρά» για να αντιμετωπιστούν μελλοντικά τα όποια αναλογιστικά «προβλήματα» προκύψουν στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Διαβάστε σχετικά άρθρα στις εφημερίδες Ελευθεροτυπία, Ελεύθερος Τύπος, Καθημερινή, Τα Νέα, Ριζοσπάστης .
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ;
Είχαμε επισημάνει από τον Ιούνιο του 2007 «Είναι δεδομένο πως η κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας, προκειμένου να μη θερίσει θύελλες από τις αντιδραστικές αλλαγές τις οποίες θα επιχειρήσει ξανά να επιβάλει, είναι έτοιμη να ανεβάσει ξανά στη σκηνή το θίασο του “κοινωνικού διαλόγου”.Οι μαχητικές εκφράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και όλοι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει και πάλι να βρεθούμε θεατές στο ίδιο έργο της εκτόνωσης και της υποταγής».
Οι συνδικαλιστές ηγετικές ομάδες στη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, αλλά και πολλές ομοσπονδίες, όλα τα χρόνια ευθυγραμμίζονταν πλήρως με τις λογικές της ανταποδοτικότητας, συμφώνησαν με το ν. Ρέππα (που τώρα προκλητικά αρνούνται να ζητήσουν την κατάργησή του), επιζήτησαν την «αξιοποίηση» των αποθεματικών των ταμείων μέσω του τζογαρίσματος στην κεφαλαιαγορά, δεν είπαν κουβέντα για τη συνολική πολύχρονη ληστεία των ταμείων και υποτάχτηκαν στις επιλογές του κεφαλαίου. Δεν προετοίμασαν, ούτε σκοπεύουν να προετοιμάσουν τους εργαζομένους για την απόκρουση της επίθεσης, ενώ η ΓΣΕΕ κατέληξε στην εξωφρενική θέση για «έσοδα από αποκρατικοποιήσεις για τη στήριξη των αποθεματικών», τασσόμενη ανοιχτά υπέρ του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της ΝΔ!
Γι’ αυτό αποτελεί πρόκληση η στάση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να πουν ναι στο διάλογο και να διαφωνούν μόνο στη διαδικασία.
Κανένας διάλογος δεν μπορεί να υπάρξει με τις αντιλαϊκές πολιτικές.
Το κίνημα των εργαζομένων πρέπει να βγει στο προσκήνιο τώρα.
Χρειαζόμαστε μια μεγάλη έκρηξη διαρκείας, σαν και αυτή του 2001 και ακόμη μεγαλύτερη, για να καταλάβει η κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε να χαθούν ιστορικές κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, όπως ήταν η κοινωνική ασφάλιση.
Το δρόμο τον έδειξαν πέρσι οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί που με τον αγώνα διαρκείας τους απέτρεψαν την αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος και την νομιμοποίηση των ιδιωτικών ΑΕΙ. Για να γίνει αυτό απαιτείται η πιο πλατιά αγωνιστική ενότητα των ίδιων των εργαζομένων. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι κι οι εργαζόμενες πρέπει να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους. Να παλέψουμε με όλες τις δυνάμεις μας για τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου ικανού να ανατρέψει τις αντιλαϊκές πολιτικές. Η αντιασφαλιστική επίθεση μας πλήττει όλους και μόνο ο ενιαίος αγώνας και η αλληλεγγύη μπορεί να οικοδομήσουν αποτελεσματικό μέτωπο αντίστασης και ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής.
Δεν πρέπει να αφήσουμε τίποτα στην τύχη του, δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη ότι η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ μπορούν να οργανώσουν αποτελεσματικά τη μαζική οργανωμένη πάλη των εργαζομένων.
Όσοι αναφέρονται στη δυνατότητα ενός ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος οφείλουν να κάνουν ό,τι μπορούν για την οργάνωση μιας αποτελεσματικής – ενωτικής πάλης. Με συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, αγωνιστικές αποφάσεις, με επιτροπές αγώνα σε κάθε περιοχή, με απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις αποφασιστικές και συντονισμένες, μπορούμε να αποκρούσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης, μπορούμε να ανατρέψουμε τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, μπορούμε να επιδιώξουμε έναν ευρύτερο συντονισμό σωματείων – Εργατικών Κέντρων – Ομοσπονδιών, χωρίς αποκλεισμούς, όλων όσοι συμφωνούν ότι η επίθεση μπορεί και πρέπει να αποκρουσθεί.

Σε πείσμα όσων λένε οι απολογητές του κεφαλαίου, εμείς θεωρούμε ότι η κοινωνική ασφάλιση είναι δικαίωμα κάθε εργαζομένου, δημόσιο κοινωνικό αγαθό και υποχρέωση του κράτους. Στην κοινωνική ασφάλιση δεν έχουν θέση οι νόμοι της αγοράς και του κέρδους. Ο πρώτος λόγος ανήκει στις εργατικές ανάγκες και δικαιώματα.

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2007

Νίκη των Υγειονομικών στη Φινλανδία!

Οι Υγειονομικοί στη Φινλανδία νίκησαν !
Πριν από λίγο ανακοινώθηκε από την Ομοσπονδία των Εργαζομένων στο χώρο της Υγείας στην Φινλανδία (Tehy) η ακύρωση των παραιτήσεων των μελών της από την εργασία τους, καθώς η κυβέρνηση της χώρας υπόγραψε συμφωνία αυξήσεων από 22%-28% στο διάστημα των προσεχών 4 ετών.Να υπενθυμίσουμε ότι αρχικά η κυβέρνηση έδινε 9%+2,5% για τα προσεχή 3 περίπου χρόνια και η Tehy διεκδικούσε 24% για το ίδιο χρονικό διαστημα..
Αυτό μεταφράζεται σε αυξήσεις από 350 ευρώ έως 650 ευρώ το μήνα σε διάστημα 4 ετών.Επίσης θα έχουν ένα επιπλέον χριστουγεννιάτικο bonus της τάξης των 270 ευρώ.Μάλιστα η Ομοσπονδία αναφέρει ότι οι αυξήσεις αυτές θα δοθούν μόνο στα μέλη της και όχι σε όλο το Δημόσιο Τομέα

Διαβάστε εδώ και εδώ.

Συμπεράσματα από τον αγώνα των Υγειονομικών στην Φινλανδία.

1)
.Ο καπιταλισμός είναι παντού ο ίδιος, άσχετα αν «φοράει» το Αμερικάνικο, Ελληνικό ή Σκανδιναβικό μοντελάκι. Όταν ζορίζεται μπροστά στους αγώνες των εργαζομένων, παντού καταφεύγει στα ίδια αυταρχικά και τρομοκρατικά μέσα.
2).
Παρά τη διαφαινόμενη παντοδυναμία του, φαίνεται ότι υπάρχουν δυνατότητες να υπάρξουν ρωγμές στη σιδερένια πολιτική του. Μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν κατακτήσεις ακόμα και σε αυτούς τους δύσκολους και χαλεπούς κινηματικά καιρούς Αρκεί οι ίδιοι να το πιστέψουν και πολύ περισσότερο να πιστέψουν στην ισχύ της οργανωμένης δράσης τους.
3).
Φαίνεται ότι σήμερα πλέον και τα αυτονόητα δικαιώματα των εργαζομένων ,όπως το δικαίωμα σε μια στοιχειώδη αξιοπρεπή ζωή, απαιτούν ιδιαίτερα οξυμμένες μορφές πάλης .
4).Απαιτείται το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων να συντονίζεται από ηγεσίες αποφασισμένες και προσανατολισμένες στα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι από ηγεσίες ξεψυχισμένες , συμβιβασμένες και υποταγμένες στην λογική του κεφαλαίου και του «εφικτού» .

Αυτά προς γνώση ...και συμμόρφωσή μας.

Σε συμβιβασμό σύρεται η κυβέρνηση της Φινλανδίας μετά τον συγκλονιστικό αγώνα των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα Υγείας.

