Τρίτη 31 Ιουλίου 2007

Κοινωνία δυο μέτρων και δυο σταθμών ! (2)

Έγινε , στο "Λαϊκό" Νοσοκομείο Αθηνών, η μεταμόσχευση ήπατος στη συνάδελφο Μαία του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.
Ανοιχτό παραμένει το οικονομικό ζήτημα και βέβαια το αίτημά μας να καλύψουν οικονομικά τα αρμόδια Υπουργεία τα έξοδα της συναδέλφου.
Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά να στηρίζεται η αποκατάσταση της υγείας του κάθε αδύναμου οικονομικά συνανθρώπου μας μόνο στη φιλανθρωπία των συμπολιτών του!
Ευχόμαστε στη συνάδελφο γρήγορη αποκατάσταση της υγείας της και επάνοδο στα καθήκοντά της!
Περισσότερα στο άρθρο της εφημερίδας "Αιολικά Νέα" της Λέσβου.

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2007

Κοινωνία των δυο μέτρων και δυο σταθμών !

Μια συνάδελφος Μαία, σε ένα ακριτικό νησί του Αιγαίου, δίνει τη δική της μάχη με τον καρκίνο του ήπατος.
Όπως και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.
Μόνο που η ελληνική πολιτεία αντιμετωπίζει με διαφορετικά μέτρα και σταθμά τις δυο περιπτώσεις .
Για τον Χριστόδουλο, όλα τα έξοδα καλυμμένα από το κρατικό προϋπολογισμό και νοσηλεία στα καλύτερα κέντρα του εξωτερικού ,για την Μαία οι συνάδελφοί της δίνουν τη δική τους μάχη για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα χρήματα για τη νοσηλεία της και την απαραίτητη μεταμόσχευση ήπατος.
Διαβάστε το σχετικό άρθρο από την εφημερία «Αιολικά Νέα» της Λέσβου.
Εμείς καλούμε άμεσα την κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία να ευαισθητοποιηθούν και να καλύψουν τα έξοδα της συναδέλφου.
Διαφορετικά θα ισχύει για όλους αυτούς το «Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί»!

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2007

Με αμφίβολα «αντισταθμιστικά οφέλη» και εκμεταλλευόμενοι την κακή οικονομική κατάσταση των Δήμων δελεάζουν τους Δημάρχους για τις ΣΔΙΤ.

Ιδιαίτερα διαφωτιστικό είναι το παράδειγμα του Δήμου Μίκρας Θεσσαλονίκης για την τακτική που ακολουθεί το Υπουργείο Υγείας, για να αποσπάσει από τους Δήμους οικόπεδα που τους ανήκουν και να τα δώσει στους ιδιώτες, που θα αναλάβουν να ανεγείρουν και να λειτουργήσουν τα νέα νοσοκομεία μέσω του θεσμού των ΣΔΙΤ.
Συγκεκριμένα, στα όρια του Δήμου Μίκρας πρόκειται να ανεγερθούν και να λειτουργήσουν μέσω των ΣΔΙΤ δυο νοσοκομεία 400 κλινών το καθένα. Ένα Παιδιατρικό και ένα Ογκολογικό.
Στις 23 Ιουλίου 2007 υπογράφηκε μνημόνιο ανάμεσα στο Δήμο Μίκρας και στο Υπουργείο Υγείας ,με βάση το οποίο ο Δήμος παραχωρεί τα οικόπεδα και ο ιδιώτης αναλαμβάνει να κατασκευάσει ένα εμπορικό κέντρο (δεν διασαφηνίζεται ,στο δελτίο τύπου του Υπουργείου, σε ποιόν θα ανήκει), τα οφέλη από την αξιοποίηση του οποίου υποτίθεται ότι θα προσποριστεί ο Δήμος Μίκρας.
Ταυτόχρονα το Υπουργείο δεσμεύεται για την δημιουργία κάποιων υποδομών(χωρίς πάλι να διασαφηνίζεται στο δελτίο τύπου ποιος θα τις κατασκευάσει και σε ποιόν θα ανήκουν) σε οικόπεδα που θα υποδείξει ο Δήμος, όπως παιδικό σταθμό, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Περιφερειακού Ιατρείου. Άρθρο της εφημερίδας "Αγγελιοφόρος" στις 2 Μαρτίου 2007 αναφέρει σαν κατασκευαστή αυτών των υποδομών τον ιδιώτη που θα κατασκευάσει τα νοσοκομεία.
Ταυτόχρονα ο υπουργός στην ομιλία του, μετά την υπογραφή του μνημονίου, «έκλεισε πονηρά το μάτι» στο Δήμαρχο αναφέροντας τα οφέλη που θα έχει ο δήμος από τη δημιουργία 3500 θέσεων εργασίας στα νοσοκομεία και στο πέριξ των νοσοκομείων σύμπλεγμα.
Η όλη εικόνα μας θυμίζει τους ιθαγενείς που οι κατακτητές τους έδιναν καθρεφτάκια και χάντρες για να τους αποσπάσουν χρυσάφι και πανάκριβα δέρματα.
Αλήθεια που ήταν τόσο καιρό το υπουργείο; Γιατί τόσα χρόνια δεν κατασκεύαζε τις συγκεκριμένες υποδομές που είχε ανάγκη ο Δήμος και τώρα εμφανίζεται σαν ανοιχτοχέρης σε παζάρι;Γιατί τόσα χρόνια δεν αποδίδονται στους δήμους τα οφειλόμενα σε αυτούς χρήματα;
Όσο για τον κ. Γκουστίλη, Δήμαρχο Μίκρας (παρεπιμπτόντως ανήκει στο ΠΑΣΟΚ), θα του θυμίσουμε ότι ,στο όνομα της όποιας ιδιωτικής επένδυσης στο Δήμο, δεν θυσιάζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της περίθαλψης. Το όφειλε στους πολίτες του Δήμου που προΐσταται και στις επερχόμενες γενιές. Μπορούσε να ενώσει τη φωνή του με τη φωνή όλων των φορέων του χώρου της Υγείας που ζητάνε να γίνουν τα νοσοκομεία αλλά με χρηματοδότηση και πλήρη κυριότητα του Δημοσίου.

