Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

Πού συστήνονται θέσεις ειδικευομένων ιατρών και θέσεις για εξειδίκευση.

Με απόφαση του Υπουργείου Υγείας συνίστανται και προστίθενται στον οργανισμό Νοσοκομείων της χώρας θέσεις ειδικευομένων ιατρών καθώς και θέσεις για εξειδίκευση.
Σχετικοί πίνακες βρίσκονται στη διαδικτυακή εφημερίδα Proslipsis.gr. Διαβάστε εδώ.
Για το Νοσοκομείο Πρέβεζας οι θέσεις ειδικότητας που συνιστώνται είναι:

Χειρουργική 1 θέση
Παθολογία 1 θέση
Παιδιατρική 1 θέση
Γεν.Ιατρική 1 θέση

Στελέχωση Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)

Στην διαδικτυακή εφημερίδα Proslipsis.gr υπάρχει ενα κατατοπιστικό άρθρο που αναφέρεται στην Υπουργική Απόφαση για τον τρόπο λειτουργίας και στελέχωσης των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Διαβάστε εδώ

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2007

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ;

Το Μάιο του 2007 με μια σειρά άρθρων μας είχαμε περιγράψει τις θέσεις μας για τις ΣΔΙΤ(Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα). (Διαβάστε εδώ 1, 2, 3, 4, 5, 6)
Αναφερόμενοι στα νοσοκομεία και βεβαίως και για το νέο Νοσοκομείο Πρέβεζας ,που θα κατασκευαστούν μέσω ΣΔΙΤ, είχαμε τότε εκφράσει αμφιβολίες ακόμη και για την εγκυρότητα της κυβερνητικής θέσης ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου (δηλ. το management ) θα παραμείνει στο Δημόσιο.
Όμως ήλθε η ώρα δυστυχώς να επαληθευτούμε .
Με σχετικό άρθρο της η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»,(διαβάστε εδώ), επαληθεύει την πρόβλεψή μας.
Οι επιχειρηματίες της Υγείας, οσμιζόμενοι τα τεράστια κέρδη που θα αποκομίσουν εμπλεκόμενοι στο «Δημόσιο» σύστημα υγείας, διεκδικούν μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαχείριση και βεβαίως στα κέρδη των νέων νοσοκομείων που θα κατασκευαστούν μέσω ΣΔΙΤ .
Ζητούν να πάρουν το management αυτών των νοσοκομείων αλλά και να επιλέγουν το ιατρικό προσωπικό.
Ταυτόχρονα με άρθρο της, στο ένθετο "ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ", η εφημερίδα "Ο Κόσμος του Επενδυτή" το Σάββατο 22 Σεπτεμεβρίου 2007 αναφέρει ότι στα σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών είναι και η παραχώρηση του management ,των νοσοκομείων που θα κατασκευαστούν μέσω των ΣΔΙΤ, στους επιχειρηματίες υγείας.
Είναι προφανές ότι αν ευοδωθούν τα σχέδιά τους αυτά ,τότε το νέο Νοσοκομείο της Πρέβεζας θα είναι στην ουσία ένα πλήρως ιδιωτικό Νοσοκομείο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες αλλά και για τις εργασιακές σχέσεις που θα υπάρχουν σε αυτό.
Θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η συνολική καταδίκη αυτών των σχεδίων τόσο από τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Πρέβεζας (άμεσα θα πρέπει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο να καταγγείλει αυτά τα σχέδια ) αλλά και από όλους τους φoρείς του Νομού μας.
Αποψή μας είναι ότι χρειάζεται ένα άλλο δημόσιο σύστημα , ένα σύστημα της αξιοκρατίας, πλήρως κοινωνικά ελεγχόμενο, προσανατολισμένο στις ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας, μέσα στο οποίο θα είναι ενταγμένο λειτουργικά και το νέο Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2007

Οι εκλογές τελείωσαν ...η λυπητερή έρχεται!