Αργά την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2007 η κυβέρνηση της Φινλανδίας αναγκάστηκε, κάτω από το φόβο των μαζικών παραιτήσεων χιλιάδων Νοσηλευτών, να οδηγηθεί σε ένα συμβιβασμό με τα αιτήματα των Νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων στο χώρο της Υγείας.
Η επιτροπή διακανονισμού που είχε στηθεί για να βρεθεί λύση κατέληξε σε ομόφωνη πρόταση η οποία θα δοθεί αργότερα στη δημοσιότητα(θα σας ενημερώσουμε μόλις έχουμε ολόκληρη την πρόταση)
Σήμερα στις 6μμ θα γίνει η τελική συνάντηση αυτής της επιτροπής.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι αργά την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου η κυβέρνηση της Φινλανδίας, πανικόβλητη από την τεράστια επιτυχία της κινητοποίησης των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα Υγείας , πέρασε με τη μορφή του κατεπείγοντος- μετά από συνεδρίαση 5 περίπου ωρών από το Φιλανδικό Κοινοβούλιο με ψήφους 113 υπέρ ,68 κατά και 18 αποχές -νόμο που στην ουσία επιστρατεύει τους νοσηλευτές που έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους και τους υποχρεώνει με την απειλή ποινικών διώξεων να προσέλθουν στην εργασία τους.
Οι διοικήσεις των νοσοκομείων εξακολουθούν να στέλνουν με δικαστικούς κλητήρες προσκλήσεις στους νοσηλευτές για να εργαστούν.
Ενημερωτικά ο μέσος μισθός των νοσηλευτών στην Φινλανδία είναι 1900 ευρώ όταν ο μέσος μισθός των λοιπών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στην ίδια χώρα είναι 2300 ευρώ και ο μέσος μισθός των νοσηλευτών στη Σουηδία είναι 2400 ευρώ..
Τα οικονομικά αιτήματα των εργαζομένων τα αναφέρουμε ακριβώς στη προηγούμενη δημοσίευση.

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2007

12800 Νοσηλευτές στη Φιλανδία απειλούν με ομαδική παραίτηση την 19η Νοεμβρίου 2007!

Η Tehy είναι η Ομοσπονδία εργαζομένων στο χώρο της Υγείας και της Κοινωνικής Φροντίδας στη Φινλανδία. Σήμερα αριθμεί 124000 μέλη. Το 80% των μελών της εργάζεται στο Δημόσιο Τομέα Υγείας και το 94% είναι γυναίκες και ο μέσος όρος ηλικίας των μελών της είναι τα 40 έτη.
Μέλη της είναι νοσηλευτές, τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων ,τεχνολόγοι ακτινολόγοι, φυσιοθεραπευτές, βοηθοί οδοντιάτρου, εργαζόμενοι στις πρώτες βοήθειες, πρακτικοί νοσοκόμοι,προσωπικό ασθενοφόρων κλπ. (Δείτε αυτή την παρουσίαση σε Powerpoint)
Μετά από ένα μαραθώνιο άκαρπων διαπραγματεύσεων, για την μισθολογική αναβάθμιση των εργαζομένων στο Δημόσιο τομέα Υγείας, με την κυβέρνηση της χώρας της, η ομοσπονδία απειλεί, αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά της, να προχωρήσει σε ομαδική σαρωτική παραίτηση των μελών της από την εργασία τους στις 19 Νοεμβρίου 2007. Ήδη, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις και απειλές των διοικήσεων των νοσοκομείων, έχουν υπογράψει εθελοντικά τις παραιτήσεις τους 12800 νοσηλευτές, ενώ υπάρχουν και 2000 υπογραφές άλλων ειδικοτήτων .
Ο λόγος, που οι εργαζόμενοι έφθασαν σε μια τόσο δύσκολη για αυτούς απόφαση, είναι ότι οι μέχρι τώρα αγώνες τους (απεργίες) δεν ασκούσανε την ανάλογη πίεση στη κυβέρνηση, λόγω της υποχρέωσης που έχουν να διαθέτουν το ανάλογο προσωπικό ασφαλείας.
Το αίτημά τους είναι η αύξηση των μισθών τους κατά 24% μέσα στους επόμενους 30 μήνες .
Η κυβέρνηση της Φινλανδίας δίνει μια αύξηση 9% στους δημόσιους υπάλληλους και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο Τομέα Υγείας διεκδικούν μια επιπλέον αύξηση κατά 15% σε συγκεκριμένους κλάδους στο χώρο της Υγείας, λόγω των ιδιαίτερων καθηκόντων τους και του γεγονότος ότι για χρόνια τώρα, λόγω των μικρών αυξήσεων, είχαν μείωση των πραγματικών εισοδημάτων τους και ήταν από τους πιο παραμελημένους κλάδους.
Η κυβέρνηση ανταπαντά ότι τους δίνει μια επιπλέον αύξηση 2,5%.
Σήμερα το επίπεδο των μισθών των επαγγελματιών Υγείας στη Φιλανδία είναι περίπου στο 83% του μέσου μισθού στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Οι κατώτατοι μισθοί που διεκδικούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο Τομέα της Υγείας στη Φινλανδία είναι:

Νοσηλευτές ,Τεχνολόγοι Ακτινολόγοι, Φυσιοθεραπευτές κλπ. : 2190 ευρώ

Πρακτικοί Νοσοκόμοι ,Προσωπικό Κέντρου Άμεσης Βοήθειας κλπ. : 1990 ευρώ

Νοσηλευτικά στελέχη σε θέσεις προϊσταμένων, διευθυντών κλπ : 2420 ευρώ.

Πανικόβλητη η κυβέρνηση της Φιλανδίας τρέχει αυτές τις ώρες να ψηφίσει ένα νόμο που θα απαγορεύει τις παραιτήσεις (!) εργαζομένων κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων τους. Στόχος της, όπως η ίδια λέγει, είναι να απαγορεύσει τις παραιτήσεις σε μονάδες εντατικής θεραπείας, μονάδες νεογνών, τμημάτων επειγόντων περιστατικών και εργαστηρίων. Δηλαδή τελικά παντού.
Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι ένα μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης είναι με το μέρος των εργαζομένων. Συγκεκριμένα ένα 61% συμφωνεί με τα αιτήματα και τις μορφές πάλης των νοσηλευτών ενώ 25% διαφωνεί και ένα 14% δεν εκφράζει γνώμη.
Για περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ 1 , και επίσης ορισμένα άρθρα από την εφημερίδα Helsingin Sanomat όπως 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 .
Σημείωση δική μας:
Σσσσσ....παιδιά , η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΠΟΕΔΗΝ κοιμάται!
Και όταν ξυπνήσει θα ρίξει μια 24ωρη ντουφεκιά στον αέρα για την τιμή των όπλων !

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2007

Η ταξικότητα της πολιτικής στο χώρο της Υγείας.

Το ότι χρόνια τώρα οι διαδοχικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζουν μια άγρια ταξική πολιτική στο χώρο της Υγείας ,το γνωρίζουν από την πείρα τους και από την τσέπη τους οι ίδιοι οι πολίτες, οι ίδιοι εργαζόμενοι. Το πιστοποιούν και όλες οι μελέτες και οι εκθέσεις διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών (διαβάστε εδώ και εδώ)
Χρόνια τώρα τους καταγγέλλουμε ότι μεθοδικά και βαθμιαία απαξιώνουν ότι απόμεινε από το πολυδιαφημισμένο «δημόσιο» Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Ότι όλες τους οι ενέργειες, όλες οι πολιτικές τους έχουν σαν τελικό σκοπό την ενίσχυση της διείσδυσης των ιδιωτών επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας, ότι στόχος τους είναι η αύξηση των κερδών του κεφαλαίου .
Για του λόγου του αληθές, τους αφιερώνουμε για μια ακόμη φορά το παρακάτω δελτίο τύπου του «Διαγνωστικού και Θεραπευτικού Κέντρου Υγεία» ,με τα οικονομικά αποτελέσματα του 9μήνου του 2007.
Προσέξτε την αύξηση κερδών .
Τα καθαρά κέρδη του συγκεκριμένου Ιδιωτικού Κέντρου μετά από φόρους παρουσίασαν αύξηση 395% σε σχέση με το αντίστοιχο 9μηνο του 2006. Σε εταιρικό δε επίπεδο η αύξηση των κερδών σε σχέση με το αντίστοιχο 9μηνο του 2006 ανήλθε στα 916%!
Κατά τα άλλα εσείς δύσμοιροι Έλληνες πολίτες , Έλληνες εργαζόμενοι, Έλληνες άνεργοι,'Ελληνες συνταξιούχοι,αγχωθείτε για το πώς θα πληρώσετε τη θέρμανση το χειμώνα , αγχωθείτε για το πώς θα πληρώσετε τα φροντιστήρια και τις σπουδές (της δημόσιας και δωρεάν παιδείας) των παιδιών σας, πάρτε και μια αύξηση 2%-3% ..και πολύ σας είναι!