Επίσης διαβάστε σχετικές αναφορές στους παρακάτω συνδέσμους: Νοσοκομεία υπο τους ήχους των Airbus, Νοσοκομεία στην ομίχλη της Μίκρας, Συμπράξεις με ιδιώτες στα μουλωχτά στη Μίκρα, από το ιστολόγιο Diablog.gr, αλλά και την σχετική καταγγελία της δημοτικής κίνησης "Ενότητα-Πρόοδος για τη Μίκρα".

Τρίτη 24 Ιουλίου 2007

Σε περιπέτειες στελέχωσης μπαίνει το Νοσοκομείο Πρέβεζας

Ιδιαίτερα κρίσιμο αναμένεται να είναι το φθινόπωρο για την στελέχωση του Νοσοκομείου της Πρέβεζας.
Πολλά τμήματα του Νοσοκομείου εδώ και πολύ καιρό λειτουργούν στα όρια ασφαλείας.
Ήδη ένας αριθμός στελεχών της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας αλλά και άλλων υπηρεσιών αποχωρεί με συνταξιοδότηση, ενώ θα έχουμε αποχωρήσεις και ιατρικού προσωπικού, και μάλιστα σε κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες.
Και ενώ το Νοσοκομείο αποστελεχώνεται δεν φαίνεται στον ορίζοντα προοπτική αντικατάστασης του αποχωρούντος προσωπικού.
Τα χρήματα που έχουν εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό ίσα που επαρκούν για 700 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πανελλαδικά ενώ οι αποχωρήσεις ανέρχονται σε χιλιάδες .
Η λύση της κάλυψης των κενών θέσεων με μετατάξεις δεν φαίνεται να αποδίδει, καθώς πανελλαδικά όλα τα Νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στελέχωσης και έτσι δεν επιτρέπουν το Προσωπικό τους να μεταταχθεί σε άλλο νοσοκομείο.
Εύκολη λύση για την κυβέρνηση είναι να προσπαθεί να μπαλώσει τα πράγματα με εργαζόμενους μέσω των προγραμμάτων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας- stage.
Πρόκειται για ανασφάλιστους και κακοπληρωμένους εργαζόμενους(400-500 ευρώ μηνιαίως) που χρηματοδοτούνται όχι από το Νοσοκομείο αλλά από τον ΟΑΕΔ, εργάζονται για 18 μήνες στο Νοσοκομείο και μετά απολύονται.
Η κατάσταση αυτή επιβαρύνει σωματικά και ψυχικά τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου με αποτέλεσμα να οδηγεί εργαζόμενους σε πρόωρες αποχωρήσεις και τελικά την όλη κατάσταση σε φαύλο κύκλο.
Δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία ότι εδώ και χρόνια ξεδιπλώνεται μια πολιτική μεθοδευμένης απαξίωσης , διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του λεγόμενου ΕΣΥ, που εκδηλώνεται με την υποχρηματοδότησή του και την υποστελέχωσή του και τις απαράδεκτα χαμηλές αμοιβές των εργαζομένων σε αυτό.
Στο χέρι των εργαζομένων είναι να αντιπαλέψουν και να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση ,αν δεν θέλουν να ξημερώσουν ακόμη χειρότερες μέρες για τους ίδιους αλλά και για τους πολίτες –χρήστες υπηρεσιών Υγείας.

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2007

Κάλυψη με μετατάξεις των κενών οργανικών θέσεων στο Νοσοκομείο Πρέβεζας

Ανακοινώθηκε από το Νοσοκομείο Πρέβεζας η πρόσκληση για κάλυψη κενών οργανικών θέσεων μέσω μετατάξεων.Οι θέσεις αφορούν τους κλάδους: ΠΕ Φαρμακευτικής, ΔΕ Φαρμακείου,ΤΕ και ΔΕ Νοσηλευτικής, ΥΕ Βοηθητικό Υγειονομικό Προσωπικό, ΠΕ και ΤΕ Μηχανικών,ΤΕ Διοίκησης Νοσοκομείων,ΤΕ Κοινωνικής Εργασίας, ΥΕ Καθαριότητας,ΥΕ Προσωπικού Εστίασης,ΥΕ Εργατών.
Ανάλογη πρόσκληση υπάρχει και για τα Κέντρα Υγείας του Νομού Πρέβέζης.
Επισημαίνουμε ότι τη δυνατότητα κάλυψης κενών οργανικών θέσεων μέσω μετατάξεων από άλλες Υπηρεσίες τη δίνει ο νέος Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας.
Περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό σύνδεσμο.

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2007

Έναρξη διαδικασιών υλοποίησης νέου Νοσοκομείου Πρέβεζας μέσω ΣΔΙΤ

Στις 29-6-2007 προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την πρόσληψη συμβούλου ο οποίος θα προετοιμάσει και θα διενεργήσει την διαδικασία επιλογής του κατάλληλου ιδιωτικού φορέα που θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του νέου Νοσοκομείου Πρέβεζας.Περισσότερες πληροφορίες στον παρακάτω σύνδεσμο. Οι θέσεις μας για την μορφή αυτή χρηματοδότησης και λειτουργίας του Νοσοκομείου αναφέρονται σε μια σειρά αναρτήσεων, τον Μάϊο και τον Ιούνιο 2007.