Οι εκλογές τέλειωσαν.Η ΝΔ νίκησε ,κατέκτησε, ελέω εκλογικού νόμου του ΠΑΣΟΚ ,την αυτοδυναμία, το ΠΑΣΟΚ υπέστη νέα συντριπτική πολιτική και εκλογική ήττα και η αριστερά εμφανίζεται εκλογικά ενισχυμένη.
Είχαμε γράψει όμως πρίν από λίγο καιρό σε μια ανάρτησή μας με τίτλο "Στις 16 Σεπτέμβρη εκλογές .Ε...και;" :
"Και στις 17 Σεπτέμβρη , η ζωή θα συνεχίσει την ανηφόρα με τα ίδια ή και μεγαλύτερα προβλήματα , με τον αγώνα για τον επιούσιο, με την ακρίβεια να σπάει κόκαλα, την αγωνία αν θα βγουν τα έξοδα για τα φροντιστήρια ή για τις σπουδές των παιδιών, με τους μισθούς και τα μεροκάματα καθηλωμένους σε επίπεδα φιλανθρωπίας, με τις πιστωτικές κάρτες να φουσκώνουν επικίνδυνα έτοιμες σαν τσουνάμι να συντρίψουν τα πάντα, με ένα νέο κύμα επίθεσης απέναντι στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα, με τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας να φουντώνουν σαν τις πρόσφατες πυρκαγιές , με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να αλωνίζουν, με τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας να συνθλίβονται σωματικά και ψυχικά από τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας, τα δεκάδες και εκατοντάδες οφειλόμενα ρεπό , με τις προσλήψεις που όλο εξαγγέλλονται και δεν έρχονται ποτέ, με την διαχρονική και δικομματική κοροϊδία για την ένταξη των Υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, με.. με …με .Ατέλειωτος ο κατάλογος."
Σήμερα, μια μέρα μετά τις εκλογές ,17 Σεπτέμβρη 2007 επαληθευόμαστε στο ακέραιο.
Όπως αναφέρεται σε άρθρο στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", αυξάνεται η παρακράτηση του φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους από 1-1-2008.
Σύμφωνα λοιπόν με την εφημερίδα:
"Αυξημένη θα είναι από το 2008 η μηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, με αποδοχές πάνω από 860 ευρώ το μήνα. Για ορισμένες, μάλιστα, κατηγορίες μισθωτών και συνταξιούχων με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα οι κρατήσεις φόρου θα αυξηθούν κατά ποσοστά μεγαλύτερα από τα ποσοστά κατά τα οποία θα αυξηθούν οι αποδοχές τους.Ο λόγος για τον οποίο θα σημειωθεί αυτή η εξέλιξη είναι η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας για τα εισοδήματα του 2008."
Είναι άμεσης προτεραιότητας ζήτημα η ανασυγκρότηση και αναπροσανατολισμός του κινήματος των εργαζομένων,πάνω σε μια ταξική κατεύθυνση,το ξεπέρασμα στη πράξη των αστικοποιημένων γραφειοκρατικών ηγεσιών των ομοσπονδιών και σωματείων και η ανάπτυξη από τους ίδιους τους εργαζόμενους ενός διεκδικητικού κινήματος που θα απαιτεί όχι ψίχουλα πλέον, όχι επιδόματα και ελεημοσύνες αλλά όλα αυτά που μας ανήκουν και μας κλέβουν καθημερινά.
Τώρα είναι η ώρα να τους κοπεί η φόρα!
Διαφορετικά μας περιμένουν πολύ χειρότερες μέρες.

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2007

4ο Σεμινάριο επείγουσας ιατρικής και νοσηλευτικής στην Πρέβεζα

Στις 21-22-23 Σεπτεμβρίου 2007 διοργανώνεται στην Πρέβεζα το 4ο Σεμινάριο Επείγουσας Ιατρικής και Νοσηλευτικής.
Περισσότερα εδώ.

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2007

Το Οικολογικό ζήτημα. Ζήτημα Ζωής και Θανάτου!

"Με το ανάλογο κέρδος το κεφάλαιο γίνεται θαρραλέο. Με 10% γίνεται σίγουρο και μπορεί να ριχτεί παντού, με 20% ζωηρεύει, με 50% γίνεται θετικά παράτολμο, με 100% ποδοπατάει κάθε ανθρώπινο νόμο, με 300% δεν υπάρχει έγκλημα που να μη ριψοκινδυνεύει να το κάνει, ακόμα και με τον κίνδυνο της καρμανιόλας".

Καρλ Μαρξ.


Το πρόσφατο σοκ που προκάλεσε στη κοινή γνώμη η καταστροφή στη χώρα μας από τις πυρκαγιές και η διαμάχη που προέκυψε, αλλά και τα πρόσφατα αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα, έφεραν στο προσκήνιο ένα σοβαρό πρόβλημα, που χρόνια τώρα ήταν στο περιθώριο της πολιτικής αλλά και των ταξικών συγκρούσεων. Είναι γνωστό με τον όρο περιβαλλοντικό ζήτημα και βέβαια δεν αφορά μόνο τα δάση και τις πυρκαγιές .