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

Περί υποχρεωτικών εφημεριών γενικών γιατρών στο «ΤΕΠ» του νοσοκομείου Κατερίνης.

Από τους γενικούς γιατρούς του Κέντρου Υγείας Αιγινίου, του Νομού Πιερίας, λάβαμε την παρακάτω ανακοίνωση την οποία και δημοσιεύουμε.


Στις 10-10 λάβαμε εντολή της διοίκησης να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα εφημεριών του νεοσύστατου ΤΕΠ (του Γεν.Νοσοκομείου Κατερίνης) κατά το μήνα Οκτώβρη, με ημερομηνία έναρξης τη 15η Οκτώβρη. Είχε προηγηθεί πρόσκληση ενδιαφέροντος 10 μόνο μέρες πριν την εντολή, στην οποία κανείς από τους γενικούς γιατρούς των ΚΥΓ Αιγινίου και Λιτοχώρου δεν απάντησε θετικά…
Ο παραπάνω εξαναγκασμός προσπαθεί να αντλήσει τη νομιμότητά του από την πρόσφατη υπουργική απόφαση του κ.Αβραμόπουλου (14/9/07) η οποία συγκαταλέγει τους γενικούς γιατρούς στις ειδικότητες που μπορούν να συμμετέχουν στη λειτουργία των ΤΕΠ, εφόσον αποδεικνύεται «η εμπειρία και η γνώση τους στην επείγουσα ιατρική, διάσωση, προνοσοκομειακή περίθαλψη και στη διαχείριση-διοίκηση-συντονισμό του έργου της εφημερίας» (αντιγράφουμε από το κείμενο της υπουργικής απόφασης)
Το ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης αυτή τη στιγμή απαρτίζεται από «μόνιμο προσωπικό» δύο ατόμων ( ενώ η υπουργική απόφαση απαιτεί ελάχιστο ιατρικό προσωπικό 7 ατόμων) που μεταφέρθηκαν από το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου αφαιμάζοντάς το από το ολιγάριθμο δυναμικό του, εκ των οποίων η μία τελεί χρέη διευθύντριας ΤΕΠ. Δεν έχει γίνει καμιά σύσταση και προκήρυξη θέσης και φυσικά δεν αναμένεται να γίνει και καμιά πρόσληψη. Από το πρόγραμμα του μήνα Οκτώβρη προκύπτει ότι τις γενικές εφημερίες καλύπτουν ως επί το πλείστον οι εξαναγκασμένοι γενικοί γιατροί (μέχρι τώρα χαρακτηριστικά μόνο επιμελητές Β’) των κέντρων υγείας ευθύνης του ΓΝ Κατερίνης επικουρούμενοι από τις δυο γιατρούς του ΤΕΠ και ένα χειρουργό ο οποίος προσφέρει απ’ ό,τι μαθαίνουμε οικειοθελώς τις υπηρεσίες του στο εν λόγω τμήμα. Ο εφημερεύων που συνάμα βαπτίζεται και «υπεύθυνος ΤΕΠ» σύμφωνα με τις προφορικές δηλώσεις της διοίκησης αλλά και όπως προκύπτει από τις κείμενες διατάξεις είναι πάντα …ένας. Δεν έχει γίνει καμία διαδικασία επιλογής προσωπικού ή απόδειξης των γνώσεων και της εμπειρίας που απαιτούνται από την προαναφερθείσα υπ. απόφαση, όπως επίσης δεν έχει γίνει και καμμιά σοβαρή διαδικασία ενημέρωσης για τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του εφημερεύοντος «υπεύθυνου ΤΕΠ» πέρα απ’ τις γενικότητες της διαβιβασθείσας υπ. απόφασης και τις ειρωνικές δηλώσεις του διοικητή «ρωτήστε τους προηγούμενους» (εφημερεύοντες γενικούς γιατρούς εννοείται)…
Ο χώρος του ΤΕΠ αποτελείται από τα προϋπάρχοντα ιατρεία επειγόντων και μία πρόσφατη προέκταση λίγων τετραγωνικών μέτρων που στεγάζει την αίθουσα αναμονής και ένα γκισέ όπου γίνεται η διαλογή. Η διευθύντρια του ΤΕΠ η οποία συνήθως μας υποδέχεται στο νοσοκομείο για να την αντικαταστήσουμε στο έργο της, μας υποδεικνύει το γκισέ της διαλογής ως χώρο λειτουργίας μας, όπου μαζί με το νοσηλευτικό προσωπικό οφείλουμε να συμπληρώνουμε κάποια έντυπα του λεγόμενου «triage», παίρνοντας ιστορικό «στο πόδι» και σε «ανοιχτή ακρόαση» με την αίθουσα αναμονής! Αντίθετα, ο διοικητής που περιφέρεται για να επιβλέψει τη λειτουργία του τμήματος επαναφέρει την τάξη δηλώνοντας πως η αρμοδιότητά μας δεν είναι η διαλογή, αλλά η επίβλεψη και «βοήθεια» των ανειδίκευτων γιατρών (δηλ. ειδικευόμενων και αγροτικών) που «κρατάνε» τα επείγοντα! Η σχιζοειδής «προσωπικότητα» του ΤΕΠ της Κατερίνης με μια προσεκτική ματιά καταδεικνύει τα εξής:
Από τη μια, το ιθύνων ιατρικό προσωπικό του ΤΕΠ που είναι κατά βάση υπεύθυνο για τη λειτουργία του πρωινού ωραρίου, προσπαθεί να μας «χρυσώσει το χάπι», τονίζοντας τις low budget ευθύνες του πόστου (ευθύνες διαλογής που θα μπορούσε να διεκπεραιώσει και μια έμπειρη νοσηλεύτρια) και να μας εγκλωβίσει στον πιο αφόρητο επιστημονικό εξευτελισμό. Ο εύγλωττος εμπαιγμός…
Από την άλλη, η διοίκηση, πιο πιστή στο γράμμα της υπουργικής απόφασης, φανερώνει την πρόθεσή της να μας χρησιμοποιήσει σε ένα πόστο high budget ευθυνών: να αντικαταστήσουμε τους ειδικούς όλων των ειδικοτήτων στα επείγοντα, εκπαιδεύοντας ταυτόχρονα τους ειδικευόμενους όλων των ειδικοτήτων καθώς και τους τριμηνίτες αγροτικούς. Ίσως θα έπρεπε να ευχαριστήσουμε το διοικητή για τη φιλοφρόνηση και να του ζητήσουμε ταυτόχρονα να μας χορηγήσει και αμφεταμίνες προκειμένου να ανταποκριθούμε στο καθήκον μας. Όποιος όμως πείθεται ότι μπορεί να διεκπεραιώσει τη λειτουργία αυτή είναι, κατά τη γνώμη μας, επιστημονικά υπερφίαλος. Όποιος απλά εξαναγκάζεται είναι εργασιακά εξευτελισμένος.
Για το ρόλο του γενικού γιατρού έχουν ακουστεί πολλά. Πέρα όμως από τις διακηρύξεις και τα ευχολόγια, η βιωμένη πραγματικότητα του γενικού γιατρού του ΕΣΥ και κατεξοχήν επιμελητή Β’ σχηματίζει μάλλον μια φιγούρα «κατατρεγμένου». Οι αλλεπάλληλες επιθέσεις μετακινήσεων σε τμήματα νοσοκομείου που πάσχουν από προσωπικό, από περιφερικό ιατρείο σε περιφερικό ιατρείο για κάλυψη πάγιων αναγκών της περιοχής ή σε κέντρα εφημερίας που στήνονται «στο πόδι» τους καλοκαιρινούς μήνες αποκρυσταλλώνουν μια ιδιότυπη ελαστικότητα που έρχεται να καλύψει την πάγια «ανάγκη» του συστήματος …για ελάττωση των διορισμών.Ο ρόλος του γενικού γιατρού συρρικνώνεται ή διογκώνεται σε μια αέναη προκρούστεια κλίνη ανάλογα με τις ανάγκες (πραγματικές ή μη) του κάθε διευθυντή ή διοικητή. Όλοι φαίνεται να ξεχνούν την περίφημη πρωτοβάθμια περίθαλψη η οποία οδηγείται σε παρακμή εν τη γενέσει της…
Όσον αφορά στην επιστημονική επάρκεια του γενικού γιατρού στο επείγον να τονίσουμε ότι έγκειται σε μεγάλο βαθμό στη «φιλοτιμία» του καθενός από μας. Ως γνωστόν το πρόγραμμα ειδίκευσής μας δεν περιλαμβάνει καμιά οργανωμένη και ουσιαστική εκπαίδευση στην επείγουσα προνοσοκομειακή ιατρική που μας αφορά. Ο ειδικευόμενος γενικός γιατρός καλείται να συρράψει αποσπασματικές γνώσεις και εμπειρίες που αποκομίζει από τα διάφορα τμήματα από τα οποία περνά ή να θυσιάσει το λιγοστό ελεύθερό του χρόνο και ένα γενναίο κονδύλιο για να εκπαιδευτεί υπό τη μορφή σεμιναρίων που πληρώνονται αδρά. Ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση, οι γνώσεις και δεξιότητες στο επείγον δεν ανανεώνονται καθώς δεν έχουν τύχει θεσμικής αναγνώρισης. Αλλά ακόμη κι αν είχαμε την καλύτερη εκπαίδευση στην προνοσοκομειακή επείγουσα, στα πλαίσια της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, θεωρούμε ότι αυτή απέχει παρασάγκας από τη νοσοκομειακή επείγουσα ιατρική που διακρίνεται από το δευτεροβάθμιο και συχνά από τον τριτοβάθμιο χαρακτήρα της, δηλαδή από την οριστική και πλέον εξειδικευμένη αντιμετώπιση του επείγοντος περιστατικού. Χωρίς να υπερβάλλουμε θεωρούμε την απόσταση αυτή παρόμοια μ’ αυτή του ΕΚΑΒίτη απ’ τον ΤΕΠάρχη…
Συνολικά εκτιμούμε ότι στο Γ.Ν. Κατερίνης επιχειρείται ένα άνευ προηγουμένου πρόχειρο στήσιμο ενός τόσο κρίσιμου για την περίθαλψη των πολιτών τμήματος. Οι φωτογραφίες των «μεγάλων» έργων της διοίκησης φτάνουν στον τοπικό τύπο πολύ πριν εξασφαλιστεί το απαραίτητο προσωπικό, ενώ το ήδη υπάρχον (ιατρικό, παραϊατρικό, διοικητικό και βοηθητικό) γονατισμένο απ’ το φόρτο της δουλειάς δεν προλαβαίνει ούτε να αναστενάξει…Το νέο κτίριο του νοσοκομείου χτίζεται περισσότερα χρόνια απ’ το γεφύρι της Άρτας, το παλιό κτίριο δε έχει την όψη και τη χωρητικότητα Κέντρου Υγείας και στερείται βασικών ιατρικών ειδικοτήτων και βασικών εργαστηριακών εξετάσεων.
Το λυπηρό είναι δε ότι με την υπογραφή της σχετικής υπ. απόφασης ανοίγει ο δρόμος για παρόμοιες λύσεις και σε άλλα επαρχιακά νοσοκομεία. Απ’ ότι πληροφορούμαστε ήδη συνάδελφοι και σε άλλα νοσοκομεία απειλούνται με μετακίνηση στα αντίστοιχα ΤΕΠ. Οι αυξημένες σύγχρονες ανάγκες περίθαλψης της κοινωνίας αντιμετωπίζονται με επιπολαιότητα στην κατεύθυνση της οικονομίας των ανθρώπινων πόρων. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που αθρόες προσλήψεις θα έπρεπε να λύσουν το πρόβλημα της 48ωρης εργασίας των γιατρών και της κακοπληρωμένης υπερεργασίας των νοσηλευτών/νοσηλευτριών…
Με αυτό το κείμενο καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς-θεσμικά όργανα αλλά και τους συναδέλφους μας, γενικούς γιατρούς ή μη, να πάρουν θέση στην εργασιακή επίθεση που δεχόμαστε. Να καταδικαστεί η προσπάθεια στησίματος ΤΕΠ «μαϊμούδων» σε όλα τα επαρχιακά νοσοκομεία σε βάρος της λειτουργίας της πρωτοβάθμιας ή των νοσοκομειακών τμημάτων. Τα ΤΕΠ οφείλουν να απαρτίζονται από ομάδα γιατρών διάφορων ειδικοτήτων με αποδεδειγμένες γνώσεις και δεξιότητες στην επείγουσα ιατρική που θα καθορίζονται με αυστηρά κριτήρια. Τα ΤΕΠ οφείλουν να προσλάβουν νέο προσωπικό για να αποσυμφορήσουν αποτελεσματικά τις λειτουργίες των τμημάτων. Διαφορετικά θα μιλάμε πάντα για εμβαλωματικές λύσεις που επιχειρούνται όπως πάντα στις πλάτες των πιο ανίσχυρων, των ασθενών…
ΓΕΝΙΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΙΓΙΝΙΟΥ

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2007

Νοσοκομειακοί γιατροί : Η κυβέρνηση έστησε τη φάκα με το τυρί …και περιμένει!

Στις 9 Νοεμβρίου ο Υπουργός Υγείας απέστειλε προς την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) την πρότασή του, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), για το εργασιακό και το ζήτημα του ωραρίου των γιατρών .
Μερικές παρατηρήσεις:
1.)Στόχος του, όπως και στην επιστολή του λέει, είναι «να ξεπεραστεί, για όσο χρόνο χρειαστεί, η αδυναμία τήρησης και εφαρμογής του Εθνικού Δικαίου για τον ανώτερο επιτρεπτό συνολικό εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών».
Είναι ξεκάθαρο ότι η εφαρμογή του Εθνικού Δικαίου (48ωρο) για το ωράριο των γιατρών μετατίθεται στις ελληνικές καλένδες (το «για όσο χρόνο χρειαστεί» του κ. Υπουργού είναι ξεκάθαρο και όλοι καταλαβαίνουμε σε αυτή τη χώρα τι σημαίνει).
2.) Δεσμεύεται για άμεση εφαρμογή του πολυδιευθυντικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι γιατροί μπορούν να εξελιχθούν μέχρι το βαθμό του διευθυντή.
3.)Το 8ωρο πρωινό καθημερινό ωράριο γίνεται 7ωρο και δίνεται ρεπό μετά από κάθε 24ωρη εφημερία αργίας .
4.) Προτείνει στους νοσοκομειακούς γιατρούς για όλο το 2008 να συνεχίσουν να εφημερεύουν όπως και το 2007 και η εφημερία τους να πληρώνεται όπως και τώρα, με μόνη διαφορά ότι η καθημερινή 16ωρη εφημερία γίνεται 17ωρη και απλά θα έχουν μια ωριαία προσαύξηση όσοι εφημερεύουν (αυτό μεταφράζεται σε 4,76 ευρώ για τον ειδικευόμενο, 6,79 ευρώ για τον Επιμελητή Β, 8,15 ευρώ για τον Επιμελητή Α και 9,50 ευρώ για τον Διευθυντή και όλα αυτά μικτά)! Αυτή θα είναι η αύξηση που θα δουν οι νοσοκομειακοί γιατροί στις αποδοχές τους ως προς τις εφημερίες για το 2008!
5.) Από την 1-1-2009 εκτός από τις τακτικές αποδοχές καθιερώνεται και επίδομα εφημέρευσης το οποίο θα αντιστοιχεί σε 4 εφημερίες το μήνα για τους ειδικευμένους και 6 εφημερίες το μήνα για τους ειδικευόμενους.
Όσοι γιατροί θα χρειάζεται να εφημερεύουν πέρα από τον αριθμό των εφημεριών αυτών, θα τις πληρώνονται με τον τρόπο που πληρώνονται οι εφημερίες σήμερα.
Και ποιος θα προσδιορίζει τις ανάγκες για εφημερία ; Μα ο Διοικητής του Νοσοκομείου φυσικά. Είναι γνωστό λοιπόν στους πάντες τι πρόκειται πάλι να συμβεί.
Άρα παράταση των μεσαιωνικών συνθηκών εργασίας και για το 2008 και 2009.
6).Ο κ. Υπουργός προτείνει κάτι που μάλλον αποτελεί ένα κομμάτι από το τυρί …της φάκας. Αναφέρει ότι ένα μέρος του επιδόματος (εφημέρευσης) θα ενσωματωθεί στις συντάξιμες αποδοχές και το υπόλοιπο θα φορολογείται με 20%, όταν όπως όλοι οι υπάλληλοι γνωρίζουν κανένα επίδομα δεν ενσωματώνεται στις συντάξιμες αποδοχές και τελικά μια τέτοια αλλαγή δεν μπορεί να γίνει στα πλαίσια μιας ΣΣΕ, αλλά απαιτεί νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή με σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Οικονομίας .Επίσης αναφέρει αόριστα την φράση «ένα μέρος», χωρίς να προσδιορίζει πόσο είναι αυτό το «μέρος».
Ακόμη προτείνει το επίδομα βιβλιοθήκης να είναι αφορολόγητο.
7.) Τέλος επαναλαμβάνει τις γνωστές χιλιοειπωμένες υποσχέσεις του για πρόσληψη 4500 γιατρών μέχρι τέλους του 2009 (1200 ειδικευόμενοι και 3300 ειδικευμένοι).