Το παγκόσμιο κλίμα ανατρέπεται ραγδαία, η βιοποικιλότητα καταρρέει, τα προβλήματα ρύπανσης επεκτείνονται .
Φαινόμενο θερμοκηπίου, ακραία καιρικά φαινόμενα, μόλυνση υδάτων, λειψυδρία, εξαφάνιση φυτικού και ζωικού πλούτου, ερημοποίηση τεράστιων εκτάσεων , επέκταση τσιμεντουπόλεων, μεταλλαγμένα διατροφικά σκουπίδια ,θόρυβος ,σκουπίδια ,καταστροφικοί εμπρησμοί, ληστρική εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη κ.α. ων ουκ έστιν αριθμός.
Ζούμε μια πρωτοφανή οικολογική κρίση!
Δεν πρόκειται πλέον για τα αποτελέσματα μόνο της γενικευμένης βαρβαρότητας του κυρίαρχου μοντέλου ανάπτυξης των τελευταίων αιώνων ,αυτού που ονομάζεται καπιταλισμός. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ασύμμετρη απειλή κατά της ανθρωπότητας ,κατά της ζωής, κατά του ίδιου του πλανήτη.

Τα διάφορα προβολικά μοντέλα που δίνουν στη δημοσιότητα όλοι οι επιστημονικοί φορείς είναι ζοφερά.

Σύμφωνα με την 4η Έκθεση για την Κλιματική Αλλαγή, που συνέταξε η Διακυβερνητική Επιτροπή (IPCC) και δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Observer, η υπερθέρμανση του πλανήτη θα επιτευχθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς απ’ ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, οι καταιγίδες θα κάνουν συχνότερα την εμφάνισή τους, το χιόνι θα εξαφανιστεί από τα βουνά με μεγάλο υψόμετρο, πολλές περιοχές θα ερημοποιηθούν, οι ωκεανοί θα γίνουν πιο όξινοι, ενώ τα φονικά κύματα καύσωνα θα αυξηθούν.
Οι αρνητικές επιπτώσεις από το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» θα είναι καταστροφικές, τονίζουν οι επιστήμονες. Εκατομμύρια πολιτών θα γνωρίσουν την προσφυγιά, κυρίως σε τροπικές περιοχές, δημιουργώντας κύματα μεταναστών.

Στην Έκθεση δημοσιεύονται στοιχεία, όπως τα παρακάτω, που προξενούν σοκ στον κόσμο:

Τα δώδεκα τελευταία χρόνια είναι τα πιο θερμά από τότε που επιστήμονες κρατούν αρχεία με τις θερμοκρασίες.
Οι κρύες μέρες και νύχτες είναι πλέον σπάνιο φαινόμενο, ενώ τα κύματα καύσωνα γίνονται πιο συχνά.
Οι θερμοκρασίες των ωκεανών έχουν αυξηθεί σε βάθος τουλάχιστον τρία χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια τους.
Οι πάγοι, η επικάλυψη χιονιού και το μόνιμα παγωμένο έδαφος έχουν μειωθεί και στα δύο ημισφαίρια του πλανήτη.
Τα επίπεδα της θάλασσας θα αυξηθούν εντός του 21ου αιώνα κατά μισό μέτρο.

Σε λιγότερο από σαράντα χρόνια θα ζήσουμε(όσοι ζούμε) ένα από τα πιο εφιαλτικά σενάρια, που αφορά στις κλιματικές αναδιατάξεις.

Η θερμοκρασία σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις θα αυξηθεί κατά πέντε βαθμούς Κελσίου αλλάζοντας άρδην τον χάρτη των θερμοκρασιών .
Σύμφωνα με το ινστιτούτο ερευνών περιβάλλοντος στο Παρίσι, δώδεκα ευρωπαϊκές πόλεις θα μετακινηθούν κλιματικά προς τον Νότο.
Tο αποκορύφωμα της έρευνας αφορά στις θερμοκρασίες στην Αθήνα και τη Μαδρίτη οι οποίες κλιματολογικά θα ανήκουν πλέον στην Αφρική.
Σύμφωνα με την έρευνα η Ρώμη μετακομίζει κλιματικά στην Λευκωσία , το Βερολίνο η Βαρκελώνη στην Βόρεια Αφρική, το Όσλο στην Ισπανία και το Λονδίνο στην Πορτογαλία.
Οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν αισθητά ενώ η έντασή τους θα είναι αρκετά μεγάλη.
Τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν εντοπίζονται στις γεωργικές καλλιέργειες που δεν θα είναι παραγωγικές, στην κακή διαχείριση νερού και την μείωση του τουριστικού ενδιαφέροντος λόγω των ακραίων θερμοκρασιών.

Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε δεκάδες σελίδες με τα προγνωστικά μοντέλα των επιστημόνων.
Όμως σήμερα δεν είναι πλέον μόνο η ώρα της ζύμωσης ,της συζήτησης .
Είναι η ώρα της δράσης
.

Ζούμε σε μια κοινωνία και με ένα μοντέλο ανάπτυξης που εκμεταλλευεται άγρια και έχει μετατρέψει σε πηγή κέρδους κάθε οντότητα, κάθε ύπαρξη σε αυτόν τον πλανήτη.
Εργατική δύναμη , ελεύθερος χρόνος ,μάθηση ,ψυχαγωγία, διανθρώπινες σχέσεις ,φυσικό περιβάλλον, αθλητισμός ,διακοπές, υγεία κλπ.
Άρα δεν υπάρχει οδός διαφυγής για την ίδια την ανθρωπότητα άλλη από την ανατροπή αυτού του μοντέλου και την οικοδόμηση μιας άλλης κοινωνίας που θα καταργήσει κάθε εκμετάλλευση.
Αλλά πρωτίστως και επειδή η καταστροφή του περιβάλλοντος και της φύσης ξεκίνησε πολύ πριν η κοινωνία του κέρδους (καπιταλισμός) γίνει κυρίαρχη, απλά απέκτησε ραγδαία και συστηματική μορφή με το καπιταλισμό, θα πρέπει να αλλάξει η σχέση ανθρώπου -φύσης ,να αλλάξει η οπτική με την οποία βλέπει ο άνθρωπος τη φύση γιατί ο άνθρωπος είναι φύση.

Στις συγκρούσεις που έρχονται το Οικολογικό ζήτημα δηλ. τελικά η διατήρηση της ζωής και η επιβίωση της ανθρωπότητας θα είναι έτσι κι αλλιώς κυρίαρχο.


Στη μάχη αυτή έχει θέση ο κάθε εργαζόμενος , ο κάθε πολίτης που αγαπά τη ζωή, που θέλει να συνεχιστεί η ζωή ,ο κάθε άνθρωπος που λέει δεν πάει άλλο!

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2007

Συνέχιση της άδικης και επιλεκτικής επιδοματικής πολιτικής στο χώρο της Υγείας.

Είναι γνωστό, σε πολλούς εργαζόμενους στα νοσοκομεία, ότι το 2005 θεσπίστηκε από τον τότε υπουργό υγείας κ. Κακλαμάνη ένα επίδομα ειδικής απασχόλησης (άρθρο 35 του ν.3539/2005) της τάξης των 200 € μηνιαίως το οποίο χορηγήθηκε μόνο στους υπαλλήλους των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου υγείας. Ο σχετικός νόμος προβλέπει και την δυνατότητα αναπροσαρμογής από τον εκάστοτε υπουργό υγείας.
Μάλιστα η σχετική νομοθετική ρύθμιση ξεσήκωσε ένα μεγάλο κύμα δικαστικών διεκδικήσεων από τους εργαζομένους στα νοσοκομεία, μερικές από τις οποίες ήδη έχουν αρχίσει να δικαιώνονται πρωτόδικα.
Αντί λοιπόν το υπουργείο να καταβάλει αυτό το χρηματικό ποσό και στους υπόλοιπους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας προχώρησε στην αύξηση κατά 50% (δηλ. κατά 100 € το μήνα) του εν λόγω επιδόματος και μόνο προς τους υπαλλήλους που χορηγούνταν (δηλ. στους υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου.
Η σχετική υπουργική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 29 Αυγούστου( ΦΕΚ 1722 τεύχος Β΄) και ισχύει από 1ης Σεπτεμβρίου .
Τα χρήματα θα καλυφθούν από τον κωδικό Φ.110 ΚΑΕ του κρατικού προϋπολογισμού.
Προφανώς πρόκειται για μια ακόμα αδικία σε βάρος των υπόλοιπων εργαζομένων στα νοσοκομεία(νοσηλευτών, εργαστηριακών ,τεχνικών κλπ) που εργάζονται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και με κυκλικά ωράρια όλες τις μέρες του χρόνου.
Δυστυχώς αξιοποιώντας την επιδοματική πολιτική οι εκάστοτε κυβερνήσεις(ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) και στην προκειμένη περίπτωση η κυβέρνηση της ΝΔ …διαιρούν και βασιλεύουν.

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2007

Σχετικά με τις διαδικασίες για το νέο Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Δόθηκε παράταση για την υποβολή προσφορών για τη διεξαγωγή ανοικτού διαγωνισμού,προς επιλογή συμβούλου για την υλοποίηση του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας μέσω ΣΔΙΤ.
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 05-10-2007.
Σχετική ανακοίνωση της ΔΕΠΑΝΟΜ