Είναι σαφές από τα αναφερόμενα, ότι η κυβέρνηση όπως δεν έχει καμιά πολιτική βούληση να λύσει τα προβλήματα του Συστήματος Υγείας, σύμφωνα με τις ανάγκες του λαού και των εργαζομένων, έτσι δεν έχει και καμιά βούληση να λύσει τα εργασιακά προβλήματα των γιατρών.
Να τους παγιδέψει θέλει…βάζοντας απλά λίγο τυράκι ακόμα στη φάκα. Να τους σύρει να βάλουν την υπογραφή τους σε μια ΣΣΕ που θα αποτελέσει και την ταφόπλακα για οποιαδήποτε πλέον διεκδίκηση για καλύτερες και πιο ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και καλύτερες αμοιβές.
Από αυτούς εξαρτάται... το αν θα πέσουν μέσα στη φάκα!

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2007

Ο Μάγος του Οζ!

Αν δεν ήταν Υπουργός θα μπορούσε να ήταν...μάγος και ταχυδακτυλουργός !

Διότι αν δεν το καταλάβατε καλά, αυτό που ζούμε στα Νοσοκομεία το 2007 είναι ένα τσουνάμι προσλήψεων. 14107 άνθρωποι( ναί καλά διαβάσατε άπιστοι Θωμάδες!) θα έχουν προσληφθεί μέχρι τέλους του 2007 ,είπε ο κ.Υπουργός.
Αλλά ως καλός ταχυδακτυλουργός και μάγος, αποκάλυψε στο τέλος το τέχνασμα:
Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι το 2007 έγιναν -μέσω ΑΣΕΠ - 3.186 προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών από διαγωνισμούς του 2005 και του 2006. Εκτός ΑΣΕΠ έγιναν προσλήψεις 300 γιατρών - προωθούνται μέσω των Συμβουλίων Κρίσης των γιατρών (ΣΚΕΙΟΠΝΙ) - και 1.200 ειδικευόμενων γιατρών - εκ των οποίων έχουν τοποθετηθεί οι 750. Επίσης, προσλήφθηκαν 3.000 με τα προγράμματα stage - έχουν τοποθετηθεί κατά 50% - και 1.000 με οκτάμηνες συμβάσεις.

Υποσχέθηκε
ακόμα την πρόσληψη -μέσω ΑΣΕΠ - 1.291 ατόμων (πλην νοσηλευτών και γιατρών) όλων των κλάδων και 2.000 νοσηλευτών για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Επίσης, υποσχέθηκε την πρόσληψη 1.500 οχταμηνιτών νοσηλευτών.
Για να ολοκληρωθούν όμως οι διαγωνισμοί θα χρειαστούν περισσότερα από 1-2 χρόνια.
Πρόσθεσε ακόμα τις υποσχέσεις για 4.500 γιατρούς - 3.300 ειδικευμένοι και 1.200 ειδικευόμενοι, που «ξεκινάει η πρόσληψή τους και ολοκληρώνεται το 2009» .Με αυτόν τον τρόπο ο υπουργός έφτασε αισίως στις 14.107 προσλήψεις, την ίδια ώρα που ακόμα και το σχετικό κονδύλι που προβλεπόταν για το 2007 και το αντίστοιχο που προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2008 δεν καλύπτει πάνω από 700 το πολύ προσλήψεις!
Μάλιστα, υποστήριξε ότι με αυτές καλύπτονται οι κενές οργανικές θέσεις με βάση τους παλιούς (της δεκαετίας του 1980!) οργανισμούς των νοσοκομείων.

Ποιο είναι το κόλπο;
Απλά τσουβαλιάζεις μόνιμους, συμβασιούχους οχταμηνίτες, εκπαιδευόμενους μέσω προγραμμάτων Stage, ειδικευόμενους γιατρούς και ειδικευμένους γιατρούς, προσθέτεις και τις υποσχέσεις και βγάζεις το νούμερο!
Καλό..έ!

Την επόμενη φορά ίσως προστεθούν και οι πρακτικά ασκούμενοι φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, κλπ για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα!

Για να μην τον αδικούμε όμως τον άνθρωπο , θα πρέπει να προσθέσουμε ότι αναγνώρισε ότι με βάση τη σημερινή ανάπτυξη των νοσοκομείων, οι κενές οργανικές θέσεις είναι πολύ περισσότερες - οι οποίες κατά γενική ομολογία είναι τουλάχιστον 25.000 για τους νοσηλευτές και 3.000 για τους γιατρούς.
Αλλωστε, ο ίδιος ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ομολογούσε πριν ενάμιση περίπου χρόνο (28.6.2006) ότι χρειάζονται 20.000 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού στα επόμενα τέσσερα χρόνια, μόνο για να ανακουφιστεί το σύστημα απ' τις ελλείψεις.
Να επισημάνουμε επίσης ότι μόνο την τελευταία εξαετία συνταξιοδοτήθηκαν 6.000 νοσηλεύτριες, εκ των οποίων 1.930 μέσα στο 2006.
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ σχετικές αναφορές στον Τύπο: "Ελευθεροτυπία" ,"Ριζοσπάστης" ,"Αυγή", "Καθημερινή" , "Το Βήμα".

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2007

Σχετικά με τις προσλήψεις Νοσηλευτών μέσω των "κυλιόμενων" πινάκων του ΑΣΕΠ.

Στην δικτυακή εφημερίδα Proslipsis.gr υπάρχει άρθρο σχετικά με την πρόσληψη νοσηλευτών μέσω των "κυλιόμενων" πινάκων του ΑΣΕΠ. Το άρθρο αναφέρει προσλήψεις 876 νοσηλευτών (574 Τεχνολογικής εκπαίδευσης και 302 Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), παραθέτοντας και σχετικό πίνακα κατανομής στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας.
Εμείς με τη σειρά μας να επισημάνουμε ότι:
1). Δεν αναφέρεται πουθενά πότε θα ξεκινήσει και πότε θα τελειώσει η συγκεκριμένη διαδικασία(έχουμε χορτάσει από τις χιλιάδες των προσλήψεων του κ. Αβραμόπουλου) .
2). Οι "κυλιόμενοι" πίνακες συνεχώς μεταβάλλονται και ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα αντικειμενικότητας και διαφάνειας. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες από το ΑΣΕΠ αναφέρουν ότι αυτό δεν πρόκειται να εκδώσει πρόσκληση προς τους υποψηφίους ή να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της όλης διαδικασίας. Απλά, θα καλέσει με ταχυδρομική επιστολή τους επιλαχόντες προηγούμενων διαγωνισμών που κρίνονται διοριστέοι να αποδεχθούν ή όχι τη θέση τους.
3). Ο αναφερόμενος αριθμός νοσηλευτών είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες, αλλά και πολύ πίσω από τον αριθμό των συνταξιοδοτούμενων νοσηλευτών για το 2007.
4). Αν υλοποιηθεί (;) η πρόσληψη του αναφερόμενου αριθμού νοσηλευτών μέσα στο 2008, εξαντλούνται και τα προβλεπόμενα κονδύλια του προϋπολογισμού για το 2008 (10 εκατομ. ευρώ) και δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες προσλήψεις άλλης κατηγορίας προσωπικού μέσα στο συγκεκριμένο έτος.

Για να διαβάστε το συγκεκριμένο άρθρο πατήστε εδώ

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007

Το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής απειλεί δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Την προσεχή εβδομάδα πρόκειται να δημοσιευθεί η έκθεση του Διεθνούς οργανισμού International Alert , με τίτλο A Climate of Conflict, σχετικά με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Οι συνέπειες αυτές περιλαμβάνουν τον υψηλό κίνδυνο πολεμικών συγκρούσεων σε 46 χώρες με συνολικό πληθυσμό 2,7 δις ανθρώπων και τον υψηλό κίνδυνο πολιτικής αστάθειας και χάους σε άλλες 56 χώρες με συνολικό πληθυσμό 1,2 δις ανθρώπων .(Δείτε το σχετικό παγκόσμιο χάρτη, όπου με κόκκινο είναι οι χώρες με υψηλό κίνδυνο πολεμικών συγκρούσεων και με πορτοκαλί οι χώρες με υψηλό κίνδυνο κοινωνικής και πολιτικής αστάθειας ένεκα της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της).
Το πιο μεγάλο κομμάτι της Αφρικής, Ασίας και Νότιας Αμερικής κινδυνεύει να βυθιστεί στο χάος, καθώς η επελαύνουσα κλιματική αλλαγή διαβρώνει και ερημοποιεί τα εδάφη, προκαλεί ανύψωση της επιφάνειας των θαλασσών, λιώνει τους πάγους και παγετώνες , αυξάνει την συχνότητα των καταιγίδων και θα προκαλέσει τεράστια μεταναστευτικά κύματα με ότι αυτό συνεπάγεται. Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν σύμφωνα με την International Alert χώρες με έλλειμμα ή εξαντλημένους φυσικούς πόρους καθώς και έλλειμμα κοινωνικής σταθερότητας.
Στην Ευρώπη ιδιαίτερο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα Βαλκάνια καθώς εκεί υπάρχουν χώρες όπου οι αρχές αδυνατούν να πάρουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της υπερθέρμανσης και τις συνέπειές του.

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2007

Συνάντηση των Νοσοκομειακών Γιατρών με τον κ. Αβραμόπουλο.

Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) είχε συνάντηση την 1η Νοεμβρίου 2007 με τον Υπουργό Υγείας κ.Αβραμόπουλο.

Από την συνάντηση προέκυψαν :

1). Ο Υπουργός διαφοροποιεί τη θέση του σχετικά με τις εφημερίες των γιατρών για το 2008.
Ως γνωστόν το πρόβλημα με τις εφημερίες προέκυψε τον Μάιο του 2006 σχετικά με την ανάγκη να εφαρμοστεί η 48ωρη εβδομαδιαία εργασία των γιατρών. Τότε ο Υπουργός Υγείας δεσμεύονταν ότι θα λειτουργήσει μια μεταβατική περίοδος το 2007 και οι ρυθμίσεις θα ισχύσουν από 1/1/2008 (βλέπε και σχετικό δελτίο τύπου).
Τώρα ο κ. Υπουργός δεν μιλά πλέον για επίδομα εφημέρευσης, αλλά προτείνει το 2008 να κυλήσει όπως και το 2007, δηλ.να γίνονται όπως γίνονται και σήμερα οι εφημερίες, απλά με προσαύξηση της καθημερινής εφημερίας κατά μια ώρα (αυτό μεταφράζεται σε 4,76 ευρώ για τον ειδικευόμενο , 6,79 ευρώ για τον Επιμελητή Β, 8,15 ευρώ για τον Επιμελητή Α΄ και 9,50 ευρώ για τον Διευθυντή και όλα αυτά μικτά)! Αυτή θα είναι η αύξηση που θα δούν οι νοσοκομειακοί γιατροί στις αποδοχές τους ως προς τις εφημερίες.
Για το 2009 προτείνει οι αποδοχές που θα λαμβάνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί το 2008 να αντιστοιχούν στο 48ωρο και όσο επιπλέον χρόνο εργάζονται από κει και πέρα, θα είναι υπερωρία και θα αποζημιώνεται. Τμήμα των αποδοχών αυτών θα είναι συντάξιμο, οι εφημερίες θα φορολογούνται με 20% και θα καθιερωθεί το αφορολόγητο επίδομα βιβλιοθήκης.
2). Ο κ. Υπουργός επανέλαβε ότι υπάρχει πρόβλεψη χρονοδιαγράμματος για πρόσληψη 4500 γιατρών μέχρι το 2009 (;) , η κατανομή των οποίων θα γίνει μετά την εκτίμηση των αναγκών. Υποσχέθηκε επίσης στους εκπροσώπους των γιατρών, ότι θα θεσπίσει το ρεπό μετά την αργία, το πρωινό 7ωρο ωράριο και το πολυδιευθυντικό.
3). Είπε ότι έχει έτοιμο ένα σχέδιο Συλλογικής σύμβασης Εργασίας, το οποίο και δεσμεύτηκε ότι θα παραδώσει στην ΟΕΝΓΕ τις επόμενες ημέρες.
4). Ηταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για το ζήτημα της ένταξης των Υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ) καθώς σε σχετική ερώτηση απάντησε πως φαίνεται ότι θα γίνει αποδεκτή η ένταξη ορισμένων κλάδων νοσηλευτικού προσωπικού, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση που είχαμε κάνει ως Αγωνιστική Παρέμβαση Νοσοκομείου Πρέβεζας ότι η λίστα για τα ΒΑΕ θα είναι μια λίστα -απάτη(διαβάστε εδώ) . Για τους γιατρούς ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας έκανε σχετική πρόταση , αλλά δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι θα γίνει και η ένταξη των γιατρών στα ΒΑΕ. Προφανώς προετοιμάζει το έδαφος για μη ένταξη των γιατρών και πετάει το μπαλάκι αλλού.
5). Για το θέμα της κατάργησης της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών είπε ότι το Υπουργείο μελετά κάτι τέτοιο με στόχο την ενίσχυση των εισοδημάτων των γιατρών(!), αλλά αν οι γιατροί δεν συμφωνούν τότε το ζήτημα κλείνει.

Συμπεράσματα :


1). Ο κ. Υπουργός εξακολουθεί να εμπαίζει τους πάντες και να αγοράζει χρόνο , μεταθέτοντας κάθε τόσο την επίλυση του ωραρίου των γιατρών στις καλένδες, αφού ή μονη πρόταση που έκανε για το 2008 είναι η αύξηση της μιας ώρας στην αποζημίωση των καθημερινών εφημεριών των γιατρών , η οποία όμως απαιτεί πρόσθετο κονδύλι 17 εκατομ. ευρώ στις εφημερίες των γιατρών για το 2008 και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι εγγεγραμμένο κονδύλι αυξημένο από πέρυσι μόνο κατά 11 εκατομ. ευρώ !
2). Ο κ. Υπουργός εξακολουθεί να εμπαίζει τους πάντες, όταν μιλά για χιλιάδες προσλήψεις , αφού το εγγεγραμένο κονδύλι στο προσχέδιο προϋπολογισμού είναι μόλις 10 εκατομ. ευρώ , ποσό που αντιστοιχεί σε 600-700 προσλήψεις παντός είδους προσωπικού!
3). Το θέμα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στα Νοσοκομεία εξελίσσεται σε μεγάλη απάτη , αφού δεν έχουν πρόθεση να εντάξουν στα ΒΑΕ ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων στα Νοσοκομεία . Απ' ότι φαίνεται έξω από τα ΒΑΕ θα είναι η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών, οι εργαστηριακοί στη πλειοψηφία τους, ένα μεγάλο τμήμα του Νοσηλευτικού Προσωπικού,η τεχνική υπηρεσία των Νοσοκομείων κλπ.

Είναι η ώρα της δράσης των εργαζομένων στα Νοσοκομεία της χώρας μας.
Να αναρτήσουμε σε ένδειξη διαμαρτυρίας μαύρες σημαίες σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας μας και να προχωρήσουμε άμεσα σε μαζικές γενικές συνελεύσεις, αποφασίζοντας ένα συνεκτικό και κλιμακούμενο πρόγραμμα κινητοποιήσεων με βάση τα προβλήματα που μας απασχολούν και γενικότερα τις σύγχρονες ανάγκες μας ως εργαζόμενοι.

**Ευχαριστούμε τον γιατρό κ. Δημήτρη Βαρνάβα , μέλος του Γ.Σ. της ΟΕΝΓΕ, για όλα τα στοιχεία που μας έδωσε.

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007

Επτά σχήματα υπέβαλαν προσφορά στο Διαγωνισμό για την επιλογή Συμβούλου για την υλοποίηση του νέου Γενικού Νοσοκομείου Πρεβέζης με ΣΔΙΤ.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προσφορών για τον ανοικτό διεθνή διαγωνισμό για την επιλογή συμβούλου για την υλοποίηση του νέου Γενικού Νοσοκομείου Πρεβέζης με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
Υπήρξε αρκετά μεγάλη συμμετοχή επιχειρηματικών σχημάτων, που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τεχνικοοικονομικών συμβούλων για έργα ΣΔΙΤ, αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος του έργου. Ο λόγος είναι μάλλον το ότι το νέο Νοσοκομείο Πρέβεζας έχει επιλεγεί ως ένα από τα πιλοτικά έργα με τη μορφή Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στο χώρο της Υγείας και βέβαια η μεγάλη οικονομική αμοιβή του επιλεγέντος συμβούλου.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι που υπέβαλαν προσφορά βρίσκονται εδώ .

Το επόμενο στάδιο είναι να επιλεγεί ένα από τα 7 επιχειρηματικά σχήματα , το οποίο με τη σειρά του θα προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό για να επιλεγεί τελικά ο επιχειρηματικός όμιλος που θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει το νέο Νοσοκομείο Πρέβεζας.Ο νέος διαγωνισμός για την επιλογή του κατασκευστικού ομίλου θα διενεργηθεί μέσα στο 2008.

ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ

ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ.

Του Βαγγέλη Νάνου*

Την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία οι πολυεθνικές εταιρείες παραγωγής γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων επικαλούνταν, μόνιμα, το επιχείρημα της έλλειψης τροφίμων, για να τονίσουν την ανάγκη προώθησης των γενετικά μεταλλαγμένων σπόρων. Τόνιζαν ιδιαίτερα το ζήτημα της αύξησης του πληθυσμού και το διατροφικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η ανθρωπότητα εξαιτίας των περιορισμένων εκτάσεων και της παραγωγής. Αποδέχονταν την ύπαρξη του προβλήματος της πείνας , αλλά το απέδιδαν στις περιορισμένες τροφές που υπάρχουν. Έτσι για μία ακόμα φορά διαμέσου της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της υποταγής της επιστήμης στα κριτήρια της , θα λύνονταν το πρόβλημα της πείνας όπως περίπου έταζαν και με την λεγόμενη πράσινη επανάσταση τις δεκαετίες του 60-70.
Σήμερα με το πρόσχημα της πείνας οι πολυεθνικές εταιρείες προσπαθούν να μετατρέψουν το γενετικό υλικό σε ατομική τους ιδιοκτησία, γεγονός το οποίο θα επιδεινώσει το πρόβλημα της πείνας και της καταστροφής του περιβάλλοντος. Παράλληλα πρέπει να επισημάνω την εσωτερική σχέση ανάμεσα στις παραγωγικές δυνάμεις και τις παραγωγικές σχέσεις και την κατεύθυνση ανάπτυξης των πρώτων με βάση τις προτεραιότητες των παραγωγικών σχέσεων.
Στην σημερινή εποχή αναπτύσσονται τεχνικές και τεχνολογίες που βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τις ανάγκες και τα δικαιώματα της συντριπτικής πλειοψηφίας.
Το τελευταίο διάστημα σαν άλλος λαγός από το καπέλο της κυρίαρχης πολιτικής προβάλλεται η καλλιέργεια φυτών που μπορούν να βοηθήσουν στην παραγωγή βιοκαυσίμων. Μάλιστα στην τέταρτη προγραμματική περίοδο αυτές οι καλλιέργειες θα ενισχυθούν σημαντικά. Ο Καραμανλής στο προσυνέδριο της ΝΔ για την γεωργία στην Λάρισα (11/6/2007) ανάφερε ότι η καλλιέργεια για βιοκαύσιμα αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες για το ξεπέρασμα του αδιεξόδου της καλλιέργειας κορεσμένων προϊόντων π.χ δημητριακά, τεύτλα, κ.λ.π.. Ειδικά στην Θεσσαλία τόνισε ότι αυτές οι καλλιέργειες πρέπει να αναπτυχθούν ραγδαία. Πρέπει να αναφέρουμε ότι στην Θεσσαλία έχουν δημιουργηθεί ή δημιουργούνται μεγάλες μονάδες από τα πιο σημαντικά τμήματα του ελληνικού κεφάλαιου μεταποίησης των καλλιεργειών αυτών και παραγωγής αλκοόλης.
Κατ’ αρχάς πρέπει να πούμε ότι αν πάρουμε υπόψη τα επιχειρήματα των εταιρειών που παράγουν μεταλλαγμένα τρόφιμα και σπόρους, τότε η κυρίαρχη πολιτική θέλει να οδηγήσει σε αύξηση της πείνας και της δυστυχίας διότι πετάει έξω από την αγροτική παραγωγή σημαντικές εκτάσεις για την παραγωγή τροφίμων. Η διαφαινόμενη στροφή τους στην παραγωγική κατεύθυνση της γεωργίας δείχνει πόσο προσχηματικά ήταν όλα τους τα επιχειρήματα. Ας δούμε όμως το ζήτημα πιο εμπεριστατωμένα για να φανούν και σε αυτή την περίπτωση τα ακραία αντιδραστικά χαρακτηριστικά της καπιταλιστικής ανάπτυξης της γεωργίας.
Στην Λατινική Αμερική όπου σήμερα καλλιεργούνται πάνω από 7 εκατομμύρια εκτάρια τέτοιες καλλιέργειες κυρίως ζαχαροκάλαμου, για την παραγωγή 20 περίπου λίτρων αλκοόλης χρειάζονται 10 στρέμματα καλλιέργειας. Η αλκοόλη που παράγεται από την ζάχαρη ή την σόγια αντικαθιστά την βενζίνη και μάλιστα στόχος τους είναι τα επόμενα χρόνια να αντικαταστήσει κατά 20% την βενζίνη. Έχουμε φτάσει στο σημείο να καταστρέφουμε τους φυσικούς πόρους π.χ το νερό για να παράγονται προϊόντα από την μεταποίηση των οποίων θα γεμίζουμε τα ρεζερβουάρ. Όπου μάλιστα για να γεμίζει ένα ρεζερβουάρ πρέπει να καταναλώνονται περισσότερα για την παραγωγή π.χ χρήση τρακτέρ και μηχανών και να καταστρέφουμε τους φυσικούς πόρους και παράλληλα να καταναλώνεται φτηνά αμειβόμενη εργατική δύναμη στην αγροτική παραγωγή. Ο χαρακτήρας και το περιεχόμενο της καπιταλιστικής ανάπτυξης σε όλο της το μεγαλείο.
Πρέπει να επισημάνω ότι οι ενεργειακές καλλιέργειες όπως ονομάζονται, πάνε μαζί με την συμβολαιακή γεωργία πράγμα το οποίο θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση των αγροτών από το κεφάλαιο μιας και αυτό θα ρυθμίζει όλες τις προδιαγραφές για την παραγωγή των προϊόντων. Τα εγκλήματα που διέπραττε το κεφάλαιο ενάντια στους αγρότες στην περίπτωση της παραγωγής βιομηχανικής τομάτας με συμβόλαια, μπροστά σε αυτά που θα γίνουν με τις ενεργειακές καλλιέργειες θα μοιάζουν με πταίσματα. Ο αγρότης θα είναι πλήρως εξαρτώμενος από το κεφάλαιο το οποίο προφανώς θα ρυθμίζει και τις τιμές των προϊόντων. Με πρόσχημα την μη τήρηση κάποιων προδιαγραφών το κεφάλαιο θα παίρνει την παραγωγή σε εξευτιλιστικές τιμές γιατί ο παραγωγός δεν θα έχει τι να την κάνει.
Το πιο πιθανό είναι οι ενεργειακές καλλιέργειες που θα προωθηθούν, θα είναι εκείνες όπου τους σπόρους τους θα τους έχουν στα χέρια τους οι εταιρείες βιοτεχνολογίας π.χ σόγια. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ενώ υπάρχει μεγάλη συζήτηση γύρω από αυτές ακόμα δεν έχουν αναφερθεί ποιες θα καλλιεργηθούν στην χώρα μας. Είναι προφανές ότι οι βιοτεχνολογικές εταιρείες μετά την αντίδραση που συνάντησαν στην προώθηση των μεταλλαγμένων σπόρων για την παραγωγή τροφών θέλουν χωρίς πολύ θόρυβο να προωθήσουν σπόρους για ενεργειακές καλλιέργειες όπου πιστεύουν ότι θα υπάρχει μικρότερη αντίδραση. Επίσης η καλλιέργεια τέτοιων φυτών θα οδηγήσει σε όξυνση του φαινομένου της μονοκαλλιέργειας και σε ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της παραγωγής με επακόλουθο το πέταγμα από την γεωργική παραγωγή και των τελευταίων μικροαγροτών.
Ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει η σιωπή πάνω σε αυτό το τεράστιο και οικολογικό πρόβλημα των λαλίστατων κατά τα άλλα οικολογούντων. Η στάση τους πάνω σε αυτό το ζήτημα είναι χαρακτηριστική απόδειξη της περιορισμένης και αταξικής οπτικής τους και της ενσωμάτωσης τους στην λογική του πράσινου καπιταλισμού. Ισως μελλοντικά μιλήσουν για την ανάγκη οικολογικών ενεργειακών καλλιεργειών………
Θεωρώ ότι στο συγκεκριμμένο θέμα φαίνεται πολύ χαρακτηριστικά ότι η ανάπτυξη του καπιταλισμού καταστρέφει τις δύο μόνιμες πηγές του πλούτου, τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Η παρέμβαση του εργατικού και αγροτικού κινήματος πρέπει να χρωματίζεται από τέσσερα σημεία.
1) Να επισημαίνει την εσωτερική λογική του καπιταλισμού που οδηγεί σε τέτοιες καλλιέργειες.
2) Να τονίζει τις επιπτώσεις αυτών των εξελίξεων στην παραγωγή, στο περιβάλλον και τους εργαζόμενους στην αγροτική παραγωγή
3) Να μην θεωρεί σαν δεδομένο ότι η καλλιέργεια π.χ βάμβακος είναι κορεσμένη, δεν έχει μέλλον και πρέπει να αντικατασταθεί. Αυτό ισχύει βέβαια μόνο στην περίπτωση που κριτήριο σου είναι οι ανάγκες της αγοράς. Εάν κριτήριο μας είναι οι ανθρώπινες ανάγκες τότε πραγματικά χρειαζόμαστε φτηνό βαμβακερό ρούχο για τους εργαζόμενους. Αρα η καλλιέργεια πρέπει να συνεχιστεί και να αυξηθεί με τρόπο παραγωγής που δεν θα καταστρέφει το περιβάλλον και αυτόν που πραγματοποιεί την παραγωγή.
4) Να μιλήσει για το σύνολο των συνθηκών, των σχέσεων παραγωγής και των παραγωγικών δυνάμεων και από αυτή τη σκοπιά να ανοίξουμε το ζήτημα της οικολογίας.


* Ο Βαγγέλης Νάνος είναι Γεωπόνος και μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων.
Σημείωση της Αγωνιστικής Παρέμβασης:
Για επί πλέον μελέτη για τα Βιοκαύσιμα υπάρχουν δυο άρθρα στο περιοδικό Scientific American, Ελληνική Έκδοση, Ιούλιος 2007, Εκδόσεις Κάτοπτρο, με τίτλο:
α. Πράσινος Χρυσός -Οι επιχειρηματίες στοχεύουν στο επόμενο σπουδαίο βιοκαύσιμο.Το φυτό Jatropha.
β. Τα αρνητικά των βιοκαυσίμων.
Επίσης μικρές αναφορές μπορείτε να δείτε εδώ: Πράσινος χρυσός, Κάνει η αιθανόλη για μεγάλες αποστάσεις;

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2007

Είναι ανάγκη μια καινούργια οικολογική προσέγγιση και ερμηνεία της κοινωνίας!

Δεν υπάρχει πλέον μέρα που να μην γράφεται ή ακούγεται από τα ΜΜΕ μια κραυγή για την περιβαλλοντική κρίση. Παρ’ όλα αυτά θα λέγαμε ότι το θέμα της ίδιας της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, της ίδιας της ύπαρξης της ζωής πάνω στον πλανήτη εξακολουθεί να μην αγγίζει στο βαθμό που πρέπει τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.
Όλοι έχουμε χαθεί μέσα στο κυκεώνα των προβλημάτων της καθημερινότητας, στην αγωνία του «δος ημίν σήμερον» και χάνουμε την απειλητική προοπτική να μην υπάρχει «αύριο».
Παντού οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου , μερικοί μιλούν πλέον για πορεία χωρίς επιστροφή και όμως εμείς έχουμε χαθεί ανάμεσα σε δείκτες παραγωγικότητας ,σε δείκτες ανταγωνιστικότητας, σε χρηματιστηριακούς δείκτες , σε δείκτες ανεργίας κλπ, κλπ.
Στο χώρο των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος η οικολογική προσέγγιση των προβλημάτων, αλλά και των αιτημάτων που προβάλλονται είναι ανύπαρκτη, λες και δεν τρέχει τίποτα.
Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη συνολικά των κίνημα των εργαζομένων αλλά και τα πιο ριζοσπαστικά τμήματα της κοινωνίας να προχωρήσουν σε μια νέα προσέγγιση της κοινωνίας, να προσπαθήσουν να ερμηνεύσουν ξανά την κοινωνία , την πορεία της και τις προοπτικές της μέσα από τη σκοπιά μιας άλλης ανάπτυξης, που δεν θα τοποθετεί τον άνθρωπο απέναντι στην υπόλοιπη φύση, αλλά θα ενσωματώνει την πορεία του ανθρώπου στην προοπτική βιωσιμότητας της φύσης, της βιοποικιλότητας , της ζωής και βεβαίως κατάργησης κάθε εκμετάλλευσης. Τα παλιά μοντέλα ερμηνείας του κόσμου και της κοινωνίας ήταν χρήσιμα παίξανε το ρόλο τους, αλλά σήμερα πλέον δεν επαρκούν.
Καλό είναι να μιλάμε και να παίρνουμε πρωτοβουλίες για ανακύκλωση , για περιορισμό των καυσαερίων και της εκπομπής του διοξειδίου του άνθρακα, για προστασία του τάδε είδους του ζωικού βασιλείου αλλά αυτή η αποσπασματικότητα δεν οδηγεί πουθενά !
Χρειάζεται μια άλλη συνολική προσέγγιση και συνολική πρόταση!
Χρειάζεται η απόφαση να αλλάξουμε τρόπο ζωής , συνήθειες , τρόπο σκέψης , χρειάζεται να αλλάξουμε τα πάντα.
Διαφορετικά οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στη κόλαση και στην κατάρρευση των κοινωνιών !